19) Επισημαίνεται ότι το προαναφερθέν μέτρο για την επέκταση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών προσώπων ποσών βάσει αποδείξεων αγορών, έχει επίσης ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:35 | tedm

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΥΡΑ. ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ: ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΘΑ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΤΕ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΕΙΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΜΕΙΟΝ ΟΤΙ ΞΟΔΕΥΕΙΣ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕ.
    ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΜΟΝΟ , ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 2 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΠΛΗΡΕΣ ΚΛΕΙΣΙΜΟ.ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΜΕ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΤΕ ΕΝΑ ΒΑΡΕΛΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΠ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΑΡΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΜΙΖΕΙΣ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ!!!!!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:32 | RATE

    Μετατρέψτε τις τράπεζες από συνεργούς στη φοροδιαφυγή σε συνεργάτες του κράτους.

    Αν θέλουν πολύ γρήγορα να συλλάβουν τεράστια φοροδιαφυγή,υπάρχει ένας απλός τρόπος πού οι περισσότεροι τραπεζικοί ξέρουν…
    Τόσα σπίτια έχουν πουληθεί τα τελευταία 10 χρόνια με στεγαστικά….

    Σε κάθε στεγαστικό δάνειο που έχει εγκριθεί τα τελευταία χρόνια, η τράπεζα εκδίδει 2 επιταγές (υποχρεωτικά ) υπέρ του πωλητή. Μία με τα λεφτά του συμβολαίου (όπως όλοι ξερουμε στο συμβόλαιο αναγράφεται η αξία της εφορίας) και τα οποία δηλώνονατι και μία με τα «μαύρα «. .

    Ολα τα στοιχεία των επιταγών είναι μηχανογραφημένα . Το κράτος μπορεί (αν θέλει ) να ζητήσει από τις τράπεζες ( δεν υπάρχει απόρρητο για την εφορία )
    για όλα τα στεγαστικά δάνεια τις επιταγές σε μια βδομάδα και μετά να πάει σε αυτούς που τα εισέπραξαν και να τους φορολογήσει…

    Απλά πράγματα σε χρόνο μηδέν….

    Δάνεία cash collateral

    Εχω μαύρο χρήμα και θέλω να κάνω μία αγορα. Πάω στην τράπεζα, καταθέτω τα μαύρα μετρητά, και ο τραπεζίτης μου δίνει ισόποσο δάνειο και αγοράζω ότι θέλω. Η καλύτερη δουλειά για τις τράπεζες ( μηδενικό ρίσκο ).

    Η εφορία βλέπει το «δανειο» αλλά δεν το ακολουθεί και στα επόμενα χρόνια για να δεί ότι τον επόμενο χρόνο έχει αποπληρωθεί, και να διερωτηθεί πως αποπληρώθηκε….
    Ολα τα στοιχεία υπάρχουν στις τράπεζες μηχανογραφημένα και σε μία εβδομάδα μπορεί να αποσταλούν σε κάθε ΔΟΥ.

    Ολα τα μαύρα χρήματα διακινούνατι μέσω τραπεζών – Μην πελαγοδρομείτε αλλού….

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:15 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Αρχικά καλή δύναμη!!!!

    Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΔΕΙ ΑΜΕΣΑ «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ» ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

    Αυτό που θα ήθελα να προτείνω (χωρίς να έχω ιδιαίτερες γνώσεις από οικονομικά) είναι το εξής:

    Πρέπει να δώσετε κίνητρα στον πολίτη να ζητάει ΑΠΟΔΕΙΞΗ!!!
    Ο τρόπος για μένα είναι να πληρώνει το ΦΠΑ (δηλαδή να ζητάει απόδειξη) αλλά να ξέρει ότι στο τέλος του έτους θα του επιστραφεί όλος ο ΦΠΑ + ένα ποσοστό (Ανάλογα με το ποιός κόβει την απόδειξη)

    Ένα άλλο σενάριο είναι να καταθέτει τις αποδείξεις του με διαφορετική ανταπόδοση
    Δηλαδή
    1ο τρίμηνο με ανταπόδοση = ΦΠΑ + ποσοστό (Ανάλογα με το ποιός κόβει την απόδειξη) + 1%
    2ο τρίμηνο με ανταπόδοση = ΦΠΑ + ποσοστό (Ανάλογα με το ποιός κόβει την απόδειξη) + 2%
    3ο τρίμηνο με ανταπόδοση = ΦΠΑ + ποσοστό (Ανάλογα με το ποιός κόβει την απόδειξη) + 3%
    4ο τρίμηνο με ανταπόδοση = ΦΠΑ + ποσοστό (Ανάλογα με το ποιός κόβει την απόδειξη) + 4%

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΦΟΡΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ!!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:22 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ Θ.

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ οι τράπεζες να παραδίδουν, ανά μήνα, στο υπουργείο ηλεκτρονικές καταστάσεις, ανά ΑΦΜ (ιδιωτών), όσων εκδίδουν επιταγές άνω κάποιου ποσού π.χ. 10.000,00 ή όσο είναι το όριο για την δικαιολόγηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες καθώς επίσης και όσων εκδίδουν μεγάλο αριθμό των φύλλων επιταγών, για την περίπτωση έκδοσης πολλών επιταγών με μικρότερα ποσά και να γίνεται έλεγχος προς τα που εκδίδονται καθώς και τον λόγο έκδοσής τους.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:57 | Παντελίδης Ζαχαρίας

    Όσο πιο απλά και άμεσα μέτρα ληφθούν για την φοροδιαφυγή τόσο αποτελεσματικότερα θα είναι:

    1. Πόθεν έσχες καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων κτλ, χωρίς αναδρομικότητα αν χρειαστεί (κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με τραπεζικό λογαριασμό, μετοχές κτλ θα μπορούν να ελέγχονται ηλεκτρονικά από κεντρικό κλιμάκιο του Υπουργείο οικονομικών και μόνο. Εννοείται πως για ζωτικά ζητήματα του κράτους δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων ή, τουλάχιστον, δεν έπρεπε να τίθεται)

    2. Πόθεν έσχες ακινήτων, για το οποία μπορεί να ισχύσει και αναδρομικότητα ειδικά για τη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία)

    3. Πόθεν έσχες κάθε επένδυσης ή επιχειρηματικότητας.

    Τυχόν φόβοι για εκταμίευση και εξαγωγή καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, θα μπορούσε να προληφθεί ως εξής, για παράδειγμα:

    α. σε περίπτωση εξαγωγής χρήματος στο εξωτερικό, κάθε επαναπατρισμός χρηματικών ποσών θα επιβαρύνεται με υψηλή φορολόγηση

    β. την ίδια στιγμή θα δοθεί δυνατότητα για νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος που υπάρχει εντός και εκτός Ελλάδος με δήλωση τους φυσικού ή νομικού προσώπου. Θα μπορούσε να προβλεφθεί μειωμένη – κλιμακούμενη φορολογία αναλόγως του δηλούμενου ποσού. Οποιαδήποτε απόκρυψη φορολογικών στοιχείων θα επισύρει βαρύτατη φορολογία.

    Εκτιμώ ότι τα παραπάνω συμβάλλουν σε ένα δικαιότερο και απλούστερο φορολογικό σύστημα μιας και:

    Ι. δεν υφίσταται ανάγκη συλλογής αποδείξεων από τον πολίτη ή ελέγχου των επιχειρήσεων για παροχή αποδείξεων που σημαίνει απεμπλοκή του ελεγκτικού μηχανισμού από χρονοβόρες και μη αποδοτικές (όπως καταφάνηκε έως τώρα) διαδικασίες
    ΙΙ. Τα κίνητρα (ή έστω αντικίνητρα) για δήλωση του πραγματικού εισοδήματος και μεγάλης ακίνητης περιουσίας από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα αποδώσουν φορολογικά επόμενα έτη άμεσα και αποτελεσματικά
    ΙΙ. Καταγραφή της πραγματικής οικονομίας στα μητρώα του Υπ. Οικονομικών

    καθώς και άλλα πολλά. Είναι, νομίζω, ζήτημα πολιτικής βούλησης και μόνο. Είναι σε θέση η κυβέρνηση να εντοπίσει, καταγράψει και αποσπάσει αυτά που τόσοι «μεγάλοι» ή «μικρομεγάλοι» οικονομικοί παράγοντες χρωστούν στην Ελληνική κοινωνία που χρόνια τώρα στενάζει από κακοδιαχείριση, προχειρότητα, αναποτελεσματικότητα, διαφθορά και, φυσικά, την διάκριση υπέρ των πλουσίων;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:04 | T.Z.

    Επειδή η επίσκεψη στο γιατρό αφαιρείται ολόκληρη και όχι μέρος της, πάντοτε ζητούσα απόδειξη. Τα μαγαζιά, από το φόβο του εφοριακού, σχεδόν πάντα δίνουν απόδειξη, όπως και τα σουπερμάρκετ, άρα δεν χρειάζεται να δοθεί επι πλέον κίνητρο, αρκει να εκπίπτει ένα μέρος από το φόρο. Το μεγάλο θέμα, όπως έχουν επισημάνει και άλλοι, είναι πώς να έχει όφελος ο πελάτης του υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, καυστηρατζή, κ.ά. όταν ζητάει απόδειξη και εν γνώσει του πληρώνει παραπάνω! Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ που βρίσκω είναι, το ποσό των αποδείξεων αυτών να εκπίπτει ολόκληρο από την εφορία, όπως η απόδειξη του γιατρού. Το κέρδος για τον πολίτη είναι προφανές, αλλά και για το κράτος πρέπει να είναι σημαντικό, αφού έτσι θα τους τσιμπίσει επιτέλους, όλους τους αναξιοπαθούντες!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:54 | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

    ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΒΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΤΕΝΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ.
    ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ Η ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΟΣΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ, ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΥΝ, ΥΠΟΚΙΝΟΥΝ Η ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.
    ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ Η ΠΑΡΟΧΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΡΙΑΤΗΤΩΝ ΜΕΣΩΝ (ΘΕΣΜΙΚΑ, ΝΟΜΙΚΑ,ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΑ, ΗΘΙΚΑ) ΣΤΑ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ.
    ΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΝΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:04 | Γιάγκος Χαραλάμπους

    Ο λογιστικός προσδιορισμός με αποδείξεις και σύνταξης οικονομικών καταστάσεων (incomplete records), ακόμα και για τους μικρούς επιχειρηματίες, θα οδηγήσει σε ένα πιό αποτελεσματικώτερα τρόπο σύγκρισης οικονομικών στοιχείων (benchmarking) κατά κατηγορίες φορολογουμένων, αποδοτικώτερης και δικαιότερης είσπραξης φόρων.
    Δυστηχώς η υποχρεωτική εφαρμογή ταμειακών μηχανών, βλακώδη κατά την άποψη μου διάταξη νόμου, μας προβληματίζει σήμερα γιατί άν π.χ οι επιχειρήσεις σήμερα είχαν οργανωθεί σε μια καλήτερη βάση π.χ με υπολογιστές θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα σύστημα συγκέντρωσης και βεβαίωσης αποδείξεων κατά ΑΦΜ, οι επιχειρήσεις θα δημιουργούσαν μια βάση καλήτερης εξυπηρέτησης πελατών και θα αναπτύσσαμε ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα δικτύωσης, όπως επιτυγχάνεται σήμερα με τις πιστωτικές κάρτες.
    Το σύστημα αποδείξεων θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και θα επηρεάσει τις εισπράξεις άν το κόστος χρόνου συλλογής και σύνταξης των αποδείξεων με το άμεσο μη νόμιμο όφελος θα έχει τα φορολογικά οφέλη για να δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα φορολογουμένων. Το Υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει την περίπτωση εξυπηρέτησης πελατών για την υποβολή καταστάσεων κατά πελάτη των αποδείξεων ή ένα έκτακτο όφελος προσδιοριζόμενο μετά την επεξεργασία των δηλώσεων για να επηρεάσει θετικά του φορολογουμένους.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:51 | Δημήτρης Χρονόπουλος

    Το μέτρο της συγκέντρωσης αποδείξεων για τη συμπλήρωση και τεκμηρίωση του αφορολογήτου ορίου δεν πρόκειται κατά τη γνώμη μου να αποδώσει αξιόλογα επιπλέον έσοδα όχι επειδή θεωρητικώς δεν είναι ορθό (έλλειψη οικονομικού κινήτρου για τους φορολογούμενους της κατώτερης κλίμακας κλπ.), αλλά για τον απλό λόγο ότι είναι πρακτικώς αδύνατη η διασταύρωση τέτοιας απειρίας αποδείξεων χαμηλής ονομαστικής αξίας. Αν οι φορολογικές αρχές θέλουν να εφαρμόσουν την αρχή του βέλτιστου κόστους/αποτελέσματος, ας εξακριβώσουν πώς/πού ζουν και κινούνται όσοι ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα με προσδόκιμο εισόδημα πολλαπλάσιο από το δηλούμενο, ποιοί είναι οι θαμώνες πολυτελών κέντρων διασκέδασης, πώς σχηματίστηκαν τα εκατομμύρια ευρώ σε ορισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς (όχι κατ’ανάγκην όλοι με τόσο κουτό τρόπο όπως οι πλαστικές σακούλες γεμάτες χαρτονομίσματα), πόσα ξόδεψαν οι πελάτες πολυτελών ξενοδοχείων/καζίνο, ποιοί επιβαίνουν στις θαλαμηγούς (υπάρχουν στις άδειες απόπλου των λιμεναρχείων της χώρας) και πολλές άλλες πρωτότυπες πρωτοβουλίες που θα εντοπίσουν στα σίγουρα τα μεγάλα (τόσο ώστε να κάνουν μπάμ!) λαυράκια και δεν θα πελαγοδρομήσουν ψάχνοντας με την πετονιά μία-μία την … μαρίδα!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:54 | Γεράσιμος Δημητρίου

    Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθει ο ΦΠΑ από αποδείξεις από επαγγέλματα που φοροδιαφεύγουν για εκτπωση στο ΦΠΑ από αγορές που δεν φοροδιαφεύγουν, με την προσκόμιση και των δύο ειδών αποδέιξεων στην εφορία.

    Για παράδειγμα, ο ΦΠΑ που προκύπτει από απόδειξη που έχει κόψει γιατρός, να μπορεί να παρέχεται ως έκπτωση σε αγορές supermarket, ηλεκτρικών ειδων κλπ. Ετσί, κινείται η αγορά περισσότερο λόγω της έκτπωσης ενω παράλληλα δίνει μέγαλα κίνητρα στο να ζητάμε αποδείξεις και από επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν και απο την υπόλοιπη αγορά.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:43 | Γιώργος Κοσμίδης

    Εγώ βλέπω ότι εδώ συμφωνούν όλοι σε κάτι:
    Δεν θα συμφέρει να πάρεις απόδειξη από αυτόν που -κυρίως- δεν κόβει αποδείξεις διότι θα σου ανεβάσει τη τιμή κατά 19%. Ποιο το νόημα όλου αυτού; Πάλι ο τελικός καταναλωτής θα την πληρώσει είτε με ακριβότερες υπηρεσίες, είτε με περισσότερο φόρο.
    Εγώ πιστεύω το καλύτερο είναι να δώσετε κίνητρα να καρφώσω κάποιον που δεν κόβει αποδείξεις παρά να τον παρακαλάω να κόψει. Αν οι πληροφορίες μου για κάποιον αποδειχθούν σωστές , τότε κάντε μου μια έκπτωση στο φόρο.
    Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο μόνος τρόπος να πάρει λεφτά το κράτος είναι οι τυφλοί φόροι. Αν θέλετε λύση κάντε να λειτουργούν σωστά οι ελεγκτικοί -και όποιοι άλλοι- μηχανισμοί και είναι να πάψει η ατιμωρησία. Μεταφέροντας το βάρος της συλλογής φόρων στον πολίτη για ακόμα μια φορά δείχνει την ανικανότητα να ελεγχθεί το πραγματικό πρόβλημα.
    Είχαμε την περαίωση (λογικά θα κλέβεις όποτε φέρε τόσα και είμαστε πάτσι) τώρα έχουμε και αυτό. Τίμιος επαγγελματίας ή όχι αδιάφορο, πόσα τα (τίμια) καθαρά σου πάλι αδιάφορο.
    Οι νόμοι μας είναι μια χαρά, και το φορολογικό σύστημα καλό είναι, η εφαρμογή τους είναι το πρόβλημα. Δώστε τέλος στην ατιμωρησία, μην βάζετε εμάς να κάνουμε τη δουλειά σας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:33 | Βασιλειάδης Κων.

    μην κάνουμε τις εφορίες αποθηκευτικό χώρο αποδείξεων. Υπάρχουν άλλοι τρόποι.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:06 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Οι περισσότερες συναλλαγές να γίνονται με πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες, όπου οι υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία των συναλλαγών των καρτών μέσω των αντίστοιχων αρχείων που τηρούνται στις τράπεζες .
    Για να αποφευχθεί η συναλλαγή κάτω από το τραπέζι ο δικαιούχος της πιστωτικής-χρεωστικής κάρτας θα απολαμβάνει επιπλέον φορολογικά οφέλη για να προτιμά τις συναλλαγές μέσω κάρτας.
    Ενας πρώτος τομέας που μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί το μέτρο της πιστωτικής κάρτας είναι τα βενζινάδικα. Κάθε τρίμηνο για παράδειγμα ανάλογα με την βενζίνη πετρέλαιο που έχει βάλει ο καταναλωτής μέσω της πιστωτικής κάρτας να του επιστρέφεται ένα ποσό από το ειδικό φόρο κατανάλωσης (500 ευρώ καύσιμα επιστροφή 10 ευρώ).
    Παράλληλα με την ευρεία χρήση των καρτών θα μπορεί να γίνει και διασταύρωση του πόθεν έσχες τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον έμπορο . Σε πολλές χώρες του εξωτερικού οι συναλλαγές μέσω των πιστωτικών καρτών είναι ορατές από τις φορολογικές αρχές.
    Για τους μεγάλους σε ηλικία που δεν μπορούν να χρησιμοποιούσουν πιστωτική κάρτα να προβλεφθεί ένα ειδικό καθεστώς ώστε να εξαιρούνται από το μέτρο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:05 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Αξιότιμοι κύριοι,
    Επειδή όλοι μιλάνε για τα ποσά που αποκρύβουν οι τυχόν γιατροί και ο θεός να τους κάνει μεγαλογιατροί, κάτι που δυστυχώς το βίωσα στο πετσί μου, έχω να σας προτείνω το εξής απλό σύστημα καταστολής της φοροδιαφυγής των όποιων ιατρών και διαγνωστικών κέντρων, με ταυτόχρονη καταγραφή των δαπανών που πραγματοποιούνται στην ιδιωτική υγεία, αλλά και πλήρη καταγραφή των ιατροφαρμακευτικών αναγκών της χώρας.
    Το κράτος εισήγαγε την κάρτα ασφάλισης με τον αριθμό μητρώου του κάθε ασφαλισμένου. Αυτή η κάρτα να χρησιμοποιηθεί ως πλήρη βιβλιάριο υγείας όπου δεν μπορεί κανείς να τιμολογήσει μια ιατρική υπηρεσία που να μην αναγραφεί σε αυτήν προπάντων στον ιδιωτικό τομέα αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα πηγαίνει με την κάρτα του στο οποιοδήποτε ιδιωτικό ιατρείο η διαγνωστικό κέντρο, θα καταγράφεται η παρουσία στην κάρτα και μόλις ολοκληρωθούν οι όποιες εξετάσεις θα εκτυπώνεται μέσω της κάρτας το δελτίο εξέτασης – απόδειξη παροχής και το τυχόν συνταγολόγιο. Σε όσους αντικρούσουν ότι μπορεί να αναγράφονται άλλα στην εξέταση για να φαίνεται μικρότερο ποσό, υπάρχει η δικλείδα ότι σε περίπτωση ανάγκης τόσο του ασφαλισμένου σε κάποιο Νοσοκομείο όπου θα χρειαστεί το ιστορικό των εξετάσεων – Φαρμάκων εφόσον διαπιστωθεί λάθος τότε η ευθύνη του κάθε αποτελέσματος θα βαρύνει τον ασφαλισμένο και όχι το Νοσοκομείο, ώστε και ο πολίτης να λαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθύνης.
    Με τον ανωτέρω τρόπο δεν δημιουργείτε έξοδο στο κράτος. Το κράτος απλώς δημιουργεί τη γραμμογράφηση για τα προγράμματα Η/Υ που πρέπει να εγκατασταθούν και ο ιδιωτικός τομέας θα αναλάβει άμεσα να τα στήσει για τους ιατρούς. Επίσης ο κάθε ασφαλιστικός φορέας αλλά και το υπουργείο υγείας θα έχει πλήρη καταγραφή όλων των ιατρείων ανά την χώρα και πληθώρα στατιστικών στοιχείων προς βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη.
    Θα μπορούσα να σας προτείνω πολλά περισσότερα μέτρα για επιμέρους κλάδους και εφαρμογές, τα οποία όμως δεν είναι της ώρας.
    Εύχομαι όλα αυτά που γράφουμε εμείς οι πολίτες με λιγότερες ή και περισσότερες γνώσεις να βρούν πραγματικά ανοιχτά αυτιά αλλά προπάντων ανοιχτές καρδιές να καταλάβουν ότι κουραστήκαμε και πρέπει να βρείτε τρόπο να πάρετε την ένταση που επικρατεί μέσα μας προπάντων στο θέμα των υποχρεώσεων του πολίτη έναντι του κράτους αλλά κυριότερο του ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
    Όταν το κράτος θα γίνει νοικοκύρης όλοι εμείς θα είμαστε αδέρφια του και συμπαραστάτες του
    Με εκτίμηση
    Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:01 | Ιπποκράτης Ασλάνογλου

    Ακούω στην τηλεόραση διάφορα και αποφάσισα να πω και γω τη γνώμη μου γι’ αυτό το μείζον θέμα. Άλλωστε το επάγγελμά μου (λογιστής) μου επιτρέπει να έχω γνώση του θέματος.
    Για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται μια σειρά απο μέτρα. Οι προτάσεις μου είναι οι εξής:
    1) Να δημιουρηθεί απρόσωπος ελεγκτικός μηχανισμός και να αποκλειστεί κάθε επαφή του φορολογούμενου και του … λογιστή, με αυτόν που πραγματοποιεί τον έλεγχο.
    2) Να δημιουργηθούν ρεαλιστικά αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης. Δεν γίνεται ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει 12000 ευρώ εισόδημα και να συντηρεί σπίτι 200 τετραγωνικών. Δηλαδή να γίνει προσδιορισμός του εισοδήματος με τον λεγόμενο τεκμαρτό τρόπο, βάσει της περιουσίας που διαθέτει ο καθένας.
    3) Αυστηρό πόθεν έσχες σε όλους.
    4) Υποχρέωση τήρησης τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με το ΚΕΠΥΟ και μέσω του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές των επιχειρήσεων, από π.χ. 1000 ευρώ και πάνω.
    5) Φορολόγηση της περιουσίας της εκκλησίας. Η εκκλησία είναι εδώ και χρόνια στο απυρόβλητο, όμως πρέπει πια και αυτή κάποια στιγμή να πληρώσει.
    6) Απαγόρευση δημιουργίας νέων off-shore εταιρειών και αν αυτό δεν είναι συνταγματικά δυνατόν, δημιουργία αντι-κινήτρων για αυτές τις εταιρείες.
    7) Στοχοποίηση των εταιρειών που πραγματοποιούν συναλλαγές με off-shore και εντατικοποίηση των ελέγχων αυτών.
    8) Έλεγχο των εταιρειών που έχουν σταθερά πιστωτικό ΦΠΑ, εκτός από αυτές που έχουν κάνει έναρξη εργασιών το τελευταίο 18-μηνό.
    9) Κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων αυτοπεραίωσης κτλ.

    Επειδή όμως για να πάρεις χρήμα από την αγορά πρέπει να δώσεις κι όλας προτείνω:
    1) Χαλαρές προϋποθέσεις για δανειοδότηση των επιχειρήσεων.
    2) Επιδότηση νέων πραγματικών (και όχι υπερ-τιμολογημένων) επενδύσεων.
    3) Δημιουργία προϋποθέσεων για αύξηση των θέσεων εργασίας. Για παράδειγμα αναλογική αύξηση του αφορολόγητου για τις επιχειρήσεις που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας τους.
    4) Δημιουργία προϋποθέσεων στους νέους για να ανοίξουν επιχειρήσεις.

    Αυτές είναι κάποιες απο τις σκέψεις μου. Θα μπορούσα να γράφω για ώρες όμως δεν θα ήθελα να κουράσω.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:41 | Μενέλαος Κωνσταντάκος

    Η απάντηση είναι παρεμφερής με την ερώτηση 2 σε συσχετισμό με το όφελος του αγοραστή από μη καταβολή ΦΠΑ αφού δεν λάβει απόδειξη.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:55 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ(ΥΛΙΚΑ), ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ Ι.Κ.Α. ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΗ ΜΙΣΗ ΜΕΡΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:40 | Ευαγγελία Ρουτζούνη

    Αφήστε τους δημόσιους υπαλλήλους ή καθηγητές να συμπληρώνουν το εισόδημά τους με δεύτερη εργασία ΝΟΜΙΜΑ.
    Για να υποχρεούνται να κόβουν αποδείξεις για τα ιδιαίτερα και οι καθηγητές και να φαίνονται τα εισοδήματα αυτά που ως τωρα είναι μαύρα. Να μπορεί ο ερημος Ελληνας γονιός που τα πληρώνει να τα δηλώνει ότι τα πλήρωσε.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:05 | Γιώργος

    Κύριε Υπουργέ,

    Κάθε φορά που προτείνονται μέτρα για την φοροδιαφυγή ή την εφαρμογή του Πόθεν Έσχες, μερικά δις ευρώ μεταναστεύουν μέσω τραπεζών σε άλλες χώρες. Σήμερα διαβάζω για 4 δις…

    Εμμέσως πλην σαφώς, οι δικαιούχοι αυτών των χρηματικών ποσών καθίστανται δυνητικά «φοροφυγάδες» με το εξής παράδοξο: να μιλάμε για επαγγελματικούς λογαριασμούς και αποδείξεις και παράλληλα, κανείς να μην ενδιαφέρεται να μάθει από που προήλθαν αυτά τα χρήματα και κανείς να μην ενδιαφέρεται (τωρα που φέυγουν και υπάρχει μια άμμεση εκτίμηση μεγέθους) να μάθει ποιοι κινούν αυτά τα χρήματα.

    Μήπως ήρθε η ώρα να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο και να υποχρεωθούν οι τράπεζες να αποστείλλουν αναλυτικές καταστάσεις λογαριασμών; Εδώ για κατάθεση πάνω από ένα όριο, ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ενημερώνεται η ΤτΕ και δεν θέλει το κράτος να μάθει ποιοί βγάζουν χρήματα εκτός Ελλάδος, όταν όλες οι μεταφορές γίνονται διατραπεζικά;

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
    Γιώργος

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:57 | Μάριος Πομόνης

    Οι μεσίτες τις περισσότερες φορές δεν κόβουν αποδειξεις,ενώ εισπράττουν μεγαλύτερη αμοιβή απο τούς δικηγόρους και τούς συμβολαιογράφους,δηλαδή 2% από τον πωλητή και 2% από τον αγοραστή,γι αυτό θα πρέπει το βιβλίο εντολών των μεσιτών να θεωρειται από την αρμόδια ΔΟΥ, ο δε μεσίτης στο τέλος του ετους να υποβάλλει υπευθυνη δήλωση στη ΔΟΥ σχετικά γιά ποιά ακίνητα που υπέδειξε πραγματοποιήθηκαν πωλησεις.Επίσης ο ΦΠΑ των ΑΠΥ των μεσιτών που πληρώνουν οι αγοραστές-πωλητές μπορεί να αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα.-

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:26 | ΓΙΑΝΝΗΣ Λ.

    Όσο για τα ενοίκια πρέπει, για να δηλώνονται όλα τα ποσά, να έχουν ενιαία φορολογία πχ 20% και όχι να προστίθενται στο εισόδημα και να φτάνεις στην κλίμακα 40 – 45% και να φεύγει το μισό ενοίκιο στην εφορία, αυτό είναι τραγικό. Ακόμα και δυο μισθωτοί φτάνουν με το εισόδημα την κλίμακα και τους φεύγουν τα μισά χρήματα του ενοικίου από σπίτι που έχουν κληρονομιά από τους γονείς τους παράδειγμα . Τι θα κάνουν; Θα προσπαθήσουν να «κλέψουν» τελικά….Πρέπει και γιαυτό να βρεθεί λύση…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:07 | ΠΑΧΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΠΩΣ ΕΧΤΙΣΑΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ, ΕΝΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΟΙ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΜΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΙΑΤΡΕΙΑ, ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΜΕ ΒΙΛΕΣ, ΑΣΤΙΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ…
    Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΟΠΟΙΕΣ ΝΕΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ.
    ΟΤΑΝ Ο ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ, Ο ΓΙΑΤΡΟΣ, Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΆ, ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:15 | Αλέξανδρος

    Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες που γνωρίζω (γύρω στα 100 άτομα) με εισοδήματα μηνιαίως άνω των 5.000 ευρώ, δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ σαν φόρο λόγο του συστήματος που δεν τους υποχρεώνει στην άμεση καταβολή και που τους επιτρέπει στην συνέχεια περαίωση. Έρχεται και η ώρα του εφοριακού να πάρει το δωράκι του και να υπογράψει οπότε όλοι μέλι γάλα. Αν οι 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δεν φορολογηθούν, λεφτά το κράτος δεν θα δεί. Πρόταση: Τα θεωρημένα μπλοκάκια της εφορίας να έχουν συγκεκριμένη αξία στην οποία θα έχουν προκαταβάλει το φόρο (19%) και κάθε τέλος του έτους να υποχρεούνται στον απολογισμό για την παραλαβή με νέα θεωρημένα μπλοκάκια. Στην συνέχεια θα φορολογούνται στα φυσικά πρόσωπα. Και δίκαιο προς όλους είναι και άμεσα αποτελεσματικό. Αλλιώς να γίνουμε όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες ώστε να μην πληρώνει κανείς! Το δεύτερο είναι μία τύπου πιστωτική κάρτα ώστε κάθε συναλλαγή να μπορεί να γίνει από κάθε πολίτη μόνο με αυτή την κάρτα. Αμέσως το υπουργείο θα γνωρίζει τα πάντα!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:28 | Μιλτιάδης Σ.Χατζηπαύλου

    ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΉΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ – ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ και ΑΠΛΟ-ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Για να είναι αποτελεσματική η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής πρέπει να μην επικεντρώνεται αποκλειστικά στον ενδεχόμενο δόλο και την προσπάθεια πλουτισμού ή εξοικονόμησης ποσών σε βάρος του κράτους.
    Αυτή η σκανδαλώδης φοροδιαφυγή είναι ασφαλώς υπαρκτή και τα μέτρα ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων η πιο ορατή λύση. Ωστόσο υπάρχει επίσης η μορφή – και ίσως «νομιμοποιεί» την προηγούμενη – της εκτεταμένης μικροφοροδιαφυγής λιγότερο ή περισσότερο προνομιούχων στρωμάτων.

    Για αυτήν ένας σημαντικός παράγοντας που παραπέμπει και στη μοναδική μακροπρόθεσμη επίλυση του χρόνιου φαινομένου της φοροδιαφυγής είναι η φορολογική συνείδηση.
    Αυτή όμως δεν είναι μια ηθικοπλαστικού χαρακτήρα έννοια και ούτε μπορεί να οικοδομηθεί με αφελείς-ναϊφ καμπάνιες. Αυτή μπορεί να είναι μόνο το αποτέλεσμα του αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης κράτους – φορολογούμενου. Όταν και όσο ο πολίτης θεωρεί ότι το κράτος δεν του ζητάει παράλογα πράγματα ή ότι η τήρηση φορολογικής συνέπειας δεν θα του επιφέρει καίρια και δυσανάλογο ή δυσβάσταχτο οικονομικό πλήγμα, τότε μπορεί να αναπτύξει φορολογική συνείδηση.

    Ένα απλό παράδειγμα διάρρηξης της εμπιστοσύνης φορολογικής διοίκησης-διοικουμένου και άρα υποχώρησης φορολογικής συνείδησης:

    Σήμερα οι διαζευγμένοι γονείς που έχουν αναλάβει τη διατροφή των παιδιών τους δεν απαλλάσσονται ούτε για ένα μικρό τμήμα της από τη φορολογία. Αντιθέτως η εφορία υπολογίζει αυτό το ποσό ως φορολογήσιμο εισόδημα. Με άλλα λόγια όσα χρήματα και αν δίνει (ο διαζευγμένος πατέρας ή η μητέρα) για τα παιδιά του (και για τον/την πρώην σύζυγο στο βαθμό που μόνο ένα μικρό ποσό της διατροφής συζύγου απαλλάσσεται από το φόρο) αυτά θεωρούνται ως εισόδημα που φορολογείται.
    Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει κοινή γονική επιμέλεια η εφορία δεν απαλλάσσει εκείνον που δεν διαμένει με τα τέκνα. Εάν ο γονέας αυτός δεν φοροδιαφύγει τότε η εφορία θα του ζητήσει φόρο για ένα εισόδημα που δεν υπάρχει! (αφού έχει ήδη καταβληθεί για διατροφή) και μάλιστα με φορολογική κλίμακα εργένη! Δεδομένης δε της οικονομικής επιβάρυνσης μιας διάστασης-διαζυγίου (εφόσον μάλιστα ο γονέας που απολαμβάνει τη διατροφή δεν εργάζεται) η μοναδική λύση για φορολογική συνέπεια είναι ο γονέας που επιβαρύνεται με τη διατροφή να λάβει τραπεζικό δάνειο για την εξόφληση του φόρου!
    Όταν δε η οικονομική του κατάσταση του βελτιωθεί και του επιτρέψει να καταβάλλει φόρο, αυτός ο φορολογούμενος θα δεχθεί να φορολογηθεί με τον παραπάνω τρόπο ή θα συνεχίζει να φοροδιαφεύγει;
    Σε αυτήν την περίπτωση η μοναδική λύση για την αποκατάσταση της φορολογικής συνείδησης και της εμπιστοσύνης διοίκησης-διοικουμένου είναι η δίκαιη και ρεαλιστική φορολογία του διαζευγμένου.

    Άλλωστε, στη βάση κάθε τεθλασμένης οδού, παράκαμψης της διαδικασίας ή ακόμη και εξαπάτησης του δημοσίου βρίσκεται η καταγγελία της δυσλειτουργίας του, του άδικου φορολογικού συστήματος, της ανομοιογενούς εφαρμογής του από εφορία σε εφορία κλπ. κλπ.
    Ας αρχίσει λοιπόν να εξορθολογίζεται (και να κωδικοποιείται) η φορολογική νομοθεσία. Τότε η φορολογική συνείδηση μπορεί να αναπτυχθεί στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού φορολογικής διοίκησης και διοικουμένου.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:41 | ΓΙΑΝΝΗΣ Λ.

    Συμφωνώ με πολλούς από τους Έλληνες Πολίτες.
    Αλλά θα ήθελα να προτείνω και μια άλλη πιο μοντέρνα λύση για την είσπραξη του ΦΠΑ. Μπορεί ο καταναλωτής να καταθέτει το ΦΠΑ ο ίδιος σε Τράπεζα ή Εφορία ανάλογα με τις αποδείξεις που θα καταθέτει για να ισχύουν για το εισόδημά του. Όταν δίνουμε τον ΦΠΑ στους εμπόρους και στις υπηρεσίες είναι σαν να τους δίνουμε χρήματα του Kράτους να τα διαχειριστούνε και να μην τα αποδώσουνε στο τέλος ποτέ. Θα αγοράζουμε ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ όλα τα είδη (ακόμα και ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ) και στο τέλος του μήνα μπορούμε εμείς οι καταναλωτές, [ που εμείς οι μισθωτοί τελικά πληρώνουμε τον ΦΠΑ, όλοι οι ενδιάμεσοι κάνουν ισολογισμό ΦΠΑ (να καταργηθεί και αυτός)], να καταθέτουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ στις τράπεζες και στην Εφορία. Υπάρχει και η λύση του διαδικτύου να δηλώνουμε τις αγορές στην καρτέλα μας στην εφορία και να καταθέτουμε τον ΦΠΑ ηλεκτρονικά.
    Αυτό είναι και στο κλίμα του κ. πρωθυπουργού για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εισπραχτεί ΟΛΟΣ ο ΦΠΑ. Βεβαίως και οι έμποροι θα κάνουν το ίδιο. Ο τελικός καταναλωτής τον πληρώνει, αυτός και να τον δίνει στο Κράτος. Όλοι οι προηγούμενοι τον ισοσκελίζουν…
    Και άλλες πρωτοποριακές ιδέες υπάρχουν αλλά πιστεύω ότι είναι προχωρημένες και δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν….
    Υ.Γ.(είδα πιο πάνω την εν είδη Πιστωτική κάρτα δαπανών Εφορίας που απευθείας δηλώνεις τις αγορές για να ισχύουν στο αφορολόγητο ποσό. Καλή ιδέα , ή συνδέεις την πιστωτική σου κάρτα με το σύστημα της Εφορίας….αυτό πολύ προχωρημένο… παρόλα αυτά είναι ιδέες που μπορούν να δουλέψουν γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε φορολογική συνείδηση, η οποία πρέπει να γίνει μάθημα στα δημοτικά… κι’αυτό πολύ προχωρημένο….)

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:56 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΣΑΤΗΣ

    ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ.
    ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΕ ΚΟΝΙΤΣΑ, ΜΕΤΣΟΒΟ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΚΛΠ
    ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΦΤΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ.
    ΖΗΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ Η ΣΕ ΚΟΙΤΑΝΕ ΣΤΡΑΒΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΝΟΥΝ Η ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΟΛΟΓΙΕΣ (ΧΑΛΑΣΕ Η ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ, ΚΛΠ)
    ΑΣ ΖΗΤΑΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ Ο ΦΠΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΤΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:49 | Γεώργιος Μονέφτσης

    Θα ήθελα να καταθέσω τις εξής 2 προτάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής:
    1. Δημιουργία φορολογικών δικαστηρίων που θα λειτουργούν συνοπτικά χωρίς ακροατήριο και θα βγάζουν αποφάσεις σε δύο μήνες το πολύ.
    (2 μήνες ακόμη για έφεση και τελεσίδικη απόφαση σε 6 μήνες).

    2. Οι αμοιβές σε γιατρούς Κλινικών ή Νοσοκομείων για επεμβάσεις (διαγνωστικές, χειρουργικές, κλπ) θα πρέπει να κατατίθενται από τους ασθενείς στο λογιστήριο της Κλινικής ή του Νοσοκομείου από όπου και θα πληρώνεται στη συνέχεια ο γιατρός.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:31 | ΧΑΤΖΗΤΟΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ
    ΅ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ΅ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΓΟΜΑ ΓΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ.

    1. ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ (ΕΩΣ ΚΑΙ 50%)

    Π Α Ρ Α Λ Λ Η Λ Α,

    2. ΑΜΜΕΣΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ – ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ
    ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.

    ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΡΤΗΓΙΚΗ :

    α) Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ
    ΒΑΖΕΙ ΝΕΑ ΑΡΧΗ,

    β) ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ «PARTY IS OVER» KAI OTI OI ΦΟΡΟΛΟΓΟΥ-
    ΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΛΟΓΗΤΙΚΟ Η¨ ΚΙΝΗΤΡΟ
    ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΛΕΚΙΣ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΑΜΕΙΛΗΚΤΟΣ…

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ..

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:14 | ΝΟΥΣΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Σε πρώτη ανάγνωση η εκτίμηση των αποδείξεων – δαπανών για την φοροδοτική ικανότητα ενός φορολογούμενου είναι σωστή, αν αναλογιστούμε και την προσδοκώμενη μείωση της φοροδιαφυγής που προκύπτει από την μη έκδοση αποδείξεων.
    Όμως μια τέτοια προσέγγιση σε θεωρητικό επίπεδο παροτρύνει τον πολίτη στην κατανάλωση-δαπάνη του διαθέσιμου εισοδήματος του και όχι στην αποταμίευση αυτού.
    Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός του κόστους διαχείρισης-αξιοποίησης ενός τέτοιου μέτρου. Κάθε φορολογικό μέτρο θα πρέπει κυρίως να λαμβάνει υπόψη το κόστος εφαρμογής του, τόσο το άμεσο όσο και έμμεσο, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους πολίτες.

    Το κόστος διαχείρισης ανά φορολογική δήλωση του όγκου των αποδείξεων με ένα σύστημα αξιόπιστο που θα διασφαλίζει την μη «διπλοαξιοποίηση» των αποδείξεων, δυστυχώς πιστεύω οτι θα είναι πολλαπλάσιο ακόμα και από τα όποια μακροπρόθεσμα οφέλη.

    Συνάμα μια μερίδα πολιτών με μεγάλο φορολογητέο εισόδημα θα προστρέχουν στον λογιστή τους προκειμένου εκείνος να προκρίνει αν συμφέρει τον φορολογούμενο να λάβει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία με ή χωρίς απόδειξη σύμφωνα με το προσδοκώμενο όφελος του. Κάτι που συμβαίνει άλλωστε και σήμερα π.χ. με τα έξοδα συντήρησης ακινήτων.

    Μια αντιπρόταση θα μπορούσε να ήταν η έκπτωση μόνο μιας κατηγορίας δαπανών, κατηγορία η οποία θα αποφασίζετε μετά το πέρας του εκάστοτε έτους. Με αυτό τον τρόπο παροτρύνετε ο φορολογούμενος να συλλέγει όλες τις αποδείξεις, από την στιγμή που δεν γνωρίζει ποιες θα εκπέσουν εκ των προτέρων και επιπλέον μειώνετε το διαχειριστικό κόστος.

    Σαφώς και με αυτή την πρόταση μπορεί να υπάρξουν στρεβλώσεις και προβλήματα, όμως καμία λύση δεν είναι τέλεια, απλά κάποιες είναι καλύτερες από κάποιες άλλες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:42 | Δημήτρης Γκούβας

    Προτείνω το αφορολόγητο να βασίζεται στις αποδείξεις ιδίως παροχής υπηρεσιών (ελευθέρων επαγγελματιών) και να είναι ένα ποσοστό πάνω στο ποσό της αμοιβής για την παροχή υπηρεσιών και ολόκληρο το ΦΠΑ. Π.χ., ηλεκτρολόγος εκδίδει απόδειξη 100 € ως αμοιβή και 19 € ΦΠΑ. Να εκπίπτει ως αφορολόγητο ολόκληρο το ΦΠΑ (19 €) και 10-20 € απο την δαπάνη της αμοιβής. Ετσι, θα υπάρχει κίνητρο να ζητούνται αποδείξεις απο όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν θα υπάρχει κέρδος απο την συναλλαγή «χωρίς απόδειξη 80, με απόδειξη 100 + ΦΠΑ», και ταυτόχρονα τα έσοδα του δημοσίου απο τον ΦΠΑ θα είναι αυξημένα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:28 | Ιόλη Χριστοπούλου

    Το μέτρο με τις αποδείξεις θα είναι χρήσιμο μόνο αν συνοδευτεί από κίνητρα που θα αφορούν αυτούς που πρέπει να κόψουν την απόδειξη.
    Απαραίτητοι οι έλεγχοι και η εκστρατεία ενημέρωσης/πληροφόρησης (όχι απλή επικοινωνιακή εκστρατεία).
    Ενδεχομένως να μπορούν να υπάρχουν έλεγχοι και στις προμήθειες των διαφόρων επαγγελματιών. Για να αγοράσει ένας υδραυλικός 1000 βρύσες σημαίνει ότι είχε τουλάχιστον τόσους πελάτες – έχει τόσες αποδείξεις; Αντίστοιχα για ιατρικά υλικά κοκ. Η δυσκολία παραμένει για την περίπτωση υπηρεσιών που δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένα προϊόντα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:58 | ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

    ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΘΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ. Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:

    1) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Η ΚΑΡΤΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ BARCODE ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ Η ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ.

    2) ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΜΑΓΑΖΙ, ΦΟΡΕΑΣ, ΤΑΞΙΤΖΗΣ Κ.Α. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΟΔΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΝΕΕΣ ΤΑΜΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΚΑΘΕ ΜΗΧΑΝΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΩΔΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΛΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ. ΚΑΝΕΝΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΙΣΜΗ. ΕΠΙΣΗΣ, Η ΤΑΜΙΑΚΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ (ΠΕΡΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΙΧΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ). ΑΚΟΜΑ, ΚΑΘΕ ΣΥΝΝΑΛΑΓΗ ΘΑ ΕΓΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ. ΟΙ ΤΑΜΙΑΚΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗ ΣΤΟ iNTERNET. ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ iNTERNET (ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ON-LINE ΚΑΛΩΔΙΩΣΗ) ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΜΙΑΚΗ ΣΤΑ ΚΕΠ, ΝΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ.

    3)ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΤΥΟ ΚΑΤΑΛΩΤΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΑΓΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΑΤΜ, Η ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΚΕΠ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΣΥΓΚΕΝΤΩΘΕΝ ΠΟΣΟ ΤΟΥΣ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟΝ sERVER ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΜΙΚΩΝ. ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ, ΕΝΩ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ.

    4)ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ. Η ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΕΦΙΚΤΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΣΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΘΑ ΕΓΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ BARCODE ΤΗΣ ΤΑΜΙΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ.

    5) ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ 3 ΜΗΝΩΝ ΔΙΧΩΣ ΑΝΑΣΤΑΛΗ ΚΑΙ ΕΞΑΓΟΡΑ, ΕΝΩ ΚΑΤΟΠΙΝ ΘΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΔΙΚΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ (ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΚΛΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ) ΜΕ ΠΟΙΝΕΣ ΕΩΣ 15 ΧΡΟΝΙΑ.

    6) ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΡΟΤΟ….ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΘΑ ΠΕΡΝΕΙ ΠΙΣΩ ΜΕΣΩ ΕΦΟΡΙΩΝ ΤΟ 2% ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΥΝΝΑΛΑΓΗ! ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ, ΟΛΕΣ ΘΑ ΜΕΤΡΑΝΕ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΟ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΕΝΩ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. ΑΡΑ ΤΟ ΦΠΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 17%!ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΧΡΕΩΘΕΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΙΝΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ…. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΕ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΕΜΠΕΔΩΝΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

    7)ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΣΥΝΝΑΛΑΓΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ (ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ) ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΙΝΗΤΡΟ. ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΛΩΘΕΙ ΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΟΥ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΥΨΗΛΟ ΕΙΝΑΙ (ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Π.Χ. 10000 ΕΥΡΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΛΛΕΓΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΙΛΟΥΣ Η ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΠΟΣΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ 15000). ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΥΕΤΕΙ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ. ΣΛΟΓΚΑΝ: ΔΗΛΩΣΕΤΑ ΤΑ ΟΛΑ – ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Η ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΠΟΙΝΗ ΑΜΕΣΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 3 ΜΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΑ.

    ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΠΩΣ Η IBM, SINGULAR LOGIC KAI MICROSOFT, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ.

    ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΑΜΕΣΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ!

    ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, ΥΠ.ΔΙΑΔΑΚΤΩΡ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΛ.6978231291

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:24 | ΨΥΛΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ!! ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ!!!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:21 | Manolis

    Να δημιουργηθεί ένας email λογαριασμός στο υπουργείο σας, στον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να στείλουν φωτογραφίες με το κινητό τους καταστημάτων που δεν τους έχουν δωσει απόδειξη. Τα σύγχρονα κινητά έχουν και την δυνατότητα Geo-Tag, με την οποία θα μπορεί η υπηρεσία ελέγχου να βλέπει και σε χάρτη που ακριβώς είναι το κατάστημα αυτο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:29 | ΠΕΤΡΟΣ

    Είναι δυνατόν να ζητάτε από εμάς να ζητάμε αποδείξεις αφού έχει αποδειχτεί χρόνια τώρα ότι αυτό το σύστημα δεν αποδίδει? Είναι δυνατόν να ζητήσω απόδειξη από το φακελάκι των 2000 € που θέλει ο γιατρός που θα ξεγεννήσει την γυναίκα μου ? Δεν καταλαβαίνετε ότι υπάρχει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έμμεσος ψυχολογικός εκβιασμός? Είναι δυνατόν να ζητήσω απόδειξη από γνωστή εταιρεία βλαστοκυττάρων όταν μου έκανε έκπτωση 500€ χωρίς απόδειξη ? Θα είμαι χαζός να το αρνηθώ. Το ίδιο ισχύει φυσικά για όλες τις περιπτώσεις που συναλλαζόμαστε (δικηγόρους , συμβολαιογράφους, σιδεράδες , ψυκτικούς κτλ !!! ) Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος τρόπος να πιάσετε τους φοροφυγάδες ( υπάρχουν γιατροί που βγάζουν 20.000€ την μέρα από γέννες και δεν δηλώνουν τίποτα). Σίγουρα η λύση δεν είναι να ζητάτε από εμάς τον λαό να βγάλει το φίδι από την τρυπά. Σίγουρα θα υπάρχει και άλλος τρόπος αρκεί όμως να υπάρχει πολιτική βούληση …ρίχτε μια ματιά προς Γαλλία… Κύριε γιατρέ σε πιάσαμε να μην κόβεις απόδειξη ? Σου παίρνουμε την άδεια επαγγέλματος.. μπορείς τώρα να γίνεις μανάβης..
    Ελπίζω κύριοι του υπουργείου οικονομικών να μην μας απογοητεύσετε όπως οι προηγούμενοι…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:44 | Βενετης τασος

    Ο τρόπος ζωής η περιουσία του καθενος αντικατοπτρίζει και την οικονομικη του κατασταση.Δεν μπορεί «αγρότης» π.χ να διαθέτει αυτοκίνητο » αγροτικό» αξίας άνω των 35.000 ευρώ και να μην πληρώνει ποτέ φόρο. Οι αποδείξεις ιδιαίτερα των ηλεκτρολόγων υδραυλικών συνεργείων αυτ/του κλπ φοβάμαι ότι θα αυξήσουν τις τιμές.Όλοι γνωρίζουμε την τιμή μα απόδειξη και την τιμή χωρίς απόδειξη. Δεν είμαι ειδικός για να προτείνω την ενδεδειγμένη λύση αλλά ότι δεν πάει άλλο δεν πάει.

  • Συμφωνώ, να υπολογίζονται και οι ανελαστικές δαπάνες, π.χ. super markets, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 08:20 | Δημητρης

    Τι γινεται σημερα; Σου λεει ο χ υδραυλικος ,γιατρος,δικηγορος,τεντας κλπ κλπ :100 χωρις αποδειξη, 130 με αποδειξη.Οι πιο «ψαγμενοι» συμπεριλαμβανουν στην «εκπτωση» εκτος του ΦΠΑ που δεν αποδιδουν και τον φορο εισοδηματος που αποφευγουν .
    Για να πεισετε τον κοσμακη να ζηταει-εκπιπτουσες απο το εισοδημα- αποδειξεις θα πρεπει το οφελος του να ειναι μεγαλυτερο απο το οφελος που εχει οταν δεν ζηταει αποδειξη.
    Δεν εχω τις γνωσεις να σας υποδειξω τον τροπο ,αν δεν πειστει ομως ο καθενας μας οτι θα γλυτωσει περισσοτερα αν ζητησει αποδειξη παρα αν δεν ζητησει,δεν θα γινει τιποτα.
    Μην επαφιεστε μονο στον πατριωτισμο των Ελληνων,τη στιγμη που εδω και σαραντα χρονια τωρα-τουλαχιστον- εν τη πραξει εχετε δωσει πρωτοι -οι πολιτικοι και η πολιτικη εν γενει -το παραδειγμα του ατομικισμου,του ωφελιμισμου και της ατιμωρητης διαπλοκης και υπογειας συναλλαγης ….

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 08:14 | TSERONIS GEORGE

    Να καταργηθεί ο ΦΠΑ για υπηρεσίες που παρέχονται από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς,αλουμινάδες, μαραγκούς κλπ για παρεχόμενες υπηρεσίες σε ΙΔΙΩΤΕΣ!!!!!!

    Οσο υπάρχει ΦΠΑ στις συγκεκριμένες υπηρεσίες κανένας φορολογούμενος δεν είναι διαθετειμένος να ζητάει απόδειξη!!!!!!!!!!!!!!

    Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός κανένας μισθωτώς – συνταξιούχος δεν έχει την δυνατότητα να καταβάλλει το 19% που αντιστοιχεί στις ανωτέρω υπηρεσίες με αποτέλεσμα να ΜΗΝ ζητάει αποδείξεις!!!!!!!!!!!!!!!

    Τουλάχιστον εάν γνωρίζει ότι δεν θα πληρώσει το ΦΠΑ θα ζητάει απόδειξη και το κράτος θα έχει έσοδα από την φορολογία εισοδήματος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 01:13 | α,κωνας

    το προβλημμα που πρεπει να αντιμετωπιστει αρχικα ειναι η μαζικοτητα της φοροδιαφυγης, οσοι μπορουν φοροδιαφευγουν.και επειδη ο χρονοσ ειναι μικροσ για παιδεια, ο φοβος φυλαει τα ερμα.Η ατιμωρισια οδηγησε στην ασυδοσια.
    1.αντικειμενοποιειση των παραβασεων και των προστιμων.
    2.ιδιωνυμο αδικημα η δωροδοκια εφοριακου
    3΄.μηχανισμος ελεγχου των ελεγκτων εφοριακων,
    4.μικρος Συντελεστης ΦΠΑ για δελτια παροχης υπηρεσιων (ενισχυεις την εργασια που ειναι η παροχη υπηρεσιων και μειωνεις το κοστος για των καταναλωτη).
    Ο ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Α ΚΑΙ ΤΟ Ω ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 01:13 | ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών (έσοδα μείον έξοδα) ουδεμία αξία έχει, εφ’ όσον με κανένα τρόπο δεν εξασφαλίζεται η πολυπόθητη έκδοση των Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών. Ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας βρίσκεται σε θέση ισχύος σε κάθε του συναλλαγή με τον καταναλωτή, στην περίπτωση που ο τελευταίος αξιώσει την έκδοση Α.Π.Υ. Η απάντηση είναι σαφής και αποτρεπτική: με απόδειξη κοστίζει «τόσο» (δηλ. +19% ΦΠΑ). Ακόμα και στην περίπτωση που η απόδειξη θα βοηθούσε τον φορολογούμενο να «χτίσει» το αφορολόγητό του όριο, τα χαμηλά εισοδήματα με τους χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης δεν θα είχαν κανένα κίνητρο να επιδιώξουν την έκδοση της απόδειξης, αφού το ενδεχόμενο κέρδος από την φορολογική έκπτωση, προφανώς θα αναιρείται από την καταβολή (και μάλιστα άμεσα) του ΦΠΑ.
    Προκειμένου να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της έκδοσης των αποδείξεων, πρέπει να αφαιρεθεί από τους ελεύθερους επαγγελματίες το διαπραγματευτικό τους όπλο. Να εξαιρεθούν δηλαδή οι «επίμαχες» υπηρεσίες από την εφαρμογή ΦΠΑ. Συνεπώς, η έκδοση απόδειξης δεν θα αποτελεί πλέον σημείο διαπραγμάτευσης μεταξύ του επαγγελματία και του καταναλωτή. Το δε κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής για τον καταναλωτή θα λειτουργήσει πλέον, πολλαπλώς πιεστικά, απέναντι στον επαγγελματία, ο οποίος θα έχει στερηθεί κάθε διαπραγματευτικό ατού για την αποφυγή έκδοσης της απόδειξης.
    Τυχόν επιχειρήματα, οτι με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο θα στερηθεί έσοδα από τον ΦΠΑ, προφανώς δεν μπορεί να ευσταθούν, δεδομένου οτι η μη έκδοση απόδειξης ούτως ή άλλως στερεί το Δημόσιο, όχι μόνο από έσοδα ΦΠΑ αλλά και από το μη δηλούμενο εισόδημα.
    Επικουρικά, θα μπορούσε η Διοίκηση να ορίσει την υπαγωγή των αποδείξεων αυτών σε χαρτοσήμανση, με κάποιο ποσοστό χαρτοσήμου κοντά στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Οι αποδείξεις θα χαρτοσημαίνονται με επικόληση χαρτοσήμου από τον λήπτη των αποδείξεων και μόνο για εκείνες που επιθυμεί να υποβάλει στην εφορία με την φορολογική του δήλωση (η χαρτοσήμανση δηλαδή θα είναι προϋπόθεση για να γίνουν αποδεκτές). Εναλλακτικά, χαρτοσήμανση μπορεί να γίνει α) κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (έκδοση διπλοτύπου από την ΔΟΥ β)με το εκκαθαριστικό

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:31 | ΠΔ

    δεν μπορώ να προτείνω κάτι αλλά με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές χώρες με πολύ αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα υπάρχουν πολλά που μπορούμε να αντιγράψουμε. Βρείτε πως τα καταφέρνουν και εφαρμόστε το και εδώ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:24 | Αθανάσιος Αντωνίου

    να καθιερωθεί η συνυπευθυνότητα για την μή παροχή απόδιεξης και να επιβάλονται ποινές μετά απο την »κίτρινη κάρτα»για την πρώτη παράβαση δηλαδή την »κόκινη κάρτα » που θα σημαίνει για τον μέν αγοραστή π.χ ποινή στο 5πλάσιο των απωλεσθέντων εσόδων του δημοσίου για δε τον πωλητή την αφαίρεση της αδειας λειτουγίας στην αρχή για 3 μήνες και άν το ξανακάνει να του αφαιρείται εντελώς και να μην μπορεί να ανοίξει άλλη επιχείρηση σε α΄βαθμού συγκένειας άτομο

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 23:20 | δημητρης

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΕΝΕς ΩΣΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ.
    ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ΄…..
    ΕΤΣΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΟΥ,ΜΟΝΟ ΤΟ ΦΠΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ
    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
    ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Η΄ΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕ
    ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΕ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 23:04 | Θανάσης Παπαθανασόπουλος

    Δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όπλο πιστεύω για την πάταξη της φοροδιαφυγής η επέκταση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα.
    Και τούτο για τους εξής λόγους:
    (α) Η έκπτωση δεν θεωρείται σημαντική – περιορίζεται σε κάποιο ποσοστό και ένα μάξιμουμ όριο
    (β) Είναι του στυλ «Ζήσε Μάη μου να φας τρυφήλι» – γιατί υφίστασαι ένα διαρκές κόστος του να ζητήσεις, να απαιτήσεις, να τσακωθείς, να μαζέψεις, να λογαριάσεις, να υποβάλεις …χωρίς να ξέρεις τι τελικά θα πάρεις πίσω.
    (γ) Το προτεινόμενο από τον υπόχρεο deal «με απόδειξη Χ, χωρίς Χ-20%» είναι πολύ πιο ελκυστική.

    Η επέκτασή του μέτρου των εκπτώσεων και σε άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, ιδιαίτερα δε για τα s/m που γράφεται, περισσότερη σύγχυση, χάος και οικονομική επιβάρυνση θα επιφέρει παρά περιορισμό της φοροδιαφυγής.

    Επαναφέρω την πρότασή μου που ανέπτυξα στις ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ για επιβολή της υποχρέωσης είσπραξης-απόδοσης ΦΠΑ σέ όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες με ταυτόχρονη επιστροφή στον αγοραστή πολίτη μέσα στο τρέχον τρίμηνο.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 23:08 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Πρόγραμμα με φορολογική κάρτα για όλους τους Έλληνες. Η κάρτα αυτή θα χρησιμοποιείται σαν την κάρτα που έχουν όλα τα σούπερ μάρκετ ( και την έχουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες γιατί κερδίσουν έκπτωση ). Αν μάλιστα ο κάθε φορολογούμενος είχε και κίνητρο ( π.χ έχτρα φοροαπαλλαγή ή κάποιο ταξίδι …. δέστε το παρόμοιο πρόγραμμα του Καναδά) τότε όλοι οι Έλληνες θα έπαιρναν απόδειξη. Βέβαια με κάποιο τρόπο θα πρέπει να σταματήσει και το «παζάρι» μεταξύ πωλητή και αγοραστή ( 119 με απόδειξη 100 χωρίς) Αυτό μπορεί να γίνει αν όλοι είναι υποχρεούμενοι να έχουν αναρτημένο τιμοκατάλογο ο οποίος θα είναι θεωρημένος και σφραγισμένος ώστε να μην μπορεί να αλλάξει. Πολλές φορές τα ποίο απλά πράγματα έχουν και την καλύτερη λύση για όλους…… Άραγε τι θα ζητούν οι λογιστές για να περνούν ΌΛΕΣ τις αποδείξεις ( είμαι μισθωτός και κάθε απόδειξή που έχω είναι κατά μέσο όρο 10 – 15 ευρώ ) ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:41 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ ΤΟ 100% ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΩΣΤΕ οΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ
    ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΝΑ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:19 | Χαρυς

    Ολοι εχουμε παει σε μαγαζια στα οποια δε μας δινουν αποδειξεις. Εκτος απο το να μετρανε οι αποδειξεις για εκπτωση φορου εισοδηματος, θα πρεπει να υπαρχει ενας τροπος (σελιδα στο internet, καποια τηλεφωνικη γραμμη) στην οποια να γινονται οι καταγγελιες και να χρησιμοποιουνται αυτα τα στοιχεια απο τις αρμοδιες Δ.Ο.Υ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:25 | Σπιτάλας Βασίλειος

    Προκειμένου να εκδίδονται αποδείξεις, προτείνω:
    1. Να θεσμοθετηθεί υπηρεσία, όπου ο καταναλωτής σ’ έναν πανελλαδικό τηλεφωνικό αριθμό να μπορεί ν’ αναφέρει επώνυμα ή ανώνυμα τον παραβάτη και την παράβαση, για μη έκδοση απόδειξης ή αποδείξεων.
    2. Η κάθε καταγγελία θα κοινοποιείται αυτόματα α) στην υπηρεσία ΡΑΜΠΟ (που πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί) και β) στην αντίστοιχη Δ.Ο.Υ. όπου αναφέρεται το περιστατικό. (π.χ. για Σαμοθράκη στην Αλεξ/πολη).
    3. Παράλληλα με τα κίνητρα των καταναλωτών για επισύναψη αποδείξεων στην φορολογική τους δήλωση, η υποψία και μόνον του επιτηδευματία ότι ο κατάναλωτής που δεν έλαβε απόδειξη, μετά από την συναλλαγή μπορεί να καταγγείλει το γεγονός θα τον συμμορφώνει.
    4. Η εφαρμογή του μέτρου πρέπει να συνοδευτεί από μια μεγάλη καμπάνια μέσα από τα Μ.Μ.Ε. σχετική με το «αγαπάς την Ελλάδα, Απόδειξη».
    5. Οι υποτροπιάζοντες, υποχρεωτικά να καταγγέλλονται στην κοινή γνώμη.

    Το μέτρο αυτό δεν είναι χαφιεδισμός γιατί αυτός που δεν εκδίδει απόδειξη κλέβει το κράτος τους πολίτες και τον εαυτόν του και ούτε έχει σχέση με προσωπικά δεδομένα.
    Εκτιμώ ότι το μέτρο αυτό:
    α. Θα έχει άμεσα αποτελέσματα (αφορά και αγαθά και υπηρεσίες).
    β. Συνοδευόμενο και με τα οικονομικά κίνητρα επισύναψης αποδείξεων, θα εμπεδώσουν πανελλαδικά και μέσα από τον φόβο της καταγγελίας, «συνείδηση».
    γ. Δεν υπάρχει φόβος «εκδικητικών καταγγελιών», αφού αυτό που θα αξιοποιείται θα είναι η πληροφορία ότι ο τάδε παρανομεί! Η διαπίστωση της παραβατικότητας και η διασταύρωση των πληροφοριών θα είναι υπόθεση των υπηρεσιών.

    Σπιτάλας Βασίλης (οικονομολόγος) Τηλ. 6974949838

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:26 | ΜΑΡΙΑ

    ΚΥΡΙΟΙ
    ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΚΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΠΩΛΗΤΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ .
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ Ο ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΓΚΤΗ ΑΥΤΗ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΠΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ο ΕΛΕΚΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ.
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΠΗΣ ΤΩΝ ΕΛΕΚΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ .
    ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΦΑΚΕΛΛΩΝ.