5) Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:53 | Χαρης

    Έχει πολύ πλάκα η δήθεν δημόσια διαβούλευση για κάποιο θέμα που η απόφαση που έχει ήδη παρθεί. Πείτε μας τη γνώμη σας και αν συμφωνείται έχει καλώς, αν πάλι δεν συμφωνείται πάλι καλώς.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:42 | Πετριδης Πέτρος

    Καλός ο λογιστικός προσδιορισμός.
    Γιά να δουλέψει πρέπει νά απολύσετε όλους τούς παλαιούς υπαλλήλους απο τις εφορίες, να μπορούμε να κάνουμε τήν δουλειά μας μέσω υπολογιστών, να κόβονται τιμολόγια on line, να καταργηθούν [δέν βλέπω τί εξηπηρετούν] οι μεταχρονολογημένες επιταγές, όποιος έμπορος δέν πληρώνει επιταγή, να μήν έχει δικαίωμα να ανοίγει νέα δραστηριότητα, να αποκλείεται απο την οικονομική δραστηριότητα και όχι όλα τά λαμόγια, μαζί μέ τά μεγαλολαμόγια τους τραπεζίτες να βουλιάζουν νοικοκυρεμένες επιχειρήσεις μή πληρώνοντας τίς επιταγές τους.
    Οι τράπεζες όταν βάζουμε επιταγές στά πλαφόν άν δέν πληρωθούν να τις πληρώνουν αυτές, γιατί τό ύψος του επιτοκίου ειναι πολύ υψηλό, δέδομένου οτι οι επιταγές που βάζουμε ώς εγγυήσεις διασφαλίζουν τίς τράπεζες. Ας πάρουν και αυτοί ένα μέρος του ρίσκου αφού κερδίζουν απο την πλάτη μας.
    Αυτά ειναι λίγα απλά και εύκολα μέτρα. Ακούστε τούς πολίτες, σίγουρα έχουν περισσότερες λύσης απο εσάς.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:01 | Νίκος Γρηγορόπουλος

    Καταλάβετε το επιτέλους. Η φοροδιαφυγή θα χτυπηθεί μόνο με:
    1) Πλήρη Κατάργηση του Τραπεζικού απορρήτου. Κανένας μικρομεσαίος δεν έχει πρόβλημα να ψάχνει η εφορεία τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Ελάτε και ψάξτε τον δικό μου 1500 ευρώ θα βρείτε… λέτε να έχω πρόβλημα να το ξέρει ο έφορος??? Μόνο οι έμποροι λευκής σαρκός, οι έμποροι όπλων και λοιποί «ευυπόληπτοι» επιχειρηματίες αυτής της χώρας (ξέρετε για ποιους λέμε), οι συνδαιτυμόνες σας στα τραπέζια με τις σφυρίδες και συναγρίδες δεν θέλουν να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο. Αν είσαστε και θεωρείτε τον εαυτό σας αριστεροί καταργήστε το επιτέλους. Οι Αμερικάνοι δηλαδή έχουν κάποιο πρόβλημα που δεν έχουν τραπεζικό απόρρητο ή θεωρούνται σοσιαλιστική χώρα???????
    2) Απαγόρευση κατοχής μετρητών πάνω από 300 ευρώ. ΌΛΕΣ οι συναλλαγές μέσω τραπέζης και καρτών. Χτυπήστε όμως και τις τράπεζες να μην θησαυρίσουν με τις προμήθειες.

    Μετά την εφαρμογή των παραπάνω δεν χρειάζεται ούτε αποδείξεις να κόβουμε. Με δύο κλικ η εφορεία θα βλέπει έσοδα-έξοδα μέχρι και πόσα πακέτα τσιγάρα καπνίζω.
    Προσοχή όμως γιατί ίσως συνειδητοποιήσετε πως η πραγματικότητα είναι χειρότερη από ότι νομίζετε. Θα βρείτε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας και τότε να δούμε ποιον θα κυνηγάτε.
    Και κάτι ακόμα, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που γράφουν εδώ είναι νέοι Μηχανικοί, Γιατροί, Οδοντίατροι και λοιποί νέοι επιστήμονες (το νέοι μπορεί να είναι μέχρι 40 χρονών) που τους θεωρείτε πλούσιους φοροφυγάδες και δηλώνουν πως αμείβονται με λιγότερα από τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη… δεν σας προβληματίζει καθόλου???

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:19 | dimitris p

    Δηλαδή άν κατάλαβα καλά, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κόβουν αποδείξεις για το λάδωμα?

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:55 | Ράνια

    Με τον αντικειμενικό προσδιορισμό εισοδήματος θεωρητικά:
    – Όλοι έχουν κερδοφορία έστω και λίγη και μάλιστα καθε χρόνο
    – Δεν υπάρχουν δάνεια και πιστωτικές κάρτες αφού ζουν με το τεκμαρτό εισόδημα
    – Δεν έχουν παρελθόν αφού δεν γίνεται συμψηφιμός με τα προηγούμενα χρόνια
    – Δεν δέχονται οικονομική βοήθεια από το σπίτι τους και την οικογένειά τους
    – Δεν τους βοηθάνε κάποια ενοικια που πιθανώς έχουν ούτε το ιδιόκτητο σπίτι τους
    Δηλαδή έχουμε έναν καλό ρυθμό ανάπτυξης και καθόλου οικονομική κρίση!
    Προφανώς ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρών εισοδηματικών τάξεων έχουν και θα έχουν ζημιές τα 2 επόμενα χρόνια, ζουν με δάνεια και κάρτες και με οικονομική ενίσχυση από τους μικροσυνταξιούχους γονείς. Και ευτυχώς που πολλοί κληρονόμησαν και κάποιο σπιτάκι. Και κάποιοι έχουν κάποιες οικονομίες από τα προηγούμενα χρόνια.
    Ο αντικειμενικός προσδιορισμός και χειρότερα τα αντικειμενικά κριτήρια θα πλήξουν τα μικρομεσαία στρώματα που ήδη υποφέρουν. Γιατί υπάρχουν και οι μικροί επιχειρηματίες και οι μεγάλοι με ίδια όμως δραστηριότητα. Για τον μικρό θα ήταν καταστροφή για τον μεγάλο θείο δώρο!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:57 | Ηλίας

    Επειδή:
    α. Με τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων καταργείται αυτόματα και η ελάχιστη αμοιβή για την έκδοση οικοδομικών αδειών, που επιχειρούσε στοιχειωδώς να εξασφαλίσει την επαγγελματική αξιοπρέπεια των μηχανικών.

    β. Το ΤΕΕ θα βρίσκεται πάντα δίπλα μου όπως και τώρα και χαλάλι οι εισφορές.

    γ. Σύμφωνα με την εφορία είμαι προνομιούχος και έχω εξασφαλίσει μέχρι σήμερα αρκετά λεφτά για τα επόμενα χρόνια και δεν χρειάζεται να δουλεύω άλλο σαν το σκυλί απ’ το πρωί ως το βράδυ με την αγωνία της επόμενης μέρας.

    δ. Οι βουλευτές δέχτηκαν ομόφωνα την περικοπή των μισθών τους που σημαίνει ότι συμμετέχουν ενεργά στην κοινή προσπάθεια.

    ε. Έχω εξασφαλισμένο ένα λαμπρό μέλλον για τα παιδιά μου με την δωρεάν υγεία και παιδεία και δεν χρειάζεται καβάντζα για φροντιστήρια, σπουδές και γιατρούς.

    Δηλώνω ότι από εδώ και πέρα και όσο θα διαρκέσει αυτός ο πειραματισμός τους, θα ζητάω αμοιβή για μελέτες – επιβλέψεις το 5 % της σημερινής τους αξίας.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:19 | Γιωργος Ρ.

    Σταματήστε να αρμέγετε άλλο τους Μισθωτούς & Συνταξιούχους
    Πάρτε τα απο τους Μεγαλογιατρούς του Κ(ω)λονακίου (ναι ΚΩΛΟνακίου & όχι μόνο απο του μεγαλοΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ απο την ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΞΕΤΕ) αλλα και απο τους Υδραυλικούς, Ηλεκτρολόγους καθως και απο τους ΑΓΡΟΤΕΣ Αυτούς που παίρνους τις επιδοτήσεις για Θερμοκήπια & όχι μόνο & με υπερτιμολογήσεις τα κάνουν τσάμπα αποκτώντας περιουσιες τεράστιας αξίας και πληρώνοντας φόρο ΜΗΔΕΝ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:25 | Σωκράτης Βασαριώτης

    Ο προσδιορισμός τεκμηρίων διαβίωσης μπορεί να χρησιμοποιείται ως το ελάχιστο «επιτρεπτό» ενδεικτικό εισόδημα που οφείλεται (ενδεικτικό χωρίς δέσμευση) να δηλώνεται από οιονδήποτε ελεύθερο επαγγελματία, επιχειρηματία ή καταστηματάρχη κάθε φορά, ποσό το οποίο κάθε χρόνο θα αναθεωρείται.
    Οσο πιό κοντά σε αυτό βρίσκεται η φορολογική δήλωση (ή χαμηλότερα από αυτό) τόσο οι φορολογικοί προληπτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις τους ή τις ατομικές δραστηριότητες τους θα πρέπει να εντείνονται, σε συνδυασμό πάντα και με την περιοχή δραστηριότητος (ορίζοντας εσωτερικά κάποιο συντελεστή απόδοσης).
    Είναι ευνόητο ότι η σύνδεση όλων των καταστημάτων, επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στο taxis θα διευκόλυνε την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων αυτών και των έλεγχο τους επιλεκτικά, αφού εύκολα απομονώνονται.
    Τα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης δύνανται να χρησιμοποιούνται ως βάση (οδηγός) σε όλες τις περιπτώσεις εργαζομένων και σε αυτούς με εξαρτημένη εργασία, ώστε σε συνδυασμό με τις δαπάνες, αγορές που δηλώνονται από αποδείξεις να δικαιολογείται ή όχι το τελικά δηλούμενο ποσό.
    Μη ξεχνάμε ότι χωρίς τακτικούς ελέγχους και συνεχή παρακολούθηση των εσόδων των ΔΟΥ ανά δραστηριότητα από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος δεν πρόκειται να πετύχει κανένα μέτρο.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:10 | Ενας πολιτικός μηχανικός

    Απ’ ότι φαίνεται, η απόφαση για τον ανασκολοπισμό των μελετητών μηχανικών έχει παρθεί. Αν είναι έτσι, τότε να στήσετε δικαστήρια για τους πολιτικούς που χρόνια ολόκληρα θεωρούσαν δίκαιο το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς.

    Αυτό που μου τη δίνει περισσότερο είναι ότι αφήνουν σχόλια δημόσιοι υπάλληλοι που μισή ώρα να μείνουν στην υπηρεσία παραπάνω, θεωρούν αυτονόητο ότι πρέπει να την πληρωθούν. Που αν τους πεις να έχουν ανοιχτές τις υπηρεσίες μερικά απογεύματα το μήνα θα αναποδογυρίσουν τον κόσμο. Που αν δουν ένα συνάδελφό τους να έχει όρεξη και ιδέες για τη δουλειά, προσπαθούν να τον επαναφέρουν στην τάξη. Που μας έχουν καθήσει στο σβέρκο, παράγοντας να μην πω τι.

    Αν τους φέρεις σε ένα τεχνικό γραφείο που κάνει στοιχειωδώς σύνθετα έργα, θα …ανατριχιάσουν με τον τρόπο που φεύγουν οι ώρες και οι μέρες στη δουλειά. Οταν τρέχουν οι προθεσμίες η δουλειά τα Σαββατοκύριακα θεωρείται αυτονόητη. Οταν το έργο είναι σύνθετο οι εναλλακτικές επιλύσεις είναι στην πρώτη γραμμή. Πως να κοστολογηθεί αυτή η δουλεία που δε φαίνεται πουθενά εκτός απο το τελικό ποιοτικό αποτέλεσμα. Ποιός πληρώνει αυτές τις εργατοώρες;

    Δυο πράγματα μπορούμε να κάνουμε αν τα πράγματα πάρουν τον καταστροφικό δρόμο. Να προσέχουμε άλλη φορά ποιόν ψηφίζουμε και να προσφύγουμε στα δικαστήρια όπου το σε πλήρη δυσαρμονία με την ισότητα που επιτάσσει το Σύνταγμα νομοσχέδιο, θα έχει την τύχη που του αξίζει.

    Φίλε Υπουργέ, μου είσθε προσωπικά συμπαθής και ελπίζω να διαψεύσετε τους φόβους μου για προαποφασισμένα μέτρα και προσχηματικό δάλογο.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:00 | ΚΩΣΤAΣ Κ.

    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΒΑΛΤΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΦΕΛΟΣ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΤΟ ΜΕΣΟ ΕΤΗΣΙΟ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΙΣ 2.500 ΕΥΡΩ (ή 200 ΕΥΡΩ τον μήνα)!!!! ΕΑΝ ΚΑΘΕ ΑΓΡΟΤΗΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ το 50% ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΛΥΕΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟ ΟΚΤΑΠΛΑΣΙΟ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ
    ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ (ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ) ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ!!!!
    ΠΟΙΟΣ ΑΡΑΓΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΗΜΕΡΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΖΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΜΕ 200 ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ τον ΜΗΝΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ!!! ΟΥΔΕΙΣ – ΝΑ ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΑ!!!!
    ΕΑΝ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΖΕΙ ΜΕ ΤΑ 200 ΕΥΡΩ/ΜΗΝΑ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟ-ΕΜΠΟΡΟΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΜΕ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ/ΜΗΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ!!!!!!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:45 | Δημήτρης Τ.

    Σαν μετρό γενικά φαίνεται δίκαιο και σωστό όμως θα ήθελα να σας επισημάνω όσο αφορά τον
    λογιστικό τρόπο φορολόγησης των ΤΑΧΙ ότι η η μεγάλη φοροδιαφυγή γίνεται από την πώληση της άδειας που όλοι γνωρίζουμε ότι κοστίζει όσο η αγορά ενός διαμερίσματος και από τις προμήθειες που εισπράττονται από τους «μαντράδες» , και βεβαία αν πρόκειται για συνταξιοδότηση θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε σαν εφάπαξ όπως σε όλους τους εργαζόμενους .Οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες που εργάζονται από 12 – 15 ώρες για 27-30 μέρες τον μηνά μέσα στην κίνηση και στο καυσαέριο χωρίς εξασφάλιση του εισοδήματος τους σε περιπτώσεις ασθένειας , βλάβης οχήματος, ατυχήματος, κλπ χωρίς καμιά βοήθεια από το κράτος για την αντικατάσταση του οχήματος ,με την κλοπή του έργου των ΤΑΧΙ με τις ευλογίες του κράτους δεν μπορούν να μπουν σε νέα έξοδα για την πληρωμή λογιστών για να αντιληφθεί το κράτος ότι δεν είναι το εισόδημα τους το πραγματικό πολύ περισσότερο από αυτό που υπολόγιζε μέχρι σήμερα . Ένα ΤΑΧΙ εισπράττει περίπου 10- 12 ευρώ την ώρα δλδ την ημέρα 130-150 ευρώ από αυτά ξοδεύει ημερησίως 20 -25 ευρώ πετρέλαιο , 15 ευρώ για ασφάλεια (τεβε-ικα) , 10 ευρώ για αναλώσιμα και σέρβις ,10 ευρώ για την ασφάλεια αυτοκίνητου – ΦΠΑ -τέλη κυκλοφορίας αν τώρα πληρώνει και ενοίκιο η δάνειο άλλα 40 ευρώ (αλήθεια αυτοί που έχουν πρόσφατα αγοράσει ταξί από που θα αφαιρέσουν το ποσό του δανείου αφού αυτό εμφανίζεται σαν στεγαστικό ).
    Ένας λοιπόν εργαζόμενος για 12 ώρες σχεδόν κάθε μέρα έχει ένα μηνιαίο εισόδημα 1500 – 1700 ευρώ το μήνα η 18000 – 20000 τον χρόνο αν όλα πάνε καλά . Αν τώρα υπολογίσουμε και τις διάφορες περιπτώσεις ενοικίου ( ενοικίαση άδειας, ενοικίαση αυτοκινήτου ) ποιος θα εκπίπτει τα έξοδα από το εισόδημά του ?
    Πιστεύω ότι η αναπροσαρμογή του αυτοτελούς φορολογητέου εισοδήματος με την δυνατότητα να αφαιρούνται οι δαπάνες για καύσιμα , σέρβις και επισκευές με απλές διαδικασίες , θα ήταν δικαιότερο και θα έβαζε και άλλους επιχειρηματίες στην τσιμπίδα του νόμου. Αν όντως θέλετε να βρείτε φοροφυγάδες στα ταξί ρίξτε μια ματιά στα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν πέρυσι τον Ιανουάριο Http/www.athina984.gr/node/35434 – και όχι σε αυτούς που δηλώνουν την επαγγελματική ιδιότητα του αυτοκινητιστή η οδηγού ταξί . Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να στείλετε τους σύμβουλους σας , αφού κάνουν μια έρευνα αγοράς να νοικιάσουν και να δουλέψουν σε ταξί για μια εβδομάδα και μετά να προτείνουν τι μετρά να πάρετε !!!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:26 | ΑΝΝΑ K.

    Αν δεν βγαίνεις, κλείστο το ρημάδι! Δεν μπορεί ο μισθωτός των 500-600 ευρώ το μήνα να κερδίζει περισσότερα από το αφεντικό του! Αλλά ο μισθωτός θα φορολογηθεί για όλο το ποσό που θα περάσει από τα χέρια του, και ο επαγγελματίας για το «κέρδος» του…
    Η κατάργηση των τεκμηρίων ήταν από τις πιο ακατανόητες αποφάσεις της χώρας μας. Ενώ οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων παρέμειναν σε ισχύ, διορθώνοντας τα «παζαρέματα» με τους εφοριακούς υπαλλήλους, τα τεκμήρια θεωρήθηκαν σαν στρέβλωση της πραγματικότητας. Πρέπει όμως να υπάρξει ξανά κάποιο σύστημα, που να καθορίζει το ελάχιστό «κέρδος» μιας επιχείρησης. Ο μισθωτός φορολογείται για όλο το εισόδημά του, ενώ ο επαγγελματίας θεωρεί ότι όλα του τα έξοδα (ακόμη και τα προσωπικά) είναι «έξοδα της επιχείρησης», άρα δεν περισσεύουν για να συνεισφέρει στο φοροδοτικό σύστημα της χώρας. Όχι στη λογιστική διαφορά εσόδων-εξόδων, η φορολογία να υπολογίζεται στο σύνολο των εσόδων!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:50 | Ανεστης Χατζημαρκος

    Αμεσος διαχωρισμος ΝΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΕΤΕ.

    Δεν ξερω πως ..εγγεγραμενος εως 5-8 χρονια στο επιλεμητηριο…νεος μηχανικος κατω των 32 ετων…δεν ξερω πως.Βρειτε ενα τροπο μην καταστρεψετε το μελλον των νεων επιστημονων μηχανικων οι οποιοι αποτελουν ουσιαστικα τον πιο σημαντικο παραγοντα προοδου και αναπτυξης της χωρας.

    Πιστεψτε μας…ΔΕΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΜΕ….Δ Ε Ν Ε Χ Ο Υ Μ Ε.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:31 | ΚΩΣΤΑΣ Κ.

    Τι νόημα έχει ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών και των εμπόρων όταν θα υπάρχουν τα Αντικειμενικά Κριτήρια που στην ουσία ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων. Γιατί να μην επιτρέπεται (στην ουσία) ένας έμπορος με ατομική επιχείριση να έχει και ΖΗΜΙΕΣ????

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:51 | Σ. Οικονόμου

    Είναι επιτέλους ανάγκη να σταματήσουν αυτού του είδους οι στρεβλώσεις. Δεν υπάρχει σοβαρή δικαιολογία σήμερα οι διάφοροι μηχανισμοί ελέγχου να μην μπορούν εγκαίρως και αξιόπιστα να ελέγξουν τους υπόχρεους. Μόνο έλειψη πολιτικής βούλησης δικαιολογεί αυτην την κατλασταση.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:48 | Χαρούλα

    Από το 1981 και μετά εδόθησαν προνόμια στους μέχρι τότε θεωρούμενους αδικημένους (οικοδόμοι, αγρότες, δημόσιοι υπάλληλοι(!) κλπ). Η πραγματική δύναμη της οικονομίας (επιστήμονες με όρεξη και οράματα), άρχισαν από τότε ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ να ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ.

    Μέχρι πρότινος μπορούσε να πάρει επιδότηση ο οιοσδήποτε πλην των μηχανικών. Άνοιγαν-έκλειναν ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΑ και ΡΟΥΧΑΔΙΚΑ και οι μηχανικοί από μακριά. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ επίσης να δηλώσουμε ποτέ και ΑΝΕΡΓΟΙ. Στην εφορία είμαστε ο μόνος κλάδος που ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΣΑ ΒΓΑΖΕΙ.

    ΑΓΝΟΗΘΗΚΑΜΕ, με αποτέλεσμα στο εργοτάξιο να φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει τα προνόμια πλέον, και ποιος δεν μπορεί να ορθώσει ανάστημα παρά το ότι έχει και τεράστιες ΕΥΘΥΝΕΣ.
    Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (και παρά το ότι είμαι ψηφοφόρος του), ΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ και σήμερα έχουμε τα έκτροπα με τους εκβιαστές ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ, και όποιους άλλους (ΑΓΡΟΤΕΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ, ΚΛΠ), που ποσώς ενδιαφέρονται για το καλό της χώρας.

    Οι δε επιστήμονες ΛΟΓΩ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΥΓΕΝΕΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΒΑΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ, αφού έτσι δεν ασκούν πίεση πουθενά. Ακόμη αντιμετωπίζονται ως ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΙ, όταν τα πράγματα έχουν αντιστραφεί ΑΡΔΗΝ.

    ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΑΘΗΣ ΧΩΡΑΣ, που έχει πέσει θύμα ΒΙΑΣΜΟΥ και ΚΛΟΠΗΣ των κάθε ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ.

    Εξετάστε την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κατάσταση που βιώνουν οι ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, (πρόσφατα επιδότηση δινόταν αν «έβγαζε» κανείς >25000e, από αυτό και μόνο φαίνεται η ΣΤΡΕΒΛΗ ΕΙΚΟΝΑ που έχετε για τους ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ), και αφήστε τα περί ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ γιατί δεν είναι ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

    ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΛΠ (που τελικά μόνο καλοέμαθαν και από ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΗΔΕΝ).

    Άλλοι έχουν ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ στήριξης πλέον ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ.

    ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ για τους ΝΕΟΥΣ και γενικολογίες. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ.

    ΝΙΩΘΩ μεγάλη απογοήτευση για την κατάντια αυτής της χώρας, και βλέπω επίσης ότι η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, και ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΕΥΧΕΡΕΙΑ να ΠΑΡΕΙ τις ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, κάνει τα στραβά ΜΑΤΙΑ, ΦΟΒΟΥΜΕΝΗ.

    Ακόμη ΘΈΛΕΤΕ να βοηθάτε αυτούς όλους που μας έφεραν σε αυτό το χάλι. ΑΥΤΟΥΣ που ενώ η ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΕΙΑΖΕΙ, βλέπουν ΤΟΣΟ ΡΗΧΑ μόνο ΤΗ ΘΕΣΟΥΛΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ ΤΟΥΣ. ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ? ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΕ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ. ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΣΑΣ ΤΙΣ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.

    Που είναι το ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ? Γιατί δεν έχει κάνει ακόμη ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΗΛΩΣΗ?

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:06 | ΚΩΣΤΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Ειναι πολυ αδικο να στοχοποιουνται επαγγελματα.Υπαρχουν μεγαλες διαβαθμησεις εισοδηματων και μεταξυ διαφορετικων επαγγελματων και μεταξυ του ιδιου επαγγελματος.Υπαρχουν οι γιατροι του Κωλωνακιου για παραδειγμα, αλλα και τα μικρογιατρουδακια της περιφερειας που μετα βιας επιβιωνουν.Υπαρχουν οι λογιστες που εχουν μεγαλες επιχειρησεις και οργανωμενα γραφεια με αρκετους βοηθους,και οι λογιστες που αυτοαπασχολουνται κρατωντας 10-20 μικρομαγαζα απο τα οποια και οχι μονο δεν εξασφαλιζουν μεγαλη αμοιβη αλλα δεν μπορουν να εισπραξουν ουτε αυτα τα λιγα. ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ.ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΨΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΗΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΠ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΣΟΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ. Μπορειται να υπολογισεται οσα αντικειμενικα κριτηρια επιθυμειται στους γιατρους που ασκουν το ελευθερο επαγγελμα ποιο θα ειναι το κριτηριο ομως των γιατρων που εργαζονται στο ΕΣΥ δηλωνουν ενα μισθο και ολοι γνωριζουμε οτι-οχι ολοι φυσικα αλλα αρκετοι εξ αυτων -εξασφαλιζουν αρκετες χιλιαδες ευρω με τους γνωστους τροπους.Στην περιφερεια γνωριζουμε καλα οτι τα ακριβα ΙΧ και τις βιλες δεν τις εχουν οι ελευθεροι επαγγελματιες αλλα εκεινοι που εκμεταλευομενοι το συστημα ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΟΜΗΘΕΙ ΟΛΟ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ τους εξασφαλιζει και τη σιγουρη και χωρις αγχος εργασια του δημοσιου και ολα εκεινα τα «προνομια» που απορεουν απ αυτο. ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ για δυνατους λυτες:Ο ιδιωτης γιατρος ποιον μπορει -αν μπορει-να κλεψει:Την εφορια.Ο νοσοκομειακος που εκμεταλευεται το συστημα κλεβει:Την εφορια,Τους ασφαλισμενους,Το ασφαλιστικο. Οπως βλεπεται μεμονομενα μετρα δεν λυνουν το προβλημα.Απο καπου θα μπαζει και φοβαμαι οτι θα την πληρωσουν παλι οι τιμιοι η αυτοι που δεν πρεπει.Τελικη προταση:Ο ΠΛΟΥΤΟΣ δεν κρυβεται.Αρκει να λειψουν οι δικαιολογημενοι τροποι δικαιολογησης του.Απο τις οφ σορ εταιρειες μεχρι τις απαλαγες για α κατοικια με τοσο χαμηλο κοστος που ουτε κοτετσι δεν χτιζεις,απο τα δανεια που παιρνουν οχι γιατι τα χρειαζονται μα για να καλυψουν τεκμηρια,μεχρι τις δωρεες χρηματων απο συγγενεις και φιλους.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 07:31 | Γιάννης Κρούσος

    ΟΧΙ «αντικειμενικά» κριτήρια.
    Την προηγούμενη φορά, έκλεισαν σπίτια και επιχειρήσεις.
    Επειδή το κράτος αποτελείται από διεφθαρμένα στελέχη, που δεν μπορούν να οργανώσουν αντικειμενική γνώμη και ένα δίκαιο σύστημα, καταφεύγει στην ισοπεδωτική ταχτική των δήθεν αντικειμενικών κριτηρίων.
    1. Δεν είναι όλα τα δάχτυλα ίδια.
    2. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η απατηλή λογική του μέσου όρου. Διαφεύγουν τα πολύ μεγάλα εισοδήματα και πλήττονται οι πραγματικά φτωχοί.
    3. Ελεύθερος επαγγελματίας δεν σημαίνει εξ ορισμού πλούσιος ή έτοιμος να πληρώσει ότι θέλει το κράτος, με δικά του κριτήρια.

    Α.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΝΤΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
    Να βρεθεί τρόπος ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ. ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.
    Να βρεθούν αδιάφθοροι (κάτι απίθανο πια). Μια ζωή κάποιοι πληρώνουν περισσότερα από κάποιους που έχουν πολλαπλάσια πελατεία και εισοδήματα. Γιατί είχαν μπάρμπα στην Κορώνη ή διασυνδέσεις με τους εφοριακούς. Tα «αντικειμενικά» κριτήρια πιάνουν μόνο τα μικρά ψάρια.
    Και τώρα, που κάποιοι έχουν ακόμα την ιδιότητα του «ελεύθερου επαγγελματία», δεν έχουν να πληρώσουν για τα προς το ζειν, δεν μπορούν να σπουδάσουν παιδιά, δεν έχουν να πληρώσουν ΟΑΕΕ, δάνεια, έκτακτα ιατρικά έξοδα, ακόμα και ΔΕΗ και ΟΤΕ. Υπάρχουν γύρω μας. Υπάρχουν παντού, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται να τους δει. Και το να κλείσουν, αν δεν μπορούν είναι μια κάποια «λύση». Αλλά για ποιον;
    Τα «αντικειμενικά κριτήρια» είναι κεφαλικός φόρος , για εκείνους που λέγονται ελεύθεροι επαγγελματίες, μη μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο.

    Να καταγραφεί και αυτή η φτώχια. Επίδομα αλληλεγγύης χρειάζονται πολλοί «ελεύθεροι επαγγελματίες» και όχι «αντικειμενικά κριτήρια».

    Β.ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΣΤΑ ΒΑΡΗ, ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ
    Ας θυμηθεί κάποιος ξανά εκείνη την περίφημη ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στις διαδικασίες ελέγχου και φορολόγησης. Και παντού αλλού. Ποιος υποχρέωσε το ΠΑΣΟΚ να κάνει «γαργάρα» τις παλιές υποσχέσεις του Προέδρου και να τις ξεφουσκώσει σ’ έναν εικονικό διάλογο εκτόνωσης;
    Ένα διεφθαρμένο και σπάταλο κράτος είναι ανίκανο, από μόνο του και χωρίς τη συμμετοχή πολιτών, να επιβάλλει αντικειμενική φορολογία.
    Και ο διάλογος θα είναι μόνο το άλλοθι.

    Γ. ΟΧΙ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ
    ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
    ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ ΑΥΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ, ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΝΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ.
    Φορολογία για να εξοφληθούν τα τοκογλυφικά δάνεια που επιβάλλει η Ε.Ε.;
    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΟΤΑΝ Η ΕΚΤ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΜΕ 1%; ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ!!
    Από μόνη της, δεν υπάρχει «δίκαιη φορολογία». Δίκαιη φορολογία για να εξοφληθούν οι τραπεζίτες δεν είναι δίκαιη.
    Χωρίς ανάπτυξη και ανασχεδιασμό του εθνικού προϊόντος, του εθνικού προσανατολισμού και του τρόπου κατανάλωσης δεν υπάρχει προοπτική.
    Τα διλήμματα μισθωτοί εναντίον ελευθέρων επαγγελματιών δεν πείθουν και δεν θα σώσουν καμιά ολιγαρχική πολιτική.
    Οι μικροεπιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει τις περισσότερες θέσεις απασχόλησης και αυτή τη στιγμή όλα καταρρέουν. Χωρίς θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν φόροι μισθωτών.
    Τίποτα, λοιπόν, δεν μπορεί να γίνει χωρίς δίκαιη συμμετοχή στον παραγόμενο πλούτο και στα αναγκαία βάρη.
    Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς πραγματική δημοκρατία. Χωρίς δημοκρατία.
    Και δεν είναι δημοκρατική η χώρα που έχει εκχωρήσει το δικαίωμα έκδοσης χαρτονομίσματος σε ιδιώτες. Δεν είναι δημοκρατίες αυτό που ζει η Ευρώπη. Φιλελεύθερες Ολιγαρχίες, στηριγμένες πάνω στην απάτη, στο ψέμα και των κυρίαρχο ρόλο των Μέσων Ψευδούς Ενημέρωσης.
    Είμαστε έρμαιο των κερδοσκόπων. Και μας ζητάτε να φορολογηθούμε για να τους πληρώσουμε!
    Και μας κάνουν και παρατηρήσεις!
    ΜΠΟΡΕΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΑΛΛΗΛΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ, ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΑΜΩΝΑ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΣΙΓΑ – ΣΙΓΑ ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ ΜΙΑ ΖΩΗ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 07:30 | Κωστας

    Μέχρι 1.000.000 ευρω η επιχείρηση θα πρέπει εκ των πρότερο να γνωρίζει τον φόρο που της αναλογεί. Αντικειμενικό – τεκμαρτό εισόδημα. Ο έλεγχος να γίνεται κυρίως ηλεκτρονικά, αφού όλες οι συναλλαγές θα γίνονται αποκλειστικά & μόνο μέσω του τραπεζικού συστήματος.
    Το τεκμαρτό προσδιοριζόμενο εισόδημα να αποτελεί το ελάχιστο ποσό για τον Φ.Π.Α. για όσες εταιρείες είναι στο πεδίο εφαρμογής του. Η διάφορα του Φ.Π.Α. μεταξύ των εσόδων που αναγράφονται στα βιβλία & στο τεκμαρτό προσδιοριζόμενο εισόδημα να καταβάλλεται στο τέλος χρήσης με την εκκαθαριστική δήλωση.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 05:12 | dimilio

    ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ αλλά όταν λέμε ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ εννοούμε ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ χωρίς κανένα περιορισμό έτσι θα πιάστε όλη την ύλη χρειάζεται δύναμη
    «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»
    Φαντάζεστε αν δεν υπήρχε αυτή παραοικονομία που θα ήταν η χώρα σήμερα;;; στο έλεος των καιρών……. Αργά ή γρήγορα εκεί θα φτάσουμε στο έλεος γιατί ο Έλληνας δεν καταλαβαίνει ……..

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:07 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Φυσικά στο σημείο που έχει φτάσει η φοροδιαφυγή σε ορισμένους κλάδους πρέπει να υπαρχει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για παράδειγμα έχει ιατρεία, οδοντιατρεία, και οφθαλμίατρους, που περιμένει ουρά πελατών για να τους δει. Εκτός των γνωστών κριτιρίων που συζητιούνται (τοποθεσία ιατρείου, τετραγωνικά μέτρα, προυπηρεσία γιατρού) προτείνω να υπάρχει ένα βιβλίο ασθενών που ο γιατρός θα πρέπει να γράφει όποιον μπαίνει στο ιατρείο. Το άθροισμα των ασθενών θα πολλαπλασιάζεται με ένα ποσό και θα προκύπτει το ελάχιστο εισόδημα. Αν περάσει το ΣΔΟΕ και βρει ασθενή να περιμένει εντός του ιατρείου που δεν είναι γραμμένος στο βιβλίο ασθενών, να βάζει πρόστιμο 1000Ε στον γιατρό, και σε περίπτωση υποτροπής να του αφαιρεί την άδεια για ένα μήνα.
    ΚΥΡΙΟΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΛΜΗ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:44 | ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

    Είναι λάθος το μέτρο και αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται απο το γεγονός οτι πλαιότερα είχαν κριθεί τα ίδια μέτρα άδικα και καταργήθηκαν. Μην κάνουμε πισωγυρίσματα. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει για κάποια επαγγέλματα ελευθέρια, να γίνει αυτό που γίνεται με τους δικηγόρους. Υποχρεωτική ελάχιστη αμοιβή μέσω συλλόγου ή επιμελητηρίων κλπ. Π.Χ για τους λογιστές θα μπορούσε να υπάρξει παρόμοια ρύθμιση, δηλ ελάχιστο ποσό ανα είδος επιχείρησης, το οποίο θα πληρώνεται μέσω συλλόγων,επιμελητηρίων ή κάτι αντίστοιχο.

  • Διάβασα χθες στις εφημερίδες πως σχεδιάζεται τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος για κάθε ελεύθερο επάγγελμα.
    Σαν μέτρο ακούγεται σωστό, πλην όμως μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αδικίες αν δεν εφαρμοστεί σωστά.
    Π.χ.: α) εγώ είμαι γιατρός και κληρονομώ έναν επαγγελματικό χώρο στο Κολωνάκι. Αυτό δεν με εξισώνει αυτομάτως με τους γιατρούς-καθηγητές πανεπιστημίου που έχουν τα γιατρεία τους στην ίδια πολυκατοικία!
    β) Είμαι υδραυλικός και κάτοικος Γλυφάδας. Λογικό είναι να ασκήσω εκεί το επάγγελμά μου. Αυτό δεν συμαίνει πως βγάζω περισσότερα από ένα υδραυλικό (καλά δυκτιωμένο με εργολάβους) που έχει την έδρα του στον Κολωνό!
    Άρα το κριτίριο «τόπος άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας» δεν μπορεί να είναι απόλυτο.
    γ) Έχω πολλούς φίλους δικηγόρους, ακόμα και με 20 χρόνια δικηγορίας που δεν βγαζουν ούτε τα έξοδά τους. Που έχουν μία, δύο ή και καμία παράσταση στα Δικαστήρια. Είναι δυνατόν αυτοί να φορολογηθούν για εισόδημα, π.χ., 20.000 ευρώ, μόνο και μόνο επειδή είναι δικηγόροι;

    Βέβαια, γνωρίζω και έναν έμπορο που έχει ιδιόκτητο κατάστημα στην Πατησίων, τρεις υπαλλήλους και τα τελευταία 10 χρόνια δηλώνει μόνο ζημιές…

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:31 | ΚΟΚΚΑΛΕΝΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΕΚΜΑΡΚΤΟ ΕΙΔΟΣΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΑΡΟΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ. ΓΕΝΙΚΑ ΟΜΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:21 | Γεράσιμος Κεραστάρης

    ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟ FORUM ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ…

    ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ….

    ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΔΟΣΗΣΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:38 | Δημήτρης

    Καλησπέρα…και χρόνια πολλά.
    Είμαι λογιστής μισθωτός σε εταιρεία και παράλληλα ελεύθερος επαγγελματίας από το 1991.
    Κύριε υπουργέ από τη μία στιγμή στην άλλη δε μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, θα γίνουν λάθη και στην ουσία πάλι θα πληρώσουν αυτοί που δεν εισπράττουν. Σίγουρα το κάθε ελεύθερο επάγγελμα έχει και τις ιδιαιτερότητές του. Πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει δίκαια λύση που θα αγγίξει σε ποσοστό περίπου το 90% μέσα από επαφή με όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα. Για εμάς τους ελεύθερους επαγγελματίες-λογιστές θα μπορούσε να μπει ελάχιστο εισόδημα στις αμοιβές μας ανάλογα την φύση της επιχείρησης και τα χαρακτηριστικά της, δηλαδή αν τηρεί βιβλία Α’,Β’,Γ’κατηγορίας, αν είναι Ατομική, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ κλπ και αναλόγως τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά της. Το ποσό που θα αναλογεί στις αμοιβές μας να κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό με παράλληλη έκδοση της ΑΠΥ και έτσι κι εμείς θα εισπράττουμε την αμοιβή μας και θα αποδίδουμε τους φόρους που μας αναλογούν και το ΦΠΑ στο Δημόσιο.
    Πιστεύω πως αυτό μπορεί να γίνει με κάποιο παρεμφερή τρόπο και στα υπόλοιπα ελεύθερα επαγγέλματα ανάλογα με τη φύση του καθενός, καθώς και στις εμπορικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
    Είμαι κάθετος στην εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων στην σημερινή εποχή, καθώς θα υπάρξει πάλι αδικία εις βάρος αυτών που πραγματικά έχουν χαμηλά εισοδήματα. Από τη φύση του επαγγέλματός μου και τα τόσα χρόνια εμπειρίας, έχω δει πράγματι να διακόπτουν ελεύθεροι επαγγελματίες και εμπορικές επιχειρήσεις επειδή όντως δε μπορούν να αντεπεξέλθουν. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και ειδικά στην επαρχία, και με εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων αρκετοί θα κλείσουν τις εναπομείναντες λίγες επιχειρήσεις τους.
    Αυτό που πιστεύω και είμαι σίγουρος για αυτό, είναι το ότι κανένας πολίτης δεν θέλει να μη φορολογείται όταν υπάρχει ένα σωστό κράτος
    και λειτουργεί σωστά, μακριά από σκάνδαλα, και που κατανέμει στην κοινωνία σωστά και υπεύθυνα ότι αναλογεί, με προτεραιότητα στον τομέα της Υγείας και της Ασφάλειας του κάθε πολίτη.
    Ευχαριστώ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:16 | ΜΑΡΜΑΝΤΖΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ-ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥΧΟΣ 43ΕΤΩΝ ΕΓΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ ΠΛΕΩΝ,ΑΦΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 12ΕΤΗ ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ Η ΕΥΡΕΣΗ ΑΛΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΗΔΑΜΗΝΕΣ.ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΛΗΤΕΑ.ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΚΙΝΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΑΔΙΚΩΣ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟΣ ΦΟΡΟΣ.ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΘΑ ΕΙΧΑ ΚΛΕΙΣΕΙ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΝΞΕΤΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΗΛΩΘΕΝΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΓΙΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΕΜΑΡΚΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ,ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΕΦΟΡΟ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 20:57 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΟΧΙ ΣΕ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΚΑΜΡΤΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΝΑΙ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΚΡΕΜΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΤΟ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΤΑΞΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ. ΑΣ ΜΗ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΕΣΟΔΑ 50000
    ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ 10000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΕ 16000.
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΠΑΛΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΛΓΚΤΕΣ ΓΙΑ
    ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΑΣ ΤΟΝ ΞΑΝΑΔΟΥΝΕ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΑ
    ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΡΒΑΝΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΦΟΒΗΤΡΟ
    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΕΛΕΚΤΕΣ ΛΥΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Ο
    ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΩΣ ΤΩΡΑ. ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΦΟΡΙΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ
    1 ΕΥΡΩ ΕΠΙΠΟΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ. ΤΕΛΟΣ ΘΕΣΠΙΣΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΩΜΕΝΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 20:41 | νικος

    Οι μισθωτοι που παιρνουν δωρα χριστουγεννων κ πασχα,που εχουν 14 μισθους ,που εχουν αδειες ολοκληρο τον χρονο,που παιρνουν ταμειο ανεργιας,που ειναι ασφαλισμενοι στο ΙΚΑ και παιρουν ατοκα στεγαστικα και μπαινουν κ στις κληρωσεις των σπιτιων κ που εχουν καλυτερη ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη και εχουν να συντηρησουν το πολυ ενα σπιτι χωρις να συντηρουν κ μαγαζι με ενα σωρο κ χωρις να αγχωνονται αν θα πρεπει να μπει πελατης γ να ΤΑΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ Κ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ Κ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ (ΔΙΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΙΟΥΝΤΑΙ Κ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ) ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ…

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 20:56 | Ηρακλής Θεοφάνης

    Ο καλύτερος τρόπος σύλληψης της φοροδιαφυγής είναι μέσω της εντατικοποίησης των φορολογικών ελέγχων σε καταστήματα πάσης φύσεως και ατομικές επιχειρήσεις. Η επιβολή αυστηρών ποινών που θα φθάνουν μέχρι και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας πιστεύω θα συναιτήσει τους φοροφυγάδες. Θα μπορούσε για παράδειγμα να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας ή εξάσκησης επαγγέλματος εάν κάποιος συλληφθεί να μην κόβει απόδειξη τρεις φορές. Η επιβολή μόνο κάποιου προστίμου δε φέρνει αποτελέσματα γιατί το όφελος απ΄ τη μη έκδοση αποδείξεων είναι πολλλαπλάσιο.
    Η ύπαρξη μιας υπηρεσίας όπου ο απλός πολίτης θα μπορεί να υποβάλλει την καταγγελία του για φαινόμενα αισχροκέρδιας και φοροδιαφυγής θα βοηθούσε τις οικονομικές αρχές του κράτους στη σύλληψη των φοροφυγάδων.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 20:38 | ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

    Δεν έχω καταλάβει. Το αφορολόγητο των 10500 ευρώ για «ελεύθερους επαγγελματίες» που δουλεύτουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών θα συνεχίσει να ισχύει; Πρέπει. Πολλοί πραγματικά δεν έχουμε άλλους πόρους και αμοιβόμαστε με ελάχιστα χρήματα με τον παραπάνω τρόπο από έναν εργοδότη και πληρώνουμε τις εισφορές μας για να έχουμε ιατρική κάλυψη και την ελπίδα σύνταξης. Πως θα συγκεντρώνουμε και ένα μεγάλο ποσό σε αποδείξεις; Μην πειράξετε το αφορολόγητο, γιατί τότε πολλοί θα σταματήσουμε και συν τοις άλλοις τα «μπλοκάκια» δεν δικαιούνται ταμείο αναεργίας. Προσέξτε μας.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 19:20 | Ιωαννίδης Ιωάννης

    ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ή ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ:θα έχει σας αποτελεσμα συρίκνωση επαγγελματικών κατηγοριών , καποιοι θα αναγκαστούν να κλείσουν και οι εναπομείνατες θα κερδίζουν περισσότερα.

    ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΒΣ: είναι απαραίτητο για να μειωθεί η μαύρη συναλλαγή με τους εφοριακούς.
    Αυστηρες ποινες στους εφοριακους που χρηματίζονται, με παυση των καθηκόντων τους και 1000 εuro προστιμο για κάθε βεβαιωμένη παράνομη συναλλαγή με πολίτη ή νομικό πρόσωπο μετα από δικαστική απόφαση.

    Να ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΥΤΟΠΑΙΡΕΩΣΗ: και να αυξηθούν οι ΜΣΚΚ συντελεστής Καθαρού Κέρδους από 10% ~20% , δεδομένου ότι πολοί προτημουν την αυτοπαιρεωση θα έχει το κράτος αντίστοιχη αύξηση εσόδων.

    ΟΧΙ ΤΑΜΙΑΚΕΣ ΣΤΑ ΤΑΞΙ: είναι μεροκάματο, και δεν είναι δικαιο ο επαγγελματιας αυτοκινητιστής να πληρώνει 1000 εuro ετησίος για λογιστικά έξοδα, μόνο τους λογιστες οφελεί.

    ΤΑΜΙΑΚΕΣ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ και ΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΠΑΓΚΟΥΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΓΑΘΩΝ – ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ή ΤΑΜΙΑΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

    ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ με δυνατότητα να δηλώνουμε αναλωση κεφαλαίου που έχουμε συγκεντρώσει για ολά τα χρόνια που υποβάλουμε φορολογικές δηλώσεις.

    ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ πρεπει να δει που αιμοραγούν οι κρατικές δαπάνες
    και εκει γεναία να βάλει μαχαίρι σε αμοιβές στελεχών με μισθούς που προκαλούν το λαικό αίσθημα. ΤΡΑΓΙΚΟ Παράδειγμα αποτελεί η κρατική ΕΡΤ που ολοί μας, πληρώνουμε μέσω λογαριασμών.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 19:53 | νικος

    Δηλαδη θελετε να μας βαλετε ολους στο ιδιο τσουβαλι;;εγω ειμαι νεος σχετικα οδοντιατρος(εχω 5 χρονια ιατρειο)κ αν δεν γνωριζετε πως λειτουργει η αγορα να σας πω εγω:Καταρχην υπαρχει υπερπληθωρα γιατρων κ οδοντιατρων λογω του ανοιγματος των συνορων.Αυτο εχει σαν αποτελεσμα να υπαρχει οξυτατος ανταγωνισμος και ελαχιστη πελατεια ΔΙΟΤΙ:Το μεγαλυτερο μεριδιο αγορας κατεχουν οι παλιοι γιατροι κ οδοντιατροι που εμπιστευεται το μεγαλυτερο μερος των ασθενων αφου ο καθενας σκεφτεται δεν θα παω στο νεο γιατρουδακο,τον απειρο αλλά θα παω στον παλιο τον εμπειρο τον δοκιμασμενο.Ετσι εμεις που εχουμε χρεωθει καμια 100 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ μονο για να ανοιξουμε τα ιατρεια ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ και πρεπει να συντηρουμε ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Κ ΠΑΙΔΙΑ Κ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΕ ΕΝΟΙΚΙΑ,ΔΕΗ-ΟΤΕ ΚΤΛ ΒΑΡΑΜΕ ΜΥΓΕΣ και ζουμε με δανεικα απο τραπεζες,γονεις κ φιλους.
    Κ ΘΕΛΕΤΕ ΕΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ;Κανονικα θα πρπει να μας απαλλασετε κ απο τις ασφαλιστικες εισφορες τα πρωτα χρονια οχι να μας ζητατε κ κεφαλικο φορο.ΘΑ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ 100Ο ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ(Κ ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΓΙ ΑΥΤΟ)ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΠΙΤΙΟΥ-ΙΑΤΡΕΙΟΥ-ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ-ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ 3 ΚΑΙ 4ΟΟΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ Κ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Κ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΜΕ 150 ΚΑΙ 200 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΕΧΟΝΤΑΣ ΗΔΗ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
    Ουτε καν να το σκεφτεστε λοιπον αυτο……

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 19:07 | tom

    Το πρωταρχικό ζήτημα είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη εντός της Ελλάδας. Εκεί οφείλει να εστιάσει η κυβέρνηση. Να σπάσει το κλειστό κύκλωμα ορισμένων ομάδων που ξέρουν μόνο να προωθούν τα εγωιστικά τους συμφέροντα. Να σταματήσει η κοινωνία να είναι έρμαιo των ίδιων συντεχνιών, στυλοβατών της καθυστέρησης και προαγωγών της κοινωνικής αδικίας.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 19:38 | Αριστείδης Βούλγαρης

    Η φορολόγηση των διπλωματούχων μηχανικών που υπάγονται στη Ζ πηγή, δηλαδή των δεκάδων χιλιάδων μηχανικών- στη συντριπτική πλειοψηφία τους νέων- που ανήκουν στην κατηγορία των μικρών και μεσαίων, από εισοδηματική άποψη, ελεύθερων επαγγελματιών (οι υπόλοιποι φορολογούνται με άλλες διατάξεις), γίνεται με βάση δύο κριτήρια.

    Ότι δεν συμπίπτουν οι χρονιές εσόδων με τις χρονιές εξόδων και ότι το ύψος της ακαθάριστης αμοιβής τους είναι εκ των προτέρων και νομοθετικά δεδομένο.

    Οι αμοιβές των μηχανικών, στο σύνολό τους, εισπράττονται είτε από το Δημόσιο, είτε από το ΤΕΕ και, πριν αποδοθούν, παρακρατείται ο προβλεπόμενος φόρος, ενώ γίνονται όλες οι άλλες προβλεπόμενες κρατήσεις.

    Δεν επιτρέπονται εκπτώσεις, το φαινόμενο της απόκρυψης εσόδων αντιμετωπίζεται και αυτά έχουν γίνει με συνεχείς προτάσεις και διαρκή επιμέλεια του ΤΕΕ.
    (Δελτιο Τύπο ΤΕΕ 15.12.2009)

    Επιπλέον:
    Πως θα φορολογήσεις ένα Μηχανικό με ΕΣΟΔΑ – ΕΞΟΔΑ αφού:
    Δεν εκπίπτει όλα τα πραγματικά του ΕΞΟΔΑ?,
    Δεν μπορεί να κάνει έκπτωση, (παρόλο που στην αγορά γίνεται, και είναι «μαύρη»)
    Υποχρεώνεται σε ελάχιστη αμοιβή,

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μην ψάχνετε φοροφυγάδες στους Ελεύθερους Επαγγελματίες Μελετητές Επιβλέποντες Μηχανικούς.

    Λύσεις για την αντιμετώπιση της ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ υπάρχουν και τις γνωρίζεται πολύ καλά. Τόλμη χρειάζεται!

    Ευχαριστώ

    Αριστείδης Π. Βούλγαρης
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 19:13 | Α.Κ.

    και κάτι ακόμα κύριε υπουργέ…

    ξέρετε την απόγνωση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο νέος γιατρός;

    κάνουμε τα χαρτιά μας για θέση σε νοσοκομείο και κανείς δε μας στέλνει μια επιστολή να μας πει σε τι φάση βρίσκεται η αίτησή μας…

    αναγκαζόμαστε λοιπόν να ανοίγουμε όλοι ιατρεία…

    και αυτό ξέρετε κοστίζει…

    υπέρογκα ενοίκια…ανακαινήσεις χώρων( γιατί τα περισσότερα είναι ερείπια)… ιατρικά μηχανήματα…

    και αυτά τα επιβαρύνονται οι γονείς μας…

    γιατί δε νομίζω να πιστεύετε πως με μισθό ειδικευόμενου 1000 ευρώ μαζεύει κανείς λεφτά…

    δε φτάνει που δεν βοηθάτε, δε φτάνει που δεν έχετε σχεδιασμό και γέμισε η Ελλάδα γιατρούς (καραβάνια οι πτυχιούχοι εξωτερικούς και όσοι έρχονται με πλάγιο τρόπο εισαγωγής στις σχολές) θέλετε τώρα και να μας φορολογήσετε πριν καν βγάλουμε χρήματα…

    η απόγνωση των ανέργων-κατ ανάγκη νέων ελευθέρων επαγγελματιών θα σας πνίξει…

    χίλιες φορές να πτωχεύσει η χώρα και να τρώμε με συσσίτια…

    γιατί έτσι και αλλιώς εκεί θα καταλήξουμε με αυτά τα μέτρα…

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 18:05 | Α.Κ.

    Κύριε υπουργέ,

    Δε μας τα λέτε καλά.

    Είμαι νέος γιατρός(μικροβιολογος) και επί μήνες προσπαθώ να ανοίξω το ιατρείο μου παλεύοντας με τις ανάλγητες δημόσιες υπηρεσίες αυτής της φαιδρής χώρας.

    Ακούω για τα νέα τεκμήρια φορολόγησης και τρελαίνομαι.Ακόμη και αν καταφέρω τελικά να ανοίξω το ιατρείο θα κληθώ να πληρώσω υπέρογκο φόρο με βάση τα νέα τεκμήρια.

    Για την αγορά του εξοπλισμού η δαπάνη είναι πολύ μεγάλη και όπως καταλαβαίνετε την επιβαρύνεται σχεδόν ολοκληρωτικά η οικογένειά μου( γονείς).

    Δεν ξέρω αν θα έχω δουλειά, αλλά και να έχω τα ταμεία σας πληρώνουν μετά από ένα χρόνο.

    Οι γονείς μου θα έχουν καταβάλλει ένα τεράστιο ποσό για τα λειτουργικά έξοδα αυτού του χρόνου μέχρι να πληρώσουν τα ταμεία.

    Αν μου έρθει να πληρώσω και ένα μεγάλο ποσό σα φόρο (κεφαλικό) ενώ δεν έχω βγάλει τα εισοδήματα αυτά, θα το κλείσω πριν καλά-καλά ανοίξω.

    Θα ξενοικιάσω και το διαμέρισμα που μένω και εντάξει προτιμώ να πάω να ζήσω στο πατρικό μου από τη σύνταξη του πατέρα μου.

    Ε, και μετά θα περιμένω το μάννα εξ ουρανού από την κυβέρνησή σας…

    Συγχωρήστε μου το ύφος,αλλά…

    ένας απελπισμένος νέος γιατρός…

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 18:08 | Konstantinos

    Ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων μηχανικών – ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα:
    Βραχυπρόθεσμα, οι μηχανικοί θα δημιουργήσουν μονοπρόσωπες ΕΠΕ προκειμένου να μπορούν να δηλώνουν τις πραγματικές δαπάνες, να δημιουργούν «πλαστές» δαπάνες για να μειώσουν το κέρδος και να αποφύγουν τη ενιαία φορολογική κλίμακα
    Μακροπρόθεσμα: Με την κατάργηση του ελαχίστου ορίου αμοιβών (απαίτηση της ΕΕ που αργά ή γρήγορα θα συμβεί) η αγορά θα λειτουργεί με ¨μαύρα¨ χρήματα.
    Με άλλα λόγια αυτή η αλλαγή θα δημιουργήσει φοροδιαφυγή σε έναν κλάδο που αυτή τη στιγμή ΔΕΝ έχει. Οι μηχανικοί λόγω του συγκριτικά, με άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, ευνοϊκού τρόπου υπολογισμού των καθαρών κερδών τους (με συντελεστές) δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους.
    Η διατήρηση του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού των καθαρών κερδών των μηχανικών με χρήση συντελεστών και με ενδεχόμενη αναθεώρηση αυτών είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλιστεί η πάταξη της φοροδιαφυγής. Η πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την εφαρμογή παρόμοιου συστήματος και στις άλλες κατηγορίες επαγγελματιών και όχι την κατάργηση του από τους μηχανικούς «οθώντας» τους πρακτικά προς την φοροδιαφυγή.
    Παράλληλα η θέσπιση ΔΙΚΑΙΩΝ αντικειμενικών κριτηρίων (οχί σαν αυτά τις τελευταίας δεκαετίας) θα πρέπει να αποτελέσουν μοχλό ελέγχου των εισοδημάτων ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
    Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε βήματα μπροστά και όχι πίσω. Όταν δισκολευόμαστε να το πετύχουμε ας αντιγράψουμε αυτά των άλλων ευροπαίων εταίρων μας και άλλων πιο ισχυρών οικονομιών δεν κάνει κακό.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 18:19 | Μάριος

    NAI στον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων για πάντα.
    ΌΧΙ στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα καθώς είναι ισοπεδωτικό και άδικο.
    Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να κόβουν αποδείξεις όλοι.
    Πρόστιμο για μη έκδοση και λοιπές παραβάσεις άνω των 10.000 ευρώ.Την πρώτη φορά θα γίνεται ενημέρωση του επιτηδευματία για το ύψος του προστίμου και καταγραφή σε λίστα του ονόματος του.Τα συνεργεία να είναι μικτά και πολυμελή με πιθανή βιντεοσκόπηση του ελέγχου.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 17:57 | nick kalaf

    Μαζέψτε τα χέρια σας από τους Μηχανικούς. Σα δεν ντρεπόμαστε λίγο.
    Ως που θα μας ΞΕΦΤΙΛΙΣΕΤΕ Ε?

    ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΥΤΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΠΛΕΟΝ.

    Έχουμε από τις ΠΛΕΟΝ απαιτητικές ΣΠΟΥΔΕΣ και παλεύουμε για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΙ! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΕΕ?????

    ΑΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΛΙΑ, ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΔΙΟ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΑΣ). ΕΔΩ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΕΕΕ???????????

    ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΒΡΩΜΙΑ ΜΕ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΔΩ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΕΕΕΕΕΕΕ?

    Και τωρα θεωρούμαστε και ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ? ΑΙΣΧΟΣ.

    ΕΙΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ. και τόσο ΚΑΙΡΟ δεν φροντίσατε να πληροφορηθείτε.

    ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΕΔΩ.

    Να μείνουν μόνο οι ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ με τους ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ να ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ μια και καλη το ΠΛΟΙΟ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 17:50 | Ορέστης Μάρκου

    Να γίνεται λογιστικός προσδιορισμός, αλλά να μπορούμε να δηλώνουμε τα ουσιαστικά έξοδα ως ελεύθεροι επαγγελματίες – βενζίνες, καθαρισμός κλπ.

    Εγώ εργάζομαι από το σπίτι και θα πρέπει να μπορώ να δικαιολογώ ένα ποσοστό των εξόδων του σπιτιού ως επαγγελματικά έξοδα…

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 17:05 | Νίκος Γρηγορόπουλος

    Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας??? Για παράδειγμα υπάρχουν νέοι μηχανικοί, απόφοιτοι πολυτεχνείου, οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι με 1000 ευρώ μεικτά το μήνα και μάλιστα από δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμούς του δημοσίου. Αμείβονται δηλαδή λιγότερο από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Ποιο θα είναι λοιπόν το ελάχιστο εισόδημα για αυτούς??? Αν θέλετε να πιάσετε τους φοροφυγάδες να φτιάξετε τους φορολογικούς μηχανισμούς, δεν είναι λύση τα ελάχιστα εισοδήματα. Αν ορίσετε ελάχιστα εισοδήματα τότε όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώνουν μόνο τα ελάχιστα. Αυτές οι στρεβλώσεις είναι που μας έχουν φτάσει εδώ που φτάσαμε.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 16:04 | Χαραλαμπος Θεοδουλιδης

    Οι λογιστικες καταστασεις θα πρεπει να βασιζονται σε πραγματικα στοιχεια και οχι δηλωθεντα. Αυτα τα στοιχεια πρεπει να ειναι με βαση ηλεκτρονικες συναλλαγες (οχι συναλλαγες με μετρητα η επιταγες αν και υπαρχει τροπος καποιος να τις ελεγξει και αυτες).

    Για να γινει κατανοητο θα δωσω ενα παραδειγμα.

    Π.χ., για μηχανικους, ολα τα εσοδα/εξοδα θα πρεπει να γινονται με βαση ενα τραπεζικο λογαριασμο και ενα ΑΦΜ. Οι συναλλαγες με νομικα προσωπα (εταιρειες, δημοσιο, κ.λ.π) και αλλους ελευθερους επαγγελματιες θα πρεπει να γινονται ολες ηλεκτρονικα. Για συναλλαγες με μετρητα και επιταγες να υπαρχουν αντικινητρα π.χ., μεγαλυτερο ΦΠΑ, επιβεβαιωση πληρωμης με αποδειξη, κ.λ.π

    Αυτο ειναι κατι εφικτο αλλα χρειαζεται να υλοποιηθει, η εφορια να ξερει πως να το χειριστει, να υπαρχει παρακολουθηση και ελεγχος, να υπαρχουν ποινες που εφαρμοζονται, κ.λ.π. Αρκει να υπαρχει θεληση.

    Το «ελαχιστο τεκμαρτο εισοδημα» ειναι τροπος αποφυγης του προβληματος και γινεται γιατι υπαρχει αγνοια η γιατι φοβαστε το πολιτικο κοστος (η και για τα δυο). Κατα βαση σημαινει οτι δεν εισαστε σε θεση να ελεγξετε τι γινεται.

    Δεν μπορει η φορολογικη σχεση πολιτη και πολιτειας να βασιζεται στο τι πιστευει η πολιτεια (η καποιος εφοριακος) για το τι ελαχιστο εισοδημα εχει ο πολιτης. Δωστε στον πολιτη το δικαιωμα να ειναι νομιμος και οχι την δικαιολογια να παρανομει.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 16:59 | Γιάννης Κρούσος

    Η σχέση φυσικού προσώπου και ατομικού εισοδήματος είναι ή πρέπει να είναι ίδια για όλους.
    Η αυτοτελής φορολογία ορισμένων προνομιούχων κλάδων (μηχανικοί, δικηγόροι κλπ) είναι πρόκληση. Όταν, όμως, λέμε όλοι, εννοούμε ΟΛΟΙ.
    Και οι βουλευτές.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 15:19 | ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ.ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΧ.ΤΟΠΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Κ.Λ.Π.ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΑΞΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ 15000 ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑ 4000 ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΝ ΜΗΝΑ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:50 | Αντώνης Κασαπάκης

    Κύριε Πρωθυπουργέ και Υπουργέ Οικονομικών,΄

    επειδή πολλά λέμε εδώ, αλλά πρέπει να δίνουμε και προτάσεις και λύσεις, αλλιώς τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, σας έχω παρακάτω μερικές προτάσεις
    ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΤΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ:

    –> ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟ, ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΑ ΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΟΥ, ΛΙΣΤΑΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
    (ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ: Διαχωρισμός των Παραστατικών που εκδόθηκαν από το Μηχανικό από τις Πληρωμές που έγιναν: Πότε εκδόθηκε το παραστατικό και πότε και με ποιό τρόπο έγινε η πληρωμή – μετρητά ή με επιταγές, προκαταβολές, εξοφλήσεις, κλπ – Την αλήθεια δηλαδή…)

    –> ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΑ ΒΑΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ Ή ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΠΑ)

    –> ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΩΝ 2 ΑΝΩΤΕΡΩ ΜΕΤΡΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΤΙΣΟΙΧΙΩΝ ΜΕ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΥ.

    –> ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΔΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΥΣ (Για λόγους που αφορούν την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων), ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ και επιπλέον θα υπάρχουν ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε όποιον υπάλληλο της γραμματείας ή αλλο πρόσωπο διαρεύσει τις παραπάνω εμπιστευτικές πληροφορίες των συναλλαγών και των εκδοθέντων παραστατικών που προαναφέρθηκαν.
    ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΔΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ.

    Ευχαριστώ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:48 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ

    Η αυτοτελής φορολόγηση δημιουργεί ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ. Για παράδειγμα ο εκμεταλλευτής 7 επιπλωμένων τουριστικών διαμερισμάτων, που με το ισχύον φορολογικό καθεστώς, φορολογείται αυτοτελώς ανά δωμάτιο, εντέλει καταβάλει μικρότερο φόρο από τον εκμεταλλευτή 8 επιπλωμένων τουριστικών διαμερισμάτων, που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις καταβάλλοντας μεγαλύτερο φόρο.
    Εκτός από τον φόρο, ο εκμεταλλευτής των 8 τουριστικών διαμερισμάτων, υπόκεινται και σε επιπλέον δαπάνες, όπως δαπάνες λογιστικής παρακολούθησης, οι οποίες αυξάνουν το κόστος λειτουργίας του σε σχέση με τον «ανταγωνιστή» του εκμεταλλευτή 7 επιπλωμένων τουριστικών διαμερισμάτων που εν τέλει τον θέτουν εκτός «υγιούς ανταγωνισμού» στην αγορά του τουρισμού, ενώ προσφέρουν το ίδιο ποιοτικά προϊόν.

    Γιάννης Νανούρης
    Λογιστής – Φοροτεχνικός

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:43 | Αντώνης Κασαπάκης

    Απαράδεκτη και Άδικη η εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων στους Μηχανικούς.
    Οι Μηχανικοί όχι μόνο δηλώνουν αυτά που παίρνουν και πληρώνουν το ΦΠΑ τουσ κανονικά, αλλά δηλώνουν και περισσότερα πολλές φορές για αμοιβές που δήλωσαν, αλλά ποτέ δεν εισέπραξαν όπως έπρεπε, για διάφορους λόγους.

    ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΤΕΕ) ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

    Τί σημασία έχει πού έχει το Γραφείο του ο Μηχανικός; Ο Μηχανικός γυρίζει όλη την Ελλάδα και πάει στα έργα, εκεί είναι η δουλειά του και όχι το γραφείο του.

    ΠΙΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟ ΤΡΟΠΟ – ΟΧΙ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ.

    ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΑΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΟΥΝ.

    ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ Η ΕΥΚΟΛΗ ΑΛΛΑ ΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:44 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Θα πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μηνιαίες περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. και το έντυπο της δήλωσης Φ.Π.Α να είναι όσο πιο αναλυτικό γίνεται εμπεριέχοντας τις κύριες δραστηριότητες των ελευθέρων επαγγελματιών. Επίσης να υπάρχει διάκριση των εισοδημάτων των καθηγητών Πανεπιστημίου από την διδασκαλία και από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος(ιδιαίτερα για τους γιατρούς, οικονομολόγους, δικηγόρους). Ο σωστός σχεδιασμός του εντύπου δήλωσης Φ.Π.Α. και η μηνιαία παρακολούθηση τους(χωρίς να βλέπουν τα στοιχεία αυτών που υποβάλλουν τη δήλωση) από ένα ανεξάρτητο φορέα πχ. ορκωτοί λογιστές οι οποίοι θα δίνουν εντολή για να ελεγχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και θα ενημερώνονται άμεσα (εντός μιας εβδομάδας) για τα ευρήματα του ελέγχου. Επίσης θα πρέπει το έργο των ελεγκτών της εφορίας να παρακολουθείται από ορκωτούς ελεγκτές. Δεν θα γνωρίζουν τα στοιχεία των ελεγκτών της εφορίας απλά θα ελέγχουν το χρόνο που έκαναν να ελέγξουν μια επιχείρηση και τα ευρήματα του ελέγχου λαμβάνοντας υπόψη και τα ευρήματα ελέγχου προηγούμενων ελεγκτών. Στους ελεγκτές της εφορίας θα πρέπει να δίνεται bonus για όσα περισσότερα έσοδα φέρνουν και οι ελεγκτές που δε φέρνουν αρκετά έσοδα να ελέγχεται το πόθεν έσχες και οι καταθέσεις τους. Αυτό θα μπορεί να γίνεται και αναδρομικά για τα τελευταία πχ 5 έτη αν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος ελεγκτής της εφορίας δεν έχει κάνει ουσιαστικό έλεγχο και τα ευρήματα του ελέγχου του διαφέρουν από μεταγενέστερους ελέγχους.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:45 | ΚΑΚΙΛΤΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    1. Βιβλίο αγορών στις εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις και τεκμαρτός προσδιορισμός ακαθαρίστων εσόδων με αυξημένους ΜΣΚΚ επί αγορών και επί πωλήσεων.
    Έτσι και κέρδη φορολογητέα θα προσδιορίζονται και φπα θα εισπράττει το δημόσιο αφού ελάχιστες επιχειρήσεις και για συγκεκριμένους λόγους (πχ αγορά παγίων)θα έχουν πιστωτικό υπόλοιπο φπα.
    2. Βιβλίο εσόδων-εξόδων στην παροχή υπηρεσιών και παράλληλη αναγνώριση προς έκπτωση από το εισόδημα στο 100% της δαπάνης για τους καταναλωτές.
    Έτσι δημιουργείται ισχυρό κίνητρο σε κάθε φορολογούμενο να ζητά απυ,εξαναγκάζοντας τον εε και κάθε παρέχοντα υπηρεσίες επιτηδευματία να εκδίδει φορολογικό στοιχείο.
    Αποτέλεσμα αυξηση ακαθ.εσόδων άρα κ.κ. και συνεπακόλουθα αυξηση του αποδιδόμενου φπα καθώς και την αύξηση του φόρου εισ/τος.
    3. Επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 1.500.000,00 ευρώ (2.000.000,00;)να υποχρεούνται να τηρούν βιβλία Γ΄κατηγ.του ΚΒΣ με παράλληλη υποχρεωτική τήρηση βιβλίου αποθήκης με ηλεκτρονικά μέσα.
    Για τις επιχ/σεις αυτές να υπάρχει υποχρέωση on-line σύνδεσης του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης φοαλογικών στοιχείων καθώς και της ημερήσιας κίνησης του βιβλίου αποθήκης με το ΚΕΠΥΟ.
    Για τις επιχ/σεις αυτής της περίπτωσης τα αποτελέσματα θα εξάγονται λογιστκά.
    4. Ετήσιος τακτικός έλεγχος στις επιχ/σεις της 3ης περίπτωσης.
    5. Τακτικός έλεγχος τουλάχιστον ανά 3ετία στις επιχ/σεις της 2ης περίπτωσης και ειδικά για όσες από αυτές δηλώνουν κ.κ μικρώτερα όσων αντιστοιχούν σε συντελεστή κκ 50-60%.
    6. Συνεχείς έλεγχοι στη διακίνηση αγαθών από ειδική(;)υπηρεσία μέρα-νύκτα, εργάσιμες ή αργίες προκειμένου να αποθαρρύνεται η πώληση εμπορευσίμων αγαθών χωρίς την έκδοση φορολογικού στοιχείου.
    7. Για κάθε φορολογούμενο(επιτηδευματία ή μή)να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σε σχέση το φορολογικό απόρρητο, ετσι ώστε να υποχρεωθούν οι τράπεζες να υποβάλλουν με ηλεκτρονικά μέσα στο ΚΕΠΥΟ τις κινήσεις των τραπεζικών λογιαριασμών.
    Ποσά δε που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν άμεσα από τα δηλωθέντα εισοδήματα, θα καλείται, ο φορολογούμενος με έγγραφη πρόσκληση που το ΚΕΠΥΟ θα στέλνει, να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ για έλεγχο πόθεν έσχες.