4) Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Ποιες από τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να διατηρηθούν και με τι συντελεστές; Ποιες κατηγορίες εισοδημάτων πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 09:27 | Andreas Mitropoulos

    Είναι σωστό

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 08:29 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΑ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΝΑ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ.ΝΑ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ.ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΟ ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΞΟΔΕΨΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
    ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ .
    ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 01:53 | NIKΟΛΑΟΣ ΚΑΛΛΙΩΝΗΣ

    Κύριε υπουργέ

    Θα πρέπει να λάβετε ιδιαίτερη κοινωνική μέριμνα για του πολυτέκνους και να προχωρήσετε σε γενναία αύξηση του αφορολόγητου.Δεν μπορεί η προηγούμενη φιλελεύθερη κυβέρνηση να έχει καλύτερη κονωνική πολιτική για την συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών από μία θεωρητικά σοσιαλιστική κυβέρνηση.
    To λάθος το κάνατε με τον έκτακτο φόρο και τα αυξημένα τέλη στα αυτοκίνητα των 2000 κιβικών , λες και μια πολύτεκνη οικογένεια μπορεί να έχει ένα μικρό αυτοκίνητο για να μετακινηθεί και μετατρέψατε την ανάγκη σε πολυτέλεια για την συγκεριμένη κατηγορία των πολιτών.
    Εάν το συνεχίστε και στην φορολογία των πολυτέκνων τότε θα σίγουρα θα υποθέσουμε ότι δεν έχετε σχέση με σοσιαλιστική κυβέρνηση και την ανάγκη βοήθειας ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων .

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 00:46 | Ελένη Π.

    Όσον αφορά την αυτοτελή φοολόγηση των εφημερειών των γιατρών θα ήθελα να πω τα εξής: κατ΄αρχήν φαίνεται δίκαιο όλα τα εισοδήματα όλων των πολιτών να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο. Όταν όμως ο γιατρός στις χώρες της ευρωπαικής ένωσης για την μία εφημερεία αμοίβεται με 800 ευρώ και στην Ελλάδα μόνο με 100, θα έρθετε τώρα με την ενιαία φορολόγηση να του πάρετε 20 ακόμα ευρώ; δεν θέλω να αναφερθώ στις ευθύνες που έχει ένας γιατρός στην άσκηση του επαγγέλματος του, τους κινδύνους για την υγεία του, στο ότι ο χρόνος των εφημερειών δεν προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος, στα χρόνια των σπουδών που έχει πίσω του για να φθάσει να πάρει 100 ευρώ. Αν τις 16 ή τις 24 ώρες της εφημερείας που εσύ λείπεις από το σπίτι πάρεις γυναίκα να μείνει με τα παιδιά σου, απλά ως παρουσία χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα πόσο φαντάζεστε ότι θα σας ζητήσει; και μάλιστα χωρίς απόδειξη. O γιατρός στην εφημερεία του δουλεύει πολλές φορές ασταμάτητα, θα έρθετε λοιπόν να του πάρετε και άλλα; αυξήστε πρώτα τις αποδοχές των εφημερειών όπως κάνουν όλα τα σοβαρά κράτη της Ευρωπαικής ένωσης, πληρώστε τες καιν στην ώρα τους που πληρωνόμαστε μετά από 6 μήνες αφού κάνουμε πρώτα από ένα μήνα επίσχεση εργασίας και μετά φορολογήστε τις συνολικά.
    Αλήθεια για τις φοροαπαλλαγές των βουλευτών τι σκοπεύετε να κάνετε που σε τελική ανάλυση όλοι εσείς είσαστε υπεύθυνοι για το χάλι της Ελλάδας και όχι ο κάθε φορολογούμενος πολίτης έστω και αν φοροδιαφεύγει. Γιατί και σε αυτήν την περίπτωση δουλειά της κάθε κυβέρνησης είναι να σταματήσει την φοροδιαφυγή. Όταν με το Βατοπαίδιο ξεπουλήθηκε η μισή Ελλάδα εσείς όλοι τι κάνατε; με τα αποθεματικά των ταμείων, υπουργικές κομπίνες δεν ήταν αυτές; Για τις μίζες που πέρνετε τι έχετε να πείτε; Μπήκε κανένας βουλευτής – υπουργός ποτέ φυλακή; Θεωρείτε ότι η ασυλία των βουλευτών είναι συνταγματικά δίκαιη; και η παραγραφή των αδικημάτων με την προκύρηξη των εκλογών; Κατά τα άλλλα είμαστε όλοι ίσοι απέναντι του νόμου.
    Σε τελική ανάλυση τα δύο μεγάλα κόμματα είσαστε υπεύθυνα για το χάλι της Ελλάδας από την μεταπολίτευση και μετά. Όμως για μια ακόμα φορά καλείται ο πολίτης να πληρώσει τα σπασμένα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 00:12 | ΓΕΩΓΟΥΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΥΘΕΙΑ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΑΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ «ΤΙΜΩΡΕΙ» ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
    ΤΕΛΟΣ ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΘΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

    Π.ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑΣ
    Επ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:40 | ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

    ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ.
    ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΛΛΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΗΛΙΘΙΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΦΟΡΟΥΣ ΑΦΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:04 | Ελευθερία

    Αν η κυβέρνηση θέλει να είναι δίκαιη και κοινωνικά ευαίσθητη, θα πρέπει να καταργήσει την αυτοτελή φορολόγηση και να διατηρήσει μόνο τις εξής φοροαπαλλαγές:
    1)΄Εκπτωση τόκων δανείου πρώτης κατοικίας (στοιχειώδης βοήθεια σε νέες οικογένειες).
    2) Των αναπήρων και πολυτέκων (περιττό το σχόλιο).
    3) Των κατοίκων παραμεθορίων περιοχών σαν κίνητρο να μην εγκαταλείπουν τον τόπο τους. (Ισχύει όμως μόνο για οικογένειες με παιδια και είναι «ψιχουλα» 60 ευρώ για κάθε παιδί)

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:48 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Μ

    Αποζημίωση για μετακινήσεις εκτός έδρας.
    Το ποσό που χορηγεί ο εργοδότης στον εργαζόμενο για να μετακινηθεί με τρένο-αεροπλάνο-λεωφορείο-ΙΧ-πλοίο-πολλές φορές καΐκι η ακόμη και με βάρκα προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του εκεί που έχει ανάγκη ο εργοδότης του.
    Τι καλύπτει το ποσό αυτό, πολλές φορές τα στοιχειώδη και σπάνια κάτι
    Παραπάνω
    Δηλαδή εισιτήρια μετάβασης – επιστροφής τις πιθανές ημερήσιες μετακινήσεις από τον τόπο διαμονής (ξενοδοχείο) στον τόπο εργασίας την διαμονή με περιορισμούς στην κατηγορία του ξενοδοχείου την ημερήσια διατροφή.
    Εάν δε η παραμονή είναι πολυήμερη η είσαι <> και αποκλειστείς λόγω καιρικών συνθηκών η συγκοινωνίας τότε θα πρέπει να προστεθούν και άλλα απρόβλεπτη έξοδα τα οποία κατά κανόνα τα πληρώνει η τσέπη σου.
    Όλα αυτά φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15% σύμφωνα με το
    Ν.Δ.2238/94 άρθρο 14 παρ 5 δηλαδή και για το εισιτήριο υπάρχει παρακράτηση φόρου !!!!!!!!!
    Εάν τώρα το υπουργείο θέλει να φορολογήσει την αποζημίωση εκτός έδρας με την γενική φορολογική κλίμακα ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΝΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
    Υ.Γ. γεύμα σε μοναδικό ανοιχτό εστιατόριο η καφενείο ελλείψει αυτού
    Ζητάς απόδειξη ??? εάν ναι το σίγουρο είναι ότι δεν έχει άλλο γεύμα
    Άλλη μέρα!!!!!!!
    Το ίδιο συμβαίνει όχι πάντα βέβαια και στα τουριστικά νησιά
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:28 | ΚΑΤΡΑΝΙΤΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ Ή ΠΑΡΟΧΕΣ Ή ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ Ή ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:29 | ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΕΜΕΛΚΟΥ

    Αγαπητοί Κύριοι Υπουργέ και Υφυπουργέ των Οικονομικών καθώς και Πρωθυπουργέ της χώρας.
    Χαίρομαι πολύ που μας δώσατε την ευκαιρία να τα πούμε διαδικτυακά, είναι σαν ένα κυβερνητικό blog, θα μου αρέσει βέβαια πολύ περισσότερο αν βγει κάτι από αυτή την υπόθεση γιατί από τα ως τώρα δείγματα μάλλον το αντίθετο φαίνεται ότι συμβαίνει (βλ. Γενικοί γραμματείς Υπουργείων, εξαιρέσεις από την φορολόγηση ιπταμένων, προϋπολογισμός με ατελείωτα έξοδα κ.λ.π.) εγώ πάντως θα συνεχίσω, ως «ρομαντικός συνδικαλιστής» πιστεύοντας ότι δεν μπορεί, θα έρθει μια καλύτερη μέρα, θα αλλάξει κάτι επιτέλους σε αυτή την χώρα. Τώρα όσον αφορά το θέμα μας η γνώμη μου είναι ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΑΝΤΟΥ !!!!! όπου αφορά παροχή τύπου μισθού, υπερωρία, επίδομα και όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσετε. Δεν μπορεί να είμαστε όλοι ίσοι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας και κάποιες κάστες να θέλουν να είναι διαφορετικοί από όλους (βλέπε ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ, ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΙΠΤΑΜΕΝΟΥΣ, ΑΘΛΗΤΕΣ κ.λ.π.). Γιατί κύριοι βουλευτές και δικαστικοί να φορολογείστε με το Ζ΄ψήφισμα για τις αμοιβές σας, (άραγε ξέρει ο κόσμος τι σημαίνει Ζ΄ψήφισμα?), δεν φτάνει που αυξάνετε τις αμοιβές σας όπως θέλετε (αυξάνοντας ας πούμε τον μισθό κάποιου γενικού γραμματέα Υπουργείου ξέροντας ότι αμέσως οι δικαστές θα κάνουν αγωγές ζητώντας αύξηση αποδοχών και αναδρομικά, γιατί το Σύνταγμα λέει ότι δεν θα πληρώνεται κανένας περισσότερο από τους δικαστές…..άραγε γιατί? και αφού αυξήσουν οι δικαστές τις αποδοχές τους θα ακολουθήσουν σίγουρα και οι βουλευτές….). Γράφω λοιπόν για να γνωρίσει και ο κόσμος που διαβάζει αυτές τις αράδες γιατί εσείς το ξέρετε φυσικά…. ότι για να πληρωθούν οι δικαστές τα αναδρομικά που ζήτησαν, το κράτος κατέβαλε 1 δισεκατομμύριο …. ευρώ… και διαφωνούν για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ντροπή…… και να ήταν μόνο αυτοί….. οι βουλευτές κοροϊδεύουν ότι θα πρέπει να τους δοθεί και κουπόνι τώρα…. δεν τους φτάνουν οι ατέλειες στα τηλέφωνα στα ταχυδρομικά, στα εισιτήρια, στα αυτοκίνητα, στους έξι δημοσίους υπαλλήλους που μεταθέτει το κράτος στα γραφεία τους, στους αστυνομικούς που τους παρέχουν προστασία, στις παχυλές αμοιβές τους, στις επιτροπές που συμμετέχουν, στα δωράκια που παίρνουν από διάφορες μικρές ή μεγάλες εταιρίες, πολλές φορές και νόμιμα…..όπως π.χ. οι νόμιμες προμήθειες των Υπουργών Άμυνας. Δεν θα ασχοληθώ με τις άλλες κατηγορίες (ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΙΠΤΑΜΕΝΟΥΣ, ΑΘΛΗΤΕΣ κ.λ.π.) γιατί θα πιάσω με το σχόλιό μου όλο τον χώρο της σελίδας, πιστεύω και άλλοι να έχουν να πουν πολλά. Αν ισχύει όμως αυτό που διάβασα ότι οι εφοριακοί δήλωσαν ναι στην κατάργηση του αφορολόγητου αν καταργηθεί σε όλους, θέλω να τους συγχαρώ δημόσια… Εκείνο όμως που δεν μπορώ να πιστέψω πως γίνεται λόγος από όλα τα κανάλια και όλους τους πολιτικούς για τους δημοσίους υπαλλήλους….. δεν μπορώ να πιστέψω τα αυτιά μου και τα μάτια μου…. για όλα αυτοί φταίνε, και δεν λέω υπάρχουν και σ΄ αυτή την κατηγορία κάποιοι που δεν αξίζουν τον μισθό που παίρνουν, κάποιοι που ζητάν κάτω από το τραπέζι το γρηγορόσημό τους, αλλά χωρίς την μεγάλη πλειοψηφία αυτών που εργάζονται ευσυνείδητα, αγόγγυστα σε τριτοκοσμικές συνθήκες πολλές φορές και πληρώνουν τους φόρους τους γιατί δεν μπορούν να κρύψουν κάτι, δεν θα μπορούσε να κινηθεί τίποτα σε αυτή την χώρα, και αν δεν με πιστεύετε ελάτε να σας δείξω πως υπάλληλοι στήνουν μόνοι τους μηχανοργάνωση στο δημόσιο χωρίς τη βοήθεια του κράτους, πως δουλεύουν με 30 και 40% λιγότερους υπαλλήλους από τα αντίστοιχα οργανογράμματα του 1986 και να πληρώνονται με μισθούς πείνας σε σχέση με άλλους και σε σχέση με τους μισθούς της Ευρώπης και μετά να μου πείτε πως αυτοί φταίνε που η κάθε κυβέρνηση χρησιμοποιεί πότε την Ολυμπιακή, πότε τον ΟΤΕ, πότε τον ΟΣΕ, πότε τον ΕΟΤ για τα ρουσφέτια της. ΚΑΝΕΝΑΣ ως τώρα δεν πόνεσε αυτή την χώρα, κανένας δεν θέλησε να βάλει τα πράγματα σε σωστή σειρά. ΟΛΟΙ για το συμφέρον τους φροντίζουν. Αν λοιπόν αυτή η κυβέρνηση θέλει, μπορεί να τα αλλάξει ΟΛΑ, αν αυτά που λέει τα κάνει πράξη, τότε βλέπω στις επόμενες εκλογές να έχει ποσοστά Τσαουσέσκου. Αλλά κοντός ψαλμός….. θα δούμε.
    Ελπίζω να ήμουν χρήσιμος….. αν και όχι σύντομος.
    Θα επανέλθω δριμύτερος…
    Ένας δημόσιος υπάλληλος (public servant υπηρέτης του λαού αν προτιμάτε).

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:46 | ΜΚ

    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ/ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΔΕΚΟ ΚΛΠ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ

    Η επεκταση του μετρου της φορολογησης ολων των επιδοματων στην ενιαια φορολογικη κλιμακα εινα σημαντικη.

    Ειναι πολυ σημαντικο να μη γινουν ΕΥΝΟΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ διακρισεις και εξαιρεσεις στο μετρο αυτο και σε καμια περιπτωση να εξαιρεθουν επιδοματα σε ΔΥ η υπαλληλους του ευρυτερου Δημοσιου Τομεα, Τοπικης Αυτοδιοικησης, ΔΕΚΟ, κλπ.

    Σε καμια περιπτωση ειναι δικαιο τα επιδοματα των μισθωτων και συνταξιουχων να υπαγονται στην ενιαια προοδευτικη Φορολογικη Κλιμακα και τα επιδοματα των ΔΙΚΑΣΤΩΝ και των ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ και των υπαλληλων της Βουλης να φορολογουνται αυτοτελως με χαμηλους συντελεστες.

    Κατι τετοιο θα ηταν ΑΔΙΚΟ και ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:44 | Μιχαηλ Κυνηγος

    ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ (NON PAYROLL COMPENSATION)

    Η εννοια της φορολογησης των παροχων σε ειδος, γνωστη ως Non Payroll Compensation, υπαρχει σε πολλες χωρες (οπως στην Αγγλια και ΗΠΑ). Κυριες παροχες σε ειδος ειναι η παροχη χρησης εταιρικου αυτοκινητου, η καλυψη των εξοδων του αυτοκινητου (βενζινη, τελη κυκλοφοριας, ασφαλιστρα, επισκευες, κλπ), η πληρωμη του ενοικιου ή μερος το ενοικιου του μετατιθεμενου υπαλληλου απο την εταιρια, ταξειδιωτικα εξοδα, πληρωμη φορων εισοδηματος απο την εταιρια κλπ., κλπ.

    Η διαταξη αυτη ειναι ιδιαιτερα σημαντικη για τους ιδιοκτητες εταιριων που χρησιμοποιουν πολυτελη σπιτια και αυτοκινητα των εταιριων τους και δεν εισπραττουν τα αναλογα ποσα σαν μισθο για να αποφευγουν τη φορολογια εισοδηματος με τη προοδευτικη κλιμακα. Το ιδιο ειναι συνηθες και ιδιαιτερως σημαντικο για ανωτερους υπαλληλους ντοπιων και εξωχωριων εταιριων.

    Θα προτεινα να μελετηθη η φορολογηση των παροχων σε ειδος και να εισαχθει ξεκαθαρα στο νεο φορολογικο νομο. Ειναι αναγκαιο να τονισθει οτι τα εισοδηματα αυτα γνωστα ως Non Payroll Compensation πρεπει να εντασσονται στην ενιαια, προοδευτικη φορολογικη κλιμακα.

    Ευχαριστω.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:01 | Αλέξανδρος ΜΠΕΝΟΣ

    Πρέπει να καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές ακόμα και αυτές που ονομάζονται, κακώς κατά την άποψή μου, «κοινωνικού χαρακτήρα». Η κοινωνική πολιτική πρέπει να γίνεται με άμεσες ενέργειες και προσφορές και όχι έμμεσα, μέσω απαλλαγών και εκπτώσεων, που στρεβλώνουν την ανάπτυξη, καταστρατηγούνται από τους επιτήδειους και δημιουργούν ακόμα περισσότερη σύγχυση στους ελεγκτές εφοριακούς (πολυνομία).

    Αν το ελληνικό κράτος θέλει να βοηθήσει (και ορθώς) τις μονογονεϊκές οικογένειες ή τους (πραγματικούς) ακρίτες που ζουν στις βουνοκορφές της χώρας μας, να φτιάξει τις υποδομές εκείνες που θα διευκολύνουν τη ζωή τους (συγκοινωνίες, υγεία, παιδικούς σταθμούς) και, στην ανάγκη, να δώσει και συγκεκριμένα, στοχευμένα οικονομικά βοηθήματα σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Οι επιδοτήσεις δηλ. να δίνονται μετά την υποβολή και τον έλεγχο της φορολογικής δήλωσης των συνανθρώπων μας αυτών και όχι πριν από αυτήν, με μορφή έκπτωσης ή απαλλαγής. Για παράδειγμα, εάν μια ανύπαντρη μητέρα σε μια επαρχιακή πόλη δηλώνει εισόδημα κάτω των €15.000, να γίνεται έλεγχος των εισοδημάτων της και της περιουσίας της και, εάν αποδειχθεί η δήλωση αληθής, να της δίνεται επίδομα €5.000 ετησίως. Κάθε χρόνο, δε να αναπροσαρμόζεται το επίδομα αυτό, μετά από νέο έλεγχο και ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού.

    Εννοείται βέβαια ότι καταργούνται οι εξόφθαλμα συντεχνιακού χαρακτήρα απαλλαγές αθλητών, εργαζομένων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ.ά.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:38 | A,Tsapatsaris

    Σωστο

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:51 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    26-12-09
    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ.

    …OTI EXEI ΣΧΕΣΕΙ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑ ΤΕΚΝΑ,ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ,ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ-ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟΙ,ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:42 | Vasiliki

    Να καταργηθουν πρωτα ολες οι φοροαπαλαγες των ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.Να φορολογουνται ολες οι αποδοχες τους με την ενιαια φορολογικη
    κλίμακα που φορολογουνται οι απλοι φορολογουμενοι.ΜΟΝΟΝ τοτε οτι σκληρα μετρα παρετε θα μας ειναι πιο δικαια και δεν θα υπαρχει Ελληνας που θα δυσανασχετισει με τις αποφασεις σας.(περαν της μειωσης του 10% που ειπατε).Ειναι το πιο σωστο ολες οι αποδοχες – ενοικια -τοκοι κλπ,ολα να φορολογουνται αθροισματικα με χαμηλο ομως ποσοστο στα πρωτα ποσα.Οι αποδειξεις ειναι δικοπο μαχαιρι και τουτο γιατι ποσοι δεν εχουμε παρει αποδειξεις απο λογιστες η εφοριακους?Ανακυκλωνονται.Αλλα παλι ποσες σελιδες θα χρειστουν για να αναγραφουμε το ΑΦΜ του κατ/τος η του επαγγελματια? Γιατι οι πιο πολλοι θα εχουμε μικρα ποσα,λιγα ευρω η καθε αποδειξη.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:25 | ΤΑΤΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Κύριε υπουργε,

    αν εξαιρέσουμε τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ και τα προνοιακά επιδόματα που είναι τόσα μικρά που είναι αφορολόγητα έτσι κι αλλιώς βάση κλίμακας, γιατί θα πρέπει να υπάρχουν αφορολόγητα ποσά ή φορολογηθέντα με ειδικούς τρόπους;
    Επίσης για τους κατοίκους άγονων και παραμεθώριων περιοχών μπορεί να ισχύσει η φορολογική κλίμακα που έχω προτείνει με την διαφορά ότι και το δεύτερο κλιμάκιο θα είναι αφορολόγητο.
    όσο για αυτούς που φέρνουν συνάλλαγμα καλό θα ήταν να υπάρχει ένα κλιμάκιο φόρου τέτοιο ώστε να τους ωθεί να επαναπατρίσουν κεφάλαια αλλά να αποφεύγεται και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:11 | Αντώνιος Παπαγιαννίδης

    Κύριε Υπουργέ
    Πρέπει οποσδήποτε να μπουν στην εννιαία κλίμακα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:21 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΟΥΦΙΔΗΣ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ. ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ ΑΥΤΟ!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:00 | Παναγιώτης Νικολόπουλος

    O ν.3754/09 υπέχει θέση κλαδικής σύμβασης της ΟΕΝΓΕ με την Πολιτεία. Γι’ αυτό το λόγο, η μονομερής τροποποίηση της σύμβασης αυτής (πχ. η ειδική φορολόγηση των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών) αποτελεί αιτία ακυρότητάς της, με απρόβλεπτες συνέπειες στη λειτουργία των νοσοκομείων.
    Αλλά γιά να προλάβω κάποιον ενδεχόμενο καλοθελητή που θα χαρακτηρίσει συντεχνιακή την επιμονή να μη καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών θα αναφέρω τα εξής:
    1. Ο συντελεστής υπολογισμού του ωρομισθίου της εφημερίας είναι το 60% του συντελεστή υπολογισμού της υπερωρίας των δημοσίων υπαλλήλων.
    2. Λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού πολλοί γιατροί, ιδίως στα περιφερικά νοσοκομεία αναγκάζονται να εφημερεύουν πολύ περισσότερο από το ασφαλές όριο.
    3.Ο χώρος των νοκομείων βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στον πίνακα διαφθοράς στη χώρα μας,πχ. άπό τα 6.5 δις Ε του χρέους των νοσοκομείων, τουλάχιστον τα 1.5 δις Ε αποτελούν υπερτιμολογήσεις των εταιρειών και δίνονται ως μαύρο χρήμα ή παροχές σε διοικητικά στελέχη και γιατρούς. Αλήθεια, πόσα υπολογίζει το Υπουργείο να «εξοικονομή-σει» με τη πλήρη φορολογία των εφημεριών; Η κατάργηση λοιπόν κάποιων ευνοϊκών οικονομικών όρων, χωρίς να έχει προηγηθεί η ουσιαστική εξυγίανση των οικονομικών των νοσοκομείων, ουσιαστικά επιβραβεύει όσους εμπορεύονται τη θέση τους στο ΕΣΥ και τιμωρεί όσους ευσυνείδητα ασκούν το έργο τους.
    Εν κατακλείδι, εξυγιάνετε τα νοσοκομεία, προσλάβετε προσωπικό ,ωστε να μειωθούν οι εφημερίες ανά γιατρό σε μία την εβδομάδα, εξομοιώστε την αμοιβή της εφημερίας με την αμοιβή της υπερωρίας των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων και τότε καταργείστε την αυτοτελή φορολόγηση των ρφημεριών.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:58 | Dikaio

    Το εφάπαξ είναι ένα ποσό που εξ όσων γνωρίζω είναι ήδη φορολογημένο (τη στιγμή που παρακρατείται) και επομένως δεν γίνεται να φορολογείται 2η φορά όταν επιστρέφεται στο δικαιούχο. Διαφορετικά μια λύση θα ήταν να μην παρακρατείται καθόλου πλέον για τους νέους εργαζόμενους και να εισπράττουν ολόκληρο το μισθό τους κάθε μήνα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:24 | ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ

    ΠΕΡΣΙ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΕΝΤΟΝΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΩΡΑΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΜΗΛΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΜΑΣ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΚΡΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΜΕ ΣΕ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 4500 ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ.ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑ 20%.ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΦΟΡ. ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΚΛΑΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΕΧΕΙ (ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΝ!!!)ΤΟΥΤΟ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΟΤΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΚΑΤΑΠΙΠΤΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΣΤΑΣΙΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΑΝ (ΣΧΕΤΙΚΟ)ΚΑΠΩΣ ΟΙ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΠΙΣΩ?

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 19:50 | ΤΣΙΓΚΑ ΑΛΕΞΙΑ

    Ως γιατρός που υπηρετεί στο ΕΣΥ διαφωνώ με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των γιατρών. Το αποτέλεσμα θα είναι η σημαντική μείωση των αποδόχών, γεγονός το οποίο πλήττει αποκλειστικά εκείνους τους γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν ως μοναδική πηγή εσόδων το μισθό τους.Ήδη η ωρομίσθια αποζημίωση των εφημεριών υπολείπεται κατά πολύ εκείνης των δημοσίων υπαλλήλων που εκτελούν υπερωρίες.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 19:23 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΨΑΡΑΚΗΣ

    Σχετικα με το θεμα της αυτοτελους φορολογησης των εφημεριων των γιατρων του ΕΣΥ.
    Γνωριζετε οτι υπογραφηκε συλλογικη συμβαση μεταξυ γιατρων και υπουργειου στα πλαισια της οποιας η καθε πλευρα ανελαβε υποχρεωσεις για την στοιχειωδως επαρκη λειτουργια των νοσοκομειων. Δεν ειναι αναγκη να αναφερθουν αναλυτικα.
    Η αυτοτελης φορολογηση των εφημεριων στηριζεται στην χαμηλη ωριαια αποζημιωση της εφημεριας και την αναληψη ευθυνης απο πλευρας νοσοκομειακων γιατρων για ανα μηνα αριθμο εφημεριων τετοιο που να καλυπτονται τα νοσοκομεια.
    Αν επιμεινει η κυβερνηση σε καταργηση της αυτοτελους φορολογησης για λογους ομοιογενους φορολογησης των εργαζομενων (κατι που δεν θεωρω λαθος) θα πρεπει να συνδυαστει με ομοιογενη επισης ωριαια αποζημιωση της υπερωριακης απασχολησης.
    Επισης θα πρεπει να υπολογιστει ειδικα για τα επαρχιακα νοσοκομεια τις συνεπειες μιας αποφασης η οποια οδηγει τους νοσοκομειακους γιατρους σε αποφαση να τηρησουν το ανωτατο οριο των εφημεριων.
    Και ανεξαρτητα ολων των υπολοιπων πρεπει να υπολογισετε με ποσους τροπους επιβαρυνετε το εισοδημα μιας κατηγοριας εργαζομενων με τα μετρα που προτεινεται(παγωμα μισθων, καταργηση αυτοτελους φορολογησης εφημεριων και επιδοματος βιβλιοθηκης)για την οποια απο ολους αναγνωριζεται οτι ειναι ανεπαρκως αμειβομενη και με εξαιρετικα σκληρους ορους εργαζομενη.
    Νομιζετε οτι υπαρχει περιπτωση να δεχθουν να συνεχισουν να εφημερευουν ειδεικευμενοι γιατροι 45 ετων για 8 η 9 εφημεριες?

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 19:37 | Sotos

    Είμαι ΔΥ που απολαμβάνω την αυτοτελή φορολόγηση σε μέρος του εισοδήματος μου. Προτείνω κατάργηση της ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ χωρίς να γίνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ. Το μέτρο είναι δίκαιο (και ας μη με «συμφέρει» οικονομικά), όμως μην κάνετε το λάθος να αρχίσετε τις εξαιρέσεις, γιατί τότε το χάσατε το παιχνίδι και θα χάσετε και το δίκιο σας. Επαναλαμβάνω: ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ!!!! Και σε διάφορους υπουργούς/υφιπουργούς που ακούγεται οτι τάζουν εξαιρέσεις στα υπουργεία τους…ΠΙΠΕΡΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ!!!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 18:59 | Νίκος1

    Αγαπητή κυβέρνηση,αγαπητέ κ. Παπακωνσταντίνου,πριν από λίγο καιρό εκλεγήκατε για να μας «διορθώσετε» τα οικονομικά.Αντί αυτού όμως προσπαθείτε να εξοντώσετε οικονομικά τους τίμιους πολίτες.Βασικό στόχος του νέου φορολογικού πακέτου είναι η οικονομική εξόντωση των πολυτέκνων με κάθε τρόπο,είτε φορολογώντας τα 2λιτρα αυτοκίνητα τα όποια αποτελούν είδος ανάγκης είτε αδιαφορώντας για το αν είναι πολύτεκνοι φορολογώντας τους σαν ανεξάρτητους.Έτσι όμως αν και η Ελλάδα πάσχει από ένα φοβερό δημογραφικό πρόβλημα εσείς αποθαρύνετε νέα ζευγάρια από το γίνουν πολύτεκνοι και επιβαρύνετε δυσανάλογα τις ήδη υπάρχουσες πολύτεκνες οικογένειες.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την παραβίαση του ηθικού δικαίου,αλλά και την παραβίαση του άρθρου 21 παράγραφος 1,2 και 3, ενώ παραβιάζει και την αρχή ότι κάθε Έλληνας προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητες του.Αντί αυτού θα έπρεπε το επίδομα να γίνει μηνιαίο από διμηνιαίο,να αυξηθεί από τα 170 ευρώ στο ύψος του βασικού μισθού και να υιοθετηθούν οι προτάσεις της Α.Σ.Π.Ε.(Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος).Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά διορθώνωνται μέσα σε 5 χρόνια,αλλά η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος απαιτεί χρόνο και είναι αναγκαία τώρα διότι αποτελεί λύση κάθε προβλήματος,όπως του ασφαλιστικού και εθνική δικλείδα ασφαλείας.Και αυτά σας τα λέει ένας μαθητής Β’ Λυκείου.Σκεφτείτε τα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 18:02 | Γιάννης Γκ.

    Παίρνοντας αφορμή από το Σταύρο(26 Δεκεμβρίου 2009@08:40) έχω να πώ: Διανύω το 30 έτος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας (καθηγήτής) και ο μισθός μου είναι 1600 (+250 φόρος) καθαρά το μήνα (είμαι και υποδιευθυντής) Μπορείτε να υπολογίστε τώρα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων (αν δεχτούμε ότι δάσκαλοι και καθηγητές είμαστε η πλειοψηφία των υπαλλήλων) έχει ετήσιο εισόδημα 12*1800+2*1200=23000 το πολύ. Άρα άφοβα η κυβέρνηση θα μπορούσε να φορολογήσει με υψηλότερους συντελεστές εισοδήματα πανω από 25000 ετησίως. Επίσης για να ξερουμε για ποιο πραγμα μιλαμε θα μπορούσε το υπουργειο Οικονομικών και κάθε υπουργείο να δημοσιοποιήσει ποια επιδόματα παίρνουν ολοι οι υπάλληλοί του ποια παίρνουν μερίδα υπαλλήλων, έτσι ώστε να αποκτήσουμε γνώση γιατι μεγεθη μιλάμε. Και μια πρόταση: Η φοροδιαφυγή γιατί δεν επισύρει ποινή φυλάκισης μη εξαγοραστέας;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 17:43 | Ντάνης Ανδρέας

    Με βρίσκει σύμφωνο , με την προυπόθεση ότι θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα και θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση για ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΥΤΕΣ .Όσο αφορά την αυτοτελή φορολόγηση που λαμβάνουν άτομα με κοιωνική ευαισθησία καλό είναι να μην φορολογούνται καθόλου , γιατί δυστυχώς φοβάμαι ότι θα γίνει , κάτι σαν τους καλογέρους που βαφτίζουν το κρέας ψάρι και μάλιστα πουρναρόψαρο.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 16:33 | δημητρης

    αυτο ελειπε να φορολογησουν το εφαπαξ με 40%.Μας κανανε κρατησεις μια ζωη τις ειχανε ατοκες και θα μας παρουν και το ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΟΙ΅ΕΚΑΤΟ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 16:48 | ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Aξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Εκφράζοντας την προσωπική αγωνία μου αλλά και όλων των οικογνειών του Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες <> που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, όπως βέβαια και όλων των ανθρώπων με αναπηρία αανά την Ελλάδα, σας παρακαλώ να διευκρινήσετε δημόσια αν, το μέτρο της κατάργησης της φοροαπαλλαγής του εσοδήματος μισθωτών υπηρεσιών των Α.Μ.Ε.Α. με βαριά αναπηρία μέσω της αυτοτελούς φορολόγησης στο σύνολό του, ισχύσει και για την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα.
    Επειδή από τα Μ.Μ.Ε. ακούγονται πάρα πολλά και εν πολλοίς αντιφατικά, θα θέλαμε από σας να διαλύσετε άμεσα οποιαδήποτε υποψία λήψης ενός τέτοιου κατάφορα άδικου και ανάλγητου μέτρου.
    Επίσης, κατά τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου, να εξαιρεθούν τα Α.Μ.Ε.Α. από το προτεινόμενο μέτρο της παρακράτησης του επιστρεφόμενου φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως αυτό ακούγεται ότι θα ισχύσει.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 15:35 | GP

    Βγάλτε ελεγκτές στους δρόμους και εφαρμόστε αυστηρά τους νόμους. Όλα τ’ άλλα είναι απλά «πολλά λόγια για το τίποτε».

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 14:54 | ΝΙΚΟΣ

    Σχετικά με τον στρατιωτικό κ.Νικόλαο ο οποίος είναι τοποθετημένος σε θέση εξωτερικού και όπως αναφέρει ανησυχεί για την εξόντωσή του από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ορισμένων εισοδημάτων. Κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι παντρεμένες κ. Νίκο, λένε στο χωριό μου. Όπως πολύ καλά γνωρίζω ( φυσικά κι εσείς), δεν υπάρχει στρατιωτικός ο οποίος υπηρέτησε για 2 ή (διαζευτικό) 3 χρόνια στο εξωτερικό, που να μην εξοικονόμησε το ελάχιστο 150.000 ΕΥΡΩ. Καθ’οτι, πλέον της αποζημιώσεως που λαμβάνει για το χρονικό διάστημα που υπηρετεί στο εξωτερικό, λαμβάνει μηνιαίως, κανονικά, και το μισθό του στην Ελλάδα. Εγώ προτείνω το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φυσικών προσώπων καθώς και την πλήρη εφαρμογή του πόθεν έσχες. Και εφόσον κ.Νίκο δεν προκύπτει πλεονάζον εισόδημα από τα εισοδήματα που λάβατε στο εξωτερικό, τότε ας φορολογηθείτε μόνο για το μισθό σας που »τρέχει» κανονικά στην Πατρίδα.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:37 | ΆρηΣ

    Κάθε ειδος φοροαπαλλαγής πρέπει να καταργηθεί. Το σύνταγμα ορίζει οτι ολοι οι Έλληνες έχουν ισα δικαιώματα και υποχρεώσεις, συνεπώς όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουν σύμφωνα με τις υποχρεώσεις των.Επί τέλους να σταματήσει το φαινόμενο όπου ισχυρές συντεχνίες δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα τα μελη των οποίων αμοίβοντε πολύ υψηλά να χαίρουν τέτοιων προνομίων, ο κόσμος έχει αλλάξει, η οικονομία έχει διεθνοποιηθεί και συνεπώς πρέπει ολοι να έχουμε και να εφαρμόζουμε τους ίδιους κανόνες.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:19 | Στέλιος Δεβεράκης

    Οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ φορολογούνται αυτοτελώς με 20% έκτός από τις δύο πρώτες κάθε κατηγορίας κάθε μήνα που φορολογούνται μαζί με το εισόδημα.
    1ον οι εφημερίες δεν πληρώνονται σαν υπερωρίες αλλά πολύ λιγότερο από ότι οι υπερωρίες των υπολοίπων δημόσιων υπαλλήλων και αυτός είναι ένας λόγος που φορολογούνται διαφορετικά από την έναρξη του ΕΣΥ ( Γεννηματά ),
    2ον Οι εφημερίες και η αυτοτελής φορολόγησή τους είναι μέρος της συλλογικής σύμβασης εργασίας που έχει υπογράψει η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών ( ΟΕΝΓΕ ) και το υπουργείο Υγείας το 2009 ( και είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη ) προκειμένου να παρακαμφθεί η κοινοτική οδηγία περί μη υπέρβασης από τους εργαζόμενους των 48 συνολικά ωρών εβδομαδιαίας εργασίας ώστε να μη υπάρχουν προσκόμματα στην ομαλή εφημεριακή λειτουργία των νοσοκομείων μέχρι την πρόσληψη επί πλέον ιατρικού προσωπικού.
    3ον Το επίδομα βιβλιοθήκης που λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ είναι αφορολόγητο ( με την ανωτέρω συλλογική σύμβαση εργασίας ) και είναι φυσικό στα πλαίσια της ισότητας να είναι έτσι επειδή από χρόνια οι Δικαστικοί λειτουργοί το λαμβάνουν αφορολόγητο μετά από δικαστικές αποφάσεις.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:16 | ΚΩΣΤΑΣ Κ

    Κυριε Πρωθυπουργε Το να διαβουλευεσαι το ποσο της απολυσης του εργατη και το εφαπαξ του υπαλληλου δεν ειναι μαγγια.Μαγγια ειναι να πιασεις τους φοροφυγαδες και να τα βαλεις με τους νταβαντζηδες της πολιτικης ζωης.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:08 | nikoss

    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΧΙ ΩΣΤΟΣΟ ΣΑΝ ΜΕΤΡΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΣΘΟ (ΚΑΘΑΡΟ) 1150 € ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΛΟΓΩ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ 2500 € (ΙΔΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ)ΕΠΕΙΔΗ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. ΑΥΤΑ ΣΥΜΑΒΑΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ….ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΛΙΓΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!!!
    ΒΑΛΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΙΓΗ ΤΑΞΗ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ) ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ 45 ΤΟΥΣ ΜΕ 2ΠΛΑΣΙΟ ΕΦΑΠΑΞ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΓΙΑΤΙ?
    ΑΝΑΛΟΓΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ….
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΧΩΡΙΣΤΕ ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΑΣ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:37 | ΝΙΚΟΣ

    Απαιτείται εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων,με τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες καθώς και αυστηρό πόθεν έσχες για τους εφοριακούς΄δεν χρειάζεται ο πολίτης να συγκεντρώνει κάθε χρόνο ολόκληρο χαρτομάνι για να διασφαλίζει το αφορολόγητό του.
    Όσο για την αυτοτελή φορολόγηση,αυτή πρέπει να διατηρηθεί για τις εφημερίες των ιατρων του Ε.Σ.Υ.,γιατί η κατάργησή της θα οδηγήσει σε εφημεριακό «κραχ».Το ίδιο ισχύει και για το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης των ιατρών του Ε.Σ.Υ.
    Με τιμή
    Νίκος Σ.Παππάς
    Ιατρός Ε.Σ.Υ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:04 | Νικήτας

    Χρησιμή η διαβούλευση και ο δημόσιος διάλογος για σημαντικά θέματα, χωρίς όμως να όμως να λησμονηθεί ότι η αντικειμενική εξέταση των δεδομένων πρέπει να παραμένει ο βασικός άξονας για τη λήψη των διαφόρων αποφάσεων.

    Όσον αφορά τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του ελληνικού δημοσίου που υπηρετούν στο εξωτερικό:

    Πρόκειται για χρήματα τα οποία δίνονται για αντικειμενικά οικονομικά αίτια, δεν αποτελούν επίδομα, δεν είναι κέρδος για το οποίο πρέπει να φορολογηθεί κάποιος.

    – Καταβάλλονται μόνο για το διάστημα που υπηρετεί ο υπάλληλος στο εξωτερικό.
    – Καλύπτουν την αύξηση του κόστους διαβίωσης (ενοίκιο, περίθαλψη, εκπαίδευση παιδιών), το οποίο προκύπτει από την παραμονή στο εξωτερικό.
    – Καθορίζεται ανάλογα το κόστος διαβίωσης της χώρας.
    – Στις περισσότερες χώρες παραμένουν καθηλωμένα, ενώ το κόστος διαβίωσης σε αυτές γνωρίζει μεγάλη αύξηση.
    – Έχει κριθεί παράνομη η αυτοτελής φορολόγηση των συγκεκριμένων αποζημιώσεων και εκκρεμούν ήδη εκατοντάδες υποθέσεις.
    – Ήδη υπάρχουν πολλές αρχές στο εξωτερικό στις οποίες οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν αφού το κόστος διαβίωσης υπερβαίνει σημαντικά την αποζημίωση, με την φορολόγηση οι περισσότερες αρχές θα μπουν σε αυτή τη κατηγορία.
    – Ήδη οι αποζημώσεις αυτές είναι από τις χαμηλότερες, ακόμα για υπηκόους εκτός Ε.Ε με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρετούντες να διαβιούν σε συνθήκες άθλιες.
    – Ενδεικτικό του αυξημένου κόστους διαβίωσης αναφέρεται σαν παράδειγμα ότι στις περισσότερες χώρες το ενοίκιο είναι της τάξεως των 1000-1500ε το μήνα ακόμα και σε τριτοκοσμικές χώρες (για κατοικίες που στην Ελλάδα το κόστος είναι της τάξεως των 500ε).
    – Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με όλους, τα έξοδα του υπαλλήλου στο εξωτερικό δεν είναι δυνατή καμία φοροαπαλλαγή μέσω αποδείξεων.
    – Φορολόγηση των αποζημιώσεων θα σήμαινε μαζική επιστροφή συναδέλφων, αδυναμία στελέχωσης υπηρεσιών του εξωτερικού, αδυναμία συντήρησης οικογένειας στο εξωτερικό.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:57 | Ράνια

    Απ ότι βλέπω όλοι σχεδόν, όσοι συμμετέχουν στη διαβούλευση, συμφωνούν στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αυτοί για τους οποίους μιλάμε, αφού δεν εκφέρουν τη γνώμη τους, θεωρούν ότι αυτό που γίνεται εδώ και χρόνια είναι λάθος.
    Νομίζω ότι αυτός είναι ένας καλός τρόπος να εντοπίσουμε το «σωστό» και «λάθος». Για παράδειγμα δεν έχω δει πολλούς γιατρούς και δικηγόρους να αντιδρούν σε κάποια μέτρα που θεωρητικά τους προσβάλλουν. Αυτό σημαίνει ή ότι δεν τους προσβάλλει κανένα μέτρο τελικά ή αναγνωρίζουν ότι οι ενέργειές τους δεν είναι σωσές. Αλλά αν το σκεφτούμε τι είναι αν μπει ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για κάποιον που βγάζει ένα πολύ υψηλό εισόδημα μαύρο; Το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:00 | ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Ως προς την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων πιστεύω ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν από το μέτρο όλες οι κατηγορίες των υπαλλήλων των οποίων το συνολικό μηνιαίο εισόδημα (βασικός μισθός + επιδόματα) δεν ξεπερνά ένα ορισμένο ποσό π.χ. τα 1500€ το μήνα. Σε κάθε άλλη περίπτωση η φορολόγηση των επιδομάτων με υψηλότερους συντελεστές θα είναι άδική και θα αφαιρέσει εισόδημα από ανθρώπους που δεν μπορεί να χαρακτηριστούν υψηλόμισθοι και προνομιούχοι.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:46 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ. Χ

    Κύριε Υπουργέ είμαι γιατρός του Ε.Σ.Υ πό το 1985 δηλαδή 24 έτη,με αριθμό εφημεριών μηνιαίως από 7 μέχρι 12.Κατά την εφημέρευσή μου δεν απουσίασα από τον χώρο εργασίας μου ούτε 24 δευτερόλεπτα.Kυριολεκτώ.
    Οι γιατροί δεν θέλουμε ιδιαίτερη φορολογική αντιμετώπιση έναντι των υπόλοιπων συμπολιτών μας,όμως εφαρμόστε τους υφιστάμενους Κοινοτικούς και Ελληνικούς νόμους.
    1.-Ευρωπαϊκές οδηγίες:93/104/ΕΚ-2000/34/ΕΚ και 203/88/ΕΚ.
    2.-Π.Δ 88/1999 και 76/2005 βάσει των οποίων ο επιτρεπόμενος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των γιατρών απαγορεύεται να είναι μεγαλύτερος των 48 ωρών.Αυτό συμαίνει οτι κάθε γιατρός απαγορεύεται να πραγματοποιεί περισσότερες από 3 εφημερίες κάθε μήνα και για να εφαρμοσθεί στην πράξη απαιτείται πρόσληψη περίπου 10.000 νέων γιατρών στο Ε.Σ.Υ.
    3.-Ν.2874/200 και Ν.3385/2005 βάσει του οποίου υπερωρίες πάνω από 120 ώρες ετησίως θεωρούνται μη νόμιμες και αμοίβονται με προσάυξηση επί του ωρομισθίου 75%.Οι γιατροί με 7 εφημερίες μηνιαίως πραγματοποιούν 1300 ώρες μη νόμιμες ετησίως και επομένως θα πρέπει να αμοίβετε το ωρομίσθιό τους με επιπλέον 75%.(υπάρχει προσφυγή στα Ελληνικά δικαστήρια).
    4.-Ν.2738/1999 Περί συλλογικών συμβάσεων του Δημοσίου,βάσει του οποίου αν παραβιασθεί ένας όρος της συλλογικής σύμβασης αυτή ακυρώνεται αυτομάτως.
    5.-Ν.3754/2009 (Συλλογική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας των γιατρών του Ε.Σ.Υ.).
    Όπως γνωρίζετε οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. για τις 1300 ώρες μη νόμιμης και αναγκαστικής υρερωριακής εργασίας τους ετησίως υπόκεινται σε 20% αυτοτελή φορολόγιση και 5,5% περίπου υπέρ ασφαλιστικών ταμείων,τα οποία παρακρατά το Κράτος χωρίς ανταποδοτικό αποτέλεσμα στην σύνταξή τους.
    Επίσης γνωρίζετε ότι το ωρομίσθιο των γιατρών του Ε.Σ.Υ είναι 0,0059 επί του βασικού τους μισθού,ενώ των άλλων δημοσίων υπαλλήλων 1/65.
    Επομένως αν καταργήσετε την αυτοτελή φορολόγιση των εφημεριών παραβιάζεται όρος της συλλογικής σύμβασης και άρα ακυρώνεται αυτή αυτομάτως.Οπότε επανερχόμεθα στις διατάξεις των Π.Δ 88/1999 και 76/2005 και θα πρέπει ή να συναφθεί νέα συλλογική σύμβαση με άλλους ; όρους ,η να προσλάβει το Ελληνικό Δημόσιο 10.000 νέους γιατρούς.(πράγμα αδύνατο).
    Εν κατακλείδι αποδώστε στους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. τα προβλεπόμενα από τους Ελληνικούς νόμους (75% προσαύξηση για τις παράνομες υπερωρίες ,ωρομίσθιο 1/65 του βασικού μισθού τους ,όπως και των άλλων δημοσίων υπαλλήλων) και φορολογείστε τις εφημερίες τους ,όπως και των άλλων Ελλήνων πολιτών.

    Μετά τιμής
    ΠΑΝΤΕΛΗΣ .Χ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:38 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Συμφωνώ οτι είναι δίκαιο να καταργηθεί η φοροαπαλλαγή και η αυτοτελής φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των μισθωτών που λαμβάνονται είτε από συμμετοχή σε επιτροπές, είτε για οποιοδήποτε άλλο έργο εκτελούν συναφές με τα καθήκοντά τους(π.χ. οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν ως μέλη επιτροπών ή ως επιτηρητές στις εισαγωγικές εξετάσεις).

    Κατά τη γνώμη μου, εξαίρεση θα πρέπει να αποτελούν οι δαπάνες μετακίνησης εκτός έδρας.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:54 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    σχετικά με την φορολόγηση των επιδομάτων στις Ενοπλες Δυνάμεις θεωρώ οτι θα πρέπει να είναι αφορολόγητο μόνο και μόνο για αυτούς που είναι τοποθετημένοι στις Μονάδες και πετούν ή συμμετέχουν σε άλλες επχσεις και οχι εκείνοι που βρίσκονται στα γραφεία και τα επιτελεία. Στο σύνολο των 8000 ιπταμένων που δεν θα αλλάξει η φορολόγηση του πτητικού επιδόματος μόνο περίπου 1000-1500 είναι αυτή που πραγματικά πρέπει να μην πειραχθούν, όπως και στα άλλα σώματα (καταδρομείς, βατραχάνθρωποι κλπ).

    Ευχαριστώ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:42 | ΑΝΝΑ K.

    Τα αφορολόγητα επιδόματα που δόθηκαν σε διάφορους κλάδους (δημοσίων υπαλλήλων, ποδοσφαιριστών κλπ) έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την έννοια της ισότητας που πρέπει να διακατέχει κάθε δίκαιο φορολογικό σύστημα. Σίγουρα η αυτοτελής φορολόγηση πρέπει να καταργηθεί.
    Οι ποδοσφαιρικές εταιρίες έχουν έναν όρο στα συμβόλαιά τους, να πληρώνουν οι ίδιες τη φορολογία για τα «μεγάλα αποκτήματά τους». Θα μπορούσε αυτή η μέθοδος να επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι ώστε το ποσό της φορολογίας που αντιστοιχεί στην παροχή, να επιβαρύνει τον ίδιο το φορέα που χορηγεί την αρχική παροχή, έτσι ώστε να καλυφθούν περιπτώσεις που το επίδομα αυτό χορηγείται για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:25 | Α.Κ.

    και στους συναδέλφους μου ειδικευόμενους που κρατάνε τα νοσοκομεία θέλω να πω πως μεγάλη μερίδα και αυτών φέρει ευθύνη

    αντί να διεκδικήσουν την μείωση των εφημεριών στις 4/μήνα που είναι ένας λογικός αριθμός δέχτηκαν να εξακολουθούν να κάνουν 10-12 το μήνα για το καλό των νοσοκομείων, των διευθυντών των κλινικών και των διοικήσεων των νοσοκομείων, για να μην έρθουν σε αντιπαράθεση και για να μην απωλέσουν εισόδημα

    δεν το έκαναν όλοι βέβαια, αλλά ήταν μεγάλος ο αριθμός

    και ορισμένοι αν δεν υπήρχε το πλαφόν θα δέχονταν να κάνουν ακόμη και 20 εφημερίες/μήνα

    όταν ζήτησα να κάνω μόνο 4 εφημερίες όπως λέει η κοινοτική οδηγία αντιμετώπισα δυσφορία από τους συναδέλφους όχι επειδή θα έκαναν παραπάνω εκείνοι, αλλά επειδή δε θα πληρώνονταν!

    πριν είχα φυσικά ζητήσει να μην δεχτούμε να κάνουμε πάνω από όσες ορίζει η οδηγία αλλά αντιμετώπισα την ιδια συμπεριφορά…

    ευχαριστώ αυτή τη σελίδα γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να πω όσα δεν ακούστηκαν πουθενά…

    συμπέρασμα: ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΤΖΟΓΑΡΕΙΣ ΕΝΙΟΤΕ ΧΑΝΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ

    ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑ- ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:40 | Α.Κ.

    επίσης φίλοι μου νοσοκομειακοί τόσα χρόνια τα μόνα αιτήματα που παλεύατε ήταν τα οικονομικά…

    μας σέρνατε σε απεργίες για θεσμικές αλλαγές, αλλά μόλις σας δίνανε ένα 50-ευρο το βουλώνατε και τα ξεχνούσατε όλα

    και τώρα βρίσκεστε σε μόνιμη επίσχεση επειδή δε σας πληρώνει τις εφημερίες που συμφωνήσατε και ρίχνεται πάλι όλο το βάρος της δουλειάς στον ταλαίπωρο ειδικευόμενο

    λυπάμαι που θα το πω αλλά σας έχουν καταλάβει πια όλοι πως λειτουργείτε και δεν θα πείσετε πια κανέναν

    αλλάξτε λοιπόν γραμμή ,εφαρμόστε την κοινοτική νομοθεσία , κάντε μόνο 2 εφημερίες και μετά παλέψτε για εξίσωση αποδοχών με την υπόλοιπη πολιτισμένη ευρώπη

    μόνο έτσι θα πείσετε τους ελάχιστους καλοπροαίρετους πολίτες πως νοιάζεστε για τη σωτηρία του ΕΣΥ και όχι για τη σωτηρία της τσέπης σας

    και μην το πάιζετε φτωχοί γιατί δεν είστε οι περισσότεροι

    θυμάμαι παλαιότερα σε γενικές συνελεύσεις νοσοκομείων γιατρούς να λένε πως δεν έχουν να φάνε!

    την ίδια ώρα που οι συγκεκριμένοι πάρκαραν στα πάρκινγκ του νοσοκομείου αυτοκίνητα 50.000 ευρώ

    πόθεν έσχες κύριοι τα αυτοκίνητα αυτά, από το μισθό του ΕΣΥ;

    μην τρελαθούμε κιόλας…

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:43 | Α.Κ.

    Η μόνη καραμέλα αγαπητοί μου συνάδελφοι νοσοκομειακοί γιατροί είναι πως δεν τα βγάζετε πέρα με τους μισθούς που παίρνεται.

    όλοι μας περάσαμε από τα νοσοκομεία της χώρας και ξέρουμε καλά τι έγινε.

    επειδή η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας μείωνε τον αριθμό των εφημεριών και χάνατε λεφτά κάνατε τα αδύνατα-δυνατα να μην ισχύσει και υπογράψατε συμβάσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση.

    την ίδια ώρα με τον τρόπο αυτό σταματήσατε τις αναγκαίες προσλήψεις στο ΕΣΥ γιατί περίσσότεροι γιατροί= λιγότερες εφημερίες= λιγότερα λεφτά.

    γιατί αν κάνατε μόνο 2 εφημερίες θα αναγκάζατε το υπουργείο να κάνει προσλήψεις άμεσα, αλλά τότε θα χάνατε τα φράγκα.

    κλείσατε το δρόμο στους νέους γιατρούς που θέλουν να μπουν στο σύστημα για να μην απωλέσετε τα κεκτημένα σας.

    είναι η μόνη αλήθεια και τα υπολοιπα που λέτε είναι… καραμέλες…

    μην κλαίγεστε λοιπόν…

    γιατί τότε θα θυμήσω τα φακελάκια, τις μίζες από εταιρείες για συνταγογράφηση και τις λοιπές μίζες που δε σας συμφέρει καθόλου…

    βέβαια αυτά δεν ισχύουν για όλους…

    αυτοί που δυσκολεύονται συνήθως δε μιλάνε…

    και θέλω να μάθω γιατι υποχρεώσατε όλους ακόμα και εκείνους που δε θέλαμε να κάνουμε παραπάνω εφημερίες να κάνουν, δεσμεύοντας τον κλάδο με συλλογική σύμβαση;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:48 | Λαύκας Σωτήρης

    Η φορολογηση των υψηλων εισοδηματων ειναι θεμιτη εως εναν βαθμο, μην ξεχνατε κ. Υπουργε οτι φορολογειτε την εργασια και στελεχων που ειναι αναγκαια για την λειτουργια των επιχειρησεων. οι φωνες του 50%, 60% κ.λ.π. ειναι παρορμητικες. Βεβαια θα ηταν καλο να φορολογηθει το κεφαλαιο περισσοτερο απο την εργασια ομως αυτο δεν ειναι εφικτο γιατι το ρευστο φευγει αρα ο ευκολος στοχος ειναι η εργασια των στελεχων που κυριως αμοιβονται υψηλα διοτι δημιουργουν πλουτο,με εξαιρεση τα Golden Boys της διαχειρησης του αερα και των αστοχων τραπεζικων χορηγησεων, εστιαζω στα στελεχη των εμπορικων και παραγωγικων επιχειρησεων. Να ειστε συνετοι και να παρετε φορους απο την αεργια των υπαρχοντων τρωκτικων (συνταξιουχοι 40 νταρηδες, Συνταξιουχοι Δημαρχοι, Βουλευτες, Νομαρχες και ολοι οι κρατικοδιαιτοι που δεν συμβαλουν παραγωγικα στο κοινωνικο συνολο, εθελουσιοι του ΟΤΕ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ,ΟΣΕ, ΟΤΑ, ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ κ.λ.π.).

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 09:14 | ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    K.Yπουργέ καλημέρα

    Τι σχέση μπορεί να έχει η αμοιβή π.χ. ενός ποδοσφαιριστή από ΠΑΕ με 500.000 ή 1-2.000.000 ΕΥΡΩ με την αποζημίωση για αποχώρηση από την εργασία του ενός υπαλλήλου ‘’ εθελούσια’’ όπως την βαφτίζουν ως επί το πλείστον ;

    Στην δεύτερη περίπτωση ο εργαζόμενος διακόπτει την εργασία του και συνήθως θα πάρει σύνταξη μικρότερη από τον εν ενεργεία μισθό του ( κατά 99% η διακοπή εργασίας οφείλεται σε σοβαρούς οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους ) και θα πρέπει παρ΄ όλα αυτά να ζήσει την οικογένειά του.

    Γιατί να του αυξήσουμε το 20% στο φόρο για να τον τιμωρήσουμε που σταματά την εργασία του ενώ κάποιος που χωρίς να προσφέρει έργο π.χ. σε κέρδη από λαχείο , τζόκερ κ.λ.π. πληρώνει μόνο 10% είναι αυτή κοινωνική αντιμετώπιση:

    Νομίζω ότι η επιπλέον φορολόγηση του 20% ( που ήδη είναι μεγάλη σε σχέση με άλλα ποσοστά) από έσοδα για εθελούσιες ή πρόωρες αποχωρήσεις δεν πρέπει να γίνει και μάλιστα αν αυξηθεί θα πρέπει να δοθεί ένα εύλογο διάστημα που θα αρχίσει να ισχύει διότι σε πολλές ΔΕΚΟ και Τράπεζες γίνεται λόγος για εθελούσιες και θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να προγραμματίσουν σωστά την μετέπειτα ζωή τους ώστε να γίνουν οι σωστές διαπραγματεύσεις με τα νέα δεδομένα που δεν εύχομαι να ισχύσουν.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 09:12 | Λαύκας Σωτήρης

    Προτεινεται,

    Αυξηση του συντελεστη φορολογιας για συνταξιουχους με συνταξη ανω των €2500 για το επιπλεον ποσον απο €2500 και ενισχυση των χαμηλοσυνταξιουχων καθως και καθιερωση μιας μικρης συνταξης για ολους τους Ελληνες πολιτες.

    Αυξηση του συντελεστη φορολογιας για τους προωρα συνταηιοδοτηθεντες , και οσυντελεστης να σχετιζεται με την διαφορα της ηλικιας του συνταξιουχου απο το οριο των 60 ετων, ενισχυομενη με το μεγεθος της διαφορας.