Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 20:00 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ

    κ. Υπουργέ

    Για άμεση αύξηση των κρατικών εσόδων προτείνω την αύξηση της παρακράτησης του φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπου εφαρμόζεται (π.χ. δικηγόρους) από 15% σε 20% ή 25%.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 20:53 | Γιώργος Μ

    Η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα τελείωσε.

    Από εδώ και στο εξής κάθε νέος φόρος που θα μπαίνει θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για το Δημόσιο. Για να μην πώ ότι και η διατήρηση φόρων στα σημερινά επίπεδα θα έχει τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα.

    Απλώς, γιατί με μειωμένα εισοδήματα, οι Έλληνες δεν μπορούν πια να πληρώσουν ούτε τους υφιστάμενους φόρους.

    Τουλάχιστον οι Έλληνες που δηλώνουν εισόδημα.

    Γιατί υπάρχουν και οι «άλλοι» που δεν δηλώνουν.

    Εκεί, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια είσπραξης.

    Το βασικότερο όμως, είναι οι περικοπές δαπανών. Γιατί έτσι μπορεί κάποτε να αποπληρωθεί το Δημόσιο χρέος.

    Έχει υπολογίσει κανείς πόσο είναι το Δημόσιο χρέος?

    Γύρω στα 300 δισ. το φανερό, καμιά 50αριά δισ. το κρυφό και καμιά 500αριά το αναλογιστικό έλλειμα των ταμείων (κι αυτό δημόσιο χρέος είναι – μιας και το έχει κλέψει μεν, το εγγυάται δε, και σαφώς πρέπει να το επιστρέψει το κράτος).

    Συνολο 850 δισ., (περίπου 340% του ΑΕΠ) το οποίο για να αποπληρωθεί, σε 30 χρόνια ας πούμε, με ένα αισιόδοξο επιτόκιο του 5%, που ισχύει σήμερα αλλά δεν γνωριζουμε σ’ αυτό το βάθος χρόνου τι γίνεται, χρειάζονται 55 δισ. τοκοχρεολύσια ετησίως.

    Δηλαδή όλα τα ετήσια έσοδα του Δημοσίου σήμερα, χωρίς επίσης να υπολογίζουμε ότι αυτά μπορεί να μειωθούν λόγω ύφεσης.

    Πράγμα που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή με το πιο αισιόδοξο σενάριο, δεν περισσεύει ούτε ευρώ για να πληρώσει το κράτος μισθούς Δημοσίων, να κάνει δημόσιες επενδύσεις, αγορές όπλων κλπ.

    Επομένως, μόνο με περικοπή δαπανών τουλάχιστον 50% και αντίστοιχα αύξηση εσόδων από φοροδιαφυγή άλλο 50% μπορούμε να αρχίσουμε ΤΩΡΑ (αύριο θα είναι αργά), για να ξεμπερδέψουμε σε 30 χρόνια.

    Μήπως να γίνουμε μετανάστες κάπου που δεν χρωστάνε της Μιχαλούς?

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 19:30 | MP

    το κρατος θελει να αρμεγει μια αγελαδα συνεχως, χωρις να φροντιζει να της δινει και λιγο χορταρακι.
    Σε λιγο (ισως και φετο)κοντευει να τη σφαξει και να τη φαει.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 19:30 | MP

    υπαρχει αναντιστοιχια των μεγαλων φορων που διεκδικει το κρατος απο τον πολιτη με την κακη ποιοτητα των παρεχομενων υπηρεσιων του κρατους προς τον πολιτη.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 19:59 | Χ-Στέφανος Κ.

    Προτείνω την πλήρη και ολική ένταξη των ήδη βρισκομενων στην Ελλάδα μεταναστών (νόμιμων ή μη) στο φορολογικό & ασφαλιστικό μας σύστημα.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:11 | Κατερίνα

    Προτείνω να επιβληθεί πόθεν έσχες και τεκμήρια σε όλους τους πολίτες συμπεριλαμβανομένων και των αλλοδαπών που ζουν πλουσιοπάροχα χωρίς να πληρώνουν το φόρο που πραγματικά τους αναλογεί.Να μειωθούν οι μισθοί των βουλευτών στο μισό καθώς κι οι δαπάνες στο δημόσιο τομέα. Να κοπούν τα παράλογα επιδόματα π.χ. οδοιπορικά ενώ εργάζονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.Πόσες φορές θα πληρώνουμε για την ακίνητη περιουσία μας; Δεν είναι δικαίωμά μας που προστατεύεται από το σύνταγμα;Ας δοθεί επιτέλους η αρμόζουσα προσοχή στα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Πού αποσκοπεί αυτή η παράλογη φοροεπιδρομή;Έχω ένα εισόδημα από ακίνητο και το μισό ποσό πηγαίνει στο κράτος χωρίς να μου παρέχονται οι ανάλογες υπηρεσίες(φτωχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακατάλληλοι δρόμοι, ασφάλεια κ.τ.λ.) Οι χαμηλοσυνταξιούχοι με εισόδημα από ακίνητα είναι δίκαιο να φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες;

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:22 | Μαρία Βρανίκου

    Η Ελλάδα σαν χώρα πολυπολιτισμική είναι παράλογο να έχει ως δημόσιους υπαλλήλους όλους τους ορθόδοξους ιερείς και τους υπαλλήλους των Μητροπόλεων. Είναι καιρός η εκκλησία να πληρώνει τους εργαζομένους της, όπως κάθε εργοδότης, και το κράτος να προσμετράει στο υπαλληλικό του προσωπικό τους υπαλλήλους που πράγματι εργάζονται στο δημόσιο τομέα.

    Ο φοροεισπρακτικός και ελεγκτικός μηχανισμός έχει καταρρεύσει από τις πολιτικές επιλογές:

    Α)Δεν μπορεί οι Κυκλάδες, η βαριά βιομηχανία του ελληνικού τουρισμού, να αποτελούν φορολογικό παράδεισο, γιατί η μόνη ΔΟΥ Α΄τάξης στο χώρο είναι η ΔΟΥ Σύρου, πράγμα πρωτοφανές σε όλη την ελληνική επικράτεια.
    Β)Μια υπόθεση από τη στιγμή που επιλέγεται για έλεγχο, με τα τόσα δεκαήμερα που δίνονται στα διάφορα στάδια του ελέγχου, καθυστερεί πολύ να τελειώσει.
    Γ) Ο κατακερματισμός των οικονομικών υπηρεσιών (ΔΟΥ, ΠΕΚ, ΔΕΚ, ΣΔΟΕ)και αυξάνει τις δαπάνες και αποδυναμώνει τις ΔΟΥ από προσωπικό. Πολλές φορές στέλνονται δελτία πληροφοριών στις ΔΟΥ για διασταύρωση στοιχείων και αυτά περιφέρονται από τη ΔΟΥ στα Ελεγκτικά Κέντρα και είναι άγνωστο πού θα καταλήξουν.Όλα αυτά καθυστερούν τον έλεγχο των επιχειρήσεων.
    Δ)Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν, στην πλειονότητα των ΔΟΥ, Υποδιευθυντές Ελέγχου και Φορολογίας, τη στιγμή που υπάρχουν Προϊστάμενοι Τμημάτων και Επόπτης Ελέγχου. Έτσι αποδυναμώνονται οι ΔΟΥ από ενεργό προσωπικό και επιβαρύνονται οι δαπάνες του κράτους.

    Οι οικονομικοί υπάλληλοι έχουν πολύ φόρτο εργασίας,πολύ άγχος, που δεν το έχουν άλλοι υπάλληλοι και δικαιούνται μεγαλύτερες αμοιβές.Όταν μιλάμε για αναμορφωμένες και αναβαθμισμένες οικονομικές υπηρεσίες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι καλά αμειβόμενοι οικονομικοί υπάλληλοι. Τουλάχιστον αυτό ισχύει σε όλα τα σύγχρονα κράτη. Όσο για τους επίορκους υπαλλήλους του κλάδου να μην υπάρχει επιείκεια και να μην ταυτίζονται στα μάτια του κόσμου με όλο τον κλάδο. Να μην περικοπούν τα επιδόματα, να παγώσουν οι αποδοχές των οικονομικών υπαλληλων εν όψει της κρίσης και ας φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις και για το 2009 για το 50% των ΔΙΒΕΕΤ. ΟΜΩΣ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ.

    Όσον αφορά τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στις διάφορες επιτροπές να μην αμείβονται χωριστά, γιατί η συμμετοχή τους σε αυτές γίνεται λόγω των γνώσεων που έχουν από το αντικείμενο της εργασίας τους και γιατί οι συνεδριάσεις διεξάγονται μέσα στο ωράριο εργασίας τους. Ως εκ τούτου λείπουν από την εργασία τους, προκειμένου να παραστούν στη συνεδρίαση της επιτροπής.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:33 | ΧΡΗΣΤΟΣ Λ.

    Προτείνω τα παρακάτω:

    1. Μείωση βουλευτών από 300 σε 200 (προβλέπετε ήδη από το Σύνταγμα 200 έως και 300) και καταβολή 12 μισθών (όχι δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα κλπ). Άμεση μείωση έτσι κατά 33,33% (θαύμα;). Όλοι να εκλέγονται από τον λαό, όχι λίστες, όχι μαϊμουδιές.

    2. Δώδεκα υπερνομαρχίες ή Περιφέρειες (όπως θέλετε) και 300 Δήμοι. Αποτέλεσμα: τεράστια μείωση κόστους δαπανών για αμοιβές Νομαρχιακών – Δημοτικών Συμβούλων, Αντινομαρχών, Αντιδημάρχων κλπ.
    Προϋπόθεση, τα ολιγομελή Συμβούλια των ανωτέρω.

    3. Ταμειακές μηχανές παντού:
    π.χ.γιατροί, δικηγόροι,μηχανικοί, ταξί, περίπτερα

    4. Φοροδιαφυγή = κλοπή δημοσίων οικονομικών = κακούργημα
    (άμεση ανάκληση άδειας του ελεύθερου επαγγελματία, εφόσον αποδειχθεί δικαστικώς ή του πολιτικού που θα βλάψει το Δημόσιο συμφέρον). Προϋπόθεση = να εφαρμόζονται οι νόμοι και να ελέγχεται κάθε υπουργική απόφαση από ειδικό σώμα της Βουλής (με συμμετοχή νομικών και άλλων ανθρώπων εκτός κοινοβουλίου και κομμάτων)

    5. Ανεξάρτητη, αυτοδιοικούμενη δικαιοσύνη.

    6. Αφορολόγητο ιδιωτών (να θεωρείται ως μία οικονομική μονάδα, δηλ. ν’αφαιρούνται τα έξοδα – αγορές με αποδείξεις κλπ- και ότι μένει τα παρακάτω)

    έως 15000 = 0%
    έως 20000 = 8%
    έως 25000 = 15%
    έως 30000 = 20%
    έως 35000 = 30%
    έως 40000 = 35%
    έως 50000 = 40%
    έως 70000 = 45%
    από 70000 + = 50%

    7. Αποκρατικοποιήσεις κάθε είδους επιχείρησης πλην κοινής ωφέλειας (πχ νερά)

    8. Αφορολόγητο επιχειρήσεων (τραπεζών, κλπ)
    40%
    Μέχρι να τελειώσει η λεγόμενη κρίση ο φόρος στο 50% (πχ 2 έτη)

    9. Αφορολόγητο ελεύθερων επαγγελματιών
    30% έως 50000 με αφορολόγητο όσο και οι αποδείξεις
    (υπάρχει και το ρίσκο μη ξεχνάμε)
    40% από 50000 +

    Αυτά για την ώρα, θα προτείνω και άλλα αργότερα (ως καλός Πολίτης)

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:19 | ΑκμΠ

    Κύριοι !

    Κατ’ αρχήν θα ήθελα να αφιερώσω σ’ όλους τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ που εκλέγονται και ορκίζονται να διαφυλάττουν τον δημόσιο πλούτο δύο κλασσικά φιλοσοφικά αποφθέγματα αρχαίων στοχαστών:

    Αν θέλεις να κάνεις κάποιον πλούσιο μην του προσθέτεις χρήματα, να του αφαιρείς επιθυμίες – δαπάνες-. (Επίκουρος).
    Ούτε το χρυσάφι είναι χρήμα, αν ο κάτοχος του δεν ξέρει να το χρησιμοποιεί. (Ξενοφών).

    Η μερίδα του λέοντος των εισπραττόμενων φόρων πάει για μισθούς, επιδόματα, υπερωρίες, συντάξεις κλπ εισπράξεις των υπερβολικά υπεράριθμων και αντιπαραγωγικών δημοσίων υπαλλήλων (έχουμε 4 φορές περισσότερους απ’ ότι χρειάζονται) Το δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας έγινε ένα αδηφάγο τέρας που γιγαντώνεται καθημερινά με απρόβλεπτες συνέπειες και βαρίδι πνιγμού για τους πολίτες με την υπερέξοδά του.
    Τα κρατικά μονοπώλια παράγουν πλούτο μόνον …για τους εργαζόμενους σ’ αυτά και για τις εθελούσιες εξόδους τους.

    Ποιος όμως είναι υπεύθυνος γι’ αυτά ?

    Οι κάθε είδους πολιτικοί. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ. Αυτοί τους διόρισαν και συνεχίζουν να διορίζουν.
    Να αναλάβουν λοιπόν ΑΜΕΣΩΣ και χωρίς παραπλανητικές δικαιολογίες το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥΣ κόστος. Η ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ του δημοσίου χρήματος είναι επίσης κολάσιμη πράξη.

    Οι βουλευτές θα πρέπει να περιορίσουν την αποζημίωσή τους κατά 30-40% και ΤΙΠΟΤΑ άλλο (όχι αμάξια των 70.000 Ε, όχι επιδόματα για επιτροπές, όχι αποζημιώσεις για τηλ. τέλη κλπ). Επίσης δεν χρειάζονται 300, και 200 θα ήταν υπεραρκετοί.

    Να καταργήσουν αμέσως ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τα επιδόματα κλπ του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (όχι 4.000 Ε μηνιαίως οδηγός υπουργού, όχι 16 ετήσιους μισθούς στην Βουλή, όχι 100.000 Ε ετησίως εργάτης του ΟΛΠ, όχι συντάξεις μαμούθ για τον δημόσιο τομέα, σε σχέση με τις όλων των άλλων ταμείων). Έχουν επίσης υπερβολικά προνόμια: ισοβιότητα, αμετάθετο και – ανήκουστο στον κόσμο – δικαίωμα απεργίας. Αν ορισμένοι πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι λιγότερα των προσόντων τους, μπορούν κάλλιστα να παραιτηθούν, δεν τους κρατά κανείς.

    Το δημόσιο καταναλώνει υπερβολικά περισσότερα απ’ ότι αξίζει, παράγει και προσφέρει στους πολίτες. Αυτό λοιπόν ΠΡΩΤΟ πρέπει να ματώσει και να πληρώσει. Εδώ το κόστος είναι ΜΟΝΟ πολιτικό τίποτ’ άλλο.
    Η ΕΕ και όλοι οι οικονομολόγοι συμφωνούν στην άμεση και δραστική περικοπή των υπέρογκων δαπανών του δημοσίου, και όχι σε αύξηση φόρων, ειδικά σε συνθήκες ύφεσης μπορεί να οδηγήσουν και σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας. ΤΟΛΜΗΣΤΕ !!

    Η ακατάσχετη αιμορραγία των υπέρογκων δαπανών δεν θα σταματήσει με τσιρότα μείωσης 4-5% και την περιστασιακή μετάγγιση αμφιλεγόμενων εισπρακτικών μεθόδων. Πρέπει να σταματήσετε την αιμορραγία πλήρως και αποφασιστικά, όχι ΜΕΡΕΜΕΤΙΑ !!

    Να πληρώσει επίσης κανονικά όλους τους αντιστοιχούντες φόρους της η Εκκλησία. Να μην χειροτονεί ο κάθε μητροπολίτης όποιον θέλει για εφημέριο, ή αν το κάνει να τον πληρώνει αυτόν και την σύνταξή του η Εκκλησία και ΟΧΙ το κράτος. ΟΧΙ παπάδες δημόσιοι υπάλληλοι. ΦΘΑΝΕΙ. Η Εκκλησία έχει τεράστιο πλούτο, να τον χρησιμοποιήσει.

    Όλοι οι μισθοί, αμοιβές, επιδόματα κλπ (ποδοσφαιριστών, μηχανικών κλπ) να φορολογούνται βάσει της κλίμακας που ισχύει για ΟΛΟΥΣ. Επίσης καταργήστε τους ειδεχθείς φόρους υπέρ ΤΡΙΤΩΝ και ανοίξτε ΟΛΑ τα κλειστά επαγγέλματα.

    Οι αγρότες είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην επιδοτούνται από το κράτος. Να ασφαλίζονται μόνοι τους και να πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με τους ΙΔΙΟΥΣ όρους όπως ΟΛΟΙ οι άλλοι επαγγελματίες.

    Αν εφαρμοστούν τα παραπάνω σε δύο χρόνια θα έχουμε και πλεονάσματα.
    Φθάνουν πλέον η φοροεπιδρομές, φοροτρομοκρατίες και παραπλανήσεις για τους υπεύθυνους της κατάντιας μας.
    Τα δεινά, κατά 90%, πηγάζουν από το απίθανα σπάταλο και αδηφάγο δημόσιο και τις σχέσεις του με εκκλησίες, αγρότες και διάφορες ισχυρές ομάδες συμπολιτών μας. Έλεος !
    Τακτοποιήστε λοιπόν πρώτα αυτά που έχουν ΜΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ και μετά, αν αυτά δεν αρκούν, συζητήστε για αυξήσεις φόρων.
    Έχετε και το πεπόνι και το μαχαίρι.

    Σχετικά δε με τις αποδείξεις μας κάνατε όλους ΑΜΙΣΘΟΥΣ δημ. υπάλληλους (και ΣΔΟΕ και γραφιάδες) για το αφορολόγητό μας. Σημειώστε δε ότι το 90% αυτών θα είναι από τις επιχειρήσεις που ΠΑΝΤΑ δίνουν απόδειξη (Σούπερ μάρκετ κλπ) και εντός 4-5 μηνών θα έχουν καλύψει οι περισσότεροι το απαιτούμενο όριο τους και μετά να δείτε το γλέντι της αγοροπωλησίας τους. Ήδη έχει αρχίσει δειλά δειλά. Ενώ θα μπορούσατε να αφήσετε τα αφορολόγητα ως έχουν, προσδιορίζοντας τις κατηγορίες εκείνες που θεωρείτε ότι αποκρύπτουν εισοδήματα δίδοντας πραγματικά κίνητρα για την συλλογή τους με σεβαστή έκπτωση από το εισόδημα ή τον φόρο. Τώρα μας βάζετε αγγαρεία και τιμωρία –να μαζεύουμε και να καταχωρίζουμε-. Μήπως πιστεύετε ότι αυτά δεν έχουν ΠΟΛΙΤΙΚΟ κόστος ?? Για σκεφθείτε το καλά, ή επειδή δεν αγγίζει το δημόσιο δεν του δίδετε την πρέπουσα σημασία ??

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:38 | Ιουλία

    Είναι δίκαιο άνεργη με ποσοστό αναπηρίας 67% κι άνω με ετήσιο εισόδημα από ακίνητο να φορολογείται ως ελεύθερος επαγγελματίας; Σημειωτέον ότι το ακίνητο είναι νοικιασμένο σε εταιρία και δεν μπορείς να αποκρύψεις το πραγματικό ποσό (για να προλάβω κάποιους που θα πουν ότιφοροδιαφεύγει) κι επιπλέον δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανένα ώστε να δηλώσεις μικρότερο ποσό. Αν χρειαστεί νοσηλεία πρέπει να πληρώσει παρόλο που κάθε χρόνο πρηρώνει ένα σεβαστό ποσο σε φόρους χωρίς να της παρέχονται και οι ανάλογες υπηρεσίες.Είναι δίκαιο να πληρώνει φόρο ακίνητης περιουσίας για ακίνητα που της άφησαν οι γονείς της; Γενικότερα είναι δίκαιο να πληρώνουμε για τα ακίνητά μας; Μήπως θέλουν να μας αναγκάσουν να τα πουλήσουμε; Σε τι αποσκοπούν τέλοςπάντων;
    Πόθεν έσχες σε όλους και τους αλλοδαπούς που κατέχουν ακίνητα και λογαριασμούς σε καταθέσεις χωρίς να κάνουν φορολογική δήλωση ή δηλώνουν μικρό ποσό.
    Να μειωθούν άμεσα στο μισό οι μισθοί των βουλευτών δίνοντας αυτοί πρώτα το καλό παράδειγμα. Να μειωθούν οι υπάλληλοι στους δήμους και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς είναι περισσότεροι απο αυτούς που χρειάζονται και να κοπούν τα επιδόματα που παίρνουν για οδοιπορικά ενώ κατοικούν κοντά στο χώρο εργασίας τους.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 17:27 | ΒΛΑΧΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ

    Πρόταση για το σχέδιο σχετικά με τη συλλογή των αποδείξεων και τις πληροφορίες σχετικά με τις μαγνητικές καρτες με τα ΑΦΜ.Το σχέδιο αυτό όπως όλοι καταλαβαίνουν,γίνεται για ωφεληθούν οικονομικά καποιες εταιρείες,και όλα αυτα βέβαια σε βάρος των επιχειρήσεων που πρέπει να υποχρεωθούν στην αγορά αυτών των μηχ/των και εις βάρος των λογιστών,που όπως πάντα θα χρεωθούν με πρόσθετη δουλειά και υποχρέωση να τρέχουν να υποβάλουν δηλώσεις.Και όλα αυτά γιατί το κράτος είναι ανίκανο να βάλει τους υπαλλήλους του να δουλέψουν όπως πρέπει και είναι ανίκανο να ελένξει την κατάσταση.Είναι επίσης γνωστό ότι αδυνατεί να κάνει επαρκή ελεγχο των συγκεντρωτικών καταστάσεων που στελνουμε 1 φορά το χρόνο,θα ελεγχει τις τριμηνιαίες?Τα πράγματα είναι πιο απλά,αν πραγματικά θέλει να πιάσει τους παρανομούντες.Να εξιχρονίσει το απαρχαιομένο λογισμικό προγραμμα του TAXIS,να υποχρεώσει όσους κόβουν λιανική,είτε είναι εμπορικές επιχειρήσεις είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες να τηρούν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους,με φορητές ή σταθερές συσκευές,και να έχουν την υποχρέωση να συνδέονται αν δεν είναι μόνιμα συνδεδεμένοι, με το TAXIS μια φορά την ημέρα ώστε το συστημα να παίρνει αυτόματα τα στοιχεία για το τι εκοψαν.Τέλος να υποχρεώνει όπως και σήμερα τους φορολογούμενους σε συλλογή αποδείξεων για να ισχύει το αφορολόγητο,μόνο που το μοναδικό που θα δηλώνουν θα είναι ένα συνολικό ποσό που θα ισούται με το αθροισμα αυτών.Ετσι θα υποχρεώνονται όλοι στο να κοβουν αποδείξεις,οι πολίτες δεν θα ταλαιπωρούνται και το Υπουργείο θα ξέρει καθε στιγμη ποιος φοροδιαφεύγει και ποιος όχι!!

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 17:26 | Βασίλειος Π

    11 βασικές μεταρρυθμίσεις θα μειώσουν τις αλόγιστες δαπάνες του κράτους:

    1) Διοικητική μεταρρύθμιση – Αντιπροσώπευση: συγχώνεση δήμων σε επίπεδο παλαιών επαρχιών των νομών και κατάργηση των νομαρχιών με τη συντήρηση των προς μείωση περιφερειών (χωρίς νέους διορισμούς και με δραστική μειώση των προς εκλογή αντιπροσώπων : αριθμός δημάρχων – αντιδημάρχου 1 και μόνο 5 μελών δημοτικών συμβουλίων).

    2)Μεταρρύθμιση στην Δημόσια Διοίκηση, περιορισμός Υπουργέιων, κατάργηση Επιτροπών και Διοικητικών αρχών (κατάργηση επιδομάτων, αριθμού μελών διοικητικών αρχών) λειτουρκικά έξοδα.

    3) Μεταρρύθμιση στην ΠΑιδεία ¨Κατάργηση/συγχώνευση Πανεπιστήμιων, σχολών, τμημάτων (δραστικός περιορισμός).

    4) Περιορισμός των ενόπλων δυνάμεων/αμυντικές δαπάνες

    5) περιορισμός της συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων στην αγορά φαρμάκων

    6) Αγροτική μεταρρύθμιση περιορισμός των επιδοτήσεων και υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση της παραγωγής των αγροτών

    7) Δανεισμός του κράτους μέσω της Κεντρικής Τράπεζας με το ελάχιστο δυνατό επιτόκιο

    8) Διάκριση μεταξύ φοροδιαφυγής και χρηματοοικονομικού εγκλήματος
    φορολόγηση του συνόλου αυτών που φοροδιαφεύγουν με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία (κινητή και ακίνητη περιουσία) – δέσμευση των χρημάτων από χρηματοοικονομικό έγκλημα

    9) Εκκλησιαστική περιουσιά (φορολόγηση ή παραχώρηση της στο Κράτος προς πώληση)

    10) Πώληση δημόσιων εκτάσεων για τη δημιουργία άρτια δομημένων νέων πόλεων /οικισμών δίπλα στις ήδη υπάρχουσες πόλεις

    11) Μεταρρύθμιση στη διαχείριση των Κοινοτικών Κονδυλίων : Διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για τον περιορισμό της Ελληνικής συμμετοχής στα Κοινοτικά έργα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα στο 20%

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 17:22 | Κωνσταντίνος

    (άπτεται οικονομικών θέμάτων)
    Επιτέλους πότε θα παυσει το κλείσιμο των δρόμων? Εφαρμόστε χωρίς φόβο πολιτικού κόστους (το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα θετικό ),τον σχετικό Νόμο ή κάντε τον πιό σαγή εάν απαιτείται.Ελέγξτε τα ΜΜΕ για τον τρόπο που μεταδίδουν σχετικές ειδήσεις (πχ ζεσταινουν τα τρακτέρ τις μηχανές τους ) και επιβάλετε τις προβλεπόμενες ποινές ,τόσο στους συνδικαλιστές που προκαλούν (παρανομούν ),όσο και στους δημοσιογράφους.Αυτί δεν είναι <>,ούτε περιορισμός της ελευθερίας του λόγου .Αντίθετα, η μη εφαρμογή του Νόμου που έχει ψηφιστεί από δημοκρατικά εκλεγμένο Κοινοβούλιο,είναι καταπάτηση των ελευθεριών των μελλών της οργανωμένης κοινωνίας.Σκεφθείται και τη ζημία που υφίσταται η Εθνική Οικονομία.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 17:08 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΒΥΝΟΣ

    1)Το σαφάρι των αποδείξεων έχει αρχίσει. Το ερώτημα είναι πως θα εμφανιστούν-ελεγχθούν τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Δεν θεωρώ ότι είναι απλό αλλά αναρωτιέμαι γιατί οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην αγορά ταμειακών μηχανών χωρίς να αξιοποιούνται τα δεδομένα που περιέχονται στη μνήμη τους. Ο τρόπος είναι απλός. Σε κάθε περιοδική Δήλωση φπα σε ειδικό κωδικό να καταγράφονται τα δεδομένα της μνήμης (σύνολο φπα στο 9%, στο 19% κλπ.) ‘Ετσι ο φπα εκροών που δηλώνεται στην περιοδική δήλωση θα πρέπει να συμφωνεί με το αποτέλεσμα της ταμειακής μηχανής. Όμως αυτό σημαίνει ότι και τα τιμολόγια πωλήσεως θα είναι αθεώρητα και στο αντίγραφο του πελάτη θα επισυνάπτεται απόδειξη της ταμειακής και θα αναγράφεται, όπως και στο στέλεχος ο αριθμός της. Οι χονδρικές πωλήσεις θα αθροίζονται σε χωριστούς αθροιστές τησ τμειακής μηχανής κατά συντελεστή. Έτσι θα καταργηθούν τα διάφορα μηχανάκια σήμανσης των φορολογικών στοιχείων που είναι άχρηστα για φορολογικό έλεγχο. σ.σ. Λεπτομέρειες υπάρχουν αρκετές που πρέπει να ληφθούν υπόψη αλλά η βασική ιδέα είναι αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ταμειακών μηχανών
    2)(αφορά τον ΚΒΣ) Οι επιχειρήσεις που τηρούν χειρόγραφα είτε και μηχανογραφημέμα τα βιβλία τους να μπορούν εφ’ όσον το επιθυμούν να χρησιμοποιούν λογιστικές εφαρμογές και να εκτυπώνουν βιβλίο εσόδων – εξόδων σε αθεώρητες καταστασεις, εντός των προθεσμιών που ορίζονται από τον ΚΒΣ και να αντιγράφουν σε μια γραμμή του θεωρημένου βιβλίου εσόδων-εξόδων τα σύνολα του μήνα (αντί της εκτύπωσης μηνιαίας κατάστασης βιβλίου εσόδων εξόδων που προβλέπεται στη μηχανογραφική τήρηση). Η εποπτεία του βιβλίου εσόδων εξόδων θα είναι καλύτερη αφού σε μία σελίδα χειρόγραφου βιβλίου θα παρουσιάζονται συνοπτικά τα αποτελέσματα της επιχείρησης κατα μήνα, τρίμηνο και έτος. Στην περίπτωση των μηχανογραφημένων βιβλίων απιτούνται δώδεκα δελίδες ενω στο χειρόγραφο εξαρτάται από τις κινήσεις της επιχείρησης.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 17:27 | Κωνσταντίνος

    Μειώστε τον γεωργικό τομέα επιτέλους και κάντε τους αγρότες να καταλάβουν ,ότι πρέπει να λειτουργούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.Δεν είναι δυνατόν να διαθέτουν τρακτερ αξίας 10-15 ΙΧ και ζητούν επιδοτήσεις συνεχώς.Η μόνη περίπτωση αποζημίωσης (πλήρης ),μόνο για καταστροφή παραγωγής από καιρίκές συνθήκες.Πώς γίνεται αγροτικά-κτηνοτροφικά προιόντα να έρχονται από χώρες της ΕΟΚ (Ισπανία, Δανία,Ολλανδία κλπ )και να πωλούνται φθηνότερα.Οι αγρότες-κτηνοτρόφοι εκεί λιμοκτονούν?Δεν είδαμε όμως να κλείνουν δρόμους κάθε τρείς και δύο.Εαν τους δικούς μας δεν τους ικανοποιούν αυτά που βγάζουν ,λόγω μικρής έκτασης της γήςπου τους ανήκει,αλλαγή επαγγέλματος.Ο επαγγελματίας του αστικού τομέα ,εάν <> ή δεν αποδίδει η επένδυσή του αποζημιώνεται?.Γιατί οι αγρότες όταμ μάλιστα <>.Επί πλέον ,ελέγξτε ποίοι είναι οι πραγματικοί αγρότες και ποίοι ασκούν άλλο κύριο επάγγελμα, διαμένουν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και απλώς εκμεταλεύονται τα προνόμια των αγροτών.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 17:23 | κατια καραλη

    Οσον αφορα τις αλλαγες στα φορολογικα μετρα, δεν εχω διαβασει/ ακουσει κατι για την αλλαγη του καθεστωτος ενοικιου κατοικιας. Ειναι σε ολους γνωστο οτι η αναγνωριση ποσου μεχρι 600 ευρω μηνιαια για τις φορολογικες ελαφρυνσεις επιτρεπει σε μεγαλο ποσοστο ιδιοκτητων να διαφευγουν φορολογικα (απο τη στιγμη που ο ενοικιαστης δεν εχει κινητρο φοροελαφρυνσης και η κυριαρχη παιδεια δεν στηριζει τη δηλωση πραγματικων ποσων, ενω θεωρειται «κακια» να ζητα ο ενοικιαστης στο συμβολαιο ενοικιασης που δηλωνεται στην εφορια να αναγραφεται το πραγματικο ποσο και οχι μια προσεγγιση του 600ευρω/μηνα). Ειναι προφανες οτι συγκριτικη αναγνωση των συμβολαιων ενοικιασης που εχουν στην κατοχη τους οι εφοριες μπορει να βοηθησει. Προφανως η αναγνωριση του ενοικιου, σε ποσα συμβατα με την τρεχουσα αγοραια αξια, ως φοροελαφρυντικου στοιχειου ειναι απαραιτητη για την επιτυχη εκβαση της ανωτερω προσεγγισης.

    Με δεδομενη τη φοροδιαφυγη ελευθερων επαγγελματιων που ο τροπος διαβιωσης, το ειδος του επαγγελματος αλλα και η τοποθεσια της επαγγελματικης στεγης υποδηλωνουν προσεγγιστικα το πραγματικο εισοδημα, γιατι στην παρουσα συγκυρια για τη χωρα μας δε τους ζηταται να προσελθουν εκουσια σε συμπληρωματικη καταθεση δηλωσης και πληρωμη ενος ποσου (με minimum ορισμενο σαφως) ωστε να υπαρξουν εκτακτα εσοδα? Εννοειται οτι θα πρεπει να ειναι σαφες οτι δεν προκειται να γινουν περαιτερω εκτιμησεις διαφυγοντων ποσων για το κρατος και να ποινικοποιηθει η εκουσια προσελευση των φορολογουμενων.

    Τελος, θα εκτιμουσα πολυ την αποψη των λαμβανοντων αποφασεις για το απαιτουμενο οικονομικο κοστος της ζωης ζευγους επαγγελματιων μεταξυ 35-55, επιστημονων, με 2 παιδια στη χωρα μας σημερα. Ξεκινω με την παραδοχη οτι ενα εργαζομενο ζευγαρι θα πρεπει να μπορει να υποστηριξει τα εξοδα διαβιωσης ανεξαρτητα απο τις παροχες που εχει απο την οικογενεια του και θα πρεπει να μπορει να μεγαλωνει τα παιδια του χωρις να υπολογιζει σε αμισθη παροχη υπηρεσιων απο συγγενεις. Μονο με αυτες τις συνθηκες χτιζεται εμπιστοσυνη στο συστημα και διαθεση για δημιουργικη εργασια και προπαντος αποφευγονται σκεψεις εξοικονομησης πορων για τη επιβιωση με τροπους «εκτος κανονων». Καποτε θα πρεπει να δημιουργουνται μετρα και να μπαινουν κανονες βασισμενοι και στις πραγματικες οικονομικες αναγκες διαβιωσης στη χωρα μας, που ειναι μια απο τις πλεον ακριβες χωρες μεταξυ των εταιρων και που το δανειοληπτικο της συστημα ειναι πολυ πισω απο το σταυροδρομι του εκσυγχρονισμου. Τετοιες κινησεις μπορει και να επιτρεψουν τη δημιουργικη ενταξη στην ελληνικη αγορα εργασιας πολλων νεων επιστημονων με γνωση και εμπειρια διεθνη, απαραιτητων στοιχειων για ισοτιμη θεση μας στην ευρωπαικη ενωση.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 17:03 | Δημήτρης Νικολακόπουλος

    Για την φοροδιαφυγή των γιατρών που συνεργάζονται με ιδιωτικά νοσοκομεία (ιατρικά κέντρα, μαιευτήρια, κλπ)εχω να προτείνω όπως υποχρεωτικά εκδίδουν αποδείξεις προς το νοσοκομείο με το οποίο συνεργάζονται και το νοσοκομείο με την σειρά του προς τον πελάτη.
    Με αυτον τον τρόπο το νοσοκομείο πάντα θα ζητά την απόδειξη απο τον γιατρό αφου δεν θα μπορεί να εκπέσει αλλοιως το έξοδό του και ο πελάτης θα παίρνει τιμιλόγιο για να το εκπέσει απο την φορολογική του δήλωση.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 17:35 | Andreas Caucasus

    Just to check what scares you,the indroduction,the main text or the explanatory notes!

    1. Με νόμο, χαρακτηρισμό της φοροδιαφυγής ως εγκληματικής πράξης.

    2. Φορολογική ασυλία για όποιον φορολογούμενο αποδείξει σε συνεργασία με την ΕΥΠ ότι δωροδόκησε εφοριακό. Απόλυση του υπαλλήλου, φυλάκιση του για το αδίκημα της δωροληψίας, και δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων καθώς και των μελών της οικογένειας του στο ύψος που θα αποφασίσει ο υπουργός . Δημοσίευση του ονόματος και της φωτογραφίας του.

    3. Κατάρτιση από την εφορία λίστας πιθανών φοροφυγάδων, αρχικά μεγαλογιατρών, μεγαλοδικηγόρων, μεγαλοδημοσιογράφων, από τις συντεχνίες δηλαδή που μας εκπροσωπούν στην βουλή στοχοποιησή τους απο την ΣΔΟΕ και την ΕΥΠ, απόδειξη της φοροδιαφυγής τους, ανοιγμα τραπεζιτικών λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ελβετίας, καταδίκη σε φυλάκιση για αυτή την εγκληματική τους πράξη, εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα, και δημοσίευση των ονομάτων τους και των φωτογραφιών τους σε εκτενή ρεπορτάζ της τηλεόρασης και των εφημερίδων.

    4. Αφού για 2 χρόνια έχετε αποδείξει έμπρακτα ότι θέλετε και μπορείτε να φτάσετε το μαχαίρι στο κόκαλο, προχωράτε και στο υπόλοιπο σώμα φορολογούμενων που λογικά θα έχουν ήδη συμμορφωθεί με τα νέα δεδομένα.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 17:27 | Κωνσταντίνος

    Γίνεται μεγάλη σπατάλη στη διαχείρηση των κονδυλίων που διατίθενται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης , κυρίως όμως στην Ανωτάτη,Ανωτέρα και Μέση.Προτείνεται, τα αγοραζόμενα διαρκή καταναλωτικά είδη ,από μία τιμή μονάδας και άνω,να χρεώνονται σε διαχ/τή, και η διαγραφή τουςνα γίνεται από επιτροπή συγκροτούμενη από την προισταμένη διεύθυνση.Να μειωθούν τα κονδύλια που διατίθενται στους θεωρητικής κατεύθυνσης κλάδους της Ανώτατης εκπαίδευσης και να αυξηθούν τα αντίστοιχα προς τους τομείς έρευνας των κλάδων θετικής κατεύθυνσης.
    Στα ΑΕΙ ισχύει το άσυλο.Καλώς.Όταν όμως από καταληψεις γίνονται καταστροφές,να προβλέπεται υπευθυνότητα των πανεπιστημιακών Αρχών για καταλόγισμό ποινικής-αστικής ευθύνης ,εάν δεν ζητηθεί αρμοδίως, δικαστική-αστυνομική συνδρομή.Νομοθετήστε εάν υπάρχουν κενά.Τέρμα επιτέλους τα κροκοδείλια δάκρυα.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 16:34 | Γιώργος Δήμας

    Δεν είμαι γνώστης των οικονομικών (μάκρο) ωστόσο μιας και δίνεται στην ταπεινότητα μας η δυνατότητα να εκφράσουμε ιδέες και γνώμες, στέλνω τις προτάσεις μου για το θέμα της οικονομίας εν γένει. Προτείνω στον κο Υπουργό Οικονομικών και τους συναρμόδιους υπουργούς να κάνει τα εξής για δώσει πνοή στην οικονομία και να γεμίσει τα ταμεία εκ των έσω, χωρίς να βάζει χαράτσια σε όποιον αναπνέει, ή να εξακολουθεί να δανείζεται με επαχθείς όρους από την άγρια και τάχα θυμωμένη Δύση.

    Για όσο καιρό θα ισχύσει το πρόγραμμα σταθερότητας και επαναφοράς των οικονομικών δεδομένων σε κανονικά επίπεδα (πχ 3 ετη) να μειώσει τις αυξήσεις σε όλους τους Δημόσιους υπαλλήλους εν ενεργεία και συνταξιούχους, και να προσαρμόσει αναλογικά από 1.500€ μέχρι τις 2.000€ ή 3.000€ αν είναι ο μοναδικός μισθός οικογένειας με παιδιά και να παγώσει τους υπόλοιπους μέχρι και τις 4.000€. Μόνο ΔΣ οργανισμών να λαμβάνουν άνω των 4.000€ ανάλογα με την ιστορία τους και την αποδεδειγμένη απόδοση τους, με στόχους ποιοτικούς και ποσοτικούς όπως όλοι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

    Να μετακινεί τους «Δημόσιους Υπαλλήλους» που δεν έχουν σοβαρό αντικείμενο εργασίας, λόγω εποχικότητας του ή «άλλο λόγο» σε θέσεις ή οργανισμούς αναλόγως προσόντων, στην ίδια περιοχή εργασίας. Υπάρχουν αφάνταστα πολλοί εκούσιοι ή ακούσιοι ταβλαδόροι και πευκοπαρατηρητές, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν σε παροχές υπηρεσίας προς τον πολίτη, όπως σχολικοί τροχονόμοι, φροντιστές κτιρίων, βοήθεια στο σπίτι, επάνδρωση νοσοκομείων περιφέρειας κατά τους θερινούς μήνες, τουριστικές πληροφορίες κλπ. Δεν είναι πλέον ανεκτό, προκειμένου να μην πληγεί η μονιμότητα, κάποιοι να μην παράγουν και να τρώνε εις βάρος των κοροϊδων.

    Για την άμεση συγκέντρωση χρημάτων, να κάνει άνοιγμα στην κοινωνία «που έχει» είτε είναι φυσικά πρόσωπα, είτε είναι εταιρίες, με ένα «φορολογικό ομόλογο» 3 + 3 έτη με το οποίο θα προκαταβληθούν τα χρήματα 3 έτων φορολογίας με βάση την τρέχουσα κλίμακα και το αντιστάθμισμα θα είναι αφορολόγητο για τα υπόλοιπα 3 χρόνια ή τα επόμενα 6 εφόσον εφόσον επιλέξουν να πληρώνουν 3 ακόμα έτη κανονικά.
    Με τον τρόπο αυτό θα μαζέψετε προκαταβολικά χρήμα, το οποίο θα κλείσει μεγάλο μέρος της τρύπας και θα διορθώσει τους όρους δανεισμού της χώρας.
    Όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα τρέξουν να εκταμιεύσουν (μάυρα ή άσπρα δεν μας νοιάζει) ή/και θα μπορούν να δανειστούν από τις τράπεζες (ευνοϊκά) για νέες επενδύσεις εντός της χώρας, οι οποίες θα τους αποφέρουν κέρδη, χωρίς να πρέπει να πληρώνουν φόρο για ότι παραπάνω βγάλουν, από τα συνηθισμένα. Οι νέες επενδύσεις προσφέρουν θέσεις εργασίας, κίνηση αγοράς, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, ψυχολογία πάνω από όλα!

    Αποσυμφόρηση της χώρας από τους λαθρομετανάστες και την καταιγίδα εξόδων και ποιοτικής υποβάθμισης που επιφέρουν σε δημόσια νοσοκομεία, αστυνομία, δήμους κλπ από την υποστήριξη τους, χωρίς να έχουν συμβάλει ούτε με ένα ευρώ στο δημόσιο, παρά μόνο στην τσέπη των εκμεταλευτών τους. Καταγραφή και απόδοση πράσινης κάρτας σε όσους μείνουν, με αυστηρούς χρονικούς όρους και ελάχιστη καταβολή φόρου υπηκοότητας, για τις υπηρεσίες του κράτους που τους φιλοξενεί. Συγκρατήστε κάπως τα ποσά που φεύγουν κάθε μήνα έξω. Είναι πολλά εκατομύρια πλούτου που παράγει η χώρα.

    Φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας άνω των 800.000. Το να έχεις ένα ακίνητο που βρήκες από τον παππού σου, πλήρωσες διαθήκη, και σου ανεβάζει το κράτος κάθε 3 χρόνια την αντικειμενική του αξία δεν λέει κάτι για την δυνατότητα σου να πληρώνεις παραπάνω φόρο. Αν παράγει εισόδημα, πχ ενοίκια ή αγροτική παραγωγή φορολογείται ούτως ή άλλως.

    Εφαρμογή σημαντικά μειωμένου φόρολογικού συντελεστή σε επιχειρήσεις που εξάγουν ή ασχολούνται με τουρισμό, οποιασδήποτε μορφής. Δώστε το σύνθημα της εξωστρέφειας της οικονομίας μας.

    Εφαρμογή σημαντικά μειωμένου φόρολογικού συντελεστή σε επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται στην απομονωμένη επαρχία, οποιασδήποτε μορφής, μεγέθους 15 υπαλλήλων και πάνω (όχι ατομικές). Δώστε το σύνθημα της ισόρροπης κατανομής της οικονομίας μας σε όλη τη χώρα, με υποβοήθηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
    Αδείαστε με πρόγραμμα και στόχους τις μεγαλουπόλεις, αντί να σκέφτεστε διόδια και νέους κοστοβόρους δρόμους και προσφέρετε ποιότητα ζωής παντού, δηλαδή αύξηση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού της χώρας.

    Εφαρμογή σημαντικά μειωμένου φόρολογικού συντελεστή σε επιχειρήσεις που «παράγουν» (όχι εμπορεύονται) τεχνολογία, ειδικά αυτής που εξυπηρετεί την πράσινη ανάπτυξη όπως την λέτε, αξιοποιώντας εγχώριο επιστημονικό δυναμικό ή ειδικούς «μετανάστες» που θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία της χώρας μας και όχι μείωση κόστους και μαύρη εργασία στον επιχειρηματία. Δώστε το σύνθημα της πραγματικής ανάπτυξης, ότι χρώμα και αν έχει.

    Παροχή πλήρους και δωρεάν ποιοτικής υγείας με χρήση τεχνολογικών καινοτομιών, κάρτας ασθενείας με διασφάλιση προσωπικών δεδομένων.
    Παροχή πλήρους και δωρεάν ποιοτικής ανθρωπιστικής παιδείας, διαβαθμισμένης ποιοτικά και προγραμματισμένης εκπαιδευτικά να παράγει ικανό αριθμό εργατών, αγροτών, οικοδόμων, τεχνιτών, ανώτερων και ανώτατων στελεχών, επιστημόνων κλπ. Όχι άλλοι κουτσοί στραβοί στον Αγιο Παντελεήμωνα.

    Ελέγξτε και τιμωρείστε παραδειγματικά, με κατασχέσεις, πρόστιμα, δημόσια επίπληξη, όλους όσους φοροδιαφεύγουν ή συμμετέχουν στην διαπλοκή. Όχι μόνο τον βενζινά, αλλά και τον πολεοδόμο, όχι μόνο τον γιατρό, αλλά και τον εφοριακό ελεγκτή, που τα παίρνει και δεν σας τα δίνει.

    Τέλος, ζητήστε εκτός από την γνώμη μας, και την καλή πρόθεση μας να βοηθήσουμε, όλοι οι έλληνες, με όσες δυνάμεις μπορούμε ο κάθε ένας, στην ανάταση της χώρας, με συγκεκριμένους όρους, χωρίς να «πληγώνετε» τον οικογενειακό ή επενδυτικό προγραμματισμό των πολιτών και οικονομικών φορέων, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν την παρούσα στιγμή.

    Ευχαριστώ πολύ

    Γιώργος Δήμας
    Χημ Μηχανικός

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 16:25 | Μαρία Β.

    Καταρχήν θα πρέπει να ευχαριστήσω τον Υπουργό Οικονομικών που μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε την άποψή μας για το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένες πτυχές του φορολογικού νομοσχεδίου παρόλο που λόγω επαγγέλματος -είμαι εφοριακός υπάλληλος- έχω κάποια άποψη του θέματος. Δεν θα αναφερθώ γιατί παρόλο που διαβάζοντας κάποια από τα email άλλων πολιτών βρήκα κάποιες απόψεις και προτάσεις ενδιαφέρουσες, αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι η διάθεση διχόνοιας που έχουν πολλοί συμπολίτες μας. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατηγορούν τους δημόσιους υπαλλήλους, οι ιδιωτικοί τους δημόσιους, οι δημόσιοι υπάλληλοι τους ελεύθερους επαγγελματίες κοκ. Μα αυτό είναι τελικά το ζήτημα ποιος έφταιξε περισσότερο και τι τιμωρία θα επιβληθεί -στους άλλους βέβαια και όχι σε εμάς τους ίδιους- ή τι λύση μπορεί να δοθεί;

    Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η λογική αυτή δημιουργεί αντιπαραθέσεις που δεν οδηγούν πουθενά και μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν. Είναι πολύ εύκολο να λες να καταργηθούν τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να εξετάσεις για ποιο λόγο δεν ενσωματώνονται τόσα χρόνια στο μισθό (και για τον οποίο βέβαια δεν ευθύνεται ο μέσος δημόσιος υπάλληλος). Είναι πολύ εύκολο να ρίξει κάποιος το βάρος στους ελεύθερους επαγγελματίες αν δεν είχε ποτέ στη ζωή του επιχείρηση για να διαπιστώσει την ανασφάλεια του επαγγέλματος.
    Πολλά παραδείγματα μπορούν να δοθούν, το θέμα πάντως είναι ότι δύο στοιχήματα πρέπει να πετύχει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: αξιοπιστία και δικαιοσύνη. Και οι δύο έννοιες μας αφορούν όλους.

    Ο καθένας είναι ελεύθερος να αποτυπώνει την άποψή του, απαιτείται όμως και σοβαρότητα και γνώση του θέματος. Το επίδομα ευθύνης που στα αυτιά κάποιων ακούγεται απαράδεκτο δίνεται σε προϊσταμένους τμημάτων 10 και 15 ατόμων που εργάζονται σε καθημερινή σχεδόν βάση υπερωριακά και δεν ξεπερνά τα 65 ΕΥΡΩ (μικτά) μηνιαίως. Όσον αφορά δε τους μισθούς που δίνονται στους εφοριακούς υπαλλήλους του Υπ.Οικονομικών και για τους οποίους ακούγονται εξωπραγματικά πράγματα, δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι που να λαμβάνουν πάνω από 3.000 ΕΥΡΩ (καθαρές αποδοχές) μηνιαίως και αναφερόμαστε πάντα σε ανθρώπους με πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας. Αν λοιπόν όσοι λαμβάνουν 2.000-2.500 ΕΥΡΩ το μήνα να θεωρούνται πλούσιοι και ως εκ τούτου ένοχοι εσχάτης προδοσίας και πρέπει να τιμωρηθούν με μείωση των αποδοχών τους 400-700 ΕΥΡΩ, δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.

    Θα κλείσω με κάποιο προσωπικό μου παράπονο. Είναι κρίμα όλοι και όλα να ισοπεδώνονται και να λέμε ότι π.χ. οι εφοριακοί ή γενικά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κλέφτες, ανίκανοι ή τεμπέληδες. Υπάρχουν υπάλληλοι και μάλιστα πολύ περισσότεροι από αυτούς που έντεχνα διαδίδεται που εργάζονται αξιοπρεπώς και ευσυνείδητα. Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω πάντως είμαστε αρκετοί που προσφέρουμε και είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα στη δουλειά μας και αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για ενσωμάτωση των επιδομάτων στη φορολογική κλίμακα. Πιστεύω πάντως ότι όλοι οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα με το φιλότιμο και όχι με τη διχόνοια. Άλλωστε όπως λέει και ο λαός μας «όποιος σπέρνει διχόνοιες…»

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 16:08 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ Ο κ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕΣΩ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΕΡΩΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ.
    ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ Ο κ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΦΙΛΟΣ Μ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ κ ΚΑΝΤΑΦΙ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗ ΛΥΣΗ ΑΜΑ ΗΤΑΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ κ ΥΠΟΥΡΓΕ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ.ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΠΟΙΑ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΕΣΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΚΟΨΤΕ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ <> ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΠΧ ΕΡΤ,ΟΠΑΠ,ΔΕΗ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΤΙΛΙΤΕΥΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ 2 εκ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ.ΑΦΟΥ ΞΕΡΑΤΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΗ ΠΑΡΑΛΑΒΑΤΕ ΚΙ ΑΣ ΛΕΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟ Ή ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΟΤΑΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.ΠΡΩΤΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΙ ΑΝ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥ.ΤΕΛΟΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΙΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΗΓΕΤΕΣ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΜΜΕ!ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΜΗΝ ΜΑΣ
    ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 16:02 | Γ.Κεφαλος

    Κύριε Υπουργέ,

    λάβετε υπόψη σας τα εξής:

    1. H συναλλαγή ιδιώτη με ελεύθερο επαγγελματία (υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, κ.α) στο σπίτι του ιδιώτη συνήθως ολοκληρώνεται δίχως απόδειξη καθώς

    α) Ο ελεύθερος επαγγελματίας προτείνει 2 τιμές για την αμοιβή του, μια με και μια χωρίς απόδειξη. Η διαφορά μεταξύ των 2, πλέον υπερβαίνει το ποσό που αφορά Φ.Π.Α (π.χ 60 € χωρίς απόδειξη – 80 € με απόδειξη). Ο ιδιώτης λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό όφελος και τη δυσκολία προσέγγισης του επαγγελματία όταν τον ξαναχρειάστεί επιλέγει να μην τον «στεναχωρήσει» και τον πληρώνει μαύρα. Μια πιθανή λύση είναι φορολόγηση σε συνάρτηση με αριθμό και ύψος τιμολογίων από προμηθευτές του ελεύθερου επαγγελματία.

    2. H συναλλαγή ιδιώτη με ελεύθερο επαγγελματία (γιατρό, κ.α) εντός & εκτός οικίας του ιδιώτη συνήθως ολοκληρώνεται δίχως απόδειξη για τον ίδιο λόγο. Μια πιθανή λύση είναι φορολόγηση σε συνάρτηση με αριθμό συνταγογράφησεων από όπου προκύπτουν ο αριθμός επισκέψεων ή αν μιλάμε για χειρούργο αριθμό χειρουργείων που παρίσταται.

    Με άλλα λόγια θεωρώ πως θα είναι αποτελεσματικότερο να αναζητηθούν τρόποι φορολόγησης από το επαγγελματικό κύκλωμα του κάθε ελεύθερου επαγγελματία.

    Ευχαριστώ

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 16:54 | Ν.

    Το είχα αναρτήσει σε λάθος κατηγορία.

    Αυτό που γενικά φαίνεται να επικρατεί είναι η γενίκευση ότι οι ελ. επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν ενώ οι μισθωτοί όχι. Γιατί θεωρητικά, οι μισθωτοί δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματα τους….
    Και όμως
    – Γνωρίζω για πολλούς ελευθέρους επαγγελματίες που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματα τους. (πχ άτομα που εργάζονται σε μεσαίες/μεγάλες εταιρείες αναγκαστικά με δελτίο παροχής υπηρεσιών – για ευνόητους λόγους- ή πχ οι μηχανικοί λόγω συστήματος έκδοσης οικ. Αδειών κτλ )
    Αντίθετα
    – Γνωρίζω για κάποιους δημόσιους λειτουργούς/καθηγητές οι οποίοι με 16 μόνο ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα έχουν άπειρες ώρες να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα ( παράνομη εργασία) αυξάνοντας έτσι το εισόδημα τους κατά 200%
    – Γνωρίζω για κάποιους δημοσίους υπαλλήλους που εξασκούν κάποιου είδους ελεύθερο επάγγελμα (πάλι παράνομη εργασία) ακόμα και τις ώρες που βρίσκονται στο γραφείο τους χρησιμοποιώντας την υποδομή που προσφέρεται από τον εργοδότη τους (το μεγάλο Δημόσιο) αυξάνοντας έτσι το εισόδημα τους κατά 300%
    – Γνωρίζω για κάποιους πρώην δημόσιους υπαλλήλους που έχοντας εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές διατάξεις έχουν βγει στην σύνταξη στα 45-50-55 και εργάζονται κάπου (τι πρωτότυπο και αυτοί με παράνομη εργασία) αυξάνοντας έτσι το εισόδημα τους (σύνταξή) κατά 500%
    Η λίστα είναι τεράστια και ήδη μέσα από την δημόσια διαβούλευση έχουν καταγραφεί πολλά παραδείγματα παράνομης και μαύρης εργασίας (είτε από μισθωτούς έιτε από ελ. Επαγγελματίες) .
    Μου γεννιέται η απορία:
    Πώς μπορεί κάποιος με μισθό/σύνταξη 1150 ευρώ (πχ ένας διοικητικός υπάλληλος σε κάποια υπηρεσία) να μπορεί να αγοράζει σπίτι 500.000 χιλιάδων ευρώ και να πληρώνει δάνειο μηνιαίως 800 ευρώ? Καταφέρνει και καλύπτει όλες του τις ανάγκες με τα υπόλοιπα 350? Αν ναι, καλό θα ήταν να τον καλέσετε να προσφέρει τις συμβουλές του για την δημόσια οικονομία…. θα ήταν πολύ χρήσιμες.
    αν όχι, που είναι και το πιο πιθανόν… Που τα βρίσκει τα υπόλοιπα χρήματα? Αφού, σύμφωνα με τα όσα λέτε και πράττετε, ένα μισθωτός δε έχει την δυνατότητα να φοροδιαφεύγει? Μήπως τελικά είναι και αυτός ένας «παράνομος» ελεύθερος επαγγελματίας? Ένας από αυτούς που αμαυρώνουν τον κλάδο ?
    Όπως ένας γιατρός ο οποίος νοικιάζει ιατρείο στο κολωνάκι δε μπορεί να δηλώνει 12.000 ετήσιο εισόδημα (μόνο τόσο είναι το ενοίκιο) έτσι και ένας δημόσιος/ιδιωτικός υπάλληλος με εισόδημα 15.000 ευρώ δε μπορεί να αγοράζει σπίτι πραγματικής αξίας 500.000 ευρώ.
    (και τι σημασία έχει αν αυτό είναι δεύτερη η πρώτη κατοικία. η αξία είναι που μετράει είτε πρόκειται για δεύτερη είτε για 5η κατοικία) Με απλά μαθηματικά επιπέδου δημοτικού καταλαβαίνει κανείς ότι αυτά χρήματα για ένα μισθωτό των 1150 ευρώ χρειάζονται 42 χρόνια εργασίας για να μαζευτούν. Άρα από κάπου αλλού έχουν βρεθεί)
    Αλήθεια εσάς που ελέγχετε τόσα χρόνια δεν σας έχει γεννηθεί ποτέ αυτή η απορία? Όλοι οι δηλωμένοι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν, ενώ όλοι οι δηλωμένοι φτωχοί είναι 100% ειλικρινείς?
    Αυτό που θέλω εν ολίγοις να πω είναι πως το θέμα δεν είναι πως θα «πατήσουμε» τις ομάδες εκείνες που ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ θα μπορούσαν να φοροδιαφεύγουν αλλά να «βρούμε» αυτούς που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ φοροδιαφεύγουν. Γιατί αν στηριχθούμε στην πρώτη περίπτωση μαζί με τα ξερά έχουμε κάψει και τα χλωρά και τη μισή ίσως οικονομία της Ελλάδας. Αν αγνοήσουμε την δεύτερη περίπτωση πάλι κάποιοι συμπολίτες μας θα ζουν και θα βασιλεύουν εις βάρος των ειλικρινών πολιτών.
    – ΝΑΙ στην φορολόγηση έσοδα μείον έξοδα, με απλό, μαθηματικό τρόπο, χωρίς εξαιρέσεις σε είδη και παροχές, χωρίς κατηγοριοποίηση σε είδη ανάγκης και σε είδη πολυτελείας (κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ξοδεύει τα χρήματα του όπως αυτός ορίζει. Να μην υπάρχει ανώτατο όριο, κάθε πολίτης έχει ήδη φορολογηθεί μέσω ΦΠΑ για τα έξοδα του. Να φορολογείται (κλιμακωτά προφανώς) μόνο το ποσό που δεν ξοδεύει. Ονομαστικές αποδείξεις. Ταμειακές μηχανές ΠΑΝΤΟΥ. Έξοδα και από ταξίδια στο εξωτερικό (ωστόσο αν χρησιμοποιηθούν ως τεκμήριο για μείωση του φορολογητέου εισοδήματος να υποχρεούνται οι χρήστες να κάνουν απόδοση 19% Φ.Π.Α όπως θα έκαναν για αγορές ή παροχές στο εσωτερικό ) Κάποιες αποδείξεις από παροχές (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, καθηγητές, υδραυλικοί, ) να έχουν ειδικό συντελεστή ανάλογα με την περίπτωση) .
    – Πόθεν έσχες. Διαστάυρωση με τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 10-15 ετών. Να δικαιολογηθούν οι πρώτες δεύτερες τρίτες κατοικίες, οι πισίνες, οι καταθέσεις, οι μετοχές. Και από εδώ και πέρα υποχρεωτικά τα καταστήματα να εκδίδουν αποδείξεις ονομαστικές ώστε να συντάσσετε λίστα πόθεν έσχες ακόμα και για κινητό εξοπλισμό όπως πανάκριβα ηχοσυστήματα, κοσμήματα, ρολόγια. Η αλήθεια είναι δεν ακούγεται πολύ δημοκρατικό, ωστόσο η φοροδιαφυγή είναι πιο αντιδημοκρατική και καταχρηστική από αυτά τα μέτρα.
    – Έλεγχος στο δημόσιο! Οι πιο πολλοί από αυτούς που διευρύνουν το εισόδημα τους παράνομα προέρχονται από το δημόσιο. Όταν ένας καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει την υποχρέωση να βρίσκεται στο σχολείο μόνο 16 ώρες – 20 ώρες την εβδομάδα και να κάνει διακοπές, 3 μήνες τον χρόνο, ναι του μένει άπειρος χρόνος για ιδιαίτερα μαθήματα, Δεν θα μπορούσε τις υπόλοιπες 15- 20 ώρες που του απομένουν εβδομαδιαίως να προσφέρει στο Κράτος από όπου και πληρώνεται? Έτσι θα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά στην παιδεία και όχι στην παράνομη Παραπαιδεία.
    Άλλο παράδειγμα. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν υποχρέωση για πόσες? 12 εργάσιμες ώρες εβδομαδιαίως. Για την ασφάλεια μας θα απαντήσετε… Γιατί οι 4 ώρες εργασίας για αυτούς αντιστοιχούν σε 8 δικές μας. Οπότε πρέπει να έχουν ενδιάμεσα ρεπό για την ασφάλεια μας. Αν ναι τότε γιατί τους επιτρέπετε να καταργούν την έννοια του ενδιάμεσου ρεπό για ξεκούραση και να «κολλάνε» τις ώρες υπηρεσίας τους συνεχόμενα και να κάνουν τον υπόλοιπο καιρό διακοπές διαρκείας?
    Οι εφορίες γιατί είναι κλειστές για το κοινό τις Παρασκευές? Για να «νοικοκυρεύουν» και να βάζουν σε τάξη τα χαρτιά που μαζεύτηκαν όλη την εβδομάδα? Αν ναι, γιατί οι μισοί δεν βρίσκονται στο γραφείο τους την Παρασκευή? Άπειρα τα παραδείγματα κατάχρησης των δικαιωμάτων και της εξουσίας που προσφέρει η εργασία στο δημόσιο.
    – Επίσης όσα μέτρα και αν ισχύσουν αν δεν υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τότε πάλι τίποτα δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε. Γιατρός που κόβει απόδειξη 500 ευρώ και κάτω για επέμβαση ή γέννα να ελέγχεται αυτόματα. Αποδείξεις ενοικίων κάτω από 400 ευρώ για σπίτια 80-100 τετραγωνικών να ελέγχονται αυτόματα. Δεν μπορεί όλοι να γνωρίζουν ότι μία γέννα στοιχίζει 2000-3000 χιλιάδες ή το ενοίκιο ενός μεγάλου σπιτιού 700-900 ευρώ και στην εφορία να μην το γνωρίζουν. Αντί λοιπόν να θεσπίζονται όλο και πιο αυστηρά και περίπλοκα φορολογικά μέτρα ΤΟ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟ θα ήταν να γίνεται έλεγχος για το αν τηρούνται τα μέτρα… Και δεν είναι υποχρέωση του πολίτη να ελέγχει ούτε να καταγγέλλει. Είναι υποχρέωση σας!

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 15:22 | Γιώργος Φραγκούλης

    Άμεση λήψη μέτρων.
    Καμία αναβολή.
    Είναι προτιμότερο να πληρώσουν οι γονείς παρά να ταλαιπωρούνται τα παιδιά μας για όλη τους την ζωή.
    Η επικείμενη έξοδος της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι καταστροφική για την χώρα όχι μόνο για την οικονομική της αξιοπιστία και επιβίωση αλλά και για την διεθνή διαχείριση της εθνικής κυριαρχίας.

    Οι πολίτες περιμένουν άμεσα μέτρα έστω και επώδυνα και δεν δίνουν περιθώρια χρόνου γιατί έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν αυτά τα περιθώρια χρόνου.

    – Άμεση απόσχιση του ιατροφαρμακευτικού κλάδου από τα ασφαλιστικά ταμεία και ένταξη του στο ΕΣΥ
    – Άμεση ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης
    – Άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων
    – Υποχρέωση έκδοσης απόδειξης σε όλους ανεξαιρέτως
    – Κλείσιμο όλων των Δημοτικών ή Κρατικών επιχειρήσεων που είναι ζημιογόνες.
    – Δραστική μείωση του Δημόσιου Τομέα τουλάχιστον κατά 50% εντός του 2010 με ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις, μεταθέσεις, καταργήσεις επιδομάτων και επανεξέταση του λόγου ύπαρξης.
    – Κατάργηση του φορολογικού ελέγχου των εταιρειών από τους κρατικούς φορολογικούς μηχανισμούς και ανάθεση των ελέγχων αυτών στις ανεξάρτητες ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες με ποινικές ευθύνες για τους ελεγκτές.
    – Απλοποίηση του Φορολογικού Συστήματος και του Φορολογικού Κώδικα.
    – Ενιαίος ΦΠΑ
    – Τριπλασιασμός του Φόρου στα τσιγάρα
    – Αύξηση Αντικειμενικών Αξιών
    – Αύξηση αφορολόγητου είτε σε μεταβιβάσεις είτε σε εισόδημα για προστασία μικρών εισοδημάτων.
    – Κατάργηση κάθε φόρου για εισοδήματα από συντάξεις
    – Εφαρμογή πόθεν έσχες σε όλους ανεξαρτήτως
    – Μηδενισμός Δημοσίων επενδύσεων για μία τριετία
    – Πλήρης αποδοχή αποδείξεων στις φορολογικές δηλώσεις με αθρόα κίνητρα
    – Αντικίνητρα για την αγορά αγαθών που συνεπάγονται αύξηση εισαγωγών
    – Αυστηρός έλεγχος στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και απόδοση ποινικών ευθυνών
    – Υποχρέωση τήρησης βιβλίων σε όλες τις επιχειρήσεις και κατάργηση όλων των προνομίων και εξαιρέσεων
    – Καμία προνομιακή μεταχείριση σε δήθεν εργαζόμενους τύπου ΟΛΠ. Όχι εθελουσία έξοδος αλλά απολύσεις.
    – Κατάργηση της εκλογής Βουλευτών με σταυρό προτίμησης και αποκλειστική εισαγωγή της λίστας με στόχο την καταπολέμηση του ρουσφετιού.
    – Ιδιωτικοποίηση Δημόσιας περιουσίας που δεν χρησιμοποιείται(κτίρια,γη κλπ).
    – Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με παράλληλη αυστηρή χρήση νόμου για την μη δημιουργία νέων.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 14:40 | Katerina Skourti

    Πρόταση: Συπληρωματικά με τα φορολογικά μέτρα, χρειάζονται άμεσες περικοπές των υπέρογκων και άχρηστων δαπανών για τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό.
    1. Υποχρεωτική συστέγαση όλων των υπηρεσιών σε ενιαίο χώρο (Πρεσβεία, Γραφείο ΟΕΥ, στρατιωτικός ακόλουθος, μορφωτικός ακόλουθος κα).
    2. Ελαχιστοποίηση των σχετικών αποστολών στις χώρες της ΕΕ.
    3. Μείωση προσωπικού στο απολύτως απαραίτητο.

  • Παρακολούθησα ορισμένα ιδιωτικά κανάλια τις τελευταίες μέρες και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παλινωδεί εξ΄αιτίας του νέου θεσμού της δημόσιας διαβούλευσης. Μάλλον θέλουν το μονοπώλιο τόσο στην εκπροσώπηση των πολιτών, όσο και στο τι είναι σπουδαίο και τι δεν είναι.
    Ελπίζω αυτός ο σωστός θεσμός να παραμείνει και να ενισχυθεί σε πείσμα των <>, γιατί και ιδέες μπορεί να μαζέψει η κυβέρνηση και να αφουγκράζεται την κοινωνία.
    Ευχαριστώ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 13:54 | Ευάγγελος Κώστας

    Πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι.
    Το σύστημα εξοντωτικών προστίμων και πρόσθετων φόρων είναι εντελώς εσφαλμένο και αναποτελεσματικό , ενώ παράλληλα δεν επιτελεί ούτε το ρόλο της γενικής πρόληψης (όπως αποδεικνύεται π.χ. από την έξαρση του φαινομένου της έκδοσης και λήψης πλαστών – εικονικών φορολογικών στοιχείων). Άλλωστε ήδη στο επίπεδο του ΣτΕ ,με τις με αριθμό 3370 και 3768/2008 αποφάσεις, διατυπώνεται η γνώμη ότι το σύστημα επιβολής πρόσθετων φόρων και προστίμων των άρθρων 1,2 και 5 του Ν. 2523/1997 (που συχνά αποτελούν δυσβάσταχτες κυρώσεις) αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ.1 του Συντάγματος – Κοινοτικό Δίκαιο) , καθώς και στο άρθρο 20 παρ.1 του Συντάγματος , στο βαθμό που δεν παρέχει στη διοίκηση και στη συνέχεια στα Διοικητικά Δικαστήρια τη δυνατότητα επιμέτρησης του ύψους της κύρωσης λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες κάθε φορά περιστάσεις. Αποτελεσματικότερο θα ήταν ένα λογικότερο σύστημα κυρώσεων με την επιβολή ποσών ,που θα είχε τη δυνατότητα να πληρώσει ο φορολογούμενος και να εισπράξει πραγματικά το Δημόσιο. Οι υπερβολικά αυστηρές οικονομικές κυρώσεις με τον καταλογισμό υπέρογκων ποσών ,που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν, αποδείχθηκαν αλυσιτελείς.
    Φορολογικοί έλεγχοι – εξωλογιστικός προσδιορισμός.
    Το φορολογικό σύστημα πρέπει να λειτουργεί κυρίως προληπτικά. Σ’ εμάς συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Μάλιστα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο φορολογικός έλεγχος διενεργείται
    καθυστερημένα ,μετά την παρέλευση αρκετών ετών από τα ελεγχόμενα έτη.Η πρακτική αυτή σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα αυξημένη τυπικότητα και τυπολατρεία του φορολογικού συστήματος,οδηγεί σε ιδιαίτερα ανεπιεική αποτελέσματα και δεν συντελεί στην δημιουργία φορολογικής συνείδησης, ενώ μειώνει αισθητά και την πιθανότητα είσπραξης των φόρων που καταλογίζονται. Είναι συχνό το φαινόμενο να υφίστανται όψιμο έλεγχο επιχειρήσεις, που δεν υφίστανται πια κατά το χρόνο ελέγχου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ελέγχου, να ακολουθεί εξωλογιστικός προσδιορισμός , επιβολή πρόσθετων φόρων (με ποσά πολλαπλάσια του φόρου, λόγω της παρόδου πολλών ετών)και προστίμων.Όταν η ελεγχόμενη επιχείρηση δεν έχει πλέον παραγωγική βάση και δεν λειτουργεί, είναι απίθανο να είναι σε θέση να ανταποκριθεί και στις όποιες φορολογικές υποχρεώσεις της, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να νοείται διενέργεια φορολογικού ελέγχου (έστω δειγματοληπτικά) , μετά την πάροδο διετίας από κάθε ελεγχόμενη χρήση.
    Είναι άδικη η πρόβλεψη για την εφαρμογή συντελεστή καθαρού κέρδους ,σε περίπτωση εξωλογιστικού προσδιορισμού, χωρίς ο φορολογούμενος να έχει τη δυνατότητα ανταπόδειξης του πραγματικού συντελεστή καθαρού του κέρδους (τέτοια δυνατότητα προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανώτερης βίας).
    Άρθρο 14 του Ν. 2523/1997.
    Το σύστημα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου χρειάζεται αναθεώρηση, καθώς συνιστά στην πραγματικότητα σύστημα προληπτικών κυρώσεων και όχι διασφάλιση, βλάπτει δε και τα συμφέροντα του ίδιου του Δημοσίου.Η προληπτική απαγόρευση μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας είναι απολύτως κατανοητή. Ωστόσο ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργείται με τις σχέσεις του φορολογούμενου με το τραπεζικό σύστημα: α)Λόγω της σύγχισης στην εφαρμογή του μέτρου δέσμευσης του 50% των τραπεζικών λογαριασμών, πολλές τράπεζες δεσμεύουν ακόμη και το 50% στους λογαριασμούς που εξυπηρετούν την εξόφληση στεγαστικών ή άλλων δανείων, με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να πρέπει να καταβάλει διπλή δόση στο δάνειό του (ώστε να δεσμεύεται το 50% και το λοιπό να εξυπηρετεί το δάνειο), β)Οι τράπεζες σταματούν τη χρηματοδότηση στις δρώσες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα δεσμεύεται και το 50% των ποσών που κατατίθενται στους λογαριασμούς όψεώς τους.
    Έτσι ο φορολούμενος ιδιώτης ή επιχείρηση που έχει ασκήσει προσφυγή (που χωρίς ευθύνη του δικάζεται από τα Διοικητικά Δικαστήρια πέντε έτη μετά), μπορεί στο μεταξύ να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημία ή δε επιχείρηση αδυνατεί να συνεχίσει τη νόμιμη λειτουργία της. Αυτό βλάπτει ακόμη και τα εισπρακτικά συμφέροντα του Δημοσίου, διότι ελπίδα είσπραξης υφίσταται μόνο , αν η επιχείρηση διαθέτει παραγωγική βάση. Οι επιχειρήσεις «σφραγίδες» με μόνη δραστηριότητα την έκδοση εικονικών ή πλαστών στοιχείων είτε χρησιμοποιούν παρένθετα πρόσωπα , είτε δεν σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα, οπότε οι αυστηρές προληπτικές κυρώσεις δεν πλήττουν τελικά αυτούς που θα έπρεπε.
    Η συχνή ακύρωση των ακύρωση των πράξεων επιβολής φόρων από τα Διοικητικά Δικαστήρια – δικαστική εκπροσώπηση του Δημοσίου.
    Όποιος παρακολουθεί τη νομολογία των δικαστηρίων στις φορολογικές υποθέσεις , αντιλαμβάνεται ευχερώς ότι μεγάλος αριθμός καταλογιστικών πράξεων των φορολογικών αρχών ακυρώνεται λόγω τυπικών ή ουσιαστικών σφαλμάτων είτε κατά την ελεγκτική διαδικασία , είτε κατά τον προσδιορισμό και καταλογισμό των φόρων, προστίμων, κλπ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η επιβολή ενιαίου προστίμου για τη λήψη και καταχώρηση εικονικών στοιχείων (ακόμη και σήμερα, παρά την πάγια νομολογία του ΣτΕ, εκδίδονται τέτοιες πράξεις), η μη τήρηση της διαδικασίας προηγούμενης ακρόασης, παραλείψεις κατά τη διαδικασία κατάσχεσης επίσημων ή ανεπίσημων βιβλίων και στοιχείων κλπ.
    Ακόμη κι όταν τα δικαστήρια διατάζουν την επανάληψη της διαδικασίας (για τη διόρθωση των σφαλμάτων) η βλάβη στο Δημόσιο έχει επέλθει, καθώς συνήθως έχουν περάσει 5 έτη μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης, ακολουθεί η επανέκδοση της καταλογιστικής πράξης και νέα προσφυγή που θα δικαστεί πρωτόδικα σε άλλα 5 έτη και επομένως το Δημόσιο θα μπορεί τελικά να εισπράξει την όποια απαίτησή του μετά την πάροδο 10-15 ετών.
    Περαιτέρω οι Δ.Ο.Υ. παρίστανται στα πρωτοβάθμια δικαστήρια με κάποιον υπάλληλό τους , ενώ οι εφέσεις που ασκεί το Δημόσιο στις φορολογικές διαφορές συντάσσονται από τον προιστάμενο της Δ.Ο.Υ. (με τη συνδρομή του δικαστικού τμήματος).
    Εκτός από τη συνεχή ενημέρωση των ελεγκτικών και άλλων οργάνων , παραγωγική λύση θα αποτελούσε (για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων μέσω του νομικού αυτοελέγχου) η σύσταση σε κάθε Δ.Ο.Υ. αυτοτελούς νομικής υπηρεσίας με την απασχόληση (αμειβόμενων κατ’ αποκοπή) και εν ενεργεία δικηγόρων με εξειδίκευση στο φορολογικό δίκαιο (ή και με την αύξηση του αριθμού των μόνιμων δικαστικών αντιπροσώπων του Δημοσίου και την κατανομή τους σε κάθε Δ.Ο.Υ.). Το δικαστικό τμήμα κάθε Δ.Ο.Υ. μπορεί να στελεχώνεται μεν και από υπαλλήλους ,που είναι απόφοιτοι νομικής σχολής, ωστόσο ο ενεργός δικηγόρος (και τέτοιος είναι και ο δικαστικός αντιπρόσωπος του Δημοσίου) θα είναι αποτελεσματικότερος τόσο προληπτικά (με την παροχή γνωμοδοτήσεων-συμβουλών), όσο και κατασταλτικά (με τον πληρέστερο δικαστικό χειρισμό των υποθέσεων).
    Πλήρης αναμόρφωση του συστήματος.
    Χειρίζομαι υπόθεση ,όπου για τη μη καταβολή φόρου εισοδήματος 500,00 ευρώ καταλογίστηκε με εξωλογιστικό προσδιορισμό φόρος εισοδήματος και πρόσθετος φόρος 300.000,00 ευρώ. Ο φορολογούμενος αυτός δεν θα αποκτήσει ποτέ φορολογική συνείδηση, είναι δε πιθανότερο να προτιμήσει να μεταναστεύσει από το να καταβάλει στο Δημόσιο την παραπάνω οφειλή του. Το Δημόσιο από την πλευρά του θα καταγράφει με υπερηφάνεια στο ενεργητικό του την βεβαίωση 300.000,00 ευρώ ,αλλά δεν θα εισπράξει ποτέ.
    Απαιτείται πλήρης εξορθολογισμός του συστήματος με έμφαση στην πρόληψη και ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικότητας και δικαιοσύνης.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 13:26 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Στα πλαίσια των επερχόμενων αλλαγών στην φορολογική νομοθεσία προτείνουμε τα ακόλουθα μέτρα:

    – Απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας

    – Κατάργηση Κ.Β.Σ.

    – Απόλυτη διασταύρωση φορολογικής δήλωσης και περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων (Ε1 και Ε9) σε βάθος χρόνου

    – Διερεύνηση τυχόν διαφορών μεταξύ δηλωθέντος και πραγματικού εισοδήματος μισθωτών στον ιδιωτικό τόμέα

    – Φορολόγηση off-shore εταιρειών

    – Κίνητροποίηση των καταναλωτών για συλλογή αποδείξεων και όχι τιμωρία τους μέσω μείωσης αφορολόγητου σε περίπτωση αδυναμίας συγκέντρωσης εκ μέρους τους

    – Διευκρίνηση των κριτηρίων αναγνώρισης των εκπτώσεων μέσω της συλλογής αποδείξεων

    – Λελογισμένη χρήση των κοινωνικά άδικων έμμεσων φόρων

    – Μείωση επιδομάτων σε δημόσιους υπαλλήλους με καθαρές συνολικές αποδοχές πάνω από 2000 ευρώ.

    – Μη υποβολή Φ.Π.Α. για παροχή υπηρεσιών γιατί αυτή θα μετακυλισθεί στον τελικό καταναλωτή

    – Λογιστικός προσδιορισμός βιβλίων και αύξηση ελαχίστου κόστους διαβίωσης επιχειρηματιών και ελέυθερων επαγγελματιών

    – Προσδιορισμός τεκμαρτού εισοδήματος με βάση το κόστος χρήσης δαπάνης και αλλαγή των σημερινών δεδομένων τεκμηρίων διαβίωσης

    – Εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής προσανατολισμένης στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αντιμετώπιση της ακρίβειας και όχι στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος του καταναλωτή και, επομένως, των επενδύσεων και της ενεργού ζήτησης

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 13:56 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Κύριοι, θέλω να συμβάλλω στη λύση του φορολογικού με μερικές προτάσεις που απορρέουν από την καθημερινότητά μου:
    Για να έχουμε φόρους πρέπει να έχουμε έσοδα.
    1. Σε συνταξιούχους με εισοδήματα από άλλες πηγές να μειωθεί ή και να σταματήσει η συνταξιοδότηση. (Βοηθάει σε πολλούς τομείς όπως στην μείωση της ανεργίας, την καλύτερη εκμετάλλευση των χωραφιών κλπ)
    2. Μη χορήγηση επιδοτήσεων σε αγρότες με άλλα εισοδήματα (ενοίκια, συμμετοχή σε εταιρείες κλπ)
    3. Φορολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων, των Δικηγόρων, των Ιατρών, των Βουλευτών, των Φαρμακοποιών, των ιδιοκτητών ταξί και γενικά όσων έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές εκτός της κύριας εργασίας τους.
    4. Έλεγχος όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από ερευνητικά προγράμματα στα Πανεπιστήμια.
    5. Πρόσληψη στο Δημόσιο εργαζομένων χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές.
    6. Παραμονή όλων των συμβασιούχων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (χρόνου – έργου – stage) και μετατροπή της σχέσης σε μόνιμη εργασία εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα.
    7. Κατάργηση των πολυθεσιτών στο Δημόσιο. (Καθηγητής , Αντιδήμαρχος, Ιατρείο εξωτερικό και χωραφάς επιδοτούμενος).
    8. Χτύπημα της ανεργίας από πάνω προς τα κάτω. Δηλαδή πρόσληψη πτυχιούχων.
    9. Κατάργηση των μορίων στη συμμετοχή σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, σε μεταπτυχιακούς ή διδάκτορες που έχουν εισόδημα και δεν έχουν εργαστεί .
    10. Χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας σε όλους του Έλληνες πολίτες.
    Όλα τα παραπάνω θα δημιουργήσουν άπειρες θέσεις εργασίας, θα ικανοποιήσουν τον έλληνα πολίτη, θα αναζωογονήσουν την ύπαιθρο, θα πιστέψουν στην ειλικρίνεια των προθέσεών σας, θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα και θα ισχυροποιήσουν το κράτος μας.
    Κύριοι,
    Όταν φορτώνετε την ανεργία στις οικογένειές μας, όταν η φορολογία έχει έσοδα μόνο από τους φτωχούς και τους μισθωτούς πάντα θα είναι λίγα τα χρήματα.
    Ο πλούσιος θα ρισκάρει και θα κλέψει και τον ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, και θα απαλλαγεί ή με ένα μικρό πρόστιμο ή με το να διαφθείρει τον Δημόσιο Υπάλληλο.
    Δεν είναι το πρόβλημα ούτε το 19% ή το 21% του ΦΠΑ. Για οποιοδήποτε ποσό είμαστε έτοιμοι να το καταβάλλουμε. Το πρόβλημα είναι οι ανισότητες, το να στερείτε τα παιδιά μας να έχουν μέλλον στην Ελλάδα, αναπληρώνοντας με τη μετανάστευση πληθυσμούς των ευρωπαϊκών χωρών με νέους αξιόλογους Έλληνες.
    Δώστε το δικαίωμα να έχουν εισόδημα οι νέοι μας και θα υπάρχουν φορολογικά έσοδα.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 13:56 | Παντελή Αβραντίνη – τέως Διεθυντή Ταμείου και επιθεωρητή

    Προτείνω, για την είσπραξη βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων εσόδων του Δημοσίου κατά δύστροπων οφειλετών, την επαναφορά εκδόσεως ενταλμάτων προσωπικής κρατήσεως από Διευθυντή ΔΟΥ, μέτρο που δεν αποβλέπει στην προσωπική κράτηση (φυλάκιση) αλλά στον εξαναγκασμό της εξοφλήσεως των βεβαιωμένων οφειλών.

    Παράδειγμα: Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Δημόσιο μετά από πολλές οχλήσεις οφειλετών, εξέδιδα ετησίως περί τα 1000 εντάλματα, εξ’αυτών εξοφλούντο όλα γιατί ο οφειλέτης περισσότερο εθίγετο ηθικά όταν το Αστυνομικό όργανο τον οχλούσε στη δουλειά του και προσέρχετο προς τακτοποίηση του χρέους. Εκ του όλου των ενταλμάτων εστέλετο ένας (1) στη φυλακή για μία ή δύο ημέρες, την τρίτη ημέρα προσήρχετο συγγενής του φυλακισθέντος, έκαμε αίτηση καταβολής του χρέους σε 12 δόσεις, κατέβαλε την α΄δόση και αμέσως αποφυλακίζετο. Με τον τρόπο αυτό το καθυστέρημα σχεδόν εμηδενίζεντο (0,6% – 0,8%).

    Από δημοσιεύματα εφημερίδων εγνώρισα ότι το ανείσπρακτο χρέος βεβαιωμένων οφειλών ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η φοροαποφυγή βεβαιωμένων χρεών και ιδιαίτερα ληξιπρόθεσμων είναι κατά τη γνώμη μου το χειρότερο αδίκημα γιατί ουσιαστικά το κράτος δεν επιθυμεί να εισπράξει αμέσως τα χρέη, πλήττει δε, προσβάλει και εμπαίζει τους συνεπείς φορολογούμενους. Το πρόβλημα πάντα δημιουργείτο με τους ασυνεπείς φορολογούμενους που με την κατάργηση ουσιαστικά της προσωποκράτησης βεβαιωμένες οφειλές να μην καταβάλλονται ή να καταβάλλει όποιος θέλει ελλείψει αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

    Σε τελική ανάλυση το όλο θέμα είναι πρόβλημα εφαρμογής των Νόμων, δεν είναι δυνατόν να χαρίζει το Δημόσιο χρέη, να παραγράφονται βεβαιωμένες οφειλές σε ανθρώπους που οφείλουν φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ. Το κράτος δεν είναι φιλανθρωπικό κατάστημα. Η φορολογική συνείδηση αποκτάται μόνο όταν ο πολίτης καταλάβει ότι δεν δύναται να αποφύγει τις υποχρεώσεις του προς το σύνολο, η φορολογική συνείδηση διαμορφώνεται / επιβάλλεται δια της εφαρμογής των Νόμων και όχι με ευχολόγια.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 12:45 | Κων.Περ.

    Αξιότιμοι Κύριοι,
    Θα ήταν χρήσιμο , με την ιδια ταχύτητα που αναρτώνται αυθημερόν στο δικτυακό τόπο mnec.gr οι συντεντεύξεις του κ.Υπουργού και του κ.Υφυπουργού στις εφημερίδες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς,να αναρτώνται και οι υπουργικές αποφάσεις,εγκύκλιοι και λοιπές πράξεις της Διοίκησης του Υπουργείου Οικονομικών ώστε αφενός να υπάρχει έγκυρη και γρήγορη ενημέρωση αφετέρου να μη χρειάζεται να ανατρέξουν οι ενδιαφερόμενοι σε άλλους ανεπίσημους δικτυακούς τόπους για την πληροφόρησή τους.
    Με κάθε εκτίμηση

  • τέλη κυκλοφορίας σε αμάξι προ διετίας αποβιώσαντος.

    Καλημέρα, καθώς και σε όλους όσους συντελούν στο να μην υπάρχουν πονεμένοι από τους κανόνες λειτουργίας της Ελληνικής Οικονομίας. Ένιωσα την ανάγκη να απευθυνθώ και σε εσάς γιατί όπου και αλλού και αν πήγα δεν βρήκα ανταπόκριση τόσο για το επίδομα αλληλεγγύης τους που πίστευα πως θα έρθει και σε μένα, καθώς και για την αναζήτηση από εμένα με πάνω από 67% αναπηρία κάποιου οποιοδήποτε βοηθήματος που δυστυχώς εγώ δεν έχω καταφέρει να βρω από κανένα και ζω με την υπερήλικη ανήμπορη μητέρα μου ως μοναχοπαίδι που είμαι για να την φροντίζω, προσπαθώντας να τα φέρω βόλτα με εισοδήματα της τάξεως των 350 ευρώ που παίρνει σύνταξη η μητέρα μου, εγώ αφού αρχικά εργάστηκα ως καθηγητής, έχω 5 χρόνια στο ΤΕΒΕ στην συνέχεια και μετά την λήξη του προγράμματος δικτυωθείτε του υπουργείου ανάπτυξης ως συνεργάτης υποστήριξης απολύθηκα και μέχρι σήμερα από το 2004 δεν έχω ξαναβρεί δουλειά όσο και αν προσπάθησα, εκτός από μερικές ώρες ιδιαίτερων. Έτσι φοβούμενος για την υγεία μου πήγα και ασφαλίστηκα στον ΟΓΑ για να έχω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα να μη μπορώ να πάρω ούτε το επίδομα αλληλεγγύης τους, αλλά ούτε και επίδομα ενοικίου που αναγκάζομαι να παρακολουθώ θεραπευτικό πρόγραμμα στην Αθήνα 500 χιλιόμετρα μακρυά από την έδρα μου και το πατρικό μου. Αν και έχω πάνω από 67% αναπηρία από ατύχημα που έπαθα κατά την διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας ως έφεδρος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού ειδικά εκπαιδευμένος στον ανορθόδοξο πόλεμο, και όπου για τον λόγο αυτόν παρακολουθώ το θεραπευτικό πρόγραμμα. Δηλαδή εγώ καλούμε να τα βγάλω πέρα με 350 ευρώ συνολικά εισοδήματα από την σύνταξη της μάνας μου ενώ το επίδομα αλληλεγγύης τους δεν το δικαιούμαι κατά το μηχανισμό απόδοσης του βοηθήματος, για ποιο επίδομα αλληλεγγύης τους μιλάνε; Στην δική μου δε περίπτωση μου λένε πως έχω τέσσερα έτη στον ογά και δεν δικαιούμαι σύνταξη αναπηρίας, αλλά ούτε και από τον ΟΑΑΕ, τότε την διαδοχική ασφάλιση, τι την έφτιαξαν; γιατί έχω και πέντε ολόκληρα χρόνια στο ΟΑΑΕ αλλά και άλλα δύο χρόνια στο Ελληνικό στρατό ως έφεδρος αξιωματικός δηλ. μισθωτός. Ειλικρινά, έχω απογοητευτεί, γιατί εγώ καλούμε καθημερινά να συμμετέχω στους άμεσους και έμμεσους φόρους, με αναγκάζουν να πληρώνω ένα πακέτο τσιγάρα από 20 λεπτά που κοστίζει στον συνάδελφο παραγωγό επιβαρυμένα με 4000% από κρατική φορολόγηση και τα τσιγάρα είναι ένα παράδειγμα, χωρίς καν να διερωτάται το κράτος αν μπορώ να συνεχίσω να ζω. Πάντα πρόθυμος για κάθε πληροφορία ή διευκρίνηση στο κινητό 6976900200. Μάκης Μικρούλης, και στο: alkinoosm.spaces.live.com

    Υ.Γ. Τέλος το περασμένο έτος έχασα από την επάρατη νόσο τον Πατέρα μου, ο οποίος χωρίς να θέλω να του περάσω ευθύνες γιατί τα περισσότερα από τα εισοδήματά του τα χάλαγε για να σπουδάζει εμένα, δεν κατάφερε να φτιάξει κάποιο περιουσιακό στοιχείο εκτός από ένα αμάξι που είχε από το 1991. Το αμάξι το είχε παρκαρισμένο έξω από την πολυκατοικία μας στον Πειραιά, και μου κάνουν καθημερινά παρατηρήσεις να το πάρω από εκεί, μόνο που δεν μπορώ, γιατί αφού δεν είχε περιουσιακά στοιχεία δεν έκανα αποδοχή κληρονομιάς και ως εκ τούτου, δεν μπορώ να το μετακινήσω αλλά ούτε και να καταθέσω τις πινακίδες μπορώ, αφού δεν είναι στο όνομά μου και σε ερώτηση που έκανα στην εφορία ξέρετε τι μου είπαν; να πάω να κάνω αποδοχή μόνο για το αμάξι, στην συνέχεια να πάω να πληρώσω το περυσινό και το φετινό τέλος κυκλοφορίας προσαυξημένο με το τέλος της καθυστέρησης και αφού γίνει αυτό, τότε θα πάω να καταθέσω τις πινακίδες, μόνο που εγώ δεν έχω δραχμή να διεκπεραιώσω τις απαιτήσεις τους, γιατί λόγω χαμηλού εισοδήματος ούτε καν δήλωση δεν κάνω, εντέλει τι θέλουν; σας παρακαλώ βοηθήστε με μόνο σε συμβουλευτικό επίπεδο ζητάω βοήθεια, να μου ζητάτε χωρίς να είναι δικό μου και χωρίς να το έχω μετακινήσει από την ημέρα του θανάτου του πατέρα μου, ιδιοκτήτη του, να σας πληρώσω τα τέλη κυκλοφορίας και μάλιστα προσαυξημένα, χωρίς να έχω το παραμικρό εισόδημα.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 11:30 | ΘΑΝΑΣΗΣ Τ.

    Διατηρώ εδώ και 18 χρόνια ένα μικρομάγαζο στο κέντρο της Αθήνας. Τα τελευταία 3 χρόνια εκτός του ότι ο τζίρος του είναι καταποντισμένος κατά μέσο όρο 55% (ειδικά το 2009 κατά 80%), έχω δεχθεί απανωτά κτυπήματα από φέσια πελατών.

    Για να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου κατέφυγα στη «λύση» των προσωπικών δανείων και αναλήψεων μέσω πιστωτικών καρτών. Ηλθε όμως η ώρα της αποπληρωμής και κάτι οι τόκοι, κάτι ο μηδενικός μου τζίρος με γονάτισαν.
    Το ύψος των οφειλών μου σε προσωπικά δάνεια ξεπέρασε το 2009 και αυτό τον τζίρο μου. και φυσικά τα έξοδα (νοίκι, ΔΕΗ, ΟΤΕ) τρέχουν.

    Αυτή τη στιγμή έχω απλήρωτη τη ΔΕΗ για 9 μήνες και αναμένω τη διακοπή του ρεύματος. Επίσης είναι αδύνατο να πληρώσω τις οφειλές μου στο ΤΕΒΕ, την εφορία. Ακόμα και αυτόν τον ΦΠΑ αναγκάζομαι να τον «παρακρατώ», οφείλοντας εν τέλει ΦΠΑ 14 μηνών. Και η κατάσταση χειροτερεύει μιας και κάθε ώρα μπαίνω μέσα.

    Κάθε μέρα βιώνω ένα μαρτύριο. Με κατεβασμένα τα στόρια της βιτρίνας, κλείνομαι μέσα στο μαγαζί μου και περιμένω το τηλέφωνο από τον κάθε πιστωτή μου, τον έλεγχο της εφορίας, τη ΔΕΗ. Ξέρω πελάτης σπάνια θα μπεί στο απογυμνωμένο πια από εμπόρευμα μαγαζί μου. Σε κάθε κτύπο του τηλεφώνου κάνω το σταυρό μου να μην είναι στην άλλη άκρη ο πιστωτής, η εφορία, οι τράπεζες.

    Αυτό τον γολγοθά τον ανεβαίνω εδώ και ένα χρόνο. Κάθε μέρα, κάθε ώρα βιώνω ένα μαρτύριο. Πόσες φορές δεν έχει περάσει από το νού μου η αυτοκτονία. Το προσωπικό μου δράμα λήγει όταν κλείνω το μαγαζί μου και πρέπει να πάω σπίτι και να αντικρύσω τη γυναίκα μου με διάθεση χαρούμενη, με διάθεση που να μην προδίδει το μαρτυριό μου. Γιατί επέλεξα η γυναίκα μου να μη βιώσει και αυτή το γολγοθά μου.

    Kατέφυγα σε ψυχιάτρους για να καταστείλλω τις αϋπνίες μου και τους νυχτερινούς μου εφιάλτες. Διέγνωσαν βαριά κατάθλιψη και μου σύστησαν φαρμακευτική αγωγή. Εδώ και πέντε μήνες ζώ με τα φάρμακα, πότε σε λήθαργο και πότε σε πλήρη απραξία. Η φαρμακευτική αγωγή πλέον αρχίζει να γίνεται για μένα είδος πολυτελείας και προσπαθώ με νύχια και με δόντια να κρατηθώ στη ζωή, δίνοντας καθημερινά ένα θλιβερό «παρόν» στο κουφάρι των φιλοδοξιών μου.

    Θέλω να κλείσω την επιχείρηση και αδυνατώ. Διότι ακόμα και να την κλείσω χρειάζομαι λογιστή, χρήματα για την εφορία..
    Αξιότιμοι κύριοι του υπουργείου Οικονομικών έχετε να μου προτείνετε κάποια λύση ??

    Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που με ακούσατε.

    ΘΤ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 11:24 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    1. ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΝ , ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ (ΝΟΜΙΜΟΙ Ή ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ) ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
    ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ.
    2. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΙς ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΣ.
    ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
    3. ΕΠΙΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΞΥΠΗΡΙΤΗΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ , ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΔΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΧΩΡΕΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ , ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΛΠ.
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

    ΑΠΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΕΣΟΔΑ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 11:36 | KOSTAS

    Αγαπητέ :
    1. Τον ΦΠΑ τον πληρώνει πάντα ο χρήστης. Οι γιατροί κλπ. είναι απλά εισπράκτορες του κράτους.
    2. Ξέρεις κανένα μηχανικό να μην κόβει απόδειξη? Αφού τα χρήματα που λαμβάνει πάνε πρώτα στην Εθνική Τράπεζα, μετά από 15 ημέρες τα παίρνει ο ίδιος, και η πολεοδομία ζητάει να ελέγξει τα παραστατικά κατάθεσης στην τράπεζα και απόδοσης του προκαταβλητέου φόρου στην εφορία, αλλιώς δεν εκδίδει την οικοδομική άδεια.
    Αφού έχει αποδώσει τον προκαταβλητέο φόρο στην εφορία, πως δεν θα κόψει απόδειξη???
    Θα χαρίζει τον φόρο στο κράτος? 10% είναι, δεν είναι λίγο.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 11:40 | Ειρήνη

    Μου εστάλει στο προσωπικό μου email Το παρακάτω κείμενο το οποίο παραθέτω αυτούσιο. Δεν ξέρω κατά πόσο η συγκεκριμένη ανάλυση είναι εκτενής και καλύπτει πλήρως την κατάσταση που διανύουμε σήμερα στη χώρα μας, πάντως με ανησύχησε θα μπορούσα να πω για το πού οδεύουμε…
    Έτσι θέλησα να το μοιραστώ με το υπουργείο Οικονομικών μέσω αυτού του τρόπου, εφόσον είναι και ο μοναδικός για μένα τρόπος να επικοινωνήσω άμεσα και να ακουστώ ως πολίτης.
    Ως ελληνίδα πολίτης, νέα 25 χρονών, ονειρεύομαι να δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν σε αυτόν τον τόπο και όχι να ψάχνω μια άλλη πατρίδα για αυτά…γιατί αν ισχύσουν όσα προβλέπονατι στο άρθρο, θα εγκατέλειπα την Ελλάδα που τόσο εύκολα ξεπουλήσαμε, αφού θα ένιωθα πως δεν έχω κάτι άλλο να ζητήσω για να μου προσφερθεί!
    Παρακάτω το άρθρο – σημειώνω ότι δεν έχω καμιά σχέση με τον εν λόγω κύριο και καμιά απαίτηση πνευματικών δικαιωμάτων. Αν θεωρηθεί από εσάς ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχει άρθρο τρίτου προσώπου στον ιστότοπο, παρακαλώ να διαγράψετε το παρόν σχόλιο αμέσως.
    Ευχαριστώ

    Why Greece will have to leave the eurozone

    By Desmond Lachman

    Published: January 11 2010 20:03 | Last updated: January 11 2010 20:03

    Having spent a career studying emerging market economies at the International Monetary Fund and on Wall Street, I have seen more than my share of supposedly immutable fixed exchange rate arrangements come unstuck. I have also observed at close quarters the rather well-defined and predictable stages through which countries go as their currency regimes unravel. This experience informs me that, much like Argentina a decade ago, Greece is approaching the final stages of its currency arrangement. There is every prospect that within two to three years, after much official money is thrown its way, Greece’s euro membership will end with a bang.

    The first stage on the road to a currency crisis occurs when a country, motivated by the desire to import policy discipline from abroad, adopts a fixed exchange rate to which its economy is patently ill-suited. A serially defaulting Argentina did so in 1991, when it adopted a convertibility plan that rigidly pegged the peso to the dollar in the vain hope of ending its tendency towards hyperinflation.

    After failing to meet the criteria for euro membership at the currency’s 1999 launch, a chronically profligate Greece managed to qualify in January 2001 by engaging in creative budget accounting. Going an important step further than Argentina, Greece abandoned its currency in favour of the euro. It joined a club whose very founding envisions no exit option for any of its member countries.

    The next stage on the road to ruin occurs when the country pursues domestic policies that are inconsistent with its new currency arrangement. In recent years Athens has thrown any notion of budget discipline to the wind. Euro membership supposedly obliges a country to abide by the Maastricht criteria of keeping its budget deficit below 3 per cent of gross domestic product and its public debt-to-GDP ratio below 60 per cent. Greece’s budget deficit has widened to 12.7 per cent of GDP, while its debt-to-GDP ratio is projected to reach 120 per cent in 2010.

    A ballooning budget deficit, coupled with inappropriately low interest rates imported from abroad, sets the stage for the end-game. It does so not simply by putting the country’s public finances on an unsustainable path but also by eroding its international competitiveness, which gives rise to a massive external imbalance. In this department as well, Greece has managed to outdo the Argentina of old by losing over 30 per cent in competitiveness through consistently higher wage and price inflation than its European partners.

    As market doubts surface as to the sustainability of the currency arrangement, the country’s external official sponsors ride to its rescue. In Argentina’s case, the sponsor was a US-backed IMF. For Greece, it has been the European Central Bank. The fly in the ointment, however, is that the official sponsor understandably bridles at the prospect of providing unconditional or unlimited funding. Rather, it insists that the country adopts hair-shirt adjustment policies.

    In Argentina’s case, conditional IMF support staved off the inevitable for a couple of years before the proposed adjustment measures led to rioting in the streets and it became clear to the IMF that it was dealing with a solvency rather than a liquidity problem. It is difficult to see how Greece’s present crisis can end on a happier note. Any attempt to bring the budget deficit down to the Maastricht target would only deepen the recession. Attempting to restore Greek competitiveness through wage cuts would lead to years of painful and politically unacceptable deflation.

    The omens do not look good for retrenchment: budget cut announcements have already sparked widespread labour market unrest. Nor is there much prospect of indefinite ECB funding. Rating agencies have downgraded Greece to below A-, while Jürgen Stark, an ECB official, recently said that the EU would not help bail out Greece were the need to arise.

    If there is anything that the Greek authorities might learn from Argentina, it is the folly of attempting to fight the inevitable. Not only does this saddle a country with a mountain of official debt that cannot be rescheduled; it also deepens and prolongs the recession from which any post-devaluation recovery might begin. Athens should leave the eurozone sooner rather than later. However, that is not the way that Greek tragedies play out.

    The writer is a resident fellow at the American Enterprise Institute

    Copyright The Financial Times Limited 2010. Print a single copy of this article for personal use. Contact us if you wish to print more to distribute to others.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 11:00 | MP

    USE IT OR LOSE IT,
    ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ & ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ.
    ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΤΑΚ.
    για να μπορεσουν οι τιμες αγοροπωλησιας και ενοικιου τους να «πιασουν» την τιμη ισοροπιας της αγορας και οχι την εξωφρενικη τιμη που ζηταει ο βολεμενος (και αφορολογητος) ιδιοκτητης του δογματος «αστο να καθεται»,
    ωστε να αξιοποιηθουν απο νεους επαγγελματιες, επιχειρηματιες ,οικογενειες κλπ και προς δικο τους οφελος, αλλα και προς οφελος της τοπικης μικροκοινωνιας.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 10:36 | MP

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

    για να μπορεσει επιτελους καποτε να αποκτησει καποιο σπιτακι η κατι τις τελος παντων, κι εκεινος που ,αξιζει μεν αλλα, δεν του ελαχε να «βρει» απο τον μπαμπα του.

    Επειδη ειναι πολλοι οι εισοδηματιες που δεν παραγουν ουτε παρηγαν απολυτως τιποτα, παρα μονο εισπρατουν (συχνοτατα μαυρα, αδηλωτα και αφορολογητα), επειδη καποιος προγονος ετυχε να κανει περιουσια (οχι παντα νομιμα η θεμιτα, απλα «δεν τον ειδαν, δεν τον πιασαν»)

    Στη ταξη αυτη ανηκουν πλειστοι οσοι των εθνοπατερων στη Βουλη και τον υπολοιπο δημοσιο βιο (πως θα εβγαιναν αλλωστε αν δεν ειχαν το χρημα και το χρονο?) που απλα κλωσανε τα δικα τους αυγα.

    Ας παψει να ειναι διαχειριστης ο μεγαλοδιαμερισματουχος της πολυκατοικιας και να φορτωνει τα κοινοχρηστα στις γκαρσονιερες.

    Με τη λογικη της αφορολογητης γονικης παροχης θα πρεπει το βασιλοπουλο να γινει βασιλιας,του υπουργου ο γιος να γινει υπουργος, του γιατρου γιατρος ,του φτωχου φτωχος, και το παιδι του φυλακισμενου να παει φυλακη.

    Φιλε, αν θελεις κατι ν αφησεις στο παιδι σου, φροντισε να του φτιαξεις και να του αφησεις μια καλη κοινωνια.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 10:43 | κατσουλης νικος

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΕΙΜΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΑΚΟΜΗ.
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ, ΦΥΣΙΚΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΑ ΕΧΕΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙ’ΑΥΤΟ, ΜΟΝΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
    ΜΙΛΑΩ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΜΑΣ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ.
    ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΘΑ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
    ΤΙ ΣΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΔΗΛΑΔΗ?
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ CASUS BELLI ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε. Σ’ΑΥΤΗΝ.
    ΣΥΣΩΜΟΣ Ο ΕΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΑΣΕΤΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΜΑΣ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ.
    ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΠΟΠΛΥΤΑ.
    ΘΕΤΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΕ ΕΣΑΣ Κ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ.
    ΕΓΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΠΑΛΙ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ, ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ Κ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ, ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 10:04 | Απο Χρηστο, ωρομισθιο εκπαιδευτικο σε καποιο νησι

    Γεια σας.
    Θα ηθελα να καταθεσω μια προταση για το πως μπορει να αυξηθει ο αριθμος των γιατρων, δικηγορων, μηχανικων, ηλεκτρολογων κτλ. που να κοβουν αποδειξεις σε καθε πελατη τους.
    Απο την στιγμη που ετσι και αλλιως ενας γιατρος (και οι λοιπα) μετακινουν το βαρος του ΦΠΑ στον ιδιο τον ‘πελατη’ το κρατος θα πρεπει να σκεφτει το εξης:
    1) Να αποδωσει το ΦΠΑ που πληρωνει ο πελατης, στον ιδιο τον πελατη, τον επομενο μηνα που κοπηκε η αποδειξη, αφου ο πελατης θα την πηγαινει στον αρμοδιο οργανισμο, με την βοηθεια του οποιου θα γινεται και η αποδοση του ΦΠΑ στον πελατη (πχ εφορεια).
    2) Να επιβαλει σε καθε γιατρο (και τους λοιπα)επιλεον ΦΠΑ αντιστοιχο με αυτο που αναγραφεται σε καθε αποδειξη, (με αυτον τον τροπο, ουσιαστικα θα μετακινειται το κοστος του ΦΠΑ στον γιατρο (και τους λοιπα)και οχι στο κρατος.

    Πχ. για επισκεψη στον γιατρο καποιος θα χρεωθει 100 ευρω.
    Αν ζητησει αποδειξη θα χρεωθει 119 ευρω.
    τον επομενο μηνα θα παιρνει πισω τα 19 ευρω, τα οποια θα αναγκαζεται να πληρωσει ο γιατρος.

    Με αυτον τον τροπο πιστευω οτι ο ΠΕΛΑΤΗΣ θα εχει κινητρο να ζητησει αποδειξη, (και θα παιρνει το ΦΠΑ πισω, και θα χρησιμοποιει την αποδειξη στη δηλωση του για να κατεβασει το αφορολογητο του).
    Ο για τρος (και οι αλλοι) Θα αναγκαζονται να πληρωνουν το ΦΠΑ αλλα επιπλεον θα αναγκαζονται να δηλωνουν και μεγαλυτερο εισοδημα στη δηλωση τους, το ποιο φυσικα θα φορολογειτε.

    Φτανει να μην γινουν συνενοχοι στη διαφθορα και ο πελατης και ο γιατρος με μια καινουργια κομπινα!

    Σιγουρα η προταση αυτη επιδεχεται διορθωσεις.
    Ευχαριστω!

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 10:59 | Απόστολος Κάκος

    Για την απλούστευση της διαδικασίας συλλογής και καταγραφής των αποδείξεων προτείνουμε την εκτύπωση barcode στο κάτω μέρος των αποδείξεων που εκδίδουν οι ταμιακές μηχανές. Το barcode θα περιλαμβάνει την ημερομηνία, το ποσό και το το ΑΦΜ της επιχείρισης που εκδίδει την απόδειξη.

    Στη συνέχεια, κατά το πρότυπο των μηχανημάτων Τζόκερ που υπάρχουν στα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, τα ΚΕΠ (ή τα λογιστικά γραφεία) θα μπορούν να κάνουν μαζικές αναγνώσεις των barcodes των δελτίων λιανικής και με τον τρόπο αυτό να βοηθηθεί ο κόσμος στην καταγραφή των αποδείξεων του 2010 κατά την υποβολή των φορολογικών του δηλώσεων.

    Σε δεύτερο στάδιο, και εφόσον το ΑΦΜ του πελάτη υπάρχει σε ηλεκτρονική κάρτα (κατά το πρότυπο του ΑΜΚΑ) ή barcode, η ταμιακή μηχανή μπορεί να διαβάζει το ΑΦΜ του πελάτη και να εκδίδει την αποδειξη λιανικής συμπεριλαμβάνοντας το στο barcode που τυπώνει στο κάτω μέρος της απόδειξης.

    Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να γίνει διπλός έλεγχος τόσο της επιχείρισης όσο και του φορολογούμενου.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 10:14 | ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

    Σχετικά με όσα ακόύγονται τελευταία για το ΦΠΑ:
    * Δεν χρειάζεται να υπάρξει ενιαίος συντελεστής της τάξης του 15%
    * Ούτε χρειάζεται να αυξηθεί ο μεγάλος συντελεστής πάνω από 19%
    Πορχωρήστε στα εξής απλά βήματα:
    * Μεταφέρετε όλα τα είδη που καταναλώνουμε σε ταβέρνες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κ.λπ. στο 19%. Το ίδιο κάνετε και για το delivery. Το φαγητό έξω (ή από έξω) δεν είναι πρώτη ανάγκη άρα μπορεί να φορολογηθεί. ΜΟΝΟ Ο,ΤΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΠΑ 9%.
    * Επιβάλλετε ΦΠΑ 19% στις αμοιβές των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων. Απορώ γιατί μέχρι τώρα απαλλάσσονταν.
    * Στις αμοιβές γιατρών δεν πρέπει να επιβληθεί ΦΠΑ ή αν τελικά επιβληθεί πρέπει να είναι 9%. Στο ιδιωτικό Ιατρείο καταφεύγουμε επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας έχει κενά. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια ευαισθησία σε αυτό το θέμα.
    * Μεταφέρετε το ΦΠΑ της οικοδομής και των κάθε είδους οικοδομικών εργασιών (συμπεριλαμβάνοντας τις μικρές και μεγάλες επισκευές στις υφιστάμενες οικοδομές) στο 9%. Έτσι και ώθηση θα δοθεί στην οικοδομική δραστηριότητα και θα μειωθεί το κίνητρο να μην ζητάμε αποδείξεις από υδραυλικούς, αλουμινάδες, ελαιοχρωματιστές κ.λπ. για τις επισκευές που κάνουμε στα σπίτια μας. Η απώλεια εσόδων από την μείωση του συντελεστή θα αντισταθμιστεί από την αύξηση του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει λόγω των μεγαλύτερων τζίρων που θα εμφανίζονται στις δηλώσεις των επαγγελματιών της οικοδομής.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 10:31 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΟΝΑΚΗΣ

    Σε συνεχεια χθεσινου μου σχολοιου, και σε συνδυασμο ,με την χθεσινη εκρηξη αναξιοπιστιας απο ευρωπη ,και αγορες, γινεται ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ειναι ενα – ΜΕΙΖΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ – ,και χρειαζεται οπως σε ολα τα εθνικα θεματα , για να ξυπνησει , και να εγερθει ο ελληνας ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΩΜΕ ΜΕΣΣΑ ΤΟΥ το-ΦΙΛΟΤΙΜΟ- δειχνοντας το καλλο παραδειγμα απο την ΗΓΕΣΙΑ,με τις παραχωρησεις μισθων , και συνταξεων , προς το δημοσιο ,για τρια χρονια ,- αληθεια ποιος πιστευει σημερα οτι Π.Χ Ο Κ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ,ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ -ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ -ΣΗΜΗΤΗΣ – ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΥΡΚΟΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ -ΑΛΑΒΑΝΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤ\ΛΟΣ -ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ κ.λ.π περιμενουν την συνταξη για να ζησουν; Ας βγουν ολοι αυτοι απο κοινου , να δωσουν το καλλο παραδειγμα , ΠΡΟΣΦΕΡΤΟΝΤΑΣ στο μειζον εθνικο θεμα, να βγει μετα το ελληνικο κεφαλαιο -μετα η ομογενεια , μετα οι ταγοι του τοπου , να δημιουργηθει ,μια ΕΥΓΕΝΗΣ ΑΜΜΙΛΛΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ , ως να δεχομαστε ως λαος εξωθεν επιβουλη, ωστε να ξυπνησει μεσσα στον καθε απλο ελληνα , το αισθημα ΤΟΥ ΦΙΛΟΤΙΜΟΥ, και τοτε αγογγιστα ο καθενας θα προσφερει , θα συνταχθει , θα αλλαξει νονοτροπια. ΓΙΑΤΙ ΟΣΣΟ ΒΛΕΠΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥς ΤΟΥς ΤΑΓΟΥΣ ,-που διαχρονικα καιευθυνονται για τα σημερινα αδιεξοδα – να συμβουλεουουν μονο για τους αλλους ,κανενα μετρο δεν θα επιτυχει , και τιποτα δεν θα αλλαξει στην νοοτροπια μα και στην συμπεριφορα μας. ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΓΕΡΘΕΙ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ,το οποιο να διαπερασει ολους , ωστε να ξανααρχισωμε , να ελπιζωμε , εχωμε ιστορικα αποδειξει οτι μια κριση, γινεται ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΣΗΣ

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 09:17 | Μιχάλης Αμοιραδάκης

    Κατ` αρχήν, ας αποσαφηνίσουμε τα αυτονόητα:
    Κάθε Έλληνας πολίτης, ανεξάρτητα από την επαγγελματική του δραστηριότητα, οφείλει να είναι απολύτως ειλικρινής και διάφανος στις οικονομικές του συναλλαγές με την πολιτεία. Κάθε άλλη συμπεριφορά είναι αντικοινωνική, συνιστά ένδειξη ισχυρότατης πολιτικής αναλγησίας και έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από εξαιρετικά δυσάρεστες στρεβλώσεις οι οποίες παράγουν δεινά που μας βασανίζουν όλους.
    Η έντιμη συμπεριφορά όμως, πρέπει να είναι αμοιβαία. Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να ζητά από τους πολίτες της να τηρούν αρχές και να σέβονται αξίες τις οποίες η ίδια περιφρονεί.
    Ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), εκπροσωπώ έναν κλάδο εργαζομένων ο οποίος πλήττεται βαρύτατα από την εκτεταμένη «μαύρη» και παράνομη εκπαιδευτική παραοικονομία. Εγώ και οι συνάδελφοί μου καλούμαστε – και οφείλουμε – να είμαστε άξιοι δάσκαλοι, καλοί εργοδότες και έντιμοι φορολογούμενοι, σε ένα καθεστώς απόλυτου, παράλογου, ανεξέλεγκτου, μαύρου και παράνομου ανταγωνισμού. Ο νόμιμος εκπαιδευτικός φροντιστής υποχρεούται (και πολύ σωστά) να έχει άδεια, να πληρώνει ενοίκια και υψηλά κόστη λειτουργίας, να καταβάλλει μισθούς, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Την ίδια ώρα, χιλιάδες διορισμένοι καθηγητές «μετατρέπονται» κάθε απόγευμα σε παράνομους ανταγωνιστές του, στερώντας του συχνά τη δυνατότητα να επιβιώσει επαγγελματικά.
    Το φαινόμενο είναι τόσο έντονο και εκτεταμένο, που ουδείς μπορεί να υποκριθεί ότι το αγνοεί. Ωστόσο, δεκαετίες τώρα, η ελληνική πολιτεία αδιαφορεί. Το αποτέλεσμα, πέρα από την πολύ σημαντική εκπαιδευτική, πολιτική και ηθική κατάπτωση, οδηγεί το κράτος σε απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.
    Λύση υπάρχει – και είναι πάρα πολύ απλή. Η ΟΕΦΕ έχει επανειλημμένα καταθέσει τις προτάσεις της, οι οποίες, όμως, ποτέ μέχρι τώρα δεν βρήκαν ευήκοα θεσμικά ώτα…
    Μήπως τώρα που «πιάσαμε πάτο», κάτι άλλαξε στο επίπεδο της πολιτικής βούλησης; Εάν ναι, εάν η παρούσα πολιτική ηγεσία επιθυμεί πράγματι να είναι δίκαιη και αποτελεσματική, η ΟΕΦΕ είναι έτοιμη και πρόθυμη να συνεργαστεί, να μοιραστεί τη γνώση και την εμπειρία της, ώστε η νομιμότητα να επικρατήσει και να πάψει (επιτέλους!) το απαράδεκτο φαινόμενο, ένας νόμιμος επαγγελματικός κλάδος να πλήττεται βάναυσα από παράνομες δραστηριότητες, υπό την ανοχή της πολιτείας!!!
    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 06:44 | Βασίλειος Τέρζης

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΟ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΒΑΛΤΕ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ??
    Ontario is looking for $50 billion from a group of tobacco companies to recoup health-care costs linked to illnesses stemming from tobacco use.Under the Tobacco Damages and Health Care Costs Recovery Act, which passed the provincial legislature this year, Ontario can file suits against companies seeking the recovery of tobacco-related damages.
    Saudi Arabia Intends to Sue Tobacco Companies, Says Al-Manie
    Raid Qusti, Arab News

    RIYADH, 29 November 2006 — Minister of Health Dr. Hamad Al-Manie said here yesterday that the country intends to sue American and European tobacco companies that sell their products in the Kingdom, for the deaths and diseases caused by smoking.
    Ευχαριστώ
    Τερζης Βασίλειος

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 04:17 | ΙΩΑΝΝΗΣ Λ.

    Ισως έφτασε η ώρα να πέσουν οι μάσκες αι να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας με πρώτους από όλους αυτούς που μας κυβερνάνε γιατί πλέον και επίσημα έχουμε πιάσει πάτο.Ακούω για τους «φοροφυγάδες»εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες και τους «φουκαράδες»μισθωτούς και συνταξιούχους που μόνο αυτοί πληρώνουν φόρους και δεν φοροδιαφευγουν.Η πείρα με έχει διδάξει πως η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων κανει και δεύτερη δουλειά(αδήλωτη φυσικά και μόνο αυτοί που έχουν ανάγκη,γιατί κάποιοι που βρίσκονται σε καλές θέσεις πληρώνονται από τα λαδώματα τόσο καλά που δεν έχουν ανάγκη και άλλη δουλειά).Επίσης έχω παραδείγματα γνωστών μου που υπηρετώντας σε αστυνομία ή μόνιμοι στο στρατό βγήκαν στην σύνταξη από τα 50 τους.Και αν κάποιος πιστεύει πως αυτοί δεν δουλεύουν κάπου τώρα και αρκούνται μόνο τη συνταξή τους,θα τον χαρακτηρίσω επιεικώς ανόητους.Και ας μην ξεχνάμε και τις χιλιάδες ευρώ που λαμβάνουν ως εφάπαξ.Και εγώ ο «φοροφυγάς¨ελεύθερος επαγγελματίας που μπορεί να μην έχω να φάω προκειμένου να πληρώσω το ΤΕΒΕ θα βγώ στη σύνταξη στα 65(αν ζήσω μέχρι τότε) για να πάρω μια μικρή σύνταξη.Ας το παραδεχτούμε.Οι Έλληνες πολίτες χωριζόμαστε σε δύο κατηγορίες:στους προνομιούχους και συχνά «κοπρόσκυλα»δημοσίους υπαλλήλους και στους μη προνομιούχους που είμαστε εκτός δημοσίου και ζούμε με το άγχος αν θα έχουμε αύριο σε αντίθεση με τους δημοσίους υπαλλήλους που βρέξει χιονίσει και τη δουλειά τους θα έχουν(λόγω μονιμότητας)και το μισθό τους.Και επ’ευκαιρείας θα πρότινα κάτι πολύ απλό.Αντί συχνά να εισφοροδιαφεύγουμε και να φοροδιαφεύγουμε να συνδεόταν η σύνταξη με τη φορολογία εισοδήματος κατά το αμερικάνικο πρότυπο.Τι δήλωνες εσύ ο Α κατά μέσο όρο ως εισόδημα(με τις αναπροσαρμογές λόγω πληθωρισμου);30000 ευρω;θα πέρνεις ως σύνταξη πχ το 80% αυτών που δήλωνες δηλ.24000.Εσύ ο Β τι δήλωνες;10000 ευρω;θα πέρνεις το 80% αυτών που δήλωνες δηλ.8000.Και φυσικά δεν θα μπορεί να διαμαρτυρηθεί αυτός που πέρνει 8000 ότι είναι λίγα αφού όλη του τη ζωή κατάφερνε να ζει με 10000.Ποιος θα διανοηθεί να φοροδιαφύγει μετά όταν θα ξέρει οτί με βάση αυτά που θα δηλώνει θα πέρνει και σύνταξη;
    Πέρα από τις δύο ανωτέρω κατηγορίες πολιτών υπάρχουν και άλλες 2 κατηγορίες Ελλήνων:οι απλοί πολίτες και η αριστοκρατία να το πω,εξυπνοκρατεία να το πω,κλεφτοκρατεία να το πω;Και αναφέρομαι στους εκάστοτε κυβερνόντες ανεξαρτήτως πολιτικού κόμματος.Αν κύριοι εγώ κλέψω ο νόμος με κυνηγάει για κάποια χρόνια(νομίζω 10-δεν έχω νομικές γνώσεις).Αφού λοιπόν όλοι οι ¨Ελληνες πολίτες είναι θεωρητικά ίσοι γιατί να μην κυνηγάει ο νόμος για το ίδιο χρονικό διάστημα και τους επίορκους πολιτικούς όταν καταχράζονται δημόσια χρήματα ή λαδώνονται αλλά η παραγραφή τους να εξαρτάται μόνο από το αν έχει εκλεγεί νέα βουλή ή όχι;
    Ποιός έφτασε σε αυτό το χάλι την πατρίδα μας;Εγώ ο απλός πολίτης διόριζα κόσμο στο δημόσιο που δεν ήταν αναγκαίος;Εγώ ο απλός πολίτης έπαιζα τα χρήματα δημοσίων οργανισμών στα χρηματηστήρια και στα ομόλογα;Εγώ ο απλός πολίτης κατασπαταλούσα δημόσιο χρημα;Eγώ ο απλός πολίτης έδινα ετήσιους μισθούς 200,000-300,000 όπως για παράδειγμα σε κάποιους εργαζόμενους στην ΕΡΤ;Εγώ ο απλός πολίτης δανειζόμουν συνεχώς με αποτέλεσμα σήμερα να χρωστάμε όχι μόνο οι εν ζωή πολίτες αλλά θα χρωστάνε και τα δισέγγονα και τα τριέγγονα μας;Και τιμωρήθηκε ποτέ κανείς;Θα τιμωρηθεί ποτέ κανείς;H πάντα εγώ ο απλός πολίτης θα πληρώνω για τα λάθη αυτών που με κυβερνάνε;
    Η ακούω για παράδειγμα τον ντόρο που γίνεται για τους μετανάστες λαθραίους και νόμιμους.Πέρα του ότι έχω συγγενείς μετανάστες και κατάγομαι από παππούδες πρόσφυγες Μικρασιάτες,ένα έχω να πω:Aν το τσουκάλι στο σπίτι μου έχει φαγητό που ίσα-ίσα φτάνει εμένα και την οικογενειά μου πρώτα θα φάω εγώ και η οικογενειά μου και ίσως μικρύνω και τις μερίδες για να τα’ί’σω και τον γείτονα που δεν έχει.Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα στερήσω το φαγητό από την οικογενειά μου για τον γείτονα.Αν λοιπόν είμασταν μια χώρα που είχαμε,ευχαρίστως να δίναμε και στους άλλους.Αυτό το τόσο απλό που θα κάναμε για εμάς δεν το κάναμε όμως για την πατρίδα μας.Αν δεν υπήρχαν αυτά τα εκκατομύρια μεταναστών πόσο χαμηλότερα-ίσως και μηδενικά θα ήταν τα ποσοστά ανεργίας;Kαι από τους ξένους που δουλεύουν εδώ πόσα χρήματα έχουμε ως «εξαγωγη συναλλάγματος»;Ενώ από τη μία θέλουμε ξένους επενδυτές για να εισρεύσει «συνάλλαγμα» ή δανειζόμαστε από την άλλη τα χρήματα που «παράγονται»-κερδίζονται στην χώρα μας,φεύγουν μέσω των μεταναστών στις χώρες τους.Και έχουμε και τη ψευδαίσθηση ότι στηρίζουν το ασφαλιστικό μας σύστημα λόγω του ότι ασφαλίζονται(άραγε σε τι ποσοστό και πόσο μεγαλύτερο θα ήταν το ποσοσό αυτό αν αυτοί που θα δούλευαν στη θέση τους θα ήταν Έλληνες).Κάποια στιγμή όμως θα έρθει η ώρα να πάρουν και αυτοί σύνταξη συν το πόσο έχουν στοιχίσει στο σύστημα μέχρι στιγμής λόγω της υγειονομικής περίθαλψης που έχουν (ασφαλισμένοι και μη) και των γεννησεών τους στα νοσοκομεία μας.Λόγω της υπογεννητικότητας είχαμε την εξυπνάδα αντί να καλυτερεύσουμε τη ζωή των Ελλήνων και να δώσουμε κίνητρα να στραφούμε στη φτηνή λύση να «εισάγουμε» πληθυσμό.Ναι να τους δώσετε και το δικαίωμα να ψηφίσουν.Και εκτός από Τόυρκους (όπως δηλώνουν οι ίδιοι) βουλευτές να έχουμε και Αλβανούς βουλευτές.Γιατί όχι;Και ειδικά σε κάποια ερημωμένα χωριά ή στις ακριτικές μας περιοχές να έχουμε Τούκους ή Αλβανούς δημάρχους,επάρχους,νομάρχες κτλ.Και ας μη ξεχναμε ότι είμαστε τα σύνορα της Ευρωπαικής Ένωσης που τώρα μας φοβερίζουν αλλά ενώ στέλνουν στρατό παντού ξεχνάνε ότι οφείλουν να προστατεύουν τα σύορα της Ελλάδας είτε απο λαθρομετανάστες(που στην πλειοψηφία τους είχαν προορισμό κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης και ίσως θα έπρεπε να τους προωθούμε σε αυτές τις χώρες αντί για τις πατρίδες τους)είτε από τους «φίλους» και «γειτονές»μας.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 03:02 | chris

    Είναι σαφές ότι τα φορολογικά μέτρα για την αύξηση των εσόδων θα αρχίσουν να τρέχουν από τα μέσα του 2011, δηλ. μετά από 1μιση χρόνο.

    Είναι επίσης σαφές ότι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας σε οποιοδήποτε αγαθό, μειώνει περαιτέρω και μάλιστα με μη-δίκαιο οικονομικά τρόπο, το εισόδημα όλων.

    Είναι επίσης σαφές ότι η μέιωση 10% των επιδομάτων στη μισθοδοσία των Δ.Υ. δεν επαρκεί για την συγκράτηση των δαπανών.

    Από που λοιπόν θα μειωθεί το έλλειμα φέτος και πόσο;;

    Θα ήθελα να επικεντρωθώ στον τομέα των δαπανών και ιδιαίτερα στη μισθοδοσία των Δ.Υ.:

    1) Είναι καταφανώς άδικο το σημερινό καθεστώς, όπου υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα έχουν διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς.

    2) Η μείωση 10% όλων των επιδομάτων σε συνδυασμό με το παραπάνω είναι επίσης άδικη γιατί βασικά η μισθοδοσία είναι επιδοματική και επομένως η παραπάνω αδικία θα συνεχίσει να υφίσταται.

    Ποιό θα ήταν το δίκαιο και αποτελεσματικό μέτρο;

    Απλό: Όλοι οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα να έχον τις ίδιες απολαβές. Μέιωση 100% των ειδικών επιδομάτων, του στυλ του Υπ. Οικονομικών, όπου καθαρίστριες αμοίβονται περισσότερο από στελέχη του δημοσίου με PhD.

    Είναι επίσης, ακόμα νωπή η μνήμη, όπου δικαστικοί αποφάσισαν για την αύξηση των δικών τους μισθών και η προηγούμενη κυβένηση υπέγραψε, παρά τις αντιρρήσεις της τότε αντιπολίτευσης και σημερινής κυβέρνησης.

    Πως είναι δυνατόν, στοιχειώδης λογική να δεχτεί κάτι τέτοιο;

    Απλό: Μείωση της προκλητικής και αντικοινωνικής αύξησης των δικαστικών, και επαναφορά στο επίπεδο προ των αυξήσεων.

    Αυτό ήταν ένα μόνο παράδειγμα της άδικης μισθολογικής πολιτικής στον Δημόσιο Τομέα.

    Στοιχειώδης αίσθηση Δικαιοσύνης επιτάσει, κατά τον ίδιο τρόπο, που εσείς οι ίδιοι (κ όλοι μας) ζητάτε την αξιοκρατία στον Δημόσιο βίο, τον ίδιο να ισχύσει και στην μισθοδοδία των Δ.Υ., δηλ. αξιοκρατία, ισονομία, και δικαιοσύνη.

    Να ανακαλεσθούν δια της μειώσεως των μισθών όλες οι προκλητικές αυξήσεις, όπως αυτή που ανέφερα, και να μειωθούν τελείως τα προκλητικά επιδόματα, οι πλασματικές υπερωρίες, κλπ, των άδικα υψηλόμισθων και να επικρατήσει οικονομική δικαιοσύνη.

    Διαφορετικά, ποιος θα δεχτεί και θα θελήσει να συνεισφέρει σε ένα σύστημα άδικο, με ομάδες υψηλόμισθων που οι ίδιοι αποφασίζουν για τους εαυτούς τους, με ομάδες με προκλητικά επιδόματα, και με άλλα άτομα υψηλού επιπέδου με διαφορετική όμως μισθολογική αντιμετώπιση.

    Έλεος, πάλι τα αυτονόητα αναγκκάζομαι να πω, αλλά επειδή δεν βλέπω κάτι τέτοιο να συζητείτε στο Πρόγραμμα σταθερότητας, ίσως θα ήταν συνετό κάποια στιγμή, να γίνει αντιληπτό, πως μόνο από το μέρος των εσόδων, προκοπή δεν θα δούμε.

    Σας το λένε άλλωστε και οι περισσότερο επαΐοντες. Όταν το δημόσιο χρέος είναι πάνω από το 100% του ΑΕΠ και με το έλλειμα που έχουμε, τότε μόνο με την (αμφίβολη) αύξηση των εσόδων, πάλι δεν πρόκειται να ορθοποδήσουμε.

    Και από το μέρος των δαπανών, για να γίνει κοινωνικά αποδεκτό ένα σχέδιο, θα πρέπει να γίνει μόνο με τον τρόπο που αναφέρω.

    Όχι με αποσπασματικά μέτρα,του στυλ -10% σε όλα τα επιδόματα. Μείον 10% σε όλατα επιδόματα, σημαίνει πως πάλι ο υπάλληλος του Υπ. Οικονομικών θα έχει υψηλότερες απολαβές, αδίκω τω τρόπω, θα σημαίνει πως νομιμοποιεί και από αυτή την κυβέρνηση η φαύλη απόφαση των δικαστικών για αύξηση των δικών τους αποδοχών, το φαιδρό καθεστώς καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών να αμοίβονται πλουσιοπάροχα, κλπ.

    Μεγαλύτερη μείωση των δαπανών λοιπόν, αλλά με δίκαιο τρόπο.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 02:43 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΟΒΑΣ

    Να νομοθετηθεί η υποχρέωση του κράτους να εξοφλεί πρώτο τις οφειλές του προς τους πολίτες.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 02:02 | bob

    Γιατί να παίρνουν όλοι αυτοί σύνταξη με 8 χρόνια ,να πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές οπως όλοι οι εργαζόμενοι και όταν έλθει η ώρα τους να παίρνουν σύνταξη απο το ταμείο τους.

    Πεντακόσια μέτρα και πεντακόσια σταθμά για κάθε περίπτωση.Καθιερώστε επιτέλους ένα σύστημα για όλους.

    Θέλουμε ένα σύστημα απλό και δίκαιο.