Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:37 | ΗΛΙΑΣ ΣΤΡ.

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΜΕΣΑ Α).ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ-ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ(?)ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ-ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Β).ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ.
    ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΛΥΣΗ(ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ Α.) ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
    1.ΜΕΙΩΣΗ ΥΠΑΛΗΛΩΝ ΤΩΝ Δ.Ο.Υ
    2.ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ & ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    3.ΙΔΡΥΣΗ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ» ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ (ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘ.ΚΑΤΟΙΚΩΝ Η’ΓΕΩΓΡΑΦ.ΕΚΤΑΣΗΣ)ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ «ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ» ΑΠΟ ΕΛΕΥΘ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (ΟΧΙ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ)ΛΟΓΙΣΤΕΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΥΣΤΗΡΗΣ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ.ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ-ΦΟΡΟΛ.ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ,ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ(ΛΟΓΙΣΤΗ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ)Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΜΟΙΒΗ ΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ-ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ (ΜΕ Η’ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ)ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ,ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ (ΣΥΓΚΕΚΡ.ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ)ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ¨ΟΠΩΣ: ΕΚΔΟΣΗ ΑΦΜ,ΣΥΝΤΑΞΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΦΟΡΟΛ.ΔΗΛΩΣΗΣ-ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ (& ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ: ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ «ΜΕΡΙΔΑ» ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ),ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΦΥΣ.ΠΡΟΣΩΠΩΝ-ΕΤΑΙΡΙΩΝ KAI ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΚΤΟΣ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΠΩΣ ΓΙΑ Π.Χ ΑΥΤΟΨΙΕΣ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ,ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΛΠ.
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ:
    1.ΑΠΟΔΕΥΣΜΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜ.ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ «ΦΟΡΟΛ.ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
    2.ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ – «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ» ΚΑΙ ΚΑΤ’ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    3.ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ)
    4.ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ (ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ) ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ.
    ***ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΦΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΤΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ,ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΛΠ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:30 | ΠΕΛΕΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ

    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ -ΑΝΑ ΠΟΛΙΤΗ-ΚΑΡΤΑ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΩΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ (ΡΙΝ), ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΑΓΟΡΑ, ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΠΛΗΡΩΝΕ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ Η ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ. Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΡΤΑ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ (ΑΦΜ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΟΡΑΣ, ΠΟΣΟ), ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ, ΔΙΑΜΕΣΩ ΕΙΔΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ Η ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ Μ ΆΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΤΟΣΟ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ (ΕΦΟΡΙΑ ΚΤΛ), ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΟΣΟΛΗΨΙΩΝ.

    ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ, ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΛΕΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ,Η ΦΟΡΜΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 2010, ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:00 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Αξιότιμοι κύριοι,
    δεν ξέρω εάν τα διαβάζετε τα σχόλια ή απλώς δώσατε την ευκαιρία στους πολίτες να «ξεμπουκώσουν». Σε κάθε περίπτωση, το θέμα έχει ως εξής:
    προσφατα είπατε ότι περίπου πέντε εκατομμύρια Έλληνες δηλώνουν εισόδημα, κάτω από 12.000 ευρώ ή λίγο παραπάνω! Ουδέν περίεργον, μιας και έκεί ευρίσκεται και το αφορολόγητο όριο! Επομένως, ειναι ορθόν το μέτρο της καταργήσεως του αφορολογητου ορίου και η συσχέτιση της οποιας απαλλαγής με αποδείξεις.
    Όμως θα ηθελα να προτείνω και κάτι ακόμη: οι ελεγκτές σας, αντί να πηγαίνουν σε μεγάλες επιχειρήσεις για έλεγχο μόνον, καλόν θα ήτο να ελέγξουν, δειγματοληπτικώς, αυτούς τους πέντε εκατομμυρια, τους οποίους τρέφουμε οι υπόλοιποι (κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι)διότι αυτοί είναι που στερούν έσοδα από το Δημόσιο κι όχι το δήθεν «μεγάλο κεφάλαιο», το οποίο ούτως ή άλλως, εξαιρέσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ειναι ανύπαρκτο – δυστυχώς- στην Ελλάδα!!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:04 | gm

    ΑΠΟ 1 ΓΕΝΑΡΗ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΟΒΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ…ΚΑΙ ΑΝ ΚΟΨΟΥΝ ΣΕ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΠΟΥ ΣΕ ΚΕΡΝΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΕΛΑΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΤΩΡΑ ΑΝ ΖΗΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΚΠΤΩΣΗ , ΟΥΤΕ ΚΕΡΑΣΜΑ, ΟΥΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.
    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑΓΙΝΕΙ Κ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ…
    ΒΑΛΤΕ ΕΝΑ ΟΝ – LINE ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ!!!!ΚΑΙ ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ!!!!ΝΑ ΔΕΙΣ ΜΕΤΑ.ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ,ΟΥΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑΝΕ ΜΕ ΜΙΣΟ ΜΑΤΙ ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΖΗΤΑΜΕ…

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:54 | ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΙΤ. ΜΗΧ

    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ – ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ

    Η φορολόγηση των ηλεκτρολόγων και των υδραυλικών όταν εργάζονται ιδιωτικά και όχι σε οικοδομικές επιχειρήσεις είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί οι ιδιώτες δεν θέλουν απόδειξη η οποία θα τους επιβαρύνει κατά 50% περίπου (ΦΠΑ και φόρος).
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΠΑΓΙΟ ΤΕΛΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ, Π.Χ. ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΑΝΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Η ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΤΕΛΟΣ ΙΣΟ ΜΕ ΤΟ 25% ΤΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΒΕ (ΠΟΣΟΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 1000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ). ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ ΤΟΥ ΤΕΒΕ.
    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΝ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:00 | ΜΑΡΚΟΣ

    Ένας τρόπος να μειωθεί η φοροδιαφυγή είναι να μπορέσει το φορολογικό μας σύστημα να πείσει την οποιαδήποτε επιχείρηση να εκδίδει αποδείξεις.
    Εάν η φορολογία του καθαρού εισοδήματος περιέλθει σε λογικά πλαίσια (ποσοστό επί της % του καθαρού εισοδήματος) χωρίς κλίμακες, τότε οι διάφορες επιχειρήσεις θα κόβουν αποδείξεις καθώς δεν θα φοβούνται την αλλαγή φορολογικής κλίμακας .Το κράτος θα εισπράξει περισσότερο ΦΠΑ ταυτόχρονα θα εισπράξει περισσότερο φόρο εισοδήματος καθώς οι επιχειρηματίες θα ανεβάσουν τα κέρδη τους ξέροντας το πόσο φόρο θα πληρώσουν χωρίς να αισθάνονται αδικημένοι.
    Η αδικία είναι ότι όσο πιο μεγάλο κέρδος εμφανίζουν τόσο μεγαλύτερη φορολόγηση υπόκεινται από την αλλαγή φορολογικής κλίμακας με αποτέλεσμα να προσπαθούν να περιορίσουν την εμφάνιση κερδών αποφευγοντας να εκδόσουν αποδείξεις.Έτσι το κράτος χάνει ΦΠΑ και αναγκάζει τους επιχειρηματίες να κρύψουν εισοδήματα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:37 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ,ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:ΠΡΩΤΟΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΛΑΘΟΣ ΕΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΓΙΝΕΙ 3000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΒΓΑΛΕΤΕ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΚΟΒΟΥΝ, ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΦΠΑ ΕΑΝ ΒΑΛΕΤΕ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΘΑ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ, ΤΡΙΤΩΝ ΤΑΞΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΑΝΕΤΑ ΜΕΤΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΔΟΥΛΕΥΕΙ) Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΑΧΟΓΡΑΦΟ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ,ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΟΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ POINT SYSTEM ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ,ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ 2ΛΙΤΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΚΟΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΟ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΤΕΟ) ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΝΟΡΜΑΛ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΙ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ 2ΛΙΤΡΟ ΠΑΛΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕ .ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    Υ.Γ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΤΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΔΙΚΑΙΑ .

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:07 | ΜΙΡΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

    θα πρέπει να μετράνε οι αποδείξεις μόνο από επαγγελματίες που δηλώνουν λιγότερα από αυτά που πιστεύετε ότι κερδίζουν :
    1)Γιατροί
    2)Δικηγόροι
    3)συμβολαιογράφοι
    4)καταστήματα ρούχων
    5)εστιατόρια
    6)Bar-Cafe – κέντρα διασκέδασης και άλλα συναφή.
    7)Υδραυλικοί
    8)Ηλεκτρολόγοι
    9)ξυλουργοί
    10)Ελαιοχρωματιστές
    11)Ενοικιαζόμενα δωμάτια – ξενοδοχεία
    12)φαρμακεία
    13)συνεργεία συσκευών – αυτοκινήτων – μοτοσυκλετών
    14) συντηρητές θέρμανσης – ψύξης & ασανσέρ
    15) γυμναστήρια – κέντρα αδυνατίσματος & ομορφιάς
    16)σχολές οδηγών
    17)πλυντήρια ρούχων & αυτοκινήτων
    18)λογιστές
    19)κομμωτήρια
    20)μικροβιολογικά – ακτινολογικά εργαστήρια
    Με τον σημερινό τρόπο φόρο απαλλαγής για:
    1)φροντιστήρια και σχολές
    2)γυαλιά όρασης
    3) ιατρικές & νοσοκομειακές δαπάνες
    Για τις φορολογικές κλίμακες:
    η πρώτη από 0€ έως 20000€ με συντελεστή φορολ 19% (όσο και το ΦΠΑ)
    η δεύτερη από 20001 έως 30000€ με συντελεστή φορολ 27%
    η τρίτη από 30001 έως 40000€ με συντελεστή φορολ 37%
    η τέταρτη από 40001 έως 50000€ με συντελεστή φορολ 40%
    η πέμπτη από 50001 έως 75000€ με συντελεστή φορολ 45%
    η έκτη από 75001 και πάνω με συντελεστή φορολ 50%

    Για αφορολόγητα ποσά κατά κατηγορία φορολογουμένου
    για μισθωτούς – συνταξιούχους 12000€ αφορολόγητο και 14000€ έως 16000€ με αποδείξεις ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας
    για αγρότες 10000€ αφορολόγητο και 12000€ έως 14000€ με αποδείξεις ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας
    για εισοδήματα από ενοίκια 10000€ αφορολόγητο και 12000€ έως 14000€ με αποδείξεις ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας
    για ελεύθερους επαγγελματίες –εμπόρους –βιομήχανους 5000€ αφορολόγητο και 9000€ έως 11000€ με αποδείξεις ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.
    Πιστεύω ότι θα συμφωνήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση, διότι κάτι ανάλογο, αν όχι σκληρότερο με μηδέν αφορολόγητο για τους επαγγελματίες είχε προτείνει και με τον φόβο του πολιτικού κόστους το πήρε πίσω.
    ‘Aλλωστε το αφορολόγητο είναι πολύ κοντά με τα μέσα εισοδήματα που δήλωσαν τα προηγούμενα χρόνια οι διάφορες κατηγορίες φορολογουμένων.
    τεκμήρια διαβίωσης για σπίτια και εξοχικά, πισίνες, οικιακούς βοηθούς, αυτοκίνητα,βάρκες, αεροπλάνα και πόθεν εσχες για την αγορά τους από το πρώτο ευρώ.
    Αφορολόγητο πρώτης κατοικίας σύμφωνα με την αντικειμενική αξία πχ 200000€ και όχι με τα τετραγωνικά μέτρα.
    Ταμειακές μηχανές παντού ειδικά στα βενζινάδικα και ταξί.
    Η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ από το πρώτο ευρώ,
    ειδικός τηλεφωνικός αριθμός για καταγγελίες φοροδιαφυγής ακόμη και ανώνυμες και έλεγχο από το ΣΔΟΕ μετά από ορισμένο αριθμό καταγγελιών.
    Απελευθέρωση επαγγελμάτων, που το συζητούσε ευμενώς και η αξιωματική αντιπολίτευση όταν ήταν Κυβέρνηση.
    Αυτοτελώς φορολογούμενα, όλα να φορολογούνται ως εισόδημα, κατι που υποστήριξε στέλεχος της ΑΔΕΔΥ όταν απειλήθηκαν με μείωση τα επιδόματα των δημοσίων υπάλληλων.
    Κατάργηση των περιπτέρων και μετατροπή τους σε ψιλικατζίδικα ή mini market ( έτσι και αλλιώς έτσι λειτουργούν ) σε καταστήματα με ταμειακές μηχανές και ταυτόχρονα απόδοση των πεζοδρομίων στους δικαιούχους, τους πεζούς και εξάλειψη του νομαρχιακού ρουσφετιού με την χορήγηση αδειών περίπτερου.
    Και κάτι τελευταίο, αν θέλουμε μια δημόσια διοίκηση σωστή με υψηλή παραγωγικότητα, με δαπάνες ανάλογες της χώρας μας ανακαλύψτε υπηρεσίες που εξακολουθούν και υπάρχουν ενώ το αντικείμενο δουλειάς τους έχει πάει από χρόνια σε άλλη υπηρεσία, ή έχει καταργηθεί (ψάξτε εγώ ξέρω ήδη αρκετές) και δεύτερο σε μια χωρά με 70000 εισακτέους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και με μεταπτυχιακά να έχουν γίνει <> δεν νοείτε πρόσληψη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή υποχρεωτικής, και οι καθαρίστριες??? θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον μεταπτυχιακό.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:39 | Vassilis

    Προτείνω την κατάργηση όλων των άμεσων φόρων προς τα φυσικά πρόσωπα και αντικατάσταση αυτής με αύξηση του ΦΠΑ. Αρχικά να μειωθεί ο φόρος των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών στο 10% και σταδιακά να αυξηθεί μέχρι το 20% σε κλίμακα ανάλογα με τα δηλωθέντα κέρδη. Στη συνέχεια να γίνεται έλεγχος στις επιχειρήσεις που εμφανίζουν μείωση κερδών. Κανένας δεν θα έχει λόγο να φοροδιαφύγει, ενώ θα υπάρχει πραγματικός έλεγχος των εσόδων.

    Παράλληλα, να υπάρχει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.500 € και να δωθούν κίνητρα για την ανάπτυξη βαριάς βιομηχανίας και βιοτεχνίας στην περιφέρεια.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:38 | Θάνος Τζήμερος

    Δίκαια φορολογία σημαίνει όχι μόνο να κατανέμονται αναλογικά τα φορολογικά βάρη, αλλά κυρίως να αισθάνονται οι φορολογούμενοι ότι τα χρήματά τους πιάνουν τόπο και δεν τα ροκανίζουν τα κομματικά λαμόγια. Ακόμα και αν η φοροδιαφυγή ήταν μηδέν, αμφιβάλλει κανένας για το πού θα κατέληγαν αυτά τα χρήματα; Ο προϋπολογισμός ενός φαύλου κράτους δεν είναι ποτέ ισοσκελισμένος.
    Γι’ αυτό, παράλληλα με τα σκληρά – αλλά αναγκαία, ενδεχομένως – μέτρα προς τους φορολογούμενους, πάρτε ανάλογα μέτρα για να μάθουμε ποιοι έφτασαν το έλλειμμα εκεί που έφτασε – πράσινοι και μπλε. Σταματήστε να μιλάτε για σπάταλο κράτος – δεν πρόκειται για σπατάλη, πρόκειται για καραμπινάτη κλοπή. Ο υπεύθυνος προμηθειών του κρατικού φορέα που αγόραζε σε τιμές πολλαπλάσιες από αυτές της αγοράς δεν το έκανε γιατί ήταν σπάταλος. Το έκανε για να βγει η μίζα του. Ξέρετε ποιοι είναι όλοι αυτοί, ξέρετε ποιοι είναι οι προϊσταμένοί τους, ξέρετε τους προμηθευτές, ξέρετε τα τιμολόγια. Ξέρετε π.χ. ποιοι ήταν στο μισθολόγιο της ΕΡΤ και δεν πατούσαν ποτέ το πόδι τους εκεί, ποιοι συγκροτούσαν επιτροπές για ψύλλου πήδημα. Ξέρετε ποιοι πρώην υπουργοί έγιναν ξαφνικά μεγιστάνες. Πιστεύετε ότι είναι επαρκής «τιμωρία» η πολιτική αποστρατεία; Φοβάστε μήπως βγουν πολλές SIEMENS στη φόρα και ανακαλύψετε ότι η σαπίλα έχει φτάσει πολύ βαθύτερα (και ψηλότερα) από όσο φαντάζεστε; Γιατί δεν ξεκινάτε το – σωστό – μέτρο του «πόθεν έσχες» από αυτούς που άσκησαν ή ασκούν εξουσία και συναλλάσσονται μαζί της, των δημοσιογράφων συμπεριλαμβανομένων; Οι φορολογούμενοι έχουμε και διάθεση να στηρίξουμε την χώρα μας και προθυμία να υποστούμε θυσίες. Αλλά έχουμε και ένα απλό ερώτημα για την κλοπή του δημόσιου χρήματος: ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ή θα επικρατήσει ξανά η διακομματική «ομερτά»; Περιμένουμε απάντηση.

    Επιπλέον, υπάρχει και η νομιμοποιημένη κρατική κλοπή. Αναφέρομαι στις απίστευτα παράλογες και προκλητικές ρυθμίσεις με τις οποίες ευνοούνται συγκεκριμένες ομάδες που ασκούν πίεση ή συμμετέχουν στο «αλισβερίσι». Κλοπή του κρατικού χρήματος είναι π.χ. οι συντάξεις εφ’ όρου ζωής στις ανύπαντρες κόρες αξιωματικών και το συνταξιοδοτικό δικαίωμα των στρατιωτικών μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας δηλαδή στα 46! Κλοπή είναι η χρηματική ενίσχυση από τον ΟΠΑΠ ή το Υπουργείο Πολιτισμού σε συλλόγους – σφραγίδες, η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών φορέων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ακόμα και οι κρατικές διαφημίσεις, με τον τρόπο που κατανέμονται. Υπάρχουν χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις. Για να αισθανθεί, λοιπόν, εμπιστοσύνη ο πολίτης στο κράτος θα πρέπει εκείνο πρώτο να αποδείξει την τιμιότητά του. Η παρούσα κυβέρνηση καλείται όχι να μην δημιουργήσει άλλες αδικίες αλλά να στείλει στη φυλακή τη μεταπολιτευτική συμμορία που απομυζά τον κρατικό πλούτο. Προφανώς είναι πολύ δύσκολη δουλειά, όμως την αναλάβατε. Πιστεύω να έχετε διαπιστώσει ότι αυτό δεν γίνεται με καλές προθέσεις – που αναμφίβολα υπάρχουν – γίνεται με «χαντζάρα». Θα την πιάσετε;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:24 | ΓΕΔ

    Σε περίοδο ύφεσης γίνεται η παρούσα διαβούλευση και αφορά την αύξηση των φορολογικών εσόδων πράγμα που θα ήταν εντελώς ανεπίτρεπτο εάν δεν υπήρχε το μεγάλο έλλειμμα του Προϋπολογισμού και το υψηλό Δημόσιο Χρέος…Παρά ταύτα, στο πνεύμα της παρούσας διαβούλευσης και στην παρούσα συγκυρία, απαιτούνται κατάλληλες πολιτικές για να επανέλθει η οικονομία σε ανάπτυξη κάτι που θα οδηγήσει και σε αύξηση των εσόδων του Κράτους.
    Λόγω των ανωτέρω, η κατάλληλη αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να συνίσταται στην αναδιάταξη των δημοσίων δαπανών από καταναλωτικές (με περιορισμό της σπατάλης) σε επενδυτικές. Συγχρόνως πρέπει το Κράτος να τονώσει άμεσα εκείνες τις επενδύσεις στη χώρα οι οποίες συνεπάγονται μηδενικό δημοσιονομικό κόστος ή ακόμη καλλίτερα θετικό δημοσιονομικό όφελος. Το θέμα είναι τεράστιο, και ίσως ξεφεύγει της παρούσας διαβουλεύσεως, αλλά εν είδει παραδείγματι, αναφέρω τα εξής: Πέντε χρόνια τώρα συζητείται η εκμετάλλευση της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό χωρίς τίποτε ουσιαστικά να έχει προχωρήσει. Το Κράτος θα μπορούσε να προκαλέσει διεθνή διαγωνισμό παραχωρώντας τμήμα της έκτασης για εκμετάλλευση, π.χ οικιστική, με υποχρέωση του αναδόχου να διαμορφώσει σε πάρκο κλπ την υπόλοιπη έκταση. Έτσι το Κράτος αφενός μεν θα εισέπραττε έσοδα από την παραχώρηση και αφετέρου έσοδα(από έκδοση αδειών, ΦΠΑ κλπ) από την ανοικοδόμηση τμήματος της έκτασης και ίσως από ενοίκια για άλλες χρήσεις κλπ. Τέτοια σχέδια θα πρέπει τάχιστα και κατά προτεραιότητα να προωθήσει το Κράτος στην παρούσα συγκυρία για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση…
    Good Luck!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:36 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    1. ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΞΙ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΤΟΙΣ ΧΙΛΙΟΙΣ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ.
    2. ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΣΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ Η ΜΟΝΕΣ;
    3. ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΑΝ ΘΕΛΗΣΩ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΩ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΟΥ ΤΟ ΑΓΑΜΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΟ ΙΚΑ, Η ΕΦΟΡΙΑ ΘΑ ΤΟ ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ.
    4. ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΟΙΚΙΑΖΩ ΤΟ 65 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΏΝ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ (ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ) ΚΑΙ ΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΣ ΑΛΛΟΥ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΠΟΣΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:46 | Ιωάννης Φειδιαράκης

    Θα ήθελα να ληφθεί υπόψη η παρακάτω περίπτωση:
    Έστω ότι υπάρχουν 2 έγγαμα άτεκνα ζευγάρια(ή και με παιδιά). Στο μεν ζευγάρι Α εργάζονται και ο άντρας και η γυναίκα με ατομικό ετήσιο εισόδημα 12000€ έκαστος. Στο δε ζευγάρι Β εργάζεται ο ένας από τους 2 με εισόδημα 20000€. Έχουμε λοιπόν συνολικό οικογενειακό εισόδημα : Α=24000€ Β=20000. Με την υπάρχουσα φορολόγηση η οικογένεια Α δεν πληρώνει φόρο, ενώ η Β οικογένεια πληρώνει 2400€ φόρο.
    Συμπερασματικά, η οικογένεια που έχει εισόδημα 4000€ λιγότερο καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο και να ζήσει με 13600€. Είναι δίκαιο αυτό;
    Προφανώς ανήκω στην κατηγορία Β. Η σύζυγός μου είναι άνεργη εδώ και 5 χρόνια(με πτυχίο, μεταπτυχιακό, 2 άριστες γλώσσες), δεν γίνεται δεκτή σε καμία εργασία σε ιδιωτικό τομέα λόγω της μεγάλης πιθανότητας τεκνοποίησης που αντιλαμβάνονται οι εργοδότες και φυσικά δεν έγινε «δεκτή» σε κανένα πρόγραμα Stage. Και αντί το κράτος να «ελαφρύνει» την περίπτωση ανέργων, με επιβαρύνει με αυτή τη βαρύτατη φορολόγηση καλώντας με να ζήσω με πολύ λιγότερα από άλλα ζευγάρια τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερο εισόδημα.
    Ζητώ να μελετήσετε αυτές τις περιπτώσεις και να μεριμνήσετε. Κάποιες προτάσεις που μπορώ να κάνω είναι σε έγγαμα ζευγάρια να υπάρχει μεγαλύτερο αφορολόγητο ή ένα κοινό οικογενειακό αφορολόγητο όριο.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:43 | ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Κύριε Υπουργέ,
    Πρέπει πρώτα απ’ όλα να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα επικοινωνίας. Ελπίζω οι σκέψεις και οι προτάσεις που ακολουθούν να γίνουν αντικείμενα προβληματισμού, παρ’ ότι θα είναι αρκετά δυσάρεστες για ορισμένους.
    Θα ξεκινήσω με την επισήμανση ότι ποτέ κανένας πολίτης δεν διόρισε κανέναν στο δημόσιο… Αυτό είναι έργο μόνο των πολιτικών. Η (κάκιστη) διαχείρηση του δημόσιου τομέα είναι επίσης έργο των πολιτικών και κατά συνέπειαν, δική τους απόλυτα η ευθύνη για την υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων ούτως ώστε να αποκατασταθεί η σωστή και ορθολογιστική λειτουργία του δημόσιου τομέα που είναι και η μεγάλη πληγή αυτού του τόπου….
    Ο όρος «πολιτικό κόστος» που ενδεχομένως θα αντιπαραταχθεί, είναι απολύτως κενός περιεχομένου, διότι οι εκάστοτε κυβερνώντες εκλέγονται για να προσφέρουν το καλλίτερο δυνατόν στη δημόσια οργάνωση και διαχείρηση και όχι για να υπολογίσουν το οποιοδήποτε προσωπικό ή κομματικό κόστος – το κράτος δεν είναι ιδιοκτησία ούτε επιχείρηση κανενός.
    Κατά συνέπειαν είναι απολύτως απαραίτητο να ξεριζωθούν οι κακές συνήθειες και να καταγραφούν επακριβώς όλοι οι μισθοδοτούμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και πόσες θέσεις κατέχει ο καθένας ή σε πόσες επιτροπές συμμετέχει αμοιβόμενος και αν δικαιολογείται το ύψος των αμοιβών αυτών. Να γίνουν σαφή και μελετημένα οργανογράμματα για κάθε δημόσια υπηρεσία (των δήμων, νομαρχιών, ΔΕΚΟ, κλπ. συνυπολογιζομένων ). Το έργο είναι τεράστιο, αλλά πρέπει να δρομολογηθεί με τη σύμπραξη όλων των κομμάτων διότι είναι απολύτως προφανής και η ανάγκη, αλλά και τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν.

    Είναι απολύτως προφανές επίσης ότι η συνεισφορά στα κοινά (φορολόγηση) θα πρέπει να γίνεται με βάση την οικονομική δυνατότητα του κάθε πολίτη και όχι απλώς με γνώμονα την ευκολία εντόπισης των πηγών εισοδήματος, γιατί τότε οι αδικούμενοι πάντα θα έχουν κίνητρο ώστε να προσπαθήσουν να αποφύγουν την φορολόγηση. Είναι, παραδείγματος χάριν, πολύ εύκολο να καταφερόμεθα κατά των «εχόντων και κατεχόντων» και να εξαντλούμε κάθε αυστηρότητα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας επειδή είναι εύκολα ανιχνεύσιμη αλλά τι γίνεται με τις πραγματικά μεγάλες περιουσίες που είναι σε κυπριακές και άλλων κοινοτικών τόπων εταιρείες ; Αντί να καταφέρεσθε κατά της κάθε ιδιοκτησίας γιατί δεν εφαρμόζετε το πόθεν έσχες με τη δέουσα αυστηρότητα προς κάθε κατεύθυνση, δημόσια, πολιτική ή ιδιωτική ;

    Ολοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ( γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, καθηγητές και μη, παραδίδοντες ιδιαίτερα μαθήματα – για τους οποίους κανείς λόγος δεν γίνεται παρ’ ότι χιλιάδες από αυτούς εξασφαλίζουν αφορολόγητα εισοδήματα της τάξεως των 40-70.000 € ετησίως… – ) επειδή κατά βάσιν παρέχουν υπηρεσίες δεν θα έπρεπε οι αποδείξεις των να περιλαμβάνουν ΦΠΑ, ούτως ώστε να υποχρεούνται σε απόδοση του ΦΠΑ, και γι’ αυτό το λόγο να ελέγχονται αυστηρότερα ; Οι αποδείξεις αυτές θα έπρεπε να εκπίπτουν, στο σύνολό τους, από το εισόδημα του κάθε φορολογουμένου και να υπάρχουν αυστηρότατες ( όχι χάδια… ) ποινές και για τις δύο πλευρές γιατί οι μη αιτούντες ή απαιτούντες απόδειξη γίνονται συνένοχοι στη φοροδιαφυγή. Επί πλέον η έκπτωση από το εισόδημα και η απειλή βαριάς τιμωρίας αποδυναμώνουν πολύ το επιχείρημα « τι να την κάνω την απόδειξη »; Η δε συναλλαγή την οποία πολλοί γιατροί, κυρίως, προτείνουν « 140 με απόδειξη, 100 χωρίς απόδειξη», θα πρέπει να τιμωρείται ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΑ.

    Κατά τη γνώμη μου, το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα στοιχείωδη έξοδα διαβίωσης, δηλαδή τροφή και στοιχειώδεις ανάγκες όπως ηλεκτρικό, θέρμανση,νερό, τηλέφωνο, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 400 / 500 € το μήνα ανά άτομο. Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να εκπίπτουν από το εισόδημα όλες οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών διότι αυτές οι αποδείξεις βεβαιούν εισοδήματα άλλων τα οποία θα φορολογούνται. Επίσης θα πρέπει να εκπίπτουν οι δαπάνες για ενοίκια ή η εξυπηρέτηση δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας όπως επίσης και τμήμα, τουλάχιστον, των δαπανών για συμπληρωματικές νοσοκομειακές και συνταξιοδοτικές καλύψεις. Ακόμη, θα πρέπει να εκπίπτει μέρος των άλλων δαπανών, όπως η ένδυση, διότι δεν είναι βέβαιο ότι αυτά τα έξοδα καλύπτουν όλα στοιχειώδεις ανάγκες.

    Ο ΟΑΕΕ, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα είσπραξεως των εισφορών των επαγγελματιών. Θα ήταν δυνατόν να υπάρχει υποχρέωση κατάθεσης ασφαλιστικής ενημερότητας των επαγγελματιών μαζί με την δήλωση της φορολογίας εισοδήματος. Οσοι την παραλείπουν, να καταβάλλουν πρόστιμο διπλάσιο της ετησίας εισφοράς για ασφάλιστρα και να αποδίδεται το πρόστιμο στο ταμείο. Οσοι ευρίσκονται σε αδυναμία ή έχουν κάνει διακανονισμό θα μπορούν να έχουν βεβαίωση από το ταμείο… Επί τη ευκαιρία, δεν θα έπρεπε κάποτε να επαναξιολογηθούν οι εκδοθείσες αναπηρικές συντάξεις ; Φαίνεται ότι μεταξύ άλλων τείνουμε να γίνουμε έθνος αναπήρων….

    Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι εύκολο να λέγεται ότι θα φορολογηθούν εκ νέου τα μερίσματα των ανωνύμων εταιρειών στην κλίμακα της φορολογίας των φυσικών προσώπων. Λησμονούμε όμως ότι αυτά ήδη φορολογούνται με 25% , οι ανώνυμες εταιρείες ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές και δεν φοροδιαφεύγουν, δίνουν εργασία και συντηρούν οικογένειες και είναι από τα πλέον υγειή κύτταρα της οικονομίας μας. Αν κάποιες παρανομούν, είναι υποχρέωση της πολιτείας να τιμωρήση αυστηρά τους παρανομούντες και όχι να επιπέσει επί δικαίων και αδίκων επειδή αυτό είναι πιο εύκολο ή ακούγεται καλλίτερα από τα μέσα ενημέρωσης… Αν επικρατήσει η άποψη της φορολόγησης αυτής και θα αποθαρρυνθούν νέες επενδύσεις και θα ενθαρρυνθούν οι ήδη υπάρχουσες εταιρείες να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο ή την Μάλτα, ή να παραδώσουν την πλειοψηφία των μετοχών τους σε εταιρείες αυτών των χωρών, οι οποίες είναι καθ’ όλα νόμιμες εταιρείες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας καμμία σχέση έχουσες με υπερπόντιες εταιρείες και συνεπώς στο απυρόβλητο από κάθε είδους φορολόγηση… Φαντάζομαι ότι επιθυμία της κάθε κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αυτή επιτυγχάνεται κυρίως από την υγιή ανάπτυξη των εταιρειών, ιδιαίτερα των ανωνύμων οι οποίες λόγω του νομοθετικού πλαισίου που τις διέπει, έχουν και τις περισσότερες εγγυήσεις καλής λειτουργίας. Στο χέρι της κάθε κυβέρνησης είναι να ελέγξει και να προστατεύσει και τους εργαζόμενους και τις εταιρείες γιατί η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο και όχι η συρρίκνωση.

    Ελπίζοντας να μην έχω γίνει κουραστικός, κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ ακόμη μια φορά για την δυνατότητα επικοινωνίας που μας παρέχετε και εύχομαι να σας ευχαριστήσω, επί πλέον, για τις καλές , δίκαιες αλλά και δύσκολες λύσεις που πρέπει να επιβάλλετε.
    Με εκτίμηση,
    Λουκάς Παπαναστασίου

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 09:37 | KATSOURIS GERASIMOS

    Κύριε Υπουργέ,
    χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
    Σχετικά με τον φόρο και την ιδική εισφορά για τα σκάφη αναψυχής θα ήθελα να σας ενημερώσω οτι στο λιμάνι του Βόλου ελλιμενίζεται εδω και
    4 περίπου χρόνια για 10 μήνες κάθε χρόνο το πλοίο PRINCE ABDULAZIZ. Το συγκεκριμένο πλοίο έχει μόνιμο πλήρωμα 70 άτομα μεταξύ των οποίων 20 Ελληνες Αξιωματικοί. Το πλοίο πληρώνει στον ΟΛΒ περίπου 50000 euro τον μήνα. Εκτός αυτών των χρημάτων πληρώνωνται αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες euro κάθε χρόνο σε διάφορες τοπικές επιχειρήσεις για την τροφοδοσία του πλοίου και για διάφορες μικροεπισκευές. Δεδομένου οτι το πλοίο είναι σκάφος αναψυχής με σημαία Σαουδικής Αραβίας και είναι 150μ σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να πληρώσει 173400 Euro για το 2009.
    Κύριε Υπουργέ, οπως καταλαβένετε το ποσό αυτό είναι πάρα πολύ υψηλό και η εταιρεία που εκπροσωπή το πλοίο θα αναγκαστή να το μεταφέρει στην Τουρκία με πολή αρνητικές επειπτώσεις τόσο για τους Ελληνες Ναυτικούς όσο και για τον ΟΛΒ και την τοπική κοινωνία. Το πλοίο ήταν ιδιοκτησίας του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας King Fahat και μετά τον θάνατό του ανοίκει στην σύζηγό του. Για το θέμα έχουμε ενημερώσει την Βουλευτή Μαγνησίας κυρία Ροδούλα Ζήση. Επίσης ολά τα στοιχεία μπορεί να σας τα δώσει και η διήκηση του ΟΛΒ.
    Κύριε Υπουργέ, πιστεύουμε οτι θα αντιμετωπίσεται θετικά το αίτημά μας το συγκεκριμένο πλοίο να εξερεθεί απο τον νόμο. Παρέμβαση για το θέμα έχει κάνει και η Πρεσβία της Σαουδικής Αραβίας.

    Μετά Τιμής
    Κατσούρης Γεράσιμος
    Ναυτικός Πράκτορας
    Αργοναυτών 33
    ΒΟΛΟΣ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 09:03 | Β.Α.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

    Αξιότιμε κε Υπουργέ,
    Δυστυχώς η πατρίδα μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και αυτό οφείλεται σε λάθη , παραλήψεις αλλά και χαρακτηριστική ανικανότητα που έδειξαν σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις μετά την μεταπολίτευση .
    Βέβαια , δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών και οι πολίτες που παρασυρθήκαμε και ξεγελαστήκαμε από το κομματικό γαιτανάκι που μας στήσατε όλα τα κόμματα.
    Όμως , τώρα πρέπει σαν χώρα να πετύχουμε γιατί, διαφορετικά ποιός ξέρει τι μας περιμένει……….
    Ένα τέτοιο νομοσχέδιο κε Υπουργέ σαν αυτό που θέλετε να ψηφίσει η Βουλή έχει ευρύτατες διαστάσεις και η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από πλήθος παράγοντες .
    Αυτό απαιτεί να υπάρχει ένα όραμα από σας αλλά, και προσεκτική μελέτη και σχεδιασμός από τις υπηρεσίες σας και τους καλά αμειβόμενους συμβούλους σας , ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι που επηρεάζουν το πρόβλημα.
    Από δικής μου πλευράς θα ήθελα να προσέξετε μερικά σημεία όπως :
    -ενεργοποιήστε τους μηχανισμούς για την καταστολή της φόρο και εισφοροδιαφυγής μέσω των υπηρεσιών σας και μη στηρίζεστε τόσο πολύ στη συλλογή των αποδείξεων και τις καταγγελίες από τους πολίτες
    -κάντε ό,τι κάνουν οι άλλες χώρες σε όσους κλέβουν το δημόσιο ( φοροφυγάδες , επίορκους και διεφθαρμένους υπαλλήλους κ.λ.π ) Ο κος Πρωθυπουργός έχει ζήσει στις ΗΠΑ και στη Σουηδία εάν δεν κάνω λάθος , τι κάνουν εκεί για το θέμα αυτό ; κάτι θα έμαθε εκεί .
    -σταματήστε τις σπατάλες και τη διαφθορά στις υπηρεσίες του δημόσιου , του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και του ιδιωτικού τομέα με αυστηρές ποινές. Πρώτα δώστε εσείς οι πολιτικοί το παράδειγμα .
    -κλείστε όλα τα νομικά παραθυράκια , εξαιρέσεις , ειδικές περιπτώσεις , κ.λ.π που στη πράξη αλλοιώνουν τους νόμους.
    -μην επιβαρύνετε περισσότερο την ατομική ακίνητη περιουσία
    -εφαρμόστε στη πράξη άμεσα και αναδρομικά το πόθεν έσχες για όλους
    -φορολογήστε άμεσα την υπάρχουσα περιουσία που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
    -κάντε κάτι να διορθωθεί έστω κάπως ( … ) η κατάσταση με τη γραφειοκρατία , έλλειψη οργάνωσης και τη κακή απόδοση του έργου του δημόσιου τομέα .
    -στηρίξτε και προβάλετε την ιδέα της αποταμίευσης και μη παροτρύνετε τους πολίτες να καταναλώνουν ώστε να έχουν αποδείξεις για τους κάνετε εσείς στη συνέχεια έκπτωση στο φόρο. Εκτός εάν αρχίσουμε να μαζεύουμε αποδείξεις από τα τραπεζάκια και από τα πεζοδρόμια.
    -τι θα κάνετε για να αντιμετωπίσετε τις περιπτώσεις όπου ένας που φοροδιαφεύγει λέει στον πελάτη του π.χ τι θέλεις 100 ΕΥΡΩ με απόδειξη ή 65 χωρίς απόδειξη ; Αυτός δίνει έκπτωση 35 % επί τόπου. Εσείς πώς θα μας πείσετε ώστε να πούμε 100 ΕΥΡΩ και με απόδειξη ;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 09:20 | ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΙΤ. ΜΗΧ

    ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

    Η αντικειμενική αξία ενός διαμερίσματος υπολογίζεται με την τιμή ζώνης του Α ορόφου σε μεσαίο διαμέρισμα. Ετσι η αντικειμενική αξία ενός γωνιακού διαμερίσματος Β, Γ ορόφου αυξάνει πάρα πολύ. Σαν παράδειγμα σε ένα διαμέρισμα Β ορόφου 120 μ2 με δώμα 25 μ2 και υπόγειο γκαράζ 60 μ2, στη Δροσιά Αθηνών με τιμή Ζώνης 2250 Ευρώ, η αντικειμενική αξία ανέρχεται σε 470000 Ευρώ. Η πώληση επιβαρύνεται με 90000 ευρώ ΦΠΑ από τον οποίο επιστρέφεται 15000 Ευρώ περίπου.
    Το διαμέρισμα αυτό πωλείται 500000 Ευρώ με επιβάρυνση του κατασκευαστή 30000 Ευρώ ΦΠΑ ώστε να είναι ανταγωνίσιμη η πώληση και να έχει επιβάρυνση ο αγοραστής τόση όση αν ίσχυε ο Φ.Μ.Α και όχι ο ΦΠΑ.
    Παρόλα ταύτα το διαμέρισμα δεν βρίσκει αγοραστή.
    Ευνόητο είναι ότι τυχόν αύξηση της αντικειμενικής τιμής θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα διάθεσης οικοδομών και έτσι ο κλάδος που κάποτε αποτελούσε τη «λοκομοτίβα» της οικονομίας θα οδηγηθεί σε πλήρη κατάρρευση και ανεργία σημαντικού αριθμού εργατοτεχνιτών.
    Σημειώνω ότι για την κατασκευή δυο διαμερισμάτων 150 μ2 αντικειμενικής αξίας 1.000.000 έχουν αναλωθεί 800 εργατικά ημερομίσθια εις την οικοδομή και αρκετά άλλα για την παραγωγή υλικών και τη διακίνηση αυτών.
    Πρόταση
    Να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες οι οποίες σήμερα είναι άνω των 2000 Ευρώ ανά μ2 Α ορόφου, δεδομένου ότι στον Γ όροφο γωνιακού διαμερίσματος η αντικειμενική σε διαμέρισμα των 100 μ2, γίνεται 2000Χ1,05Χ1,05=2500 η οποία είναι πολύ κοντά στην εμπορική.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 09:52 | ΑΝΘ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ. ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΣ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ? ΦΑΝΤΑΣΤΗΤΕ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 08:38 | Παναγιώτης Κονδύλης

    =Να γίνει αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των Ασφαλιστικών Ταμείων, κλπ.
    -Να αποθεματοποιηθούν οι υπεραξίες που θα προκύψουν και να αχθούν [λογιστικά] σε μείωση του ελλείματος στο Δημόσιο, σε αύξηση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, κλπ.
    -Να γίνει αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων στις Offshore εταιρίες και να καταβληθεί ο φόρος υπεραξίας, κλπ στο Δημόσιο. To ίδιο θα θα μπορούσε να γίνει ανάλογα και στις περιπτώσεις μεγαλης ακίνητης περιουσίας.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 08:45 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΡΗΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ.

    1. ΠΟΣΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΣΤΟΝ Α ΚΑΙ Β ΒΑΘΜΟ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ; ΤΙ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΣΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ Η ΣΑΝ ΑΙΡΕΤΟΙ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ : ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΜΟΙΒΩΝ. ΕΞΑΛΟΥ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ .

    2. ΠΟΣΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ – ΥΠΟΤΡΓΟΥΝ Κ.Λ.Π.; EINAΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ …………… ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΥΤΑ Η ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ;

    ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 07:15 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΟΥΜΗΣ

    Να Καταργηθεί η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου στους αλιείς και να ενισχύονται σύμφωνα με το τιμολόγιο πώλησης.
    Ετσι θα σταματήσει το λαθρεμπόριο καυσίμων και θα αναγκάζονται οι αλιείς να κόβουν τιμολόγια για όλη την ποσότητα ψαριών που αλίευσαν και να εισπράττει το Δημόσιο τον αναλογούντα Φ.Π.Α.
    Τώρα κόβουν ενδεικτικά μιά μικρή ποσότητα αλιευμάτων και ο έμπορος επωφελείται το υπόλοιπο του Φ.Π.Α.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 03:56 | S Melioumis

    Η επιτυχία της φορολογικής «μεταρρύθμισης» που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εισαγάγει, θα εξαρτηθεί κυρίως από το βαθμό ευκρίνειας που αντιλαμβάνεται τις δομές μέσα στο ελληνικό κοινωνικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα χωρίς να αναλωθώ σε ακαδημαϊκές αναλύσεις τα γεγονότα σύμφωνα με την άποψή μου είναι:

    Η αντίσταση στην αλλαγή οποιουδήποτε κοινωνικού συστήματος αντιπροσωπεύει το «φόβο» του συστήματος για απώλεια της ισορροπίας του. Στην περίπτωση της Ελλάδας η ισοροποία προσδιορίζεται από την υφιστάμενη αναλογία μεταξύ της φορολογητέας και αφορολόγητης οικονομίας.

    Εάν κάποιος διανείμει την φορολογική συμπεριφορά των Ελλήνων θα καταλήξει σε μια καμπύλη με μορφή «καμπάνας» στην οποία στο χαμηλότερο άκρο της βρίσκουμε εκείνους που δηλώνουν όλο το εισόδημά τους, στο μέσο εκείνους που το δηλώνουν σε έναν βαθμό και στο ανώτερο άκρο εκείνους που «αποφεύγουν» να δηλώσουν οποιοδήποτε εισόδημα, για οποιοδήποτε λόγο νομικό ή όχι.

    Από κοινωνικής πλευράς, η μέση της καμπύλης συμπεριφοράς του συστήματος είναι αυτή που κρατά το σύστημα σταθερό με το βαθμό σταθερότητας να εξαρτάται από τον βαθμό διαφοροποίησης (όσο μεγαλύτερος τοσο καλύτερα) και της διά-συγγενικής πολυπλοκότητας μέσα σε αυτή. (Να σημειωθεί ότι ο ασφαλέστερος τρόπος να καταστραφεί η σταθερότητα ενός συστήματος είναι η ελαχιστοποίησης την ποικιλομορφία και η όδευση προς τα δύο διπολικά άκρα όπως προτείνεται αυτή την περίοδο από πολλούς εισηγητές και με την οποία διαφωνώ).

    Λόγω των ανωτέρω, η ταχύτητα της αλλαγής, και αναφέρομαι στο βαθμό αλλαγής που εισάγεται σε ολόκληρο το σύστημα, μειώνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα που γίνεται αντιληπτή η «απειλή» από το ίδιο το σύστημα (τους οπαδούς της φοροδιαφυγής) ενώ παράλληλα αυξάνεται αναλόγως και η αντίθεση στις συνολικές προτάσεις.

    Θα πρέπει να κατανοηθή επίσης, ότι η αντίσταση στην αλλαγή μπορεί να προέλθη όχι μόνο μέσα από το σύστημα αλλά από το περιβάλλον του συστήματος (επειδή οι κοινωνίες είναι ανοικτά συστήματα) όπως η ΕΕ η τμήματα της παγκοσμοίου κοινότητας. Συνεπώς, θα πρέπει να ληφθή υπ’όψην η συνολική αντίσταση τόσον η εσωτερική όσο και η εξωτερική, προκειμένου να υπολογιστεί το «κόστος» για την επίτευξη της επιθυμητής αλλαγής. Πέραν ενός σημείου καταναγκασμένης αλλαγής σ’ ένα υποσύστημα (όπως η φορολογητέα οικονομία) από το ίδιο το σύστημα, μπορεί να καταστρέψει συνολικά αυτό το υποσύστημα χωρίς ωστόσο, το ίδιο το σύστημα να μπορεί να αποφεύγει τις συνέπειες.

    Υπάρχουν εν τούτοις «ασφαλέστερες» προσεγγίσεις. Η εξελικτική αλλαγή παραδείγματος χάριν είναι η καλύτερη δυνατή μορφή αλλαγής που ένα σύστημα μπορεί να υποβληθεί χωρίς να επηρεάσει την ισορροπία του ή να διακινδυνεύσει μια βίαια «αλλεργική» αντίδραση. Από την άλλη πλευρά, η εξελικτική αλλαγή είναι κάτω από κανονικές συνθήκες πάρα πολύ αργή για να αντιμετωπίσει την επείγουσα ανάγκη που απαιτείται στην προκειμένη περίπτωση.

    Έτσι, η ερώτηση στήν οποία τελικώς καλούμαστε να απαντήσουμε είναι: πώς κάποιος μπορεί να επιτύχει την «ελεγχόμενη» εξελικτική αλλαγή αντί της «επιβαλόμενης» αλλαγής, για να ικανοποιηθή επίσης η ανάγκη για ταχύτητα;
    Την εξελικτική αλλαγή μια και είναι πολύ πρόσφατη έννοια μπορεί να την φανταστεί κάποιος ως “surfing” (ανάβαση) στα κύματα της παγκόσμιας αλλαγής και επηρεάζει τα συστήματα βαθμιαία αλλά πολύ ποιο γρήγορα απο συνήθως (πχ. Μόδα, είδη μουσικής , χρήση του διαδικτίου, κινητή τηλεφωνία κτλ) από μέσα καθώς επίσης και από έξω.
    Από τη φύση της, και είναι μια υπόθεση που μπορεί να κάνει κάποιος εκ του ασφαλούς, στοχοθετημένα «κύματα γνώσης/επιροής» που κάποιος μπορεί «να οδηγήσει», συμβατά σύστημα με τα υπάρχοντα (συνολικά) οικονομικά κύματα μπορούν να «αναγκάσουν» την επιτάχυνση της εξελικτικής αλλαγής και να την κατευθήνουν στην επιθυμητή κατεύθυνση. Ωστόσο, κάποιος πρέπει να καθορίσει σε ποιο βαθμό, το χρησιμοποιημένο «κύμα γνώσης/επιροής» θα έχει επιπτώσεις σ’ αυτόν τον οργανισμό και την ισορροπία του.

    Με τ’ ανωτέρω θπ’ όψην κάποιος πρέπει να απομονώσει τα υποσυστήματα που μπορούν να δημιουργήσουν τη διαφορά (ίσως χρησιμοποιώντας τεχνικές οπως το 80/20 του Παρέτου) και να εφαρμόσει εκεί μόνο τις αρχές της εξελικτικής αλλαγής.

    Σε τι θα έπρεπε να στοχεύσουν αυτές οι αρχές της εξελικτικής αλλαγής και πώς μπορεί κάποιος να επιτύχει μια ελεγχόμενη εξέλιξη αντί μιας καταναγκασμένης αλλαγής;

    Λοιπόν, βλέποντας την ελληνική οικονομία εκ του μακρώθεν και έχοντας εμπειρία από πρώτο χέρι θα σύστηνα, χωρίς τα παρακάτω να αποτελούν τις μοναδικές λύσεις:

     Να στοχεύσουμε την κοινωνική αποδοχή της φοροδιαφυγής σαν θεσμό αντί της επιβαλόμενης φοροείσπραξης, ετσι ώστε να μετατραπεί σε ελεγχόμενη αποφυγή. Αυτό μπορεί να επιτευχθή παραδείγματος χάριν με τη συγχώνευση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις ή αλλες επιχειρησιακές μορφές όπου η φοροδιαφυγή να ήταν ενάντια στα αρχικά κίνητρα που τις δημιούργησαν (φοροαπαλλαγές με βάση την ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών;)
     Να μειωθεί η σύνδεση της εννοίας της κοινωνικής θέσης με το χρήμα (που παροτρήνει δημόσιους υπαλλήλους να ενεργήσουν παράνομα κάτω από την κοινωνική πίεση) με την εισαγωγή νέων μορφών κοινωνικής επιβεβαίωσης (ανταμοιβές για την καινοτομία ίσως, πρόσθετα κοινωνικά προνόμια με τη χαμηλότερη νομισματική αξία; Οι επιλογές είναι ατελείωτες)
     Να εφαρμοστούν έξυπνοι στόχοι παραγωγικότητας στην εργασία των δημόσιων υπαλλήλων, σε συμφωνία φυσικά με τις συνδικαλιστικές ενώσεις που να οδηγούν εντούτοις και σε πρόσθετες ανταμοιβές σε περιπτώσεις υπερπαραγωγικώτητας καθώς επίσης και την απόλυση για επαναλαμβανόμενες αποτυχίες. (Ίσως ένας νέος νόμος θα απαιτηθή που θα χρειαστεί τη δημόσια υποστήριξη και αμφιλεγόμενα την πρωτοβουλία των δημόσιων υπαλλήλων εάν πιστεψουν στην ιδέα)
     Να δωθούν ρεαλιστικά κίνητρα για όλους τους μισθωτούς να μείνουν εν υπηρεσία αντί της μετάβασης στη σύνταξη έως ότου ανακτηθούν τα οικονομικά των συνταξιοδοτικών σχεδίων (πρόσθετη σκέψη ίσως απαιτείτε όταν πρόκειται για δημόσιους υπαλλήλους)
     Να συνδεθεί το επίπεδο σύνταξης με τη συνολική συμβολή της διάρκειας εργασιακής ζωής των πολιτών
     Να προωθηθούν σχέδια κινήτρων που μπορούν να προσφέρουν την εισοδηματική ανακούφιση/παραγωγή στις οικογένειες από την υιοθέτηση των εναλλακτικών, προσανατολισμένων προς την οικογένεια επιχειρήσεων
     Να δωθούν κίνητρα για οικογένειες και επιχειρήσεις να μεταναστεύσουν σε μικρότερες κοινότητες μακρυά από τις πόλεις, έτσι ώστε να μειωθή ο κοινωνικός ανταγωνισμός, τα έξοδα σε υποδομές πόλεων και να βοήθειθή η αποκεντρώσης των νεωτεριστικών κέντρων
     Να προετοιμαστεί το έδαφος προς την ηλεκτρονική οικονομία με την αναβάθμιση των υποδομών διαδικτύου που θα βοηθήσει τις online επιχείρησεις και τις συναλλαγές από τις οποίες η φοροδιαφυγή είναι σχεδόν αδύνατη
     Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την διμιουργία νέων εταιρειών και τους εναλλακτικούς τύπους επιχειρήσεων εκτός του τουρισμού
     Προωθήση on-line αγορών με τις οποίες οι συναλλαγές μπορούν να ελεγχθούν και η ευκολεία του ελέγχου είναι προφανείς
     Να δωθούν κίνητρα (μειωμένος Φ.Π.Α;) για τις αγορές μέσω των χρεωστικών καρτών που επιτρέπουν τον εύκολο έλενχο των συναλλαγών και αποθαρρύνουν τη χρήση των μετρητών που διευκολύνη την παραοικονομία .
     Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της χρηματοδοτησής όλων των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων, οι οποίες δηλώνουν το εισόδημά τους πλήρως, και η εισαγωγή νέων μεταβλητών μηχανισμών χρηματοδότησης μέσω των τραπεζών (που εδρεύουν ίσως στα κριτήρια όπως το μέσο φόρο ανά υπάλληλο;). Στις τράπεζες θα πρέπει να δωθούν τα κίνητρα για να επιτευχθεί αυτό.
     Να προσφερθούν κίνητρα για τη μετανάστευση στην Ελλάδα των επιχειρήσεων από τις χώρες όπου η φορολογική πληρωμή θεωρείται κοινωνική υποχρέωση, για να αλλάξουν το σύστημα εκ των έσω. Αυτό δεν πρέπει με κανένα τρόπο να στοχεύσει τις ναυτιλιακές εταιρίες αλλά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιό συμπεριλαμβάνον.
     Να προσφερθούν κίνητρα στις ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες για να συγχωνευθούν με τις επιχειρήσεις που προέρχονται από το εξωτερικό ειδικότερα από χώρες όπου φόρος-ως-κοινωνική-υποχρέωση είναι εμπαιδομένος
     Να ενθαρρυνθεί η δημιουργία online επιχειρήσεων που πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό όπου η φορολογία παράγεται κατά τη διάρκεια της online συναλλαγής, ικανή να ελεγχθεί και απο όπου τα φορολογικά έσοδα μπορούν να αυξηθούν πέρα από τις προβλέψεις κυβερνητικών προϋπολογισμών
     Να υπερφορολογηθούν οι αγορές που ευνοούνται από τους φοροφυγάδες στην πηγή τους. Ζητήστε από το ίδιο το κοινό να δημιουργήσει τον κατάλογο, έτσι κανένας δεν θα παραπονεθεί (επίσημα).
     Να παρέχετε φορολογική ελάφρυνση στις επενδύσεις σε νέα καινοτόμα προϊόντα συμπεριλαμβανομένου του φορολογικού ελέγχου/των υπηρεσιών οργάνων ελέγχου ακόμα κι αν η επένδυση (σε έναν βαθμό) προέρχεται από προηγούμενη φοροδιαφυγή

    Ελπίζω να είναι προφανές ότι σε όλες τις ανωτέρω προτάσεις δεν υπάρχει ούτε ίχνος καταναγκασμού ή σημεία κοινωνικής φρήξεως και είναι όλες παραδείγματα θετικής αντιμετωπησης του προβλήματος και συμβατά με την έννοια της εξελικτικής αλλαγής. Ειλικρινά πιστέυω οτι σε συνδιασμό με την παράλληλη εισαγωγή προτασεων γιά επιπρόσθετη άμεση και έμεση φορολόγηση (που είναι δυστηχώς σε ένα βαδμό αναπόφεφκτα) μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την επικείμενη κοινωνική αναταραχή.

    Συγχωρήστε με για την έκταση της πρότασης και την ίσως ανεπιτυχή μεταφραση από την Αγγλική.

    Σωτήρης Μελιούμης MAOS
    Head of Transformation Programmes BT Plc

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 02:44 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Η βάση του φορολογικού συστήματος θα πρέπει να είναι το που τα βρήκες τα λεφτά για πολυτελή διαβίωση, αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων ,σκαφών αναψυχής .
    Δεν χρειάζεται ούτε κυνήγι αποδείξεων ούτε αδιάφθορους εφοριακούς . βούληση και οργάνωση χρειάζεται .
    Οι Δ.Ο.Υ θα πρέπει να πάψουν να είναι βιομηχανία παραγωγής αντιγράφων φορολογικών δηλώσεων .θα πρέπει να ασχοληθούν με την ουσία των καθηκόντων τους με σαφής οδηγίες για την ομοιόμορφη εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων χωρίς πολυνομίες και αλλαγές του φορολογικού νόμου ανά εξάμηνο .με κωδικοποιημένη νομοθεσία που δεν θα χρειάζεται να δίνουν κάθε φορά 50, 60 ακόμα και150 ευρω για να την αγοράσουν από ιδιώτες αφού η υπηρεσία δεν τους την παρέχει,. με αποτέλεσμα να υπάρχουν παρερμηνείες και ταλαιπωρία των πολιτών .
    Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται από την οθόνη του υπολογιστή και ο υπάλληλος δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με αυτόν που ελέγχεται.
    Οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται με διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων με στοιχεία άλλων υπηρεσιών και φορέων πράγμα που προϋποθέτει μηχανοργάνωση. Εφικτή άμεσα και προσοδοφόρα για το δημόσιο Διασταύρωση είναι των ακινήτων από τη δήλωση Ε9, τη δήλωση του κτηματολογίου και του εισοδήματος Α κατηγορίας της δήλωσης Ε1 έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποσά και πια ακίνητα ανήκουν σε κάθε ΑΦΜ ποσά αποφέρουν εισόδημα ,αν το εισόδημα αυτό έχει δηλωθεί και με μια αναδρομή στη δεκαπενταετία να δούμε και πως αποκτήθηκαν.
    Εάν δεν δικαιολογείται η απόκτηση τους να φορολογηθούν αναδρομικά η να κατασχεθούν .
    Οι κατασχέσεις βέβαια δεν θα γίνουν με τον σημερινό γραφειοκρατικό τρόπο .
    Βούληση να υπάρχει τρόποι υπάρχουν πολύ και πιστεύω ότι τους ξέρετε καλύτερα από εμένα και εσείς και οι παράγοντες του υπουργείου σας

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 01:07 | basilis

    Απόδοση του Φ.Π.Α. ΤΟ ΠΡΏΤΟ ΔΕΚΑΉΜΕΡΟ ΚΆΘΕ ΜΉΝΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ
    ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ.. ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ
    ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ
    ΓΙΝΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

    ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ
    ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΞΙΑΣ 3000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΙΔΙΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΞΙΑΣ 50000 ΕΥΡΩ .

    ΤΑΜΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥΣ ΣΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΕΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΑ ( ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ )ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΕΝΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ Δ.Ο.Υ. ΓΙΑΤΙ ΣΤΗ
    ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΦΕΥΓΕΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ ΣΤΑ ΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    ΜΕΙΩΣΗ Φ.Π,Α, ΣΕ ΦΩΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗΜΑ ΜΕ ΑΝΑΛΩΓΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΕΙΔΗ
    ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ.

    ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΚΑΖΙΝΟ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

    ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ. ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ – ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.

    ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΜΗΝ
    ΧΑΘΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ( ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ) ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ
    ΠΛΥΘΩΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.

    ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗ ΤΟΝ Φ.Π.Α. ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΠΟΔΟΣΗ.
    ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΙΣΟ ΜΕ ΤΟ ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΟ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΩ ΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ 5 ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΝΑ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 01:24 | 17VASKOS16

    Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να συνδράμει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής……
    Τεκμίρια διαβίωσης παντού και χωρίς ‘παράθυρα αποφυγής’….

    ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη θα πρέπει να μπουν στο στόχαστρο πολλαπλών ελέγχων…
    Η απόκτηση ακίνητης περιουσίας ατομικής ή εταιρικής, η αγορά αυτοκινήτων και σκαφών, ατομικά, είτε με leasing, είτε σε ναυταθλητικούς ομίλους κλπ θα πρέπει κάποτε να αποτελέσει τεκμήριο διαβίωσης….

    Επιπλέον, θα πρέπει να εισαχθεί στη δημόσια διοίκηση ένα πολύ αυστηρό τιμωριτικό πλαίσιο, με άμεση απονομή δικαιοσύνης, με απολύσεις και με απώλεια κάθε συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τους επίορκους.
    Θα πρέπει το κόστος της παρανομίας να είναι υψηλό……

    Μήπως θα πρέπει να καταργηθεί και η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με παράλληλη εισαγωγή κινήτρων παραγωγικότητας ?

    Καλή επιτυχία στο έργο σας
    Β.Κ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 00:35 | Καλαμαρά Παρασκευή

    ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ
    Εφόσον κατά το νόμο αποτελεί διακριτή φορολογική μονάδα, προτείνω να δηλώνεται σε χωριστή φορολογική δήλωση από των κληρονόμων, ίσως με τη θέσπιση ειδικού / ξεχωριστού για αυτήν ΑΦΜ, αλλιώς δημιουργούνται απερίγραπτες επιπλοκές και δυσβάσταχτα προβλήματα για τους κληρονόμους (αναφέρομαι σε περίπτωση που δεν επιλύεται από το 1991 -χρόνος θανάτου- έως σήμερα, παρότι από το 1997 έχει τεθεί με πρωτοβουλία των κληρονόμων σε εκκαθάριση)

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 00:13 | Στρατης Τελλογλου

    1. Καταργηση Ολων των φοροαπαλαγων εκτος των πολυτέκνων
    2. Ενιαια φορολογηση για ολους τους επαγγελματίες Ποιο το σκεπτικο πχ μηχανικοι, δικηγοροι να φορολογουνται με ποσοστο
    3. Απελυθερωση ολων των Κλειστων επαγγελματων
    5. Μεταβιβασεις ακινητων, Πληρωνεται η εργασια και οχι η εξια του ακινητου, Γιατι πρεπει συμβολαιογραφοι να πληρωνονται με βαση ποσοστιαια αναλογα με την αξια
    7. Ηλεκτρονικος τροπος για τους διαγωνισμους
    8. Δραστική περικοπη χρηματοδοτησης κομματων
    8. Πλαφον στα επιδοματα και παροχες αναλογα με ετησια επιδοματα
    πχ γιατι να πληρωνει το κρατος για τη συνοδεια επιχειρηματιων που εχουν εισοδηματα εκατομυριων
    γιατι ενας φοιτητης απο πλουσια οικογενεια πρεπει να παιρνει δωρεαν τα συγγραμαμτα
    9. αυτοχρηματοδοτηση για την επιταχυνση διαδικασιων δημοσιου, πχ να πληρωνει ο πολιτης τελος για τη υποβολή αγωγης αλλα τ τελος αυτο να χρησιμοποιήτει ωστε να υποθεση να φτανει στα δικαστηρια αμεσα.
    Αυτες ειναι μερικες χρησιμες προτάσεις

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 00:25 | Δημήτρης

    Το 85% των φορολογουμένων δεν έλαβαν γνώση των ευεργετικών διατάξεων του ν.3763/2009 περαιώσεως των υποθέσεών των κεφαλαίου και έχασαν την προθεσμία που έληξε 31/12/09. Π.χ. Στις αρχικές δηλώσεις των κληρονομιάς
    η Εφορία επιλαμβάνεται μετά από 9-10 έτη, στις δε εκκρεμείς μεταβιβάσες ακινήτων μετά από 4-5 έτη.

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:
    Να επαναληφθούν οι σχετικές διατάξεις του άνω νόμου στον ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ και να ανακοινωθούν επανειλημμένα από την ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ !!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:14 | Γιάννης Χανής

    Γειά χαρά και χρόνια πολλά απο το κρύο Λονδίνο. Είμαι μηχανολόγος μηχανικός του ΕΜΠ και έφυγα απο την Ελλάδα την οποία υπερλατρεύω (μαζί και πάρα πολλοί συνάδελφοι μου) για ένα «καλύτερο αύριο» που λένε. Αν και δε μένω στην Ελλάδα πια και εξ ορισμού μιλάω «απ΄εξω» απο το χορό, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιώ τον 1ο πληθυντικό («εμείς στην Ελλάδα…» και τα συναφή).
    Να πώ λοιπόν και εγώ την γνωμάρα μου. Το ΦΠΑ δεν το πληρώνει ο έμπορος ή ο επαγγελματίας. Το πληρώνει ο πελάτης και ο επαγγελματίας το μόνο που κάνει είναι τον ταχυδρόμο. Το «όταν ζητάς απόδειξη σου δίνουν άλλη τιμή» επιβεβαιώνει το οτι η αποφυγή του ΦΠΑ έχει περάσει στη τιμή του επαγγελματία. Ο επαγγελματίας δεν εισπράτει το ΦΠΑ από τον πελάτη και φυσικά δεν το αποδίδει στη ΔΟΥ (αλλιώτικα θα έβαζε λεφτά από τη τσέπη του). Υπάρχουν φυσικά και εκείνοι οι οποίοι εισπράτουν το ΦΠΑ και δεν το αποδίδουν οι οποίοι δεν είναι φοροφυγάδες αλλά κλέφτες ίδιοι με αυτούς που μπουκάρουν στα σπίτια. Όμως αυτός που φοροδιαφεύγει συνήθως είναι ο πελάτης.
    Σωστά λοιπόν είναι τα – προσωρινά – μέτρα με τις αποδέιξεις αλλά είναι προσωρινά. Αυτό που χρειάζεται είναι να εξηγήσει το κράτος στο κόσμο γιατί πληρώνουμε ΦΠΑ, γιατί πληρώνουμε εφορία, ΙΚΑ και λοιπά ιδρύματα. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται διότι ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο κράτος (στους «θεσμούς» που λένε και οι εφημερίδες) και νομίζει οτι πρόκειται για χαμένα λεφτά στη καλύτερη, καινούργια πισίνα για το φίλο του υπουργού στη χειρότερη. Στη πραγματικότητα, όσα και να φάνε οι πολιτικοί, τα ποσά είναι σταγόνα στον ωκεανό του δημόσιου χρήματος. Αλλά η αίσθηση της εξαπάτησης μένει και διαβρώνει τη κοινωνία για πολλά πολλά χρόνια.
    Στη Γαλλία οι μαθητές στο σχολείο αντί για προσευχή το πρωί, λένε «το κράτος είμαι εγώ». Αυτό χρειάζεται, να μάθει (ξανά) ο Έλληνας «πολίτης» οτι το κράτος είναι η κόρη του γείτονα που δουλεύει στο ΙΚΑ, είναι ο ίδιος που αναλαμβάνει εργολαβία απο το δημόσιο, είναι η καλή κυρία (ήρωας) που καθαρίζει τις τουαλέτες στο σχολείο, είναι ο αγρότης που πέρνει την επιδότηση.
    Τέλος, πρέπει κυρίες και κύριοι να μάθουμε να δουλεύουμε. Δεν εννοώ να δουλεύουμε πιο πολύ. Εννοώ να δουλεύουμε και να παράγουμε προιόντα που ο κόσμος θέλει να αγοράσει. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν παράγει πολλά πράγματα σε καλή τιμή, που να θέλει ο υπόλοιπος κόσμος να αγοράσει και για αυτο δεν μπορεί να προσφέρει καλές δουλειές στους νέους και εγώ τώρα τρώω τη βροχή στο κεφάλι αντι για παϊδάκια στην αγαπημένη μου ταβέρνα (Κορομηλάς στην Αγ. Παρασκευή). Ο ανταγωνισμός δεν είναι κάτι που πρέπει να μας αρέσει. Μας αρέσει δεν μας αρέσει έρχεται να μας φάει (όλο για φαγητό μιλάω, πεινάω μάλλον) και το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να δουλεύουμε καλύτερα, πιο έξυπνα. Πρέπει να πληρώνουμε για τις υπηρεσίες του κράτους (μέσω των φόρων) διότι το νορμάλ για τους περισσότερους ανθρώπους στο πλανήτη (συμπεριλαμβανομένου και των ΗΠΑ) είναι να μην έχουν καν υπηρεσίες και εμείς είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε, ακόμα και αυτές που έχουμε.

    Χρόνια πολλά σε όλους σας και πολλά φιλιά στα παιδιά σας

    Γιάννης

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:25 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΛΑΣΙΝΟΣ

    ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΦ ΑΠΑΞ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΣ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

    Είμαι ένας εργαζόμενος που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα εδώ και 34 περίπου χρόνια. ‘Οταν θα φύγω για σύνταξη ,όπως καλά γνωρίζετε, θα πάρω εφ΄’απαξ αποζημίωση η οποία μέχριτώρα φορολογείται αυτοτελώς.Τρομάζω με τη σκέψη ότι θα πάψει να ισχύει αυτό. Δηλαδή έργάζομαι μια ζωή από το πρωί έως το βράδυ, περιμένω να πάρω αυτήν την αποζημίωση γιατί θα είναι και τα μόνα λεφτά που θα δώ στη ζωή μου μαζεμένα καιέρχονται τώρα με το νέο φορολογικό σύστημα να μου το πάρουν πίσω; Μεγάλη απογοήτευση και πίκρα ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΙΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕ. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΙΑ ΦΟΡΆ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ.

    ΄Ενας φίλος

    Χρήστος Μπαλασινός

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:07 | παπαδόπουλος ιωάννης

    στη σημερινή κρισιμη περίοδο η φοροδιαφυγή ειναι καθοριστικός παράγοντας της κρίσης. ως εγκλημα κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους μας πρέπει να αναβαθμιστεί σε κακούργημα όποιαδήποτε περίπτωση φοροδιαφυγής, να ανοίγονται άμεσα λογαριασμοί, να εκτελείται άμεσα κατάσχεση περιουσίας, παραδειγματικός εγκλισμός, διαπόμπευση, έλεγχος περιουσιακών στοιχείων συγγενικών προσώπων με κίνδυνο αποδοχής χρημάτων από εγκληματική πράξη.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:49 | Μ.Ι.Δ.

    Θα αναφερθω σε ενα συγκεκριμένο τομέα τον οποίο γνωρίζω πολύ καλά.
    Αναφερομαι στο υπαίθριο εμπόριο σε όλες τις διαστάσεις του, που σημαίνει για οσους γνωρίζουν στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο,λαικές αγορές,εμποροπανηγύρεις,θρησκευτικές πανηγύρεις,χριστουγεννιατικες αγορές,κυριακατικα παζαρια κ.λ.π.
    Εχει υπολογιστεί ότι το μέγεθος του είναι το 1/3 του συνόλου της εμπορικής δραστηριότητας στη χώρα και ανέρχεται στα 15 δις ευρώ.
    Ειναι δεδομένο οτι το επίπεδο της φορολογικής παραβατικότητας σ ολα τα επιπεδα της διαδικασιας ειναι πανω απο 90% στο συγκεκριμένο χώρο, δηλ με απλα ελληνικα όλη η δραστηριότητα του υπαιθριου εμπορίου βρισκεται στο περιθώριο και δεν καταγραφεται σχεδον πουθενα, και αποτελει τεραστιο θεμα εαν θελουμε πραγματικα να διορθωσουμε τα κακως κειμενα σ αυτη τη χωρα.
    Διευκρινιζω οτι στο υπαιθριο εμποριο δεν βαζω τα ειδη γης και θαλασσης αλλα τα βιομηχανικα ειδη, αλλα επειδη το υπουργειο εχει προθεση να βαλει ταμειακες στις λαικες και στα ειδη γης και θαλασσης-διοτι τα βιομηχανικα ειδη για το »θεαθείναι» εχουν εδω και χρονια- δυο τινα μπορουν να συμβουν.
    Α)Να επαναληφθει το φαινομενο οι ταμειακες των παραγωγων να σκουριασουν οπως συνεβη και με τα βιομηχανικα είδη, επειδη η εφεση στη παραβατικοτητα ειναι αγραφος νομος και κανονικότητα στο χωρο αυτο, ενω την ιδια στιγμη οι υπηρεσίες του κρατους είτε απο φοβο αρνουνται να τους ελεγξουν, ειτε συνεργαζονται στην καλυψη των παρανομιων -εις βαρος του Δημοσιου συμφεροντος- με το αζημιωτο βεβαια, και παντα με τη πολιτικη καλυψη Δημαρχων,Νομαρχων οι οποιοι ασκουν ιδιοτελη μικροπολιτικη στο θεμα του υπαιθριου εμποριου.
    β)Να λειτουργησει επιτελους με τη πιεση και τη πραγματικη βουληση της πολιτειας το μετρο, και να αποκαλυφθει επιτελους το σκανδαλωδες που γνωριζουν οι παντες στην επαρχια, για τους παραγωγους και τους εμπορους καθε ειδους που κερδιζουν »παντελονατα» και αφορολογητα ποσα απο 80.000-200.000 ευρω το χρονο και οι οποιοι δεν εχουν περασει ποτε ουτε απ εξω απο τη τοπικη τους Δ.Ο.Υ.
    Εαν υπαρχει θεληση και πολιτικη βουληση αυτη τη φορα δεν γινεται τα παραπανω που περιγραφω να μεινουν στο απυροβλητο, διοτι δεν περιλαμβανονται στις μορφες της οικονομικης δραστηριοτητας στις οποιες εχουμε συλλαβει το 70-80% της φορολογητεας υλης και κυνηγαμε το υπολοιπο 20%, αλλα για μορφες οικονομικης δραστηριοτητας τεραστιου μεγεθους που βρισκονται καθ ολοκληρια εκτος φορολογικου συστηματος με τη διαχρονικη βεβαια ευθυνη και λαικιστικη συναινεση των πολιτικων μας ηγεσιων.

    Υ.Γ.
    Εαν πραγματικα υπαρχει ενδιαφερον-για τις παρατηρησεις μου- απο το Υπουργειο μπορω να τεκμηριωσω τα παραπάνω- εαν μου ζητηθεί- με πληρη και τεκμηριωμενη αναλυση των αιτιων της παθογενειας στο συγκριμενο θεμα.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:16 | Βελέντζας Ιωάννης

    Αξιότιμοι κύριοι του υπουργείου οικονομικών.
    Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. Θα ήθελα και εγώ να προτείνω κάτι για
    το νοικοκύρεμα της οικονομίας μας,και την εξοικονόμηση πόρων που
    κατά την γνώμη μου γίνεται σπατάλη χρήματος και εργατοωρών χωρίς
    καμιά ουσία. Πρίν μερικά χρόνια σε συζήτηση πολιτικών αρχηγών για
    φορολογικά θέματα, ειχαν συμφωνήσει πως σε όλη τήν επικράτεια οι
    φορολογούμενοι αγρότες οι οποίοι πληρώνουν φόρο εισοδήματος με την
    εκκαθάριση της δήλωσής των ήσαν λιγότερες από εκατό (100) περιπτώ-
    σεις.Να υποθέσουμε οτι σήμερα έχουν δεκαπλασιαστεί και παραπάνω.
    Με ποίο σκεπτικό αποστέλλονται σε ολους τούς αγρότες έντυπα φορολο-
    γικής δήλωσης τα οποία νομίζω εχουν κάποιο κόστος.Χάνονται χιλάδες
    εργατοώρες για να εκκαθαριστούν, και τα εκκαθαριστικά είναι σχεδόν
    όλων εκτός ορισμένων περιπτώσεων μηδενικά. Ίσως τα αποστέλλεται
    για να επωφελούνται οι λογιστές στίς επαρχίες οι οποίοι τους παίρ-
    νουν 40-60 EURO για κάθε δήλωση χωρίς απόδειξη.

    Ευχαριστώ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:46 | ΔΗΜΜΗΤΡΗΣ ΒΥΡΓΙΩΤΗΣ

    Αξιοτιμοι κυριοι,
    Εχω κουραστει να ακουω την γνωστη καραμελλα που την ονομαζεται φοροδιαφυγη.Δηλαδη το ελειμα του δημοσιου προερχεται διοτι οι ελληνες δεν πληρωνουν φορους?Δηλαδη αν ολοι πληρωναν δεν θα ειχαμε προβλημα?
    Κανεται ενα τεραστιο λαθος, και δυστυχως αν δεν αναθεωρησετε αυτη την πολιτικη σας θα το πληρωσετε.Η προηγουμενη κυβερνηση, βρηκε αδεια ταμεια και τα ρημαξε.Αν δηλαδη τα εβρισκε γεματα τι θα γινοταν ?
    Για την κακη διαχειριση οσων διαχειριζονται τα λεφτα των φορολογουμενων δεν λετε τιποτα?
    Δηλαδη η εκαστοτε κυβερνηση δεν σπαταλα, δεν κακοδιαχειριζεται, και διαχειριζεται αψογα το χρημα, αλλα εμεις δεν πληρωνουμε ?
    Λαθος κυριοι.το μεγαλυτερο προβλημα ειναι η κακη διαχειρηση, η σπαταλη, η ελειψη ελεγχου των δημοσιων υπηρεσιων, η συντηρηση χιλιαδων αργοσχολων και αντιπαραγωγικων υπαλληλων σε καθε οργανισμο η υπηρεσια.
    και οχι η φοροδιοαφυγη.Εχετε αρχισει και μιλατε για αποδειξεις κλπ.Αυτη ειναι η θεωρια του μπακαλη.Για πεστε μας ποσα χρηματα πληρωσε το δημοσιο στο σκανδαλο με τον Γερμανο? Ποσα χρηματα πληρωσε το δημοσιο στο σκανδαλο με τα εμβολια? Ποιος εριξε εξω την Ολυμπιακη, ποιος πουλησε την πιο επικερδη επιχειρηση τον ΟΤΕ και ποσο μας κοστισε? Εχετε αναρωτηθει τι κοστιζει σε καθενα απο εμας τα χιλιαδες κτηρια που αντι να τα εχει δικα του το κρατος πληρωνει νοικι?Δηλαδη πληρωνει νοικι, για κτηρια νομαρχιων, εφοριων, υπουργειων και τωρα τελευταια ακομα και για τα σχολεια.Ο καθε ενας απο εμας κοιταει να εχει ενα σπιτι δικο του, ενα κτηριο δικο του το κρατος που εχει και διαρκεια γιατι ? Αρα το προβλημα δεν ειναι η εισπραξη φορων αλλα η σωστη διαχειρηση πρωτα, και δευτερον η τιμωρια των υπευθυνων.
    Οσον αφορα τα αποθεατικα των ασφαλιστικων ταμειων.Τι φταιει.και εδω η φοροδοαφυγη ?Και αυτα που παιξανε και χαθηκαν στο χρηματιστηριο?Τις μιζες τους ομως τις πηρανε.Αυτα που λεηλατησαν ?
    Αρα η καραμελα της φοροδιαφυγης πρεπει να σταματησει.και μαλιστα χωρις καμια παροχη.Τι μηπως εχουμε, νοσοκομεια,παιδεια,δρομους, δημοσιες υπηρεσιες ?Δηλαδη τα λεφτα μας να πηγαινουνε που ?Σε αυτους που τα σπατλουν και τα κακοδιαχειριζονται?Αυτη την στιγμη χρωσταμε.Τιμωρειστε τους υπευθυνους.και καλεστε μας να πληρωσουμε.Στην συνεχεια ασχοληθειται με το νοικοκυρεμα της δημοσιας διοικησης και οχι με τις αποδειξεις του χασαπη και του μαναβη.
    ευχαριστω
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΥΡΓΙΩΤΗΣ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:15 | Σπύρος

    το μετρο με τις αποδειξεις ειναι σωστο,επειδη ομως ζουμε στην ελλαδα και παντα αυτοι που φοροδιαφευγουν θα το κανουν,οποιοδηποτε μετρο και να εφαρμοστει, η μονη λυση για μενα ειναι η αυξηση των εμμεσων φορων δηλαδη του ΦΠΑ σε ολα τα ειδη κατα 2-3 μοναδες με ταυτοχρονη αντιστοιχη μειωση των φορολογικων συντελεστων
    ειναι το πιο δικαιο μετρο αν σκεφτουμε τα ακολουθα:
    -οσοι εχουν χαμηλο εισοδημα δε ξοδευουν και πολλα για αγορες υλικων αγαθων ενώ οσοι εχουν υψηλο εισοδημα ξοδευουν περισσοτερα..ετσι πληρωνουν και παραπανω εμμεσους φορους στο κρατος το οποιο ειναι και κοινωνικα δικαιο
    -οσοι τωρα δηλωνουν πραγματικα εισοδηματα δεν εχουν λογω να ανυσηχουν καθως τα παραπανω χρηματα που θα πληρωνουν θα τα παιρνουν πισω απο τη μειωση των φορολογικων συντελεστων
    -λογω θα εχουν να ανυσηχουν αυτοι που εχουν υψηλα εισοδηματα αλλα δε τα δηλωνουν(με συνεπεια να μη πληρωνουν και φορους) οι οποιοι θα πληρωνουν παραπανω για καταναλωτικα αγαθα αλλα δε θα εχουν ωφελη απο τη μειωση των φορολογικων συντελεστων.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:30 | ΓΑΝΝΗΣ ΛΙΟΤΑΣ

    Νομιζω οτι τα τεκμηρια διαβιωσης πρεπει να ανφερονται στην αξια των αγαθων που χρησιμοποιει ο φορολογουμενος και οχι σε αλλα χαρακτηριστι κα τους.Ειτε μιλαμε για οικια ειτε για αυτοκινητο ειτε για εξοχικο.. το μονο αξιολογησιμο στοιχειο πρεπει να ειναι η ΑΞΙΑ του αγαθου, οπως αυτη προσδιοριζεται απο της αρμοδιες αρχες και την εμπορικη πραγματι κοτητα. Εδω η προσοχη πρεπει να ειναι μεγαλη για να μην αδικουνται οι μισθωτοι οι οποιοι παραδοσιακα σηκωνουν το μεγαλυτερο φορτιο.
    Ταμιακες μηχανες σε πρατηρια,ταξι,περιπτερα,συνεργεια πλυντηρια αυτο κινητων βουλκανιζατερ κλπ.
    ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:32 | Παναγιώτης Παπαδόπουλος

    Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ Καλή σας χρονιά,

    Δύο προτάσεις έχω να κάνω:

    1.Νομιμοποίηση αυθαιρέτων

    Μιας και δεν μπορούμε να τα γκρεμίσουμε,ας τα νομιμοποιήσουμε.
    Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν φόρο ανάλογα με τα τετραγωνικά και το εισόδημα του ιδιοκτήτη.
    Αν δεν τα καταβάλει, το διακόπτουν την παροχή ρεύματος νερού και τηλεφώνου όπου υπάρχει. Δίκαιο το θεωρώ.

    2. Επιστροφή ΦΠΑ απο υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματιών, βλέπε υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, συνεργεία, γιατρούς(ναι με ΦΠΑ).
    Ετσι, γνωρίζοντας πως θα μου επιστραφεί το ΦΠΑ, θα ζητήσω με τη σειρά μου απόδειξη και ας ειναι αυξημένη κατα 19%. Ετσι δεν θα είμαστε όλοι υποχρεωμενοι να πληρώνουμε τις φοροδιαφυγές του κου υδραυλικού ή όποιου άλλου φοροδιαφεύγει μη εκδίδοντας αποδείξεις, και παράληλα θα ανταμειμφθεί και ο λαβών των υπηρεσιών που ζήτησε απόδειξη.

    Καλή μας επιτυχία

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:32 | Τσιάρας Γεώργιος

    Θα ήθελα να πω ότι, κατά τη γνώμη μου, πολύ σωστά η εκάστοτε κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όμως πολύ σωστά και οι πολίτες ζητούν από την εκάστοτε κυβέρνηση ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

    Δυστυχώς όμως, μέχρι τώρα, στην Ελλάδα ποτέ δεν είχαμε δίκαιο φορολογικό σύστημα με αποτέλεσμα να υπάρχει άνιση φορολογική επιβάρυνση των πολιτών. Έτσι επιβαρύνονταν υπέρμετρα οι συνεπείς φορολογούμενοι και σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο το κράτος ερχόταν, εκ των υστέρων, να δικαιώσει όσους στο παρελθόν ήταν ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα οι πρώτοι να αισθάνονται -και να είναι- κορόιδα. Αυτό θεωρώ ότι ήταν και είναι μία από τις βασικές αιτίες της φοροδιαφυγής.

    Πιστεύω όμως ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση. Η δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος είναι ένα από τα πεδία στα οποία θα κριθεί η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και κάθε κυβέρνηση στο μέλλον.

    Πάντως επειδή η δημιουργία ενός δίκαιου και αποδοτικού φορολογικού συστήματος είναι μια πολυσύνθετη υπόθεση, προσωπικά θα αναφερθώ σε δύο περιπτώσεις που θεωρώ ότι η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει με δίκαιο τρόπο.

    Α. Όπως γνωρίζετε, στους κωδικούς 81-85 του πίνακα 7 του εντύπου Ε1 της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, κάθε φορολογούμενος δηλώνει τα δίδακτρα που κατέβαλε για τα παιδιά του σε ιδιαίτερα μαθήματα, ή σε φροντιστήρια και τυγχάνει της σχετικής φορολογικής απαλλαγής. Δεν έχει όμως καμιά φορολογική απαλλαγή ο φορολογούμενος που πληρώνει για το παιδί του δίδακτρα τόσο στους ιδιωτικούς όσο και στους δημόσιους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Γιατί άραγε;

    Β. Το 2006 πήρα στεγαστικό δάνειο για αγορά πρώτης κατοικίας, χωρίς επιδότηση επιτοκίου από το ελληνικό κράτος, δεδομένου ότι το ετήσιο εισόδημά μου ήταν κατά διακόσια πενήντα ευρώ πάνω από το σχετικό όριο που είχε τεθεί για όσους είχαν δύο παιδιά, όπως εγώ. Αν είχα τρία παιδιά όμως θα δικαιούμουν τη σχετική επιδότηση. Από 24-9-2008 απέκτησα και τρίτο παιδί, όμως, παρ΄ όλο που πληρώ πλέον τα εισοδηματικά κριτήρια, δεν δικαιούμαι εκ των υστέρων επιδότηση επιτοκίου. Γιατί άραγε;

    Με τιμή
    Τσιάρας Γεώργιος

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:47 | ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

    1.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 50% ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ,ΙΔΙΩΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ.2.ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.3.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΛΙΓΑΡΙΘΜΟΥ,ΕΥΕΛΙΚΤΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΕΩΣ.4.ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΟΣΣΟΒΟ ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ.5.ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.6.ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΕ 200.7.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.8.ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ.ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΝΑΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΑ.9.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ(ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ,ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ,ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ) ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΟΝ ΕΝΟΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ 9-13 ΜΕΛΗ.10.ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΕΚΑΣΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ ΔΙΚΑΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ.11.ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΣ.12.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ,ΟΠΩΣ Ο ΑΜΚΑ.13.ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΟΚΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ.14.ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΕΩΣ ΣΕ ΠΟΙΝΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΜΙΣΘΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ,ΔΗΜΟΥΣ,ΛΑΤΟΜΕΙΑ,ΛΙΜΕΝΕΣ Κ.Τ.Λ. .15.ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΩΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΣΤΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.16.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ.17.ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΜΟΕΙΔΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ.18.ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΕ 30-35 ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.19.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ,ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΒΗ ΤΙΣ 30,ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΣΤΟΥΣ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ.20.ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΟΥΝΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ,ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:41 | ΔιΜπ

    Διαφορες ιδεες βελτιωσης του φορολογικου συστηματος

    1. ΦΠΑ σε ολους τους επιτηδευματιες
    2. Λογιστικος προσδιορισμος ολων των εισοδηματων
    3. Εξομειωση Ελαχιστου Κοστους Οικοδομων ( ΕΚΟ ) με το πραγματικο κοστος ανεγερσης
    4. Πληρωμες ολων των παρεχομενων υπηρεσιων σε ελευθ επαγγελματιες με πιστωτικη καρτα η «φορολογικη καρτα» ενα υπαρχει τεχνικα η δυνατοτητα
    5. Διασταυρωση λογαριασμων οψεως σε τραπεζες με εκδιδομενα παραστατικα
    6. Πιστοποιηση λογιστικων γραφειων με αδεια ασκησεως επαγγελματος ωστε ολες η συναλλαγες με την ΔΟΥ να γινονται ηλεκτρονικα και να αποφευγεται η προσωπικη επαφη με τον εφοριακο
    7. Ταμειακες μηχανες παντου με δυνατοτητα να εγγραφεται πανω και ο ΑΦΜ του συναλλασομενου
    8. Κινητρα εμπροθεσμης καταβολης υποχρεωσεων σε ΔΟΥ και ασφαλιστικα ταμεια ωστε επιτελους μια φορα στην Ελλαδα να επιβραβευτει ο τυπικος στις υποχρεωσεις του και οχι ο μπαταχτσης
    9. Εκπτωση σε εισφορες σε ασφαλιστικα ταμεια οταν αυτες προκαταβαλλονται
    10. Πληρωμη των τελων κυκλοφοριας μεσω των φορολογικων δηλωσεων ωστε να σταματησει το φαινομενο των ουρων στις ΔΟΥ .Σε περιπτωση που αυτα δεν καταβαλλονται εμπροθεσμα ,προσαυξηση ανα μηνα καθυστερησης και αποστολη καταστασης στην Τροχαια για ακινητοποιηση του οχηματος
    11. Συχνα σεμιναρια σε υπαλληλους εφοριων .
    12. Πραγματικο ποθεν εσχες σε υπαλληλους εφοριων με συσταση ειδικου σωματος
    13. Δημοσιευση στο διαδικτυο ολων των διευκρινισενω που εχουν δοθει για φορολογικα θεματα προσωπικα σε καποιους που εχουν απευθυνει ερωτηματα στο υπουργειο
    14. Επαναφορα του ΣΤΕΠ στις ΔΟΥ που ειχε γινει πιλοτικα επι Χριστοδουλακη
    15. Αναγραφη στις δηλωσεις φορου εισοδηματος ολων των μετοχων που κατεχουμε με βεβαιωση απο το ΧΑΑ και αξιοποιηση των δεδομενων μετα απο επεξεργασια
    16. Καταργηση του δικαιωματος αποδειξης του εισοδηματος καποιου με μια απλη υπευθυνη δηλωση στην δηλωση φορολογιας εισοδηματος εαν αυτο δεν αποδεικνυεται απο επισημα εγγραφα ωστε να αποδειχθει οτι εχουν καταβληθει και ο οι νομιμες ασφαλιστικες εισφορες
    17. ΑΦΜ σε ολες τις εκκλησιες και λογιστικος προσδιορισμος των κερδων τους . με αφορολογητο τις 30,000
    18. Ποθεν εσχες σε ολους τους κληρικους
    19. Καταργηση ελαχιστων αμοιβων σε δικηγορους και μηχανικους διοτι κοβουν μονο την «υποχρεωτικη « ελαχιστη αμοιβη και ποτε το υπερβαλλον ποσο
    20. Συνταξη εθνικου περιουσιολογιου αντλωντας στοιχεια απο τους συμβολαιογραφους που εχουν την ακριβη εικονα των ακινητων
    21. Εκπτωση απο την δηλωση φορου εισοδηματος στο 100% του ποσου των ενοικιων που καταβαλλουν ωστε να δημιουργηθει κινητρο να παιρνουν αποδειξη ιση με το ποσο που πληρωνουν
    22. Αφορολογητο στις 20,000.με αναγνωριση του συνολου των αποδειξεων Το κερδος απο το ΦΠΑ ειναι πολυ μεγαλυτερο απο το φορο εισοδηματος
    23. Συμπτηξη διαφορων φορων σε ενα φορο υπερ ΟΤΑ που θα αποδιδεται αμεσα ετσι ο καθε φορολογουμενος να βλεπει που πανε τα χρηματα που πληρωνει σε φορους

  • Συγχαρητήρια που επιτέλους μπορούμε να εκφράσουμε και εμείς, έστω και με αυτόν τον τρόπο,έστω και αν δεν το διαβάσεται,την άποψη μας.
    Έχω να προτείνω τα παρακάτω απλά και απορώ γιατί δεν έχουν γίνει ακόμη,μέτρα
    1. Όταν κόβει ένα τιμολόγιο ένας επαγγελματίας από την βιομηχανία-βιοτεχνία-μεσάζοντα κλπ πχ 1000€(καθαρή αξία)+190€(φπα),να περιλαμβάνεται επάνω στο τιμολόγιο και ο φόρος εισοδήματος ολόκληρος και να αφαιρείται από την αξία του τιμολογίου ώστε και να τον αποδίδει αυτός που έκδοσε το τιμολόγιο μαζί με το φπα(πχ 1000+190=1190-250(ΦΕ)=940€ πληρωτέο).Με αυτό τον τρόπο το κράτος θα έχει προεισπράξει τον ΦΕ όπως κάνει και με τους δημόσιους υπαλλήλους.
    Δηλαδή να μεταβιβάσεται την ευθύνη απόδοσης ΦΕ αλλά και ΦΠΑ στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες και να αντιμετωπιστεί ο επαγελματίας σαν τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν.
    2. Καθιερώστε την ύπαρξη κατα άτομο στην οικογένεια ένός σπιτιού,οικοπέδου.Τα παράπάνω από αυτά φορολογήστε τα όσο περρισότερο μπορείται.Κανένας δεν θα σας κατηγορήσει.
    3. Το έτήσιο σήμα αυτοκινήτων να πλρώνεται βάση της εμπορικής αξίας των οχημάτων όπως κάνεται και με τα ακίνητα.Δεν μπορεί ένα ΚΙΑ SPORTAGE 2.0 αξίας 20000€ να έχει ίδιο σήμα με ένα Μ/S E200 αξίας 60000€.
    4. Η πληρωμή των ιδιωτικών υπαλλήλων να γίνεται μέσω τράπεζας όπως και οι δημόσιοι υπάλληλοι.
    Τέλος ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΠΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.Σε τι διαφέρει ένας περιπτεράς με μια τράπεζα?Προιόντα πουλάει ο ένας, προιόντα και ο άλλος.
    Συγγνώμη αν σας κούρασα αλλά μία φορά είχα και εγώ αυτό το δικαίωμα να εκφραστώ.Σας εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσεται με αυτό τον ρυθμό καθώς νοιώθουμε σας πολίτες ότι ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:20 | ΝΤΣΩΝΗΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕ,άνοιξε τά κλειστά επαγγέλματα ΤΩΡΑ πού είναι νωρίς καί μήν φοβάσε τίποτα καί κανένα,ο λαός οταν παίρνεις ορθές αποφάσεις θά είναι πάντα μαζί σου,καί θά σε ξαναψιφίζη.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:00 | ΤΖΑΝΕΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Το φορολογητέο εισόδημα που δηλώνουν οι επιτηδευματίες και οι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες να προκύπτει από τα τηρούμενα λογιστικά βιβλία και μόνο. Οι έχοντες γνώσεις περί φορολογίας εισοδήματος γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα τεκμήρια είναι άδικα και βοηθούν τη φοροδιαφυγή.
    Η μη έκδοση τιμολογίων ή αποδείξεων να θεωρείται έγκλημα και σε περίπτωση υποτροπής του φορολογούμενου να μη δικαιούται να ασκήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα εμπορική, βιοτεχνική και επαγγελματική για ένα έτος.
    Ο φορολογούμενος να καλύπτει με αποδείξεις τα 2/3 του αφορολόγητου ποσού. Κατά το μέρος των 2/3 που δεν καλύπτεται με αποδείξεις να χάνεται.
    Ετησίως να ελέγχεται το 10% των φορολογικών δηλώσεων ( εφόσον αφαιρεθούν οι δηλώσεις των μισθωτών που δεν περιλαμβάνουν άλλα εισοδήματα).
    Μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. κατά 1 μονάδα. Η μείωση αυτή θα τονώσει ιδιαίτερα τη ζήτηση, ο οικονομικά αδύναμος θα αισθανθεί μια επανόρθωση της αδικίας και τελικά αν τα προτεινόμενα μέτρα αποδώσουν, τα έσοδα από Φ.Π.Α. θα αυξηθούν σημαντικά.
    Οι τόκοι καταθέσεων κατά άτομο ή επιχείρηση μέχρι 300 ΕΥΡΩ ετησίως να είναι αφορολόγητοι. Οι πάνω από 300 ΕΥΡΩ να φορολογούνται με 15% και να εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση.
    Αύξηση των κλιμακίων φορολόγησης για εισόδημα μέχρι 40.000 ΕΥΡΩ, καθόσον έτσι γίνεται δικαιότερη η φορολόγηση των χαμηλών εισοδημάτων.
    Τα ασφάλιστρα Ζωής και Υγείας στο ίδιο συμβόλαιο για εισόδημα κατά άτομο μέχρι 200 ΕΥΡΩ θα πρέπει να εκπίπτονται από το φορολογητέο εισόδημα αλλα με την υποχρέωση το αφαλιστήριο συμβόλαιο να ισχύσει τουλάχιστον για έξι έτη άλλως τα απαλλασσόμενα ασφάλιστρα να φορολογούνται σωρευτικά στο έτος που παύει να ισχύει το συμβόλαιο.
    Οι εξωχώριες συναλλαγές μπορούν να ελεγχθούν με αποστολή επιστολών από την εφορία, οι οποίες θα εμπεριέχουν απαντητικές επιστολές προς την οικεία εφορία από τις εξωχώριες εταιρίες (δειγματοληπτικά).
    Συμφωνώ με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων αποκλειστικά μέσω λογιστικών γραφείων, τα οποία θα είναι υπεύθυνα για την ορθότητα των εγγραφόμενων στοιχείων στη δήλωση και τα οποία έναντι της εργασίας υποβολής της δήλωσης και ελέγχου αυτής, θα πρέπει να παίρνουν κάποια αμοιβή από το Δημόσιο.
    Από τα έσοδα των ακινήτων να αφαιρούνται τα έξοδα συντήρησης και ασφάλισης αυτών.
    Οι Off-shore εταιρίες να πληρώνουν 12% φόρο επι της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.
    Οι συναλλαγές μέσω τραπεζών θα επιτείνουν την ταλαιπωρία των φορολογούμενων θα αυξήσουν τα κόστη και τα αποτελέσματα κατά την γνώμη μου θα είναι μηδενικά. Οι συναλλαγές μέσω τράπεζας δεν αποτρέπουν να καταγραφεί ποσό μικρότερο της πραγματικής συναλλαγής.
    Το αφορολόγητο ποσό των γονικών παροχών και κληρονομιάς θα πρέπει να είναι κατά άτομο 300.000 ΕΥΡΩ και η κλίμακα μπορεί να είναι από 300.001 ΕΥΡΩ εώς 1.000.000 ΕΥΡΩ με συντελεστή 5% και από 1.000.001 ΕΥΡΩ και πάνω με συντελεστή 10%.
    Αν επεκτείνετε το Φ.Π.Α. σε δικηγόρους, γιατρούς, νοσοκομεία κ.λ.π. θα πρέπει οι ασφαλιστικές εργασίες να ενταχθούν στο Φ.Π.Α., άλλως οι ασφαλιστικές εταιρίες θα επιβαρυνθούν σημαντικά.
    Στις ανώνυμες εταιρίες τα διανεμόμενα κέρδη να φορολογούνται με συντελεστή 40%, τα τυχόν κέρδη που προορίζονται για επανεπένδυση να φορολογούνται με 20% και όταν επενδύονται μέσα σε 2 χρόνια από το τέλος του έτους έγκρισης του ισολογισμού των να καταβάλλουν τη διαφορά του φόρου ήτοι (40-20)% με προσαύξηση 6% για κάθε έτος.
    Όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενου να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος πλήν των μερισμάτων και των τόκων εφόσον ισχύσουν τα παραπάνω προτεινόμενα.
    Τέλος καλώς επανέρχεται ο Φ.Μ.ΑΠ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:50 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΤΣΑΚΗΣ

    Προτάσεις μου
    1. Να εφαρμοστούν οι νόμοι κατά γράμμα σε όλους
    2. Δώστε άμεσα κίνητρα να αρχίσει η οικονομία να προοδεύει
    3. δώστε ισχυρά κίνητρα στης μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχτούν και να γίνουν ανταγωνιστικές, εξ άλλου η οικονομία της Ελλάδος στηρίζετε σε μεγάλο βαθμός σε αυτές της επιχειρήσεις.
    4. Και γενικά κίνητρα στη ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι δημόσιοι υπόλοιποι έχουν τα πάντα εξασφαλισμένα χωρίς κανένα ρίσκο, αντίθετα με την ιδιωτική πρωτοβουλία που τα ρίσκα είναι τεράστια, για αυτό όλοι θέλουμε να γίνομαι δημόσιοι υπόλοιποι. (ήμαστε οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη με υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους)
    5. Δώστε κίνητρα για αυτές της επιχειρήσεις που προοδεύουν
    6. Ελέγξτε στο μέγιστο τα έξοδα του κράτους.
    7. Πιάστε τους φοροδιαφυγάδες, αλά προσέξτε αυτούς που θα βάλετε να τους ελέγξουν μη τα τσεπώσουν όπως και γίνεται τώρα. Εντοπίστε τους και κλείστε τους μέσα.
    8. Αυτούς που θα βάλλεται να εφαρμόσουν τους νόμους θα πρέπει να είναι άτομα με αρχές με κατάλληλη εκπαίδευση. Με αυτά θέλω να σας μεταφέρω το μήνυμα ότι και παλαιότερα ζήσαμε τη πάει να πει αστυνομικός, τη εφοριακός, τη δημόσιος υπόλοιπος κτλ, ξέρεται η εξουσία μπορεί να δημιουργήσει αντίθετα αποτελέσματα.
    9. Δώστε κίνητρα μέσα από την τεχνολογία (Internet) στον κάθε Έλληνα να πει τη γνώμη του σε όλους τους τομής του κράτους.
    10. Καταργήστε νόμους που δημιουργούν εμπόδιο στην ανάπτυξη του κράτους.
    11. Τέλος πάντο ελέγξτε την τεράστια γραφειοκρατία που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ανάπτυξη της χώρας μας. Έχετε εντοπίσει τη χάνομαι και είναι αιτία η γραφειοκρατία?
    12. Έχετε καταλάβει ότι μας έχετε μεταφέρει ένα τεράστιο άγχος, όλος ο κόσμος είναι σκυθρωπός, χωρίς ίχνος χαμόγελου. Γιατί? Αυτή την Ελλάδα θέλετε?

    Τέλος θα μας βλέπουν οι αρχαίοι Έλληνες και θα γελάνε το πώς καταντήσαμε. Μας έδωσαν τόσες αρχές και εμείς καταντήσαμε να γίνουμε το περίγελο του κόσμου

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:30 | Δημήτριος Δελημιχάλης

    Καλησπέρα και Καλή Χρονιά. Πιστεύω ότι όσοι δεν δίνουν απόδειξη (γιατροί,φυσικοθεραπευτές,διανομείς πετρελαίου,φαστ φουτ,ταβέρνες,κλπ)μπορούν να ελεχθούν ώς εξείς: Θα υποβάλουμε μία υπεύθυνη δήλωση που θα αναγράφετε το ποσό ,το είδος της υπηρεσίας ,το όνομα που έκανε την υπηρεσία και την ημερομηνία που εκτελέστηκε η παραπάνω υπηρεσία. Έτσι δεν πρόκειτε να ξεφύγει κανένας. Στον έλεγχο έαν δεν το δηλώσει ο άλλος τον βάζετε και πρόστιμο.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:33 | Βασίλης Μούγιος

    Πέρα από τα οποιαδήποτε μέτρα νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, πιστεύω πως η κυβέρνηση θα πρέπει να οργανώσει μια καμπάνια που θα …κρούει την ευαίσθητη χορδή του ελληνικού φιλότιμου. Εννοώ ότι θα πρέπει να γίνει επίκληση (με ομιλίες του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων στελεχών της κυβέρνησης, με καταχωρίσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και με άλλους πρωτότυπους κι έξυπνους τρόπους που οι διαφημιστές γνωρίζουν) προς όλους τους φορολογούμενους να βοηθήσουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση αναλαμβάνοντας με ειλικρίνεια και τιμιότητα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμπεριστατωμένα παραδείγματα του τι μπορεί να επιτευχθεί με μια συγκεκριμένη αύξηση των φορολογικών εσόδων κ.τ.λ. Προϋποθέσεις για την επιτυχία μιας τέτοιας καμπάνιας είναι να πειστεί ο φορολογούμενος για την ύπαρξη κοινωνικής δικαιοσύνης και για το ότι αυτά που θα συνεισφέρει θα πιάσουν τόπο.

    Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο πατριωτισμό!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:54 | Λευτέρης Σαμαράς

    Τα αυτοκίνητα με την μέθοδο leasing χρησιμοποιούν συνήθως επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τις ανάγκες μεταφοράς εμπορευμάτων,εργαζομένων και των επιχειρηματιών.
    Οι δαπάνες καταχωρούνται στα έξοδα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και εκπίπτουν απο τα κέρδη τους.
    Για τα αυτοκίνητα μεταφοράς εμπορευμάτων όπως και για τα αυτοκίνητα μεταφοράς εργαζομένων που συνήθως είναι μικρού κυβισμού δεν τίθεται θέμα.
    Θέμα υπάρχει με τα υπερ-πολυτελή μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι επιχειρηματίες,επαγγελματίες,μέλη των οικογενειών τους αλλά και μεγαλοστελέχη που τις δαπάνες του leasing τις περνούν στα έξοδα των επιχειρήσεων τους.
    Αφου η κυβέρνηση αποφάσισε τα μέλη της να μετακινούνται με συγκεκριμένου κυβισμού αυτοκίνητα πρέπει και επιχειρηματίες επαγγελματίες να κάνουν το ίδιο.
    Αυτοκίνητα έως 1600 κ.ε. οι δαπάνες του leasing να εκπίπτουν 100%.
    Αυτοκινητα έως 1800 κ.ε. οι δαπάνες του leasing να εκπίπτουν μόνο 50%
    Αυτοκίνητα έως 2000 κ.ε. οι δαπάνες του leasing να εκπίπτουν μόνο 25%
    Αυτοκίνητα άνω των 2000 κ.ε. οι δαπάνες του leasing να μην εκπίπτουν.
    Το ίδιο να ισχύσει και για τα αυτοκίνητα που χρησιμοπούν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες με ενοίκιο.
    Επίσης υποχρεωτικά σε όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα ανεξαρτήτως κυβισμού που χρησιμοποιούν οι εταιρείες με την μέθοδο leasing και εκπίπτουν τις δαπάνες τους απο τα κέρδη τους να γράφουν στίς μπροστινές πόρτες τους (σε όλο το μήκος της πόρτας με μεγάλα γράμματα) το όνομα της εταιρίας τους κτλ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:46 | Σκέντζος Νίκος

    Γειάσας και Χρόνια Πολλά.

    Είμαι 70χρονών, συνταξιούχος, τ. δ/ντής ξενοδοχείων,με κόπο και θυσίες έκανα 4 διαμερίσματα ( αντί να αγοράσω τζίπ μερτσέντες 350 MLCVSXCVER… κλπ , αντί να τα «παίξω» στο χρηματιστήριο κ.ά)
    έκανα τον ιδρώτα μου οικοδομικά μεροκάματα, τσιμέντο, λάσπη, τούβλα κλπ
    Παίρνω κάποια νοίκια και πληρώνω το δάνειο τραπέζης τώρα η Πολιτεία μου ζητά κάθε χρόνο 4000 -5000 ευρώ ! ! ! τα οποία δεν έχω να δώσω. Ποιός είμαι τελικά ο Κόκαλης ???
    —————
    Εβγαλα μια άδεια αποθήκης στο χωριό για τις αξίνες,αγροτικά εργαλεία κλπ, ο μηχανικός ζήτησε και πήρε 3.000 χωρίς απόδειξη !!! είναι δίκαιο?
    —————
    Ελεος λοιπόν. Φορολογήστε τους γιατρούς ( κανείς δεν δίνει απόδειξη )
    τους δικηγόρους, τους μηχανικούς και όλους που επιδεικνύουν πλούτο που προέρχεται από «μαύρα» χρήματα.
    —————
    Είμαι και θα είμαι ΝΔ. . . αλλά αν κατορθώσετε τα παραπάνω και να βάλετε τους δ. υπαλλήλους να δουλέψουν ( μαχαίρι στην δ. διοίκηση ) ο κόσμος ποτέ δεν θα σας ξεχάσει.
    Ευχ & νάστε καλά

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:18 | Θανάσης

    Το μάζεμα των αποδείξεων είναι κάτι το οποίο είναι εύκολο. Αυτό που είναι τρομερά δύσκολο είναι η καταγραφή τους στην φορολογική δήλωση και στην συνέχεια η καταγραφή τους από την εφορία αφού για ένα έτος μπορούν να μαζευτούν χιλιάδες αποδείξεις. Αυτό που σας προτείνω είναι η χρήση smart cards writers από τους επιχειρηματίες και η χρήση smart cards από όλους τους πολίτες. Ο πολίτης κατά την αγορά δίνει την smart card στον πωλητή και ο πωλητής την τοποθετεί στο smart card writer και καταγράφει τα στοιχεία που χρειάζεται η εφορία για την διασταύρωση στοιχείων τιμολογίων και αποδείξεων. Έτσι το μόνο που έχει να κάνει ο πολίτης είναι η κατάθεση της smart card στην εφορία (και η παραλαβή νέας). Έτσι η εφορία έχουν όλα τα στοιχεία, χωρίς λάθη, χωρίς κόπο καταγραφής τους και μάλιστα είναι άμεσα διαθέσιμα προς επεξεργασία και διασταυρώσεις. Όταν φυσικά δεν έχει ο πολίτης την smart card απλά μαζεύει την απόδειξη και κάνει την γνωστή διαδικασία υποβολής των στοιχείων των αποδείξεων. Επειδή πιστεύω ότι η χρήση της smart card απαλλάσει τον πολίτη από την γραφειοκρατία θα την δεκτεί ευχαρίστως. Αν χρειαστείτε συμβουλές είμαι στην διάθεσή σας.
    Με τιμή
    Θανάσης Π.
    Προγραμματιστής/Αναλυτής

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:14 | Μαρία

    Κ. Υπουργέ καλή χρονιά και καλή δύναμη,

    θεωρώ ότι η βασικότερη αλλαγή πρέπει να είναι η καθιέρωση των αντικειμενικών τεκμηρίων. Είμαι δημόσιος υπάλληλος και εργάζομαι σε ΚΕΠ. Πολύ συχνά βλέπω πολίτες που οδηγούν πολυτελή αυτοκίνητα να παρκάρουν έξω από το ΚΕΠ και να κάνουν αιτήσεις για επιδόματα καθώς τα εισοδήματα τους φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλά. Δεν μπορεί κάποιος που αγοράζει και συντηρεί πολυτελές αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού να έχει τόσο χαμηλό εισοδήμα ώστε να ζητάει τη συνδρομή της πολιτείας με τη μορφή επιδόματων.

    Ένα άλλο σημείο που έχω να παρατηρήσω – και έχει σχέση και με την νομιποποίηση αλλοδαπών τρίτων χωρών- είναι η αποδοχή υπεύθυνων δηλώσεων από «υποτιθέμενους» εργοδότες για μισθούς που έχουν λάβει αλλοδαποί τρίτων χωρών ώστε αυτοί να ανανεώσουν τις άδειες διαμονής τους. Παρατηρείται συχνά σε αγροτικές περιοχές, πολίτες που έχουν αγροτικό εισόδημα να κάνουν υπεύθυνες δηλώσεις που αναφέρουν ότι πλήρωσαν σε αλλοδαπούς τρίτων χωρών συγκεκριμένα ποσά ώστε να συμπληρωθεί το ελάχιστο ποσό εισοδήματος που απαιτείται για να ανανεωθεί η άδεια διαμονής του αλλοδαπού. Οι υπεύθυνες δηλώσεις αυτές πρέπει να περνάνε από τις εφορίες, ώστε να διασταυρώνονται ηλεκτρονικά και να αναγράφονται τα τα ΑΦΜ του «εργοδότη» και του «εργαζομενου» και μόνο τότε να γίνονται δεκτές από τα γραφεία αλλοδαπών.