Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:46 | ΠΛΙΑΚΟ ΙΓΝΑΤΙΟΣ – ΜΥΛΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Θεωρούμε απαράδεκτη την ενέργεια της Κυβέρνησης να φορτώσει τα βάρη, για άλλη μια φορά, στους μισθωτούς και συνταξιούχους, αναγκάζοντάς τους να μαζεύουν αποδείξεις για να δικαιολογήσουν το αφορολόγητο ποσό, όταν όπως γνωρίζετε τους παρακρατείται από το μισθό τους προκαταβολικά ο φόρος που τους αναλογεί χωρίς να μπορούν να αποκρύψουν τίποτα.
    Πιάστε τους φοροκλέφτες που εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμο-
    λόγια και κυκλοφορούν σε μεγάλη κλίμακα, θεσπίζοντας αυστηρούς νόμους
    για την φοροκλοπή και την εισφοροδιαφυγή χαρακτηρίζοντάς τα ακόμη και
    εγκλήματα.
    Κάθε άλλη ενέργεια είναι εκ του πονηρού!!!

    ΠΛΙΑΚΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ – Πρόεδρος ΟΣΤΟΕ, Γενικός Γραμματέας Α.Γ.Σ.Σ.Ε.

    ΜΥΛΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Γενικό Γραμματέας ΟΣΤΟΕ, Μέλος Α.Γ.Σ.Σ.Ε.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:44 | Παναγιωτης Μπακαρας

    αξιοτιμοι κυριοι

    Πρεπει να μειωθουν και τα εξοδα της Βουλης. Οπως θα περικοψετε τις δαπανες για επιτροπες και οδοιπορικα στους δημοσιους υπαλληλους και τις υπερωριες, ετσι πρεπει να κοπουν και τα εσοδα των βουλευτων απο τις συμμετοχες τους στις διαφορες επιτροπες που παντα γινονται βραδυ γιατι οι αμοιβες ειναι μεγαλυτερες(εξαλλου αυτη δεν ειναι η δουλεια τους, να συμμετεχουν στις επιτροπες και στις συνεδριασεις γι΄αυτο παιρνουν την αποζημιωση τους). Αν δεν τους φτανουν ας παραιτηθουν, οπως απαντατε στους γιατρους π.χ. που δουλευουν στα νοσοκομεια και παιρνουν μισθο 1300 ευρω δουλευοντας, μαζι με τις εφημεριες τουλαχιστον 70 ωρες την εβδομαδα. να πατε στον ιδιωτικο τομεα αν δεν σας δινει πολλα το δημοσιο. (ενω οι δασκαλοι δουλευουν μονο 167 μονο μερες τον χρονο και παιρνουν τον ιδιο μισθο).

    Το καλο παραδειγμα δινετει απο τις αρχες του κρατους.

    μετα τιμης

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:26 | Αλέξανδρος

    Ακούω καθημερινά για τις αμοιβές των εφοριακών υπαλλήλων, οι οποίες παρουσιάζονται και συγκρίνονται με αμοιβές υπαλλήλων άλλων κλάδων. Επειδή έμαθα σχετικά με τις αμοιβές αυτές θεωρώ οτι υπάρχουν και αλλοι υπάλληλοι στη χώρα με αμοιβές πολύ υψηλότερες που δεν αναφέρονται καν πχ υπάλληλοι στις πολεοδομίες, γεωπόνοι στις διευθύνσεις γεωργίας, μηχανικοί τψν δήμων-κοινοτήτων κλπ. Όσο δε αφορά στους δασκάλους οι οποίοι τα έχουν βάλει με οποιονδήποτε παίρνει έστω και ένα ευρο περισσότερο απο αυτούς, ας σκεφτούν ποσο χρόνο εργάζονται και τι εργασία προσφέρουν τραγουδια-εκδρομές-διακοπές, και στο τέλος τα παιδιά πηγαίνουν στο γυμνάσιο χωρίς τις βασικές γνώσεις.
    Πάντως νομίζω αν είναι να κοπούν κάποια επιδόματα πρώτα θα πρέπει αυτά να κόβονται σε κάθε είδους άδειας που χορηγείται στους υπαλλήλους αφού κατα τις ημέρες αδειών δεν προσφέρεται η υπηρεσία για την οποία λαμβάνουν το επίδομα..

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 19:07 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΠΟΝΑΡΑΣ

    Αγαπητέ μου κ. Υπουργέ,
    Είναι κοινό μυστικό μας το έυρος της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς που υπάρχει στη χώρα μας. Προσωπικά θλίβομαι και μόνο που το ακούω να επαναλαμβάνεται κάθε λίγο και λιγάκι από όλα τα ΜΜΕ και από κάθε στόμα.
    Επίσης είναι βέβαιο ότι δεν υπήρξε κυβέρνηση που να μην έκανε κάτι για την πάταξή τους. Άλλες φορές με αποτέλεσμα άλλες χωρίς αποτέλεσμα.
    Έτσι λοιπόν φθάνουμε όλοι στο ίδιο ερώτημα κάθε φορά. Οι υπόλοιπες χώρες στον κόσμο τι κάνουν; Φθάνουμε δηλαδή στη διεθνή πρακτική. Ίσως για πολλοστή φορά καλούμαστε να «συγκλίνουμε» στη δράση μας με τους «άλλους».
    Το πρώτο που φαίνεται να τηρείται από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου (ΗΠΑ,ΗΒ, Γαλλία, Γερμανία, κ.λ.π.) είναι ότι τον πολίτη και την εταιρεία τους βλέπουν «έντιμους και νομοταγείς» (Δεν τον βλέπουν καχύποπτα και δεν του την «στήνουν»)
    Το δεύτερο που κάνουν είναι ότι έχουν μια δίκαια (ανάλογα) κλίμακα φορολόγησης, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες. Εδώ ισχύει το αξίωμα «όποιος έχει έσοδα φορολογείτα黨, «όποιος δραστηριοποιείται στην αγορά έχει υποχρεώσεις, επιστρέφει το ΦΠΑ, κόβει αποδείξεις, κ.λ.π.». Όλοι όμως!
    Το τρίτο είναι ο έλεγχος…
    Δεν δημιουργούνε χιλιάδες φορολογικά δικαστήρια για χιλιάδες φορολογικούς παραβάτες…
    Έχουν δημιουργήσει μία ανεξάρτητη αρχή φορολογικού ελέγχου, που στην καλλίτερη περίπτωση μπορεί να έχει και πέντε συνεργεία, τα οποία λειτουργούν ως εξείς:
    Για τις εταιρείες. Διαλέγουν μία κάρτα εγγραφής της εταιρείας στη ΔΟΥ και ξεκινούν. Εγκαθίστανται στην εταιρεία γι όσο διάστημα χρειαστεί και ξεκινούν τον έλεγχο από την συγκέντρωση των αρχικών κεφαλαίων, την αγορά των γηπέδων και των μέσων μεταφοράς, κ.λ.π. Ό,τι βρούν το ψάχνουν μέχρι τέλους.
    Όταν βρούν κάτι… Υπάρχουν οι ποινές…
    Για φοροδιαφυγή, δεν έχουν συμψηφισμούς και χαρίσματα κ.λ.π. για να μην απολύσουν ή … διάφορα άλλα… ΑΛΛΑ τι κάνουν;
    *Για έξι μήνες με πληρωμένη διαφήμιση σε έγκριτες εφημερίδες δημοσιεύεται συνεχώς το όνομά της και το παράπτωμά της. (Γίνεται ρεζίλι..)
    **Δεσμεύονται οι καταθέσεις της στις τράπεζες και δεν μπορεί να κάνει καμία συνδιαλλαγή
    ***Δεν ευεργετείται στο εξείς από καμία τράπεζα ή από το δημόσιο για ρυθυμίσεις ή άλλες ευεργεσίες.
    Και φυσικά οι ελεγχτές συνεχίζουν το έργο τους με άλλη εταιρεία … στην τύχη…
    Αν υπάρχει καταγγελία τότε τα πράγματα αλλάζουν και η δράση για την καταγγελία είναι ακαριαία.
    Μόνο από αυτά τα λίγα αντιλαμβάνεται κανείς γιατί καμία εταιρεία δεν διανοείται να φοροδιαφύγει..

    Για τους ιδιώτες. Ισχύουν σχεδόν όλα τα παραπάνω με παραλλαγές.

    Σημαντικό είναι ότι όλοι πληρώνουν, ότι οι αρχές δεν αστειέυονται και ότι υπάρχει πάντα έλεγχος και τιμωρία. Όταν αρχίσουν οι ψιλοαπαλλαγές, οι εκπτώσεις (γιατί βιαζόμαστε να εισπράξουμε και ας πάρουμε ότι νάναι..) και άλλα τέτοια, τότε δεν εδραιώνουμε νέο υγειές σύστημα αλλά ξανακάνουμε ότι κάναμε μέχρι τώρα…

    Ευχαριστώ πολύ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 19:59 | ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Πώς θα αντιμετωπιστεί η τεράστια φοροδιαφυγή από τα ενοίκια;
    Ως γνωστόν, ο ενοικιαστής δεν μπορεί να καταγγείλει τον σπιτονοικοκύρη του για δύο λόγους:
    1. Θα τιμωρηθεί ως, κατά Νόμο, συνυπεύθυνος για την φοροδιαφυγή.
    2. Θα παραμείνει …άστεγος, μέχρι, πράγμα πολύ δύσκολο, να βρεθεί ο «πατριώτης» που θα δεχθεί να κόβει αποδείξεις για όσα πληρώνεται.
    Τα ποσά των ενοικίων που δεν δηλώνονται είναι τεράστια. Έχω στοιχεία που ανεβάζουν το ποσοστό στο 45% του ενοικίου που εισπράττεται.
    Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο ενοικιαστής υποχρεώνεται να πληρώνει όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη που απορρέουν από την ιδιοκτησία, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ! Πχ. Το ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. Γιατί;
    Είναι βέβαιο πως η καταπολέμηση αυτού του κλάδου της φοροδιαφυγής είναι δύσκολη μέχρι αδύνατη, χωρίς καταγγελία του ενοικιαστού, έστω κι αν του χορηγηθεί …αμνηστία!
    Βρέθηκα σε μια σύναξη μερικών συνομηλίκων μου (85 και άνω, όλων επιστημόνων), που το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η φοροδιαφυγή και φοροκλοπή. Αυτή η γάγκρενα που κατατρώει τις σάρκες του Κράτους και που χωρίς δραστικά και άτεγκτα μέτρα, δεν μπορεί να ξεριζωθεί.
    Στις αναγγελίες-υποδείξεις για την συλλογή αποδείξεων, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη τίποτα για αυτές που αφορούν στα ενοίκια.
    Τί θα πρέπει να υποθέσουμε; Θα συμβάλουν και αυτές στη διαμόρφωση του αφορολογήτου, ή προβλέπετε κάτι άλλο;

  • Κύριοι κυβερνώντες τη χώρα τούτη κάθε χρόνο τα ίδια λέμε ποιός θα πληρώσει το βαρκάρη, είναι τόσο απλό να μάζεψουμε αν πραγματικά θέλουμε τα έσοδα αλλά κύρια τη σπατάλη του κράτους, δεν αρκούν οι επικοινωνιακοί λόγοι και αποφάσεις, πάλι τα LEXUS κυκλοφορούν, ας μη γελιόμαστε, ας αρχίσετε σοβαρά και υπεύθυνα από τα του οίκου σας, δεν θα πω γιατί οι τριακόσιοι να μη γίνουν 200 η 150, κάτι που πρέπει να συζητηθεί αλλά ποιός θα το ψηφίσει, αλλά επτά υπαλλήλους ο κάθε βουλευτής επί τόσο το μήνα, βγάζει μεγάλα νούμερα χώρια κ.λπ.
    Σωστή κίνηση η διοικητική μεταρύθμιση αλά πρέπει πρώτα να ξεκινήσει με την κατάργηση της γραφειοκρατίας και την άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του πολίτη σε όλες τις διαδικασίες, έτσι θα κοπεί και η συναλλαγή και η διαφθορά, ΟΛΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, αιτήσεις, σχέδια κ.λπ. μόνο από το χαρτί, τους φακέλους, τις αποθήκες, τα μελάνια φωτοτυπικών, θα εξοικονομηθούν σοβαρά ποσά, ένα δείγμα καλό ήταν η κίνηση με τον προυπολογισμό, το σωστό να λέγεται.
    Η μεγάλη φοροδιαφυγή είναι στην οικοδομή, νόμιμα και με τη βούλα, όταν το EKO είναι το ένα τρίτο της αξίας του ακινήτου γιατί να πληρώσει ΦΠΑ ο πελάτης και γιατί να πληρώσει φόρο ο κατασκευαστής, στηρίξαμε την ανάπτυξη της Ελλάδας στην οικοδομή και μόνο αφού είναι αφορολόγητη όλοι εργολάβοι έγιναν. Οι μετοχές άλλο φρούτο και πως να το πιάσεις, αν θέλεις μπορείς, όλα γίνονται. Ας μη πληρώνουν άλλο οι νόμιμοι τους οδηγείται στη παρανομία. Όσο πιο πολλά δηλώνεις τόσο πιο πολλά πληρώνεις και περαίωση και έκτακτη, αυτοί που δε δηλώνουν επιβραβεύονται, όταν ξεκινήσει να γίνεται το αντίθετο και δίκαιο τότε θα ξεκινήσουν να δηλώνουν όλοι και τη δεύτερη δουλειά και όλα τα υπόλοιπα. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει τόλμη και κοινωνική δικαιοσύνη και όχι στη διάλυση των υγιειών επιχειρήσεων με την εύκολη φορομπηχτική ταχτική. Το χρήμα το μαύρο ξέρουμε που βγαίνει η Ελλάδα είναι μια σταλιά γνωριζόμαστε όλοι, αν θέλεις μπορείς να κάνεις πολλά και ας μη φοβόμαστε τις συντεχνίες και τα ψευτοδιλήμματα, ο Λαός έδωσε την εντολή ας την αξιοποιήσουμε όλοι μαζί και εμείς και εσείς που κυβερνάτε, βάλτε μπροστά λίγο πιο γρήγορα όμως, ας κάνουμε και καμμια ορθοπεταλιά στον ανήφορο χρείαζεται και το μπορούμε……

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 19:49 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΕΒΑΡΗΣ

    ΕΠΑΝΑΦΕΡΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ
    ………… .. …… …,………………………..
    Πιο συγκεκριμενα πρεπει να απασχολησουν υπευθυνα και σοβαρα τα εξης:
    -Οργανωτικες αλλαγες στη λειτουργια του Δημοσιου τομεα και ΟΤΑ για εξαλειψη της γραφειοκρατιας , ευρυθμης λειτουργιας και χρηστής διοικησης.
    -Εισαγωγη τεχνολογιων σε ολες τις υπηρεσιες,οργανισμους και ΟΤΑ (αμεσα)με δυνατοτητα αλληλοεπικοινωνιας των φορεων .
    -Προωθηση επικοινωνιας και συναλλαγων των πολιτων με τις Δημοσιες Υπηρεσιες μεσω διαδικτυου.
    -Δημιουργια κανονων – υποχρεωσεων των Δημοσιων λειτουργων για σεβασμο του πολιτη και αλλαγης νοοτροπιας .
    -Αξιοκρατικη και συλλογικη διοικηση Δημοσιων Οργανισμων με συμμετοχη ενεργα στο Management τοσο των θεσμικων λειτουργων ,οσο και εξωθεσμικων για διαφορετικο πνευμα διοικησης και λειτουργιας.
    -Δραστικες περικοπες στις σπαταλες του Δημοσιου,των ΟΤΑ και των Νοσοκομειων.
    Στα νοσοκομεια πρεπει να υπαρξει μια διαφορετικη φιλοσοφια στη διοικηση και λειτουργια τους καθως και στο σχεδιασμο για το μελλον.
    -Αυξηση παραγωγικοτητας και ποιοτητας των παρεχομενων υπηρεσιων.
    -Συνεχης και αμεση εκπαιδευση σε θεματα τεχνολογιας και management ολων των Δημοσιων λειτουργων.
    -Η αντιμετωπιση του ασφαλιστικου θεματος προυποθετει καλη γνωση του αντικειμενου , αριστη αναλυση του θεματος και των προτεινομενων λυσεων προοπτικης. Η διοικηση των νεων φορεων που δημιουργουνται απαιτει τεχνογνωσια και ειδικευση.
    Με εκτιμηση
    Δ.Φλεβαρης

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 19:22 | ΣΚΕΝΤΟΣ

    επειδη εχουν ειπωθει τα πιο πολλα μονο δυο τρεις παρατηρησεις
    α)ποινικοποιηση της διαφθορας απο την κορυφη(ενας υπουργος η ανωτερος υπαλληλος φυλακη απο τα τελευταια σκανδαλα υπάρχουν αρκετοι υποψηφιοι)αλλιως δεν ειναι πειθεται κανεις
    β)φπα δε ολους τους επαγγελματίες(ξερω νομοθετει το δικηγορικο κατεστημένο και λενε ανοητες δικαιολογίες για να μην ειναι υπόχρεοι)
    και γ)πίσω απο τους «αθώους» μισθωτούς κυρίως του δημοσίου κρύβονται οι χιλιάδες εκπαιδευτικοι που ανευ αποδείξεων διδάσκουν ιδιαίτερα μαθήματα στα παιδιά μας υπάλληλοι πολεοδομιών, εφοριών, τελωνείων ,υπουργειου συγκοινωνιών(βλεπε αποκτηση διπλωμάτων)αστυνομικοι(προστασία)δικαστικοικλπ κλπ που αθωώνονται με τους μονους πραγματι ταλαίπωρους ιδιωτ υπαλλήλους.
    επειδη το κρυμένο χρήμα φαινεται ευκολα αρκει ενας ελεγχος ιδιοκτησίας σε ακριβες περιοχές κατοικίας για να χρησιμευση ως δεικτης…..

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 19:55 | Christos Akritidis

    Όλο ο άλλος να πληρώνει όχι όμως εγώ, έτσι μάθαμε???
    Δεν μπορώ να καταλάβω την σκέψη των ταξιτζήδων.
    Δεν βάζουν ταμειακή και ότι θα χρειαστούν και λογιστή. Έλεος…..
    Όταν κάποιος βγάζει άδεια εξασκ. επαγγέλματος, ατομική επιχείρηση κ.α. έχεις και υποχρεώσεις, πχ να κρατάς βιβλία, ταμειακή κλπ.
    Δηλαδή, πατάμε φρένο παίρνουμε τον πελάτη πληρωνόμαστε και τέλος, αυτά είναι????? καμία υποχρέωση σε κανέναν????
    Εσείς οι ταξιτζήδες ζείτε σε άλλον πλανήτη??? πέντε αυτιά και δέκα μάτια, ανώτεροι όλων????
    Εγώ λέω να προσγειωθείτε

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:46 | Β.ΤΖΟΥΚΑΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε σχετικά με το πλανόδιο εμπόριο, πού όπως διαβάζω ανέρχεται σε 10 δις ευρώ;Φέτος το χειμώνα πουλήθηκαν χιλιάδες ομπρέλες σε όλη την Ελλάδα από πλανόδιους και το κράτος δεν πήρε ούτε ένα ευρώ.Από ποιο τελωνείο πέρασαν;Τι θα γίνει με τους βιοτέχνες ομπρελών, τσαντών;Όταν λέτε ότι θα χτυπήσετε τη φοροδιαφυγή, έχετε και αυτούς στον στόχο;Αναμένουμε συγκεκριμένα μέτρα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:53 | λεων πραος

    Κυριε Υπουργε,
    Καλα τα αντικειμενικα κριτηρια,το ποθεν εσχες,τα κριτηρια αποκτησης
    περιουσιακων στοιχειων κτλ .ΟΜΩς ολα αυτα αν δεν συνοδευτουν απο μετρα αστυνομικοφορολογικου χαρακτηρα που να προκαλουν δεος,θα εχουν περιορισμενη αποδοση.ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ

    Δημιουργηστε ραμπο ελεγκτες(300 ειναι αρκετοι)με διαφορα σουλουπια(πιτσιρικαδες ολιγον ασουλουπωτοι,πιτσιρικες,κυριλε,ψιλογιαγιαδες κτλ)και ξαμολυστε τους να υποδυονται τους ασθενεις-πελατες γιατρων,πελατες δικηγορων,νοικοκυραιους για υδραυλικους,πελατες συνεργειων,θαμωνες μπουζουκξιδικων κτλ.Οπου τσιμπανε καποιον να μη δινει αποδειξη να τον ξεσκιζετε.ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ την υπαρξη της ομαδας αυτης ωστε να υπαρχει σοκ και δεος.
    ΚΑΝΤΕ και προσκληση σ οσους πολιτες πονανε για το χαλι-τραγωδια της χυδαιας φοροδιαφυγης που χει χωρισει τους ελληνες σε ξυπνιους και κοροιδα να στελεχωσουν εθελοντικα την Ομαδα Διωξης Οικονομικου ΕγκλημΑΤΟς ΑΦΙΕΡΩΝΟΝΤΑς ο καθενας 3 ωρες της βδομαδας δωρεαν.

    ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΑΙ να ενταχθω στην ομαδα χωρις καμμια αμοιβη.ΕΧΩ καταλληλες πανεπιστημιακες γνωσεις και επαρκεις εμπειριες πιατσας.Ειμαι στη διαθεση σας.Για σκεφθειτε την ιδεα μου(εθελοντισμος στη διωξη της φοροδιαφυγης)εσεις και οι συνεργατες σας,κανοντας προσκλητηριο στον οικονομικο πατριωτισμο των ελληνων.Τα οργανωτικα και νομικα ζητηματα της ιδεας αυτης διευθετουνται.Η ιδεα μετραει.Γιατι να μην τη δοκιμασουμε?

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:56 | θωμας

    ΚΥΡΙΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ
    Γνωρίζετε πολύ καλά ποιός ευθυνεται και ποιός πρέπει να πληρώσει.
    Γνωρίζετε ότι όλοι των προηγούμενων Κυβερνήσεων έδωσαν δήθεν
    παροχές λαικίζοντας σε ημέτερους. Σήμερα τις παροχές αυτές
    γιατί δη΄λωνετε αδυναμία ή ζητάτε γνώμες να αποφασίσετε να
    διορθώσετε όσα οι των προηγούμενων κυβερνήσεων δημιούργησαν.
    Ολα είναι ζήτημα παιδείας. Ομως η παιδεία στην πατρίδα έχει
    πεθάνει. Σχολεία-Γυμνάσια -Λύκεια -ΑΕΙ -ΤΕΙ δεν λειτουργούν
    Λειτουργούν μόνο φροντηστήρια και ιδιαίτερα που κάνουν κατ
    οίκο οι ίδιοι καθηγητές στους μαθητές που έχουν το πρωί
    στο Τμήμα τους . Τους βάζουν το 20 και παίρνουν 30Ε την ώρα χωρίς απόδειξη.
    Ο νόμος για την σύλληψη των εν λόγω δεν μπορεί να εφαρμοσθεί λόγω του οικογενειακού ασύλου.
    Βεβαίως δεν δίνουν και αποδείξεις.
    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ . Επανίδρυση των Σχολείων όλων των βαθμίδων.
    Να διδάσκεται το μάθημα της χρηστής διοίκησης στο Λύκειο
    Οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης , τα Υπηρεσιακά πειθαρχικά
    συμβούλια να συγροτούνται από υπαλλήλους άλλων και εκτός νομών υπηρεσιών με κλήρωση την ίδια ημέρα που συνεδριάζει το
    Συμβούλιο.Ετσι γιατί τα πειθαρχικά συμβούλια τα συγροτούν
    μετα από διορισμό ως ημέτερου για να εκτελούν ως πειθύνεια όργανα εντολές .
    Οι υποθέσεις διαφορών μεταξύ δημοσίου και πολιτών για παραλήψεις υπαλληλων να συζητούνται στο αρμόδιο διοικητικό
    δικαστήριο σε τρεις μήνες και όχι σε 5 έτη όπως σήμερα
    να Καταδικάζεται ο υπάλληλος σε καταβολή αποζημίωσης και
    όχι το δημόσιο σύμφωνα με το άρθρο 105 του Εισ.Νόμου του
    Α.Κ
    Ο πολίτης να δικαιούται να παραστεί στα εν λόγω δικαστήρια
    χωρίς δικηγόρο.
    Να υπάρχει τηλέφωνο καταγγελιών αλλά να ελέγχεται αμέσως
    η καταγγελία, χωρίς να χρειάζεται η αυτοπρ’όσωπη κατάθεση
    του πολίτη ,
    Οι υπάλληλοι των πιό διεφθαρμένων υπηρεσιών Πολεοδομίες ΔΟΥ
    να μην υπηρετούν στην ευτύρερη περιφέρεια καταγωγής τους
    όπως ίσχυε παλαιότερα για τους αστυνομικούς , όταν τότε η Χωροφυλακή είχε αρμοδιότητες .

    ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ σε
    όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες [γιατροί δικηγόροι μηχανικοί
    υδραυλικοί -ηλεκτρολόγοι, κλπ που εκδίδουν απόξειξη
    παροχής υπηρεσιών , με κλειστή πόρτα και άρα μυστικά
    χωρίς να είναι δυνατός ο έλεγχος και φυσικά με την
    συνυπαιτιότα του πελάτη για να μη πληρωθεί ο ΦΠΑ
    αφού ο ΦΠΑ είναι ποσό μεγαλύτερο από το ποσό που θα
    επωφεληθεί ο πελάτης Δηλαδή να ματαιωθεί η μέθοδος
    που ισχύει σήμερα ,’οπως με απόδειξη κάνει 119 Ε και χωρίς 100. Ολοι το ίδιο κάνουν. Αν όμως ο γιατρός κλπ έχει
    αντικειμενικό κριτήριο με κατώτερο φορολογητέο εισόδημα
    40000Ε ανάλογα με την πόλη και την θέση ,θα πληρώσει και αυτά που δεν πλήρωσε μέχρι σήμερα.
    Αλλος τόπος ελέγχου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ .ψαξτε όσο θέλετε.
    Με την πεποίθηση ότι η παρούσα διαβούλευση δεν θα έχει ουτοπιστικά αποτελέματα και δεν γίνεται για εντυπωσιασμο
    θα λάβει γνώση ο αρμόδιος Υπουργός .

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:19 | Ελευθέριος Κουφός

    Οποία αντίδραση σχετικά με το μέτρο των αποδείξεων! Γιατί τόσος λόγος για ένα τόσο απλό, και φυσικά κοινωνικά δίκαιο σύστημα; Όταν αναφέρουμε πως πρέπει να συλλέγονται παντός είδους αποδείξεις, εννοούμε παντός είδους και όχι μόνο από κάποιες κατηγορίες.Το μοντέλο συλλογής «συγκεκριμένων» κατηγοριών μόνο αποδείξεων έχει αποτύχει στο παρελθόν και ουδέποτε μπόρεσε το κράτος να εισπράξει τα ανάλογα δημόσια έσοδα που στο κάτω-κάτω του αναλογούσαν.Ποιός φοβάται τόσο πολύ, του να εκδίδουν όλοι αποδείξεις; Ο σωστός επαγγελματίας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απολύτως, αυτός που πραγματικά πρέπει να φοβηθεί είναι αυτός που κλέβει τόσα χρόνια (πάνω από 10 τουλάχιστον) τόσο το Ελληνικό Δημόσιο, δεν είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του και φυσικά δεν επιθυμεί να συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ από τη δικιά του τσέπη.Τουναντίον όμως, σε κάθε πρόγραμμα που ανακοινώνεται εκ μέρους των Ελληνικών Κυβερνήσεων ή κάθε φορά που δίνονται επιχορηγήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο, εκεί θέλει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος! Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων από εδώ και πέρα και δεν συγχωρείται ούτε μία παρέκκλιση στο θέμα της συλλογής των δημοσίων εσόδων.Δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζονται όλοι οι επαγγελματίες με ελάχιστο δηλωμένο εισόδημα και ο μισθωτός να παρουσιάζεται ως ο έχοντας! Από εδώ και πέρα πρέπει να υποχρεώσει το κράτος όλες τις επιχειρήσεις να αποδίδουν το ΦΠΑ ανά μήνα, προκειμένου να ελέγχεται και η πορεία των δημοσίων εσόδων. Σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες δε νοείται επαγγελματίας να μην εκδίδει απόδειξη, ενώ σε κάποιες χώρες που το σύστημα είναι ακόμα πιο αυστηρό, αφαιρείται επιτόπου η άδεια λειτουργίας των καταστημάτων εκείνων που δεν εκδίδουν αποδείξεις.Η κατάσταση της αυθαιρεσίας, του «δεν βαριέσαι, γιατί να πληρώσω εγώ, άσε τα κορόιδα τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να τα πληρώσουν» πρέπει να περάσει ανεπιστρεπτί αν θέλουμε να εφαρμοστεί ένα σωστό και δίκαιο φορολογικό σύστημα προκειμένου και οι σωστοί επαγγελματίες να είναι αυτοί που θα κινούνται στην αγορά χωρίς φόβο, αλλά και οι εργαζόμενοι που ενώ προσφέρουν αρκετά οι παρεχόμενες υπηρεσίες εκ μέρους του δημοσίου τομέα είναι σε τραγικό σημείο σήμερα υποβαθμισμένες.Δεν αρκούν όμως τα ευχολόγια, αν θέλουμε να αλλάξει έστω και κάτι σε αυτή τη χώρα πρέπει όλοι μα όλοι να συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαίοτητα της καταστάσεως της Ελληνικής οικονομίας και όλοι μα όλοι, από τον πιο πλούσιο μέχρι και τον πιο φτωχό να συνεισφέρουμε.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:02 | ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΛΟΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΙΜΑΤΙΑΣ/ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

    Ο ΠΟΙΟ ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΘΗ ΗΦΟΡΟΔΙΑΦΗΓΗ ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

    ΝΑΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΗ ΤΟΥ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ

    ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΡΕΩΠΟΛΗΣ ΘΑ ΕΙΦΕΛΑΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ???????

    ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΒΙΛΛΑ 1000000 ΕΥΡΩ ΣΕ offsore ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
    ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗ ΚΑΙΕΧΕΙ
    3 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΕΧΕΙ 3 ΚΑΜΑΡΙΑΡΕΣ ΑΔΗΛΟΤΕΣ
    ΞΟΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 20000/ΜΗΝΑ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΠΙΑΣΘΗ ΜΕ ΤΟ
    ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ?????????

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:33 | Yiannis Kapa

    Κατ’ επανάληψη έχει ακουστεί και έχει διατυπωθεί από τη Κυβέρνηση η ανάγκη για την δημιουργία μίας σχέσης εμπιστοσύνης κράτους πολιτών, μίας σχέσης αμοιβαίου σεβασμού. Το φορολογικό πλαίσιο είναι η κορωνίδα και η βάση ταυτόχρονα για την ανάπτυξη αυτής της σχέσης. Διατυπώνω τις ακόλουθες σκέψεις και ερωτήματα -λοιπόν-
    1. : Πως θα οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης όταν οι φόροι των ακινήτων μεταβάλλονται διαρκώς προς τα πάνω ; Γιατί να πιστέψω το κράτος και να δηλώσω τα ακίνητά μου απ΄ευθείας στο φυσικό πρόσωπό μου και όχι σε εταιρία, όταν κάθε δύο χρόνια αυξάνει την αντικειμενική αξία και μου επιβάλλει περισσότερους φόρους ; Είναι δυνατόν ένα σπίτι 100 τμ που έχει η πλειοψηφία των Ελλήνων να αυξάνει την αξία του κάθε χρόνο και μονομερώς σύμφωνα με το Κράτος ; Από τα μηχανογραφικά κέντρα των τραπεζών δε μπορεί να δει τις πραγματικές αξίες και από τα στατιστικά άλλων υπηρεσιών τι πραγματικά συμβαίνει ;
    2. Θα ήταν πολύ πολιτισμένο, οργανωμένο και οι πολίτες θα ήταν ενθουσιασμένοι όταν η ΓΓΠΣ και το Υπ.ΟΙ.Ο μας έλεγαν που θα πάνε οι φόροι. Για παράδειγμα. Αν μπει ΦΠΑ 9% στα φροντιστήρια, στα ιδιωτικά σχολεία, στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, στους παιδικούς σταθμούς, στις σχολές χορού να ανακοινωθεί ότι ο ΦΠΑ αυτός, τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας. Να υπήρχε έλεγχος και λογοδοσία ανά τρίμηνο. Τόσα χρήματα εισπράχθηκαν από το ΦΠΑ στις ιδιωτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, τα τοποθετούμε σε αυτά τα έργα στα δημόσια σχολεία της χώρας και σε ποια συγκεκριμένα. Ομοίως για τις δαπάνες στο χώρο της ιδιωτικής παροχής υπηρεσιών υγείας ή για τις δαπάνες στις βενζίνες όπου ο ΦΠΑ να πηγαίνει για έργα περιβάλλοντος.
    3. Υπάρχει μία τάση δαιμονοποίησης των υψηλότερων εισοδημάτων. Είναι δυνατόν οι προσπάθειες και οι κόποι μιας ζωής σπουδών και προσωπικών μαχών να δαιμονοποιούνται και να αποκαλούνται προκλητικά «πλούσιοι» όσοι έχουν εισόδημα από 80.000 και άνω από μισθωτές υπηρεσίες ή από επαγγελματική δραστηριότητα και να δηλώνονται τα εισοδήματα αυτά ; Επειδή ανήκω σε αυτή τη κατηγορία, μετά λόγου γνώσεως σας δηλώνω απερίφραστα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. και είμαι στη διάθεσή σας να το αναλύσω εξαντλητικά με στοιχεία τετραετίας !!!
    4. Δεν υπάρχει στο φορολογικό νομοσχέδιο καμία πρόβλεψη για επιβράβευση της ειλικρίνειας, για απόδοση αναγνώρισης στους έντιμους φορολογούμενους πολίτες. Ελπίζω να καθιερωθούν όπως σε άλλα σοβαρά κράτη.
    5. Σχέση εμπιστοσύνης αναπτύσσεται με διαφάνεια και γνώση. Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα επιθυμούσα να δω αυστηρές κυρώσεις για όσους φοροδιαφεύγουν και δημόσια διαπόμπευση αυτών. Θα πει κάποιος για προσωπικά δεδομένα και φορολογικά απόρρητα. Σύμφωνοι. Όταν όμως κάποιος φοροδιαφεύγει δε λειτουργεί ως κλοπή σε βάρος της κοινωνίας; Όπως λοιπόν εμφανίζεται ο κλέφτης της κοινής ληστείας, έτσι θα πρέπει να εμφανίζεται με δημόσια λοιδορία και ο φοροφυγάς. Και αν συνετιστεί την επόμενη χρονιά το Κράτος να τον αποκαταστήσει δημόσια. «Πέρυσι ήταν φοροφυγάς και έκλεψε την κοινωνία -όχι το κράτος- φέτος ο ίδιος άλλαξε και είναι συνεπής και ειλικρινής φορολογούμενος». Μέχρι να αλλάξουμε νοοτροπία ως Έλληνες, εκτιμώ ότι απαιτούνται σκληρά, πειθαρχικά μέσα ! Δυστυχώς. Κακούργημα η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή από το πρώτο ευρώ !
    6. Σχέση εμπιστοσύνης αναπτύσσεται με ευθύτητα και ειλικρίνεια. Βάλτε τέλος στα παράθυρα, τις εξαιρέσεις, τις μυστήριες υποπεριπτώσεις και στις ιδιαίτερες καταστάσεις. Γιατί σε αυτές προσπαθούν να πάνε όλοι.
    7. Δώστε όραμα και αναπτυξιακή διάσταση στο φορολογικό πλαίσιο της Χώρας. Είναι γνωστό ότι χωρίς αύξηση του πλούτου, δεν υπάρχει ανάπτυξη, άρα νέες φορολογικές πηγές. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να το αντιληφθεί αυτό. Ενισχύστε τις επενδύσεις από όλους τους Έλληνες που ενδιαφέρονται και μπορούν να κινήσουν χρήματα για παραγωγή. Είναι μονόδρομος.
    8. Δημιουργήστε ένα ευνοϊκό πλαίσιο για το Ελληνικό κεφάλαιο εκτός Ελλάδας. Στις εποχές που είμαστε πλέον οι πολυτέλειες του τύπου μαύρο χρήμα είναι ανεπίκαιρες, αναχρονιστικές και σουρεαλιστικές. Με σοβαρό θεσμικό φορολογικό πλαίσιο, επιτρέψτε την επάνοδο μεγάλων κεφαλαίων με όρους επένδυσης, ανάπτυξης, στήριξης παραγωγής. Το όφελος είναι μεγάλο από το μηδενικό όφελος του απλού χαρακτηρισμού. Δεν είδα κάτι σε αυτό το νομοσχέδιο.
    9. Ενισχύστε τους ελέγχους. Ηλεκτρονικούς ή πραγματικούς. Έχετε και τα μέσα και την δυνατότητα και την απαίτηση της κοινωνίας για αυτό. Το όποιο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος θα μεταμορφωθεί σε πολιτική ευγνωμοσύνη από τη κοινωνία. Αρκεί να το εφαρμόσετε σωστά !

    Ευχαριστώ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:13 | Σωκράτης Κ.

    Έστω και άν πιστεύω ΄΄στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα΄΄ παραταύτα θα προσπαθήσω και εγώ να παραθέσω κάποιες προτάσεις.

    Οι υπάρχοντες νόμοι είναι υπεραρκετοί αλλά το Υπουργείο οικονομικών, όπως και ολόκληρο το Δημόσιο, είναι διαβρωμένο από την κορφή ως τα νύχια

    1. Υπηρεσιακά Συμβούλια. Κάστες συνδικαλιστών που ενδιαφέρονται μόνο για κομματικές εξυπηρετήσεις. Σπανιότατα τιμωρούν συλληφθέντες επίορκους υπαλλήλους με αποτέλεσμα η ατιμωρησία να διαιωνίζεται. Ορθολογική και αξιοκρατική στελέχωσή των θα έλυνε πολλά προβλήματα.

    2. Διοικήσεις ΔΟΥ, Τελωνείων, ΣΔΟΕ, Κτηματικών κλπ υπηρεσιών. Εάν είσαι αρεστός στους καρεκλοκένταυρους έχεις ελπίδες, εάν είσαι πρόθυμος να υποταχθείς στους εντολοδότες ρουσφετολόγους έχεις τη θέση στο τσεπάκι. Ποιότητα, πτυχία, εργατικότητα και ήθος δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Ποτέ κανένας δεν έλεγξε την αποδοτικότητα των Υπηρεσιών του Υπουργείου και γι΄αυτό κανείς Προϊστάμενος δεν ενδιαφέρεται για την Υπηρεσία που ΄΄διοικεί΄΄. Ενδιαφέρεται μόνο για τη θέση, τις αυξημένες απολαβές, το κύρος που του προσδίδει και σε αρκετές περιπτώσεις για την αύξηση των καταθέσεών του. Ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας ποτέ δεν εφαρμόσθηκε. Αξιοκρατική στελέχωση των υπηρεσιών με παράλληλη μέτρηση της αποδοτικότητας θα αύξανε κατακόρυφα τα φορολογικά έσοδα και θα διευκόλυνε το έργο κάθε κυβέρνησης. Τα ρουσφέτια τα οποία διενεργούνται μέσω των Υπηρεσιών του Υπουργείου δεν βοήθησαν καμία κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία, αντίθετα επιτάχυναν την πτώση της.
    Τα ευρώ που σπαταλώνται στη μισθοδοσία των αργόσχολων υπαλλήλων ανέρχονται σε δισεκατομμύρια. Ο κοσμάκης που συναλλάσσεται με τις υπηρεσίες τα βλέπει αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να σιχαίνεται.

    3. Συνδικαλισμός. Κομματικός και μόνο. Έχει καταφέρει να είναι συνδιοικητής του Υπουργείου. Επιτείνει τη διάβρωσή του. Οι συνδικαλιστές έχουν καταντήσει να είναι ταυτόχρονα ισχυροί και φαιδροί. Όλοι τους λοιδωρούν όλοι τους έχουν ανάγκη. Αφαιρέστε τους κάθε εξουσία. Μεταθέσεις, αποσπάσεις, έπαινοι και τιμωρίες μπορούν και πρέπει να γίνουν χωρίς αυτούς.

    4. Στελέχωση των υπηρεσιών. Απόφοιτοι δημοτικού ή γυμνασίου βρίσκονται σε κάθε ελεγκτική υπηρεσία. Συνήθως προέρχονται από μετατάξεις, οδηγοί τρένων ή λεωφορείων των ΣΕΠ, τραυματιοφορείς, καθαρίστριες, εργάτες στην ΠΥΡΚΑΛ ή την ΕΛΒΟ κλπ ΄΄ελέγχουν΄΄ επιχειρήσεις κολοσσούς με λογιστές και οικονομικούς διευθυντές αρκετών πτυχίων. Στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών από οικονομικούς πτυχιούχους μόνο με αδιάβλητες εξετάσεις, συνεχής έλεγχος της περιουσιακής κατάστασής τους, επιβράβευση και τιμωρία. Ελάχιστες κινήσεις που θα γίνονταν αμέσως αποδεκτές από την κοινή γνώμη και θα απέφεραν τεράστια και άμεσα έσοδα. Δυστυχώς χρειάζεται θέληση που έως τώρα καμία κυβέρνηση δεν είχε.

    5. Τιμωρία παραδειγματική. Για υπαλλήλους και επιχειρήσεις.
    Επιχειρήσεις. Το πρόστιμο των 200 ευρώ που επιβάλλεται για μή έκδοση απόδειξης κανέναν δεν αποθαρρύνει. Κλείσιμο επιχείρησης σπάνια επιβάλλεται. Και εδώ ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Γιατί όχι; Να εφαρμοστεί ο νόμος. Να κλείνει η επιχείρηση που φοροδιαφεύγει επανειλημμένα και να αναρτάται στην είσοδό της ταμπέλα ΄΄Κλειστό λόγω φοροδιαφυγής΄΄.
    Υπάλληλοι που τιμωρούνται: Ποσοστό κάτω του 0,5%. Όλοι γνωρίζουμε πως το ποσοστό διαφθοράς είναι πολύ μεγαλύτερο.

    6. Τα συνήθη υποζύγια είναι οι μισθωτοί και οι μικρές επιχειρήσεις. Στο απυρόβλητο οι μεγαλοκαρχαρίες. Να γίνεται έλεγχος σε όλους αυτούς που γίνονται αποδέκτες από τα ΄΄φακελάκια΄΄. Χειρουργοί γιατροί δημοσίων νοσοκομείων, υπάλληλοι Πολεοδομιών, ΚΤΕΟ, Εφοριών, ΣΔΟΕ, ΠΕΚ και ΕΘΕΚ δεν έχουν ελεγχθεί παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. Ο τζίρος τους αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Να ελέγχονται κάθε χρόνο από Ανεξάρτητη Αρχή σε ικανό ποσοστό και να γίνεται δήμευση των περιουσιών και των καταθέσεών τους όταν δεν δικαιολογούνται από την εργασία τους.

    Δυστυχώς θα μπορούσα να γράφω ατελείωτες ώρες για την κατάσταση των υπηρεσιών του Υπουργείου αλλά όπως προείπα φοβάμαι πως ΄΄στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα΄΄.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 17:58 | Christos Akritidis

    Κύριοι του υπουργείου ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ και για εσάς αλλά και για εμάς τους πολίτες.
    ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ για την φορολογία 30-40-50-60…..%, μεικτά-καθαρά και μην μας πλακώσει πάλι η γραφειοκρατία.
    ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ για τις αποδείξεις, δώστε ένα σχέδιο, μια συμβουλή για το πως ένας απλός πολίτης μπορεί να καταγράψει τα διάφορα αυτά.
    Μην έχουμε αυτούς στην τηλεόραση που φέρνουν την καταστροφή κάθε μέρα, με τα μοιρολόγια και την συμπόνια: που θα βάζω τις αποδείξεις, ένα βουνό το χρόνο, και πολλά αλλά χαζά και ηλίθια, αν ρίξει μια μάτια κάποιος στο πατάρι του θα βρει πράγματα που έπρεπε να πετάξει πριν πολλά χρόνια και είναι πρόβλημα που θα βάλει κάποιος τις αποδείξεις????? Τι να πω δεν ξέρω, δείκτης νοημοσύνης???????
    Πόσες φορές την ημέρα ψωνίζεις παπούτσια, τηλεόραση, έπιπλα, έστω και είδη διατροφής και δεν μπορείς να διαθέσεις, για τον εαυτό σου πρώτα, πέντε δευτερόλεπτα να καταγράψεις 1-2 αποδείξεις ας είναι και κάθε μέρα, αν μη τι άλλο θα ξέρεις για τις δαπάνες σου και ίσως αναδειχτούν και σπατάλες που μπορείς να ανακόψεις.
    Μην ντρέπεστε, εδώ δεν ντραπήκαν » επιφανείς» έλληνες, όπως ο Καρατζαφέρης και ο Σαμαράς να πουν για την υπηκοότητα των αλλοδαπών ότι θα αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα, ήταν το μόνο που βρήκαν να πουν.
    Μας το έδειξαν αδιάντροπα ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρεκλά, η εξουσία και το μπλα-μπλα ποιος θα πει το ποιο έξυπνο όπως στα χρόνια τα φοιτητικά η επίδειξη ρητορικής σε κανένα ταβερνάκι……
    Εγώ λέω να τα παρατήσουν αυτοί με τέτοιες αντιλήψεις που κάνουν πλύση εγκέφαλου στον ανθρωπάκο, πλάθουν όμοιους χαρακτήρες και αντιλήψεις, τα μέσα αυτά δυστυχώς υπάρχουν
    Θέλω όμως να πω και στον ανθρωπάκο:
    Δεν φταίνε οι κυβερνήσεις αλλά εσύ ο ίδιος που περιφρονείς τον εαυτό σου.
    Ντρέπεσαι να ζητήσεις απόδειξη επειδή είναι φίλος σου, ψωνίζεις απο έναν φίλος που σε κλέβει, κλέβει απο την σύνταξη σου, απο το μέλλον των παιδιών, αλλά αφού κι εσύ ο ίδιος περιφρονείς και βάζεις όχι μόνον τον εαυτό σου αλλά και τα παιδιά σου σε δεύτερη κατηγορία κοινωνίας.
    Αυτό το παραμύθι, το μοιρολόι του Έλληνα : Όλα για τα παιδιά μου τα κάνω, και αφού δούλεψες 12 ώρες, γκαζμά και φτυάρι, όλα σου τα χρόνια βάζεις στα παιδιά σου την ποδιά της νοσοκόμας να σε νταντεύει, γέρο, επειδή σου πονά η μέση σου, το στομάχι σου κ.α.
    Έτσι σκέφτηκες το μέλλων των παιδιών σου??????
    Όταν φορτώνεις το 8χρονο κοριτσάκι με μια σάκα πολυτελείας των 20 κιλών επειδή το είπε η δασκάλα και εσύ ο ίδιος δεν δίνεις δεκάρα για την διάπλαση του παιδιού σου στην ηλικία αυτή???? Να μην περιφρονείς τον εαυτό σου, Να πας να πεις της δασκάλας ότι τα παιδί αυτό είναι δικό σου και δεν κάνει κομάντο η δασκάλα, τέτοια δασκάλα να μείνει στο σπίτι, δεν θα βγάλει αυτή το παιδί σου » χλιδάτο άνεργο » έχουμε δυστυχώς πολλούς μετά απο τόσα χρόνια πεταμένα μόνον στα μαθητικά βιβλία……… και στα φροντιστήρια επειδή, ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ, εσυ νομίζεις ότι μόνον τα πανεπιστήμια και τα φροντιστήρια φτιάχνουν το μέλλον, την ζωή του άτομου. ΞΥΠΝΑΑΑΑ
    Κύριοι του υπουργείου ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ και για εσάς αλλά και για εμάς τους πολίτες.

  • Στραβά & Ανάποδα…

    Κ. Υπουργέ
    Χρόνια πολλά & Καλή χρονιά !!!

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλα σε αυτήν την χώρα θα πρέπει να γίνονται Στραβά & Ανάποδα…. γιατί θα πρέπει πάντα να ταλαιπωρείται ο φτωχός … ο Εργάτης… και ο Μικρομεσαίος Ελεύθερος Επαγγελματίας.
    Γιατί θα πρέπει να είμαστε πάντα εμείς που πληρώνουμε την Νύφη….
    Γιατί θα πρέπει για άλλη μια φορά να χάσουμε την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπεια μας ( που ως Έλληνες πάντα είχαμε& έχουμε )…
    Γιατί θα πρέπει να ξεπέσουμε και άλλο… πως είναι δυνατόν γέροι και νέοι να τρέχουμε όλη μέρα να μαζεύουμε μικρο – αποδείξεις …. ( ένα μπουκαλάκι νερό 0,90 ευρώ … μια τυρόπιτα 1,6 ευρώ … ένα σνακ 1,8 ευρώ …. ένα Μαρούλι στην λαϊκή 1,3 ευρώ … δυο αγγουράκια 1,4 ευρώ …. ένα ματσάκι μαϊντανό 2 ευρώ … δύο εισιτήρια 2 ευρώ…. Κλπ.).
    Μια σακούλα αποδείξεις κάθε μήνα…. ένα τσουβάλι όλον τον χρόνο.
    Μετά θα πρέπει να καταγράψουμε όλες αυτές τις αποδείξεις για να μπορέσουμε να αυξήσουμε το αφορολόγητο και να μας μείνουν μερικά χρήματα, χρήματα που πάλι θα δώσουμε στον λογιστή για να τις καταγράψει και να τις ταξινομήσει…
    Πάλι στα ίδια θα είμαστε και θα χάσουμε και την αξιοπρέπεια μας… γιατί 18.000 χιλιάδες ευρώ αποκλείετε να μαζέψουμε. Τόσα θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο επιβίωσης και φυσικά αφορολόγητο για να μπορέσει να τα φέρει βόλτα μια οικογένεια.
    Είναι πολυτέλεια να μπορεί να αντικαταστήσει την χαλασμένη τηλεόραση….
    Είναι πολυτέλεια να μπορεί να πάρει καινούργιο παλτό στην κόρη του…..
    Είναι πολυτέλεια να μπορεί να έχει μερικά χρήματα στην άκρη για ώρα ανάγκης….
    Είναι πολυτέλεια να μπορεί να πάει 5 μέρες το χρόνο διακοπές με την οικογένεια του…
    Είναι πολυτέλεια να μπορεί να συμβαδίζει με την τεχνολογία και να έχει internet ….
    Είναι πολυτέλεια να μπορεί να σπουδάσει το παιδί του….
    Είναι πολυτέλεια να μπορεί να πάρει καινούργιο μικρό αυτοκίνητο .. όχι για φιγούρα αλλά για να μπορεί να βάλει μέσα την οικογένεια του και να ταξιδέψει με ασφάλεια…
    Κλπ.
    Από την 1η Ιανουαρίου, πάω στο Περίπτερο και δεν έχει να μου δώσει απόδειξη ( μικρο – αποδείξεις )… βάζω Βενζίνη και δεν έχει να μου δώσει απόδειξη… στην Λαϊκή δεν έχουν αποδείξεις… έχω ξοδέψει ένα κάρο λεφτά… αλλά δεν έχω απόδειξη!!! …
    Βλέπετε η οικονομική μου κατάσταση δεν μου επιτρέπει να αγοράζω Ρούχα, Ηλεκτρικές συσκευές και να κάνω Ανακαίνιση στο σπίτι για να πάρω απόδειξη…. και δεν είμαι μόνο εγώ, είναι η πλειοψηφία των Ελλήνων.
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μερικές αποδείξεις όπως οι ΔΕΚΟ εξαιρούνται…
    Αυτά δεν είναι χρήματα που πληρώνουμε;… είναι πολυτέλεια να έχουμε ρεύμα στο σπίτι;… Γιατί θα πρέπει για παράδειγμα για την ΔΕΗ να φορολογούμαστε διπλά;… Πληρώνουμε μια φορά το ΦΠΑ που έχει πάνω η απόδειξη της ΔΕΗ… και αφού δεν εξαιρούνται και φαίνονται ως εισόδημα … ξανα – φορολογούμαστε με 30% και ξανα – πληρώνουμε την εφορία .
    Και δεν είναι λίγα αυτά τα χρήματα. Για παράδειγμα, για αποδείξεις που φτάνουν τις 5000 ευρώ, πληρώνουμε μια φορά το ΦΠΑ 19% που έχει πάνω η απόδειξη ( 950 ευρώ ) και μετά φορολογείτε και ως εισόδημα με περίπου 30% ( 1500 ευρώ ).
    Και ξανά ερωτώ… Είναι πολυτέλεια να έχουμε Ρεύμα; ( ή παροχές των ΔΕΚΟ;)…
    Αν και το Υπουργείο για πρώτη φορά φαίνεται να προσπαθεί να πάρει θετικά μέτρα για την φοροδιαφυγή, πιστεύω ότι είναι ακόμη πολύ μακριά (αυτά δεν θα έχουν απόδοση ).
    Αντί να φέρει αντιμέτωπους τους Έλληνες και να τους βάλει όλους να κυνηγούν αποδείξεις ( δουλειά της εφορία να βρει ποιοι φοροδιαφεύγουν ) θα έπρεπε να δώσει κίνητρα να μην έχουμε λόγο να κρύβουμε το εισόδημα μας.
    Όταν ανέβει το αφορολόγητο για παράδειγμα στις 18000 ευρώ, δεν θα έχω λόγο να φοροδιαφύγω. Να πληρώσω την εφορία κανονικά δεν θα είναι πρόβλημα.
    Όταν όμως μετά βίας θα βρω αποδείξεις για 10000 – 12000 ευρώ… όπως καταλαβαίνετε η οικογένεια μου δεν μπορεί να ζήσει με αυτά τα χρήματα και να είναι εντάξει και στις φορολογικές υποχρεώσεις… πάλι θα μας συμφέρει να φοροδιαφύγουμε… και έτσι ο ένας θα καλύπτει και θα βοηθάει τον άλλων…. ( Συναδελφική αλληλεγγύη … ).

    Εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας … και πιστεύω κάποιος από τους συνεργάτες σας να διαβάσει τις σκέψεις μου και τις ανησυχίες μου…

    Και πάλι Καλή Χρονιά !!!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 17:36 | ΑΕΤΟΣ

    Θεωρώ ότι το μείζον δεν ειναι το ποιά φορολογικά μέτρα θα ληφθούν. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ, αλλά ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΝ. ΝΑΙ να ληφθούν και νέα φορολογικά μέτρα. ΕΜΦΑΣΗ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΟΥΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΒΑΣΙΣΘΕΙ ΣΕ ΠΑΓΚΟΙΝΩΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΠΛΟΚΛΕΙΔΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΝΑ Τ Ι Μ Ω Ρ Ε Ι ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ, ώστε ο παραβάτης, είτε φορολογούμενος, είτε ελεγκτής είναι να μην μπορέσει να ξανασηκώσει κεφάλι ΟΙ ΔΕ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΄Η ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΟΥΝ. Όχι να περιμένουμε την τιμωρία από τα υπηρεσιακά συμβούλια που δεν έρχεται ποτέ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΝΕΣ.

    ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΩΝ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 17:32 | Παναγιωτης Μπακαρας

    αξιοτιμοι κυριοι

    Βαλτε ταμειακες μηχανες παντου. Ακομη και σε μας τους ελευθεροεπαγγελματιες γιατρους. Να παταμε δυο τρια κουμπια και να δινουμε την μικρη αποδειξη στον ασθενη με την σφραγιδα μας απο την πισω πλευρα υπογγεγραμμενη και απο τον ασθενη.

    Ειναι αδυνατον μολις μπαινει ενας ασθενης στο γραφειο και εχει π.χ. καταθλιψη,ειναι ετοιμος να αυτοκτονησει και να πεσει απο το παραθυρο του γραφειου σου, οι συγγενεις να τρεμουν ο γιατρος να τρεμει ( την εφορια μηπως εισβαλλει στο γραφειο και δεν εχει προλαβει να καταγραωει τον ασθενη ή μην αυτκτονησει ο ασθενης του ή να ειναι σχιζοφρενης μεσα στις ασυναρτησιες του, εσυ να τους αρχιζεις πες μου το ονομα σου , το επαγγελμα, τη διευθυνση, την ημερομηνια για να τα γραψω στο βιβλιο των ασθενων και μετα ξαναπεστα για να τα γραψω στο ιστορικο-φεκελλο σου και τελος να τα γραψω στην αποδειξη.

    Επισης αλλες αποδειξεις οι αθεωρητες και αλλες οι θεωρημενες και τρεχα στην εφορια να τις θεωρησεις. στις αθεωρητες βαλε απο πριν και να ειναι ετοιμες οταν ερθει ο πελατης, δυο σφραγιδες μια αυτη που αναφερει οτι ανηκει στις αθεωρητες και μια η πρωσωπικη σφραγιδα. αν ερθουν δεκα ασθενεις την ημερα θελεις πεντε μπλοκ τον μηνα, δηλαδη ολη μερα θα σφραγιζουμε σαν το σχετικο σκετς του Λακη Λαζοπουλου που φυσα την σφραγιδα και μετα την παταει στο χαρτι. Τι θα αλλάξει αν ειναι ολες το ιδιο και με μια απλη αποδειξη ταμειακης μηχανης ωστε σε πεντε δευτερολεπτα θα τελειωνει ολη αυτη η δουλεια και οι αλλοι ασθενεις να μην περιμενουν στο σαλονι.

    Επιτρεψτε μου να το επαναλαβω. Οταν δεν θα εχει δουλεια το ιατρειο οπως τους μηνες νοεμβριο δεκεμβριο ιανουαριο και φεβρουαριο διοτι εδω στην Αρτα ο κοσμος παει να μαζεψει τις ελιες και τα πορτοκαλια για να ζησει να μου πληρωσει το κρατος τις εισφορες μου στο ασφαλιστικο μου ταμειο γιατι στα πλαισια της ισοτητας του συνταγματοςκαι οπως εχει ψηφισει η τελευταια Βουλη τις ασφαλιστικες εισφορες των βουλευτων που παιρνουν και την βουλευτικη αποζημιωση και μπορουν να εξασκουν το επαγγελμα τους, τους πληρωνει η Βουλη τις ασφαλιστικες τους εισφορες και βεβαιως ολα τα εξοδα τους ειναι και αυτα πληρωμενα , γραμματεις και ενοικια γραφειων και κατοικιας στην αθηνα, τηλεφωνα, νερα υδρευσεις ξενοδοχεια ρευμα, αυτοκινητα κ.α. εφαρμοστε παντου την ισοτητα και μετα φορολογηστε και με 70 %.
    επισης δωστε μου και μενα το δικαιωμα οπως στους δικαστες και στους βουλευτες να αυξανω οποτε θελω την τιμη της επισκεψης του ασθενη που την πληρωνει το ταμειο του, οσο θελω και οποτε θελω.

    μετα τιμης
    Παναγιωτης Μπακαρας

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 17:26 | Μηχανολόγος Μηχανικός

    Αγαπητέ κ. Υπουργέ, Αγαπητοί Συνομιλητές,

    Θα ήθελα να καταθέσω και εγώ εν συντομία προτάσεις και σκέψεις για τα νέα φορολογικά μέτρα. Όντας ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά έχοντας υπάρξει και μισθωτός, και με πατέρα συνταξιούχο, προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός για όλες τις μεγάλες κατηγορίες επαγγελμάτων και φορολογικών καταστάσεων. Ο παρακάτω κατάλογος φυσικά δεν είναι πλήρης, αλλά αποτελεί μια πρώτη συνοπτική θεώρηση ορισμένων παραμέτρων του προβλήματος.
    Προτείνω λοιπόν για την πάταξη της φοροδιαφυγής και για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα:
    • Να μην καταργηθεί το αφορολόγητο. Τα λεφτά αυτά του φόρου που αντιστοιχεί στο αφορολόγητο θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ για τα υψηλά εισοδήματα δεν παίζουν κανένα ρόλο.
    • Να μην την πληρώσουν πάλι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες κόβουν κανονικά τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, που είναι πάντα ο εύκολος στόχος.
    • Προσμέτρηση όλων των αποδείξεων και ειδικά των αποδείξεων των ΔΕΚΟ, των super markets, των κρεοπωλείων, των μανάβικων κλπ. Αλλά και στις λαϊκές αγορές να μπουν ταμειακές μηχανές και να χρησιμοποιούνται οι αποδείξεις. Γιατί δεν είναι δυνατόν να μην προσμετρούν τα είδη πρώτης ανάγκης και η κατανάλωση νερού, ρεύματος κλπ ενός νοικοκυριού στα έξοδά του.
    • Προσμέτρηση των κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες και των εξόδων θέρμανσης στις μονοκατοικίες.
    • Να συνεχίσουν να προσμετρούν οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από κομμωτήρια, ταβέρνες κλπ, αλλά και των τεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ)
    • Προσμέτρηση των αποδείξεων σε γιατρούς, φάρμακα, εξετάσεις.
    • Προσμέτρηση των αποδείξεων σε δικηγόρους.
    • Προσμέτρηση (μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού ή ποσοστού) των δαπανών σε καφετέριες και άλλες παρεμφερείς επιχειρήσεις, ώστε να αποφευχθεί η μη έκδοση ή η ανακύκλωση αποδείξεων, αφού βάζουν την ίδια απόδειξη σε διαφορετικά τραπέζια μέσα στην ίδια μέρα, προκειμένου να μην κόψουν καινούργιες.
    • Είναι πολύ εύκολη η είσπραξη του ανείσπρακτου ΦΠΑ από τους υπόχρεους. Σημειώνω ότι πρόκειται για €6,6 δις ετησίως.
    • Έλεγχο σε ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, πισίνων, σκαφών κλπ, με χρήση τεκμηρίων και έλεγχο του πόθεν έσχες.
    • Έλεγχο των οικονομικών των οικοδομών, που δουλεύουν με πολύ χαμηλά ή καθόλου τιμολόγια, καλύπτοντας έτσι τη μαύρη εργασία, αλλά και τη φοροαποφυγή για μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων και επιχειρήσεων (εργολάβοι, μάστορες, εργάτες κλπ). Εδώ δεν χάνεται μόνο φόρος εισοδήματος αλλά και ΦΠΑ.
    • Ταμειακές μηχανές στα ταξί, στα βενζινάδικα και στις λαϊκές αγορές
    • Προσμέτρηση των αποδείξεων για συντήρηση του αυτοκινήτου, ειδικά εφόσον δεν έχουμε επαρκείς συγκοινωνίες και χρειαζόμαστε απαραιτήτως αυτοκίνητο για να κινηθούμε, αλλά και επειδή μας υποχρεώνουν να περνάμε συχνά τα αυτοκίνητα από ΚΤΕΟ και να τα έχουμε καλοσυντηρημένα. Να προσμετρούν και τα τέλη κυκλοφορίας, μέσω των οποίων πληρώνουμε, εκτός των άλλων, και περιβαλλοντικά πρόστιμα. Να προσμετρούν επίσης και τα ασφάλιστρα.
    • Προσμέτρηση των εξόδων σε αστικές συγκοινωνίες, καθώς γνωρίζουμε ότι τις χρησιμοποιούν κυρίως αυτοί που δεν έχουν μεγάλα εισοδήματα και πολλά αυτοκίνητα. Εξάλλου, αυτό θα ήταν ένα ακόμη κίνητρο (από τα λίγα που ομολογουμένως έχουμε στην Ελλάδα) για χρήση των ΜΜΜ έναντι του ΙΧ.
    • Έλεγχο των offshore εταιρειών
    • Ενιαία φορολόγηση όλων των εισοδημάτων και όχι απαλλαγές ή χαμηλούς συντελεστές σε μερίσματα κλπ
    • Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο πχ να υπάρχουν διπλάσιοι μισθοί (ούτε μέσω επιδομάτων) στο Υπ. Οικ., και κατάργηση άλλων αμοιβών/επιδομάτων χωρίς αντίκρυσμα.
    • Επιπλέον μείωση των κρατικών δαπανών με μείωση του αριθμού των Δημόσιων Υπαλλήλων με πάγωμα προσλήψεων. Να συνοδευτεί από έλεγχο σε σχέση με το αν οι υπόλοιποι κάνουν τη δουλειά τους, καθώς ξέρουμε ότι ήδη πλεονάζουν σε αριθμό και θα πρέπει να δικαιολογήσουν επιτέλους την ύπαρξή τους και να εξυπηρετούν τον πολίτη.
    • Μείωση αμοιβών και επιδομάτων Προέδρων και λοιπών ευνοούμενων σε ΕΡΤ, ΟΠΑΠ και άλλους οργανισμούς δημόσιων συμφερόντων και σε ΔΕΚΟ.
    • Αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών. Έκδοση Αριθμού Κοινωνικής Ασφάλισης, ΑΦΜ κλπ για όλους τους νόμιμους μετανάστες για έλεγχο και φορολόγησή τους. Αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και όσων αυτή συνεπάγεται (εμπόριο λευκής σαρκός, λαθρεμπόριο, αλλά και εγκληματικότητα, κινδύνους για τη δημόσια υγεία, κόστος για το κράτος κλπ).
    • Εισφορές και άδειες μικροπωλητή για τους πλανόδιους, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών που πουλούν στο δρόμο νόμιμα και παράνομα προϊόντα. Να συνοδεύεται από αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:21 | STAVROS

    Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει οποιαδήποτε φορολογική μεταρρύθμιση είναι να λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Μέχρι τώρα απλά δηλώνουν όλο τους το εισόδημα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι (ό,τι δεν μπορούν να αποκρύψουν φυσικά γιατί ενοίκια και δεύτερες δουλειές σπανίως δηλώνονται) και η εφορία απλά δέχεται ότι όλοι οι υπόλοιποι παρουσιάζουν αληθινά στοιχεία. Ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος και όπως είναι γνωστό, έλεγχος γίνεται μόνο σε επιχειρήσεις με σκοπό απλά το φακελάκι. Συνεπώς γιατί ο ελεύθερος επαγγελματίας να μην αποκρύψει τα εισοδήματα του αφού γνωρίζει πως ακόμα και αν του γίνει έλεγχος τελικά θα πληρώσει λιγότερα και άρα τον συμφέρει να κρύβει το πραγματικό του εισόδημα και να περιμένει τον έλεγχο. Ακόμα και η διαδικασία της περαίωσης ουσιαστικά αποτελεί ΠΑΡΑΔΟΧΗ της εφορίας ότι όλοι κλέβουν και αδυνατεί να τους ελέγξει, γι’αυτό έχει θεσπιστεί το νόμιμο αυτό φακελάκι ώστε να αποφεύγεται το παράνομο.
    Απαιτείται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ έλεγχος, όχι μόνο τον επιχειρήσεων αλλά κυρίως των εφοριακών οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι πάμπλουτοι. Ενδεχομένως να απαιτείται μία ανεξάρτητη αρχή ελέγχου των περιουσιών των εφοριακών στελεχομένη από μη-δημοσίους υπαλλήλους γιατί δεν μπορείτε πραγματικά να περιμένετε ότι ο εφοριακός θα ελεγχεί ΣΟΒΑΡΑ από τον συνάδελφο του που κάθεται στο διπλανό γραφείο.
    Μία λύση ίσως να είναι να αναλάβει το έργο αυτό μία ανεξάρτητη ιδιωτική επιχείρηση κατά προτίμηση από κάποια χώρα του εξωτερικού (δυστυχώς εκεί φτάσαμε).

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:09 | Ιωάννης Καραγιώργης

    Χρόνια σας πολλά.
    Α) Θα ήθελα να θίξω το θέμα των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Εκτός από το επικουρικό βοήθημα που εισπράττουν οι μητέρες, έχουν και σημαντικές φοροαπαλλαγές έναντι των υπόλοιπων φορολογούμενων έγγαμων με ένα ή δυο παιδιά.
    Πολλά παιδιά έκαναν παλαιότερα οι αγροτικές οικογένειες που χρειάζονταν εργατικά χέρια για τα χωράφια. Επίσης ενθαρρύνθηκε η πολυτεκνία στις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης.
    Στη σημερινή εποχή της αυτοματοποιημένης εργασίας δεν απαιτούνται τόσα εργατικά χέρια.
    Εάν θέλετε να συνεχίσετε την κοινωνική πολιτική διατηρήστε ένα από τα δύο ευεργετήματα και τα δύο είναι άδικο βάρος για οικονομία μας.
    Επίσης η προτεραιότητα των πολυτέκνων ή των τέκνων πολύτεκνων οικογενειών σε διαγωνισμούς πρόσληψης αντιβαίνει στους νόμους περί ισότητας μεταξύ των πολιτών.

    Β) Ένας τρόπος αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής είναι η απαλλαγή των εργοδοτών από την καταβολή εισφορών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς για το προσωπικό των επιχειρήσεών τους.
    Αρχικά μπορεί να καθοριστεί δια νόμου ως βασικός μισθός ο σημερινός βασικός μισθός συμπεριλαμβανομένων των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι μισθωτοί θα είναι ευχαριστημένοι με τη γενναία αύξηση των αποδοχών τους.
    Σε δεύτερη φάση με Κ.Υ.Α. με το Υπουργείο Απασχόλησης μπορεί να καθοριστεί η απαλλαγή των εργοδοτών από την καταβολή εισφορών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς για το προσωπικό των επιχειρήσεών τους. Παράλληλα να γίνει υποχρεωτική η καταβολή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία από τους μισθωτούς είτε μέσω των Δ.Ο.Υ. είτε απ’ ευθείας σε αυτά, σε ισόποσες δόσεις.
    Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, μέσω λογιστικών γραφείων, ακόμα και μέσω τραπεζών που μπορούν να λειτουργούν απογευματινές ώρες.
    Κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να επισυνάπτονται και αυτές οι καταβολές.
    Η φορολογική ενημερότητα θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφαλιστική ενημερότητα για κάθε εργαζόμενο.
    Μην ξεχνάτε πως οι μισθωτοί όσο και αν διαμαρτύρονται είναι μονάδες και δεν μπορούν να κρυφτούν.
    Γ) Παρατήρησα στα δελτία των ειδήσεων πως ποδοσφαιρικές ομάδες καταβάλουν υπέρογκα χρηματικά ποσά για την απόκτηση κάποιου ποδοσφαιριστή. Πως μπορεί να συμβαίνει αυτό όταν οι μέτοχοί τους δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα από τους μισθωτούς; Ελέγχονται αυτές οι αμοιβές και από ποιούς; Οι ποδοσφαιριστές τι πραγματικές αποδοχές έχουν;
    Δ) Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων γιατί δεν εξομοιώνονται με τις αντίστοιχες εμπορικές; Αν γινόταν κάτι τέτοιο με παράλληλη μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας για την αγορά μίας κατοικίας θα υπήρχε σημαντική μείωση φοροδιαφυγής σε αυτόν τον τομέα.
    Ε) Επειδή πλέον οι Έλληνες αμύνονται περί πάρτης και όχι περί πάτρις οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αν έπαιρναν ένα ποσοστό από τα πρόστιμα που θα επιβάλλονταν σε διάφορες επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα των ελέγχων τους θα ήταν περισσότερο αποδοτικοί στην εργασία τους.
    ΣΤ) Λόγω καταστήματος που διαθέτει η σύζυγός μου παρατηρώ τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών της οι οποίοι αναφέρουν τις τιμές των προϊόντων τους χωρίς ΦΠΑ. Εάν προμηθευτεί τα προϊόντα ως καταστηματάρχης κόβεται τιμολόγιο και πληρώνει το ΦΠΑ. Εάν προμηθευτεί τα ίδια προϊόντα ως ιδιώτης κόβεται απόδειξη λιανικής με τιμές προ ΦΠΑ. Γιατί δεν είναι υποχρεωτική η ενσωμάτωση του ΦΠΑ στις τιμές των καταλόγων και η υποχρέωση των χονδρεμπόρων για τη μη διάθεση των ίδιων προϊόντων στη λιανική πώληση;
    Ζ) Οι δάσκαλοι, καθηγητές γιατί αμείβονται για 14 μήνες και εργάζονται τους 8, δημιουργώντας ανισότητα μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων; Επίσης γιατί όταν συμπληρώνουν κάποια χρόνια εργασίας εργάζονται από τις 8.00πμ έως 11.00πμ;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:04 | Κώστας Πέντας

    Είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση θέλει και πρέπει να
    περιορίσει τίς δαπάνες και τήν σπατάλη, γι΄αυτό πρέπει να πάρει το συντομότερο δυνατόν απόφαση ΝΑ ΚΟΠΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΙΣΘΟΥΣ πού παίρνουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι οποίοι αφ΄ ενός μέν μισθοδοτούνται από τήν υπηρεσία στήν οποία εργάζονται και αφ΄ετέρου από τήν τοπική αυτοδιοίκηση όταν εκλέγονται Δήμαρχοι -Αντιδήμαρχοι -Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων ή Νομάρχες -Αντινομάρχες -Πρόεδροι Νομαρχιακών Συμβουλίων. Μήν έχουμε τήν εντύπωση ότι είναι τόσο ικανοί όλοι αυτοί οι κύριοι και οι κυρίες και εργάζονται τόσο πολύ και με τόσο πολύ ζήλο και στίς δύο υπηρεσίες ώστε να μισθοδοτούνται με τόσο πολλά χρήματα , ας σκεφθούμε λίγο και τήν ανεργία η οποία μαστίζει τη νεολαία.
    Όλοι αυτοί οι κύριοι και οι κυρίες είναι βολεψάκηδες εκμεταλλεύτηκαν τήν θέση τους στο Δημόσιο εκλέχτηκαν και στήν τοπική αυτοδιοίκηση δέν προσφέρουν τίποτα στό Δημόσιο όποτε θέλουν πάνε όποτε θέλουν φεύγουν, παριστάνουν και τούς ξύπνιους και ο καβγάς γιά το πάπλωμα γίνεται στούς Δήμους από από ότι βλέπουμε και ότι ακούμε.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:19 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ.

    1)ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ (ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ). ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ 01/01/09 ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΣΕ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΥΨΗΛΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ (ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΚΛΠ)ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΗΔΗ ΦΥΓΑΔΕΥΣΑΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ.
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΚΡΥΨΩΝΑ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΔΗΛ. ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ.

    2)ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΡΩΝ (ΦΟΡΟΣ ΕΛΕΥΘ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ 20% ΚΛΠ – ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΤΥ (ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ) ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΡΩΝ – ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΦΜΥ ΠΟΥ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΥΠΕΣ.

    3)ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΟΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ON LINE ΜΕ ΚΕΠΥΟ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ)ΚΑΙ POINT SYSTEM ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ «ΣΚΟΡ».

    4)ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ – ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ,ΛΑΙΚΕΣ,ΤΑΧΙ – ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ.

    5)ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ – ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ.

    6)ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΩΝ/ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ ΦΠΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:32 | Ζαραβινος Κωνσταντινος

    Κυριε Υπουργε,
    δεν γνωριζω αν η προταση μου σας αφορα ως αρμοδιο υπουργειο?

    Για παρα πολλα χρονια η χρηση γης στην Ελλαδα,ταλαιπορει πολιτες,
    υπηρεσιες,αρχες,υπουργεια,κυβερνησεις.
    Πιστευω οτι επι των ημερων σας πρεπει να παρετε την αποφαση και να
    χαρακτηρισετε ολες τις εκτασεις γης οικοδομησημες,να πωληθουν σε
    αντικειμενικες τιμες απο το κρατος εκτασεις σε τμηματα οικοπεδων
    με εξεραιση τα δαση,ακτες κ.λ.π που χρηζουν προστασιας.

    Με την παραπανω προταση θα μηδενισθουν οι αυθερεσιες,θα μηδενισθουν
    οι ιδιεταιροτητες στις υπηρεσιες,θα αυξηθη δυναμικα η κατασκευη,
    και παραλληλα θα υπαρξη ρευστο στο κρατος για να αντιμετωπισθει
    ο εξωτερικος και εσωτερικος δανεισμος.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:36 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

    1.Φ.Π.Α.

    Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να καταθέσω την άποψη μου για την συλλογή των αποδείξεων ώστε να αποφευχθεί η μη έκδόση της απόδειξης.

    Προτείνω την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας σαν αυτή που εκδίδουν τα super market όπου θα πιστώνονται όλες οι συναλλάγες του καθένα από μας, ώστε στο τέλος της χρονιάς να μπορείς να αποδείξεις τί ξόδευψες και που. Έτσι δεν θα χρειάζεται η συλλογή αποδείξεων, όλα τα στοιχεια θα είναι ηλεκτρονικά και η διαχείριση τους θα είναι πιο γρήγορη-οικονομική και πιο εφικτή.

    2. Όσον αφορά την φορολόγηση των μερισμάτων των Α.Ε. θα μπορούσε το κράτος να συνεγράζεται με το Χρηματιστήριο Αξιών και έτσι έχει μια βάση δεδομένων με τους μετόχους των εταιρειών και ώστε να μπορεί να φορολογεί ξεχωριστά κάθε μέτοχο, ανάλογα το μερίδιο του στην εταιρεία.

    π.χ. Δεν μπορεί αυτός που κατέχει 150 μετόχες σε μια Α.Ε. να φορολογείται αναλογικά το ιδιο με αυτόν που κατέχει το 95% των μετοχών.

    3. Έπισης μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί και για όσους δεν έχουν υψηλό εισόδημα 12,000 ευρώ και κάτω και καλούνται να κάνουν αποδοχή κληρονομίας η οποιά με τη σειρά της δεν ξεπερνά τα 250,0000 ευρώ εκεί πιστευώ ότι πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο.

    Επλίζω οι σκέψεις μου να συνεισφέρουν στο έργο των ανθρώπων που θα πάρουν σους ώμους τους τη φορολογική μεταρύθμιση.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:20 | Ανδρέας Π

    Δεν ευθύνομαι σε καμία περίπτωση και σε κανένα βαθμό για το χάλι για το χρέος για το έλλειμμα. Είμαι οικογενειάρχης, πληρώνω 19% φόρο σε όλο μου το εισόδημα με κάθε μου αγορά(ΦΠΑ), πληρώνω χίλια ευρώ φόρους κάθε χρόνο μέσω του λογαριασμού ΔΕΗ, πληρώνω άλλα χίλια ευρώ το χρόνο φόρο στο κράτος μέσω τελών κυκλοφορίας για το παλιό μου αυτοκίνητο και σε διόδια, πληρώνω άλλα χίλια ευρώ το χρόνο φόρο σε τσιγάρα και έμμεσους φόρους, πληρώνω τον ετήσιο φόρο εισοδήματος, πληρώνω «ασφάλεια» κρατική στο κράτος ΤΕΒΕ, ΠΛΗΡΩΝΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΣΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΩ ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΦΠΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ΠΑΣΗΣ ΛΟΓΗΣ.
    Δεν πήρα ποτέ ΤΙΠΟΤΑ απο το κράτος πίσω με μορφή υπηρεσιών στον πολίτη ούτε με καμιά άλλη μορφή. Μόνο πληρώνω. Οταν χρειάστηκε διάγνωση για την καρδιά μου πλήρωσα φακελάκια τους δημόσιους γιατρούς, όταν έπεσε το αυτοκίνητο στη λακούβα του δρόμου στη Λευκάδα πλήρωσα 1500 ευρώ την επισκευή του τιμονιού, όταν το παιδί μου χρειάστηκε μια φορά να πάει στο νοσοκομείο έπαθε ενδονοσοκομειακή μόλυνση και θα μου πέθαινε εκεί μέσα στην τριτοκοσμική βρώμα αν δεν το έπαιρνα με δική μου ευθύνη μετά απο 7 μέρες. Τα παιδιά μου και τα 2 θα μείνουν αγράμματα γιατί δεν έχω λεφτά να τα πάω σε ιδιωτικό σχολείο δημοτικό.
    ΔΕΝ θέλω από το κράτος τίποτα.
    ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΠΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΑ. Οσο μπορώ δηλαδή (για παράδειγμα ΕΓΩ θα επιμένω πια από δώ και πέρα να μήν μου κόβει κανείς απόδειξη και να μήν πληρώνω το ΦΠΑ)

    ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΛΗΡΏΝΩ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΑ ΜΙΣΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ με έμμεσους φόρους, ΦΠΑ, τέλη , χαράτσια, το κράτος μαζέυει από μένα και απ όλους εσάς ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ κάθε χρόνο, τι τα κάνουν δεν ξέρω ούτε και με νοιάζει πια, έρχονται όμως τώρα να μου πούνε οτι δε φτάνανε αυτά και χρειαζότανε να δανείζονται τρελλά ποσά τα τελευταία 30 χρόνια και άρα κάθε μέλος της οικογένειάς μου χρωστάει 50.000 ευρώ? Και θα πρέπει όλοι να πληρώσουμε?
    Μπα… δεν το νομιζω!

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ, και να γίνουν άμεσες πράξεις:

    Ας κλείσουν στη φυλακή πρώτα 100 ( όχι χίλιους αλλα μόνο 100 ) επίορκους δημόσιους υπάλληλους που πήρανε προμήθειες λαδώματα φακελάκια, που ζημίωσαν το δημόσιο ) ας κλείσουνε πρώτα δια βίου στη φυλακή άλλους 100 που χρέωσαν το δημόσιο 6 φορές πάνω οτιδήποτε ( από σύριγγα μέχρι δρόμο ) ασ κλείσουνε στη φυλακή και αυτούς που επέλεξαν αυτούς τούς προμηθευτές ας κλείσουν πρώτα στη φυλακή ανθρώπους που ευθύνονται για όλο αυτό το χρέος, και μετα το συζητάμε για το αν και πόσο θα πληρώσω εγώ και όλοι εσείς.
    Είμαι αποφασισμένος όσο μπορώ και όσο περνάει από το χέρι μου να μην συνεισφέρω άλλο πια σ αυτό το άθλιο κράτος.

    ΥΓ Ναι, έχω φίλους που ξενιτεύτηκαν και ζουν σε Γερμανια , Σουηδία και Αγγλία. Μου διηγούνται ιστορίες για το πώς αντιλαμβάνεται ο πολίτης εκεί, στην καθημερινότητά του, πως τα λεφτά που πληρώνει στην κοινότητα, στο κράτος, ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ. Νομίζω ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ να πληρώνουν, και δεν περνάει κι απ το μυαλό τους να αποκρύψουν και να κλέψουν.
    ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:33 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΚΑΤ’ΑΡΧΗΝ,ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
    α)ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ,ΝΑ ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΤΟΤΕ,ΟΧΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ,ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙΣ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΗΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ν.Δ.
    ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ,ΜΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΕΡΙ ΛΑΘΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΩΝ ΑΛΛΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 2011,ΟΥΤΕ ΕΤΣΙ ΤΟ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ.
    ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΤΣΙ ΜΕ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ,ΠΟΥ ΚΙ’ΑΥΤΗ ΣΙΓΑ,ΣΙΓΑ ΕΞΑΝΤΛΗΤΑΙ.
    ΔΥΤΥΧΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΙΓΟΥΡΑ,ΑΠ’ΤΑ «ΣΑΡΑΒΑΛΑΚΙΑ»ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ,ΠΑΡΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ!»ΚΑΛΙΟ ΠΕΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΠΑΡΑ ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΡΙ»ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ ΜΑΣ…
    β)ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΦΠΑ,ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ?ΜΗΠΩΣ ΕΤΣΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ?ΚΙ’ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΦΠΑ,ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙ’ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΦΠΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ?

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:13 | Βάγια A.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ της Οικονομικών,

    Ελάβαμε γνώση του από 30/11/2009 και υπ’ αριθ. πρωτ. 2491 εγγράφου Σας προς τους Προέδρους επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων σχετικά με τη διαβούλευση όσον αφορά στις αλλαγές του φορολογικού συστήματος, το οποίο συνοδευόταν και από μία σειρά προτεινόμενων ομάδων εργασίας για τη Φορολογική Μεταρρύθμιση.
    Παρατηρήσαμε ότι, δεν υπάρχει στις προτεινόμενες ομάδες εργασίας το Φορολογικό καθεστώς που αφορά στα Ιδρύματα και στις Εκκλησιαστικές και Μοναστηριακές Περιουσίες καθώς και ότι, εκπρόσωποι των ανωτέρω Οργανώσεων-Ιδρυμάτων δεν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην ως άνω διαβούλευση προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις και απόψεις τους.
    Θεωρούμε ότι, θα ήταν και σκόπιμο και χρήσιμο σε περίπτωση που το εν λόγω νομοσχέδιο καλύψει και τα θέματα που αφορούν στην φορολόγηση των Ιδρυμάτων και Μονών καθώς και της Εκκλησίας, να εκπροσωπηθούν αναλόγως στη συζήτηση και οι άνω φορείς καθώς το θέμα τους αφορά άμεσα.
    Πιστεύουμε επίσης ότι, προ της λήψεως οποιασδήποτε αποφάσεως και ψηφίσεως οποιουδήποτε Νόμου, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η αποστολή και το έργο που επιτελούν τα ως άνω Ιδρύματα και ως προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αποφασισθεί οποιαδήποτε περαιτέρω φορολογική τους επιβάρυνση.
    Θεωρούμε ότι, η υπάρχουσα φορολογική κατάσταση συντελεί στην επιβίωση των άνω Ιδρυμάτων και στην αποστολή τους, γεγονός που θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολο σε περίπτωση περαιτέρω επιβαρύνσεώς τους.
    Ελπίζουμε ότι, το θέμα θα εξετασθεί εντός του πλαισίου του υφισταμένου φορολογικού περιβάλλοντος ως προς τα Ιδρύματα και την Εκκλησία, το οποίο έχει βοηθήσει πολύ την επίτευξη των σκοπών τους.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:26 | Στάμος Αργυρόπαις

    Πιστεύω πως οι 300 της Βουλής πρέπει να φορολογούνται κατά τον ίδιο τρόπο που φορολογείται ο κάθε ανώνυμος πολίτης αυτού του κράτους. Έτσι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα δώσει το παράδειγμα προς μίμιση πως σέβεται τον πολίτη και ο τελευταίος το κράτος.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:22 | ΠΛΗΜΜΥΡΙΔΟΥ ΙΟΥΛΙΑ

    Π Ρ Ο Τ Α Σ Η

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

    «Φορολογική Κάρτα Συναλλαγών»

    Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του φορολογικού συστήματος, καθώς και του φορολογικού μηχανισμού, επιθυμώ να καταθέσω την κάτωθι «πρόταση – εισήγηση», που στηρίζεται στη χρήση μιας ειδικής κάρτας (Φορολογικής Κάρτας Συναλλαγών)

    Η λειτουργία του μηχανισμού αυτού θα στηρίζεται σε:

    1) Πλαστικές κάρτες (τύπου πιστωτικών καρτών), οι οποίες θα φέρουν στην μια όψη φωτογραφία, ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ του κατόχου (καθώς και όποιο άλλο στοιχείο θεωρηθεί απαραίτητο) ενώ από την άλλη όψη, μαγνητική ταινία (Barcode) με τα στοιχεία του σε ηλεκτρονική μορφή.

    2) Μηχανάκια ανάγνωσης των φορολογικών καρτών με δυνατότητα αποστολής δεδομένων σε κεντρική βάση του Υπ. Οικονομικών, (παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για την χρέωση των πιστωτικών καρτών τους).

    3) Κεντρική βάση στο Υπ. Οικονομικών όπου θα συγκεντρώνονται τα στοιχεία από τις συναλλαγές των φορολογουμένων και θα επεξεργάζονται.

    Προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού

    Οι εφορίες θα προμηθεύουν (με ή χωρίς χρέωση)

    α) Φορολογικές Κάρτες Συναλλαγών σε όλους τους Φορολογουμένους

    β) Μηχανάκια (όπως περιγράφονται πιο πάνω) τα οποία θα φέρουν μοναδικό Αριθμό Μητρώου και θα χρεώνονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα αντίστοιχα και ανάλογα.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ.

    1) Εμπόριο Λιανικής: Ο πελάτης στο ταμείο θα δίδει την φορολογική του κάρτα και ο επαγγελματίας θα καταχωρεί τα στοιχεία της συναλλαγής και αυτόματα θα ενημερώνεται η βάση δεδομένων του Υπ. Οικονομικών για το ύψος της συναλλαγής, ΦΠΑ και όποιο άλλο στοιχείο θεωρηθεί απαραίτητο.

    2) Εμπόριο Χονδρικής: Κάθε εταιρία, ελεύθερος επαγγελματίας, Νομικό Πρόσωπο κλπ θα φέρει Χ αριθμό Φορολογικών Καρτών Συναλλαγών και Χ αριθμό από μηχανάκια, τα οποία θα χρεώνονται σε συγκεκριμένα άτομα, για την πραγματοποίηση των συναλλαγών. Η κάρτα αυτή θα φέρει το όνομα και το ΑΦΜ της Εταιρίας καθώς και το ονοματεπώνυμο του χρήστη της. Κάθε στοιχείο της συναλλαγής καταχωρείται και αποστέλλεται στο Υπ. Οικονομικών πάντα μέσω των Φορολογικών Καρτών Συναλλαγής.

    3) Ελεύθερα επαγγέλματα: α) επαγγελματίες οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους εκτός έδρας (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κλπ). Υποχρεούνται να καταχωρήσουν τα στοιχεία του πελάτη που θα επισκεφθούν κατά την αναχώρηση από την έδρα τους. Πληκτρολογώντας το ΑΦΜ του πελάτη και τον τύπο της συναλλαγής. β) επαγγελματίες οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους εντός έδρας (ιατροί, δικηγόροι, φυσικοθεραπευτές, κλπ) Οι επισκέπτες θα πρέπει, κατά την είσοδο τους στο χώρο του ελεύθερου επαγγελματία, να προσκομίσουν την κάρτα τους προς ενημέρωση, πριν τους παραχθεί η υπηρεσία. Έτσι όσοι πχ περιμένουν στην αίθουσα αναμονής ενός ιατρείου θα πρέπει να έχουν και ενήμερες τις φορολογικές τους κάρτες.

    4) Συναλλαγές μέσω Διαδικτύου: (εντός Ελλάδος) Όσοι επιθυμούν να συναλλαχθούν με το Διαδύκτυο, θα πρέπει να προμηθευτούν ανάλογο μηχανάκι από τις εφορίες. Οι ενημέρωση των Φορολογικών Καρτών Συναλλαγής θα γίνεται αυτήν την φορά από αυτών που πραγματοποιεί την αγορά. Θα εισάγει τα στοιχεία της επιχείρησης με την οποία συναλλάσσεται (αν υπάρχουν διαθέσιμα) και το ύψος της συναλλαγής ΦΠΑ και ότι άλλο θεωρηθεί απαραίτητο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν επαρκεί στοιχεία της διαδικτυακής επιχείρησης, καταχωρεί τον διαδυκτιακό τόπο (url) της ιστοσελίδας και το ύψος της συναλλαγής. Οι τράπεζες από την άλλη πλευρά, είναι υποχρεωμένες να αποστείλουν στο Υπ. Οικονομικών τα ΑΦΜ των φορολογουμένων που πραγματοποίησαν συναλλαγές μέσω Διαδικτύου για διασταύρωση των δεδομένων.

    5) Ενδοκοινοτικές συναλλαγές: Εφόσον δεν διαθέτουν αντίστοιχη φορολογική κάρτα συναλλαγών, θα εισάγεται μέσω του πληκτρολογίου, η χώρα προέλευσης του συναλλασσομένου, το αντίστοιχο ΑΦΜ της χώρας στην οποία ανήκει και το ύψος της συναλλαγής (και όποιο άλλο στοιχείο θεωρηθεί απαραίτητο)

    6) Συναλλαγές με τρίτες χώρες: Θα εισάγεται η χώρα προέλευσης και ο αριθμός Διαβατηρίου ή ο αριθμός Αδειας Παραμονής.

    7) Μισθωτές υπηρεσίες: Όποιος προσλαμβάνει υπαλλήλους ως μισθωτούς, θα πρέπει να προμηθεύεται αντίστοιχο μηχανάκι φορολογικής συναλλαγής. Οι υπάλληλοι δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν τα έξοδα τους εφόσον δεν πιστώνονται με έσοδα.

    8) Τέλος, προτείνεται όπως οι πληρωμές των ΔΕΚΟ, δόσεις δανείων, συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (ΟΠΑΠ, ΚΑΖΙΝΟ κλπ) εισιτήρια θεάτρων, τρένων κλπ να καταχωρούνται στο εν λόγω σύστημα.

    Τρόπος ελέγχου

    1) Οι εφοριακοί υπάλληλοι που θα πραγματοποιούν ελέγχους θα φέρουν ένα μικρό φορητό υπολογιστή με σύνδεση στην κεντρική βάση του Υπ. Οικονομικών. Πληκτρολογώντας το ΑΦΜ του φορολογουμένου θα μπορούν αμέσως να διαπιστώσουν αν πραγματοποιήθηκε κάποια συναλλαγή ή όχι. Μέσα από την βάση θα μπορούν να ελέγχουν αποθήκες και εμπόρευμα, να διασταυρώνουν συναλλαγές και να έχουν μια πλήρη εικόνα της επιχείρησης καθώς και το πραγματικό της μέγεθος.
    2) Από την κεντρική βάση θα μπορούν εύκολα να επιλέγονται εκείνοι οι φορολογούμενοι των οποίων τα στοιχεία εσόδων και εξόδων παρουσιάζει απόκλιση. Έτσι ο έλεγχος που θα πραγματοποιείται θα είναι αντικειμενικότερος και θα αφορά κυρίως άτομα με μη ευδιάκριτες πηγές εσόδων.

    Η εισηγήτρια
    Πλημμυρίδου Ιουλία

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:55 | Γκόλιας Μιχάλης

    Βελτιστοποίηση με απλοποίηση (Optimization thru simplification)

    Κατά την γνώμη μου τα συστήματα στην Ελλάδα δεν λειτουργούν λόγω της πολυπλοκότητάς τους. Το φορολογικό σύστημα θα έπρεπε να περιγράφεται σε 5 -10 σελίδες χωρίς παραθυράκια και ειδικές εξαιρέσεις.
    Η σχέση έσοδα – απαλλαγές – φόρος θα πρέπει να απλοποιηθεί σε έσοδα – φόρος και αν το κράτος θέλει να επιδοτήσεις κάποιους ας τους καταβάλει » έσοδα » με την μορφή οικονομικής ενίσχυσης στο εισόδημά τους .
    Επίσης θα πρέπει με κάθε σύστημα να αναδίνεται ο άξιος για το κοινωνικό σύνολο. Θα πρέπει να έχουμε σωστά πρότυπα ως κοινωνία . Δεν μπορεί να είναι πρότυπο κάποιος που βγάζει εύκολα λεφτά και ο γιατρός του ΕΣΥ που δεν βγάζει (ή αν βγάζει τα βγάζει παρανομώντας ) και σώζει ζωές να μην είναι. Δεν μπορεί ο νέος επιστήμονας να αναζητά δουλειά με 700€ σε τομείς εκτός των σπουδών του. Παραδείγματα ικανών Ελλήνων που δεν βρίσκουν προοπτική στην χώρα μας υπάρχουν πολλά. Θα πρέπει να υπάρξει οικονομική στήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους για να μπορέσουμε ξεφύγουμε από την μιζέρια ως κοινωνία.
    Το φορολογικό σύστημα δεν πρέπει να είναι ταξικό ανάλογά με την ικανότητα και την εργατικότητα. Οι λιγότερο εργατικοί και λιγότερο ικανοί να πληρώνουν αναλογικά λιγότερα από τους ικανούς και άξιους .
    Τα εισοδήματα θα πρέπει να είναι παράνομα μόνο αν δεν δηλώνονται . Σήμερα θεωρούμε παράνομη την εργασία και την ποιότητα στην εργασία. ( Ο καλός καθηγητής που κάνει παράνομα μαθήματα για να συμπληρώσει το εισόδημά, έχει αποτέλεσμα και πελάτες , δεν μπορεί να δηλώσει το πρόσθετο εισόδημα του . Γιατί ? Ας αφήσουμε την οικονομία ελεύθερη να αναδείξει τους ικανούς και άξιους και ας καταγράψουμε στο ΑΕΠ της χώρας την προσφορά αυτή χωρίς συνειδητά να αποδεχόμαστε την «παρανομία» και να μην κάνουμε τίποτα).
    Θα πρέπει να υπάρχει ένας συντελεστής φορολόγησης 25% για όλα τα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων . Στην περίπτωση που η κυβέρνηση θελήσει να επιβαρύνει τους έχοντες και κατέχοντες τότε ας θεσμοθετήσει πάγια πρόσθετη εισφορά για τα εισοδήματα κεφαλαίου ( μετοχές , τόκους , έσοδα από ακίνητα κλπ). Σε καμία όμως περίπτωση για τα εισοδήματα από εργασία.
    Για την υποστήριξη της οικογένειας και του οικογενειακού εισοδήματος θα πρέπει να υπάρχει ελάχιστο αφορολόγητο ανά μέλος της οικογένειας με ή χωρίς αποδείξεις . ΠΧ αν το ποσό αυτό είναι 5.000€ ανά άτομο τότε σε μία 4μελή οικογένεια το αφορολόγητο θα γινόταν 20.000€ ενώ σε άλλη με 1 μόνο μέλος το αφορολόγητο θα ήταν 5.000€ . Αναλογικά δικαιότερο ( Ένας φορολογούμενος με 30.000€ εισόδημα είναι το ίδιο πλούσιος αν έχει οικογένεια με 2 ή περισσότερα παιδία ?) .

    Για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα μπορούσε ο συντελεστής να αυξάνεται σε 35% , 50% ή και περισσότερο και ακόμα να μειωνόταν το ατομικό αφορολόγητο κατά 50% ή 100% ( για 1 ή περισσότερα έτη ) σε περιπτώσεις κατ’ επανάληψη και εκ προθέσεως φοροδιαφυγής ( μη έκδοση φορολογικών στοιχείων , μη παραλαβή φορολογικών στοιχείων , αναντιστοιχία εισοδημάτων με κόστος διαβίωσης κλπ ).
    Με τα παραπάνω και τα στοιχεία του 2008 με 86 δισ. εισοδήματα , 10 εκ πληθυσμό και 25% συντελεστή φορολόγησης θα είχαμε 86 δις – 50 δις αφορολόγητο = 36 δις * 25% = 9 δις φόρο ( περίπου ίσο με τον φόρο του 2008) και φορολογικό σύστημα σε λίγες μόνο σελίδες.
    Η απλοποίηση της φορολογίας σημαίνει καλύτερη κατανόηση από όλους , καλύτερη εφαρμογή, καλύτερο έλεγχο ( με διασταυρώσεις ) και δικαιότερη κοινωνία.

    Μιχάλης Γκόλιας

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:37 | ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

    ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΓΙΑΤΙ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 600 ΕΥΡΩ,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΣΘΕΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ 3000 ΕΥΡΩ.ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 73%.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙΣΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ,ΓΙΑΤΙ ΥΠΕΒΑΛΛΑΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΔΙΑΥΛΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:32 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ

    Μας λείπουν οι άνθρωποι με διορατικότητα. Πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα του υπουργείου είναι γραφειοκρατικού χαρακτήρα. Επίσης δεν είναι δυνατόν, στην Ελλάδα κάθε φορά να ανακαλύπτεται ο τροχός εκ νέου. Ας δουν οι ιθύνοντες και λίγο πέρα από τη μύτη τους, πως λύνονται ή λύθηκαν κάποια θέματα σε άλλα κράτη και ας μεταφερθούν και εδώ και να σταματήσουμε το «εδώ είναι Ελλάδα», αυτό μας έφαγε. Να λαμβάνονται μέτρα για την βελτίωση της εξυπηρέτησης τόσο του πολίτη όσο και του υπαλλήλου, όσο και του κράτους. Και να μην λαμβάνονται μέτρα μόνο για να πούμε ότι πήραμε μέτρα. Τα μέτρα πρέπει να είναι βιώσιμα και εφαρμόσιμα. Τέλος όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε βάση των δυνατοτήτων μας στο κοινωνικό σύνολο και κατ επέκταση στο κράτος. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι πολίτες αλλά και να το σέβεται κράτος.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:14 | glam

    Ας αφήσουν οι «μαθητευόμενοι μάγοι» τα «ραβδιά τους».

    Αποδείξεις να κόβουν ΌΛΟΙ, όποιος πιάνετε «κλέπτων οπώρας» (αγοραστής και πωλητής) να τρώει «σφαλιάρα» τέτοια, ώστε να μην το ξανασκεφτεί καν…
    Φυσικά και ο ελεγκτικός μηχανισμός δηλ. οι εφοριακοί, άπαξ και πιάνονται «λαδωμένοι» , κατάσχεση περιουσίας και «Κορυδαλλός», με συνοπτικές…
    Όλα τα άλλα ……..

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:44 | ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΩΜΙΣΘΗΚΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.ΕΙΜΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥ ΠΗΓΑ ΣΕ ΚΑΒΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ,ΑΓΟΡΑΣΑ ΔΥΟ ΟΥΙΣΚΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΗΣΑ ΕΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΤΙ ΧΡΕΩΘΗΚΕ ΦΠΑ 9% ΑΝΤΙ 19%.ΠΩΣ ΘΑ ΧΤΥΠΗΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΓΑΓΓΡΑΙΝΆ ΔΕΝ ΞΕΡΩ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΝΤΩΣ,ΕΙΤΕ ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ,ΕΙΤΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΔΥΣΗΣ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • Δράμα 4 Ιανουαρίου 2010
    Αρ. Πρωτ. 123

    Μετά από την πρόσκληση σας για δημόσια διαβούλευση επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το Επιμελητήριο Δράμας σας καταθέτει τις προτάσεις του δια του Προέδρου του και εκπροσώπου της ΚΕΕΕ στην Ομάδα Εργασίας «Φορολογία και Τοπική Αυτοδιοίκηση» κ. Κυριάκου Χαρακίδη.

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Α) Απαλλαγή τήρησης βιβλίων εμπόρων και επαγγελματιών (υπηρεσίας) για αγορές ή πωλήσεις αντίστοιχα μέχρι 25.000 και 15.000 ευρώ αντίστοιχα.
    1. Απαλλαγή καθεστώτος ΦΠΑ (Αγγλία – Ιταλία). Πληρώνει – εισπράττει – δεν αποδίδει.
    2. Μη ένταξη τους σε προγράμματα της Ε/Ε
    3. Φορολόγηση με βάση τις αγορές και τις πωλήσεις αντίστοιχα που θα δηλώνονται μόνο στο τέλος του έτους, με συντελεστές 7% και 10% αντίστοιχα.
    4. Υποβολή των δηλώσεων τους και πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ταυτόχρονα άσχετα αν έχει οφειλές στον ΟΑΕΕ, στο ΙΚΑ ή το Δημόσιο.
    5. Η μη υποβολή δήλωσης συνοδεύεται με ανάκληση άδειας και ποινή αποκλεισμού μέχρι την εξολοκλήρου εξόφληση χωρίς προσαυξήσεις.
    6. Όλα τα φορολογικά έσοδα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων απευθείας στους ΟΤΑ.
    7. Δικαίωμα ασφάλισης και του ή της συζύγου στον ΟΑΕΕ, με μόνο το ασφάλιστρο συντάξεως ούτως ή άλλως ο /η σύζυγος και τα παιδιά όσο είναι προστατευόμενα, καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από τον έναν και μόνο ασφαλισμένο γονέα.

    Βασικοί Στόχοι:
    1. Μείωση του κόστους λειτουργίας τους (ελάχιστο κόστος λογιστή 100 €/μήνα ή 1200€/έτος)
    2. Κίνητρο, η χαμηλή φορολόγηση, για δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
    3. Ενίσχυση της αυταπασχόλησης, με ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας.
    4. Ανταγωνιστικό περιβάλλον έναντι των πολυκαταστημάτων (λόγω απαλλαγής ΦΠΑ, επιτρέπει καλύτερη πολιτική τιμών)
    5. Διαφάνεια στην λειτουργία τους και στις συναλλαγές με τη ΔΟΥ.
    6. Αποσυμφόρηση των ΔΟΥ και εξοικονόμηση προσωπικού (Μη θεώρηση στοιχείων και μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων)
    7. Λύνεται ένα τεράστιο διαχρονικό πρόβλημα ανασφάλιστων γυναικών που εργάζονται ίσως και περισσότερο από τον άνδρα που είναι στο όνομά του επιχείρηση.
    8. Άμεση αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ με διεύρυνση των ασφαλισμένων και όχι με αύξηση των ασφαλίστρων.
    9. Άμεση συμβολή στον διαχωρισμό των ΟΤΑ από την κεντρική Διοίκηση -Μερική αυτονόμηση εσόδων.
    10. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης με επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες.

    Β) Αφορολόγητα αποθεματικά με δικαίωμα «ανάλυσής» τους την 3ετία και μέχρι του 80% των ετήσιων κερδών των επιχειρήσεων με υποχρέωση διακράτησης των επενδυτικών αγαθών για 5 χρόνια (ίδιος χρόνος με Αναπτυξιακό Νόμο)
    1. Σε περίπτωση που γίνεται ετήσια ανάλωση, να επιτρέπεται η δημιουργία αφορολόγητου αποθεματικού κατά 100% των κερδών.
    2. Για τις νέες επιχειρήσεις να ισχύει ειδική περίοδος 5 ετών προθεσμίας ανάλωσης του Αφορολόγητου αποθεματικού.
    3. Να ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις εκτός αυτών με τζίρο κάτω των 15000€ για Υπηρεσίες και Εμπορικές με αγορές κάτω των 25.000€.

    Γ) Αποδοχή δαπανών χωρίς παραστατικά, αλλά με αποδεικτικά στοιχεία, για περιβαλλοντικούς σκοπούς ή ενέργειες κοινωνικής ευθύνης για μέχρι 1% του τζίρου των επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας και έχουν τζίρο από 300000€ και πάνω.

    Δ) «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
    1. Άμεση κατάργηση των «άμισθων» υποθηκοφυλάκων, (γιατί γελάνε και οι κατσίκες), ένταξη των κτηματολογικών κέντρων στις ΔΟΥ και οπωσδήποτε άμεση ψηφιοποίηση και διασύνδεση όλων των κέντρων μεταξύ τους, πρώτον για άμεση πρόσβαση – ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων και δεύτερον για άμεσο έλεγχο του «πόθεν έσχες» των αγορών τη στιγμή που γίνονται, οπουδήποτε στην Ελλάδα. Σήμερα υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία ατόμων που θα έπρεπε να έχουν κατασχεθεί για οφειλές στο Δημόσιο ή σε πιστωτές, αλλά λόγω διαφοράς στοιχείων κατοικίας και ιδιοκτησίας δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά.
    2. Στο ίδιο κέντρο θα πρέπει να γίνονται και οι εγγραφές προσημειώσεων, κατασχέσεων, υποθηκεύσεων χωρίς κανένα κόστος και με μόνη την υποχρεωτική φυσική παρουσία του ατόμου ή νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης που δέχεται την προσημείωση ή υποθήκη.
    3. Άμεσος έλεγχος περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν την τελευταία δεκαετία από εφοριακούς, τελωνειακούς, υπαλ. Πολεοδομίας, Συγκοινωνιών, Περιβάλλοντος, Περιφερειών και δημοσίων επενδύσεων, Αστυνομικών, Δικαστικών-Δικηγόρων, Ιατρών με ποινή την δήμευσή των «πλεοναζόντων» περιουσιακών στοιχείων.

    Στόχος:
     Άμεσος έλεγχος περιουσίας οποιαδήποτε στιγμή
     Άμεσος έλεγχος «πόθεν έσχες» και ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης.
     Μείωση κόστους και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.
     Μείωση της ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΊΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
     Αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων
     Αναγκαστική αποκατάσταση του κύρους των δημόσιων υπηρεσιών και επιβράβευση των υπεύθυνων και ηθικών Υπαλλήλων.
     Περιορισμός της συντεχνίας των Δικηγόρων – Συμβολαιογράφων-Υποθηκοφυλάκων και προστασίας των πολιτών από υπερβολικές χρεώσεις (προσημειώσεις κλπ)

    Ε) Ολική κατάργηση του Αφορολόγητου ορίου φυσικών προσώπων και αναγνώριση όλων των δαπανών ανεξαιρέτως.
    1. Η δαπάνη, είτε γίνεται για ενοίκιο είτε για αγορά ρούχων, είτε για αγορά τσιγάρων από το περίπτερο, αφορά το ίδιο το πρόσωπο και είναι δαπάνη από τα έσοδά του. Άρα θα πρέπει να εκπίπτουν όλες οι δαπάνες.
    2. Να μην ισχύει κανένα όριο για το ύψος των δαπανών είτε για μισθωτούς είτε για επαγγελματίες.

    Στόχοι:
     Να καταστεί ο πολίτης συμμέτοχος στην εξάλειψη της φοροδιαφυγής η οποία γίνεται με την μη έκδοση παραστατικών (αποδείξεων).
    Π.χ όταν δεν εκπίπτει η δαπάνη για αγορά καυσίμων για το αυτοκίνητό μου και δεν λαμβάνω απόδειξη, γιατί να μην «εξυπηρετήσει» ο πρατηριούχος την επιχείρηση που «ψάχνει» δαπάνες από το πλεόνασμα που έχει;
     Όφελος για την επιχείρηση – λήπτη η μείωση των κερδών και πιστωτικός ΦΠΑ
    Πχ γιατί να μην δεχτώ έκπτωση 20% από κατάστημα ενδυμάτων για αγορά χωρίς απόδειξη, όταν για το αντίθετο το όφελός μου είναι μικρότερο;
     Εξάλειψη των «αεριτζήδων» και των «λαμόγιων» από την αγορά.
     Κατάργηση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων ως προς το αντικείμενο αλλά ανόμοιων όσων αφορά τα «συναλλακτικά» ήθη.
     Υποχρεωτικά μερική αποποινικοποίηση του κέρδους των επιχειρήσεων στην συνείδηση των καταναλωτών.

    Στ) Φορολογικοί συντελεστές
    1. Όλα τα εισοδήματα από όλες τις πηγές να ακολουθούν την ίδια κλίμακα της φορολογίας φυσικών προσώπων. (Μισθοί, συντάξεις, μερίσματα, διανεμόμενα κέρδη (που δεν έχουν καμιά φορολόγηση πριν)
    2. Καμιά ειδική ή αυτοτελής φορολόγηση, η οποία θα ανοίγει την «όρεξη» και άλλων συντεχνιών να απαιτούν το ίδιο.
    3. Υψηλοί φορολογικοί συντελεστές σε bonus και επιδόματα.

    Ζ) Διάφορα
    1. Να δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη ή την επιχείρηση να συμψηφίζει απαιτήσεις του από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με υποχρεώσεις του προς αυτόν με ολική ή μερική εκχώρηση των απαιτήσεών του και να παύει η προσαύξηση από την στιγμή της εκχώρησης της.

    α. Πχ μια επιχείρηση έχει να λαμβάνει από τον ΟΑΕΔ την επιδότηση Ν.Θ.Ε και οφείλει ΦΠΑ στον ΔΟΥ να επιτρέπεται η εκχώρησή του.
    β. Πχ μια επιχείρηση έχει να λαμβάνει την επιδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο και οφείλει ΦΠΑ στην ΔΟΥ και ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ

    Να επιτρέπεται η εκχώρησή μέρους της απαίτησης για κάθε φορέα.
    Η αντίθετη εφαρμογή δημιουργεί αίσθημα αδικίας και ασυνέπειας του κράτους προς τον πολίτη. Στις δε επιχειρήσεις ίσως να σημαίνει την αρχή του τέλους μιας επιχείρησης.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
    και ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ της ΚΕΕΕ στην ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    «ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ & ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ Μ. ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:40 | nikolaos mourvakis

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,
    Θα ήθελα να σας προτείνω και εγώ με την σειρά μου κάποιες αλλαγές που πιθανόν να βοηθήσουν :
    1. Στον πίνακα που δηλώνουμε τα Ι.Χ. ή οποιοδήποτε όχημα στην φορολογική μας δήλωση να προσθέσετε εκεί (στον πίνακα 5 ή στον πινακα 7) τα ποσά που καταβάλαμε για ασφάλειες αυτοκινήτων οχημάτων & τελών κυκλοφορίας – έτσι θα γινόταν ποιό έυκολα ο έλεγχος για οχήματα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα (και χάνει χρήματα το κράτος) και οχήματα που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν πληρώσει τα τέλη και δεν έχουν παραδώσει τις πινακίδες. Στις ασφάλειες θα εκδίδει μια φορά αρχές του έτους η ασφαλιστική εταιρεία συνολική απόδειξη καταβολής ασφαλίστρων οπως κάνουν οι ασφάλεις ατυχημάτων και ζωής & για τα τέλη να κατατίθεται στην φορολογική δήλωση η απόδειξη που μα δίνει τράπεζα όταν πληρώνουμε,
    2. Για τις αποδείξεις που αρχίζουμε να μαζεύουμαι θα μπορούσε να γίνει στο taxis net μια βάση δεδομένων όπου με τον αριθμό φορολικού μητρώου που μας αντιστοιχεί να καταχωρούμε τισ αποδείξεις που μαζέψαμε ώστε στο τέλος κάθε μήνα ή τις αρχες να τις περνάμε και έτσι να γίνονται πιο γρήγορα όλες οι διαδικασίες είσπραξης του Φ.Π.Α. και να είναι λιγότερος ο κόσμος που θα πηγαίνει στις εφορίες με καταστάσεις αποδείξεων, για αυτούς που δεν έχουν διαδίκτυο.
    Ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να κάνω προτάσεις.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:44 | Νίκος

    Περί μηχανικών Δημοσίου
    «Για το σχόλιο του ΙΩΑΝΝΗ – 4 Ιανουαρίου 2010 @ 10:40»

    Οι μηχανικοί του Δημοσίου εισπράττουν καθαρά από τα επιδόματα 6 και 7 τοις χιλίοις συνολικά 570 ευρώ/μήνα (με επιφύλαξη προς τα κάτω, γιατί το ένα επίδομα δεν είναι σταθερό και κυμαίνεται στα 100 ευρώ το μήνα). Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για διπλασιασμό μισθού.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:11 | Νίκος

    Παρακαλώ να επανεξεταστεί το θέμα της κατάργησης του αφορολόγητου.
    Έχω την αίσθηση οτι οι μισθωτοί αντιμετωπιζόμαστε πάλι ως υπεύθυνοι για το δημοσιονομικό «χάλι». Να μη μειωθεί το αφορολόγητο. Αντιθέτως, να αυξηθεί με την προσκόμιση αποδείξεων από τους φοροδιαφεύγοντες κλάδους, ως κίνητρο των φορολογουμένων, καθ΄ολοκληρίαν ή με ποσόστωση. Πραγματικά απορώ, κι επειδή δεν είμαι εγώ πιο έξυπνος ή πιο εμβριθής από τους ιθύνοντες, δεν μπορώ να δικαιολογήσω την επιμονή για μείωση της αγοραστικής δύναμης των βασικών καταναλωτών (μισθωτών-συνταξιούχων). Δεν προκύπτει όφελος ούτε για το κράτος ούτε για το λιανικό εμπόριο ούτε για τους φορολογούμενους. Οπότε…;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:22 | EX

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.
    1)ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ 24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.
    ΑΝ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ, ΝΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΦΟΡΟ ΠΟΥ ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.
    ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ, ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ, ΓΙΑ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ!!! Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΠΥΟ.
    2) ΤΟ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΜΕ ΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΣΟΔΩΝ -ΕΞΟΔΩΝ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΥΤΟΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ. ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ ΤΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ, ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΧΑΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    3) ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΟΒΑΡΟ, ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ( ΙΑΤΡΟΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΚΛΙΝΙΚΕΣ, ΤΕΧΝΙΤΕΣ, ΕΝΟΙΚΙΑ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΜΕΣΙΤΕΣ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΚΕΝΤΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ).
    4) ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΠΗΓΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ!!!!
    ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΙΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ;
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ, ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΜΕ ΟΤΙ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.
    5) ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ.
    ΑΝ ΔΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΧ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ, ΜΠΟΡΕΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΥΤΕ ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ. ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΤΟΥ.
    6) ΠΑΡΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΤΟ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:28 | ΣΟΦΙΑ Α.

    Καλησπέρα και καλή χρονιά!
    Το σχόλιό μου αφορά την περίθαλψη ηλικιωμένων. Απασχολούν οι γονείς μου μία κυρία για βοήθεια στο σπίτι, η οποία πληρώνεται κάθε μήνα 700 ευρώ. Οι γονείς μου είναι συνταξιούχοι και τα χρήματα αυτά δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, ούτε εμφανίζονται από την κυρία που τα εισπράττει, η οποία είναι αλλοδαπή. Πιστεύω οτι το θέμα ‘αγγίζει’ πολλές οικογένειες με ηλικιωμένα άτομα (και αντίστοιχα έναν μεγάλο αριθμό απασχολουμένων), οι οποίες δεν επιθυμούν να στείλουν τους ανθρώπους τους σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων, παρόλο που αν το έπρατταν θα μείωναν το ποσό του φόρου κατά το 50% της δαπάνης προς τις επιχειρήσεις αυτές. Συγκεκριμένα προτείνω:
    1) Να μπορούν να μειώσουν οι ηλικιωμένοι τα ποσά που πληρώνουν για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από το φορολογητέο εισόδημα.
    2) Να υποχρεωθούν οι ‘υπάλληλοι-βοηθοί’ να δηλώνουν τα ποσά αυτά ως εισόδημα από την εργασία τους, καθώς, εκτός του οτι δεν φορολογούνται (φοροδιαφυγή), το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών φεύγει στο εξωτερικό.
    3) Να υποχρεωθούν οι ‘υπάλληλοι-βοηθοί’ σε αυτασφάλιση (περίπου όπως γίνεται με τις αποκλειστικές νοσοκόμες αν δεν απατώμαι), προς αποφυγή και της εισφοροδιαφυγής, καθώς τα ηλικιωμένα άτομα δεν είναι σε θέση να προσλάβουν και λογιστή για να διεκπεραιώνει την πληρωμή των εισφορών, τις περιοδικές δηλώσεις κλπ.
    Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μας δίνεται για πρώτη φορά να εκφράσουμε τις απόψεις και ιδέες μας.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:41 | Σορογκας Αλεξανδρος

    Καλημέρα σας καλή χρονιά
    η πρόταση για το φορολογικό είναι μόνο μια

    αποδείξεις πληρωμών για όλα τα αγαθά (προϊόντα και υπηρεσίες),
    καμία διακίνηση προϊόντων χωρίς απόδειξη

    κατάσχεση αυτοκινήτων και σύλληψη οδηγών αυτοκινήτων που διακινούν προϊόντα χωρίς αποδείξεις

    επιτέλους να σταματήσει η ερώτηση από τους διάφορους- με απόδειξη η χωρίς απόδειξη

    ευχαριστώ με εκτίμηση

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:29 | ΡΙΖΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

    ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΥΓΕΙΑΝΣΗΣ ΕΙΝΑΙ
    1.ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΗΔΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ.
    2.ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΠΟΙΟ ΑΝΑΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ.
    3.ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΑΡΗ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:55 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΙΤΣΙΩΤΗΣ

    Η ΤΥΧΗ ΕΥΝΟΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΛΜΗΡΟΥΣ.

    Για άλλη μια φορά μια ακόμα κυβέρνηση πορεύεται στον οικονομικό κυκεώνα χωρίς τόλμη και φαντασία. Διάβαζα στις Σαββατιάτικες εφημερίδες το Άγιο Δισκοπότηρο του one stop shop, δηλαδή την άμεση εξυπηρέτηση των επενδυτών που θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση από μία μόνο Υπηρεσία και χωρίς να χρειάζονται 500 υπογραφές από συναρμόδιους φορείς. Το Άγιο Δισκοπότηρο που ψάχνουν εδώ και δεκαετίες οι εκάστοτε Υπουργοί Οικονομικών.

    Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω. Στη ζωή μας, στην καθημερινότητα μας τα πράγματα είναι ΠΑΝΤΑ πολύ ΑΠΛΑ, όσο και αν πασχίζουμε να τα κάνουμε να φαίνονται πολύπλοκα και δυσεπίλυτα, προκειμένου να καλύψουμε τις ενδογενείς αδυναμίες και τις άθλιες συνήθειές μας.

    Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριε Υπουργέ Οικονομικών είναι πολύ απλά τα πράγματα. Το νοικοκυριό που διαχειρίζεστε καταναλώνει περισσότερα από αυτά εισπράττει. Τι πιο απλό από το να σταματήσει να καταναλώνει πέραν αυτών που εισπράττει. Και πως θα γίνει αυτό πάλι πολύ απλά. Δεν θα πηγαίνουν όλα τα παιδιά κάθε μέρα στην καφετέρια και το σινεμά (κόβονται πλασματικές υπερωρίες και οδοιπορικά) αναβάλλεται για το προσεχές μέλλον η αντικατάσταση του σαλονιού και το φρεσκάρισμα των τοίχων (όπερ μαχαίρι στις δαπάνες δημοσίων σχέσεων και λοιπών από τους φίλους μας τους Υπουργούς) και αν χρειαστεί σταματάμε το φροντιστήριο των παιδιών και τα διαβάζουμε μόνοι μας ( όπερ stop στους χιλιάδες φορείς του δημοσίου, στους συμβούλους και στους μετακλητούς)

    Τώρα, τι θα έκανε ένας συνετός οικογενειάρχης αν έβλεπε ότι τα παιδιά αρχίζουν και γκρινιάζουν και θέλουν να τους επιστραφούν όλα τα ωραία παιχνίδια. Τι πιο απλό από το να κάτσει να τους μιλήσει. Να τους εξηγήσει δηλαδή, ότι όλες αυτές οι σαχλαμάρες (σύγχρονο life style, ακριβά αυτοκίνητα, μπουζούκια, ταβέρνες κ.α.) δεν έχουν καμία αξία, μπροστά στην καλλιέργεια του πνεύματος και στην υιοθέτηση των πραγματικών ΑΞΙΩΝ. Παιδεία, Πολιτισμός, Ποιότητα. Παιδεία για να μπορέσουν να σταθούν σαν άνθρωποι ενός παγκόσμιου χωριού. Πολιτισμός για να μπορούν να απολαμβάνουν πραγματικά τη βόλτα τους, όσο διαρκέσει στην υπέροχη Πατρίδα μας. Ποιότητα, για να μπορούν να εκτιμούν το καθετί με το οποίο ασχολούνται.

    Τέλος, ο συνετός οικογενειάρχης επειδή δεν θέλει να στερηθούν τίποτα τα παιδιά του και επειδή θα έχει πασχίσει για να τους περάσει τις σωστές αξίες και μηνύματα, πρώτα από όλα με τον παραδειγματισμό, θα κοίταζε πως μπορεί να αυξήσει τα έσοδα της φαμίλιας και όχι πως θα τους πάρει τα λεφτά από τα κάλαντα. (ενίσχυση των ξένων επενδύσεων με την απλοποίηση των διαδικασιών, απλό-σταθερό-δίκαιο-και μη μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα, όραμα για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο-πράσινη ανάπτυξη-ανακύκλωση, εκμετάλλευση του αστείρευτου φυσικού μας πλούτου-και της μοναδικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, απλοποίηση του νομοθετικού-δικαιοπρακτικού μας συστήματος κ.α. πολλά) ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ.

    Απλά χωρίς ατέρμονες συζητήσεις, συμβούλια, επιτροπές, εμπειρογνώμονες, know how κ.λ.π. κ.λ.π. ΜΟΝΟ ΑΠΛΑ με σταθερή και απαρέγκλιτη πολιτική βούληση.

    Χρόνια Πολλά, καλή χρονιά σε όλους.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:44 | Νίκος Π.

    Είμαι λογιστής καταρχάς. Γνώμη μου είναι ότι το ποιο βασικό μέτρο που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι η τήρηση βιβλίου αγορών και όχι εσόδων-εξόδων για το σύνολο των επαγγελματιών-εμπόρων που έχουν τζίρο μέχρι 500.000,00 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό έιναι βέβαιη η είσπραξη ΦΠΑ και η φορολόγηση του εισοδήματος, από την στιγμή που ο προσδιορισμός των πωλήσεων θα γίνεται με την χρήση συντελεστών (Όπως τα πρατήρια καυσίμων).Δεν θα χρειάζετε πλέον ούτε το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων για να αναγκαστούν οι έμποροι να εκδίδουν αποδείξεις. Είτε κόψουν απόδειξη είτε όχι, από τη στιγμή που έχουν αγοράσει εμπόρευμα, και ΦΠΑ θα αποδόσουν, και εισόδημα θα δηλώσουν. Δεν θα μπορεί πλέον έμπορος που διατηρεί επιχείρηση για χρόνια να μη αποδίδει ούτε ένα ευρώ ΦΠΑ, όπως γίνεται σήμερα.Οι έλεγχοι που θα γίνονται να αφορούν πλέον εάν υπάρχουν τιμολόγια αγοράς για τα προϊόντα που υπάρχουν στα καταστήματα(απόκρυξη αγορών).Επίσης,θεωρώ, ότι για την σωστή εφαρμογή αυτού του μέτρου είναι απαραίτητη η τήρηση από όλους τους επαγγελματίες, έπαγγελματικού λογαριασμού διαμέσου του οποίου θα πρέπει να ενεργούν το σύνολο των των συναλλαγών που έχουν να κάνουν με επαγγελματίες(ίσως θα μπορούσε να μπεί ένα όριο π.χ. 50 ευρώ, πάνω από το οποίο η εξόφληση της συναλλαγής θα πρέπει να γίνεται διαμέσου αυτού του λογαριασμού).Το μέτρο αυτό είναι πολύ απλό στην εφαρμογή του και άμεσα αποδοτέο.
    Για τους ελέυθερους επαγγελματίες και την παροχή υπηρεσίας, να ισχύουν τα αντικειμενικά κριτηρία που θα έχουν να κάνουν με τα χρόνια άσκησης του επαγγελμάτος, την κατηγορία άδειας(εφόσον απαιτείτε για την άσκηση του επαγγέλματος), τα τετραγωνίκα και την θέση του γραφείου, και εάν αποτελεί το κύριο επάγγελμα του.(Υπάρχουν μισθωτοί που παράλληλα με την μισθωτή τους εργασία ασκούν και ελευθέριο επάγγελμα)

    Η προσπάθεια θέλει αποφασηστικότητα και πυγμή. Πάντα, παντού και πάντοτε κάποιοι θα αντιδράσουν και κάποιοι θα αδικηθούν(Μπορεί και εγώ)
    Νίκος Π.
    Καλή Χρονιά

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:29 | Στράτος Καρυδιώτης

    Οι εναλλακτικοί τραγουδιστές/στριες
    και οι μικρές μουσικές σκηνές με τα εναλλασσόμενα προγράμματα

    Γενικά

    Θα ήθελα εδώ να εκθέσω το θέμα των εισοδημάτων και της φορολόγησης των τραγουδιστών/στριών εκείνων που ΔΕΝ εμφανίζονται στα μεγάλα και «εμπορικά» νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, αλλά στα πολυάριθμα πλέον στις μέρες μας, μικρά μαγαζιά των 80 έως 150, 200 ατόμων, με τα εναλλασσόμενα προγράμματα ζωντανής μουσικής.

    Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να ενημερωθεί ακριβώς για το πώς λειτουργούν όλες αυτές οι εναλλακτικές, μικρές μουσικές σκηνές και για το πώς αμείβονται οι τραγουδιστές (αλλά και οι αντίστοιχοι μουσικοί τους) που παίζουν σε αυτές, πριν προχωρήσει σε μέτρα τα οποία μπορεί να είναι άδικα και να πλήξουν ένα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΤΟΠΙΟΥ.

    Οι αμοιβές σε αυτά τα μαγαζιά δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σχέση με τα υπέρογκα και γαργαλιστικά κασέ (νυχτοκάματα) που ο πολύς κόσμος λανθασμένα νομίζει ότι παίρνουν όλοι ανεξαιρέτως οι τραγουδιστές στα νυχτερινά κέντρα.

    Όμως πολλοί τραγουδιστές/στριες (και μουσικοί), γνωστοί ή άγνωστοι στο ευρύ κοινό, νέοι ή και παλαιότεροι, κάποιοι και με σημαντική δισκογραφία πίσω μας, έχουμε συνειδητά επιλέξει να βιοποριζόμαστε από κάποια άλλη δουλειά ή εισόδημα και να εμφανιζόμαστε μόνο σε τέτοιους χώρους, όπου μπορούμε πιο άμεσα και πιο καλλιτεχνικά να παρουσιάζουμε τις δουλειές μας απευθυνόμενοι στο ειδικό κοινό του είδους της μουσικής που υπηρετεί ο καθένας μας (τζαζ, ροκ, world music, electronica, παραδοσιακό, πειραματικό, κλπ)

    Και είμαστε περήφανοι γιατί προωθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την τέχνη μας, προωθούμε και τον πολιτισμό της χώρας μας και με τις μουσικές μας κρατάμε ζωντανές τις γειτονιές και τις συνοικίες των πόλεων μας και εξευγενίζουμε τις ψυχές εκείνων που ψάχνουν να μας βρουν και να μας ακούσουν.

    Οι αμοιβές

    Οι τραγουδιστές του «είδους» που περιγράφω και οι μουσικοί που τους συνοδεύουν αμείβονται με βάση το εισιτήριο εισόδου σε αυτά τα μαγαζιά που χωράνε από 80 έως 150, 200 άτομα. Η τιμή του εισιτηρίου κυμαίνεται από 8 έως 15, σπάνια 20, 25 ευρώ, από τα οποία οι καλλιτέχνες παίρνουν συνήθως λιγότερο από το μισό. Το ποσό που προκύπτει βάσει του εκάστοτε αριθμού εισιτηρίων μοιράζεται ανάμεσα στα μέλη του κάθε συγκροτήματος. Αν ένας τραγουδιστής έχει μαζί του πολλούς μουσικούς μπορεί να καταλήξει… να μην πληρωθεί ο ίδιος ή να πληρώσει τους μουσικούς από την τσέπη του, πράγμα το οποίο συμβαίνει αρκετές φορές, ειδικά σε εκείνους τους τραγουδιστές που σέβονται τους συνεργάτες τους.
    Ο αριθμός των εμφανίσεων του κάθε τραγουδιστή/συγκροτήματος ποικίλει από την… μία ή δύο εμφανίσεις μέσα σε ολόκληρη την χειμερινή σεζόν, μέχρι την μια εμφάνιση κάθε μήνα του χειμώνα, ή την μια μέρα την κάθε βδομάδα για 3, 4 βδομάδες, ή τα δύο, τρία Σαββατοκύριακα το χρόνο κλπ, ανάλογα με τη δουλειά που έχει να παρουσιάσει ο κάθε καλλιτέχνης, τον κόσμο που τον ακολουθεί κλπ.
    Υπολογίστε το συνολικό ετήσιο εισόδημα και θα καταλάβετε ότι αυτού του τύπου οι τραγουδιστές/στριες ΔΕΝ βιοπορίζονται καν από αυτή τους την ιδιότητα.

    Όσοι δεν γνωρίζουν ή δεν μπορούν να καταλάβουν την ιδοσυγκρασία/ιδεολογία/στάση ζωής όλων αυτών των «ρομαντικών» μπορεί και να χαμογελάσουν φιλύποπτα διαβάζοντας τα παραπάνω. Όμως πάρα πολλοί τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί που ζούνε σαν ασκητές προκειμένου να υπηρετήσουν την τέχνη τους όπως εκείνοι θέλουν, γνωρίζουν πολύ καλά για τι πράγμα μιλάω και συμφωνούν.

    Τα τεκμήρια

    Στη δεκαετία του 90 εφαρμόστηκε και στους τραγουδιστές η φορολόγηση βάσει τεκμηρίων. Τα τεκμήρια των τραγουδιστών ορίστηκαν βάσει του αριθμού δίσκων που έχει ο καθένας στο βιογραφικό του.
    Για τους τραγουδιστές που ανέφερα πάρα πάνω τα τεκμήρια αυτά είναι άδικα και έφεραν πολλά προβλήματα στον «χώρο». Πλήχτηκαν σκληρά οι πιο αγνοί και εναλλακτικοί του χώρου… που αναγκάστηκαν να πληρώσουν την εφορία από τα άλλα εισοδήματά τους, μια και σε πολλές περιπτώσεις το ποσό που ζητήθηκε να καταβάλουν ήταν μέχρι και μεγαλύτερο από ολόκληρο το πραγματικό ποσό που είχαν εισπράξει μέσα στον χρόνο από τις εμφανίσεις και τους δίσκους τους.
    Αν λοιπόν υπάρχει σκέψη για την χρήση του νόμου των τεκμηρίων για τους τραγουδιστές, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω. Είναι πάρα πολύ απογοητευτικό να τα δίνεις όλα στην τέχνη σου και σαν ανταμοιβή να σε αντιμετωπίζουν απλά σαν κλέφτη.

    Συναυλίες

    Πολλοί από τους τραγουδιστές και τα συγκροτήματα αυτού του είδους δίνουν τα καλοκαίρια συναυλίες οργανωμένες από δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους. Θα ήθελα να τονίσω ότι τις περισσότερες φορές οι συναυλίες αυτού του συγκεκριμένου είδους των τραγουδιστών και των συγκροτημάτων με συνειδητά χαμηλό προφίλ, είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με τις συναυλίες και τις περιοδείες των μεγάλων, γνωστών ονομάτων. Και οι αμοιβές επίσης ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τα ποσά που ακούγονται ότι παίρνουν κάποια μεγάλα ονόματα και σχήματα που περιοδεύουν στους δήμους. Οι πληρωμές γίνονται τις περισσότερες φορές μετά από πολλούς μήνες, πάντα και μόνο μετά με την έκδοση των αντίστοιχων παραστατικών.
    Αυτά τα παραστατικά θεωρούνται τεκμήρια και αυτομάτως σε βάζουν σε άλλη κλάση, σαν να θεωρούν ότι έχεις κάνει πολύ περισσότερες συναυλίες από όσες δήλωσες. Αυτό όμως είναι λάθος, εφόσον είναι αδύνατον να πληρωθείς από δήμο ή από πολιτιστικό σύλλογο, χωρίς να δώσεις το αντίστοιχο παραστατικό.

    Εκτιμώντας την πρόθεση για διάλογο έγραψα αυτήν την επιστολή που ελπίζω να ληφθεί υπ’ όψιν του υπουργείου οικονομικών. Το ζήτημα αυτό μπορεί να αφορά ένα πολύ μικρό αριθμό φορολογούμενων πολιτών, όμως το θεωρώ σημαντικότατο, γιατί πέρα από οικονομικό και μόνο, είναι κυρίως και ζήτημα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Παρακαλούμε να μην αποθαρρύνετε τους πιο αγνούς, πιο δημιουργικούς και πιο έντιμους από τους Έλληνες δημιουργούς και καλλιτέχνες.

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:16 | Μιχαήλ

    Κύριε Υπουργέ,

    τα άνεργα και ανύπαντρα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας που κατοικούν μαζί με τους γονείς τους πρέπει να υπολογίζονται ως προστατευόμενα μέλη. Σήμερα για παράδειγμα μια τετραμελής οικογένεια, γονείς με 2 παιδιά άνω των 26 ετών, που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό με έξοδα όπως φαγητό, ρουχισμό, ιατρούς κτλ. είναι πέρα για πέρα άδικο να έρχεται το κράτος και υπολογίζει μόνο 2 άτομα, τους γονείς αφήνοντας τα άνεργα παιδιά ανασφάλιστα.

    Κύριοι, τα περισσότερα νοικοκυριά και σωστές οικογένειες τα παιδιά τους τα κρατάνε στο σπίτι και δεν τα πετάνε στους δρόμους. Ειδικά όταν έχουμε πάνω από 1.000.000.000 ανέργους καταλαβαίνεται πόσες οικογένειες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Ένα κοινωνικό και δίκαιο κράτος, όταν δεν μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας, θα πρέπει τουλάχιστον να στηρίζει αυτούς που επιβαρύνονται.
    Δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε από ένα δίκαιο και κοινωνικό κράτος να βγει από το καβούκι του, να δει τα πραγματικά προβλήματα και να διορθώσει.
    Μην ξεχνάμε ότι η ανεργία έχει χτυπήσει τα περισσότερα σπίτια. Δεν είναι δυνατόν όταν σε ένα σπίτι μένουν 4 και εργάζεται 1 ή 2, να αλληθωρίζει το κράτος και τους 4 να τους βλέπει 2. Είναι δίκαιο το κράτος να θεωρεί ως προστατευόμενα μέλη στη φορολογική δήλωση «τα ανύπαντρα και άνεργα μέχρι 26 ετών»;
    Είναι δυνατόν να πετάξεις τα παιδιά σου έξω από το σπίτι, επειδή έχουν πέσει θύματα της ανεργίας; Επιτέλους κύριοι αγαπήστε τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και βρείτε τρόπους να βοηθήσετε και να στηρίξετε τις οικογένειες που έχουν ανέργους.

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ:
    Ανύπαντρα και άνεργα παιδιά ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ που συνοικούν με τους γονείς να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη, ώστε να ασφαλίζονται στο βιβλιάριο ασθενείας των γονέων αλλά και τα έξοδα των παιδιών να εκπίπτουν στην φορολογική δήλωση των γονέων.

    Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει «…πρέπει να σκεφτόμαστε τους ανέργους.» συμπληρώνω και αυτούς που τους φροντίζουν.

    Με εκτίμηση
    Μιχαήλ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:15 | Νικόλαος Μπεκιάρης

    1. Τροποποίηση για τα τέλη κυκλοφορίας:
    Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση θα πρέπει ο ρυπαίνων να πληρώνει. Δε θεωρώ, ότι είναι δίκαιο κάποιος με ένα παλαιό αμάξι 1400cc που κάνει κατά μέσο όρο 5000 χιλ. ετησίως να πληρώνει περιβαλλοντικό τέλος, ενώ κάποιος με ένα καινούριο αμάξι 5000cc και ο οποίος κάνει 50000χιλ ετησίως να μην πληρώνει. Για να γίνει το «ο ρυπαίνων πληρώνει» προτείνω το ακόλουθο.
    α. Καταρχήν κατάργηση των τελών κυκλοφορίας όλων των αυτοκινήτων
    β. Αύξηση στην τιμή της βενζίνης κατά 15% έως 20%. Με τον τρόπο αυτό, όποιος κυκλοφορεί πολύ με το αυτοκίνητό του, ή έχει αμάξι μεγάλου κυβισμού και άρα αυξημένης κατανάλωσης θα πληρώνει παραπάνω. Για παράδειγμα, ένα αμάξι 1600cc που πληρώνει τέλη κυκλοφορίας 202 ευρώ, αν αυξηθεί η βενζίνη κατά 18 λεπτά το λίτρο, το ποσό αυτό θα το πληρώσει αν κάνει περίπου 13000χιλ ετησίως (ένας αποδεκτός μέσος όρος κυκλοφορίας ενός αυτοκινήτου ετησίως). Αν κυκλοφορεί λιγότερο, τότε θα έχει οικονομία, αν κυκλοφορεί περισσότερο, τότε θα ξοδεύει παραπάνω από τα τέλη. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ακριβώς το ο ρυπαίνων πληρώνει και όχι ο κατέχων παλαιό πληρώνει.

    2. Προτάσεις για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος.
    Το φορολογητέο εισόδημα, μπορεί πιστεύω με την ύπαρξη της μηχανοργάνωσης να υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια, μέσω αντικειμενικών κριτηρίων. Ως τέτοια κριτήρια μπορούν να είναι τα ακόλουθα:
    α. Οι πληρωμές που κάνουμε όλοι μας στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΕΥΔΑΠ κλπ).
    β. Οι πληρωμές που καταβάλλουμε για τη χρήση κινητών και σταθερών τηλεφώνων – διαδικτύου
    γ. Οι πληρωμές για πετρέλαιο θέρμανσης.
    δ. Πληρωμές που καταβάλλουμε για πιστωτικές κάρτες – δάνεια.
    ε. Τεκμήριο κατοχής αυτοκινήτου (αυτό να είναι ως ένα μικρό ποσοστό της αξίας του αυτοκινήτου ως καινούριο). Για παράδειγμα, ένα αμάξι που η αξία του ως καινούριο έχει 20000 ευρώ, να θεωρείται ετήσιο τεκμήριο κατοχής το 10% ή το 20% αυτής ήτη 2000 έως 4000 ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς το κόστος ετήσιας συντήρησης ενός αυτοκινήτου, τέλη κυκλοφορίας και ασφάλειας, είναι τουλάχιστον 1000 ευρώ, χωρίς αυτό να κυκλοφορεί ούτε ένα χιλιόμετρο. Το τεκμήριο όμως να υπολογίζεται βάση της αξίας του αυτοκινήτου όμως ως καινούριο, και όχι βάση των κυβικών που γινόταν παλαιότερα, καθώς υπάρχουν αμάξια ιδίων κυβικών που το ένα έχει διπλάσια τιμή από το άλλο). Αντίστοιχα θα πρέπει να μπουν τεκμήρια για σκάφη αναψυχής, τροχόσπιτα, αεροπλάνα κλπ.
    στ. Πληρωμές που κάνουμε για ιδιωτικές ασφάλειες ζωής ή περίθαλψης.
    ζ. Πληρωμές που κάνουμε για ιδιωτικά σχολεία, παιδικούς σταθμούς, φροντιστήρια, γυμναστήρια κλπ.
    η. Πληρωμές που καταβάλλονται για ενοίκια πρώτης ή εξοχικής κατοικίας
    Σε όλες τις παραπάνω δαπάνες μας, φαίνεται καθαρά το Φορολογικό μας μητρώο, και είναι δαπάνες τις οποίες σίγουρα τις καταβάλλουμε. Αν κάποιος έχει μεγάλο σπίτι και εξοχική κατοικία, τότε σίγουρα ξοδεύει περισσότερα για ΔΕΗ από ότι ένας συνταξιούχος που κατοικεί σε ένα μικρό δυάρι. Αν μπορεί κάποιος να στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία, τότε θα πρέπει να έχει και το εισόδημα για να το κάνει αυτό. Όλες οι ανωτέρω δαπάνες είναι ανελαστικές.
    Το συνολικό λοιπόν εισόδημα κάποιου ατόμου – οικογένειας, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί στο 120% έως 150% των ανωτέρω ανελαστικών δαπανών. Με τον τρόπο αυτό, ένας μισθωτός που δηλώνει όσα ακριβώς παίρνει, δε θα έχει πρόβλημα, αφού εφόσον δε θα έχει από αλλού εισοδήματα, τότε δε θα ξοδεύει περισσότερα από τα ανωτέρω. Αντίθετα, αν έχει και κάποια δεύτερη «μαύρη» εργασία, άρα και υψηλότερα εισοδήματα, θα εμφανιστούν και αυτά.