Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 20:44 | Σεραφειμ Τομαρας

    Κυριε πρωθυπουργε
    Αναφερεστε στη διαβουλευση για τα φορολογικα μετρα τα οποια κατα την αποψη μου προυποθετουν ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ . Πριν απο την επικυρωση των μετρων σας καλω οπως λαβετε τα μετρα και να με διαβαιωσετε οτι θα αντιμετωπιζομαι απο τις υπηρεσιες και της Αρχες του Κρατους ως ισοτιμος πολιτης και οχι ως Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ .
    Αμεσα μπορει να προκυψει καταδικασθηκα με τις αποφασεις 1029/2007 και 1030/2007 Τριμελους Πλημελειοδικειου Αγρινιου σε φυλακιση και καταβολη δικαστικων εξοδων 120 ευρω για καθε αποφαση . Οι αποφασεις αυτες ακυρωθηκαν με τις αποφασεις 1289/2008 και 1636/2008 του ποινικου Τμηματος του Αρειου Παγου . Συμφωνα με τον νομο οι αποφασεις αυτες εκτελουνται απο τον κ. Εισαγγελεα κατα την κοινη λογικη του νομου οφειλε να μου επιστραφουν τα δικαστικα εξοδα των 120 ευρω της καθε αποφασης εντοκως , γιατι καταβληθηκαν εντοκως λογω οικονομικης μου δυσχεριας .Αν και οι αποφασεις του Αρειου Παγου δεν εκτελεστηκαν ξαναδικασθηκα για αυτες στις 12-5-2009 και μου επιβληθηκαν ξανα δικαστικα εξοδα τα οποια καταβληθηκαν εντοκως λογω καθυστερησεως απο οικονομικη δυσχερεια ,παρα την ενσταση μου της παρα το νομο εισπαξης .
    Αν και εχω απευθυνθει αρμοδιως δεν εχω λαβει τα χρηματα αυτα που ειναι απαραιτητα για την επιβιωση μου .
    Η αποδοχη του αιτηματος μου για επιστροφη οδηγει συμφωνα με το νομο κατα τα οσα γνωριζω απο το νομο σε αυτεπαγγελτη διωξη για καταπιεση .
    Η νεες δικαστικες αποφασεις καθυστερουν αδικαιολογητα να καθαρογραφουν ,εκτιμω οτι θελουν να οδηγησουν στην παραγραφη των αδικηματων για να μη αποφανθει ο δικαστης για την αθωοτητα μου και ετσι δεν θα μπορω δικαστικα να αναγνωρισω την ζημια μου την βλαβη μου απο την ψυχοσωματικη μου βλαβη και δυσφημιση μου δεδομενου οτι συμφωνα με το νομο διωχθηκα για την ιδια πραξη δυο φορες ενω απαγορευετε απο τις διαθνεις συμβασεις και τα ανθρωπινα δικαιωματα .
    Εαν εκτιματε οτι θα καταστησετε την χωρα Κρατος Δικαιου παρακαλω οπως μεριμνησετε αμεσα για την καταβολη των δικαστικων εξοδων που καταβληθηκαν με τοκους για τις αποφασεις 1029/2007 και 1030/2007 Τριμελους Πλημελειοδικειου Αγρινιου και την προβλεψη για εισπαξη εσοδων απο φορολογια για την καταβολη αποζημιωσεων ειτε για την καταπιεση μου ειτε για την βλαβη μου και ζημια μου

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:04 | Ενεργός Πολίτις.

    Καλή Χρονιά,
    επειδή βλέπω ότι και το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με θετικές σκέψης και επειδή και κος Καραμανλής ήθελε και ο κος Παπανδρέου θέλει να κάνουν καλό αλλά τα προβλήματα τα φέρνει ο περιγιρος και η άνθρωποι που είναι δίπλα τους. Το φορολογικό είναι ένα θέμα με το οποίο είναι δύσκολα να τα βάλει κανείς λόγο τα ψιφαλακια. Η εργοδοσία δεν φοβάται τίποτα γιατί άμα βρεθεί παρανομία την άλλη μέρα έχει καθαρίσει απλός αυτοί που την πλερώνουν είναι αυτοί που δεν έχουν δόντι. Μια υπόθεση για να δικαστή περνούν κάμποσα χρόνια (νομίζω) βέβαια προτού πάνε στα δικαστήρια ξεκινά ένας διακανονισμός στο πρόστιμο με αποτέλεσμα να γίνονται καλή διακανονισμοί να πληρώνουν ψίχουλα από το πρόστιμο.
    Αυτά είναι όλα γνωστά απλός κουβέντα να κάνουμε.

    Προτάσεις:
    1) Να δημιουργηθούν ομάδες έλεγχοι (βέβαια πρώτα πρέπει να δημιουργηθούν. Προϋπόθεση αυτοί που θα συμμετέχουν να κάνουν μια λεπτομερή δήλωση περιουσιακών στοιχείον.)
    2)Στα πρόστιμα να μην υπάρχουν διακανονισμοί.
    3)Οι λογιστές που κάνουν τα φορολογικά σε αυτές της επιχηρησης να χάνουν την άδεια τους και να πληρώνουν και αυτοί πρόστιμο σαν συνένοχοι.
    4)Να υπάρχει κατάλογος στο διαδίκτυο με της εταιρίες και τα πρόστιμα.
    5) Να γίνονται έλεγχοι και στης άλλες εταιρίες που έχει αναλάβει το λογιστικό γραφείο και να μπαίνουν πρόστιμα και στους λογιστές.
    6) Οι εφοριακοί που έχουν μέλη της οικογενείας λογιστές να έχουν πιο συχνά ελέγχους ώστε να μην μπορούν να καλύψουν της επιχειρήσεις.
    7) Οι εργαζόμενοι που καταγελούν στην επιθεώρηση εργασίας η επιθεώρηση εργασίας να ενημερώνουν αυτομάτως ΙΚΑ και εφορία.
    8) Όταν αποδειχτεί ότι ο εργαζόμενος δουλεύει μαύρα να μπαίνει πρόστιμο στην επιχείρηση και στον εργαζόμενο, σαν φοροδιαφυγή.
    9) Να συνεργάζεστε με τα σωματεία και τους διάφορους συνδικαλιστικούς φορείς, γιατί αυτοί τα ξέρουν όπως και η βουλευτές.
    10) Όλες οι τιμές να γράφονται με μικτά και όχι διπλές μια με ΦΠΑ και μια χωρίς. Να ισχύει για όλες της επιχειρησεις.

    Και επειδή (δεν θέλω να το πιστεύσω) ξέρω πως λειτουργεί η Ελλάδα, αν δεν θέλετε να κάνετε κάτι για την μάστιγα αυτοί πέστε στο κόσμο την αλήθεια. Μια παροιμία λέει ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 5 μέρες κοσκινίζει. Έτσι φαίνεται αυτό. Είναι σαν να κατεβήκατε ουρανοκατέβατη και ρωτάτε και ψάχνεται. Δεν ξέρετε τη γίνεται και πως γίνεται. Οι πιο πολύ Βουλευτές είναι δικηγόροι όλο και κάποια υπόθεση θα έχουν αναλάβει. Αλλά μάλλον δεν θέλετε να γίνει κάτι. Όσο για της αποδείξεις πόση μπορούν να τα κάνουν αυτή την διαδικασία. Αυτοί που είναι χαμηλόμισθοι τη να δηλώσουν.
    Και η Ελλάδα είναι μια από της λίγες χώρες που επιδοτεί την μαύρη εργασία. Αφού δεν υπάρχουν ελέγχει και φαίνονται μαζί με τους νόμιμους και οι παράνομοι σαν χαμηλόμισθοι. Ξενοδοχεία κλπ. Συνεργασθηται με τους συνδικαλιστικούς φορείς για να διευκολυνθεί όλος αυτός ο αγώνας ενάντια στην φοροδιαφυγή και όχι μόνο.
    Καλή δύναμη.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:15 | Αγγελος Μπαβελλας

    Σχετικά με οσα ανακοινώνονται καθημερινα απο τα ΜΜΕ για την φορολογια φυσικών προσώπων, θα εκανα μια απλη αλλα οχι απλουστευμενη προταση.

    1. Καταργηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων από το 2011 και ενσωματωση του τελους στα καύσιμα. Αυτο θα μειώσει το κόστος της Διοικησης για την διαχειρηση και αμεση εισπραξη ρευστου. Οποιος εχει οτιδηποτε οχημα και κυκλοφορει απλα ΠΛΗΡΩΝΕΙ.

    Απελευθέρωση της χρησης καυσίμων (πετρέλαιο, βενζίνη, LPG, κλπ)

    2. Αυξηση του μεσου συντελεστη ΦΠΑ από 19% σε 25% και ενασχοληση ολου του μηχανισμου του Υπουργειου Οκονομικών με την εισπραξη του ΦΑ.

    3. Μην ακουμπάτε άλλο τα ακινητα, αρκετα εχει απομειωθει το πλεον «ΙΕΡΟ» στοιχειο της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.

    4. Μονον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδηματων των Εμπόρων & Ελευθέρων Επαγγελματιών, το τεκμαρτο εισοδημα ειναι φαινακη και εμεση πραξη «ΥΦΑΙΡΕΣΗΣ»

    5. Για να εμπαιδωθει Φορολογική Συνειδηση απο τους πολίτες ειναι απαραιτητο να αποκτήσει ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Φορολογική Συνείδηση και να συμπεριφέρεται εντιμα προς τους πολίτες

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:11 | Αννα…

    Λοιπόν έχουμε και λεμε
    1)περιορισμός κρατικών δαπανών 30%
    2)ΕΝΑΣ φορολογικός συντελεστής εισοδημάτων φυσικών προσώπων 10%
    3)ΕΝΑΣ φορολογικός συντελεστής κερδών επιχειρήσεων 15%
    4)φορολογιά 5% γιά τα πρώτα 5 χρόνια των νέων επιχειρήσεων με την προυπόθεση η επένδυση να ξεπερνάει τα 10 εκ ευρώ (εγγυημένο αυτό).
    5)φορολογική αμνηστεία για όσους επενδύσουν σε ακίνητα ή εξαγορές υπαρχόντων επιχειρήσεων….(όχι πόθεν έσχες)
    6)φόρο 5% γιά την επιστροφή κεφαλαίων απο το εξωτερικό και αυτόματη νομιμοποίηση τους…..
    7)Σταδιακή μείωση των ΔΥ στον αριθμο των 300.000
    8)αξιοποίηση όλων των ακινήτων του δημοσίου (sale and lease back)
    9)Δέσμευση τήρησης όλων των παραπάνω για 20 χρόνια (φορολογική σταθερότητα λέγεται αυτό….)για προσέλευση επενδύσεων.

    Αποβολή της νοοτροπίας του έχεις πολλά εισοδήματα? Θα σου πάρω τα μισα!!!
    Η γνώμη μου είναι ότι όσο πιο χαμηλή είναι η φορολογία τόσο πιό εύκολα θα δηλωθούν τα πραγματικά εισοδήματα και θα πληρωθεί ο φόρος που αναλογεί (έτσι και πραγματική εικόνα θα έχετε και έσοδα)
    Όσο τρομοκρατείταιτον κόσμο με κυνηγητό και ποινές (ειδικά τώρα που η αγορά πνίγεται) τόσο θα παγώνει η κατανάλωση και τόσο θα πέφτουν τα έσοδα….(στο τέλος δεν θα πληρώσει κανένας)

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:29 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ.
    1)ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΙΤΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΕΙΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ,ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗΜΑ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΣΑΝ ΚΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.
    2)ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 4 Η’3 Η΄2 ΑΤΟΜΑ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΦΠΑ ΚΑΙ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ (ΜΙΑ)ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΗ ΜΟΝΟ Ο ΕΝΑΣ ΕΞ΄ΑΥΤΩΝ.
    3)ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ (ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΕΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΕΝΩ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ) ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Ο ΦΟΒΟΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΛΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ.ΣΤΟΧΟΣ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ (ΤΡΑΠΕΖΕΣ- ΚΡΑΤΟΥΣ) ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ.ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝ ΙΣΧΥΣΟΥΝ Η΄ΔΕΝ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΝΕΟΠΤΩΧΟΙ.
    ΡΩΤΗΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:24 | Γ.

    Οι περισσότεροι εργαζόμενοι με ΙΚΑ δουλεύουν και σαν ελεύθεροι επαγγελματίες αλά δεν κόβουν απόδειξη γιατί … δεν μπορούν! Πρόκειται για υποχρεωτική παρανομία με τεράστια διαφυγόντα έσοδα για το δημόσιο. Λύση: Συγχώνευση ΙΚΑ και ΤΕΒΕ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:03 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 18:37 | NEKTARIOS KARONIS

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΜΕ ΕΠΙΠΟΛΑΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.
    ΟΤΑΝ ΤΟ 2004 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΗΜΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΙΩΣΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΟΠΩΣ ΑΡΧΙΣΕ.
    ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΜΕΤΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΒΛΕΠΩ ΜΕΤΡΑΣΠΑΣΜΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

    Α) ΕΧΕΤΕ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΔΩΣΕΙ ΦΑΚΕΛΛΑΚΙ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ?
    ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ?
    Β) ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ?
    Γ) Η ΑΓΟΡΑ ΕΧΕΙ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΑΠΟ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΞΑΓΓΕΛΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ?
    Δ) ΑΝ ΕΙΧΤΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΑΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΟΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΩΘΑΤΕ?

    ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ, ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣΤΑΤΑ ΤΖΙΠ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 18:27 | Ευμένης

    Πώς μπορούμε εύκολα και απλά να καταγγέλουμε αυτούς που βλέπουμε κάθε μέρα να κλέβουν το κράτος; Δηλαδή όλους μας.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 18:51 | MATΘΑΙΟΣ ΛΕΣΤΟΣ

    Η σπαταλη του χρηματος που γινεται στην ερτ σε γεροντοσαυρους και μη μας εχει προκαλεση μεγαλη οργη.
    Δεν ειναι δυνατον να παιρνουν αυτα τα χρηματα ολοι αυτοι οι κοματικοι φιλοι/πελατες.
    Εμεις δουλευουμε στον ιδιοτικο τομεα και προσφερουμε εργο με το 1/10 των χρηματων αυτων,και εσεις σκορπατε τους φορους μας σε ολους αυτους τους βολεμενους που βγαζουν και γλωσα απο πανω.
    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΣΕ ΚΑΛΟ. ΜΗΝ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ….. ΠΡΟΣΕΞΤΕ….

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 18:09 | KΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
    ΓΙΑ ΤΟ 2010, ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ ΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΜΙΣΘΩΤΟΙ Η ΕΝΑΣ.ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ
    ΕΝΑΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 2000 ΕΥΡΩ,ΕΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΥΟ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 1900 ΕΥΡΩ ΕΚΑΣΤΟΣ.
    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 2000 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΥΞΗΣΗ,ΕΝΩ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙΤΟΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΟ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 17:01 | ιωαννης Π.

    Εχω υπόψη μου λογιστη σε επαρχιακή πόλη, ο οποίος απασχολεί προσωπικο 5 ατόμων και δηλώνει λγότερο απο είκοσι χιλιάδες Ευρώ.
    Μόνο οι φορολογικές δηλώσεις. μη επιχειρηματιών. που συμπληρώνει κάθε χρόνο, ξεπερνουν τις 2.000, επί 50 Ευρώ τουλάχιστον είναι ανω των 100.000 εισόδημα μονο απο αυτή την πηγή.Φυσικά δεν υπάρχει απόδειξη, αν σ’ αρέσει. Τα υπόλοιπα σταθερά έσοδα, μπορείτε να φανταστείτε που φτάνουν. Οι αγορές σε ακίνητα, καμία σχέση δεν έχουν με το δηλωθέν εισόδημα. Πως μπορεί να συληφθεί αυτός? Μόνον με πόθεν εσχες.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 17:52 | G.N.L

    Κάθε φορολογούμενος (οικογενειάρχης ή μη) καταναλώνει ημερησίως διάφορα αγαθά ή υπηρεσίες, λαμβάνοντας κατά μέσο όρο 3 αποδείξεις.
    Αυτό σημαίνει ότι θα έχει κατά μέσο όρο 1.000 αποδείξεις τον χρόνο.
    Τώρα 5.800.000 φορολογούμενοι με 1.000 αποδείξεις ο καθένας σημαίνει ότι θα μαζετούν περισσότερα από 5.800.000.000 αποδείξεις διαφόρων ποσών.
    Ολόκληρος ο φορολογικός μηχανισμός να απασχοληθεί με τις αποδείξεις μόλις και μετά δυσκολίας θα μπορέσει να ελεγχθεί το 1 τοις χιλίοις.

    Από την άλλη πλευρά το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχει την απαιτούμενη επεξεργαστική ισχύ, αλλά ούτε και την ανάλογη δυνατότητα να πληκτρολογήσει τα 58.000.000.000 αποδείξεις που ενδεχομένως θα υποβληθούν, μέσω των σχετικών καταστάσεων, έτσι ώστε να γίνουν κάποιος σοβαρός αριθμός επαληθεύσεων και διασταυρώσεων.

    Μια κάποια λύση θα ήταν να μην υποβληθούν κατάστάσεις χειρόγραφες ή γραμμένες σε Η/Υ, αλλά να υποβληθούν σε ηλεκτρονική μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ ή ακόμη καλλίτερα μέσο διαδικτύου απευθείας στο Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (σε σχετικό site), παίρνοντας ταυτόχρονα βεβαίωση για την υποβολή της κατάστασης αποδείξεων.

    Φυσικά κανένας λόγος δεν μπορεί να γίνει για υποβολή μικρών αποδείξεων (του 1, 2, ή 3 ευρώ) γιατί τότε θα φθάσουμε σε αστρονομικά μεγέθη, η δε ιδιωτική κατανάλωση θα διπλασιασθεί σε σχέση με αυτή που δίνει η ΕΣΥΕ, όπως ενδεχομένως διπλασιασθεί και το ΑΕΠ (κάτι που ούτε ο κος Κοντοπυράκης δεν το αποτόλμησε).

    Το μέτρο της συλλογής αποδείξεων είναι απλώς »για τον φόβο των Ιουδαίων» και στο διαταύτα μάλλον δεν θα έχει τα προσδωκόμενα αποτελέσματα αφού θα δημιουργήσει τεράστια γραφειοκρατία, μεγάλη πολυπλοκότητα και θα αποδιοργανώσει ακόμη περισσότερο τον ήδη αποδιοργανωμένο φορολογικό μηχανισμό. Οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι θα είναι οι συντάκτες καταστάσεων και κάποιοι παρεπηδιμούντες.

    Είναι μια ακόμα αποτυχημένη Ελληνική πατέντα (δεν συμβαίνει πουθενά σε ολόκληρο τον πλανήτη) που θα δημιουργήσει επικριτικά διεθνή σχόλια.

    Πρέπει να εγκαταλειφθεί ως ιδέα. Υπάρχουν πολύ περισσότερο αποτελεσματικοί τρόποι που θα έχουν άμεσα οφέλη για το κράτος.
    Αρκεί να το θελήσουμε και να ξεκινήσουμε εδώ και τώρα.

    Μια χαλασμένη Jaguar ή Porche δεν την στέλνεις ποτέ για επισκευή σε κάποιον που επισκευάζει Zastava.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 17:50 | Νικος Μπεζεριάνος

    Κοινωνία & Φορολογία.

    Είναι προφανές ότι μια από τις βασικές τομές του νέου φορολογικού νόμου είναι η επιδίωξη δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών. Ταυτόχρονα επιδιώκεται και η εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης των Πολιτών, που με την σειρά της συνδέεται με το «που πάνε τα λεφτά μου» αλλά και αν «πιάνουν τόπο». Είναι προφανές ότι δεν είναι πλέον ανεκτή η αργομισθία ενός δημοσίου υπαλλήλου, η σπατάλη πόρων για άχρηστα δημόσια έργα που σχεδιάζονται για τους εργολάβους και κάθε άλλο παρά πιάνουν τόπο, ή δεν ενισχύουν την φορολογική συνείδηση, το γνωστό και πολύ κερδοφόρο για μερικούς «ράβε – ξήλωνε», που αυτούς που ταλαιπωρεί το σύστημα τους αναγκάζει να το πληρώνουν και από πάνω.

    Επίσης δεν είναι ανεκτό πολυεθνικές να πωλούν καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης με καπέλο στην χώρα μας 30% ή 50% και για άλλα είδη π.χ. φάρμακα σε πολλαπλάσια τιμή. Δεν είναι πλέον ανεκτό οι Έλληνες Πολίτες να πληρώνουν τις υπερτιμολογήσεις τόσο των ντόπιων ενδιαμέσων (βλέπε αγροτικά προϊόντα) όσων και των «παραρτημάτων» βιτρίνες των πολυεθνικών που δρουν ανέλεγκτα.

    Δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι ως μέλη της Ελληνικής κοινωνίας τόσο το ευρύτερο αλλά και άμεσο περιβάλλον μας (εργασία, γειτονιά, περίγυρος) σε μια ανοιχτή κοινωνία μας επηρεάζει. Όλοι επομένως πρέπει να γνωρίζουμε τι συνεισφέρει ο καθένας στο κοινωνικό σύνολο ως Πολίτες και ως Εταιρείες (και ο φόρος είναι μια έκφραση του), σε σχέση με τι ο συγκεκριμένος απολαμβάνει ή απαιτεί να του παρέχεται ως πολίτης αλλά και ως εταιρεία ή ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας ή ιδιωτικός υπάλληλος ή του δημοσίου. Το πως ο καθένας συμπεριφέρεται και επιβαρύνει το περιβάλλον, πρέπει ο ίδιος να καταλάβει το αντίστοιχο κόστος, αντί να καλούμεθα να το πληρώσουμε οι υπόλοιποι τελικά για τους ολίγους και εκλεκτούς του συστήματος, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα.

    Ως κοινωνικά όντα, ακόμα και οι χειρότεροι από εμάς, έχουν την ανάγκη να επιβιώνουν στην κοινωνία. Πρέπει επομένως να αντιληφθούν ότι η κοινωνία δεν ανέχεται πλέον αυτό που αυτοί θεωρούν εξυπνάδα, δηλαδή την απάτη και του πλουτισμό εις βάρος των άλλων και μάλστα κρυβώμενοι πισω απο την προστασία και θεσμούς που έγιναν για άλλους λόγους(πχ Προστασία Προσωπικών Δεδομένων).

    Επειδή μας ενδιαφέρει πως μας βλέπει η κοινωνία, οι συνεργατες μας, οι γειτονές μας, οι φίλοι μας πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Δεν είναι αντιληπτό γιατί θεωρείται ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο η φοροκλοπή και γιατί προστατεύονται κάτω από την ομπρέλα των «δικαιωμάτων του πολίτη» οι φοροκλέφτες και απατεώνες του κοινωνικού συνόλου. Όλα πρέπει να είναι στο φως.

    Τέλος ακούστηκε ότι πριν ακόμα κατατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή άρχισαν οι εξαιρέσεις (πχ Στρατιωτικών κλπ). Αν αληθεύει είναι η ταφόπλακα μιας μοναδικής ευκαιρίας και οι νεκροθαύτες είναι οι «Φιλολαικοί» πολιτικοί και υπουργοί «ευεργέτες» των προστατευομένων τους, που ουσιαστικά είναι και οι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ.

    Φορολογία & Διαφάνεια.
    Η φορολογία στα σύγχρονα κράτη θεωρείται ως το κύριο μέσο αναδιανομής του πλούτου.

    Επομένως στο νέο Φ.Ν. αυτά θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται και να εφαρμόζονται τόσο στον δίκαιο υπολογισμό του φορολογητέου ποσού όσο και στην φορολογική κλίμακα που δεν είναι λογικό να είναι ίδια για όλους ή να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο. Ειδικά οι αποδείξεις πρέπει να εφαρμόζονται όχι μόνο για να υπάρξει απαλλαγή αλλά κυρίως για να εξαναγκάσει αυτούς που φοροκλέβουν τους υπόλοιπους συμπολίτες τους να αποκτήσους (έστω αναγκαστικά) κοινωνική συνείδηση και να δηλώσουν ένα ελάχιστο εισόδημα που δεν θα είναι «υβριστικό» για τους υπόλοιπους.. Για αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε την κοινωνική πίεση ώστε το αποτέλεσμα να είναι ακόμα μεγαλύτερο, π.χ. με την δημοσίευση στο διαδίκτυο τόσο των φορολογικών δηλώσεων του καθενός αλλά μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία του, και με μια έστω εκτίμηση του φόρου που καλείται να πληρώσει με βάση την δήλωση του. Ταυτόχρονα θα πρέπει να παρέχεται ευχέρεια στον οποιοδήποτε πολίτη να αναφέρει εάν γνωρίζει ότι ένας συγκεκριμένος φορολογούμενος υποκρύπτει έσοδα ή περιουσιακά στοιχεία, έτσι ώστε οι λίγοι να μην εξαπατούν τους πολλούς.

    Ταυτόχρονα (αφού συζητηθεί με την Αρχή Προστασίας Ευαίσθητων Προσωπικών Δεδομένων) να δημοσιοποιούνται και σημειώνονται όλοι αυτοί που φοροκλέβουν, τα ποσά και πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν και κυρίως αν τα πλήρωσαν. Αυτό μπορεί αρχικά κάποιος να ισχυρισθεί ότι θα δημιουργήσει μια διχασμένη κοινωνία που ο ένας καταδίδει τον άλλο. Όμως πολύ σύντομα θα ισορροπήσει, και τα ΜΜΕ έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτό, ώστε αν γίνει συνείδηση ότι ο φοροκλέφτης είναι ένας κοινός εγκληματίας με τον οποίο δεν θα πρέπει να συνδιαλεγόμαστε ή μέσα από την φοροκλοπή να έχει «κοινωνική αναγνώριση» αφού κυριολεκτικά εγκληματεί εις βάρος όλων των υπολοίπων.

    Κλίμακα Φοροαπαλλαγών – Αποδείξεις
    Όσο αφορά την Κλίμακα Φόρου με τα αφορολόγητα δεν μπορεί να είναι τα ίδια για όλους αλλά πρέπει να εξειδικευμένα. Προτείνεται επομένως οι Μισθωτοί & Συνταξιούχοι με εισοδήματα μέχρι 40.000 συνολικό εισόδημα (πριν φόρων) να έχουν την υπάρχουσα (ή την πλέον ευνοϊκή κλίμακα).
    – Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Επιχειρηματίες, Υπάλληλοι με συνολικά εισοδήματα πάνω από 60.000 καμία απαλλαγή αλλά αναγνώριση όλων των αποδείξεων των δαπανών τους με αποδείξεις, μέχρι ένα ποσό και μετά κλιμακωτά.
    – Όλες οι αποδείξεις κατανάλωσης να είναι αποδεκτές με την εξής κλιμάκωση: Μέχρι 12.000 κατά 100%, από 12.000 έως 24.000 κατά 50%, από 24.000 και πάνω κατά 30%.
    – Οι αποδείξεις απόκτησης ακινήτων περιουσιακών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη κατά 5% και διαμοιράζονται μέχρι 5 έτη, ενώ αυτών για μεγάλης αξίας καταναλωτικών αγαθών (αυτοκίνητα, σκάφη κλπ) κατά 10% μία φορά και για ποσό μέχρι 120.000, ώστε αφού δηλωθούν να είναι μετά τεκμήρια διαβίωσης.

    Με τον τρόπο αυτό οι χαμηλόμισθοι αποκτούν φορολογική συνείδηση ζητώντας αποδείξεις παντού αλλά και αυτοί με μεγάλο εισόδημα φορολογούνται δίκαιότερα και έχουν την ευκαιρία μέσω της κατανάλωσης ή της απόκτησης ακίνητης περιουσίας να μειώσουν αρχικά τους φόρους τους, δηλώνοντας το ακίνητο ή αγαθό που στην συνέχεια αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης.

    Παραδειγματική Τιμωρία Φοροκλεπτών
    Στην εποχή του διαδικτύου υπάρχει η δυνατότητα της καταγραφής και δήλωσης των πάντων, όπως και των αποδείξεων, δηλαδή ηλεκτρονικά. Να αναμορφωθεί πχ η εφαρμογή της ΓΓΠΣ για τους Προμηθευτές των Ελευθέρων Επαγγελματιών ώστε με απλό τρόπο (μήνα) να μπορεί κανείς να δηλώσει τις αποδείξεις του (π.χ. μέσω ΑΦΜ φορολογούμενου, ΑΦΜ προμηθευτή, Ποσό, Αρ. Τιμολογίου/ Είσπραξης). Και μόνο αυτό θα επιφέρει πραγματική επανάσταση στις διασταυρώσεις και περιορισμό στην φοροκλοπή. Έτσι οι έλεγχοι θα απλοποιούνται μόνο στο κατά πόσο οι υπόχρεοι «κόβουν» αποδείξεις ή όχι, δηλαδή ένα απλό και μη μαχητό κριτήριο συναλλαγής, με αυστηρές ποινές, όπως:
    1η παραβίαση συνεπάγεται πρόστιμο που θα είναι η αύξηση των εσόδων του παραβάτη όσο και ο δηλωμένος τζίρος τον προηγούμενο χρόνο ή τον τρέχοντα (τον μεγαλύτερο τουλάχιστον για 2 χρόνια).
    2η παραβίαση το πρόστιμο συνεπάγεται τον 2πλασιασμό του προηγούμενου.
    3η παραβίαση κλείσιμο δραστηριότητας για 1 χρόνο με 3πλασιασμό του προστίμου άμεσα καταβλητέου ως ποσού και όχι ως αύξηση του τζίρου.
    4η παραβίαση απαγόρευση οποιαδήποτε δραστηριότητας (μόνο ως υπάλληλος θα μπορεί να απασχοληθεί) και 5πλάσιο πρόστιμο άμεσα καταβλητέου.

    Επίσης είναι δυνατόν μετά την παρέλευση 5 χρόνων με «σωστή» φορολογική συμπεριφορά καθαρίζει το μητρώο του, αλλά μόνο για τις περιπτώσεις 1 έως 2.
    Ομοίως και Πολίτες που δεν πέρνουν αποδείξεις πρέπει να καταβάλουν μεγάλο πρόστιμο πχ 500 €.

    Κατάργηση όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Εάν τα σωματεία τους διαμαρτυρηθούν (Ταξί, Φαρμακεία, Βυτιοφόρα), τότε να τους προταθεί εναλλακτικά ότι μπορούν να συνεχίσουν το επάγγελμα τους όπως σήμερα, αλλά με προκαταβολή φόρου (πέραν των άλλων) π.χ. το 10% κάθε έτος της αγοραίας αξίας της άδειας τους (που ισχυρίζονται ότι δήθεν πλήρωσαν). Και ας απεργήσουν όσο θέλουν. Κανείς δεν θα ταχθεί μαζί τους αν αναφερθούν οι φορολογικές δηλώσεις τους καθότι όλοι αυτοί εκμεταλλεύονται τους υπόλοιπους (π.χ. Φορτηγά/ Βυτιοφόρα κλπ). Ας πληρώσουν τουλάχιστον για την εκμετάλλευση αυτή και τις εξοργιστικές τιμές που χρεώνουν για υπηρεσίες με ποιότητα τριτοκοσμικής χώρας.

    Εναλλακτικά (για να είμαστε δίκαιοι) για αυτούς που αποδεικνύουν (και μόνο) ότι κατέβαλαν κάποιο σημαντικό ποσό για την άδεια λειτουργίας κλπ να γίνεται αναγνώριση το κόστους ως «απόδειξη φοροαπαλλαγής», δηλαδή ότι δικαιούνται φοροαπαλλαγή ενός ποσού έστω 10% για τα επόμενα 10 χρόνια (απόσβεση) με την προϋπόθεση ότι αυτός που τα εισέπραξε θα φορολογηθεί άμεσα.

    Επιδόματα
    Πολλά επιδόματα, ιδίως στο δημόσιο δόθηκαν λόγο επικινδυνότητας (π.χ. πιλότων πολεμικών αεροσκαφών, πυροσβεστών ή αστυνομικών για φύλαξη διαδηλώσεων κλπ), και αυτό παρότι αυτή είναι η δουλειά τους και το ξέρουν όταν επιλέγουν αυτή την απασχόληση. Όλα αυτά, πέραν των εξοργιστικών όπως πριμ παραγωγικότητας για να …κάθονταιβή υπερωρίες για να φεύγουν … νωρίτερα, πρέπει επιτέλους να καταργηθούν και να υπάρξει δικαιοσύνη και κυρίως να μην το παίρνουν όλοι. Έτσι, ακόμα και αν το πέενουν όταν σταματήσουν να εκτελούν την εργασία που το δικαιολογεί (πχ επικίνδυνες αποστολές) να κόβεται αυτόματα. Έτσι η τυχόν διαφοροποίηση της αμοιβής θα είναι μόνο για όσο διάστημα που αιτιολογείται (πχ έχει ισχύ ο κίνδυνος όπως ιπτάμενοι) που όμως σταματά όταν αλλάζουν τα καθήκοντα τους. Ίσως μια καλύτερη αντιμετώπιση να ήταν όχι τόσο η αύξηση αμοιβής αλλά αύξηση της ασφαλιστικής κάλυψης τους για την περίοδο αυτή που ενδεχομένως υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες (π.χ. για την οικογένεια τους) να υποστούν κάποια βλάβη).

    Απόδοση Δικαιοσύνης – Ελεγκτές
    Η γνωστοποίηση ποίοι είναι αυτοί που φοροκλέβουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, είναι καθήκον της πολιτείας (πέραν των προστίμων και λοιπών ποινών). Όσο αφορά τυχόν αδικήματα από αυτούς που ελέγχουν τους άλλους (ένα καθήκον και εργασία που τους ανάθεσε το κοινωνικό σύνολο και τους αμείβει για αυτό) απαιτούνται αυστηρότητα και μη εφέσιμα μέτρα όπως η άμεση παύση και δέσμευση της περιουσίας τους.

    Για όσους δηλαδή συλληφθούν να παρανομούν παρότι η κοινωνία τους ανέθεσε τον ρόλο του ελεγκτή, να παύσει η οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταχείριση και παραγραφή χρονική ή άλλη, τόσο ατομικά όσο και για το οικογενειακό τους περιβάλλοντος (άνοιγμα λογαριασμών, δέσμευση και πλήρης κατάσχεση περιουσίας) το λιγότερο πέραν της απαγόρευσης ενασχόλησης με οτιδήποτε σχετίζεται με τα κοινά ή δημόσιες υπηρεσίες.

    Όλοι οφείλουμε να θεωρούμε τους ελεγκτές έμπιστους και ειλικρινείς. Όταν όμως ενεργούν ως κακοποιοί και κλέφτες τότε εμείς οι πολίτες που τους εμπιστευτήκαμε και τους αμείβαμε απαιτούμε να επιστρέψουν στο κοινωνικό σύνολο αυτό που έκλεψαν από τους υπόλοιπους, και τα περιουσιακά στοιχεία τους είναι μόνο ένα μικρό μέρος. Είναι ένοχοι όχι μόνο του κοινού εγκλήματος (έναντι κάποιου άλλου ατόμου) αλλά ένοχοι έναντι του κοινωνικού συνόλου. Ουσιαστικά το υπόλοιπο της ζωής τους θα πρέπει να είναι ελεγχόμενο και στην ένδεια, όπως ενδεχομένως αυτοί με την συμπεριφορά τους εξώθησαν άλλους συμπολίτες μας.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 17:13 | Τζούφας Κωνσταντίνος

    Χρόνια πολλά
    Καλή Χρονιά

    Έχοντας την ευκαιρία να εκφράσω και εγω την γνώμη μου γι΄ αυτό το μεγάλο πρόβλημα , της πάταξης της φοροδιαφυγής θα ήθελα να πω τα εξής:
    Καταρχήν θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι το φαινόμενο της φοροδιαφυγής αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Αν όχι η ολοκληρωτική πάταξη της αλλά εν ΄ πάση περιπτώσει ο περιορισμός της κατά το μεγαλύτερο μέρος της θα συμβάλει κατά την γνώμη μου στην λύση πολλών προβλημάτων όπως πχ στην εξεύρεση κονδυλίων για την υγεία , την παιδεία , την κοινωνική πρόνοια ακόμη πιστεύω ότι θα οδηγήσει και στην μείωση της φορολογίας για τους ευσυνείδητους και έχοντες φορολογική συνείδηση πολίτες αυτής της χώρας.
    Προς την κατεύθυνση αυτή λοιπόν θα ήθελα να διατυπώσω μια σειρά προτάσεων , πρακτικών και εφαρμόσιμων , γιατί πιστεύω ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι άμεσα , πρακτικά , εφαρμόσιμα , δίκαια και αποτελεσματικά , συγχρόνως δε , θα πρέπει να ελαφρύνουν , όσο αυτό είναι δυνατόν στην παρούσα κατάσταση , τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις επιβαρύνοντας τις πιο ισχυρές οικονομικά τάξεις.
    Θα ήθελα λοιπόν να προτείνω τα εξής:

    1) Πλήρη καταγραφή της περιουσίας του κάθε πολίτη με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Το έντυπο της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να είναι απλό και κατανοητό από τον κάθε έλληνα πολίτη και σε αυτό θα καταγράψει την όλη περιουσιακή του κατάσταση ( σπίτια , οικόπεδα , αγροτεμάχια , αυτοκίνητα , σκάφη , γεωργικά μηχανήματα , και γενικά οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει στο όνομα του) επίσης θα πρέπει να αναγράψει τις καταθέσεις που έχει σε τραπεζικούς λογαριασμούς αναγράφοντας τον αριθμό λογαριασμού , την τράπεζα και το ποσό και αν τυχόν υπάρχουν και άλλοι δικαιούχοι στον ίδιο λογαριασμό τον ΑΦΜ τους και το ονοματεπώνυμο τους . Ακόμη θα πρέπει να δηλώσει τα μετρητά που τυχόν έχει , ακόμη και στο ταμείο του σπιτιού του.( με ημερομηνία την ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης) θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει μια πλήρη καταγραφή της όλης περιουσίας , το κάθε περιουσιακό στοιχείο , είτε πάγιο , είτε μετρητά , είτε καταθέσεις θα αντιστοιχεί σε έναν ΑΦΜ. Η λάθος δήλωση η η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων η η δήλωση ανύπαρκτων περιουσιακών στοιχείων θα συνεπάγεται αυστηρότατες κυρώσεις ακόμη και ποινικές.
    Η πλήρης καταγραφή του τι υπάρχει και σε ποιον ανήκει θα είναι η αρχή για την σωστή λειτουργία του πόθεν έσχες , από εδώ και πέρα , καθώς και η παρακολούθηση της ήδη υπάρχουσας περιουσιακής κατάστασης του καθενός. Οποιαδήποτε πράξη , αγοράς , μεταβίβασης , πώλησης , δωρεάς , δανεισμού ( ακόμη και αν κάποιος χαρίσει κάτι σε κάποιον ) θα πρέπει να γίνετε μέσω της αρμοδίας οικονομικής υπηρεσίας με απλό και γρήγορο τρόπο ( μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών ) χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών έτσι ώστε το αρμόδιο Υπουργείο να έχει ανά πάσα στιγμή την αληθινή περιουσιακή κατάσταση του κάθε πολίτη ( ΑΦΜ ) . Φυσικά η κάθε αύξηση της περιουσιακής κατάστασης του καθενός θα πρέπει να δικαιολογείται από το εισόδημα του.

    2) Προσδιορισμός ελάχιστου ετήσιου κόστους διαβίωσης. Θα πρέπει να προσδιοριστεί ένα ποσό , ως ελάχιστο για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών . Το ποσό αυτό που κατά την γνώμη μου μπορεί να είναι το ποσό των 15000 χιλιάδων ευρω ( ετήσιο ) θα αποτελέσει και το αφορολόγητο όριο για όλους.

    3) Το πιο πάνω αφορολόγητο όριο των 15.000 χιλιάδων ευρω θα ισχύει μόνο με την προσκόμιση αποδείξεων ίσης αξίας. Δηλαδή κάποιος για να ωφεληθεί όλο το ποσό του αφορολογήτου θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις , για δαπάνες οι οποίες θα εκπίπτουν , αξίας 15.000 χιλιάδων ευρω. Οποιοδήποτε ποσό το οποίο δεν θα καλύπτεται από αποδείξεις θα φορολογείται . Δηλαδή δεν θα υπάρχει αφορολόγητο ποσό χωρίς αποδείξεις ούτε καν για ένα ευρω!!!. Διότι από την στιγμή που υπάρχει ένα όριο , ως ελάχιστο κόστος διαβίωσης , όλοι μας ξοδεύουμε αυτό το ποσό για την επιβίωση μας άρα θα πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχες αποδείξεις των δαπανών. Πιστεύω πως η κατάργηση πλήρως του αφορολογήτου χωρίς αποδείξεις είναι ένα κίνητρο για την ζήτηση και λήψη αποδείξεων έτσι ώστε να επιτυνχάνουμε την μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για τον εαυτό μας. Ίσως κάποιος ισχυριστεί ότι θα είναι άδικο η πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου χωρίς αποδείξεις για τους έχοντες πολύ χαμηλά εισοδήματα , κατά την γνώμη μου δεν θα είναι , πρώτον διότι όπως είπα και πιο πάνω δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης επομένως σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ( προσκομίζονται οι αποδείξεις ) ενώ στην περίπτωση που ισχυριστεί κάποιος ότι συντηρείται από κάποιο άλλον που σημαίνει ότι το δικό του εισόδημα δεν ξοδεύεται αλλά αποταμιεύεται , τότε σε αυτήν την περίπτωση η γνώμη μου είναι ότι το ποσό της αποταμίευσης θα πρέπει να φορολογείται.

    4) Αλλαγή της φορολογικής κλίμακας φορολογίας φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με τα όσα έχω πει πιο πάνω και με σκεπτικό την ελάφρυνση των ασθενέστερων οικονομικά εισοδημάτων θα πρότεινα την εξής φορολογική κλίμακα :
    1)Εισόδημα μέχρι 15000 χιλιάδες ευρώ αφορολόγητο ( με την προϋπόθεση ότι προσκομίζονται αποδείξεις μέχρι 15000 )
    2) τα επόμενα 10000 φορολογούνται με συντελεστή 20% επομένως σε εισόδημα 25.000 φόρος 2.000
    3) τα επόμενα 5000 φορολογούνται με συντελεστή 35% επομένως σε εισόδημα 30,000 φόρος 3750
    4) τα επόμενα 5000 φορολογούνται με συντελεστή 45% επομένως σε εισόδημα 35.000 φόρος 6000
    5) τα επόμενα 5000 φορολογούνται με συντελεστή 50% επομένως σε εισόδημα 40.000 φόρος 8500
    6) τα επόμενα 5000 φορολογούνται με συντελεστή 51% επομένως σε εισόδημα 45.000 φόρος 11050
    7 τα επόμενα 5000 φορολογούνται με συντελεστή 52% επομένως σε εισόδημα 50.000 φόρος 13.650
    8) τα επόμενα 5000 φορολογούνται με συντελεστή 53% επομένως σε εισόδημα 55.000 φόρος 16300
    9) τα επόμενα 5000 φορολογούνται με συντελεστή 54% επομένως σε εισόδημα 60.000 φόρος 19000
    10) τα επόμενα 5000 φορολογούνται με συντελεστή 55% επομένως σε εισόδημα 65.000 φόρος 21750
    11) τα επόμενα 5000 φορολογούνται με συντελεστή 56% επομένως σε εισόδημα 70.000 φόρος 24550
    12) τα επόμενα 5000 φορολογούνται με συντελεστή 57% επομένως σε εισόδημα 75.000 φόρος 27400
    13) τα επόμενα 5000 φορολογούνται με συντελεστή 58% επομένως σε εισόδημα 80.000 φόρος 30300
    14) τα επόμενα 5000 φορολογούνται με συντελεστή 59% επομένως σε εισόδημα 85.000 φόρος 33250
    15) τα επόμενα 5000 φορολογούνται με συντελεστή 60% επομένως σε εισόδημα 90.000 φόρος 36250

    Εισοδήματα πάνω από 90.000 θα φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή 60%
    Τα παραπάνω ποσά φόρου αν τα συγκρίνει κάνεις με τα αντίστοιχα ποσά φόρου της κλίμακας που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2009 θα διαπιστώσει ότι εισοδήματα μέχρι και 35000 χιλιάδες ευρώ ( που θεωρώ ότι είναι μικρά και μεσαία εισοδήματα ) θα έχουν μια φορολογική ελάφρυνση από 1250 ευρώ έως και 250 ευρώ
    Ενώ από εισοδήματα 40000 χιλιάδων ετησίως και πάνω θα έχουν μια φορολογική επιβάρυνση που θα ξεκινά από 500 ευρώ και θα φθάνει και τα 10000 χιλιάδες ευρώ για εισοδήματα της τάξης των 90000 χιλιάδων ευρώ ετησίως. Έτσι θα έχουμε μια γενικά φορολογική ελάφρυνση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων και μια φορολογική επιβάρυνση των μεγάλων εισοδημάτων , πράγμα και δίκαιο αλλά και που επιβάλλεται σύμφωνα με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες.

    5) Κατηγορίες δαπανών που θα εκπίπτουν. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός των δαπανών που θα εκπίπτουν και ότι αυτές οι δαπάνες θα πρέπει να είναι δαπάνες οι οποίες θα εξυπηρετούν πρώτα απ΄ όλα τις βιοποριστικές ανάγκες του ανθρώπου. Όπως είδη διατροφής , ιατροί , φάρμακα , είδη ρουχισμού και υπόδησης , ηλεκτρικά είδη , συνεργεία αυτοκινήτων , ενοίκια , φροντιστήρια , παροχή υπηρεσίας από ηλεκτρολόγους , υδραυλικούς . Επίσης θα μπορούσε να υπάρξει ειδικά στις αποδείξεις για είδη διατροφής από σούπερ Μάρκετ και κάποια διαβάθμιση όσον αφορά το ποσοστό που θα εκπίπτει ανάλογα με το εισόδημα. Πχ μέχρι 10000 ευρω εισόδημα να εκπίπτει το 100% από 10000 έως 20.000 το 80% από 20.000 έως 30.000 το 50% και από 30.000 και πάνω το 30%.
    Αποδείξεις από ταβέρνες , κέντρα διασκέδασης , μπαρ , καφετερίες , ψησταριές , γυμναστήρια , κομμωτήρια , ινστιτούτα αισθητικής , δεξιώσεις και γενικά τέτοιου είδους επιχειρήσεων κατά την γνώμη μου δεν θα πρέπει να εκπίπτουν πρώτον διότι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα καταναλώνονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους σε ειδή που καλύπτουν πιο βασικές ανάγκες άρα δεν ελαφρύνει η έκπτωση αυτών των δαπανών τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και δεύτερον το, ότι η έκπτωση αυτών των δαπανώ θα οδηγούσε στην ζήτηση αποδείξεων, μάλλον δεν έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα.

    6) Θα πρέπει να υπάρξει διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής για κάθε κατηγορία επαγγέλματος αφού και ο τρόπος φοροδιαφυγής είναι διαφορετικός αλλά και ο βαθμός δυσκολίας στο να αποκαλυφθεί , επίσης διαφορετικός. Επιχειρήσεις όπως ( ταβέρνες , κέντρα διασκέδασης , μπαρ , καφετέριες) και γενικά τέτοιου είδους να υπολογίζονται τα ακαθάριστα έσοδα τους με δυο τρόπους πρώτον ανάλογα με τις αγορές τους και δεύτερον με την έκδοση αποδείξεων και να λαμβάνεται υπ΄ όψιν το μεγαλύτερο. Σε επιχειρήσεις καθαρά παροχής υπηρεσιών όπως γυμναστήρια , ινστιτούτα αισθητικής , κομμωτήρια , ξενοδοχεία , ενοικιαζόμενα δωμάτια ( εδώ να καταργηθεί το , όσοι έχουν μέχρι 7 δωμάτια απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων , και να τηρούν όλοι βιβλία και να εκδίδουν αποδείξεις ) καθώς και στους γιατρούς , δικηγόρους , συμβολαιογράφους , και γενικά στα ελευθέρια επαγγέλματα να γίνονται αυστηροί και τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι . Να εφαρμοστεί η μέθοδος point system και να επιβάλλονται βαρύτατες ποινές ακόμη και κλείσιμο της επιχείρησης ακόμη και αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σε περίπτωση που κάποιος πιαστεί πάνω από 2 φορές να μην εκδίδει αποδείξεις και να φοροδιαφεύγει. Θεωρώ ότι το πρόστιμο των 198!! Ευρώ που πληρώνει σήμερα ένα γιατρός για μη έκδοση μιας απόδειξης μόνο γελοίο μπορεί να χαρακτηριστεί.

    7) Αλλαγή του κώδικα βιβλίων στοιχείων σε πάρα πολλά σημεία του. Έτσι ώστε και οι επιχειρήσεις να μην επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος αλλά και να μην επιβάλλονται πρόστιμα που δεν έχουν καμία ουσία.

    8) Βαρύτερα πρόστιμα για εικονικά και πλαστά τιμολόγια. Καθιέρωση ηλεκτρονικού τιμολογίου τουλάχιστον στις μεγάλες επιχειρήσεις έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των εικονικών όσο το δυνατό περισσότερο. Όλες οι συναλλαγές των επιχειρήσεων πάνω από 1000 ευρώ μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Διασταυρώσεις των καταστάσεων πελατών – προμηθευτών αμέσως ( την επομένη ) της λήξης της προθεσμίας υποβολής και άμεσος έλεγχος στις επιχειρήσεις που παρατηρείτε πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να διενεργούνται έλεγχοι μετά την πάροδο πέντε και έξι χρόνων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα αυτές οι διασταυρώσεις να γίνονται άμεσα. Και να προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους υπαλλήλους και για τους προϊσταμένους των υπηρεσιών οι οποίοι δεν θα πραγματοποιούν τις συγκεκριμένες εργασίες στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
    Επίσης στον περιορισμό των εικονικών φορολογικών στοιχείων θα βοηθούσε και ο έλεγχος των επιχειρήσεων μέσα στο πρώτο τρίμηνο η εξάμηνο από την έναρξη τους . Με επιτόπια διαπίστωση της έδρας της επιχείρησης διότι ως γνωστό συνήθως εκδότες πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων είναι ανύπαρκτες επιχειρήσεις.

    9) Μεγάλη πληγή για την ελληνική οικονομία , όπως έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια είναι οι παράνομες επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες. Είναι προτιμότερο να προλαμβάνεις ένα κακό παρά να τρέχεις εκ΄ των υστέρων να το διορθώσεις. Επομένως αυστηροί έλεγχοι και διασταυρώσεις για τους αγρότες οι όποιοι ζητούν επιστροφές ΦΠΑ πρώτον από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα πραγματικά στρέμματα τα οποία καλλιεργούν και το είδος της παραγωγής , με επιτόπιες διαπιστώσεις και δεύτερον από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ για τον αν δηλώνονται τα στρέμματα αυτά και οι παραγωγές στην φορολογική τους δήλωση. Κανένας αγρότης δεν θα μπορεί να πάρει επιστροφή του ΦΠΑ αν δεν έχει δηλώσει τα πραγματικά στρέμματα που καλλιεργεί και στην δήλωση του ΟΠΕΚΕ και στην φορολογική του δήλωση.

    10) Επίσης πιστεύω ότι η είσπραξη του ΦΠΑ από τα τελωνεία όπως ίσχυε πριν το 1993 δεν θα έπρεπε να είχε καταργηθεί. Και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στις μέρες μας. Ίσως με κάποιον τρόπο θα έπρεπε να το ξαναδούμε αυτό το θέμα.
    Ένα ακόμη μέτρο που θα βοηθούσε στην αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ θα ήταν η ποινικοποίηση της μη απόδοσης του οφειλόμενου ΦΠΑ.

    11) Τακτικούς ελέγχους ( ΥΠΕΕ ) στις επιχειρήσεις που τα έσοδα τους θα προσδιορίζονται με μεικτό τρόπο ( και βάσει αγορών και βάσει αποδείξεων ) . Όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τα παραστατικά αγορών τους για κάθε αγορά και να επιδεικνύονται σε κάθε έλεγχο. Αγορά χωρίς τιμολόγιο θα επιφέρει βαρύτατα πρόστιμα μέχρι και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας για κάποιο διάστημα..
    Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στους ελέγχους της διακίνησης των εμπορευμάτων από την ( ΥΠΕΕ ) . Οι έλεγχοι της διακίνησης θα πρέπει να γίνονται καθ΄ολο το εικοσιτετράωρο (διότι τα ύποπτα εμπορεύματα θα μεταφερθούν και σε ύποπτες ώρες ).

    12) Βεβαίως για να γίνουν τα παραπάνω και πολλά ακόμη που δεν μπορούν να αναφερθούν όλα εδώ , θα πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να στελεχωθούν με υπαλλήλους οι οποίοι να είναι έντιμοι , ηθικοί , ευγενικοί απέναντι στους ελεγχόμενους , γνώστες της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας , υπάλληλοι οι οποίοι θα μπορούν να χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές , να μπορούν να δουλέψουν κάποια προγράμματα στους υπολογιστές , υπάλληλοι που πάνω απ΄ όλα θα έχουν όρεξη να δουλέψουν και να μάθουν χωρίς να τους ενδιαφέρει μονό το τυπικό ωράριο ενός δημοσίου υπαλλήλου. Φυσικά θα μπορούσε το Υπουργείο οικονομίας να αξιοποιήσει πάρα πολλούς υπαλλήλους που έχει και οι οποίοι έχουν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα είτε σαν λογιστές είτε σε άλλες θέσεις και γνωρίζουν λογιστική , κάτι που κατά την γνώμη μου είναι απαραίτητο όταν μάλιστα πηγαίνεις να κάνεις φορολογικούς ελέγχους. Οι άξιοι υπάλληλοι πρέπει επιτέλους να μπουν μπροστά και η επιλογή θα πρέπει να γίνετε καθαρά μόνο με βάσει τα προσόντα τους και όχι με κομματικά κριτήρια , και αυτό διότι καλά τα οποιαδήποτε μετρά αλλά αν δεν υπάρχουν υπάλληλοι να τα εφαρμόσουν τίποτε δεν πρόκειται να αποδώσει.

    Γενικά κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι πρέπει να υπάρχουν αυστηροί και τακτικοί έλεγχοι σε όλο το φάσμα της αγοράς και των επιχειρήσεων. Πολύ αυστηρές ποινές στους παραβάτες και ειδικότερα σε αυτούς που δεν θα συμμορφώνονται σύμφωνα με την φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία. Δυστυχώς η εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης είναι λίγο δύσκολο να γίνει , και γρήγορα αλλά και με ήπιους τρόπους. Γι΄ αυτό θα πρέπει να επιβάλλονται τέτοιες ποινές που θα καθιστά απαγορευτική την διάπραξη της φοροδιαφυγής. Αν πχ κλείσουν μια δυο επιχειρήσεις θα το σκεφτούν πολύ οι υπόλοιποι να το κάνουν αν πχ αφαιρεθούν κάποιες άδειες ασκήσεως επαγγέλματος δεν νομίζω ότι θα υπάρξει επαγγελματίας που θα σκεφτεί να φοροδιαφύγει.
    Φυσικά θα πρέπει πρώτα απ΄ολους το ίδιο το κράτος να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες , δεν μπορείς να ζητάς από τους πολίτες να είναι εντάξει στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και εσύ σαν κράτος να μην τους δίνεις αυτά που τους οφείλεις! Δεν μπορείς να τον πείσεις τον πολίτη με αυτόν τον τρόπο.

    Σας ευχαριστώ

    Τζούφας Κωνσταντίνος

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 16:22 | ΑΓΝΩΣΤΟΣ

    Για την βοήθεια του φορολογούμενου στο κυνήγι της απόδειξης θα πρέπει να θεσπιστούν τα εξής:

    1) Υπηρεσία τηλεφωνικής καταγγελίας μη απόδοσης απόδειξης ΑΝΩΝΥΜΑ. Όπως καταλαβαίνετε δεν γίνεται να γίνονται καταγγελίες π.χ. για νυχτερινά κέντρα επωνύμως.

    2) Λύση του προβλήματος που θα ανανύψει στα κοινόχρηστα διπλοκατοικιών, όπου ο ενοικιαστής δεν λαμβάνει απόδειξη για το ποσοστό του στα κοινόχρηστα.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 16:03 | ΑΓΝΩΣΤΟΣ

    Σχετικά με τις αποδείξεις και τη χρήση τους στο αφορολόγητο, νομίζω ότι πρέπει να συμπεριφθούν και όλες οι ηλεκτρονικές αγορές εξωτερικού. Μπορεί να μη συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά πολλοί Έλληνες, αγοράζουν από το εξωτερικό πολλά προϊοντα, λόγω των σημαντικών διαφορών στις τιμές.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 16:37 | ziampas asterios

    Να γίνει τροποποίηση του νόμου

    Ν-1337/83 (ΦΕΚ-33/Α/14-3-83)
    ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ-Α.
    ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
    ΑΡΘΡΟΝ-8. ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΓΗ
    ΑΡΘΡΟΝ-9. ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑ.

    ώστε μετά την επέκταση ενός σχεδίου και μετά την εισφορά σε γη και χρήμα να μην προκύπτουν ακίνητα με αξία δυσανάλογη της αρχικής αξίας τους. Με το σημερινό καθεστώς γίνεται άδικη αναδιανομή πλούτου (σε πολλές περιπτώσεις στους πλουσιότερους και «εξυπνότερους»).
    Επίσης λόγω της ελπίδας του εύκολου πλουτισμού παρατηρούμε:
    α) να καταπατούνται δημόσιες εκτάσεις, να καταστρέφεται το περιβάλλον με μπάζωμα ρεμάτων και πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις (οικοδομούνται περιοχές φυσικού κάλλους, ρέματα και δασικές εκτάσεις που αποχαρακτηρίζονται κ.λ.π.)
    β) να υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή (εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι και αιρετοί).
    γ) είναι κίνητρο για μην επενδύουν οι πολίτες σε επιχειρήσεις αναπτυξιακού τύπου (πλουτίζουν κάποιοι που ασχολούνται με κτηματαγορές χωρίς να επενδύουν σε παραγωγικές εργασίες χωρίς να δημιουργούν θέσεις εργασίας χωρίς να ρισκάρουν την περιουσία τους και παράλληλα δεν φορολογούνται).

    θεωρώ ότι η επιπλέον αξία ή η επιπλέον δόμηση που προκύπτει λόγω ένταξης μιας περιοχής στο σχέδιο πόλης είναι δημόσια περιουσία και πρέπει να τη διαχειρίζεται το κράτος.

    Δείτε ανά πόλη και στο σύνολο της επικράτειας την τελευταία 20ετια πόσες χιλιάδες τ.μ. εντάχθηκαν στο σχέδιο και υπολογίστε την επιπλέον αξία ή την επιπλέον δόμηση (σε δισεκατομμύρια ευρώ) που αναδιανεμήθηκε σε κάποιους ιδιοκτήτες σε βάρος των υπολοίπων πολιτών.
    Αν αυτό τον πλούτο (επιπλέον αξία ή η επιπλέον δόμηση) τον διαχειριζόταν ως δημόσια περιούσια η πολιτεία, μήπως δεν θα είχαμε; α) έλλειμμα, β) καταπάτηση των δημόσιων εκτάσεων και γ) καταστροφή του περιβάλλοντος.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 16:50 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Κυρίες και κύριοι,

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ.

    Θα ήθελα να αναφέρω μια περίπτωση που δεν γνωρίζω αν σας έχουν ήδη πει, καθώς ο αριθμός των σελίδων με τα σχόλια στον ιστότοπο είναι μεγάλος και δεν υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης φράσης/λέξης στα σχόλια (προς αποφυγή επαναλήψεων).

    Έχω ένα αυτοκίνητο για το οποίο πληρώνω 920 ΕΥΡΩ ασφάλιστρα.

    Δεν θα έπρεπε τα ασφάλιστρα να εκπίμπτουν από το εισόδημα (όποιο κι αν είναι το ύψος τους) αφού είναι υποχρεωτικό από τον Κ.Ο.Κ. προκειμένου κάποιος να κυκλοφορήσει το όχημά του;

    Το αποτέλεσμα της μη περίληψης των ασφαλίστρων στις εκπιμπτόμενες δαπάνες είναι η αναζήτηση φτηνών ασφαλιστικών εταιριών και οι ολοένα και λιγότερες καλύψεις.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
    Γιάννης

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:23 | Γιώργος

    Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α), θα πρέπει να αποδίδεται αφού γίνει εξόφληση του τιμολογίου και όχι προκαταβολικά σε ένα «επί πιστώσει» τιμολόγιο.
    Υπάρχουν προμηθευτές του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που εξοφλούν τα τιμολόγια σε πολύ μεγαλύτερο διάστημα από την έκδοσή τους. Στο μεσοδιάστημα όμως και ανά τρίμηνο, η εφορία σε καλεί να πληρώσεις το Φ.Π.Α το οποίο όμως δεν έχεις εισπράξει.
    Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην είσπραξη χρημάτων των εταιριών από το δημόσιο, γιατί αδυνατούν να εκδώσουν «φορολογική ενημερότητα» -λόγω οφειλών- και να πληρωθούν από κάποια άλλη δουλειά του δημοσίου.
    Θεωρώ πιο σωστό μαζί με την παρακράτηση φόρου στο τιμολόγιο, να γίνεται και παρακράτηση του Φ.Π.Α ώστε να μην δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα.
    Με την παρακράτηση του Φ.Π.Α από τιμολόγια προς το δημόσιο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα βγει κερδισμένο και το κράτος, αφού η πληρωμή του θα γίνεται προκαταβολικά.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:23 | Χρηστος Κουτος

    Το κλειστο επαγγελμα του εγοριακου ποτε θα ανοιξει? Γιατι να μην καταθετω την δηλωση μου στον λογιστη μου και μια υπευθηνη δηλωση οτι ειναι ολα σωστα και να υπαρχει μια εφορια για ολη την χωρα που να ελεγχει μετα τους λογιστες και αν βρει καποια παρανομια να τους παιρνει το scalp ? Αντε λοιπον να απελευθερωθουν ετσι χιλιαδες καλολαδωμενες καρεκλες εφοριακων.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:22 | ΘΕΑΝΩ ΚΟΥΚΑ – ΓΙΑΛΥΡΗ

    Η πάταξη της φοροδιαφυγής /παραοικονομίας /οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος (λαθρεμπόριο, ροζ κυκλώματα, διακίνηση ναρκωτικών, εικονικά τιμολόγια,κ.λ.π.) παραμένει ζητούμενο……..
    Με τη σύνδεση του αφορολόγητου με καταναλωτικές αποδείξεις θα πληγούν οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα, ιδίως μάλιστα όσοι δεν είναι μισθωτοί (γενιά των 700 Ευρώ, νέα παιδιά με «ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας χωρίς δικαιώματα υπαλλήλων, δώρα, εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, κ.λ.π.).
    Τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα δεν έχουν πρόβλημα να συλλέξουν αποδείξεις και μάλιστα υψηλότερες του ορίου των 12.000 Ευρώ, ενώ για τις κατηγορίες αυτές δεν έπρεπε να υπάρχει καν αφορολόγητο (βλ. Αγγλικό σύστημα στο οποίο το αφορολόγητο ποσό προοδευτικά απομειώνεται για τα ετήσια εισοδήματα άνω του αφορολόγητου ορίου, μηδενίζεται δε για τα εισοδήματα που είναι ανώτερα του διπλάσιου ποσού του αφορολόγητου ορίου).
    Οι μικροελεύθεροι επαγγελματίες και τα φτωχότερα εισοδήματα δεν μπορούν να προσεγγίσουν το ποσό του τέως αφορολόγητου ορίου σε καμιά περίπτωση..
    Τελικά τί κάνετε; Ευνοείτε τα υψηλά εισοδήματα και πλήττετε τα χαμηλά;

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ.
    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:17 | ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ-ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΨΑΡΙΑ-ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.
    ΕΔΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΑ ΠΕΚ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΒΙΒΛΙΩΝ.ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΓΙΑ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΙΣΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ .ΒΡΕΙΤΕ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ Ο ΕΛΕΚΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ Η ΘΕΣΠΕΙΣΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:28 | Θανάσης Τ

    Συγχαρητήρια! Ξεκινήσατε πολύ καλά. Θα ήταν καλύτερα αν προχωρούσατε πιο γρήγορα και αποφασιστικότερα.Μην αφήνετε τα λαμόγια να σας υπονομεύουν.
    Μην κάνετε πίσω στις αποδείξεις και στην υποχρέωση όλων να κάνουν χρήση ταμειακών μηχανών.( Και στα Ταξί και στις λαϊκές.).
    Με τις αποδείξεις γίνεται χαμός. Δεν κόβει κανείς ,εκτός από τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ. Κλέβουν και το Φ.Π.Α. και το Φόρο εισοδήματος.
    Η Εφορία δυστυχώς δε δουλεύει , κρίμα τα χρήματα που παίρνουν οι υπάλληλοί της. Το ίδιο και οι ελεγκτές του Ι.Κ.Α. ,Πολλές επιχειρήσεις δεν ασφαλίζουν τους υπαλλήλους τους.
    Να Δημοσιοποιηθεί τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες σχετικές με αποδείξεις και ασφάλιση εργαζομένων.
    Σχετικά με το πάγωμα των μισθών πάνω από τις 2000 καθαρά η απόφαση είναι σωστή.
    Οι δήμοι να γίνουν λιγότεροι από 400 γιατί είναι κέντρα διαφθοράς.
    Ανοίξτε επιτέλους και τα κλειστά επαγγέλματα. Θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
    Η απόφαση για αναδρομικά να μην την παίρνουν οι δικαστικοί για τους εαυτούς τους.
    Να θεσπιστεί πόθεν έσχες για όλους.Να συσταθεί σώμα αδάφθορων από νέους επιστήμονες για δίωξη του οικονομικού εγκλήματος.Χρήμα στην ΕΛΛΆΔΑ μας υπάρχει και πολύ μάλιστα. ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΆ ΤΑΜΕΊΑ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ.
    Κι ας γίνει μια προσπάθεια για να παραγουμε κι εμείς ελληνικά ποιοτικά προϊόντα και να διαμορφωθεί τουριστική και φορολογική συνείδηση.
    Σας Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να εκφράσω τις απόψεις μου.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:31 | ΜΑΝΟΥΣΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

    ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΤΩΤΑ ΟΡΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ (π.χ. ηλεκτρολόγος 7 ετών εισόδημα 2000 το μήνα) ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΟΠΩΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ, ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ κ.τ.λ.

    ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΣΟ ΑΝΩ ΤΩΝ 5000 ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΥΓΕΙ ΕΞΩ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΑ ΔΗΛΩΘΕΙ.

    Η ΚΑΘΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΧΟΡΗΓΙΑ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Ή ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΙΝΟΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.ΕΠΙΣΗΣ, ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟ 2% ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΗΣ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.ΤΕΛΟΣ, ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΗ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟ 1% ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

    ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΕΙ Η ΕΡΤ ΣΕ ΔΥΟ ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΤ2 ΚΑΙ ΕΤ3. ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:49 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ;
    ΣΤΕΙΛΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ
    ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΣ

    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:31 | Χρήστος Κοίλιας

    Κοινόχρηστα Πολυκατοικιών
    Σε κάθε πολυκατοικία αποδίδεται ένα ειδικό ΑΦΜ. Όλες οι κοινόχρηστες δαπάνες εκδίδονται στα στοιχεία της πολυκατοικίας. Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας υποχρεούται κάθε Ιανουάριο να υποβάλει ηλεκτρονικά μια κατάσταση των ετήσιων δαπανών. Για κάθε δαπάνη συμπληρώνεται το ΑΦΜ του προμηθευτή, η αξία, το ΦΠΑ και ένας κωδικός κατηγορίας δαπάνης, π.χ. καθαρισμός, κηπουρός, συντήρηση ανελκυστήρα, αποχέτευση, επισκευή ηλεκτρολογική ή υδραυλική ή άλλη κ.λπ.
    Σχεδόν όλες οι πολυκατοικίες πληρώνουν συνεργείο καθαρισμού, σχεδόν όλες πληρώνουν μια φορά το χρόνο συντήρηση καυστήρα, όσες έχουν κήπο πληρώνουν κηπουρό, όσες έχουν ανελκυστήρα πληρώνουν συντήρηση κ.λπ.
    Άρα περιμένουμε να υποβάλλουν και τέτοιες δαπάνες για τις οποίες τώρα μάλλον κανείς προμηθευτής δεν εκδίδει απόδειξη και μάλλον κανείς ένοικος δεν πληρώνει ΦΠΑ.
    Δεν είμαι σίγουρος αν αυτή η πρόταση μπορεί να βοηθήσει και στον έλεγχο των εταιριών καυσίμων.
    Από τον επόμενο χρόνο με τυχαίο τρόπο μπορούν να ελέγχονται κάποιες από αυτές.
    Με τιμή

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:20 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Ν.89/67? ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ? ΑΝ ΟΧΙ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ? ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ? ΕΠΙΣΗΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΠΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:41 | Κωνσταντίνος

    Πρόταση για τις αποδείξεις: Αυτό που θα απλοποιούσε τις διαδικασίες κατά πολύ, θα ήταν να αναγράφεται στην απόδειξη επακριβώς το αντίστοιχο πεδίο της φορολογικής δήλωσης στο οποιό θα αθροίζεται το ποσό της. Έτσι όλοι οι πολίτες θα μπορούσαν να συμπληρώσουν εύκολα τις προσωπικές φορολογικές τους δηλώσεις, δίχως να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει για όλες τις αποδείξεις οικονομικών συναλλαγών, ώστε να μπορέσει ταυτόχρονα με την απλοποίηση να απλοποιηθεί και ο ελεγκτικός μηχανισμός. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι η οριστικοποίηση και σταθερότητα στη μορφή της φορολογικής δήλωσης.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:53 | Λαμπρίδης Βασίλειος

    Εχω να κάνω μία απλή πρόταση σχετικά με την ανάθεση έργων. (Οχι απολυτα σχετικο με τη φορολογια αλλα εχει να κανει με την εξοικονομηση)

    Η γενική ιδέα ειναι να συνυπολογιζεται στην αναθεση ενος εργου η διαφορά που ειχε η εκαστοτε επιχειρηση μεταξυ προσφορας και τελικου κοστους σε προηγουμενες αναθεσεις.

    Δηλαδη:

    τελική προς αξιολογηση προσφορά = τρέχουσα προσφορά + συντελεστής * διαφορά

    και μετά από την ολοκλήρωση κάθε έργου:

    Διαφορα=συντελεστής * προηγούμενη διαφορά + (τελικο κοστος έργου – αρχική προσφορά )

    Με τον συντελεστη να ειναι μικροτερος του 1 για να μειωνει την επιδραση των παλαιων προσφορων στην τρεχουσα.

    Με αυτο τον απλο τροπο πριμοδοτουνται αυτες που παρουσιαζουν λογικες προσφορες και κανουν καλη διαχειρηση(αρα εχουν αρνητικη διαφορα), και κυριως ποινολογουνται αυτες που παρουσιαζουν αβασιμα μικρες προσφορες και ετσι χαλουν την υγειη λειτουργια των διαγωνισμων.

    Πιθανες βελτιωσεις ειναι να εξαιρουνται αυξησεις κοστους απο ασταθμιτους παραγοντες πχ φυσικες καταστροφες κλπ και να περιλαμβανεται και ο χρονος παραδοσης σε αυτη την αξιολογηση

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:56 | GIORGOS

    Να δημιουργήσετε website για την ανωνυμη καταγγελια περιστατικων φοροδιαφυγής.

    και στη συνέχεια ένα αδιάβλητο σύστημα ελέγχου των καταγγελιών
    Ποθεν έσχες για τους εφοριακούς, υπαλλήλους ΣΔΟΕ κτλ.

    Πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή και όχι να αυξηθεί η φορολογία.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:17 | Στούμπος I.

    O εξορθολογισμός της φορολόγησης απαιτεί όχι μόνο τις σωστές ιδέες, που βεβαίως υπάρχουν, για τη νομοθέτησή τους αλλά και την εφαρμογή τους.

    Για το λόγο αυτό ο νόμος πρέπει να είναι απλός μη επιδεχόμενος παρερμηνειών και εξαιρέσεων.

    Κανένας όμως νόμος δεν έχει αυτόματη εφαρμογή πολύ δε περισσότερο όταν αφορά τα χρήματα του κάθε πολίτη.

    Είναι ουτοπική η σκέψη, και εντελώς εκτός πραγματικότητας, ότι με αυτόματο τρόπο ή τη μηχανοργάνωση και μόνο θα ελεγχθεί η εφαρμογή του νόμου.

    Για το λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη αυστηρή νομοθεσία για τις
    παραβάσεις των φοροφυγάδων αλλά και των εφοριακών.

    Είναι απαραίτητο οι πασης φύσεως φορολογικοί ελεγχοι να είναι διασταυρούμενοι απο ΕΝΤΕΛΩΣ ανεξάρτητους φορείς (πχ αστυνομία φορολογική και εφοριακοι ή και ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες) έτσι ώστε να περιορισθούν τα φαινόμενα διαφθοράς.

    Οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να είναι διαρκείς σε όλη την οικονομική δραστηριότητα και όχι μόνο τις εργάσιμες ώρες στις οργανωμένες επιχειρήσεις.

    Οι ποινές για τους διεφθαρμένους ελέγχοντες πρέπει να είναι εξοντωτικές (πχ απομάκρυνση απο το Δημόσιο, δήμευση καταθέσεων, δημόσια διαπόμπευση κλπ)και άμεσες με αντίστοιχη νομοθετική μεθόδευση.

    Αντίστοιχες πρέπει να είναι οι ποινές για την ουσιαστική φοροδιαφυγή (όχι βέβαια για τη μη τήρηση των τύπων) για τους φοροφυγάδες.

    Απαιτείται επίσης οι μηχανισμοί ελέγχων να γίνουν εξ αρχής με νέα αδιάφθορα πρόσωπα.

    Οι υπάρχοντες , ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ, εφοριακοί πρέπει να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες που δεν έχουν σχέση με χρήματα (πχ ΚΕΠ )

    Το ερώτημα βέβαια είναι ότι αφού ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΣ O MHXANIΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΓΘΑΡΜΕΝΟΣ, όπως όλη ή χώρα το γνωρίζει, ποιός θα συνηγορήσει σε τετοια μέτρα;

    Μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που δεν γίνονται αντίστοιχες δημόσιες συζητήσεις……………

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:39 | Μιχάλης

    Πλαφόν στο γενικό σύνολο των αμοιβών (μισθός, υπερωρίες, επιδόματα οδοιπορικά κλπ.) που λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι σε εταιρείες του δημοσίου, ινστιτούτα έρευνας κλπ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:43 | Ηλίας

    Θα ήθελα να σχολιάσω αυτό που συναντάω με τις πρώτες ημέρες του χρόνου και της εφαρμογής του μέτρου να ζητάμε αποδείξεις. Είναι τραγικό που τώρα συνειδητοποιώ ότι μέχρι τώρα σχεδόν κανείς δεν μου έκοβε απόδειξη από τους καθημερινούς καταστηματάρχες (Εξαιρούνται τα μεγάλα καταστήματα). Το μέτρο αυτό είναι από τα βασικά που θα πρέπει να γίνουν πράξη οπωσδήποτε! Πρέπει ο πολίτης να αποκτήσει φορολογική συνείδηση.
    Δυστυχώς οι περισσότεροι είναι πρόθυμοι αλλά στο τέλος πολλοί είναι αυτοί που δεν ζητάνε λόγω αδιαφορίας ή ντροπής. Και αυτό είναι το πρόβλημα! Η ντροπή που τόσα χρόνια δεν ζητάγαμε γιατί δεν μας δίνανε από μόνοι τους. Ο ψιλικατζή μας, το κουρείο, ο μανάβης, ο φούρναρης, ο υδραυλικός, ο ηλεκτρολόγος κ.λπ. σε ότι ποσό αγοράς και αν κάναμε. Πως θα ξεπεράσουμε το σύνδρομο της «φιλίας» που έχουμε? Ηδη από τις πρώτες μέρες παρατηρώ ότι αποφεύγουν να χτυπάνε αποδείξεις και πάλι. Πολλοί είναι αυτοί που χτυπάνε απλά τα ποσά των προϊόντων και στο τέλος όχι τελικό σύνολο. Και αν τους πεις απόδειξη λένε με ένα επιφώνημα «α ναι!» και μετά έλα μωρέ αυτές δεν κρατάνε θα σβηστούν. Πάντα ο έλληνας θα βρει ένα άλλοθι και ας είναι το πιο χαζό!
    Τι θα κάνετε με το σύνδρομο της «φιλίας» και της «ντροπής» και την ψυχολογία του «δακτυλοδεικτούμενου» καταναλωτή που θα ζητήσει απόδειξη.
    Πρέπει κάτι να γίνει. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ σαν απλός πολίτης είναι να μπουν αυστηρά πρόστιμα που δεν έχουν ξαναμπεί ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ στους παραβάτες από κάθε πλευρά. Να γίνει ένα ταρακούνημα γερό στην ψυχολογία ΟΛΩΝ! Μόνο έτσι θα έχουμε ΙΣΧΥΡΟ ΑΛΛΟΘΙ να ζητάμε αποδείξεις ακόμα και στους «φίλους».
    Αν υπάρχει κάποια άλλη λύση να βρεθεί άμεσα γιατί πολύ φοβάμαι ότι το μέτρο αυτό θα σβήσει πολύ γρήγορα και θα είναι κρίμα γιατί είναι μια μεγάλη ευκαιρία λόγω κρίσης να αλλάξουνε βασικά πράγματα στην παιδεία και την αντίληψη του κόσμου σε ότι αφορά την οικονομία.

    Ένας μέσος έλληνας πολίτης

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:02 | Ηλίας

    Βλέποντας και βιώνοντας τόσα χρόνια ως φορολογούμενος όλες αυτές τις αλλαγές στην φορολογία, έχω μία μόνιμη απορία. Γιατί θα πρέπει να ανακαλύψουμε το τροχό και σε αυτό το θέμα (όπως και σε πολλά άλλα)στην Ελλάδα, τον έχουν ανακαλύψει άλλοι πριν από εμάς και απ’ ότι έδειξε λειτουργεί καλά.
    Δηλαδή είναι αντικείμενο διαβούλευσης το ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους; Σε πια χώρα του κόσμου τίθονται τέτοια διλλήματα;
    Πιστευω ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρετε την απόφαση και να υλοποιήσεται αυτά που ξέρουμε όλοι ότι πρέπει να γίνουν με βάση τη κοινωνική δικαιοσύνη.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:23 | ΣΥΜΕΩΝ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ

    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΥΚΕΩΝ ΣΙΜΟΥ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ
    ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ
    ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
    ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
    ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

    Είναι κοινή διαπίστωση, η σημαντική υστέρηση των δημόσιων εσόδων που προέρχονται από τη μη απόδοση του ΦΠΑ.
    Το ζήτημα αυτό είναι απολύτως συνυφασμένο με το γενικότερο φαινόμενο της φοροδιαφυγής στη χώρα μας και ως εκ τούτου χρήζει ιδιαίτερης μελέτης και ειδικών πολιτικών για την αντιμετώπιση του.
    Η πάταξη της φοροδιαφυγής, εκτός των ελεγκτικών μηχανισμών, συνδέεται ευθέως και άμεσα με την εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης στους πολίτες.
    Σε κάθε περίπτωση, όποτε ο Έλληνας πολίτης καταλάβαινε ότι ωφελείται, απαιτούσε σε κάθε αγορά αγαθών ή υπηρεσιών την έκδοση παραστατικών, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρατικών εσόδων.
    Αυτός ο άτυπος μηχανισμός μπορεί να εξελιχθεί στον ασφαλέστερο τρόπο χτυπήματος της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ.
    Πως όμως θα συμβεί, αποτελεσματικότερα, αυτό;
    Η ιδέα της σύνδεσης του ΦΠΑ με τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι παλιά – από το 1989 – και έχει επισημοποιηθεί ως πρόταση στις αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ.
    Η ιδέα ξεκινάει ακριβώς από την γενική αρχή ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει φορέας ελέγχου και ορθής απόδοσης του ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις. Αρκεί να συνδεθεί ο φόρος με το τοπικό, κοινωνικό και ατομικό του συμφέρον. Αρκεί να συνειδητοποιήσει ότι ωφελείται ο ίδιος και ο τόπος του.
    Παράλληλα θα μπορούσαν να θεσπιστούν κίνητρα υπέρ των σχολείων και των Σχολικών Επιτροπών, με στόχο την ανάπτυξη και εμπέδωση φορολογικής συνείδησης στη νέα γενιά και ειδικά στους μαθητές.
    Ποιος πολίτης δεν θα ήθελε περισσότερο πράσινο, καλύτερους και ασφαλέστερους δρόμους, περισσότερα και καλύτερα σχολεία και παιδικούς σταθμούς, σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες πολιτισμού και αθλητισμού, αποτελεσματικούς θεσμούς κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης.
    Ποιος πολίτης δεν θα ζητούσε απόδειξη ή τιμολόγιο από εκείνες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που συνήθως φοροδιαφεύγουν, όταν θα γνωρίζει ότι ένα μέρος των χρημάτων του θα επέστρεφε στον ίδιο και δεν θα πήγαινε στην τσέπη του επιτήδειου φοροφυγάδα.
    Εξάλλου κάθε φόρος ή τέλος που συνδέεται με τους πόρους της αυτοδιοίκησης είναι αναλογικά, πολύ αποδοτικός.
    Για παράδειγμα το τέλος παρεπειδημούντων, πριν φυσικά από την ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης για την ουσιαστική κατάργηση του. Στην περίπτωση λοιπόν αυτή, τα έσοδα των δήμων και ιδιαίτερα των τουριστικών, από το τέλος αυτό ήταν πολλαπλάσια των τακτικών εσόδων από το κράτος (ΚΑΠ).
    Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με τον ΦΠΑ.
    Ο τρόπος είναι η σύνδεση του ΦΠΑ με τους πόρους του κάθε δήμου τοπικά, στο πλαίσιο της φορολογικής αποκέντρωσης, με την άμεση απόδοση ενός ποσοστού προς τους ΟΤΑ.
    Οι διάφορες ανισότητες που μπορεί να υπάρξουν εξαιτίας της πιθανής απόκλισης εσόδων από δήμο σε δήμο, λόγω της μικρής ή μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητας και επομένως απόδοσης του ΦΠΑ, μπορούν να καλύπτονται από τον κεντρικό εξισορροπητικό ρόλο που μπορεί να παίξουν οι Κ.Α.Π ή ποσοστό από αυτούς ή ποσοστό από τον ΦΠΑ.
    Γίνεται σαφές ότι αυτή και μόνο η κίνηση, η σύνδεση δηλαδή της απόδοσης του ΦΠΑ με τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα μετέτρεπε αυτόματα τους πολίτες, τους αιρετούς, τις δημοτικές υπηρεσίες και τους δημοτικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς των 1034 δήμων και κοινοτήτων της χώρας σε ενεργούς πολίτες και αμείλικτους κυνηγούς της φοροκλοπής. Θα αντιλαμβάνονταν όλοι ότι η νόμιμη και συνολική απόδοση του ΦΠΑ σχετίζεται άμεσα με τα έσοδα του οικείου δήμου τους και ως εκ τούτου με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους σε τοπικό επίπεδο.
    Επίσης ένα τέτοιο μέτρο φορολογικής αποκέντρωσης θα συνέβαλε καθοριστικά και στην εξυγίανση των οικονομικών των ΟΤΑ, ενώ οι πόροι αυτοί θα λειτουργούσαν ευεργετικά στην τοπική ανάπτυξη, την τοπική απασχόληση, την επιχειρηματικότητα κλπ.
    Ταυτόχρονα η θέσπιση της δημοτικής φορολογικής ενημερότητας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας συμπληρωματικός μηχανισμός ελέγχου των δημόσιων εσόδων, ειδικά σε ότι αφορά τον ΦΠΑ.
    Η σύνδεση λοιπόν ενός ποσοστού του ΦΠΑ με τα έσοδα των δήμων είναι ένας ασφαλής τρόπος για να επιτευχθεί ταυτόχρονη εξυγίανση του φορολογικού συστήματος, να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη και να γίνει γενναία αύξηση των εσόδων της αυτοδιοίκησης και του κράτους.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:52 | Hλίας Μαργέλλος

    Καλημέρα σας καί καλή χρονιά.

    Νά μήν υποχωρήσετε σέ τίποτα καί συγκεκριμένα…..

    1. Νά περνούν ΟΛΕΣ οι αποδείξεις, αλλά καί νά εκπίπτουν, διότι αυτό είναι τό σωστό καί έτσι συμβαίνει καί στό εξωτερικό, διότι αυτοί πού θά εξαιρεθούν, αυτομάτως θά θεωρήσουμε ότι τούς προστατεύετε, άρα πάλι τά κορόιδα θά πληρώνουν καί οι διεφθαρμένοι καί διαπλεκόμενοι θά εξακολουθούν νά φοροδιαφεύγουν.

    2. Νά μπορούμε μέσω ιστοσελίδας, νά σας καταγγέλουμε ποιοί δέν κόβουν αποδείξεις καί νά διασφαλίζεται η ανωνυμία μας, διότι αρκετοί αλλοδαποί μάς απειλούν.

    3. Νά μας παρέχετε αστυνομική προστασία, ώστε νά σας καταγγέλουμε τούς εμπόρους πετρελαιοειδών θέρμανσης, οι οποίοι μερικές φορές μάς απειλούν επειδή τούς κάνουμε έγγραφο σημείωση στά τιμολόγιά τους γιά ελλειματικές παραδόσεις πετρελαίου, ενώ στά πιστωτικά τους αναγράφουν ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΙΜΗΣ, γιά νά είναι καλυμμένοι απέναντι στήν εφορία, σέ περίπτωση ελέγχου!

    4. Τό έντυπο καταγραφής τών αποδείξεων έπρεπε νά τό έχετε μοιράσει ήδη, ή νά υπήρχε υπόδειγμα αυτού στίς εφορίες.
    Δέν είναι σωστό νά περιμένουμε μέχρι τόν Μάρτιο καί μετά νά αρχίσουμε τήν καταγραφή τών αποδείξεων.

    5. Υποχρεωτικά ΦΠΑ καί υποχρεωτικά τό κόψιμο τής απόδειξης από τούς Δικηγόρους καί Ιατρούς.

    6. Δημιουργήστε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θά καταγράφεται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ο αριθμός Πρωτοκόλλου μιάς Δικαστικής Αγωγής ή μιάς Ποινικής υπόθεσης, μέ τά στοιχεία ΟΛΩΝ τών εμπλεκόμενων, Δικηγόρων καί τού πελατών, Φυσικών ή Νομικών προσώπων καί τών αριθμών ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

    Πρίν τήν έναρξη ενός Δικαστηρίου γιά τήν εκδίκαση μιάς υπόθεσης, θά ελέγχεται ON-LINE από εκπρόσωπο τών Δικαστών εάν έχουν κοπεί ΟΛΑ τά απαιτούμενα παραστατικά πού αφορούν ΟΛΟΥΣ τούς εμπλεκόμενους ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ!

    Κόπηκαν; Άς ξεκινήσει η εκδίκαση τής υπόθεσης.
    Δέν κόπηκαν αποδείξεις; Αναβάλλεται η δίκη, μέχρι νά προσκομιστούν οι αποδείξεις καί μέχρι νά ενημερωθεί καί ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ η βάση δεδομένων.

    7. Εάν ΔΕΝ τό κάνετε, τότε συμμετέχετε στήν συγκάληψη τής φοροδιαφυγής, διότι οι περισσότεροι Βουλευτές είναι ή Δικηγόροι ή Ιατροί καί όπως λέει καί μιά παροιμία…..
    κόρακας κοράκου μάτι δέν βγάζει!

    8. Έφοδο στά νυκτερινά κέντρα. Κόβουν αποδείξεις στά πρώτα ποτά καί δέν κόβουν σέ όσα ακολουθήσουν!

    9. Νά κόβουν αποδείξεις καί τά βενζινάδικα. Αφού μάς χρεώνουν ΦΠΑ!

    10. Γιά τό κακό χάλι τής Δημόσιας Διοίκησης καί τής ήδη χρεωκοπημένης Εθνικής Οικονομίας, ευθύνεστε ΟΛΟΙ οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτου Κόμματος!

    Σάς δίνουμε λοιπόν μιά ευκαιρία, αφού μάς φέρατε στό χείλος τού γκρεμού, γιά νά βάλετε τά πράγματα ΟΡΙΣΤΙΚΑ στήν θέση τους!

    Κύριοι…. ΟΛΕΣ οι αποδείξεις, χωρίς ΚΑΜΜΙΑ απολύτως διαπραγμάτευση καί γιά νά δουλέψει τό ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, κατάργηση καί τής ληστρικής ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ, αφού παγκοσμίως ΔΕΝ υφίσταται!

    Τελειώνω μέ τό πασίγωνστο σλόγκαν…. Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ!

    Καλή τύχη καί Καλή χρονιά!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:25 | ΚΩΣΤΑΣ

    Οσον αφορά τους φορολογικούς ελεγκτικούς και εισπραχτικούς μηχανισμούς
    αν οι υπάρχοντες δεν αρκούν η είναι ανεπαρκείς
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ κατι που ισως ακουστεί τρομερό και δυσάρεστο .

    Θα μπορούσε κάλιστα η πολιτεία να συμπράξει με πιστοποιημένα άτομα , εταιρείες ΟΤΑ και εκπαιδευτικά ιδρύματα
    [ φυσικά επι συμβάσει ορισμένου χρόνου και επι ποινή παράβασης καθήκοντος]..
    α για την εμπέδωση της φορολογικής υποχρέωσης
    β για επικουρική βοήθεια
    γ.για επεξεργασία στοιχείων
    δ.για παρακολούθηση προόδου
    ε.για εσωτερικό έλεγχο

    ΟΙ Ο.Τ.Α ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ..ΑΦΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΑΡΑΖΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΕΣ .

    ΘΑ ΠΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ.
    ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
    ΝΑ ΞΕΧΥΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΦΕΣ ..ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
    ΚΟΙΝΩΝΟΙ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ..

    ΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
    ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:06 | ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Κύριε Υπουργέ
    Η τακτική που ακολουθεί το δημόσιο έναντι των βιοτεχνών, επιχειρηματιών είναι η εξής:
    Είσαι φορολογικά ειλικρινής ; Δώσε προκαταβολή το 80% του οφειλόμενου φόρου (προεξοφλώντας ότι και το επόμενο έτος τα κέρδη θα είναι το ίδιο καλά) και εσύ πήγαινε στην τράπεζα για κεφάλαιο κίνησης.
    Περιμένεις επιστροφή ΦΠΑ λόγω εξαγωγών; Περίμενε 6-8 μήνες και αφού έχεις μεταφέρει το μισό λογιστήριο σε φακέλους, ικανοποιώντας όλες τις υποσημειώσεις των διευκρινιστικών του φορολογικού νόμου.
    Χρειάζομαι πρόσθετα έσοδα; Ας καταφύγω σε αυτούς που είναι φορολογικά ειλικρινείς.
    Και στο τέλος ας κάνω και τακτικό έλεγχο γιατί κάποια μουτζούρα θα βρεθεί για να τον φορολογήσω μέσω προστίμων επιστημονικής φαντασίας.
    Και αν δεν μου είναι αρκετά αυτά ας αυξήσω την αξία των ακινήτων της επιχείρησης.
    Το αποτέλεσμα είναι απλό ο ειλικρινής βιοτέχνης, επιχειρηματίας γίνεται φοροφυγάς ή σταματάει την δραστηριότητα, μια και του είναι αδύνατο να ανεχθεί το ρόλο του υποζυγίου ή του ηλιθίου.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:40 | Γιαννης

    ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ,από το οποίο μάλιστα εξαρτόνται -πέραν των άλλων- και τα υπόλοιπα ΕΘΝΙΚΑ μας ΘΕΜΑΤΑ. Ευκολονόητο πιστεύω.
    Ως εκ τούτου η με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε απόκρυψή του, ΠΡΕΠΕΙ να νομοθετηθεί, και προς Θεού χωρίς παραθυράκια, ως ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ με όλες τις αντίστοιχα προβλεπόμενες αυστηρές ποινές (ποινικές, πρόστιμα, δημεύσεις, επαγγελματικές άδειες κλπ.)
    Οι καιροί επιτάσουν το μέτρο να ληφθεί άμεσα άλλως οι έλληνες δεν πρόκειται να οδηγηθούν στην εξάληψη ή έστω και στον περιορισμό του φαινομένου της φορολογικής ασυνειδησίας που έχει καταστεί πανδημία
    Μη φοβάστε για το εγχείρημα αυτό αλλά να είστε βέβαιοι ότι ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα αποπειραθούν αρχικά να παρανομήσουν. «Νυν υπέρ πάντων ο αγών».

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:49 | jiannis

    2010 ευχες σε ολους της κυβερνησης και στην χωρα μας που ξεκινησε ενα δυσκολο δρομο.

    εχω να κανω της εξης προτασεις με περιοχομενο το θεμα της εισροη φορόλογικων εσοδων
    και ενα δευτερο θεμα το ασφαλιστικο .

    δεν πρεπει η το κρατος να κανει ισω στης ταμειακες σε κανενα κλαδο πολλοι προσπαθουν να δειξουν βουνο απο προβληματα για να μην βαλουν ταμειακες μηχανες ( εχω την εντυπωση οτι θα πρεπει να πουν ταμειακες μηχανες που ειναι ον λαιν με το υπουργειο οικονομικων καινα βγαινει κατευθειαν απο εκει η αποδειξη) τωρα οπως και στο εξωτερικο καθε πολιτης μαζευει και προσεχει τα χαρτια του ετσι και με της αποδειξης θα καθετε δυο ωρες το χρονο να συμμαζευει τα χαρτια και τα εξοδα που εκανε να τα βαλει σε μια σειρα και να του επιστραφει φορους απο της αγορες του.
    στο ασφαλιστικο πρωτεινο επειδη πολλοι πολιτες δεν μπορεσαν να ασφαλιστουν εδω και πολλα χρονια γιατι δεν τους ασφαλισαν οι εργοδοτες ειτε γιατι το ειχαν παρει λιγο αψηφηστα .μπορει το κρατος να τους δωσει την δυνατοτητα να αγορασουν ενσημα εως και μια 20 ετια πισω ετσι ωστε και το κρατος να εχει αμεσα εσοδα για τα ταμεια και ο καθε πολιτης θα νοιωσει καποια σιγουρια και να διορθωσει παλαιοτερα λαθη του,συχρονως θα πρεπει να εχει μπροστα του ακομα πολυτιμο χρονο εργασιας εως τα 65 ας χρεωθει το ενσημο λιγο πιο ακριβο απο οτι εαν το κολλουσε κανονικα δευτερον η κλιμακα ασφαλισης να αλλαξει ως εξης καποιος που βγαινει στην αγορα εργασιας νεος π.χ απο τα 20 να γινονται μεγαλυτερες κρατησεις για συνταξιμα καθε χρονο μεχρι τα πενηντα να αυξανεται και μετα να μειωνεται εως τα 65 και να ειναι τετοιες οι κρατησεις σαν να δουλευε εως τα 67 .δηλαδη προτιμα ο κοσμος να πληρωσει κατι παραπανω για να μην φτασει εως τα 67 για συνταξη δουλευοντας οποιος ομως παραμεινει στην εργασια του εως τα 67 να του διδεται μεγαλυτερη συνταξη.οποιος εργοδοτης συλλαμβανεται να μην κολλα ενσημα να τιμωρειται με ποινη τυπου τα ενσημα αξιας για δεκα χρονια και αυτα να μπαινουν στο ταμειο επισης συνταξεων και τριτων το κρατος να συμβαλει και με ενα ποσοσοτο ετσι ωστε το ταμειο να εχει βιοσημειωτητα και επαρκεια ρευστοτητας.τελικα για τη να μην γινουν ολο και ολο δυο ταμεια συνταξεως η ενα ετσι ολα τα εσοδα θα μπαινουν στον ιδιο κουρβανα και να υπαρχει ταμπελα για το τη συνταξη περνει ο καθενας.καθιερωση της ελαχιστης εγγυημενης συνταξης για ολους τους πολιτες ακομα και για αυτους που θα εχουν 5 χρονια εργασια μινιμουμ και για καποιος λογους υγειας οι ανεργιας δεν συμπληρωσαν καποια ορια αυτο λεγεται κοινωνικο κρατος

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:34 | Αλεξάνδρα

    Σαν ελεύθερος επαγγελματίας μου παρακρατεί ο πελάτης το 20% ΦΕΕ (Φόρος Ελευθέρων Επαγγελμάτων) το οποίο πρέπει να αποδώσει στην εφορία εντός 2 μηνών. Φέτος ενας πελάτης δεν το απέδωσε και το αποτέλεσμα ήταν να μην το εισπάξω και γω με τη σειρά μου.
    Ήθελα να ρωτήσω γιατί υπάρχει αυτός ο φόρος? και δεύτερον στην περίπτωση που δεν αποδίδεται γιατί δεν τιμωρείται αυτός που δεν τον έχει αποδώσει?

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:34 | ΘΕΜΗΣ ΦΑΛΙΑΣ

    Κατά την γνώμη μου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
    . Νόμος απλός,κατανοητός στους πολίτες, στους υπαλλήλους των ΔΟΥ, έυκολος στην ερμηνεία και να απουσιάζουν οι πολλές παραπομπές σε προγενέστερους νόμους που δημιουργούν σύγχυση και αναποτελεσματικότητα.
    . Πλήρη ηλεκτρονική υποστήριξη των ΔΟΥ ώστε να έχουν την δυνατότητα διαστάυρωσης στοιχείων.(Οιαποδείξεις είναι ένα καλό μέτρο,αρκεί να μη φθάσουμε στην υπερβολή)
    . Διέυρυνση της Φορολογικής Βάσης η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ελέγχους στην αγορά και με τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες.
    . Δημιουργία Ειδικού Σώματος Αστυνομίας αλλά και Δικαστών για Φορολογικά παραπτώματα.
    . Καταγραφή απο της ΔΟΥ όλων των ελέυθερων επαγγελματιών που δραστηροποιούνται στην περιοχή ευθύνης τους ώστε να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους.
    . Επανασύσταση του ΣΔΟΕ απαλλαγμένου απο τα αμαρτήματα του παρελθόντος.
    . Η φορολογική κλίμακα να είναι ορθολογικότερη. πχ. 15.000-17.500, 17.500-20.000, δηλ. να ανεβαίνει ανά 2.500 ευρώ με αντίστοιχους συντελεστές.
    . Μείωση των κρατικών δαπανών εκτος στους τομείς υγείας-παιδείας.
    . Διαμόρφωση Φορολογικής συνείδησης με ειδικά μαθήματα στην 1οθμια & 2ο θμια Εκπαίδευση.
    Τέλος πρέπει να γνωρίζεται πως αυτός ο νόμος για να δίκαιος αλλά και εφαρμόσιμος πρέπει να έχει μεγάλη κοινωνική συναίνεση και να ευνοεί τους ασθενέστερους, τους πολύτεκνους, τρίτεκνους κλπ.
    κε Υπουργέ, τολμήστε μεγάλες αλλαγές διότι γι΄αυτο ήρθατε στην Εξουσία. Να θυμάστε δε πάντοτε την φράση του Περίανδρου για πολιτικούς άνδρες, ¨Πράττε Δίκαια¨

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:48 | ΔΗΜHΤΡΗΣ Τ

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΑ.
    ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ, ΕΞΙΣΟΥ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ (ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ) ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 11000 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΤΕΡΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ. ΒΕΒΑΙΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ. ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ KAI ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΘΑ ΒΓΟΥΝ.
    ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ
    ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

  • Στραβά & Ανάποδα…

    Κ. Υπουργέ
    Χρόνια πολλά & Καλή χρονιά !!!

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλα σε αυτήν την χώρα θα πρέπει να γίνονται Στραβά & Ανάποδα…. γιατί θα πρέπει πάντα να ταλαιπωρείται ο φτωχός … ο Εργάτης… και ο Μικρομεσαίος Ελεύθερος Επαγγελματίας.
    Γιατί θα πρέπει να είμαστε πάντα εμείς που πληρώνουμε την Νύφη….
    Γιατί θα πρέπει για άλλη μια φορά να χάσουμε την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπεια μας ( που ως Έλληνες πάντα είχαμε& έχουμε )…
    Γιατί θα πρέπει να ξεπέσουμε και άλλο… πως είναι δυνατόν γέροι και νέοι να τρέχουμε όλη μέρα να μαζεύουμε μικρο – αποδείξεις …. ( ένα μπουκαλάκι νερό 0,90 ευρώ … μια τυρόπιτα 1,6 ευρώ … ένα σνακ 1,8 ευρώ …. ένα Μαρούλι στην λαϊκή 1,3 ευρώ … δυο αγγουράκια 1,4 ευρώ …. ένα ματσάκι μαϊντανό 2 ευρώ … δύο εισιτήρια 2 ευρώ…. Κλπ.).
    Μια σακούλα αποδείξεις κάθε μήνα…. ένα τσουβάλι όλον τον χρόνο.
    Μετά θα πρέπει να καταγράψουμε όλες αυτές τις αποδείξεις για να μπορέσουμε να αυξήσουμε το αφορολόγητο και να μας μείνουν μερικά χρήματα, χρήματα που πάλι θα δώσουμε στον λογιστή για να τις καταγράψει και να τις ταξινομήσει…
    Πάλι στα ίδια θα είμαστε και θα χάσουμε και την αξιοπρέπεια μας… γιατί 18.000 χιλιάδες ευρώ αποκλείετε να μαζέψουμε. Τόσα θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο επιβίωσης και φυσικά αφορολόγητο για να μπορέσει να τα φέρει βόλτα μια οικογένεια.
    Είναι πολυτέλεια να μπορεί να αντικαταστήσει την χαλασμένη τηλεόραση….
    Είναι πολυτέλεια να μπορεί να πάρει καινούργιο παλτό στην κόρη του…..
    Είναι πολυτέλεια να μπορεί να έχει μερικά χρήματα στην άκρη για ώρα ανάγκης….
    Είναι πολυτέλεια να μπορεί να πάει 5 μέρες το χρόνο διακοπές με την οικογένεια του…
    Είναι πολυτέλεια να μπορεί να συμβαδίζει με την τεχνολογία και να έχει internet ….
    Είναι πολυτέλεια να μπορεί να σπουδάσει το παιδί του….
    Είναι πολυτέλεια να μπορεί να πάρει καινούργιο μικρό αυτοκίνητο .. όχι για φιγούρα αλλά για να μπορεί να βάλει μέσα την οικογένεια του και να ταξιδέψει με ασφάλεια…
    Κλπ.
    Από την 1η Ιανουαρίου, πάω στο Περίπτερο και δεν έχει να μου δώσει απόδειξη ( μικρο – αποδείξεις )… βάζω Βενζίνη και δεν έχει να μου δώσει απόδειξη… στην Λαϊκή δεν έχουν αποδείξεις… έχω ξοδέψει ένα κάρο λεφτά… αλλά δεν έχω απόδειξη!!! …
    Βλέπετε η οικονομική μου κατάσταση δεν μου επιτρέπει να αγοράζω Ρούχα, Ηλεκτρικές συσκευές και να κάνω Ανακαίνιση στο σπίτι για να πάρω απόδειξη…. και δεν είμαι μόνο εγώ, είναι η πλειοψηφία των Ελλήνων.
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μερικές αποδείξεις όπως οι ΔΕΚΟ εξαιρούνται…
    Αυτά δεν είναι χρήματα που πληρώνουμε;… είναι πολυτέλεια να έχουμε ρεύμα στο σπίτι;… Γιατί θα πρέπει για παράδειγμα για την ΔΕΗ να φορολογούμαστε διπλά;… Πληρώνουμε μια φορά το ΦΠΑ που έχει πάνω η απόδειξη της ΔΕΗ… και αφού δεν εξαιρούνται και φαίνονται ως εισόδημα … ξανα – φορολογούμαστε με 30% και ξανα – πληρώνουμε την εφορία .
    Και δεν είναι λίγα αυτά τα χρήματα. Για παράδειγμα, για αποδείξεις που φτάνουν τις 5000 ευρώ, πληρώνουμε μια φορά το ΦΠΑ 19% που έχει πάνω η απόδειξη ( 950 ευρώ ) και μετά φορολογείτε και ως εισόδημα με περίπου 30% ( 1500 ευρώ ).
    Και ξανά ερωτώ… Είναι πολυτέλεια να έχουμε Ρεύμα; ( ή παροχές των ΔΕΚΟ;)…
    Αν και το Υπουργείο για πρώτη φορά φαίνεται να προσπαθεί να πάρει θετικά μέτρα για την φοροδιαφυγή, πιστεύω ότι είναι ακόμη πολύ μακριά (αυτά δεν θα έχουν απόδοση ).
    Αντί να φέρει αντιμέτωπους τους Έλληνες και να τους βάλει όλους να κυνηγούν αποδείξεις ( δουλειά της εφορία να βρει ποιοι φοροδιαφεύγουν ) θα έπρεπε να δώσει κίνητρα να μην έχουμε λόγο να κρύβουμε το εισόδημα μας.
    Όταν ανέβει το αφορολόγητο για παράδειγμα στις 18000 ευρώ, δεν θα έχω λόγο να φοροδιαφύγω. Να πληρώσω την εφορία κανονικά δεν θα είναι πρόβλημα.
    Όταν όμως μετά βίας θα βρω αποδείξεις για 10000 – 12000 ευρώ… όπως καταλαβαίνετε η οικογένεια μου δεν μπορεί να ζήσει με αυτά τα χρήματα και να είναι εντάξει και στις φορολογικές υποχρεώσεις… πάλι θα μας συμφέρει να φοροδιαφύγουμε… και έτσι ο ένας θα καλύπτει και θα βοηθάει τον άλλων…. ( Συναδελφική αλληλεγγύη … ).

    Εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας … και πιστεύω κάποιος από τους συνεργάτες σας να διαβάσει τις σκέψεις μου και τις ανησυχίες μου…

    Και πάλι Καλή Χρονιά !!!

    Υ.Γ. Το σχόλιο αυτό αναρτήθηκε στην σελίδα του Υπουργείου Οικονομικών και αφαιρέθηκε αμέσως. Δεν ξέρω γιατί…. Όμως είναι αναρτημένο και στον διαδικτυακό τόπο …>> http://wwwitalikagr.blogspot.com/2010/01/blog-post.html . Ελπίζω αυτή τη φορά να παραμείνει . Είναι η άποψη μου και ο καθένας μπορεί να διατυπώνει τις σκέψεις του ελεύθερα….

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:18 | CHRISTOS TASSOULAS

    Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ . ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΩΝ.
    Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ-ΕΣ.
    ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ Η ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
    ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ -ΕΣ.
    ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΕΤΣΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΗΓΗ , ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ (ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΡΕΥΣΤΟ) ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΛΗΤΕΙΑ.
    ,,ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ.,,

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ.
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:11 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Μ

    Νομοσχέδια επί νομοσχεδίων για την φορολογία,βιομηχανία φορολογικών νομοσχεδίων γίναμε,σε τί βοήθησαν όλα αυτά?Συνέβαλαν κατά τρόπο αποτελεσματικό στην καταπολέμιση της φοροδιαφυγής,που είναι κοινός πόθος υποτίθεται όλων των κυβερνήσεων από την μεταπολίτευση και μετά?
    Η απάντηση βεβαίως είναι ένα ηχηρό όχι!!!Για αυτό είμαστε άλλωστε σ’αυτή την δύσκολη για την χώρα μας δημοσιονομική κατάσταση.

    1.Όποια μέτρα και να πάρετε εάν στον φοροελεγκτικό μηχανισμό παραμείνουν οι ίδιοι άνθρωποι,τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.Όλοι
    γνωρίζουμε την ΔΙΑΦΘΟΡΑ (απο τους πρώτους στη λίστα διεθνώς στη διαφθορά η χώρα μας)και την συναλλαγή που γίνεται στην Εφορεία.
    Επομένως οι ίδιοι άνθρωποι θα ελέγξουν τους ίδιους φορολογουμένους που ήλεγξαν και χθες και συναλλάχθηκαν και έβαλαν τα λεφτά στη τσέπη τους αντί να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία.Τα έσοδα κατέρευσαν λόγω αυτών των καταστάσεων και ο φοροελεγκτικός μηχανισμός φέρει βαρειά ευθύνη και πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη τιμωρία για αυτό.

    2.Για να αποκατασταθούν οι σχέσεις φορολογουμένων και φορολογούσας αρχής πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα από εκεί και από πουθενά αλλού.Προτείνω ξήλωμα αυτού του φορ/κού μηχανισμού που βαρύνεται με διαφθορά και αναποτελεσματικότητα και ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του με πρόσληψη νέων στελεχών ικανών και ηθικών με εφαρμογή αυστηρού πόθεν έσχες με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες με αυστηρές τιμωρίες σ’όσους παραβαίνουν το καθήκον τους και ρίξτε τους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον.Αναδιοργανώστε τις Εφορείες από ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ εάν θέλετε να δημιουργήσετε κάτι δίκαιο και αποτελεσματικό.

    3.Έτσι μόνον θα μπορέσει να αποκατασταθεί η διαταραγμένη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών εάν το δημόσιο χρήμα δεν κατατρώγεται από τον κάθε είδους επιτήδειο αλλά θα πηγαίνει στον προορισμό του που είναι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής.Έτσι μόνον ο πολίτης θα δεχθεί να συμβάλλει ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα στο έργο των φορολογικών αρχών και να ςυμμετέχει στα φορολογικά βάρη.

    4.Εάν υπάρχει πραγματική βούληση η λύση που προτείνω μοιάζει απόλυτα ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ και τα οφέλη της πολλαπλά σε κοινωνικό επίπεδο και οποιαδήποτε κόστος θα υπερκαλυφθεί,οτιδήποτε άλλο δεν θα αλλάξει ουσιαστικά τίποτα απλά θα αναπαράγει το παληό και το διεφθαρμένο.Έχετε σημαντικότατη πλειοψηφία και έχετε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων δίνοντας χαστούκι στα κυκλώματα αυτά που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα που κατά την γνώμη είναι πολύ ισχυρά και οδήγησαν την χώρα σ’αυτό το τεράστιο για την χώρα μας δημοσιονομικό έλλειμμα.
    Οτιδήποτε άλλο θα είναι μια από τα ίδια.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:41 | Ηλιόπουλος Νικόλαος

    Εν μέσω των συζητήσεων για την φορολογία μήπως θα ήταν καλό να δούμε συγκεκριμένα βήματα στη πυραμίδα των φορολογούμενων από πάνω όμως προς τα κάτω??δηλαδή εξηγώ…πώς θα φορολογηθούν οι βουλευτές,οι δήμαρχοι,οι γιατροί, οι δικηγόροι,οι μηχανικοί,οι λογιστές και φοροτέχνες και γιατί όταν ζητάμε αποδειξη απο αυτούς το ύψος του ΦΠΑ που ζητάνε είναι της κλίμακας του 40%??
    Μήπως θα έπρεπε να ανακοινωθούν ονόματα κάποιων που παραβιάζουν το νόμο?τι έγινε με τους ελέγχους των γιατρών στο Κολωνάκι?
    Πότε και αν θα λειτουργήσει ελεγχτικός μηχανισμός?
    Μια απλή βόλτα στα γραφεία όλων αυτών αρκεί για να δούμε ότι τίποτα δεν άλλαξε,απλά μετακυλούν το κόστος(40%) στους πελάτες τους..

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:50 | Χρήστος Τσοκακτσής

    Κύριε Πρωθυπουργέ,
    κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί της σημερινής Κυβέρνησης καλημέρα σας και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

    Σας τιμά ιδιαιτέρως η μέθοδος επικοινωνίας με τον απλό πολίτη, αλλά δεν σας τιμούν οι σπασμωδικές και ερασιτεχνικές σας αποφάσεις.

    Είμαι άμεσα θιγόμενος από τις τελευταίες αποφάσεις σας «περί υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ» για εμπορική δραστηριότητα σε Δ.Δ κάτω των 2.000 κατοίκων.

    Πέρυσι (01/11/2009 μου δόθηκε 3-ετής απαλλαγή) για την μεταφορά της έδρας της επιχείρησής μου, βάσει των οικονομικών κριτηρίων του ισχύοντος Ν. 3050/02 Άρθρο 9.

    Το έντυπο της απαλλαγής με 3-ετή ισχύ ήταν κάτι σαν συμβόλαιο μεταξύ Κράτους & Πολίτη.

    Μετά την απαλλακτική έγκριση της Υπηρεσίας του ΟΑΕΕ από πλευράς μου έγιναν πάρα πολλά έξοδα για τη διαμόρφωση του νέου καταστήματος, διαφημιστικό υλικό, νέες παραγγελίες εμπορεύματος κ.λπ.

    Σήμερα εσείς ως Κράτος «σπάτε το συμβόλαιο» που πριν ένα χρόνο συνάψαμε και με υποχρεώνετε να ασφαλιστώ υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ (χωρίς να λάβετε υπ’ όψιν τα οικονομικά κριτήρια) με την φθηνή δικαιολογία πως καταστρατηγήθηκε το ευεργέτημα του Άρθρου 9 του Ν. 3050/02 από ορισμένους/ πολλούς.

    Σας ερωτώ λοιπόν!

    Για ποιο λόγω πληρώνονται οι χιλιάδες υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών?

    Για ποιο λόγω πληρώνονται οι χιλιάδες υπάλληλοι των Ελεγκτικών Αρχών ? ΣΔΟΕ, ΡΑΜΠΟ?

    Γιατί σας είναι ευκολότερη η άρση του Κοινωνικού Νόμου του Άρθρου 9 του Ν. 3050/02 από το να διερευνήσετε το χώρο και όσους συλλαμβάνετε να διαπράττουν το έγκλημα να τους επιβάλλετε αυστηρά πρόστιμα έως και το κλείσιμο των επιχειρήσεών των?

    Γιατί δεν σκέπτεστε τον αφανισμό και τον μαρασμό της επαρχίας?

    Με ποιο τρόπο προσπαθείτε να πείσετε τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ πως είσθε μια Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Κυβέρνηση όταν οι αποφάσεις σας θυμίζουν άλλες εποχές του ‘Αποφασίζομεν και Διατάσσομεν ?

    Επίσης θέλω να σας πω, πως και βέβαια είμαι πρόθυμος να ασφαλιστώ στον ΟΑΕΕ εφόσον ξεπερνάω τα οικονομικά κριτήρια που ορίζει το Άρθρο 9 του Ν. 3050/02

    Θα ήθελα να επιτρέψετε την υλοποίηση των υπαρχόντων απαλλαγών για τα επόμενα 1,2 ή 3 χρόνια που υπολείπονται για τον καθένα μας.

    Κλείνοντας σας υπενθυμίζω πως:

    – Η Ελλάδα έχει Νόμους!
    – Ίσος περισσότερους από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή Χώρα!
    – Το τραγικό είναι πως δεν τους εφαρμόζουν οι Αρχές μας!

    Με εκτίμηση και σεβασμό προς τους Θεσμούς και τους Νόμους της χώρας μου

    Χρήστος Τσοκακτσής

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:59 | ΚΩΣΤΑΣ Γ.

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ Κ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
    ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ Κ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ Κ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Κ ΚΙΝΗΤΗΣ,ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΚΛΠ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΟΛΛΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΛΕΟΝ, ΔΙΟΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΟΙ ΙΔΙΟΙ