3) Προτείνεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων από μετοχές και των διανεμόμενων σε φυσικά πρόσωπα κερδών των επιχειρήσεων και η ένταξή τους στην ενιαία φορολογική κλίμακα ατομικού εισοδήματος.

Προτείνεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των  μερισμάτων από μετοχές και των διανεμόμενων σε φυσικά πρόσωπα κερδών των επιχειρήσεων και η ένταξή τους στην ενιαία φορολογική κλίμακα ατομικού εισοδήματος.

Συμφωνείτε με ένα τέτοιο μέτρο; Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:03 | ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ .ΕΤΣΙ ΠΑΥΕΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ,ΤΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΥ ΖΗΝ.ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 40% ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΧΙ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:20 | ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ

    Ναι είναι σωστό το μέτρο, φοβάμαι όμως ότι θα πιάσετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί στίς μεγάλες μέτοχοι ειναι offshore εταιρείες,και δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα.
    Γι’αυτό πιστεύω ότι ο καλλίτερος τρόπος φορολόγησης είναι στήν πηγή,δηλαδή αύξηση του συντελεστή φορολογίας των ανωνύμων εταιρειών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:51 | Κώστας Μαυρίδης

    Ο νευραλγικός τομέας του τουρισμού πρέπει να ενισχυθεί έμπρακτα ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι κινεί και τον επίσης σημαντικό τομέα της οικοδομής. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια εμφανίζει μια μεγάλη πτώση στα έσοδα του. Προτείνω επομένως να διατηρηθεί η αυτοτελής φορολόγηση του κλάδου (ξενοδοχεία,δωμάτια κλπ)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:06 | ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ Π.

    ΛΑΘΟΣ
    Δημιουργεί πολυπλοκότητα και γραφειοκρατία τοσο για τις εφοριες όσο και για τους μικροεπενδυτές που πολλοί παραμένουν απο τον εγκλωβισμό τους στις αρχες της δεκαετιας στο Χρηματιστήριο. Αυτοτελή φορολόγηση πριν την καταβολή μερίσματος μέσα στην εταιρεία με συντελεστή 30%

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:05 | Φουκαράς

    Σωστό αλλά να γίνεται συμψηφισμός με το φόρο που παρακρατείται στην πηγή ώστε αν κάποιος είναι μικρομέτοχος και δεν έχει άλλα εισοδήματα να δικαιούται επιστροφή.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:37 | aitherovamon_gr

    Σε μια πραγματικά ουτοπική δίκαιη κοινωνία που άλλοι θα την ονομαζαν σοσιαλιστική άλλοι φιλελεύθερη, οι εταιρείες θα έπρεπε ως νομικά πρόσωπα ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αλλά ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
    το κέρδος είναι ο σκοπος των ΜΕΤόΧΩΝ
    υπο αυτή την έννοια και σε συνδυασμό με το σχόλιο μου στην κατηγορία φορολογικών συντελεστων (όπου προτείνω ένα ενιαίο μεγάλο φορολογικό συντελεστή εισοδήματος , νοουμένου ως εισόδημα μόνο του ποσού που δεν ξοδεύεται με αποδείξεις αρα πληρώνει ΦΠΑ)
    τα κέρδη των εταιρειών πρέπει ή να επενδύονται ή να φορολογούνται με τον ενιαίο μεγάλο συντελεστή (πχ45%) και να μοιράζονται
    βεβαίως πρέπει να προβλέπονται και “απολογιστικές” δηλώσεις για περιοδους άλλες του έτους και για τις εταιρείες ωστε να μπορεί πχ να συσσωρευθεί ποσό για πχ “ανοιγμα” σε νέες αγορές

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:04 | ΚΑΣΑΠΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Σωστό, αλλά δίκαιο μόνο όταν συμψηφίζεται ο ήδη καταβεβλημένος φόρος από την επιχείρηση.
    Παρενέργεια: Θα επιστραφεί φόρος στο μικρομέτοχο και θα επιβαρυνθεί ο μεγαλομέτοχος. Εξεταστέο λοιπόν αν θα προκύψει όφελος για το δημόσιο.
    Αν δεν γίνει συμψηφισμός η φορολόγηση είναι υπέρμετρη συγκριτικά με τις υπόλοιπες πηγές εισοδήματος (25% στην πηγή + 25 έως 40% του υπολοίπου 75% στο φυσικό πρόσωπο).
    Στην περίπτωση μάλιστα μικρομεσαίας εταιρείας με αυτοαπασχολούμενους μετόχους και λίγους μισθωτούς , που είναι η πλειοψηφία στη χώρα μας, θα υπάρξει τεράστια επιβάρυνση κάτι που ουσιαστικά τιμωρεί αντί να επιβραβεύει αυτή την επιχειρηματικότητα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:19 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

    ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ . ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΦΟΡΙΑΚΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ , ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥΣ , ΄΄ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΄΄ ΜΕ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟΤΑΓΗ ΠΟΛΙΤΗ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:40 | Δρ Γεωργιος Γιαννιτσιωτης

    Ορθότατα πρέπει τα μερίσματα και τα πάσης φύσεως κέρδη από χρηματιστηριακές δραστηριότητες να φορολογούνται ως εισόδημα με βάση την εκάστοτε ισχύουσα φορολογική κλίμακα. Πρέπει να εξαιρεθεί η φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων ως εισόδημα και να παραμείνει η φορολόγησή τους στην πηγή καθώς οι καταθέσεις αποτελούν αποταμιευθέν εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί και οι τόκοι τις «προστατεύουν» ως ένα βαθμό από την πληθωριστική απαξίωση.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:17 | stavros

    προσπαθω να κατανοησω αυτους που συμφωνουν με το μετρο.το εσοδο θα οδηγησει σε αποφορολογηση ολων των μετοχων εξωτερικου,(52%)του συνολου ηδη.αρα θα οδηγησει σε νεα εξοδο των κεφαλαιων απο τη χωρα.
    ο μονος που θα οδηγηθει σε ελαχιστα μεγαλυτερη φορολογηση ειναι τα φυσικα προσωπα που αντιπροσωπευουν το 22% των μετοχων.ποια δικαιοσυνη βλεπεται σε αυτο?
    με μια αυξηση του ποσοστου απο 10% σε 15%η 20%τουλαχιστον και το κρατοσ θα ειχε αυξηση εσοδων και οχι μειωση και τουλαχιστον θα φορολογουνταν ολοι εξισου?γιατι να πριμοδοτηθουν οι μεγαλομετοχοι εις βαρος των μικρομετοχων?αυτο ειναι το σωστο?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:13 | ΑΝΤΩΝΗΣ Ζ.

    Συμφωνω.Ολα τα εισοδηματα στην κλιμακα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:08 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:39 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    Φυσικά και πρέπει να καταργηθεί κάθε μορφή αυτοτελούς φορολόγησης για να μην ανοίξουν πολύ γρήγορα χιλιάδες «παραθυράκια» εξερέσεων. Όλα τα εισοδήμαματα πρέπει να αθροίζονται και να φορολογούνται δίκαια. Δηλαδή όλοι οι πολίτες να φορολούνται με τον ίδιο τρόπο, με ενιαία φορολογική κλίμακα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:11 | Ελένη Κωνσταντινίδου

    Με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης γίνεται αυτόματα μια σοβαρή μείωση του εισοδήματός μας και είναι αντισυνταγματικό.
    Δουλεύω 25 χρόνια στο Δημόσιο και το μόνο που ακούω είναι: «ΛΙΤΟΤΗΤΑ»
    Η επιδοματική πολιτική υιοθετήθηκε όλα αυτά τα χρόνια για να συμπληρώσει τους πενιχρούς μισθούς μας (οι οποίοι είναι στο 1/3 του μέσου όρου των μισθών στις χώρες της Ε.Ε.).
    Άλλωστε τα επιδόματα δεν τα εισπράτουμε ούτε στο δώρο αλλά ούτε συνυπολογίζονται στην σύνταξη.
    Πως μας φορολογείτε λοιπόν ένα εισόδημα που δεν το βάζετε μέσα στον μισθό μας και δεν συνυπολογίζεται στην σύνταξη?
    Και ας σταματήσουν επιτέλους οι εκάστοτε ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ να βγαίνουν στο γυαλί και να λένε: «έχουμε τους μικρότερους φόρους στα τσιγάρα, τους μικρότερους στην βενζίνη, τους μικρότερους, εδώ, τους μικρότερους εκεί»
    ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ (ΤΑ SUPERMARKETS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ 30% ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ) ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΩΣ ΠΑΝΤΩΝ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΗΔΕΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΑΝΤΟΥ.
    (ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΑ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟ ΛΕΤΕ ΑΥΤΟ)
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ.
    ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ…………..
    ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ??
    ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ 2 ΚΑΙ 3 ΔΟΥΛΕΙΕΣ (ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ)ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΠΕΡΑ.
    ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ?????
    ΝΑΙ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ!!!!!
    ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΕ.

    Γιατί απλούστατα, αυτή τη χώρα την συντηρούν πάντα οι μισθωτοί.
    ΕΛΕΟΣ!!!!!
    ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
    ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
    ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.
    ΚΑΝΤΕ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:17 | Niccola di Nos

    A company is taxed and dividends are paid out after tax. There should be a dividend tax credit (ie no tax at all on dividends) on the dividend end of the equation to the shareholder if the company has paid its taxes. As for rising prices in a stock market, if a company wishes to reinvest its profits back into the company rather than pay dividends, then again this is done with after tax money and the rising stock value should not be taxed. If speculation drives a stock price up, natural forces will bring it back down again. So even if you tax these gains, you will have to credit them back as the price falls back to the fundametal valuse. You gain nothing.

    Taxing the people is not the solution. An econmony must grow and by taxing the people you will end up with no economy. Socialits dont get this. END BLOATED GOVERNMENT SPENDING AND CORRUPTION. Governement spending is the cause of this mess and government spending is what leads to hyperinflation.

    Small Government, low taxes is the only solution.

    Get out of the EU, default on the loans, debase the currency and start with a clean slate. Get rid of the central bank and print your own currency.

    You will not listen to my words becuase it means that most of you will have to go fire yourselves from you cushy government job. That’s ok, just sit there and watch it all go up in flames.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:32 | Καλαντζής Κωνσταντίνος

    Είναι σωστό μέτρο και κοινωνικά δίκαιο.

    Κάθε εισόδημα ανεξαρτήτως πηγής πρέπει να φορολογείται με ενιαία κλίμακα. Είχαμε φτάσει στο σημείο οι μεγαλομέτοχοι να πληρώνουν υποπολλαπλάσιο φόρο σε σχέση με κακοπληρωμένους μισθωτούς της εταιρίας τους.

    Στο μέτρο δεν πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις λόγο της υφής κάποιου επιδόματος γιατί άμα ανοίξουν παράθυρα το θέμα θα καταστεί άνευ ουσίας.

    Επί πλέον προτείνω την εις είδος αποτίμιση ορισμένων παροχών που παρέχουν ορισμένες εταιρίες σε στελέχησή τους και την φορολόγησή τους. Το μέτρο θέλει προσοχή για αποφυγή τυχόν διπλής φορολόγησης.

    Εννοείται ότι θα λυφθεί μέριμνα για αφαίρεση των ποσοστών φορολόγησης που παρακρατούνται στην πηγή για να μην έχουμε υπερφορολόγηση.

    Μπορεί όμως να εξετασθεί η εξαίρεση ένός μικρού ύψους μερισμάτων από την ενσωμάτωσή τους στο συνολικό εισόδημα (πχ μέχρι 200 €)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:58 | Καλαντζής Κωνσταντίνος

    Είναι σωστό μέτρο και κοινωνικά δίκαιο.

    Κάθε εισόδημα ανεξαρτήτως πηγής πρέπει να φορολογείται με ενιαία κλίμακα. Είχαμε φτάσει στο σημείο οι μεγαλομέτοχοι να πληρώνουν υποπολλαπλάσιο φόρο σε σχέση με κακοπληρωμένους μισθωτούς της εταιρίας τους.

    Στο μέτρο δεν πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις λόγο της υφής κάποιου επιδόματος γιατί άμα ανοίξουν παράθυρα το θέμα θα καταστεί άνευ ουσίας.

    Επί πλέον προτείνω την εις είδος αποτίμιση ορισμένων παροχών που παρέχουν ορισμένες εταιρίες σε στελέχησή τους και την φορολόγησή τους. Το μέτρο θέλει προσοχή για αποφυγή τυχόν διπλής φορολόγησης.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:58 | Κώστας Α.

    Αν και η φορολόγηση των μερισμάτων και των διανεμόμενων κερδών φαίνεται λογική, ουσιαστικά σκοτώνει την επιχειρηματικότητα στις περιπτώσεις μικρών εταιρειών με 1-2 μετόχους (που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των Ελληνικών ΜΜΕ) δεδομένου ότι για κάθε 10 ευρώ κερδών θα πρέπει να πληρώσει κανείς 2.5€ φόρο και στη συνέχεια το υπόλοιπο ποσό, αν φορολογηθεί με 30-40% στην κλίμακα, τελικά τι μένει σε αυτόν που «παλεύει» να διασώσει την ΜΜΕ εν μέσω οικονομικής κρίσης;

    Για να λειτουργήσει το μέτρο αυτό, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο πλαφόν φορολόγησης οταν αθροιστεί ο «εταιρικός φόρος» 25% και ο «φόρος φυσικού προσώπου», έτσι ώστε να μην φτάνει κανείς σε περιπτώσεις να δουλεύει όλο το χρόνο για να του μείνει λιγότερο από το 50%.

    Μήπως η καλύτερη λύση θα ήταν να να αυξηθεί ο φόρος του μερίσματος/διανεμόμενων κερδών από το 10% στο 15 ή 20% μάξιμουμ στην «πηγή» και να τελειώνει το θέμα εκεί;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:40 | Στέφανος Οικονόμου

    Με το μέτρο αυτό θα αφαιρεθεί κάθε κίνητρο επένδυσης και η επιχειρηματικότητα θα πάει ακόμα πιό κάτω. Στην περίπτωση που η φορολόγηση των μερισμάτων και των διανεμόμενων κερδών γίνει και γιά τα εισοδήματα του 2009 θα υπάρξει κόσμος που θα αναγκαστεί να βγάλει στο σφυρί το σπίτι του γιά να πληρώσει τον φόρο. Είναι ανήθικο να ανατρέπεται αναδρομικά το φορολογικό τοπίο.
    Η κυβέρνηση πρέπει να εστιαστεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι η μόνη λύση γιά αύξηση των εσόδων του κράτους. Η επιβολή και άλλων φόρων σε αυτούς τους λίγους που δηλώνουν θα πνίξει την αγορά και θα διώξει του πάντες από την Ελλάδα προς άλλες χώρες. Ρίξτε μιά ματιά στο φορολογικό σύστημα της βουλγαρίας και μην απορούμε γιατί τόσοι και τόσοι έλληνες μετέφεραν εκεί τις επιχειρήσεις τους.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 05:50 | ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Είναι απαράδεκτο να λέγονται σ’αυτον τον δημόσιο διάλογο πολύ σοβαρά πράγματα απο επώνυμα στελέχη του Δημόσιου και του Ιδ.τομέα,και η κουβέντα στα ΜΜΕ να εξακολουθεί να περιστρέφεται μονοθεματικά γύρω απο το ατέρμον και ατελέσφορο,πλην ιδιαίτερα προσφιλές σε κάποιους, ζήτημα των «αποδείξεων».
    Σ’αυτό φέρει τεράστια ευθύνη η Ανώτερη Διοίκηση του ΥΠ.ΟΙΚ. αλλά δεν θα είναι αυτή που θα χρεωθεί τις καταστροφικές συνέπειες των εμμονών της,διότι απλώς,ποτέ δεν χρεώνεται τις επιλογές της.
    Κι’ευθύνεται γιατί είναι αυτή που για τους γνωστούς,δικούς της λόγους πυροδότησε την αχαλίνωτη παραφιλολογία της «αποδειξολαγνείας», εισηγούμενη τις εκτός πνεύματος προγράμματος ΠΑΣΟΚ απηρχαιωμένες, χιλιοαποτυχημένες πρακτικές,στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
    Ομως,θα τις χρεωθεί πρώτα απ’όλους ο Ελληνικός λαός που θα επωμιστεί τα βάρη μιας αναπτυξιακής και δημοσιονομικής κατρακύλας, δηλ. τα βάρη μιας πρωτοφανούς για τα μεταπολιτευτικά χρόνια συμπίεσης του λαϊκού, χαμηλού εισοδήματος αλλά και παράλληλα μιας ακόμα μεγαλύτερης μεταφοράς πλούτου στις ανώτερες εισοδηματικά τάξεις.
    Διότι αυτό ακριβώς θα συμβεί αν αποτύχει η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης που πυρήνας της είναι η επιχειρούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, ή πιο σωστά,επαναρρύθμιση.
    Και στη συνέχεια,και μάλιστα άμεσα,θα τη χρεωθεί ο Υπουργός και μετά ο Πρωθυπουργός…

    Στη συνέχεια,θα φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα απο τον ίδιο τον διάλογο :
    Είναι δυνατον οι ελεγκτικές αρχές να αποδέχονται ως ΕΞΟΔΑ μιας ΑΕ, δαπάνες που καμιά απολύτως σχέση δεν έχουν με τους σκοπούς της εταιρείας,αλλά αποτελούν καταφανείς δαπάνες διαβίωσης των μετόχων,όπως ο ίδιος ο καταθέτων την εμπειρία του,απερίφραστα και εν αφελεία δηλώνει;
    Ας μας πούνε λοιπόν οι θιασώτες-εφευρέτες του εμβολίου των «αποδείξεων» κατά της παιδικής μας ασθένειας,της φοροδιαφυγής(των φουκαράδων πάντα,των εύκολων στόχων),σε ποιά ανεπτυγμένη χώρα οι αρχές
    α) δεν θα είχαν βγάλει «στο καρφί» αυτούς τους΄’μάγκες’και αντ’αυτού
    β) χάνουν το χρόνο τους στο κυνήγι φαντασμάτων
    (Κί’απο πάνω ν’αποτελεί και επιχείρημα κατά της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης!!!)
    Και για να τελειώνουμε μια κ’έξω μ’όλες τις φορολογικές αθλιότητες που συμβαίνουν γύρω μας αλλά και με τις παλαιάς κοπής ‘νεω’τερισμούς,
    Πρόεδρε,η μόνη σωστή λύση είναι η άμεση και καθολική εφαρμογή των κύριων αξόνων του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ,χωρίς παρεκκλίσεις και…κενο-τομίες,ιδιαίτερα τώρα,εν μέσω της κρίσης και της ύφεσης του Παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος

    Είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ και πρ.μέλος του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:48 | ΣΠΥΡΟΣ M.

    Το μέρισμα φορολογείται ήδη στην πηγή του. Η καθαρή κερδοφορία μιας εμπορικής επιχείρησης δεν μπορεί να είναι συνάρτηση του αν οι μετοχές αγοράστηκαν στο όνομα του μεγαλομετόχου, του γιου του ή της θείας του, διαφορετικά όλοι μαζί επενδύουν σε άλλη χώρα και μένουμε να τους κοιτάμε.
    Αν και δεν είμαι κάποιος μεγαλομέτοχος, από κάποιον τέτοιο Έλληνα ή ξένο περιμένω να κερδίζει αρκετά για να χρειάζεται την εργασία μου.

    Ως μικρομέτοχος πάλι, μου είναι αδιανόητο ότι το κράτος θα μου στερεί την οποιαδήποτε δυνατότητα να πετύχω κάποια καλή απόδοση για την αποταμίευσή μου, με το να μου φορολογεί ακόμα περισσότερο το μέρισμα ή / και τη βραχυχρόνια αύξηση του κεφαλαίου μου που προέρχεται από δικό μου ρίσκο και εντός νόμιμης και επίσημης συναλλαγής.

    Το είπα και σε άλλο μου σχόλιο, κύριε Υπουργέ το θέμα μας δεν είναι πόσο παραπάνω αντέχει να φορολογηθεί η υπάρχουσα φορολογητέα ύλη, αλλά να συμπεριληφθεί αυτή που διαφεύγει χρόνια τώρα.

    Θεωρώ ότι οι όποιες αποφάσεις θα είναι αποφάσεις ανθρώπων με γνώση, που δεν θα παρασυρθούν από λαϊκίστικες παρορμήσεις, διότι ναι, σε όλους θα φαινόταν ευχάριστο να πληρώσει κάτι παραπάνω ο τζογαδόρος του ΧΑΑ, αλλά τον πραγματικό μεγάλο τζογαδόρο που διαμορφώνει το παιχνίδι και που αυτή τη στιγμή ονομάζουμε θεσμικό επενδυτή, κινδυνεύουμε να τον χάσουμε από αυτή τη χώρα και αν δεν κάνω λάθος, σχεδόν κανείς δεν έχει πει ότι δεν τον χρειαζόμαστε.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:22 | Γ.Λ

    ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ,(ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΩΝ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΩΝ)ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ.ΚΑΘΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ. ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΒΑΣΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΕΙΩΝ ΩΣ ΕΠΙΣΙΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ,ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΜΙΚΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ ΜΕ ΤΖΗΡΟ ΕΩΣ 3.5ΟΟ.000 ΕΥΡΩ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:48 | ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Εχει δημιουργηθεί μια βασική παρεξήγηση επι του θέματος απο ορισμένους συμπολίτες μας.
    1.Τα διανεμόμενα κέρδη φορολογούνται μόνο μια φορά,δηλ.μόνο όταν δηλωθούν ως εισόδημα στη δήλωση εισοδήματος Φ.Π. Και τότε βέβαια θα υπάγονται στην κλίμακα.Ο φόρος του 25% που καταβάλλει το Ν.Π. θα θεωρηθεί ως προκαταβολή φόρου και θα αφαιρείται απο τον αναλογούν ποσό της κλίμακας.
    2.Τα μη διανεμόμενα θα φορολογούνται λιγότερο απο 25% διότι αποτελούν κοινωνικό πλουτο και οχι ατομικό όπως τα διανεμόμενα,διότι χρησιμοποιούνται για επενδύσεις.Βέβαια αν μέσα σ’ενα εύλογο χρονικό διάστημα δεν επενδυθούν(π.χ. 5 χρόνια),τότε θα πρέπει να διανεμηθούν υποχρεωτικά στα Φ.Π. και άρα να υπαχθούν στην κλίμακα.
    3.Αν ενα Φ.Π. συμμετέχει σε εταιρεία με έδρα στο εξωτερικό και είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας,τότε θα υπάγεται στη φορολογία εισοδήματος Φ.Π. της Ελλάδας,Αυτό σημαίνει κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης(10%), εκτός των άλλων.
    Απομένει να δούμε όταν το διανεμόμενο ποσό είναι κατώτερο, συν τα λοιπά εισοδήματα,του-υπό σφοδρή αμφισβήτηση αφορολόγητου-αν θα επιστρέφεται η προκαταβολή φόρου,ή θα την τρώει το μαύρο σκοτάδι,οπως γινόταν μέχρι τώρα.
    Διότι η εύκολη λύση είναι να τα παίρνει το κράτος απ’τους φουκαράδες βαφτίζοντάς τους ενίοτε και φοροφυγάδες και στέλνοντάς τους σε ινστιτούτα αισθητικής,μπαρ,κέντρα διασκεδασης,λογοθεραπευτές, αλουμινάδες,βιβλιοπωλεία ,δικηγόρους,επιπλάδες,και για διακοπές, να μαζεύουν… «αποδειξεις» !!!
    Μήπως έχει υπογράψει το κράτος κανά συμβόλαιο μ’όλους αυτούς τους επαγγελματίες για να πάρει μερίδιο απ τα κέρδη ;
    Γιατί έτσι μόνο εξηγείται αυτό το ομαδικό παραλήρημα με τις «αποδείξεις».
    Καθότι, απ’οτι θυμάμαι ποτέ αυτο το «μέτρο» δεν απέδωσε ούτε καν επί Μητσοτάκη με το καταπληκτικό «…ζήτα απόδειξη».
    Ομως επ’αυτού θα επανέλθουμε,στα σοβαρά αυτη τη φορά…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:39 | Στέλιος Ηλιάδης

    Διαφωνώ διοτι:
    α)Μερίσματα από εισηγμένες στο Χρημ/ριο εταιρείες
    – Οι ξένοι επενδυτές δεν θα φορολογηθούν καθόλου
    – Οι Ελληνες μικρομέτοχοι ή θα πωλούν τα χαρτιά τους πριν την αποκοπή του μερίσματος(με όλες τις συνέπειες) ή δεν θα επενδύουν στο χρηματηστήριο που ούτως ή άλλως τοσο μεγάλο ρίσκο έχει
    – Οι Ελληνες μεγαλομέτοχοι θα δουλεύουν μέσω θυγαρτικών που μπορούν να ιδρύσουν στο εξωτερικό

    β) Μερίσματα μη εισηγμένων στο Χρημ/ριο Εταιρειών
    – Για τους εταίρους των μικρών επιχ/σεων ο φόρος θα είναι δισβάστακτος αφού σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνάει και το 50% των καθαρών εσόδων (και μετά από φορολογικό έλεγχο ο Θεός μόνο ξέρει τι θα τους απομένει), εάν προσθέσουμε και την προκαταβολή του φόρου που θα κλειθούν να πληρώσουν, θα πρέπει να βάλουν και από την τσέπη
    – Για τους εταίρους των μεγάλων επιχ/σεων ισχύει η άποψη μου ότι υπάρχει και η λύση του εξωτερικού με θυγατρικές (μείωση εσόδων για το δημόσιο και αύξηση ανεργίας)

    Με τιμή και ελπίδα για καλήτερο αύριο

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:19 | ΠΟΥΛΙΕΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΤΡΟ

    ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΦΟΡΟΛΟΓΗΣΙ ΤΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:53 | Στέλιος Καπουρνιώτης

    Μην ανησυχείτε για θέματα φορολογίας επιχειρήσεων ή μερισμάτων. Αν το παρακάνετε, θα ισχύσει το λεγόμενο «the great sucking sound».

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:01 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΜΥΛΩΝΑΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ, χωρίς δεύτερη κουβέντα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:34 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    1. Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΜΕΤΟΧΟΙ ΚΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΔΗΘΕΝ ΜΕΡΙΣΜΑ, ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΥΤΟΥ, ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥΣ. Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ.

    2. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΙΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΑΞΗ. Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΦΑΝΗΣΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΝΤΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΜΟΥΝ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΗΣΟΥΝ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΥΧΟΥΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

    3. Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΝ ΟΔΗΓΗΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 500,000 ΕΥΡΩ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΑΤΟΛΜΙΑΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:24 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΟΥΓΚΑΣ

    Να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση διαφόρων επαγγελμάτων, και να υπολογίζονται όλα τα εισοδήματα με την φορολογική κλίμακα.
    Ποσά επιχειρήσεων που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ επενδύονταο για την ανάπτυξη αυτών, θα εκπίπτουν το επόμενο οικονομικό έτος και αφού γίνει σχετική διαπιστωτική πράξη από αρμόδια εντεταλμένα όργανα του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο και θα εκδίδη σχετική διαπιστωτική πράξη.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:42 | Γεώργιος Καραπέτρος

    Να ληφθεί υπ’όψιν ότι οι κάτοχοι μετοχών επιχειρήσεων διατρέχουν το ίδιο άν όχι μεγαλύτερο ρίσκο από τον επιχειρηματία. Ορα εξέληξη χρηματηστηρίου. Επομένως η φορολόγηση μερισμάτων και κερδών που τους αναλογούν πρέπει να γίνεται όπως και στην ίδια την επιχείρηση.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:42 | Νικολαος Σπυρου

    Θα ηθελα να επιστησω την προσοχη σας στο οτι το χρηματιστηριο
    ειναι ο τροπος και ο τοπος για να αποκομισθουν κεφαλαια για τις ντοπιες εταιρειες .
    Απο την αλλη ο χρηματηστιριακος θεσμος ειναι σε κριση στην ελλαδα. διαβαστε τα σχολια και θα διαπιστωσετε οτι ολοι το αναφερουν ΤΖΟΓΟ.
    θα πρεπει να ειναι επενδυση και για να συμβει αυτο θα πρεπει να ξεπερασουμε πολλα. Θεωρω αδικο να αλλαξουμε τον τροπο φορολογησης στις χρηματιστηριακες πραξεις και στα πιθανα κερδη. Αλλα αν το κανουμε θα πρεπει να λαβουμε υπ οψη μας και ποσα χρηματα εχουν χασει οι επενδυτες απο τις χρηματιστηριακες πραξεις στη διαρκεια του 2009 η του 2008 για να μην πω τα τελευταια ετη. Οι μικροι επενδυτες εχουν κατα πλειωνοτητα καταρακωθει βλεποντας τις οικονομιες τους να χανονται μεσα σε λιγες συνεδριασεις.
    θα προτεινα , αν υπαρξει φορολογια, αυτο να γινει αναδρομικα.
    Δηλαδη οσοι εχουν χρηματηστηριακη παρουσια, να ληφθουν υπ οψην ολες τους οι συναλλαγες που αφορουν την τελευταια χρονια και εφ οσον προκυπτουν κερδη να φορολογηθουν για τα κερδη του 2010, στην περιπτωση ομως που εχουμε απωλειες τοτε το ποσο να αφαιρειται απο τα κερδη του 2010 και των επομενων ετων.Λαμβανοτας υπ οψην τα αναδρομικα χαμενα κεφαλαια πριν βαλλουμε φορο στα κερδη των συγκεκριμενων επενδυτων.
    Με απλα λογια αν ενας επενδυτης παρουσιαζει κερδη απο μετοχες η μερισματα, να αφαιρουνται απο τα κερδη του οι απωλειες που πιθανον παρουσιασε τα προηγουμενα χρονια που βρισκεται και επενδυει στο χρηματιστηριο και ετσι θα ειμαστε δικαιοι.Οποιος δεν εχει χασει κεφαλαια θα φορολογειται κανονικα. Οι υπολοιποι θα φορολογηθουν απο τη στιγμη που θα παρουσιασουν πραγματικα κερδη.
    ****και εδω θα πω και κατι αλλο.
    περισυ μια μεριδα φορολογουμενων εδωσε εκτακτη εισφορα 1000 ευρω επειδη το εισοδημα τους (μεικτο)ξεπερνουσε τα 60.000 ευρω. αυτο δεν πρεπει να αφαιρεθει απο το φετεινο εισοδημα και να μην φορολογηθει?

    σας ευχαριστω.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:51 | ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ

    Και βέβαια ναι ,χωρίς καμία εξαίρεση και μάλιστα το μέρισμα να είναι υποχρεωτικό στα ποσοστά που προβλέπονται στον κ.ν.2190/1920 ,ανεξάρτητα από το αν αποφασίζει το 100% των μετόχων , να μη δοθεί μέρισμα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:40 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΗΤΣΙΔΗΣ

    Κύριε Υπουργέ
    Στην περιοχη που μένω παρακολουθώ εδώ και χρόνια [15-20], ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ, ΠΟΥ ΑΝΑΦΟΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ και ΑΡΓΙΑ,από τεράστια ψυγεία κρεάτων, και προφανώς ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ,
    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΝΑ ΜΗ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ, ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΕΥΓΟΥΣΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΥΛΗ. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ » ΕΛΕΓΧΟΣ»

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:14 | Νικόλας

    Σωστό κατ’αρχήν.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:00 | ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΛΑΘΟΣ. ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΝΤΙΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ. Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΠΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΟΥ ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΑ (ΕΤΑΙΡΟΥΣ) ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ.
    ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:07 | ΦΤΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:23 | Νέστωρ

    Η άποψη της κατάργησης τη αυτοτελούς φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών δεν λαμβάνει υπόψη της ότι τα κέρδη, δεν αποτελούν μισθό, αλλά διαχρονική αμοιβή που καλύπτει και τις μη κερδοφόρες περιόδους των επιχειρήσεων.

    Αν καθιερωθεί το μέτρο θα πρέπει να εφαρμόζεται αθροιστικά από την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης για να συνυπολογίζονται και οι ζημιές και να επιστρέφονται φόροι που εισπράχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από διανεμηθέντα κέρδη.
    Κάτι αντίστοιχο πρέπει να εφαρμοσθεί και για τα κέρδη των μετοχών.

    Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για αύξηση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ελκυστικότητα της χώρας ως τόπο ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, γεγονός που θα εξανεμίσει τα όποια πρόσκαιρα οφέλη από την βραχυχρόνια αύξηση των εσόδων του κράτους.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:24 | Γεωργιος Κ. Τουρλας

    Συμφωνω.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:19 | Νικόλαος Πετρόπουλος

    Καμμία αυτοτελής φορολόγηση, ΟΛΑ είναι εισόδημα. Δυνατές εξαιρέσεις, μόνο επενδύσεις εξωτερικού.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:19 | ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΟΡΟΥ ΣΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ
    ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝ ΘΕΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ..
    ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΠΧ ΜΙΑ Ο.Ε ΠΛΗΡΩΝΕΙ
    20% ΦΟΡΟ, ΜΙΑ ΕΠΕ 25% ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ 40+ (ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ
    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ 10.500 ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΙΚΡΟ)..
    ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
    ΜΕ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ…
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ….

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:40 | ΗΛΙΑΔΗΣ

    ΝΑΙ ΚΑΤΑΡΓΥΘΕΙ Η ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΣΟ.ΩΣΤΕ ΤΑ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΝΔΥΣΕΙΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΕ ΜΕ ΙΣΧΥΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:58 | ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ ΝΙΚΟΣ

    σχετικα με την αυτοτελη φορολογηση των μερισματων νομιζω οτι
    θα πρεπει να γινει διακριση μεταξυ των μεγαλων εταιρειων και
    των μικρων εταιρειων
    -υπαρξη διαφορετικων φορολογικωνσυντελεστων αυτοτελους φορολογησης
    -να συνεχισει να υπαρχει η αυτοτελης φορολογηση ισωςμε αυξηση
    του φορου μερισματων διοτι θα βοηθησει στην μειωση της φοροδιαφυγης
    -οχι στον συνυπολογισμο με τα λοιπα εισοδηματα
    -και αν εφαρμοστει τα μερισματα να συνυπολογιζονται με τα λοιπα
    εισοδηματα να εχει δικαιωμα να αφαιρει του φορους που παρακρατηθηκαν
    στην πηγη.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:49 | Κασάπης Δημήτριος

    Συμφωνώ απόλυτα με την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Δεν παύει το ποσό αυτό να αποτελεί εισόδημα, το ίδιο δεν ισχύει μήπως και για τα εισοδήματα από τα ενοίκια? Ας φορολογηθεί επιτέλους ο τζόγος του χρηματιστηρίου, γιατί βεβαίως περί τζόγου πρόκειται.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:12 | Χρήστος Α.

    Ας αναλογισθούμε τι συμβαίνει στην περίπτωση που είμαι επιχειρηματίας και βασικός μέτοχος ανωνύμου εταιρίας με ποσοστό άνω του 90%, μέσω της οποίας δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά. Για απλοποίηση στους υπολογισμούς θεωρώ το ποσοστό των μετοχών μου ως 100%.

    Στην περίπτωσή μου η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα αποτελείται από το φόρο 25% στα εταιρικά κέρδη και τη φορολόγηση του διανεμόμενου μερίσματος σύμφωνα με την κλίμακα. Εάν η εταιρία μου παρουσιάσει κέρδη 300.000 ευρώ, θα πληρώσω φόρο ως εταιρία 75.000 ευρώ, και για το μέρισμα των υπολοιπόμενων 225.000 ευρώ θα πληρώσω φόρο σύμφωνα με τη νέα κλίμακα άλλα 80.475 ευρώ (η παρακράτηση του 10% στο μέρισμα προφανώς θα συμψηφίζεται με το φόρο της κλίμακας). Το σύνολο των φόρων για τη δραστηριότητά μου στην εταιρία μου είναι 155.475 ευρώ για 300.000 ευρώ καθαρά κέρδη, δηλαδή 51,8% επί των κερδών.

    Η επιχειρηματική μου δραστηριότητα φορολογείτο τα τελευταία χρόνια με συνολικά 35%, το οποίο μειώθηκε σταδιακά στο 25% και ξανανέβηκε στο 32,5% με την επιβολή του φόρου 10% επι των μερισμάτων.

    Μήπως η αύξηση της φορολογικής μου επιβάρυνσης από το 32,5% στο 51,8% (για εταιρικά κέρδη 300.000 ευρώ) είναι υπερβολική ? Καταλαβαίνετε ότι συμφέρει η ίδρυση εταιρίας σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ με καλύτερο φορολογικό καθεστώς (Κύπρος) και η συνέχιση της δραστηριοποίησης της (νέας αλλά αλλοδαπής πλέον) εταιρίας στην ελληνική αγορά ? (Οι φόροι θα εισπράττονται από το ξένο κράτος μέλος).

    Προτείνω το διαχωρισμό των μετόχων που κατέχουν περισσότερο από 10% των μετοχών ανωνύμου εταιρίας για περισσότερο από 12 μήνες, από τους περιστασιακούς επενδυτές του χρηματιστηρίου. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση της πρώτης κατηγορίας ως ποσοστό δεν πρέπει να υπερβαίνει τόσο πολύ το ποσοστό φορολογίας για επεγγελματίες ή μισθωτούς, αλλιώς θα υπάρχει αδικία.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:36 | Ηλίας Στρατάκης

    Το προτείνω μόνο στην περίπτωση που θα υπάρχει η δυνατότητα από την πολιτεία να διασταυρώνει όλα αυτά τα εισοδήματα.
    Μέχρι τότε, εφόσον δεν υπάρχει φορολογική συνείδηση, το πιο πιθανόν είναι, οι φορολογούμενοι να τα αποκρύπτουν.
    Πρέπει λοιπόν η πολιτεία να αποδείξει στον φορολογούμενο ότι οι φόροι που του ζητάει γίνονται έργα προς όφελος του. Μετά πρέπει να εξασφαλίσει ότι όλοι οι φορολογούμενοι δηλώνουν όλα τα εισοδήματα τους και στην συνέχεια να προχωρήσει σ΄αυτό το μέτρο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:17 | Γιάννης N.

    Συμφωνώ: Ολα τα έσοδα (από οποιαδήποτε πηγή και για ΟΛΟΥΣ)να αθροίζονται και φορολογούνται με την κλίμακα εισοδήματος.

    Να μην υπάρχει καμία εξαίρεση (γιατί ήδη διάβασα κάποιες δηλώσεις υπευθύνων ότι π.χ. το επίδομα των ιπτάμενων θα εξακολουθήσει να φορολογείται αυτοτελώς: Αυτό θα είναι ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ για τους υπόλοιπους φορολογούμενους).

    Φορολογούμενοι με ίσα έσοδα (ανεξαρτήτως από την πηγή των εσόδων) να έχουν την ίδια κλίμακα φορολογίας: Αυτό σημαίνει φορολογική δικαιοσύνη.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:42 | Hλίας Μαργέλλος

    Τά μερίσματα δέν θά πρέπει νά φορολογούνται διότι ήδη φορολογούνται!

    Τουλάχιστον τών Εισηγμένων εταιρειών στό Χρηματιστήριο, αλλιώς θά δημιούργουνται κερδοσκοπικές στρεβλώσεις στό Χρηματιστήριο μερικές ημέρς πρίν τήν αποκοπή μερίσματος…. δηλαδή μαζικές πωλήσεις μετοχών, ώστε νά μήν καρποθούν τό μέρισμα!

    Δηλαδή…… Διπλή φορολόγιση τών μερισμάτων + μαζικές πωλήσεις μετοχών = πτώση τού χρηματιστηρίου!

    Πτώση τού χρηματιστηρίου = Αύξηση τής κερδοσκοπίας!

    Αύξηση τής κερδοσκοπίας = οικονομική διάλυση τών μικροεπενδυτών!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:25 | Nikos Michos

    Συμφωνώ. Η πρόσθεση των μερισμάτων από κέρδη μετοχών και οιποιαδηποτε αλλη χρηματική ή χρηματιστηριακή συναλλαγή στο είσόδημα του φυσικού προσώπου δεν παραβιαζει ούτε αρχή ηθικού δικαίου ούτε συνταγματική. Τα κέρδη ως εισόδημα του ΝΠ-επιχείρηση έχουν φορολογηθεί κατά νόμο και εάν δεν διανέμονταν στούς μετόχους ΦΠ δεν θα αποτελούσαν εισόδημα γι’ αυτά αλλά θα παρέμεναν στην επιχείρηση να διτεθούν για τους σκοπούς της επιχείρησης (θεωρώ για την ανάπτυξή της όπως λέγεται συνήθως). Από τη στιγμή όμως που τα κέρδη όσα απομένουν μετά την φορολόγηση του ΝΠ διανέμονται στους μετόχους αυτά αποτελούν εισόδημα-αμοιβή των ΦΠ για την εισφορά σε κεφάλαιο στην ίδρυση και λειτουργία της επιχέιρησης και πρέπει να φορολογηθούν όπως και τα άλλα εισοδήματα. Ίσως τεθεί το επιχείρημα ότι αυτά αποτελούν αμοιβή του «κεφαλαίου» που συνεισέφερε το ΦΠ για τη δημιουργία της επιχείρησης και διπλοφορολγείται. Αυτό δεν ισχύει γιατί εισόδημα έιναι ότι απολαμβάνει το κάθε οικονομούν πρόσωπο από προσφορά της εργασίας του ή των υπηρεσιών του και αυτό φορολογείται.Τα κερδη αν και παραγονται απο την επιχείρηση μέσω των οικονομικών δραστηριοτήτων της ταυτόχρονα έχουν δύο κυρίους την «επιχείρηση ΝΠ» και τους «μετόχους ΦΠ» και αυτό θολώνει λίγο την εικόνα δικαίου για τους μετόχους κατά το καπιταλιστικό ή φιλελεύθερο δίκαιο.
    Οι μέτοχοι εξομοιώνονται με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Αν δεν φορολογηθούν οι μέτοχοι κατ αντιστοιχία δεν θα πρέπει να φορολογηθούν και οι εργαζόμενοι για τα εισοδήματα που αποκτουν από την παροχή εργασιας στην επιχείρηση. Αυτό όμως αντίκειται σε κάθε κρατούσα λογική ακόμα και την νεοφιλελεύθερη.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:03 | Βεκρής Αναστάσιος

    Συμφωνώ με τη φορολόγηση των μερισμάτων, εφόσον συνυπολογίζεται ο φόρος που έχει ήδη πληρώσει η εταιρία για τα προ φόρων κέρδη και η παρακράτηση 10% επί του μερίσματος που ισχύει ήδη. Αν προκύπτει διαφορά φόρου, ανάλογα με τις κλίμακες των εισοδημάτων, να αποδίδεται.
    Αν δεν γίνει αυτός ο συμψηφισμός και φορολογούνται τα μερίσματα σαν νέα εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί ξανά (άρα μπορεί να φορολογηθούν έως 40%), φοβάμαι ότι το χρηματιστήριο και η επιχειρηματικότητα θα καταβαραθρωθούν και θα εισέλθουμε σε οικονομικό μεσαίωνα τύπου Αλβανίας επί Χότζα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:02 | Θανάσης

    είναι πολύ λάθος επιλογή και το γιατί νομίζω ότι έχει εξηγηθεί ήδη από αρκετούς. Ενδεικτικά και συνοπτικά:

    1. Θα πληρώσουν μόνο μικρομέτοχοι και θα «ξεφύγουν» ξένοι μέτοχοι, ανάμεσά τους και off-shore που ανήκουν σε Έλληνες.

    2. Αυτή τη στιγμή ακόμα κι ο μικρομέτοχος και ο μικροεισοδηματίας κάτω του αφορολόγητου πληρώνει συνολικά 35% στο μέρισμά του από το 1ο ευρώ. Καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρομετόχων είναι στην κλίμακα του 25%, το κράτος τελικά θα χάσει χρήματα και από αυτούς (εκτός αν γίνει καμιά μαϊμουδιά και φορολογήσετε με πχ 20% στην εταιρεία συν το φόρο κλιμακίου 25% στο διανεμόμενο, άρα συνολικά 45%. Σε αυτή την περίπτωση είστε και κλέφτες και ανακόλουθοι γιατί όταν λέμε φορολογία στην κλίμακα θα πρέπει να εννοούμε ΣΥΝΟΛΙΚΟ φόρο ίσο με του κλιμακίου, δηλαδή στο παραπάνω παράδειγμα 25%).

    3. Θα ωθήσει απλά σε άλλους τρόπους διανομής των κερδών, πχ με δωρεάν μετοχές.

    4. Θα δημιουργήσει νέα γραφειοκρατία για έλεγχο της κατάστασης.