Νομοθετικά Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής / Εισαγωγή

Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σειρά μέτρων για τη καλύτερη οργάνωση των φορολογικών ελέγχων που δεν απαιτούν νομοθετικές αλλαγές. Τα μέτρα αυτά βασίζονται κυρίως στους στοχευμένους ελέγχους βάσει κριτηρίων αυξημένου κινδύνου απόκρυψης εισοδημάτων ή μη απόδοσης του ΦΠΑ, στη διασταύρωση στοιχείων με την αξιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων, στην αναδιοργάνωση και εντατικοποίηση των ελέγχων της ΥΠΕΕ, στους ελέγχους πόθεν έσχες για τους εφοριακούς, σε συστήματα περιορισμού του λαθρεμπορίου κ.α.

Στη συνέχεια τίθενται προς διαβούλευση  μέτρα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Εάν επιθυμείτε την υποβολή προτάσεων και για τα προαναφερθέντα διοικητικού χαρακτήρα μέτρα διατυπώστε τις προτάσεις σας στο πεδίο «Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»

  • «Οι Έλληνες Εκπαιδευτικοί Φροντιστές υφίστανται δεκαετίες τώρα τον αθέμιτο ανταγωνισμό της μαύρης παιδείας των ιδιαίτερων μαθημάτων.
    Η εκπαιδευτική αυτή παραοικονομία καταγράφεται κατά κανόνα στις οικογενειακές δαπάνες για ιδιαίτερα μαθήµατα που αφορούν την εκµάθηση ξένων γλωσσών αλλά και την προετοιμασία των μαθητών σε όλες τις βαθµίδες της εκπαίδευσης. Αδιόριστοι καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, καθηγητές µε μερική απασχόληση σε φροντιστήρια, διορισμένοι καθηγητές του δηµοσίου, µέλη του διδακτικού προσωπικού τις τριτοβάθμιας και φοιτητές διαφόρων σχολών έχουν τα ιδιαίτερα μαθήματα ως κύρια ή συμπληρωματική εργασία.
    Η μαύρη παιδεία που ασκείται άνευ ελέγχου και πιστοποίησης έχει ως αποτέλεσμα να διδάσκουν Αγγλικά άνθρωποι χωρίς επάρκεια ή Ελληνικά και Μαθηματικά άνθρωποι χωρίς πτυχίο και επιβάλλει την ανάγκη ρεαλιστικών λύσεων νομιμότητας. Το φαινόμενο µπορεί να περιορισθεί αν η συντεταγµένη πολιτεία θεσπίσει και ενεργοποιήσει άμεσα:
    • Κίνητρα φοροαπαλλαγής για τους γονείς των μαθητών πουκάνουν ιδιαίτερα µαθήµατα µε την κατάθεση νόµιµων παραστατικών.
    • Δηµόσιο µητρώο πιστοποιηµένων καθηγητών οι οποίοι παραδίδουν ιδιαίτερα µαθήµατα της ειδικότητας τους ως ασφαλισµένοι και διαπιστευμένοι ελεύθεροι επαγγελµατίες.
    • Εκστρατεία ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης των συναλλασσόμενων µε αµοιβαία την ωφέλεια καθώς στο χώρο της εκπαιδευτικής παραοικονομίας είναι εγκλωβισµένοι χιλιάδες καθηγητές οι οποίοι αναζητούν ασφάλιση εναγωνίως από παράπλευρες ενασχολήσεις ως ωρομίσθιοι, ως αναπληρωτές και στα φροντιστήρια.
    • Ενεργοποίηση του θεσµικού πλαισίου που απαγορεύει ρητά την «µαύρη παιδεία» εκείνων που παρανοµούν και στρατολογούν την πελατεία τους µε το δέλεαρ της προφορικής και γραπτής βαθµολογίας.
    Οι Έλληνες Εκπαιδευτικοί Φροντιστές που νομίμως λειτουργούν φροντιστήρια έχουν την απαίτηση της ισονομίας καθώς η εκπαιδευτική παραοικονομία των ιδιαίτερων αγγίζει το 75% των ετήσιων δαπανών των 2 δις της ελληνικής οικογένειας για την μη τυπική εκπαίδευση σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες έρευνες του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.
    Οι Έλληνες Εκπαιδευτικοί Φροντιστές απαιτούν ρεαλιστικές λύσεις νομιμότητας, εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης, κατά το γαλλικό και βρετανικό πρότυπο. Αν η Ελληνική Πολιτεία συνεχίσει «να κλείνει πονηρά το μάτι στην παραπαιδεία των ιδιαιτέρων» της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής στέλνει το μήνυμα της αναξιοπιστίας και προάγει την κοινωνική ανυπακοή σε καιρούς χαλεπούς στους οποίους κάθε πολίτης οφείλει να αναλάβει το δικό του μερτικό με το αίσθημα της ισοκατανομής και του δικαίου.»

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:21 | Μάριος Πομόνης

    Πρέπει να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ώστε να ειναι ίδιες με τις αγοραίες.Για παράδειγμα στου Ζωγράφου η Α.Α.είναι 1500 ευρώ και τα νεόδμητα διαμερίσματα πωλούνται 3000 ευρώ.Ετσι για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. αξίας αντικειμενικης 150.000 ευρώ ο αγοραστής πληρώνει 300.000 ευρώ με αποτέλεσμα 1)το δημόσιο να χάνει φόρο μεταβίβασης ,ενώ οι μεσίτες εισπράττουν την αμοιβή τους στο μεγαλύτερο ποσό,2)δικηγόροι, συμβολαιογράφοικαι υποθηκοφύλακες εισπράττουν τα δικαιώματα τους στο μικρότερο-αναγραφόμενο στο συμβόλαιο ποσό καί συνεπώς να δηλώνουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα 3)ο δε αγοραστης μπορεί να φοροδιαφεύγει αφού το πόθεν έσχες του καλύπτει μόνο την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
    Εάν αυξηθούν οι Α.Α.των ακινήτων να μειωθούν ανάλογα τα δημοτικά τέλη-φόρος,το Τ.Α.Π.για να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί Δ.Ε.Η.και υπάρξουν αντιδράσεις.
    Ετσι και ο ΦΜΑΠ που θα προκύπτει θα ειναι ο πραγματικός.
    Επίσης προτεινω για την πάταξη της φοροδιαφυγής οι συναλλαγές στις τράπεζες άνω των 5.000 ευρώ να γινεται μόνο με επιταγές και με αναγραφή του Α.Φ.Μ. με μετρητά.-

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:30 | ΜΑΡΙΑ

    κ. Υπουργέ,σαφώς και θα πρέπει να πληρωνουμε φόρους κ με την οικ/κή κατάσταση της χωρας μας πρεπει ολοι να συμβαλλουμε στο μεγιστο δυνατο. Ομως οχι ολοι στο ιδιο .Ειμαι ελευθερη επαγγελματιας. Ερωτηση: περσυ αυτοβουλως υπηχθηκα στην περαιωση και πληρωσα κανονικα.
    Απο τα ΜΜΕ λεγεται οτι προτιθεστε να ελεγχθουν και οι χρησεις που υπηχθησαν στην περαιωση και πληρωθηκε το επιβληθεν ποσο. Αν συμβει αυτό δεν θα είναι ΔΙΚΑΙΟ να επιστραφει το ποσο που πληρωσαμε πολυ δε περισσοτερο αν με τον έλεγχο δεν διαπιστωθει παραβαση;;Και μια επισημανση: καλο θα ηταν να επισημανθει στους ελεγκτες να μην συμπριφερονται ως όταν εμφανιζονται στους ελεγχομενους, οπως εχει παρατηρηθει. και επισης ο έλεγχος να αφορα την ουσια και οχι τον «τυπο». Το άν κάποιος πελατης δεν μου εδωσε τον ΑΦΜ γιατι δεν τον θυμόταν π.χ.,έχει καμμια σημασια αν εχω εκδωσει κανονικα κατα τα άλλα την αποδειξη μου;;
    Το μετρο υποβολης δηλωσης «ποθεν εσχες» επιτελους να ισχυσει, να δικαιωθουμε και εμεις οι συνεπεις φορολογουμενοι που προσπαθουμε να επιβιωσουμε. Για να δουμε πως θα δικαιολογηθουν οι βιλες και τα πολουτελη τζιπ!!!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:08 | ΝΟΥΣΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Για την ελληνική πραγματικότητα ένα μεγάλο θέμα είναι η εμφάνιση της αγοραπωλησίας ακινήτων στην πραγματική τους αξία!!! Αν μπορεί να βρεθεί μια λύση για αυτό το θέμα τότε θα είναι πιο εύκολο να ξετυλίχτεί το κουβάρι της απόκρυψης εισοδημάτων και κατ επέκταση της φοροδιαφυγής.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:42 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    – ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
    – ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
    – ΥΨΗΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
    – ΕΑΝ ΣΥΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΘ’ ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΑΡΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ Α.Φ.Μ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙ ΑΛΛΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΕΩΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ
    – ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ 80% ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΕΠΕΣΕ ΘΥΜΑ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΕΦΟΡΙΑΚΟ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:55 | Mayrommati eleni

    Περιορισμος του λαθρεμποριου θα γίνει με νομιμοποιηση και υψηλη φορολόγηση της διακινησης μαλακων ναρκοτικων.Ετσι κι αλλιώς τα βρισκουν όλοι παντού.Επιπλεον ωφέλη που θα προκειψουν απ’αυτό¨
    α)μεγαλη μειωση παρανομων,β)αποφυγή τεχνιτης έλλειψης στην αγορα για
    προώθηση των σκληρων ναρκοτικων γ)αυξηση του τουρισμου δ)ευρεση πόρων για τα κέντρα απεξάρτησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:14 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΜΗ ΑΠΟΔΌΣΕΩΣ ΤΟΥ Φ.Π.Α
    …………………………………………….
    Να καθιερωθεί ως υποχρεωτική η έκδοση τιμολογίου ή τριπλότυπης απόδειξης και όχι απόδειξης ταμειακής μηχανής, για συνολική αξία εμπορικής συναλλαγής άνω των 100 ευρω [η αξία είναι ενδεικτική και μη ξεχνάμε πως τα 100 ευρω ισοδυναμούν με 34.000 δραχμές].Για το αναλογούν κατά περίπτωση Φ.Π.Α να επικολλάται ισόποσης αξίας ειδικό ένσημο, που θα προμηθέυονται οι επιχειρηματίες από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ πληρώνοντας την αξία τους κατά την παραλαβή τους, άπαξ του μηνός ή κατά χρονικά δοαστήματα σύμφωνα με τις προβλέψεις του επιχειρηματία.
    Για τιμολόγια μεγάλης αξίας[που θα καθωρισθεί] θα εκδίδεται απο τις Δ.Ο.Υ τριπλότυπο εισπράξεως του Φ.Π.Α και ένα εκ των αντιγράφων αυτού θα επικολλάται επί του τιμολογιου.
    Επειδή ο πονηρός ελληνας επιχειρηματίας θα σπάει την αρχική αξία του προϊόντος σε τμήματα μικρότερα,για να αποφεύγει την έκδοση τιμολογίου ήτριπλότυπης απόδειξης και θα εκδίδει ταμειακές αποδείξεις ,τότε η σίγουρη λύσις είναι να προμηθεύεται τις ταινείες της ταμειακής μηχανής από τις Δ.Ο.Υ[που θα έχουν ειδικώς σχεδιασθει και εκτυπωθει] προσκομίζοντας τις ταινίες που χρησιμοποίησε από την προηγουμένη αγορά τους, προκειμένου ο αρμόδιος υπάλληλος της Δ.Ο.Υ να υπολογίσει τον αναλογούντα Φ.Π.Α και αφού τον πληρώσει να παραλαμβάνει τις ταινίες της ταμειακής μηχανής.
    Ευνόητο είναι ότι όταν οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις θα συνυποβάλλουν και τις αποδείξεις των αγορών τους [τουλάχιστον μέχρι του ποσού τις έκπτωσης από το φορολογητέο τους εισόδημα]και θα ασκείταιο σχετικός απο τις Δ.Ο.Υ έλεγχος άν οι τριπλότυπες αποδείξεις και τα τιμολόγια φέρουν το ειδικό ένσημο του Φ.Π.Α.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:48 | ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:22 | ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

    ΚΥΡΙΟΙ
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΑΓΟΡΩΝ -ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΟΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΜ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ.ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΖΕΎΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Η ΝΑ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ Η ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.

  • Συμφωνώ με οιοδήποτε μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:43 | αναστασιος

    ΣΩΣΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 08:04 | ΣΤΡΑΤΟΣ

    ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ-Το εξαγγειλατε αλλα το μαζεψατε, μασησατε κ σεις.
    ξερω ανθρωπους με 1200000 στην τραπεζα κ εισοδημα 20000

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 07:30 | ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

    Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΑΞΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ:
    1) ΥΨΗΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ – ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΠΟΙΝΕΣ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΕΔΩΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΠΟΙΝΩΝ. ΕΠΕΙΔΗ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ.
    2) ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. Η ΜΕΙΩΣΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΡΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ. ΕΤΣΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΠΩΛΗΤΗ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ 1000 ΕΥΡΩ + ΦΠΑ= 1190 ΕΥΡΩ. ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙ ΤΑ 190 ΕΥΡΩ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ. ΑΝ ΟΜΩΣ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΠΑ ΗΤΑΝ 5%, ΤΟΤΕ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΟΛΙΣ 50 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΔΑΠΑΝΗ ΘΑ ΕΞΕΠΙΠΤΕΙ ΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.
    3) ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΕΠΥΟ.
    4) ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΪΟΝ ΔΑΝΕΙΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΟΣΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ. ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ. Η ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΟΜΩΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 03:38 | Βασίλειος Κάκκαβος

    Απόσπασμα απο επιστολή προς την Πολιτική Υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ

    …Ενδεικτικά, προσέγγιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής απο την σκοπιά της αντιμετώπισης της φοροκλοπής του ΦΠΑ.

    1.Επανεξέταση του καθεστώτος των απαλλαγών του ΦΠΑ, του άρθρου 22 του Ν.2859/2000 και των ειδικών απαλλαγών του άρθρου 27 του Ν.2859/2000

    Α)Η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει, και θα είναι σε καλή πορεία εάν συμπεριληφθούν και σκέψεις για αναθεώρηση των διευρυμένων απαλλαγών που τυγχάνουν οι συναλλαγές κυρίως των τραπεζών. Οι εισπράξεις των απαιτήσεων τρίτων για παράδειγμα, όταν επιβαρύνονται με προμήθειες που χρεώνονται και στον πελάτη τους αλλά και στον εντολέα τους ως εκπιπτόμενες ,πρέπει να λογίζονται ως φορολογητέες παροχές υπηρεσιών. Δεν γίνεται να φτάνουν στο σημείο οι τράπεζες να διαθέτουν και εισιτήρια (EASY PAY),στα καταστήματά τους -άραγε τι σχέση έχουν με τις χρηματοοικονομικές τους πράξεις- και να μην αποδίδουν ΦΠΑ;

    Β) Τα ιδιαίτερα μαθήματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (παραπαιδεία ~ μαύρη οικονομία~ φοροδιαφυγή) αλλά και οι παροχές υπηρεσιών εκπαίδευσης όλων των τομέων μάθησης, από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, σχολές και φροντιστήρια αλλά και από δημόσια εκπαιδευτήρια για αποφυγή των όρων της στρέβλωσης του ανταγωνισμού είναι αναγκαίο να υπαχθούν με μειωμένους έστω, συντελεστές της τάξεως του 4% σε καθεστώς ΦΠΑ. ( να το 5% για την Παιδεία )

    Γ)Νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αθλητικοί σύλλογοι –διασπαρμένοι σ’ όλη την επικράτεια παρέχουν υπηρεσίες αθλητικής ,σωματικής αγωγής απαλλασσόμενες από ΦΠΑ, όταν την ίδια στιγμή, και τα Body Lines…,5χ5 … και άλλα γυμναστήρια και σχολές που έχουν τον ίδιο εφάμιλλο σκοπό συναγωνίζονται μαζί τους , λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού στην απόκτηση τρόπαιου στην φοροδιαφυγή. Να αποτελέσουν λοιπόν, και αυτά τα πρόσωπα, υποκείμενα κι’ αντικείμενα επιβολής ΦΠΑ.

    Δ)Ειδικές απαλλαγές από το ΦΠΑ, χωρίς όρια αλλά και χωρίς εφικτούς ελέγχους στις προμήθειες και εφοδιασμούς των διεθνών και μη πλωτών μέσων, πλοίων και αεροσκαφών επαγγελματικής χρήσης χρήζουν ειδικής και εις βάθος απροσμέτρητο επανεξέτασης. Τι σημαίνει «απαλλάσσονται από το φόρο η παράδοση και η εισαγωγή ….τροφοεφοδίων και λοιπών αγαθών* που προορίζονται για τον εφοδιασμό των πλοίων;…» Ότι όλα όσα προμηθεύονται διατίθενται κατά τον διάπλους τους και όχι για τους αθέμιτους πλουτισμούς τους; Οι συνεχείς επιστροφές του ΦΠΑ τους, αρκεί ως αναγνώριση της πολυκύμαντης ναυτιλίας, δεν δικαιολογεί όμως την υφαρπαγή του κουρσεμένου φόρου.

    [*εκτός θέματος: Αναθέρμανση της οικονομίας δεν θα ακολουθούσε και αισθήματα κοινωνικής δικαιοσύνης δεν θα προκαλούσε , εάν τέτοια ρύθμιση ειδικής απαλλαγής , ίσχυε και για όσους οικονομικά αδύναμους, προέβαιναν στην αγορά σπιτιού 100τ.μ. , αξίας 200.000,00 ευρώ , ως πρώτη κατοικία με την προμήθεια αγαθών αυστηρά προσδιοριζόμενων ,χωρίς λοιπά, για την επίπλωση και την κάλυψη αναγκών κατοίκησης μέχρι ενός ορίου-πλαφόν χωρίς καταβολή ΦΠΑ;]

    Ε)Οι ανάγκες του Θαλάσσιου και άλλου τουρισμού της χώρας μας καλύπτονται από την επάρκεια των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, όταν δεν χρησιμοποιούνται για αναψυχή ή αθλητισμό. Ας καταργηθούν οι ειδικές απαλλαγές των ναυλώσεων, των εισαγωγών και των αγορών τους, από το ΦΠΑ όπως και οι προνομιακές τους φορολογικές ελαφρύνσεις και εξαιρέσεις (αφορολόγητο πετρέλαιο, χαμηλά τέλη ελλιμενισμού, και τεκμηρίων…,) και θα πάψουν να χρησιμοποιούνται για την σωτηρία της ψυχής τους.

    Στ)Οι Υπεράκτιες εταιρείες με την μορφή «αλλοδαπής εταιρείας ιδιοκτησίας ακινήτου» για τις οποίες τόσα λέγονται και γράφονται ας αποδίδουν τουλάχιστον ΦΠΑ όταν εκμισθώνουν τα ακίνητά τους, εκτός βέβαια από την αύξηση του συντελεστή φορολόγησής τους, εφ’ όσον ομολογουμένως και διαπιστωμένα από τις 15000 αναφορές της ΥΠΕΕ, ανάμεσα στις άλλες ιδιότητές τους , αποτελούν και πλυντήριο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ή τακτοποίησης των ισολογισμών των εταιρειών που συναλλάσσονται μεταξύ τους.

    Ζ))Υπόθεση εργασίας: Εάν οι Ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά γενική ομολογία και διαπιστωμένα από στοιχεία της ΓΓΠΣ, μαζί με τις Ατομικές επιχειρήσεις συμβάλλουν (φοροδιαφεύγοντας) μόνον κατά 20% στο συνολικό φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων μήπως εν πολλοίς οφείλεται και στην «επικράτηση σχημάτων νόμιμης απαλλαγής* απόδοσης ΦΠΑ» σύμφωνα με την ειδική έκθεση της Γενικής Δ/σης Φορολογικής και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου η χώρα μας πάλι, κατέχει μια θλιβερή πρωτιά ανάμεσα σε 25 κράτη μέλη;
    *βλ.: άρθρα 21 ,22,27 του Ν.2859/2000

     Αντί συμπεράσματος, άμεσα, διεύρυνση της φορολογικής βάσης με επέκταση του καθεστώτος εφαρμογής του ΦΠΑ.

    2.Επανεξέταση του άρθρου 21 του Ν.2859 /2000 παρ.4 & 5.

    Η προβλεπόμενη ως άνω ρύθμιση, σε τι εξυπηρετεί την Ρόδο, Πάρο, Μύκονο, και Σαντορίνη …όπου οι κάτοικοί της απολαμβάνουν σαν περιχαρείς πιγκουΐνοι τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη του δηλωθέντος κατά κεφαλήν εισοδήματος από την μια, και από την άλλη περιλαμβάνονται ανάμεσα στις πρώτες σειρές στις λίστες με την κατάταξη των περιοχών της χώρα μας με την μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Η απόκτηση αγαθών η παροχή και η λήψη υπηρεσιών με μείωση κατά 30% του συντελεστή ΦΠΑ τους κυνηγά δίκην Ερινύας, σε αφύπνιση της φορολογικής τους συνείδησης και υποχρεώνονται να δηλώνουν ευθαρσώς όλα τους τα εισοδήματα, ή μήπως φοροδιαφεύγουν υποκλέπτοντας τον ΦΠΑ , αντιστρόφως ανάλογα κατά 70% και άνετα δηλώνουν από τα μαύρα εισοδήματά τους το 30% αυτών;
    Ιδού η Ρόδος λοιπόν, ιδού και το πήδημα του ΦΠΑ. Αλήθεια, τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη πως και δεν έχουν αποσχιστεί από την Μητέρα Ελλάδα από την άνιση μεταχείριση που έχουν υποστεί ,μέχρι σήμερα; Δεν τυγχάνουν παραμεθόριες περιοχές;
    ….. Ευχαριστώ για τη συμμετοχή
    Κάκκαβος Βασίλης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:15 | Αθανάσιος Αντωνίου

    να δηλώνονται και να φορολογούνται ανάλογα και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας -πίνακες, κοσμήματα , τιμαλφή σε θυρίδες κ.λπ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:28 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.ΑΥΤΟΦΟΡΟ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ .ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ(ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΡΙΟ ΜΗ ΚΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ).ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΟΤΕ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ,ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ.ΘΕΟΡΩ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΖΥΓΟ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ Η ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΒΣ ΘΕΟΡΩ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ.Ο ΚΒΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΙΑ ΑΠΛΟΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΒΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΗΝΣΗ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ (ΤΡΙΨΗΦΙΟ Η ΤΕΡΤΑΨΗΦΙΟ) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΔΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ Η ΔΟΥ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:51 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΟΥΡ

    Κύριε Υπουργέ,

    ως μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς θα πρότεινα τα παρακάτω:

    Να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή με αποσπασμένους δημόσιους υπαλλήλους η οποία να αναλλάβει να ελέγξει αναδρομικά την πλήρη οικονομική κατάσταση (σε μετρητά, ακίνητα και μετοχές) όλων των φυσικών προσώπων που ανέλαβαν διοικητικές θέσεις, (από υπουργούς και δικαστικούς έως συμβούλους σε ΔΣ και Δημάρχους) σε όλους τους φορείς και οργανισμούς του δημόσιου τομέα καθώς και σε επιχειρήσεις όπου το δημόσιο έχει εκπροσώπιση στο Δ.Σ. από το έτος 2000 έως σήμερα, καθώς και των συγγενών τους εξ αίματος ή αγχειστίας έως και τον δεύτερο βαθμό.

    Ο έλεγχος να φτάσει σε βάθος έως 3 έτη πριν την ανάληψη Δημόσιας θέσης και έως 3 έτη μετά την παύση από αυτήν.

    Να γίνει λεπτομερής σύγκριση του «πριν» με το «μετά»,
    Στο «μετά», να προστεθούν όλες οι αγορές που έγιναν κατά την διάρκεια της κατοχής δημόσιας θέσης για κινητές και αξίες άνω των 5.000 ευρώ (με ελέγχους πιστωτικών καρτών κλπ) και να αφαιρεθούν τα νόμιμα έσοδα από την κατοχή δημόσιας θέσεις (μισθοί, αμοιβές κλπ) ελλατωμένα κατά ένα ποσοστό που να δικαιολογεί το κόστος διαβίωσης.

    υπάρχει αδικαιολόγητη διαφορά, αυτή να θεωρηθεί από το δημόσιο ως παράνομος πλουτισμός και προϊόν φοροδιαφυγής και να απαιτηθεί.

    Για την εφαρμογή των παραπάνω, αν χρειασθεί, να γίνει και Συνταγματική αναθεώρηση.

    Ένα τέτοιο μέτρο πιστεύω ότι θα αποτελέσει το καλύτερο παράδειγμα για όλους τους έλληνες ώστε να πάψουν να εφευρίσκουν τρόπους για να φοροδιαφύγουν, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για όσους σκέφτονται να σταδιοδρομίσουν στα κοινά με κριτήρια άλλα από αυτά της προσφοράς στο δημόσιο καλό.

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν είναι δυνατόν το φαγοπότι καμιά 30.000 ανθρώπων να το πληρώνουν κάθε φορά οι ίδιοι και οι ίδιοι, δηλαδή 10.000.000 Έλληνες.

    Εδώ που φτάσαμε, μια τέτοια Αρχή θα χαιρετιστεί από όλους και σε καμιά περίπτωση δεν θα θεωρηθεί ως κάποιο είδος νέας Ιεράς Εξέτασης.

    Σας ευχαριστώ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:20 | Αννάογλου Γεώργιος

    Ο μοναδικός τρόπος για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων.
    Οι προτάσεις μου για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η εξής:
    Όλες οι συναλλαγές με τις Δ.Ο.Υ. να γίνονται ηλεκτρονικά από πιστοποιημένα λογιστικά γραφεία. Σήμερα η μοναδική συναλλαγή που υπάρχει δυνατότητα ολοκληρωμένα να γίνεται ηλεκτρονικά μέσω taxisnet είναι η υποβολή του ΦΠΑ και η πληρωμή του μέσω τραπεζών ή μέσω internet.
    Μέσω λογιστικών γραφείων μπορούν να πραγματοποιούνται οι πληρωμές πάσης φύσεως φόρων, χαρτοσήμων, τελών κλπ. (ΦΜΥ, Φόρος εργολάβων, φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, Φ.Σ.Κ. κ.λ.π.)
    Τα λογιστικά γραφεία έχουν την υποδομή που απαιτείται αλλά δεν ισχύει κάτι ανάλογο με τις Δ.Ο.Υ.
    Τα λογιστικά γραφεία που θα πιστοποιηθούν θα πρέπει να υποβάλλουν στις Δ.Ο.Υ. συμφωνητικά για όλους τους πελάτες τους που να περιλαμβάνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και το συμφωνηθέν τίμημα δίνοντας το καλό παράδειγμα φορολογικής συνείδησης. Επίσης για κάθε φορολογική δήλωση Ε1 που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα λογιστικά γραφεία να υπάρχει το αντίστοιχο πεδίο στο έντυπο που θα αναγράφεται και ο αριθμός και το ποσό της απόδειξης που εκδόθηκε. Για την περίπτωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στη Δ.Ο.Υ αυτή θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από την αντίστοιχη απόδειξη παροχής υπηρεσιών εκτός αν αυτή υποβάλλεται από τον ίδιο τον φορολογούμενο.
    Αν αναβαθμιστεί το TAXIS και γίνονται όλες οι συναλλαγές ηλεκτρονικά εξοικονομείται μεγάλος αριθμός υπαλλήλων στις Δ.Ο.Υ. που θα μπορούν να βγουν στην αγορά και να κυνηγήσουν την φοροδιαφυγή.
    Ο τρόπος τώρα των ελέγχων θα πρέπει να αλλάξει δραματικά.
    Μέχρι σήμερα για να γίνει έλεγχος από την ΥΠΕΕ απαιτείται τουλάχιστον 1,5 ώρα ανά επιχείρηση με αποτέλεσμα κάθε κλιμάκιο να διενεργεί περίπου 6 ελέγχους την ημέρα.
    Οι ελεγκτές (υπάλληλοι των εφοριών) δεν χρειάζεται να μπαίνουν στις επιχειρήσεις για να διαπιστώσουν π.χ. αν μια επιχείρηση δεν εκδίδει τιμολόγια ή αποδείξεις και δεν αποδίδει τον ΦΠΑ αλλά αυτό πρέπει να γίνεται στο δρόμο. Αν πχ κάποιος πελάτης που βγαίνει από ένα κατάστημα δεν έχει την αντίστοιχη απόδειξη μπορεί εύκολα να καταλογιστεί η παράβαση και μάλιστα να επιβάλλεται πρόστιμο όχι μόνο στην επιχείρηση που δεν εξέδωσε απόδειξη αλλά και στον πελάτη που δεν την έλαβε (αξίας ίσης με την αξία του εμπορεύματος για την πρώτη παράβαση). Η παράβαση θα καταχωρείται στο σύστημα της εφορίας και σε περίπτωση που διαπιστωθεί επανάληψή της το πρόστιμο θα διπλασιάζεται και για τον πελάτη αλλά και για την επιχείρηση. Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται με την επίδοση μιας κλήσης (όπως της τροχαίας) και η πληρωμή του θα μπορεί να γίνεται είτε στη Δ.Ο.Υ. είτε ηλεκτρονικά μέσω του λογιστή είτε σε οποιαδήποτε τράπεζα ή το ταχυδρομείο. Με τον τρόπο αυτό θα 50πλασιαστεί τουλάχιστον ο αριθμός των ελεγχόμενων επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να γίνεται πιο παραγωγικός και ουσιαστικός έλεγχος.
    Ως προς την διακίνηση θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικά κλιμάκια που θα κάνουν ελέγχους όλο το εικοσιτετράωρο και θα σταματούν και θα ελέγχουν τα επαγγελματικά αυτοκίνητα αν έχουν τα ανάλογα συνοδευτικά έγγραφα των εμπορευμάτων που διακινούν.
    Ειδικά για επιχειρήσεις που δεν μπορεί να γίνει έλεγχος με διαφορετικό τρόπο (πχ. γιατρούς, δικηγόρους, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, καφετερίες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κλπ.) τα κλιμάκια που θα κάνουν τον έλεγχο θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στον έλεγχο έκδοσης ή μη των ανάλογων αποδείξεων.
    Τέλος θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία που θα κάνει ελέγχους για εικονικά και πλαστά τιμολόγια.
    Για να διευκολυνθεί η εφορία να κάνει ελέγχους στις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν θα πρέπει όλες οι συναλλαγές των επιχειρήσεων να συνδέονται online με την εφορία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει όλα τα παραστατικά να εκδίδονται από φορολογικούς μηχανισμούς και ταμειακές μηχανές που θα πρέπει να συνδεθούν με τις Δ.Ο.Υ. ώστε ανά πάσα στιγμή η εφορία να έχει πλήρη εικόνα των συναλλαγών κάθε επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτό θα καταργηθεί η θεώρηση των στοιχείων από τις Δ.Ο.Υ. όπως και η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών μιας και η διασταύρωση των συναλλαγών θα γίνεται αυτόματα. (αποφεύγονται παράλληλα οι ουρές και η ταλαιπωρία μιας και η θεώρηση των στοιχείων απαιτεί σημαντικό χρόνο και απασχολεί καθημερινά πολλούς υπαλλήλους στις εφορίες). Σε περίπτωση που μία επιχείρηση δεν καταβάλλει τον ΦΠΑ (αυτό θα διαπιστώνεται αυτόματα μιας και οι συναλλαγές της θα υπάρχουν στη βάση δεδομένων της εφορίας) για μία περίοδο αφού της γίνει σύσταση και της δοθεί ένα περιθώριο 5 ημερών να σφραγίζεται και να μην έχει τη δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων ή τιμολογίων.
    Βέβαια το κόστος που θα πρέπει να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για την online σύνδεσή τους με την εφορία θα πρέπει να επιδοτηθεί 100% από το κράτος.
    Τέλος για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (π.χ. ψιλικατζίδικα, παντοπωλεία σε χωριά κλπ.)θα πρέπει να τηρούνται βιβλία αγορών για να μην μπουν στην παραπάνω διαδικασία και επιβαρυνθούν με κόστος (π.χ. αμοιβή λογιστή, φορολογικός μηχανισμός, ταμειακή μηχανή κλπ) πολλές φορές πολλαπλάσιο των πραγματικών τους εσόδων.

    Είμαι λογιστής 15 χρόνια και πιστεύω ότι οι παρατηρήσεις μου θα σας φανούν χρήσιμες στην τελική διαμόρφωση του φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 23:34 | Μ.Α. Π.Ε. ΟΕ

    Κύριοι καλημέρα σας

    Για ευνόητους λόγους δεν επιθυμώ να αναφέρω τα στοιχεία μου δημοσίως.
    Η εικοσετής και πλέον εμπειρία ως λογιστής έχει να καταγράψει πολλά.
    Οι παρατηρήσεις μου έχουν ως ακολούθως:
    ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ
    Από τη γέννηση κάθενος υποχρεωτικά να εκχωρείται ΑΦΜ ώστε να διασταυρώνονται οι συνοικούντες με τον υπόχρεο γιατί, εισοδήματα από ακίνητα δηλώνονται σε τέκνα.
    Στο έντυπο Ε2 να αναγράφεται ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής της ΔΕΗ γιατί, ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων δηλώνονται κενά ιδιαίτερα σε αλλοδαπούς, οι οποίοι με τη σειρά τους δηλώνουν ότι φιλοξενούνται.
    Στο έντυπο Ε2 να αναγράφεται υποχρεωτικά και η αντικειμενική αξία του ακινήτου.
    Για τον μισθωτή να εκπίπτει ολόκληρο το ποσό του ενοικίου γιατί, με τον τρόπο αυτό θα φορολογείται ο εκμισθωτής με μεγαλύτερη κλίμακα.
    Να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος εισοδήματος 3%.
    ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΕΣ ΑΞΙΕΣ
    Να δηλώνονται υποχρεωτικά οι τόκοι καταθέσεων (έστω ως αφορολόγητοι) και οι βεβαιώσεις των τραπεζών να αναγράφουν υποχρεωτικά και το κεφάλαιο που προέκυψαν αυτοί.
    Το ίδιο και για χρηματιστηριακές συναλλαγές.
    ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    Κατάργηση χειρόγραφων βιβλίων όλων των κατηγοριών.
    Υποχρεωτική απογραφή εμπορευμάτων, προϊόντων, πρώτων υλών κλπ
    Οι εισπράξεις και πληρωμές των επιχειρήσεων να γίνονται από προδηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό εκτός των λιανικών πωλήσεων, όπου υποχρεωτικά θα αναγράφεται ο ΑΦΜ των συναλλασσομένων. Τίθεται θέμα με τις επιταγές που μεταβιβάζονται ή εκχωρούνται. Το θέμα αντιμετωπίζεται με τη διασταύρωση των υπολοίπων την 31/12 πελατών προμηθευτών, όπως και των τιμολογίων.
    ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    Υποχρεωτική διασταύρωση και συσχέτιση παραγώμενης ποσότητας αγαθών, στρεμμάτων ή ζωικών μονάδων με επιδοτήσεις και επιστροφή ΦΠΑ. (Το κύκλωμα του πρωτογενούς τομέα είναι ασύληπτο)
    ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    Ουδέν σχόλιο, εκτός των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ιατρών
    νοσοκομείων και γενικώς των υπαλλήλων που χρηματίζονται. Μπορούν για τις κατηγορίες αυτές να γίνει απογραφή της περιουσίας τους άμεσα και εφεξής να ελέγχονται με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια. (καταθέσεις, αυτοκίνητα, ακίνητα, ταξίδια, μετοχές, παράκτιες εταιρείες κλπ μέχρι και δεύτερου βαθμού συγγένεια)
    Να παρέχεται η δυνατότητα στον δωροδοκούντα να δηλώνει τη δαπάνη αυτή.
    ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
    Υποχρεωτική αναγραφή ΑΦΜ συναλλασσομένου στις αποδείξεις υπηρεσιών και υποβολή στοιχείων προς διασταύρωση. Ειδικά για τους λογιστές υποχρεωτική καταβολή αμοιβής μέσω τραπέζης.
    ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
    Σχετικά με τις αποδείξεις συμφωνώ και ιδιαίτερα με τους ελεύθερους επαγγελματίες.
    Για όλες τις κατηγορίες να αφαιρείται ολόκληρο το ποσό της δαπάνης και ιδιαιτέρως στα φροντιστήρια.
    Οι δηλώσεις εισοδήματος να υποβάλλονται από τους λογιστές μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ με ανοικτές ημερομηνίες έστω έως και 31/07 κάθε έτους ώστε οι Δ.Ο.Υ. να απαλλαγούν από χρονοβόρες διαδικασίες και η προσοχή των υπαλλήλων τους να στραφεί σε κάθε είδους ελέγχους. Εάν οι δηλώσεις υποβάλλονται από τους λογιστές να ελέγχεται υποχρεωτικά δείγμα αυτών από τις Δ.Ο.Υ. άλλης περιφέρειας της έδρας τους, με τις ανάλογες κυρώσεις που θα θεσπιστούν.
    Οι απαλλαγές της πρώτης κατοικίας να εξακολουθήσουν να ισχύουν.
    Όταν διορθωθούν τα κακώς κείμενα οι ειλικρινείς επιχειρηματίες φορολογούμενοι να επιβραβεύονται με φορολογικά κίνητρα άμεσα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 23:54 | ΗΛΙΑΣ ΡΙΤΣΟΥΔΗΣ

    Στη Γαλλια, τουλαχιστον απο 20ετιας,υπαρχει περιορισμος σε μηνιαια βαση του ποσου που μπορει ο καθε εργαζομενος να αναλαβει απο τον μισθολογικο του τραπεζικο λογαριασμο [π.χ. το 20% του μισθου του]. Με τον τροπο αυτο το συνολο σχεδον των πληρωμων του γινεται με καρτες και επιταγες και με προφανη τα ωφελη για τις φορολογικες Αρχες αφου η εισπραξη χρηματων μεσω καρτας η η εισπραξη επιταγης προυποθετει την εκδοση φορολογικου στοιχειου! ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΟΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΔΗΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΚΥΚΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΠΙΤΑΓΩΝ;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:32 | ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΤΣΙΩΤΗΣ

    Μία μεγάλη πληγή στη λειτουργία της ελληνικής αγορά είναι ο τρόπος διακίνησης την ιδιωτικών επιταγών.Πουθενά ανά τον κόσμο δεν έχει επινοηθεί η επιταγή «ευκολίας». Γιατί, μέχρι σήμερα, δεν επιβλήθηκε ο έλεγχος και η πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς όψεως των επιχειρήσεων, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ώστε να γίνεται διασταύρωση των εκδοθεισών επιταγών με αντίστοιχα τιμολόγια αγορών;Δεν λύνεται βέβαια το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής μόνο με τον τρόπο αυτό,αλλά σίγουρα συμβάλει αρκετά και επί πλέον, οι λογαριασμοί αυτοί δείχνουν μία εικόνα του τζίρου των επιχειρήσεων και εξυγιαίνεται και η αγορά.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:42 | Φανούρης

    Πιστεύω οτι αν καταφερετε (δυσκολο) να φορολογηθουν οιελευθεροι επαγγελματιες συμφωνα με τα πραγματικα τους εισοδηματα, κοπουν τα πολλα extra που παιρνουν οι υψηλομησθοι δημοσιοι υπαλληλοι(ξεκινωντας απο τους εθνοπατερες)και ιδιαιτερα αυτοι της εφοριας και της πολεοδομιας,αν φερετε πισω στις οργανικες τους θεσεις τους αποσπασμενους(αυτους που πηραν αποσπαση για να πανε να βολευτουν καπου καλυτερα)να βαλετε τους συνδικαλιστες να δουλεψουν και οχι να τους «χαιδευετε»,αν ψηφισετε νομους οι οποιοι θα ειναι πολυ αυστηροι για οποιον κλεβει το δημοσιο (ισχυει και για τους βουλευτες),αν αναδιοργανωσετε το δημοσιο τομεα π.χ υπαρχουν τμηματα που εχουν μονο προισταμενο και κανενα υφισταμενο και θα μπορουσαν να συγχωνευτουν,τοτε ισως μπορει να γινει λιγο καλυτερα η κατασταση.Επισης υπαρχουν ανθρωποι ικανοι που εχουν σπουδασει το θεμα της οικονομιας και θα μπορουσατε να τους εκμεταλευτειτε και σιγουρα θα βρειτε λυση αρκει να το θελετε και να μη φοβαστε το πολιτικο κοστος.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:48 | ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΤΣΙΩΤΗΣ

    Μία από τις μεγαλύτερες πληγές στην ελληνική αγορά, αποτελεί ο τρόπος διακίνησης των ιδιωτικών επιταγών.Πουθενά ανά τον κόσμο δεν επινοήθηκαν οι επιταγές «ευκολίας».Γιατί κανείς αρμόδιος, μέχρι σήμερα, δεν επέβαλε την πρόσβαση και τον έλεγχο, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές,στους τραπεζικούς λογαριασμούς όψεως των επιχειρήσεων, ώστε να διασταυρώνονται οι εκδοθείσες επιταγές με αντίστοιχα τιμολόγια αγοράς;Δεν λύνεται βέβαια το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής μόνο με τον τρόπο αυτό, αλλά σίγουρα ένα μέρος του και επί πλέον, αυτοί οι τραπεζικοί λογαριασμοί δείχνουν μία εικόνα του τζίρου της επιχείρησης και εξυγιαίνεται και η αγορά.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:35 | Θανάσης Παπαθανασόπουλος

    Δεν ξέρω αν είναι το κατάλληλο σημείο, αλλά θάθελα να επισημάνω κάτι που έχει άμεση σχέση με το φορολογικό έλεγχο.

    Υπάρχει το σύστημα των λεγομένων «Μοναδικών Συντελεστών Κέρδους».
    που πέρα από το ότι υπονομεύουν την εμπέδωση της τήρησης βιβλίων, αποτελούν το μοχλό άσκησης εκβιασμών και άνθησης της διαφθοράς.

    Ας δούμε πως: Ενώ λοιπόν μια επιχείρηση κρατάει κανονικά βιβλία, της γίνεται ο έλεγχος και στην περίπτωση που δεν βρουν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές, τι κάνουν?
    Προσπερνούν τα βιβλία και βγάζουν ένα φύλλο ελέγχου που στηρίζεται στο τζίρο Χ το μοναδικό συντελεστή.
    Έτσι, οδηγούν τον επιχειρηματία στη συναλλαγή μαζί τους – γιατί είναι στο χέρι των εφοριακών να μειώσουν μέχρι ένα ποσοστό το μοναδικό συντελεστή.

    Δεν ξέρω αν το μέτρο των μοναδικών συντελεστών εξυπηρέτησε κάποτε. Σήμερα, είναι κατά την άποψή μου βαρίδι υπανάπτυξης.
    Έλεγχοι λοιπόν ναι. Αλλά των στοιχείων, των βιβλίων και άλλων διασταυρωμένων πληροφοριών.

    Και παράλληλα ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ που αποτελούν τη θερμοκοιτίδα της κατάχρηση της εξουσίας, της υπόθαλψης χονδροειδέστατων εκβιασμών, εκτεταμένης διαφθοράς και μαύρου χρήματος.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:12 | ΒΗΤΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Λύση μία
    Νόμος
    Φοροδιαφυγή=ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
    αλλά να το εφαρμόσετε κι όλας να πάνε και κάποιοι φυλακή για να φοβηθούν οι άλλοι…όχι τα φιλαράκια τους γνωστούς και τους κολλητούς στην απέξω και μέσα οι φουκαράδες που ναι έκλεψαν την εφορία. Τι να κάνει το πρόστιμο πχ σε κάποιον που δεν κόβει αποδείξεις πχ σε μπουζουκτσίδικο όταν τα κέρδη του είναι απείρως μεγαλύτερα??

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:04 | Μαριαλενα Μακρη

    Δε συμφωνω καθολου με εισπρακτικουs και ελεγκτικουs μηχανισμουs που θα αποτελουνται απο δημοσιουs λειτουργουs.π.χ [εφοριακοι,πολεοδομοι].ελαχιστα εσοδα φθανουν στο κραtos.θεσπιστε αντικειμενικα κριτηρια και ηλεκτρονικουs ελεγχουs.οπωs το σκεφτεστε χρειαζεται πολυ προσωπικο πολλα εξοδα και με ρισκο εαν εισπρατετε αυτα που πρεπει.βρειτε μια χωρα που το συστημα τηs θα ταιριαζε για τη χωρα μαs και εφαρμοστε το.Στη πορεια καντε τιs αλλαγεs που θα χρειαστουν.ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ.ξεκινηστε απο τα του οικου σαs.Καθαριστε και μικρηνετε αυτο το θηριο που λεγεται ΔΗΜΟΣΙΟ.Ειναι αυτο που μαs εχει φερει στα προθυρα χρεωκοπιαs.Εαν δεν καθαρισετε το σπιτι σαs δεν το κανετε υγιεs,εντιμο,μικρο,ευελικτο,να ξερετε οτι δε προκειτε να πετυχετε τιποτα.εχετε το σθενοs να συγκρουσθειτε?εαν δεν σπασετε αυγα δε θα κανετε ομελετα.ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:15 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    1.ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΞΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
    2.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΒΣ
    3.ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΠΟΜΠΗ
    4.ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
    5.ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΟΣΟΛΗΨΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
    6.ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ,ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ,ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΓΡΑΦΩΝ
    7.ΑΡΣΗ ΟΛΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
    8.ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣΜΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
    9.ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ OFFSORE ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΝΤΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΛΑΜΟΓΙΑ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:51 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Να ποινικοποιηθεί η φοροδιαφυγή, όπως εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:54 | ΧΑΡΗΣ

    για μενα ο μονος τροπος για να αποφυγουμε την φοροδιαφυγη ειναι να δημιουργηθει <> οχι πιστωτικη, χρεωστικη. για να δουμε μετα ποιος θα κλεβει?

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:55 | ΔΟΥΡΑΚΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

    ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2007
    ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ 2
    ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2008
    ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ 3
    ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2009
    ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ 4

    ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΘΗΡΑΜΑΤΑ ΠΛΗΘΗΝΑΝΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ…Ο ΛΟΓΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΔΑΣΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
    Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΟΣ….. ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ Ο ΚΑΘΕ ΚΥΝΗΓΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕ
    ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ ΟΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΟΣΟ ΗΘΕΛΕ…ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΗΤΑΝ ΕΥΤΕΛΟΥΣ
    ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ….ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΛΙΓΟΙ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΟΥΝ
    ΠΧ ΣΥΛΗΨΗ ΛΑΘΡΟΘΗΡΑ ΜΕ ΘΗΡΑΜΑ ΣΤΟ ΤΖΙΠ..ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 30000 ΖΗΜΙΑ..
    ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΖΙΠ,ΟΠΛΟΥ,ΠΡΟΣΤΙΜΟ,ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΦΥΛΑΚΗΣΗ ΚΛΠ
    ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΩ….ΟΤΙ ΟΜΕΛΕΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΑΥΓΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ..
    ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ….ΘΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
    ΠΧ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΛΠ
    ΑΝ ΠΙΑΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΚΥΝΗΓΟ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ ΠΧ ΠΑΤΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΤΟΥ ΕΝΑΝ ΛΑΓΟ ΤΟΝ ΒΑΖΟΥΝ
    ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΧΟΥΝ ΤΟ ΑΜΑΞΙ, ΤΟ ΟΠΛΟ, ΤΟΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ
    ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΟΓΟ ΤΟΝ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ Ο ΛΑΓΟΣ ΤΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΓΥΡΟ ΣΤΙΣ 30000
    ΚΑΙ OI ΚΥΝΗΓΟΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ……ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒEI ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ…..ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
    MH EΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΚΛΠ…. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΕΠ ΑΥΤΟΦΟΡΟ
    ΝΑ ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ
    ΕΝ ΡΙΠΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:52 | ΝΙΚΟΣ

    ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

    1) NA ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΙΑΤΡΗΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΣΠΙΤΙΩΝ (ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΓΙΑ ΕΞΟΔΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΛΠ)

    2) ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΖΟΓΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΥΤΟΥΣΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΤΟ 10% ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΚΛΙΜΑΚΑ. ΑΥΤΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:59 | ΑΒ

    Κύριε Υπουργέ,
    συμμετέχοντας στη διαβούλευση, ας μου επιτραπεί να προτείνω και ένα επιπλέον άρθρο

    ΑΡΘΡΟ 7
    <>

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
    1. Παρέχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις απονομής της δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση του νομοσχεδίου.
    2. Περί του ότι και οι δικαστικοί υπάλληλοι δικαιούνται προσφυγής και υπάγονται στη δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων,ΔΕΙΤΕ:
    Α. το άρθρο-μελέτη του αξιότιμου κ.Γεωργίου Σκουρλέτου, Προέδρου Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων επί τιμή, με υπέρτιτλο <>, δημοσιευμένο στη Διοικητική Δίκη 15 σελ. 675-6, όπου υπάρχει πλήρης και τεκμηριωμένη ανάλυση του θέματος και μεταξύ των άλλων επισημαίνεται ότι <>
    Β. το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα:
    Στις πρόσφατες κρίσεις (7 Δεκεμβρίου 2009) των δικαστικών υπαλλήλων της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας για πλήρωση θέσεων προϊσταμένων τμημάτων της γραμματείας (που η επικύρωση θα γίνει σύντομα με πράξη του Υπουργού Δικαιοσύνης), στη σύνθεση του δευτεροβάθμιου πενταμελούς υπηρεσιακού συμβουλίου κρίσης συμμετείχαν ΚΑΙ ΠΑΛΙ οι ίδιοι δύο(2) δικαστικοί υπάλληλοι Σ.Ι. και Λ.Χ. που συμμετείχαν και στη σύνθεση του δευτεροβάθμιου πενταμελούς υπηρεσιακού συμβουλίου κρίσης προϊσταμένων τμημάτων της γραμματείας της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας που έγινε στις 20 Μαρτίου 2007 και έκρινε για θέσεις προϊσταμένων τμημάτων ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ δικαστικούς υπαλλήλους χωρίς ωστόσο ο δικαστικός υπάλληλος που θίγεται από αυτή τη διαδικασία κρίσης να έχει το δικαίωμα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια αφού τα υπηρεσιακά συμβούλια θεωρούνται ως δικαστικές αρχές και οι αποφάσεις τους δεν υπόκεινται σε προσφυγή παρότι κατά το άρθρο 52 του κώδικα πολιτικής δικονομίας (Π.Δ. 503/1985, Α 182) οι λόγοι αποχής ή εξαίρεσης δικαστικών λειτουργών ισχύουν και για τους δικαστικούς υπαλλήλους.-

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:31 | Χρήστος

    Άμεσα θέσπιση του <> για όλους τους φορολογούμενους μισθωτούς δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες. Πλήρης διασταύρωση εσόδων και περιουσιακών στοιχείων για όλους και απόδοση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποδεικνύεται ότι δεν δηλώθηκαν στο κράτος. Το μέτρο πρέπει να έχει και αναδρομική ισχύ για όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στην Ελλάδα της ανεργίας και της φτώχειας, δεν γίνεται πλέον κάποιοι να πλουτίζουν εις βάρος όλων.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:22 | deni kladi

    Α.- Φοροδιαφυγή ιδιωτών γιατρών.
    Θα την περιόριζε σημαντικά, αν οι γιατροί αναγκάζονταν να θεωρούν τα συνταγολόγιά τους στις εφορίες, όπως κάνουν οι υπόλοιποι επαγγελματίες με τα διάτρητα τιμολόγιά τους. Αυτό σε συνδιασμό με κάποια διάταξη που θα υποχρέωνε τα φαρμακεία να πωλούν ΟΛΑ τα φάρμακα μόνο με ιατρική συνταγή, θα βοηθούσε σε αρκετά μεγάλο βαθμό στον προσδιορισμό του εισοδήματός τους.
    Β.- Κατευθυνόμενη (αμειβόμενη) συνταγογράφηση.
    Δεν είναι υπερβολή δυστυχώς να λεχθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της συνταγογραφίας των γιατρών, είναι προιόν συναλλαγής τους με τις φαρμακευτικές εταιρείες, με συνέπεια την υψηλή κοστολόγηση των φαρμάκων και την πολυφαρμακία. (στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες). Προτείνω κάποια μέτρα που θα βοηθούσαν στον περιορισμό της.
    α) Ποινικοποίηση των «συμφωνιών» όπως οι παραπάνω αναφερόμενες, με υψηλές ποινές τιμωρίας και κυρίως συνυπευθυνότητα των ιατρικών επισκεπτών και των προισταμένων τους, που συμμετέχουν σ’αυτές.
    β) Υποχρεωτική μείωση των τιμών των φαρμάκων, ανάλογη με το ύψος των ΕΞΟΔΩΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ μετά από έλεγχο των τιμολογίων των φαρμ/κών εταιρειών που αναφέρονται στα παραπάνω έξοδα.
    γ) Απαγόρευση των δήθεν πολυκεντρικών μελετών που οργανώνονται από τις φαρμ/κές εταιρείες και οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν άνετα ΑΙΣΧΡΕΣ και ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΕΣ συμφωνίες κατευθυνόμενης συνταγογράφησης.
    δ) Ελεγχος και έγκριση από τον ΕΟΦ των ταξιδιών συμμετοχής των γιατρών σε «επιστημονικά συνέδρια» εντός ή εκτός Ελλάδας, με έξοδά τους πληρωμένα από τις φαρμ/κές εταιρείες.
    Αυτά και πολλά άλλα…

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:30 | Γιώργος Οικονόμου

    Η φοροδιαφυγή δεν είναι εισπρακτικό θέμα αλλά θέμα δικαιοσύνης. Το κράτος είναι αδηφάγο, ακόμα και αν εξαλειφθεί η φοροδιαφυγή, θα ξοδέψει ακόμα περισσότερα και τα ελλείματα θα αυξηθούν. Επίσης, τα χρήματα αυτά δεν θα πέσουν από τον ουρανό αλλά θα φύγουν από την οικονομία με συνέπεια να μειωθεί η οικονομική δραστηριότητα και τα έσοδα του κράτους να αυξηθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά ταυτόχρονα να μειωθούν από άλλες πηγές.

    Το πιο σημαντικό λοιπον είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να πληρώνει και κάποιος να μην πληρώνει. Καιρός είναι λοιπον να πάνε και κάποιοι φυλακή. Η ελληνική δικαιοσύνη δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε μετανάστες και ναρκομανείς αλλά όλοι οι αξιότιμοι κύριοι που κατακλέβουν το κράτος είναι έξω.

    Συνεπώς: ζημιά του δημοσίου πάνω από ένα ποσό πχ 100χιλ ευρώ να αποτελεί κακούργημα. Φοροδιαφυγή πάνω από 1εκ ευρώ να οδηγεί σε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

    Επίσης για κάποια λειτούργηματα όπως των γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, υποθέσεις φοροδιαφυγής πάνω από πχ 100χιλ ευρώ να οδηγούν σε διαγραφή από τον αντίστοιχο σύλλογο και απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος για 5 χρόνια, αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ποινικές κυρώσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:49 | Artopiadis Lazaros

    Pros apofigi tis forodiafigis
    Se kathe ekdosi apodixeos na didete analoga tis axias tou Bonus meso kartas.Analoga me ton arithmo ton Boni na foroapalagete sto telos tis chronias posostiea.Efcharisto.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 16:32 | man

    Είμαι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ιδιοκτήτης βιοτεχνικής παραγωγικής μονάδας η οποία λειτουργεί αδιάκοπα από το 1950. Δουλεύω στην οικογενειακή μας επιχείρηση από 12 ετών και ως ο άνθρωπος που νιώθει όλη την οικονομική πίεση όλων των τελευταίων 25 ετών θα ήθελα να συνεισφέρω στον διάλογο την εμπειρία μας:

    Όλα τα τελευταία χρόνια το κράτος βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας. Πριν το ευρώ το κράτος έκοβε χρήματα όποτε ένιωθε πίεση εξυπηρετώντας τις ανάγκες του με αποτέλεσμα να φορολογεί έμμεσα όλους τους πολίτες με την επερχόμενη υποτίμηση. Η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ χωρίς να εξυγιάνει τον κρατικό μηχανισμό ο οποίος συνεχώς παρήγαγε ελλείματα τα οποία αθροιστικά έχουν συγκεντρωθεί στο τεράστιο χρέος της χώρας. Με το ευρώ εφαρμόστηκε μία νέα πολιτική με συνεχή επιβάρυνση των εισοδημάτων και των κερδών των επιχειρήσεων, αποκρατικοποιήσεις και πούλημα της δημόσιας περιουσίας για μετρητά, διαχείριση όλων των διαθέσιμων αποθεματικών (πχ των ασφαλιστικών ταμείων) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κάθε λογής πρόσκαιρες ανάγκες. Κάθε χρόνο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για να βρεθούν περισσότερα χρήματα. Τα συσσωρευμένα ελλείματα όμως δεν είναι δυνατόν να κρυφτούν πλέον πίσω από τα πλασματικά στοιχεία που έδιναν οι κυβερνώντες.

    Έρχεται λοιπόν σήμερα το κράτος και μιλάει για νέο φορολογικό νομοσχέδιο, δικαιοσύνη, ισονομία….

    Κύριοι Κυβερνώντες λοιπόν

    -Τα τελευταία 25 χρόνια τα πέρασα στο περιθώριο πληρώνοντας όλους τους φόρους μου και ζώντας με μικρό μέρος από τα χρήματα που παρήγαγε η επιχείρησή μου. Όλα μου τα περιουσιακά στοιχεία τα έχω δηλώσει και είμαι πρόθυμος να ανοίξω όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς
    -Για κάθε 100 ευρώ που ΠΑΡΑΓΩ το κράτος με το ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος καρπώνεται περίπου 25-30 ευρώ ενώ μου μένουν 10-15 ευρώ.
    -Κάθε φορά που έρχομαι σε επαφή με κρατικά φορολογικά όργανα νιώθω υποχρεωμένος να απολογούμαι και να εξηγώ ότι ΔΕΝ είμαι κλέφτης και απατεώνας. Έχω νιώσει το πως οι εφοριακοί με νομότυπο τρόπο εκβιάζουν προκειμένου να δωροδοκηθούν διότι το κράτος τους έχει δώσει το δικαίωμα να ερμηνεύουν το νόμο.
    -Επειδή δεν υπάρχει έλεγχος της αγοράς έχει περιοριστεί ο όγκος πωλήσεων της επιχείρησής μου από ακατάλληλα προϊόντα με αποτέλεσμα να μην είμαι σε θέση να παράγω,να κερδίσω, να επενδύσω να παράγω πλούτο και να εξάγω για μένα και για τη χώρα. Καμία επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί αν δεν έχει μία μικρή εσωτερική αγορά να την στηρίζει.
    -Δεν έχω ζητήσει ποτέ επιδότηση ή άλλη ενίσχυση από το κράτος, αλλά το κράτος φρόντισε να δημιουργήσει με τις επιδοτήσεις ανταγωνιστές χωρίς τεχνολογικό ή άλλο υπόβαθρο, θνησιγενείς επιχειρήσεις οι οποίες όμως δημιουργούν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις υγιείς για όσο διάστημα λειτουργούν και προσπαθούν να κρατηθούν στην αγορά.
    -Πληρώνω όλους τους φόρους μου στην ώρα τους τη στιγμή που εισπράτω μεταχρονολογημένα. Το κράτος έχει νομιμοποιήσει την τοκογλυφία των τραπεζών φαινόμενο μοναδικό στον αναπτυγμένο κόσμο.

    Για το λόγο αυτό ζητώ να θεσμοθετηθούν ΑΠΛΟΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

    1. Να κωδικοποιηθεί όλη η φορολογική νομοθεσία. Να μην υπάρχει περιθώριο ερμηνειών από τα φορολογικά όργανα. Να υπάρξουν ξεκάθαροι κανόνες που να μπορώ να τους ακολουθήσω χωρίς να είμαι ειδικός
    2. Ο λογιστής να είναι συνυπεύθυνος με τον επιχειρηματία για τα δηλωθέντα εισοδήματα. Σε περίπτωση παραπτώματος να χάνει την άδεια του, σε περίπτωση παράλειψης από μέρους του να πληρώνει το λάθος και τα πρόστιμα
    3. Όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί να διασυνδεθούν με τα συστήματα της εφορίας με βάση το ΑΦΜ. Σε περίπτωση όπου υπάρχουν ποσά τα οποία δε δικαιολογούνται να επιλαμβάνεται άμεσα η υπηρεσία.
    4. Να καταγραφεί η περιουσία όλων των φυσικών και νομικών προσώπων. Αδικαιολόγητη αύξηση να οδηγεί στην δήμευση της.
    5. Να καταργηθούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές και να αποδίδονται τα ποσά (και οι φόροι) άμεσα με εμβάσματα. Μόνο η αύξηση της ταχύτητας της κίνησης των κεφαλαίων είναι ικανή να αυξήσει το ΑΕΠ σημαντικά.
    6. Να υπάρχει λογιστικός προσδιορισμός και μόνο των εισοδημάτων. Να υπάρχουν σαφείς κανόνες για την καταχώρηση των εξόδων που να μην υφίστανται καμία αμφισβήτηση προκειμένου να σταματήσει το τέχνασμα των λογιστικών διαφορών από τους εφοριακούς.
    7. Να υπάρξουν λογικοί φορολογικοί συντελεστές σε σχέση με τους συντελεστές που ισχύουν στις γύρω χώρες. Σε διαφορερική περίπτωση αναγκαστικά η παραγωγή θα φύγει από τη χώρα μας και θα κατευθυνθεί στη Βουλγαρία( η οποία είναι εντός της ΕΕ) και τα Σκόπια.
    8. Να καταργηθούν όλες οι παρακρατήσεις, προκαταβολές φόρου ασφαλιστικών εισφορών κτλ. Να απλουστευθούν οι διαδικασίες και να μειωθεί η γραφειοκρατία. Πχ οι μισθοί να αποδίδονται από τις επιχειρήσεις στο 100% των μικτών και εργοδοτικών εισφορών και τυχόν μελλοντικών αποζημιώσεων στον εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος να αποδίδει εισφορές και φόρους του και να γνωρίζει τι του κοστίζει από το μισθό του η λειτουργία του κράτους. Με αυτό το τρόπο θα σταματά αυτόματα η λειτουργία μίας επιχείρησης που δεν αποδίδει εισφορές ή κλέβει εισφορές από τους εργαζόμενούς της.
    9. Να καταργηθεί ο κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων. Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο άλλωστε δεν αναγνωρίζει την ισχύ των διοικητικών προστίμων που απορρέουν από αυτόν.
    10. Να υλοποιηθεί βάση δεδομένων απαιτήσεων από το Δημόσιο. Κάθε δημόσια υπηρεσία σε περίπτωση όπου έχει απαίτηση από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο να αναρτά την απαίτηση στην βάση δεδομένων με βάση το ΑΦΜ. Όλες οι υπηρεσίες να έχουν πρόσβαση στη βάση και να ενημερώνονται αυτόματα καταργώντας το πλήθος των πιστοποιητικών, ενημερωτήτων και λοιπών εγγράφων που διακινούνται σήμερα από τους πολίτες.
    11. Τέλος σταδιακά όλοι οι φόροι να στοχεύουν τις πραγματικές πηγές παραγωγής εισοδήματος και μόνο αυτές.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 15:20 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ

    ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 27/12/2009
    ΚΕ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
    ΜΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 50.000 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ Η Ε 1 Η 2 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟ ΔΥΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΜΕ 5 ΠΑΙΔΙΑ ,ΜΗ ΕΝΗΛΙΚΑ ΜΑΛΙΣΤΑ,ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ 940 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΕΞΟΔΑ ( ΣΠΟΥΔΩΝ -ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ – ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ Κ.Λ.Π).
    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΓΩΜΑΤΟΣ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ 2.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΠΙΣΗΣ.
    ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΓΩΝΕΙΣ ΤΟ ΜΙΣΘΟ Π,Χ ΤΟΥ ΚΟΥ ΛΥΡΙΤΖΗ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ 2.000 ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ 50.000 ΣΥΝΟΛΙΚΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:15 | Din

    Τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση αλλά για να αποδώσουν θα πρέπει να ελέγχονται και οι ίδιοι οι ελεγκτικοί-φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί(βλέπε εφοριακοί) και να τιμωρούνται παραδειγματικά…επιτέλους σ’αυτή τη χώρα!!!
    Δυστυχώς στη χώρα μας πολλά αρνητικά είναι και αποτέλεσμα της ίδιας της νοοτροπίας μας και εκεί επίσης θα πρέπει να εστιάσει το οικονομικό επιτελείο.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:18 | Χρύσανθος Ισαακίδης

    Η φοροδιαφυγή φαίνεται ότι βόλευε πολλούς από αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το πρέπον νομοθετικό και εκτελεστικό περιβάλλον για την αντιμετώπιση της.
    Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το ότι, υπάρχουν χώρες που μπορούν και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα;
    Αν λοιπόν υπάρχει επιτέλους η βούληση για την καταπολέμησή της φοροδιαφυγής, γιατί καταβάλλεται προσπάθεια διαβούλευσης αφού υπάρχουν τόσα διεθνή παραδείγματα και προς αποφυγή αλλά προπαντός προς μίμηση.
    Π.χ. τι κάνουν για την καταπολέμησή της φοροδιαφυγής, στις Οιν. Πολ. της Αμερικής, στη Γερμανία και αλλού;
    Δεν υπάρχουν στους νομικούς επιστήμονες που πλαισιώνουν νομοπαρασκευαστικά τις κυβερνητικές υπηρεσίες, γνώστες του δικαίου των παραπάνω χωρών;
    Αν όχι, σε πολλές περιπτώσεις απουσίας ειδικού συμβούλου στην Ελλάδα και ανεξάρτητα με το θέμα, κλήθηκαν ξένοι σύμβουλοι για βοήθεια.
    Δεν θα μπορούσε και για την καταπολέμησή της φοροδιαφυγής να γίνει το ίδιο;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 13:50 | Στέλιος Σωτηρόπουλος

    Τα όποια μέτρα κατά της φοροδιαφυγής πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα και να είναι σοβαρά. Π.χ. προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης άμεσα και σημαντικό πρόστιμο άμεσα (διαδικασία αυτοφόρου). Την επόμενη φορά οριστικό κλείσιμο (διαδικασία αυτοφόρου) και ποινική δίωξη (η φοροδιαφυγή είναι κλοπή από το κράτος) με τη διαδικασία του αυτοφόρου.

    Τα ανωτέρω μπορούν να εφαρμοσθούν και στις περιπτώσεις νοθείας (τροφίμων, καυσίμων κλπ.)

    Όλα τα άλλα που έχουν εφαρμοσθεί κατά καιρούς δεν έχουν αποτέλεσμα, αφού ο κάθε φοροκλέφτης πηγαίνει στα δικαστήρια, δηλώνει πτώχευση, δεν καταβάλει το πρόστιμο κλπ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:31 | Αντώνης

    Όσα μέτρα και να θεσπιστούν δεν θα αποδώσουν αν δεν υπάρχει σοβαρός έλεγχος στους κλάδους εκείνους που στατιστικά φοροδιαφεύγουν.
    Ο σοβαρός και δίκαιος έλεγχος εφαρμογής της νομοθεσίας σε όλα τα επίπεδα είναι το Α και το Ω για την τήρησή της από τους πολίτες.
    Πιό συγκεκριμένα ο σοβαρός έλεγχος είναι αυτός που θα διπλώσει τον
    φοροφυγά με περισσότερες από μία παραβάσεις χωρίς να γνωρίζει ότι έχει μπει στο στόχαστρο του ελέγχου , και να μην μπορεί με δικαιολογίες και διάφορες άλλες μεθόδους να τον αμφισβητήσει.
    Ποινή σε τέτοιες περιπτώσεις το σφράγισμα της επιχείρησης για 6 μήνες και πάνω .
    Εδώ κάποιος μπορεί να πει για επιπτώσεις που θα έχει η ανωτέρω απόφαση σε απολύσεις προσωπικού κλπ και θα πρέπει να συνυπολογίζεται στο δείγμα ελέγχου,αν και υπάρχουν φοροφυγάδες που το μόνο που θα χαθεί θα είναι το παχυλό εισόδημα του επιχειρηματία και μόνο (γιατροί – δικηγόροι κλπ ) οι δε άλλοι θα συμμορφωθούν με την φήμη των ελέγχων.
    Ο ανωτέρω τρόπος ελέγχου εφαρμόζεται σε άλλες χώρες και έχει τα εξής αποτελέσματα :
    1.Δεν υπάρχει δοσοληψία με ελεγκτές που μπαίνουν γράφουν μία φορολογική παράβαση τα παίρνουν φεύγουν και κάνουν τον φοροφυγά να προσέχει στον μέλλον πως θα φοροδιαφύγει .
    2.Η γνωστοποίηση μόνο τις μεθόδου ή η κοινοποίηση μίας ποινής δημιουργεί ένα αδιόρατο φόβο ότι μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε
    φοροφυγά και ότι μπορεί να είναι ο επόμενος στο στόχαστρο του ελέγχου.
    3.Οι φήμες διαδίδονται με αστραπιαία ταχύτητα με αποτέλεσμα την συμμόρφωση .
    Τέλος θα σας αναφέρω δύο παραδείγματα από την προσωπική μου γνώση :
    1. Φοράω ζώνη ενώ δεν φόραγα ποτέ γιατί έφαγα δύο κλήσεις και τις πλήρωσα γιατί δεν μου τις έσβησε κανείς.
    2. Κάποτε μία επώνυμη επιχείρηση ενδυμάτων μπήκε στο στόχαστρο συντονισμένου ελέγχου ύστερα από πληροφορία ότι έκοβε μισά τιμολόγια .
    Σε μία συγκεκριμένη ημέρα έγινε έλεγχος σε όλους τους πελάτες της σε όλη την Ελλάδα για να έχουν σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία.

    Σημείωση:Αυτός είναι σοβαρός και τεκμηριωμένος έλεγχος, διαφορετικά άν η εφορία έπαιρνε την πληροφορία έπιανε ένα τιμολόγιο έγραφε την παράβαση είναι σίγουρο ότι δεν θα γινόταν τίποτα .

    Το αποτέλεσμα πέρα απο τα πρόστιμα που επεβλήθησαν στην υπόθεση αυτή,
    χιλιάδες καταστήματα σε όλη την Ελλάδα ζήταγαν απελπισμένα τιμολόγια από τους προμηθευτές τους για να καλύψουν εμπορεύματα που είχαν στα καταστήματα τους και δεν είχαν παραστατικά με ανάλογη αύξηση του ΦΠΑ
    και φορολογητέας ύλης.
    Πιστεύω ακράδαντα ότι ο έλεγχος είναι το απόλυτο εργαλείο των αρχών
    για επιβολή του νόμου.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:52 | Κωνσταντάτος Γεράσιμος του ΚΩΝ

    Γνώμη
    Φορολογία εισοδήματος
    Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η μοναδική λύση για οριστική αντιμετώπιση της στέρησης των δημοσίων εσόδων. Πρέπει να γίνει με τρόπο οριστικό και όχι με ημίμετρα.
    Πρόταση
    Από το 2010 και μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουν όλοι υποβάλλει μία αναλυτική κατάσταση των περιουσιακών τους στοιχείων σε όλο τον κόσμο σε μία δεδομένη ημερομηνία
    Μετά 3-4 χρόνια να υποβάλλουν ξανά νέα αναλυτική κατάσταση των όσων έχουν
    Η διαφορά πρέπει να δικαιολογείται με φορολογηθέντα εισοδήματα.
    Αν δεν δικαιολογείται τότε αυστηρό πρόστιμο, γρήγορες διαδικασίες ποινικής δίκης και φυλάκιση ή δέσμευση του περιουσιακού στοιχείου.
    Καμμία ανοχή . Σε κανένα. Και όχι προσωπικά απόρρητα. Στο φως όλα για όλους.
    Τα γράμματα του αλφαβήτου μας είναι 24.
    Ο Χρόνος έχει 24 δεκαπενθήμερα. Ένα για κάθε γράμμα για ομαλή λειτουργία των
    Δ Ο Υ και μηχανογραφήσεων κατά την υποβολή των δηλώσεων(στο μέλλον).
    Υπάρχει αντίλογος σε κάθε αντίρρηση
    Φυσικά θα υπάρχουν τα ετήσια τεκμήρια όπως στο παρελθόν . Αυστηρότερα

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 09:24 | Καμάρας Βασίλειος

    ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΕΚΙΑ.ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩ ΟΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΟΤΙ
    ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΩ.ΠΑΝΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΝΑ
    ΠΕΡΝΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΥΧΝΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΧΑΡΑΣΤΗΡΙΣΤΙΚΟ
    ΤΗΣ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
    ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΗΓΗ Η ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟΙ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.ΔΕΝ
    ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΑΣΤΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΟΤΑΝ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΕΙ
    ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.
    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΟ,ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ
    ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΜΑΛΩΝΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΥΧΝΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ
    ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΖΗΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 08:35 | Παναγιώτης Κονδύλης

    Κε ΥΠ.ΟΙΚ.ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ.

    -ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ, ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚ. , ΓΙΑ ΟΣΑ ΜΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟΝ ΒΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΘΕΝΟΣ. ΣΤΑ ΝΕΑ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    -ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΜΗ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΟΠΩΣ Π.Χ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΛΠ.
    -ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΚΑΙ ΕΔΩ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ, Π.Χ ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ή ΑΣΦ. ΤΑΜΕΙΩΝ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 07:19 | Παναγιώτης Κονδύλης

    =ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚ. ΜΟΝΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ [ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ] ΘΕΜΑΤΑ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΡΑΞΕΤΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΟΒΑΣΘΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ.
    ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΩΝΥΜΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ, ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ, ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟ/ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ BLOGS.
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΠΟ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ.
    ΣΧΕΤΙΚΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ.

    http://208.43.109.205/reporter.gr/Απόψεις/Από-θέσεως/Άγγελος-Στάγκος/item/139419

    – Να οργανωθούν οι συνεπείς πολίτες για να προκαλούν πολιτικό κόστος όταν αγνοούνται

    Άγγελος Στάγκος

    Υπάρχει μία κατηγορία πολιτών, που ενώ στις περισσότερες ευνομούμενες και συγκροτημένες χώρες αποτελούν την σπονδυλική στήλη των κοινωνιών τους, στη χώρα μας δεν εκπροσωπούνται από κανένα. Και όχι μόνο δεν εκπροσωπούνται αλλά χαρακτηρίζονται πλέον ως οι «αγαθοί» ή και «χαζοί», άξιοι της μοίρας τους και της γενικής καταφρόνιας, αφού τον τόνο στην ελληνική κοινωνία τον δίνουν πλέον οι μάγκες, οι νταήδες, οι αεριτζήδες, τα λαμόγια και οι δημοσιοσχετίστες με τα φιδίσια σώματα. Τους βλέπουμε συνεχώς και παντού και αυτοί αναμφισβήτητα έχουν πάρει το πάνω χέρι, για να φτάσουμε βέβαια εδώ που φτάσαμε. Στο σημείο της έσχατης παρακμής σχεδόν.///////////////////////////////

    Πρόκειται για τους πολίτες που κάνουν κανονικά και ευσυνείδητα τη δουλειά τους, προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους που δεν φοροδιαφεύγουν , ούτε φοροκλέβουν, που αποπληρώνουν τα δάνειά τους και πάντως φροντίζουν να μην ξανοίγονται πολύ πέρα από τις δυνατότητές τους///////////////////////////////

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 04:27 | Χρήστος

    Η φοροδιαφυγή είναι κλοπή πόρων από το κοινωνικό σύνολο. Τι συνέπειες έχει κανείς όταν συλληφθεί να κλέβει π.χ. μία τράπεζα; Δεν εξηγείται η αυστηρότητα των νόμων για υπεξαίρεση χρημάτων από μια εξαιρετικά κερδοφόρα ιδιωτική επιχείρηση και η επιείκεια που επιδεικνύεται , όταν αυτό γίνεται στα ταμεία του κράτους. Να υπαχθεί στην ίδια κατηγορία η φοροδιαφυγή , καθώς και η μη απόδοση του ΦΠΑ. Ακόμη να τιμωρείται ως συνεργός για την τέλεση του αδικήματος της κλοπής και αυτός που δεν ζητάει απόδειξη παροχής υπηρεσιών ή αγοράς αγαθών.
    Να είναι στη διάθεση του κάθε πολίτη μέσω του διαδικτύου το ετήσιο εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία οποιουδήποτε φορολογούμενου φυσικού ή νομικού προσώπου. Τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία δε μπορεί να είναι προσωπικά δεδομένα. Άλλωστε για να ζητήσει κανείς σύνδεση με οποιαδήποτε εταιρία κινητής τηλεφωνίας δεν προσκομίζει το εκκαθαριστικό της εφορίας;
    Η φύλαξη των αποδείξεων με στόχο την έκπτωση του καταβλητέου φόρου τα λαιπωρεί χωρίς νόημα εκατομύρια φορολογούμενους και προσθέτει μια ανούσια γραφειοκρατική διαδικασία, καθώς και άπειρες εργατοώρες για τον έλεγχό τους απο τα αρμόδια όργανα, που θα μπορούσαν να διατεθούν για συχνότερους ελέγχους της αγοράς.
    Υποχρεωτικός τιμοκατάλογος των ελεύθερων επαγγελματιών με όρια τιμών για κάθε δυνατή εργασία που προσφέρουν, ώστε να είναι δυνατός ο προσδιορισμός του κόστους για κάθε εργασία απο τους πολίτες, αλλά και τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
    Επειδή η φοροδιαφυγή σχετίζεται πολύ με τις οικοδομικές δραστηριότητες, να είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες απο τούδε και στο εξής να φυλάσσουν για ένα χρονικό διάστημα τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για κάθε είδος εργασίας στην οικοδομή τους με αναλυτικά στοιχεία των επαγγελματιών που εργάστηκαν σ’ αυτήν. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους να κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους με βάση την ημερομηνία που εκδόθηκε η άδεια της οικοδομής κάνοντας διασταύρωση και επαλήθευση των εργασιών που έγιναν, απο ποιούς και με ποιά αμοιβή.
    Η φιλοσοφία των ελέγχων θα πρέπει να στηρίζεται στην αρχή: Βλέπω ένα τελεσμένο έργο και αναζητώ αυτόν ή αυτούς που το υλοποίησαν. Υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά για τις υπηρεσίες που παρείχαν και τις αμοιβές που καταβλήθηκαν; Αν πάρω τυχαία ένα συνταγολόγιο ασφαλισμένου και δω τους γιατρούς που το υπογράφουν δε μπορώ να ελέγξω , αν υπάρχει παραστατικό για την αμοιβή τους τη συγκεκριμένη ημερομηνία και αν είναι συμβατή με τα όρια αμοιβών που έχει καθορίσει στον τιμοκατάλογό του;
    Αν υπάρχει το τέλος μιας δίκης με βεβαιωμένους τους τάδε συνηγόρους και γνωστό το χρόνο ενασχόλησής τους με την υπόθεση , καθώς και το ύψος της αμοιβής τους για τέτοιου είδους υποθέσεις δεν μπορεί να ελέγξει κανείς αν κόπηκαν τα απαραίτητα παραστατικά αμοιβών τους;
    Αν δω βαμμένη μια οικοδομή δε μπορώ να αναζητήσω αυτόν που την έβαψε και την αμοιβή του, όταν γνωρίζω, με βάση τον τιμοκατάλογό του, το κόστος για κάθε τετραγωνικό;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 00:40 | νικοσ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΦΠΑ
    ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΒΑΡΟΣ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟ ΦΠΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΟΝ ΒΛΕΠΟΥΝΕ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΑ ΚΕΛΑΙΔΑΝΕ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 23:39 | taxveto@gmail.com

    Και οι δύο τελευταιοι σχολιαστές «συμπλέουν» με τις on line διασταυρώσεις σε real time .Αυτη ειναι η πεμπτουσία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.Ειμαι Επαγγελματίας Φοροτεχνικός κοντά 30χρόνια ,ασ κάνει η Πολιτική Ηγεσία την υπερβαση.
    Χ.Γ.Κ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 23:01 | ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΥΜΠΡΑΣ

    Η εφαρμογή οποιονδήποτε κανόνων κριθεί σκόπιμο να θεσπιστούν για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,θα στηριχθεί αναγκαστικά στα ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας,τουτέστιν τους εφοριακούς. Όταν όμως τα όργανα αυτά είναι στην πλειονότητά τους διεφθαρμένα ή τουλάχιστον συναλλασσόμενα με τον ελεγχόμενο, πως είναι δυνατό να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή?
    Νομίζω πως αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία οποιουδήποτε μέτρου, η θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας για την πάταξη της διαφθοράς.
    Προτείνω, οι αποδεδεδειγμένα δωροδοκούμενοι κρατικοί λειτουργοί να τιμωρούνται με φυλάκιση της οποίας δεν θα επιτρέπεται η εξαγορά.Γιατί, ενώ τα χρηματικά πρόστιμα δεν τα φοβάται κανείς,το ενδεχόμενο να παραμείνει για μεγάλο διάστημα στη φυλακή θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά.