Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:54 | Κωνσταντίνος Χωλλ

    Είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε συνταγές του ’80 ή του ’90 στην δεκαετία του 2010. Βλέπουμε ότι οι σχεδιασμοί τινάζονται στον αέρα. Τα πράσινα τέλη π.χ. είχαν ως αποτέλεσμα την κατάθεση πινακίδων από χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και να χάσει το δημόσιο εκατομμύρια ευρώ από τα προυπολογιζόμενα. Επίσης μια αύξηση στους ΕΦΚ στα ποτά, τα τσιγάρα και τα καυσιμα, όπως και μια αύξηση στον ΦΠΑ δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Και αυτό γιατί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι δεδομένη, οπότε θα διατηρηθεί στα ίδια πίπεδα ο τζίρος, με μείωση των τεμαχίων που πωλούνται. Με δεδομένη την άυξηση της φοροδιαφυγής που παρουσιάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις και την καθυστέρηση απόδοσης από τις επιχειρήσεις, δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδόσουν τέτοια μέτρα. Χρειάζεται προσοχή στις κινήσεις και νέες μέθοδοι αύξησης των εσόδων.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:33 | μαυροβουνιωτης ιωαννης

    χτηπηστε τους εργολαβους.μικρους και μεγαλους.κατακλεβουν ολοι το κρατος.δεν εχουν ασφαλισμενους τους εργατες,δεν εκδιδουν τιμολοσια,δεν πληρωνουν φπα,δεν πληρωνουν τα τυχων προστιμα(βλεπε διεφθαρμενες δημοτικες υπηρεσιες,πολεοδομιες,αστυνομιες κτλ),δεν πληρωνουν φορο εισοδηματος,αλλα ζουν πολυτελη βιο,προκλητηκοτατα και ειρωνευονται το κρατος και τους νομοταγεις πολιτες.εκει στρεψτε τα ματια σος,γιατι εκει υπαρχει ο πλουτος που φοροδιαφευγει,οπως και η συντριπτικη πλειοψηφια των ελευθερων επαγγελματιων που μπορει και το κανει.μην φοβαστε πολιτικο κοστος.περισσοτερα θα κερδισετε αν τους βαλετε χερι.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:44 | λακης

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,οί γιορτές πέρασαν,ολα τά χιονοδρομικά ήταν γεμάτα,τό χρήμα το ξόδεψαν τά παιδιά μας,καί απόδειξη δέν κόπηκε καμία.Εχω τρία παιδιά οταν επέστρεφαν από την νυχτερινή τους διακέδαση,τούς ρωτούσα.ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΗΡΑΤΕ? η απάντηση η ίδια. ΟΧΙ γιατί κανένας δεν κόβει. τα κέντρα παρακαλω τίγκα. Οταν ζήτησε ο γυιος τήν απόδειξη τον ειρωνευτήκανε οι υπάλληλοι.ερώτηση ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ. ΠΟΙΌς θα τούς ελέγξει αυτούς τους κυρίους…πού τα μεσάνυχτα εισπράτουν το μάυρο χρήμα από τα παιδιά μας πού ντρέποντε να απαιτήσουν την απόδειξη? υπόψιν ότι μιλάμε ειδικά τώρα στίς γιορτές πού ολα τα παιδιά επιστρέφουν στίσ εστίες τους,καί τα νυχτερινά είναι όλα γεμάτα?Μιλάμε για πολύ μαύρο χρήμα. έχουν μηχανές ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ,ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΥΓΕΝΙΚΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΑΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΛΥΣΗ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΗ,

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:01 | Χ.Χ.

    Το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα αν
    1. Φορολογήσετε την εκκλησία όπως ακριβώς θα φορολογούσατε μια οποιαδήποτε εταιρία ή όμιλο εταιριών.
    2. Μπορούσατε να ελεγξετε τη διακίνηση, συνόρων, τελωνείων και ελληνικών θαλασσών και κυρίως πλοίων. Στα διπλά αμπάρια γίνεται όλο το παιχνίδι.
    3. Έλεγχος του παραεμπορίου
    4. Πλήρης έλεγχος με πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων ειδικά σε εφορίες και πολεοδομίες όπου είναι κοινό μυστικό οι ταρίφες
    5. Αρση της μονιμοτητας των δημοσίων υπαλλήλων
    6. Μείωση των άχρηστων στρατιωτικών δαπανών και διάλυση του ΚΥΣΕΑ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:58 | Γεώργιος Φ.

    Πολλές οί ιδέες καί τά προτεινόμενα μέτρα,κατά τής φοροδιαφυγής.
    Μεταξύ λοιπόν τών πολλών,θά ήθελα νά προσθέσω κι εγώ,άλλο ένα,πού μέχρι στιγμής,δέν έχει προταθή.
    Όλα τά προτεινόμενα μέτρα είναι καλοδεχούμενα,όμως δέν θά ήτο δυνατόν νά αποδώσουν,εάν οί ελεκτικοί μηχανισμοί (οί εμπλεκόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι δηλαδή),είναι διεφθαρμένοι.
    Κι επειδή όλοι μας,έχουμε ιδίαν πείραν από τίς συναλλαγές μας,μέ τίς υπηρεσίες αυτές,γνωρίζουμεν πολύ καλά καί τήν νοοτροπίαν τών υπαλλήλων αυτών (πέραν τών άλλων δημ.υπαλλήλων,όπως πολεοδομίες κ.λ.π).
    Λοιπόν,πέραν τών συνεχών ελέγχων,διά τήν εφαρμογήν τών όποιων αποφασισθέντων φορολογικών μέτρων,από τίς εμπλεκόμενες ελεκτικές υπηρεσίες,τού Υπ.Οικ.,θά πρέπει νά διενεργείται αυστηρότατος έλεγχος,τής διαβίωσης τών υπαλλήλων,μέχρι πρώτου βαθμού συγγενείας,τουλάχιστον δίς ετησίως,λαμβάνοντας υπ΄όψιν τίς μηνιαίες αποδοχές του (οικογενειακό εισόδημα) καί τά περουσιακά του στοιχεία,από τήν ημέραν προσλήψεως του στό δημόσιο (κατοικίες,αυτοκίνητα κ.λ.π).
    Επίσης οί οικονομικοί διακανονισμοί,μεταξύ τών εφόρων καί πολιτών,νά γίνονται,παρουσία κι ενός άλλου υπαλλήλου,ό όποίος θά εναλάσσεται
    καθημερινά απροειδοποίητα καί θά συντάσσεται ένα πρωτόκολλο συναλλάγής μεταξύ τών ενδιαφερομένων-εμπλεκομένων ή ακόμη καί «παρουσία» κάμερας!!.
    Οί εμπλεκόμενοι δημ.υπάλληλοι,πού απαρτίζουν τούς ελεκτικούς μηχανισμούς καί συναλλάσσονται μέ τούς πολίτες,νά μήν παραμένουν στήν ίδιαν υπηρεσίαν,έπί μεγάλο χρονικό διάστημα.
    Μετάθεσης από περιοχή σέ περιοχή,από εφορία σέ εφορία.
    Ούδείς εμπλεκόμενος τού δημοσίου,θά παραμένει στήν ίδιαν υπηρεσίαν,επί πολύ,διότι ακούσια-εκούσια,ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΕ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ,ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ!!!
    Στήν περιοχήν,όπου κατοικώ,Πειραϊκή-Πειραιά,υπάρχουν πάρα πολλές ψαροταβέρνες.
    Ποτέ δέν εκδίδουν νόμιμην απόδειξιν,αλλά καί ποτέ δέν έχω αντιληφθή ή ακούσει,κάποιος,από αυτούς νά συλληφθή/πληρώση,διά τήν φοροδιαφυγήν τους,όπως καί δι΄ άλλες σοβαρές παραβάσεις.
    Καί τούτο,διότι ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ {Υγειονομική υπηρεσία-Πολεοδομία Νομαρχίας Πειραιώς,Δήμος Πειραιώς,Τροχαία (ναί ή Τροχαία),Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Πειραιά,Εφορία,Επιθεώρηση Εργασίας,(οί περισσότεροι υπάλληλοι είναι αλλοδαποί κι ανασφάλιστοι)}ΤΟΥΣ ΑΒΑΝΤΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΦΥΣΙΚΑ,διά παραβάσεις πού εμπίπτουν στήν αρμοδιότητάν τους.
    Καί τό τελευταίο τό αναφέρω ώς παράδειγμα,άν καί πραγματικό,διά νά καταδείξω τήν ΕΜΠΛΟΚΗΝ-ΔΙΑΦΘΟΡΑΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ
    ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ.
    Έν κατακλείδι.
    Δέν είναι δυνατόν νά ελεχθούν οί πολίτες-φοροφυγάδες,εάν είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ νά ελέξουμεν τούς ελεκτικούς μηχανισμούς (υπαλλήλους)!!
    Τέλος,νά δημιουργηθή ένας 4ψήφιος τηλ.αριθμός/ΟΤΕ στό Υπ.Οικ.,τόν οποίον θά καλεί κάθε ενδιαφερόμενος,πού θά ήθελε νά καταγγείλη φαινόμενο φοροδιαφυγής καί διαφθοράς,έστω κι ΑΝΩΝΥΜΩΣ ή μέ τήν διαφύλαξιν τών προσωπικών του στοιχείων,από τήν υπηρεσίαν.
    Νά συγκροτηθούν δέ ειδικές μονάδες ελεκτών,πού θά επιλαμβάνονται τών περιστατικών-καταγγελιών ΑΜΕΣΑ!!!!!
    Εύχομαι κι ελπίζω κάθε επιτυχίαν στόν αγώναν κατά τής Φοροδιαφυγής=Διαφθοράς!!!!!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:52 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Λ

    Κ. Υπουργέ Καλησπέρα σας ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ & ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ
    Μην Ξεχνάτε οτι φορολογιτέα ύλη υπάρχει και στα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μαθήματα των φροντιστηρίων(γενικών & ξενόγλωσσων). Μπορούν να ελεγχθούν και αυτά αρκεί να υπάρχει θέληση και ελεγκτικοί μηχανισμοί. Επι τέλους ας μην την πληρώνουν πάντα οι νόμιμοι και οι φοβούμενοι τον έλεγχο.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:10 | ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Με τις νέες ρυθμίσεις ουσιαστικά μειώνεται το εισόδημα κάποιων ομάδων μισθωτών και συνταξιούχων. Τα κόμιστρα που εισπράτουν οι ιδιοκτήτες των ΤΑΞΙ γιατί να μην μειωθούν (μην ξεχνάμε την διπλομίσθωση που αποτελεί φοροδιαφηγή) καθώς και τα εισιτήρια των όλων μέσων μαζικής μεταφοράς, τα διόδια που εισπράτουν ιδιωτικές πλέον εταιρείες και μάλιστα πριν φτιάξουν τους δρόμους. Ετσι σαν δείγμα οτι το πρόβλημα αφορά όλους και όχι την εύκολη λεία.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:33 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Εξαιρετικη η παρουσα προσπαθεια μεσα απο την οποια ηθελα να κανω την εξης παρατηρηση΄΄Πιστευω οτι τα διδακτρα των ιδιωτικων σχολειων θα πρεπεινα εκπιπτουν με το εξης σκεπτικο Αφου ο πολιτης αποφασιζει να στειλιει το παιδι του σε ιδιωτικο σχολειο απαλλασει το κρατος απο τα εξοδα που απαιτουνται ετησιως`για τη μορφωση του.Ας υπολιγισθει ενα κο
    στος αναλογα με τη βαθμιδα εκπαιδευσης το οποιο πρεπεινα εκπιπτει.Αλλωστε μεσω των διδακτρων συντηρειται μια ιδιωτικη επιχειρηση`οπως ειναι το ιδιωτικο σχολειο αποδιδοντας τους σχετικους φορους στο κρατος.Ειναι βεβαια σαφες οτι το εισοδημα του φορολογουμενου πρεπει να δικαιολογει τη σχετικη δαπανη αλλιως να καταλογιζεται τεκμηριο. Ευχαριστω

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:04 | Γεράσιμος Μακαριάδης

    Κύριοι,
    Ψάχνετε εναγωνίως πώς θα μειώσετε τα ελλείμματα. Σκεφτήκατε ποτέ γιατί ένα κράτος με σκάρτα 11.000.000 υπηκόους να έχει ανάγκη από 300 βουλευτές;!!! Χώρες με εξαπλάσιο και πάνω πληθυσμό, και τα κοινοβούλια τους δεν υπερβαίνουν τους 500-600. Δεν νομίζετε ότι 100 θα ήταν υπεραρκετοί και μάλιστα θα έλυναν και τα χέρια του εκάστοτε πρωθυπουργού, ο οποίος με περίπου 55 βουλευτές που θα έβγαζε και θα είχε την πλειοψηφία, θα είχε τη δυνατότητα να τους χρήζει όλους υπουργούς και να αποφεύγει έτσι τις γκρίνιες και τα πισώπλατα μαχαιρώματα. Άσε που και οι βουλευτές που θα αντιπροσώπευαν πάνω από 120.000 άτομα ο καθένας θα είχαν καλύτερη ευχέρεια να δικαιολογούν αδυναμία εξυπηρέτησης όλων και να αποφεύγουν και τα διάφορα ρουσφέτια που θα τους ζητούσαν.
    Λυπάμαι που σίγουρα θα κακοκαρδίσω πολλούς, αλλά είναι και αυτό μια σκέψη που πιθανόν να σας έχει απασχολήσει ενδόμυχα.
    Φιλικά,
    Γεράσιμος Μακαριάδης

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:24 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΑΦΑΛΙΟΣ

    Ο Θεός και ο λαός να βοηθήσουν να πετύχετε για να μην απογοητευθούμε και αρχίσουν νέες περιπέτειες. Δεν έχετε δικαίωμα να αποτύχετε, γι’ αυτό ανοίξτε τα αυτιά και τα μάτια σας και αποκτήστε επιτέλους αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα. Ο χρόνος είναι χρυσός, αλλά ο χρυσός δεν είναι χρόνος.

    Ο κάθε Έλληνας θέλει ένα φορολογικό σύστημα για τον εαυτό του και ένα για όλους τους άλλους. ‘Αρα θέλουμε 10 εκατομμύρια + ένα φορολογικά συστήματα τουλάχιστον. Γι’ αυτό να κάνετε το σύστημα όσο γίνεται πιο δίκαιο, οριζόντια και κάθετα, πιο απλό, πιο διαφανές, αλλά και περισσότερο αποτελεσματικό.

    Δέκα συμβουλές έχω να σας πω :
    1. Να καθορισθεί ένα επαρκές ποσό, ως αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις που θα είναι ο μέσος μηνιαίος μισθός της Ε.Ε.x12, αυξανόμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση με έμφαση τις πολύτεκνες οικογένειες, κ.λπ. Πέραν αυτού να εκπίπτουν οι αποδείξεις από το συνολικό εισόδημα από τις πηγές που έχετε στοιχεία ότι φοροδιαφεύγουν π.χ. γιατροί, τεχνίτες, κ.λπ. κι αυτό σε ορισμένο ύψος, λογικό, όχι αποδείξεις από super market, βενζίνες, Δ.Ε.Η., κ.λπ.
    2. Καλό θα ήταν – αν υπήρχε χρόνος – να γραφτεί ένα νέο φορολογικό σύγχρονο απλό φορολογικό σύστημα γα να αντέξει στον χρόνο και όχι μπαλώματα και τροποποιήσεις. Γι’ αυτό μπορεί να καθορισθεί ένας ενιαίος συντελεστής φορολόγησης για όλους – όχι για όλα – δηλαδή για φυσικά πρόσωπα ανεξάρτητα αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί ή συνταξιούχοι ή κάθε μορφής εταιρία αρκεί αυτός να είναι χαμηλός – πολύ χαμηλός – με αυστηρούς όρους εφαρμογής, για να βλέπουμε και τις χώρες της Ε.Ε. με χαμηλό Φορολογικό Συντελεστή, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να μην χρειάζεται κανένας να ιδρύει εξωχώριες εταιρίες, εταιρίες ακινήτων, κ.λπ. Αν δεν γίνει αυτό, τότε S.O.S. ΟΧΙ ενιαίος συντελεστής φορολόγησης, π.χ. να εξαιρεθούν οι τόκοι καταθέσεων, τα επιδόματα ιατρών και εφημερίες, επιδόματα εφοριακών και δικαστικών, ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα και δεχθείτε σαμποτάζ.
    3. Η ενιαία τιμαριθμοποιημένη κλίμακα – αν τελικά αυτό ισχύσει – πρέπει να έχει πολλά μικρά κλιμάκια και όχι μεγάλη διαφορά % το ένα από το άλλο, το πολύ 3 μονάδες. Κάθε φυσικό πρόσωπο θα δύναται – αν το επιθυμεί – να τηρεί βιβλία εσόδων – εξόδων για όλες τις πράξεις έτσι ώστε να φορολογείται για το αποτέλεσμα.
    4. Μην αυξήσετε φέτος τουλάχιστον ή όσο κρατά η κρίση στην Ελλάδα τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και σταματήστε να βαράτε την ιδιοκτησία και την οικοδομή. Φορολογείστε το κεφάλαιο, ή ελέγξτε αν φορολογηθεί και το κεφάλαιο αγοράς ακινήτου και μετά STOP – εντελώς STOP – η φορολογία ακινήτων παρά μόνο το έσοδο που αποφέρουν – και τότε θα δείτε να αυξάνονται τα έσοδα του κράτους.
    5. Οι έκτακτες καταστάσεις θέλουν και έκτακτα μέτρα, αλλά προς και από κάθε κατεύθυνση. Κάντε σύντομα ότι έκανε και κάνει ακόμα σήμερα η Ιταλία, νομιμοποιήστε έμμεσα το μαύρο χρήμα, όσο κρατά η κρίση, χωρίς προϋποθέσεις. Πέστε π.χ. δεν ισχύει το πόθεν έσχες μέχρι 31.12.2011 για αγορές ακινήτων μέχρι €500.000 κάθε φορά. Και φόρους θα μαζεύετε και η ανεργία θα περιορισθεί και η οικοδομή θα τρέξει και η κοινωνία θα ηρεμήσει. Θέλει αρετή και θάρρος, ρε γαμώτο, για την Ελλάδα.
    6. Μην σας διαφεύγει το αυτονόητο, ότι από την φορολόγηση εφάπαξ της ακίνητης περιουσίας – αν την κάνετε τελικά- να αφαιρεθούν τα ποσά δανείων που αντιστοιχούν στα ενυπόθηκα δάνεια, η πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία μέχρι κάποιο ύψος αξίας αθροιστικά και όχι μ², όπως και τα σπίτια στα χωριά και αγροτεμάχια. Μην τα πυροβολείτε άλλο.
    7. Αξιοποιήστε τη δημόσια ακίνητη περιουσία, φτιάξτε το θεσμικό πλαίσιο απλά και κατανοητά και για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες για την εξοχική κατοικία.
    8. Στα συμβόλαια αγοράς – πώλησης ακινήτων που γίνονται με την αντικειμενική αξία και όπου αυτή είναι μικρότερη συνήθως; της πραγματικής αξίας, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεν τις εταιρίες σαν έξοδο – απόσβεση κ.λπ. για δε τον ιδιώτη σαν τεκμήριο, ώστε να μην τροφοδοτείται η αγορά με νέες δράσεις σε μαύρο χρήμα.
    9. Βελτιώστε το θεσμικό πλαίσιο, ώστε οι χρονομισθώσεις επιβατικών αυτοκινήτων να μπορούν να γίνονται και για τους ιδιώτες με τους ίδιους φορολογικούς όρους όπως οι εταιρίες. Έτσι θα εισπράττετε εκ του ασφαλούς διάφορους φόρους π.χ. από συνεργεία, ασφάλιστρα, σήματα κυκλοφορίας κ.λπ. που σήμερα σαφώς φαίνεται να υπάρχει μία αταξία στην εν λόγω αγορά. Επίσης, όλα τα κρατικά αυτοκίνητα, να αποκτηθεί η χρήση τους σταδιακά με αυτήν την μέθοδο και να μην επιβαρύνεται εφάπαξ ο προϋπολογισμός. Όσον αφορά την απόσυρση, βιαστική αψυχολόγητη απόφαση και να το αποτέλεσμα – γκρίνια στον φτωχό κόσμο – προχειρότητα – επιβάρυνση των εφοριών, κ.λπ. Τι πιο απλό να λέγατε, επειδή θέλω τα λεφτά αυτά για νοσοκόμες φέτος και δεν παράγω αυτοκίνητα, δώστε όσοι θέλετε για απόσυρση το αυτοκίνητό σας – άρα ελεγχόμενη ρύπανση – και θα σας δώσω τα χρήματα π.χ. το 2014 και όσοι θέλετε, για όσο θέλετε να τα κρατήσετε ανάλογα αν είναι αστική η αγροτική περιοχή, θα επιβαρυνθείς για τους ρύπους που θα πληρώνω σαν κράτος τόσο και θα το «πουλούσατε» και στους παραγωγούς εταίρους μας που θέλουν να δουλεύουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες τους να μην μας ζορίζουν πολύ.
    10. Ένα άλλο θέμα είναι οι παραμεθόριες περιοχές, κυρίως του Β.Α. Αιγαίου. Υπάρχουν θύλακες φτώχειας – με έλλειψη προοπτικής και ανάπτυξης – υπάρχει εγκατάλειψη, έχουμε μείωση του ενεργού πληθυσμού και οι οικονομικοί μετανάστες – κυρίως Αλβανοί – τείνουν να γίνουν κυρίαρχη πλειοψηφία αριθμητικά, αλλά και κοινωνικά και οικονομικά. Γι΄ αυτό δώστε κίνητρα μετεγκατάστασης από τις πόλεις στα χωριά, να ζήσουν εκεί συνταξιούχοι, νέοι που θα μπορούν να βοηθήσουν να ανοίξουν νέες δουλειές, μόνιμα, ανθρώπινα, απλά – έτσι θα βοηθηθεί και το Εθνικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Τα χωριά έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης.
    Φροντίστε μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα του ΕΣΠΑ με απλές διαδικασίες να αντιστρέψετε το κλίμα και την προοπτική.
    Για τα νησιά ας εφαρμοσθεί τελικά το μεταφορικό ισοδύναμο και αναπτύξτε πολιτικές με τις τοπικές ιδιομορφίες και δυνατότητες.
    Απέναντί μας στη Χίο είναι η Τουρκία, δεν είναι η Ιταλία. Μαζέψτε το ΣΔΟΕ στα κύρια σημεία του πλούτου και όχι περιφερειακά του πλούτου.

    Μακάρι κάποιος να τα διαβάσει και αν διαφωνεί ας μου τηλεφωνήσει για περισσότερες διευκρινήσεις.

    Ευχαριστώ, Καλή Χρονιά με Υγεία.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:49 | Δημήτρης Γιαννόπουλος

    Με το παρόν θα ήθελα να επισημάνω αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας των Δ.ο.υ. και να προτείνω τρόπους θεραπείας αυτών των αδυναμιών.
    Όσα θα αναφέρω πιο κάτω αποτελούν το καταστάλαγμα μιας εμπειρίας 30 ετών περίπου , την οποία αποκόμισα ως Υπάλληλος , προϊστάμενος αυτοτελούς μονάδας , προϊστάμενος τμήματος ,οικονομικός επιθεωρητής σε Δ.Ο.Υ. από πολύ μικρές έως μεγάλες .
    Οι Δ.Ο.Υ. με βάση την υπάρχουσα Φορολογική Νομοθεσία σαν κύριο και αποκλειστικό σκοπό θα έπρεπε να έχουν , τον έλεγχο τήρησης αυτής της Νομοθεσίας από τα Φυσικά και Νομικά πρόσωπα. Έτσι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους ( ίσως πάνω από το 50%) θα έπρεπε να επανδρώνει το τμήμα ελέγχου ( για τον συνεχή έλεγχο των υπόχρεων και την τυχόν βεβαίωση διαφορών και πρόσθετων φόρων ) και το Δικαστικό Τμήμα (για τον εξαναγκασμό των υπόχρεων για την πληρωμή των Βεβαιωθέντων φόρων ή την υποστήριξη των θέσεων των Δ.Ο.Υ. στα Δικαστήρια στις περιπτώσεις αμφισβήτησης των επιβαλλόμενων φόρων ) Το προσωπικό των δύο αυτών τμημάτων θα έπρεπε να αποτελείται: για το μεν τμήμα ελέγχου, από έμπειρους υπαλλήλους , πτυχιούχους σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων , Οικονομικών Επιστημών, και πτυχιούχους Τ.Ε.Ι. (κυρίως Λογιστών ) ενώ για το Δικαστικό τμήμα από έμπειρους υπαλλήλους πτυχιούχους σχολών Νομικής κατεύθυνσης , η και κατόχους μεταπτυχιακού Οικονομικής κατεύθυνσης . Όλα τα άλλα τμήματα των Δ.Ο.Υ ασχολούμενα με την εξυπηρέτηση του συναλλασσόμενου κοινού θα πρέπει απαραίτητα να έχουν ως προϊστάμενο έμπειρο υπάλληλο πτυχιούχο Οικονομικών η Νομικών Επιστημών και να επανδρώνονται από νέους υπαλλήλους κυρίως πτυχιούχους των πιο πάνω σχολών οι οποίοι αποκτώντας την δέουσα εμπειρία να μετακινηθούν μελλοντικά στα τμήματα ελέγχου και Δικαστικού .
    Αντί για το πιο πάνω σχήμα σήμερα οι Δ.Ο.Υ. διαρθρώνονται ως εξής :
    Δ.Ο.Υ. Α΄ ΤΑΞΕΩΣ :
    – Τμήμα ελέγχου
    – Τμήμα μητρώου
    – Τμήμα Κ.Β.Σ.
    – Τμήμα εισοδήματος
    – Τμήμα Φ.Π.Α. και εμμέσων φόρων
    – Τμήμα κεφαλαίου
    – Τμήμα Δικαστικού
    – Τμήμα εσόδων
    – Τμήμα εξόδων
    – γραφεία υπαγόμενα απευθείας στον Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ.
    α) γραφείο διαχείρισης υλικού
    β) γραφείο παρακαταθηκών και δανείων .
    Δ.Ο.Υ. Β΄ ΤΑΞΕΩΣ :
    Οι Δ.Ο.Υ. Β΄ Τάξεως εδρεύουν σε μικρές πόλεις η πρώην κωμοπόλεις, για τις πιο αξιόλογες από αυτές προβλέπεται δύναμη προσωπικού έως 15 υπάλληλοι, ενώ σε κάποιες από αυτές ( περίπου 70 σε όλη την επικράτεια η προβλεπόμενη δύναμη προσωπικού δεν υπερβαίνει τους 6 υπαλλήλους ). Θεωρητικά οι Δ.Ο.Υ. Β΄ τάξεως εξυπηρετούν τα ίδια αντικείμενα με τις Δ.Ο.Υ. α΄ Τάξεως πλην όμως όπου στις Δ.Ο.Υ. α΄ τάξεως έχουμε τμήμα, στις Δ.Ο.Υ. Β΄ Τάξεως έχουμε γραφείο . Αυτό όμως μόνο θεωρητικά γιατί στην πράξη επειδή οι Δ.Ο.Υ. αυτές επανδρώνονται από υπαλλήλους, ή νεοδιόριστους ή ντόπιους που προέρχονται κυρίως από μετατάξεις με περιορισμένα προσόντα, συνήθως όταν πρόκειται για υποθέσεις ελέγχου και δικαστικού ( ακόμη και τις πιο απλές ) όλοι δηλώνουν άγνοια και αναρμοδιότητα , με συνέπεια οι Δ.Ο.Υ. αυτές στο μεγαλύτερο μέρος τους να λειτουργούν όχι σαν ελεγκτικές Υπηρεσίες, αλλά αποκλειστικά και μόνα σαν διεκπεραιωτικές.
    Πολλές από τις Δ.Ο.Υ. αυτές ρίχνουν όλο το βάρος στην εξυπηρέτηση των δήμων της περιοχής μέσω του γραφείου παρακαταθηκών και δανείων και στην πληρωμή διαφόρων βοηθημάτων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων της περιοχής .
    Περιττό να σημειώσουμε ότι παρατηρείται συχνά, οι υπάλληλοι αυτών των Δ.Ο.Υ. ή να αγνοούν ορισμένες φορολογικές διατάξεις η και να τις παρερμηνεύουν, σε πολλές δε περιπτώσεις η ενασχόληση των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. αυτών με τα κοινά και η άγρα ψήφων για την εκλογή τους στα τοπικά δημοτικά συμβούλια καθιστούν την συμπεριφορά τους απέναντι στους φορολογούμενους επιλεκτική . Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου επιτήδιοι φορολογούμενοι εκμεταλλευόμενοι τις πιο πάνω καταστάσεις, σχεδίασαν και υλοποίησαν σε τέτοιες Δ.Ο.Υ. τον φορολογικό τους παράδεισο .
    Σήμερα οι υπηρετούντες Εφοριακοί επανδρώνουν :286 Δ.Ο.Υ. που λειτουργούν σε ολόκληρη την επικράτεια , τις διάφορες Διευθύνσεις και υποδιευθύνσεις της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) , τα διάφορα ΠΕΚ τα δύο διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα και τα γραφεία της κεντρικής Υπηρεσίας και της Γραμματείας της ΥΠΕΕ.
    Δυστυχώς ο αριθμός των σήμερα υπηρετούντων Εφοριακών Υπαλλήλων είναι ανεπαρκέστατος για να καλύψει τις ανάγκες όλων των πιο πάνω Υπηρεσιών διότι η επί μακρόν μη αναπλήρωση των συνταξιοδοτηθέντων τα τελευταία χρόνια υπαλλήλων με νέες προσλήψεις ήδη έχει φέρει ειδικά τις Δ.Ο.Υ. σε κατάσταση που να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε την συναλλαγή με το κοινό. Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη με την ψήφιση και την εφαρμογή του νέου φορολογικού Νόμου που όπως δηλώνεται από τους αρμόδιους, θα φέρει κοσμογονικές αλλαγές στην Ελληνική Φορολογική Νομοθεσία . ΄Αρα κατά την ταπεινή μου γνώμη πριν από την αλλαγή των φορολογικών διατάξεων απαιτείται μία εκ βάθρων αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας των πιο πάνω, κατά βάση ελεγκτικών Υπηρεσιών, προκειμένου να ανακατανείμουν το ανεπαρκές υπάρχον προσωπικό και ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις νέες απαιτήσεις .
    Θα αναφερθώ κυρίως στις αλλαγές που θεωρώ αναγκαίες ότι πρέπει να γίνουν στις Δ.Ο.Υ. και είναι οι εξής :
    1. Να κλείσουν άμεσα τουλάχιστον 70 μικρές Δ.Ο.Υ και το προσωπικό τους να ενισχύσει άλλες φορολογικές Υπηρεσίες .
    2. Να καταργηθούν σε όλες τις Δ.Ο.Υ. τα τμήματα εξόδων που σήμερα ασχολούνται με την πληρωμή μισθών Δημοσίων υπαλλήλων ιερέων κ.τ.λ. και με την πληρωμή διαφόρων χρηματικών ενταλμάτων του Δημοσίου .
    3. Τα 286 γραφεία του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων να απομακρυνθούν από τις Δ.Ο.Υ. και επί τέλους το εν λόγω ταμείο να αναλάβει το κόστος της εξυπηρέτησης των αναγκών του με τον τρόπο που αυτό θα θεωρήσει προσφορότερο .
    4. Να βελτιωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, και να καταργηθεί μεγάλο μέρος των εκδιδόμενων από τις Δ.Ο.Υ. πιστοποιητικών ώστε να υπάρξει απελευθέρωση προσωπικού ώστε αυτό να ασχοληθεί με τον έλεγχο , εισοδήματος , Φ.Π.Α. κεφαλαίου κ.τ.λ.
    5. Να βρεθεί τρόπος αξιολόγησης των προς έλεγχο υποθέσεων ώστε τα τμήματα ελέγχου να μην ασχολούνται με έλεγχο υποθέσεων ότου είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει πιθανότητα είσπραξης των φόρων που θα βεβαιωθούν ( πτωχεύσεις χωρίς πτωχευτική περιουσία κ.τ.λ. )
    6. Να περιοριστούν χρονικά οι άδειες μητρότητας .
    7. Να ενδυναμωθεί η θέση των προϊσταμένων τμημάτων και διευθύνσεων έναντι των αυθαιρετούντων υπαλλήλων προκειμένου οι προϊστάμενοι να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους .
    8. Να εκδίδονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από την κεντρική υπηρεσία, εγκύκλιοι που να επισημαίνουν προς το προσωπικό τις υποχρεώσεις του έναντι της υπηρεσίας και συναλλασσόμενου κοινού η των ελεγχομένων .
    9. Στην τοποθέτηση προϊσταμένων όλων των βαθμίδων και στην επάνδρωση των ειδικών υπηρεσιών να ισχύσουν αξιοκρατικά και όχι κομματικά κριτήρια . Πρέπει να μην δώσουμε την ευκαιρία σε άτομα που σήμερα υπηρετούν σε θέσεις προϊσταμένων οποιασδήποτε βαθμίδας και πιθανώς να χάσουν την ιδιότητα του προϊσταμένου, να καταστήσουν τους εαυτούς ανενεργούς . Οι Εφοριακοί υπάλληλοι είναι τόσο λίγοι για να αντιμετωπίσουν τον όγκο της δουλειάς που δεν περισσεύει κανείς . ΄Ολοι θα πρέπει ανάλογα με τις γνώσεις τους να αξιοποιηθούν στην κατάλληλη θέση .
    10. Να μην υπάρξουν κομματικές παρεμβάσεις στο έργο των υπαλλήλων και των προϊσταμένων .
    Πιθανώς να μπορούσα να προτείνω τη λήψη και άλλων μέτρων που θα βελτίωναν την αποδοτικότητα κυρίως των Δ.Ο.Υ , τα οποία αυτή τη στιγμή μου διαφεύγουν , πλην όμως θεωρώ ότι σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχει στο πλευρό της, πολύτιμους και εμπειρότατους συνεργάτες , όπως τον Δημήτρη τον Σταματόπουλο, Γενικό Δ/ντή φορολογίας, γνώστη σε βάθος της Ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, τους συμβούλους , Καίτη Φραντζεσκάκη και Παντελή Δασκαλάκη γνώστες των θεμάτων ελέγχου , τον Γιάννη τον Καπελέρη ειδικό γραμματέα της ΥΠΕΕ επί μακρόν υπηρετήσαντα στο ΣΔΟΕ και την ΥΠΕΔΑ και αρκετούς άλλους οι οποίοι έχουν και τις γνώσεις και την εμπειρία για να κάνουν ορθές εισηγήσεις που θα στεφθούν από επιτυχία

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:16 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

    Καλή Χρονιά, με υγεία για όλους.
    Μερικά σχόλια και προτάσεις για κάποια πράγματα που πιστεύω οτι διαφεύγουν της προσοχής και μπορούν να συμβάλουν θετικά και αυτά για την οικονοία της χώρας:
    -Το «φιλοξενούμαι» στις δηλώσεις των αλλοδαπών είναι κατά κόρον η εγγραφή . Οι περισσότεροι που δεν δικαιούνται επίδομα ενοικίου, δεν δηλώνουν το ενοίκιο που πληρώνουν. Ποιος φοροδιαφεύγει; Ο αλλοδαπός, που είναι συνήθως εργάτης με αφορολόγητο εισόδημα ή ο ιδιοκτήτης; Συνδέστε το με την άδεια διαμονής, δηλαδή να αποδεικνύεται η κατοικία (όχι με υπεύθυνη δήλωση που έγινε παλιόχαρτο).
    – Οι περισσότεροι ΟΤΑ απασχολούν υπεράριθμους υπαλλήλους «εξυπηρετόντας» ατομικά κυρίως συμφέροντα και επιβαρύνοντας το κόστος λειτουργίας τους και το ίδιο το κράτος. Και τα έργα που εκτελούνται(ειδικά τα μικρά), εκτελούνται χωρίς οικονομικό έλεγχο και δεν είναι πάντα για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Η άποψή μου είναι οτι θα πρέπει να ελέγχονται οι Ο.Τ.Α. για όλες τις οικονομικής κυρίως ενέργειές τους.
    Και λόγω των ημερών αναρωτιέμαι :Τα ταχυδρομικά τέλη των ευχετήριων καρτών που στέλνουν βουλευτές και τοπικοί άρχοντες, ποιος τα επιβαρύνεται; Αυτές τις μέρες άκουσα για ένα ποσό, περίπου 5.000€, σε έναν οργανισμό!
    -Και λίγα περι ρύπανσης, η άποψή μου είναι οτι θα έπρεπε να υπάρχει, όχι μόνον κρατικός αλλά και απο πιστοποιημένους ιδιώτες τεχνικούς, υποχρεωτικός τεχνικός έλεγχος καλής λειτουργίας (π.χ. ανελκυστήρες, κεντρικές θερμάνσεις κλπ) όλων των βιομηχανικών, βιοτενικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων και εργαστηρίων που η δραστηριότητά τους παράγει ρύπανση (π.χ. ελαιοτριβεία, λατομεία κλπ). Ευχαριστώ, καλή χρονιά.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:06 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Οι αποδείξεις για αγορές στο εξωτερικό θα αναγνωρίζονται ;
    Επίσης τι θα γίνει με τις αποδείξεις για αγορά συναλλάγματος ;

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:58 | Νικος Κωνσταντίνου

    Αξιότιμε κύρε Υπουργέ, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά !
    Πριν προχωρήσετε στην επιβολή της τιμαριθμοποιμένης προοδευτικής φορολόγησης του εισοδήματος καλό θα είναι να ρίξετε μια ματά στην παρακάτω ιστοσελίδα της Wikipedia σχετικά με ένα διαφορετικό σχέδιο φορολόγησης, με δοκιμασμένα αποτελέσματα, που στοχεύει στην ταχεία ανάπτυξη και την ευρεία απασχόληση αλλά όχι μέσω της βαριάς και αντιεπενδυτικής φορολογίας που προβλέπει το δικό σας προτεινόμενο σχέδιο .
    http://en.wikipedia.org/wiki/Flat_tax

    Δείτε ακόμη το χάρτη των χωρών που εφαρμόζουν αυτό το είδος φορολογίας και το πόσο κοντά στη χώρα μας ευρίσκονται οι περισσότερες από αυτές.
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Flat_tax_in_Europe.svg

    Εάν προχωρήσετε με το δικό σας μοντέλο, εκείνες που θα επωφεληθούν πρώτες και καλύτερες είναι οι γειτονικές αυτές χώρες , των οποίων οι Υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση αυτή τη στιγμή. Είναι φανερό ότι πέρα από την Κύπρο, εκεί θα κατευθυνθούν οι περισσότερες ελληνικές επενδύσεις και αυτό θα το δείτε γρηγορώτερα από ότι φοβόσαστε. ΄Ηδη υπάρχει εκροή κεφαλαίων από τη χώρα μας εκείνων που δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν το αποτέλεσμα της διαβούλευσης και τη δική σας απόφαση.
    Κύριε Υπουργέ, μην περιμένετε είσπραξη περισσότερων φόρων εφέτος τον Ιούνιο με την τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολόγηση γιατί δεν θα έρθουν. Τα ίδια θα εισπράξετε όπως και πέρυσι. Ορισμένοι συνάδελφοί σας όπως η κ. Λούκα Κατσέλη το έχουν ήδη αντιληφθεί και είναι και ο δικός σας κρυφός και ανομολόγητος φόβος. Ξέρετε ότι οι ΄Ελληνες φορολογούμενοι είναι θυμωμένοι. Δεκαετίες τώρα βλέπουν ότι οι φόροι τους δεν πάνε εκεί που πρέπει. Το κράτος και οι πολιτικοί δεν δίνουν καλό παράδειγμα. Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Εσείς οφείλω να ομολογήσω ότι εκπέμπετε την εικόνα ενός έντιμου και ειλικρινή πολιτικού που πιστεύει στη ’’φορολογική δικαιοσύνη’’ αλλά δεν φτάνει αυτό . Να σας θυμίσω ότι ο μεγάλος Αϊνστάιν είχε πεί πως όλα είναι σχετικά. Tι να την κάνεις την δίκαιη μοιρασιά όταν η πίττα θα έχει συρρικνωθεί στο μη παρέκει; ΄Οταν μηδενιστούν οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας; ΄Οταν παγώσει κάθε οικοδομική και επιχειρηματική δραστηριότητα; ΄Οταν νεκρωθεί η αγορά των ακινήτων; ΄Οταν η ανεργία ξεπεράσει το 20%; ΄Ολα αυτά δεν είναι κάποιο μακρινό σενάριο. Θα πρέπει να τα περιμένετε κατά μήνα Ιούνιο. Από που θα εισπράξετε τότε; Τότε δεν θα σας μένει τίποτε άλλο από το να κάνετε αυτά που ’’δεν τολμάτε ούτε να διανοηθείτε τώρα’’. Αλλά καλά θα κάνετε να αρχίσετε να εξετάζετε και τα αδιανόητα . Πραγματικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ιδιωτικοποιήσεις (αν υπάρχει τίποτα για ιδιωτικοποίηση), αύξηση του ΦΠΑ (αν ποτέ καταφέρετε να τον εισπράξετε), αύξηση των έμμεσων φόρων που είναι και οι πιό άδικοι, μείωση μισθών και συντάξεων, περικοπή των κοινωνικών δαπανών, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, στάση πληρωμών, δήμευση περιουσιών, κοινωνική έκκρηξη, Χ_ _ _ _ _ _ _Α.
    Διάβασα αρκετά σχόλια για το θέμα και από την προχειρότητα με την οποία οι περισσότεροι σχολιαστές προσεγγίζουν το θέμα ξαναθυμάμαι αυτό που είχε πεί ο Σωκράτης. ΄Οτι δηλαδή πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη βάση στους επαΐοντες και όχι στους πολλούς. ΄Ενας από τους πλέον επαΐοντες είστε εσείς. Η απόφαση είναι δική σας και σε κάθε περίπτωση θα κριθείτε εκ του αποτελέσματος και όχι από το πόσο πολλοί σας στηρίζουν αυτή τη στιγμή. Η λαϊκή στήριξη δραπετεύει όταν έρχονται τα δύσκολα.
    Κλείνω το σχόλιό μου κάνοντας την ίδια πρόβλεψη που είχε κάνει πρόσφατα ο Μιχάλης Λιάπης για τον ανεκδιήγητο εξάδελφό του. ‘’ Η Ιστορία θα είναι πολύ αυστηρή απέναντί σας’’ .
    Σε εσάς εναπόκειται να διαψεύσετε την πρόβλεψη αυτή.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:25 | Ασκητας Αναστασιος

    Κυριε Υπουργε,

    χωρις να εχω καποιες ιδιαιτερες γνωσεις επι οικονομικων θεματων πιστευω πως οι φορολογικες μεταρρυθμισεις θα πρεπει να εχουν φιλολαικο χαρακτηρα. Να φορολογηθουν οι καταθεσεις ανω των 200.000 ευρω με 10%. Να ισχυει για μια φορα ανα τρια χρονια. Για παραδειγμα, καταθετης που εχει στην τραπεζα 400.000 ευρω να πληρωνει το 2010 40.000 ευρω και να ξαναπληρωνει το 2013 το 10% του ποσου που εχει το τρεχων φορολογικο ετος στην τραπεζα. Για να αποφυγουμε την μαζικη εξοδο κεφαλαιων απο τη χωρα να θεσπιστει φορολογηση 40%-50% επι του συνολου του κεφαλαίου οταν αποσυρεται μερος μεγαλυτερο του 40% μεσα σε δυο χρονια.(Να μην ισχυει αυτο σε περιπτωση πτωσης των επιτοκιων καταθεσης μεγαλυτερης του 1,9% μεσα σε 18 μηνες.) Σε καμια περιπτωση να μην φορολογηθουν καταθεσεις που προερχονται απο αποζημιωσεις και καταθεσεις κατω των 200.000 ευρω.

    Να φορολογηθει με μεγαλο συντελεστη(μεγαλυτερο και από 20% αν χρειαστει) η εκκλησιαστικη περιουσια ειτε ειναι ακινητη ειτε καταθεσεις ειτε μετοχες και ομολογα. Οσο και να αντιδρασουν οι κληρικοι πρεπει να εμεινετε σε αυτο. Πιστευω πως ο λαος θα εκτιμησει την πολιτικη βουληση να αγγιξετε την περιουσια της Εκκλησιας που μεχρι τωρα ηταν αβατο θεμα.

    Φορολογια ολων των εισοδηματων με κλιμακουμενο συντελεστή. Αφορολογητο οριο οι 7000 ευρω για ενα ατομο, οι 11000 ευρω για ζευγαρι. Για μονογονεικες οικογενειες με ενα παιδι οι 12000 ευρω και για καθε επιπλεον παιδι συν 1500 ευρω. Για οικογενειες με δυο γονεις και ενα παιδι αφορολογητο οριο 14000 και για καθε επιπλεον παιδι 1500 ευρω. Απο εκει και περα φορολογηση 15% για καθε 1000 ευρω περισσοτερα του αφορολογητου οριου καθε περιπτωσης. Για παραδειγμα, για τριτεκνη οικογενεια με εισοδημα 22000 το αφορολογητο οριο ανερχεται σε 17000 ευρω αρα φορολογουνται με 750 ευρώ. Φοροελαφρυνσεις αναλογα με τις προσκομισμενες αποδειξεις πληρωμων. 10% επι του φορου για καθε 1500 ευρω αποδειξεων αγορων απο super market. 20% για καθε χιλια ευρω ανω των 2300 ευρω για αποδειξεις φροντηστηριων και σχολων ξενων γλωσσων. 25% για καθε χιλια ευρω αποδειξεων απο γιατρους, δικηγορους, υδραυλικους,ηλεκτρολογους κ.α. Και 10% για καθε 1000 ευρω αποδειξεων απο αγορες άλλων εμπορευμάτων και παροχες υπηρεσιών. Έκπτωση 10% για καθε 1000 ευρω αποδείξεων απο ΔΕΚΟ.

    Αυξηση συντελεστή φορολογησης απο 15% στο 25% για εισοδηματα ανω των 32000 ευρω. Στο 30% για εισοδηματα ανω των 45000 ευρω. Στο 35% για εισοδηματα άνω των 75000 ευρω. Στο 40% για εισοδηματα μεχρι 120000 ευρω. Στο 50% για εισοδηματα άνω των 120001.

    Εκτιμηση απο ειδικους όλων των ακινητων και φορολογηση τους με 10% ανα δυο χρονια. Εξαιρουνται πρωτες κατοικιες ανέργων,πολυτεκνων,τριτεκνων,εργατικων κατοικιών. Φορολογηση καθε χρονο για ακινητα των οποίων η αξια ξεπερνα το 1.000.000 ευρω ή όταν ενα πρόσωπο είναι ιδιοκτήτης περισσότερων απο 8 ακινητων τα οποία νοικιαζει ή 16 τα οποία διαθέτει προς ενοικίαση.

    Φορολόγηση της ιδιοκτησιας οχηματων. 5% έπι της τιμής αγοράς για οχηματα τελευταίας 5ετιας και απο κει και περα μειωση του συντελεστη 1% για καθε επιπλέον έτος και εκμηδενισμός του στα 10 χρονια. Όλα αυτα για οχηματα αξιας μεχρι 27000 ευρω. Για οχηματα μεχρι 60000 ευρω αυξηση του συντελεστη στο 20% και εκμηδενισμος του στα 20 χρονια. Για οχηματα αξιας ανω των 60000 ευρω φορολογηση 30% ανα τρια χρονια.

    Για ιδιοκτητες δυο ή περισσοτερων οχηματων φορολογηση αναλογα με τους παραπάνο συντελεστες αθροιστικά.

    Τεκμηρια διαβιωσης

    Αγορα νεου οχηματος(αναλογα με την αξια, την ύπαρξη άλλων οχηματων, την προσθηκη προαιρετικων αξεσουαρ)
    Αγορα ή κτισιμο εξοχικης κατοικιας
    Αγορα ηλεκτρικών συσκευών(αναλογα με την αξια και τον τροπο απο πληρωμης-δοσεις ή μετρητα-)
    Υπηρεσίες περιποίησης σωματος(γυμναστηρια, spa, υδρομασάζ)
    Ιδιωτικα σχολεία-κολλεγια
    Διασκεδαση (συχνα γευματα εκτος σπιτιου, επισκεψεις σε κεντρα διασκεδασης κ.α.)
    Αγορα ακριβών ειδών διακόσμησης (έργων τεχνης, διακοσμητες,επιπλα κ.ο.κ)
    Ειδη ρουχισμου και υπόδυσης
    Αγορα κοσμηματων
    Συνδεσεις στο διαδικτυο μεγαλων ταχυτητων
    Αγορα στρεματων γης σε περιοχές υψηλου τουριστικου και οικιστικου ενδιαφέροντος( κοντα σε αναπτυσομενες πόλεις, νησιωτικες περιοχές, παραθαλάσσιες, ορεινές)
    Αγορα ακριβων ποτων

    Φυσικα πολλά απο τα παραπάνω προυποθέτουν την ΄συνδεση των ταμειακών μηχανων καταστηματων και υπηρεσιών απευθειας με κεντρικη βάση δεδομανων του υπουργείου οικονομικών με απλουστευμένες διαδικασίες με όσο γίνεται μειωμένη την ανθρωπινη συμβολή.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:31 | ΠΛΑΣΤΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΤΠΟΥΡΓΕ
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ »ΧΤΙΣΙΜΟ» ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΕΚΟ. ΤΡΑΝΤΑΧΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ, ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΔΙΠΛΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ΟΤΕ, ΝΕΡΟΥ, ΘΕΡΜΑΝΣΗ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΙΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:23 | ΣΩΤΗΡΗΣ Ζ.

    Κύριε Υπουργέ
    Αναλύστε τα παρακάτω

    1)Τόνωση αγοράς με απλοποίηση διαδικασιών για την έναρξη και την λογιστική παρακολούθηση μιας επιχείρησης(να δημιουργηθούν βασικές κατηγορίες π.χ εμποροι,γιατροι και όχι οι εκατοντάδες ΚΑΔ)Ο κόσμος φοβάται το μετέωρο φορολογικό συστημα και δεν επιχειρεί.
    2)Αναγωγή των αγορών σε πωλήσεις(τεκμαρτα) στις εμπορικές και φορολόγηση με το υψηλότερο ποσό (εκτός των Γ).
    3)Μελέτη ετσι ώστε ο οι αποδειξεις απο Π.Υ να εκπίπτουν διαφορετικά
    ετσι ώστε να ζητούν όλοι
    4)Δημιουργία ελεγκτικής υπηρεσίας με ανθρώπους που να γνωρίζουν απο βασικές αρχές λογιστικής Π,Χ διπλωματούχους ΙΕΚ μόνο για ελέγχους(βλέπε ΙΤΑΛΙΑ).
    5)Όχι πρόστιμο με αποδεδειγμένη παράβαση αλλα προσωρινή σφράγιση του καταστήματος.
    5)Το μέτρο με τις αποδείξεις καλό σαν ιδέα αλλα όχι πρακτικό
    6)Πόθεν έσχες για σύσταση Α.Ε ,και για αγορά υλίκών και άυλων μέγάλης αξίας Π.χ αέρας σε καταστήματα από όλους τους πολίτες .
    7)ΕΤΗΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΊΑΚΉΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΕΝΙΑΙΟ ΕΝΤΥΠΟ.
    8)Μισθωτοι και συνταξιούχοι ώς έχει με μπόνους σε αυτους που διαμένουν σε μειονεκτικές περιοχές μόνιμα.
    9)Τέλη κυκλοφορίας σύμφωνα με τους ρύπους και την πραγματική αξία του αυτοκινήτου.
    10)Το σημαντικότερο ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΧΙ(ΣΕ ΑΥΤΟ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ).ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, ΠΑΡΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

    ΣΩΡΗΡΗΣ Ζ.
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
    Πρώην Λογηστής

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:51 | Διονύσης

    Ξέχασα να προσθέσω πριν, Φτιάξε και μια σελίδα όπου θα γίνονται καταγγελίες για Οικονομικά Σκάνδαλα και Σπατάλες δημόσιου χρήματος να δεις τι λαβράκια θα πιάσεις, και από πού μπορείς να κάνεις οικονομία. Εγώ προσωπικά γνωρίζω 2 περιπτώσεις με εκατομμύρια ευρουλάκια που κανείς δεν έδωσε σημασία σε ποιες τσέπες μπήκαν…..…..

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:37 | Διονύσης

    Φοροδιαφυγή και φοροφυγάδες είναι Ελληνικό χαρακτηριστικό. Πριν κυνηγήσεις, φυλακίσεις και βασανίσεις κτλ τους φοροφυγάδες, δώσε υπουργέ μου την δυνατότητα ο Έλληνας γίνει νόμιμος, με εύκολους, απλούς, και ΔΙΚΑΙΟΥΣ νόμους και φόρους. Υγιείς ανταγωνισμός, σταθερό και δίκαιο νομικό και φορολογικό σύστημα, θα οδηγήσουν τον ΣΠΑΝΙΟ νομιμόφρων Έλληνα να μην νιώθει χαζός και αντικείμενο χλευασμού αλλά να αποτελέσει πανελλήνιο κανόνα.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:33 | vasilis

    Γνωρίζει το υπουργείο ότι το επίδομα αλληλεγγύης εκτός των πολιτών που έχουν πραγματικά ανάγκη το παίρνει και πλήθος ανθρώπων που καμία οικονομική ανάγκη δεν έχουν; Π,χ, Αγρότες με εισοδήματα μέχρι 25000 ευρώ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιδοτήσεις που παίρνουν.
    Έλεος! Βλέπω τις επιταγές στα χέρια μεγαλο-αγροτών και τρελαίνομαι!
    Επιτέλους δικαιοσύνη!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:48 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    Στην περίπτωση που κάποιος επιτηδευματίας δεν εκδίδει αποδείξεις ,να εχει την δυνατότητα ο συναλλασσόμενος πελάτης να αναφέρει την περίπτωση ανωνύμως σε Υπηρεσία του ΥΠ ΟΙΚ. (π.χ τετραψήφιο τηλεφωνικό νούμερο), έτσι ώστε οι ελεγκτικές αρχές να επιλαμβάνονται του θέματος και να διαπιστώνουν το αληθές της καταγγελίας.
    Ετσι ο καταγγέλλων δεν θα έρχεται σε διαπληκτισμό με το επιτηδευματία και δεν θα εμπλέκεται σε διαδικασίες για απόδειξη της καταγγελίας, ο δε επιτηδευματίας δεν θα ρισκαρει διοτι μπορεί ευκολα και αιφνιδιαστικά να ελεγθεί

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:56 | ΔΗΜHΤΡΗΣ Τ

    ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ 2008 ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΣΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.
    ΕΤΣΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΦΕΞΗΣ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΤΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ
    ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΕ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
    ΤΕΛΟΣ ΘΕΩΡΩ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΣΟΥ, ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΩ ΚΕΠ Η ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:37 | Δημήτρης Παπάς

    Κύριοι Κυβερνώντες,

    1) Έχετε αργήσει Υπερβολικά για να πάρετε τα σωστά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και για τη μείωση των ελλειμμάτων και του Χρέους. Οι συγκυρίες είναι οι κατάλληλες για να μείνετε στην Ιστορία!!!
    2) Θα έπρεπε να είχατε ήδη σχέδια και συστήματα λύσεων για τα παραπάνω.
    Αντιγράψτε τουλάχιστον κάποια συστήματα άλλων χωρών, ή ακόμη καλύτερα συνθέστε τα καλά και προσαρμόστε τα στην Ελληνική πραγματικότητα.
    3) Που είναι οι ξένοι ειδήμονες που θα φέρνατε??
    4) Τουλάχιστον χρησιμοποιείστε κάποιες ιδέες από την παρούσα διαβούλευση, για να πιάσει και τόπο!!!!
    5) Μην περιμένετε το Μάρτιο για να πάρετε κάποια μέτρα που πρέπει να τα είχατε πάρει προ πολλού. π.χ. Γιατί δεν λέτε τίποτα για τις ταμειακές μηχανές που πρέπει να έχουν όσοι πουλούν προιόντα ή υπηρεσίες?? Γιατί δεν καθιερώνετε αυστηρότερα μέτρα για τη φοροδιαφυγή από τώρα???
    6) Γιατί δεν μιλάει κανείς για τη φορολόγηση ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΫ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ????
    7) Γιατί δεν έγινε τίποτα με τις προκλητικά υψηλότατες αποδοχές των GOLDEN BOYS των Κρατικών Καναλιών???
    8) Η Συλλογή αποδείξεων που θα μας υποχρεώσετε, το καταλαβαίνετε φαντάζομαι ότι αν δεν υπάρχει κίνητρο δεν θα έχει αποτέλεσμα. Επίσης αν δεν συδυασθεί με την υποχρεωτική χρήση των κατάλληλων ταμειακών μηχανών, ίσως να είναι και αναποτελεσματικό μέτρο. Σκεφθείτε και πως θα τις υποβάλουμε τελικά στην εφορία σε σακκούλες?? σε πολύ-σέλιδες καταστάσεις??? θα τρέχουμε και στους φοροτεχνικούς???
    9) Γιατί μέχρι να οργανώσετε τα «ον-λίνε» συστήματά σας δεν εφαρμόζετε το παλαιότερο σύστημα αποδείξεων του ΤΣΟΒΟΛΑ, επεκτείνοντάς το και βελτιώνοντάς το???
    10) ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΌΤΙ ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΝΕΤ ΕΤ1 ΕΤ3 Κ. Λ. Π.

    ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ…ΕΝΑΣ (ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ) ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ…ΠΟΥ ΕΠΙΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΑΑΑΑΑ.. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΣ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:26 | Δημήτρης Πλας

    Ερώτηση : Σχετικά με τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις των δανείων Β’ κατοικίας που δεν εκπίπτουν από την εφορία τι πρόκειται να γίνει;

    Εγώ και η σύζυγός έχουμε πουλήσει τις πρώτες κατοικίες μας για να πάρουμε μια καινούργια σε άλλη περιοχή με αποτέλεσμα να είναι μεν πρώτη κατοικία αλλά στο δάνειο θεωρείται Β’ κατοικία. Οι τόκοι από αυτό το δάνειο δεν εκπίπτουν δυστυχώς.
    Θα πρέπει γι’ αυτές τις κατοικίες να υπάρχει μια μέριμνα ώστε οι τόκοι που πληρώνουμε να μην πάνε τελείως χαμένοι.

    Ευχαριστώ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:30 | ΤΖΟΒΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΜΑ Exel ΓΙΑ ΚΑΘΕ Α.Φ.Μ. ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ.
    ΕΤΣΙ:
    – ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ
    – ΘΑ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΤΕΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ
    – ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΑΤΥΡΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ( ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΤΟΣ)
    – Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΟ ΕΛΕΓΧΟ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:07 | Βούσουρας Σπύρος

    Καλη Χρονιά σε όλους σας καλό κουράγιο και καλή επιτυχία!
    Μην τα παρατήσετε keep in going…
    Λοιπόν ακούστε..Ένας γείτονας εδώ και χρόνια μου λέει…Δούλευε κορόιδο και πλήρωνε και φόρους γιατί πρέπει να με πληρώσετε και τώρα και όταν θα πάρω σύνταξη (στα 50 του που λέει).
    Βγάζει (τζίρο 200 με 250.000 ευρώ )και δεν δηλώνει τίποτα. Παίρνει και 500 με 800 ευρώ πίσω.Επίσης σε λίγο καιρό θα τον πληρώνουν και τα παιδιά μου όταν θα κάθεται στην πλατεία της Ρώμης και θα πίνει τον καφέ του.
    Κοροιδία με τα όλα της.
    Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά χωριά της επαρχίας όπου για πολλούς λόγους πληρώνουμε συνταξιούχους και ανάπηρους πολέμου και αναπηρηκές συντάξεις χωρίς να δικαιούνται κανείς τους τίποτα. Ακόμα ρίξτε μια ματιά στα Δημόσια Νοσοκομεία και Ο.Τ.Α (κυρίως επαρχίας )όπου όλοι σχεδόν οι υπάλληλοι με το πρόσχημα ότι πετάγομαι για λίγο στη πόλη και έρχομαι σε 10 λεπτά ,απουσιάζουν πάνω από 5 ώρες έτσι ώστε να εργάζονται ιδιωτικά και άλλου κλέβοντας έτσι και το μεροκάματο των ελέυθερων επαγγελματιών κ.α
    Δηλώστε από αύριο άρση της μονιμότητας και πλέον όλες οι συμβάσεις απλά αορίστου να δείτε πως θα σφίξουν οι ….
    Θα επανέλθω…
    Ευχαριστώ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:58 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    Προτείνω τη μη φορολόγηση του ενοικίου που παίρνει ένας ιδιώτης όταν καταβάλει αντίστοιχο ποσό για την ενοικίαση άλλης κατοικίας.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:33 | Λ.ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

    -ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ’ ΟΠΟΨΗ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ Η’ ΚΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΑΝΤΙ ΑΥΞΗΣΕΩΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ, ΠΑΛΙ, »ΤΗ ΝΥΦΗ» ΟΙ …ΕΥΚΟΛΟΙ… ΜΙΣΘΩΤΟΙ.
    -Η ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ…ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ.ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ Π.Χ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖOYN »ΑΣΧΕΤΕΣ» ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΕΣ Κ.Λ.Π.
    -ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΘΗΡΙΩΔΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΕΠΩΝΥΜΟΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 600 Ε ΤΕΛΗ ΓΙΑ 2000Κ.Ε. ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 5000Κ.Ε. ΝΑ …ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΦΕΡΟΝΝΤΑΙ ΩΣ ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ.ΠΟΣΑ ΑΥΤΙΚΙΝΗΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
    -ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΦΗ. ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ… ΞΕΧΙΛΙΣΜΕΝΕΣ ΜΑΡΙΝΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΗΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΘΑ ΕΔΕΙΧΝΕ ΟΤΙ ΤΟ 80% ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΩΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ …ΥΠΑΡΚΤΕΣ Η’ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.ΟΥΔΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΩΝ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ,ΑΦΟΥ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ Η »ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
    -ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ,ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ»ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ» ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΣΚΑΦΩΝ, ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ, ΕΞΟΧΙΚΩΝ Κ.Λ.Π.
    -ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΔΑΠΑΝΕΣ Π.Χ ΓΙΑ ΛΗΖΙΝΓΚ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ Π.Χ. ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ.
    -ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΚΑ, ΟΠΑΔ Κ.Λ.Π. ΜΕ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΑΜΟΙΒΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50Ε ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ-ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΚΑΙ Α.Φ.Μ.- ΣΕ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ Π.Χ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΟΠΑΔ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΟΡΕΣ ΕΝΤΟΣ ΕΤΟΥΣ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.(ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ, ΒΕΒΑΙΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ »ΠΕΛΑΤΗ» ΓΙΑΤΡΟΥ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ, Ο ΝΟΜΟΣ, ΑΦΟΥ, ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ, Η ΑΜΟΙΒΗ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ Η’ ΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΕΡΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΟ. (ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΕΧΝΙΤΗ, ΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΞΑΝΑΒΡΕΙ.)

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:57 | Θαλασσινός Λευτέρης

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    1. Εισαγωγή
    Είναι φανερό ότι η επιτυχία της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της οικονομίας που σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές αποτελεί τροχοπέδη στην περαιτέρω ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
    Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία η προσπάθεια που καταβάλλεται αποσκοπεί στον επαναπροσδιορισμό του συστήματος διακυβέρνησης με στόχο την προστασία του πολίτη μέσα από την «πράσινη ανάπτυξη», τη διαβούλευση, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Σίγουρα η προσπάθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα αν ο σχεδιασμός των απαιτούμενων μέτρων ολοκληρωθεί σύντομα.
    Δεν αποτελεί στόχο του παρόντος σημειώματος η αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί ή έχουν διαρρεύσει στον τύπο. Σίγουρα αποτελούν μια δέσμη μέτρων προς την σωστή κατεύθυνση που ενδεχομένως να βελτιώσουν την εικόνα, δεν κρίνονται όμως επαρκή για να αντιμετωπίσουν το οξυμένο πρόβλημα της οικονομίας. Επιπλέον δεν θεωρούνται μέτρα έκτακτης ανάγκης και κατά τον υπογράφοντα, ούτε άμεσης αποτελεσματικότητας. Το μέτρο των αποδείξεων δεν είναι από μόνο του ικανό να πετύχει τον επιδιωκόμενο στόχο πάταξης της φοροδιαφυγής. Αντίθετα θα ταλαιπωρήσει τους εισοδηματικά αδύναμους, θα χρησιμοποιηθεί για επιπλέον φορολογικές απαλλαγές από τους εισοδηματικά ισχυρούς με αποκορύφωμα στις περιπτώσεις υποβολής ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων και το κυριότερο θα εκτινάξει τις τιμές παροχής υπηρεσιών στα ύψη. Σε πολλές περιπτώσεις η έκδοση ή μη απόδειξης θα αποτελεί στοιχείο διαπραγμάτευσης μεταξύ των μερών με αδύναμο κρίκο, σε όλες τις περιπτώσεις, τον φορολογούμενο.
    Είναι γεγονός ότι η οικονομία χρειάζεται τομές με υψηλό πολιτικό κόστος που με βάση τις παρούσες συνθήκες ίσως αποδειχθούν καταστροφικές για το κόμμα που θα τις εφαρμόσει. Από την άλλη η καθυστέρηση λήψης δραστικών μέτρων λόγω έλλειψης πολιτικού θάρρους, σύνθεσης απόψεων ή άστοχου σχεδιασμού θα αποδειχθεί μοιραία για την οικονομία της χώρας.
    Για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος απαιτείται άμεση παρέμβαση τόσο στις ελαστικές δημόσιες δαπάνες όσο και στα δημόσια έσοδα. Σε ότι αφορά τις ελαστικές δημόσιες δαπάνες η περικοπή τους κρίνεται αναγκαία στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με ευθύνη του κάθε Υπουργείου. Είναι εύκολο να προσδιορισθεί με ακρίβεια το μέγεθος των περικοπών αυτών καθώς και ο τρόπος παρακολούθησής τους. Η διαβούλευση, η λογοδοσία και η δημοσιοποίηση των «λόγων και έργων» του κάθε Υπουργείου θα βοηθήσει αποτελεσματικά την πρόοδο του μέτρου αυτού.
    Αντίθετα τα μέτρα για τα δημόσια έσοδα πρέπει να χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα, ευελιξία και να οδηγούν στην επανασύνδεση του κοινωνικού ιστού της χώρας. Θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανασύνταξη της ελληνικής κοινωνίας, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσίασε σημάδια παρακμής και αποσύνθεσης. Η προσαρμογή του φορολογικού συστήματος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ίσως αποδειχθεί η σημαντικότερη συνεισφορά της κυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία, κάτι που ενδέχεται να αλλάξει ακόμα και την φορολογική συνείδηση των Ελλήνων που με βάση τα πραγματικά στοιχεία, όπως αυτά προκύπτουν από την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων, κρίνεται εξαιρετικά χαμηλή. Το παρόν σημείωμα αποσκοπεί στον εμπλουτισμό των απόψεων για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης των μέτρων που ανακοινώθηκαν ή σχεδιάζονται και περιλαμβάνει απόψεις και μέτρα για τον επανασχεδιασμό του φορολογικού συστήματος.
    2. Άμεσες Ενέργειες
    Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία το μέσο δηλούμενο εισόδημα ομάδων επαγγελματιών (γιατροί, δικηγόροι, καλλιτέχνες, βιομήχανοι, εισοδηματίες, κ.λπ.) τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου ως πρώτης προτεραιότητας μέτρο κρίνεται ο προσδιορισμός του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος ανά κατηγορία επαγγελματιών με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως, ο χρόνος άσκησης επαγγέλματος, το μέγεθος των γραφείων, εργαστηρίων, καταστημάτων, κ.λπ. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί εντός διμήνου από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό. Το πλεονέκτημα του μέτρου είναι ότι δεν προκαλεί αλλά αντίθετα διορθώνει τα κακώς κείμενα και ως τέτοιο πρέπει να περάσει και στη δημόσια διαβούλευση.
    Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο χώρο των επιχειρήσεων πλην όμως η όποια παρέμβαση στην κατηγορία αυτή πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μη χειροτερεύσει το ήδη άσχημο κλίμα που επικρατεί στο χώρο λόγω της κρίσης. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπισθούν με βάση κάποιο κοινό χαρακτηριστικό. Αφού κατηγοριοποιηθούν, ως πρώτης προτεραιότητας μέτρο κρίνεται η σύνδεση του συνόλου των μη παραγωγικών δαπανών, με το σύνολο του φόρου προστιθέμενης αξίας των επιχειρήσεων. Το μέτρο θα μπορούσε να προβλέπει ένα μέγιστο ποσοστό, πχ. το 50% του δηλούμενου ΦΠΑ για τις μη παραγωγικές δαπάνες των επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα περιορισθούν οι μη παραγωγικές δαπάνες που χρησιμοποιούνται για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα των επιχειρήσεων ή θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσού του δηλούμενου ΦΠΑ για να καλυφθούν οι ανελαστικές μη παραγωγικές δαπάνες.
    Ταυτόχρονα με βάση τις δηλώσεις των προηγούμενων ετών είναι απαραίτητο να προσδιορισθεί το ελάχιστο δηλούμενο εισόδημα ανά κατηγορία επιχείρησης ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, τα κτίρια και μηχανήματα, τα απασχολούμενα κεφάλαια, κ.λπ., μετά από δημόσια διαβούλευση. Για όλες τις επιχειρήσεις που ο μέσος όρος του δηλούμενου εισοδήματος την τελευταία διετία υπολείπεται κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 40% του ελάχιστου εισοδήματος που θα προσδιορισθεί στην κατηγορία που ανήκει, η επιχείρηση υπόκειται άμεσα σε ειδικό έλεγχο πενταετίας.
    Τα παραπάνω μέτρα που θα ανακοινωθούν, μετά από διαβούλευση, εφαρμόζονται χωρίς τη μεσολάβηση των φορολογικών-ελεγκτικών αρχών και δεν αποτελούν στοιχείο διαπραγμάτευσης στις ΔΟΥ. Σε περιπτώσεις αμφισβήτησης το θέμα θα παραπέμπεται σε ειδική ανεξάρτητη υπηρεσία που θα δημιουργηθεί αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Η δημιουργία της υπηρεσίας αυτής με πρόσληψη 100 περίπου νέων επιστημόνων με μεταπτυχιακές σπουδές σε οικονομικά με καλή γνώση λογιστικών και ειδική εκπαίδευση, χωρίς τη μονιμότητα του δημοσίου υπαλλήλου, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική στη διαμόρφωση του προτεινόμενου μέτρου.
    Ανάλογα με τη μέθοδο και το χρόνο εφαρμογής τους μπορούν να επιφέρουν άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα και μόνιμη βελτίωση στα δημόσια έσοδα χωρίς παρενέργειες στη συμπεριφορά των φορολογουμένων.
    3. Εισπρακτικά Μέτρα Άμεσης Απόδοσης
    Η κατάσταση της οικονομίας απαιτεί άμεσα εισπρακτικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Σε άλλη περίπτωση οι έντονες πιέσεις των αγορών θα συνεχισθούν με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Η σταδιακή μείωση του δημοσίου ελλείμματος, με ορίζοντα πενταετίας, δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη συναίνεση των αγορών δυσκολεύοντας τις ενδιάμεσες κινήσεις που είναι απαραίτητες για την επιτυχή αντιμετώπιση των δίδυμων ελλειμμάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία. Για το λόγο αυτό προτείνονται τα παρακάτω εισπρακτικά μέτρα άμεσης απόδοσης που αν και χαρακτηρίζονται σκληρά αποτελούν την μοναδική διέξοδο της χώρας, κατά την άποψη του υπογράφοντα, από την κρίση.
    • Φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών
    Επιβολή διορθωτικού φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες που θα προκύψει από τη σύγκριση των εισοδημάτων της τελευταίας διετίας με το ελάχιστο επίπεδο εισοδήματος, όπως προσδιορίσθηκε παραπάνω. Σε περίπτωση που το μέσο εισόδημα της διετίας υπολείπεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 40% του ελαχίστου εισοδήματος του κλάδου επιβάλλεται διορθωτικός φόρος πενταετίας με κλείσιμο των τελευταίων πέντε ανέλεγκτων χρήσεων. Το ποσό του φόρου πρέπει να ορισθεί ως ποσοστό του ελάχιστου εισοδήματος του κλάδου στον οποίο ανήκει ο ελεύθερος επαγγελματίας προκειμένου να μην αποτελέσει στοιχείο διαπραγμάτευσης με τις υπηρεσίες των ΔΟΥ.

    Εναλλακτικά σε περίπτωση απόκλισης θα μπορούσε να εφαρμοσθεί ένα μέτρο που θα συγκρίνει τα δηλωθέντα εισοδήματα της πενταετίας με τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των ελεύθερων επαγγελματιών συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, σκαφών, κ.λπ. Σε περίπτωση που τα εισοδήματα δεν καλύπτουν το 50% τουλάχιστον της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν στην ίδια περίοδο επιβάλλεται διορθωτικός φόρος πόθεν έσχες και νομιμοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώθηκαν.

    • Φορολογία εταιριών
    Επιβολή αντίστοιχου φόρου εισοδήματος στις εταιρίες που θα προκύψει από τη σύγκριση των εισοδημάτων της τελευταίας διετίας με το ελάχιστο επίπεδο εισοδήματος, όπως προσδιορίσθηκε παραπάνω κατά ανάλογο τρόπο με τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών.

    Εναλλακτικά θα μπορούσε ο έλεγχος να γίνει με βάση τις μη παραγωγικές δαπάνες των εταιριών της προηγούμενης διετίας με τον συνολικό ΦΠΑ και επιβολή ειδικού συμπληρωματικού φόρου πενταετίας με κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων.

    • Έλεγχος πόθεν έσχες
    Για όλους τους δημόσιους λειτουργούς που συναλλάσσονται με το κοινό (εφορίες, πολεοδομίες, δικαστές, κ.λπ.) εφαρμόζεται το πόθεν έσχες σύμφωνα με τα στοιχεία των εισοδημάτων τους της τελευταίας πενταετίας με τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν στην ίδια περίοδο. Σε περίπτωση απόκλισης που θα υπερβαίνει κάποιο ποσοστό που θα προσδιορισθεί μετά από δημόσια διαβούλευση, επιβάλλεται ειδικός συμπληρωματικός φόρος πόθεν έσχες με αντίστοιχη νομιμοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που δηλώθηκαν.

    • Νομιμοποίηση οικοδομικών παρεκκλίσεων
    Με τροποποιημένο τρόπο επανέρχεται το μέτρο «Σουφλιά» για τους ημι-υπαίθριους χώρους με προσθήκη και άλλων χώρων που δεν περιέχονται στις άδειες των οικοδομών (πατάρια, σοφίτες, κ.λπ.) και διαφορετικό τρόπο προσδιορισμού του τέλους. Όσοι επιλέξουν αυτό τον τρόπο νομιμοποίησης καταβάλλοντας το αντίστοιχο τέλος δεν δύνανται να χρησιμοποιήσουν το επόμενο που δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του ενδιαφερόμενου.

    • Νομιμοποίηση συνόλου περιουσιακών στοιχείων
    Δίνεται η δυνατότητα σε όλους να νομιμοποιήσουν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων μετά από δήλωση όπου θα παρουσιάζεται το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων της τελευταίας δεκαετίας και η αξία του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκε στην αντίστοιχη περίοδο. Αν η διαφορά που θα προκύπτει είναι μικρότερη από το 50% του δηλωθέντος εισοδήματος καταβάλλεται ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας για το υπόλοιπο μόνο ποσοστό σε 5 τουλάχιστον ετήσιες δόσεις. Όλα τα στοιχεία εκφράζονται σε σταθερές τιμές με βάση το επίπεδο πληθωρισμού, τις αντικειμενικές αξίες των περιουσιακών στοιχείων κ.λπ., από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί για τη μελέτη του τρόπου υλοποίησης του μέτρου και πριν ακόμα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος του μέτρου είναι η ενθάρρυνση φυσικών και νομικών προσώπων για τη νομιμοποίηση του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων και το οριστικό κλείσιμο εκκρεμών οικονομικών χρήσεων.

    • Νομιμοποίηση κεφαλαίων εξωτερικού
    Εφαρμόζεται μέτρο νομιμοποίησης περιουσιακών στοιχείων ακόμα και επαναπατρισμού κεφαλαίων από το εξωτερικό με την καταβολή τέλους επαναπατρισμού κεφαλαίων. Εναλλακτικά το τέλος μειώνεται σημαντικά αν τα κεφάλαια χρησιμοποιηθούν σε παραγωγικές επενδύσεις. Στόχος η νομιμοποίηση κεφαλαίων του εξωτερικού και ο επαναπατρισμός τους με σκοπό την επένδυσή τους στη χώρα.

    • Φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων off-shore εταιριών
    Επιβάλλεται ειδική φορολόγηση για όλα τα περιουσιακά στοιχεία των off-shore εταιριών που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας. Το ποσοστό δεν πρέπει να είναι χαμηλότερο του ποσοστού της αυτόνομης φορολόγησης εσόδων από άλλες πηγές. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται το δημόσιο αίσθημα για τις off-shore εταιρίες που αποτελούν ανάθεμα της ελληνικής κοινωνίας μετά τη δημοσιοποίηση σχετικών δηλώσεων ακόμα και από κρατικούς λειτουργούς.

  • Να υπαρξει ο καταλληλος χειρισμος, οπως γινεται και σε αλλες χωρες της Ευρωπης ωστε να επαναπατριστουν κεφαλαια που εχουν φυγει στο εξωτερικο,η ακομα καλυτερα να ερθουν και ξενα κεφαλαια.Επισης να δοθουν καταλληλα κινητρα φορολογικα και αλλα για να γινουν επενδυσεις στην χωρα μας απο ξενες εταιριες,ωστε να μειωθει η ανεργια και να ανακαμψει η οικονομια με τη βοηθεια και των ξενων κεφαλαιων,κατι που η Ελλαδα με την ως τωρα πολιτικη της εχει αποτρεψει.Αποτελεσμα αυτης της πολιτικης ειναι ολες οι ομορες χωρες να εχουν τετοιας μορφης επεδυσεων και η Ελλαδα ακομα και τις λιγες βιομηχανιες που ειχε να τις βλεπει να μεταναστευουν η να κλεινουν.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 15:16 | Γιάννης Μ.

    Κύριε Υπουργέ
    Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά
    συγχαρητήρια για τη διαδικασία που εφαρμόζετε.
    Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελληνική Οικονομία είναι φοροδιαφυγή που γίνετε από την μη έκδοση αποδείξεων – τιμολογίων των ελευθέρων επαγγελμάτων. Το τι γίνεται είναι απερίγραπτο. Ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα πείνας να μένουν σε πολυτελή ιδιόκτητα σπίτια, να κυκλοφορούν με ιδιόκτητα αυτοκίνητα πολυτελείας. Να αναφέρω τι γίνεται για παράδειγμα με επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τελετές όπως π.χ. γάμοι. Γνωρίζεται πως ένας φωτογράφος ας πούμε σε κάθε γάμο παίρνει τουλάχιστο 2000 ευρώ φυσικά χωρίς απόδειξη για βίντεο και φωτογραφίες αφορολόγητα και εντελώς μαύρα. Πως να μην είναι η ζωή του μετά μέσα στην πολυτέλεια. Φυσικά δεν είναι δυνατόν ο τοπικός έφορος να μη τα γνωρίζει όλα αυτά δηλαδή τον τρόπο ζωής που είναι αναντίστοιχος με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση εκεί γίνεται ο μεγάλος χαμός. Είναι δυνατόν σε μια εφορία να υπάρχουν εφοριακή μόνο δευτοροβάθμιας εκπαίδευσης (Δ.Ε.) δηλαδή τόσες οικονομικές σχολές δε βγάζουν άτομα που μπορούν να στελεχώσουν το κρατικό μηχανισμό και πρέπει να στελεχωθεί μέ Δ.Ε. . Αναφέρω προσωπική εμπειρία όπου ο χειρότερος από τους συμμαθητές μου είναι σήμερα εφοριακός, ενώ άλλη ήταν υπάλληλος σε σιδηρουργείο και σήμερα είναι εφοριακός. Πως να πάει μπροστά αυτή η χώρα. Όλα είνα θέμα στελέχωσης και διοικητικής ικανότητας. Έχετε την εντύπωση πως ένας πραγματικά άξιος και αδιάφθορος διευθυντής εφορίας δεν μπορεί να κάνει την υπηρεσία του να πετάει; Αρκεί να βρεθεί να τοποθετηθεί και να εξουσιοδοτηθεί να το κάνει. Ικανοί διευθυνές πρώτα οι οποίοι θα έχουν ικανότητες και κριτήρια μάναντζμεντ (επίτευξη στόχων κ.τ.λ.) και θα κρίνονται βάση επιδόσεων. Είναι το σημαντικότερο. Επίσης η μακροχρόνια τοποθέτηση υπαλλήλων σε μια θέση αποτελεί αιτία διαφθοράς. Ακόμη είναι τραγικό σήμερα ένα κράτος να μην εκμεταλλεύεται τις τεχνολογικές δυνατότητες που του προσφέρει η πληροφορική και το internet. Όσον αφορά τις αποδείξεις η προτεινόμενη διαδικασία είναι δύσκολη. Θα συμφωνούσα με την πρόταση της μαγνητικής κάρτας. Με τον τρόπο αυτό δεν υποχρεώνεις τους πολίτες να μαζεύουν χαρτάκια, ούτε στο τέλος της χρονιάς να μαζέψουν αποδείξεις για να καλύψουν το αφορολόγητο. Μπορεί, ως κράτος, να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τα έσοδα από το Φ.Π.Α., και ταυτόχρονα πολλές άλλες παραμέτρους. Επίσης ότα ο πολίτης δίνει την κάρτα όταν πληρώνει θα θα αρνηθεί εύκολα ο επαγγελματίας να κόψει απόδειξη. Επίσης μέσο internet θα μπορεί ο φορολογούμενος να ελέγχει το ποσό των δαπανών που έχει πραγματοποιήσει και παράλληλα η εφορία τα έσοδα από την είσπραξη και την ολική κίνηση των οικονομικών μεγεθών και τόσα άλλα….

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 15:44 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕ ΒΑΘΙΕΣ ΡΙΖΕΣ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΚΡΟΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ Ή ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΠΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΑΝ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΕΣ – ΘΑ ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ.
    ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΑΡΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ.

    1)ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ:
    ΑΦΜ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ( ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ), ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ-ΙΔΙΩΤΗ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΕΠΥΟ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ, ΟΠΩΣ ΨΙΘΥΡΙΖΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Ή ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΙ Ή ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ.(ΟΠΩΣ Π.Χ. ΟΠΑΠ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ)
    2)ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΜΟΡΦΗ:
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ Δ.Ο.Υ. (ΝΑ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ) ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ (ΠΡΩΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ , ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ: ΕΛΕΓΧΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ, ΤΡΙΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΤΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ. ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.)
    3)ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ:
    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΕΛΑ ΚΑΘΕ ΑΦΜ. ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΜΕ ΑΝΑ ΔΑΝΕΙΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΠΩΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ.
    4)ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΒΑΣΗ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ:
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ Π.Χ. 12000 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΕΞΟΔΩΝ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ Π.Χ 12000 ΧΑΜΗΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ 10% ΠΑΛΙ ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΕΞΟΔΩΝ(ΚΙΝΗΤΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ), ΤΡΙΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ 30% ΚΤΛ. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ (ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΥΨΗ ΔΑΠΑΝΩΝ) ΕΠΙ ΕΝΟΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΟΣΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, Π.Χ. 20% ΕΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 12000.
    5)ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ.
    6)ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ:
    ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ, ΕΙΤΕ ΑΦΟΡΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΙΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 15:14 | ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΥΤΣΑΚΗΣ

    ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΓΧΑΡΩ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΟΥΣ
    ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΑΜΕΣΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΠΟΥ Ο
    ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΕΝΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΑΝ… ΘΑ ΤΟΝ
    ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

    1-ΝΕΕΣ Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΕ ΜΕΣΩ
    INTERNET ME TIӨ
    Α)ΔΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕ
    Β)ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ 2 ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
    ΕΝΑΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜ.
    2-Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΠΑ ΣΤΟΝ
    ΛΠΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

    -ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜ.ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΑΜΙΝΟ.
    -Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 30-40 ΗΜΕΡΕΣ
    ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΟΡΑΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ¨
    ΑΜΕΣΑ ΕΣΟΔΑ/ΠΕΡΙΟΡΜΟΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ/ΔΙΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ/ΜΗΔΑΜΙΝΗ
    ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ…. ΑΝΘΡΩΠΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΩΝ ΔΟΥ/ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

    Κ. ΛΥΤΣΑΚΗΣ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:14 | Δημήτρης Δ.

    Κύριε Υπουργέ
    Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά
    συγχαρητήρια για την πρωτοποριακή, για ένα κράτος, διαδικασία που εφαρμόζετε.
    Είναι πραγματικά δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος την ροή των μηνυμάτων. Εύχομαι μέσα από αυτήν την προσπάθεια να αναδειχθεί πέρα από την αγωνία των πολιτών, το ενδιαφέρον μιας Κυβέρνησης να εφαρμόσει, συνθέτοντας απόψεις και θέσεις, πολιτική(οικονομική εν προκειμένου). Για να μην κουράζω, πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελληνική Οικονομία είναι φοροδιαφυγή που γίνετε από την μη έκδοση αποδείξεων – τιμολογίων των ελευθέρων επαγγελμάτων. Πέρα από τον χρηματισμό στο Δημόσιο, ορισμένων επίορκων υπαλλήλων, που η μακροχρόνια τοποθέτησής τους σε θέση που διαχειρίζεται είτε προμήθειες είτε διαγωνισμούς τους καθιστά ευάλωτους στις “πιέσεις” διάφορων συμφερόντων… Για αυτό όσοι έλεγχοι και να μπουν θα βρίσκετε πάντα ο τρόπος να δικαιολογούνται χρήματα από το πουθενά (π.χ. κέρδη από τυχερά παιχνίδια). Γι’ αυτό στις θέσεις αυτές θα έπρεπε, όσο το δυνατό γίνετε, να μην υπηρετούν υπάλληλοι πέρα ενός χρονικού ορίου (π.χ. δύο χρόνια).
    Είναι τραγικό σήμερα ένα κράτος να μην εκμεταλλεύεται τις τεχνολογικές δυνατότητες που του προσφέρει η πληροφορική και το internet.
    Πρόταση : η χρήση μαγνητικής κάρτα, στα πρότυπα λειτουργίας των πιστωτικών κρατών, για την καταχώρηση των αποδείξεων δαπανών κάθε φορολογούμενου πολίτη. Με τον τρόπο αυτό δεν υποχρεώνεις τους πολίτες να μαζεύου.ν χαρτάκια, ούτε στο τέλος της χρονιάς να μπαίνουν σε “μαραθώνιο” δρόμο να μαζέψουν αποδείξεις για να καλύψουν το αφορολόγητο. Μπορεί, ως κράτος, να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τα έσοδα από το Φ.Π.Α., και ταυτόχρονα πολλές άλλες παραμέτρους. Μέσο internet θα μπορεί ο φορολογούμενος να ελέγχει το ποσό των δαπανών που έχει πραγματοποιήσει και παράλληλα η εφορία τα έσοδα από την είσπραξη και την ολική κίνηση των οικονομικών μεγεθών και τόσα άλλα….
    Μήπως όμως όλα αυτά είναι πολύ προχωρημένα για την Ελλάδα!!!
    Ευχαριστώ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:32 | ευαγγελος

    την κυβερνηση αυτη την στηριζουν κατα 80% μη προνομιουχοι-μισθ.-συντ.κλπ.Η ΝΔ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ σε αυτους για χαρη των οποιων διελυσε τη χωρα,φοροφυγαδες,φοροκλεφτες κλπ.ΑΝ εισαστε μαγκες και αγαπατε τη Χωρα οχι στα ευκολα,το σπιτι και το εξοχικο των κοροιδων η του αγροτη που με 150 στρεμματα σημερα βαμβακι και σταρι αν παρει μαζι με την επιδοτηση 14000 ευρο ειναι ζητημα.Γραψτε ιστορια μαζεψτε τα 35 δις απο την φοροδιαφυγη και την φοροκλοπη, αυτος θα ειναι εκσυνχρονισμος και οχι αυτος του Σημιτη που τα μαζευε ο Παπαδοπυλος και τον κανανε ηρωα τα λαμογια.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:20 | παναγής Μουρελάτος του φωτίου

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΧΓΡΗΜΑΤΑΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ (ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ …??? ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΣΕΛΗ!! ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΑΝΑΣΑ Κ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ) ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ…ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΧ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΟΥΜΙΝΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ Η ΤΟΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ ΠΟΥ ΕΒΑΨΕ ΜΕ ΜΟΝΟΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ…ΚΛΠ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:34 | Κωστας

    15. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των αντικειμενικών αξιών. Οι μεταβιβάσεις να γίνονται στην πραγματική αξία με υποχρέωση των συμβολαιογράφων να αναγράφουν τους αριθμούς των πάσης μορφής αξιόγραφων βάσει των οποίων & μόνο να γίνετε η αγορά. ( η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές αξίες ). Το Τ.Ε.Ε. να καταρτίσει πινάκες κόστους κατασκευής των πάσης μορφής ακινήτων -οικόπεδων τόσο για τα εντός όσο & για τα εκτός σχεδίου πόλεως, τα οποία θα είναι δεσμευτικά για τον έφορο, με εξαντλήσει της φορολογική υποχρέωση των φορολογούμενων.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:40 | Χρήστος Κ. Παπαγεωργάκης

    Παρόλη την παραδοχή της οικονομίας της αγοράς και απο τις λεγόμενες σοσιαλιστικές Κυβερνήσεις,να μη ξεχνάμε ,όταν είμασε μέλη και της σοσιαλιστικής διεθνούς και Πρόεδροι και ότι πρέπει να έχουμε κάποιες ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ευαισθησίες.Πρέπει οι διαφορές απο τα συντηρητικά κόμματα να είναι ευδιάκριτες.Σαυτο το πλαίσιο δεν πρέπει να επιβαρυνθούν δυσανάλογα η μικρομεσαία και η μεσαία τάξεις.Αποτελούν τη ραχοκοκαλιά όχι μόνο της οικονομικής ,αλλά και της κοινωνικής ζωής της χώρας.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:38 | παναγής Μουρελάτος του φωτίου

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ ΑΠΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΛΛΑ …ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ…ΤΟ ΠΟΤΕ ΠΗΡΕΣ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΩΣ 25.000 ΕΥΡΩ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Η 25-40 .000 ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑ 2 , 3 Κ ΑΝΩ ΠΑΙΔΙΑ (ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ), ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ 100% ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΩΣ 300.000 ΕΥΡΩ(ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Κ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ)… ΚΑΙ ΓΙΑ Ο Λ Α ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ …ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΠΟΤΕ ΣΥΝΑΦΘΗΚΑΝ.!!!!!! ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΑΥΤΟΙ Π ΟΥ ΟΝΤΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:06 | ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
    1. Να επιβληθεί πρόσθετος ειδικός φόρος ύψους 5-7 λεπτών ανά λίτρο στη βενζίνη, 3 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
    2. Να επιβληθεί πρόσθετος ειδικός φόρος ύψους 1 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο ιδιοκτησίας στα εντός σχεδίου πόλεων (αστικά) ακίνητα, ήτοι οικόπεδα, κατοικίες και καταστήματα.
    3. Από τα χρήματα που θα εισπραχθούν από τις ανωτέρω 1-2 αιτίες, να δημιουργηθεί ένα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ – ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ, όπως έγινε π.χ. με τις πυρκαγιές της Πελοποννήσου.
    4. Πρόεδρος του ανωτέρω Ταμείου να οριστεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κύριος Γεώργιος Παπανδρέου και μέλη οι αρχηγοί των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.
    5. Τα χρήματα που θα εισπραχθούν θα καθορίσουν και το χρόνο λειτουργίας του ανωτέρω Ταμείου ο οποίος απαιτείται για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας.
    6. Να διορθωθεί το λάθος που έγινε από τις τελευταίες κυβερνήσεις σχετικά με τα ιδιαιτέρως αυξημένα τέλη κυκλοφορίας των παλαιών αυτοκινήτων και να επιτρέψετε στους κατόχους των αυτοκινήτων να πληρώσουν με το παλαιό σύστημα, προσαυξημένα τα τέλη σε όλα τα τροχοφόρα οχήματα σε ποσοστό 20% σε σχέση με τις περσυνές ρυθμίσεις.
    7. Στην ευρύτερη οικογένειά μου, υπάρχουν 6 οχήματα και 850 τ.μ. ακίνητης περιουσίας, μνεία που γίνεται για να μην υποθέσει κανείς, ότι προτείνω να πληρώσουν μόνο οι άλλοι, όπως για παράδειγμα οι έχοντες και οι κατέχοντες που συχνά αναφέρεστε. Αυτούς για να τους πολεμήσει το Κράτος, πρέπει να είναι ισχυρό και χρειάζεται ένα μεγάλο που να μπορεί να ακουμπήσει.
    8. Γνωρίζω ότι πολλοί θα γκρινιάξουν, δεν πειράζει, έτσι κι αλλιώς είναι στο αίμα μας αυτή η μιζέρια. Αφήστε τα πολλά λόγια και τη φαγωμάρα στη Βουλή που προσπαθείτε όλοι να κερδίσετε τις εντυπώσεις. Πάρτε μέτρα ΤΩΡΑ, έχετε ήδη αργήσει. Ο ομιλών δεν πήρα ποτέ τίποτα από αυτό το Κράτος και ούτε θέλω. Δεν πήγα ποτέ σε Βουλευτικό γραφείο και ούτε θα πάω. Θέλω όμως να είμαι υπερήφανος ως Έλληνας και όχι να ντρέπομαι. Θέλω ο συνταξιούχος να πηγαίνει και να βρίσκει τη σύνταξή του. Κύριοι όταν το Κράτος πληρώνει 13,5 δις ευρώ μόνο τόκους, χωρίς να μειώνεται το κεφάλαιο, δεν πρέπει κανείς και προπάντων εσείς, να κοιμάται ήσυχος. Αυτά που χρωστάμε δεν θα μας τα χαρίσουν. Τρώνε τις σάρκες μας και είναι η ώρα, ο λαός είναι έτοιμος για θυσίες. ΤΟΛΜΗΣΤΕ. Μην αφήσετε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη, όπως τόσες άλλες στο παρελθόν. Κύριοι που κυβερνάτε, έχετε τεράστιες ευθύνες και εσείς και το κόμμα σας, όπως και η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα που αντιδρούν. Τι περιμένετε? Την ολική καταστροφή? Δεν αντέχουμε άλλο να είμαστε τα αποπαίδια της Ευρώπης. Αφήστε πια αυτό το ελεεινό πολιτικό κόστος και σώστε τη χώρα πριν είναι πολύ αργά.
    Δεν θα πάθουμε τίποτα εμείς οι πολίτες με αυτά που προτείνω. Αντίθετα φανταστείτε τι θα συμβεί αν ακουστεί το !!
    Πως να κάνετε οικονομία?Ξεκινήστε για παράδειγμα από αυτήν την αμαρτωλή ΕΡΤ. Δεν μπορεί 4 δημοσιογράφοι να στοιχίζουν 1 εκατ. ευρώ το χρόνο, τη στιγμή που άλλοι δεν έχουν να φάνε. Δεν έχουν δουλειά και βρίσκονται σε απελπισία. Δεν θέλουμε τις ειδήσεις τους, ούτε τα τραγούδια τους, ούτε τις εκπομπές τους. Αυτοί να τρώνε, να χορεύουν και να πετάνε λουλούδια και άλλοι να πεινάνε. Διώξτε τους ή αναπροσαρμόστε τα συμβόλαιά τους. Αρκετά έχουν πάρει. Βάλτε νέα παιδιά υπάρχουν πολλά. Διώξτε τους παρατρεχάμενους που χωρίς να κάνουν τίποτα πληρώνονται και να πάνε να βρουν δουλειά όπως τόσοι άλλοι. Αυτά σαν παράδειγμα. Κύριοι, όπως προανέφερα δεν θέλω τίποτα, θέλω να βοηθήσω. Κυρία Παπαρήγα, όσο και να έχετε δίκιο και εσείς κύριε Τσίπρα, μην αντιδράτε και μην βγάζετε τον κόσμο στους δρόμους, αφήστε να περάσουν σκληρά μέτρα και αφού ανακάμψει η οικονομία, τότε πολεμίστε αυτούς που ευθύνονται για το χάλι μας και ο ομιλών μαζί σας.
    Σχετικά δε με την αγορά των καυσίμων : Κύριοι το επάγγελμά μου είναι βενζινοπώλης με ένα μικρό μαγαζί. Κατά καιρούς ακούγονται και επιβάλλονται κάποια μέτρα. Προσωπικά πλήρωσα 1 εκατομμύριο δρχ. ή 3.000 ευρώ περίπου σε ένα άχρηστο σύστημα πυρασφάλειας, που για να λειτουργήσει θέλει ένα μάστορα κάθε μέρα. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό. Πάμε στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Ας μας πει κάποιος τι προσφέρει στην ελληνική οικονομία? Πέραν από το χάσιμο χρόνου να κόβουμε αποδείξεις που κανείς δεν ελέγχει? Κάθε απόδειξη πώλησης θέλει 2 λεπτά μόνο για να την γράψεις, μετά την στέλνουμε στην διεύθυνση Αγίας Μαρίνης 54 Ν.Π. Ασπρόπυργος στην εταιρία SINGULAR που ο θεός ξέρει πόσα παίρνει, χωρίς κανένα απολύτως όφελος για το Κράτος, μόνο ταλαιπωρία και έξοδα. Τα πράγματα είναι απλά. Όταν κάποιος κλέβει, το κάνει συνειδητά. Εκεί δεν πρέπει να υπάρχει έλεος. Το πετρέλειο θέρμανσης το αγοράζουμε εμείς οι βενζινοπώλες με Τιμολόγιο. Το ΦΠΑ είναι ενσωματωμένο και πληρώνεται αμέσως. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη βενζίνη και με το πετρέλαιο κίνησης. Το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ είναι άχρηστο γιατί δεν πήγε κανείς ποτέ να ελέγξει αυτούς που το αγόρασαν τι το έκαναν. Το χρησιμοποίησαν για θέρμανση στο σπίτι τους, το έβαλαν στο φορτηγό τους ή στο φούρνο τους ή στο ζαχαροπλαστείο? Σε περίπτωση που διαπιστώνονταν ότι έκανε κάποιος αυτή τη παρανομία, θα έπρεπε να κατασχεθεί το φορτηγό του ή να αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας της επιχείρησής του. Αν πιάνονταν 5-10 παραβάτες ουδείς δεν θα τολμούσε να παρανομήσει εφεξής. Το κακό θα σταματούσε αμέσως. Τολμήστε επιτέλους. Κάντε κάτι σωστό και αφήστε αυτή τη σαχλαμάρα με τις αποδείξεις και με το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ που δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Συχνά ακούω για λαθρεμπόριο καυσίμων. Κάνω αυτή τη δουλειά πάνω από 15 χρόνια και ποτέ δεν πήρα ούτε ένα λίτρο λαθραίου καυσίμου, ούτε μου προτάθηκε ποτέ.Αλλά ακούγεται ότι συμβαίνει και το λέτε εσείς. Και αφού το λέτε, πρέπει να υπάρχει. Και αφού συμβαίνει εσείς τι κάνετε? Θέλετε να μας βάλετε ταμειακές μηχανές για τα καύσιμα. Αν το Κράτος έχει χρήματα για πέταμα, ας το κάνει, κανένα πρόβλημα. Θα χρειαστούν εκατομμύρια ευρώ για τα συστήματα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν και αυτά τα συστήματα θα πρέπει να τα εισάγουμε. Το όφελος θα είναι μηδενικό και εξηγούμαι. Όπως προανέφερα, τα καύσιμα τα αγοράζουμε με Τιμολόγιο. Το ΦΠΑ είναι πληρωμένο. Από το κέρδος που εμείς βγάζουμε, πληρώνουμε το ΦΠΑ ανά τρίμηνο. Στο τέλος του χρόνου, δηλώνουμε τα κέρδη μας. Τί άλλο να κάνουμε?Αλλά για να μην νομίσει κάποιος ότι δεν θέλουμε το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ ή τις ταμειακές μηχανές, ας τις χρηματοδοτήσει το Κράτος και εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αλλά πρέπει να εξηγήσετε σε τι θα οφελήσει πέραν από άσκοπα έξοδα, αφού εμείς δεν έχουμε τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά των συστημάτων. Όσον αφορά δε το λαθρεμπόριο καυσίμων που ακούγεται, εφόσον υπάρχει, τότε όλοι εσείς που δεν μπορείτε να το πιάσετε, πρέπει να πάτε στα σπίτια σας και όχι να διοικείτε την Ελλάδα.
    Με τιμή,
    Στματάκης Γεώργιος.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:52 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ

    Πριν διατυπωσει κανεις οποιαδηποτε προταση σχετικα με ενα αποτελεσματικο και δικαιο φορολογικο συστημα, θα πρεπει να θεσει καποιες καθοριστικες παραδοχες.
    Το νεο φορολογικο συστημα θα πρεπει να εξασφαλιζει:
    – Την απαρεγκλητα ιση αντιμετωπιση ολων των πολιτων.
    – Την δημιουργια κλιματος εμπιστοσυνης στην αντιμετωπιση των ανισοτητων και της δυνατοτητας καποιων να διαφευγουν απο την υπαγωγη τους σε κοινους κανονες.
    – Την στηριξη του στην βασικη και απαραβατη αρχη οτι ολοι οι πολιτες, οσο υψηλο επιπεδο ηθικης και μορφωσης και αν διαθετουν, διεπονται απο την επιδιωξη του μεγιστου προσωπικου οφελους, ιδιαιτερα οταν δεν ελεγχονται ή νοιωθουν οτι δεν εξασφαλιζεται ο αντιστοιχος ελεγχος των υπολοιπων πολιτων.
    – Τον αυτοματοποιημενο και απολυτο ελεγχο του φορολογικου μηχανισμου, απο την ιδια την φιλοσοφια λειτουργιας του, και οχι απο αμφιβολης αποτελεσματικοτητας ελεγκτικους μηχανισμους που καταληγουν αναποφευκτα στην μεγαλυτερη πληγη του συστηματος.
    Λαμβανοντας υποψιν τις ανωτερω παραδοχες, προκυπτει το ακολουθο συστημα φορολογιας, που δεν δημιουργει παρεκλισεις και «παραθυρα» αποφυγης της δικαιης αντιμετωπισης ολων των πολιτων:

    Η φορολογηση ολων ανεξαιρετως των πολιτων θα πρεπει να γινεται στην βαση της ΑΠΟΛΥΤΗΣ διαφορας εσοδων και εξοδων εκαστου φορολογουμενου πολιτη. Το ποσοστο φορολογιας του υπολοιπου θα πρεπει να υπερβαινει το ποσοστο του ισχυοντος ΦΠΑ και να ειναι ενιαιο για ολους (για να αποφευγονται δοσοληψιες για την πλασματικη διαμορφωση του υψους της κλιμακας φορολογησης)

    Παρατιθενται εδω τα πλεονεκτηματα που προκυπτουν απο το προτεινομενο συστημα σε αντιπαραθεση με αλλες ενδιαμεσες προτασεις που κυκλοφορουν και που δεν εξασφαλιζουν, στον ενα ή τον αλλο βαθμο, το επιθυμητο αποτελεσμα πραγματικης ισοτητας, δικαιοσυνης και αποτελεσματικοτητας και πανω απο ολα τον στοχο την εξαλειψης της φοροδιαφυγης σε σχεδον απολυτο βαθμο.
    – Κανενα συστημα σχετικου και αυθαιρετου προσδιορισμου των κριτριων φορολογησης δεν εξασφαλιζει δικαιοσυνη και αποφυγη διαστρεβλωσεων. Για παραδειγμα, τα προτεινομενα κριτηρια διαβιωσης,δεν εγκυωνται απολυτως κανενα πραγματικο προσδιορισμο. Αρχικα διοτι αμεσως οι εχοντες και αποκρυπτοντες θα προσαρμοστουν στις νεες συνθηκες (αποφυγη αποκτησης τεκμηριων με μορφη ιδιοκτησιας,οπως για παραδειγμα πολυτελη αυτοκινητα, μεταθεση της ιδιοκτησιας σε συγγενικα προσωπα, ενοικιαση σε εταιριες με μορφη leasing και πολλες αλλες οδοι διαφυγης και αποφυγης που θα ανακαλυψουν οπως παντα οι επιτηδιοι) και αφ΄ετερου διοτι με τον τροπο αυτο το συστημα μπορει να γινει υπερβολικα αδικο (καποιοι μπορει να μην διαθετουν ακριβα αυτοκινητα και πισινες και να ξοδευουν υπερογκα ποσα για παραδειγμα στα μπουζουκια, σε ακριβα ρουχα, σε πολυτελη ζωη, σε καζινα κλπ, ή αντιστροφα καποιος να αδικειται καταφορα επειδη εχει μοναδικη αδυναμια για ενα ακριβο αυτοκινητο που το αποκτα με υπερβολικες θυσιες και στερησεις αλλων αγαθων και απολαυσεων). Ειναι σαφες οτι η καταγραφη των στρεβλωσεων που προκυπτουν απο τετοιες λανθασμενες προσεγγισεις ειναι ανεξαντλητη και το σημαντικοτερο ειναι οτι δεν εξασφαλιζει το αισθημα δικαιου και την πραγματικα δικαιη αντιμετωπιση ολων.
    – Ο συνδυασμος καποιου μικροτερου αφορολογητου ποσου και δικαιολογησης του υπολοιπου με καποιες αποδειξεις, δεν εξασφαλιζει διαρκες κινητρο για τους καταναλωτες οι οποιοι μολις καλυψουν τα ποσα που τους αναλογουν θα σταματησουν την συλλογη αποδειξεων και προφανως αυτοι που θα ξεφυγουν για μια ακομη φορα θα ειναι οι γιατροι οι δικηγοροι και ολες αυτες οι κατηγοριες που φοροδιαφευγουν περισσοτερο και που εχουν το πλεονεκτημα του συναισθηματικου εκβιασμου. Επισης οταν το τελικο ποσοστο κερδους απο την προσκομιση αποδειξεων αποδειχθει μικροτερο απο το ποσοστο του ΦΠΑ, θα ειναι πολυ ευκολο για τους επιτηδιους να πεισουν τους καταναλωτες οτι δεν τους συμφερει η εκδοση αποδειξης.
    – Ο αντικειμενικος προσδιορισμος των κερδων μιας μικρομεσαιας επιχειρησης αλλα και των ελευθερων επαγγελματιων,ειναι οτι πιο αυθαιρετο μπορει να υπαρξει και θα οδηγησει οπως στο παρελθον σε μεγαλες αδικιες και ανισοτητες στην αντιμετωπιση των φορολογουμενων επαγγελματιων (οπως για παραδειγμα αποψεις που συνδυαζουν περιοχη, τετραγωνικα καταστηματος και αλλα κριτηρια τα οποια πολυ ευκολα καταριπτονται απο ανθρωπους που εχουν γνωση της αγορας).
    Πραγματικα παραδειγματα που καταριπτουν την αποτελεσματικοτητα και την δικαιοσυνη, ολων των προτασεων που στηριζονται σε ενδιαμεση και συμβιβαστικη αντιμετωπιση και σε ημιμετρα, υπαρχουν ανεξαντλητα.

    Τα ουσιαστικα πλεονεκτηματα της συγκεκριμενης προτασης ειναι τα ακολουθα :
    – Πληρης αποκαλυψη των πραγματικων εισοδηματων καθε πολιτη, μια που θα ελεγχεται πλεον απο ολους τους συμπολιτες του που συναλλασονται μαζι του και οχι απο καποιους μηχανισμους του κρατους που συνηθως λογω της αυξημενης εξουσιας, γινονται επιορκοι, δημιουργωντας μια ακομη χειροτερη καστα προνομιουχων πολιτων.
    – Δικαιη αντιμετωπιση ολων των πολιτων μια που με το συστημα αυτο θα φορολογηθουν ολοι συμφωνα με το πραγματικο τους εισοδημα, γεγονος που κατ’επεκταση θα δημιουργησει το ποθητο αισθημα δικαιου σε καθε φορολογουμενο και θα ευαισθητοποιησει τα αντανακλαστικα του καθηκοντος απεναντι στην κοινωνια.
    – Με την φορολογηση του καθαρου υπολοιπου (διαφορα εσοδων-εξοδων), με συντελεστη μεγαλυτερο απο τον ισχυοντα ΦΠΑ, θα απαληφθει το φαινομενο της συνδιαλλαγης μεταξυ των εμπλεκομενων μερων, μια και δεν θα υπαρχει αντικινητρο στην εκδοση νομιμων παραστατικων.
    – Με το ενιαιο ποσοστο φορολογησης του καθαρου υπολοιπου, ολων των φορολογουμενων θα αποτραπουν φαινομενα αγοραπωλησιας παραστατικων, απο πολιτες με προκυπτον υψηλο εισοδημα που θα προσπαθουν να δειξουν πλασματικα εξοδα και που οι πωλητες παραστατικων θα εχουν περιθωρια και κατ’επεκταση κινητρο για να τα πουλησουν.
    – Οσο και αν εχει κατοχυρωθει στην πορεια του χρονου, τα υψηλοτερα εισοδηματα να φορολογουνται με ολο και υψηλοτερους συντελεστες κλιμακωτα, εκτος απο το οτι αυτο αποτελει ανιση μεταχειρηση των πολιτων (ειναι ευκολο να αντιληφθει κανεις τις αντιδρασεις ολων των στενοκεφαλων που δεν θα κανουν τον κοπο να σκεφθουν λιγο πιο βαθεια και εξω απο την πεπατημενη), δημιουργει και συνθηκες για προσπαθεια διαστρεβλωσης της πραγματικοτητας απο τους «θιγομενους» (ειναι ευλογο να προσπαθει να αποκρυψει εισοδηματα με καθε τροπο, να επενδυσει σε αλλες χωρες με ελκυστικοτερο φορολογικο συστημα, να δημιουργησει εταιριες «μαϊμου»- of shore κλπ, καποιος που θα φορολογηθει με πολυ υψηλο συντελεστη). Αποτελουν τεραστιο αντικινητρο για την αναπτυξη καθε ικανου επιχειρηματια, τα πολυ υψηλα ποσοστα φορολογιας που καθιστουν το κρατος «συνεταιρο στην επιχειρηση του». Πρεπει να ξεπεραστει καποτε η λαϊκιστικη αντιληψη που βολευει οσον αφορα στην προπαγανδα αλλα ζημιωνει μακροπροθεσμα την αναπτυξη, υιοθετωντας ενα φορολογικο συστημα που εξασφαλιζει την απολυτα δικαιη αντιμετωπιση ολων και αποφευγοντας τις διαστρεβλωσεις που προαναφερθηκαν.
    – Σε περιοδους υφεσης θα δοθει κινητρο για καταναλωση, αλλα θα εξυγιανει επισης και την δανειοδοτηση απο τις τραπεζες, μια που τα προκυπτοντα εισοδηματα θα ειναι πραγματικα, αρα και οι δανειοληπτικη ικανοτητα των πελατων τους προφανης.
    – Οσον αφορα στο βασικο ζητουμενο της πολιτειας, που ειναι το τελικο ποσο φορων που θα συλλεξει απο την φορολογια των πολιτων, δηλαδη την αποτελεσματικοτητα του συστηματος, ειναι προφανες οτι επιτυγχανοντας σε σχεδον απολυτο ποσοστο τον προαιωνιο στοχο της παταξης της φοροδιαφυγης, τα τελικα νουμερα θα ειναι σαφως μεγαλυτερα απο τα σημερινα και με σημαντικα λιγοτερο κοπο και επισφαλεια. Ειναι απλα μαθηματικα για να καταλαβει κανεις οτι συλλαμβανοντας το 40-50% επιπλεον φορολογητεας υλης, μεσω του αντιστοιχου ΦΠΑ, θα λυθει το προβλημμα του ελλειματος σε ελαχιστο χρονο, ακομα και αν μειωθουν οι συντελεστες φορολογησης των υψηλων εισοδηματων οπως προταθηκε και εξηγηθηκε ανωτερω.

    Υπαρχουν οπωσδηποτε και σημεια δυσκολιας οσον αφορα στην εφαρμογη του προτεινομενου συστηματος φορολογησης.
    Το σημαντικοτερο προβλημμα ειναι η πρακτικη δυσκολια συλλογης καικαταγραφης των αποδειξεων απο μερους των πολιτων. Αυτο μπορει να λυθει με την υποχρεωση ολων των επαγγελματιων να διαθετουν ταμιακες μηχανες η υπολογιστες συνδεδεμενους on-line, με την εφορια και με μοναδικο στοιχειο ταυτοτητας του καταναλωτη το ΑΦΜ του. Θα καταχωρειται αυτοματα το ποσον συναλλαγης στο αντιστοιχο ΑΦΜ του αγοραστη και του πωλητη. Ο πολιτης θα εχει την δυνατοτητα να ελεγξει τις συναλλαγες του μεσω του διαδυκτιου.
    Ενα αλλο δευτερευον προβλημμα ειναι η ενδεχομενη «αδικια» για οσους δεν καταναλωνουν το μεγαλο μερος των εσοδων τους σε μια οικονομικη περιοδο και αποταμιευουν με σκοπο να κανουν καποια μεγαλη αγορα στο μελλον, ή για εξασφαλιση. Το συγκεκριμενο προβλημμα θα μπορουσε να αντιμετωπιστει με την δεσμευση της πολιτειας να επιστρεφει τον παρακρατουμενο φορο στο μελλον εφοσον χρησιμοποιηθει το εκαστοτε ποσον για καταναλωση. Ουτως η αλλως ο στοχος ειναι η παταξη της φοροδιαφυγης και αρα η εισπραξη του ΦΠΑ απο τις συναλλαγες και η προκυπτουσα δικαιοσυνη απεναντι στους πολιτες με οτι αυτο συνεπαγεται και οχι αυτη καθεαυτη η τελικη φορολογηση. Οπως και να το δει κανεις ολοι θα βγουν κερδισμενοι. Αρκει να εξεταστει με σοβαροτητα η προταση αυτη.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:34 | παναγής Μουρελάτος του φωτίου

    ΣΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΙΑ ΕΞΥΠΝΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ !!!!!!!

    ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ (ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΦΦΣΟΡ) ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Κ ΜΟΤΟ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΑΛΟΥΜΙΝΑΔΕΣ …ΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΕ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΡΑΠΑΝΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ..ΑΛΛΗ ΤΙΜΗ..ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΧ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ..Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΩ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΟΤΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΤΗ ΦΕΡΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ..ΚΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΟΥΝ …ΟΙ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΥΡΙΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΚΙ ΟΤΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΠΩΣ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ. ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟ…ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΝΤΑΡ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΧ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ . ΑΛΛΑΓΗ ΛΑΔΙΩΝ ΤΟΣΑ ΕΥΡΩ. ΣΕΡΒΙΣ ΤΟΣΟ…(ΟΧΙ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ…ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ) .ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ…ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΖΗΤΩΝΤΑΣ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΒΙΑΣΟΥΝ ΑΦΟΥ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ…ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ Μ ΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΚΟΠΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ Η ΟΧΙ. Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΜΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΙΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ. Η ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

    ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΟΥΝ ΣΤΑΝΤΑΡ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ (ΥΛΙΚΑ ΚΟΠΟΣ ΧΡΟΝΟΣ) . ΠΩΣ ΘΑ «ΠΙΑΣΤΟΥΝ» ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ? ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΥΣΗ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΙΔΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ -ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΣΩ ΕΠΩΝΥΜΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΩΔΙΚΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ Η ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΡΑΦΕΙΟ (ΓΙΑΤΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΛΠ). ΚΑΘΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΕΠΩΝΥΜΑ (ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ)Η ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ .ΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ,ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΕΛΕΚΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΚΟΠΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΒΑΡΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟ. ΑΥΤΗ Η ΜΟΡΦΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ Κ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ . ΕΙΝΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ…ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ. ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΕΝΑΣ , ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ , ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΟΘΗΚΕ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. ΕΤΣΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΜΕΣΑ ΕΛΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ » ΔΕΙΞΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ… ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΚΑΙ Ν Α ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΟΥΝ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ!!!

    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΔΕΣ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΒΕΝΖΙΝΑΔΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ …ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ!!!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:59 | Ηλιάδης Μάκης

    Καλη Χρονιά και καλή επιτυχία!

    Θα ήθελα να επισυμάνω πως καλό θα είναι να ζητάμε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών όμως όλοι γνωρίζουμε οτι πάλι εμείς θα καπελονώμαστε το ποσό δίχως αμφιβολία. Οι περισσότεροι επαγγελματίες δίνουν τιμές και όταν τους ζητήσεις την απόδειξη σου λένε ότι θα πρέπει να πληρώσεις εξτρα για αυτή. Η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει όλες οι τιμές να δίνονται ΜΕ το ΦΠΑ και αυτό να γίνει με κάποια ρύθμιση η οποία θα απαγορεύει το αντίθετο.
    Ας γίνει επιτέλους κάτι σωστό και ας μην παρθεί ακόμη ένα μέτρο το οποίο θα ξεφτίσει στο χρόνο και για άλλη μια φορά θα ενισχύσει την απαισιοδοξία μας απέναντι στους «εκλεκτούς» του λαου.

    Ευχαριστώ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:37 | ΜΑΝΤΕΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Κυριε Υπουργε,

    Ειμαι λογιστης-Φοροτεχνικος και θα ηθελα να συμβαλλω στην επιλυση του οικονομικου προβληματος της χωρας.

    1) Θα πρεπει για ολες τις εμπορικες επιχ/σεις πλην αυτων που τηρουν
    βιβλια Γ’ κατηγοριας να εφορμοστει το συστημα της αναγωγης των αγορων σε πωλησεις(τεκμαρτα). Ετσι δεν θα υπαρξει εταιρει που να μην καταβαλει Φ.Π.Α. και να μην πληρωνει φορο εισοδηματος. Σημερα με το ισχυων συστημα (εσοδα-εξοδα) για πολλους λογους(εικονικα τιμολογια,μεαχρονολογημενες η και εικονικες εγγραφες στα βιβλια κ.λ.π.) καταβαλλουν Φ.Π.Α. και φορολογουνται 2 στις 10 επιχ/σεις. Στην συνεχεια πρεπει να οργανωθει ελλεγκτικη υπηρεσια, με υπαλληλους που γνωριζουν λογιστικη ισως απο υπαρχοντες του υπουργειου η και απο τους καλους του σημερινου ΣΔΟΕ και να διενεργουν τακτικους πλεον ελεγχους. Νομιζω οτι αυτο το συστημα ειναι το πιο δικαιο και θα πληρωνει ο καθενας αυτα που του αναλογουν. Αυτο πλεον θελει ολος ο Ελληνικος λαος.
    2) Για τις επιχ/σεις Π.Υ. θα πρεπει να εφαρμοστει ενα μικτο αντικειμενικο συστημα, σε καμια περιπτωση ομως δεν εννοω τα αντικειμενικα κρητηρια του παρελθοντος που ηταν αδικα και εξοντοτικα για πολλες περιπτωσεις.
    Π.Χ.
    Α) ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ:
    Σημερα ισχυει, μεχρι 7 εχουν απαλλαγη τηρησης βιβλιων και στοιχειων και καταβαλουν φορο κατ’αποκοπη περιπου 90,00 € ανα δωματιο χωρις να καταβαλλουν Φ.Π.Α.. Ανω των 7 δωματιων τηρουν βιβλια και φορολογουνται εσοδα-εξοδα και αυτα σπανια καταβαλλουν Φ.Π.Α. και φορο εισοδηματος.
    Προταση:
    Τηρουν ολοι ανεξατητος δωματιων βιβλια και ως ασφαλιστικη δικλειδα διατηρηται για ολα ο φορος ενοικ.δωματιων (προτεινω την μειωση του) και θα φορολογουνται στο εισοδημα και στο Φ.Π.Α. συμφωνα με την υψηλοτερη τιμη κερδων βιβλιων η τεκμαρτου φορου.Δεν ειναι πιο δικαιο; Θα υπαρξει επιχ/ση που να μην καταβαλλει φορο και Φ.Π.Α.;
    Κατι αναλογο θα πρεπει να εφαρμοστει σε ολες τις δραστηριοτηες της Π.Υ.. Μπορω να κανω αν μου ζητηθει εξειδικευμενη προταση για κα δραστηριοτητα Π.Υ.

    2) Με την παραπανω προταση μου νομιζω οτι δεν θα υπαρξει επιχ/ση που να μην καταβαλλει φορο εισοδηματος και Φ.Π.Α.. Αρα ο πρωτος στοχος να συμβαλλουν στην ανοικοδομηση της οικονομιας ολοι η σχεδον ολοι και δικαια επιτυγχανεται. Το θεμα τωρα ειναι ποσο θα συμβαλλουν.

    ΦΟΡΟΛΙΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

    1) ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
    Νομιζω οτι αυτοι δεν πρεπει να πληρωσουν αλλο το «μαρμαρο». Πρεπει να μη γινει καμια αλλαγη.
    2) ΑΓΡΟΤΕΣ
    Πρεπει να υπερδιπλασιαστουν οι τιμες ζωνης καθαρου εισοδηματος, για τους αγροτες που δεν ειναι κατα κυριο επαγγελμα. Σημερα κανενας απο αυτους δεν καταβαλλει φορο εισοδηματος.
    3) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ- ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ
    Η κλιμακα φορου ειναι ενα μεγαλο ερωτηματικο. Ως ενα σημειο για εισοδηματα μεχρη 20.000,00 € την βρισκω δικαιη. Νομιζω ομως για μεαια εισοδηματα 20.000,00 € και πανω εως και 50.000,00 ειναι απογορευτικη και πολλες φορες αποθαρυντικη. Θα επρεπε να ισχυσει μια αλλη κλιμακα που να ειναι ελκυστικη στον φορολογουμενο. Οταν μου ζητηθει μπορω να κανω συγκεκριμενη προταση.

    Αν κρινονται ενδιαφερουσες τις προτασεις μου μπορω να επανελθω με ολοκληρομενες για ολες τις κατηγοριες των εισοδηματων και των φοροαπαλλαγων.
    Θεωρω οτι συμβαλλω
    ΜΑΝΤΕΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
    ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
    ΠΟΤΟΣ-ΘΑΣΟΥ
    2593052601

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:31 | Στελιος

    Αγορασα ενα διαμερισμα οντως αφορολογητο καθως ηταν α’ κατοικια.βασει αντικειμενικης αξιας αξιας 98.οοο εγιναν τα συμβολαια.το σπιτι κοστισε 156.000ε και φυσικα ο κατασκευαστης εβαλε στο παντελονι μαυρα χρηματα 58.000 ε.στην πορεια και μετα απο γνωριμια με τους ιδοκτητες διαπιστωσα οτι απο τα 12 διαμερισματα ολα ηταν α’ κατοικια αρα αφορολογητα για τους ιδιοκτητες.με ενα μεσο ορο 50.000 ε ο κατασκευαστης εκρυψε 500.000 ε.τελικα πιος γλυτωσε τα πιο πολλα ? εμεις που ειμασταν αφορολογητοι η ο καθε ενας κατασκευαστης ?

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:47 | ΠΑΝΟΣ ΜΟΝΟΠΑΤΗΣ

    Κε υπουργέ εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σου και καλή χρονιά
    Προτείνω το αφορολόγητο να είναι με αποδείξεις μέχρι του ποσού των 8000 ευρώ το υπόλοιπο 8000 χωρίς αποδείξεις αλλά όμως στο τέλος κάθε χρονιάς να ανακοινώνετε ποιες αποδείξεις θα περνάνε δηλαδή ποιες κατηγορίες επαγγελμάτων και αυτές να αλλάζουν κάθε χρόνο όποτε θα μαζεύουμε όλες τις αποδείξεις και θα καταθέτουμε γράφοντας το ΑΦΜ μόνο αυτές που θα ανακοινώνει το υπουργείο στις 31/12/κάθε χρονιάς

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:54 | Παναγιώτης

    Συνδέστε τους πάντες που εκδίδουν αποδείξεις ή τιμολόγια με συστήματα ηλεκτρονικής καταγραφής των κινήσεων-συναλλαγών. Οι κινήσεις θα υποβάλλονται online σε βάση δεδομένων τουλάχιστον σε τριμηνιαία βάση. Το ΑΦΜ του προμηθευτή, η ημερομηνία συναλλαγής και ώρα, ο αύξοντας αριθμός της συναλλαγής και το ποσό θα διασταυρώνονται ηλεκτρονικά με τις φορολογικές δηλώσεις νομικών και φυσικών προσώπων.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:42 | ΚΩΣΤΑΣ Φ

    ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΙΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ Η΄ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ(ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ,ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ,ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ,ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ,ΚΤΛ).
    ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΛΩΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΣΠΝΕΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΝΕΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΑΚΟΥΛΑ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΘΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΔΙΟΞΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ, Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:43 | Υπάτιος Μ. Μωυσιάδης

    Ελπίζω κάποτε οι λογιστές να γίνουν μέρος της λύσης και συνεργάτες του Υπουργείου οικονομικών.

    Ελπίζω κάποτε να μεταβιβαστούν αρμοδιότητες της ΔΟΥ στους λογιστές εφόσον οι ΔΟΥ δεν λειτουργούν, όπως έχουμε διαπιστώσει χρόνια τώρα.

    Ελπίζω στο site της ΓΓΠΣ να μπεί κάποτε εαν κουμπάκι που θα λέει «πείτε μας πως να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας» και να αναβαθμιστεί πλήρως.

    Ελπίζω κάποτε, το υπουργείο να μας παράσχει τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, την φορολογική νομοθεσία δηλαδή, η οποία θα έπρεπε ήδη να υπάρχει ταξινομημένη για αναζήτηση απο όλους τους λογιστές αλλα και τους πολίτες όπως επίσης να μας παράσχει την απαραίτητη εκπαίδευση με τακτικά σεμινάρια σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

    Τέλος, για το έτος 2010 το μόνο που θέλω, είναι στο τμήμα μητρώου της ΔΟΥ ΦΑΕΕ ΑΘΗΝΩΝ να μπει ένα μηχάνημα με αριθμούς προτεραιότητας.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:40 | Ευθύμιος Βουρδούμπασης

    Συμφωνώ εν μέρει με κάποια.