7) Προτείνεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Προτείνεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

  • Από ποια αξία και άνω θα πρέπει να αρχίζει η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας; Κρίνετε ότι το μέτρο θα πρέπει να μην εξαιρεί καμία κατηγορία ακινήτων ή ιδιοκτητών; Σε αντίθετη περίπτωση ποιες εξαιρέσεις θα πρέπει να προβλέπονται; Πως πρέπει να διαμορφωθεί η κλίμακα φορολόγησης;
  • Πως θα πρέπει να φορολογείται η ακίνητη περιουσία που εκμεταλλεύονται οι ιεροί ναοί, οι μονές, τα κοινωφελή ιδρύματα κλπ;
  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:06 | ΤΑΤΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Κύριε υπουργέ,
    Εγώ διαφωνώ με την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Σ΄ αυτόν τον τόπο όταν κάνεις ένα ακίνητο το έχεις πληρώσει τόσες φορές γιατί πρέπει να το πληρώνεις συνέχεια; Κάποτε η Ελλάδα προχωρούσε γιατί είχε οικοδομική δραστηριότητα. Από το 1993 και μετά κάθε χρόνο είναι και χειρότερα. Πρέπει να καταλάβεται ότι η ανάπτυξη της αγοράς μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την οικοδομική δραστηριότητα.
    Εκεί που μόνο μπορώ να συμφωνήσω είναι να πληρώνεται φόρος μεγάλης ακίνητης μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν εισοδήματα απ΄αυτήν.
    Οσο για τα ακίνητα των Offsore εταιρειών αυτά πρέπει να φορολογηθούν με ιδιαίτερο υψηλό συντελεστή, γιατι ουσιαστικά δεν συμμετέχουν στην φορολογία ενώ παίρνουν εισοδήματα από εδώ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:50 | Αντώνιος Παπαγιαννίδης

    Κυρ. Υπουργέ
    Θα πρέπει να κοιτάξετε τι πραγματικά θέλετε. Αν ζητάτε συνεχόμενα εισοδήματα και από όλους τοτε το ΕΤΑΚ είναι σωστό για εσάς. Αν επιβάλεται το φόρο Φ.Μ.Α.Π. πρέπει να δείτε τί εισόδημα σας ταιρίαζει με τα έσοδα που θέλετε να εισπράξετε.

    Επειδή όμως πιστέυω ότι δεν θέλετε τέτοιες αδικίες θεωρώ ότι πρέπει να φορολογήσετε τα εισοδήματα που φέρνου εισόδημα και ΜΟΝΟ.
    Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού με αντικειμενικό στόχο την είσπραξη χρημάτων στολίζοντας τα με λόγια και δικαιολογίες για πλούσιου και φτωχούς.

    Είναι ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΙ ή ΔΕΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ.
    Οταν την πουλήσει ή την ενοικιάσει τότε να έρθει το κράτος να του πάρει φόρους μέσω των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ.

    Σε λίγο θα φορολογίσετε και την θάλασσα που κάνουμε μπάνιο και θα το πείτε ΤΕΛΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:59 | μαυροβουνιωτης ιωαννης

    ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ,ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 200.000 ΕΥΡΩ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ.ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΤΙΣΜΑ,ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΑΝ ΑΝΗΚΕΙ.(ΚΑΤΟΙΚΟΙΕΣ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ,ΑΠΟΘΗΚΕΣ,ΠΑΡΚΙΝΓΚ,ΕΞΟΧΙΚΑ,ΓΡΑΦΕΙΑ,ΝΑΟΙ,ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ,ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ,ΣΩΜΑΤΕΙΑ,ΣΥΛΛΟΓΟΙΚ.Τ.Λ.)ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΥΝ-ΔΙΑΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ»ΔΗΘΕΝ» ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΣΥΖΥΓΟΥΣ,ΑΔΕΡΦΙΑ,ΠΕΘΕΡΙΚΑ,Κ.Τ.Λ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ.ΚΑΝΕΝΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΤΙΣΜΑ.ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΙΔΟΣ(ΣΠΙΤΙ,ΑΠΟΘΗΚΗ),ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ(ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ,ΚΗΦΗΣΙΑ,ΝΗΣΙ,ΧΩΡΙΟ),ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ,ΤΗ ΧΡΗΣΗ(ΓΡΑΦΕΙΟ,ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ,ΟΙΚΙΑ,ΙΔΡΥΜΑ,Κ.Τ.Λ.Π.)
    Π.Χ.1 ΕΥΡΩ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ,2 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ,3 ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ).
    2 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ,3 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ,5 ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(ΓΙΑ ΜΑΓΑΖΙΑ,ΓΡΑΦΕΙΑ,ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ,ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ,ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ,Κ.Τ.Λ.Π.)

    0ΛΑ,ΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΦΟΡΟ.ΟΛΑ.ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΟΣΟΥΝ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΟΣΑ Τ.Μ. ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΗΘΟΥΝ,ΝΑ ΜΗΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ.Π.Χ.ΣΠΙΤΙ 100 ΤΜ ΣΤΗ ΘΗΒΑ 200 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΙΠΟΤΑ!!!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:21 | Δημητριος Γιωτης

    Μερκοι ανθρωποι δεν ενδιαφερθηκαν στη ζωη τους για τιποτα. Διασκεδασειςκαι αγιοσ ο θεος. Δεν κατορθωσαν στη ζωη τους τιποτα.
    Αλλοι ομως ξεσκιστηκαν,δουλεψαν και εκαναν ενα και δυο σπιτια.
    Βεβαια εβαλαν τον Φισκους και το ΙΚΑ συνεταιρους αλλα τελος παντων θελησαν κατι ν΄αφησουν και στα παιδια τους.
    Μια ζωη επιδρομες του κολοκρατους στα ακινητα των απλων ανθρωπων.
    Και τωρα συνεπικουρουμενο και απο τους λουμπεν λαθραβιωνοντες ετοιμαζεται να βαλει χοντρο χερι στην περιουσια των 400-500 μ2.
    Τι λετε κυριοι;
    Αυτα τα ντουβαρια εχουν αιμα κα;ι ιδρωτα μεσα και ερχεστε τωρα εσεις ναμας τα αρπαξετε; Γιατι;
    Γιατι εχετε ρημαξει το κρατος 60 χρονια τωρα και το φτασατε κατατα λεγομενα σας στον πατο;
    Σκεφτητετο πολυ καλα αυτο!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:14 | Νικόλαος

    Για πιό λόγο σε περίπτωση αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα πρέπει να κάνει πιό πλούσιους τους συμβολαιογράφους; Γιατί στις μεταβιβάσεις ακινήτων στις οποίες δεν παρίστατε δικηγόρος πρέπει να πληρώνεται το ταμείο των νομικών;Με ποιά λογική ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% θα πρέπει να αυξηθεί ανάλογα η αμοιβή του συμβολαιογράφου;Προτείνεται η κατάργηση της ενίσυσης του ταμείου των νομικών και η μη αύξηση αν όχι η μείωση της αμοιβής της συμβολαιογράφου στην περίπτωση αύξησης των ανικειμενικών αξιών των ακινήτων.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:13 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

    1. Όταν κάποιος έχει πάρει δάνειο για πρώτη κατοικία, η κυριότητα ουσιαστικά παρακρατείται από τη τράπεζα μέχρι την αποπληρωμή του δανείου. Είναι λοιπόν σωστό να θεωρείται υπόχρεος οιασδήποτε μορφής φορολόγησης;

    2. Βάσει ποιάς λογικής η φορολογία απόκτησης πρώτης κατοικίας αποδεσμεύεται από τη τιμή αγοράς και μετράνε μόνο τα τετραγωνικά; Δηαλαδή ένας που αγοράζει 200τμ στην Εκάλη μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με αυτόν που αγοράζει τα ίδια τετραγωνικά στις Αχαρνές για παράδειγμα;

    3. Όταν κάποιος αγοράζει ένα σπίτι πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν.Γιατί δηλαδή θα πρέπει να πληρώνει και πάλι όταν το μεταβιβάζει στο παιδί του; Είναι δίκαιη πηγή εσόδων αυτή για το κράτος;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 19:03 | ΜICHELLE

    ΕΣΕΙΣ αυτου στο υπουργειο οικονομικων νομιζετε οτι εμεις βρισκομαστε
    στην δεκαετια του 80 ,οπου αναζητουμε την αλληθεια απο ψηλα και ειναι
    εκεινη που μας σερβιρει η εκαστοτε κυβερνωσα παραταξη και οτι περιμενουμε παντοτε με το κεφαλι ψηλα για να την δουμε.
    Ειπαμε η καθεστηκια ταξη τα θελει ολα δικα της,εσεις της τα δινεται,
    γιατι εαν δεν τα δινετε τι δουλεια εχουν οι διαταξεις¨
    1, το 4% των ανωνυμων
    2, οι χιλιαδες, FERARI,PORSHE,MERSENTES 500 ΜΕ LISING?
    3,ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΙΣ ΝΕΟΝ ΚΛΠ
    ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΕ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΟ ΕΙΠΕ
    Ο ΦΤΩΧΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ, Η ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
    ,,ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΦΟΡΟ¨¨ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ
    ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΦΤΩΧΟΣ ΣΕ ΕΝΑ
    ΔΙΑΡΑΚΙ, ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΣΕΒΑΛΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 19:15 | ΜICHELLE

    ΕΣΕΙΣ αυτου στο υπουργειο οικονομικων νομιζετε οτι εμεις βρισκομαστε
    στην δεκαετια του 80 ,οπου αναζητουμε την αλληθεια απο ψηλα και ειναι
    εκεινη που μας σερβιρει η εκαστοτε κυβερνωσα παραταξη και οτι περιμενουμε παντοτε με το κεφαλι ψηλα για να την δουμε.
    Ειπαμε η καθεστηκια ταξη τα θελει ολα δικα της,εσεις της τα δινεται,
    γιατι εαν δεν τα δινετε τι δουλεια εχουν οι διαταξεις¨
    1, το 4% των ανωνυμων
    2, οι χιλιαδες, FERARI,PORSHE,MERSENTES 500 ΜΕ LISING?
    3,ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΙΣ ΝΕΟΝ ΚΛΠ
    ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΕ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΔΕΝ ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΟΥ
    Ο ΦΤΩΧΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, Η ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
    ,,ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΦΟΡΟ¨¨ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ
    ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΦΤΩΧΟΣ ΣΕ ΕΝΑ
    ΔΙΑΡΑΚΙ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 19:19 | Mιχάλης Τσιαδής

    Καταρχήν θεωρώ άδικο να γίνεται συζήτηση μόνο για την μεγάλη ακίνητη περιουσία και όχι και για τις καταθέσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί ένας που έχει καταθέσεις 400000Ε σε μία τράπεζα να φορολογείται μόνο για τους τόκους, ενώ κάποιος που έχει ακίνητα αξίας 400000Ε να επιβαρύνεται με ΦΜΑΠ.Η απάντηση είναι μάλλον αυτονόητη. Τα χρήματα είναι πολύ εύκολο να φύγουν στο εξωτερικό ενώ τα ακίνητα όχι.Σε κάθε περίπτωση θεωρώ οτι το ΕΤΑΚ είναι άδικο γιατί πληρώνουν ακόμα και αυτοί που έχουν όλο και όλο ένα σπιτάκι και θα πρέπει να καταργηθεί. Από την άλλη θεωρώ επίσης ότι ο όποιος νέος φόρος επιβληθεί στα ακίνητα, θα πρέπει να υπολογίζεται όχι μόνο βάση της αξίας του ακινήτου αλλα και βάση των εισοδημάτων που αποφέρει στον ιδιοκτήτη.
    Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί μέχρι σήμερα η εκκλησία αντιμετωπίζεται διαφορετικά από όλους τους υπόλοιπους. Να ισχύσουν τα ίδια και για αυτήν.Και με την ευκαιρία ας γίνει πια διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας……..

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 17:01 | ΓΙΩΡΓΟΣ Ε. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

    Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, είτε ΕΤΑΚ είτε ΦΜΑΠ ονομάζεται, θα πρέπει να επαναξετασθεί ώστε να είναι δίκαιη η φορολόγηση και να μην οδηγήσει μεγάλο αριθμό Ελλήνων να πουλήσουν τα ακίνητα τους κυρίως αυτά που δεν τους αποφέρουν έσοδα για τα οποία μεγάλο μερίδιο ευθύνης, που μένουν ανεκμετάλλευτα, φέρει το Κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
    Συγκεκριμένα αναφέρομαι στα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλεως τα οποία γειτνιάζουν με το Σχέδιο Πόλεως και συνήθως βρίσκονται στις πύλες εισόδου των πόλεων.
    Η εικόνα εκεί είναι απαράδεκτη με τις μάνδρες οικοδομικών υλικών και αυτοκινήτων καθώς και άλλες εκμεταλλεύσεις που προσβάλουν την αισθητική των κατοίκων και των επισκεπτών των πόλεων.
    Ετσι λοιπόν θα είναι λάθος να θεωρηθεί ότι ένας πολίτης-φορολογούμενος είναι κάτοχος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, εφόσον κατέχει γήπεδο εκτός σχεδίου πόλεως π.χ 1.000 τ.μ το οποίο όμως δεν μπορεί να οικοδομηθεί, γιατί δεν επιτρέπεται η οικοδόμηση του από τη σχετική νομοθεσία και η μόνη εκμετάλλευση του μπορεί να είναι η εκμίσθωση του ώς ακάλυπτος χώρος.
    Για το εισόδημα που αποκτάται αποδίδεται στο Κράτος Φόρος Εισοδήματος,Τέλος Χαρτοσήμου,συμπληρωματικός φόρος,ΤΑΠ και δημοτικός φόρος στους Δήμους.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 16:12 | Γιαννακόπουλος

    Η φορολόγηση να περιλαμβάνει παντός είδους ακίνητη περιουσία ανεξαιρέτως. Η φορολόγηση όλων των ακινήτων θα αποτρέψει μεταξύ άλλων την περαιτέρω διόγκωση της φούσκας των ακινήτων, θα περιορίσει την τσιμεντοποίηση της χώρας, θα στρέψει τους πόρους σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 14:15 | ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΗΝΑΣ

    Αναφορικά με την εκκλησιαστική περιουσία, να φορολογήτε κανονικά όπώς κάθε άλλη μεγάλη ακίνητη περιουσία, και να εξαιρείτε από την φορολόγιση όποιο περισουσία «δανείζουν» στο κρατος ή οπούδήποτε αλλού.

    Δλδ. αν δανείσουν χωρίς άντιτοιμο ένα οικόπεδο για να γίνει παιδική χαρά ή ενα κτίσμα για να κάνει ο δήμος μία αίθουσα ή για να κατοικήσουν άστεγοι, τότε αυτή η περιουσία να εξαιρεθεί είς διπλούν. δλδ αν εχει αυτη αξία 1 εκατ. να εξαιρεθούν 2 εκατ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:21 | ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΗΝΑΣ

    Με την φούσκα που υπάρχει στις τιμές των ακινήτων όλοι είμαστε δυνητικά κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Ετσι πιστεύω ότι θα θα πρέπει να εξαιρείτε η πρωτη κατοικία μέχρι 150τμ ανεξαρτήτως αντικειμενικής αξίας, ακόμα και άν είναι στην Ασκληπιού, γιατί μπορεί απλά να το κληρονόμισες

    Η αντικειμενική αξία απλά ίσως θα πρέπει να είναι ένας δείκτης εισοδήματος. δλδ δεν μπορεί να δηλωνεις εισόδημα 12.000 και να μένεις σε ακίνητο αντ.αξίας 700.000 ευρώ. Δηλαδή να χρησιμοποιηθεί ώς τεκματό εισόδημα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:11 | Στάμος Θ. Στράτος

    Η ακίνητη περιουσία ηδη επειβαρύνεται υπέρμετρα, οπότε οπιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνσή της θα οδηγήσει σε μαρασμό την οικοδομική δραστηριότητα που αποτελέι την κινητήρια δύναμη της οικονομίας μας. Θα ηταν λάθος να εφαρμοσθεί αυτό.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:14 | ΠΑΠΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ

    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΑΛΙΑ, ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.ΤΟ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ.ΕΠΙΣΗΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ. ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 400.000 € ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΑΞΙΩΝ ΚΑΤΑ 30% ,ΟΠΩΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ «ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΕΛΗ».ΑΝ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΚΑΤΑ 30% ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2010, ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 600.000 €.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:31 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

    Χρειάζεται προοδευτική φορολόγηση όλης της ακίνητης περιουσίας και με απαλλαγή ΜΟΝΟ της πρώτης κατοικίας μέχρι το πολύ 150-200τμ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:50 | ΝΙΚΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ 1000 Ε ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΩ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΣΤΗ ΘΕΣΝΙΚΗ 1000 ΤΜ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΙΑΣΤΟ.ΑΔΥΝΑΤΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΦΟΡΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΔΙΟΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΩ ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΩ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΩ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΗ.ΕΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΚΙΑΣΤΟ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΜΟΥ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΕΝΟΙΚΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΟ ΦΟΡΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΕΝΟΙΚΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΙΧΡΑ.ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΣΤΟΝ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗΝ ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΑ ΒΡΕΘΩ ΣΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΩ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:40 | ΑΘΗΝΑ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥ

    Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
    ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΑΠΕΔΩΣΕ ΗΤΑΝ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ». ΚΑΘΕ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
    Ο ΚΥΡΚΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΕΛΕΓΕ <>
    ΑΓΑΠΗΤΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΗΝ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΤΟΝ ΕΥΚΟΛΟ ΔΡΟΜΟ. ΜΙΣΘΩΤΟΙ, ΑΚΙΝΗΤΑ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ, ΠΟΤΑ ΚΛΠ, ΕΧΟΥΝ ΚΟΥΡΑΣΕΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

    ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΑΚΙΝΗΤΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ. ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΘΕΤΙΚΑ. Π.Χ. ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΧΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ?
    ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΦΜΑΠ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ?
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΑΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΝΕΙ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.
    Π.Χ. ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ Ο ΕΤΑΚ.
    ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΦΜΑΠ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:20 | Ζάβαλης Ευάγγελος

    1) Αναφορικά με το Φ.Μ.Α.Π. πιστεύω πως το αφορολόγητο των 400.000 ευρώ πρέπει να είναι ανά άτομο και όχι οικογενειακό και να γίνεται αναμόρφωση του ανάλογα με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Επίσης, να εξαιρεθούν τα αγροτεμάχια(χωράφια) από Φ.Μ.Α.Π., διότι πρώτον δηλώνονται στο Ε1 σαν εισόδημα και δεύτερον θα αναγκαστούν πολλοί να τα πουλήσουν και η γη θα συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια με αύξηση τιμών στον καταναλωτή.
    2) Να καταργηθεί το χαρτόσημο ενοικίου.
    3) Να καταργηθεί το «Νομικόσημο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
    4) Να φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία.
    5) Να δοθούν κίνητρα στους απλούς πολίτες να μπορούν να εγκαταστήσουν μικρές μονάδες παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος στην περιφέρεια(κάτοπτρα) και όχι μόνο στους «μεγαλοκαρχαρίες».
    6) Να καταργηθεί το αφορολόγητο(10.500 ευρώ) των ελεύθερων επαγγελματιών και να συνδεθεί εν μέρη με τη συλλογή αποδείξεων. Δεν θα μαζεύουν αποδείξεις σαν τα ληγούρια στις ταβέρνες μόνο οι μισθωτοί και οι άλλοι θα είναι υπεράνω και «άνετοι» απολαμβάνοντας μέχρι σήμερα φορολογικό παράδεισο. Στόχος ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος πρέπει να είναι οι ΈΧΟΝΤΕΣ πουν δεν δηλώνουν και ΌΧΙ οι κατέχοντες που πληρώνουν.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:55 | ΠΑΝ. ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

    1. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ Ή ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΦΕΝΟΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ,ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΑΤΗΡΗΣΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΟΝ ΚΤΙΡΙΩΝ.

    2.Σύμφωνα με το απαρχαιωμένο BΔ του 1923, όταν εφαρμόζεται το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο μιας πόλης και ανοίγεται ένας δρόμος, την αξία της γης του υπό διάνοιξη δρόμου την πληρώνουν οι παρόδιοι ιδιοκτήτες με τις λεγόμενες Πράξεις Αναλογισμού που συντάσσουν τα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία. Η λογική του νομοθέτη ήταν ότι με την διάνοιξη του δρόμου ανεβαίνει η αξία των παρόδιων (γειτονικών) οικοπέδων και από το κέρδος αυτό θα πρέπει να αποζημιωθεί και αυτός που χάνει τη γη για να διανοίξει ο δρόμος. Αυτό πράγματι ισχύει διότι πολλά οικόπεδα γίνονται οικοδομήσιμα, αποκτούν πρόσοψη σε δρόμο, κλπ και ωφελούνται οι παρόδιοι ιδιοκτήτες ανεγείροντας συνήθως νέες πολυώροφες οικοδομές.
    Για τα Διατηρητέα όμως κτίρια που δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης τους να κάνει καμία δομική αλλαγή, η διάνοιξη του δρόμου δεν τα ωφελεί σε τίποτα. Αντιθέτως, συνήθως δίπλα τους κτίζεται μια πολυκατοικία ή κάποιο πολυώροφο κτίριο που τα «κουκουλώνει». Θα ήταν πολύ δίκαιο αυτά τα κτίρια να απαλλάσσονται από την καταβολή αποζημίωσης και να αναλαμβάνει ο Δήμος ή γενικότερα το Δημόσιο την πληρωμή του ποσού που προκύπτει εις βάρος των ιδιοκτητών του Διατηρητέου από την εφαρμογή της Πράξη Αναλογισμού. Αυτή η ρύθμιση θα έδειχνε, αφενός ευαισθησία στην προστασία των Διατηρητέων και αφετέρου θα ανακούφιζε τους ιδιοκτήτες τους που νιώθουν ότι έχουν αδικηθεί από την καθολική δέσμευση αξιοποίησης που έχει γίνει στην περιουσία τους. Άλλωστε το κράτος είναι αυτό που έχει νομοθετήσει την πολεοδομική δέσμευση του κτιρίου και δεν επιτρέπει την οικονομική του αξιοποίηση, με δικαιολογία το όφελος της αισθητική της πόλης και τη διατήρηση της οικιστικής κληρονομιάς, Είμαι σίγουρος ότι στην περίπτωση αυτή δεν ανήκουν πολλά κτίρια διότι τα περισσότερα Διατηρητέα βρίσκονται σε περιοχές των πόλεων που έχει εφαρμοσθεί και ολοκληρωθεί το σχέδιο πόλης. Η θετική όμως εντύπωση που δημιουργείται στην κοινή γνώμη είναι ότι αφενός λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία των Διατηρητέων και αφετέρου ότι σεβόμαστε τους θιγόμενους ιδιοκτήτες . Σε περίπτωση μάλιστα που κάποιο Διατηρητέο για οποιοδήποτε λόγο αποχαρακτηριστεί και ζητηθεί άδεια οικοδομής, να καταβάλλεται στο Δήμο ή στο φορέα του Δημοσίου το ποσό που είχε πληρώσει αυτός από την εφαρμογή της Πράξης Αναλογισμού.

    Πανάγος Φουρναράκης

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:25 | Γεωργιος Χατζοπουλος

    Στο θεμα της φορολογησης της ακινητης περιουσιας πιστευω οτι ολοι πρεπει να φορλογηθουν αναλογα με την πραγματικη-εμπορικη αξια της περιουσιας τους. Για τον λογο αυτο θα πρεπει αμεσα το αρμδιο Υπουργειο να αυξηση την αντικειμενικη αξια των ακινητων ωστε αυτη να ανταποκρινεται στην πραγματικη-εμπορικη αξια. Επειδη ομως παρχει ενδεχομενο να δημιουργηθει προβλημα στις μεταβιβασεις συγχρονως με την αυξηση της αντικειμενικης αξιας να μειωθει και ο συντελεστης μεταβιβασης απο 11% που ειναι σημερα περιπου στο 6% και επισης να μειωθουν και ολες οι υπολοιπες επιβατυνσεις(υποχρεωτικη αμοιβη δικηγορου,συμβολαιογραφου κλπ)ετσι και το δημοσιο δεν θα χασει εσοδα αλλα οταν τα συμβολαια γινονται πλεον στην πραγματικη αξια τοτε θα αναγκαστουν ολοι να δειξουν τα πραγματικα τους εισοδηματα και οχι οπως γινεται σημερα που ολοι παιρνουν ανα δανειο απο την τραπεζα στην αντικειμενικη αξια και το υπολοιπο μεχρι την πραγματικη οι τραπεζες το δινουν ατυπα και στην φορλογικη τουσ δηλωση εμφανιζουν μονο το δανειο που συνδεεται με την αντικειμενικη αξια του ακινητου. Το παραπανω θα εχει πολλαπλα ωφελη στην διακινηση και τον ελεγχο απο πλευρας Δημοσιου του χρηματος που κυκλοφορει στη αγορα. Επισης με ενα συστημα φορολογησης της ακινητης περιουσιας το οποιο πρεπει να ειναι αναλογικο και οχι προδευτικο με αφορολογητο για τα φυσικα προσωπα τετοιο ωστε να διασφαλιζει την μη φορολογηση της «μικρης ακινητης περιουσιας» θα μπορει να φορολογηθει η ακινητη περιουσια η οποια θα βρισκεται κατω απο σχηματα οπως εταιρειας εγχωριες η μη.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:04 | Σωτηρης Π.

    Να φορολογούνται μόνο τα ακίνητα που αποφέρουν εισοδήματα/ενοικια(ΟΧΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ)…Ο δε φορος να ειναι αναλογικος και οχι εκθετικος ωστε να μην τιμωρει την επενδυση σε ακινητα εισοδηματος.
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΡΟ…ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ…

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:19 | ΤΑΚΒΟΡΙΑΝ ΣΤΕΦΑΝ

    το ακίνητο είναι προϊον που αγοράζεται κατασκευάζεται μεταποιέιται και πουλιέται όπως οποιοδήποτε προϊον.Όταν κάποιος εμπορος αγοράζει προϊοντα και τα πουλάει
    φορολογέιται για την διαφορά.δηλαδή το κέρδος του.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ? Αγοράζει ένα κομμάτι γής και μέσα σε λίγα χρόνια ανεβαίνει η αξία του
    και όταν το πουλήσει δεν πληρώνει τίποτα.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟΥΣ! ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!
    Οσο για το τρικ των αντικειμενικων αξιών και την διαφορά τους με τις εμπορικές
    και τα λεφτά που έχει χάσει το κράτος καθώς και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος λυστε ΤΟ με έναν νόμο που δεν χρειάζεται ούτε τον διεφθαρμένο ελεγκτικό μηχανισμό.
    Ο ΠΩΛΗΤΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΡΣΗ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΕΥΛΟΓΟΥ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 10-15%. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΕΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΠΩΣ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ?ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΜΟΛΟΓΗΣΑΝΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ? ΚΑΝΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΔΙΟΤΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΚΤΗ ΤΟΝ ΝΟΙΩΘΕΙ ΣΑΝ ΜΕΣΙΤΗ ΑΕΡΙΤΖΗ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:43 | Μηνάς Κ.

    ΕΤΑΚ – ΦΜΑΠ:

    Το ΕΤΑΚ με το συντελεστή του 2008 (0,1%) ήταν ένας απόλυτα δίκαιος φόρος, γιατί, καθώς το Σύνταγμα ορίζει, όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους και έτσι θεωρώ θέμα τάξης όλοι να πληρώνουν αναλογικά με την αξία των ιδιοκτησιών που κατέχουν (όπως ακριβώς και στο Τ.Α.Π.). Στο Φ.Μ.Α.Π. που εφαρμοζόταν από το 1997 έως το 2007 ήταν κατάφορη η αδικία κάποιοι να μην πληρώνουν καθόλου φόρο και άλλοι να πληρώνουν εκθετικά και όχι αναλογικά με το μέγεθος της περιουσίας τους.
    Αφού οι οικονομικές ανάγκες του κράτους είναι μεγάλες, καταργήστε το αφορολόγητο όριο και ενσωματώστε στο Ε.Τ.Α.Κ. και τα εκτός σχεδίου κτήματα που δεν ενέπιπταν σε αυτό το φόρο με συντελεστή 0,1% για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Εκκλησιαστικής περιουσίας κάθε μορφής). Αυτό θα αποδώσει πολύ περισσότερα χρήματα από οποιοδήποτε φόρο τύπου Φ.Μ.Α.Π.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 09:40 | ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΛΕΒΑΚΗ

    Πιστεύω, ότι όσο αφορά την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, θα πρέπει να φορολογηθεί μόνο η περιουσία που αποδίδει εισόδημα.Συγκεκριμένα και ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλος αριθμός κατοικιών και ξενοδοχείων τα οποία δεν έχουν νοικιαστεί και δεν αποφέρουν εισόδημα, οι ιδιοκτήτες τους όμως καλούνται α πληρώσουν ΕΤΑΚ και δόσεις των δανείων στις Τράπεζες.Ακόμα και για τους- φτωχούς- μισθωτολυς και συνταξιούχους που έχουν αγοράσει ένα οικόπεδο και ένα σπίτι για τα παιδιά τους με δάνεια και στερήσεις ,, γιατί να πληρ΄ωσουν φόρο ξανά και ξανά;Και σας ρωτάω.Αυξήθηκαν οι μισθοί και αν ναι , η αύξησδή τους καλύπτει όλους τους έμεσους φόρους που καλούμαστε να πληρώσουμε;ETAK,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ(ΑΛΉΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩΣΑ 10€ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΑ ΚΑΡΤΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΜΑΙ;)ΚΤΕΟ-ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ,κλπ, κλπκαι επιπλέον έχουμε και όλες τις αυξήσεις ατο κόστος διαβίωσης και ανττιμετωπίζουμε την ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική.Που είναι η υγεία;Ρωτήστε με και θα σας πω τι εστί ΙΚΑ.Το φακελλάκι το γνωρίζετε;Που είναι η Παιδεία;Rωτήστε με και θα σας πώ πόσο πλήρωσα σε φροντιστήρια για να περάσει η κόρη μου στο Πανεπιστήμιο ,πόσα πλήρωσα για ξένες γλώσσες και Η//Υ.. και πόσα πληρώνω για να σπουδάσει το παιδί μου στην Αθήνα;Αυτά δεν είναι υποχρέωση του κράτους για να τα προσφέρει στους πολίτες;Για όλα υτά δεν πληρώνω φόρους; Με 1200€ μισθό πως θα τα αντιμετωπισω όλα αυτά;Και έρχεστε κ.Πρωθυπουργέ κασι μου φορολογείται ένα οικόπεδο που δεν μου αποφέρει εισόδημα , που με χίλιες στερήσιες το αγόρασα, πληρώνοντας τον φόρο μου….Να φορολογούνται μόνο τα ακίνητα που αποφέρουν εισοδήματα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 09:18 | Κωνσταντίνος Βαρδάκης

    Το λάθος του ΕΤΑΚ ήταν ότι δεν υπήρχε προοδευτικότητα στην φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Η κυβέρνηση σήμερα προτείνει ένα νέο φόρο ακίνητης περιουσίας (δεν έχει σημασία το όνομα)με ένα αφορολόγητο 400.000 ευρώ (οικογενειακό ή ατομικό ;) και από εκεί και πέρα προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Σαν σκέψη νομίζω ότι είναι τουλάχιστον δικαιότερη από το προηγούμενο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Θα θέσω λοιπόν κάποια ερωτήματα για προβληματισμό και ως ένα βαθμό θα τα απαντήσω :
    1) Είναι μεγαλοιδιοκτήτης όποιος έχει ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ 400.000 Ευρώ; (Αναφέρω την περίπτωσή μου που κληρονόμησα από τους γονείς μου 200.000 Ευρώ περιουσία και η γυναίκα μου άλλα 200.000 Ευρώ).
    2) Αν αυτή η συγκεκριμένη περιουσία αποτελείται από σπίτια 30 και 60 χρόνων που λόγω της θέσης τους έχουν αξία, άλλά δεν δίνουν εισόδημα (στο ένα μένουμε εμείς στο άλλο η μητέρα μου), συν το σπίτι στο χωριό και άλλα δύο οικόπεδα στο χωριό με κερασιές και ελιές (100 δένδρα)αυτό θεωρείται Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία; Σίγουρα από αυτόν που δεν έχει τίποτα είμαι πλουσιότερος, αλλά καλούμε να πουλήσω σε μια επόχή που κανείς δεν αγοράζει κανείς για να μην πληρώνω τη διατήρηση της περιουσίας μου από το μισθό μου. Η προαναφερόμενη περιουσία ήδη για οικονομικούς λόγους δεν συντηρείται.
    3) Εξουθενώνοντας αυτό που λέμε «μικρονοικοκυραίους» θα κινηθεί η υπόλοιπη αγορά; Μην στεγνώσετε την αγορά από ρευστό. Θα εισπράξετε από το ΦΠΑΠ αλλά όχι από το ΦΠΑ κλπ.
    4) Η φορολόγηση των Κλειστών Χώρων Στάθμευσης και όχι μόνο είναι αντικίνητρο για την αγορά τους. Μήπως εδώ θα έπρεπε να δοθεί κάποιο κίνητρο για περιβαλλοντικούς λόγους; (Δεν γυριζείς ώρες για να βρεις θέση στάθμευσης μολύνοντας το περιβάλλον και δημιουργούνται ελεύθεροι χώροι στάθμευσης).
    Ένας φόρος μπορεί να δώσει ώθηση (!!!) στην αγορά μπορεί και να τη θάψει. Θέλει, κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών, πόλύ σκέψη χωρίς καθόλου δογματισμό αλλά με ελεύθερο πνεύμα. Αν στεγνώσουν και οι «μικρονοικοκυραίοι» θα δημιουργήσετε νέα γενιά νεόπτωχων. Και δυστυχώς όλα αυτά λειτουργούν σαν ντόμινο.
    Προστατέψτε Ναυτιλία, Τουρισμό και Οικοδομή γιατί διαχρονικά (μέχρι τώρα) αυτοί ήταν οι τροφοδότες της Ελληνικής Οικονομίας.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 08:48 | ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    Διαφωνώ με την κατάργηση του ΕΤΑΚ. Η εφαρμογή τού ΕΤΑΚ βοηθάει στην απλοποίηση της Νομοθεσίας φορολόγησης ακινήτων κάτω από τίς παρακάτω προυποθέσεις

    Α) Πλήρης εφαρμογή Κτηματολογίου – Περιουσιολογίου
    Β) Ισότητα των αντικειμενικών αξιών μέ τίς αξίες πού διαμορφώνονται στην αγορά. Σε βάθος χρόνου χρησιμοποιήστε τίς πληροφορίες πού μπορείτε να αντλήσετε από Δ.Ο.Υ – ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ κ.λ.π. υπηρεσίες πού δεν γνωρίζω την ύπαρξή τους,για να μπορέσετε να δημιουργήσετε βάση δεδομένων μέσα από την οποία θα αποδεικνύεται όσο γινεται καλύτερα η παραπάνω ισότητα.
    Γ)Με τίς παραπάνω προυποθέσεις θα μπορεί να προσδιορισθεί και τό αφορολόγητο πού θα συνίσταται τουλάχιστον στήν αξία μιάς κατοικίας για τίς ανάγκες της οικογένειας.
    Ανισότητες του τύπου Πρώτη κατοικία στην Εκάλη και Πρώτη κατοικία στην Δραπετσώνα νομίζω ότι μπορούν να επιλυθούν με την εφαρμογή μέσου όρου από την στιγμή πού θα γνωρίζει το Δημόσιο τό Εύρος των πραγματικών τιμών πού διαμορφώνονται στην αγορά.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 01:50 | ΗΡΑΚΛΗΣ

    θα πρέπει να λαμβανεται υπ’οψι η αντικειμενικη αξία των ακινήτων και σαφως να μην φορολογηθεί η όποια κτηματική περιουσία μικροιδιοκτητών που ούτως ή άλλως δεν αποφερει εισόδημα ή αυτό δεν καλύπτει ούτε ποσοστό των εξόδων καλλιέργειας ή απλά μένει ακαλλιέργητο. Διαφορετικά θα υπάρξει αναβίωση των τσιφλικίων και δυστυχώς επειδή η ιστορία γραφει κύκλους, προβλέπεται νεα κοινωνική επανάσταση.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 00:11 | Παναγιώτης Κολλιόπουλος

    Καμία εξαίρεση! Όλες οι ιδιοκτησίες να φορολογούνται. Τα αφορολόγητα όρια του ΕΤΑΚ μπορούν να αποτελέσουν οδηγό. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές τιμές της αγοράς. Ας συνεισφέρουν όλοι όσοι έχουν και όχι τα μπατηράκια μέσω των έμμεσων φόρων. Είναι πολύ άδικο!!

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:23 | Μιχάλης Βούστρος

    Τι είναι ρε οι 400.000 €. Ένα τεσσάρι διαμέρισμα σε κάποιες μεσαίες αντικειμενικά, περιοχές της Αθήνας. Αν τώρα κληρονόμησε κάποιος και ένα ερείπιο πατρικό σε ένα κουτσοχώρι της πατρίδας μας και καναδυό παλιοχώραφα, τα οποία οι γονείς ή οι παπούδες πριν 60 – 70 ή και περισσότερα χρόνια καλλιεργούσαν για τον επιούσιο και τώρα δεν ξέρει ούτε που βρίσκονται, αυτός είναι ο έχων και κατέχων; Αν θεσπιστεί αυτό το ποσό θα είναι ντροπή.Πάνω από ένα εκατομμύριο € και με αναπροσαρμογή κάθε φορά στο ύψος των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών και ακόμα υπό την προυπόθεση, ότι αυτή η περιουσία αποδίσδει έσοδα. Διαφορετικά αναγκάζει το κράτος τον πολίτη, να πουλήσει κοψοχρονιά, πάντα σε επιτήδειους και για μισό κομμάτι ψωμί πατρική περιουσία; Ποιός θα ενδιαφερθεί να αγοράσει με τέτοιες προϋποθέσεις; Δε σας φαίνεται λίγο ύποπτο; Αλλά πάντα θα υπάρχουν λαμόγια και μεγαλοκαρχαρίες, για να ρπάξουν. Αυτό επαγγέλεται το σημερινό κράτος; Την ακτημοσύνη των πολλών εις βάρος των πολύ ολίγων; Κάτι παρόμοιο δεν συζητήθηκε και για τους δανειολήπτες; Πουλήστε ότι ακίνητο έχετε και ελάτε ύστερα να σας ρυθμίσει το δικαστήριο τα χρέη. Μωρέ σε τι κράτος βρεθήκαμε να ζούμε, και ποιοί εγκέφαλοι από τις Οξφόρδες και τα Χάρβαρτ και τις Σορβόνες εισηγούνται τέτοια μέτρα; Και σ’ αυτούς που τα αποδέχονατι συγχαρητήρια.-
    Χρόνια πολλά και με υγεία και ειρήνη το νέο έτος

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:56 | roumeliotis

    ΤΟ ΕΤΑΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:57 | roumeliotis

    το ετακ να μην καταργηθεί και να παραμείνει ως εχει με μικρές βελτιώσεις ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:23 | Γιάννης

    Ναι αλλά με αφορολόγητο ανω των 400.000 ευρώ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:55 | ΓΚΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Η ακίνητη περιουσία είναι ήδη βεβαρημένη με ένα σωρό φόρους. Όχι μόνο δεν χρειάζονται άλλοι, αλλά θα πρέπει να καταργηθούν αρκετοί από τους ήδη υφιστάμενους. Αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την Πολιτεία, είναι η σωστή περιβαντολλογική οικιστική σχεδίαση, οι λογικοί και ανθρώπινοι όροι δόμησης, η έγκαιρη και σωστή δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, κλπ. Όσον αφορά στην φορολογία των ακινήτων, νομίζω ότι, εφ’ όσον η αγορά τους δικαιολογείται από το πόθεν έσχες, η καταβολή φόρου κατά την αγορά(όχι όταν κληροδοτείται ή μεταβιβάζεται σε τέκνα) και η καταβολή των Δημοτικών Τελών(ΤΑΠ)που αντιστοιχούν στο κάθε ακίνητο είναι αρκετό. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αυθαίρετα να κατεδαφιστούν το ταχύτερο, καθώς και όσα κτίσματα παρουσιάζουν κατασκευαστικές παρανομίες(Ημιυπέθριοι, κλπ).

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:11 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Κύριε Υπουργε οι ΕΧΟΝΤΕΣ και ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ μεγαλη ακίνητη περιουσια ας βάλουν επι τέλους το χέρι στην τσέπη.Αφού η θεια τύχη τούς τά εδωσε ΄πλουσιοπάροχα δεν χάθηκε ο κόσμος.ΟΜΩΣ μέσα σαυτούς να συμπεριβαλετε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ οικοδομων που κρατάνε τα διαμερίσματα ΑΠΟΥΛΗΤΑ και δεν κατεβάζουν τις τιμες με τα καρτελ τους.Η Ν.Δ αυτο το εγκλημα εκανε.Κάποιες ομάδες θυσάυρισαν σε βάρος του ελληνα πολιτη πουλώντας πανάκριβα τα σπίτια καί σε βάρος της χώρας μη πληρώνοντας αυτά που τους αναλογούν.Υπάρχουν εργολάβοι που εχτισαν ολόκληρα χωριά στίς θάλασες που τα μισά ειναι ΠΑΡΑΝΟΜΑ και τα μοσχοπουλησαν .ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ? Πώς ολοι ξεφευγουν σε βάρος της χώρας? ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΒΕΝΕΤΑΙ ειδάλλως δεν υπάρχει μέλλον για τα παιδιά μας.οιμητσοτάκιδες»οι καραμαλιδες.οι βουλγαρακιδες και οι λοιποι δεν εχουν προβλημα θα στείλουν τα παιδια τους στο κεμπριτς στο χαρβαρτ στο γειλ οι φτωχοι που δεν έχουν και μεροκάματο τι θα γίνουν? Ψηφίσαμε Ν.Δ και την πατησαμε προσοχη μην κάνετε τα ίδια

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:46 | Τσαλτας Κωνσταντινος

    Τι προβλεπει το νομοσχεδιο οταν τα εσοδα της ακινητης περουσιας δεν καλυπτουν την απαιτηση φορων η οταν ο ιδιοκτητης δεν μπορει να καλυψει με αποδεδειγμενα στοιχεια αυτη την απαιτηση; Πρεπει αναγκαστικα να πουλησει; Τι προβλεπει ο νομος για μια επιχειρηση η οποια διαθετει ακινητη περουσια αλλα βρισκεται στα ορια της χρεωκοπιας; Τι προβλεπει ο νομος για τους ιδιοκτητες οι οποιοι επιβιωνουν εκμεταλευοντας μια μεγαλη ακινητη περουσια αλλα τα εσοδα που προκειπτουν απο την εκμεταλλευση ειναι οριακα και δεν ανταποκρινονται στον φορο που προκειται να επιβληθει;

    Προταση.

    Ο φορος της μεγαλης ακινητης περουσιας δεν πρεπει να υπερβαινει τα συνολικα ετησια εσοδα του ιδιοκτητη.
    Ο ΦΜΑ δεν πρεπει να επιβληθει σε ακινητα η χρηση των οποιων παιζει κυριο ρολο στην παραγωγη. Οπως πχ. εργοστασιακες εγκαταστασεις, ξενοδοχιακες μοναδες, γεωργικες εκμεταλευσεις κτλ.
    Ο ΦΜΑ δεν πρεπει να εχει σε καμια περιπτωση αντιπαραγωγικη επιπτωση.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:39 | Ευστάθιος Ζωγραφάκης

    Δεν είναι δίκαιο να φορολογείται η κατοχή οποιασδήποτε ακίνητης περιουσίας που δεν αποδίδει εισόδημα. Όταν κάποιο ακίνητο είναι μισθωμένο αυτό ήδη δηλώνεται και φορολογείται. Ότι δεν αποδίδει εισόδημα, όπως π.χ. κάποιο ερειπωμένο ακίνητο ή κάποιο ξενοίκιαστο ακίνητο, δεν πρέπει να φορολογείται. Αν φορολογηθεί ακίνητο που δεν αποδίδει εισόδημα τότε ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει το φόρο αυτό από άλλο εισόδημα π.χ. από το μισθό του, αν είναι εργαζόμενος ή από τη σύνταξή του, πράγμα που θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημά του και αυτό θα είναι άδικο.
    Αν παρόλα αυτά επιμένετε να φορολογήσετε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, αυτή θα πρέπει να οριστεί στο 1.000.000 ευρώ και το ποσό αυτό, ή όποιο επιλέξετε τελικά, θα πρέπει να αυξάνεται σε κάθε αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Π.χ. αν οριστεί το ποσό των 400.000 ευρώ, ως αυτό που θα ορίζει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, τότε το ποσό αυτό να αυξάνει κάθε φορά που αυξάνουν οι αντικειμενικές αξίες κατά αντίστοιχο ποσοστό, έτσι ώστε αυτοί που θα απαλάσσονται σήμερα, να συνεχίσουν να απαλλάσσονται και στο εξής, αλλοιώς θα είναι δώρο άδωρο.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 20:15 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΟΜΥΑΛΟΣ

    Κύριοι,

    πιστεύω ότι ο ΦΜΑΠ πρέπει να υφίσταται με τον όρο ότι, τα ακίνητα που φορολογούνται να αποφέρουν εισοδήματα στον ιδιοκτήτη τους, και όσο πιο πολλά εισοδήματα απ τα ακίνητα που κατέχει κανείς, ανάλογος να είναι και ο ΦΜΑΠ.

    Στη δική μου περίπτωση (μισθώτος με περίπου 1000€ μηνιαίως),κληρονόμησα από τη μητέρα μου (που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται εν ζωή)μια αρκετά μεγάλη ακίνητη περιουσία γύρω στα 800.000€.
    Η περιουσία αυτή είναι κάποια οικόπεδα ανευ κτιρίων και επί του συνόλου μη εκμεταλεύσιμα προς το παρόν.
    Και ερωτώ.
    Πως θα μπορέσω να πληρώσω την υποχρέωση που έχω στο κράτος(ΦΜΑΠ)χωρίς
    εισοδήματα απ τα εν λόγω ακίνητα;
    Πρέπει να μπώ δηλαδή στη διαδικασία πώλησής τους;;;;

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 19:56 | Αιβαλιώτης

    Είμαι σαφώς κατά της φορολόγησης στα ακίνητα ως να επρόκειτο για ατομικό φορολογητέο εισόδημα.Όπως επεσήμαναν και άλλοι αυτοί που θα πληρώσουν τη νύφη θα’ναι οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες.
    Όταν ένα τεσσάρι διαμέρισμα στην Αθήνα έχει αντικειμενική αξία 400.00(ίσως και παραπάνω) γεννάται οι απορία αν μερικοί σχολιαστές αντιλαμβάνονται τις θέσεις που παίρνουν.Όσοι διαθέτουν ένα τέτοιο διαμέρισμα,μια μικρή παλαιά πατρική κληρονομημένη οικία και 1-2 αγροτεμάχια στην επαρχία, βαφτίζονται μεγαλοιδιοκτήτες και καλούνται σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας!
    Καλούνται δε να πληρώνουν ετήσιο φόρο διόλου ασήμαντο.Και αν είναι άνεργοι ή χαμηλοεισοδηματίες;Που θα βρουν τα χρήματα;
    Σωστά επεσήμαναν και άλλοι πως η υπεραξία που προκύπτει στα ακίνητα πρέπει να φορολογείται με την αλλαγή ιδιοκτήτη,πράγμα που ήδη γίνεται.
    Αν δεχτούμε πως πρέπει να φορολογούνται οι μεγαλοιδιοκτήτες ακινήτων τότε θα πρέπει να τους αναζητήσουμε σε έχοντες ακίνητα με αντικειμενικές αξίες μερικών εκατομμυρίων ευρώ,αλλά αυτοί θα βρούνε τρόπους διαφυγής.
    Κάποιοι θα γίνουν φτωχότεροι λόγω της φορολόγησης,άλλοι θα αναγκαστούν να ξεπουλήσουν γη ή κτίσματα και την ίδια στιγμή φοροδιαφυγή,παραοικονομία,ασυδοσία και έγκλημα ζουν και βασιλεύουν.
    Σημαντικό είναι επίσης τι θα γίνει με τις αγροτολειβαδικές εκτάσεις αγροτών,ζωοτρόφων,επιχειρήσεων πώλησης γης και όλους αυτούς για τους οποίους κτίσματα,οικόπεδα και αγροτεμάχια αποτελούν αντικείμενο και ουσιώδες συστατικό της δραστηριότητάς τους.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 18:56 | Μητσούλας Δημήτριος

    Σωστό. Πρέπει να πιάνει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (ατομική> 400,000€).
    Πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και όλα τα εκκλησιαστικά ή μοναχικά ακίνητα, τα οποία αποφέρουν εισόδημα.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 17:35 | Μάριος

    Συμφωνώ απόλυτα με τον Βασίλ Π.
    Η φορολόγηση των ακινήτων των Ελλήνων(με χαμηλό αφρολόγητο όριο) θα οδηγήσει τους ασθενέστερυς οικονομικά(άνεργους,μικρομεσαίους) σε εκποίηση περιουσίας.Αυτή η περιουσία που συμβαίνει να διαθέτους κάποιες τέτοιες αδύναμες οικονομικά κατηγορίες αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα τους απέναντι στις δυσκολίες της ζωής και την αφαίμαξη που δέχονται καθημερινά.Συμπέρασμα-ερώτημα:
    Ο στόχος σας είναι η είσπραξη ή το ξεπούλημα της περιουσίας του Έλληνα στους οικονομικά ισχυρούς Έλληνες και ξένους;

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 16:49 | IOANNIS

    Θα πρέπει να επεκταθεί το μέτρο της μη φορολόγησης αμιγώς αγροτικών καλιεργούμενων εκτάσεων και για κτήματα-καλιέργειες που βρίσκονται εντός οικισμών διότι σε πολλά μέρη της Ελλάδας υπάρχουν κτήματα σε οικισμούς (εκτός σχεδίου) που το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελείται από τέτοιες ιδιοκτησίες, οι οποίες αδίκως πιστεύω φορολογήθηκαν με ΕΤΑΚ κλπ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 14:50 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ

    Τα εισοδήματα κάθε πολίτη φορολογούνται κατά το έτος της απόκτησης των.

    Αν δύο πολίτες αποφασίσουν ο μεν πρώτος να επενδύσει τα εισοδήματα που απέκτησε και φορολογήθηκαν, στην αγορά ενός ακινήτου ο δε δεύτερος να δαπανήσει τα εισοδήματα που απέκτησε και φορολογήθηκαν, σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ταξίδια, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια κλπ, γιατί ο πρώτος πρέπει να καταβάλλει επί πλέον φόρο, έναντι του δεύτερου και μάλιστα ο δεύτερος να έχει και φοροαπαλλαγές από αυτή την επιλογή του;

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ, ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ή ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ.

    Μέχρι και σήμερα ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών αδυνατεί να εφαρμόσει σύστημα για να ελέγξει τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εισοδήματα που προέρχονται από την εκμετάλλευση των ακινήτων.

    Γιάννης Νανούρης
    Λογιστής – Φοροτεχνικός

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:40 | Παντελής Πρέζας

    Νομίζω ότι έτσι όπως έχει εξαγγελθεί η πολιτική της κυβέρνησης για τα ακίνητα είναι σωστή.
    Το αφορολόγητο όριο των 400.000 ανά άτομο για ΦΑΠ και μεταβιβάσεις ακινήτων είναι σωστό, φτάνει να αναμορφώνεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.
    Νομίζω πως τα ενοίκια δεν πρέπει να επιβαρύνονται με φόρο χαρτοσήμου, γιατί αυτό αποτελεί μια επιπλέον φορολόγηση που δεν νομίζω να υπάρχει εξήγηση γι΄ αυτή.
    Όταν γίνονται συμβόλαια για αγορές ή πωλήσεις ακινήτων να μην υπάρχει στάνταρ ποσό που πληρώνουμε σε συμβολαιογράφους δικηγόρους και υποθηκοφυλακείο.
    Να μπορούμε να βρούμε συμβολαιογράφο και δικηγόρο που να προσφέρει χαμηλότερη τιμή (να ανοίξουν τα επαγγέλματα) και η αμοιβή του να μην είναι ποσοστό του συμβολαίου αλλά τιμή για το έργο που κάνει π.χ. για το δικηγόρο ανά συμβόλαιο 100 € για ανάγνωση συμβολαίου και ψάξιμο στο υποθηκοφυλακείο.
    Προσωπικά εγώ πληρώνομαι 50 € την ημέρα για την εργασία μου ως εκπαιδευτικός. Αν ο δικηγόρος πάρει 30 € για 15′ διάβασμα ενός συμβολαίου και 70€ για 1 – 2 ώρες το πολύ ψάξιμο στο υποθηκοφυλακείο είναι λίγα χρήματα;
    Ανάλογα με το ημερομίσθιο του εργαζόμενου προτείνω λοιπόν να είναι και τα χρήματα του υποθηκοφύλακα και του δικηγόρου.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:13 | Σταύρος Κ.

    Νομίζω ότι το ΕΤΑΚ ήταν σωστό σαν ιδέα και πολιτική αλλά εφαρμόστηκε λάθος και άδικα. Η υποδομή όμως που έγινε με την διόρθωση του Ε9 και την ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας είναι σημαντική και μπορεί να αξιοποιηθεί για μια δίκαιη φορολόγηση ακινήτων με οποιοδήποτε τίτλο ΕΤΑΚ ή ΦΜΑΠ ….
    Για να είναι δίκαιη όμως πρέπει να διορθωθούν οι αδικίες από την επιβολή του ΕΤΑΚ.
    Προτείνεται:

    1.Οικογενειακό αφορολόγητο όριο τουλάχιστο 300.000 Ευρώ(που θα αυξηθεί σε περίπτωση αύξησης αντικ. αξιών)
    2. Προοδευτική κλίμακα φορολογίας που αυξάνεται με την αξία της ακίνητης περιουσίας.
    3. Κατάργηση της άδικης ελαχίστης φορολόγησης του 1 Ευρώ/τμ.(που θεωρούσε ότι ακόμη και το παλιό σπίτι στο χωριό έχει αντικ. αξία 1000 Ευρ/τ,μ, όσο και στο κέντρο της Αθήνας.)
    4. Επιβολή φόρου και στις μεγάλες εκτάσεις εκτός σχεδίου που έχουν οικοπεδική αξία. (π.χ άρτια και οικοδομίσιμα )
    5. Μειωμένη φορολογική επιβάρυνση στη ψιλή κυριότητα σε σύγκριση με την επικαρπία.
    6. Μεγαλύτερη μείωση του φόρου σε περίπτωση συνιδιοκτησίας.

    Η φορολόγηση θα πρέπει να απευθύνεται οπωσδήποτε κυρίως στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

    Εύχομαι Χρόνια Πολλά Καλή Χρονιά και το καινούργιο χρόνο να αποκτήσουμε επιτέλους ένα δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα παίρνοντας το μάθημά μας από τα λάθη του παρελθόντος.

    Σ.Κ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:13 | Κώστας Χαρίτος

    Κύριοι,

    Αν και η πλειοψηφία των απόψεων που διατυπώνονται στο συγκεκριμένο τμήμα – θέμα της διαβούλευσης κινούνται κατά της εισαγωγής κλιμακωτού ΦΜΑΠ, είναι προφανέστατο οτι τελικώς αυτός θα επιβληθεί.

    Οι προτάσεις για χαμηλούς συντελεστές μάλλον δεν πρόκειται να εισακουσθούν [βλ. συντελεστές της έκτακτης εισφοράς, όπου άλλα προτάθηκαν στην δημόσια διαβούλευση και άλλα νομοθετήθηκαν !!!].

    Είναι περίπου βέβαιο οτι οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο θέμα της διαβούλευσης και εκφράζοντες την αντίθεσή μας στην φορολόγησης της κατοχής ακίνητης περιουσίας [έτσι όπως θα νομοθετηθεί τελικώς], μάλλον θα χαρακτηρισθούμε είτε μεγαλοαστοί [!!!], είτε απλά, μειοψηφία [1,7%, αν θυμάμαι καλά πρόσφατες δηλώσεις του κ. Υπουργού].

    Καταθέτω κάποιες σκέψεις:

    1) Θέλω να πιστεύω οτι η παρούσα Κυβέρνηση θα φορολογήσει, με τον νέο ΦΜΑΠ, και τα ΙΔΙΟΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ακίνητα των επιχειρήσεων [δηλ. των νομικών προσώπων]. Υποθέτω οτι δεν θα επαναληφθεί η ρύθμιση του παλαιού ΦΜΑΠ, όπου δεν φορολογούντο τα συγκεκριμένα ακίνητα.

    Θυμίζω οτι με το ΕΤΑΚ φορολογούνται και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων. Διαισθάνομαι οτι τούτο «στεναχώρησε» [!!!] τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Αναρωτιέμαι εάν η παρούσα Κυβέρνηση μειώσει ή καταργήσει αυτήν την «στεναχώρια» !!!

    Ετσι εάν μένετε σε ακριβό σπίτι, την πατήσατε,ενώ εάν έχετε την ιδιοκτησία του Mall ή ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων στην Πανεπιστημίου ή την Σταδίου, δεν θα πληρώσετε ΦΜΑΠ [πάντα, εάν επαναληφθεί η πρόβλεψη του παλαιού ΦΜΑΠ].

    Τα έσοδα του ΕΤΑΚ είναι γνωστό οτι κατά το μεγαλύτερο μέρος προήλθαν απο τα ακίνητα των επιχειρήσεων. Και τούτο είναι ΔΙΚΑΙΟ. Και στεναχώρησε πολλούς ισχυρούς. Θα γίνει τώρα το ίδιο και με τον ΦΜΑΠ;

    Το ισχύον Σύνταγμα [βλ. άρθρο 4 παρ. 2 και 5] αναφέρει οτι οι έλληνες και οι ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις ..και.. οι έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

    Παρά το οτι στο Σύνταγμα γίνεται αναφορά σε ανθρώπους [πόλιτες, έλληνες] γίνεται αντιληπτό οτι και τα νομικά πρόσωπα είναι ενώσεις ανθρώπων κι όχι …αόρατα, υερβατικά όντα!!!

    Εάν εξαιρεθούν του ΦΜΑΠ τα ιδιοχρησιοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων, τότε για λόγους συνταγματικής ισότητας δεν θα έπρεπε να εξαιρεθούν του ΦΜΑΠ και τα ιδιοκατοικούμενα ακίνητα των φυσικών προσώπων;

    Εάν [και πολύ όρθά] πρέπει να φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία που ανήκει σε off shore εταιρείες, δεν θα πρέπει να φορολογηθεί και η ακίνητη περιουσία που ανήκει σε όλα τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα; Σημειώνω οτι η «μόδα» που επικρατεί στην ημεδαπή μεγαλοαστική τάξη είναι η σύσταση κυπριακήων εταιρειών, που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ off shore, αφού η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. Το ειρωνικά ενδιαφέρον είναι οτι εάν εξαιρεθούν τα ιδιοχρησιοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων, μάλλον θα την «γλυτώσουν» τα ακίνητα που αγοράσθηκαν απο κυπριακές εταιρείες [και ένας θεός ξέρει σε ποιόν ανήκουν !!!].

    2) Και για να μην ονειροβατούμε [για τις επιχειρήσεις κλπ] : Αν θέλετε μιά κάπως δίκαιη κλίμακα, τότε υπολογίστε ΑΤΟΜΙΚΗ [κι όχι οικογενειακή] περιουσία. Αφορολόγητο 500.000 ευρώ. Αρχικός συντελεστής: 0,1% [όπως επί ΕΤΑΚ], κλιμάκωση ανά 0,1%, ανά 1.000.000 ευρώ.

    3) Συνδέστε το τελικώς προκύπτον ποσό του φόρου με το οικογενειακό εισόδημα: Αφού [ιδίως το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο] δεν γεννά πραγματικό εισόδημα, η πληρωμή κάθε φόρου προέρχεται απο τα εισοδήματα των υπόχρεων. Αν αναγκάσετε τους πολίτες να πληρώνουν εξοντωτικά ποσά για ΦΜΑΠ, αυτά τα ποσά [όσοι μπορούν] να πληρώνουν απο τα πραγματικά τους εισοδήματα. Αυτή λοιπόν η επιβάρυνση, να μην ξεξερνά κάποιο ποσοστό των εισοδημάτων τους [αφού με τις λοιπές φορολογικές ρυθμίσεις, πολύ σώστά, θα έρθει στην επιφάνεια η ¨μαύρη» φορολογητέα ύλη]. Αλλιώς θα αναγκάσετε ανθρώπους να πουλήσουν την περιουσία τους. Π.χ ένας συνταξιούχος, κάτοχος σήμερα ακριβού ακινήτου [αφού, όταν το αγόρασε, το 1950, δεν θεωρείτο τότε …. εφοπλιστής !!], πώς θα πληρώσει τον ΦΜΑΠ; Γιατί τον υποχρεώνετε να ξεσπιτωθεί;

    4) Παρακαλώ τους αναγνώστες – Συνταγματολόγους κλπ νομικούς: Αυτήν την περίφημη «αναδιανομή», που την προβλέπει το Σύνταγμα;

    Καλές Γιορτές

    Ευχαριστώ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:05 | ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΚΗΣ

    Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με την εκμετάλλευσή της. Οχι όμως ανάλογα αλλά αντιστρόφως …..
    Δηλαδή η αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία να επιβαρρύνεται σε τέτοιο βαθμό που να καθίσταται αρνητική η συνέχιση της κατοχής της, οδηγώντας τον ιδιοκτήτη της να σπεύσει να την αξιοποιήσει…
    Αποτέλεσμα των ανωτέρω θα είναι, να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων σε πιο λογικά πλαίσια, η αξιοποίηση και εκμετάλλευση όλης της ακίνητης περιουσίας, με γενικότερα οφέλη και στον τομέα της εργασίας και της κοινωνικής πολιτικής.
    Από κει και πέρα φυσικά και πρέπει να φορολογείται η απόδοση της εκμεταλλεύσιμης ακίνητης περιουσίας, αδιακρίτως ιδιοκτήτη…
    Για να αποδώσει μια οικονομική πολιτική πρέπει να βοηθήσει στην τόνωση ενός αισθήματος δικαίου στον λαό που απευθύνεται, αλλά ταυτόχρονα να τον ενθαρρύνει στην προσφορά για το καλό όλων…
    Προσφέροντας στην κοινωνία βοηθάς μακροπρόθεσμα και τον μικρόκοσμό σου…

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:41 | Λευτέρης

    Κύριοι , Ένα είναι βέβαιο και το γνωρίζετε. Καταγράψτε ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ , αυτό θα σας οδηγήσει και στο τρόπο δίκαιας φορολόγησής της . Και βέβαια να το συνδέσετε και με το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ και όχι μόνο τι ΕΣΧΕΣ .Να είστε καλά .

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 10:52 | μιχαλης

    συμφωνω με τις θεσεις ΣΑΜΑΡΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 10:46 | Μιχαηλ

    Nα γινει φορολογησει ομως θα πρεπει το αφορολογητο οριο να ειναι επταψηφιο νουμερο.Κτα την γνωμη μου το ΕΤΑΚ ητο καλο.Αν καποιος πληρωνε για ενα διαμερισμα 50 ευρω δεν νομιζω οτι ητο αδικο.Απλως οι μεγαλοι εχοντες και κατεχοντες(εταιριες οφσορ κ.λ.π)να πληρωσουν και με το παραπανω.