Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • Δράμα 4 Ιανουαρίου 2010
    Αρ. Πρωτ. 123

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Α) Απαλλαγή τήρησης βιβλίων εμπόρων και επαγγελματιών (υπηρεσίας) για αγορές ή πωλήσεις αντίστοιχα μέχρι 25.000 και 15.000 ευρώ αντίστοιχα.
    1. Απαλλαγή καθεστώτος ΦΠΑ (Αγγλία – Ιταλία). Πληρώνει – εισπράττει – δεν αποδίδει.
    2. Μη ένταξη τους σε προγράμματα της Ε/Ε
    3. Φορολόγηση με βάση τις αγορές και τις πωλήσεις αντίστοιχα που θα δηλώνονται μόνο στο τέλος του έτους, με συντελεστές 7% και 10% αντίστοιχα.
    4. Υποβολή των δηλώσεων τους και πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ταυτόχρονα άσχετα αν έχει οφειλές στον ΟΑΕΕ, στο ΙΚΑ ή το Δημόσιο.
    5. Η μη υποβολή δήλωσης συνοδεύεται με ανάκληση άδειας και ποινή αποκλεισμού μέχρι την εξολοκλήρου εξόφληση χωρίς προσαυξήσεις.
    6. Όλα τα φορολογικά έσοδα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων απευθείας στους ΟΤΑ.
    7. Δικαίωμα ασφάλισης και του ή της συζύγου στον ΟΑΕΕ, με μόνο το ασφάλιστρο συντάξεως ούτως ή άλλως ο /η σύζυγος και τα παιδιά όσο είναι προστατευόμενα, καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από τον έναν και μόνο ασφαλισμένο γονέα.

    Βασικοί Στόχοι:
    1. Μείωση του κόστους λειτουργίας τους (ελάχιστο κόστος λογιστή 100 €/μήνα ή 1200€/έτος)
    2. Κίνητρο, η χαμηλή φορολόγηση, για δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
    3. Ενίσχυση της αυταπασχόλησης, με ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας.
    4. Ανταγωνιστικό περιβάλλον έναντι των πολυκαταστημάτων (λόγω απαλλαγής ΦΠΑ, επιτρέπει καλύτερη πολιτική τιμών)
    5. Διαφάνεια στην λειτουργία τους και στις συναλλαγές με τη ΔΟΥ.
    6. Αποσυμφόρηση των ΔΟΥ και εξοικονόμηση προσωπικού (Μη θεώρηση στοιχείων και μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων)
    7. Λύνεται ένα τεράστιο διαχρονικό πρόβλημα ανασφάλιστων γυναικών που εργάζονται ίσως και περισσότερο από τον άνδρα που είναι στο όνομά του επιχείρηση.
    8. Άμεση αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ με διεύρυνση των ασφαλισμένων και όχι με αύξηση των ασφαλίστρων.
    9. Άμεση συμβολή στον διαχωρισμό των ΟΤΑ από την κεντρική Διοίκηση -Μερική αυτονόμηση εσόδων.
    10. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης με επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες.

    Β) Αφορολόγητα αποθεματικά με δικαίωμα «ανάλυσής» τους την 3ετία και μέχρι του 80% των ετήσιων κερδών των επιχειρήσεων με υποχρέωση διακράτησης των επενδυτικών αγαθών για 5 χρόνια (ίδιος χρόνος με Αναπτυξιακό Νόμο)
    1. Σε περίπτωση που γίνεται ετήσια ανάλωση, να επιτρέπεται η δημιουργία αφορολόγητου αποθεματικού κατά 100% των κερδών.
    2. Για τις νέες επιχειρήσεις να ισχύει ειδική περίοδος 5 ετών προθεσμίας ανάλωσης του Αφορολόγητου αποθεματικού.
    3. Να ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις εκτός αυτών με τζίρο κάτω των 15000€ για Υπηρεσίες και Εμπορικές με αγορές κάτω των 25.000€.

    Γ) Αποδοχή δαπανών χωρίς παραστατικά, αλλά με αποδεικτικά στοιχεία, για περιβαλλοντικούς σκοπούς ή ενέργειες κοινωνικής ευθύνης για μέχρι 1% του τζίρου των επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας και έχουν τζίρο από 300000€ και πάνω.

    Δ) «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
    1. Άμεση κατάργηση των «άμισθων» υποθηκοφυλάκων, (γιατί γελάνε και οι κατσίκες), ένταξη των κτηματολογικών κέντρων στις ΔΟΥ και οπωσδήποτε άμεση ψηφιοποίηση και διασύνδεση όλων των κέντρων μεταξύ τους, πρώτον για άμεση πρόσβαση – ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων και δεύτερον για άμεσο έλεγχο του «πόθεν έσχες» των αγορών τη στιγμή που γίνονται, οπουδήποτε στην Ελλάδα. Σήμερα υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία ατόμων που θα έπρεπε να έχουν κατασχεθεί για οφειλές στο Δημόσιο ή σε πιστωτές, αλλά λόγω διαφοράς στοιχείων κατοικίας και ιδιοκτησίας δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά.
    2. Στο ίδιο κέντρο θα πρέπει να γίνονται και οι εγγραφές προσημειώσεων, κατασχέσεων, υποθηκεύσεων χωρίς κανένα κόστος και με μόνη την υποχρεωτική φυσική παρουσία του ατόμου ή νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης που δέχεται την προσημείωση ή υποθήκη.
    3. Άμεσος έλεγχος περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν την τελευταία δεκαετία από εφοριακούς, τελωνειακούς, υπαλ. Πολεοδομίας, Συγκοινωνιών, Περιβάλλοντος, Περιφερειών και δημοσίων επενδύσεων, Αστυνομικών, Δικαστικών-Δικηγόρων, Ιατρών με ποινή την δήμευσή των «πλεοναζόντων» περιουσιακών στοιχείων.

    Στόχος:
     Άμεσος έλεγχος περιουσίας οποιαδήποτε στιγμή
     Άμεσος έλεγχος «πόθεν έσχες» και ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης.
     Μείωση κόστους και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.
     Μείωση της ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΊΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
     Αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων
     Αναγκαστική αποκατάσταση του κύρους των δημόσιων υπηρεσιών και επιβράβευση των υπεύθυνων και ηθικών Υπαλλήλων.
     Περιορισμός της συντεχνίας των Δικηγόρων – Συμβολαιογράφων-Υποθηκοφυλάκων και προστασίας των πολιτών από υπερβολικές χρεώσεις (προσημειώσεις κλπ)

    Ε) Ολική κατάργηση του Αφορολόγητου ορίου φυσικών προσώπων και αναγνώριση όλων των δαπανών ανεξαιρέτως.
    1. Η δαπάνη, είτε γίνεται για ενοίκιο είτε για αγορά ρούχων, είτε για αγορά τσιγάρων από το περίπτερο, αφορά το ίδιο το πρόσωπο και είναι δαπάνη από τα έσοδά του. Άρα θα πρέπει να εκπίπτουν όλες οι δαπάνες.
    2. Να μην ισχύει κανένα όριο για το ύψος των δαπανών είτε για μισθωτούς είτε για επαγγελματίες.

    Στόχοι:
     Να καταστεί ο πολίτης συμμέτοχος στην εξάλειψη της φοροδιαφυγής η οποία γίνεται με την μη έκδοση παραστατικών (αποδείξεων).
    Π.χ όταν δεν εκπίπτει η δαπάνη για αγορά καυσίμων για το αυτοκίνητό μου και δεν λαμβάνω απόδειξη, γιατί να μην «εξυπηρετήσει» ο πρατηριούχος την επιχείρηση που «ψάχνει» δαπάνες από το πλεόνασμα που έχει;
     Όφελος για την επιχείρηση – λήπτη η μείωση των κερδών και πιστωτικός ΦΠΑ
    Πχ γιατί να μην δεχτώ έκπτωση 20% από κατάστημα ενδυμάτων για αγορά χωρίς απόδειξη, όταν για το αντίθετο το όφελός μου είναι μικρότερο;
     Εξάλειψη των «αεριτζήδων» και των «λαμόγιων» από την αγορά.
     Κατάργηση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων ως προς το αντικείμενο αλλά ανόμοιων όσων αφορά τα «συναλλακτικά» ήθη.
     Υποχρεωτικά μερική αποποινικοποίηση του κέρδους των επιχειρήσεων στην συνείδηση των καταναλωτών.

    Στ) Φορολογικοί συντελεστές
    1. Όλα τα εισοδήματα από όλες τις πηγές να ακολουθούν την ίδια κλίμακα της φορολογίας φυσικών προσώπων. (Μισθοί, συντάξεις, μερίσματα, διανεμόμενα κέρδη (που δεν έχουν καμιά φορολόγηση πριν)
    2. Καμιά ειδική ή αυτοτελής φορολόγηση, η οποία θα ανοίγει την «όρεξη» και άλλων συντεχνιών να απαιτούν το ίδιο.
    3. Υψηλοί φορολογικοί συντελεστές σε bonus και επιδόματα.

    Ζ) Διάφορα
    1. Να δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη ή την επιχείρηση να συμψηφίζει απαιτήσεις του από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με υποχρεώσεις του προς αυτόν με ολική ή μερική εκχώρηση των απαιτήσεών του και να παύει η προσαύξηση από την στιγμή της εκχώρησης της.

    α. Πχ μια επιχείρηση έχει να λαμβάνει από τον ΟΑΕΔ την επιδότηση Ν.Θ.Ε και οφείλει ΦΠΑ στον ΔΟΥ να επιτρέπεται η εκχώρησή του.
    β. Πχ μια επιχείρηση έχει να λαμβάνει την επιδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο και οφείλει ΦΠΑ στην ΔΟΥ και ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ

    Να επιτρέπεται η εκχώρησή μέρους της απαίτησης για κάθε φορέα.
    Η αντίθετη εφαρμογή δημιουργεί αίσθημα αδικίας και ασυνέπειας του κράτους προς τον πολίτη. Στις δε επιχειρήσεις ίσως να σημαίνει την αρχή του τέλους μιας επιχείρησης.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
    και ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ της ΚΕΕΕ στην ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    «ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ & ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ Μ. ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:52 | ΦΙΛΑΡΕΤΗ

    Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι το τελευταίο μέτρο, που θα πρέπει να εφαρμοστεί, στην περίπτωση που δεν αποδόσουν όλα τα υπόλοιπα.
    Αρχικά θα πρέπει να διευρυνθεί η βάση εφαρμογής του ΦΠΑ, σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι σήμερα απαλλάσσονται, όπως π.χ. συμβολαιογράφοι, καλλιτέχντες κ.α..
    Επίσης οι δηλώσεις ΦΠΑ θα ήταν καλό, να υποβάλλονται απο όλους κάθε μήνα ή τουλάχιστον δίμηνο, και όχι κάθε τρίμηνο όπως γίνεται σήμερα, για να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:34 | EX

    Ο ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ.
    ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΥΨΟΣ ( Π.Χ 5000€) ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΗΠΤΗ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΗ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ Η ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚ.
    ΕΤΣΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΝΩΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΦΟΥ ΞΕΡΕΙ ΤΗΝ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!!!!!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:25 | ΔΟΞΑΚΗΣ Σ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΩΡΩΠΟΣ

    k. ΥΠΟΥΡΓΕ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΔΥΝΑΤΑ ,
    Τοσο εγω οσο και οι φιλοι μου ασχετως πολιτικων πεποιθησεων συμφωνουμε οτι ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ οπως λετε στη διαδικτυακη σελιδα σας και ειμαστε
    ΜΑΖΙ σας και θελουμε να πιστευουμε οτι και εσεις ΜΠΟΡΕΙΤΕ να πολεμισετε το δρακο της φορο/εισφοροδιαφυγης και να κανετε ξανα δυνατη και κυριως
    ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ την ΕΛΛΑΔΑ μας.
    ΚΑΝΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ (ΜΠΟΡΩ)
    ΣΑς ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΔΥΝΑΜΗ
    ΔΟΞΑΚΗΣ Σ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, 67
    ΩΡΩΠΟΣ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:35 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΣ ΓΕΩΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΠΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ.
    ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΡΟ Η ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑ ΟΤΑΝ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΦΠΑ ΝΑΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΣΗ ΦΟΡΟΥ ΙΣΗ ΜΕΤΟ 1,5% ΤΩΝ ΔΗΛΩΜΕΝΩΝ ΕΣΟΔΩΝ. ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΘΑ ΙΣΟΣΚΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ.ΕΤΣΙ ΗΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΤΟ ΦΠΑ[ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ Η ΧΡΕΩΣΤΙΚΟ] ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΤΟΥ 1,5% ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ.ΜΕ ΑΥΤΟ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΗΕΙΣΠΡΑΞΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ [ΔΩΡΑ,ΜΙΣΘΟΙ,ΕΠΙΔΩΜΑΤΑ ].ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΑΤΑ ΔΥΟ [2] ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΟ17% ΑΝΤΙ ΤΟΥ 19% ΚΑΙ ΤΟΥ 9% ΣΕ 8%.ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ BONUS ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΤΙΜΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΟΠΟΥ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΝΑΙ 3% ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΕΚΤΑΜΕΙΕΥΕΤΑΙ .
    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:05 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΥΚΑΣ

    ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΡΥΘΜΗΣΗΣ ΤΟΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΠΩΣ ΑΠ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΗΣΗ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ Κ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ,ΠΡΟΣΠΑΘΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΙΣ? ΤΙ ΦΟΡΟΥΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΣ ΟΤΑΝ ΕΠΙΔΙΔΕΤΕ Σ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΕΞΕΥΡΕΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ?ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ,ΠΟΥ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΑΓΩΣΗ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΡΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ!ΣΚΕΦΤΗΤΕ,Κ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕΜΑΣ,ΠΑ ΓΩ ΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΣΤΕΙΡΙΑΣΜΟΥΣ,ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ,ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:23 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΛΤΑΣ

    Επειδή η διαφθορά ευθύνεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στη διόγκωση του φαινόμενου της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής καθώς και σε πολλούς ακόμα τομείς του Δημόσιου βίου, η ριζική και αποτελεσματική πάταξη του φαινόμενου είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητη για την βελτίωση της εικόνας της χώρας μας και τον περιορισμό των ολέθριων αποτελεσμάτων που συνεπάγεται.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ
    Σύσταση ειδικού σώματος (έστω: Ειδικό δικαστήριο πάταξης της διαφθοράς στο Δημόσιο) από ανώτερους και ανώτατους δικαστές, που θα ελέγχουν ΑΜΕΣΑ όσες περιπτώσεις περιέρχονται με οποιονδήποτε τρόπο στην αντίληψη του.
    Αυστηροποίηση του Υπαλληλικού κώδικα και επιβολή αυστηρών ποινών.
    Όποιος υπάλληλος του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, συλλαμβάνεται αποδεδειγμένα να δωροδοκείται, αφού επιληφθεί το ειδικό Δικαστήριο, εντός μηνός απολύεται από την Υπηρεσία. Έναντι της απόφασης μπορεί η υπάλληλος να ασκήσει έφεση, αλλά η ποινή θα επιβληθεί και οι συνέπειες για τον υπάλληλο θα είναι άμεσες.
    Ανάλογες ποινές και εφαρμογή point system, επιβάλλονται στον προϊστάμενο και τον Διευθυντή του υπαλλήλου που παρανόμησε.
    Έτσι το βάρος του ελέγχου για την συμπεριφορά του υπαλλήλου πέφτει στους προϊσταμένους και όχι στο Δημόσιο ή σε ειδικά σώματα επιθεωρητών, που μόνο κόστος για το Δημόσιο και παραπέρα αύξηση της διαφθοράς πετυχαίνουν.
    Η αιτιολογία για την επιβολή ποινών στον προϊστάμενο και τον διευθυντή του παρανομούντος υπαλλήλου, είναι ότι λόγω πλημμελούς ελέγχου συνετέλεσαν σε ένα βαθμό, στη βλάβη των συμφερόντων του Ελληνικού λαού.
    Αυστηρός έλεγχος για τήρηση των διαδικασιών από την πλευρά του Ειδικού Δικαστηρίου.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:57 | ΤΖΟΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    1.Πρέπει να δοθεί ευκαιρία στους πολίτες για να κάνουν καταγγελίες προς το υπουργείο μέσω τηλεφώνου (που θα απαντά) ή μέσω e-mail σχετικά με όλους τους τρόπους φοροδιαφυγής που αντιλαμβάνονται στο περιβάλλον τους και στις δραστηριότητές τους. Εάν δημιουργηθεί οικονομική αστυνομία αμέσου δράσεως θα μπορεί να επιλαμβάνεται αμέσως στις παραπάνω καταγγελίες.
    2.Σήμερα στην λαϊκή αγορά της γειτονιάς μου παρατήρησα ότι ταμιακή μηχανή είχε μόνον ένας πωλητής.Μήπως η άδεια που έχουν οι πωλητές λαϊκών αγορών πρέπει να συνδεθεί με την υποχρεωτική λειτουργία ταμιακής μηχανής;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:34 | ΓΑΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    1. Η κάλυψη όλου του ποσού του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες με αποδείξεις το θεωρώ άδικο. Αυτό θα πλήξει όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν με δελτίο παροχής, και έχουν χαμηλά εισοδήματα (μέχρι 10.000-12.000€), οι οποίοι δεν θα μπορούν να μαζέψουν αρκετές αποδείξεις αφού τα κυριότερα έξοδά τους είναι τα ενοίκια, κοινόχρηστα, λογαριασμοί, κ.α., τα οποία όμως δεν συνυπολογίζονται στις αποδείξεις. Το πιο δίκαιο θα ήταν να ξεκινούν και αυτοί από ένα ποσό (π.χ. 5.000-6.000€) όπως και οι μισθωτοί ή να έχουν το ίδιο αφορολόγητο των μικροσυνταξιούχων.

    2. Υπάρχει μία κατάφωρη αδικία στον τρόπο με τον οποίο η εφορία υπολογίζει για το αν μία κατοικία είναι πρώτη ή δεύτερη.
    Εγώ και η σύζυγός μου έχουμε από ένα δυάρι στην ΑΘήνα (50 + 45 ΤΜ). Εδώ και 10 χρόνια περίπου μένουμε μόνιμα στην Μυτιλήνη (παραμεθόριος). Πριν ένα εξάμηνο αγοράσαμε ένα διαμέρισμα (110ΤΜ)με δάνειο, διότι μέχρι τώρα ήμασταν με ενοίκιο.
    Και εδώ συναντήσαμε τη φοβερή αντίφαση. Ενώ το Ταμείο Παρακαταθηκών από το οποίο πήραμε το δάνειο (η σύζυγός μου είναι δημόσιος υπάλληλος) θεωρεί με βάση τα κριτήρια που θέτει ότι, τα υπάρχοντα διαμερίσματα στην Αθήνα δεν καλύπτουν τις στεγαστικές μας ανάγκες (απαιτείται διαμέρισμα πάνω από 90 ΤΜ, λόγω παιδιού) και ότι το σπίτι που αγοράσαμε αποτελεί Α’ κατοικία, έρχεται η εφορία και με τα δικά της κριτήρια δεν το θεωρεί Α’ κατοικία (διότι αυθαίρετα προσθέτει τα ΤΜ των δύο σπιτιών της ΑΘήνας 50+45=95 και λέει ότι καλύπτουν τις ανάγκες μας > 90 ΤΜ (?).
    Εάν καταργήσετε τη διάταξη που είχει περάσει πέρυσι η ΝΔ για όσους πάρουν δάνεια το 2009-2010, ανεξαρτήτως κατοικίας (αυτή η διάταξη μας καλύπτει καθώς η εφορία τη θεωρεί Β’ κατοικία, οπότε και για εμάς θα υπάρχει μείωση φόρου από τους τόκους), θα διατηρήσετε αυτή την αδικία. Ή τουλάχιστον αλλάξτε τα κριτήρια που εφαρμόζει η εφορία ως προς το τι είναι Α’ κατοικία ή όχι και προσαρμόστε τα με αυτά που εφαρμόζει το Ταμείο Παρακαταθηκών ή πολύ περισσότερο με αυτά που εφαρμόζει το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο σας (Οικονομικών) ως προς την επιδότηση αγοράς σπιτιού (Α’ κατοικία) σε προβληματικές περιοχές (παραμεθόριος) για τους δημοσίους υπαλλήλους (όπου και εκεί θεωρούνε ότι τα υπάρχοντα σπίτια δεν καλύπτουν τις στεγαστικές μας ανάγκες και θα μας δώσουν την επιδότηση – 40% της αντικειμενικής αξίας).

    3. Επίσης θεωρώ ότι είναι αδικία όσοι έχουν ένα διαμέρισμα (Αθήνα) και εισπράττουν ένα ενοίκιο (το οποίο φορολογείται κανονικότατα) να μην συμψηφίζετε με το ενοίκιο που πληρώνει σε μία άλλη πόλη (και ειδικά όταν αυτή είναι παραμεθόριος – Μυτιλήνη).

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:10 | ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΘΑ

    Σχετικά με την συλλογή αποδείξεων από πολίτες για το αφορολόγητο.
    Στις αποδείξεις των ΔΕΚΟ περιλαμβάνονται και οι αποδείξεις ΟΤΕ? Το σωστό είναι να μην περιλαμβάνονται οι αποδείξεις όλων των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών διαφορετικά θα οδηγήσετε τους πολίτες σε ανταγωνιστικές του ΟΤΕ εταιρείες.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:09 | Ιπποκράτης και όχι Ωνασης

    Είμαι υγειονομικός, ιδιώτης και δίνω πάντα αποδείξεις και εγώ και η συντριπτική πλειοψηφία των σχετικά νέων -εως 12 χρόνια δουλειάς- συναδέλφων. Έλεος πια. Σταματήστε να δαιμονοποιείτε έναν κλάδο που οι περισσότεροι ιδιώτες μετά από 10-15 χρόνια σπουδών,αντιμετωπίζουν το 7% στα πρώτα 5 χρόνια να κλείνουν τα ιατρεία και φεύγουν στο εξωτερικο για δουλειά, λέγοντας ότι πάνε για μετεκπάιδευση γιατί ντρέπονται και γιατί θα τους κοτσάρετε και την ταμπέλα του αποτυχημένου. Σταματήστε επιτέλους για ελάχιστους πραγματικά να μας τσουβαλιάζετε όλους. Υπάρχουν άνθρωποι που στα 35-38 τους μένουν ακόμα με τους γονείς τους, κινούνται με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, και η σύνταξη που θα τους δώσει το κράτος είναι 460 ευρώ!!! Αλλά αυτά βέβαια δεν ενοχλούν κανέναν. Αυτά δεν τα δίνει το υπουργείο στα κανάλια, λες και όλοι έχουμε ιατρεία στο Κολωνακι και πελάτες τους Κολωνακιώτες καρχαρίες. Οχι κύριοι, κάποιοι μένουμε σε επαρχίες και χωριά. Καποιοι προσφέρουμε σε νησιά. Δεν είμαστε όλοι εκατομμυριούχοι, αλλα αυτό σας χαλάει το παραμύθι περί «πλουσιοπάροχα αμοιβομένων γιατρών».
    Αν θέλετε να κάνετε δουλειά, βάλτε όλους να κόβουν αποδείξεις και ελεγξτε το δημοσιο χρήμα . Από τους ταξιτζήδες που πουλάνε τρέλα επι χρόνια,τους πανεπιστημιακούς που χειρίζονται τα κονδύλια προς πολύ μυστήριες κατευθύνσεις
    (καταραμένη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια!)αλλά και τους πανεπιστημιακούς με τις δευτερο-τρίτες δουλειές, τις κομμώτριες, τους μεσίτες, τους περιπτεράδες,τους νομικούς που δεν πληρώνουν καν την ασφάλειά τους, αλλά την πληρώνει ο πελάτης μέσω παραβόλων, τους αρτοποιούς, τα εκδοτήρια εισητηρίων για το μετρο, το λεωφορείο,το σινεμά,τα θέατρα, τα ιδιαίτερα, τους τοπογράφους, τους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν, οπουδήποτε δίνουμε χρήματα όλοι και το θέμα θα λυθεί μονομιας. Έτσι κάποιοι δε θα παρασιτούν σε βάρος άλλων και έτσι θα σταματήσει η ανοησία να στρέφεται η μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη. Ο εχθρός είναι κοινός. Η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα. Και επομένως τα λεφτά μας κινούνται οριζόντια και κυκλικά . Αυτή είναι η φτώχεια που πρέπει να χτυπήσουμε. Αλλιώς θα βρεθούμε στο πολύ δυσάρεστο αποτέλεσμα, ακόμη και αν όλοι κόβουνε αποδείξεις σε όλους, να συνειδητοποιήσουμε αυτό που πραγματικά φοβόμαστε και ξορκίζουμε: Ό,τι δεν έχουμε λεφτά ικανά να καλύψουν τις βασικές και ζωτικές ανάγκες της χώρας. Ειλικρινά μακάρι να τα καταφέρουμε σα χώρα.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:31 | Xρήστος Στεφόπουλος

    Καλημέρα κ.Παπακωνσταντίνου..Πολύ σημαντική και καινοτόμα η ανοιχτή επαφή με το κόσμο..θα ηθελα να σας κανω μόνο μία πρόταση..Ξερετε, θα έπρεπε να υπάρχει και η ψυχολογικη και συναισθηματικη πλευρά στην πολιτική..Ποιο είναι το Βασικότερο κριτήριο για μια κοινωνία ισότητας? Μα φυσικά η Κοινωνική ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.. Τι σημαίνει αυτό?

    ΠΡΟΤΑΣΗ:

    ΚΑΝΕΝΑΣ δημόσιος υπάλληλος να μην αμοίβεται πανω απο 7.000 Ευρώ το μήνα καθαρά..Όσο και οι Βουλευτές..Να υπαρχει μια κλίμακα και τιποτα αλλο.
    Για σκεφτείται το εξής απλό: πως θα νιωσουν οι χιλιάδες των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΤΕΒΕ με μισθούς 700 και 400 ευρώ με αυτό το πλαφόν σε μία ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΣΗ? πόση ψυχολογική δικαιοσύνη και αίσθηση δικαίου? Δηλαδή κ.Υπουργέ, πόσα χρήματα θελει το μήνα ένας προιστάμενος ή διευθυντής του δημοσίου για να ζήσει? δεν του φτάνουν 7.000 ευρώ? πρέπει να παίρνει 15.000 και 20.000 για ενα πιάτο φαγήτο την ημέρα? Δώστε στο λαό μια ψυχολογική ισορροποία και ηθική αποκατάσταση..Κάντε την επανασταση της δικαιης μοιρασιάς σε όλους..Αγγίξτε το συναισθημα του απλού πολίτη…ΔΏΣΤΕ του Όραμα …Επιτέλους ΤΕΛΟΣ με τις 500.000 του ΟΤΕ, τις 340.000 της ΕΡΤ..
    Είναι ΟΝΕΙΔΟΣ κ. Υπουργέ..
    Τολμήστε…

    Χρήστος Στεφόπουλος..Κοινωνικός Λειτουργός-Σύμβουλος

    ΥΓ.. Ο Μισθός μου ειναι 1450 Ευρώ το μηνα..και ζώ αξιοπρεπώς..

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:36 | Γιώργος

    Κ.Υπουργέ & λοιποί Κυβερνητικοί φορείς,
    κάποια σχόλια από κάποιον λειτουργό της Δημόσιας Διοίκησης.
    Δεν θα αναφερθώ μόνο στο φορολογικό αλλά κυρίως στην κακοδιαχείρηση του Δημοσίου Χρήματος. Όχι από τους υπαλλήλους οι υπάλληλοι (πλην ελάχιστων επίορκων εξαιρέσεων) κάνουν τη δουλειά τους στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος. Πολλοί εξ’ημών δίνουμε την ψυχή μας στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στον διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
    Απορώ πως τόσοι «σύμβουλοι» και «επιτροπές εμπειρογνωμόνων» δεν μπορούν να σκεφτούν και να συμβουλέψουν τους εκάστοτε Υπουργούς για το αυτονόητο που ένας απλός υπάλληλος του Υπουργείου το ξέρει καλύτερα.
    Πάρτε έναν προϋπολογισμό ενός Δημοσίου Φορέα, και πιάστε τον από την αρχή ανά Κ.Α.Ε. Μερικοί Κ.Α.Ε. δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν, αλλά και από αυτούς που πρέπει να υπάρχουν μπορεί να γίνει δραστική μέίωση στους περισσότερους .
    Καταργήστε φορείς και υπηρεσίες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Υ.ΠΕ. του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για μια δομή που κοστίζει πάρα πολλά λεφτά στο Δημόσιο χωρίς ουσιαστικά να προσφέρει τίποτα. Μόνο ακριβοπληρωμένες θέσεις για τους διοικούντες, υπέρογκα λειτουργικά έξοδα, απσχόληση προσωπικού που θα μπορούσε να διατεθεί στα Νοσοκομεία και στις λοιπές δομές της Υγείας (περιορίζοντας έτσι τις ανάγκες για προσλήψεις στην Υγεία). Ούτως ή άλλως οι διαγωνισμοί και οι προμήθειες διενεργούνται από τα Νοσοκομεία.
    Τα Νοσοκομεία θα έπρεπε να έχουν έναν Διοικητή το πολύ (να μην πω μόνο Δ.Σ.) . Οι υπόλοιποι Υποδιοικητές το μόνο που κάνουν είναι να πληρώνονται για δημόσιες και «ρουσφετολογικές» σχέσεις. Να φύγουν οι προμήθειες από τα Νοσοκομεία και να διενεργούνται οι κυριότεροι διαγωνισμοί από το Υπουργείο.
    Ήρθε η προηγούμενη Κυβέρνηση, εν μέσω οικονομικής κρίσης, και μειώνει το φόρο για τους μηχανικούς που παίρνουν δουλειές του Δημοσίου από 3% σε 1%. Και τώρα θα πρέπει οι υπάλληλοι να υποστούν μείωση των αποδοχών τους κατά 10% ή και παραπάνω.
    Ο προηγούμενος υφυπουργός οικονομικών πάλι, επεκτείνει το νόμο για την ημερήσια αποζημίωση των μηχανικών του δημοσίου που μεταβαίνουν για την επίβλεψη δημοσίων έργων, σε όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου που απλώς κατέχουν πτυχίο Μηχανικού (ΑΕΙ-ΤΕΙ) ή Πληροφορικής και μετακινούνται για οποιοδήποτε υπηρεσιακό λόγο σε 70,00 ευρώ την ημέρα.
    Τόσα χρόνια έτρεχε το περιβόητο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας». Είναι τόσο πρωτότυπο και καινοτόμο να γίνουμε επιτέλους Κοινωνίας της Πληροφορίας για να λυθούν τα χρόνια προβλήματα του Δημοσίου και της φοροδιαφυγής? Μηχανογράφηση και online σύνδεση παντού. Αντί να μαζέουμε τις αποδείξεις και να χρειαστούμε ένα επιπλέον δωμάτιο στο σπίτι μας για να τις φυλάμε, γιατί δεν παρακρατείται ο ΦΠΑ απ’ευθείας στην πηγή?
    Κυκλοφορούν χιλιάδες αυτοκίνητα μεγάλου κυρίως κυβισμού, τα οποία δεν είναι δηλωμένα στην Εφορία. Κι όμως οι ιδιοκτήτες τους πηγαίνουν στην εφορία και προμηθεύονται κανονικά το σήμα τελών κυκλοφορίας.
    Μήπως θεωρείτε ότι όλα αυτά τα αυτοκίνητα είναι των δημοσίων υπαλλήλων? Τα πράγματα είναι απλά, το μόνο που χρειάζεται είναι τόλμη. Ελπίζω να τη διαθέτετε.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:20 | Δημήτρης

    Ολοι γνωρίζουμε ότι τα κατά τόπους λογιστικά γραφεία αναπτύσουν οικείες σχέσεις με την εφορία όπου δραστηριοποιείται το γραφείο τους με αποτέλεσμα να υπάρχει συνναλαγή ανάμεσα στους πελάτες τους και την αρμόδια εφορία της περιοχής τους.

    Θα πρέπει να βρεθεί μια δικλίδα ασφαλείας ώστε να πάψουν οι λογιστές να λειτουργούν ώς συνδετικός κρίκος στην συναλλαγή που γίνεται ανάμεσα στους ελεύθερους επαγγελματίες πελάτους τους και την εφορία.

    Οι αρμόδιοι ας το έχουν υπόψιν τους και αυτό.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 08:18 | Κωνσταντίνος

    Καλημέρα σας και καλή χρονιά
    Είμαι 42 ετών παντρεμένος, με τρια παιδιά.Θέλω να μου εξηγήσετε το μηνιαίο-ετήσιο εισόδημα για μία αξιοπρεπή ζωή,για μια πενταμελή οικογένεια (δεν εργάζεται η σύζυγος), με τα σημερινά έξοδα και με την δωρεάν παιδεία και υγεία;;΄(εάν υπάρχει),ετσι ώστε η φορολόγηση να έχει σχέση με τα μηνιαία έξοδα της οικογένειας (ανάλογα με τα άτομα),και όχι απο τα έσοδα που μπορεί να υπάρχουν εκτός απο τον μισθό όπως π.χ ενοίκια.
    Να υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο διαβίωσης ανάλογα με τις στατιστικές που έχουν αναλυθεί στην τηλεόραση και ισχύουν και στην καθημερηνότητα π.χ περίπ[ου 3000 euro για μία πενταμελή οικογένεια το μήνα, και πάνω απο το ετήσιο όριο να φορολογείται, εάν δεν υπάρχούν άλλες υποχρεώσεις όπως σπουδές.
    Για όλα τα παραπάνω πρέπει ο καθένας να υποβάλει με ειλικρίνεια κάθε χρόνο το φορολογικό έντυπο.

    Ευχαριστώ για την δυνατότητα να εκφραστώ.

    Σημείωση: Δώστε μεγάλο ενδιαφέρον για την Παιδεία,την Υγεία και παντού γραπτές εξετάσεις για εύρεση Εργασίας.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 07:36 | Παναγιώτης Κονδύλης

    ==Αποθέσατε τόν αὐλόν καί ἀναλάβετε τὸ ἀμφίβληστρον[δίκτυ].==

    «Ἁλιεὺς αὐλητικῆς ἔμπειρος, ἀναλαβὼν αὐλοὺς καὶ τὰ δίκτυα, παρεγένετο εἰς τὴν θάλασσαν καὶ στὰς ἐπί τινος προβλῆτος πέτρας, τὸ μὲν πρῶτον ᾖδε, νομίζων αὐτομάτους πρὸς τὴν ἡδυφωνίαν τοὺς ἰχθύας ἐξαλεῖσθαι πρὸς αὐτὸν. Ὡς δὲ, αὐτοῦ ἐπὶ πολὺ διατεινομένου, οὐδὲν πέρας ἠνύετο, ἀποθέμενος τοὺς αὐλοὺς ἀνείλετο τὸ ἀμφίβληστρον καὶ βαλὼν κατὰ τοῦ ὕδατος πολλοὺς ἰχθύας ἤγρευσεν. Ἐκβαλὼν δὲ αὐτοὺς ἀπὸ τοῦ δικτύου ἐπὶ τὴν ἠιόνα, ὡς ἐθεάσατο σπαίροντας, ἔφη· «Ὦ κάκιστα ζῷα, ὑμεῖς, ὅτε μὲν ηὔλουν, οὐκ ὠρχεῖσθε, νῦν δὲ, ὅτε πέπαυμαι, τοῦτο πράττετε.»
    Πρὸς τοὺς παρὰ καιρόν τι πράττοντας ὁ λόγος εὔκαιρος.» [Αρχ.Ελλην.Γραμματεία]

    ==Σημασιολογία:

    -Αὐλός=σουραύλι, Σημασιολογικά=λόγια.
    -Αμφίβληστρον=δίχτυ, Σημασιολογικά=έλεγχος-διασταύρωση-ΜΥΚΥΟ, πιάσιμο φοροφυγάδων
    -ἤγρευσεν=ψάρεψε, Σημασιολογικά=πιάνω τους φοροφυγάδες και εισφοροφυγάδες.
    -Παρὰ καιρόν=εξωπραγματικά, Σημασιολογικά=παρά την κρισιμότητα της κατάστασης-κρίση.
    -Λόγος εὔκαιρος=εύκολα τα λόγια, Σημασιολογικά=έργα όχι λόγια.
    -Ηδυφωνία=γλυκύς ήχος, Σημασιολογικά=ωραία λόγια….
    -..οὐκ ὠρχεῖσθε=δεν χορεύατε ὅτε ηὔλουν…αλλά χορεύετε[σπαρταράτε] τώρα που άφησα το σουραύλι και με τα δίκτυα σας έβγαλα στην ακτή. -Συμπέρασμα=μήπως είμαστε αφελείς σαν τον αυλητή ψαρά ? Διαφορετικά δεν θα φθάναμε εδώ που φθάσαμε.-

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 01:31 | K..P. GERASOUDIS

    Συμπληρωματικά της 02 Ιανουαρίου 2010 23.07

    Α) Στο ενδιαφέρον μέτρο των αποδείξεων θα ανακύψουν κάποια σοβαρά προβλήματα , που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας όπως :

    οι λαθρομετανάστες που δέν μπορούν να πάρουν ΑΦΜ και δέν κάνουν φορολογική δήλωση, που είναι το 20% του πληθυσμού, γενικά όλοι όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο απαλλάσσονται από την υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης, πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα έτσι ώστε αυτοί να έχουν μια μικρή απώλεια ή ένα μικρό κέρδος από την μή ή την συγκέντρωση αποδείξεων,
    επίσης το πρόβλαμα θα είναι έντονο στα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την ψυχαγωγία ( μπαρ , κέντρα διασκέδασης κλπ νυχτερινά μαγαζιά), διότι είναι σε όλους γνωστό ο τρόπος με τον οποίο φοροδιαφεύγουν, πάντα με την συναίνεση του πελάτη,
    σοβαρές δυσχέρειες στο μέτρο θα υπαρξουν και με τους : υδραυλικούς, επισκευαστές οικιακών συσκευών, ηλεκτρολόγους κλπ οι οποίοι παρέχουν υπηρεσία κατά οίκον, και όλα γίνονται μέσω γνωστού
    επίσης άλυτο το πρόβλημα με τα φακελάκια στο χώρο της υγείας.
    Και πολλές άλλες περιπτώσεις που διακινείται μαύρο χρήμα από παράνομες δραστηριότητες
    Το συμπέρασμα είναι ότι θα υπάρξουν σοβαρά πρβλήματα στο κυνήγι των αποδείξεων, για αυτό καθίσταται : ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ της ΗΛ.Κ.Α.(ηλεκτρονική κάρτα αγορών) ή buy card,για Φ.Π & Ν.Π.( για όλους ) σε : εμπορικά καταστήματα,χονδρεμπόριο , λιανεμπόριο, τράπεζες, χρηματιστήριο κλπ συναλλαγές, που θα αποτελέσει την κατακλείδα του π ό θ ε ν έ σ χ ε ς

    Β)ΑΛΛΗ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΙΝΑΙ ότι πρέπει να απεμπλακούν οι εφορίες να κάνουν την δουλειά των ΚΕΠ, ίσως ήρθε η ώρα να λειτουργήσουμε όπως η Ευρώπη :
    Σταδιακή υποβολή όλων των δηλώσεων και καταβολή των φόρων μέσω διαδικτύου,για μηδενική προσέλευση των φορολογουμένων στις εφορίες, να ασχοληθεί η πλειοψηφία των εφοριακών με ελέγχους,
    απλά, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ταλαιπωρία του κοινού, να μήν πάμε σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, για τον λόγο αυτό πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο οι υπηρεσίες ώστε ο πολίτης να ενημερώνεται, να καθοδηγείται και να βοηθιέται στο 100% των υποθέσεών του, με την σύσταση στις Δ.Ο.Υ. , ειδικού τμήματος, τηλεφωνικής υπηρεσίας, με ικανό αριθμό τηλ. γραμμών ανάλογα με τον πλήθος των φορολογουμένων της κάθε Δ.Ο.Υ., επάνδρωση αυτών με έμπειρους εφοριακούς να γνωρίζουν σχεδόν τα πάντα , και το τμήμα αυτό πρέπει να λειτουργεί σε 12ωρη βάση δλδ: 8,30 π.μ. – 20,30 μ.μ.

    Γ) Το ότι υπάρχει φοροδιαφυγή το γνωρίζει όλος ο κόσμος

    ποιός όμως γνωρίζει πόσο ακριβώς φοροδιαφεύγει ο καθένας μας?

    το εύλογο αυτό ερώτημα έχει την απάντησή του,

    ότι εκτός από τον επιχειρηματία ή γενικά τον φορολογούμενο, το γνωρίζει και ο λογιστής του,

    άρα εδώ υφίσταται μιά σοβαρή π α ρ ά μ ε τ ρ ο ς του προβλήματος, που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, δηλαδή η γνώση του λογιστή για την έκταση της φοροδιαφυγής,

    άρα θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή και ο λογιστής να μήν χάνει την δουλειά του , αλλά και να γίνει κοινωνός των ευθυνών του, διότι στην ουσία συγκαλύπτει εν γνώσει του την φοροδιαφυγή.

    Ευχαριστώ, Καλή επιτυχία

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:20 | ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΚΩΝ/ΟΣ

    ΤΙΜΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΟΧΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ.ΕΔΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΙΣΩ ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΑΣ ΕΠΕΣΕ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ Η ΠΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΤΡΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!….

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:53 | GIORGIO B.

    Πολύ σωστό να ισχύσει το <> για τους εφοριακούς, αλλά τι θα γίνει με τους φοροτεχνικους-λογιστές,οι οποίοι φροντίζουν πάντα με το πολύ αζημίωτο να μας απαλλάξουν απο τα … δυσβάσταχτα βάρη μας?

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:57 | ΡΟΔΙΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

    ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ.ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΣΟΔΑ -ΕΞΟΔΑ.ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ ΑΠΟΨΕΩΣ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΣΩΣΤΟ.ΟΜΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΓΚΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΕΝΣΗΜΑ.ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ 1/4 ΕΩΣ 1/3 ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΕΡΥΣΙ ΠΛΗΡΩΣΑ 25000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΕΙΝΟΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ 79 ΕΝΣΗΜΑ ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΟΥ ΣΤΕΡΗΣΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΙΑΛΨΗ ΓΙΑ ΤΟ 2009.ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΡΗΣΕ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΓΙΟΥ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕΙΡΑ ΑΛΛΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.ΤΙ ΠΟΙΟ ΟΞΥΜΩΡΟ?
    ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΣΗΜΑΣΙΑ.ΑΣ ΣΚΕΦΤΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΣΤΕΡΕΙΤΟ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:47 | Αθανασιάδου Μαρία

    1) Το γεγονός και μόνο ότι, όταν στη Δ.Ο.Υ. ζητούν μια συγκεντρωτική κατάσταση τιμολογίων πελατών προμηθευτών, την ζητούν σε ΔΙΣΚΕΤΑ δείχνει την ανάγκη για εκσυγρονισμό.
    2) Το γεγονός και μόνο ότι, οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. ερμηνεύουν κατά το δοκούν μια εγκύκλιο δείχνει την ανάγκη για άρση της μονιμότητας τους για να εξαναγκαστούν, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, να εργαστούν.
    3) Το γεγονός και μόνο ότι κατά τους ελέγχους σε καταστήματα «προκαλούν» παραβάσεις οι εν λόγω υπάλληλοι, δείχνει το μέγεθος της σαθρότητας του συστήματος.

    4) Ίσα μέτρα και σταθμά. Δεν είανι δυνατόν να απαλλάσομαι για 120 μέτρα εγώ για μια πρώτη κατοικία στο Δενδροπόταμο και ο άλλος για τα ίδια μέτρα στο Πανόραμα.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:18 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    -ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΙΑΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ,ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ
    -ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΠΙΟΡΚΟΥ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑ ΜΗ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΑΛΛΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΟΡΚΟΥ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥ.
    -ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.
    -ΟΠΟΙΟΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
    -ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΕΠΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΟΡΚΟΥ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ.ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΜΙΑ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΝΑ ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ;
    -ΦΤΙΑΞΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:14 | ΚΛΗΜΗΣ Ν.ΒΕΛΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Για την είσπραξη του ΦΠΑ πρέπει ο υπολογισμός όταν αφορά μεταπώληση εμπορευμάτων να γίνεται αποκλειστικά επί αγορών.Όταν αφορά παρασκευή ή μεταποίηση εμπορευμάτων να προεισπράτετε ένα μέρος του ΦΠΑ με συντελεστές.
    Για την πάταξη της φοροδιαφυγής προτείνω να υπάρχουν σε μόνιμη βάση μικτά συνεργεία ελέγχου σε κομβκά σημεία ,που θα απαρτίζονται από εφοριακό,αστυνομικό και κάποιο δημόσιο υπάλληλο .Η σύνθεση των συνεργείων να μην είναι η ίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα.
    Επίσης στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει η επέκταση του τροχονομικού ελέγχου που κάνει η αστυνομία και σε παραστατικά διακίνησης εμπορευμάτων ιδίως στα επαγγελματικά αυτοκίνητα και σε περίπτωση παράβασης να διαβιβάζετε εντολή ελέγχου των εμπλεκομένων επιχειρήσεων από τα μεικτά συνεργεία.
    Για τη είσπραξη φόρων πρέπει και οι επιχειρήσεις ή οι πολίτες να μπορούν να πληρώσουν γι’αυτό χρειάζεται μια εθνική αφύπνιση ώστε όλοι μας να αγοράζουμε Ελληνικά προιόντα όταν είναι εφάμιλλα ή και καλύτερα των εισαγομένων.Οι σύλλογοι καταναλωτών πρέπει έντεχνα με διαφημήσεις να στηρίξουν τους Έλληνες παραγωγόυς και τις Ελληνικές επιχειρήσεις.Στην Γερμανία το 2009 δεν πουλήθηκε ούτε ένα κιλό ελληνικό σπαράγγι γιατί πρόλαβαν και βγήκαν τα γερμανικά στα ράφια.
    Κάντε κάτι με τους μεγαλογιατρούς δεν έχουν τον θεό τους.Εκμεταλλεύονται τον πόνο του κοσμάκη και την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας .Σε περίπτωση που αποδεικνύεται ότι χρηματίζονται ή ότι φοροδιαφεύγουν να τους αφαιρείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος.
    Μαζί με εμένα χιλιάδες γονείς πληρώνουμε συνάλλαγμα για να σπουδάσουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό.
    Θα μπορούσε το κράτος να εξοικονομήσει χρήματα δίνοντας τη δυνατότητα σε φοιτητές του εξωτερικού μετά από επιτυχή φοίτηση ενός ή δύο ετών συνέχιση των σπουδών σε ελληνικά πανεπιστήμια πληρώνοντας δίδακτρα όπως στο εξωτερικό.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 23:06 | Βελέντζας Ιωάννης

    Αξιότιμοι κύριοι του υπουργείου οικονομικών

    Σχετικά με το νοικοκύρεμα της οικονομίας μας,και την εξοικονόμηση
    πόρων στην περίοδο των ισχνών αγελάδων πού ζούμε,πρέπει κατά την
    γνώμη μου να εξετάσουμε όλες τις περιπτώσεις που δαπανώνται χρήμα-
    τα που κατά την ταπεινή μου γνώμη ειναι σε βάρος άλλων πολιτών.
    Είμαι συνταξιούχος ναυτικός του εμπορικού ναυτικού, και οταν πριν
    45 χρόνια μπήκα στη θάλασσα, οι ανύπανδρες κόρες των ναυτικών μετά
    τον θάνατο των γονέων τους έπαιρναν την σύνταξη του πατέρα τους
    μέχρι τον θάνατό τους. Το προνόμιο αυτό έχει πριν πολλά χρόνια κα-
    ταργηθεί για τούς ναυτικούς, οι οποίοι δεν παίρνουν και τις υψηλές
    συντάξεις.Γιατί αυτό το προνόμιο να ισχύει για τις κόρες των στρα-
    τιωτικών και σωμάτων ασφαλείας, πολλές εκ των οποίων συζούν χωρίς
    να παντρεύονται, για να επωφελούνται αυτού του προνομίου,και υπάρ-
    χουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις.Επανεξετάστε αυτό το θέμα.
    Και να μην ξεχνάμε οτι μάθαμε στο σχολείο.
    <>

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 23:37 | Στέλιος Ηλιάδης

    Χρόνια πολλά σε όλους!
    Δύο προτάσεις που συμφωνούν πολλοί ψιφοφόποι και του ΠΑΣΟΚ.
    1. Δημιουργία ιδιοτικών πανεπιστημίων συνεπάγεται με :
    – επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ
    – εισφορά στα ασφαλιστικά ταμεία
    – εισφορά από ΦΠΑ
    – πολλες θέσεις εργασίας πριν και μετά τη λητουργία τους
    – είσπραξη φόρου εισοδήματος από τα κέρδη που θα προκήψουν
    – οικονομία για χιλιάδες οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους
    στο εξωτερικό
    – κέρδος πολλών εκατομμυρίων συναλλάγματος για το δημόσιο

    μή μας λέτε ότι θέλετε ίση εκπαίδευση γιά όλους.Όποιος έχει την οικονομική άνεση ούτως ή άλλως στέλνει το παιδί του στο εξωτερικό.
    Εξ’άλλου και σε κράτοι του ανατολικού μπλοκ λητουργού σήμερα ιδιοτικά πανεπιστήμια.

    2. Άδειες για σύγχρονες ιδιοτικές μαρίνες διότι ο τόπος έχει ανάγκη από πολλές,καθώς η σημερινή κατάσταση είναι μία ντροπή για τους ξένους που έρχονται να απολαύσουν καλοκαιρινές διακοπές. Σήμερα πέρνουν τα εύσημα χώρες ανταγωνίστριες όπως Κροατία και Τουρκία.

    Τα οφέλη για το δημόσιο είναι ίδια με αυτά των ιδιοτικών πανεπιστημίων.

    Με εκτίμηση

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 23:03 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΛΙΑΚΟΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΗΔΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΕΔΕΧΘΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ (ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ) ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΤΕΡΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΑ ΤΕΛΗ, ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΑ ΝΑ ΕΚΠΕΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ 2009…

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 23:28 | ΓΙΑΝΝΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Αν κρίνω από αυτά που ακούγονται από τα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια, είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ένα ακόμα φορολογικο φιάσκο
    Βλέπω ότι όλη η συζήτηση περιστρέφεται στο πως θα πιάσει η εφορία τον υδραυλικό το ταξιτζή, τον περιπτερά και τον κάθε μικροεπαγγελματία.
    Κύριοι πρέπει να κάνετε μία διάκρυση των φοροφυγάδων σε αυτούς που όσα ποσά και αν γλυτώσουν με τον φοροδιαφυγή , το σύνολο των εισοδημάτων τους θα ξαναπέσει στην αγορά (ακριβώς γιατί τα εισοδηματά τους είναι μικρά) και σε αυτους που τα ποσά που θα φοροδιαφύγουν, ακριβώς γιατί είναι πολλά και πλεονάζοντα θα τα φυγαδεύσουν στο εξωτερικό (Μεγαλογιατροί , μεγαλοδικηγόροι, μεγαλοεργολάβοι, προμηθευτές, νυκτερινά κέντρα, καλλιτέχνες, Golden boys και λοιπά κοράκια που λυμαίνονται τον πλούτο της Ελλάδας.
    Αν για παράδειγμα ένας υδραυλικός βγάζει 30000 Ευρώ και δηλώσει 15000 Ευρώ σαν εισόδημα γλυτώνει 3000-4000 Ευρώ φόρο αλλά επειδή για να ζήσει την οικογένειά τους θα ξοδεύσει και τις 30000 Ευρώ ένα ποσό της τάξεως των 1000-1500 Ευρώ θα καταλήξει στα Ταμεία του Κράτους υπό μορφή ΦΠΑ, εμέσων φόρων, τελών, χαρτοσήμων κλπ.
    Ενώ στην περίπτωση των μεγαλοφοροφυγάδων επειδή ακριβώς τα χρήματα που φοροδιαφεύγουν δεν τους χρειάζονται για την διαβιώσή τους δεν ανακυκλώνονται στην αγορά και καταλήγουν σε Ελβετικές τράπεζες.
    Πάρτε παράδειγμα από εσάς τους ίδιους τους βουλευτές που με 8000 Ευρώ τον μήνα και με πολλαπλάσιο εισόδημα από το επάγγελμα που εξασκείτε (οι περισσότεροι από εσάς είστε γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί που το πελατολόγιο σας ακριβώς επειδή είστε βουλευτές έχει πολλαπλασιαστεί) , που πληρώνεται (το είπαν σήμερα στις ειδήσεις) περίπου 400 Ευρώ για ασφάλεια, και 300 ευρώ για φόρο εισοδήματος το μήνα. (Ενώ όποιος κτίζει πληρώνει για κάθε εργάτη καθυμερινά 50-60 Ευρώ για τη ασφάλιση του , δηλαδή το μήνα 1250-1500 Ευρώ ο εργάτης στο ΙΚΑ , ενώ ο βουλευτής 400 Ευρώ, και τι σύνταξη θα πάρει ο εργάτης και τι και πόσες συντάξεις θα πάρετε εσεις ως βουλευτές? και σε πόσα χρόνια θα συνταξιοδοτηθεί ο εργάτης και σε πόσα χρόνια συνταξιοδοτείται ο βουλευτής)
    Και που τα πάτε τα πλεονάζοντα χρήματα? δεν τα φυγαδεύεται μήπως?
    Αλλά ας επανέλθουμε στη συμπαθή τάξη των των μεγαλοφοροφυγάδων
    πάνω στους οποίους πρέπει να ρίξετε την προσοχή σας και αυτοί είναι

    1. Μεγαλογιατροί , η φοροδιαφυγή των οποίων θα περιοριστεί μόνο αν καθιερωθεί το καθεστώς των θεωρημενων συνταγολογίων-αποδείξεων, γιατι ο γιατρός δεν μπορεί να αποφύγει την έκδοση συνταγής προς τον πελάτη του, εάν λοιπόν η συνταγή είναι και ταυτόχρονα και απόδειξη τότε το προβλημα της φοροδιαφυγής θα περιοριστεί
    2. Μεγαλοδικηγόροι, η φοροδιαφυγή της συμπαθούς αυτής τάξεως θα περιοριστεί με την αναπροσαρμογή των διπλοτύπων που κόβουν για τις παραστάσεις στα διάφορα δικαστήρια σε πραγματικές τιμές και όχι εικονικές.
    3.Νυκτερινά κέντρα , στην περίπτωση των νυκτερινών κέντρων πρέπει να καθιερωθεί ο θεσμός του εισιτηρίου εισόδου με παρουσία εφοριακού στην είσοδο (οπως παλια στους κινηματογράφους) και την ταυτόχρονη σύσταση μικτών 3μελών επιτροπών (1 εφοριακός, 1 δικαστικός, ενας αστυνόμος) με τυχαία καθημερινή σύσταση των επιτροπών για αυνόητους λόγους
    4.Συνοικιακά και επαρχιακα εστιατόρια , ταβέρνες, μπάρ όπου η φοροδιαφυγή οργιάζει
    Στην περίπτωση αυτή να καθιερωθεί η απόδειξη να προσκομίζεται στον πελάτη μαζί με το φαγητό, (να είναι πάντα στο τραπέζι επάνω η αποδειξη) έτσι ωστε να διευκολύνεται το έργο της 3μελούς μικτή επιτροπής ελέγχου.
    5. Στο κύκλωμα οικοδομή – Δημόσια έργα , προς θεού το πρόβλημα δεν λύνεται με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας γιατί η επιβάρυνση μετατίθεται στον αγοραστή
    Το πρόβλημα λύνεται με αύξηση του ΕΚΟ που θα αναγκάσει τους κατασκευαστές να ζητάνε τιμολόγια από τα διάφορα συνεργεία, και δευτερογενώς θα περιορίζει κατά πολύ τα διαθεσιμα (εικονικά τιμολόγια) προς τεχνικές εταιρείες δημοσίων έργων που αφ’ ενός περιορίζουν την φορολογητέα ύλης τους και αφ΄’ ετέρου κατακλέβουν τους μετόχους τους. είναι γνωστόν το φαινόμενο τεχνικών εταιρειών με πάπλουτο μεγαλομέτοχο, καταχρεωμένη εταιρεία, και ελάχιστα διανεμόμενα κέρδη)
    Στο κάτω-κάτω η αύξηση του ΕΚΟ επιβαρύνει μόνον κατά το ΦΠΑ τους κατασκευαστές και όχι τους αγοραστές.
    6.Η συμπαθής τάξη των φοροτεχνικών φοροδιαφεύγει ασυστόλως,΄στην περίπτωση αυτή πρέπει να καθιερωθεί ένα εύλογο ποσοστό αμοιβής επί του τζίρου κάθε επιχείρησης ή του έισοδήματος κάθε επαγγελματία και η απόδειξη του φοροτεχνικού να επισυνάπτεται στην φορολογική δήλωση του φορολογούμενου.
    7.Οι βουλευτές μπορεί να μην φοροδιαφεύγουν (αφού έχουν φροντίσει να θεσμοθετήσουν την φοροαπαλλαγή τους) αλλά προκαλούν το δημόσιο αίσθημα με τις βουλευτικές τους αποζημιώσεις, τις διπλές και τριπλές συντάξεις τους και τα πο΄΄απλά εφ’ απαξ τους.
    Και δεν πρόκειται μονον γιά τους εν ενεργεία βουλευτές που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, ή μεγαλύτερη πληγή είναι αυτών που δεν εκλέγονται και εν συνεχεία καταλαμβάνουν τις μετακλητές θέσεις του δημοσίου και εξελήσσονται σε Golden boys με παχυλούς μισθούς και με «υπογραφή» που στοιχήζει χρυσάφι για τους διάφορους εργολάβους-προμηθευτές του δημοσίου και ο νοών νοήτω.

    Αυτές οι 7 τάξεις αποτελούν και τις 7 πληγές της Ελληνικής Οικονομίας
    Αν κτυπήσετε αυτές τις κατηγορίες φοροφυγάδων θα έχετε κερδίσει το στοίχημα.

    Θα πρέπει βέβαια να καθιερωθεί και η χρήση ταμειακών μηχανών σε κάθε μικρομάγαζο (κουρεία, καθαριστήρια, ανθοπωλεία, ψιλικατζίδικα, βενζινάδικα κλπ) όχι οτι θα προσφέρει πολύ στη υπόθεση της φοροδιαφυγής αλλά θα βοηθήσει στην εμπεδωση σωστής φυρολόγικής συμπεριφοράς των Ελλήνων.
    Βέβαια παράλληλα θα πρέπει να κτυπηθεί και η λαθρεμπορία καυσίμων, τσιγάρων, η νόθευση των ποτών κλπ.

    Μια άλλη μεγάλη πληγή για το Δημόσιο είναι οι 2 βάρδιες των Δημοσίων υπαλλήλων , που οι μεν καταλαμβάνουν τις θέσεις φιλέτα στην υπηρεσία τους όταν είναι στα πράγματα το κόμμα τους και οι αλλοι κτυπάνε απλώς κάρτα το πρωί και φεύγουν (πιθανώς κάνουν μία δεύτερη μαύρη δουλειά, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και χωρίς φορολόγηση των εισοδημάτων αυτών)

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:59 | Γεωργιος

    Με τις αποδειξεις των διοδιων τι θα κανετε; Θα λαμβανετε υποψη;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:38 | Γιάννης

    Καλησπέρα σας και καλή χρονιά,

    θα ήθελα να εκφράσω έναν προβληματισμό μου που έγκειται στο εξής:

    Γιατί ένας δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να έχει στο όνομα του μια εμπορική επιχείρηση, ενώ ένας βουλευτής μπορεί να ασκεί παράλληλα με το βουλευτικό του αξίωμα και όποιο άλλο επάγγελμα επιθυμεί.Πολλοί βουλευτές αμόιβονται με το μισθό τους , περίπου 6000 ευρώ και παράλληλα ασκούν και επιχειρηματική δραστηριότητα(ραδιόφωνα,θέατρα,επιχειρήσεις).Ένας δημόσιος υπάλληλος που έτυχε να του αφήσουν οι γονείς του ,για παράδειγμα, ένα μαγαζί, δεν μπορεί να το έχει στο όνομα του και πρέπει να ψάχνει συγγενείς,συζύγους, παιδιά για να το μεταβιβάσει.Αυτό είναι μια παράφορη αδικία συναισθηματική (για τους κόπους μιας επιχείρησης που πάει χαμένη) και οικονομική,καθώς ένας δημόσιος υπάλληλος αμοίβεται με 1000 ευρώ περίπου

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:08 | Νίκος Χ.

    γεια σας.το σχολιο μου ειναι το εξεις΄στην οικογενεια μου οταν αυτα που ξοδευω ειναι περισσοτερα απο αυτα που κερδιζω απλος ελατωνω τα εξοδα.το ιδιο συνιστω και σε σας.τα κρατικα εξοδα ειναι εξωφρενικα.χιλιαδες δημοσιοι τεμπεληδες να απολαμβανουν μισθαρες,επιδοματα,εφ,απαξ καισυνταξεις απο τα 45.αυτοκινητα πολ\ιας χιλιαδες επιτροπες ,προμηθειες γενικα,και πολλα αλλα.ολλοι με στοχο τα δημ.ταμεια.και κατι ακομα,και μισθωτοι κανουν δευτερη δουλεια και δεν τη δηλωνουν καιιδωτ. και δημ.τομεα και συνταξειουχοι.μη τα ριχνετε τα βαρη σε ολους τους ελ επαγγ/τιες.δεν ειναι το ιδιο ο γιατρος του κολ/κιου με το ψιλικατζη της γειτονιας μου.

    Όχι κυνηγι μαγισσών κυριοι.Γιατι σκεφτειτε οτι η μαγισσα μπορει να ειστε εσεις οι ιδιοι!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:54 | ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ

    ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ . Παλαιότερα η υποβολή των δηλώσεων τελείωνε στις 10 Απριλίου με τις Α.Ε.
    ΣΗΜΕΡΑ οι ΔΟΥ ασχολούνται μέχρι το τέλος Αγούστου με τον χαρτοπόλεμο των δηλώσεων μη έχοντας χρόνο γιά καμμιά άλλη εργασία , όπως έλεγχο – διασταυρώσεις – επεξεργασία στοιχείων του ΚΕΠΥΟ – έρευνες – Φ.Π.Α προσωρινούς ελέγχους κ.λ.π και αμέσως μετά τον Αυγουστο πάμε για τις επόμενες δηλώσεις.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων όλων των κατηγοριών Φ.Π. & Ν.Π ΤΟ τέλος Απριλίου με την προυπόθεση τα έντυπα και τις βεβαιώσεις αποδοχών να τα έχουν οι φορολογούμενοι το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο. Διαφορετικά η παραγωγικότητα των ΔΟΥ θα είναι πολύ χαμηλή.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:37 | Ευμένης

    Ακούσαμε χθες οτι οι ταξιτζήδες πληρώνουν φόρο 600 ευρώ το χρονο!
    Αν είναι δυνατόν! Οποία σκανδαλώδης εύνοια!
    Θα έπρεπε να κληθούν όλοι οι κατά καιρούς διατελέσαντες υπουργοί οικονομικών και να καταβάλουν οι ίδιοι τους μη εισπραχθέντες φόρους.
    Τουλάχιστον 1.000 ευρώ για κάθε ταξιτζή το χρόνο.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:13 | φραγκουλης

    Καθομε και σκεφτομαι τη εξοδα εχει ενα σπιτι.
    52 βδομαδες χ 50 ευρω τη βδομαδα στη λαικη κανουν 2600 ευρω το χρονο
    Σουπερ μαρκετ 52 βδομαδς χ50 τη βδομαδα κανουν 2600 υερω το χρονο
    Τσιγαρα ενα πακετο 3,30χ365 1100 ευρω το χρονο
    Εξωδα αυτοκινητου τελη κυκ 252 Ασφαλεια 600 λαστιχα 100 λαδια 80
    Βενζινη 800 συνολο 1830 ευρω χωρις σερβις
    Φαρμακειο λογο ηλικιας 50 το μηνα 600 ευρω το χρονο συνολον ολλων αυτων
    7630 ευρω χωρις τα παρα κατω.
    Χωρις, κρεας, ψαρια, εφημερηδα, σηνεμα, θεατρο,ρουχα. Χωρεις κοινονικες
    υποχρεωσεις,χαρτζιλικη στα εγκονια.Και καποια εξοδο σε ταβερνα.
    Με απλα λογια γραφω την πραγματηκοτιτα.
    Και λιγο καλαμπουρι,σκεφτομε να παιρνω αποδειξη οταν δεινω,
    χρηματα στα εγγονια,και στα παιδια μου.
    Τωρα μπορειτε να δειτε ποιες αποδειξης χρειαζαιτε να μας πειτε
    να μαζεβουμε.Με συχωρειται για τα λαθη μου στην ορθογραφια.
    Και τελος αποδειξη απο ταξι,λαικη,και βενζιναδηκα ευχαρηστω.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:54 | ΝΙΚΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ

    ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Φ.Π.Α.

    Κάθε ενας που εκδιδει μια απόδειξη ΦΠΑ θα πρεπει να αποδιδει καθε μηνα το ΦΠΑ στο κράτος.

    ΠΡΟΤΑΣΗ:ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΟ 22% ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΤΟΥ 4% ΕΦΟΣΟΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ.

    Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.

    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ Ή ΟΧΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ.Σε περιπτωση που δε το δεχεται ο καταναλωτης θα προσκομιζει σε οποιαδηποτε ΔΟΥ το αντιστοιχο αποκομμα.

    ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΑΜΕΣΑ

    ΤΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ

    ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ ΚΑΙ ΕΣΟΔΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΣΕ ΕΝΑ:ΑΥΞΑΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΦΠΑ ΟΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΣΟΔΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ 4% ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΕΙΩΣΕ ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΦΟΡΟ.

    Ο ΦΠΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΜ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΦΠΑ

    Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΑ 400 ΕΥΡΩ€ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΦΜ.ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ.

    ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
    ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟ.

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:Εγώ καταναλωτής αγοραζω ρουχα αξιας 100€.
    Στο διαδικτυο με το αφμ μου και την εγγραφη σε μια ειδικη φορμα δηλωνω το ποσο ,το μαγαζι που αγορασα τα ρουχα το αφμ του μαγαζιου/ιδιοκτητη.Στα 100 ευρω€ αντιστοιχουν πχ 22% ΦΠΑ.
    θΑ ΜΟΥ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ 4€ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ.Η

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:40 | κοσμας σπυρος

    η προταση μου για να λυθει το οικονομικο προβλημα της πατριδας μας ειναι η εξης,να υποχρεωσετε αυτους που υπεξαιρεσαν τις οικονομιες του ελληνικου λαου ,,χρηματιστηριο,αποθ,ταμειων,καταθεσεις δεκο.,,κοσκωτας….και κατασπαραξαν το κρατος με στημενους διαγωνισμους,να επιστρεψουν τα κλεμενα και να δικαστουν για εσχατη προδοσια.γιατι προδωσαν το μελλων ολλων των ελληνων,των παιδιων μας,των εγγονιων μας,μας καταντησαν ενα λαο χωρις μελλων και ονειρα,χωρις ελπιδα,μας εκλεψαν την περηφανια μας.εξαιτιας τους διασυρομαστε παγκοσμιως.επισης πρεπει επιτελους να κρατικοποοιθει η εκκλησιαστικη περιουσια και να μοιραστει στους φτωχους και τους ακτημονες,να αναθεωρηθει εκ βαθους η διαχειρηση της κρατικης ακινητης περιουσιας και επιτελους να σταματησει καθε ειδους ρουσφετι και φακελακι στο δημοσιο.οσο για το μετρο με τις αποδειξεις το θεωρω επιεικως γελοιο εκτως αν εχετε δει εσεις καποιον να βγαινει απο σουπερ μαρκετ χωρις αποδειξη.αν θελετε να πιασετε τη φοροδιαφυγη μπορειτε να την πιασετε.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:15 | Δ.k.

    Kυρίες και Κύριοι,

    πέραν της πάταξης της φοροδιαφυγής και της σπατάλης/διαφθοράς στο δημόσιο που αναμφίβολα πρέπει να γίνει, σκέφτηκε κανείς να τραβήξει από το αυτί (έστω και σήμερα-όπως θα έκανε με κάθε άλλο παράνομο-λαμόγιο/φυγόπονο) κάθε πρόωρα συνταξιοδοτημένο/νη (μερικές γυναίκες μάλλιστα μόνο με 15 χρόνια δουλειάς-λούφας) του δημοσίου , των πρώην και νυν ΔΕΚΟ, που με την βοήθεια ανεύθυνων κομματαρχών και εργατοπατέρων, απολαμβάνουν από την ηλικία των 40/45/50 ετών συντάξεις (μερικοί/αρκετοί εξ αυτών άνω των 2.000,00 Ευρώ/μήνα)και βυθίζουν το ασφαλιστικό σύστημα και το δημόσιο χρέος μέρα με την μέρα σε όλο και πιό μεγαλύτερο έλλειμμα, εις βάρος όλων των υπολοίπων.

    Στο πλαίσιο αυτό προτείνω την ειδική μεταχείρηση-παρακράτηση 10-20 % (ανάλογα με το ύψος της σύνταξης) από την πρόωρη σύνταξή τους και μέχρι της συμπλήρωσης του 65. έτους της ηλικίας τους ή τουλάχιστον της συμπλήρωσης 35-τίας σε εργασία και πληρωμή της ειδικής παρακράτησης για την αποπληρωμή , έστω και μερικώς, της ζημιάς που προκαλούν στην χώρα και κατ επέκταση στην ΕΕ.

    Ο κυβερνήτης που θα αποκαταστήσει αυτή την αδικία δεν θα ξεχαστεί ποτέ !!! Θα αξίζει πολλά !!!

    Γειά σας

    Δ. Κ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:23 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΑΜΗΣ

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΛΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΌΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΕΩΝ.ΙΣΩΣ ΤΟΝΩΘΕΙ ΚΑΙ Η ΙΔΙΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΑΦΟΥ ΟΣΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟΣΟ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΟΥ.
    ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ, ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΥΤΗ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ (ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΘΩΡΙΑΖΟΥΝ), ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΜΑΣ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ, Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ WORD Ή ΕΧCELL, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ Δ.Ο.Υ. ΕΝΤΥΠΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ.
    ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΙΟ ΕΝΗΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΠΟΛΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!
    ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΤΥΧΩ ΤΗΣ ΔΕΟΥΣΑΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ!

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:47 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ (300) ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:46 | ΤΑΚΗΣ

    ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    1ον : Να μάθουμε πόσα πραγματικά χρήματα πέρνουν οι βουλευτές (βολευτές) του κοινοβουλίου, τι φόρο πληρώνουν και τα όποια μέτρα να ισχύουν όπως ισχύουν για όλους τους πολίτες πχ

    α) Όλα τα έσοδα τους να είναι προστιθέμενα και ο φόρος να προκύπτει από το γενικό σύνολο.

    β) Να είναι προσθετικά τα οικόπεδα ή τα κτίσματα που έχει ο καθένας και να φορολογούνται στο σύνολο όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους πολίτες.

    2ον : Να μειωθούν οι θέσεις των βουλευτών σε 100 με τους αναγκαίους νόμους και ρυθμίσεις.

    3ον : Να σταματήσουν ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ μορφής επιδόματα παίρνουν οι βουλευτές.

    4ον : Να σταματήσει η λεγόμενη »νόμιμη μίζα» που οφελεί μόνο τις τσέπες τους. (πόσο μάλλον η παράνομη)

    5ον : Όλες οι προσφορές για οποιοδήποτε έργο να είναι δημόσιες και να αναφέρονται στο διαδύκτιο με τις ανάλογες απαντήσεις αποδοχής.

    6ον : Να σταματήσει η βουλευτική σύνταξη μετά από την πάροδο των 2 τετραετιών που την δικαιολογεί.

    7ον : Να κοπούν ΟΛΑ τα εφάπαξ των βουλευτών.

    8ον : Όλες οι μετακινήσεις τους με οποιεδήποτε μέσο να μειωθούν κατά 50%.

    9ον : Να σταματήσει η πριμοδότηση των κομάτων κατά την περίοδο των εκλογών (όποιος θέλει εκλογές να διαθέσει από την τσέπη του , λεφτά έχουν ).

    Εναλλακτική μορφή παρουσίασης θέσεων των κομάτων μόνο από την τηλεόραση και χωρίς αμοιβή.

    10ον : Να σταματήσουν οι οδηγοί και οι παρατρεχάμενοι όλων των υπουργών . Ένας αστυνομικός μπορεί να καλύψει μόνο την μετακίνηση τους.

    11ον : Να σταματήσει η ασυδοσία των βουλευτών ( να βολεύουν τους συγγενείς τους σε διάφορες θέσεις) .

    Κάθε πρόσληψη που θα γίνεται να φαίνεται αν υπάρχει σχέση συγγένειας με βουλευτές.

    12ον : Να μειωθούν όλες οι υπηρεσίες κατά 50% ( υπουργεία , υφιπουργεία , νομαρχίες κτλ ).

    13ον : Να μην υπάρχουν μυστικά κονδύλια ( να γνωρίζουμε όλοι τι κονδύλια παίζονται ).

    14ον : Κανένας βουλευτής να μην μπορεί να εκλεγεί πάνω από 2 τετραετίες , οι δε σύνταξη τους να είναι το 30% των μισθών που ελάμβαναν ( καθαρό μισθό τα 8 τελευταία χρόνια) και εφόσον παραμείνει το θέμα συνταξιοδότησης.

    15ον : Να ελέγχονται όλοι ανεξαιρέτως οι Δήμοι και οι Κοινότητες

    α) Τι γίνονται τα λεφτά που εισπράττουν από φόρους

    β) Να ελεγχθούν αν οι ενέργειες τους ήταν απαραίτητες για να φτιάξουν κάποιο έργο – ποιοί ανέλαβαν το έργο – τι δήλωσαν και αν είναι μέσω μειωδοτικού διαγωνισμού.

    γ) Ποιοι έχουν προσληφθεί στους Δήμους τα τελευταία 3 χρόνια και να ελέγχονται αν έχουν κάποια βαθμού συγγένειας με αντίστοιχους δημάρχους , αντιδημάρχους κτλ.

    δ) Ποιοι είναι οι μισθοί αυτών και κατάργηση όλων των υπερωριών ,μπόνους , επιδομάτων κτλ.

    16ον : Να σταματήσει οριστικά και αμετάκλητα ο θεσμός των δημοσίων υπαλλήλων.

    Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ονομάζονται πλέον υπάλληλοι και εντάσονται στα πλαίσια του οποιοδήποτε υπαλλήλου ιδιωτικού τομέα.

    Καταργούνται όλα τα επιδόματα που παίρνουν οι υπάλληλοι αυτοί μέχρι του ποσού των 1000€ με προστιθέμενα μόνο τα ποσά 3ετιών και οικογενειακής κατάστασης εκάστου.

    Κατάργηση όλων των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

    17ον : Να σταματήσει το παιχνίδι των εξοπλιστικών προγραμμάτων και να μειωθεί κατά 50%.

    Δεν μπορούμε να λέμε ότι ζητάμε ανάπτυξη και να επενδύουμε στον πόλεμο , εκτός αυτού η ΕΟΚ τι ρόλο παίζει ?

    Οι εχθροί μας »Τούρκοι» παίζουν το παιχνίδι της οικονόμας για κάποιες εταιρείες εξοπλισμού πολεμικού υλικού .

    Προς όφελος και των 2 θα ήταν η μείωση του εξοπλιστικού προγράμματος.

    17ον : Να υπάρξει αυστηρότατος έλεγχος στις διατιμήσεις ειδών πρώτης ανάγκης οι οποίοι δουλεύουν με κερδοφορία άνω του 1000 %.

    18ον : Να μπει πλαφόν μέγιστο 30 % σε όλα τα είδη οποιασδήποτε μορφής. Κάθε υπέρβαση αυτού να καταγγέλεται σαν αισχροκέρδια και να υπάρχουν οι ανάλογες κυρώσεις.

    Άφησα για το τέλος 2 σημαντικούς τομείς για την οικονομία , ο πρώτος είναι οι τράπεζες και ο δεύτερος είναι η εκκλησία.

    Οι τράπεζες κλέβουν ασύστολα από τον κάθε έναν το κεφάλαιο του χωρίς να έχουν ουσιαστικά τίποτα πχ δίνουν καθαρό τόκο 0,5% και τοκίζουν τουλάχιστον με 16% .

    Αυτοί που δημιούργησαν την κρίση θα πρέπει να πληρώσουν.

    Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα , δεν μπορεί να δίνει τόκο 3% και να εισπράττει 16%.

    Η φορολόγηση των τραπεζών θα πρέπει να γίνεται σε ποσοστό 60% των καθαρών κερδών.

    Σε αυτά θα προστεθούν οποιασδήποτε μορφής κινητή ή ακίνητη περιουσία κατέχουν με βάσει τα αντικειμενικά κριτήρια και όλα αυτά θα προστεθούν στο καθαρό εισόδημα.

    Η φορολογία θα γίνει βάσει του τελικού αποτελέσματος και όχι του επι μέρους.

    Με ενιαία φορολόγηση εδώ, που θα ισχύει σε οποιαδήποτε μορφής επένδυση έχουν κάνει εδώ ή στο εξωτερικό και θα φορολογούνται εδώ.

    Να υποχρεωθούν όλες οι τράπεζες να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των δικαστηρίων που καταπατούν κατ’εξακολούθηση.

    Για οποιαδήποτε παράβαση αποφάσεων δικαστηρίου το πρόστιμο να είναι αυτοτελές για το ποσό των 5000 € ανά καταγγελία.

    Να σταματήσει δια νόμου ο ανατοκισμός κεφαλαίου που κάνουνε μόνο οι τράπεζες σαν παράνομο μέσο πλουτισμού.

    Οι επιδοτήσεις όλες να γίνονται βάσει των κανόνων της ΕΟΚ και όχι αυθαίρετα όπως ισχύει με τις εδώ τράπεζες.

    Οι τράπεζες να υποχρεώνονται στον έλεγχο αν ο κάθε δικαιούχος μπορεί να αποπληρώσει τυχόν δάνειο , σε περίπτωση που δεν το κάνει το δάνειο χαρίζεται. πχ πάει κάποιος να πάρει ένα δάνειο για αγορά αυτοκινήτου. Έχει πάρει κάποια δάνεια πριν σύμφωνα με τα οποία πρέπει να πληρώνει το 40 % του καθαρού μισθού του. Η τράπεζα θα πρέπει να λάβει υπόψιν ότι σύμφωνα με τον μισθό του εαν δοθεί και άλλο δάνειο ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει .(υπάρχουν και έξοδα διαβίωσης ενοικίου κτλ).

    Εφόσον λοιπόν η τράπεζα το εγκρίνει και στην πορεία υπάρξει αδυναμία πληρωμής από τον οφειλέτη το δάνειο να παραγράφεται.

    Η εκκλησία είναι ο επόμενος τομέας που πρέπει να αναφερθούμε. Βασικός μέτοχος ΕΤΕ και πολλαπλών επιχειρήσεων τραπεζών κτλ και ιδιοκτήτης μιας τεράστιας κινητής και ακίνητης περιουσίας.

    Θα πρέπει η εκκλησία να φορολογηθεί και αυτή όπως οι τράπεζες προσθετικά και όχι αποσπασματικά .

    Οποιαδήποτε μονή , εκκλησία , ίδρυμα που υπάγεται σε αυτήν να φορολογείτε κανονικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι ανεκμετάλλευτες εκτάσεις οι οποίες θα πρέπει να φορολογούνται σαν ακίνητη περιουσία.

    Αυτά είναι λίγα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν. Ας δούμε και κάποια άλλα ακόμα.

    Στον τομέα της ασφάλισης υπάρχουν διάφορα ταμεία ΙΚΑ , ΤΕΒΕ κτλ τα οποία κάποιοι λεηλατούν.

    Πρόταση :

    Ενοποίηση όλων των ταμείων και δημιουργία μίας τράπεζας με σκοπό την επένδυση των εισφορών στους ίδιους τους ασφαλισμένους τους . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα 2 πράγματα : την αξιοποίηση των χρημάτων των ασφαλισμένων και την προς αύξηση των δραστηριοτήτων τους . (Μέσω δανεισμού με χαμηλό επιτόκιο)

    Αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων όχι μόνο για όσους έχουν υπαλλήλους αλλά να επεκτείνεται ακόμα και στις ατομικές επιχειρήσεις.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:09 | G.N.L

    Από τα 5.800.000 φορολογουμένους που υποβάλουν δηλώσεις κάθε χρόνο, τα 5.000.000 δεν γνωρίζουν να την συντάσουν μόνοι τους (χειρόγραφα) ούτε μπορούν να την συντάξουν και να την καταθέσουν ηλεκτρονικά.
    Τώρα με τις αποδείξεις και τις επικείμενες καταστάσεις αποδείξεων τα πράγματα γίνονται πολαπλάσια δυσκολότερα. Χρειάζονται απαραιτήτως λογιστή, τόσον για τις καταστάσεις αποδείξεων όσο και για την σύνταξη και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
    Τα 5.000.000 φορολογούμενοι θα έχουν όλοι αποδείξεις. Άλλος 100, άλλος 200, άλλος 300, άλλος 500 αποδείξεις.
    Τι αμοιβή θα πρέπει να πάρει ένας λογιστής για την σύνταξη της φορολογικής δήλωσης ενός μισθωτού ή συνταξιούχου που θα έχει από 100 έως και 500 ή 600 αποδείξεις.
    Θεωρώ ότι πρέπει απαραιτήτως να εκδοθεί τιμοκατάλογος αμοιβών των λογιστών γιατί διαφορετική τιμή πρέπει να υπάρχει στις 100 αποδείξεις και διαφορετική τιμή στις 500 αποδείξεις.
    Επί πλέον πρέπει η απόδειξη που θα εκδίδεται από τον συντάκτη της δήλωσης και της κατάστασης να εοισυνάπτεται μέ την δήλωση κατά την υποβολή της για να αποφευχθεί πιθανή φοροδιαφυγή του συντάκτη της δήλωσης ή του λήπτη της αμοιβής. Επι πλέον επί της κατάστασης πρέπει να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του συντάκτη της.

    Σίγουρα το μέτρο των αποδείξεων θα δημιουργήσει τεράστια πολυπλοκότητα ,μεγάλη γραφεικρατία και αρκετή ταλαιπωρία στους φορολογουμένους.
    Από την άλλη πλευρά θα έχει αρκετά ευεργετικά αποτελέσματα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά φοβούμαι ότι θα ανέβει η φοροκλοπή, αφου οι επιχειρήσεις δεν θα αποδίδουν τον ΦΠΑ με γνωστά άλλα τερτίπια που γνωρίζουν καλά και με δεδομένη την έλλειψη ηλεκτρονικών διασταυρώσεων μεγάλης κλίμακας αλλά και με δεδομένη την υφιστάμενη αποδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού στο σύνολο του.
    Χρειάζονται ιδιαίτερα αυστηρές ποινικές, διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις οι οποίες να περιλαμβάνουν κλείσιμο επιχείρησης, προφυλάκιση και δημοσιέυση και δήμευση περιουσιακών στοιχείων σε περιπτώσεις διαπιστωμένης φοροδιαφυγής από ένα ύψος φόρου και πάνω.
    Αμερικάνικα συστήματα για να μπει τέλος στο εθνικό μας sport.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:33 | Bill

    1.Οι περισσότερες συναλλαγές με τις ΔΟΥ, να πραγματοποιούνται μέσω WEB.
    Να γίνεται ηλεκτρονικά η οποιαδήποτε τροποποίηση ή μεταβολή των Ε1, Ε9 κλπ. όταν αυτά (τα έντυπα) έχουν κατατεθεί ήδη οριστικά και ηλεκτρονικά. Δηλ. να μην απαιτείται επίσκεψη στη ΔΟΥ για την τροποποίηση.

    2.Να υπάρχει στόχος εσόδων για κάθε γραφείο ΔΟΥ, ο οποίος να παρακολουθείται από κεντρικό φορέα του Υπουργείου ανά τρίμηνο. Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απόδοσης, να υπάρχουν και μεταθέσεις προσωπικού και όχι μόνο των Δ/ντων. Με τα έσοδα της κάθε ΔΥΟ, να σχετίζεται το/τα επίδομα/τα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι στις ΔΟΥ.

    3.Ενιαίος φορολογικός συντελεστής για όλους

    4.Να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο της υποβολής του ΦΠΑ από τους ελεύθερους επαγγελματίες τις επιχειρήσεις κ.λ.π . Οι νόμοι και οι κυρώσεις να ισχύουν γι α όλους. Όποια επιχείρηση είναι εκπρόθεσμη να δημοσιεύονται τα στοιχεία της άμεσα.

    5.Όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις να είναι υποχρεωμένες να διατηρούν αποθήκη.

    6.Υπό την εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής, να υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους πολίτες, ώστε οι τελευταίοι να καταγγέλλουν τις επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις κ.λ.π. Η Αρχή θα πρέπει να πραγματοποιεί τον έλεγχο και να ενημερώνει τον πολίτη για το αποτέλεσμα του ελέγχου εντός συγκεκριμένου χρόνου(π.χ. 20 ημέρες). Οι καταγγελίες να πραγματοποιούνται και ανώνυμα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:27 | ΛΟΥΚΑΣ

    α) Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και
    β) Η κατάργηση της όποιας προστασίας από την φορολόγηση, παρέχεται σήμερα από το Νόμο σε κάποιοες κατηγορίες επαγελματιών, είναι η ΛΥΣΗ σε συνδιασμό φυσικά με
    γ) Την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Να στείλετε κια κανένα τεμπέλη σπίτι του, έτσι για να παραδειγματιστούν και οι υπόλοιποι.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:43 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ¨ ΚΑΘΕ ΑΝΤΛΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ,ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ,ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Κ.Λ.Π ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΜΕ ΤΑΙΝΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟ Α.Φ.Μ ΤΑ ΛΙΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ..

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:29 | ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζομένων γυναικών (κατά βάση ξένης υπηκοότητας) οι οποίες απασχολούνται σε οικιακές εργασίες είτε ως οικιακοί βοηθοί ή παρέχοντες νοσηλευτικές υπηρεσίες σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Με τα ισχύοντα δεδομένα η ύπαρξη οικιακής βοηθού όταν δηλώνεται σε φορολογική δήλωση αποτελεί αντικείμενο επιπλέον φορολόγησης. Σήμερα στην πράξη, ιδίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας, τα οποία χρησιμοποιούν τέτοιο προσωπικό δεν το δηλώνουν, το παραπάνω προσωπικό εισπράττει αφορολόγητες αποδοχές και το κράτος δεν γνωρίζει τίποτα ούτε για την απασχόληση ούτε και για το εισόδημα το οποίο ως επί το πλείστον κατευθύνεται σε άλλες χώρες. Μήπως για άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών θα υπήρχε δυνατότης η επίσημη χρησιμοποίηση τέτοιας φύσεως προσωπικού να τύχει κάποιας φοροαπαλλαγής ώστε να επιτευχθεί έλεγχος των εισοδημάτων (και θεμάτων ασφαλείας) των εργαζομένων αλλοδαπών γυναικών;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:31 | Θεόδωρος Δημήτρογλου

    Ένα πράγμα που θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να θεσμοθετηθεί είναι οι ανώνυμες καταγγελίες φυσικών προσώπων ή εταιρειών που αρνούνται να κόψουν αποδείξεις ή να αναγράψουν ολόκληρο το ποσό της συναλλαγής. Είναι τελείως παράλογο να μην γίνονται έλεγχοι στη βάση καταγγελιών. Σε πολλές περιπτώσεις ο πιο «ισχυρός» στην αγορά έχει τη δυνατότητα να μην κόβει αποδείξεις/τιμολόγια ή να γράφει μικρότερα ποσά εξαναγκάζοντας τον πιο «αδύναμο» σε παρανομία. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με την εισφοροδιαφυγή.
    Να δώσω δύο παραδείγματα που έχω την ατυχία να γνωρίζω από πολύ κοντά: καλλιτέχνης – παραγωγός κοσμημάτων – εμφανίζει έσοδα λιγότερα από 5.000 ευρώ το χρόνο. Στην πραγματικότητα βγάζει περισσότερα από 30.000 ευρώ. Όμως κανένας από τους εμπόρους με τους οποίους συνεργάζεται δεν είναι φορολογικά εντάξει. Οι περισσότεροι του κόβουν μειωμένες αποδείξεις, ενώ ορισμένοι έμποροι που πουλάνε τα κοσμήματά του του τα επιστρέφουν εικονικά. Ο ίδιος δεν μπορεί να πουλήσει μόνος του τα κοσμήματα. Είναι εξαρτημένος από τους εμπόρους. Τι να κάνει; Πολλές φορές έχει τσακωθεί με εμπόρους. Η απάντηση που λαμβάνει είναι η εξής: «Όλη η αγορά λειτουργεί έτσι. Εσύ θες να είσαι η εξαίρεση; Θα πάρουμε από άλλον; Νομίζεις ότι μόνο εσύ παράγεις κοσμήματα;». Έτσι ο ίδιος εξαναγκάζεται σε φοροδιαφυγή. Αλλιώς δεν μπορεί να ζήσει. Φυσικά, με αυτόν τον τρόπο στερείται το πόθεν έσχες. Αν αύριο του ζητήσουν πόθεν έσχες τι να πει; Ότι είναι όμηρος των εμπόρων; Θα ήταν καλό να είχε τη δυνατότητα να καταγγείλει ανώνυμα.
    Ένα δεύτερο παράδειγμα. Δεν υπάρχει ούτε μια εταιρεία καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων για πολυκατοικίες που να πληρώνει κανονικά τις εισφορές των εργαζομένων της. Είμαι 18 χρόνια διαχειριστής πολυκατοικίας και διατηρώ καλές σχέσεις με όλες τις εργαζόμενες – καθαρίστηριες στην πολυκατοικία μου που δουλεύουν σε αντίστοιχες εταιρείες. Είναι όλες αλλοδαπές. Στην καλύτερη περίπτωση τους κολλάνε το ΙΚΑ που είναι απαραίτητο για την άδεια παραμονής, ενώ τους κάνουν κανονικά τις κρατήσεις από το μισθό τους. Γιατί να μην έχω εγώ – ανώνυμα- τη δυνατόητα να καταγγείλω τις συγκεκριμένες εταιρείες που ξέρω ότι εισφοροκλέβουν και εισφοροδιαφεύγουν.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:19 | ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΛΕΝΗ

    Συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάρτησης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η σύσταση και μεταβίβαση εταιρειών όπως εφαρμόζεται σήμερα, λειτουργεί ως νόμιμος τρόπος νομιμοποίησης «μαύρου χρήματος» διότι δεν ελέγχεται το πόθεν έσχες του κεφαλαίου σύστασης, κατά την μεταβίβαση δε αποκτάτε νόμιμος τίτλος απόκτησης κεφαλαίων, που κατα κανόνα είναι μεγαλύτερα ή τουλάχιστον ίσα με το ιδρυτικό κεφάλαιο.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:56 | Νικήτας

    Στο πλαίσιο περιορισμού των δαπανών του Δημοσίου νομίζω ότι, θα έπρεπε να επανεξεταστούν τα παρακάτω θέματα:
    – Γιατί οι Δημόσιοι Υπάλληλοι που εργάζονται σε Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε πρεσβείες μας στο εξωτερικό αμείβονται με δύο μισθούς; Ένας υψηλότατος μισθός στο εξωτερικό και ένας ολόκληρος μισθός από την Υπηρεσία τους στην Ελλάδα.
    ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
    – Γιατί πρέπει η πλειοψηφία των εργαζομένων στη χώρα μας να χρειάζονται 35 χρόνια δουλειάς για να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κάποιες άλλες κατηγορίες (βουλευτές, Δήμαρχοι, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων) να εξασφαλίζουν δικαίωμα σύνταξης μετά δύο θητείες (το πολύ 8 έτη);
    – Ποιό είναι το ποσό των μηνιαίων αποδοχών που πρέπει να λαμβάνει κάποιος στο Δημόσιο ώστε να θεωρείται υψηλόμισθος; Μήπως οι υπέρογκες δαπάνες στο Δημόσιο Τομέα ΔΕΝ αφορούν στους μισθούς και στα επιδόματα αλλά στα εκτός έδρας και κυρίως στις διάφορες επιτροπές;
    – ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ 2008 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ; (μήπως τα «μαύρα» ζητούνταν από κάποιους μισθωτούς που θεωρούνται σήμερα υψηλόμισθοι επειδή προσέφευγαν στο «δωρεάν σύστημα υγείας»;).

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:48 | Σ.Δ.ΤσαμαΪδης

    Επαναλαμβάνω προηγούμενο σχόλιό μου, με σχετικές διευκρινίσεις, αναγκαίες μετά απο τόσα άλλα σχόλια που διάβασα,

    -Α- Το κυριώτερο πρόβλημα του φορολογικού συστήματος είναι η περιπλοκότης του.
    – Οσο πιό απλό και κατανοητό απο φορολογούντας και φορολογουμένους τόσο περισσότερο θα ικανοποιήσει το «περί δικαίου αίσθημα»

    -Β- Προτείνω, τα κατωτέρω
    -Β1-Ολοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να υποβάλλουν Φορολογική δήλωση.
    -Β2-Να συμπεριλαμβάνονται όλα τα έσοδα απο κάθε πηγή.
    -Β3-Ενας κοινός/ενιαίος φορολογικός συντελεστής για ΌΛΟΥΣ, ασχέτως ύψους εισοδήματος , ακριβώς ίσος με το ΦΠΑ.
    -Β4-Νά αφαιρούνται απο το εισόδημα (με αποδείξεις) ΟΛΑ τα έξοδα, (απο ενοίκιο έως τσιγάρα απο το περίπτερο), συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, εφ΄΄οσον θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται οι συντάξεις.
    -Β4α-Ως αφορολόγητο εισόδημα μπορεί να θεωρηθεί η μηνιαία κατωτάτη σύνταξις του ΙΚΑ ή του ΟΓΑ ή το επίδομα ανεργίας επι 12 (12 επί 400? = 4800 ευρώ)
    -Β4β-Το αφορολόγητο να ισχύει ανα ΑΤΟΜΟ, π.χ., τετραμελής οικογένεια , θα έχει αφορολόγητο 4χ4800=19200 ευρώ κλπ.
    -Β5-Δειγματοληπτικοί έλεγχοι απο ανεξάρτητες εταιρείες (για απάτες και αδικαιολόγητες υπερβολές, π.χ. αδικαιολόγητη αγορά 4 ψυγείων εντός του έτους!)
    -Β6-Καθορισμένη διάρκεια του Νόμου και επαναξιολόγησις (π.χ. 2-5 έτη)

    -Γ-Το ΦΠΑ να γίνει ενα=ενιαίο, ας πούμε ο μέσος όρος των υπαρχόντων ΦΠΑ, π.χ. 14%, χωρίς εξαιρέσεις, ΙΔΙΟ με τον ενιαίο/κοινό φόρο για ΟΛΟΥΣ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:53 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Δεν θα πρέπει να αυταπατώμεθα ότι μία νομοθετική πρωτοβουλία θα επιλύσει χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Βασικό πρόβλημά μας είναι ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε ούτε πώς να το πετύχουμε και επίσης δεν υπάρχει σταθερή οικονομική πολιτική, πράγμα που δημιουργεί ανασφάλεια και, ειδικά στους ξένους, έλλειψη εμπιστοσύνης.
    Ως προς τη φορολογία δικηγόρων λ.χ. υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί σε όλες τις δικηγορικές πράξεις (εξώδικες οχλήσεις, μεταφράσεις, επικυρώσεις, αιτήσεις κλπ.) υποχρεωτικό γραμμάτιο προείσπραξης αμοιβής χωρίς το οποίο δεν θα είναι έγκυρη ουδεμία νομική συναλλαγή, όπου μπορεί αντί του ΦΠΑ να επιβληθεί ένα σταθερό ποσό φόρου επί των κάθε μιάς των συναλλαγών αυτών. Έτσι, οι φόροι αυτοί, αντί να υποβάλλονται από τους ίδιους τους δικηγόρους, οι οποίοι θα μπορούν να αποφύγουν τη φορολόγηση και να εκδίδουν αποδείξεις εικονικές αποδείξεις, θα εισπράττονται από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους και θα αποδίδονται νομίμως. Ανάλογο μέτρο μπορεί να γίνει και για τους πολιτικούς μηχανικούς.
    Τα δημόσια οικονομικά μπορεί να ενισχύσει πολύ η θέση εκ νέου σε ισχύ των χαρτοσήμων. Ο φόρος αυτός, υπό μορφή χαρτοσήμου, πέραν του ότι είναι μικρός και άρα αμελητέος ως δαπάνη για τον πολίτη (ύψους λ.χ. 50 λεπτών), δεδομένου του όγκου των αιτήσεων προς υπηρεσίες, μπορεί να αποδώσει πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά.
    Η παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων διαθέσιμων – κατεχόμενων βάσει του νόμου 3147/2003 (άρθρο 5) μπορεί να αποφέρει πολύ μεγάλα ποσά στα κρατικά ταμεία, ενισχύοντας παράλληλα τις συναλλαγές και την οικονομική δύναμη των πολιτών, καθώς να αυξήσουν την ακίνητη περιουσία τους, θα την εξασφαλίσουν, αλλά ταυτοχρόνως θα δώσουν βοήθεια και σε αγρότες, κτηνοτρόφους κλπ. των οποίων οι εκτάσεις θα αυξηθούν και κυρίως θα εξασφαλισθούν νομικά.
    Μπορείτε να επιτρέψετε τη χρησικτησία σε οριζόντιες ιδιοκτησίες με προϋποθέσεις (απαγορεύεται σήμερα), να λύσετε χρονίζοντα προβλήματα ιδιωτών που κατέχουν διαμερίσματα ή καταστήματα άτυπα εξ οισαδήποτε νόμιμης αιτίας αλλά δεν έχουν τίτλους! Το μέτρο αυτό, αν αναλογισθεί κανείς ότι θα υπολογίζεται στη βάση των αντικειμενικών αξιών, και δεδομένου ότι αφορά κατ’εξοχήν πόλεις, θα αποδώσει επίσης πολύ μεγάλα ποσά, ανακουφίζοντας πολλούς ιδιώτες που τώρα στερούνται την περιουσία τους. Μόνο από ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας λ.χ. 100.000 με φόρο 11% μπορεί να εισπραχθεί ποσό 11.000 Ευρώ, το οποίο θα το καταβάλει καθένας για να κατοχυρώσει την περιουσία του, ειδικά μάλιστα αν ταυτόχρονα με αυτό το μέτρο, μειώσετε τον φόρο χρησικτησίας σε 5-6% για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα λ.χ. δώδεκα μηνών, δίνοντας την αναγκαία δημοσιότητα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:21 | A.X.

    Κύριοι, είμαι Δ.Υ. και κατοικώ με τους γονείς μου. Μήπως μπορείτε να μου πείτε με ποια λογική πρέπει να παρουσιάζω αποδείξεις 6.000, τη στιγμή που μου καλύπτουν την διατροφή και γενικότερα τις πάγιες οικιακές μου ανάγκες; Πρέπει να σταματήσω να κάνω την όποια οικονομία και να κάνω τα € μου αποδείξεις; Επίσης, μήπως θα έπρεπε να σκεφτείτε να συμπεριλάβετε τις εισφορές στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου;