19) Επισημαίνεται ότι το προαναφερθέν μέτρο για την επέκταση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών προσώπων ποσών βάσει αποδείξεων αγορών, έχει επίσης ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:25 | ΝΤΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΕΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΠΟΔΗΞΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΕΗ
    Ο ΟΤΕ ΚΑΙ Η ΔΕΥΑΠ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:02 | ΓΙΩΡΓΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ

    Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΥΠΗΡΧΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΛΑΟΥ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ ΟΜΩΣ. Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ.ΠΟΤΕ.ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑ ΑΔΥΝΑΤΟ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.Ο ΦΠΑ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΜΗΝΙΑΙΩΣ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ 2 ΧΡΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ.ΣΗΜΕΡΑ ΕΑΝ ΕΝΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΠΑ ΕΙΤΑΙ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΑΤΙ Η ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ.ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ-ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ-ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΥΠΝΟΣ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 16:09 | Λουκάς

    Μόνο τεκμήρια σε συνδιασμό με ελέγχους από ΥΠΕΕ. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει για πάταξη της φοροδιαφυγής.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 16:33 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

    Σχετικά με τις αποδείξεις, πολύ κακό για το τίποτε.
    Από την στιγμή που σου γίνεται πρόταση 100 χωρίς απόδειξη και 119 με απόδειξη, ποιός και με τι κίνητρο θα ζητήσει απόδειξη, πληρώνοντας 19% για αβέβαιο όφελος, μετά ένα χρόνο.
    Τώρα για αποδείξεις SUPER MARKET και λοιπές αποδείξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κλπ. ποιό το όφελος για το Κράτος αφου οι συγκεκριμένες αποδείξεις, ετσι κι’αλλιώς εκδίδονται….(Μην μου πείτε ότι τα SUPER MARKET δεν εκδίδουν αποδείξεις).
    Διαβάζω δε ότι οι εν λόγω αποδείξεις θα υποβάλλονται σε φόρμα με ΑΦΜ και ποσό, δηλαδή θα χρειάζεται ο απλός φορολογούμενος Λογιστικές γνώσεις.
    Θα υποχρεωθεί λοιπόν να απευθυνθεί σε Λογιστικό γραφείο με αρκετό κόστος, και αυτό δήθεν για να διασταυρώνονται οι αποδείξεις…..
    Στο σημείο αυτό υπάρχει πολύ γέλιο, ας μου πεί κάποιος αν γίνονται διασταυρώσεις από τις καταστάσεις Τιμολογίων που υποβάλλουν πολλά – πολλά χρόνια οι επιτηδευματίες………..
    Ας είμαστε σοβαροί, όλο το πρόβλημα αρχίζει και τελειώνει με τον άχρηστο και διεφθαρμένο ελεγκτικό μηχανισμό.
    Τέλος για να επανέλθω στο θέμα των αποδείξεων, ας μελετηθεί το θέμα με κάποια κίνητρα και ας ζητούνται αποδείξεις κλιμακωτά σε διάφορα επίπεδα εισοδήματος, δλδ. σε εισόδημα μέχρι 20.000 αποδείξεις 10%
    εισόδημα 30.000 αποδείξεις 15% κλπ.
    Οι εν λόγω αποδείξεις να συνυποβάλλονται με την Φορ. Δήλωση απλά χωρίς καταστάσεις, μόνο και μόνο για να ζητούνται από τον Φορολογούμενο.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 15:46 | Νίκος

    Προτείνω το μέτρο συλλογής αποδείξεων να στηρίζεται σε κάτι που θα διευκολύνει τους φορολογούμενους. Συγκεκριμένα:

    Να καθιερωθεί για κάθε φορολογούμενο μία ενιαία κάρτα φορολογούμενου, η οποία να έχει καταχωρημένα όλα τα φορολογικά στοιχεία του προσώπου.

    Οι κάρτες αυτές θα χρησιμοποιούνται από τους φορολογούμενους για κάθε συναλλαγή (π.χ. αγρά και πώληση υπηρεσιών και αγαθών, μεταβιβάσεις κλπ.). Κάθε φορά που ένας φορολογούμενος θα συναλλάσσεται θα χρησιμοποιεί και την κάρτα του, η οποία μέσω ειδικού μηχανήματος (κάτι σαν POS των καρτών που θα είναι συνδεδεμένο on line με το Υπουργείο) θα καταγράφει σε ηλεκτορνική μορφή τα στοιχεία των συναλαλγών.

    Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται ο φορολογούμενος να μαζέυει ένα σορό αποδείξεις, τα στοιχεία των εκπ΄τωσεων από τη φορολογική δήλωση θα συλλέγονται αυτόματα και στην ουσία ο φορολογούμενος δεν θα απαιτείται να συμπληρώνει μεγάλο μέρος των δαπανών του γιατί θα είναι ήδη καταχωρημένες. Επιπλέον, οι υπάλληλοι του υπουργείου θα κερίζουν μεγάλο μέρος του χρόνουν απασχόλησης από την επεξεργασία των δηλώσεων.

    Το μέτρο αυτό δύναται να πάει ένα βήμα παραπάνω, δηλαδή η κάρτα να έχει και την έννοια της ενημερώτητας, δηλαδή ένας φορολογούμενος θα έχει όλα τα στοιχεία καταχωρημένα εκεί και δεν θα χρειάζεται να συναλλάσσεται τόσο συχνά με την εφορία. Όπου χρειάζεται φορολογική ενημερότητα καθώς και λοιπά στοιχεία στις συναλλαγές με το δημόσιο απλά θα «διαβάζεται» η κάρτα ή ο φορολογούμενος θα μπορεί να εισέλθει στο internet και με τους κωδικούς του να εκτυπώσει τα φορολογικά στοιχεία που χρειάζεται πλήρως ενημερωμένα ως εκείνη τη στιγμή.

    Φυσικά υπάρχουν προβλήματα, όπως ότι μεγάλο μέρος των φορολογούμενων δεν είναι εξοικειωμένος με τη νέα τεχνολογία κλπ. αλλά αυτό αλλάζει και φυσικά με τα κατάλληλα κίνητρα όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:23 | ΚΟΥΤΣΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

    1) Η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, η απόκρυψη εισοδήματος, η αδήλωτη εργασία, η μη έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων και η μη καταβολή εισφορών να χαρακτηριστεί κακούργημα και να τιμωρείται χωρίς εξαγορά και αναστολή της ποινής. Τα χρηματικά πρόστιμα φέρνουν χρήματα στο κρατος αλλά ουσιαστικά τα πληρώνει ο απλός πολίτης-καταναλωτής-πελάτης και όχι ο πραγματικός παραβάτης.

    2) Κίνητρα ουσιαστικά για να ζητάμε και να κρατάμε όλες τις αποδείξεις.
    Όλες οι δαπάνες (ΟΛΕΣ!!!!) διαβίωσης μέσω αποδείξεων να εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:39 | Φιφίκα Ζ.

    Για την πάταξη της φοροδιαφυγής προτείνω οι κωδικοί 059-060 του πίνακα 7 του Ε1 να καταργηθούν.Αυτό γιατι:
    Στις κηδείες που κατατίθενται μεγάλος αριθμός χρημάτων χωρίς οι άνθρωποι να παίρνουν αποδείξεις τις επωφελούνται τα εκάστοται διοικητικά συμβούλια των εκκλησιών και εκδιδουν αποδείξεις στο όνομα των ιερέων και των πέριξ αυτών συγγενών, φίλων κ.λ.π. ότι δήθεν κάνουν αυτοί δωρεές στις εκκλησίες. Κόβουν βέβαια αποδείξεις καθ’ όλα νόμιμες και γλυτώνουν μεγάλα ποσά φόρου διότι αφαιρούνται εξ’ ολοκλήρου από το εισόδημα. Ένας έλεγχος στις εκκλησίες της Κρήτης θα δείξει ότι κάθε χρόνο κόβονται τέτοιες αποδείξεις στα ίδια πάντα ονόματα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:23 | nikos ioannou

    γιατροι (ισως και αλλα αλλα δεν ξερω)

    για την επισκεψη σε γιατρο θα πρεπει ΠΡΩΤΑ να εχω παρει «χαρτακι» απο το ασφαλιστικο μου ταμειο , στην ουσια να δηλωσω οτι θα παω στον ΤΑΔΕ ιδιωτη γιατρο, τυπου πρωτοκολλου

    με αυτο το χαρτι παω στον γιατρο , ο οποιος ΠΡΕΠΕΙ να με γραψει στο βιβλιο ασθενων

    ο καθε γιατρος (ή ο συλογος τους ανα ειδικοτητα) δηλωνει στην αρχη καθε χρονο την ταριφα ανα επισκεψη

    ο γιατρος σφραγιζει το χαρτακι

    ο ασθενης πληρωνει και το χαρτακι αυτο το επισυναπτει στην φορολογικη του δηλωση

    εαν στο βιβλιο βρεθει ασθενης χωρις να εχει παρει χαρτακι , απλα ο γιατρος πληρωνει προστιμο
    εαν στο βιβλιο απουσιαζει καποιος που εχει παρει χαρτακι (που δηλωθηκε στην δηλωση) προστιμο στον ιατρο
    ελεγχος απο εφορια μπορει ευκολα να ελενξει ποιος μπαινει και τι δινει

    η δυνατοτητα ιντερνετ σε ολα τα σπιτια και η υπαρξη μοναδικης καρτας – εφοριας σε καθε ενα μας , απλουστευει και αλλο την παραπανω διαδικασια καθως δεν θα χρειαστει να παω να παρω το «χαρτακι» ,αλλα απο το σπιτι μου θα κανω στην δηλωση οτι θα παω στον γιατρο Α , οταν φτασω εκει , τοποθετω την καρτα μου στο μηχανημα που υπαρχει εκει κτλπ

    μια αλλη προταση (ποιο οικονομικη ισως χαχα) ειναι η εξης
    το καθε φαρμακο που παιρνω απο το φαρμακειο να συνδεεται με τον γιατρο που μου το εδωσε (μεσω της συνταγης του) , ετσι ενα μερος των επισκεψεων μπορει να επιβεβαιωθει !!!! οχι ομως ολες καθως δεν καταληγουν ΟΛΕΣ οι επισκεψεις σε φαρμακα , μπορει να ειναι ομως ενας παραλληλος τροπος μαζι με καποιον αλλο ωστε να βοηθαει στην συνολικη εκτιμηση του τζιρου που κανει ο καθε γιατρος!!!!

    τελος κατα την αποψη μου , βασικο στοιχειο για την φορολογηση μας πρεπει να ειναι και τα περουσιακα μας στοιχεια , δεν μπορει ο γιατρος των 10.000 ευρω να εχει πορσε !!!!

    κατι αλλο ειναι το γεγονος (που καποτε πρεπει να δειτε ως κυβερνηση) οτι γιατρος νοσοκομειου εχει και ιδιωτικο ιατρειο και εχει το νοσοκομειο ως πελατειακο κεντρο και ενω πας στο νοσοκομειο σου λεει περνα απο το ιατρειο!!! αρα ασθενεις – επισκεπτες στο νοσοκομεια ΠΡΕΠΕΙ να αποκλειονται ΑΠΟ ΠΕΛΑΤΕΣ αρα εαν βρεθουν ως πελατες στο προσωπικο ιατρειο ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ. Τωρα θα μου πειτε με τοσους γιατρους βουλευτες θα περσει τετοιο μετρο ? ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΤΙΜΙΟΙ ΝΑΙ αλλιως …… (δεν λεω τιποτα γιατι οτι και εαν πω θα ειναι ΜΠΙΠ) και η αποψη μου ειναι οτι δεν ειστε τιμιοι , αλλιως θα φορολουσατε την εκκλησια , θα περνατε την περιουσια που εχει με τουρκοχαρτια και θα ειχατε το χρημα που σας λειπει… αλλα ???

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:08 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Το καλύτερο μέτρο για μέγαλη αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ είναι ο υπολογισμός και η καταγραφή του ΦΠΑ των ενδοκοινοτικών συναλλαγών από τα τελωνεία. Ο ΦΠΑ θα πρέπει να υπολογίζεται κατά την εισαγωγή των εμπορευμάτων από τις χώρες τις κοινότητας (ΕΕ) στο τελωνείο της περιφέρειας του εισαγωγέα. Με αυτόν τον τρόπο το Υπ. Οικονομικών θα γνωρίζει ακριβώς πόσο ΦΠΑ θα εισπράξει από τον κάθε εισαγωγέα. Στον συγκεκριμένο τομέα υπάρχει μεγάλη απώλεια ΦΠΑ και με τον προτεινόμενο τρόπο τα έσοδα από ΦΠΑ θα αυξηθούν θεαματικά.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:16 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜ

    ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Κύριο Παπακωνσταντίνου

    ΠΡΟΤΑΣΗ. ΤΡΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α
    Έχω κάνει ένα υπολογισμό και θα ήθελα αν αυτό σας είναι εύκολο να το σκεφτείτε και να το κάνετε και εσείς με την ομάδα σας στον τομέα της
    ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΟΥ Φ.Π.Α .
    Αν ανά τακτά διαστήματα του χρόνου,
    το υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών προέβαινε μέσο των Μ.Μ. ενημέρωσης
    και ιδικά των κρατικών καναλιών (ΝΕΤ,ΕΡΤ1,ΕΡΤ3)Στην ανακοίνωση ξαφνικά στης 12.00 ΩΡΑ
    ΠΧ ( ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ότι από την 12η .00 ΑΠΑΝΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ Φ.Π.Α ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΥΠΟΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ (Οργανισμό Τουρισμού ) ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΟΠΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΓΑΘΩΝ Η ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΛΗΞΕΩΣ ) και με τα κουπόνια αυτά θα εξασφαλίζουν τον δικό τους τουρισμό σε όλα τα συμβεβλημένα ξενοδοχεία του κοινωνικού τουρισμού ανά την Ελλάδα
    Νομίζω ότι ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΚΟΥΠΟΝΙ ΔΙΑΚΟΠΩΝ για της συγκεκριμένες ημέρες που θα ισχύει το μέτρο αυτό περίπου 8-10 ημέρες θα υπάρχει μεγάλη κατανάλωση αγαθών και θα έχουμε κατά ένα τρόπο δημιουργήσει ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑ λογαριασμό του Δημοσίου του Υπουργείου Οικονομικών. Καθώς κατά την περίοδο της λειτουργίας του συστήματος θα ωφελούντο και θα αποταμιεύουν λίγα-λίγα οσοι κανουν αγορές για καλοκαιρινές η χειμερινές διακοπές .Διότι νομίζω ότι αν κάποιος έχει πχ αγορές αξίας συνολικής 5.000 ευρώ θα έχει πληρώσει με το ΦΠΑ 19%=950 ευρώ είναι ένα καλό ΚΙΝΗΤΡΟ για τον κάθε πολίτη –καταναλωτή να σκεφτεί θετικά και να ζητά την απόδειξη αφού θα είσπραξη 475ευρω είναι ένα ποσών που θα του επιτρέψει να κανη τουρισμό 2-3 ημέρες σε κάποιον τουριστικό προορισμό .Και περισσότερα ποσά από ΦΠΑ για το Κράτος. ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ. .Επίσης θα μπορέσετε να καταγράψετε πολλές μικρές ατομικές επιχρίσεις που φοροδιαφεύγουν συστηματικά ,διότι με της αποδείξεις που θα προσκομίζουν οι καταναλωτές θα μπορείτε να κάνετε διασταυρώσεις οικονομικών στοιχείων που θα υποβάλουν στην φορολογική δήλωση τους, κάθε ένας καταστηματάρχης.
    Διότι αν σκεφτούμε πόσο θα στοίχιζε κάθε εξόρμηση του υπουργείου των αρμοδίων φορέων που….ξέρουμε που το πάνε ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΕΛΕΓΧΟ….. και ΠΟΣΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ Τότε το 50% Του Φ.Π.Α Που θα επιστρέφεται στον καταναλωτή στην μορφή του τουριστικού κουπονιού θα είναι ΣΑΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ για αυτόν αλλά και κέρδος για τον εσωτερικό τουρισμό .Ούτος η άλλος θα είναι πιστεύω
    ΜΙΑ η ΑΛΛΗ Σε κόστος για το Κράτος διότι το ποσόν της αξίας του κουπονιού θα καταλήγει και πάλη σε κάποιον επαγγελματία που θα φορολογηθεί από το ΦΠΑ+ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ στο τέλος του χρόνου.
    (Και αν υπάρξει και ένα άλλο κίνητρο για αυτόν που το εισέπραττε )Τότε ο κάθε πολίτης της συγκεκριμένες ημέρες θα προβαίνει σε μεγάλες αγορές διαφόρων προϊόντων ζητώντας και απαιτώντας την απόδειξη διότι θα ξέρει ότι με το πέρας της Ανακοινώσεως από την Τηλεόραση την κρατική.
    Θα μπορεί να προσκομίσει όλες της ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΓΟΡΩΝ ΠΧ ΑΠΟ 1 ευρώ έως 10000 ευρώ στον λογιστή να γίνετε το άθροισμα .και μόνο με το ΑΦΜ+ το ΠΟΣΟΝ από τον πωλητή η τον επαγγελματία για όπια ηδύποτε παροχή πλήρωσε ο καταναλωτής.
    Και κατόπιν με μια υπεύθυνη δήλωση .που θα τα καταθέτει στο ΚΕΠ μαζί με την λίστα των αγορών αθροιστικά των ποσών που προσκόμισε και συμπλήρωσε στον λογιστή του ΠΡΟΣΟΧΗ (ο λογιστής θα είναι συνυπεύθυνος για την λίστα των αποδείξεων που του κατέθεσε ο πελάτης και το τελικό άθροισμα του ΦΠΑ με δική του υπογραφή που του προσκόμισε ο πελάτης του και θα είσπραξη το 1-2% από το επιστρεφόμενο ποσό του καταναλωτή για την εργασία που του πρόσφερε ) (Η αποδείξεις θα φυλάσσονται από τον καταναλωτή έως του τέλους κάθε έτους.)
    Η λίστα αγορών του καταναλωτή θα αποστέλλετε μέσο ηλεκτρονικού συστήματος από το ΚΕΠ στην Δ.Ο.Υ και θα μπορεί ο καταναλωτής μετά από 5-6 ημέρες να εισπράξει το 50% του Φ.Π.Α των αγορών που έκανε για την περίοδο της Ανακοινώσεως από το ταμείο της Δ.Ο.Υ που είναι εγγεγραμμένος ,τα κουπόνια τουρισμού. ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΣ απλός αντίγραφο της λίστας που έχει καταθέσει στο ΚΕΠ και που φυσικά είναι σφραγισμένη με ιδική σφραγίδα του υπαλλήλου που την κατάθεσε και αριθ. πρωτοκόλλου..
    ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ

    1) ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ λόγο του μέτρου των 8-10 ημερών που θα διαρκεί αφού θα υπάρχει άμεσα επιστροφή ΦΠΑ 50% .
    2) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΤΑΚΤΗ & ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α Η ΤΟΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Δ.Ο.Υ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ μετά 5 εργασίμων ημερών .
    3) ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ(πχ καφέ μπαρ, ψιλικά, μικρά μπακάλικα, κομμωτήρια, κουρεία , και πολλά αλλά)
    4) ΑΜΕΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ .
    5) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΟΣΑ ΑΓΟΡΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
    6) ΑΜΕΣΗ ΕΙΣΡΟΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ Φ.Π.Α ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ 50% ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
    7) ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΖΙΡΟΥ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
    8) ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑ ΤΑΚΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΩΣ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΘΕΤΙΚΑ
    Με εκτίμηση
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜ
    ΤΗΛ.6998494683

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:28 | Νικολαος Φινιδης

    δεν μπορω να καταλαβω γιατι να μαζεβουμε αποδειξεις αφου ειναι αδυνατον να ελεγθουν.
    αυστηροι ελεγχοι, πιο αυστηροι νομοι και επιτελους εφαρμογη αυτων ειναι
    η μοναδικη λυση.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:45 | nikos ioannou

    οι επαγγελματιες που δεν εχουν ‘γραφειο’ (υδραυλικοι κτλπ) και που η εργασια τους γινεται στον χωρο του πελατη , θα πρεπει να εχουν μαζι του ΦΟΡΗΤΕΣ φορολογικες μηχανες με τις οποιες θα κοβουν αποδειξη

    ολες οι φορολογικες μηχανες θα πρεπει να συνδεεονται στον ιντερνετ και να αποστελουν ολα τα στοιχεια το υπουργειο , καλο ειναι να μπορουν να δεχθουν και το ΑΦΜ του πελατη

    συχνοι ελεγχοι και αυστηρες ποινες , συμφωνω με προταση φιλου για point system (χωρις ομως μηδενισμο των ποντων!!!)

    η καταργηση των χειρογραφων ειναι αδυνατη καθως η πτωση του συστηματος μηχανογραφησης σε μια εταιρεια αποτελει πιθανο και καθημερινο κινδυνο, ομως η συνδεση του χειρογραφου με φορολογικο μηχανισμο ανεξαρτητο οπου το ποσο και το αφμ καταχωρουνται με το χερι ειναι κατι το εφικτο

    οι οικογενειες με στεγαστικο δανειο πρωτης κατοικιας πρεπει να εχουν διαφορετικη αντιμετωπιση καθως λογω της κρισης ηδη περνουν μια δυσκολη περιοδο που ουτως ή αλλως περιοριζει τα εξοδα τους και ισως να τους ειναι δυσκολο να συγκεντρωσουν μονο συγκεκριμενες αποδειξεις καθως μπορει να ειναι δαπανες που δεν θα κανουν

    τα φροντηστηρια (τα οποια θα πρεπει να κλεισουν αλλα αυτο αφορα αλλο υπουργειο) θα πρεπει να δεχονται αυστηρο ελεγχο , να υπαρχει (εαν δεν υπαρχει γιατι δεν το ξερω) βιβλιο μαθητων που θα τηρηται σε καθημερινη βαση , δηλωμενο κοστος ανα ωρα , μηνα , και ηλεκτρονικη αποδειξη (Αρα οσοι μαθητες τοσες αποδειξεις κτλπ)

    ελεγχος + ηλεκτρονικες αποδειξεις + φορητα μηχανηματα αποδειξεων , πιστευω οτι θα περιορισει την ολη κατασταση , σε συνδιασμο με τα ειδικα μετρα αναλογα το καθε ειδος επαγγελματος (πχ τα φροντηστηρια που ανεφερα)

    μια αλλη μεγαλη τρυπα ειναι τα bar και κεντρα διασκεδασης , καφε κτλπ οπου το συνηθεστερο ειναι η ιδια αποδειξη να κανει κυκλους σε πολλους πελατες , εδω η προταση μου αφορα την φορολογηση των αγορων που κανουν αυτα τα καταστηματα και ο ελεγχος των τιμων πωλησης , αυτα τα 2 στοιχεια μπορουν να δωσουν το τζιρο με σχετικη ακριβεια (ο ελεγχος της τιμης μαλιστα μπορει να γινεται τοσο απο την εφορια ως πελατες οσο και απο πελατες που θα καταθετουν τις αποδειξεις οσες παιρνουν και θα παιρνουν το ΦΠΑ πισω , οπως και να καταθετουν τις τιμες που πληρωσαν ανα ποτο χωρις την αποδειξη). (οσο αφορα τον φοβο τις καταθεσης ψευδων στοιχειων , αυτο ειναι ευκολο να εξακριβωθει)

    τελος κατι ποιο τραβηγμενο που ισως ομως βοηθουσε ειναι η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ΦΠΑ και η φορολογηση των εταιρειων ανα ΜΗΝΑ βασει αγορων – πωλησεων , και στο τελος του χρονου εκαθαριση βαση της απογραφης που θα προκυψει !!!!! φυσικα παραμενει το προβλημα στα επαγγελματα υπηρεσιων οπου εδω ο μονος τροπος ειναι η πληρωμη μεσω «τριγωνικης» συναλαγης , δηλαδη κανενας πελατης δεν πληρωνει απευθειας αλλα ΜΟΝΟ μεσω τραπεζης ή ΚΕΠ ή εφοριας ή ΙΚΑ ή δε ξερω τι αλλο , με αυτο τον τροπο καθε δραχμη θα ελεγχεται !!!! ολα αυτα σε συνδιασμο καποιου ηλεκτρονικου συστηαμτος καταγραφης ωστε να μη βρεθουν αυτοι οι επαγγελμαριες εκτεθημενοι απο πελατες που δεν πληρωνουν οι οποιοι και θα τιμωρουνται !!!!

    μια προταση μου (καθως θεωρω οτι κανεις ή ισως ελαχιστοι ειναι ειδικοι εδω μεσα αλλα μαλλον και στο υπουργειο) να συγκεντρωθουν τα μετρα απο αλλες χωρες και να μπουν σε μια ενοτητα για το πως αντιμετωπιζουν οι αλλοι το προβλημα , ωστε να παρουμε – κρινουμε οσα αρθρα θεωρουμε σωστα – ικανα – εφαρμοσιμα για την χωρα μας

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:45 | Dinos Arvanitis

    Το σύστημα με τις αποδείξεις είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και αποτελεί την ομολογία του κράτους ότι αδυνατεί να ελέγξει τους φοροκλέφτες ελέυθερους επαγγελματίες (που έυκολα εντοπίζονται με ένα απλό query στο taxis). Ουσιαστικά την αδυναμία να ελέγξει τους εφοριακούς που αντί να φέρουν πρόστιμα στο ταμείο βάζουν μίζες στην τσέπη τους

    Το κράτος μετακυλύει την ευθύνη και εναποθέτει τις ελπίδες στον απλό φορολογούμενο επειδή δεν μπορέι να βάλει χέρι στους εφοριακόύς και στις συνεχνίες των κάθε είδους επαγγελματιών

    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΜΕ. ΑΛΛΑ:
    Μην περιμένετε απο τον κόσμο να χαλάσει την σχέση του με τον γιατρό του, τον δικηφόρο του και τον ταβερνιάρη του. Τον έχει ανάγκη

    Αυτούς που δεν έχει ανάγκη και με πολλή χαρά θα ζητάει ΠΑΝΤΑ απόδειξη είναι οι ταξιτζήδες και οι βενζινάδες. Αυτοί ακριβώς οι οποίοι ΦΑΙΝΕΤΕ ΝΑ ΤΗ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ

    ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΞΙ ΚΑΙ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ. ΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:57 | Κωνσταντάτος Γεράσιμος του ΚΩΝ

    Αντί των μέτρων συλλογής των αποδείξεων για σύλληψη φορολογίας εισοδήματος διαρροής ΦΠΑ κλπ να ψηφισθεί νόμος με βαριές κυρώσεις για όποιον δεν εκδίδει το απαραίτητο φορολογικό στοιχείο. Την πρώτη φορά βαριά ποινή ίση με το 100πλάσιο του ποσού . Την δεύτερη με 10 φορές βαρύτερο πρόστιμο και την Τρίτη ,
    Αυτόφωρο και φυλάκιση.
    Για όποιον δεν παίρνει την απόδειξη :::
    Την πρώτη φορά δεκαπλάσιο πρόστιμο και την δεύτερη 100πλάσιο.
    Εάν κάθε ΔΟΥ έχει δύο κλιμάκια ανά δύο άτομα και ελέγχει καθημερινώς από τρία
    έως πέντε καταστήματα ,με εναλλασσόμενο προσωπικό ή ακόμη και περιοχή άλλης ΔΥΟ τότε σε λιγότερο από εξάμηνο ,όλοι θα κόβουν αποδείξεις

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:41 | Θανάσης

    Στην Αττική αλλά και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις πολλά περίπτερα αλλά και καταστήματα ψιλικών ειδών έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε mini market αφού διαθέτουν σχεδόν τα πάντα. Η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών σ’ αυτά κρίνεται επιβεβλημένη.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:54 | Θανάσης

    Από τα ΜΜΕ ενημερωνόμαστε ότι είναι πιθανόν το αφορολόγητο όριο των 12000Ευρώ, να συναρτάται άμεσα με ένα ποσό που πρέπει να προσκομισθεί σε αποδείξεις που θα αφορούν, δαπάνες ένδυσης,εστιατορίων,μπαρ, καφετέριας, κομμωτηρίων, ηλεκτρολογικές, υδραυλικές κλπ.Αλλά οι δαπάνες αυτές, σε καθεστώς μάλιστα οικονομικής κρίσης, αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των οικογενειακών δαπανών που περιλαμβάνουν επίσης δαπάνες market, λαϊκων αγορών, προμήθειας τροφίμων, προϊόντων άρτου, θέρμανσης, κοινοχρήστων, μετακίνησης,ηλεκτρικού, ύδατος, τηλεφώνου κλπ οι οποίες όμως δεν θα λαμβάνονται υπόψη. Αν τέτοιο μέτρο τελικά θεσπισθεί νομοθετικά θα σημαίνει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΆ ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΉΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΟΜΈΝΩΣ ΜΙΑ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΔΙΚΗ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΉ στα συνήθη ειλικρινή φοροδοτικά υποζύγια.

    Τι όμως μπορεί και πρέπει να γίνει;
    Να λαμβάνονται υπόψη οι αποδέίξεις όλων των οικογενειακών δαπανών. Αυτό θα είναι άκρως γραφειοκρατικό και προφανώς άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος.

    Πιο αποτελεσματικό αλλά και δίκαιο θα ήταν: Να παραμείνει το ισχύον αφορολόγητο.Για ορισμένα ενδιαφέροντα φορολογικώς είδη οικογενειακών δαπανών, να ορίζεται ως κίνητρο ένα ποσοστό, που θα εκπίπτεται από το δηλούμενο φορολογητέο εισόδημα, με ιδιαίτερη σημασία στις ιατρικές δαπάνες που πρέπει να εκπίπτωνται με το μεγαλύτερο συντελεστή. Ειδικά οι ιατρικές δαπάνες καρκινοπαθών πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη με ακόμη μεγαλύτερο συντελεστή.
    Ετσι και δικαιοσύνη θα υπαρχει αλλά και ισχυρό κίνητρο να απαιτούνται αποδείξεις.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:20 | Θεωνάς Αντωνίου

    Κυρ Υπουργέ
    Πρέπει να θεσπίσεται αντικρουόμενα συμφέροντα στήν αγορά και οχι
    όμορα όπως ειναι σήμερα, ας πάρουμε ενα παράδειγμα την οικοδομή.
    Ξεκινά απο λαθος βάση και τα συμφέροντα γίνονται όμορα.
    Αυτός που αγοράζη ενα ακίνητο κανει μια επένδηση δεν πρέπει να φορολογείται.
    Οταν πουλήση το ακίνητο θα πληρωση φόρο στο κερδος του πχ
    το αγόρασε 100000 το πουλήσε 150000 θα πληρώση φόρο στις 50000.
    Αυτό των αναγκάζη και τον βολεύη να αναγράψη την πραγατική αξία
    στο συμβόλαιο και οχι την αντικιμενική με λιγότερους φόρους.
    Και ερχόμαστε στον εργολάβο αφου θα αναγκαστή να αναγράψη την πραγματική αξία, θα αναγαστή να πάρη τιμολόγια απο ολους
    μπετατσήδες,χτίστες,σουβατσήδες,μπογιατσήδες και αλλους,που δεν
    πληρώνουν ούτε φόρο εισοδήματος ούτε ΦΠΑ.
    Γιατί αλλιώς θα παρουσιάση τεράστια κέρδη. Δημιουργήστε λοιπόν αντικρουόμενα συμφέροντα στην αγορά για να
    μην υπάρχουν φοροφυγάδες.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:01 | ΣΤΟΥΜΠΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Με ανοχή αν όχι ενθάρυνση από το κράτος υπάρχει εκτεταμένη και τεράστια φοροδιαφυγή στον κατασκευαστικό τομέα.
    Σήμερα υπάρχει ένα σύστημα αντικειμενικών αξιών εκτός τόπου και χρόνου.΄
    Για να συλλάβει το κράτος τη φοροδιαφυγή έχω να προτείνω τα παρακάτω :
    α) Να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες στο ύψος των πραγματικών τιμών.
    β) Να μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση των αγοραστών.
    γ) Να απαλλαχθεί το κύκλωμα της οικοδομής από τους <> , υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου ακόμη και σε γονική παροχή ,πληρωμή από τον αγοραστή ενόσ σεβαστού ποσού στο ταμείο Νομικών ( ο αγοραστής τις περισσότερες φορές έχει πἀρει δάνεια πέρα από τις δυνατότητες του για να αποκτήσει ένα σπιτάκι , όπως και ο γράφων το σχόλιο ,και υποχρεούται στην καταβολή ενός υπέρογκου χαρατσιού υπέρ κάποιων πολύ ευπορότερων ),και να γίνει επιτέλους απελευθέρωση του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων ώστε να υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς να ορίζεται η αμοιβή επί της αξίας του ακινήτου , από τους ανεύθυνους(δήθεν υπεύθυνους σε τι άραγε? , εάν δεν πρόσεχα εγώ στη σύνταξη του συμβολαίου θα αγόραζα το διπλανό διαμέρισμα αντί αυτοὐ που πλήρωνα ) αυτούς .
    δ) Να γίνεται αποδεκτό το ποσοστό κέρδους ,επί της συνολικής τιμής πώλησης που θα δηλώσει ο κατασκευαστής , αρκεί να προσκομίσει τιμολόγια και αποδείξεις γιά όλο το υπόλοιπο ποσό , από όλα τα συνεργεία που συμμετέχουν στην κατασκευή ενός διμερίσματος .
    Ώστε το κράτος να εισπράτει φόρους και ΦΠΑ απο τον κατασκευαστή και όλα τα συνεργεία ( Ηλεκρ/γους, Υδραυλικούς, ξυλουργούς κ.λ.π.)

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:14 | Γιαννης

    Συγκεκριμενο προστιμο για την καθε παραβαση, να μην εχει ο εφοριακος την δυνατοτητα να διαλεγετε το υψος του εκαστοτε προστιμου, απλο ειναι και δεν καταλαβαινω γιατι δεν εφαρμοζετε…..

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:44 | Μισογλου Γεωργιος

    Να συσταθει μια υπηρεσια σε καθε πολη που να λειτουργει επι 24ωρου βασης (με 4ψηφιο νουμερο) την οποια θα μπορουμε να καλεσουμε και να επεμβαινει αμεσα στην περιπτωση που υποπιπτει στην αντιληψη των πολιτων οτι καποιο καταστημα δεν εκδιδει αποδειξεις οπως σχεδον το συνολο των νυχτερινων κεντρων της επαρχιας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:25 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΑΤΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΔΕΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΗΞΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΑΙΑ <> ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΕΔΩΣΕ ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΩΜΕΝΑ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:28 | Γιαννης Νικηφορακης

    Η παταξη της φοροδιαφυγης ειναι οντως ενα μεγαλο εγχειρημα το οποιο ομως οταν επιτευχθει σαν στοχος ισως να αλλαξει την εικονα αυτου του τοπου τελικα .
    Πολυ ωραιες ιδεες εχουν δημοσιευτει σε αυτο το site καμμια ομως δεν αναφερει την ταξη των αγροτων . Παρ’ολο που καταγομαι απο αγροτικη οικογενεια και ειμαι σαν δευτερο επαγγελμα αγροτης δεν μπορω παρα να αναφερθω στα ευτραπελα που συμαβαινουν σε αυτη τη χωρα σε σχεση με τους αγροτες .
    Δεν ειναι δυνατον ανθρωποι που ονομαστικα υποφερουν λογω των χαμηλων τιμων των προιοντων τους να διαθετουν αυτοκινητα «αγροτικα»των 30.000 και 40.000 ευρω . Οικιες που κοστιζουν 500.000 ευρω . Μηχανηματα αγροτικα (τρακτερ) των 50.000 -80.000 ευρω και η φορολογικη τους δηλωση να ειναι των 6.000-9.000 ευρω και αυτο να ειναι ανεκτο απο το κρατος . Που ειναι η ισονομια και η ισοπολιτεια για ολους τους υπολοιπους κλαδους και συντεχνιες ;
    Εαν θελουν ισοτιμη συμμετοχη στην δωρεαν παιδεια , υγεια , προνοια θα πρεπει και αυτοι να συμβαλουν τοσο σε φορο οσο και στην αυξηση της παραγωγης δουλευοντας περισσοτερο και οχι απλα σπαταλωντας τις κοινοτικες επιδοτησεις σε πολυτελης οικους και πανακριβα «αγροτικα » αυτοκινητα .

    Φορος για ολους λοιπον απο μηδενικη βαση χωρις αφορολογητο απλα με την καταγραφη του φορολογικου ιχνους του καθενος απο εμας με την καθε ειδους αγορα μας ( μεσω του μοναδικου αριθμου που θα αποδιδεται σε ολους τους πολιτες που κατοικουν σε αυτη τη χωρα ανω των 18 ετων ) και την αμμεση διασταυρωση των συνολικων κινησεων αγορων (απο καρφιτσα εως ομολογα) με το δηλωθεν εισοδημα . Ποθεν εσχες για οτιδηποτε .

    Η σωστη μηχανογραφηση καθε ειδους επιχειρησης ( υποχρεωτικη απο περιπτερο , πωλητη λαικης , υδραυλικο κ.λ.π ) και πρωτιστος της κρατικης μηχανης θα εχει σαν αποτελεσμα την αμμεση αντιμετωπιση του προβληματος ριζικα , οπως περιπου γινεται στις Η.Π.Α

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:22 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Για να περιρισθει η φοροδιαφυγή των γιατρών από την αλόγιστη συνταγογράφηση φαρμάκων κλπ πρέπει το υπουργείο να μην δέχεται σαν εξοδα των φαρμακοβιομηχανιών τα οποιαδήποτε εξοδα γινονται για την αποστολή γιατρών σε συνεδρια.Τα περισσότερα συνεδρια γινονται για εκδρομη,αγορές,τουρισμο.Επισης εξοδα των εταιρειων για αγορες Τ.V .PC,εκτυπώσεις συνταγολογίων ειναι δώρα εναντι συνταγογραφησης.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:10 | Γιάννης

    Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, έγκειται στον έλεγχο των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δηλώνουν προκλητικα χαμηλά έσοδα (εννοώ: δικηγόρους, γιατρούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και γενικότερα μεγάλων ή μικρών επιχειρήσεων γύρω απ΄ τον τουρισμό που τζιράρει τόσο πολύ σε απόλυτα μεγέθη σε σχέση με άλλες «αγορές»/κλάδους στην χώρα μας κλπ.
    Έχετε δει τις βίλλες με τις πισίνες, τα αυτοκίνητα, και τα γενικότερα «έξοδα» -σε όλη την Ελλάδα- των γιατρών, δικηγόρων, ταβερνιάρηδων της γειτονιάς μας και άλλων επαγγελματιών, που δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα? Απλά, χρειάζεται έλεγχος, και προπαντώς αυστηρά πρόστιμα.
    Δεν πρόκειται ποτέ, ένας ‘Ελληνας ελεύθερος επαγγελματίας να μην κάνει έκπτωση σε πολίτη στον οποίο δεν θα δώσει απόδειξη,
    και δεν υπάρχει ‘Ελληνας πολίτης που δεν θα αντισταθεί στο δέλεαρ να αποκρύψει την πληρωμή, κερδίζοντας 20% επί της οφειλής του,
    άσχετα αν το πληρώνει με προσωπικό κόστος αργότερα με άλλον τρόπο συμβάλλοντας ο ίδιος στην αδυναμία ενός κράτους που με τη σειρά του δεν μπορεί να του προσφέρει αυτά που δικαιούται.
    Αν δεν είστε αποφασισμένοι να «κλείσετε σπίτια» που λένε, γιατρών, ιδιοκτητών bar/εστιατορίων και τουριστικών καταλυμάτων, υδραυλικών κλπ κλπ, τότε δεν πρόκεται να γίνει (πάλι) τίποτα στην χώρα μας!
    Ο Έλληνας χρειάζεται παραδειγματισμό. Tό χει αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν..

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:50 | Ροσβήτα Λίντνερ

    Αξιότιμοι κύριες και κύριοι,
    με τον τρόπο αυτό θα ήθελα να προτείνω μέτρα για δύο τομείς με μάλλον μεγάλο περιθώριο φοροδιαφυγής και αυτό επειδή οι συγκεκριμένες συναλλαγές δύσκολα εντοπίζονται από την εφορία. Μιλάω κατ’ αρχήν για τα λεγόμενα ιδιαίτερα μαθήματα κατ’οίκον, τα οποία κοστίζουν στις οικογένειες πολλά λεφτά, συνιστούν όμως ένα φαινόμενο το οποίο ούτε θα καταργηθεί ούτε είναι ανήθικο, άλλα αθέμιτο μόνο ως προς τα φροντιστήρια που εκδίδουν αποδείξεις για κάθε συναλλάγη. Τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι επίσης μία διέξοδος για πολλόυς απόφοιτους Πανεπιστημίου που δεν μπορούν να βρούν καμία άλλη δουλειά στον τομέα τους. Ο τζίρος φαντάζομαι αυτής της ασχόλησης δεν πρέπει να είναι καθόλου αμελητέος. Το να ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό συνεπάγεται εφαρμογή του γνωστού μοντέλου Δελτίου Παροχής Υπηρεσχιών (μπλοκάκι) -συν το ΤΕΒΕ, φόρο 20%, ΦΠΑ 19%, που όμως δεν το αποφεύγουν τα συμβαλλόμενα μέρη, αφού αυξάνεται η έτσι και αλλιώς υψηλή αμοιβή για τα ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ ταυτόχρονα συνοδεύονται από μια απίστευτη γραφειοκρατία χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στους ενδιαφερόμενους.
    Η πρόταση μου γι’ αυτό το πρόβλημα είναι η εξής: Πρέπει να υπάρχει ένα ειδικό μπλοκάκι για τέτοιου είδος εργασία, στο οποίο να αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου (σφραγίδα)και του μαθητή και τα εκάστοτε δίδακτρα για κάθε μάθημα. Για τα ποσά θα μπορούσε να γίνει μία φορολόγηση της τάξεως τον 5%, χωρίς να υπάρχει καμία υποχρέωση ασφάλισης στο ΤΕΒΕ. Το μπλοκάκι αυτό θα εκδίδεται άμεσα από τις εφορίες με την υπόδειξη της άδειας διδασκαλίας, επάρκεια ή του πτυχείου, χωρίς να επεμβαίνουν οι διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και αυτό για το εξής λόγο: Εφόσον οι γονείς και σήμερα επιλέγουν ελεύθερα τις δασκάλες και τους δάσκαλους γαι τα παιδιά τους και το μάθημα γίνετα όχι σε δημόσιο χώρο όπως σε ένα φροντιστήριο, οι ίδιοι φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για την ποιότητα των μαθημάτων κατ’ οίκο και η πολιτεία δεν πρέπει να ασχολείται περαιτέρω με το θέμα της ποιότητάς τους. Φυσικά πρέπει να υφίσταται η δύνατότητα οι αποδείξεις από αυτά τα μπλοκάκια να υποβληθούν μαζί με την φορολογική δήλωση των γονέων ούτως ώστε να υπάρχει ένα ενδιαφέρον για να τις ζητήσουν. Νομίζω ότι έτσι ένας ολόκληρος εργασιακός κλάδος δειλά δειλά μπορεί να εργάζεται σε ένα νόμιμο πλαίσο και το κράτος αποκτά εύκολα και ανώδυνα μια πηγή εισοδήματος, την οποία σήμερα φράζει η γραφειοκρατεία και το υψηλό κόστος για την απόκτηση ένος κανονικού μπλοκ αποδείξεων. Για να μη υπάρχει υπέρμετρη εκμετάλλευση του μέτρου θα μπορούσε να είναι περιορισμένο το ετήσιο ποσό έκδοσης αποδείξεων, (ας πούμε σε ένα ποσό της τάσεως των 6.000 €) πάνω από το οποίο θα υποχρεώνονται να συμμετάσχουν στο ΤΕΒΕ και στην κανονική φορολόγηση εισοδημάτων.

    Η δεύτερη μου πρόταση αφορά την φοροδιαφυγή των γιατρών. Και εδώ την ζημιά υφίστανται κυριώς τα νοικοκυριά, αφού πληρώνουν για καθε επίσκεψη στον μη συσνδεδεμένο με τον ασφαλιστικό φορέα τους γιατρό και βέβαια δεν τους συμφέρει να ζητάνε αποδείξεις. Κατ’ αρχάς πρέπει εκ του νόμου να υπάρχει μια απαγόρευση της αναφοράς μίας τιμής χωρίς όλες τις επιβαρύνσης όπως ΦΠΑ κλπ. για όλες τις συναλλαγές στην επικράτεια. Ως Γερμανίδα υπήκοος μου είναι επίσης αδιανόητο, γιατί όλοι οι γιατροί αυτής της χώρας δεν πρέπει να συνεργάζονται με τα ταμεία, ειδικά τώρα, που οι ασφαλιστικοί φορείς σιγά σιγά μειώνονται. Βέβαια αυτό σε πρώτη φάση θα σήμαινε μία αύξηση του κόστους των ασφαλιστικών φορέων, άλλα ταυτόχρονα το κράτος θα είχε πρόσβαση στις αμέτρητες συναλλαγές στην «παραϊατρική». Την ευθύνη για την απόδειξη των εισοδημάτων τους θα έφεραν έτσι αυτομάτως οι ίδιοι οι γιατροί και όχι οι ιδιώτες, οι οποίοι συχνά απλά δεν εξυπερετούνται από τον ασφαλιστικό φορέα τους (παράλογοι χρόνοι αναμονής, έλλειψη ειδικοτήτων ή μηχανημάτων, επιτροπές με γραφειοκρατικό χαρακτήρα) και στρέφονται προς ιδιώτες γιατρούς. Με τον τρόπο αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα και τα Μινι-νοσοκομεία και ιατρεία του ΙΚΑ, τα οποία έτσι και αλλίως πάσχουν από δυσλειτουργείες αφήνουν δυσαρεστημένους και τους ασφαλισμένους αλλά και τους γιατρούς που δουλεύον σ’ αυτά. Ταυτόχρονα οι γιατροί πρέπει να αυξήσουν έτσι την αμοιβή τους για τις ιδιωτικές, μη ασφαλισμένες επισκέψεις και έτσι αυξάνεται και η πίεση προς τους εργοδότες να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους τους σωστά. Το μέτρο αυτό βέβαια δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσκομείων συνεχίζουν να είναι το δωρεάν υποκατάστατο για μη ασφαλισμένους εργαζόμενους, οι οποίοι εις βάρος του νομοταγούς πολίτη εκμεταλλεύονται αυτή την δομή. Και εδώ πρέπει να ζητήσει το νοσοκομείο την ασφάλεια των ασθενών ή να ζητήσει μια αμοιβή, η οποία καθιστά την σχεδόν δωρεάν επίσκεψη στο νοσκομείο μη συμφέρουσα. Κατά την γνώμη μου τα εξωτερικά ιατρεία έχουν ένα πολύ συγκεκριμένα ρόλο, και δεν μπορούν πλέον να υποστηρίζουν την ανασφάλιστη εργασία.

    Με τις καλύερες ευχές για την καινούργια χρονιά

    Ροσβήτα Λίντνερ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 09:06 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Εκτός άλλων έχω σημαντικά έσοδα απο ενοίκια οικιών, τα οποία φυσικά δηλώνω στην φορολογική μου δήλωση. Μέχρι τώρα δεν δήλωνα έξοδα γι’αυτές τις οικίες παρ’ότι δικαιούμαι να το κάνω, γιατί πολλές φορές μου τις έχουν απορρίψει και γι’αυτό τον λόγο δεν ζητάω αποδείξεις επισκευών δηλ. ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, πλακατζίδων, ξυλουργών βαφέων κ.λ.π. επαγγελματιών επιτυγχάνοντας μ’αυτό τον τρόπο καλύτερες τιμές και οπωσδήποτε κερδίζω περισσότερα απο την δήλωση.
    θέλετε να πατάξετε την φοροδιαφυγή στα επαγγέλματα αυτά; Δώστε κίνητρα στους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και οικιών να εκπίπτουν τα έξοδα επισκευών (όχι κοινοχρήστων) και οπωσδήποτε θα δείτε μία αύξηση στις φορολογικές δηλώσεις για τα επαγγέλματα που ασχολούνται περι την οικοδομή.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 09:27 | Στέλιος Β.

    Πιστεύω-επιτέλους- η κλοπή του ΦΠΑ, να γίνει κακούργημα…Έλεος πια με τους κλέφτες, ναι τους κλέφτες. Επίσης για τους τόκους των στεγαστικών δανείων. Να το σκεφτείτε σοβαρά. Να υπάρχει το όφελος μέχρι 300.000€. Αυτοί που έχουν πάρει τα δάνεια, είναι στην πλειοψηφία μισθωτοί.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 06:00 | Παναγιώτης Κονδύλης

    =Η ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ . -ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ
    ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚ. ?

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_19/02/2006_174420
    /////////////////////////////////////////

    Κοινωνικές προκλήσεις

    Ενδιάμεσα στα δύο προαναφερόμενα ακρότατα όρια[ακαθ.έσοδα] είναι με βάση τον τζίρο επαγγέλματα όπως: τουριστικά γραφεία – 136.309 ευρώ, ξενοδοχεία – 54.345, ……διαφημιστές – 43.701 και μπαρ – 31.461 ευρώ.

    Το ζήτημα, με τα ίδια επαγγέλματα, αρχίζει και γίνεται αστείο όταν παρουσιάζονται τα καθαρά κέρδη. Για παράδειγμα ……. τα τουριστικά γραφεία 16.024, τα ξενοδοχεία 10.842,……… οι διαφημιστές 12.819 και τα μπαρ 31.461.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 03:23 | Ελένη Π.

    ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΠΑΤΑΛΗ TOY ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
    ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΆ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΜΙΖΕΣ ΤΙ ΣΚΟΠΕΥΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ;
    ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΒΟΗΤΑ ΚΡΕΒΒΑΤΙΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΘ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΝΔΕΙΞΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΟΚΙΜΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ;
    ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ;
    ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟ ΜΑΡΑΝΕ;
    ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ ΤΗΝ ΣΠΑΤΑΛΗ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 03:22 | Ελένη Π.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ ΜΕΤΡΑ.
    1. ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΠΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ.
    2. ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ.
    3.ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ.
    4. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΛΠ
    5. ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΤΑΞΙ, ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ.
    6. ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 01:33 | Γιαννακόπουλος

    Κατάργηση αφορολογήτου, έκπτωση 100% του συνόλου των δαπανών, επιβολή υψηλού ΦΠΑ σε όλες τις συναλλαγές, φορολόγηση του υπολοίπου με ποσοστό αρκετά μεγαλύτερου του ΦΠΑ ώστε να μην αφήνει περιθώρια για συνεννόηση μεταξύ των συναλλασσομένων. Με αυτόν τον τρόπο θα εξαναγκαστούν οι συναλλασσόμενοι να ζητούν αποδείξεις, θα εμφανιστεί μεγάλο μέρος της μαύρης οικονομίας, από την οποία θα υπάρξουν άμεσα έσοδα μέσω του ΦΠΑ κι έμμεσα από τη φορολογία της αύξησης του φανερού εισοδήματος αυτών που φοροδιαφεύγουν. Αν δε συνδυαστεί με την εξάπλωση μέσω κινήτρων της χρήσης χρεωστικών/πιστωτικών καρτών, θα μπορεί το δημόσιο να λαμβάνει απευθείας το ΦΠΑ από τις τράπεζες διατρέχοντας μικρότερο κίνδυνο φοροκλοπής.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 01:59 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ

    Το μεγαλύτερο αγκάθι για τη πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί το ίδιο το Δημόσιο. Οι υπάλληλοι των Εφοριών και των Τελωνείων πληρώνονται το διπλάσιο σε σχέση με τους υπόλοιπους Δημόσιους Υπαλλήλους για να ελέγχουν και να μην «λαδώνονται». Αφού λοιπόν συνεχίζουν να «λαδώνονται» και οι περισσότεροι των επιχειρηματιών φοροδιαφεύγουν δεν υπάρχει λόγος το Κράτος να συνεχίσει το ίδιο μοντέλο. Οι λύσεις ειναι δύο.
    Να αλλάξει τον νόμο περί μονιμοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων ώστε όποιοι κατηγορούνται βάσιμα ότι «λαδώνονται» και να απολύονται από το Δημόσιο και να ελέγχονται τα περουσιακά τους στοιχεία. Δεν είναι δυνατόν να ισχύει ακόμη η νομοθεσία περί παρατήρησης / επίπληξης υπαλλήλων και η δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργάνων να παρεμβαίνουν σε αποφάσεις περί απόλυσης. Πρέπει επιτέλους ο Δημόσιος Υπάλληλος να φοβάται να παρανομήσει κατί που ισχύει στον Ιδιωτικό Τομέα.
    Η 2η λύση αφορά στην δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού από Ευρωπαίους υπαλλήλους οι οποίοι θα πληρώνονται απο το επίδομα (ΔΙΠΕΤ) των υπαλλήλων του υπουργειου οικονομικών (το οποιο θα αφαιρεθεί απο τους υπαλλήλους). Παρόλο που η λύση αυτή είναι ακραία νομίζω ότι είναι και η πιο αποτελεσματική αφού δυστυχωες ο Έλληνας δεν αφομιωσε την ανάλογη παιδεία στο θέμα της νομιμότητας.

    Συμπερασματικά όποιες λύσεις και αν παρθούν θα «κολλήσουν» στην εφαρμογή τους. Νόμοι υπάρχουν και σήμερα αλλά δεν εφαρμόζονται από τους ίδιους τους Δημόσιους Υπαλλήλους. Άρα χρειάζονται τομές ώστε να επιτευχθει η εφαρμογή των νόμων και όχι η συνεχή αναζήτηση νέων.

    Ευχαριστώ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 00:20 | Κωνσταντίνος

    Οι μηνιαίοι λογαριασμοί των πιστωτικών καρτών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αντί των αποδείξεων μιας και εκεί όποιος χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά πιστωτική έχει στον λογαριασμό όλες τις συναλλαγές, οπότε και θα μπορούσε να μην έχει τις αποδείξεις των παραπάνω συναλλαγών.

    Λύσεις που διάβασα του στυλ να πληρώνονται οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι υδραυλικοί κτλ από την εφορία, από τράπεζες κτλ για να μην φοροδιαφεύγουν είναι λανθασμένες μιας και θα μπορούσε να σου πει θέλω την διαφορά μαύρη στο χέρι.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 00:32 | Παναγιώτης Κονδύλης

    ==Καλή η πρόταση της αποστολής προσυμπληρωμένης δήλωσης, αλλά πως θα εφαρμοσθεί, όταν η σύνδεση του ελάχιστου αφορολόγητου με την προσκόμιση αποδείξεων αγορών, την αποκλείει εξ’ αρχής ?

    =Εν πάσει περιπτώσει αν το ΥΠ.ΟΙΚ .επιμείνει στις αποδείξεις[το μέτρο είναι άδικο γιά τα χαμηλά εισοδήματα] θα μπορούσε να εφαρμοσθεί ένα απλοποιημένο σύστημα* όπως π.χ το παρακάτω.

    -Για καθαρό εισόδ.μέχρι 20.000 € , 100% ελάχιστου αφορολόγητου [12.000] χωρίς προσκόμιση αποδείξεων.
    -Για καθ.εισόδ.από 20.000 έως 30.000 € 50% ελάχιστου αφορολόγητου [ 6.000] χωρίς προσκόμιση αποδείξεων και το υπόλοιπο με αποδείξεις.
    -Για καθ.εισόδ.από 30.000 έως 40.000 € , 25% ελάχιστου αφορολόγητου [ 3.000] χωρίς προσκόμιση αποδείξεων και το υπόλοιπο με αποδείξεις. -Για καθ.εισόδ.άνω 40 000 € ελάχιστο αφορολόγητο 0 χωρίς προσκόμιση αποδείξεων / πλήρης κάλυψη με αποδείξεις .

    = Έτσι γιά καθαρό εισόδημα μέχρι 20.000 €, αποκλειστικά από μισθωτές υπηρεσίες, θα μπορούσε να εφαρμοσθεί το σύστημα της προσυμπληρωμένης δήλωσης, ξεμπλοκάροντας τον φοροελεγκτικό μηχανισμό.

    * Ότι τελικά εφαρμοσθεί, θα πρέπει να συνδιασθεί και με ανάλογες τροποποιήσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδ.φυσ.προσώπων, γιά να μην υπάρξουν αδικίες.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 23:03 | Γεωργία Παναγοπούλου

    Παρότι κάθε έλληνας πολίτης ψηφίζει, άρα έχει συνείδηση, η κατάσταση αλλάζει όταν πρόκειται να πληρώσει. Διαπραγματεύεται! Τι άραγε; Όταν δεν παίρνει απόδειξη δεν συντάσσεται με τον φοροδιαφεύγοντα; Δεν γίνεται κατα μία έννοια συνεργός;
    Πότε θα λήξει το θέμα να βάζεις βενζίνη και να είναι δεδομένο ότι θα φύγεις χωρίς απόδειξη; Τί έλεγχος γίνεται σ’ αυτήν την κατηγορία; Μήπως πρέπει να παρέμβει το κράτος νομοθετικά;
    Μήπως πρέπει επίσης το κράτος να παρέμβει νομοθετικά και για τα μανάβικα τα οποία λειτουργούν στην επαρχία και δεν εκδίδουν καμία απόδειξη;
    Μήπως πρέπει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος και στους αγρότες πολλοί από τους οποίους αποκρύπτουν την πραγματική τους οικονομική κατάσταση και ταλαιπωρούν με την φοροδιαφυγή τους;
    Μήπως υπάρχει συνταγή να τους την δώσουμε για να μάθουν να συμπεριφέρονται ως πολίτες και όχι ως υπήκοοι;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 23:14 | Mαρκοπουλος Θεόδωρος

    Μετά από 25 χρόνια εμπειρίας στον λογιστικό κλάδο πιστεύω πως ο μόνος τρόπος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι ο αυστηρότερος έλεγχος από τα όργανα της ΥΠΕΕ στις επιχειρήσεις κ ελεύθ.επαγγ.που δηλώνουν εξωφρενικά χαμηλά εισοδήματα.Οι παραβάσεις που θα καταγράφονται ,ανάλογα με την βαρύτητά τους ,μέσω ενός point system να οδηγούν στην βεβαίωση μεγάλων χρηματικών προστίμων και προοδευτικά στο οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης, λαμβάνοντας ταυτόχρονα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή χρηματισμού των ελεγκτικών οργάνων.Κάθε προσπάθεια θέσπισης νέων αντικειμενικών κριτηρίων και συλλογής αποδείξεων από τούς πολίτες μόνο στρεβλώσεις και ταλαιπωρία προκαλούν όπως έγινε και στο παρελθόν.Οι αυστηρές ποινές σε συνδυασμό με τον καθολικό λογιστικό προσδιορισμό των κερδών(ο μόνος που δέχεται η επιστήμη μας)για όλα ανεξαιρέτως τα επαγγέλματα,είναι η μόνη λύση που μπορεί να συνετίσει φορολογικά τον λαό μας και να άρει τις αδικίες του συστήματος αντίστοιχα.
    Παράλληλα -αν όχι πριν- πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη κράτους-φορολογούμενου.Η παραδειγματική αυστηρότατη τιμωρία των κάθε είδους καταχραστών του δημοσίου χρήματος είναι προυπόθεση για την εδραίωση φορολογικής συνείδησης.Επιτέλους κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν ώστε να νοιώθει ο πολίτης ότι οι φόροι του «πιάνουν τόπο»και δεν καταλήγουν στις τσέπες διεφθαρμένων δημοσίων»λειτουργών»και πολιτικών.Πρέπει πρώτα οι πολιτικοί να δώσετε το καλό παράδειγμα και μετά να έχετε απαιτήσεις από τον λαό.’Οπως επίσης πρέπει να αλλάξετε ριζικά την παιδεία ώστε να δημιουργήσετε πολίτες με κοινωνική συνείδηση.Πολίτες που θα εισφέρουν ευχαρίστως φόρους για ένα κράτος πρόνοιας, κοινωνικά δίκαιο και ανταποδοτικό.’Ετσι οι επόμενες γενιές δεν θα χρειάζονται, όπως εμείς αυστηρά μέτρα για να μην κλέβουν το κράτος γιατί απλά θα τους μάθετε πως οι ίδιοι θα είναι το κράτος.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 23:29 | Γιωργος

    Το 90%των γιατρών φοροδιαφευγει ανετα και χωρίς ΕΛΕΟΣ εκμεταλλευόμενοιτην σχεση τους με τους αδυνατους…επίσης είναι οχι σπάνιο ,ειναι σίγουρο ,βεβαιο πώς να το πώ αλλιως ελευθερος επαγγελματιας να εκδώσει απόδειξη..ειναι ΑΝΕΚΔΟΤΟ…Ηλεκτρολογοι,υδραυλικοί κλπ….

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:10 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Επειδη η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή γίνεται απο τα Φροντιστήρια (παραπαιδεία) και τους Ιατρούς, προτείνεται η έκπτωση ΦΟΡΟΥ κατά
    50% επί του ποσού των αποδείξεων που θα υποβάλλονται. Επίσης μπορεί να τεθεί όριο αποδείξεων π.χ. 3.οοο Ευρώ για κάθε παιδί (τό έτος) και
    1.οοο Ευρώ ιατρικές αποδείξεις για κάθε μέλος οικογένειας.
    Οι αποδείξεις απο λοιπές δαπάνες (ηλεκτρολόγοι, ταβέρνες κλπ) να εκπίπτουν ως αφορολόγητο ΕΙΣΟΔΗΜΑ σε ποσοστό τουλάχιστον 50% αλλά
    με όριο 5οο Ευρώ ανα μέλος οικογένειας.
    ΤΈΛΟΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12.ΟΟΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ
    ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ – ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΚΟΜΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:17 | ΝΙΚΟΛΙΑ

    Γιατι βαζετε το κοσμο να ξαχνει λυση και να τσακωνετε με καθε μικρουδρυλικο κλπ ? Κταργηση ΚΒΣ που μονο οι λογιστες αλωστε χειριζονται αψογα και οχι οι εφοριακοι.Απλοποιηση και διαγωνισμος για προγραματα που η καθε επιχηριση να κανει ολες τις συναλαγες μεσο διαδικτυου . υπαρχουν πολυ ωραιοι φορητοι Η/Υ ακομα και για λαικες αγορες.Προσβαση στο διδυκτιο για ολους

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:20 | Γιάννης

    Κάθε φορά που πρέπει να πληρώσω έναν υδραυλικό ή ελαιοχρωματιστή ή ηλεκτρολόγο κ.λ.π. η συνομιλία είναι στερεότυπη και δεδομένη: θα στοιχίσει (π.χ.) 1000 € χωρίς απόδειξη και 1190 με απόδειξη.
    Του απαντώ: με απόδειξη, γιατί θέλω να έχω κοινωνική συνείδηση.
    Μετά από λίγο, όμως, το ξανασκέπτομαι, θυμάμαι τις ανάγκες των παιδιών μου, θυμάμαι και ότι όλοι το ίδιο κάνουν και λέω ότι δεν θέλω απόδειξη.
    Ελπίζω ότι κάποτε θα αλλάξουν τα πράγματα και ότι θα ντρέπεται κάποιος να φοροδιαφεύγει. Επειδή όμως αργεί αυτή η μέρα και επειδή σήμερα θεωρείται «μαγκιά» να κλέβεις το Δημόσιο, μήπως θα μπορούσε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να χάνω περισσότερα αν δεν πάρω την απόδειξη;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:40 | Αντώνιος Παπαγιαννίδης

    Κυρ. Υπουργέ

    Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι απλή.
    Να γίνεται έλεγχος από την ΣΔΟΕ μόνο στην διακίνηση και μόνο.
    Όχι να πηγαίνει η ΣΔΟΕ στα μαγαζία και να κουκουλώνει και να τρομοκρατεί ώστε να εισπράξει περισσότερα σαν λάδωμα. (Κάτι που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.)

    Να γίνεται σωστός έλεγχος και καταγραφή από αυτούς μόνο του είδους της παράβαση και τίποτα άλλο.

    Μία άλλη υπηρεσία να ασχολείται με την περαιτέρω επιβολή των προστίμων που δεν θα έχουν σχέση με τον ελεγκτικό μηχανισμό.

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΒΣ ΑΜΕΣΑ. Τα πρόστιμα αυστηρά αλλά δίκαια όχι για το παραμικρό που ισχύει σήμερα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:23 | Λευτέρης

    Αξιότιμοι κύριοι/ες,

    σύμφωνα με την εμπειρία μας αλλά και από έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, από τις πιο διεφθαρμένες υπηρεσίες του δημοσίου είναι το υπουργείο οικονομικών, με αποτέλεσμα πολλά πρόστιμα και παραβάσεις να μην καταβάλλονται τελικά λόγω της διαφθοράς των υπαλλήλων. Πρόταση μου είναι να δημιουργηθεί επιτέλους σώμα εσωτερικού ελέγχου στο υπουργείο ώστε να ελέγχονται αυτοί που ελέγχουν. Η υπηρεσία αυτή θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη με καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους και να δέχεται καταγγελίες πολιτών επώνυμες αλλά και ανώνυμες και να τις διερευνά σχολαστικά ενώ στα καθηκοντά τους θα πρέπει να είναι και ο περιοδικός έλεγχος όλων των υπηρεσιών του υπουργείου.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:23 | Σ. Κωνσταντάκης

    Κάποιες φορές οι λύσεις πρέπει να είναι απλές και «δυναμικές» στην εφαρμογή τους. Ειδικά όταν έχουν αποτύχει όλοι οι Οικονομολόγοι και τα σύνθετα «πανεπιστημιακά» μοντέλα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής (τα οποία τελικά απλά δημιουργούν ακόμα πιο εξελιγμένους μηχανισμούς απόκρυψης εισοδημάτων…).

    Όποιος δεν εκδίδει απόδειξη για υπηρεσίες, εκτός από το όποιο πρόστιμο, να τιμωρείτε και με προσωρινά άρση (από 30 μέρες και άνω) της άδειας λειτουργίας / ασκήσεως επαγγέλματος. Να τηρείται σχετικός κατάλογος αναρτημένος στο διαδίκτυο και σε περίπτωση υποτροπής / κατ’εξακολούθηση μη συμμόρφωση, να επέρχεται έως και μόνιμη άρση της άδειας λειτουργίας / ασκήσεως επαγγέλματος.

    Για τη φοροδιαφυγή, ας μεταβεί ένα ενισχυμένο κλιμάκιο π.χ. σε Μύκονο, Πάρο, Τζια νε ελέγξει ποιοι διαθέτουν σπίτια εκεί, με ποια άδεια χτίστηκαν (εάν συμφωνεί με την αυτοψία για το κτίσμα και τον περιβάλλοντα χώρο) και τι δηλώνουν στα εισοδήματα τους.
    Στη συνέχεια να επεκταθεί και στους δήμους Ψυχικού, Φιλοθέης, Βουλιαγμένης, Βάρης, Κηφισιάς και Εκάλης.

    Οι ημιυπαίθριοι ήταν η «σταγόνα στον ωκεανό» για τα πολεοδομικά. Γιατί δε γίνεται έλεγχος σε όλα τα εκτός σχεδίου κτίσματα; Εκεί όπου υπάρχει διπλασιασμός των τετραγωνικών της αδείας και μεγάλη φοροδιαφυγή από τα δικαιώματα αδειών, μεγάλης ακίνητης περιούσίας, ΔΕΗ, δημοτικά τέλη, κοκ.;

    Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλά Ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ελέγχονται εάν αποδίδουν κοινωνικό έργο αντίστιχο της φοροελάφρυνσης των εισφορών / φόρων, ειδικά της ακίνητης περιουσίας; Να ελέγχονται οι δηλώσεις εισοδήματος των μελών ΔΣ και η σχέση τους με τη χρήση των ακινήτων του Ιδρύματος.

    Σκάφη αναψυχής. Ιδιωτικά και Επαγγελματικά, έλεγχος σε ποιους ανήκουν και ποια η πραγματική χρήση τους.

    Νομικά Πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες. Έλεγχος εταιρικών εξόδων (ειδικά είδη πολυτελείας π.χ. πολυτελή εταιρικά αυτοκίνητα, ταξίδια) εφόσον η Εταιρία δεν παρουσιάζει κέρδη τουλάχιστο ίσα με τα αντίστοιχα τεκμαρτά εισοδήματα των φυσικών προσώπων (δηλαδή παρόμοιο σύστημα, εισαγωγή τεκμηρίων παγίων).

    Να δημοσιεύοντα στο Διαδίκτυο όλοι οι ωφηλέτες (Νομικά και Φυσικά Πρόσωπα) στα Δημόσια Ταμεία, κάτι σαν Τειρεσία εισφορών. Ώστε να γνωρίζουν και οι μισθωτοί τον κίνδυνο εάν επιθυμούν να εργασθούν σε κάποιον από αυτή τη λίστα.

    Διοικητές Ταμείων, ΔΕΚΟ και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (και αναπτυξιακών ΟΤΑ, Συνεταιρισμών, κλπ.) κατά την τελευταία 15ετία. Ανάρτηση στο διαδίκτυο ονομάτων, φορολογικών δηλώσεων και εκτεταμένος έλεγχος Πόθεν Έσχες.

    Βουλευτές, Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια. Άρση τραπεζικού απορρήτου με απλή καταγγελία πολιτών, ανάρτηση στο διαδίκτυο φορολογικών δηλώσεων 15ετίας και εκτεταμένος έλεγχος Πόθεν Έσχες.
    Σε περίπτωση συνδέσεως με Offshore εταιρία (ακόμα και συγγενούς Α’ βαθμού), απώλεια έδρας, αποζημείωσης και σύνταξης.

    ΟΤΑ, δημοσίευση ισολογισμών – παρόμοιων με υποχρεώσεις Α.Ε.

    Πολιτικά κόμματα, δημοσίευση των Δωρητών χρηματικών ποσών και δημοσίευση ισολογισμών.

    Μισθωτοί και Συνταξιούχοι, κανένα νέο μέτρο μέχρι να αποδώσουν τα παραπάνω. Αρκετά έχουν επιβαρυνθεί για όλους τόσα χρόνια. Έτσι κι αλλιώς επιβαρύνονται ήδη με τους έμμεσους φόρους και τις έκτακτες εισφορές.

    Αυτά είναι λίγα και απλά μέτρα χωρίς καμία κοινωνική κατακραυγή. Το αντίθετο. Ας ελπίσουμε ότι κάποια από τα παραπάνω θα τα δούμε και στην πράξη, ξεκινώντας από τα τελευταία προς την αρχή…

    Αλλά τελικά πάλι οι μισθωτοί θα πληρώσουν γιατί στις παραπάνω κατηγορίες στηρίζεται το πολιτικό σύστημα των κομμάτων για την εκλογή του.
    Μέχρι κάτι να αλλάξει στην Ελλάδα…

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:25 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β.

    ΕΙΜΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΟΣΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΘΕΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12000€.
    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:22 | νικος ιωαννιδης

    ενα αλλο θεμα αποτελει η καταγγελια , η οποια σημερα ,ακομη και εαν γινει, δυσκολα ή σπανια καταληγει σε ελεγχο ή διωξη

    η καθε καταγγελια θα πρεπει να ελεγχεται με αμμεσο ελεγχο απο 2 εφοριακους , εντος εβδομαδας και ενημερωση του πολιτη για το αποτελεσμα , τα στοιχεια του πολιτη δεν γινονται γνωστα στον επιχειρηματια ή γιατρο ή κτλπ. η καταγγελια καταγραφεται ηλεκτρονικα και οι ελενκτες ελεγχονται εντος 15-30 ημερες για την αυτοψια που εγινε και ενημερωνεται ο πολιτης !!! οι ελεκτες επιλεγονται ΤΥΧΑΙΑ !!! και ποτε οι ιδιοι συνδιασμοι , μαλιστα μπορει να ειναι και απο γυρω περιοχες , φυσικα ο ελεκτης θα εχει επιπλεον αποδοχες α) καποιο ποσο για καθε επισκεψη β) μπορους για την καταγραφη της παραβασης της ταξης του 1% επι του προστιμου !!! οπως και να εχει ο παραβατης τιμωρειτε με κλεισιμο της επιχειρησης και απαγορευση για δημιουργιας νεας , ενω για τους εφοριακους η αμμεση απολυση. η επαναληψη της καταγγελιας για τον ιδιο επαγγελματια οδηγει σε διπλο ελεγχο εντος 5 ημερες και απο ελεκτες εκτος νομου/περιφερειας.

    ( ο προτεινομενος ελεγχος ειναι απλα η παρουσια των εφοριακων ως ΠΕΛΑΤΕΣ !!! )

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:56 | Ι. Αναστ

    Κύριε Υπουργέ,

    Θα ήθελα να κάνω κάποιες προτάσεις για τη πάταξη της φοροδιαφυγής.
    1)Ολές οι ταμειακές μηχανές, υπολογιστές κλπ θα συνδέθούν με το διαδύκτιο.
    Το Υπουργείο οικονομικών θα λειτουργήσει δικτυακό τόπο στο ΤΑXIS απο το οποίο καθε επιχειρηση η ελευθερος επαγγελματίς για να έκδόσει ένα φορολογικό στοιχείο τοις μετρητοίς διδοντας το ΑΦΜ θα παίρνει από το ΤΑΧΙS έναν μονασικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη συναλλαγή. Επίσης θα μπορούν να καταχορούνται αυτόματα σε πραγματικό χρόνο στο ΤΑΧΙS βασικά στοιχεία της όπως ΑΦΜ πελάτη αιτιολογία καθαρό ποσό και θα υπολογίζεται από το σύστημα το ποσό ΦΠΑ που αντιστοιχεί. Ετσί το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να έχει άμεση εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας . Επίσης το ΦΠΑ θα μπορεί να εισπράτεται αυτόματα από το κράτος σε εύλογο χρονικό διάστημα από τραπεζικό λογαρισμό που θα διατηρρεί ο επιχειρηματίας για το σκοπό αυτό. Το ίδιο μπορεί να γίνεται και σε συναλλαγές με πίστωση.
    2) Για τη πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής που γίνεται κατά τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων και άλλων ειδών από φορολογούμενους οι όποιοι δεν είναι υπόχρεοι τήρησης φορολογικών βιβλίων για τη μεταφορά των εμπορευμάτων θα πρέπει πριν τη μεταφορά ο φορολογούμενος να προσέρχεται ή να τηλεφωνεί σε πιστοποιημένα κέντρα όπως ΚΕΠ λογιστές, Εφορίες να δίδει τα στοιχεία του και τα στοιχεία της συναλλαγής και να λάμβάνει τον αντίστιχο αριθμό έκδοσης φορολογικού στοιχείου που θα τον έχει διαθέσιμο για κάθε έλεγχο στο δρόμο . Το φορολογικό στοιχείο θα στέλνεται από το υπουργείο με Ε-Mail η ταχυδρομικώς στον πελάτη ό οποιος θα το καταχωρεί στα βιβλία του .
    3)Τέλος στα χειρόγραφα δελτία αποστολής.
    Σας εύχομαι δύμαμη και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:39 | Χαράλαμπος Τ

    Συμφωνώ και Προτείνω το εξής:

    Σε περίπτωση που κάποιος αρνείται να εκδώσει απόδειξη ή εκδίδει μειωμένη απόδειξη ή προτείνει μικρότερη τιμή χωρίς απόδειξη ή καπέλλο Φ.Π.Α. για Τιμολόγιο, ο καταναλωτής να μπορεί να εκδίδει «Απόδειξη Αγοράς Αγαθού ή Υπηρεσίας», ο ίδιος ερήμην του πωλητή επισυνάπτοντας φωτογραφίες που αφορούν το αγαθό ή την υπηρεσία και Υπεύθυνη Δήλωση Του Ν…….. καί/η σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις Μαρτύρων. Χρειάζεται προσοχή και σχετική Νομοθεσία αλλά αυτό το μέτρο θα κάνει πολλούς να το ξανασκεφθούν.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:27 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΟΥΦΙΔΗΣ

    ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ.
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΣ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΙΣΧΥΡΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΟΡΚΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥΣ Α’ ΒΑΘΜΟΥ.
    ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ.
    ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΠΧΕΙΡΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΦΠΑ ΕΝΤΟΣ 3ΜΗΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:16 | Anastassopoulos P.

    Πρέπει να υπολογίζονται στην εκπτωση από το εισόδημα, ειδικά των μισθωτών, κάποιες συγκεκριμένες αποδείξεις και όχι όλες οι δαπάνες, γιατι τοτε δεν θα υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
    Επίσης θεωρώ ότι πρεπει να υπάρχει κάποια υπηρεσία που να δέχεται και να ερευνά καταγγελίες πολιτών που δεν τους έδωσαν απόδειξη.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:30 | ΝΙΚΟΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Νομίζω ότι είναι πιο σωστό να προτείνει ο κάθε πολίτης μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής μόνο σε ότι αφορά τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται.
    Σαν ιδιοκτήτης ενός Μηχανήματος Εργων το οποίο χειρίζομαι ο ίδιος έχω την υποχρέωση εδώ και αρκετά χρόνια να κρατώ πάνω στο μηχάνημα το περίφημο ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΓΩΝ. Το παράδοξο με το βιβλίο αυτό είναι ότι υποχρεούμαι να το συμπληρώνω τις ημέρες κατά τις οποίες το μηχάνημα εργάζεται. Πολύ σωστό το μέτρο γιατί αν μου γίνει έλεγχος κατα την διάρκεια της εργασίας και δεν έχω ενημερωμένο το βιβλίο αλοίμονο μου. Θέλω να δουλεύω μήνες για να πληρώσω τα τσουχτερά πρόστιμα. Ναι αλλά κάθε πότε γίνεται έλεγχος από ΣΔΟΕ κ.λ.π. στο ύπαιθρο όπου δουλεύουν τα μηχανήματα; Νομίζω ότι δεν παίρνω μεγάλο ρίσκο άν παραλείπω κάπου κάπου να συμπληρώνω το βιβλίο.
    Προτείνω λοιπόν να συμπληρώνουμε τα ΒΙΒΛΙΑ ΕΡΓΩΝ κάθε μέρα ανεξάρτητα αν εργάζεται η όχι. Να κρατάμε δηλαδή ημερολόγιο καθημερεινό. Σε περίπτωση που δεν εργάζεται να συμπληρώνεται η διεύθυνση που βρίσκεται αραγμένο το μηχάνημα ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να ελεχθεί.
    Και μη νομίσετε ότι είναι λίγα τα μηχανήματα έργων. Εχουν περάσει προ πολλού τις 100.000