1) Προτείνεται μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Πως κρίνετε τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, τα αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές ανά κλιμάκιο; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:05 | Νίκος

    Η πιο σωστή λύση κατά την άποψή μου είναι να βάλετε πάρα πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ώστε να είναι κουτό για τον επιχειρηματία ή τον πολίτη να κλέψει. Όποιος όμως πιαστεί να κλέβει (δεν αποδίδει ΦΠΑ, δηλώνει μικρότερα εισοδήματα κτλ) να του κόβονται τα χέρια που λέει ο λόγος. Πχ. να μην μπορεί να πάρει δάνειο για 20 χρόνια μπαίνοντας σε μια μαύρη λίστα χειρότερη και από τον Τειρεσία.
    Περισσότερα κλιμάκια εισοδήματος για να είναι πιο δίκαια. Πχ. κάποιος που βγάζει 12.000 ευρώ ζει τελείως διαφορετικά με κάποιον που βγάζει 30.000. Θα μπορούσαν τα κλιμάκια να είναι ανά 5.000 ευρώ, αρχίζοντας με πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή και να κλιμακώνονται όσο αυξάνει το εισόδημα.
    Το αφορολόγητο πρέπει να διατηρηθεί, ίσως και να αυξηθεί, αν πραγματικά θέλετε να στηρίξετε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Η ενιαία κλίμακα είναι σωστή κίνηση.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:30 | Περγαντής Τριαντάφυλλος

    Οι κλιμακες και τα ποσοστα να παραμεινουν ως εχουν, αλλωστε αφορουν συνεπεις φορολογουμενους και οχι φοροφυγαδες. Γνωριζω αρκετους δημοσιους και δημοτικους υπαλληλους οι οποιοι ασκουν δευτερο επαγγελμα ιδιωτικα, υπαρχει περιπτωση αυτο ποτέ να το δηλωσουν? Θα μπορουσε να τους δωθει για παραδειγμα η δυνατοτητα συμμετοχης σε εταιρεια. Ετσι και νομιμα θα ασκουσαν δραστηριοτητα και θα αυξανοταν το ΑΕΠ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:13 | Dimitris

    Γεια σας

    Θα πρότεινα ενιαία φορολογική κλίμακα για όλους μισθωτούς/ελεύθερους επαγγελματίες με αφορολόγητο και σταθερό συντελεστή(π.χ 20%) για όλους. (Κατάργηση των κλιμακίων).

    Θα βοηθήσει όλους να προγραμματίζουν το cash flow τους και να ξέρουν τι θα πληρώσουν.

    Ευχαριστώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:03 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΡΕΜΕΤΙΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΚΑΙ ΚΤΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.ΤΟ ΣΗΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΠΙΟ.ΚΑΝΕΝΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΓΗΤΟ.ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΗΜΕΝΙΚΑ.ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ .

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:22 | Φ. Ιωαννίδης

    Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου με εισαγωγή ενός χαμηλού συντελεστή αρχικού κλιμακίου, θα ενίσχυε τόσο τα έσοδα του κράτους, όσο και τη φορολογική συνείδηση. Λίγοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Αντίθετα η υπερβολική αύξηση των συντελεστών για τα μέσα και μεγάλα εισοδήματα θα τιμωρήσει τους έντιμους και θα ενισχύσει την φοροαποφυγή. Επίσης, ο αριθμός των φορολογούμενων με εισοδήματα άνω των 30.000 είναι τόσο μικρός που όποια ωφέλη από μια σημαντική αύξηση των συντελεστών θα είναι ελάχιστο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:08 | ΜΑΝΟΣ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΑΟΔΕΙΞΕΩΝ.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ.
    ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ: ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ, ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ (ΤΥΧΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΥΣ) ΑΠΟ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΥΠΑΛΗΛΟΥΣ.

    ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:01 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΚΑΘΟΤΙ 1000 ΚΑΙ 2000 ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ 1 ΚΑΙ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ 15000 ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.
    ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ 250 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ 750 ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:41 | ΧΡΗΣΤΟΣ Π.Τ.

    Σαν αξιωματικος Ε.Ν. αν και εργαζόμενος σε πλοία ξένων εταιρειών και ξένων σημαιών δηλώνω όλα μου τα εισοδήματα και φορολογούμαι ήδη με σταθερό συντελεστή από το πρώτο ευρώ άμεσα και επειδή το επιπλέον εισόδημα δεν το αποταμειεύω αλλά το «γυρίζω » στην αγορά πληρώνω πολύ περισσότερα έμεσα. Με την ενιαία φορολόγηση και έναν απλό υπολογισμό στην τσέπη μου θα μένουν σχεδόν τα ίδια αν εργαστώ 5 μήνες ή 7 μήνες οπότε το πιθανότερο είναι να καθήσω σε κάποιο πλοίο 5μ και όχι 7μ.Θα αναρωτηθή κάποιος ε,και τι έγινε; Εγινε ότι το ίδιο πιθανόν θα πράξουν και άλλοι συνάδελφοι, οπότε φεύγοντας εμείς οι αντικαταστάτες μας το πιθανότερο θα είναι αλοδαποί γιατί ήδη είμαστε λίγοι στο επάγγελμα.Αυτούς αλήθεια (τους αλοδαπούς) που θα μας αντικαταστήσουν με ποιά κλίμακα θα τους φορολογήσετε;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:39 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΞΗΓΗΣΕ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ. ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΑ ΑΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΔΑΠΑΝΑ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ??? ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΑΥΤΑ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΕΡΡΙΣΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΑ, ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΑΠΛΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥΣ. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΤΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ ΟΠΩΣ ΚΥΡΙΩΣ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ. ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΘΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΦΟΡΩΝ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:02 | Θεόδωρος Χατζηπαντελής

    Στην εποχή της πληροφορικής οι κλίμακες μπορεί να είναι πιο λεπτομερείς. Πχ ανα 1000 Ευρώ. Γιατί να φορολογείς από τις 12 στις 13 χιλιάδες με τον ίδιο συντελεστή που φορολογείς από τις 17 στις 18;

    Μπορεί να οριστεί μια συνάρτηση που αυτόματα θα βγάζει το αποτέλεσμα. Οι κλίμακες ορίστηκαν σε μια εποχή χειροκίνητου υπολογισμού.

    Από 18 στις 45 το 35% είναι πολύ μεγάλο. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.

    Δυστυχώς όταν κάνεις πραγματικά έξοδα (πχ χρηματοδοτείς με 10 χιλ το χρόνο ένα παιδί που σπουδάζει εκτός τόπου κατοικίας) αυτά φορολογούνται (με 3,5 χιλιάδες ΣΤΟ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ). Δεν φτάνει δηλαδή που πληρώνεις ενώ θα μπορούσε να είναι μια κρατική παροχή με την μορφή δανείων ή ανταποδοτικών υποτροφιών σε φορολογούν κιόλας…. Στο πανεπιστήμιο παίρνουμε επιδόματα (δυστυχώς ΤΟ 40% του μισθού μας είναι επιδόματα…) για να πηγαίνουμε σε συνέδρια, να αγοράζουμε βιβλία κλπ. Μερικοί από εμάς (προφανώς οι χαζοί) πηγαίνουμε σε συνέδρια, αγοράζουμε βιβλία, πληρώνουμε συνδρομές σε περιοδικά (διότι οι προϋπολογισμοί των πανεπιστημίων δίνουν περίπου 1000Ε το χρόνο για τέτοιες δαπάνες ανα 10 άτομα -δηλαδή 100 το άτομο ανά μέσο όρο) και φορολογούμαστε με 35% για αυτές τις δαπάνες που κάνουμε. Άλλοι (οι έξυπνοι) ούτε πηγαίνουν ούτε βιβλία αγοράζουν -δηλαδή δεν χρησιμοποιούν το επίδομα για το λόγο που τους το δίνουν- και φορολογούνται με 35% για τα έξοδα που κάνουν για άσχετους λόγους όπως εμείς οι χαζοί.

    Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει ότι πρέπει κάθε τι να εξεταστεί με λεπτομέρεια και με μια γενική αρχή:

    Οι πραγματικές δαπάνες -ΕΦΌΣΟΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ- να εξαιρούνται από την φορολόγηση τους. Άλλωστε πληρώνουμε ΦΠΑ (φόρος είναι και αυτός) που κάποτε (λέμε τώρα…) φτάνει στο Κράτος.

    Ο καθένας μπορεί να υποβάλει τη δήλωση του αναλυτικά μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά. Να κάνουμε και μάθημα στα παιδιά στα σχολεία. Αντι να τους μαθαίνουμε αρχαία και θρησκευτικά ας τους μαθαίνουμε να υποβάλουν δήλωση, να κάνουν προϋπολογισμό και απολογισμό εσόδων και εξόδων. Οι «κουτόφραγκοι» που το κάνουν στα σχολεία τους προφανώς είναι χαζοί…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:06 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ

    Προς θεού μην αυξήσετε κανένα φορολογικό συντελεστή εν μέσω κρίσης!! Θα έχει αρνητική επίπτωση στην προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά. Αυτό που χρειάζεται είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Και όλοι γνωρίζουμε ότι ή φοροδιαφυγή εντοπίζεται στις επιχειρήσεις. Αλλά και οι μισθωτοί αν μπορούσαν να αποφύγουν τους φόρους, θα το έκαναν. Γιατί κανείς φορολογούμενος δεν πιστεύει ότι η φορολογία έχει ανταποδοτικό χαραχτήρα, οτι οι φόροι δηλαδή επιστρέφουν στο κοινωνικό σύνολο με την μορφή δημόσιων αγαθών (υγεία, παιδεία, αμυνα, υποδομές κλπ).
    Ναι στην φορολόγηση των εισοδήμάτων σε ενιαία προοδευτική κλίμακα. Σ

    Και επιτέλους ανοίξτε τα κλειστά επαγγέλματα!!! Ο πρωθυπουργός είπε στο Ζάππειο ότι σε μερικούς μήνες θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση και βλέπουμε..διστάζει…φοβάται το πολιτικό κόστος..
    Ανοίξτε τα τώρα. Φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες, δικηγόροι (μέσω της υποχρεωτικής παράστασης σε συμβόλαια κλπ) κλπ πλουτίζουν προστατευόμενοι από τις διατάξεις που τους εξασφαλίζουν σταθερή πελατεία, απαγόρευση εισόδου ανταγωνιστών, ελάχιστες αμοιβές κλπ. Ενώ στον αντίποδα, οι περισσότερες επαγγελματικές ομάδες πασχίζουν να επιβιώσουν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

    Είναι διακαιοσύνη αυτό κύριοι;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:39 | Φωτης

    Έχω κατάστημα και μπορώ να πω ότι είμαι από τους ελάχιστους που κόβουν ΟΛΕΣ τις αποδείξεις. Εγώ έχω να προτείνω το εξής: Όπως εμείς αγοράζουμε τα πάντα με τιμολόγια και με βάση τις αποδείξεις μας αποδίδουμε το ΦΠΑ και υπολογίζετε το εισόδημα μας, έτσι να γίνει και με τους ιδιώτες, μαζεύοντας αποδείξεις να του επιστέφετε το ΦΠΑ ή έστω κάποιο μέρος. Έτσι όλοι θα ζητιάνε αποδείξεις γιατί έτσι θα μπορούν να συμπληρώνουν το αφορολόγητο τους. Εννοείτε ότι θα πρέπει να μπουν ΟΛΕΣ οι αποδείξεις σε αυτές που θα πρέπει να μαζεύει κάποιος.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:00 | Θανάσης

    Μια αδικία του συστήματος που δεν έχω ακούσει να αναφέρει κανένας πολιτικός είναι η εξής: Τα ζευγάρια κάνουν κοινή δήλωση χωρίς κίνητρο. Δηλαδή όταν οι δυο σύζυγοι δηλώνουν 20.000 ο καθένας πληρώνουν τελικά 25% Χ 8000 Χ 2 = 4000€, ενώ όταν ο ένας δηλώνει 30.000 και ο άλλος 10.000 το ζευγάρι πληρώνει 18.000 Χ 25% = 4.500€. Μιλάμε για ζευγάρια που έχουν το ίδιο ακριβώς εισόδημα και το ένα δίνει 500€ παραπάνω! Σκεφτείτε ακόμα πόσο μεγαλώνει η αδικία όταν στο δεύτερο ζευγάρι, στο μέλος με τα 10.000€ επιμερίζεται (και άρα πάει χαμένο) μέρος των αποδείξεων που εκπίπτουν!
    Με όλα αυτά δηλαδή αποθαρρύνεται πχ η γυναίκα να μην εργάζεται ή να εργάζεται λιγότερο για να μπορεί να φροντίσει παιδιά και να πολεμηθεί και το δημογραφικό. Προτείνω αφορολόγητα και κλίμακες να υπολογίζονται στο ζευγάρι και όχι στο άτομο, δηλαδή πχ αφορολόγητο 24.000 στο ζευγάρι.
    Κατά τα άλλα θεωρώ ότι συντελεστές από 40% και πάνω καταντούν ληστρικοί. Το κράτος γίνεται με το στανιό συνέταιρος του νομοταγή φορολογούμενου. Θεωρώ ότι η κλίμακα πρέπει να είναι 12000 αφορολόγητο, 25% ως τα 40000€, 35% ως τα 100000€ και 40% για το υπερβάλλον. Το αφορολόγητο για τους επαγγελματίες πρέπει να παραμείνει χαμηλότερο, ίσως και στα 9000€, απλά γιατί έχουν άνετα τη δυνατότητα προσωπικά τους έξοδα να τα εμφανίζουν στα τα βιβλία τους ως επαγγελματικά (πχ είδη καθαρισμού, έξοδα τηλεφωνίας κλπ).
    Πιστεύω ακόμα ότι θα άξιζε να εξετάσετε ένα ανώτατο όριο πάνω από το οποίο δε θα επιβάλλεται φόρος. Πχ, εισοδήματα πάνω από 250.000€ ή 300.000€ να μη φορολογούνται καθόλου. Κάποιος που έχει δηλώσει 250.000€ με την παραπάνω κλίμακα πληρώνει 85.500€! Είναι τεράστιο ποσό που υπερκαλύπτει την υποχρέωσή του να συμβάλλει στην δημόσια ασφάλεια, στην άμυνα, στις υποδομές της χώρας κλπ. Ο καθένας υποστηρίζει με τους φόρους που πληρώνει τη διατήρηση του κράτους, και όσο πιο πλούσιος είναι τόσο μεγαλύτερο λόγο έχει να πληρώνει. Ακόμα είναι εύλογο να υπάρχει κι ένας βαθμός αναδιανομής του εισοδήματος για ενίσχυση των ασθενέστερων. Όλα αυτά όμως ως ένα όριο. Πόσο μάλλον όταν ο φορολογούμενος αυτός πληρώνει τεράστιους φόρους και μπορεί να μη χρησιμοποιεί πχ δημόσια σχολεία ή νοσοκομεία αλλά ιδιωτικά. Με ένα τέτοιο μέτρο μηδενίζεται πχ η ανάγκη να κρύβονται χρήματα στο εξωτερικό. Όλοι εμφανίζουν τα πάντα. Έτσι λύνεται και το θέμα της φορολόγησης επαγγελματιών αθλητών ή διάσημων καλλιτεχνών που σε μεμονωμένες χρονιές έχουν τεράστια εισοδήματα, συχνά εφταψήφια. Γιατί πχ οι μισοί οδηγοί της Formula 1 έγιναν υπήκοοι Μονακό; Η λήψη μέτρων όπως αυτό προϋποθέτει από μέρους σας να κατανοήσετε ότι αυτός που βγάζει πολλά λεφτά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΗΣ!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:50 | Γιάννης

    Συμφωνώ απολύτως με την πρότασή σας, αλλά αποτελεί μόνο το ένα σκέλος. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων ελευθέρων επαγγελματιών, όπως οι γιατροί. Δεν κόβουν αποδείξεις στα ιατρεία τους και φοβάσαι να ζητήσεις μήπως τους δυσαρεστήσεις και δεν σε προσέξουν. Καταργήστε το αφορολόγητο και δώστε ισχυρά κίνητρα που να ωφελούν όλους τους πολίτες για συλλογή αποδείξεων. Όσες περισσότερες αποδείξεις μαζέψει κάποιος τόσο μεγαλύτερη να είναι η φοροαπαλλαγή του χωρίς το όριο των 10500 ή 12000. Έτσι οι ίδιοι οι πολίτες θα υποχρεώνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες να κόβουν αποδείξεις.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:19 | ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ 15%
    ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΝΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΑΜΑΤΑ(CINEMA,ΘΕΑΤΡΑ,ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:55 | Γιώργιος

    Τα κλιμάκια εισοδήματος θα πρέπει να αυξηθούν (πιθανά σε 7 ή 8) για να ομαλοποιηθεί και να γίνει δικαιότερη η επιβολή του φόρου ειδικά μεταξύ των ορίων κάθε κλιμακίου.
    Επίσης θα πρέπει να γίνει τιμαριθμοποίηση-επικαιροποίηση και των κλιμακίων και του αναλογούντος φόρου -όπως είχε γίνει και παλαιότερα.
    Θα πρέπει να υπάρξει μια μοναδική και ενιαία κλίμακα για όλους τους φορολογούμενους και όχι 2 που υπάρχουν τώρα με ενιαίο αφορολόγητο όριο τις 16.000 ευρώ για όλους -καθώς υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας της σχετ. διάταξης που διαχωρίζει τους μισθωτούς και συνταξιούχους και τους ελ. επαγγελματίες.
    Το μέτρο γενικά είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:52 | Petros

    Θεωρώ πιο «δίκαιο» να αδικηθούν 10 στους 100 από το να κλέβουν 110 στους 100. Είχαμε ως Έλληνες, από σύστασης του Ελληνικού Κράτους, τη δυνατότητα να βελτιωθούμε ως πολίτες και να δείξουμε μια αληθινή κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη. Δεν το κάναμε ποτέ, ίσως διότι δεν μας το έμαθε ποτέ κανείς. Ωστόσο, τα ψέματα τελείωσαν. Τις αιτίες μπορούμε να τις ψάξουμε σε βάθος χρόνου. Τώρα βουλιάζουμε εμείς και το μέλλον τον παιδιών μας. ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Κατηγοριοποίηση τεκμηρίων ανά επάγγελμα, περιοχή επαγγελματικής δραστηριότητας, ακίνητη περιουσία, κλπ. Σίγουρα δεν θα είναι ένα δίκαιο σύστημα. Θα είναι όμως πιο δίκαιο από την ασύδοτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Επιτέλους εσείς οι πολιτικοί μην μας χαιδεύετε τις πλάτες. Δεν είμαστε τίμιοι πολίτες. Είναι ντροπή να λέγεται ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι κάτω από το αφορολήγητο και δεν πληρώνουν φόρο. Είμαστε λαός που πληρώνει 4 ευρώ τον καφέ και κατά τα άλλα όλοι δηλώνουμε φτωχοί.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:59 | GIAMAS

    Καλημέρα,

    οι φορολολογικοί συντελεστές είναι απαράδεκτοι.

    Είμαι κάθετα υπέρ σύνδεσης αποδείξεων με αφορολόγητο όριο. Πρέπει ο Έλληνας πλέον να ζητάει αποδείξεις.

    Πρέπει να μειωθούν αισθητά λοιπόν οι φορολογικοί συντελεστές για μικρά εισοδήματα (<20000), να δωθούν κίνητρα για περισσότερα παιδιά σε μια οικογένεια, και να αυξηθούν φυσικά για μεγαλύτερα εισοδήματα.

    Δεν θα μπω σε ανάλυση, καθότι δεν είναι ο ρόλος μου αυτός.

    Απλά η συγκεκριμένη κυβέρνηση, θα πρέπει να καταλάβει ότι το 70% του ελληνικού λαού είναι κολλημένος με κάποιο κόμμα. Πράσινο, κόκκινο, κίτρινο ή μπλε. Ότι κι αν κάνετε, πάντα να φροντίζετε αυτοί που θα κατεβαίνουν στους δρόμους, να είναι αυτοί που μέχρι σήμερα, είτε έτρωγαν με χρυσά κουτάλια, είτε ότι έκαναν, το έκαναν από την πίσω πόρτα.

    Τέλος, να αρχίσετε να σκέφτεστε το ενιαίο μισθολόγιο των ΔΥ. Είναι απαράδεκτο να πληρώνω φόρους, για να πέρνει η καθαρήστρια της βουλής, υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ, και 200.000 ακόμα ΔΥ χωρίς ευθύνες ή προσόντα, πάνω από 3000 το μήνα. Απλά απαράδεκτο.

    Αν δεν διορθώσετε αυτό, μην περιμένετε ο Έλληνας να αποκτήσει φορολογική συνείδηση.

    Δεν ψήφισα ΠΑΣΟΚ, αλλά αν συνεχίσετε έτσι, και υλοποιήσετε αυτά που είπατε θα είμαι ο πιο θερμός υποστηρικτής σας.

    Με εκτίμηση,
    Γιαμάς Γεώργιος

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:59 | ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ

    Κατ’αρχάς καλή δύναμη.Προτείνω ναι στο να εκπίπτουν στο σύνολό τους οι αποδείξεις(εφόσον όμως μειωθεί ή καταργηθει το αφορολόγητο όριο,να ενταχθούν αποδείξεις των μάρκετ,ΔΕΗ,ΟΤΕ,ύδρευση κτλ.)και εννοείται παράλληλη μείωση των συντελεστών φορολόγησης.Ειδάλλως το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει πάλι στους ίδιους.Αύξηση αφορολόγητου στους τρίτεκνους-πολύτεκνους για να μην παραπονιόμαστε μετά ότι είμαστε μία γηρασμένη χώρα.

    Και να μην το ξεχάσω ότι ο λαός λέει:ΤΗΝ ΑΓΕΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΡΜΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΔΕΝ ΤΗΣ ΒΓΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΗΜΕΡΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:48 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΑΚΟΣ

    Φορολογική κλίμακα
    από 12.000-20.000 15%
    από 20.000-30.000 20%
    από 30.000-40.000 25%
    από 40.000-60.000 35%
    από 60.000 και άνω 45%

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:37 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    4 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ
    1)ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ (ΕΠΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ 1 ΕΥΡΩ).
    2)ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΠΛΟΘΕΣΙΤΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
    3)ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
    4)ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΩΝ ΜΕΣΩ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΛΑΠΕΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟΚΟ ΤΡΑΠΕΖΗΣ.
    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    24-12-09

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:39 | ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

    Καλημέρα.
    Η άποψή μου είναι οτι η λύση βρίσκεται στην περικοπή των κρατικών δαπανών.Όχι κάποια περικοπή αλλά δραματική.
    1) Να μηδενιστούν οι «αποζημηώσεις» των βουλευτών που συμμετέχουν στις διάφορες επιτροπές της βουλής με παράλληλη μικρή αύξηση του μισθού των.Και απίκεινται πολλές εξεταστικές επιτροπές.
    2)Για όλες τις επιτροπές που ορίζονται απο τους υπουργούς για εξέταση συγκεκριμένων θεμάτων να ορίζεται ο χρόνος λήξης και να ορίζεται μπλαφόν αμοιβών.
    3) Να ορισθεί κριτήριο για επιχειρήσεις ως προς την φορολογία τους η διαφημιστική τους δαπάνη.
    4) Συμφωνώ για το κριτήριο των αποδείξεων.
    5) Να αυξήσετε τους μισθούς,να μειώσετε τις ασφαλιστικές εισφορές και να ρίξετε ΟΛΟ το βάρος σας στον έλεγχο.Φορολογικό και ασφαλιστικό.Και όποιον συλλαμβάνετε να φοροδιαφεύγει ή να εισφοροδιαφεύγει οι ποινές να είναι εξωντοτικές.Δήμευση στους ιδιώτες,κλείσιμο ΑΜΕΣΟ για τους επιχειρηματίες.
    6) Και όλα τα προηγούμενα,και άλλα πιθανόν,αφού η κυβέρνησή σας και το κόμμα σας είναι και φαίνονται άμεμπτοι.
    Χαρούμενες Γιορτές.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:01 | Γιώργος Μηχιώτης

    Κατ’ αρχήν, καλή τύχη στο επιτελείο του Υπουργείου, το οποίο καλείται να συγκεράσει κάτω από την ίδια ομπρέλλα μια τεράστια γκάμα διαφορετικών περιπτώσεων φορολογουμένων… θα τη χρειαστεί!

    Από τη στιγμή που μιλάμε για αναμόρφωση του φορολογικού νομοσχεδίου – και καλώς μιλάμε γι’ αυτό – θα πρέπει να γίνει μια εκ βάθρων ανανέωση του συστήματος. Είμαστε στο 2010, και δεν μπορούμε να μιλάμε με κοινωνικούς όρους του 1970 ή του 1980. Μερικές γενικές παρατηρήσεις λοιπόν:

    – Η διάκριση της φορολογικής κλίμακας ανάμεσα στους μισθωτούς και στους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι μια ντε φάκτο παραδοχή ότι η φοροδιαφυγή βασιλεύει. Αν λοιπόν διατηρηθεί, σημαίνει ότι το κράτος παραδέχεται εξαρχής ότι δεν μπορεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή…

    – Δεν ξέρω κατά πόσον βοηθάει κοινωνικά το θεσμό της οικογένειας το παρόν φορολογικό σύστημα. Είμαστε σε μια επόχή, που δυο νέοι θα προτιμήσουν να συζήσουν, παρά να παντρευτούν, και μεγάλος λόγος γι’
    αυτό είναι τα έξτρα «τσάμπα» οικονομικά βάρη. Προσωπικά δεν καίγομαι για τον θεσμό της οικογένειας, αλλά αν η κυβέρνηση θέλει να τον ενισχύσει, θα πρέπει να το λάβει υπόψη της…

    – Πάνω στο προηγούμενο, πιστεύω ότι καθένας ο οποίος έχει εισοδήματα, θα πρέπει να κάνει φορολογική δήλωση, είτε ανήκει σε οικογένεια, είτε όχι. Στην περίπτωση που η σύζυγος δεν εργάζεται, τότε θα πρέπει να θεωρείται ως προστατευόμενο μέλος, και να υπάρχει έξτρα αφορολόγητο γι’ αυτήν, όπως υπάρχει και για τα παιδιά. Γενικά θα πρέπει να υπάρχει η έννοια του προστατευόμενου μέλους στον φορολογούμενο, ακόμη κι αν το μέλος έχει εισόδημα, όπως γίνεται στην πραγματικότητα με ηλικιωμένους ανήμπορους γονείς…

    – Παρ’ όλο που το προσωπικό μου εισόδημα είναι κάτω των 30.000 Ευρώ, δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει φορολογικός συντελεστής πάνω του 45% για οποιοδήποτε εισόδημα. Πέρα από την έμμεση προτροπή προς φοροδιαφυγή, οδηγεί και στο φρενάρισμα της ανάπτυξης, με το σκεπτικό «γιατί να σκοτωθώ να δουλέψω και να βγάλω παραπάνω; Αφού θα μου τα πάρει η εφορία». Και το σημαντικότερο βέβαια, είναι ότι το κράτος δεν δικαιούται να επιβάλλει υπέρογκους φόρους, αν προηγουμένως δεν αποδείξει ότι τους αξίζει με την κοινωνική της πολιτική σε υγεία, παιδεία, ασφάλεια, κλπ…

    – Τα κλίμάκια της φορολογίας των εισοδημάτων θα πρέπει να αυξηθούν. Δεν νοείται ένα εισόδημα των 35000 να φορολογείται ισότιμα με ένα εισόδημα των 65000. Είναι τεράστια η διαφορά, και χρειάζεται ομαλοποίηση των συντελεστών με ελάφρυσνη προφανώς προς τους χαμηλόμισθους. Ο ένας φορολογικός συντελεστής που προτάθηκε από κάποιους συνομιλητές, είναι κοινωνικά άδικος. Δεν μπορεί κάποιος συνταξιούχος των 600-700 Ευρώ να αναγκάζεται να πληρώνει φόρο, είναι άδικο…

    – Η σύνδεση του αφορολόγητου με τις αποδείξεις είναι εξαιρετική ιδέα. Για να έχει όμως πρακτική εφαρμογή, θα πρέπει να δίνει και έξτρα οικονομικό κίνητρο από το σημερινό υπάρχον, ενώ θα πρέπει σαφώς να υπάρχει και κατώτατο όριο άνευ αποδείξεων. Π.χ. μέχρι 5.000 να είναι το αφορολόγηητο χωρίς αποδείξεις, και ΄να υπάρχει η δυνατότητα αφορολόγητου μέχρι 15.000, με αποδείξεις διπλάσιου κόστους. π.χ., με αποδείξεις 12.000, το αφορολόγητο να είναι 5.000 + 6.000 = 11.000, ενώ με αποδείξεις 18.000 Ευρώ, το αφορολόγητο να είναι 5.000 + 9.000 = 14.000. Αυτό θα είναι κίνητρο για σαφάρι συλλογής αποδείξεων, χώρια που θα βοηθήσει και στο «τσάκωμα» των λαμογιών με πόθεν έσχες πάνω σ’ αυτές…

    Καλή τύχη και πάλι, και τα συγχαρητήριά μου για το βήμα στον πολίτη…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:56 | Σταμάτης

    Όλα τα εισοδήματα να φορολογούνται κοινά μέσα στη φορολογική κλίμακα. Μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες στην ίδια κλίμακα – αν πιστεύετε ότι φοροδιαφεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πιο πολλοί έλεγχοι με αυστηρές κυρώσεις. Την κλίμακα φτιάξτε την ανάλογα με τα προσδοκώμενα έσοδα, αλλά κοινή για όλους, και κατάργηση όλων των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων. Κατάργηση όλων των ειδικών ρυθμίσεων για κλάδους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:36 | kostasg

    Η προοδευτική φορολογία οδηγεί σε κόλπα γαι απόκρυψη εισοδημάτων (φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή). Τελικά αυτοί που δηλώνουν τα υψηλά εισοδήματα είναι πολύ λίγοι. Αυτούς που θα πρέπει να κυνηγάει το σύστημα είναι οι φοροφυγάδες που κρύβουν τα εισοδήματά του και λόγω χαμηλών συντελεστών και αφορολογήτου δεν πληρώνουν και πολλά. Όχι αυτούς που έχουν την εντιμότητα ή την ανάγκη να δηλώνουν τα υψηλά εισοδήματά τους. Η αύξηση των συντελεστών το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να κάνει περισσότερους να σκεφθούν τη φοροδιαφυγή – και θα τα καταφέρουν γιατί εκεί ‘μπάζει’ το σύστημα. Οι συντελεστές νομίζω ότι πρέπει να παραμείνουν όπως έχουν και όλη η προασπάθεια να στραφεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην ορθή δήλωση των εισοδημάτων

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:04 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΙΩΣΗΦ

    Δίκαιο και προοδευτικό φορολογικό σύστημα
    βασικό αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους 8000 ευρώ
    αποδείξεις από όλους και για όλα τα είδη και υπηρεσίες χωρίς πλαφόν
    αφαιρεση του 20% του συνόλου των αποδείξεων απο τον καταβλητέο φόρο
    κατ αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν κίνητρα συλλογής αποδείξεων, εμφανιση του πραγματικού τζίρου των λοιπών φορολογούμενων και έλεγχος δαπανών και συγκέντρωσης κεφαλαίου απο όλους
    δήλωση καταθέσεων από όλους υποχρεωτικά , χωρίς πόθεν έσχες στην
    αρχή , αλλά πλήρης φορολογικός έλεγχος για τους μεγαλοκαταθέτες σχετικά με τα ετησια δηλούμενα εισοδήματά τους

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:56 | eforos

    Το αφορολόγητο προφανώς δίδεται για τήν κάλυψη των βασικών αναγκών μιας οικογένειας ή ενός εργένη εργαζομένου.

    Από που προκύπτει ότι η οικογένεια με 2 εργαζόμενους έχει περισσότερες ανάγκες από τήν οικογένεια με 1 εργαζόμενο;

    Γιατί μια οικογένεια με δύο εργαζόμενους καί συνολικές αποδοχές 24.000 (θεωρητικά από 12.000 έκαστος) να παραμένει αφορολόγητη, ενώ μιά μονόμισθη οικογένεια με εισοδήματα 24.000, να πληρώνει για φόρο 3.000 ευρώ;

    Από που προκύπτει η μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα της οικογένειας του μονόμισθου, ώστε να είναι σύμφωνη με το σύνταγμα η φορολόγησή της;

    Πιστεύω πώς θα ήταν πιό δίκαιο εάν: Καθιερώνατε το αφορολόγητο εισόδημα ως οικογενειακό. Ο επιμερισμός του αφορολογήτου στούς δύο συζύγους θα γίνεται σύμφωνα με την συμβολή τους στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:57 | eforos

    Το ισχύον σύστημα είναι μια χαρά. Πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στη καταπολέμηση της ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.

    Αν δεν μπορείτε να εισπράξετε τους φόρους από του γιατρούς του Κολωνακίου, να πάτε σπίτια σας. Δεν θα πληρώσουν οι μισθωτοί την ανικανότητα του κράτους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:33 | Tassos

    Είμαι άνεργος εδώ και 3 χρόνια (κι επίδομα αλληλεγγύης δε δικαιούμαι!!!) και με συντηρεί η μάνα μου η οποία παίρνει 1100 ευρώ σύνταξη ΙΚΑ-Επικουρικό. Πληρώνει 410 ευρώ ενοίκιο και 460 ευρώ μηνιαίως για δάνεια-κάρτες. Ό,τι περισσεύει τα δίνει για φαγητό ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ. Θα φορολογείται η μάνα μου από το 1ο ευρώ επειδή δε θα συγκεντρώνει αποδείξεις 4000-5000 ευρώ από οικοσυσκευές δικηγόρους γιατρούς και λοιπούς απατεώνες; Τι σόι λογική είναι αυτή; Οκ είπαμε ότι το καράβι της Ελλάδας βουλιάζει και δεν το γλιτώνουμε, αλλά όχι και να μας πάρετε και τα σωσίβια ακόμη!!!!!!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:39 | Κώστας-Αθήνα

    Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία της δημόσιας διαβούλευσης. Πρέπει να σταματήσουν τα «κρυφά και καλυμμένα». Ελπίζω όμως να έχει και τα επιθυμητά αποτελέσματα…

    1) Συμφωνώ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ όσον αφορά τα δημόσια πράγματα της χώρας. Θα βοηθήσει νομίζω στον περιορισμό της διαφθοράς (πχ φωτογραφικές τροπολογίες νομοσχεδίων που περνάνε νύχτα και αργίες 15Αύγουστου, Χριστουγέννων και Πάσχα) και τις μαθαίνουμε μετά από χρόνια όταν το κακό έχει γίνει.
    2) Όταν ακούω ότι ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ (Υπουργείου Οικονομικών), οι μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι πλουσιότεροι! των Βιομηχάνων, Εφοπλιστών, Βιοτεχνών, Γιατρών, Δικηγόρων κλπ και το αντιμετωπίζετε έτσι χαλαρά και γελώντας, θεωρώ ότι αυτό είναι κατάντια. Ντροπή δεν υπάρχει? Αν δε σταματήσει αυτό το αίσχος ΤΩΡΑ, θα το βρείτε μπροστά σας όλοι οι κυβερνώντες από δω και πέρα.
    Να σταματήσει αυτό το άθλιο καθεστώς του να είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι μονίμως τα υποζύγια του φορολογικού συστήματος. Η κοινωνική έκρηξη λόγω αυτού είναι ορατή πλέον και πρέπει να το πάρετε σοβαρά υπόψη σας. Δεν θα το ανεχτούμε άλλο.
    3) Διεύρυνση της φορολογικής βάσης με ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ. Θέλουμε να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία ή όχι? Να το ξέρουμε τουλάχιστον. Κι επειδή δεν πρόκειται ποτέ να κόβουν αποδείξεις για τις υπηρεσίες τους, να εφαρμοστούν σκληρά τεκμήρια διαβίωσης και πόθεν έσχες που να περιλαμβάνουν και τις περιουσίες που γράφουν στις γυναίκες και τα παιδιά τους για να τις κρύψουν. Δηλαδή να αναζητούνται τα εισοδήματα σε όλα τα μέλη της οικογένειας και πώς αποκτήθηκαν. Δυστυχώς όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες μας εκβιάζουν καθημερινά. Επειδή δεν υπάρχει τιμοκατάλογος για τις υπηρεσίες τους, λένε ό,τι ποσό θέλουν, και αν ζητήσουμε απόδειξη χρεώνουν extra +20%. Επειδή όμως η εφορία δικαιολογεί ένα ελάχιστο ποσοστό των δαπανών αυτών, καταλήγουμε (δικαιολογημένα) να προτιμάμε τη μη κοπή απόδειξης. Με τα τεκμήρια διαβίωσης όμως και το πόθεν έσχες ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ να πιάσετε τα υπέρογκα πολλές φορές εισοδήματά τους.
    4) Να παραμείνει το αφορολόγητο για τα χαμηλά εισοδήματα ΚΥΡΙΩΣ των μονίμως αδικημένων μισθωτών και να μην συνδεθεί με τη συλλογή αποδείξεων.
    Οι λόγοι? α) Απίστευτη χαρτούρα για όλους που θα επιφέρει χάος. Όποτε εφαρμόστηκε, απέτυχε παταγωδώς. β) Δεν μπορείτε να με υποχρεώσετε να ξοδεύω τόσο τεράστιο ποσοστό του εισοδήματός μου για να έχω φορολογική ελάφρυνση, ούτε να με τιμωρείτε φορολογώντας με άγρια γιατί επέλεξα να αποταμιεύσω (συνήθως από ανάγκη ή προνοητικότητα). Εξάλλου, συνήθως οι δαπάνες σημαίνουν συνάλλαγμα που φεύγει σε άλλες χώρες που παράγουν αγαθά, ενώ εμείς παράγουμε μόνο ζαρζαβατικά.
    5) Να μπει ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ των Δημοσίων υπαλλήλων. Η δουλειά βγαίνει ά-νε-τα στο προβλεπόμενο ωράριο. Το κόστος για το δημόσιο κορβανά είναι τεράστιο.
    6) Να σταματήσει το δικαίωμα των επιχειρηματιών να εγγράφουν στις εταιρείες τους με δικαίωμα αφορολόγητου πανάκριβα αυτοκίνητα που δεν δικαιολογεί το είδος καμμιάς εταιρείας. Να επιτρέπεται να εγγράφονται μόνο όσα εξυπηρετούν πραγματικά τις ανάγκες τους (πχ επαγγελματικά κάθε είδους) και από κούρσες μόνο μέχρι κάποιων κυβικών (πχ 1.800) και με πλαφόν εργοστασιακής τιμής (πχ 40.000 ευρώ). Όποιοι θέλουν να έχουν Porsche, Ferrari και άλλα προκλητικά αυτοκίνητα, να τα πληρώνουν απ’ την τσέπη τους, όπως κάνουμε όλοι εμείς οι άλλοι. Επίσης να υπάρξει περιορισμός των πόσων αυτοκινήτων θα έχει κάθε εταιρεία, ανάλογα του μεγέθους και των στελεχών της.
    Να χάνουν δε αυτό το δικαίωμα καθώς και την ιδιοκτησία των υπαρχόντων μη επαγγελματικών αυτοκινήτων όσες εταιρείες δεν πληρώνουν τους υπαλλήλους τους και τους ασφαλιστικούς φορείς. Όχι να πτωχεύουν εικονικά και να κυκλοφοράνε με Jaguar.
    7) Η υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος να θεωρείται επιτέλους ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ. Γιατί τέτοιο είναι! Η υπονόμευση των επόμενων γενεών είναι ουσιαστικά έγκλημα προς αυτούς τους ανθρώπους που καταδικάζονται σε ανέχεια και συχνά σε (αργό) θάνατο λόγω εμπλοκής στα ναρκωτικά, περιθωριοποίησης κ.α.
    Η τιμωρία να είναι πέραν της πολύχρονης ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ φυλάκισης, η δήμευση των περιουσιών τους και των περιουσιών της οικογένειάς τους μέχρι Α’ βαθμού, καθώς ως γνωστόν εγγράφουν τα παρανόμως αποκτημένα στις γυναίκες και τα παιδιά τους.
    8) Όσοι υπάλληλοι, λειτουργοί κλπ συλλαμβάνονται για εκβιαστικό χρηματισμό ή διαφθορά, να απολύονται άμεσα χωρίς επιείκια.
    9) Να προστατευτούν τα δικαιολογημένα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Δεν είναι αυτοί οι προνομιούχοι.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:38 | ΚΙΦΟΚΕΡΗΣ ΗΛΙΑΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΠΑΙΡΝΩ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙΠΟΤΑ.ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΠΑΤΑΧΤΣΙΔΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΟ ΟΥΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΤΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:52 | Αντωνιάδης Κώστας

    Κύριε Υπουργέ,

    Βασική προϋπόθεση για τον καθορισμό αφορολόγητου ορίου, συντελεστών φορολόγησης κ.τ.λ. είναι ο προσδιορισμός του ορίου επιβίωσης. Με 12000€ λοιπόν ένας άγαμος βρίσκεται στο αφορολόγητο όριο.
    Σήμερα ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά και με εισόδημα 12000€ έκαστος (συνολικό 24000€) βρίσκεται στο αφορολόγητο όριο, καθώς φορολογείται το ατομικό εισόδημα και όχι το οικογενειακό. Ένα ζευγάρι με 2 τέκνα και ετήσιο εισόδημα 23000€ ΜΕ ΕΝΑ ΜΙΣΘΟ (λιγότερο συνολικό δηλαδή από το εισόδημα του ζεύγους του παραδείγματος), φορολογείται με 2160€. Είναι φορολογικά δίκαιο; Έχουν οι οικογένειες του παραδείγματος την ίδια φοροδοτική ικανότητα;
    Πρέπει λοιπόν το υπουργείο να απαντήσει στο ερώτημα που τέθηκε επανειλημμένως προεκλογικά ‘ποιο ποσό θεωρείται μεγάλο εισόδημα’ καθώς οι τότε απαντήσεις σας ήταν νεφελώδεις και ποια είναι τα πραγματικά όρια αξιοπρεπούς επιβίωσης;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:47 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    Καλημέρα,

    Το πρόβλημα δεν λύνεται με την αλλαγή της κλίμακας και των συντελεστών φορολόγησης, αλλά με την ανταποδοτικότητα των φόρων.Υπάρχει σήμερα;
    Επίσης, δεν είναι παράλογο ένας μισθωτός να πληρώνει περισσότερο φόρο, από μια επιχείρηση με τζίρο 6.000.000,00 ευρώ.
    Η λύση βρίσκεται στο να γίνεται αρωγοί και να συμβάλλεται με πραγματικά κίνητρα για την δημιουργία μικρών επιχειρήσεων μέχρι 3 ατόμων προσωπικού. Εκεί βρίσκεται η ανάπτυξη της οικονομίας.

    Ευχαριστώ και καλές γιορτές με υγεία.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:06 | Διονύσιος Χρύσης

    Οι φορολογικοί συντελεστές ειναι υψηλοι κοντά σε αυτούς της Σουηδίας. Δεν νομιζω οτι χρειαζεται να αυξηθούν γιατί απλά οι μισθωτοι που αναγκαστικα πληρωνουν φορους θα πληρωσουν περισσοτερο. Η φοροδιαφυγη να παταχθει!
    Πιστευω οτι οι αποδείξεις απο περισσοτερες υπηρεσιες και αγαθα που θα εκπιπτουν απο το εισοδημα θα βοηθησει σε αυτη την κατευθυνση. Επιπλεον θα πρεπει συναλλαγες απο 500 ΕURO και περισσοτερο να γινονται ηλεκτρονικα. Η ηλεκτρονικοποιηση παραχης υπηρεσιων και αγαθων θα βοηθησει στην παταξη της φοροδιαφυγης

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:07 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    Και για να επιστρέψω διότι δεν αναφέρθηκα στα όρια των φορολογικών συντελεστών. Δεν έχει σημασία το όριο του φ.σ. αν και δεν καταλαβαίνω γιατί το αφορολόγητο του μισθωτού -που μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει τον μισθό τον παίρνει- να είναι στα 12.000 ενώ το δικό μας στα 10.500. Πρέπει να είναι ενιαία η φορολόγηση και ενιαίοι οι συντελεστές. Κι αν εγώ βγάλω πάνω από 30.000-40.000 τον χρόνο πάρτε το 40%, αλλά να έχουν γίνει και οι κρατήσεις για τα ασφάλιστρα.
    Εν πάση περιπτώσει σημασία έχει πώς θα προσφερθεί το πακέτο της φορολόγησης και τι θα περιέχει, ώστε ο φορολογούμενος να μένει ικανοποιημένος από αυτά που πληρώνει.
    Επίσης, πρέπει και ο μικρός ελεύθερος επαγγελματίας, αυτός που δεν έχει πάντα δουλειά, μετά από ικανοποιητικό αριθμό ετών στο επάγγελμα (12, για παράδειγμα) να έχει κάποιον φορέα ανεργίας που θα μπορεί να στρέφεται όταν θαι μένει για πάνω από τρεις μήνες άνεργος (όχι απαραίτητα επίδομα ανέργου, αλλά σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενό του ή με παρεμφερές). Να δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να κάνει μια ανανέωση και βελτίωση των γνώσεών του με απώτερο στόχο τη γρήγορη ανεύρεση δουλειάς στον ίδιον ή σε παρεμφερή τομέα ή ακόμη και σε άλλον τομέα.
    Ζούσα από το 1975 μέχρι το 1995 στη Σουηδία. Ακόμη και σήμερα, με μια δεξιά και άκρως νεοφιλελεύθερη (στο όριο του ρεβανσισμού) κυβέρνηση, το σύστημα πρόνοιας που έχτισε η σοσιαλδημοκρατία του Ερλάντερ και του Πάλμε παραμένει στα βασικά του σημεία ανέγγιχτο, έστω με κάποιες προς το χειρότερο αλλαγές που προέκυψαν από εξωγενείς παράγοντες . όλες οι παραπάνω προτάσεις μου έχουν ένα άρωμα Σουηδίας. Απομένει να αναζητήσουμε τη σουηδική αντίληψη, τη σουηδική εργατικότητα, τη σουηδική ειλικρίνεια στις εργασιακές σχέσεις και όχι απαραίτητα και τον σουηδό άνθρωπο όπως λένε πολλοί. Μπορούμε, Κι ας άμθουν οι πολιτικοί μας και τα κόμματα ότι για να φτιάξουμε κράτος κοστίζει πολιτικά και ψυχικά. Αλλά αξίζει τον κόπο. Εκείνο που πάντως σίγουρα δεν αξίζει τον κόπο είναι η μεμψιμοιρία και ο ωχαδερφισμός που υψώσαμε ως σημαία μετά την πάροδο κάποιων χρόνων από τη μεταπολίτευση. Αξίζουμε σαφώς περισσότερα, όπως όλοι οι λαοί εξάλλου.
    Ευχαριστώ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 07:24 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    Όπως επισημαίνει καιο yg στην αρχή του διαλόγου αν φορολογηθούμε θα πρέπει να υπάρξουν ανταποδόσεις. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι αυτά που πληρώνουμε θα μας επιστρέφονται μέσω της Υγείας, της Περίθαλψης, της Πρόληψης στην Υγεία, στην Παιδεία κ.λπ.Το αφορολόγητο να εφαρμοστεί μόνο σε περιπτώσεις δαπανών που εκπίπτουν πραγματικά.
    Προσωπικά δεν είμαι υψηλόμισθος, ελεύθερος επαγγελματίας είμαι και ειδικότερα μεταφραστής. Καταβάλλω το 20% το οποίο παίρνω μετά από ενάμιση και πλέον χρόνο.
    κι εδώ θέλω να αναφέρω το αγκάθι που μας πληγώνει τη σάρκα ασταμάτητα όλα αυτά τα χρόνια. Πέρα από τη φορολογία πρέπει να κάνετε κάτι για το θέμα της ασφάλισης. Επιτρέψτε μου να αναφέρω τι συμβαίνει. Όταν έχουμε δουλειά όλο τον χρόνο περιμένω την κάποια επιστροφή χρημάτων για να πληρώσω το ΤΕΒΕ το οποίο έχει μείνει απλήρωτο έναν χρόνο και παραπάνω. Πέρυσι έμεινα άνεργος 7 μήνες και φυσικά ό,τι πάρω πίσω θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που θα χρωστάω στο ΤΕΒΕ. Τι θα γίνει; Τίποτα. Πιθανώς να με σύρουν στα δικαστήρια για οφειλές στο κράτος και μάλιστα σε ένα ασφαλιστικό ταμείο που δεν προσφέρει και πολλά.
    γιατί λοιπόν να μην έχουμε ένα ενιαίο σύστημα φορολόγησης και ασφάλισης; Να ασφαλίζομαι για όσον χρόνο δουλεύω, όπως είναι και το σωστό. Δηλαδή, οι κρατήσεις για την ασφάλιση να γίνονται από την κάθε απόδειξη που κόβω. Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχει μονίμως η ιατρική περίθαλψη (αν και την χρησιμοποιώ από σπανίως έως καθόλου)από τον ασφαλιστικό φορέα. Το μόνο που θα πρέπει να επηρεάζεται από την κράτηση του ασφάλιστρου θα πρέπει να είναι το ύψος της σύνταξης που θα πάρω (εκτός της εθνικής σύνταξης που σχεδιάζετε). Λύνεται έτσι ένα σημαντικό πρόβλημα των ελεύθερων επαγγελματιών.
    Οπότε: ΝΑΙ, φορολόγηση, και όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερος να είναι και ο φόρος. Αλλά όχι και το αμίμητο έχεις δεν έχεις δουλειά πρέπει να πληρώνεις το ΤΕΒΕ. Από πού κύριε υπουργέ;
    Κάντε κάτι και κάντε το σύντομα. Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει, όχι για το ΠΑΣΟΚ, όχι για μένα, όχι για σας, αλλά για όλους τους Έλληνες. Ιδέες υπάρχουν. Εφαρμόστε τες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 07:05 | ΧΡΥΣΑΝΘΗ

    Συμφωνώ να υπάρχει μία ενιαία κλιμακα για όλους. Μην ξεχνάμε όμως ότι αυτή πρέπει ανά έτος να τιμαριθμοποιείται και όταν αναφερόμαστε σε μεσαία εισοδήματα δεν μπορεί να μιλάμε για όριο 30.0000 ΕΥΡΩ. Σκεφτείτε ότι φορολογητέο εισόδημα συμπεριλαμβάνει μέσα και τον Φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα άρα, δεν είναι καθαρό εισόδημα για τον μισθωτό ή τον συνταξιούχο. Κατά την γνώμη μου πρέπει να ανέβει το όριο αυτό και βέβαια να μην μιλάμε για συνολικό οικογενειακό εισόδημα 30.000, να αναφέρεστε σε ατομικό. Διότι εάν μιλάτε για οικογενειακό είναι με τα δεδομένα και την υπέρογκη ακρίβεια που υπάρχει και τις ανάγκες πολύ χαμηλό. Πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε πως ζούν οι οικογένειες στην Ελλάδα. Όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε κατά το μερίδιο που μας αναλογεί όμως.
    Κατά δεύτερον για τους ελεύθερους επαγγελματίες πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε έναν τρόπο να ελέγχονται. Σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι ελεύθερος επαγγελματίας θεωρείτε και αυτός που εργάζεται σε έναν εργοδότη όμως ο εργοδότης για να αποφύγει το ΙΚΑ και ότι αυτό συνεπάγεται τον έχει με δελτίο παροχής υπηρεσιών, χωρίς δώρα, χωρίς σχεδόν κανένα δικαίωμα μόνο υποχρεώσεις και απίστευτα ωράρια χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες και η εργασία τα Σαββατοκύριακα. Εκτός αυτού οι περισσότεροι εργοδότες τους προσλαμβάνουν χωρίς κανένα συμφωνητικό. Και όταν κάποια στιγμή δεν τους χρειάζονται άλλο είτε γιατί μπορεί να τελείωσαν τα έργα που είχαν είτε γιατί μπορεί να θέλει να κάνει περικοπές για μεγαλύτερο κέρδος στην τσέπη του, δεν απορρέουν καθόλου δικαιώματα για αυτούς τους εργαζόμενους π.χ. επίδομα στον ΟΑΕΔ, καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, τίποτα. Βρείτε τρόπο να ελέγξετε αυτές τις περιπτώσεις οι οποίες είναι χιλιάδες ειδικά τώρα που η ανεργία καλπάζει. Πρώτος διδάξας βέβαια στα δελτία παροχής υπηρεσιών είναι το ίδιο το Κράτος και όλες οι Δημόσιες υπηρεσίες, Φορείς και Ο.Τ.Α. Πάρτε μέτρα γρήγορα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 07:55 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΥΤΣΕΛΑΣ

    Σαν ιδιωτης που δεν φοροδιαφευγω επειδη ακριβως δεν μπορω να αποκρυψω εισοδηματα, και πληρωνω κανονικοτατα προκαταβολικα τους φορους μου αφου τους πληρωνει η εταιρεια που εργαζομαι πριν καν αμοιφθω, αυτο που λεω ειναι: Γιατι να μην εκπιπτουν απο το εισοδημα μου ολα τα εξοδα (βασει αποδειξεων βεβαια) που κανω? Αφου τα χρηματα που ξοδευω ουσιαστικα κινουν την οικονομια και πληρωνω με αυτα φπα – φκε – κλπ; Γιατι να μην εκπιπτουν ολα γενικως τα εξοδα απο το εισοδημα μου; Κατανοω το γεγονος οτι το κρατος πρεπει να εισπραξει χρηματα για να κινηθει. Ναι αλλα πως πληρωνοντας τους διαφορους της ΕΡΤ και οχι μονο, με αστρονομικα ποσα; Να πληρωνω αυτα που πληρωνω και παραπανω γιατι εχω και φιλοτιμο, αλλα δειχτε και σεις το φιλτιμο σας που καταντησε το κρατος ναο του σολωμοντος. Απαλαξτε με τουλαχιστον απο την συνδρομη της ΕΡΤ. Γιατι να την πληρωνω; μηπως την παρακολουθω και καθολου, νομιζω πως εχει χασει το νοηματης αφου σημερα υπαρχουν τοσα πολα ΜΜΕ. ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΝΑΙ!!!! ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!!!!! ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΥΤΟΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΦΟΥΝ (δεν το εγκρινω)ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑ.
    // ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ/

    Ευχαριστω για την φιλοξενια.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 07:01 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΥΤΣΕΛΑΣ

    Σαν ιδιωτης που δεν φοροδιαφευγω επειδη ακριβως δεν μπορω να αποκρυψω εισοδηματα, και πληρωνω κανονικοτατα προκαταβολικα τους φορους μου αφου τους πληρωνει η εταιρεια που εργαζομαι πριν καν αμοιφθω, αυτο που λεω ειναι: Γιατι να μην εκπιπτουν απο το εισοδημα μου ολα τα εξοδα (βασει αποδειξεων βεβαια) που κανω? Αφου τα χρηματα που ξοδευω ουσιαστικα κινουν την οικονομια και πληρωνω με αυτα φπα – φκε – κλπ; Γιατι να μην εκπιπτουν ολα γενικως τα εξοδα απο το εισοδημα μου; Κατανοω το γεγονος οτι το κρατος πρεπει να εισπραξει χρηματα για να κινηθει. Ναι αλλα πως πληρωνοντας τους διαφορους της ΕΡΤ και οχι μονο, με αστρονομικα ποσα; Να πληρωνω αυτα που πληρωνω και παραπανω γιατι εχω και φιλοτιμο, αλλα δειχτε και σεις το φιλτιμο σας που καταντησε το κρατος ναο του σολωμοντος. Απαλαξτε με τουλαχιστον απο την συνδρομη της ΕΡΤ. Γιατι να την πληρωνω; μηπως την παρακολουθω και καθολου, νομιζω πως εχει χασει το νοηματης αφου σημερα υπαρχουν τοσα πολα ΜΜΕ. ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΝΑΙ!!!! ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!!!!! ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΥΤΟΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΦΟΥΝ (δεν το εγκρινω)ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑ.
    // ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΕΚΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ/

    Ευχαριστω για την φιλοξενια.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 06:37 | νικος

    Να φορολογουν ολους απο το 1ο ευρο ,διοτι υπαρχει μαυρη εργασια σε ολα τα επιπεδα του πληθυσμου,να υπολογιζονται ολες οι αποδειξεις,σε ολους.Οι φορολογικοι συντελεστες να μην υπερβαινουν το 35%,διοτι το κρατος δεν παρεχει και καλες υπηρεσιες στους πολιτες,οπως στη Β.Ευρωπη.Και να παψετε να στχοποιειτε επαγγελματα και ανθρωπους.Υπαρχουν παρα πολλοι μεταναστες νομιμοι κ παρανομοι,επιτελουςνα φορολογηθουν και αυτοι(φοροι,εισφορες… )Πρεπει επιτελους να γινουμε Ευρωπαιοι!!!!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 06:05 | ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΟΙΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΕΩΝ ΕΤΩΝ ΔΟΙΜΙΟΥΡΓΙΣΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝ ΥΠΑΛΗΛΩΝ,ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΑΓΡΑΜΑΤΟΙ.ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΟΥΣ ΠΡΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ,ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΩΝ ΕΛΕΝΧΩ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.ΚΑΙ ΕΡΧΑΙΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΦΩΡΟΛΟΓΙΣΕΤΑΙ ΜΕ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΛΑΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΣΑΤΕ.Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΦΩΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΒΑΛΑΤΕ ΤΩΝ ΦΤΩΧΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΝΟΜΙΚΟΙ ΑΝΕΣΕΙ Ν ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΙ,Κ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΝΑ ΑΠΑΛΑΣΟΝΤΑΙ.ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΡΙΣΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΗ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ.ΤΟ 1974 ΗΜΟΥΝ 7 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟΜΟΥ ΦΕΡΑΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΛΕΩΡΑΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΦΕΝΕΙΩ ΕΚΕΙ ΑΚΟΥΣΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΕΡΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΛΙΤΟΤΙΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 2010 ΠΑΛΕΙ ΓΙΑ ΛΙΤΟΤΙΤΑ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΛΕΩΝ 42 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΑΙ ΝΗΣΤΙΚΟΙ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΚΑΙ ΤΑ GOLDEN BOYS ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΛΑΟ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 04:17 | ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΥΡΑΣ

    ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ :

    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 10.000,00 ΕΥΡΩ (5.000,00 + 5.000,00 ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΔΙΔΑΚΤΡΑ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΚΤΛ)

    ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ +2.000,00 ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
    ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ 1.000,00 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ.
    ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΜΕ 1.000,00 ΕΥΡΩ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΟΔΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

    (110 ΕΥΡΩ ΕΔΩΣΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΤΕΤΡΑΔΙΑ, ΜΟΛΥΒΙΑ, ΚΤΛ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ 1Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ).
    Π.Χ. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 14.000,00 ΕΥΡΩ (7.000 + 7.000 ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ)

    ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 14.000,00 ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ (7.000 + 7.000 ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ)

    ΑΠΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΩΣ 20.000,00 ΕΥΡΩ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 10%
    ΑΠΟ 20.000,00 ΕΩΣ 25.000,00 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 15%
    ΑΠΟ 25.000,00 ΕΩΣ 30.000,00 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 20%
    ΑΠΟ 30.000,00 ΕΩΣ 40.000,00 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 25%
    ΑΠΟ 40.000,00 ΕΩΣ 50.000,00 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 30%
    ΑΠΟ 50.000,00 ΕΩΣ 60.000,00 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 35%
    ΑΠΟ 60.000,00 ΕΩΣ 100.000,00ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 40%
    ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000,00 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 50%

    ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΝΑ ΑΘΡΟΙΖΟΝΤΑΙ.
    ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΛΑ, ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΛΑ, ΜΙΣΘΟΙ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΤΟΚΟΙ, ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΛΑΧΕΙΑ, ΕΝΟΙΚΙΑ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
    ΑΝ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ (Π.Χ. ΠΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ) ΤΟ ΧΑΣΑΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 03:31 | Spyros Mitsopoulos

    I note that you do not collect tax from income earners unless they earn an amount over 10,000 euros. This is equivalent to about $16,500 Australian.

    In Australia we start paying tax on amounts earned over Aud$6,000.00 albeit progressively. I think you need to lower your tax free threshold and start collecting taxes even from lower income earners.

    Besides, you dont want to burden your corporates too much and have them go offshore just yet.

    Even pensioners should be taxed if they are earning over the threshold.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 03:41 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ Η ΔΥΝΑΤΟΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.(ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΓΟΡΑΣ,ΕΥΗΜΕΡΙΑ)

    ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΡΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ.ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ.

    ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ,ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ(SΤOCK OPTION PLAN) ΑΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΟΣΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ. ΕΑΝ Η ΤΙΜΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ(ΑΓΟΡΑ) ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΙΜΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΤΙΜΗ ΚΤΗΣΗΣ Η ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΗΔΗ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΑ ΦΟΡΟΥ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΦΟΡΟΥ ΑΓΟΡΑΣ/ΠΩΛΗΣΗΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΟΜΟΙΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΤΟΧΗΣ.
    ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΝΕΙ.

    ΕΙΔΙΚΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗΣ(ΦΟΡ/ΚΟ ΕΤΟΣ)

    ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΑΞΗ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΜΕ ΙΔΙΑ ΤΙΜΗ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ.ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΠΙΣΤΩΝΕΙ Η ΝΑ ΧΡΕΩΝΕΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΤΟΝ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΦΟΡΟ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 02:46 | Σωκράτης

    Συμφωνώ, αρκεί να μην αυξηθεί ο ανώτερος συντελεστής, γιατί απλά ο πρώτος που θα την πληρώσει, είναι αυτός που πάντα δήλωνε τίμια τα εισοδήματα του όλα τα προηγούμενα χρόνια.
    Για τα φυσικά πρόσωπα η συλλογή αποδείξεων είναι μια καλή λύση αλλά λόγω του όγκου θα είναι απαγορευτικός οποιοσδήποτε έλεγχος τους οπότε θα παρατηρηθεί απάτη και ψευδείς δηλώσεις.
    Έτσι προτείνω το κίνητρο πληρωμής μέσω τραπεζών ή καρτών χωρίς τόκο για 3 μήνες, για όλες τις συναλλαγές με επιχειρήσεις και επαγγελματίες που παρατηρείται μεγάλη φοροδιαφυγή.
    Έτσι θα είναι δυνατή η πριμοδότηση μέσω της αφαίρεσης του ΦΠΑ για τις συναλλαγές αυτές προκειμένου να αποκαλυφθεί το εισόδημα.
    Επίσης οι προμηθευτές είναι αυτοί που φανερώνουν τα πραγματικά εισοδήματα των επαγγελματιών.
    Δεν είναι δυνατό να έχεις αγοράσει χ ποσό για πρώτες ύλες ή υλικά και να μην προσδιορίζεται αυτόματα το εισόδημα βάση ενός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού του κέρδους ανάλογα με την επιχείρηση.
    Έναν έμπειρο σερβιτόρο να ρωτήσετε θα σας πει αμέσως από τις προμήθειες, πόσα λεφτά με ανοχή 5-10%, κερδίζει η επιχείρηση.
    Ένας επιχειρηματίας που πληρώνει 5000 για ενοίκιο έχει 8 άτομα προσωπικό είναι δυνατόν να μην βγάζει τουλάχιστον ((5000 Χ 12)+ (8 Χ 1000 Χ 12)) Χ 2 = 320000 ευρώ δηλαδή το διπλάσιο των βασικών εξόδων του;
    Πως είναι δυνατόν να έχει νοικιάσει ένα χώρο με 60000 το χρόνο και να μην βγάζει τα διπλάσια τουλάχιστον στην τσέπη του καθαρά;
    Πως μπορείτε να δέχεστε τέτοιες δηλώσεις;
    Αν δεν βγάζεις τόσα να το κλείνεις και αν θέλεις να το κρατήσεις να πληρώνεις αυτά που προβλέπονται.
    Όλοι γνωρίζουν εκτός από τις εφορίες.
    Συνδέστε στις επιχειρήσεις online τις ταμειακές μηχανές και σε έλεγχο αν διαπιστωθεί online φοροδιαφυγή να προβλέπονται οι νέες αυστηρότατες κυρώσεις οικονομικού εγκλήματος.
    π.χ. εάν κατά τον έλεγχο σε κέντρο διασκέδασης οι ελεγκτές πάνε στην ταμειακή μηχανή σταματήσουν τη ροή και κάνουν καταμέτρηση θα διαπιστώσουν αμέσως τη φοροδιαφυγή από λουλούδια μέχρι τα μπουκάλια και τον αριθμό πελατών και κάρτας εισόδου με έλεγχο στις συναλλαγές του τελευταίου τρίωρου.
    Σε φοροδιαφυγή έστω και μιας απόδειξης να προβλέπονται οι ποινές της άλλης ενότητας, δηλαδή κλείσιμο για έξι μήνες και σε επανάληψη οριστικό κλείσιμο και στέρηση δικαιωμάτων ίδρυση νέας επιχείρησης είτε συμμετοχής σε νομικό πρόσωπο.
    Ο ιδιοκτήτης να μην μπορεί ποτέ ξανά να ανοίξει επιχείρηση.
    Να γίνει υπάλληλος.
    Ουρές θα κάνουν οι τίμιοι που θα θελήσουν να πάρουν τη θέση του στην αγορά.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 02:33 | φοροφυγάς

    Μαζέψτε χρήματα από τη φοροδιαφυγή που οργιάζει. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 02:41 | Πάνος Μπεκιάρης

    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    Μπορείτε να εισαγάγετε 3 νέες έννοιες:
    1. Κατώτερο Ατομικό Όριο Αξιοπρεπούς Διαβίωσης (ΚΑΟΑΔ)
    2. Υψηλή ευθύνη του Κράτους έναντι του Πολίτη
    3. Κοινή λογική

    ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ:
    1. Καταργείστε το «αφορολόγητο όριο». Διευρύνετε το σύστημα των αποδείξεων και αφαιρέστε τις απευθείας απο το εισόδημα.
    2. Οι δηλώσεις να γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και τα στοιχεία να διασταυρώνονται και να συγκρίνονται.
    3. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επιτέλους να δουλέψουν και να κάνουν τακτικούς ελέγχους (δειγματολειπτικούς και μη) καθόλη τη διάρκεια του έτους. Οι ποινές να είναι παραδειγματικά αυστηρές!
    4. Φορολογείστε ΟΛΟΥΣ με την ίδια κλίμακα η οποία όμως θα πρέπει να είναι τιμαριθμοποιημένη και να αναθεωρείται κατ’ έτος.
    Αυτό σημαίνει ΤΕΡΜΑ στις χαριστικές «ειδικές φορολογήσεις» ορισμένων επαγγελμάτων (εφοριακοί, βουλευτές, καλλιτέχνες κ.λπ.).
    5. Ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι κ.λπ.) καθώς και άλλοι (εκτός μισθωτών και συνταξιούχων) να υπόκεινται σε εντατικούς ελέγχους όταν δηλώνουν εισοδήματα προκλητικά χαμηλά (Κοινή λογική).
    6. Εάν υπάρχουν μισθωτοί που δηλώνουν εισοδήματα κάτω του ΚΑΟΑΔ, να ελέγχονται εξονυχιστικά οι εργοδότες τους.
    7. Σταματείστε να μιλάτε απρόσωπα (και βολικά) για «Δημόσιο Χρήμα». Μιλήστε για «Χρήματα των Φορολογούμενων» μήπως και κάποια μέρα συνειδητοποιήσουμε όλοι οτι αυτά τα χρήματα είναι δικά μας και όποιος δεν κόβει απόδειξη τα κλέβει από την τσέπη μας κι όχι από κάποιο απρόσωπο Κράτος!
    8. Παρέχετε στον Πολίτη Υγεία, Παιδεία και Δικαιοσύνη που να είναι αντάξιά του. Μιλάτε συνεχώς για την ευθύνη του Πολίτη. Ξεχνάτε όμως οτι η Πολιτεία έχει επίσης (υψηλή) ευθύνη έναντι του Πολίτη. Αυτό πρωτίστως σημαίνει Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ίση Μεταχείριση προς όλους, αρχής γενομένης από τα φορολογικά βάρη.

    Ευχαριστώ για την υπομονή σας και θερμά συγχαρητήρια για τον τρόπο που επιλέξατε να θέτετε τα σχέδιά σας σε δημόσια διαβούλευση με αυτόν τον τρόπο.

    Νομίζω οτι πρώτη φορά δουλεύει αυτό που λέμε «Συμμετοχική Δημοκρατία»!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:41 | Τάσος Παυλίδης

    Δυστυχώς υπάρχουν εργαζώμενοι (βλέπε μισθωτοι) χωρίς άλλα εισοδήματα που κάθε λίγο είναι τα θύματα των φορολογικών μεταρυθμίσεων.
    βρείτε τρόπο να ελέγξετε τους ελευθερους επαγγελματίες που δηλώνουν ελάχιστα.
    ενισχύστε αυτούς που πραγματικά παράγουν στην ελλάδα και φέρνουν εισόδημα (πρωτογενή τομέα και τουρισμό)

    προσωπικά νιώθω οτι αδικούμε χρόνια πληρώνοντας διατροφή για τέκνο απο προηγούμενο γάμο και δεν φαίνεται στην φορολογική μου δήλωση (μειώνοντας τον αναλογούντα φόρο) απο την άλλη είναι πρόσθετο εισόδημα της πρώην συζύγου που δεν φαίνεται στην δήλωση της. (της αποδείξεις φροντηστηριών της κρατάει για την μείωση του δικού της φορολογητέου εισοδήματος)

    για το θέμα τον αποδείξεων…κάντε συστηματικά ελέγχους…οταν το εισόδημα μου φτάνει για τα βασικά αγαθά μόνο αποδείξεις για γάλατα, απορρυπαντικά, δεη, οτε, κοινόχρηστα και κάυσιμα μπορώ να έχω.

    Καλή η προσπάθεια…ευχαριστώ για την ευκαιρία να εκθέσω τις σκέψεις μου…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:28 | Κωνσταντίνος Ταμπάκος

    Θα καταθέσω τμηματικά τις σκέψεις μου και τις προτάσεις μου.

    Θεωρώ ΑΔΥΝΑΤΟΝ μία κυβέρνηση να θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να μην μπορεί. Εκτός αν μιλάμε (ω μη γέννοιτο) για ανίκανους.

    Θεωρώ ΑΔΥΝΑΤΟΝ μία κυβέρνηση να θέλει να πείσει τον κόσμο να έχει φορολογική δυνείδηση και ταυτόχρονα να επιδίδεται σε μεγάλη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

    Απλά μέτρα για αρχή:

    1. Να ενισχυθεί σημαντικά το ΣΔΟΕ με προσωπικό από υποχρεωτικές μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες που πλεονάζουν και να εκπαιδευτούν πολύ καλά. Να αποκτήσουν συναίσθηση ότι η δουλειά αυτή είναι πολύ σημαντική για την εθνική οικονομία και κατ’ επέκταση για όλους μας.

    2. Κάθε μέρα και κάθε νύχτα να υπάρχουν στους δρόμους συνεργεία ελέγχων ΣΔΟΕ και να μοιράζουν πρόστιμα αν δεν κόβονται αποδείξεις και δεν κρατούνται παραστατικά αγορών και πωλήσεων.

    3. Τοποθέτηση ταμειακών μηχανών παντού (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.α.) και σύνδεσή τους online με το Υποργείο Οικονομικών.

    4. Αφορολόγητο στα 10000 Ε με ταυτόχρονη αφαίρεση όλων των ποσών απ’ το φορολογητέο εισόδημα που προκύπτουν από αποδείξεις εξόδων με αναγραφή του ΑΦΜ (ένδυση, υπόδηση, καύσιμα, ασφάλιστρα αυτοκινήτων και ζωής, φροντιστήρια, συνεργεία, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μάστοροι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.α.) και ένα ποσοστό 40% από αποδείξεις εξόδων χωρίς ΑΦΜ (καφέδες, ποτά, φαγητό, γήπεδα, συναυλίες, κέντρα διασκέδασης, Super Market κ.α.).

    5. Σταδιακή κλιμάκωση της φορολογίας εισοδήματος στα φορολογητέα εισοδήματα. Π.χ. Έστω Χ > 10000 το καθαρό φορολογητέο ποσό. Ο φόρος θα μπορεί να είναι (Χ/10000)% επί Χ με ανώτατο συντελεστή το 40%.

    Για παράδειγμα: Φορογητέο εισόδημα 15000 Ε θα φορολογηθεί με (15000/10000)% επί 15000 Ε = 1,5% επί 15000 Ε = 225 Ε

    Φορολογητέο εισόδημα 50000 Ε θα φορολογηθεί με (50000/10000)% επί 50000 Ε = 5% επί 50000 Ε = 2500 Ε

    και όλα τα φορολογητέα εισοδήματα άνω των 400000 Ε θα φορολογούνται όλα με 40%.

    6. Αποκλειστικά ηλεκτρονικά πρωτόκολλα με online σύνδεση με το Υπουργείο σε όλες τις εφορίες.

    7. Εφαρμογή του πόθεν έσχες αναδρομικά για την τελευταία εικοσαετία. Όσα περιουσιακά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν να δημεύονται υπέρ του δημοσίου.

    επανέρχομαι…

    Κωνσταντίνος Ταμπάκος
    μαθηματικός
    Τρίκαλα

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:32 | ΒΑΡΟΥΧΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ….ΠΡΑΓΜΑ ΣΠΑΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.ΩΣΤΟΣΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΟΦΟ ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΛΕΙΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ Ο ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ…ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΙΣΧΥΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΔΙ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ 25000Ε ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΜΟΝΟ….ΥΠΟΖΥΓΙΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ….