Νομοθετικά Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής / Εισαγωγή

Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σειρά μέτρων για τη καλύτερη οργάνωση των φορολογικών ελέγχων που δεν απαιτούν νομοθετικές αλλαγές. Τα μέτρα αυτά βασίζονται κυρίως στους στοχευμένους ελέγχους βάσει κριτηρίων αυξημένου κινδύνου απόκρυψης εισοδημάτων ή μη απόδοσης του ΦΠΑ, στη διασταύρωση στοιχείων με την αξιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων, στην αναδιοργάνωση και εντατικοποίηση των ελέγχων της ΥΠΕΕ, στους ελέγχους πόθεν έσχες για τους εφοριακούς, σε συστήματα περιορισμού του λαθρεμπορίου κ.α.

Στη συνέχεια τίθενται προς διαβούλευση  μέτρα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Εάν επιθυμείτε την υποβολή προτάσεων και για τα προαναφερθέντα διοικητικού χαρακτήρα μέτρα διατυπώστε τις προτάσεις σας στο πεδίο «Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:28 | Σταύρος

    1. Πριν τρία με τέσσερα χρόνια , στη Φολέγανδρο (νησί Κυκλάδων) ήρθε το Σ.Δ.Ο.Ε να κάνει έλεγχο στα καταστήματα του νησιού. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αυτών ύστερα από συνεννόηση αποφάσισαν το κλείσιμο των καταστημάτων τους μέχρι την αναχώρηση του Σ.Δ.Ο.Ε και απείλησαν ότι δεν θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους αν δεν αποχωρήσουν οι υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε. Έτσι και έγινε .

    2. Πολλοί εκ των κατοίκων του ιδίου νησιού νοικιάζουν δωμάτια κατά την καλοκαιρινή περίοδο χωρίς να κόβουν αποδείξεις και καθ’ ότι οι πιο πολλοί είναι χαμηλοσυνταξιούχοι έλαβαν και το έκτατο επίδομα που παραχώρησε η κυβέρνηση.

    Συνοψίζοντας, θα ήθελα να τονίσω για άλλη μία φορά την οξύτητα του προβλήματος και το μέγεθος της ευθύνης της κυβέρνησης αλλά και όλων ημών. Ελπίζω όσα σας ανέφερα να συνέλαβαν κάπως στην ευρύτερη προσέγγιση του θέματος και στην κατανόηση της σύγχρονης στάσης απέναντι στα προβλήματα όλων των πολιτών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:11 | Σταύρος

    1. Πριν τρια με τέσσερα χρόνια , στη Φολέγανδρο (νησί Κυλάδων) ήρθε το Σ.Δ.Ο.Ε να κάνει έλεγχο στα καταστήματα του νησιού. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αυτών ύστερα από συνεννόηση αποφάσισαν το κλείσιμο των καταστημάτων τους μέχρι την αναχώρηση του Σ.Δ.Ο.Ε και απείλησαν ότι δεν θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους αν δεν αποχωρήσουν οι υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε. Έτσι και έγινε .

    2. Πόλλοι εκ των κατοίκων του ιδίου νησιού νοικιάζουν δωμάτια κατά την καλοκαιρινή περίοδο χωρίς να κόβουν αποδείξεις και καθ’ ότι οι πιο πολλοί είναι χαμηλοσυνταξιούχοι έλαβαν και το έκτατο επίδομα που πραχώρησε η κυβέρνηση.

    Συνοψίζοντας, θα ήθελα να τονίσω για άλλη μία φορά την οξύτητα του προβλήματος και το μέγεθος της ευθύνης της κυβέρνησης αλλά και όλων ημών. Ελπίζω όσα σας ανέφερα να συνέλαβαν κάπως στην ευρύτερη προσέγγιση του θέματος και στην κατανόηση της σύχρονης στάσης απέναντι στα προβλήματα ολων των πολιτών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:39 | Γεώργιος Πλακίδης

    Γιώργος Πλ. 29/12/2009
    Κύριε Υπουργέ,για να πιάσετε τους φοροφυγάδες εκτός από τολμηρά μέτρα, χρειάζεται και λίγη πονηριά και φαντασία. Εφόσον λοιπόν οι Βρυξέλλες μας έχουν βάλει σε επιτήρηση, γιατί και εσείς δεν κάνετε το ίδιο σε αυτούς που εξόφθαλμα φοροδιαφεύγουν. Δηλαδή να βάλτε έναν λογιστή μέσα στην κάθε επιχείρηση σε καθημερινή βάση για ένα ολόκληρο οικονομικό έτος να παρακολουθεί όλες τις συναλλαγές που θα γίνονται,(θα τις περνάνε στο διαδίκτυο σε καθημερινή βάση) αφού τους εκπαιδεύσετε για ένα διάστημα . Θα μου πείτε μα αυτοί που φοροδιαφεύγουν είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Σύμφωνοι, αλλά εάν το κράτος προσλάβει π.χ. 1000 λογιστές (ανέργους με σύμβαση) και τους βάλλει με κλήρο, η με άλλα κριτήρια σε χίλιες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι φοροφυγάδες δεν θα μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων αν τους τύχη ο κλήρος η όχι.(ο φόβος φυλάει τα έρημα) Πολύ περισσότερο εάν εξαγγείλετε ότι σε αυτούς που θα διαπιστωθεί παρέκκλιση (από τα δηλωθέντα) πάνω από 10-20% θα πληρώνουν πρόστιμο συν τους μισθούς του λογιστή που τους επιτηρούσε. Σημειώστε δε ότι στην περίπτωση που όταν κάποιος στον οποίο έχετε ορίσει επιτήρηση σας ζητήσει να κάνει συμπληρωματική δήλωση, θα μπορείτε να του το επιτρέψετε χωρίς συνέπειες εφόσον θα δηλώσει τα πραγματικά εισοδήματα, οπότε αποσύρετε την επιτήρηση αφού πληρώσουν τα έξοδα της επιτήρησης μέχρι εκείνη την ώρα. Εγώ πιστεύω ότι και μόνο η εξαγγελία ενός τέτοιου μέτρου (πριν κατατεθούν οι δηλώσεις εισοδήματος αλλά και μετά, θα ανέβαζε τα έσοδα του κράτους κατακόρυφα ,θα βοηθούσε την ανεργία, θα είχε ευνοϊκή απήχηση στους δανειστές μας και δεν θα στοίχιζε στο κράτος . Αλλά εγώ σας λέω και το άλλο. Εάν αυτό που προτείνω γινότανε νόμος και σε όλους αυτούς που εσείς νομίζετε ότι φοροδιαφεύγουν τους στέλνατε ειδοποίηση (πριν καταθέσουν τις δηλώσεις τους) ότι πιθανόν να τους βάλετε σε επιτήρηση, φαντάζεστε τι θα γινόταν?
    Επίσης προειδοποιήστε τους λογιστές (φοροτεχνικούς) ότι εάν διαπιστώνει το κράτος ότι βοηθάνε τους πελάτες τους να κρύβουν εισοδήματα θα έχουν πολύ αυστηρές συνέπειες, μέχρι αφαίρεση άδειας λειτουργίας. Γιατί μη μου πείτε ότι όλοι αυτοί δεν έχουν την βοήθεια των λογιστών που τους κρατάνε τα βιβλία και τους φτιάχνουν τις δηλώσεις.
    Κύριε Υπουργέ ,εάν φτιάχνατε κονκάρδες η αυτοκόλλητα που να γράφουν με μεγάλα γράμματα: ‘’ΘΕΛΩ ΑΠΟΔΕΙΞΗ’’, εγώ θα ήμουν από τους πρώτους που θα την έβαζα στο πέτο μου και δεν θα ήμουν αναγκασμένος κάθε φορά που ψωνίζω να ζητάω απόδειξη. Όσο για εκείνους που επιμένουν να μην σου δίνουν απόδειξη, να βάλλετε τηλεφωνικές γραμμές η ιστοσελίδα ,όπου θα μπορούμε να τους καταγγείλουμε ανώνυμα η επώνυμα ούτως ώστε να θέτουν υποψηφιότητα για επιτήρηση η φορολογικό έλενχο.
    Τέλος φτιάξτε μία ιστοσελίδα όπου θα μπορεί κάποιος να καταθέτει μια καινούρια ιδέα για οτιδήποτε πολιτικό και να μην χρειάζεται να περιμένει το ανάλογο νομοσχέδιο. π. χ : www. nees politikes idees.gr
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:37 | ΚΩΝΣΤ. ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Εκτός από τους καταγεγραμμένους επιτηδευματίες που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος υπαρχει πλήθος λαθραίων επιχειρήσεων: εργαστηρίων παραγωγής αγαθών, αποθηκών λαθραίας διακινήσεως, ακόμη και αγροτικών προϊόντων κλπ. Γιά το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ημιυπόγεια παλααιοτέρων πολυκατοικιών και καταστήματα με βαμένα τζάμια χωρίς κανένα διακριτικό, (Μόνο με πινακίδες και εμπόδια που απαγορεύουν το παρκάρισμα)όπως και μόνιμα παρκαρισμένα κλειστά φορτηγά.
    Πρέπει να γίνει επιτόπια έρευνα και καταγραφή των ώστε να μπούν στο σύστημα.
    Επισης πρέπει να γίνεται συνεχής έλεγχος της διακινήσεως σε ωρισμένα κομβικά εμπορικά κέντρα όπως στην περιοχή της πλατείας Κουμουνδούρου και του παλαιού ΙΚΑ οδού Πειραιώς όπου από τα καταστήματα ιδίως κινεζικά γινεται τεράστια διακίνηση χωρίς παραστατικά μέσα σε μαύρες σακούλες με αυτοκίνητα ΙΧ πολά των οποίων έχουν επιρχιακές πινακίδες.
    Πρόθυμος γιά κάθε περαιτέρω διευκρίνηση.
    Με τιμή
    Κ.Στεργιόπουλος
    τηλ 6944302149

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:05 | Δρ Γεωργιος Γιαννιτσιωτης

    Οταν στήθηκε το TAXIS, οι αμερικάνοι φοροτεχνικοί είχαν τονίσει δύο πράγματα: το ένα αφορούσε στην πάταξη του φαινομένου έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων και το άλλο στην καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης στους Πολίτες ότι οι φόροι που καταβάλλουν έχουν ανταποδοτικό όφελος για τους ίδιους.

    Κάτι οι ρεμούλες (Κτηματολόγιο, C4I, Δομημένα ομόλογα, Βατοπαίδιο), κάτι η αποποινικοποίηση της έκδοσης εικονικών τιμολογίων από τον […] Α.Ρεγκούζα το 2004, τίναξαν επτά ετών προσπάθεια (1997-2004) στον αέρα χωρίς να συμπεριλάβω την περίεργη απώλεια στοιχείων Ε9 από το ΜΗΚΥΟ που οδήγησε στην επανυποβολή συγκεντρωτικού Ε9 δύο φορές σε πέντε χρόνια.

    Συνεπώς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η πολιτική ηγεσία είναι να δημιουργήσει δημόσιες υπηρεσίες στο πρότυπο της ΕΕΤΤ (αυτοχρηματοδοτούμενη με αυτοτελή προϋπολογισμό, αποδίδουσα πλεόνασμα ετησίως στον κρατικό προϋπολογισμό παρά τις «βούτες» του πρώην ΥΜΕ) που δίδουν προστιθέμενη αξία στον πολίτη.

    Το δεύτερο είναι η αναδρομική ποινικοποίηση της έκδοσης εικονικών τιμολογίων με πρόσθετα μέτρα όπως η απαγόρευση άσκησης ελευθέριου επαγγέλματος ή ίδρυσης πάσης φύσεως νομικού προσώπου στα πρόσωπα που διέπραξαν το ανωτέρω αδίκημα ή πιάστηκαν να φοροκλέπτουν.

    Το τρίτο είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών της Δημόσιας Διοίκησης, η μηχανοργανωσή της και η απαλλαγή της από την σαβούρα μη διορισθέντων με αξιοκρατικό τρόπο υπαλλήλων. Φυσικά, δεν είναι δυνατό να εξορθολογίσει κάποιος τις δημόσιες δαπάνες με λογικές μετάταξης υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών στην Δημόσια Διοίκηση με το μισθολόγιο της ΑΕ (όπως η περίπτωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας ΑΕ).

    Αν δεν γίνουν τα παραπάνω, θα εξακολουθήσω να θεωρώ ότι δεν πληρώνω φόρους αλλά καταβάλλω «χαράτσι» που οι κρατούντες τρώγουν πίνοντας στην υγεία των κορόιδων.

    Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης
    Πολιτικός Επιστήμων – Διεθνολόγος
    Επιθεωρητής Συστημάτων Διοίκησης Ποιότητος
    Ελλην Δημόσιος Λειτουργός
    ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΥΓ Προς τους διαχειριστές της σελίδος: Εαν λογοκρίνετε τις απόψεις μου που έχουν κατατεθεί στην δημόσια αυτή διαβούλευση θα με αναγκάσετε να τις αποστείλω στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων συνοδευόμενες με σχετική καταγγελία της πράξεώς σας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:00 | ΨΑΛΛΙΔΑ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ

    Ειναι δυστιχως τραγικο αυτο που ζουμε σε αυτον τον τοπο,και φταιμε
    ολοι για την κατασταση που εχει η Ελληνικη οικονομια.Ενα απλο
    παραδειγμα, εαν κατεβουν με τα ποδια μια βολτα στην πλατεια Κουμουνδουρου απο το Υπουργειο Οικονομικων και στις γυρω περιοχες
    υπαρχουν επιχειρησεις οι οποιες κανουν τζιρο πολλων εκατομυριων
    ευρω καθε μερα.Πιστεψε με δεν κοβουν τιμολογια,ουτε για το 5 % των
    πωλησεων τους.Το παρεμποριο στην Ελλαδα ειναι ισως το διπλασιο σε
    τζιρο του επισημου.Αυτη η φοροδιαφυγη πρεπει να ειναι η πρωτη που θα
    παταχθει.Εαν καποιος αμφιβαλει, μπορει να επικοινωνησει μαζι μου
    να διαθεσω μια εβδομαδα δωρεαν να του δειξω τι γινετε.Προφανως
    ειναι λιγο μια εβδομαδα γιατι η ερευνα ειναι μεγαλη,ξεκιναει απο
    τελωνεια κ.τ.λ, αλλα θα παρει μια εικονα.Το προβλημα ειναι πολλη
    σοβαρο και θελει σκληρη δουλεια και προσπαθεια για να αντιμετοπισθει.
    Και ενα σχολιο για την αναπτυξη και την ανεργεια.
    Βοηθηστε την βιοτεχνεια να αναπτυχθει,να παραγει.Ειναι δυσκολο το ξερω
    στο περιβαλον της παγκοσμιοποισης να σταθει αλλα πρεπει να βρουμε
    τροπους να το κανουμε, ειδαλως θα αντιμετωπιζεται μονιμα προβληματα
    ανεργιας και το ονειρο ολων θα ειναι να μπουνε στο δημοσιο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:18 | Αλυγιζάκης Εμμανουήλ

    Συμφωνώ απόλυτα με τα παρακάτω:
    . από Μιχάλης Φ. – — 28 Δεκεμβρίου 2009 @ 15:17
    «Η «πάταξη» της φοροδιαφυγής είναι κρίσιμη για να αισθανθεί ο κάθε πολίτης ότι φορολογείται δίκαια και ότι ο διπλανός του επίσης φορολογείται σύμφωνα με αυτά που κερδίζει. Το αίσθημα της δικαιοσύνης, το βασικότερο ίσως ένστικτο που έχει ο πολίτης για την κοινωνία που ζει, έχει διαταραχτεί σε επικίνδυνο βαθμό στην Ελλάδα.»

    και συμπληρώνω,

    ότι επιπλέον θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στο Κράτος και την Κυβέρνηση και να αισθανθεί ότι τα λεφτά που πληρώνει πάνε εκεί που πρέπει και όχι στις τσέπες κάποιον επιτήδειων. Για να συμβούν τα παραπάνω πρέπει να υπάρξει διαφάνεια παντού και αξιοκρατία. Να γίνεται πάντοτε έρευνα σε βάθος άμεσα και χωρίς καμία διάθεση συγκάλυψης για κάθε υπόθεση παρανομίας που ανακαλύπτετε. Να υπάρξει χαρακτηριστική τιμωρία σε κάθε δημόσιο λειτουργό, αιρετό (Βουλευτές – πολιτικά πρόσωπα – τοπικοί άρχοντες – κλπ) ή μη, όποτε διαπιστωθεί κλοπή δημοσίου χρήματος.

    Επιπλέον πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει κακούργημα η κλοπή δημόσιου χρήματος, με δυσβάσταχτες ποινές, ώστε να γίνει αποτρεπτικό για τον λογικό και νομιμόφρον πολίτη αυτού του κράτους να προβεί σε τέτοια ενέργεια.

    Για να το ειδικεύσουμε τώρα στο θέμα του Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών πρέπει να επανέλθει η τάξη και ο έλεγχος στην αγορά.

    Θα πρέπει άμεσα αν ξεκινήσουν οι διαδικασίες της ανασύστασης του Σ.Δ.Ο.Ε. με δυνατότητες πραγματικής ελεγκτικής υπηρεσίας και όχι οργάνου της Κυβέρνησης ώστε να ελέγχονται επιλεκτικά μόνο οι αντιφρονούντες.

    Και μιλάω με προσωπική γνώση και γνώμη μιας και ανάφερα επώνυμα και ενυπόγραφα μαζί με άλλο ένα ζευγάρι φίλων μου, ένα εστιατόριο με 70 τραπέζια για φοροδιαφυγή, μιας και λειτουργούσε με χαλασμένη ταμιακή μηχανή χωρίς θεωρημένα στοιχεία για μία εβδομάδα την περίοδο της 28ης Οκτωβρίου. Η απάντηση που πείρα είναι ότι δεν μπορούν αν κάνουν έλεγχο αν δεν πάρουν το Οκ από την Κεντρική Υπηρεσία. Γιατί μετά το 2004 το σύστημα ήθελε αν δεν πάρουν έγκριση από την Ρηγίλλης, ο έλεγχος να μην μπορεί να γίνει!!

    Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα ότι πρέπει να ανασυσταθεί η Υπηρεσία Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών και για πρώτη φορά να μην γίνει τσιφλικάτο της Κυβέρνησης.

    Θα πρέπει λοιπόν η Υπηρεσία να στελεχωθεί με γραπτό αδιάβλητο διαγωνισμό, για κάθε ειδικότητα που θα έχει η Υπηρεσία, τύπου Πανελληνίων εξετάσεων, στον οποίον θα έχει δικαίωμα να δώσει οποιοσδήποτε Δημόσιος Υπάλληλος αρκεί να έχει τις απαραίτητες γνώσεις.

    Τα θέματα θα πρέπει να είναι εφάμιλλα του έργου και του επιπέδου της εργασίας που καλούνται να διεκπεραιώσουν οι υπάλληλοι στην εκάστοτε ειδικότητα και να συνταχθούν από ειδήμονες του είδους.

    Έτσι θα δημιουργηθεί μια Υπηρεσία που θα έχει στελεχωθεί άρτια από άποψη γνώσης και πλέον θα είναι έτοιμη με σωστή διαχείριση να ολοκληρώσει το έργο της. Οι ελεγκτές της θα χέρουν του σεβασμού της αγοράς γιατί θα ξέρουν ότι για να είναι εκεί ελεγκτής είναι άριστος και όχι αρεστός!!!! Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του προθυπουργού.

    Αυτό έπρεπε να έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης γιατί καλώς η κακός ήμαστε Έλληνες και έχουμε μεγάλο έλλειμμα κοινωνικής παιδείας οπότε ο έλεγχος είναι για την ώρα το μόνο εργαλείο που έχει η κυβέρνηση και το κράτος για να επιβάλει τον νόμο και την τάξη.

    Αν γίνουν συντονισμένες κινήσεις λοιπόν και υλοποιηθούν τα παραπάνω άμεσα τότε υπάρχει πιθανότητα να ξαναέλθει η αγορά σε σωστό δρόμο και να φτάσουμε αισίως σε εκείνη τη μέρα που όλοι θα πληρώνουν αυτά που τους αναλογούν.

    Τότε και οι συντελεστές φορολόγησης θα πέσουν και όλοι θα καλούμαστε να πληρώνουμε λιγότερα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:25 | Παναγιώτης Ντόμαλης

    Αξιότιμε κ.. Υπουργέ

    Γνωρίζοντας την εκδηλωμένη κοινωνική ευαισθησία σας στα θέματα του «τζόγου» και ειδικότερα του «ηλεκτρονικού παράνομου τζόγου» στην χώρα μας, ερχόμαστε με μια προσπάθεια να επισημάνουμε το μέγεθος του προβλήματος που σήμερα υπάρχει αλλά και τους τεράστιους κινδύνους που είναι βέβαιο πως είναι μπροστά μας στο άμεσο μέλλον.

    Στην προσπάθεια μας αυτή, σας παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία που είναι κατά καιρούς δημοσιευμένα και προέρχονται από διάφορες μελέτες, που αφορούν το πρόβλημα που δεν είναι άλλο από το παράνομο για την χώρα μας ηλεκτρονικό τυχερό παιχνίδι.
    Τα μεγέθη που παρουσιάζουν οι εταιρείες online τζόγου είναι εντυπωσιακά.
    Σύμφωνα με την GBGC (Global Betting and Gaming Consultants) από το 2004
    που άρχισε να σχηματοποιείται η αγορά, ο τζίρος και τα κέρδη των εταιρειών του
    κλάδου διαρκώς ανέρχεται. Το 2008 για πρώτη φορά τα μεικτά κέρδη του κλάδου
    ξεπέρασαν τα 20 δισ. δολ., και μέχρι το 2012, το νούμερο αυτό θα
    υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 45 δισ. δολ. !!!
    Ο πραγματικός τζίρος που πραγματοποιείται, είναι ασφαλώς μεγαλύτερος από τα μεικτά κέρδη των εταιρειών. «Με δεδομένες τις αποδόσεις στο στοίχημα (περίπου 80%), ο συνολικός τζίρος του παιχνιδιού είναι πενταπλάσιος των μεικτών κερδών που ανακοινώνονται !!!», παραδέχεται στέλεχος της αγοράς. «Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα», προσθέτει, «οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανακοινώνουν ως έσοδα τα μικτά τους κέρδη, που συνίστανται στον τζίρο μείον τις αποδόσεις στους παίκτες». Έτσι με δεδομένη μια γκανιότα της τάξης του 4%-5%, ο online τζίρος στα παιχνίδια καζίνο (πόκερ, ζάρια, black jack κ.λπ.) είναι 10-15 φορές μεγαλύτερος από τα αναφερόμενα μεικτά κέρδη των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, τα 20 δισ. δολ. που αναφέρονται ως κέρδη στις εταιρείες online τζόγου, αντιστοιχούν σε στοιχήματα ύψους άνω των 170 δισ. δολ.!!! Με την ίδια λογική, στην Ελλάδα ο καταμετρημένος online τζόγος ανήλθε το 2008 σε 1,2 δισ. δολ., αφήνοντας μεικτά κέρδη στις επιχειρήσεις ύψους 167 εκατ. δολ.
    Ο παράνομος τζόγος αναπτύσσεται ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, μέσω ηλεκτρονικών καζίνων που ξεπερνούν τα 100.000, καθώς και μέσω παρανόμων εταιρειών στοιχημάτων, οι οποίες για να προσελκύσουν παίκτες προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τον ΟΠΑΠ
    Στη θεά Τύχη εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για βελτίωση των οικονομικών τους οι Έλληνες και το έτος που φεύγει, στοιχηματίζοντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ, σε νόμιμο και παράνομο τζόγο Συνολικά, περίπου 5 δισ. ευρώ στοιχημάτισαν οι Έλληνες μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη 2007 στα κρατικά τυχερά παιχνίδια, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 3 δισ. ευρώ παίχτηκαν στα καζίνα, συνολικά δηλαδή περίπου 8 δισ. ευρώ. Ανάλογα είναι, κατά τις εκτιμήσεις, τα ποσά που παίχτηκαν στον παράνομο τζόγο, τα οποία ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ. Ο παράνομος τζόγος αναπτύσσεται ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, μέσω ηλεκτρονικών καζίνων που ξεπερνούν στον αριθμό τα 100.000, καθώς και μέσω παρανόμων εταιρειών στοιχημάτων, οι οποίες για να προσελκύσουν παίκτες προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τον ΟΠΑΠ. Οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται επίσης μέσω Διαδικτύου.
    Στο Ίντερνετ μπορεί να βρει σήμερα κάθε ενδιαφερόμενος περισσότερα από 1.800 νόμιμα καζίνα σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τα νόμιμα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στο Διαδίκτυο δραστηριοποιούνται περίπου 100.000 παράνομα καζίνα.

    Το φαινόμενο του τζόγου στο Ιντερνέτ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και συνεχώς εξαπλώνεται. Όσον αφορά τη χώρα μας, εκτιμάται ότι έλληνες επιχειρηματίες έχουν στήσει ηλεκτρονικά καζίνα με έδρα σε χώρες του εξωτερικού, όπου η φορολογία είναι χαμηλή. Δημοφιλέστερες έδρες αναδεικνύονται η Αντίγκουα στην Καραϊβική και ο Άγιος Δομίνικος και ακολουθούν η Κόστα Ρίκα, το Κουρασάο, οι Δυτικές Ινδίες και η Αυστραλία. Οι offshore εταιρείες στήνονται εύκολα, ενώ διευθύνονται από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου με τη χρήση κατάλληλου software. Ο καθένας μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα κάποιου καζίνου και να ποντάρει, κάνοντας χρήση της πιστωτικής του κάρτα.

    Στην Ελλάδα, όπως διαπιστώθηκε από συλλήψεις της Ασφάλειας, παράνομες εταιρείες στήνονται ακόμη και στα πατάρια καταστημάτων και σπιτιών σε συνεργασία με ξένες εταιρείες. Στήνεται ένας μηχανισμός server από ξένες εταιρείες πάνω σε ελληνικές γραμμές.
    Με αυτή την μικρή περιγραφή μπορεί κανείς να αντιληφτεί το μέγεθος του προβλήματος που έχει και τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις αφού σύμφωνα με το Ελληνικό δίκαιο δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος.
    Με μια απλή σκέψη θα μπορούσε κανείς να καταλάβει πόσο εύκολο είναι για τον οποιονδήποτε να μπλέξει στα γρανάζια του ηλεκτρονικού τζόγου να εθιστεί και να εντοπίσει τους τεράστιους κινδύνους που υπάρχουν κυρίως για του νέους (και ανήλικους) πολίτες της χώρας μας , αφού οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο είναι μόνο ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής συνδεδεμένος στο διαδίκτυο και μία απλή οποιαδήποτε πιστωτική κάρτα (που μπορεί για έναν ανήλικο να είναι μια πιστωτική κάρτα των γονέων του) δημιουργώντας έτσι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και μείζων κοινωνικό πρόβλημα και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, αυτή των νέων ανθρώπων.
    Για του λόγου του αληθές αναφέρουμε πως πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για συνανθρώπους που έχουν ήδη καταστραφεί εξ αιτίας του προβλήματος (π.χ μία τουλάχιστον αυτοκτονία στην νέου ανθρώπου στην Κρήτη πρόσφατα λόγο οικονομικής καταστροφής από ιντερνετικό παιχνίδι , σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή «για λογαριασμό σας» πρόσφατα περιγράφεται η ιστορία ενός οικογενειάρχη που κατάφερε να «εξαφανίσει» στα κανάλια του ηλεκτρονικού τζόγου δύο στεγαστικά δάνεια , πέντε καταναλωτικά, και επτά πιστωτικές κάρτες !!!! που δημιούργησαν χρέη στην οικογένεια με ένα ποσό τις τάξης περίπου των 200.000 € και άλλα πολλά που δεν έχουν δει ακόμα το φώς της δημοσιότητας) .
    Τέλος μια πρώτη προσέγγιση για το θέμα του ανεξέλεγκτου «τζόγου» και κυρίως για τις απάτες που υπάρχουν (στημένα παιχνίδια μέσα στο «στοιχηματικό σύστημα») έκανε με θεματική εκπομπή του (Αθέατος Κόσμος) ο κ. Κώστας Χαρδαβέλας την Τρίτη 17/11/2009 αναδεικνύοντας έτσι μια άλλη σοβαρή διάσταση του θέματος που επηρεάζει εντονότατα πολλές φορές τον υγιή αθλητισμό.
    Είναι φανερό λοιπόν πως το θέμα είναι εντονότατο και σοβαρότατο, με τάση να γίνει ανεξέλεγκτο , αν δεν έχει γίνει ήδη, με τεράστιες οικονομικές αλλά κυρίως κοινωνικές προεκτάσεις .
    Για τις οικονομικές διαστάσεις του προβλήματος θα αρκούσε κανείς σκεπτόμενος πως αν τα τεράστια ποσά που στοιχηματίζονται στον παράνομο ηλεκτρονικό τζόγο στην Ελληνική επικράτεια ,ποσά που υπολογίζονται περίπου στα 7.000.000.000 € !!!! κατέληγαν στους νόμιμους διαχειριστές των παιχνιδιών στην χώρα , τότε τα έσοδα του Ελληνικού Κράτους , με πρόχειρους υπολογισμούς θα μπορούσαν να είναι περίπου στο ποσό των 1.500.000.000 € !!!.
    Για τις κοινωνικές διαστάσεις του προβλήματος θα αρκούσε να σκεφτεί και μόνο κανείς ,πώς στα δίχτυα του ηλεκτρονικού τζόγου , με τα γνωστά αποτελέσματα που αποφέρει ο εθισμός στην ζωή ενός ανθρώπου ,θα μπορούσε να μπλέξει το ίδιο του το παιδί με μία και μόνη φυσική προϋπόθεση , να είναι στο δωμάτιο του, να βρίσκετε μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και έχει στο χέρι του μία απλή πιστωτική κάρτα που πείρε από ένα πορτοφόλι του γονέα του.
    Είναι βέβαιο λοιπόν πως το πρόβλημα χρήζει μιας άμεσης και γενναίας αντιμετώπισης.

    Στη εισηγητική έκθεση της Δανέζας Κρίστελ Σκάλντεμοζε, την οποία ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ο τζίρος (καταμετρημένος και νόμιμος) της ευρωπαϊκής αγοράς τυχερών παιχνιδιών στο ΄Ιντερνετ φτάνει σε δυσθεώρητα ποσά, αλλά μαζί με τον τζίρο αυξάνονται και οι κίνδυνοι. Σουηδική μελέτη δείχνει ότι όποιος παίζει πόκερ στο διαδίκτυο έχει πέντε έως επτά !!! φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εθιστεί στο παιχνίδι από έναν απλό χαρτοπαίκτη. Όμως η σημερινή νομοθεσία είναι ελλιπής, με αποτέλεσμα τα κενά να καλύπτονται εκ των ενόντων με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επισημαίνει η εισηγήτρια του Κοινοβουλίου:
    «Δεν θέλουμε να είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκείνος που θα αποφασίσει τους κανόνες για την αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση», δηλώνει η Δανέζα ευρωβουλευτής στην Ντόιτσε Βέλλε.
    «Πιστεύουμε ότι χρειάζεται πολιτική λύση. Αυτό σημαίνει ελάχιστες προδιαγραφές για την προστασία του καταναλωτή απέναντι σε εθισμό, απάτη, ή ακόμα και απέναντι σε υπερβολική διαφήμιση… »
    Η λύσεις του προβλήματος δυστυχώς δεν είναι πολλές.

    Στην Αμερική προ εξαμήνου ,περίπου, με νομοθετική ρύθμιση έγινε μια σοβαρή προσπάθεια , που έφερε και άμεσα αποτελέσματα.
    Η εν λόγο νομοθετική προσπάθεια στην Αμερική απαγορεύει ουσιαστικά την αποδοχή πληρωμών σε οποιαδήποτε μορφή, από έναν παίκτη για την συμμετοχή του σε τυχερά παιχνίδια στο Διαδίκτυο, και απαιτεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τον εντοπισμό τέτοιου είδους συναλλαγών με αποτέλεσμα να παρεμποδίζει αυτές τις πληρωμές.

    Επιβάλλει δηλαδή στα τραπεζικά ιδρύματα «Block» σε αυτού του είδους τις συναλλαγές ,που σημαίνει πως «τα τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται να απορρίπτουν μια τέτοια συναλλαγή πριν ή κατά την επεξεργασία αυτής »

    Είναι μια πρώτη σοβαρή προσπάθεια που έχει φέρει ένα σοβαρό αποτέλεσμα στην Αμερική.
    Θεωρώντας βέβαιη την κοινωνική σας ευαισθησία ,αλλά και έχοντας βαθιά την πίστη πως η σημερινή Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ έχει το πολιτικό θάρρος να αντιμετωπίσει το σοβαρότατο πρόβλημα που υπάρχει, σας παρακαλούμε και περιμένουμε να αντιμετωπίσετε άμεσα το θέμα θεσμικά στο σύνολό του , ώστε να καθοριστούν καθαροί κανόνες , για τα τυχερά παιχνίδια στην χώρα , που αφενός περιορίζουν το φαινόμενο επιφέροντας ένα σοβαρότατο πλήγμα στην διακίνηση και στο ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» και αφετέρου δημιουργούν νέα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο με σκοπό την ανταπόδοση τους στον πολίτη μέσα από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό , όπως έχει χρέος μια υγιή κοινωνία να κάνει.

    Τέλος πιστεύοντας πως σήμερα είναι η περίοδος για σοβαρές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ανάγκη εδώ και χρόνια η χώρα μας , θέτουμε τον εαυτό μας όπως οφείλουμε να πράξουμε , αλλά και το σύνολο των συναδέλφων μας πρακτόρων των νομίμων παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ ,στην διάθεση σας για την οποιαδήποτε προσπάθεια καταβάλετε με σκοπό άμεση και ουσιαστική την λύση του τεράστιου προβλήματος που σήμερα υπάρχει.

    Παναγιώτης Ντόμαλης

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:34 | Στυλιανος Κτενιαδακης

    Το προβλημα της φοροδιαφυγης δεν αντιμετωπιζεται με δρασεις νομοθετικου χαρακτηρα.το προβλημα επισης δεν ειναι οι ΜΜΕ που απασχολουν πανω απο 5 άτομα προσωπικο καθως αυτες ειναι υποχρεωμενες για δικη τους ασφαλεια να εκδιδουν αποδειξεις.
    Το προβλημα ειναι οι επιχειρησεις-φυσικα προσωπα που δεν εκδιδουν αποδειξεις αλλα και η τεραστια ελλειψη ελεγκτικου μηχανισμου που να εξασφαλιζει την ισοπολιτεια.Ενας ελεγκτικος μηχανισμος που να ελεγχει και τους πολιτες και τους ελεγκτες βεβαιως.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:06 | Γεωργακόπουλος Σταύρος

    Αγαπητοί κύριοι,

    Θεωρώ ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αύξηση των ελέγχων. Δεδομένης της αποδιοργάνωσης των ελεγκτικών μηχανισμων θεωρώ ότι η λύση είναι μόνο η πρόσληψη ατόμων με μοναδικό σκοπό τους φορολογικούς ελέγχους. Τα άτομα αυτά δεν χρειάζονται να διαθέτουν κάποιο ιδιαίτερο επίπεδο εκπαίδευσης δεδομένου ότι για να ελεγχθεί το αν μια επιχείρηση κόβει ή όχι αποδείξεις είναι διαδικασία εξαιρετικά απλή.
    Τα άτομα αυτά μπορούν να προσληφθούν από τους ανέργους του ΟΑΕΔ.

    Και ποιος θα τους πληρώνει?
    Τα άτομα αυτά θα πληρώνονται από τα νέα πρόστιμα που θα κόβουν (π.χ. το 20 % του προστίμου)

    Και σε ποια Υπηρεσία θα ανήκουν?
    Σε καμιά. Η δουλειά τους θα είναι μονό οι έλεγχοι δεν απαιτείται να έχουν γραφείο

    Πόσα άτομα να προσληφθούν, με ποια κριτήρια για πόσο χρόνο?
    Να προσληφθούν όλοι οι άνεργοι με προτεραιότητα στους Stage. Μοναδικό κριτήριο Πρόσληψης απολυτήριο λυκείου. Για 1 χρόνο πιλοτικά χωρίς δικαιώματα μονιμοποίησης.

    Παράλληλα άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι (π.χ. από νομαρχίες, δήμους και περιφέρειες) μπορούν να συμμετάσχουν στους ελέγχους.

    Βέβαια μια τόσο ριζοσπαστική ιδέα όπως η ανωτέρω πολύ δύσκολά θα υιοθετηθεί.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:01 | ΚΑΛΟΓΝΩΜΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΔΟΕ: ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΑΡΓΑ,ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΜΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛ.ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΓΗΣΗΛΑΟΥ ΚΛΠ. ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΕΦ ΟΣΟΝ ΠΟΥΛΟΥΝ ΣΕ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ,ΜΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΦΟΡΟΥΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:00 | Πιλαφάς Νίκος

    Για την φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών και επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών που δεν εκδίδουν αποδείξεις, εκτός από την εφαρμογή των αυστηρών τεκμηρίων διαβίωσης θα πρότεινα εφαρμοσθούν τα εξής:
    Σε περίπτωση που ο παρέχον την υπηρεσία δεν εκδίδει απόδειξη και καταγγέλλεται από τον πελάτη να επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο στον επαγγελματία και σύγχρονος να αποζημιώνει και τον πελάτη με την αξία της συναλλαγής εφόσον έχει εξοφληθεί η ο πελάτης να πληρώνει την υπηρεσία. Και για να μην υπάρχουν κατάχρηση από τους πελάτες για ίδιον όφελος ας γίνει η υποχρεωτική προσφορά πριν την έναρξη της εργασίας. Η φοροδιαφυγή σε αυτό τον κλάδο είναι μεγάλη.
    Είμαστε από τις χώρες που η μη έκδοση απόδειξης είναι ο κανόνας και εάν κάποιος ζητήσει απόδειξη τότε ενημερώνεται ότι θα επιβαρυνθεί με τον αναλογούντα ΦΠΑ.
    Επίσης θα έλεγα στην προσφορά σε ιδιώτες να είναι υποχρεωτικό να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ.
    Στις περιπτώσεις που ο φερόμενος επαγγελματίας δεν έχει κάνει καν έναρξη επαγγέλματος και εργάζεται να υπάρξουν μετρά αποκλεισμού από το επάγγελμα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:41 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Η λυση ειναι μια για να ελεγχξεις τη φοροδιαφυγη,να μη χρειαζεσαι κλιμακια να βγαινουν στους δρομους για ελεγχους και πανω απο ολα να ξερεις τη εσοδα θα εχεις.καθε επιχειρηση να πληρωνει φορους βαση του μερους που βρισκεται δηλ να μπουν αντικειμενικες αξιες και το κρατος να ζητα να πληρωσει ενα συγκεκριμενο ποσο.για πχ καφετερια κεντρικη δε μπορει να πληρωνει οσο μια οχι κεντρικη.ετσι θα υπαρχει στανταρ εισοδημα στο κρατος,οχι εφοριακους που να κανουν ελεγχους και να εκβιαζουν τον καθενα. ο μαγαζατορας θα ξερει οτι πρεπει να πληρωσει αυτο το ποσο κι οσο ποιο καλα δουλευει τοσο ποιο πολυ κερδος θα εχει.ετσι θα ειναι ολοι ευχαριστημενοι.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:39 | Δημητρίου Ευάγγελος

    Τα αμέτρητα καφέ-μπαρ που καθημερινά κάνουν τζίρους στα αστικά κέντρα, και λοιπά νυχτερινά μαγαζιά με τις ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ και την χειρότερη προσφρορά υπηρεσιών, αγαθών και μέτρων ασφαλείας και υγείας, πότε θα τα ελέγξετε; Μπορείτε να τα ελέγξετε; Θέλετε να τα ελέγξετε;
    Ούτε αποδείξεις δίνουν όπως θα’πρεπε, ούτε τους υπαλλήλους τους αντιμετωπίζουν όπως ο νόμος ορίζει ούτε τίποτα. Το άνδρο της ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ και πολλών άλλων παρανομιών, μια βόλτα το Σάββατο βράδυ στο Γκάζι, στον Πειραιά, στου Ψυρρή μέχρι αργά θα έλυνε το εν λόγω οικονομικό πρόβλημα σε ΜΕΓΑΛΟ βαθμό, βέβαια κάποιοι κύριοι και κυρίες δεν θα πάρουν το 3ο τους τζιπ και δεν θα αφήσουν από 2 διαμερίσματα στα παιδιά τους.
    Όλο υποσχέσεις και σχέδια αλλά στην πράξη τίποτα όπως πάντα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:34 | ΝΤΑΡΜΟΣ

    1. ‘Οπως είναι ευρέως γνωστό, στις διαχειρίσεις των πολυκατοικιών γίνεται φοροδιαφυγή σε εκπληκτικά μεγάλη έκταση από τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων όπως:

    1.ΑΛΟΥΜΙΝΑΔΕΣ 19. ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ 37.ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΑΝΑΓ.
    2.ΑΠΕΝΤΟΜΟΣΕΩΝ 20.ΚΕΡΑΙΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ 38.ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΠΩΛ.
    3.ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΩΝ 21. ΚΛΕΙΔΑΡΑΔΕΣ 39.ΡΟΛΛΩΝ
    4. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ 22.ΚΑΥΣΤΗΡΩΝ 40.ΣΟΒΑΤΖΗΔΕΣ
    5.ΑΙΡ ΚΟΝΤΙΣΙΟΝ 23.ΚΗΠΩΝ 41. ΣΥΝΑΓΕΡΜΩΝ
    6.ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ 24.ΜΑΡΜΑΡΑΔΕΣ 42.ΤΕΝΤΩΝ
    7.ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ 25.ΜΕΡΕΜΕΤΑΤΖΗΔΕΣ 43.ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ
    8.ΓΚΑΡΑΖΟΠΟΡΤΕΣ 26.ΜΟΚΕΤΩΝ ΤΟΠΟΘ. 44.ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ ΕΠΙΠΛΩΝ
    9.ΓΥΨΑΔΟΡΟΥΣ 27.ΜΟΚΕΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ 45.ΤΖΑΜΑΔΕΣ
    10.ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ 28.ΜΟΝΩΣΕΩΝ 46.ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ
    11.ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΒΑΨΙΜΟ 29.ΞΥΛΟΥΡΓΟΙ 47.ΦΩΤΑΓΩΓΩΝ ΚΑΘΑΡ.
    12.ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ 30.ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ 48.ΦΩΤΑΓΩΓΩΝ ΒΑΨΙΜΟ
    13.ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ 31. ΠΑΤΩΜΑΤΖΗΔΕΣ 49.ΧΑΛΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ
    14.ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ 32.ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ 50.ΧΤΙΣΤΕΣ
    15.ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ 33.ΠΛΑΚΑΔΕΣ 51. ΨΕΥΔΟΡΟΦΩΝ
    16.ΗΛΙΑΚΩΝ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΩΝ 34.ΠΟΛ/ΚΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤ. 52.ΨΥΚΤΙΚΟΥΣ (ΨΥΓΕΙΑ)
    17.ΘΥΡΟΤΗΛΕΦΩΝΩΝ 35.ΠΟΝΤΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ
    18.ΚΑΘΡΕΠΤΩΝ 36.ΠΟΡΤΩΝ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

    Οι τεχνίτες αυτοί προσφέρουν στις πολυκατοικίες τις υπηρεσίες τους και σε συνεννόηση με του διαχειριστές δεν εκδίδουν επίσημες αποδείξεις προκειμένου οι ένοικοι να μην επιβαρυνθούν με τον ΦΠΑ, να επιτύχουν κατώτερη τιμή και ο τεχνίτης να αποφύγει τον φόρο εισοδήματος.

    2. Από την λειτουργία του τμήματος παροχής υπηρεσιών διαχείρισης πολυκατοικιών της εταιρείας μας είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολύ καλά ότι:
    α) Σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι της πολυκατοικίας αποφεύγουν τις επίσημες αποδείξεις δαπανών της πολυκατοικίας τους
    β) Οι ετήσιες δαπάνες των πολυκατοικιών πανελλαδικώς χωρίς επίσημες αποδείξεις ανέρχονται σε δις ευρώ.
    γ) Στην αμετακίνητη θέση της εταιρείας μας ότι δεν αναγνωρίζουμε δαπάνες χωρίς επίσημες αποδείξεις τότε είτε διακόπτουν την μεταξύ μας συνεργασία είτε κατανέμουν τις δαπάνες αυτές μεταξύ των συνιδιοκτητών με χειρόγραφες αποδείξεις και με δική τους ευθύνη.

    3. Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας στο τέλος κάθε μήνα παραγγέλνει στην εταιρεία έκδοσης κοινοχρήστων με την οποία συνεργάζεται τα μηνιαία έξοδα προκειμένου να γίνει με βάσει τα χιλιοστά η κατανομή τους ανά διαμέρισμα.
    Η εταιρεία πέραν των αναλυτικών αποδείξεων στέλνει και 2 συγκεντρωτικές καταστάσεις στις οποίες πέραν των άλλων στοιχείων της πολυκατοικίας αναγράφονται όλες οι δαπάνες κατ΄ είδος και αξία.

    4. ΠΡΟΤΑΣΗ
    α) Ο διαχειριστής κάθε χρόνο να αποστέλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τις 12 μηνιαίες καταστάσεις (ή όσες εκδόθηκαν) ή αντί αυτών κατάσταση ετήσιων δαπανών με το Νο της κάθε απόδειξης δαπάνης, το ποσό και το ΑΦΜ του προμηθευτή.
    β )να φυλάσσει για κάποιο χρονικό διάστημα τις αποδείξεις δαπανών για να είναι διαθέσιμες σε πρώτη ζητηση από την Δ.Ο.Υ.

    5. ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
    Ο διαχειριστής εφόσον δεν ασφαλίζει εργαζομένους στην πολυκατοικία (καθαριστές, κηπουρούς κ.α.) να υποβάλλει κάθε χρόνο στο ΙΚΑ αντίγραφα ΑΠΥ του συνεργείου καθαρισμού , κηπουρού κλπ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:45 | Κωστας.

    ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΡΚΕΤΑ! ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΠΑΧΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ,ΑΡΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΤΩΡΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΤΙ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΟΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ.
    Ο ΚΛΕΨΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΨΑΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ,ΟΥΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΣΩΣΤΟΤΑΤΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΙΡΙΑ!!! ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ!ΠΟΙΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ?ΠΟΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ?ΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ? ΠΟΙΟΣ ΤΕΧΝΙΤΗΣ?…ΠΟΙΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ????ΤΡΟΜΕΡΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!!!ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΣΗ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣ.(ΠΧ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ BAR ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΧΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΕΙ 50 ΚΙΒΟΤΙΑ ΑΛΚΟΟΛ ΣΕ 1 ΜΗΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ!)..ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΔΟΕ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΔΟΥΝ ΦΟΡΤΗΓΟ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ.ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ!
    ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ:ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ?(ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΚΙ ΑΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ!)
    ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ….ΠΟΛΥ ΡΕΜΟΥΛΑ ΣΤΟΥΣ..ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΕΣ!!..ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΓΕΝΙΚΑ,ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΒΛΑΨΕΙ!
    ΕΛΠΙΖΩ(ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ)ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΡΕΣΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΠΛΕΟΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΟΛΛΗ ΤΗ ΣΥΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ..
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:42 | ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΩΡΓΑΚΗΣ

    H KATAΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:
    1) ΚΑΛΕΙ ΕΝΑΝ ΕΝΑΝ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ
    ΠΩΣ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ
    ΚΑΙ 2)ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ,ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:14 | K.Frangos

    Με αφορμή τα διάφορα και ποικίλα σχόλια, τις εξειδικευμένες επισημάνσεις και…τις ελπίζω καλοπροαίρετες συμβουλές και τοποθετήσεις που σταχυολόγησα, έχω να παρατηρήσω τα εξής
    Χωρίς σωστή διάγνωση των αιτιών που έφεραν την πατρίδα μας στα όρια της χρεωκοπίας θεωρώ τα όποια μέτρα θα πάρετε , τουλάχιστον ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Πρώτα θα έπρεπε να διευκρινίσουμε τι εννοούμε φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή, φοροκλοπή, φορο υπεξαίρεση, φοροαπαλλαγή κλπ.κλπ. Πως μπορείτε να ελπίζετε σε πάταξη της φοροδιαφυγής , π.χ. off shore εταιρίες , η οποία μπορεί να είναι ακόμα και νόμιμη? Μήπως πρέπει πρώτα να ασχοληθείτε με την σύλληψη και προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης και αφού διαπιστώσετε τον αναλογούντα φόρο τότε να φροντίσετε για την άμεση ή το ταχύτερο δυνατόν είσπραξη του ?? Γιατί χάνετε πολύτιμο χρόνο και επιλέγετε την …νομοθέτηση ανεφάρμοστων και αναποτελεσματικών μέτρων και πρακτικών του παρελθόντος, χωρίς καμία ελπίδα επιτυχίας ? Μέχρι τότε γιατί δεν ασχολείσθε με τα του οίκου σας, δηλαδή με την είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων , τη νομιμότητα τους , τη σωστή διαχείριση τους , την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών σε όσους σπατάλησαν και καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα ?
    Υπάρχουν η δεν υπάρχουν νόμοι και εάν ναι γιατί δεν εφαρμόζονται. Η μήπως χρειαζόμαστε και άλλους νόμους και νομοσχέδια για την εφαρμογή τους? Πότε θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο ?
    Γιατί δεν προχωράτε στην άμεση ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των δημόσιων υπηρεσιών και κυρίως σε χώρους διακίνησης αμοιβόμενων δημόσιων υπηρεσιών , όπως π.χ. σε νοσοκομεία και δικαστήρια ? Γιατί δεν θεσπίζετε άμεσα την κατάργηση της προείσπραξης των παράβολων , εξόδων παραστάσεως σε δικαστήριο και την αμοιβή των δικηγόρων και να εφαρμόσετε όπως σε όλες τις πολιτισμένες ευρωπαικές χώρες συνηθίζεται την είσπραξη από μία υπηρεσία όλες αυτές τις αμοιβές ώστε να μη μπορεί κανείς να συναλλάσσετε με μετρητά και σε παζάρι με τους εμπλεκόμενους δικηγόρους, κλητήρες κλπ. και με ότι αυτό συνεπάγεται σχετικά με παράνομη συναλλαγή και απόκρυψη εισοδήματος ?
    Θέλετε να συνεχίσετε την αποτυχημένη συνταγή της δήθεν σύλληψης της …φοροδιαφυγής βασιζόμενοι στο …φιλότιμο του έλληνα φορολογούμενου και απροστάτευτου καταναλωτή, τον οποίο συμβουλεύετε ….να καταγγέλλει ο ένας τον άλλο, να απαιτεί και να ζητάει χαρτάκια και αποδείξεις έστω και εάν πληρώσει πολύ περισσότερο, γιατί αυτό στο τέλος .. θα τον συμφέρει !
    ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ !
    Δεν θα ήταν καλύτερα να υποχρεώσετε τον υπόχρεο να εκδίδει χωρίς συζήτηση ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ στα πλαίσια της αυτορρύθμισης, δηλαδή με κίνητρα και σωστή ενημέρωση π.χ. περί του θετικού και αρνητικού ΦΠΑ (Φόρου Προστιθεμένης Αξίας) κλπ., ή σε περίπτωση επανεπένδυσης των κερδών του θα έχει μεγαλύτερο όφελος από μείωση του φόρου εισοδήματος κλπ.? ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΟΝΔΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Π.Χ. ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ.
    Ομως στα πλαίσια της διαχρονικά επιδιωκόμενης ανακατανομής του εισοδήματος η από τους πάσης φύσεως …ειδικούς συμβούλους και εισηγητές συνειδητή παραπλάνηση συνεχίζεται. Φταίνε λένε τα γαιδούρια που δεν αποδίδουν περισσότερο και δεν προλαβαίνουν να ταίζουν τα μουλάρια , γι αυτό ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΙΚΑΝΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΟΓΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ το οποίο όμως με αποκλειστική υπαιτιότητα των γνωστών δημόσιων λειτουργών και διαχειριστών της εξουσίας αντί έργου παρήχθη. ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ , ΤΑ ΑΝΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΗΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ( ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΤΕΚΜΑΡΤΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΒΑΣΕΙ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΕΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ) , ΑΤΑ, ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ, ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΛΠ. ΚΛΠ. , ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΒΟ ΑΡΜΕΝΙΣΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ( ΟΛΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣ ΑΤΟΠΟΝ ΑΠΑΓΩΓΗ, ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΡΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙΣ, ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟΠ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ , ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΜΙΚΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΡΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙΣ, ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΡΑ ΕΙΣΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΛΠ. ΑΛΛΕΣ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ …ΤΡΙΧΕΣ) , ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΙ ΣΑΣ, ΣΕ ΝΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ! ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΜΑΣ !

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:00 | ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Νομίζω πως πρέπει ο καθένας να δηλώσει τι περιουσιακό στοιχείο έχει και να γίνει αυστηρή εφαρμογή του πόθεν έσχες και για περιουσιακά στοιχεία που έχουν ήδη αποκτηθε. Με τις αποδείξεις νομίζω ότι δεν θα βγει τόποτε. Εδω εμεις έχουμε οικοδόμους που έχουν δικά τους πολλά διαμερίσματα. Τι δήλωση κάνουν; Η Πελέκη του Βουλγαράκη ακούσαμε στη βουλή ότι σε ένα καλοκαίρι έκανε εκτος των άλλων 23 συμβόλαια του Βατοπαιδίου προς 300.000€ το ένα έπιασε 7000000€ … τώρα βάλατε τέλη στα σαράβαλα … Τα λεπτά ξέρετε που είναι πιάστε τα. Πιάστε και αυτούς που φαγανε τα δομημενα. και τα 100000000€ της Siemens.
    Επί πλεον ελέγξτε τι γίνεται στους ΟΤΑ κατασπαταλάνε πολύ το χρήμα. Με τα αυτοκίνητα του Δήμου κάνουν όλες τους τις δουλιές αλλά και τις εξυπηρετήσεις των ψηφοφόρων τους. Πάνε και βλέπουν ποδόσφαιρο όπου τους αρέσει έτσι κι αλλιώς τα κορόιδα πληρώνουν. Και είναι και στελέχει του ΠΑΣΟΚ.
    Πάντως πολύ καλή η σκέψη να ανοίξει το διδίκτυο και να επικοινωνούμε. Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε ότι τα ξέρετε

    Καλή επιτυχία

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:45 | Δημητριος Κατσαβέλης

    ΟΤΑΝ το φορολογικο συστημα ειναι ΔΙΚΑΙΟ και οχι παραλογο η δυσβασταχτο είναι αναγκαίος και ο Παραδειγματισμός σε αυτους που φοροδιαφέυγουν.. σε αυτό το θέμα να αποκτησουμε μια πιο Ευρωπαικη συμπεριφορα κ τυπικοτητα απεναντι στις υποχρεώσεις μας..οχι ολο στη κουτοπονηραδα και την απατεωνια..

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:20 | ΤΣΟΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Για τη πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής απαιτούνται:
    1.Η πλήρης ανάπτυξη του συστήματος των ηλεκτρονικών ελέγχων
    2. Ουσιαστικά φορολογικά κίνητρα στους καταναλωτές ώστε να απαιτούν τις αποδείξεις
    3.Αυστηροί και εντατικοί έλεγχοι από σώμα ειδικά εκπαιδευμένων που θα έλέγχονται και αυτοί αυστηρά και σε περίπτωση παράβασης καθήκοντος να αντιμετωπίζουν αυστηρότατες οικονομικές και ποινικές συνέπειες και φυσικά άμεση απόλυση.
    4.Αυστηρότατες οικονομικές και ποινικές συνέπειες για τους φοροφυγάδες και εισφοροφυγάδες τέτοιες που να αποτρέπουν κάθε σκέψη για φοροδιαφυγή. Εδώ έχουμε το παράδειγμα της Αμερικάνικης Νομοθεσίας που μπορεί να αποτελέσει οδηγό.
    5.Με κάθε τρόπο θα πρέπει να σταματήσει η αφαίμαξη των μισθωτών και συνταξιούχων που έχει λάβει διαστάσεις τραγωδίας . Επί τέλους πρέπει να σταματήσει το φώρτωμα όλων των βαρών σ’ αυτούς καιρός να πληρώσουν και οι άλλοι

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:28 | Νασος Ν

    Παρήγγειλα ένα Ford Kuga 2500 κυβικά αξίας 25.500 ευρώ…
    Το εισόδημά μου είναι 35700 ευρώ το χρόνο που σημαίνει οτι πρέπει να ακυρώσω τη παραγγελία του διότι το προτεινόμενο τεκμήριο διαβίωσης ανέρχεται στις 49500 ευρώ ετησίως…

    Μπράβο σας κύριοι…
    Καληνύχτα σας!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:46 | Αντώνιος Σταυρίδης-συνταξιούχος λογιστής

    Αντιμετώπιση της διαφθοράς των εφοριακών

    Η διαφθορά των εφοριακών μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα καλά δομημένο σύστημα επανελέγχων. Ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να βασίζεται στα παρακάτω:

    1. Σύσταση ολιγομελούς σώματος επανελεγκτών.
    2. Διάσπαση του σε πέντε ισοδύναμα τμήματα και εγκατάσταση τους στις 5 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
    3. Κανείς από τους ελεγκτές αυτούς δεν μπορεί να κάνει έλεγχο στην περιοχή της έδρας του.
    4. Οι εντολές επανελέγχων να δίδονται με μηχανογραφική επιλογή και μεταβίβαση από την κεντρική διοίκηση ημερησίως και να εκτελούνται σε 24ωρη ή 48ωρη προθεσμία ή και περισσότερο για μεγάλες επιχειρήσεις.
    5. Οι εντολές επανελέγχου είναι αιφνιδιαστικές, απόρρητες και ασύμμετρες.
    Με το ασύμμετρες νοούνται η συχνότητα του επανελέγχου προς τον ίδιο φορολογούμενο, το είδος της επαγγελματικής του δραστηριότητας, τον τόπο εγκατάστασης του, το μέγεθος της επιχείρησης, το πρόσωπο του αρχικού ελεγκτή κλπ.
    6. Φυσικά η σύγκριση των 2 φύλλων ελέγχου θα γίνεται από τρίτους πεπειραμένους ελεγκτές του σώματος σε σύντομο χρόνο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:18 | ΤΣΟΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Για τη πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής απαιτούνται:
    1.Η πλήρης ανάπτυξη του συστήματος των ηλεκτρονικών ελέγχων
    2. Ουσιαστικά φορολογικά κίνητρα στους καταναλωτές ώστε να απαιτούν τις αποδείξεις
    3.Αυστηροί και εντατικοί έλεγχοι από σώμα ειδικά εκπαιδευμένων που θα έλέγχονται και αυτοί αυστηρά και σε περίπτωση παράβασης καθήκοντος να αντιμετωπίζουν αυστηρότατες οικονομικές και ποινικές συνέπειες και φυσικά άμεση απόλυση.
    4.Αυστηρότατες οικονομικές και ποινικές συνέπειες για τους φοροφυγάδες και εισφοροφυγάδες τέτοιες που να αποτρέπουν κάθε σκέψη για φοροδιαφυγή. Εδώ έχουμε το παράδειγμα της Αμερικάνικης Νομοθεσίας που μπορεί να αποτελέσει οδηγό.
    5.Με κάθε τρόπο θα πρέπει να σταματήσει η αφαίμαξη των μισθωτών και συνταξιούχων που έχει λάβει διατάσεις τραγωδίας .

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:44 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑΦΟΥ ΣΥΓΧΑΡΩ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ
    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
    ΕΙΝΑΙ
    Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
    ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ
    ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ
    ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:39 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    καταργηση εντος ενος ετους του φαινομενου μεταχρονολογημενες επιταγες.
    χρηση μονο τραπεζικων επιταγων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:53 | Γιωργος Χ.

    Κύριοι
    Προτείνω ονομαστικές αποδείξεις λιανικς πώλησης με την αναγραφή και του αριθμού δελτίου ταυτότητας.(Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που χρησιμοποιούν υλικά τα αγοράζουν απο μαγαζιά με απλή απόδειξη…)
    Επίσης αυστηρούς και συχνούς ελέγχους στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών διότι ακόμα και αν κόβουν αποδείξεις το ποσό που κόβουν είναι γελοίο.
    Ισχυρά κίνητρα για την συλλογή ολων των αποδείξεων.
    Παραδειγματική τιμωρία για τους φοροφυγάδες.(Να γίνει κακούργημα)
    Θέσπιση οικονομικής αστυνομίας.
    Λίγα απο τα μετρα που προτείνω,ομως το θεμα είναι ενα.Θέλετε να πιάσετε πραγματικά τους φοροφυγάδες? Η επιτυχία δεν εχει σχεση με μεθόδους και ικανότητες.Η επιτυχία εχει σχέση με το μέγεθος της επιθυμίας σας.
    Αν πάλι κληθούν να πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι τότε οι επόμενες εκλογές θα συζητούνται για χρόνια….

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:41 | Ευάγγελος

    Κύριε Υπουργέ

    Ταμειακή μηχανή παντού Ιατρεία, Δικηγορικά γραφεία, Λογιστικά γραφεία κλπ. Δήμοι ελέγξτε όλες της δημοτικές επιχειρήσεις και όλους τους οργανισμούς των Δήμων. Συστήσετε άμεσα κλιμάκια ελεγκτών και κάνετε επιδρομή σε όλες της δημοτικές επιχειρήσης και οργανισμούς.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:08 | Γιάννης Φ.

    Μεγάλη φοροδιαφυγή γίνεται στα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών.Οι διάφοροι τεχνικοί, καθαριστές και εταιρίες έκδοσης λογαριασμών πρέπει να υποχρεώνονται σε έκδοση θεωρημένων αποδείξεων αλλιώς να είναι υπόλογος ο εκάστοτε διαχειριστής.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:37 | Δημητρης Καλιανος

    Καλή η πρωτοβουλία σας , Ελπίζω να καταλήξουμε κάπου.
    Διάβασα τις προτάσεις σας. Mε ενδιαφέρει να μάθω πως καταλήξατε σε αυτές.
    Υποθέτω ότι θα έχετε μελετήσει φορολογικά συστήματα άλλων χωρών που είναι αποτελεσματικά.
    Νομίζω ότι θα βοηθούσε συνοπτική περιγραφή / παρουσίαση άλλων πετυχημένων φορολογικών συστημάτων για να έχουμε εμείς οι πολίτες μέτρο σύγκρισης ώστε να αποφύγουμε τις υπερβολές στα σχόλια μας που μπορεί να σας οδηγήσουν σε ένα ακόμα ανεφάρμοστο / αποτυχημένο φορολογικό σύστημα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:24 | ΚΑΡΑΟΥΖΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΣΗ ……………

    1) Οι συντελεστές φορολόγησης νομικών προσώπων θα πρέπει να είναι ίσοι με το ποσοστό των συνολικών εισφορών στα Ασφαλιστικά ταμεία και δεν θα υπερβαίνει τον ανώτερο συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων . Δηλαδή : έστω φορολογικός συντελεστής 30% .
    Νομικά πρόσωπα 30%
    Φυσικά πρόσωπα ανώτερο κλιμάκιο φόρου 30%
    Σύνολο εισφορών π.χ Ι.Κ.Α 30%
    Μία επιχείρηση δεν θα έχει λόγους να μην ασφαλίσει τους εργαζόμενους στά πράγματι καταβαλλόμενα , και έτσι κατά την γνώμη μου και περισσότερα φορολογικά έσοδα θα υπάρξουν και βέβαια οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν πάρα πολύ.
    2) Ο φ.π.α που θα αποδίδουν οι επιχειρήσεις να αντιπροσωπεύει το 65% ή και περισσότερο του εισπρατομένου , ανεξαρτήτως φ.π.α εισροών . Αυτό θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα πλαστά και εικονικά , να μην πώ θα τα καταργήσει .
    3) Οι παρακρατούμενοι φόροι να αποδίδονται , μετά την έκδοση των παραστατικών , εντός μηνός .
    4) Ολα τα παραστατικά μπορούν να εκδίδονται μέσω μηχανογράφισης Κ.Ε.Π.Υ.Ο .Έτσι υπάρχει δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης στοιχείων και οι έλεγχοι γίνονται άμεσα απο τις υπηρεσίες .
    5) Αν γίνουν τα προηγούμενα ο έλεγχος εισαγωγών , παραγωγή , κατασκευή και εμπόριο μπορούν να ελεγχθούν εύκολα .
    Πάνω από όλα απαιτείται , αξιοπιστία , σοβαρότητα και σταθερότητα . Την Αγελάδα δεν την σφάζουν να την φάνε….., την αρμέγουν και την προσέχουν να ζήσει πιό πολύ για να προσφέρει…..
    Οι υπερβολικές εισφορές στα ταμεία έφεραν …ειφοροδιαφυγή
    Οι υπερβολικοί φόροι έφεραν …….φοροδιαφυγή κ.λ.π

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:18 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ(ΔΗΜ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ) ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΕΓΩ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΩ. ΤΑ 3 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΤΟ ΕΚΑΘΑΡ. ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΒΛΕΠΑ ΟΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΩ ΕΞΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ. ΗΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΔΗΛ ΑΚΙΝΗΤΑ , ΣΠΙΤΙ, ΕΞΟΧΙΚΑ ,ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΛΠ. ΑΝΑΦΑΙΡΟΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΧΡΕΩΣΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ 5000 ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 9000. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ 9000 ΠΟΥ ΤΟ ΜΙΝΙΑΙΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ 6000 ΚΑΘΑΡΑ, ΒΑΦΕΑΣ 8000 ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΠΕΛΑΤΗ ΤΟΥ ΠΗΡΕ 1300 ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 10000 ΠΕΡΙΠΟΥ 6000 ΜΙΝΙΑΙΩΣ
    ΚΛΠ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΡΙΣΤΕ ΣΩΜΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ 3 ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ Η ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ. ΣΕ ΠΟΙΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΡΩΤΗΣΤΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ.
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΑΙΡΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΔΙΚΙΑΣ. ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΝΕΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓ ΕΣΤΙΑΣ ΟΠΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ.ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΕΡΓΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 12000 ΕΜΕΙΝΕ ΕΞΩ ΚΑΙ ΕΛ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ 9000 ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΙΑΩΣ 6500 ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΛΟΓΩ ΧΑΜΗΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ. Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ 250 ΜΙΝΙΑΙΩΣ. ΕΛΕΟΣ!!
    ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΤΟΥ ΒΑΦΕΑ ΠΧ ΘΕΛΩ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΟΥ ΕΙΠΕ 450 ΕΥΡΩ ΜΕΤΑ ΛΕΕΙ + ΤΟ ΦΠΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΩΜΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΕΝΕΡΓΙΕΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΩΣΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΝΑΦΑΙΡΕΙ ΔΗΛ. Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΟΥ ΝΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΟΡΟΚΛΕΦΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΝΔΙΑΛΑΓΓΗ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΜΕ ΤΡΟΠΟ «ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ» ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΥΠΙΚΟ.ΑΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΜΕΤΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ!
    ΝΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ,ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑΙ ΠΧ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΜΕ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ. ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΟΛΥ ΒΑΡΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΠΙΑΣΤΕΙ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:30 | ΣΤΑΘΗΣ

    Κύριε Υπουργέ.
    Κατ’ αρχή θα ήθελα να σας συγχαρώ για την τοποθέτηση σας από τον κ. Πρωθυπουργό, στην πολύ σημαντική θέση του Υπουργού Οικονομικών και να σας ευχηθώ να έχετε επιτυχία στο πολύ δύσκολο και πολύ σοβαρό έργο σας.
    Η επιτυχία στο έργο του Υπουργείου Οικονομικών κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες, όπως οι σημερινές, σηματοδοτεί επιτυχία για όλο το κυβερνητικό έργο και κατά συνέπεια μεγάλη προσφορά στην χώρα, που τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
    Θέλοντας να συνεισφέρω στην προσπάθεια αυτή του Υπουργείου Οικονομικών για το νοικοκύρεμα των οικονομικών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την εξασφάλιση εσόδων, παίρνω αυτή την πρωτοβουλία, παρακάμπτοντας την ιεραρχία, για να σας ενημερώσω για ορισμένα πολύ σοβαρά θέματα, ως κατωτέρω:
    Με την ΠΟΛ 1073/2004 (που αντικατέστησε την πολ. 1061/2003 και αυτή με τη σειρά της την ΠΟΛ. 1078/91) καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, στις περιπτώσεις που ορίζονται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του Κώδικα ΦΠΑ.
    Οι κυριότερες περιπτώσεις επιστροφής ΦΠΑ είναι όταν διενεργούνται πράξεις των άρθρων 24, 25, 26, 27 και 28 (εξαγωγές και ενδοκοινοτικές παραδόσεις)και όταν διενεργούνται επενδύσεις.
    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 της ΠΟΛ. 1073/2004, το ποσό του επιστρεφόμενου ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ΦΠΑ που αναλογεί στις εξαγωγές ή ενδοκοινοτικές παραδόσεις.
    Επιπροσθέτως με μία ύποπτη και σκανδαλώδη απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπέζα την υπ’ αριθ. πρωτ. 108566/7245/1101/Α0014/ ΠΟΛ 1124/15-9-09, καταργείται το όριο του επιστρεφόμενου πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ που οριζόταν με τις διατάξεις του άρθρου 2 της ΠΟΛ. 1073/2004.
    Η απόφαση αυτή εκδόθηκε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (15-9-09) με σκοπό την επιστροφή μεγάλων ποσών ΦΠΑ, εξυπηρετώντας ουσιαστικά ύποπτους σκοπούς και όχι την ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας επιστροφής του ΦΠΑ, όπως αναφέρει.
    Επίσης θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή πρέπει να καταργηθεί άμεσα, προς διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος και αποφυγή παράνομης επιστροφής μεγάλων ποσών ΦΠΑ.
    Προς καλύτερη κατανόηση των ανωτέρω παραθέτουμε το παράδειγμα:
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
    ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΦΠΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ:
    1.000.000,00€
    ΕΞΑΓΩΓΕΣ –ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ :
    100.000,00€
    ΦΠΑ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ –ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ :
    100.000,00€ Χ 19% =

    19.000,00€
    ΠΟΣΟ ΦΟΡΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛ.1073/2004:
    19.000,00€
    ΠΟΣΟ ΦΟΡΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛ.1124/15-9-2009:
    1.000.000,00€

    Από το ανωτέρω παράδειγμα διαφαίνεται το μέγεθος της ζημίας του Δημοσίου με την αλόγιστη και αδικαιολόγητη εκταμίευση από το Δημόσιο τεράστιων ποσών ΦΠΑ προς αμφιλεγόμενους εξαγωγείς, που μπορεί να εισπράττουν τα τεράστια ποσά ΦΠΑ, ακόμη και στην περίπτωση μη διενέργειας εξαγωγών σε μία περίοδο, με την εμφάνιση τεράστιων ποσών αγορών (εισροών) ακόμα και εικονικών, χωρίς αντίστοιχα να εμφανίζουν πωλήσεις στο εσωτερικό ή εξαγωγές –ενδοκοινοτικές παραδόσεις στην ίδια περίοδο.
    Σημειώνουμε ότι οι διατάξεις της ΠΟΛ. 1073/2004 με τις οποίες καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, είναι διάτρητες, δεν έχουν ασφαλιστικές δικλείδες για την διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος και χάριν της απλοποίησης της διαδικασίας επιστροφής του ΦΠΑ:
     Επεστράφησαν παράνομα, κατά την περίοδο 2004-2009, τεράστια ποσά, δεκάδων εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, σε εκδότες και λήπτες ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ με αμφίβολη την είσπραξη των ποσών που θα καταλογισθούν και ως εκ τούτου την βέβαια ζημία του Δημοσίου.
     Αυξήθηκε δραματικά, κατά την ίδια περίοδο 2004-2009, ο αριθμός των εκδιδομένων ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ.
     Αυξηθήκαν δραματικά, κατά την ίδια πάντα περίοδο 2004-2009, τα κυκλώματα επιχειρήσεων ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΦΠΑ (CAROUSEL).
    Κατόπιν των ανωτέρω πιστεύω πως πρέπει να επίληφθείται προσωπικά ώστε να καταργηθεί άμεσα η ΠΟΛ. 1124/15-9-2009 και η ΠΟΛ. 1073/2004 και εκδοθεί νέα απόφαση για την επιστροφή ΦΠΑ, με ασφαλιστικές δικλείδες για την διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος, ώστε να σταματήσει επιτέλους η ανεξέλεγκτη υπεξαίρεση τεράστιων ποσών του Δημοσίου Χρήματος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:26 | Παναγιώτης Αργυρός

    Κύριε υπουργέ,

    Πρώτα να συστηθώ.
    Είμαι ένας απ’ τα εκατομμύρια των ελλήνων που μαζί διώξαμε αυτήν την ανεκδιήγητη κυβέρνηση Καραμανλή έστω και στο παρά πέντε, πριν την ολοκληρωτική καταστροφή. Κι αισθάνομαι ότι δεν υπερβάλλω – κι εσείς, ως υπουργός των οικονομικών είστε οπωσδήποτε σε θέση να το γνωρίζετε καλύτερα απ’ τον καθένα μας- γιατί στα 65 χρόνια της ζωής μου (απ’ τα οποία 35 χρόνια απόλυτα ευσυνείδητου δημόσιου λειτουργού) είναι η δεύτερη φορά που αισθάνομαι για τη χώρα μου τόσο έντονα τον φόβο της αβεβαιότητας για το μέλλον.
    Η πρώτη ήταν στη δικτατορία του ’67.

    Δεν προτίθεμαι, ούτε φιλοδοξώ να φέρω ‘γλαύκα εις Αθήνας’.
    Η ιστορία όμως της νεώτερης Ελλάδας έχει αποδείξει ένα πράγμα:
    Όσα μέτρα κι αν πάρει η κυβέρνηση, όσο δίκαια κι αν είναι (ακόμη και με τη επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος) τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά. Ο έλληνας έχει πάθει ανοσία στην επιβολή μέτρων γιατί γνωρίζει ότι με το χρόνο – στις περισσότερες φορές δυστυχώς πολύ σύντομο χρόνο – θα ατονήσουν και τελικά θα μείνουν ανεφάρμοστα.
    Έχω διαβάσει για όλα τα προτεινόμενα μέτρα (δικά σας και των συμπολιτών μας) και όλα ακούγονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα ήθελα όμως – πριν κάνω την πρότασή μου – να κάνω μερικές παρατηρήσεις, παραδοχές:

    1. Ο πολυμήχανος έλληνας θα βρει αρκετούς τρόπους να ξεφύγει, όχι μόνον γιατί είναι στο αίμα του, στο DNA του, αλλά κυρίως γιατί για χρόνια δεν έχει αποκτήσει την παιδεία που οι βορειοευρωπαίοι κι άλλοι προηγμένοι λαοί, έχουν και που την απέκτησαν στα σχολεία και στις οργανωμένες κοινωνίες που ζουν με κανόνες, (συμπεριλαμβανομένης και της οικογένειας). Μέχρις ότου όμως αποκτηθεί αυτή η παιδεία, που δημιουργεί μια συγκεκριμένη-συντεταγμένη συνείδηση, θα απαιτηθούν χρόνια που δυστυχώς δεν έχουμε.

    2. Ο έλληνας κατά βάθος φοβάται και δυστυχώς φοβάται και τον εαυτό του. Στις μαζικές διαδηλώσεις πρωτοστατεί αλλά και τα σπάει (κυρίως από φόβο), αντιδρά όταν του θίξουν την περηφάνια του, το φιλότιμό του κι όταν δει ότι δεν το παίρνει…. ‘βάζει την ουρά κάτω από τα σκέλη του’ και συμπεριφέρεται περισσότερο με το συναίσθημα, παρά με τη λογική. Όλοι μας, ή έστω η συντριπτική πλειοψηφία των νεοελλήνων, κατηγορούμε τη δικτατορία του 67 (το γύψο, κλπ), αλλά το έχω ακούσει από πολλούς – πάρα πολλούς ακόμη και γνήσιους δημοκράτες…. ‘ο έλληνας μόνο το βούρδουλα καταλαβαίνει.

    3. Η δημόσια διοίκηση, κυρίως οι αρχές που θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος υλοποίησης των μέτρων που θα πάρετε (εφορίες, κλπ) είναι στελεχωμένες με ‘νεοέλληνες’, που εύκολα παρεκτρέπονται απ’ το καθήκον τους (απιστούν) και υποκινούνται απ’ το προσωπικό συμφέρον. Ακόμη κι αν γνωρίζουν ότι η σημερινή κυβέρνηση το εννοεί και θα κάνει τα πάντα να πετύχει το σκοπό της, πολλοί θα είναι αυτοί που θα αποτολμήσουν να παρανομήσουν, να δημιουργήσουν κάποια συναλλαγή με το πολίτη, γιατί είναι εθισμένοι σ’ αυτό.
    Βλέπετε, κε υπουργέ τόσα χρόνια ατιμωρησίας, ή εφαρμογής διαδικασιών αμφισβήτησης της ενοχής και της τιμωρίας, ή έστω και της επιβολής κάποιας μικρής τιμωρίας, έχουν δημιουργήσει αυτήν τη κατάσταση που όλοι μας απορρίπτουμε (συμπεριλαμβανομένων μάλιστα κι αυτών που διαπλέκονται).

    Με αυτές τις σκέψεις προτείνω να πάρετε τα μέτρα που εσείς θα κρίνετε αρκετά και κυρίως δίκαια και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα το κάνετε, συν τρία επιπλέον μέτρα που θα βοηθήσουν στην απαράκλητη υλοποίησή τους:

    1. Ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής και κυρίως της φοροκλοπής (υπεξαίρεση ΦΠΑ, ή ασφαλιστικών κρατήσεων) ως ιδιώνυμο αδίκημα με μεγάλες τιμωρίες, όπως πχ :
    Α. χρηματικό πρόστιμο Χ 1000 (κλέβει 1 ΕΥΡΩ, να πληρώσει 1000 ΕΥΡΩ, αν όχι μεγαλύτερο).
    Β. κάθειρξη τουλάχιστον 10 χρόνια (για μικροποσά) και ισόβια για μεγάλα ποσά.
    Γ. διαπόμπευση (με τη δημοσίευση των ονομάτων τους), ώστε οι έλληνες να τους τιμωρούν με το δικός του τρόπο, δηλαδή την αποχή τους απ’ τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που πωλούν.

    2. Αυστηρό – με δρακόντεια μέτρα – πλαίσιο τιμωρίας των εμπλεκόμενων- άπιστων δημόσιων λειτουργών (εφοριακών, κλπ) (με συνοπτικές διαδικασίες και με το ερώτημα της απόλυσης, χωρίς αποζημίωση και συνταξιοδοτικά δικαιώματα)

    Μη ξεχνάτε, κε υπουργέ ότι οι ρωμαίοι βάσισαν τη θαυμάσια οργάνωση και λειτουργία της αυτοκρατορίας τους σε μια διαπίστωση που όλοι μας γνωρίζουμε με τη φράση ‘σκληρός ο νόμος αλλά νόμος’.

    3. Θέσπιση κινήτρων για επιτυχίες ευσυνείδητων δημόσιων λειτουργών στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.
    Τα κίνητρα αυτά μπορεί να είναι διαβαθμισμένα (άδειες, προαγωγές, ειδικά επιδόματα μέχρι και ποσοστό επί του βεβαιωθέντος φόρου).
    Για μικροποσά τα χρηματικά κίνητρα μπορεί να είναι προσωπικά και θα πρέπει να εφαρμόζονται με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια , ώστε ο βραβευόμενος υπάλληλος να μην εξαρτάται από την ‘κρίση του προϊσταμένου του’.
    Για μεγάλες όμως περιπτώσεις φοροδιαφυγής το χρηματικό κίνητρο μπορεί να πηγαίνει σε κοινό ταμείο.
    Εξυπακούεται ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι συνεχείς και εντατικοί.

    Η άμεση μάλιστα δημοσιοποίηση κάνα-δυο χαρακτηριστικών παραδειγμάτων τιμωρίας άπιστων δημόσιων λειτουργών και επιβράβευσης των άριστων (όχι αρεστών), θα λειτουργούσε θετικότατα προς την κατεύθυνση αλλαγής του δυσάρεστου κλίματος που για χρόνια δυστυχώς έχει παγιωθεί στη συνείδηση των ελλήνων.

    Κύριε υπουργέ,
    Δεν έχω καμία αμφιβολία πως, αν τα όποια μέτρα που θα πάρετε συνοδευτούν και με τα πιοπάνω προτεινόμενα, η υλοποίησή τους θ’ αρχίσει να αποδίδει από την πρώτη κιόλας ημέρα, που είναι και το ζητούμενο.
    Η διαδικασία δημιουργίας φορολογικής συνείδησης αρχικά θα πρέπει να ξεκινήσει απ’ το φόβο και στη συνέχεια – με την κατάλληλη παιδεία – θα μπορούσε να εμπεδωθεί σε πραγματική σταθερή συνείδηση δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις να γίνουμε κάποτε βορειοευρωπαίοι (αν ποτέ γίνουμε).

    Σας εύχομαι καλή επιτυχία και να είστε σίγουρος ότι μπορεί αρχικά να ακουστούν κάποιες επικρίσεις (από θεωρητικούς ‘ανθρωπιστές’, κλπ…) για τη σκληρότητα των μέτρων. Είμαι όμως σχεδόν σίγουρος ότι όταν διαισθανθούν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, θα βάλουν την ουρά κάτω από τα σκέλη τους και θα λουφάξουν. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας θα τους απομονώσει εφόσον τα όποια μέτρα πάρετε είναι δίκαια και η εφαρμογή τους συνεχής και συνεπής.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:20 | Νικόλαος Στ. Ράπτης

    Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως δικηγόροι και γιατροί. Δεν μπορείς να ζητήσεις απόδειξη από κάποιον που θα σε σώσει είτε από αρρώστια είτε από φυλακή. Άμα η νόμιμη αμοιβή είναι 5.000 ευρώ πχ και σου ζητά κάτω από το τραπέζι 100.000, δεν μπορείς να του πεις δώσε μου απόδειξη.

    Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να έλαχιστοποιήσουμε την φοροδιαφυγή νομίζω ότι είναι το πόθεν έσχες σε συνδιασμό με βαριές ποινές σε περίπτωση ασυμφωνίας περιουσίας-εισοδήματος και παράλληλους εντατικούς ελέγχους από τις υπηρεσίες της εφορίας.

    Ένας άλλος τρόπος είναι ο σταδιακός περιορισμός του χρήματος ως χαρτονομίσματα και κέρματα και επικράτηση του πλαστικού χρήματος. Η πληρωμή να γίνεται απευθείας με ηλεκτρονική συναλλαγή, οπότε
    1.το φπα αποδίδεται κατευθείαν στο κράτος μέσω της συναλλαγής
    2.παρουσιάζονται άμεσα πόσα χρήματα μετακινούνται από ένα λογαριασμό (πρόσωπο) σε ένα άλλο.Έτσι έχουμε άμεση γνώση για το ποίος πλήρωσε ποιόν και πόσα ακριβώς.

    Ενα πληροφοριακό σύστημα μπορεί να ελέγχει για μετακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών ή για μετακίνηση πολλών μικρότερων χρηματικών ποσών στον ίδιο λογαριασμό σε κάποιο χρονικό διάστημα ή ακόμη και μετακίνηση πολλών μικρών ποσών σε διαφορετικούς λογαριασμούς συγγενών πρώτου βαθμού κ.ο.κ. Οι δυνατότητες για άμεση παρακολούθηση των χρηματοροών των ελεύθερων επαγγελματιών είναι απεριόριστες. Το θέμα είναι ότι απέχουμε πολύ ακόμα για να έχουμε μία κοινωνία με 100% πλαστικό χρήμα.Αν γίνουμε, νομίζω ότι μπορούμε να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή σε τεράστιο βαθμό, αφού τα πάντα θα είναι ελεγχόμενα.

    Νικόλαος Στ. Ράπτης
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η.Υ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:19 | ΣΤΑΘΗΣ

    Κύριοι,
    Γιατί δεν είναι ανηρτημένη η ΠΟΛ. 1124/15-09-09 Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία επιστρέφεται ΦΠΑ σε αμφιλεγόμενους εξαγωγείς (χωρίς να πραγματοποιούν εξαγωγές)και γιατί παρά τις οχλήσεις Υπηρεσιακών παραγόντων δεν έχει ακόμη καταργηθεί η σκανδαλώδης αυτή διαταγή βάσει της οποίας επιστρέφεται ΦΠΑ σε απατεώνες που χρόνια τώρα με την βοήθεια των διάτρητων διατάξεων της ΠΟΛ. 1073/2004 Απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών έχουν ρημάξει το Δημόσιο Χρήμα.
    Γιατί δεν γίνεται υποχρεωτική η έκδοση των ειδικών Δελτίων απαλλαγής ΦΠΑ?
    Γιατί επιστρέφεται ΦΠΑ όταν γίνεταιεπένδυση σε ακίνητα που αναγείρονται χωρίς άδεια οικοδομής?

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:34 | φοροτεχνης

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΩΣ 20000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΜΕ 2000 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΤΕΚΝΟ
    ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ (25%) ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΙΔΟΥΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
    ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕΣΩ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
    (ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΟΡΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ 100,00 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ Ο ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ)ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΤΙΘΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ
    ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΘΕ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
    ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ.
    Η ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΑ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
    ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΕ
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΕΙΔΟΔΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΚΛΙΜΑΚΑ
    ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ
    ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΜΩΝ
    ΦΥΣΙΚΩΝ Η ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΡΙΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΤΗΣΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ
    ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΤΑΜΕΙΟ ΦΤΩΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΙ ΛΟΙΠΩΝ
    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 10%
    ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑ 500 ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΑΝΕΡΓΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΝΣΗΜΑ Η ΟΧΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΡΓΟΣ
    ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ,ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ,ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΛΠ
    ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΤΑ 15% ΕΦΟΣΟΝ
    ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 1500 ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΑ
    ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΙΚΑ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
    ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΤΗΣΙΩΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ
    ΠΟΣΟ ΙΣΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΟ ΙΚΑ
    ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΩΣ 10000 ΕΤΗΣΙΩΣ Η ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ
    ΝΑ ΔΙΔΕΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ
    ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
    ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕ ΛΟΓΙΣΙΤΚΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ
    ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
    ΝΑ ΠΡΟΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΦΟΡΟ ΙΣΟ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ
    ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 15% ΑΠΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟΣ ΤΥΧΟΝ ΔΙΑΦΟΡΑΣ
    ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΟΡΕΑ
    ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΣΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
    ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΤΑ 10% ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
    ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΣΕ ΤΣΙΓΑΡΑ ΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΚΡΑΣΙΟΥ,ΜΠΥΡΑΣ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:17 | DOUPAS

    ΒΡΗΚΑΜΕ ΠΑΠΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΑΨΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ.

    ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΑ.

    ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΑ, ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΓΟΡΕΣ Π.Χ ΕΠΙΠΛΩΝ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ Η ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΠΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ .ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΠΙΣΤΩΣΗ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΦΠΑ ΑΠΟ ΤΟ
    ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥΣ ,ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (ΔΕΗ ΟΤΕ ΕΝΟΙΚΙΟ ΟΑΕΕ ) ΈΧΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΒΓΑΙΝΩ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΩ. ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

    ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΦΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΥΞΗΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ .ΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΙΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ.

    ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΣΠΑΤΑΛΗΘΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΦΕΡΝΑΝΕ ΕΣΟΔΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΙΟΓΚΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΚΑ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ.

    ΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
    ΣΥΖΗΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ . ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
    ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΑΝΕΡΓΟ, ΕΧΟΥΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

    Η ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΥΨΗΛΗ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΜΗΧΑΝΕΣ , ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΦΟΡΟΚΟΜΙΣΤΕΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.

    ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΩΘΗΣΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ:

    1.ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛ. ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 5% , 10% ΚΑΙ 15%
    ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΦΠΑ
    2.ΚΑΤΑΡΓΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ

    3.ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

    4.ΔΙΑΤΗΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

    5.ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ
    ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΑ.

    6.ΔΙΑΤΗΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΤΟΥ Ν.3296 ΜΕ ΤΙΜΑΡΙΘΜΙΚΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ. ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ.

    7.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ . ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Σ ΑΥΤΟΥΣ.

    8.ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΜΕ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΦΟΡΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
    ΕΙΝΑΙ ΕΜΜΕΣΟΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ Η ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ.

    ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΣΤΕ ΜΑΣ .

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:21 | Μιχάλης Φ.

    Η «πάταξη» της φοροδιαφυγής είναι κρίσιμη για να αισθανθεί ο κάθε πολίτης ότι φορολογείται δίκαια και ότι ο διπλανός του επίσης φορολογείται σύμφωνα με αυτά που κερδίζει. Το αίσθημα της δικαιοσύνης, το βασικότερο ίσως ένστικτο που έχει ο πολίτης για την κοινωνία που ζει, έχει διαταραχτεί σε επικύνδυνο βαθμό στην Ελλάδα.

    Δυστυχώς με τις σημερινές πολιτικές δεν πιστεύω ότι πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Ούτε με τις αποδείξεις και τα τεκμήρια, ούτε με τη διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων (θα βοηθούσε μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις), ούτε με τους ελέγχους και τα τσουχτερά πρόστιμα που ευνοούν τη διαφθορά των εφοριακών.

    Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος είναι να εφαρμοστούν
    (α)το πόθεν έσχες για αγορές, κινητή και ακίνητη περιουσία,
    (β)η φορολόγηση των χρημάτων που διακινεί ο κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση μέσω των τραπεζών.

    Με το (β) δεν εννοώ την φορολόγηση των καταθέσεων, που απλά η φήμη οτι θα φορολογηθούν οδήγησε στην εκροή 4 δισ. Ευρώ στο εξωτερικό ( http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=115866 ). Αυτές οι καταθέσεις πρέπει να μείνουν στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι να φορολογηθεί το εισόδημα κάθε πολίτη μέσα σε μια χρονιά και όχι οι προϋπάρχουσες καταθέσεις. Οι τράπεζες ήδη συνδέουν κάθε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα με ένα ή περισσοτερα ΑΦΜ. Απλά στο τέλος κάθε χρόνου θα πρέπει να καταθέτουν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ (ΓΓΠΣ) το σύνολο των «εισροών» χρήματος σε κάθε λογαριασμό και αντίστοιχο ΑΦΜ. Αν αυτά τα χρήματα υπερβαίνουν το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα, θα αθροίζονται σε αυτό και θα φορολογούνται κανονικά με τους υπάρχοντες φορολογικούς συντελεστές.

    Αν κάποιος φέρει χρήματα π.χ. από το εξωτερικό σε δικό του λογαριασμό, θα πρέπει να δείξει πως αποκτήθηκαν και φορολογήθηκαν σε άλλη χώρα, αλλιώς θα πρέπει να φορολογηθούν στην Ελλάδα. Ποσά που μεταφέρονται ανάμεσα σε Ελληνικούς λογαριασμούς θα φορολογούνται στον τελευταίο αποδέκτη (δηλ. θα αφαιρούνται απο τον πρώτο). Με τη διαδικασία αυτή ποσά που μεταφέρονται σε ξένες τράπεζες και off-shore εταιρείες θα φορολογούνται κανονικά εφόσον θα έχουν πιστωθεί πρώτα στον Ελληνικό λογαριασμό! Οι εξαιρέσεις των φορολογητέων ποσών (που δεν θα προστίθονται στο σύνολο του εισοδήματος) πρέπει να είναι ελάχιστες, όπως π.χ. εισερχόμενα ποσά από δάνεια, ή από πωλήσεις ακινήτων που έχουν ήδη φορολογηθεί κατά την πώληση. Όμως όλα τα υπόλοιπα ποσά από όπου και αν προέρχονται (π.χ. χρήματα από ενοίκια, παροχή υπηρεσιών, «φακελάκια», μίζες) θα πρέπει να μπαίνουν στο φορολογητέο εισόδημα). Το παραπάνω σύστημα πρέπει να υποστηρικτεί από σοβαρές κυρώσεις και πρόστιμα προς τις τράπεζες που δεν δίνουν σωστά τα στοιχεία των πελατών τους στην εφορία.

    Για να περιοριστεί το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά και να ελέγχεται καλύτερα η διαδρομή του, θα πρέπει να γίνει πιο αξιόπιστο το σύστημα των επιταγών, με κατάργηση των μεταχρονολογημένων (στην πράξη, με νομοθετικές κυρώσεις προς τις τράπεζες) και την απαγόρευση είσπραξης επιταγών από τρίτους με οπισθογράφηση («σπάσιμο επιταγών»).

    Τα παραπάνω μέτρα ουσιαστικά απλουστεύουν το σύστημα βάζοντας στην άκρη περίπλοκα και γραφειοκρατικά μέτρα όπως η συλλογή αποδείξεων και οι έλεγχοι στα τιμολόγια και τα βιβλία των ελεύθερων επαγγελματιών (εφόσον οι εισπράξεις και τα έξοδά τους σε χρήμα θα φαίνονται από τις καταθέσεις ποσών στις τράπεζες και τη διακίνηση επιταγών). Επίσης η αφαίρεση του ανθρώπινου παράγοντα από τη μέση, μειώνει τη διαφθορά των εφοριακών και τη γραφειοκρατία και αυξάνει τον έλεγχο στα δημόσια οικονομικά.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:04 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Αν στις προθέσεις του νομοθέτη υπάρχει η υποχρεωτική δήλωση των τραπεζικών καταθέσεων, θέτω το παρακάτω ερώτημα:
    Ο μακαρίτης ο πατέρας μου βγήκε στη σύνταξη τη δεκαετία του 1980, όταν τα επιτόκια καταθέσεων, αποιβαίων, repos κλπ ήταν της τάξεως του 20-40%. Κατάφερε λοιπόν να πολλαπλασιάσει το ποσό του «εφάπαξ» που πήρε τότε. Οι επενδύσεις του ήταν πάντα σε κοινούς με εμένα λογαριασμούς η τίτλους.
    Σήμερα δικαιούχος των ποσών αυτών (σε προθεσμιακούς και απλούς τραπεζικούς λογαριασμούς) είμαι εγώ. Και ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτά γιατί χάρη σ΄αυτά ουσιαστικά επιβιώνω. (Βλέπετε, το ελληνικό κράτος με διατηρεί επί 11 χρόνια αδιόριστο-ωρομίσθιο εκπαιδευτικό!) Θα έρθει τώρα το δημόσιο να με τιμωρήσει επειδή (προφανώς!) δεν είμαι φυσικά σε θέση να δικαιολογήσω (βάσει του πενιχρού εισοδήματος ενός ωρομίσθιου) τα ποσά των καταθέσεών μου; Πώς θα αποδείξω την προέλευση των χρημάτων αυτών, όταν από τον καιρό που συνταξιοδοτήθηκε ο πατέρας μου έχουν διαδοχικά επενδυθεί σε πολλές και διαφορετικές μορφές και σε διαφορετικές Τράπεζες;
    Επειδή προφανώς το ζήτημα που βάζω αφορά πολλούς, παρακαλώ να συνεκτιμήσετε τους προβληματισμούς μου πριν πάρετε τις οριστικές σας αποφάσεις.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:54 | Αντώνιος Σταυρίδης-συνταξιούχος λογιστής

    Καμία πιθανότητα να υποχρεωθούν ιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί κλπ να εκδίδουν τις νόμιμες αποδείξεις με οποιαδήποτε διοικητικά ή νομοθετικά μέτρα.
    Μόνη λύση παραμένει η εφαρμογή νέων νομοθετημένων, σκληρών τεκμηρίων διαβίωσης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:28 | ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΜΠΑΖΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΥΡΙΟΣ ΠΛΑΣΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΦΠΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ Α -Β-Γ-ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕΣΟ ΤΑΧΙΣ .ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΦΠΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ΦΠΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΚΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΠΟΛΛΩΝ ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ.Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΙΣΩΣ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:06 | Αχιλλέας Μαργαρίτης

    Μιά άλλη λύση για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η χρήση της κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή όλες οι πληρωμές να γίνονται μέσω του κινητού τηλεφώνου.

    Κάθε αριθμός κινητού θα είναι συνδεδεμένος με έναν λογαριασμό τράπεζας, και με την αποστολή ενός απλου μηνύματος SMS να γίνεται πίστωση ενός λογαριασμού και χρέωση ενός άλλου. Το μήνυμα SMS θα περιλαμβάνει το ποσό πληρωμής και τον αριθμό τηλεφώνου που αντιστοιχεί στον λογαριασμό της τράπεζας που θα πιστωθεί.

    Πλεονεκτήματα της λύσης αυτής:

    1) άμεση πάταξη της φοροδιαφυγής για όλους τους κλάδους της οικονομίας και για όλα τα επαγγέλματα.

    2) άμεση έκδοση του φορολογητέου ποσού κατευθείαν από τον τραπεζικό λογαριασμό.

    3) έυκολη και άμεση εφαρμογή της αναλογικής φορολογικής κλίμακας.

    4) η απαιτούμενη υποδομή υπάρχει ήδη. Η κάλυψη της Ελλάδας με κινητή τηλεφωνία ανέρχεται σε πολυ υψηλά ποσοστά.

    5) οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους είναι άμεσα εξοικειωμένοι με την χρήση του κινητού τηλεφώνου και την αποστολή SMS, ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες.

    6) άμεση μείωση της γραφειοκρατείας.

    7) η απαιτούμενη τεχνολογία είναι άμεσα διαθέσιμη. Ήδη υπάρχουν και λειτουργούν πολλά συστήματα αποστολής SMS και επεξεργασίας απο H/Y.

    (Μελλοντικά, η διαδικασία μπορεί να αυτοματοποιηθεί τελείως, δηλ. να γίνεται χωρις παρέμβαση του χρήστη του κινητού τηλεφώνου: η συσκευή του κινητού τηλεφώνου θα επικοινωνει με την ταμειακη μηχανή μέσω υπέρυθρων ακτίνων (infrared serial port, που ήδη υποστηρίζεται απο τις περισσότερες συσκευές) ή του πρωτοκόλλου bluetooth (που επίσης ήδη υποστηρίζεται από σχεδόν όλες τις συσκευές) ή του πρωτοκόλλου WiFi. Βέβαια, αυτά για το μέλλον…)

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:53 | Ανδρέας Πρωτοπαπάς

    Πληρωμή κάθε ποσού και του μικρότερου δυνατού έχει σημασία,(περίπτερο, καφετέρια, κουλούρι, λαϊκή αγορά, υπεραγορά)-με προπληρωμένες κάρτες-κάρτα μετρητών με επιστροφή άμεσα-εντός λεπτών- ενός ποσού που θα κυμαίνεται από 5 έως 10% σε αυτόν που αγοράζει με κάρτα. Το ποσό θα προστίθεται άμεσα στο λογαριασμό της κάρτας μετρητών του αγοραστή ποσό θα αφαιρείται από τον ΦΠΑ. Ο φορολογούμενος θα επιβραβεύεται άμεσα και το κράτος θα αποφύγει την γραφειοκρατία και το κόστος που συνεπάγεται(ίσως με αυτό το κόστος τελικά να πληρώνεται το ποσό επιστροφής) όλη αυτή η επιβεβαίωση των αποδείξεων που θα μαζευτούν στο τέλος κάθε χρονιάς.
    Η κάρτα μπορεί να διατίθεται από τις τράπεζες ή τα περίπτερα και να είναι χωρίς όνομα στη αρχή, όπως οι κάρτες τηλεφώνου και πρέπει να χρησιμοποιείται παντού, οπουδήποτε, κάθε στιγμή.
    Η έκδοση της απόδειξης -του χαρτιού της απόδειξης- δεν θα έχει και πολύ σημασία, διότι θα καταγράφεται αυτόματα στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου οικονομικών, έτσι και ο πολίτης δεν θα αισθάνεται ότι είναι χαφιές κανενός, απλώς θα κοιτάξει το συμφέρον του.
    Νομικό πλαίσιο: κάθε επαγγελματίας θα έχει υποχρεωτικά μηχανή αποδοχής της κάρτας, συμβατή με την ταμειακή μηχανή και ίσως και αυτός να επιβραβεύεται με το αντίστοιχο ποσό

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:50 | Λ K

    Το πόθεν έσχες θα πρέπει να εφαρμοστεί ουσιαστικά και όχι τύποις. Για καταθέσεις που ακούγεται ότι εκρέουν προς το εξωτερικό θα πρέπει ο καταθέτης να δικαιολογήσει που βρέθηκαν τα χρήματα έστω κι αν τα έχει μεταφέρει. Το ερώτημα δεν είναι που βρίσκονται τα χρήματα στο τέλος του 2009 αλλά που βρέθηκαν τα χρήματα τα οποία είναι κατατεθειμένα στην Ελλάδα ή έχουν φύγει προς το εξωτερικό. Οι τράπεζες θα πρέπει να ζητηθεί να συνδράμουν δίδοντας στοιχεία για μεγάλες καταθέσεις που έχουν αποσυρθεί εντός του 2009.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:48 | Λ K

    Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσαν στο τέλος κάθε μήνα να αποστέλουν ένα κατάλογο του αριθμού των συνταγογραφήσεων φαρμάκων και της αξίας τους ανά κωδικό γιατρού. Έτσι θα μπορούσε εύκολα να εντοπιστούν γιατροί που δεν εκδίδουν αποδείξεις προς τους ασθενείς τους.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:11 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

    Παρατηρώντας κανείς τα ερωτήματα γενικά που τίθενται στην διαβούλευση διαπιστώνει για πολλοστή φορά την ακτάσχετη αύξηση της γραφειοκρατείας, παρά τα περι του αντιθέτου διακυρηγμένα. Τα μέτρα περί αποδείξεων και τεκμηρίων είναι άνευ αντικειμένου και αναχρονιστικά. Τις φοροδιαφεύγουσες ομάδες επαγγελμάτων τις γνωρίζουν άπαντες, και είναι θέμα πολιτικής βούλησης να θίξουν τα κακώς κείμενα. Το πλέον σημαντικό μέτρο που προτείνεται στην φορολογική αναμόρφωση, είναι οτι επι τέλους ο καθένας που ασκεί επιτήδευμα , φυσικό ή νομικό πρόσωπο, πρέπει να έχει λογαριασμούς on line με κεντρικό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών, και οι όποιες συναλλαγές ή και απολήψεις, θα γίνονται αποκλειστικά μέσω αυτών. Επίσης πολύ σημαντική η πρόταση για κατάργηση του ΚΒΣ, αρκεί οι μεταφερθησόμενες διατάξεις του στον ΚΦΣ, να μην δημιουργούν τα ίδια ερμηνευτικά κατά βούληση του ελεγκτή προβλήματα, ώστε να δημιουργούνται προυποθέσεις συναλλαγής. Δύο ακόμη προτάσεις
    1. Ηλεκτρονική πληροφόρηση παντού, (Εφορίες, Ασφαλιστικά ταμεία, Πολεοδομίες, Τοπική αυτοδιοίκηση κλπ) με συγκεκριμμένο πλάνο και χρονικό ορίζοντα. Υπάρχουν έτοιμες εφαρμογές από προηγμένες στην τεχνολογία αυτή χώρες. Δυνατότητα κάθε είδους διαταυρώσεων αυτόματα και άμεσα.
    2. Απαγόρεσυη τακτικών φορολογικών ελέγχων στις έδρες των επιχειρήσεων. Ο τακτικός έλεγχος θα γίνεται σε αίθουσες (open space)ελεγκτικών κέντρων, από νέα γενιά ελεγκτών εκπαιδευμένων στην επεξεργασία των ηλεκτρονικών πληροφοριών. Εκ παραλλήλου υπευθυνοποίηση του λογιστικού επαγγέλματος με τις ανάλογες συνέπειες σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Αυστηρός έλεγχος στη διακίνηση αγαθών.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:18 | theodoros BAKALIS

    POIES EINAI OI EPIPTWSEIS STOYS GIATROYS TOY KOLONAKIOY POY ANAKOINWUHKAN?????UA MAUOYME POTE????POIA H EPITWSH STON TPALLHLO THS EFORIAS ..DIEYUYNTH DOY KLP POY DEXTHKAN ALLA KAI APODEXTHKAN TA DHLWUENTA.

    TA LEFTA GENIKA….BRISKONTAI STOYS GIATROYS ….DIKHGOROYS…..YDRAYLIKOYS KLP XILIOEIPWMENA….POIOS EINAI O LOGOS POY DEN KANETE ELEGXO SE AYTA TA MAGAZAKA TRYPES????POY PLOYTIZOYN….KYRIOLEKTIKA ….
    PROTASH
    ELEGXOS…ELEGXOS….ELEGXOS…..ALLA APO YPEYUYNA ….KAI KATW APO ELEGXO YPALLHLOYS……MONO NEOYS STHN HLIKIA KAI ME LIGA XRONIA STHN YPHRESIA …STO DHMOSIO…..

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:29 | Βασιλειάδης Κων.

    Κύριοι,
    Παρακολουθώ τις τοποθετήσεις σας και τις θεωρώ σωστές.
    ΑΛΛΑ (πάντα υπάρχει ένα αλλά…)αν διαβάσετε το τύπο θα δείτε ότι υπάρχει αιμοραγία καταθέσεων με κατεύθυνση το εξωτερικό στη προσπάθεια των καταθετών να αποφύγουν το «πόθεν έσχες». Συνεπώς αν δεν γίνει συνείδηση του λαού μέσω της εκπαίδευσης ότι η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα τίποτα δεν θα γίνει (ας ακολουθήσουμε το αμερικάνικο μοντέλο και όλα θα στρώσουν).Ο Έλληνας δυστυχώς πάντα βρίσκει που χωλένει ένα σύστημα και βρίσκει τις οδούς διαφυγής.
    Σας αναφέρω παράδειγμα: έκανα τηλεφωνική καταγγελία στην ΔΟΥ Χολαργού για φούρνο που συστηματικά δεν κόβει αποδείξεις (έφτασα μέχρι την έφορο -με έστελναν απο τον Ανα στόν Καϊάφα) και όμως αυτός ο κύριος συνεχίζει να μην κόβει αποδείξεις, ή τις κόβει επιλεκτικά.Προφανώς πλήρωσε το πρόστημο που του επιβλήθηκε αλλά έχει κερδίσει τόσα που τον συμφέρει να μην κόβει αποδείξεις.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:19 | Στυλιανός Καλπαξίδης

    Η μεγάλη πληγή της φοροδιαφυγής είναι η μεγάλη ρευστότητα του χρήματος, τα μετρητά. Αφού μπορώ να τραβάω 1.500 ευρώ από το ΑΤΜ κάθε ημέρα ή 10.000 ευρώ από τον ταμία η 50.000 ευρώ από τον ταμία κατόπιν προειδοποιήσεως τότε θα έχω φοροδιαφυγή πάντα. Με τις αποδείξεις θα την μειώσω κατά 5 % μόνο.

    Γι αυτό προτείνω

    Α Εφαρμογή της κάρτας ΑΜΚΑ (ή ΑΦΜ) με chip για όλες μου τις πληρωμές.
    Στο Super market, μπακάλικο, μανάβικο, φούρνο, ψιλικατζίδικο, Καφετέρια, Ταβέρνα, Βενζινάδικο,
    Εμπορικό μαγαζί, Ξενοδοχείο (check in με ΑΜΚΑ), Ενοικιαζόμενα δωμάτια, Camping,
    Eισιτήρια για είσοδο στο μέσο ή την πλατφόρμα, Δίδακτρα, Ελεύθερους επαγγελματίες,
    Εταιρίες, Οργανισμούς, κλπ

    Β. Κατάργηση των πληρωμών με μετρητά στο ταμείο (ή το Ταχυδρομείο), των Λογαριασμών κοινής ωφελείας, Ενοικίων κατοικίας, Ασφαλίστρων, Εισφορών σε Ταμεία, Σωματεία, Συλλόγους κλπ.
    Όλα μέσω λογαριασμών τραπέζης ή πιστωτικών καρτών.

    Γ. Κατάργηση των αποδείξεων λιανικής πώλησης και αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. εν γένει χειρόγραφων αποδείξεων.
    Θα εκδίδονται μόνο ηλεκτρονικά τιμολόγια (όχι χειρόγραφα) με βάση τη κάρτα μου ΑΜΚΑ που θα πληρώνω, το ΑΦΜ του πελάτη, τα στοιχεία του off shore πελάτη, κλπ.

    Δ. Για κάθε Πολυκατοικία, off shore εταιρία, νόμιμο τουρίστα που έρχεται στην Ελλάδα, κλπ
    θα εκδίδονται κάρτα νομικού προσώπου για τις πληρωμές τους.
    Ο τουρίστας βέβαια μπορεί να πληρώνει με την πιστωτική του κάρτα.

    Ε. Η ταμειακή μηχανή θα εκδίδει τη νόμιμη απόδειξη ΑΦΟΥ πληρώσω με την κάρτα μου φυσικά.
    Θα αποθηκεύει τα στοιχεία μου. Θα τα μεταφέρει στην Εφορία με την δήλωση του ΦΠΑ.
    Το ίδιο και τα τιμολόγια. Η τεχνολογία είναι τόσο φθηνή που μπορούν να μεταφερθούν την ίδια μέρα.

    ΣΤ. Κατάργηση των μεταχρονολογημένων επιταγών.
    Οι τράπεζες ας ανοίξουν πίστωση στους επαγγελματίες πελάτες τους.

    Ζ. Περιορισμός στα χρήματα του ΑΤΜ, ταμία μέχρι 100 ευρώ ημερησίως.
    Μέχρι 1500 ευρώ μόνο από το Εξωτερικό ή για τους τουρίστες