5) Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων;

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:25 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

    Η κατάργηση των συντελεστών των μηχανικών από τη μια στιγμή στην άλλη είναι οικονομικό έγλημα άνευ προηγουμένου και θα σας το αποδείξω αμέσως με στοιχεία.

    1)οι μηχανικοί είναι ΟΙ ΜΟΝΟΙ σε όλη την ελλάδα που δεν φοροδιαφεύγουν καθότι όπως ξέρετε (φαντάζομαι) για να εκδοθεί μια οικοδομική άδεια όλα τα χρήματα κατατειθενται σε ειδικό λογαριασμό της εθνικής τράπεζας και ελέγχονται άμεσα από την πολεοδομία ΠΡΙΝ εκδοθεί η οικοδομική άδεια.

    2)υπάρχουν οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ αμοιβές μηχανικών για εκδοση οικοδομικής άδειας που σημαίνει οτι κανένας δεν μπορεί να κόψει μικρότερο τιμολόγιο και να φοροδιαφύγει

    3)ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ υπάρχουν «μαυρες εκπτώσεις» στις οικοδομικές άδειες που φθάνουν και το 50% λόγω της ελεύθερης αγοράς πράγμα που σημαίνει ότι ένας μηχανικός που εμφανίζει ετήσιες εισπράξεις 100.000 ευρώ στην πραγματικότητα έχει εισπράξει 50.000!!!!!
    Επομένως αν φορολογηθεί με 42% συντελεστή (στις 100.000) δεν μένουν λεφτά ούτε για τσιγάρα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των μηχανικών θα πρέπει να ισχύει ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΒΛΕΨΕΙΣ ΠΑΛΙΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ώστε να μπορέσουμε να μετακυλίσουμε την αύξηση της φορολογίας στις προσφορές που δίνουμε στους πελάτες. Ειδικά στο θέμα των παλιων επιβλέψεων καθότι υπάρχουν τεράστιες εκπτώσεις αν καταργηθεί ο συντελεστής σημαίνει οτι θα πρέπει να δουλευουμε ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 3-4 ΧΡΟΝΙΑ!!!!

    Γι αυτό μίλησα στην αρχη για έγκλημα ανευ προηγουμένου.

    το καθεστώς εκδοσης οικοδομικών αδειων λοιπόν διαφοροποιεί τους μηχανικόύς από δικηγόρους,γιατρούς και λοιπούς επάγγελματίες και ΣΟΦΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ θα ήταν αν επιμείνετε στην καταργηση των συντελεστών να ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕς ΑΔΕΙΕς ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΗΘΕΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ ΜΕΧΡΙ 31-1-2010

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:47 | Παντελής Πρέζας

    Νομίζω πως είναι σωστό να γίνει ο λογιστικός προσδιορισμός…. αλλά να είναι μαχητός. Δηλ.να ισχύσει αυτό που άκουσα από την κυβέρνηση πως όταν κάποιος θέλει να αμφισβητεί τον λογιστικό προσδιορισμό αλλά τότε να του γίνεται έλεγχος φορολογικός ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ.
    Επιπλέον να μην θεωρείται ότι έληξαν οι φορολογικές υποχρεώσεις όσων αποδεχθούν τον λογιστικό προσδιορισμό, αλλά κάθε χρόνο να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε κατηγορίες επαγγελμάτων που φοροδιαφεύγουν.
    π.χ. Προσωπικά προσπαθούσα να βρω κάποιον πλακά για να μου τοποθετήσει πλακάκια, με απόδειξη, στην Πάτρα και δεν έβρισκα ΚΑΝΕΝΑΝ. Όταν άκουγαν πως θέλω απόδειξη δεν δέχονταν ούτε να συζητήσουν.
    Είμαι «προνομιούχος » δημόσιος υπάλληλος και δεν νομίζω πως τα χρήματα που παίρνω δεν τα δουλεύω με το παραπάνω.
    Να μην βρίσκουν δικαιολογίες όσοι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν. Άλλο η παραγωγικότητα στο δημόσιο τομέα και άλλο η φοροδιαφυγή.
    Η αύξηση παραγωγικότητας στο δημόσιο τομέα είναι ένα πραγματικό μεγάλο πρόβλημα, που πρέπει να λυθεί, αλλά που δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τους φοροφυγάδες. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι ζητούμενο από αυτούς η χαμηλή παραγωγικότητα και η διαφθορά στο δημόσιο για να μπορούν να φοροδιαφεύγουν.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:36 | Τσεσμετζής Κώστας

    κ. Υπουργέ, μερικές ιδέες για το ΠΩΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα μάθουν να πληρώνουν φόρο και τα ελεύθερα επαγγέλματα, Υδραυλικοι,ηλεκ/γοι,βουλκανιζατερ,ανθωπολεία,ταξι,κέντρα διασκε.κτλ.

    1)Οι πάντες να έχουν ταμειακές μηχανές.

    2)Όσοι έχουν καταστήματα αλλά και παροχής υπηρεσιών 2 συντελεστές φορολογίας. Ένας απο την ταμειακή,και ένας με ελάχιστο εισόδημα για το παροχής υπηρεσιών.Το ποσό του ελάχιστου εισοδήματος προς φορολόγιση είναι κατά 100% προσαυξημένο του εισοδήματος των μισθωτών απο τους πίνακές σας.

    3)Να μήν μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση στο τέλος του έτους, με όλες της συνεπειες του νόμου, αν προηγουμένος δεν έχουν βεβαίωση για την καταβολή των εισφορών τους στο ασφαλιστικό τους ταμείο.

    4)Το ποσοστό του ασφαλίστρου να είναι ίδιο με τον μισθωτών συν την εργοδοτική εισφορά. Το τελικό ποσό να αφαιρείτε απο το συνολικό εισόδημα.

    5)Αυστηρές ποινές σε όσους δεν κόβουν απόδειξη,και αυστηρώτερες σε όλους τους επίορκους υπαλλήλους που θα κάνουν τους ελέγχους.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:26 | Γεράσιμος Κεραστάρης

    ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ:
    Ι) ΚΟΒΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ & ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (Π.Χ. ΙΑΤΡΟΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΤΕΧΝΙΤΕΣ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΑΥΤΟ. ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΝ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ)

    ΙΙ) ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΓΙΑ, ΕΞΟΔΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΛΠ)

    ΙΙΙ) ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΣΦΑΓΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ 10%-35% ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΣΕ ΕΡΓΟΔΟΤΗ Η ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ….

    ΑΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ (ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΤΑΛΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ) ΤΟΤΕ ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ Ο ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ (ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ) ΠΑΣΟΚ..

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:53 | Αλέξανδρος Παχίδης

    Το μέτρο νομίζω είναι άδικο, ειδικά για εμάς τους νέους μηχανικούς. Ακούγονται ωραία και σωστά, απλα δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα και την ισχύουσα κατάσταση την οποία σίγουρα θα επιδινώσουν (μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις ελάχιστες καθαρές αποδοχές μας).

    Απορώ αν θα τα διαβάσει κανένας αυτά που λέω….τι να πώ… 3.000 Έλληνες δηλώνουν μόνο εισόδημα πάνω απο 200.000 ευρώ και τόσες βίλες πώς έγιναν? Αρχίστε απο τις βίλες και μετά τα υπόλοιπα….

    Χριστούγεννα, και διαβάζω το πώς θα μας πάρει και το τελευταίο ευρώ το κράτος την στιγμή που δεν μας έχει προσφέρει τίποτα μα τίποτα….

    Δεν είναι κρίμα κ. Υπουργέ…?

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:06 | P. M.

    Αντί να σκέφτεστε με ποιον τρόπο θα πληρώσουμε όλοι από λίγα (λέγε με Αλογοσκούφη), γιατί δεν κάνετε συνεχείς και καθημερινούς ελέγχους για να πιάσετε τους πραγματικούς φοροφυγάδες; Ξέρετε πόσοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες τα βγάζουν πέρα με τη βοήθεια των οικογενειών τους, πόσοι μικρομαγαζότορες μπαίνουν μέσα κάθε χρόνο και περιμένουν απλώς να συνταξιοδοτηθούν; Ξέρετε πόσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δυσκολεύονται να πληρώσουν το ΤΕΒΕ; Μας κουράσατε με τους περίφημους γιατρούς του Κολωνακίου. Να πάτε να τους πιάσετε, δεν είναι και τόσο δύσκολο. Αρκεί βέβαια οι δικοί σας υπάλληλοι να μην είναι τα γνωστά τσακάλια που δεν λένε όχι σε δωράκια. Και επιτέλους, βαρεθήκαμε να ακούμε ότι όλα σε αυτήν την χώρα τα πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Εμείς δεν έχουμε ούτε δώρα, ούτε σοβαρή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε άδειες μητρότητας, ούτε τίποτα τέτοιο. Κι αν κάτι σου τύχει, γυρνάς πέντε χρόνια πίσω, χάνεις την πελατεία σου, και δεν έχεις τον μισθό να μπαίνει κανονικά στον λογαριασμό σου.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:28 | Θοδωρής

    Είμαι νέος πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, μέλος ΤΕΕ από το 2007, με μεταπτυχιακό στο ίδιο ίδρυμα. Είχα κάνει έναρξη επαγγέλματος πριν μπω φαντάρος, ώστε να μπορώ να αναλάβω κάποια εργασία, άμα τύχαινε, ενόσω ταυτόχρονα έψαχνα και για σταθερή δουλειά – άλλωστε υπέθετα ότι θα μου χρειαστεί κι εκεί αφού πλέον το 95% στον ιδιωτικό τομέα προσλαμβάνει με το γνωστό σε όλους δελτίο παροχής υπηρεσιών – μπλοκάκι. Ωστόσο έναν ολόκληρο χρόνο ούτε δουλειά κανονική μπόρεσα να βρω και ως «ελεύθερος επαγγελματίας» έκανα ΕΝΑ τοπογραφικό (600 ευρώ). Προφανώς με συντηρούσαν οι γονείς μου..
    Τελικά έτυχε να βρω δουλειά ως μισθωτός, όχι με δελτίο παροχής, με τον βασικό μισθό μηχανικού (στο 5% που λέγαμε). Δουλεύω εκεί συνολικά (μαζί με τη διαδρομή)περίπου 11 ώρες την ημέρα, πενθήμερο. Δεν έκανα διακοπή του ελεύθερου επαγγέλματος με την ελπίδα ότι θα τύχει μια μικρή δουλίτσα που ίσως μπορέσω να υπογράψω πιο πολύ για την εμπειρία μου και για να αυξήσω λίγο το εισόδημα μου (σε κάποιο συγγενή, φίλο κλπ). Το πιθανότερο είναι όμως ότι μέσα στο 2010 (εφόσον παραμείνω όλο το χρόνο μισθωτός) δεν θα έχω ούτε ένα έσοδο από το ελεύθερο επάγγελμα..ΜΗΔΕΝ! Κι εσείς μιλάτε για ελάχιστο εισόδημα. Που θα αθροίζεται και με αυτό από μισθωτές υπηρεσίες άραγε; Σας ακούγεται δίκαιο και λογικό για την περίπτωση μου;;!!
    Αν είναι να γίνει να γίνει με ΣΑΦΕΙΣ και ΔΙΚΑΙΟΥΣ ορισμούς και εκεί που ΠΡΕΠΕΙ.

    ΤΙ ελάχιστο εισόδημα λοιπόν θα θεωρείται ότι έχει ένας ΝΕΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ που πριν λίγο καιρό έκανε έναρξη;;; χιλιάδες νέοι, ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και απευθείας με το που γράφονται στο τεχνικό επιμελητήριο, κάνουν έναρξη επαγγέλματος με την ελπίδα ότι θα κάνουν ένα τοπογραφικό ή, στην …ονειρεμένη περίπτωση, ότι θα βγάλουν μια άδεια ώστε να πάψουν να ζουν από το χαρτζιλίκι των γονιών τους – μέχρι τουλάχιστον να βρουν κάποια σταθερή δουλειά..

    ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ (αν διαβάζει κάποιος αυτές τις λέξεις):
    ΟΙ ΝΕΟΙ μηχανικοί, όπως και όλοι οι ΝΕΟΙ επαγγελματίες είμαστε σε ΤΡΑΓΙΚΗ κατάσταση, χειρότερη απ’ όσο φαντάζεστε. Η πλειοψηφία μας, μετά από πολύ καλές σπουδές και μεταπτυχιακά, εξακολουθούμε να συντηρούμαστε από τους γονείς μας (παρότι έχουμε κάνει έναρξη)!
    Ένα μέτρο ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος θα ήταν, για όλους εμάς, ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΟ και ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:19 | Ανεστης Χατζημαρκος

    Ειμαι κι εγω ενας νεος μηχανικος και προβληματιζομαι εντονα για την κατασταση που θα επικρατησει.
    Εργαζομαι ως μισθωτος σε μια εταιρια και σκεφτομουν να κανω εναρξη επαγγελματος για να μπορεσω κι εγω σιγα σιγα να αναπτυχθω να αναλαβω και επιμερους δικες μου δουλειες γιατι βλεπω οτι με το μισθο της «πεινας» ειναι αδυνατο να προχωρησεις στη ζωη να κανεις οικογενεια κτλ.

    Σας παρακαλω προβλεψτε στις νομοθεσιες σας τον νεο κοσμο που προσπαθει να κανει τα πρωτα του βηματα στην αγορα εργασιας. Μην καταστρεψετε καθε ελπιδα του.

    Στο ιδιο τσουβαλι δεν μπορει να μπει κανεις. Προνοηστε ειδικα για τους νεους επαγγελματιες απαλλαγες και φοροελαφρυνσεις μεχρι αν βρουνε τον δρομο τους. Μετα ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΜΑΣ και με ολο το δικιο δικο σας και της κοινωνιας.

    Μην στερειτε την ελπιδα απο τον νεο κοσμο. Δεν μπορει να πληρωσει αυτος για αμαρτιες παλιες.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:29 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΓΟΥΔΙΑΝΑΚΗΣ

    Η φορολόγηση με τεκμαρτούς συντελεστές ελαττώνει το πεδίο δυνητικής συναλλαγής με την εφορία (αλλά ασφαλώς και δε το εξαφανίζει). Η φορολόγηση με ΄εσοδα-΄εξοδα θεωρητικά είναι η πιο δίκαιη, αλλά έχει και αυτή τα κουσούρια της. Η αμφισβήτηση των εξόδων θεωρείται ταμπού από τους εφοριακούς που θέλουν να παρουσιάσουν «έργο» έστω και σε βάρος της πραγματικότητας. Ασήμαντες τυπικές ελλείψεις οδηγούν σε δυσανάλογη (με το πραγματικό δυνητικό αντικείμενο φοροδιαφυγής) επιβάρυνση του φορολογουμένου, και άλλοτε αποτελούν μοχλό ψυχολογικής πίεσης για να αποδεχτεί παράλλογες και αστήρικτες βεβαιώσεις πραβάσεων, φόρων κλπ ΄εναντι της απειλής να υποστεί τυπολατρικό ξεσκόνισμα με βέβαιο καταλογισμό πολλαπλασίων προστίμων, φόρων κλπ.
    Επίσης υπάρχει συχνά σημαντικός ετεροχρονισμός μεταξύ εξόδων και εσόδων, με αποτέλεσμα οι χρονιές με τα έξοδα να είναι πχ παθητικές και να φορολογούνται αυαθίρετα διότι δε γίνεται αποδετή ζημία στη πράξη, και μετά τα κέρδη να φορολογούνται σαν υπερκέρδη αφού μπορεί να είναι και σχεδόν χωρίς έξοδα. Το φαινόμενο είναι ιδιαλιτερα συχνό στα δημόσια έργα. Πχ κατασκευάζεις λένα έργο 1.000.000€ το 2009 (τέλος). έχεις έξοδα (κόστος έργου) 900.000€. Λογιστικά έχεις ζημία 900.000€. Η εφορία δε το αναγνωρίζει και σε φορολογεί για κέρδος 50.000€ πλέον πρόστιμα για «φοροδιαφυγή». (Ας πούμε σύνολο 20.000€) . Το 2010 γίνεται η επιμέτρηση και πληρωμή του ΄εργου. Λογιστικά το 1.000.000€ είναι όλο κέρδος. Φορολογείσαι για αυτό και πληρώνεις φόρο (πχ 330.00€).
    Έτσι στα 2 χρόνια (2009 και 2010) «κέρδισες» προ φόρων 100.000€ και πλήρωσες φόρο 350.000€!!! Πολύ δίκαιο!!! (Το παράδειγμα μπορεί να είναι ακραίο ως προς τον καθολικό ετεροχρονισμό μεταξύ εκτέλεσης και πιστοποίησης, για να μεγενθύνει και να αναδείξει το παραλογισμό του συστήματος. Στη πράξη όμως ,σε μικρότερη συνήθως κλίμακα) είναι καθημερινό φαινόμενο στα δημόσια έργα.)

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:18 | Απόστολος

    Η δικαιοσύνη και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών είναι η μόνη εγγύηση για την επιτυχία του φορολογικού συστήματος.Τα τεκμήρια αποτελούν αποτυχημένη συνταγή του παρελθόντος.Αναφέρω ενδεικτικά τις πληγές του φορολογικού συστήματος.
    -Η πολυνομία και η καθημερινή έκδοση εγκυκλίων(συχνά κατά παραγγελία)αποφέρει έσοδα μόνο στούς ΄΄Γκουρού΄΄υπαλλήλους των τμημάτων του υπουργείου οικονομικών που θησαυρίζουν από τα βιβλία και τα σεμινάρια.Οι ίδιοι άνθρωποι διαπλεκόμενοι με τις εταιρείες πληροφορικής χρόνια τώρα κυκλοφορούν βιβλία πριν ακόμη ψηφιστουν οι νόμοι.
    -Δεν νοείται αλλαγή στο φορολογικό σύστημα χωρίς την κατάργηση του ΚΒΣ που πλουτίζει εφοριακούς και φτωχαίνει το κράτος.
    -Πρέπει με κάθε τρόπο να αποκλειστεί η φυσική επαφή του εφοριακού με την επιχείρηση.
    -Καμία ΄΄αντικειμενική΄΄μέθοδος δεν έχει φέρει λύση μέχρι σήμερα στο φορολογικό σύστημα.Οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων έχουν ώς αποτέλεσμα.
    -Τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων γίνονται κατά 98% σε αυτή την τιμή και αν ψάξει κανείς τις τράπεζες θα δεί δύο δάνεια.Ένα με την αξία του συμβολαίου και ένα με τα ΄΄μαύρα΄΄.Έτσι ο κατασκευαστής πουλάει στη χαμηλή τιμή και δεν έχει λόγο να πάρει τιμολόγια από τους εργολάβους(μπετά ,σοβάδες,υδραυλικούς κλπ).Ο συμβ/φος ,δικηγόρος,μεσίτης κλπ δηλώνουν μικρότερη αμοιβή.Αντί αυτού του συστήματος ας μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ή ο ΦΠΑ για να μην επιβαρυνθεί η μεταβίβαση.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 10:05 | ΓΙΑΝΝΗΣ .Π

    να μειωσεται το αφορολογητο να αφαιρειται απο το εισοδημα ολοκληρο το ποσο των αποδειξεων.σταματειστε επιτελους αθτο το παραμυθι με τα τεκμερτα εισοδηματα σε ενα σωρο επαγγελματιες οπω ταξι φορτηγα αγροτες.μπαρ κλπ.και επιτελουσ ελεγξται ολοσ αυτουσ με τις βιλες τα πανακριβα αυτοκινητα την πολυτελη ζωη που ολοι ξερουμε που κατοικοεδρευουν και κυριοτερο, βγαλτε απο τα γραφεια του υπαλληλουσ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ(να δικαιολογησουν και τους μισθους τους δηλαδη)για να δειτε πως αυξανονται τα εσοδα και επιτελους σταματηστε νακθνηγαται τους μισθωτουςτων 1000 και 1500 ευρω

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 10:31 | Γιώργος Χρηστάκης

    Χρονια Πολλά κ. Υπουργέ,

    Το καλύτερο λοιπόν για όλους είναι να γίνουν πια δημόσιοι υπάλληλοι. Τα ρετιρέ του δημοσίου (όσα αγγίξατε), υπάλληλοι ΜΟΝΙΜΟΙ με ελάχιστοι παραγωγικότητα και μεγάλους μισθούς στην οικονομική κρίση έχουν μείωση -4% (κατά δική σας δήλωση). Αντίστοιχα ένας μηχανικός με μπλοκακι σε τεχνική εταιρία και μισθό 2500×12 που χρησιμοποιεί συντελεστή 72%, με το ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ θα έχει μείωση εισοδήματος 10-12%, αν υποθέσουμε ότι θα συνεχίσει να έχει τη δουλειά του.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το καλύτερο στην Ελλάδα είναι να είσαι δημόσιο υπάλληλος, ΠΡΑΣΙΝΟΣ ή ΓΑΛΑΖΙΟΣ όλες οι κυβερνήσεις προστατεύουν τα δικά τους παιδιά!… Κρίμα…

    Απλά κ. Υπουργέ προσέξτε μήπως με την τακτική των φόρων (τέλη κυκλοφορίας, αύξηση συντελεστών, κυνήγι ανθρώπων με μπλοκάκι) γίνει τελικά η κοινωνική επανάσταση από εκεί που δεν την περιμένετε…. Ξέρει πια ο κόσμος για όλες τις σπατάλες…!

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 09:05 | ΔΩΡΑ

    Είμαι νεα Μηχανικός εργάζομαι 2 χρόνια με Δ.Π.Υ δεν κάνω μελέτες έχω ενα εργοδότη και χρησιμοποιώ τις εγκαταστάσεις του δηλαδή έχω πλήρη εξάρτηση απο αυτόν .Είμαι στη πραγματικότητα μισθωτή.Με ανάγκασαν να δηλώνω ως γραφείο μου τη κατοικία μου.Το κράτος δεν εφαρμόζει τους νόμους μέσω της επιθεώρηση εργασίας και θεωρούμε φοροφυγάς.
    Είμαστε χιλάδες εργαζόμενοι νέοι Μηχανικοί και Ιατροί και άλλοι σε αυτό το εικονικό καθεστώς που επέβαλλε η εργοδοσία συνεργούντος του κράτους.
    ΣΥΝΕΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΙΟΤΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΡΟ ΑΦΟΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ.
    ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ Δ.Π.Υ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΦΜ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ.ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ Η ΔΗΛΩΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΈΠΕΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ.ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 09:43 | ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΤΙΜΟΣ

    1)ΒΑΛΤΕ ΤΕΚΜΑΡΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ME
    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΠΩΔΥΝΟΥΣ ( ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ & ΘΑ
    ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΙΣΟΤΗΤΑ )
    2)ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΒΙΒΛΙΑ – ΚΩΔΙΚΕΣ ΚΛΠ
    3)ΞΑΜΟΛΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΥΦΙΝΕΣ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΥΠΟΥ IRS USA
    4)ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΗΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ ΤΩΝ
    ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ & ΥΠΑΛΛΗΛΙΣΚΩΝ.
    Ε Ν Α Β Ι Β Λ Ι Ο Ε Σ Ο Δ Ω Ν ΚΑΙ Τ Ι Π Ο Τ Α Α Λ Λ Ο.
    ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ IRS

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 09:39 | Stefanos

    Α.- Φοροδιαφυγή ιδιωτών γιατρών.

    Θα την περιόριζε σημαντικά, αν οι γιατροί αναγκάζονταν να θεωρούν τα συνταγολόγιά τους στις εφορίες, όπως κάνουν οι υπόλοιποι επαγγελματίες με τα διάτρητα τιμολόγιά τους. Αυτό σε συνδιασμό με κάποια διάταξη που θα υποχρέωνε τα φαρμακεία να πωλούν ΟΛΑ τα φάρμακα μόνο με ιατρική συνταγή, θα βοηθούσε σε αρκετά μεγάλο βαθμό στον προσδιορισμό του εισοδήματός τους.

    Β.- Κατευθυνόμενη (αμειβόμενη) συνταγογράφηση.

    Δεν είναι υπερβολή δυστυχώς να λεχθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της συνταγογραφίας των γιατρών, είναι προιόν συναλλαγής τους με τις φαρμακευτικές εταιρείες, με συνέπεια την υψηλή κοστολόγηση των φαρμάκων και την πολυφαρμακία. (στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες).
    Προτείνω κάποια μέτρα που θα βοηθούσαν στον περιορισμό της.

    α) Ποινικοποίηση των «συμφωνιών» όπως οι παραπάνω αναφερόμενες, με υψηλές ποινές τιμωρίας και κυρίως συνυπευθυνότητα των ιατρικών επισκεπτών και των προισταμένων τους, όταν συμμετέχουν σ’αυτές.

    β)Υποχρεωτική μείωση των τιμών των φαρμάκων, ανάλογη με το ύψος των ΕΞΟΔΩΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ μετά από έλεγχο των τιμολογίων των φαρμ/κών εταιρειών που αναφέρονται στα παραπάνω έξοδα.

    γ) Απαγόρευση των δήθεν πολυκεντρικών μελετών που οργανώνονται από τις φαρμ/κές εταιρείες και οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν άνετα ΑΙΣΧΡΕΣ και ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΕΣ συμφωνίες κατευθυνόμενης συνταγογράφησης.

    δ) Ελεγχος και έγκριση από τον ΕΟΦ των ταξιδιών συμμετοχής των γιατρών σε «επιστημονικά συνέδρια» εντός ή εκτός Ελλάδας, με έξοδά τους πληρωμένα από τις φαρμ/κές εταιρείες.

    Αυτά και πολλά άλλα…

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 05:15 | Δημητρης Αντωνιαδης

    θελω να γινω μοντερατορας σε αυτο εδω το συμφορουμ!!! να πληρωνομαι για να γελαω με αυτα που διαβαζω…
    ολοι οσοι θελουν να καταργηθουν τα εξωλογιστικα ειναι μισθωτοι και οσοι δεν θελουν ελευθεροι επαγγελματιες! ωραια συζητηση ευγε!
    οι μισθωτοι νομιζουν οτι οι ελευθεροι επαγγελμετιες φταινε που δεν εχουν παιδεια, υγεια, δρομους κλπ και οι ελευθεροι πολιορκημενοι επαγγελματιες προσπαθουν να αποδειξουν οτι δεν ειναι ελεφαντες και ετσι γιναν ολοι οικονομολογοι νομικοι συμβουλοι με σημαια το δικαιο…
    πισω απο τις παρωπιδες ομως συνεχιζει το γλεντι του κρατους και του δημοσιου (ολπ, ερτ και ποσα αλλα)
    Βαλτε ενα ποθεν εσχεσες στον εαυτο σας πρωτα και σε εμας φυσικα να δουμε ποιος κλεβει και ποσα!!! οι συντελεστες σας μαρανανε, αντε μη πω κανα βαρυ…

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 01:52 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ. ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.ΚΥΝΗΓΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 01:30 | Κώστας Παπαδημητρίου

    Α. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ (Ζ’ ΠΗΓΗΣ) ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗ). ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΦΠΑ… ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ…

    ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ Ο ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ…. ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΥΦΕΣΗ -3%

    Β. ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ – ΣΠΑΤΑΛΗ
    ΤΕΛΟΣ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ (ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ)ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ (ΕΞ’ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΧΕΙ ΦΘΑΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΩΣ ΕΔΩ)…

    Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ…ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΔΡΑ 5-6 ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ…

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:
    – ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ GOLDEN BOYS ΣΤΗΝ ΕΡΤ (http://troktiko.blogspot.com/2009/12/blog-post_1624.html)
    – ΒΟΥΛΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ 3-4Κ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΕ 16 ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ### (http://infopress-gr.blogspot.com/2008/12/blog-post_6351.html)
    – ΟΑΚΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ 4-5Κ ΤΟ ΜΗΝΑ….

    ΑΠΕΙΡΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ (ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ)! ΑΝ ΔΕ ΣΥΜΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ… ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΝΤ…. ΟΣΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΥΝ…

    ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ…. ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 00:29 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    δεν ξέρω τον τρόπο αλλά θα πρέπει να βρείτε τρόπο να μην φοροδιαφεύγουν τόσο πολύ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ. Νομίζω ότι εκεί γίνεται τρομερή φοροδιαφυγή. Επίσης δηλώστε ότι όλες οι δηλώσεις θα θεωρούνται ειλικρινείς, αλλά σε ελέγχους αν κάποιος συλληφθεί να φοροδιαφεύγει να ξέρει ότι αυτό θα σημάνει το οικονομικό τέλος του. Ελεγχοι τακτικοί και τιμωρίες αυστηρές, να ακούμε ΣΔΟΕ και να κατουριόμαστε. Μόνο έτσι θα γίνουμε κράτος.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 00:09 | ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Ορθό μέτρο, αλλά με ταυτόχρονη εφαρμογή: 1. Δυνατότητας του φορολογούμενου να αποδείξει ότι υπολείπεται το εισόδημά του του λογιστικού προσδιορισμού, ώστε να μην αδικηθούν οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι σήμερα φυτοζωούν και 2. Χαμηλό συντελεστή για όλα τα υψηλά εισοδήματα (π.χ 25% από 30.000 € και άνω), ώστε να δηλώσουν τα υψηλότερα του λογιστικού προσδιορισμού, όσοι έχουν μεγαλύτερο εισόδημα, με ταυτόχρονη εφαρμογή αυστηρών ποινών για απόκρυψη.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:53 | Βάρβας

    ο ΄ερωτας, ο βήχας και το χρήμα ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ. Ψάχτε ανάποδα. Αυτός που βγάζει χρήματα κάπου θα τα εμφανίσει. Σε Οικοδομές , επιχειρήσεις , ταξίδια,ακριβές διακοπές, νοσήλια , ακριβά σχολεία, σπουδές στο εξωτερικό, κάρτες , λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, αυτοκίνητα.
    Ψάξτε λοιπόν και ξετινάξτε μερικούς που διάγουν πολυτελή ζωή χωρίς να γνωρίζουν το χρώμα της φορολογικής δήλωσης. Σε 100 να δημεύσετε τις περιουσίες τους θα δείτε πως συμμορφώνονται όλοι.
    Επίσης άρση απορρήτου των καταθέσεων , αυστηρό πόθεν έσχες και μαζί με την ασφάλεια για καταγγελία κλοπής κλπ μεγάλων ποσών να πηγαίνει και ο έφορος. Όπως ο ιδιοκτήτης δεν έχει το δικαίωμα να κάνει έξωση αν δεν δηλώνει το ενοίκιο, έτσι και ο φοροφυγάς να μην έχει την προστασία του Κράτους σε περίπτωση κλοπής, απάτης κλπ
    Εάν δεν μπορείτε να κάνετε έλεγχο, καταργήστε εντελώς την άμεση φορολογία και ενισχύστε ισοπόσως την έμμεση. Εγκλημα η Φοροδιαφυγή

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:59 | Xαραλαμπουλιας Μπαμπης

    Το μετρο ειναι σωστο ως προς την φιλοσοφια του αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε οτι ο τεκμαρτος προσδιορισμος εισηχθη για να αντιμετωπισει την αδυναμια του συστηματος να προσδιορισει τις αμοιβες σε ορισμενα επαγγελματα και κατα συνεπεια να τα φορολογησει.
    Εαν καταργησουμε την τεκμαρτη φορολογηση ειμαστε σιγουροι οτι ο προσδιορισμος με το νεο συστημα θα ειναι πιο ακριβης και αρα πιο δικαιος;
    Θα καταφερει να αποκαταστησει την φορολογικη ισορροπια, δηλαδη να εντοπισει την φοροδιαφυγη, ή απλα θα της δωσει αλλη μορφη;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:02 | MIXAHL KOILIARIS

    POLLOI ERGAZOMENOI EINAI ME TIMOL PAROXHS YPHRESION
    ETSI EMFANIZONTAI OS ELEY8EROI EPAGELMATIES
    ‘ELEY8EROI EPAGELMATIES’ TON 800 E XORIS DIKAIOMATA ASFALISTIKA
    EXOYN MONO 12 MIS8OYS KAI KAMMIA APOZHMIOSH
    H FOLOLOGIKH PROSEGGISH TOYS 8ELEI PROSOXH.

    THN PERIODO POY EFARMOSTIKAN GIA PROTH FORA TA ‘ANTIKEIMENIKA’
    PALI OI MIKROMESAIOI KAI OI ‘ELEY8EROI EPAGELMATIES’ THN PLHROSAN
    EYXOMAI MA MHN SYMBEI TO IDIO TORA

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:18 | Αντώνης Κασαπάκης

    Για άλλη μια φορά εκφράζω την άποψή μου για το Λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιαίτερα των Μηχανικών, αλλά και για το τεκμαρτό εισόδημα.

    1. ΕΣΟΔΑ μείον ΈΞΟΔΑ σημαίνει να δηλώνονται και τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ όπως για παράδειγμα:

    -> Έξοδα μετακινήσεων με το ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, (ΒΕΝΖΙΝΕΣ – ΕΞΟΔΑ
    ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΛΠ), το οποίο από επιβατικό καταλήγει να γίνεται
    κυρίως επαγγελματικό για έναν Μηχανικό.
    Και μη μου πείτε οτι είναι πιθανόν να δηλώνονται όλες οι
    βενζίνες είτε για επαγγελματικούς λόγους έιτε για προσωπικούς,
    γιατί θα σας πώ και γω οτι και με το δηλωμένο Επαγγελματικό
    αυτοκίνητο θα μπορούσε κάποιος να κάνει και όλες του τις άλλες
    βόλτες και να τα δηλώνει σαν Έξοδα.

    Αν δεν απελευθερωθεί λοιπόν η έννοια των ΕΞΟΔΩΝ τότε είναι άδικο να μιλάμε για ΕΣΟΔΑ μείον ΕΞΟΔΑ.

    Διδάξτε στον κόσμο ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ για να μπορέσουμε κάποτε να μιλάμε επιτέλους σ αυτόν τον τόπο για ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

    ΌΣΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.

    Και Άδικο εννοώ τόσο σε ότι αφορά το ΔΙΚΑΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ του, όσο και στην ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ, με μεταροπή τους σε ΈΡΓΑ για τον Τόπο και όχι για να γεμίζουν οι τσέπες κάποιων επιτήδειων, είτε πολιτικών είτε άλλων (βλέπε Σκάνδαλα).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:50 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ «ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΕΡΓΟΥ» ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΥΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ, ΜΕ ΜΠΛΟΚ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ,ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ,ΓΙΑΤΡΟΙ Κ.Λ.Π.
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ,ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΑΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ Η ΟΧΙ.
    ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΦΤΗΝΟ ΜΙΣΘΟ,ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:18 | ΦΑΝΗΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    Α.ΝΑ ΒΡΗΤΕ ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 15-16-17-18 ΜΙΣΘΟΥΣ
    Β.ΝΑ ΒΡΗΤΕ ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ Η ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
    Γ.ΝΑ ΒΡΗΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
    Δ.ΝΑ ΒΡΗΤΕ ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
    Ε.ΝΑ ΒΡΗΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ[40%]ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
    Ζ.ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ-ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΥΠΕΡ ΤΑΜΕΙΟΥ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΟΓΑ
    Η.ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ.ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΓΑΡ
    Θ.ΚΛΠ-ΚΛΠ-ΚΛΠ-ΚΛΠ

    ΕΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΔΩΣΤΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΝΑ ΤΙΣ ΔΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΕΣ.ΕΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙΤΕ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΡΙΧΝΕΤΕ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ.ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.ΑΡΚΕΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΑΚΟΣ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΛΛΑ ΑΥΤΑ ΚΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΜΗ ΕΥΧΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΜΕΧΡΙ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010.ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΛΠ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΒΟΥΚΙΝΟ ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΥΤΟΥΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΣΚΟΥΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΡΤ-ΕΘΝΙΚΗΣ

    Ευχαριστώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:38 | Κώστας Καραβασίλης

    To ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα δεν είναι σωστό ούτε για τον φορολογούμενο αλλά ούτε και για το κράτος. Για το κράτος είναι σαν να κάνει έναν συμβιβασμό του τύπου : «Δεν μπορώ να ξέρω πόσα πραγματικά βγάζεις οπότε δήλωσε μου τουλάχιστον τόσα για να σε φορολογήσω γι αυτά». Με αυτό τον τρόπο κάποιοι θα αδικούνται και κάποιοι θα οφελούνται. Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι προσδιορίζεται το τεκμαρτό εισόδημα για τους μηχανικούς σε 20.000 ευρώ. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους που βγάζουν πολύ περισσότερα π.χ. 100.000 ευρώ να δηλώσουν τα 20.000. Ενώ κάποιοι άλλοι πιθανόν σε μια χρονιά να μην βγάλουν 20.000 (γιατί έτυχε εκείνη την χρονιά να μην εισπράξουν αμοιβές για κάποια μελέτη από το Δημόσιο) και είναι αναγκασμένοι να δηλώσουν 20.000 και να φορολογηθούν ενώ δεν θα έχουν πάρει τίποτα.
    Πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να δίνουν αποδείξεις και ότι το κράτος θα πρέπει να κάνει πολλή αυστηρή νομοθεσία γι αυτούς που δεν κόβουν. Πιάστηκε γιατρός που δεν έδωσε απόδειξη: Αφαίρεση άδειας άσκησης επαγγέλματος, Πίαστηκε Καφετέρια που δεν δίνει αποδείξεις : Λουκέτο. Αλήθεια τι θα κάνετε με τους Γιατρούς που πέρνουν τα φακελάκια στα Νοσοκομεία για να σε χειρουργήσουν? Όλοι ξέρουμε ποιοι φοροδιαφεύγουν το θέμα είναι οτι θα την πληρώσουν πάλι οι γνωστοί κακομοίρηδες μισθωτοί και συνταξιούχοι ? Τα πράγματα είναι πολύ απλά : Να πιάσετε έναν έναν όλους αυτούς με τα Cayenne και τις Βίλλες και τα ακίνητα και τα κότερα και να τους ρωτήσετε : Έλα δω κυριέ μου Που τα βρήκες τα λεφτά και τα αγόρασες όλα αυτά Ενώ στη δήλωση μου δηλώνεις εισόδημα 30.000 ευρώ ? Και να τους τα πάρετε όλα ! Αλλά το κάνετε ? Δεν το κάνετε.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:02 | Αντώνης Κασαπάκης

    Για άλλη μια φορά εκφράζω την άποψή μου για το Λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιαίτερα των Μηχανικών, αλλά και για το τεκμαρτό εισόδημα.

    1. ΕΣΟΔΑ μείον ΈΞΟΔΑ σημαίνει να δηλώνονται και τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ όπως για παράδειγμα:

    -> Έξοδα μετακινήσεων με το ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, (ΒΕΝΖΙΝΕΣ – ΕΞΟΔΑ
    ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΛΠ), το οποίο από επιβατικό καταλήγει να γίνεται
    κυρίως επαγγελματικό για έναν Μηχανικό.
    Και μη μου πείτε οτι είναι πιθανόν να δηλώνονται όλες οι
    βενζίνες είτε για επαγγελματικούς λόγους έιτε για προσωπικούς,
    γιατί θα σας πώ και γω οτι και με το δηλωμένο Επαγγελματικό
    αυτοκίνητο θα μπορούσε κάποιος να κάνει και όλες του τις άλλες
    βόλτες και να τα δηλώνει σαν Έξοδα.

    Αν δεν απελευθερωθεί λοιπόν η έννοια των ΕΞΟΔΩΝ τότε είναι άδικο να μιλάμε για ΕΣΟΔΑ μείον ΕΞΟΔΑ.

    Διδάξτε μας ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 22:20 | Θεόδωρος Τ

    Καλή χρονιά σε όλους με υγεία
    Τρεις παρατηρήσεις για τον λογιστικό προσδιορισμό καθαρού κέρδους των μηχανικών.
    1. Οι περισσότεροι νέοι συνάδελφοι δουλεύουν ουσιαστικά ως μισθωτοί των 700-900 €/μήνα (μέσο όρος 800 Χ 14 = 11.200 €) και αναγκάζονται να εκδίδουν ΑΠΥ προς τον εργοδότη τους. Λόγω των συντελεστών, πιθανόν να πιέζονται από τους εργοδότες τους (κατασκευαστικές εταιρείες – μεγάλα μελετητικά/τεχνικά γραφεία) να εκδώσουν ΑΠΥ πολύ υψηλότερης αξίας. Π.χ. για συντελεστή 22% μετά την προσαύξηση 20% λόγω δυσαρμονίας εξόδων, πάμε στο 26,4% άρα αν εκδώσει ΑΠΥ αξίας 40.000 € το φορολογητέο εισόδημα θα είναι 10.560 € δηλαδή στο αφορολόγητο. Έτσι φοροδιαφεύγουν τα μεγάλα γραφεία και ο νέος μηχανικός ή αυτός που υπο/ετεροαπασχολείται είναι και στις δυό περιπτώσεις στο ίδιο χαμηλό-αφορολόγητο εισόδημα.
    ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν γιατί αν ισχύσει αναδρομικά για το 2009, πιθανόν οι ‘μικροί’ να έχουν εκδώσει ΑΠΥ, να πληρώσουν απίστευτα ποσά σε φόρο και οι ‘μεγάλοι’ στο απυρόβλητο πάλι.

    2. Λόγω του ανταγωνισμού και της πτώσης στη αγορά, οι μελετητές και οι πραγματικοί ελ. επαγγελματίες μηχανικοί δίδουν εκπτώσεις 30-50% στις ελάχιστες αμοιβές εκδίδοντας όμως ΑΠΥ για όλη την ελάχιστη αμοιβή. Ετσι αν δεν αλλάξει/καταργηθεί ο κώδικας των αμοιβών θα έχουμε επίσης μια απίστευτη κατάσταση να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα που δεν έλαβαν ποτέ, αλλά δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς (ο ορισμός της στρέβλωσης στην αγορά).
    Η κατάργηση βέβαια της ελάχιστης αμοιβής θέλει και κάποια μελέτη, πιθανόν σε συνεργασία με το ΤΕΕ, ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο του ‘υδραυλικού’, δηλαδή οι ιδιώτες για να αποφύγουν ΦΠΑ – ο μηχανικός για να αποκρύψει εισόδημα, να υποτιμολογεί την ΑΠΥ και η υπόλοιπη αμοιβή του ‘μαύρη’.

    3. Διεύρυνση των εξόδων που γίνονται αποδεκτά από τις ΔΟΥ, λόγω της φύσης του επαγγέλματος. Αναλυτική παράθεση τους ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες (αυτό ισχύει γενικά για όλες της αλλαγές στο φορολογικό)

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Α. Ο λογιστικός τρόπος να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2010 και να ανακοινωθεί άμεσα. Να προστατευθούν οι πιο νέοι και οι χαμηλού εισοδήματος συνάδελφοι.
    Β. Κατάργηση όλων των αναχρονιστικών διατάξεων ορισμού αμοιβών όχι μόνο στους μηχανικούς αλλά παντού (που ακούστηκε η αμοιβή συμβολαιογράφου/δικηγόρου για το ίδιο ακριβώς έργο (συμβόλαιο ακινήτου) να εξαρτάται από την αξία του ακινήτου, αν είναι σε ακριβή ή φθηνή περιοχή)
    Γ. Αναλυτική παράθεση των εξόδων που θα γίνονται αποδεκτά από όλες τις ΔΟΥ της χώρας, ώστε να τα γνωρίζουν όλοι από τις αρχές του νέου έτους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 22:51 | Χάρης Σαραφίδης

    Σίγουρα είναι πιο δίκαιο σύστημα ο λογιστικός προσδιορισμός αν και θίγει κάποιους προνομιούχους. Και αντικειμενικά κριτήρια, βεβαίως. Επί τη ευκαιρία, γιατί δεν γίνονται και κάποιες τροποποιήσεις στις διαδικασίες του ΚΒΣ; Γιατί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να γράφει/δηλώνει τα ίδια νούμερα τόσες φορές; Τιμολόγια, Βιβλία, Περιοδικές ΦΠΑ, Εκκαθαριστικές ΦΠΑ, Ε3, Ε1… με απλή και πολύ φθηνή τεχνολογία θα μπορούσε κάθε τιμολόγιο/απόδειξη να είναι ηλεκτρονικό, να στέλνεται αυτοστιγμεί μέσω internet ή κινητής και τα «βιβλία» εσόδων – εξόδων να είναι διακομιστές της ΓΓΠΣ. Να ξέρει η εφορία ανά πάσα στιγμή ποιός ΑΦΜ έκοψε τι και σε ποιό ΑΦΜ. Και φυσικά να γίνεται αμέσως έλεγχος «on the air». Κάθε τρίμηνο ένα SMS για να μην «ξεχνάει» κάποιος το ΦΠΑ και στο τέλος του χρόνου ένα e-mail με την εκκαθαριστική ΦΠΑ (για επαλήθευση) και το Ε3. και την επόμενη της λήξης μιας προθεσμίας μόλις ανοίγει ο εφοριακός τον υπολογιστή του θα είναι έτοιμη η λίστα με τους …ξεχασιάρηδες να τους ενημερώσει. Ούτε άσκοπο χαρτί, ούτε άσκοπη γραφειοκρατία, ούτε δυνατότητα χαριστικών παρεμβάσεων από επίορκους εφοριακούς, επιτέλους να αρχίσουμε να διακινούμε πληροφορία. Οι υπολογιστές μπορούν να κάνουν και άλλα πράγματα εκτός από το να χρησιμοποιούνται σαν αριθμομηχανές και γραφομηχανές.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:26 | Νίκος Καβελαράς

    Αυτό που θα σώσει (εάν ισχύσει η προτεινόμενη περιπτωση) τους υπαλλήλους με μπλοκάκι είναι ότι έχουν χαμηλά ετήσια εισοδήματα και μέχρι τώρα εμπίπτουν στο αφορολόγητο.
    Εάν μειωθεί και απαιτούνται αποδείξεις θα πληρώσουν τα σπασμένα.

    Οσο για τους πραγματικά ελεύθερους επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν νόμιμα ακόμη και το 100% των εσόδων τους και να καταλήξουν νόμιμα σε μηδενικό ή ελαχιστο φορολογητέο εισόδημα. (π.χ. αγορά αναλωσίμων και παγίων, απασχόληση εξωτερικών συνεργατών, αύξηση των εξόδων παραστάσεως)
    Λέτε να ήταν άσχετοι εκείνοι που νομοθέτησαν τον τεκμαρτό υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος?? Απλά, έλυσαν το γόρδιο δεσμό υπέρ του Κράτους και εις βάρος των φορολογουμένων.
    Τωρα, εάν ευνοήθηκαν κάνα δύο φορολογούμενοι θα πρέπει να πρέπει να ανατραπεί ολόκληρο το φορολογικό σύστημα ???

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:40 | παναγιωτης παναγιωτοπουλος

    Να ορισθούν κάποιας μορφής αντικειμενικά κριτήρια που θα συσχετίζονται με την περιοχή δραστηριότητας, έτη δραστηριότητας, κλάδος δραστηριότητας, τζίρος, προσωπικό που απασχολεί κλπ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:22 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΪΜΑΝΗΣ (ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΦΟΡ/ΚΟΣ)

    Στις οικοδομικές επειχειρήσεις που τηρούν βιβλίο εσόδων-εξόδων, η εξαγωγή λογιστικού αποτελέσματος θα δημιουργήσει υπέρμετρα λογιστικά προβλήματα, αντίστοιχα των τηρουσών βιβλία τρίτης κατηγορίας. Θα αναγκασθεί το υπουργείο να θεσπίσει ένα παρόμοιο σύστημα δηλώσεων τεκμαρτών κερδών όσο η κάθε οικοδομή θα είναι ανολοκλήρωτη και εξαγωγή λογιστικού αποτελέσματος όταν θα ολοκληρωθεί. Δηλαδή θα γίνεται ό,τι γίνεται και τώρα και επί πλέον θα πρέπει να εξάγεται και λογιστικό αποτέλεσμα για την κάθε οικοδομή και να συμψηφίζονται οι καταβληθέντες φόροι των τεκμαρτών κερδών που δηλώθηκαν σε προηγούμενες χρήσεις. Και αν μια επιχείρηση πουλήσει μια οριζόντια ιδιοκτησία δέκα ή δέκα πέντε χρόνια αργότερα, θα πρέπει να τηρεί αρχείο κόστους για να αφαιρεί το κόστος πωλήσεων από τις πωλήσεις για την εξαγωγή λογιστικού αποτελέσματος. Και επειδή το κόστος που θα μπορείνα χρησιμοποιήσει, θα είναι το ιστορικό κόστος το προ δεκαπενταετίας, αναδεικνύεται με γλαφυρό τρόπο σε τι τραγελαφικό λογιστικό αποτέλεσμα θα οδηγείται η επιχείρηση, όταν για να αποκτήσει το ίδιο οικόπεδο που είχε αποκτήσει προ δέκα επτά ετών, μπορεί να απαιτείται πενταπλάσιο κόστος.
    Θεωρώ πως οι οικοδομικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ, θα πρέπει να συνεχίσουν να δηλώνουν τεκμαρτά κέρδη επί των πωλήσεων.
    Οι μηχανικοί όμως δεν έχουν καμιά δικαιολογητική βάση για να συνεχίσουν να δηλώνουν τεκμαρτά κέρδη.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:56 | Αντώνης Κασαπάκης

    Το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, θεωρώ οτι είναι απλά μια υπεκφυγή και εκδήλωση της αδυναμίας για τον υπολογισμό του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ των ελεύθερων επαγγελματιών.

    Δηλαδή, όταν δεν μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο για τη απεικόνιση της πραγματικότητας, να χρησιμοπούμε την Εικονική Πραγματικότητα;
    Να βάζουμε δηλαδή στην ίδια θέση και αυτόν που έχει δουλειά και κερδίζει, αλλά και αυτόν που για τους δικούς του λόγους ο κάθε ένας, δεν έχει δουλειά και δεν μπορεί να πιάσει το τεκμαρτό εισόδημα;

    Έχουν όλοι οι επαγγελματίες τις ίδιες ευκαιρίες;
    Έχουν όλοι οι νομοί της χώρας τις ίδιες έυκαιρίες και προοπτικές για όλα τα επαγγέλματα;
    Έχουν οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες τις ίδιες ευκαιρίες με τους παλιούς που έχουν ήδη καταξιωθεί και έχουν την πελατεία τους;

    Άρα πώς ζητάμε αντικειμενικά κριτήρια για όλους;

    Ας δούμε πως θα υπολογίσουμε το πραγματικό εισόδημα, πώς θα δώσουμε κίνητρα στους επαγγελματίες, ή στους πελάτες αυτών για να δηλώνονται τελικά τα πραγματικά εισοδήματα (μέσω του μέτρου της συλλογής αποδείξεων κλπ). Αυτή θα είναι η σωτή λύση.

    Τα αντικειμενικά κριτήρια δεν θα αποδώσουν Φορολογική Δικαιοσύνη, και θα πώ ένα απλό παράδειγμα:
    Ένας ελεύθερος επαγγελματίας ρισκάρει και κάνει μια επένδυση προβαίνοντας σε αγορές και έξοδα και τελικά δεν πετυχαίνει, άρα τα έσοδα του είναι σε αναντιστοιχία με τα έξοδα.
    Γιατί θα πρέπει αυτός ο επαγγελματίας να φορολογηθεί για εισόδημα που δεν απέκτησε τελικά;
    Και φανταστείτε αυτός ο νέος επαγγελματίας, παρά τις δυσκολίες του, ξαφνικά να αρχίζει να ορθοπωδεί σιγά σιγά και εκεί ακριβώς να του έρθει ο Φόρος για το εισόδημα που δεν απέκτησε.
    Τί θα γίνει; Είχε μια ευκαιρία και το κράτος τον ισοπέδωσε άδικα.
    Πώς μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για ευκαιρίες Ανάπτυξης;
    Και μάλιστα όταν μέσα στον κλάδο αυτών των ελεύθερων επαγγελματιών είναι και επαγγέλματα που αναμφίβολα είναι παράγοντες Ανάπτυξης και άυξησης της Παραγωγής της χώρας μας, όπως π.χ. οι Μηχανικοί;
    Πρέπει να αποφύγουμε να μπούμε στη λογική κάποιων που λέει: «Αυτοί είναι οι λίγοι, οι πολλοί είναι οι κλέφτες», γιατί θα σας πω και γω οτι: είναι λογικό οτι για να πιάσουμε τους κλέφτες θα πρέπει να διαλύσουμε και αυτούς τους λίγους έντιμους που ίσα ίσα επιβιώνουν;
    Δικαιοσύνη σημαίνει ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση σε ΟΛΟΥΣ.
    Η λογική: «Τί να κάνουμε, ας θυσιαστούνε και ορισμένοι» είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ.
    ΚΑΝΕΝΑΣ έντιμος πολίτης δε θέλει ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΕΠΕΙ να θυσιαστεί για να πιαστούν οι Ανέντιμοι – ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ.

    Ευχαριστώ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:21 | Κωνσταντοπουλος Κωστας

    Νομίζω πως το μέτρο είναι σωστό και πρέπει να εφαρμοστεί για όλους τους επαγγελματίες. Γιατι δηλαδή οι μηχανικοί, ταξιτζίδες και τα ΦΔΧ, οι λιανοπωλητές των λαικών αγορών πρατήρια βενζίνης και αλλά επαγγέλματα να φορολογούνται τεκμαρτά?
    Εαν όντως υπάρχει βούληση να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή τότε θα πρέπει να ισχύουν τα ίδια μέτρα και σταθμά για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ολοι γνωρίζουν ότι στα παραπάνω επαγγέλματα γίνεται φοροδιαφυγή και μάλιστα με τις ευλογίες και την κάλυψη του κράτους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:05 | Χαράλαμπος Τ

    Συμφωνώ αλλά υπάρχουν και πολλοί που μόλις ξεπεράσουν κάποιο όριο συνεχίζουν να εισπράττουν χωρίς αποδείξεις ή κόβουν αποδείξεις και Τιμολόγια άλλων συναδέλφων τους που έχουν πολύ λιγώτερο «τζίρο» και φορολογούνται λιγώτερο. Γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο τρόπος ζωής του κάθε πολίτη (τεκμήρια). ‘Εχω βαρεθεί να πληρώνω φόρους και να ζώ πολύ πιό περιορισμένα απο όλους τους γνωστούς μου ελεύθερους επαγγελματίες που πληρώνουν μονοψήφιο ποσοστό των δικών μου φόρων. Πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με φορολογικούς ελέγχους αλλά με συνεχή αστυνόμευση, αυστηρά πρόστιμα, τεκμήρια και ποθεν έσχες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:31 | ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΣΑΚΗΣ

    σκεφτομαι πως πρέπει να φορολογηθούν οι ελευθεροι επαγγελματιες και βασει ων τεκμηρίων τους δηλαδή:
    το αυτοκινητο: που έχουν(κυβισμός)
    το σημείο που βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης του:(διότι εγώ που δουλευώ στον ημιορεινό Αποκόρωνα έχω μικρότερα έσοδα αλλά και μικρότερα έξοδα- ελάχιστο ενοίκιο
    την κατοικία τους
    τις πιστωτικές κάρτες που διαθέτουν (κτλ)

    πιστεύω επίσης ότι πρέπει ένα μέρος της φορολογίας ελευθερων επαγγελματιών να αποδίδεται στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε σταδιακά να ισχυροποιηθούν

    επίσης δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται οι μικροί επαγγελματίες(όπως εγώ που είμαι φωτογράφος) που εργάζονται στην περιφέρεια, με έναν αντίστοιχο φωτογράφο της Αθήνας

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:38 | Πέτρος Π.

    Η εφαρμογή λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων για όλους τους αυτοαπασχολούμενους είναι το σωστό μέτρο. Πρέπει όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες να φορολογούνται με το ίδιο σύστημα χωρίς διακρίσεις. Η εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων πρέπει να νομοθετηθέί για τον προσδιορισμό των ακαθαρίστων εσόδων ή αμοιβών όχι για τον προσδιορισμό των καθαρών εισοδημάτων. Αντικειμενικά κριτήρια, όπως η μισθωτική αξία της επαγγελματικής εγκατάστασης, η εμπορική αμοιβή, ο συντελεστής εμπορικότητας του δρόμου κ.λπ. πρέπει να λαμβάνονται υπόψην για τον προσδιορισμό ενός ελαχίστου ορίου τζίρου και όχι κέρδους. Το τεκμαρτό ποσό ακαθαρίστων εσόδων που θα προκύπτει με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια να συγκρίνεται στη συνέχεια με το δηλωθέν ποσό ακαθαρίστων εσόδων και να λαμβάνεται υπόψη από την Εφορία το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά, προκειμένου στη συνέχεια να προσδιορισθεί το καθαρό εισόδημα. Ο προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος μπορεί απο κει και πέρα να γίνεται λογιστικά.
    Πιστεύω επίσης ότι πρέπει ταυτόχρονα να συνεχιστεί και η εφαρμογή του συστήματος της «αυτοπεραίωσης». Το λογιστικά προσδιορισθέν καθαρό εισόδημα να συγκρίνεται με αυτό που προκύπτει εξωλογιστικά, δηλαδή με πολλαπλασιασμό του τζίρου (του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ τεκμαρτού και δηλωθέντος) επί τον αντίστοιχο μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους (ΜΣΚΚ). Όποιο από τα δύο ποσά καθαρού εισοδήματος (λογιστικά προσδιορισθέν ή εξωλογιστικά προσδιορισθέν) είναι το μεγαλύτερο αυτό να λαμβάνεται υπόψην για την επιβολή του φόρου εισοδήματος και ο επιτηδευματίας να περαιώνει χωρίς έλεγχο. Για να γίνει μάλιστα πιο αποτελεσματικό το σύστημα της «αυτοπεραίωσης», πιστεύω ότι οι ΜΣΚΚ θα πρέπει κατά την εφαρμογή του μέτρου αυτού να λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία προσαυξημένοι κατά 5%-10%.
    Η περαίωση στον ΦΠΑ μπορεί να γίνεται με βάση τα ακαθάριστα έσοδα (δηλωθέντα ή τεκμαρτά) που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος, όπως περιέγραψα παραπάνω.
    Σε περίπτωση περαίωσης με το σύστημα αυτό, ο επιτηδευματίας να έχει το δικαίωμα να «σκίζει» και να πετά στα σκουπίδια τα εκδοθέντα και ληφθέντα φορολογικά στοιχεία που αφορούν στη συγκεκριμένη χρήση.
    Το παραπάνω σύστημα που περιέγραψα και, ταυτόχρονα, η διασύνδεση του ατομικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος κάθε επιτηδευματία με το ύψος των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που προσκομίζει στην Εφορία, για τις προσωπικές του δαπάνες, είναι 2 μέτρα που, κατά τη γνώμη μου:
    α) Θα εκτινάξουν στα ύψη τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος
    β) Θα διευκολύνουν και τους αυτοαπασχολούμενους διότι θα τους δώσουν τη δυνατότητα να περαιώνουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες χωρίς τακτικό φορολογικό έλεγχο.
    γ) Θα απαλλάξουν οριστικά τις Εφορίες από τη συσσώρευση μεγάλου αριθμου εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και θα δώσουν μεγάλη ανάσα στους υπαλλήλους τους οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν πλέον περισσότερους προληπτικούς και προσωρινούς ελέγχους για τον ΦΠΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:16 | ΝΙΚΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.
    θεωρω υποχρεωτικο να αυξηθει η φορολογικη βαση και να μην πληρωνουν οι ιδιοι συνεχεια.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:24 | παναγιώτης ψάλτης

    δεν ειναι δυνατον να ισχυσει το μετρο για ορισμενες κατηγοριες οπως βιβλια β κατηγοριας πχ συμβουλους μηχανικους σε πολλες εταιριες, ουτε βεβαια και να υποχρεωθουν εργοδοτες να προσλαμβανουν με καθεστως υπαλληλου γιατι απλα δεν θα το κανουν.

    αν ομως δικαιολογουνται τα παντα σα δαπανες -φαγητο, διακοπες, οικιακη βοηθος, καφεδες, μετακινησεις, βενζινες κλπ, σαν εκροη και του φπα, κατι που θα βοηθουσε και στην μειωση φοροδιαφυγης φπα, θα μπορουσε να συζητηθει ο λογιστικος προσδιορισμος.

    βεβαια το παραπανω απαιτει ολοκληρωμενο συστημα για διασταυρωσεις κλπ

    σα συμπερασμα προτεινω την αυξηση των συντελεστων καθαρου κερδους σε 40- 60% αναλογα την επαγγελματικη κατηγορια + προσαυξηση 30% σε περιπτωση δυσαναλογιας εσοδων εξοδων

    καλα χριστουγεννα

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:10 | Αντώνης Κασαπάκης

    Κύριε Υπουργέ,

    Προτέινετε Λογιστικό προσδιορισμό βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών.
    Δηλαδή ίδια μέτρα και ίδια σταθμά σε όλους.
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ…. ΑΛΛΑ…. για παράδειγμα τί γίνεται όμως οταν την ίδια στιγμή υπάρχουν π.χ. μηχανικοί 2 ταχυτήτων ως προς το ασφαλιστικό τους, οι προ του 1993 και οι μετά του 1993, όπου οι νεότεροι έχουν δυσμενέστερο καθεστώς;
    Τότε να υπάρχει και άλλη φορολόγηση για τους προ του 1993 και άλλη για τους μετά του 1993.

    Προσοχή λοιπόν γιατι η δικαιοσύνη έχει πολλές διαστάσεις στη συνείδηση του κάθε πολίτη.
    Και αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι πρέπει να είμαστε ΔΙΚΑΙΟΙ ΠΑΝΤΟΥ.

    Συνεργασία λοιπόν και με άλλα υπουργεία για πλήρη απόδοση της δίκαιης μεταχείρισης κάθε κατηγορίας πολιτών από το κράτος και όπου κάτι δεν είναι εφικτό, πρέπει κάπου αλλού να αντισταθμίζεται για να αιθανόμαστε όλοι τη ίση και δίκαιη αντιμετώπιση.

    Ευχαριστώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:52 | Βασίλης Σιανέλος

    Ας ξεκινήσουμε με μία παραδοχή: το κράτος και οι υπηρεσίες του διεκπεραιώνουν. Δεν παράγουν (εξαιρώ τα αυτονόητα, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια κλπ.). Επομένως, θέλετε να συνεχίσετε να δίνετε χρήματα στους διεκπεραιωτές για να δουλεύουν ή καλύτερα να κάνουν πως δουλεύουν; Εγώ να τρέχω για να πληρώνω τα ομόλογά που βουτήξανε οι άλλοι, τα άτοκα χρήματα που κατέθεταν τα ταμεία στις τράπεζες το ’80, τα λαδώματα, τις μίζες. Να έχω ποιες παροχές; ποιες; δημόσια (χαχα) δωρεάν παιδεία, δημόσια (χαχα) δωρεάν υγεία. Μήπως ζείτε σε άλλο κόσμο;;;;;;

    Θέλετε να βάλετε τον κόσμο, εμάς, να τρωγώμαστε μεταξύ μας: μισθωτοί και ελ. επαγγελματίες. Εμείς όμως κύριοι ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ. Δεν καθόμαστε, ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ. Και τα βαρύγδουπα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» πείτε κάθε μέρα στον καθρέφτη σας.

    Ο τοπογράφος, γεωλόγος, πολ. μηχανικός κ.α. με έδρα π.χ. Αθήνα, που έχουν ένα έργο στα Τρίκαλα και πρέπει να κάνουν χαρτογράφηση, μετρήσεις, με τι αυτοκίνητο το κάνουν;;; Δικαιολογήτε σε κανέναν από αυτούς αγορά επαγγελματικού, τύπου αγροτικού, με τα έξοδα; Όχι. Αναφέρω το απλούστερο γιατί έχω ένα κάρο πράγματα που θέλω 10 σελίδες να αναφέρω. Με τους συντελεστές εξομαλύνεται η κατάσταση κάπως. Αν τους καταργήσετε θα τα κλείσουμε και θα πάμε μετανάστες ή θα δουλεύουμε μαύρα ή θα κάνουμε συμπράξεις και πάλι τα ίδια και χειρότερα για το κράτος μας. Και να δω από που θα πάρετε ΦΠΑ κάθε τρίμηνο. Από που θα βυζαίνεται για να κλέβουν από τις προμήθειες;;;

    Το πρόβλημα που πρέπει να κοιτάξετε κατάματα είναι η σπατάλη και η κακοδιαχείρηση (κλέψιμο το λένε λαικά) στο δημόσιο. Βάλτε ένα φυλακή, ΕΝΑ !!!!!!!!!! Αλλά δεν θέλετε, γιατί θα βρείτε μπροστά σας τους ανθρώπους που βάλατε εσείς (και οι άλλοι). Ακούω για μπόνους παραγωγικότητας στο δημόσιο και γελάω, μα είναι δυνατόν;;;; Αύριο άμα κάνεις μια βόλτα στο πάρκινγκ μια δημ. υπηρεσία και δείς ποιος έχει τζιπάκι 72000 κυβικά δεν θα καταλάβεις ότι από αλλού τα μασάει; Πόσο δύσκολο είναι αυτό, φωστήρες της οικονομίας;

    Κοιτάξτε να φτιάξετε, σε βάθος χρόνου ένα σύγχρονο κράτος. Να ξέρουμε τι ξοδεύεται από ποιον και γιατί. Απολύστε, ναι απολύστε αυτούς που δεν δουλεύουν. Δεν γράφει πουθενά στον δημοσιουπαλληλικό κώδικα ότι ο άεργος πρέπει να πληρώνετε. Βάλτε φυλακή τους κλέφτες. Έτσι χτίζεται η εμπιστοσύνη κράτους – πολίτη. Μετά ζητάς. Φτιάξτε ένα σωστό και τίμιο ελεγκτικό μηχανισμό.

    Και κάτι τελευταίο. Φόρος 40 και 45% είναι απλά για γέλια. Κανένας δεν δουλεύει για να έχει συνεταίρο το δημόσιο. Δεν καταλαβαίνετε ότι η μεγάλη φορολόγηση είναι κίνητρο για φοροδιαφυγή; Και ποιος θα σε ελέγξει; Κανένας. Δεν το ξέρει ο κόσμος νομίζετε;
    Δεν πρέπει να αλλάζετε τους φορολογικούς νόμους όποτε θέλετε. Θέλετε και ξένες επενδύσεις από πάνω!!!! Θα έρθει ο ξένος άμα δεν ξέρει πως θα φορολογείται σε 5 χρόνια. Γελοιότητες. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψετε την Αμερική, όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν ένα τρόπο φορολόγησης. Προσαρμόστε τον στα ελληνικά δεδομένα και τέλος. Αλλάξτε και το σύνταγμα, να μην επιτρέπει την αλλαγή της φορολογίας. Αμάν πια.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:16 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Ειμαι Μηχανικος
    Δουλευω σε 3 εργοταξια παραλληλα
    Καθε μερα πηγαινω και στα τρια εργοταξια
    Αν παω έσοδα έξοδα δεν μπορω να βαλω βενζινες φθορα αυτοκινητου κτλ τα οποια ουσιαστικα είναι έξοα για τι δουλεια μου…
    Δεν παιρνω δώρα…. δεν δικαιουμε αποζημίωση.

    Ειναι άδικο λοιπον

    ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ..

    αλλιως ειναι ΑΔΙΚΟ, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και ΛΑΘΟΣ !!!!!!!

    ΛΕφτα να βρειτε από τα λαμογια που φοροδιαφευγουν και κλεβουν

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:00 | Δημητρης Αντωνιαδης

    ΣΑΣ ΤΑ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!!
    ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ!!!!
    Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΓΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ!!!!
    ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΔΩ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΑΣ, ΤΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΚΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΥΜΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΣΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ, ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ…
    ΤΟ ΔΕ ΝΕΟ ΚΟΛΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΡΙΞΟΥΝ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ!!!!!!
    ΕΙΜΑΣΤΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΕΙΤΕ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ Η ΔΡΟΜΟΥΣ Η ΣΧΟΛΕΙΑ Η ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Η Η Η Η Η Η…, ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΑΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ!!!!
    ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΚΥΡΙΟΙ!!!!
    ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Η ΘΑ ΒΑΛΩ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:08 | Βροχίδης Ιωάννης

    Συμφωνώ με τον λογιστικό προσδιορισμό , αρκεί να γίνεται με κλίμακες ανάλογα με τα έτη άσκησης του ελευθέρου επαγγέλματος , διότι ως γνωστόν τα έσοδα των ελευθέρων επαγγελαμτιών κατά τα πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους , είναι πολύ περιορισμένα .
    Οσον αφορά τον ειδικό τρόπο φορολόγησης για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων , ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΠΑΞ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ , ΔΙΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΗΓΗ ΑΔΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΝΑΑΚΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ .

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:12 | mihalis alevizos

    onomazome hristos doliotis den eho ipologisti anagazome na grapso ta parapona mou kai ti gnomi mou apo ipologisti filou kai sinadelfou eimai epagelmatias aftokinitistis taxi 16 hronia doulevo 12 ores tin imera gia na kalipso tis ipohreosi smou kai tis anages tetramelis oikogenias teleftea akougete oti tha mas alaxete to forologiko sistima kai apo tekmarto tha mas to kanete logistiko diladi sistima me vivlia esoda exoda pou simeni oti tha doulevoume gia tous logistes les kai ehoume ta megala eisodimata thelo na sas ipenthimiso oti ta exoda sintirisis kai antikatastasis tou ohimatos einai terastia den einai opos ta parousiazoun orismeni dimosiografi xeroles volemeni to tamio asfalisis ehi anevi ipervolika oi asfalies tou ohimatos episis. i pio ftini asfalia ohimatos ehi pai 2000 evro to hronot fpa ehi anevi ta teli kikloforias episis.prosfata anagastika kai alaxa to taxi 21 000 evro horis kamia voithia apo to kratos diladi [espa] opos alous epagelmaties to alaxa to taxi anagastika dioti iparhi nomos sta 12 hronia mas ipohreoni na to alaxoume horis na mas rotai kanis an ehoume tin oikonomiki dinatotita giafto kai parola afta prospathite na mas epivarinete akoma kai me alla exoda. dite me katanoisi to thema mas eimaste sklira ergazomeni kinoniki taxi pistevame oti i kivernisi de tha tha piraxi ta mesea isodimata.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:49 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ.ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    1.Νομίζω ότι ο λογιστικός προσδιορισμός των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών (Ζ’Πηγής), είναι το πλέον δίκαιο και γιά τον φορολογούμενο καιγια το κράτος και ευρύτερα για το κοινωνικό σύνολο. Ειδικά για τους ελέυθερους επαγγελματίες (π.χ.Μηχανικοί-αρχιτέκτονες κ.λ.π)ο σημερινός τρόπος φορολόγησης είναι τουλάχιστον προκλητικός.Τα κέρδη των εν λόγω επαγγελματιών προσδιορίζονται εξωλογιστικά και στη χειρότερη περίπτωση με στντελεστή 45,60%.Δηλαδή αναγνωρίζει ο νόμος ότι ο ελεύθερος αυτός επαγγελματίς έχει δαπάνες 55% ( έχει δεν έχει παραστατικά).Το γιατί δεν γίνεται αντιληπτό.΄Τη διάταξη αυτή την εισήγαγε ο επί οικουμενικής κυβέρνησης τό έτος 1989 Υπουργός Δημόσιων έργων κ.ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΣΚΑΣ (μέχρι τότε πρόεδρος του ΤΕΕ ΕΛΛΑΔΑΣ)και είναι νομίζω ώριμο να καταργηθεί πια.

    2.Υπάρχουν και ορισμένα επαγγέλματα που ο προσδιορισμός των καθαρών κερδών πρέπει να είναι τεκμαρτός όπως π΄χ. πλανόδιοι λαικών αγορών,αυτοκινητιστές ΤΑΞΙ -με σχετική αναπροσαρμογή κερδών κατ΄έτος- ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι 10,αυτοκινητιστές Φ.Δ.Χ. και επιχειρήσεις κάμπιγκ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:58 | Δημήτρης Σιμάκης

    Βλέπετε λοιπόν μέχρι τώρα ότι έχετε βάλει τον κόσμο στο τρυπάκι των αριθμών της αύξησης των συντελεστών, αν θα είναι εξωλογιστικός ή κάτι άλλο και άλλα τέτοια.

    Κάποιοι κύριοι δεν μπήκαν στην λογική αυτή και μάλλον συμφωνούν με αυτά που σας εστειλα και τα ξανα-γράφω.

    Πόρτα Πόρτα, οι υπηρεσίες σας να πάνε στις βίλες που έναι χιλιάδες
    να συγκρίνουν το επίπεδο ζωής με αυτά που δηλώνονται και να φοροληγήσουν, αυτό δεν θα το κάνετε βέβαια γιατί πίσω από μερικές πόρτες θα βρείτε γνωστούς σας.

    Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια, θα βάλετε τον κόσμο να μαζεύει αποδείξεις, δηλαδή την ανεπάρκεια των υπηρεσιών και του μηχανισμού θα την μετακυλίσετε στους εργαζόμενους ?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:34 | Κωνσταντινος Παπανικολαου

    Εκδοση θεωρημενων αποδειξεων και φορολογιση με βασει την ενιαια κλιμακα φορου που θα αναπτυξετε.
    Δωστε κινητρα ωστε να υποχρεωνονται ολοι να εκδιδουν αποδειξεις.

    Σημερα ο γιατρος σου λεει 50 ευρω χωρις αποδειξη και 80 με αποδειξη. Πληρωνεις τα 50 και φευγεις γιατι δεν σε συμφερει. Αν ομως ηξερες οτι τα 80 θα σου αφαιρεθουν 100% απο το εισοδημα θα του ελεγες γιατρε καλα τα λες αλλα θελω αποδειξη.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:42 | Μητσούλας Δημήτριος

    Σωστό μέτρο.