9) Ποιους από τους ισχύοντες φόρους στα ακίνητα θεωρείτε άδικους ή αναποτελεσματικούς; Γενικότερα ποιες αλλαγές θα προτείνατε στο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας;

Ποιους από τους ισχύοντες φόρους στα ακίνητα θεωρείτε άδικους ή αναποτελεσματικούς; Γενικότερα ποιες αλλαγές θα προτείνατε στο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας;

9) Ποιους από τους ισχύοντες φόρους στα ακίνητα θεωρείτε άδικους ή αναποτελεσματικούς; Γενικότερα ποιες αλλαγές θα προτείνατε στο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:13 | Βάρβας

    Φ.Α.Π. σε κάποιον που έχει την ψιλή κυριότητα, είναι αδικος, διότι ουτε εισόδημα έχει, αλλά ούτε μπορεί να το πουλήσει για να απαλλαγεί.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 23:44 | Γιώργος

    Τα εισοδήματα που προκύπτουν από τα ακίνητα (ενοίκια κτλ.) πρέπει να φορολογούνται όπως και όλα τα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος, ανεξαρτήτως πηγής, στα πλαίσια του φόρου εισοδήματος με μια ενιαία κλίμακα για ολους.

    Συνεπώς ο συμπληρωματικός φόρος επί των μισθωμάτων πρέπει να καταργηθεί γιατί αντιμετωπίζει τους φορολογούμενους σε συνάρτηση με την πηγή του εισοδήματός τους δηλαδή άνισα.

    Για ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ και Φόρους Κληρονομιάς και Γονικής Παροχής έχω τοποθετηθεί στις σχετικές ερωτήσεις.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:30 | K.A.

    Φοροι, φοροι, φοροι…και που πανε τα λεφτα μας? Σε μισθους βουλευτων και δικαστων, σε αμοιβες των συμβουλων τους, σε προσληψεις της εκλογικης τους πελατειαςμε συμβασεις ορισμενου χρονου, ενω δεν εχουν που να τους βαλουν να καθησουν, και σε κατασπαταληση του δημοσιου χρηματος προς οφελος της κλικας. Και τι κερδιζουμε εμεις αν δεν ανηκουμε σε καποια απο τις παραπανω κατηγοριες? Τιποτα, απολυτως! Και μη μου πειτε οτι εχουμε κανενα σοβαρο κρατος προνοιας. Ουτε κατα διανοια!!
    Γιατι λοιπον οι απλοι πολιτες να πληρωνουμε φορους περα απο το εισοδημα μας? Αφου ακομα και αυτοι πανε χαμενοι ή σε τσεπες αλλων. Σε εμας παντως δεν γυριζουν!
    Ή μηπως ειμαστε πλουσιοι με 1000 ευρω το μηνα και ενα ακινητο, που μας μεταβιβασαν μετα δυσκολιας οι γονεις μας και το οποιο δεν μας αποφερει εσοδα (π.χ. ενοικιο)? Τι να πω, φορολογηστε εσεις την κατοχη του και μονο, να το πουλησουμε μετα εμεις γιατι θα μας ειναι δυσβασταχτο να το κρατησουμε και ας μεινουμε με τα 1000 ευρω. Ωραια εισοδηματικη πολιτικη!Και ακομα καλυτερη αναπτυξιακη!Ετσι θα βγουμε απο την υφεση???

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:58 | Κωστας

    Θεσσαλονίκη:«Μαύρη τρύπα» 500 εκατ. ευρώ
    Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010 01:05

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=20224

    «…Οπως υποστηρίζουν επαγγελματίες της κτηματαγοράς, σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η πτωτική πορεία των αγοραπωλησιών ακινήτων, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι ν’ απορροφηθεί το μεγάλο στοκ σε αδιάθετα ακίνητα, αφού μόνο τα νεόδμητα στο νομό Θεσσαλονίκης υπολογίζονται σε περίπου 30.000…»

    Σκεφτεστε να ανεβασετε τις αντικειμενικες (κατ’εμε καλα θα κανετε) αλλα αν βαλετε τωρα και ενα ΦΜΑΠ σε αυτα τα ακινητα να ξεκανετε την αγορα ακινητου με τη μια .. !

    Τα ακινητα πρεπει να φορολογουνται ΜΙΑ φορα και μονο κατα τη πωληση/μεταβιβαση τους. Οχι καθε χρονο. Τελεία! Δε τα νοικιαζουμε απο το κρατος κυριοι – Τα αγορασαμε με τον ιδρωτα μας και πληρωσαμε και φορο γιαυτο ηδη.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:54 | panagiotis

    αντικειμενική αξία και εμπορική να είναι το ίδιο. η εμπορική αξία δεν μπορεί να καθορίζεται απο μη αντικειμενικούς όρους. πχ.κάπoιος ήθελε ένα δανειο και αυθαίρετα αξιολόγησε ένα χωράφι στο χωριό του με υπερβολικό τίμημα. αποτέλεσμα όλα τα χωράφια του χωριού να ακολουθούν αυτή την αναφορά. φανταστεί το, 50 στρέμματα στην Πίνδο άγονα παρατημένα να έχουν μεγαλύτερη αξία από ένα στρέμμα στη Μύκονο.
    το ίδιο ισχύει και για τις κατοικίες. πχ σπίτι στον Πλαταμώνα Πιερίας 100τμ δεν είναι το ίδιο με σπίτι100τμ στον Κορινό Πιερίας κλπ
    να καθορίσει το κράτος τις ζώνες εμπορικότητας και αυτές να μην αλλάζουν παρά μόνο για πολύ σοβαρούς λόγους.
    ακίνητο εκτός σχεδίου στη Σαντορίνη δεν μπορεί να αξιολογείται το ιδιο με ένα ακίνητο εκτός σχεδίου στη Φολέγανδρο ή στο Καρπενήσι. να καθοριστούν ζώνες εμπορικότητας με συγκεκριμμένα κριτήρια, ζώνες τουριστικής ανάπτυξης, ζώνες οικιστικού ενδιαφέροντος παραμεθορίων και δυσπρόσιτωνπεριοχών με επιπλέον κίνητρα, ζωνες αγροτικής ανάπτυξης , βιομηχνικής αναπτυξης , ζωνες φυσικού καλους με περιορισμένες δρασεις οικιστικής ανάπτυξης κ.α.
    να σταματήσει το χτίσιμο κοντά στις παραλίες (τουλάχιστον 100μ)και να στατήσει το νοικιασμα της …άμμου, όχι άλλο πλαστικό και ομπρέλα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:04 | ΝΙΚΟΣ ΑΘ.ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

    Με την δεδομένη αλλά και εν πολλοίς δίκαιη επαναφορά του φόρου κληρο- νομιάς,των γονικών παροχών,και του ΦΜΑΠ,είναι όντως επιβεβλημένη η αύ-
    ξηση και των αφορολόγητων ορίων.Τα αφορολόγητα όρια θα πρέπει να ανέλ-
    θουν στην Α κατηγορία στα 200.000 Ευρώ ενώ στη Β κατηγορία 50.000 Ευρώ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 19:27 | ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Για όλα τα ακίνητα (κτίσματα και οικόπεδα), θα έπρεπε να υπάρχει μια προοδευτική φορολογία κατοχής τους από τον ιδιοκτήτη, ανάλογα με την αντικειμενική τους αξία και όχι βάσει των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειάς τους. Θα πρέπει να υπάρχει και διαχωρισμός της χρήσης των ακινήτων σε αυτά που αποφέρουν έσοδα για τον ιδιοκτήτη τους και σε αυτά που απλώς υπάρχουν, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά (αποθήκες και εγκατελειμένα κτίρια σε αστικές και αγροτικές περιοχές, κτλ), αν αυτό είναι δυνατόν.

    Επίσης, θα έπρεπε να φορολογείται και η αγορά των ακινήτων (κτισμάτων κμαι οικοπέδων), με προοδευτικούς συντελεστές, εξαιρώντας μόνο την απόκτηση πρώτης κατοικίας (και αυτή μέχρι ένα όριο αντικειμενικής αξίας).

    Τέλος, θα πρέπει να φορολογείται και το έσοδο του ενοικίου (τεκμαρτού ή πραγματικού) που αποκομίζει κάποιος από ένα ακίνητο (φυσικό και νομικό πρόσωπο), συνυπολογιζόμενο σε όλα τα υπόλοιπα εισοδήματά του και όχι υπολογιζόμενο με αυτοτελή φορολόγηση.

    Όλοι οι υπόλοιποι φόροι και όλα τα υπόλοιπα τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα, θα έπρεπε να καταργηθούν.

    Ευχαριστώ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:11 | BΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Η διόγκωση της οικοδομής δραστηριότητας δεν δημιουργεί πλούτο για την Χώρα, αν λάβει κανείς υπόψη και το ότι απειροελάχιστο είναι το ποσοστό αγοράς από ξένους κατοίκους. Συνεπώς δεν πρέπει να δίνονται φορολογικά κίνητρα στην οικοδομική δραστηριότητα, αλλά (μαζί με λοιπά κίνητρα και δράσεις) στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και ανταγωνιστικών για εξαγωγές, έτσι ώστε να δημιουργείται πλούτος για τη Χώρα.
    Επιπλέον, η ακίνητη περιουσία είναι το «αποκούμπι» της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής. 500 χιλ. ευρώ είναι σαφώς μια ακίνητη περιουσία που θα πρέπει να φορολογείται, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Ή ΟΧΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (τότε θα φορολογείται επιπλέον). Σημειωτέον, στην πλουσιότερη Ευρώπη, φορολογούνται περιουσίες χαμηλότερου ύψους. Δεν μπορείς να δηλώνεις εισόδημα 10 χιλ. και ακίνητη περιουσία 500 χιλ.!! Επιτέλους, πρέπει να επιδιωχθεί πολύ μεγαλύτερη φορολόγηση στις παρασιτικές δραστηριότητες και όχι στο εισόδημα από εργασία, το οποίο εξάλλου δεν μπορεί να αποκρυφτεί.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 17:40 | Σταματάς Νικόλαος

    Για να είναι δυνατή η επιβολή οποιουδήποτε επιπλέον φόρου στα ακίνητα πρέπει πρώτα να καταργηθεί ο συσχετισμός της αξίας του ακινήτου με το σύστημα αμοιβών ( δικηγόρων,συμβολαιογράφων,μεσιτών) και οι υπερ τρίτων εισφορές.

    Το αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας πρέπει να ισχύει με βάση τα τετραγωνικά, την αξία και τα μέλη της οικογένειας (σε συνδιασμό).

    Να λαμβάνεται υπ΄όψιν αν το ακίνητο είναι υπό εκμετάλευση ή όχι.

    Το σύστημα των αντικειμενικών αξιών ήταν, είναι και πιστεύω θα παραμήνει το τέλειο εργαλείο της αποφυγής της σχετικής αμαρτολής δοσοληψίας εφοριακών – πολιτών. Αυτός ήταν και ο λόγος της θεσμοθέτη-σής του. Κακώς στη συνέχεια έγινε η βάση για άσχετους συσχετισμούς με αμοιβές και οι υπερ τρίτων εισφορές.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:50 | Δ. Κουκοδημος

    Κυρίες και Κύριοι,

    να καταργηθεί ο ΕΤΑΚ για ιδιώτες και τις επιχειρήσεις και να επανέλθει ο φόρος μεγ. ακίνητης περιουσίας με αποδεκτό αφορολόγητο όριο.

    Επίσης θα πρέπει να εξαιρεθούν από το φόρο (ή να φορολογούνται με πολύ χαμηλό συντελεστή) οι παραγωγικές εγκαταστάσεις των εμπορικών και βιοτεχνικών/βιομηχανικών επιχειρήσεων που είναι η παραγωγή του όποιου πλούτου της χώρας.

    Δεν είναι δυνατόν εδώ και δεκαετίες ή Ελλάδα να έχει διαγραφεί ασυζητητεί ως χωρα παραγωγικής επένδυσης από τους ξένους ή οι ελληνικές επιχειρήσεις να φεύγουν άρον-άρον προς άλλες επιχειρηματικά φιλόξενες χώρες ή ‘αλλες να κλείνουν διότι είναι ζημιογώνες και οι κυβερνήσεις να μην κάνουν κάτι για να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση . Ο ΕΤΑΚ όπως ισχύει σήμερα είναι ένα επιπλέον μαχαίρι στην καρδιά του από πολλές πλευρές ασθενούς παραγωγικού ιστού της χώρας και πρέπει να αλλάξει τάχυστα, ‘οταν μάλλιστα είναι και ασύνδετος με την φοροδοτική ικανότητα της επιχείρησης.
    Είναι φύση αδύνατον οι οργανωμένες επιχειρήσεις να αντέξουν το μεγάλο αυτό φορολογικό φορτίο που τις επισύρρει το ελληνικό κράτος λόγω της εκτεταμμένης φοροδιαφυγής σε πολλούς τομείς αλλά και της σπατάλης/διαφθοράς στον δήμοσιο τομέα . Εάν συνεχιστεί αυτή η στρέβλωση μπορώ να πώ με βεβαιότητα ότι δεν είδαμε ακόμη τα χειρότερα.

    Χωρίς στοιχειώδη φορολογική δικαιοσύνη και πάταξη της σπατάλης/διαφθοράς δεν υπάρχει καλύτερο μέλλον.

    Με χαιρετισμούς

    Δ. Κουκοδήμος

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:11 | Πέτρος Ν.

    Καλησπέρα και καλή χρονία,

    Θεωρώ ότι το αφορολόγητο για πρώτη κατοικία θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο για πολύτεκνους από ό,τι για τους υπόλοιπους, έστω και αν αυτό καθορίζεται με βάση την αξία του ακινήτου και όχι το εμβαδό. Είναι δεδομένο ότι ένας πολύτεκνος με 4 παιδία χρειάζεται μεγαλύτερο σπίτι και άρα πιο ακριβό από έναν άγαμο ή έγγαμο με ένα παιδί.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:51 | Υποψιασμένος Υπήκοος

    Επειδή δεν με πείθει η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ των ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ
    Προτείνω, σε περίπτωση διαφωνίας του ΠΟΛΙΤΗ, το ΚΡΑΤΟΣ να ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ το ΑΚΙΝΗΤΟ σε αυτή την τιμή που το ίδιο έχει καθορίσει. Έτσι δεν θα υπάρχουν παραπονούμενοι πολίτες και το κράτος θα κερδίσει από την διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής και αγοραίας αξίας του ακινήτου.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:35 | Γιάννης

    Εαν αυξηθούν οι φόροι κληρονομιάς πρέπει αυτόματα να πέσουν τα έξοδα του δικηγόρου, στο ταμείο νομικών , που είναι πολλά και άδικα, διότι δεν υπάρχει καμμία νομική κάλυψη, του υποθηκοφυλακίου και του συμβολαιογράφου.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:16 | Γιάννης

    Πρέπει τα έξοδα στο συμβολαιογράφο, νομικό ταμείο, κλπ να μπαίνουν στο σύνολο των αποδείξεων. Δεν μπαίνουν όμως. Τόσα χρήματα δίνουμε για ταμεία που δεν μας προσφέρουν καμμία υπηρεσία. Να μην μπαίνει στο τέλος ούτε στην συγκέντωση αποδείξεων.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:02 | Βασίλειος Λουζιώτης

    Δεν είμαι βέβαιος ότι ξέρω όλους τους φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα… Είναι τόσοι πολλοί…!

    Δύο σχόλια μόνο¨

    1. Χρειάζεται σταθερότητα. Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να έχουμε κάτι καινούργιο. Η αλλαγή των ορίων, των συντελεστών, των προθεσμιών, των διαδικασιών δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα. Το κράτος αποδεικνύεται ανίκανο να σχεδιάσει, να προγραμματίσει και να εφαρμόσει, και αυτό κάνει και όλους εμάς το ίδιο ανίκανους να σχεδιάσουμε το μέλλον και τις ενέργειές μας. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, τη μία χρονιά να απαλάσσεται κάποιος που έχει σπίτι 200 τ.μ. και την άλλη χρονιά ξαφνικά να θεωρείτα ‘πλούσιος’ και να πληρώνει νέο φόρο, χωρίς να έχει αλλάξει η οικονομική του κατάσταση.

    2. Τα έξοδα και οι διαδικασίες που σχετίζονται με την αγοραπωλησία ακινήτων είναι απαράδεκτα. Αμοιβές δικηγόρων (γιατί είναι υποχρεωτική η παρουσία τους;) και συμβολαιγράφων που είναι ανάλογες με την αξία του ακινήτου (γιατί; έχουν μεγαλύτερο κόπο;). Είναι επίσης ιδιαίτερα υψηλές. Αποτελούν άλλο ένα παράδειγμα όπου μια οργανωμένη ομάδα επιβάλλει τη χρήση των ‘υπηρεσιών’ της και τις τιμές των υπηρεσιών. Όλοι ξέρουμε ότι πολύ συχνά ΕΙΣΠΡΆΤΤΟΝΤΑΙ ΑΜΟΙΒΈς ΔΙΚΗΓΌΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΊΣΤΑΝΤΑΙ ΚΑΘΌΛΟΥ, απλά εισπράττουν τα χρήματα. Τι υπηρεσίες προσφέρουν;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 09:57 | Πάνος

    Στον νέο ΦΜΑΠ, αλλά και γενικά σε κάθε φόρο που επιρρίπτεται επί των ακινήτων πρέπει να συμπεριληφθούν και τα εκτός σχεδίου ακίνητα. Είναι απαράδεκτο (και ενδεχομένως συνταγματικά ελεγκτέο) να εξαιρούνται βίλες εκαντοντάδων τετραγωνικών επειδή είναι κτισμένες σε εκτός σχεδίου αγροκτήματα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 00:16 | ΜΙΧΑΛΗΣ Σ

    Αξιότιμε υπουργέ,

    Η φορολογία
    α)ενός ακινήτου που δεν αποφέρει εισόδημα γιατί δεν μπορεί να το ενοικιάσει κάποιος, δεν έχει χρήματα να το επισκευάσει αλλά ακόμη και αν το έχει κενό για μελλοντική χρήση από τα παιδιά του είναι άδικη.
    β)φορολογείται και ο γονιός σαν επικαρπωτής και το παιδί που έχει την ψιλή κυριότητα π.χ. με το ΕΤΑΚ είναι άδικη αυτή η φορολογία.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:02 | Γιάννης Κόλλιας

    Το όλο σύστημα φορολογήσεως της ακίνητης περιουσίας στην χώρα μας εάν ο φορολογούμενος είναι ειλικρινής είναι ήδη επαχθές και δυσβάστακτο. Ερώτημα: Οι φορολογούμενοι που πλήρωναν τον υψηλότερο ΦΜΑΠ ήταν οι ίδιοι με τους ιδιοκτήτες πολυτελών σκαφών ή των πολυτελέστερων κατοικιών? Απ΄ότι γνωρίζουμε όχι. Το μεγαλύτερο φόρο ΦΜΑΠ πληρώνει η μεσαία και η μεγαλομεσαία τάξη ενώ οι μεγαλοαστική τάξη έχει μεταβιβάσει τα ακίνητα της σε εταιρείες. Επίσης δύο κίνδυνοι: α) Μεγάλης και παρατεταμένης πτώσεως στην οικοδομική δραστηριότητα, με πολλές παράπλευρες συνέπειες, β) υψηλού πολιτικού κόστους, διότι είναι πολλοί οι κάτοχοι των ακινήτων.
    Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υποκύψει το Υπουργείο στην λαϊκίστικη και εύκολη της επιβολής δυσβάστακτων φόρων κατοχής ακινήτων, αλλά στην δίκαιη αναμόρφωση και κατανομή των ήδη υπαρχόντων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων.Οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να αυξηθούν σημαντικά με ταυτόχρονη μείωση του ΦΜΑ, για τον ελεγχο του πόθεν έσχες. Επίσης τα τέλη υπέρ τρίτων που βαρύνουν όχι μόνο τα ακίνητα αλλά και το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητος δίκαιο και αποτελεσματικό θα είναι να αναθεωρηθούν.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:56 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Το συνολικό σύστημα φορολόγησης των ακινήτων με βάση την «αξία» τους είναι εντελώς άδικο και στην πραγματικότητα σε βάρος των λιγότερο προνομιούχων, που μπορεί να βρεθούν σε αδυναμία εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων και να αναγκαστούν να εκποιήσουν ακίνητα γι’ αυτό. Γιατί η υποτιθέμενη «αξία» των ακινήτων είναι ένα μέγεθος εντελώς θεωρητικό, που μόνο σε περίπτωση πώλησης μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί. Ειδικά όταν μιλάμε για ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα, όπως τα ιδιοκατοικούμενα ή τα οικόπεδα, αποτελεί καθαρό λαϊκισμό η φορολόγησή τους, από τη στιγμή που μπορεί ο ιδιοκτήτης να μην έχει τη δυνατότητα να πληρώνει αυτούς τους φόρους.
    Υπάρχει περίπτωση στο οικογενειακό μου περιβάλλον όπου η ιδιοκτήτρια μονοκατοικίας σε οικόπεδο ενός στρέμματος στη Γλυφάδα, μισθωτή και χήρα με τρία ανήλικα παιδιά, πρέπει να πληρώνει φόρο «μεγάλης ακίνητης περιουσίας», τη στιγμή που πρόκειται για το πατρικό της σπίτι, ηλικίας άνω των 40 ετών, που χτίστηκε σε οικόπεδο που αγοράστηκε όταν ακόμα δεν υπήρχε καν δρόμος για να φτάσει κανείς στη Γλυφάδα. Το κράτος που με την πολιτική του επέτρεψε την κερδοσκοπία στη γη, έρχεται τώρα και ζητάει φόρους για γη που αγοράστηκε πάμφθηνα με στόχο τη στέγαση της οικογένειας. Και βάζει τον ιδιοκτήτη μπροστά στο δίλημμα να πληρώνει υπέρογκους φόρους αν και δεν έχει υψηλό εισόδημα ή να αναγκαστεί να πουλήσει το σπίτι του.
    Η φορολόγηση των ακινήτων έπρεπε να βασίζεται στις υπεραξίες που κερδίζει κανείς από την πώληση σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με την τιμή αγοράς, ή από το εισόδημα που αποκτά από την εκμετάλλευση ακινήτων. Τα ακίνητα που δεν αποφέρουν το παραμικρό εισόδημα έχουν αποκτηθεί με χρήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί και μάλιστα δύο φορές (μία κατά την απόκτηση του σχετικού εισοδήματος και δεύτερη με την πληρωμή του φόρου μεταβίβασης κατά την αγορά), πληρώνουν επιπλέον φόρους στους ΟΤΑ,γι’ αυτό και είναι άδικη η επιπλέον φορολόγησή τους. Όταν πωλούνται ή αξιοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο, πρέπει να φορολογείται το κέρδος που αποφέρουν, αποπληθωρισμένο.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:56 | λεων πραος

    Κυριε Υπουργε,
    Σημερα 3.1.2010 ο τυπος,και μαλιστα ο σοβαρος,αναφερει οτι επικειται
    ιλιγγιωδης αυξηση αντικειμενικων αξιων με μειωση ομως του φορου μεταβιβασης απο 11% στο μισο περιπου,για να «πιασετε» την ειδεχθη,οχι μονο απο πλευρας φοροδιαφυγης αλλα και life style-πουρο,μερτσεντες,σκυλαδικα κτλ-…..προλεταριακη ταξη των κατασκευαστων/εργολαβων(εισπραττουν αγοραια-δηλωνουν αντικειμενικη).
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ.ΟΜΩΣ
    1.Γιατι δεν τους κανετε ενα ελεγχο ποθεν εσχες τουλαχιστον των 10 τελευταιων ετων?(ακινητα,καταθεσεις,επενδυτικα σε τραπεζες ,εμβασματα
    προς το εξωτερικο)να δειτε τι θα βγει και ποσα θα εισπραξετε(ξεσκιστε τους για να εχουμε εμεις τα υποζυγια μια καποια αισθηση δικαιου και οχι αμνηστευσης του παρελθοντος του προκλητικου,χυδαιου και φρενηρους πλουτισμου)
    2.Η αυξηση των αντικειμενικων αξιων θα ειναι αδικη και σκληρη αν δεν συνοδευτει απο την δραστικη μειωση των απαραδεκτων ποσοστων για συμβολαιογραφο(1%),ταμειο νομικων(0,775%),υποθηκοφυλακειο(0,775%)που ειδικα για τις 2 πρωτες περιπτωσεις ειναι τσαμπα λεφτα πλουτισμου και
    αφαιμαξης.Απευλεθερωστε το επαγγελμα του συμβολαιογραφου και αφηστε την αμοιβη του να διαμορφωνεται στην συβολαιογραφικη αγορα.
    3.Περιμενουμε τα αποτελεσματα με γιατρους κολωνακιου και συναφη επαγγελματα λιμοκτονουντων.Αν δεν δουμε προστιμα,προσαυξησεις κτλ που
    να επιστρεφουν στο δημοσιο μεγαλο τμημα της ελεεινης, λογω χυδαιας και
    προκλητικης φοροδιαφυγης,περιουσιας,ηθικα και ουσιαστικα μηδεν αποτελεσμα.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:37 | Διονύσης

    Η γονική παροχή (όπως και οποιαδήποτε συναλλαγή μεταξύ Α’ βαθμού συγγενείας) δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Είναι μόνο εισπρακτικού χαρακτήρα, άδικο φορολογικό μέτρο. Το κράτος και η οικονομία πρέπει να γίνει πρώτα δίκαιη προς τους πολίτες και μετά να ζητήσει ότι θέλει. Ο Έλληνας «κλέβει» την εφορεία και το κράτος γιατί πρώτο αυτό κλέβει από αυτόν. Δεν μπορεί να μου εγείρει ηθικά θέματα ο υπουργός όταν το υπουργείο του είναι το πλέων ανήθικο!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:03 | ΧΑΡΗΣ ΜΠΡΙΛΑΚΗΣ

    Μία μεταβίβαση ακινήτου επιβαρύνεται από ιδαίτερα επαχθείς φόρους και αμοιβές – υπέρ τρίτων – υπέρ προστατευομένων, αλλά κυρίως υπέρ του Δημοσίου.
    Με δεδομένο και το ότι σε πολλές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες προσεγγίζουν ή έχουν υπερβεί τις πραγματικές:
    – Σε ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, δε θα ήταν δίκαιο να ελαττωθεί αντίστοιχα ο φόρος μεταβίβασης? (πού αλλού επιβαρύνεται το ακίνητο με 10-11%)
    – Οι αμοιβές των συμβολαιογράφων? Θα παραμείνουν ως έχουν? Τι προβλέπεται για τα προστατευόμενα επαγγέλματα?
    – Τουλάχιστον η δικηγορική αμοιβή προστατεύει τα συμφέροντα του πελάτη και η κατοχυρωμένη αμοιβή ως ποσοστό είναι πιο λογική από του συμβολαιογράφου, άσχετα αν η αγορά την ανεβάζει και αυτή στο 1% κατά μέσο όρο
    – Μεσίτες: ποιο το κίνητρο για να είναι φανερές οι αμοιβές τους? Η επιβάρυνση κατά 19% με όφελος 16% στην καλύτερη περίπτωση? Δεν είναι λίγο ακριβό το 2% επί της αξίας του ακινήτου για μία πληροφορία? Με ποια λογική έχει κατοχυρωθεί αυτό το ποσοστό?

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:08 | παναγής Μουρελάτος του φωτίου

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ ΑΠΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΛΛΑ …ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ…ΤΟ ΠΟΤΕ ΠΗΡΕΣ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΩΣ 25.000 ΕΥΡΩ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Η ΚΑΙ 25-40 .000 ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑ 2 , 3 Κ ΑΝΩ ΠΑΙΔΙΑ (ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ), ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ 100% ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ Ο Λ Α ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ…ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΠΟΤΕ ΣΥΝΑΦΘΗΚΑΝ.!!!!!! ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΑΥΤΟΙ Π ΟΥ ΟΝΤΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ !!!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:22 | ΤΡΙΚΟΙΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ / ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΗΜΕΡΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
    ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ
    ΚΑΘΕ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:42 | Χρήστος Σαγώνας

    Θεωρώ άδικο να μη δικαιούμαι την απαλλαγή του φόρου πρώτης κατοικίας, επειδή έχω στο όνομά μου ένα οικόπεδο 215 τ.μ. σε άλλο νομό από αυτόν που μένω και θέλω να αγοράσω σπίτι! Είμαι παντρεμένος με ένα παιδί.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:48 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΕΡΓΙΟΥ

    Μεγάλες εκτάσεις, παλιοί βοσκότοποι, βουνά, ακρωτήρια ολόκληρα αποτελούν περιουσιακά στοιχεία οικογενειών και άλλων φυσικών προσώπων. Κατοικώ σ’ ένα νησί όπου το φαινόμενο είναι έντονο. Επίσης και σε άλλα νησιά είναι εξίσου έντονο το φαινόμενο. Πολλές φορές έργα δημοσίου συμφέτοντος γίνονται αιτίες συρράξεων εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Δεν εισέρχομαι στο ιδιοκτησιακό ζήτημα, δεν εισέρχομαι στην επιβολή κτηματολογίου σε κάθε γωνιά της χώρας. Προφανώς είναι αντικείμενο άλλου νομοσχεδίου. Όμως η φορολόγηση όλων αυτών των ιδιοκτησιών σε ετήσια βάση και αναδρομικά, θα μπορούσε να ήταν μια καλή αρχή και για να κατοχύρωση αυτών των ιδιοκτησιών από τους συμπατριώτες μας και για την δικαιότερη αντιμετώπιση όλων των πολιτών.
    Σήμερα, η μόνη πιθανή φορολογική υποχρέωση γι’ αυτές τις περιπτώσεις επέρχεται τη στιγμή της μεταβίβασης ή της κληρονομιάς. Φανταστείτε τον μεροκαματιάρη, λίγο αγράμματο και λίγο πονηρό συμπατριώτη μας να προσέρχεται σε δημόσια αρχή και υπηρεσία που βρίσκεται σε άλλο νησί, για να ρυθμίσει τον φόρο κληρονομιάς και τις οικονομικές υποχρεώσεις του έναντι του κράτους για να μεταβιβάσει τα χιλιάδες στρέμματα του.Κύρια πηγή διαφθοράς, συναλλαγής και εγκληματικού πλουτισμού. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δακτυλάκι μας.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 08:55 | Σεραφειμ Τομαρας

    Για την θεσπιση μετρου ως αφορολογητου ειτε για αγορα πρωτης κατοικιας ειτε για την φορολογηση τους το αφορολογητο οριο και με τις παρουσες οικονομικες συνθηκες δεν θα πρπει να ειναι μεγαλυτερο των 150.0000 ευρω

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 02:28 | Νικος Κ

    Αγαπητοί κύριοι,

    ότι και να αποφασίσετε, να δεσμευτείτε για το βάθος του χρόνου που θα ισχύουν τα μέτρα.
    Κάθε χρόνο και έχουμε κάτι νέο!
    Προσωπικά, θέλω να αποκτήσω σπίτι και κάθε χρόνο το αναβάλλω γιατί δεν ξέρω τι θα μας ξημερώσει.

    Ας μη ξεχνάτε, ότι η ανάπτυξη στην οικονομια εδώ και χρόνια, έρχεται και από την οικοδομή! Ποιος θα χτίσει τώρα? Γιατί να επενδύσει σε ακίνητα – και εμείς που μένουμε σε ενοίκιο από που θα νοικιάσουμε, αφού δεν αξίζει το κόπο κανείς να κάνει την επένδυση για τόσο χαμηλές αποδόσεις?

    Το ακίνητο είναι 2 πράγματα: επένδυση και ανάγκη.
    Πρέπει να μας εξασφαλίσετε ένα ελάχιστο (την ανάγκη για το βασικό μας σπίτι).

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:51 | ΕΠΑΜ.-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΡΟΒΛΗΜΑ: TA ΑΝΟΙΚΙΑΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
    1-Πνήγουν την επιχειρηματικότητα/το επιχειρείν
    2-Στερούν από το κράτος έσοδα
    3-Δημιουργούν προβλήματα στην χρηστή διαχείρηση της πολυκατοικίας ή
    στη γειτονιά όταν πρόκειται για μονοκατοικία.

    Πηγή του προβλήματος:
    -Πολλοί κληρονόμοι που δεν συμφωνούν(πολλές φορές ‘Ελληνες κάτοικοι εξωτερικού,άγνωστοι)
    -Πείσμονες ιδιοκτήτες που ενώ πολλά χρόνια ζητούν τιμή πάνω από την αγοραία και δεν το επιτυγχάνουν, επιλέγουν να το κρατούν άδειο.
    -οργανισμοί, Μη κερδοσκοπικές εταιρίες των οποίων τα διοικητικά συμβούλια αδρανούν.

    Λύση του προβλήματος:

    -Αντικειμενικός προσδιορισμός ελάχιστου ενοικείου.
    Όχι ώς εισπρακτικός, φορομπιχτικός μηχανισμός αλλά ως κίνητρο-όσο πιο τσουχτερό γίνεται- για αποτελμάτωση της αγοράς ακινήτων.
    Το κράτος θα αυξήσει τα έσοδα του ενισχύοντας το επιχειρείν.
    Νεα φορολογικά έσοδα από:
    -Περισσότερα ενοικιασμένα κτίρια/διαμερίσματα
    -Προσέλκυση νέων επιχειρήσεων
    -Μείωση ανεργείας
    Στην Έλλάδα είναι ιδιαίτερα εύκολο να εφαρμοστεί, διότι υπάρχει όλη
    η υποδομή του συστήματος προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών. Επίσης, θα εκλείψει το φαινόμενο των εγκαταλελημέων κτιρίων στο κέντρο.
    Ευχαριστώ,
    Πάνος Γιαννακόπουλος
    6932 319119

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:56 | Παπαϊωάννου Πέτρος

    Είμαι συνταξιούχος και παράλληλα σπουδάζω φοιτητή στην επαρχία.Εχω μια κύρια κατοικία 95τμ 30 ετων στην Αθήνα , μια κατοικία πατρική περιουσία της γυναίκας μου στην επαρχία επίσης 30 ετων και ένα πατρικό σπίτι στο χωριό πολύ παλαιό και ακατοίκητο κοινό και αδιαίρετο με τον αδελφό μου. Παράλληλα με αυτά έχω 3 οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως τα οποία όμως δεν είναι εκμεταλευσιμα και δεν εισπρατω από αυτά ουτε ενα ευρω.
    Γι’αυτη μου την περιουσία καλούμαι να πληρώσω φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας , τη στιγμή που αδυνατώ να μεταβιβάσω μερος αυτης στα παιδιά μου λόγω συμβολαιογραφικών αλλα και φορολογικών εξόδων.
    Γιατί να είμαι εξαναγκασμένος να πουλήσω κάτι για να καλύψω τα έξοδα των φόρων που μου προκύπτουν εφόσων δεν έχω έσοδα από τίποτα από αυτά.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:30 | geor terz

    Καλησπέρα κύριε υπουργέ,

    Ένας νέος φόρος – ακίνητης περιουσίας – επιβλήθηκε πέρυσι από την Ν.Δ.
    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ , ο Γ. Παπανδρέου, εσείς, μας είχατε υποσχεθεί προεκλογικά και μάλιστα ήταν μια από τις σημαίες σας πως θα καταργηθεί το Ε.ΤΑ.Κ. και θα επανέλθει ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σταδιακά αυτή η υπόσχεση άρχισε να ξεθωριάζει. Τώρα ακούμε για αύξηση των αντικειμενικών αξιών, πρόσθεση των αγροτεμαχίων κλπ. Μα εάν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και το αφορολόγητο όριο από τις 200.000 ευρώ της Ν.Δ. γίνει 400.000 από το ΠΑ.ΣΟ.Κ, δε μιλάμε πλέον για κατάργηση του Ε.ΤΑ.Κ. αλλά απλά μιλάμε για άλλη μια μεγάλη κοροϊδία.
    Εγώ είμαι από τα παλαιότερα μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά πλέον δεν αντέχω άλλο την κοροϊδία. Φτάνει πια με αυτό το κράτος ληστή. Δεν μπορείτε να περιπαίζεται τον κόσμο. Προσέξτε γιατί ο λαός δεν είναι πλέον φανατικός όπως παλαιότερα. Τιμωρεί. Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να μην ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει και όλα να αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Έχουμε συνηθίσει και τη κοροϊδία μπροστά στα μάτια μας. Έχουμε συνηθίσει το ότι κανένας φόρος δεν είναι ανταποδοτικός. Όπως ο κ. Παπανδρέου, όπως και εσείς έτσι και εγώ έχουμε ζήσει και σπουδάσει στο εξωτερικό και »δυστυχώς» ξέρουμε πως λειτουργούν τα σοβαρά κράτη.
    Λοιπόν τηρείστε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Τουλάχιστον όχι όλες, αλλά τις προεκλογικές »σημαίες» της καμπάνιας σας.

    Ευχαριστώ

  • Είναι γνωστή η φοροδιαφυγή που συντελείται στις μεταβιβάσεις ακινήτων, όταν δηλώνεται η αντικειμενική αξία, ενώ η εμπορική αξία φτάνει στο 80 – και 100% της αντικειμενικής. Το τραγελαφικό είναι ότι ο φόρος και η αμοιβή του Συμβολαιογράφου υπολογίζονται στην αντικειμενική, ενώ η αμοιβή του Δικηγόρου στην εμπορική. Έχουμε λοιπόν φοροδιαφυγή του αγοραστή, του εργολάβου – πωλητή και του Δικηγόρου. Σ΄ αυτή την μη σύννομη συναλλαγή είναι συμμέτοχες και οι τράπεζες που δίνουν δάνεια για αγορά στην αντικειμενική αξία και ως «επισκευαστικό» τα μαύρα, τα οποία παίρνει ο εργολάβος – πωλητής αφορολόγητα.
    Προτείνω αύξηση των αντικειμενικών, από 80 – 100% και μείωση του συντελεστή φορολόγησης στο 50%. Με αυτό τον τρόπο, ενώ δεν θα αυξηθεί η επιβάρυνση των αγοραστών, θα συλληφθεί η φοροδιαφυγή των άλλων παραγόντων.
    Σε ότι αφορά τις τράπεζες, τα στεγαστικά δάνεια να διαχωριστούν από τα επισκευαστικά και να μην εγκρίνονται στο ίδιο πακέτο. Δηλαδή να χρειάζεται άλλη διαδικασία, με νέο δάνειο, όπου θα καταβάλλονται εκ νέου έξοδα δανείου, έξοδα προσημείωσης κ.λπ.

    Γενική αρχή για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Όταν καταγγελθεί αποδεδειγμένα απαίτηση χρηματισμού εκ μέρους δημοσίου υπαλλήλου, για μείωση φορολογητέας ύλης, ο καταγγέλλων πολίτης να απαλλάσσετε πλήρως της υποχρέωσής του και να επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στον δημόσιο υπάλληλο. Αντιστοίχως να είναι κολάσιμη η πράξη με βαρύτατες ποινές. Προτείνω δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων που πρόκειται να μεταβιβαστούν.

    ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
    Μέλος του Δ.Σ. της Γ.Σ.Ε.Ε.
    Καπετάν Τάσου 4 – 19013 ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ
    Τηλ. 2291038146 – 6972850006

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:27 | Γιάννης Νερούτσος

    ΑΔΥΝΑΤΩ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΩ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ(ΑΚΙΝΗΤΟ), ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΜΕ ΗΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΗ -ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ- ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ(ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΛΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ, ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΕΑΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ, Η ΓΡΑΦΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ. ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ. ΠΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΑΦΟΥ Ο ΕΚΠΕΦΡΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΙΣΟΤΙΜΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ/ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ. ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ (ΕΞΟΔΑ-ΤΕΛΗ) ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ/ΓΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ/ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ/ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ, ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟΣ ΜΕΣΩ ΚΟΙΝΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗ ΑΞΙΑ ΑΝΕΥ ΚΟΣΤΟΥΣ. ΑΛΛΑ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΑ Η ΚΑΤΟΧΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗΣ:ΕΙΝΑΙ ¨ΑΚΙΝΗΤΟ¨ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΥΑΛΩΤΟ(ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ) ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΟΜΩΣ. ΙΔΙΩΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΣΚΛΗΡΑ- ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΤΑ-, ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΞΟΔΕΨΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 11:02 | ΝΙΚΟΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Στην ερώτηση που μας κάνετε έχω να πώ τα εξής:

    Για να υπάρχει δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πρέπει να προηγηθεί συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη και τους ορθότερους τρόπους αποτίμησης της αξίας ακινήτων. Το μόνο πράγμα που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι ένα σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων της εποχής του 1982 και η κάθε κυβέρνηση το μοναδικό πράγμα που τροποποιεί είναι οι συντελεστές φορολόγησης επι της αντικειμενικής αξίας και τα κλιμάκια συντελεστών.

    Προτείνω αλλαγή του τρόπου υπολογισμού αντικειμενικής αξίας προς τις εξής κατευθύνσεις.

    1. Ο συντελεστής παλαιότητας να είναι και χαμηλότερος του 0.6 για κτίρια μεγάλης παλαιότητας.
    2. Ο συντελεστής ειδικών συνθηκών να μειωθεί και άλλο από τις υπάρχουσες τιμές.
    3. Κατάργηση συντελεστώς προσαύξησης ανά όροφο,να υπάρχει μόνο ένας συντελεστής μείωσης για το υπόγειο και σε όλους τους άλλους ορόφους να είναι μονάδα 1.

    Μεγάλη προσοχή στο θέμα της αύξησης αντικειμενικών αξιών.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:03 | ΚΗΠΟΥΡΟΣ Κ

    Κατάργηση ΟΛΩΝ των φόρων της ακίνητης περιουσίας και φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν, αν προκύπτουν, από αυτές.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:50 | DIMITRIS PAPADOPOULOS

    ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΩ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ , ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ – ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΜΕΣΑ Η΄ΑΜΕΣΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΓΩΣΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΗΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΑΙΤΕΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΠΑΓΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ . ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ – ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΜΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΘΑ ΜΕΙΩΝΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝΩΝΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΝΙΣΥΧΗΤΙΚΑ ΝΑ ΠΑΓΩΝΕΙ . ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ – ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ – ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΥΡΩΣΗ ΜΙΑΣ ΦΟΡΜΑΣ 20 ΣΕΛΙΔΩΝ ΤΟΥ WORD ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΠΩΛΗΤΗΣ-ΙΔΟΚΤΗΤΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΦΗΚΟΦΥΛΑΚΙΟ Ο ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΑΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ (ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ) ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ, ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΜΑ ΤΟΥ WORD (ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ) ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΗ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΝΑ FIX ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ. ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΠΕΛΕΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ? ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ? ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΑΙΡΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ?

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:31 | Μιχαλης

    Μετα απο αγωνα και οικονομιες μιας ζωης δημιουργησα μια ακινιτη περιουσια σε αντιθεση με συναδελφους μου οι οποιοι τα χρηματα τους τα κατασπαταλησαν ή τα τοποθετησαν σε τραπεζες και στο χρηματιστιριο
    τιμωρουμαι για αυτη μου την επιλογη ενω αντιθετα θα επρεπε να επιβραβευθω, διοτι εδωσα εργασια σε πλυθος εργαζομενων , πληρωσα μια σειρα απο φορους,βοηθησα στην δημιουργια οικοδομικου πλουτου και πληρωνω για την συντηρηση των κτιριων.Ετσι υποχρεωνομαι να μην ξαναεπενησω σε ακινιτα , να πουλησω τα ηδη υπαρχοντα και να τα χρησιμοποιησω για καταναλωση και τουρισμο.

    τερμα οι νοικοκιραιοι…..

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 13:56 | Νίκος Α.

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

    Το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα (ΕΤΑΚ- ΦΠΑ στην οικοδομή -φόρος αυτόματου υπερτιμήματος -1% φόρος κληρονομιάς) είναι εξαίρετο. Συκοφαντήθηκε βάναυσα μέσα στην αντιπολιτευτική θύελλα της χρονιάς που πέρασε. Οι δημιουργοί του ήταν παντελώς ανίκανοι να το υπερασπιστούν δημόσια, απέναντι στη δική σας άδικη κριτική. Καλά κάνετε και χρησιμοποιείτε την υπεροχή σας στον τομέα της επικοινωνίας για να νικάτε στις εκλογές. Είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι. Ξαναδείτε όμως το ζήτημα του ΕΤΑΚ και του αυτόματου υπερτιμήματος. Είναι κρίμα να χάσει η Ελλάδα ένα τόσο καλό νομοθετικό πλαίσιο μόνο και μόνο επειδή εκείνοι που το σχεδίασαν ηττήθηκαν στις εκλογές. Ο πολιτικός έχει το δικαίωμα να αλλάζει γνώμη με βάση νεότερα στοιχεία. Δεν δεσμεύεστε από καμιά προεκλογική υπόσχεση.
    Θέλετε να καταργήσετε τον φόρο αυτόματου υπερτιμήματος, της μεγαλύτερης καινοτομίας που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στη φορολογία κεφαλαίου. Γιατί; Δεν είναι πολύ πιο σωστό να φορολογείς το κέρδος που αποκόμισε κάποιος από την πώληση ακινήτου αντί να φορολογείς την κατοχή ακινήτου;
    Στην Ελλάδα έχουμε υψηλό φόρο μεταβίβασης και λίγες μεταβιβάσεις. Αυτό μας κάνει αργούς στις μετακινήσεις και αρνητικούς στις αλλαγές. Στις ΗΠΑ ο πολίτης εγκαταλείπει την μια πλευρά του Ατλαντικού και πηγαίνει στην άλλη προκειμένου να βρει καλύτερη δουλειά. Θέλουμε ή δε θέλουμε να ανταγωνιστούμε χώρες σαν τις ΗΠΑ; Η ελληνική αγορά είναι μικρή, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ελάχιστα, οι υποδομές ατελείς, τα χρέη τεράστια. Τι μας μένει; Φαντασία, ευελιξία και διάθεση για ρίσκο. Χρειαζόμαστε νόμους που θα ταράξουν τα νερά, όχι νόμους που μας καθιστούν ανενεργούς. Ο υψηλός φόρος μεταβίβασης κάνει την κοινωνία μας ακόμη πιο αρτηριοσκληρωτική από ότι ούτως ή άλλως θα ήταν. Να μειώσουμε λοιπόν δραστικά το φόρο μεταβίβασης ώστε να κινηθεί η οικονομία. Ειδικά σε ότι αφορά εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 19:39 | Αναστασιος Φέγγος

    Εκτιμώ ότι πρέπει να καταργηθούν όλοι οι φόροι στα ακίνητα και να φορολογούνται οι πολίτες με βάση την απόδοση που έχουν από τα ακίνητα, μέσω του φόρου εισοδήματος. Να γίνονται διασταυρωτικοί έλεγχοι μεταξυ των δηλώσεων ενοικίαστη και κατέχοντος και να τριπλαστιαστούν τα πρόστιμα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωριζουμε τι φόρους θα πληρώσουμε και όχι ευκαιριακά από κάθε κυβέρνηση (πλήρωσα 34% φόρο κληρονομίας πριν 14 έτη για ακίνητο από τον θείο μου και τώρα θα πλήρωνα 1%, ενώ τώρα πληρώνω ΕΤΑΚ κτλ και φυσικά τις φθορές του σπιτιού, χωρίς να μου επιστραφή το 33% του υπόψη φόρου) γιατί τελικώς δεν θα μπορώ να κρατήσω ούτε το σπίτι που μένω.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:49 | Χρήστος

    Δεν κατανοώ γιατί ξεχωρίζουμε από την περιουσία τα ακίνητα και τα φορολογούμε με ειδικό τρόπο, ενώ περιουσία είναι πολλά ακόμη πράγματα όπως πχ οι μετοχές, οι επιχειρήσεις, τα σκάφη, τα αυτοκίνητα, τα ελικόπτερα, τα αεροπλάνα, οι πίνακες μεγάλης αξίας, τα πολύτιμα μέταλλα, οι πολύτιμοι λίθοι και ο κατάλογος μακρύς.
    Σε τελική ανάλυση κάποιος έντιμος φορολογούμενος πληρώνει φόρο για το εισόδημα που αποκτά, μετά πληρώνει φόρο για την απόκτηση του ακινήτου, μετά πληρώνει φόρο για τα ενοίκια που εισπράτει, πληρώνει κάθε μήνα ΤΑΠ και τέλος καλείται να πληρώσει και κάποιον ακόμη φόρο. Αν δεν απαντηθούν τα ερωτήματα 1) Φορολογούμε μόνο εισόδημα ή και περιουσία; 2) Αν φορολογούμε και περιουσία γιατί μόνο τα ακίνητα; τότε δεν έχουμε φορολογικό σύστημα με αρχές και ο καθένας θα προσπαθεί να αποφύγει την εις βάρος του αδικία.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 17:42 | Θ.Αναγνωστοπουλος

    Καμμια εξαιρεση.
    Οχι στην φορολογηση της ακινητης περιουσιας.
    Ναι στην φορολογηση του εισοδηματος απο ακινητη περιουσια αθροιζομενη στο συνολικο εισοδημα.
    Ναι στη ακινητη περιουσια σε ΕΝΔΕΙΞΗ φοροδιαφυγης που θα βεβαιωνεται ομως απο πραγματικο ελεγχο.
    Ναι σε διασταυρουμενους ελεγχους (σε πανω απο το 20% των συνολικων ελεγχων) απο ειδικο σωμα που θα στοχευει τα φακελακια.
    Διπλασιο φορο στους παρανομουντες.
    ΦΥΛΑΚΗ στους διεφθαρμενους ελεγκτες.
    Μερος του μισθου των ελεγκτων να ειναι ποσοστο στους φορους που βεβαιωνουν.
    Δυνατοτητα διαμαρτυριας του πολιτη και ΑΠΟΛΥΣΗ σε περιπτωση που αποδειχθει κακος ελεγχος.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:07 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    Α. ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Στη σημερινή οικονομική συγκυρία, με τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας και την εν γένει απραξία στην αγορά ακινήτων, καθίσταται περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη εξορθολογισμού της φορολογίας των τελευταίων και η θέσπιση μέτρων και κινήτρων για την επαναδραστηριοποίηση της οικοδομής, στην οποία εμπλέκονται πολλοί κλάδοι παραγωγής και ασχολείται πληθώρα επαγγελματιών.
    Τα ακίνητα, είτε αστικά ( εντός σχεδίου πόλης-οικισμών), είτε εκτός οργανωμένων οικιστικών περιοχών ( αγροτικά κτλ), επιβαρύνονται σήμερα με πλήθος υψηλών εμμέσων και αμέσων φόρων, οι κυριότεροι των οποίων είναι

    – Φόρος κτήσης με αγορά ή γονική παροχή ή δωρεά ή κληρονομιά ή χρησικτησία
    – Φόρος εισοδήματος από εκμετάλλευση των ακινήτων ( μισθώματα οικοδομών, μισθώσεις αγροτικών εκτάσεων κτλ)
    – Φόρος κατοχής ακινήτων ( ΕΤΑΚ ή ΦΜΑΠ, δημοτικά τέλη κτλ)
    – ΦΠΑ για προμήθειες υλικών και εργασίες κατά την ανέγερση των οικοδομών με τα πάσης φύσεως τέλη για τη σύνδεση της οικοδομής με τα κοινωφελή δίκτυα

    Β. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

    1. Μεταβίβαση ακινήτων
    1.1 Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων τουλάχιστον κατά 50% με καθιέρωση μέσης αντικειμενικής αξίας ανά περιοχή που θα προσεγγίζει το επίπεδο της αγοραίας. Η αντικειμενική αυτή αξία θα ανατιμάται ή θα υποτιμάται τουλάχιστον ανά τριετία, αναλόγως της ευνοϊκότητας ή της δυσμένειας της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας.
    1.2 Κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρων στις συμβολαιογραφικές πράξεις. Θα παρίστανται μόνο όταν ο ενδιαφερόμενος πωλητής ή αγοραστής, που αναλαμβάνει τη διαπραγμάτευση και το βάρος της αμοιβής των, το κρίνει αναγκαίο.
    1.3 Απεξάρτηση της αμοιβής του συμβολαιογράφου από την αξία της μεταβιβαζόμενης ύλης, όπως θεσμοθετήθηκε και η απεξάρτηση της αμοιβής των μελετητών δημοσίων έργων από τους προϋπολογισμούς των μελετώμενων έργων. Άλλωστε, το συμβολαιογραφικό επάγγελμα, θα απελευθερωθεί σύντομα , βάσει κοινοτικής οδηγίας.
    1.4 Κατάργηση των πάσης φύσεως τελών υπέρ του ταμείου νομικών, κατά την σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων
    1.5 Προοδευτική φορολογική κλίμακα κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών, με υψηλό αφορολόγητο, από μηδενική βάση και χωρίς εμπλοκή προηγουμένων πράξεων, κατά την εκκαθάριση του αντίστοιχου φόρου.

    2. Εκμετάλλευση ακινήτων
    2.1 Ενεργοποίηση της υπάρχουσας διάταξης για το κατώτερο επιτρεπτό μίσθωμα κατοικίας, βάση της αντικειμενικής αξίας, με προσθήκη νέων στηλών στο έντυπο Ε2. Κάθε δηλούμενο μηνιαίο μίσθωμα, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με το ως άνω κατώτερο.
    2.2 Στις δαπάνες των κωδικών:151, 152, 156, 157 του εντύπου Ε1, θα πρέπει να περιληφθούν και τα μερίδια των κοινοχρήστω δαπανών που αντιστοιχούν στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, για όσο χρόνο παραμένουν κενά και κάθε άλλη δαπάνη που επαυξάνει την ενεργειακή αποδοτικότητα της κατασκευής των( μονώσεις, στεγανά εξωτερικά κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες κτλ). Αν το σύνολο των ετήσιων δαπανών των ως άνω κωδικών υπερβαίνουν το 40% του συνόλου των δηλουμένων ετησίων μισθωμάτων, η πρόσθετη αυτή δαπάνη θα πρέπει να μεταφέρεται στη επόμενη φορολογική χρήση, να συναθροίζεται με την αντίστοιχη δαπάνη της χρήσης αυτής και όχι να μεταφέρεται στον κωδικό 049 του πίνακα 7 για να εκπέσει ασήμαντο τμήμα της πρόσθετης αυτής δαπάνης από το φορολογητέο ποσό.
    Με την πρόταση αυτή, παρέχεται κίνητρο στους εκμισθωτές να απαιτούν από τους υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, σοβατζήδες, τεχνίτες σιδηρών κατασκευών και αλουμινοκατασκευών κτλ, πλήρεις αποδείξεις, καθότι όλοι αυτοί φοροδιαφεύγουν, όχι τόσο από τις νέες οικοδομές, που υποχρεούνται οπωσδήποτε να εκδώσουν τιμολόγια, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την παροχή ρεύματος και νερού στη νέα οικοδομή, που και αυτό ( τιμολόγιο) δεν αντιπροσωπεύει συνήθως την πραγματική ακαθάριστη αμοιβή τους, αλλά από τις επισκευές, ανακαινίσεις και συντηρήσεις υπαρχουσών οικοδομών, που εκτελούνται νομιμως χωρίς οικοδομική άδεια, δεν ελέγχονται από καμία αρχή και πραγματοποιούνται σήμερα σε μεγάλη έκταση σε όλη τη χώρα.

    3. Φόρος κατοχής ακινήτων.
    Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ήδη ότι θα καταργήσει το ΕΤΑΚ και θα επαναφέρει τον ΦΜΑΠ, με αύξηση του αφορολογήτου ορίου για την απαλλαγή των λαϊκών στρωμάτων χαμηλού εισοδήματος , με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν με τη φορολογία αυτή τους έχοντες και κατέχοντες.
    Προτού όμως το Υπουργείο Οικονομικών οριστικοποιήσει την προοδευτική κλίμακα του ΦΜΑΠ, θα πρέπει να σταθμίσει τους ακόλουθους παράγοντες
    3.1 Στη φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας θα περιληφθούν αναγκαστικά αστικά ακίνητα, τα οποία θα υποστούν τριπλή φορολόγηση, όπως είναι τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ( Φόρος εισοδήματος, Ειδικός φόρος οικοδομών, Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας).
    3.2 Στην πιο πάνω ΦΑ, θα περιληφθούν ακίνητα εντός εγκαταλελειμμένων οικισμών, πολλά απο τα οποία έχουν ερειπωθεί και δεν έχουν καμία εμπορική αξία και ζήτηση. Το ίδιο ισχύει και για τα μικρά αγροκτήματα, καλλιεργημένα ή μη εντός των οικισμών αυτών, τα οποία θεωρούνται οικόπεδα σημαντικής αντικειμενικής αξίας.
    3.3 Αν τελικά στη φορολογητέα αξία περιληφθούν και τα ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και εκτός οικισμών ( τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο ΕΤΑΚ, θα πρέπει να γίνει σχολαστική κατηγοριοποίηση αυτών. Πχ, σε παραθαλάσσιες εκτάσεις, εντός της ζώνης των 800μ, με απόκρημνες ακτές, με εγκάρσιες κλίσεις εδάφους >70%, με ανύπαρκτη δυνατότητα προσπέλασης κτλ, θα είναι εντελώς παράλογο να υπολογίζεται η αντικειμενική αξία τους σύμφωνα με το έντυπο ΑΑ-ΓΗΣ και μάλιστα με τη συνιστώσα της αξίας ΑΔ.
    Γεωργικές εκτάσεις πολυτεμαχισμένες με δενδρώδεις καλλιέργειες, με ασήμαντη γεωργική παραγωγική αξία, που ούτως ή άλλως φορολογείται η αξία του παραγόμενου προϊόντος, θα είναι αστείο να περιληφθούν στην φορολογητέα αξία της ΜΑΠ.
    Απαιτείται σοβαρή μελέτη, ως προς τα εκτός σχεδίου και οικισμών ακίνητα, που πρέπει να περιληφθούν ή μη στον ΦΜΑΠ.
    Κατά τη γνώμη μας,μόνο μεγάλες εκτάσεις ( >100 στρέμματα), ενιαίες ή σε μικρή διασπορά, με οργανωμένες και αποδοτικές καλλιέργειες, ή παραθαλάσσιες εκτάσεις, χωροθετημένες, με όλα τα θετικά χαρακτηριστικά μελλοντικής αξιοποίησης, θα πρέπει να περιληφθούν.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:57 | Μάριος Πελεκάνος

    Οι αντικειμενικές αξίες έχουν αυξηθεί πολύ σε σημείο να ξεπερνούν πλέον και τις εμπορικές σε περίοδο μάλιστα κρίσης. Εάν αυξηθούν περισσότερο τότε θα πρόκειται για οικονομικό αφανισμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που έχουν επενδύσει τους κόπους μιας ζωής σε ακίνητα. Αλλά και το κράτος θα ζημιωθεί διότι θα μειωθούν σημαντικά οι αγοραπωλησίες, οι γονικές παροχές και οι δωρεές.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:55 | ΔΗΜ.ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    μονο στην πρωτη κατοικια θα πρεπει να μεινει το αφορολογιτο.
    τα εξοχικα θα πρεπει να φορολογουνται με συντελεστη τις εκαστοτε περιοχης..τα επιχειρηματικα σπιτια και κατστηματα δηλδ αυτα που προσφερωνται απο τους ιδιοκτητες προς ενοικιαση θα πρεπει να μπουν σε νεα κατηγορια και να εχουν οι ιδιοκτητες αυτοι μια δευτερη εναρξη επαγγελματος σαν εισοδιματιες απο ενοικια και να φορολογουνται αναλογα με το μισθωμα …και φυσικα ουτε σηζητηση για αγροτεμαχια εκει μπορει και δικαιουται να βαλει χερι μονο ο ελγα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:10 | Χρήστος

    Προτείνω να εκπίπτει φορολογικά ΟΛΟ το ενοίκιο και οι αποδείξεις που προσκομίζονται να αναγράφουν το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

    Ποιός ο λόγος ένας συνταξιούχος ή μισθωτός να πληρώνει 7.200 ευρώ το χρόνο σε ενοίκια απο τα οποία δέχεστε σαν έξοδα μόνο τα 240;
    Όλα τα υπόλοιπα τι είναι; Έσοδα;;;

    Και επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. Τον ιδιοκτήτη πολλών ακινήτων πως θα τον ελέγξέται αν φοροδιαφεύγει; Πως θα ξερει το κράτος ποιός νοικιάζει τι, σε ποιόν και πόσο;;;

    Αφού δεν δίνεται κίνητρα να δηλώνονται τα πραγματικά ποσά που ξοδεύονται σε ενοίκια τότε πως έχετε απαίτηση ενοικιαστές και ιδιοκτήτες να μη δηλώνουν ότι τους συμφέρει;

    Προτείνω επίσης να συμπεριληφθούν στις δηλώσεις όλες οι αποδείξεις ακόμα και απο τα σουπερμάρκετ.

    Τα περισσότερα χρήματα απο μια οικογένεια σπαταλώνται στο σουπερμαρκετ!

    Το αναγκαίο αυτό έξοδο γιατί να θεωρείται αμελητέο; Ποιούς προστατεύεται ; Τις πολυεθνικές που ελέγχουν τα σουπερμάρκετ;

    Τον καταναλωτή δεν τον προστατεύεται γιατί ψωνίζουμε και ‘μεις απο σουπερμαρκετ….! ΚΑΠΟΤΕ ήταν ΣΟΥΠΕΡ!

    Άμα κάποιος φοροδιαφεύγει ένα ευρώ κάνετε φασαρία αλλά άμα φοροδιαφεύγει δισεκατομμύρια πάτε στο πάρτυ του!!!

    Απο ποιούς περιμένετε να μαζέψετε λεφτά; Απο αυτούς που δεν έχουν;

    Δηλαδή ένας συνταξιούχος που παίρνει 600 ευρώ σύνταξη και δίνει τα 300 στο ενοίκιο και τα υπόλοιπα σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και κοινόχρηστα τι αποδείξεις να μαζέψει; Ούτε μαντήλι να κλάψει δε μπορεί να αγοράσει. Πως θα καταργήσεται το αφορολόγητο; Είναι αυτό κράτος κοινωνικής πρόνοιας;

    Δε προτείνω να «γδάρεται» τους πλούσιους αλλά να πληρώνουν και αυτοί αυτό που τους αναλογεί.

    Μόνο όταν συνεισφέρουν όλοι θα υπάρξει οικονομική ευρωστία σε αυτόν τον τόπο!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:35 | Πέγκυ

    Όλους, καθώς βασίζονται σε εξωπραγματικές «αντικειμενικές αξίες»

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:19 | Αθαν Δ

    Σύνδεση της φορολόγησης με το ακίνητο, φορολόγηση μόνο σε εκείνα που αποδίδουν εισόδημα
    Κατάργηση όλων των φόρων, εισφορών υπερ τρίτων συμβολαιογραφικά μεταβιβάσεων, δικηγόρων και όλων όσων βρίσκουν την ακίνητη περιουσία ως την αγελάδα για να αρμέγουν και να ζουν παρασιτικά και πλουσιοπάροχα
    Μετά φορολόγηση γονικών παροχών με χαμηλούς συντελεστές και υπόλοιπων μεταβιβάσεων με ενιαίο χαμηλό συντελεστή με προσαρμογή αντικειμενικών αξιών στις αγοραίες.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:30 | Δημήτρης Ανδρεάδης

    Μία μικρή φορολογία στα ακίνητα (πχ 0.1%) τύπου ΕΤΑΚ με κάποιο αφορολόγητο για όλους νομίζω ότι είναι δικαια.

    Δεν βλέπω γιατί θα πρέπει η φορολόγηση να είναι κλιμακωτή.

    Όμως θα πρέπει να καταργηθούν όλοι οι άλλοι φόροι που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:54 | Γαγανης Παντελης

    Σχετικα με το ΦΜΑΠ θεωρω οτι.
    1.Ειναι εντελως απαραδεκτη η επιβολη ΦΜΑΠ στα ακινητα των νομικων προσωπων που ιδιοχρησιμοποιουνται απο την επιχειρηση για την εξυπηρετηση του σκοπου της, οπως κτιρια ξενοδοχειων βιομηχανοστασια αποθηκες που ιδιοχρησιμοποιουνται κλπ.Ολες οι προηγουμενες κυβερνησεις
    ειχαν εξαιρεσει τα κτιρια αυτα απο τον ΦΜΑΠ , πλην της προηγουμενης κυβερνησης, η οποια επεβαλλε τον ΕΤΑΚ και στα ιδιοχρησιμοποιουμενα
    επαγγελματικα κτιρια.
    2.Επισης θεωρω οτι η κλιμακα φορολογιας ΦΜΑΠ θα πρεπει να ειναι ιδια στα φυσικα και στα νομικα προσωπα,με απαλασσομενο οριο για ολους το
    ποσον των 500.000 ευρω.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:07 | Νικόλαος Τζόλας

    Άκούγεται ότι με την επαναφοροά του ΦΜΑΠ θα τεθεί ένα αφορολόγητο όριο που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 χιλ ΕΥΡΩ (αντικειμενικής αξίας) και από εκεί και πέρα η υπερβάλουσα αξία θα φορολογείται κλιμακωτά. Αυτό ακούγεται καθυσυχαστικό για τη μεγάλη πλειοψηφία ιδιοκτητών. Ωστόσο το μέτρο αυτό υποκρύπτει παγίδες και δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογούμενους που έχουν δίκιο να φοβούνται αιφνιδιασμό τους με αλεπάλληλες αυξήσεις αντικειμενικών αξιών. Για το λόγο τούτο το αφορολόγητο όριο δεν πρέπει να καθορίζεται σαν ένα στάνταρ ποσό αλλά σαν ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας. Παράλληλα θα πρέπει να οριστεί το μίνιμουμ μίσθωμα που θα πρέπει να εισπράττει ένας ιδιοκτήτης ή να καταβάλει ένας μισθωτής και που θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο ποσοτό επι της αντικειμενικής αξίας.