Άρθρο 7 Μηχανικοί

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

1. α) Η αμοιβή των μηχανικών, για την μελέτη των έργων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 του Π.Δ. 696/1974 (Α΄301), καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων. Οι προβλεπόμενες στο προεδρικό διάταγμα τούτο ως υποχρεωτικώς ελάχιστες αμοιβές παύουν εφεξής να ισχύουν με αυτόν τον χαρακτήρα. Τα ανωτέρω ισχύουν αντιστοίχως και ως προς κάθε οριζόμενη από οποιαδήποτε διάταξη νόμου ως υποχρεωτικώς ελάχιστη αμοιβή για εργασίες που αναφέρονται στο άρθρο 59 του Ν.Δ. της 17.7/16-8-1923, όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 10 του άρθρου αυτού.

β) Η συνομολόγηση από μηχανικό σύμβασης με ασυνήθιστα χαμηλή αμοιβή, κατά την έννοια του άρθρου 52 του ΠΔ 60/2007 (Α΄64), που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Το ΔΣ του ΤΕΕ, όταν περιέρχεται στην αντίληψή του περίπτωση συνομολογήσεως από μηχανικό σύμβασης, της οποίας η αμοιβή φαίνεται ασυνήθιστα χαμηλή, τον καλεί εγγράφως να δικαιολογήσει το ύψος της, ζητώντας τις διευκρινίσεις που κρίνει σκόπιμες. Εφόσον οι εξηγήσεις του ενδιαφερομένου δεν κριθούν ικανοποιητικές, το ΔΣ του ΤΕΕ ασκεί την πειθαρχική δίωξη κατά τις κείμενες διατάξεις.

2. Η σχετική σύμβαση, η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τα στοιχεία που ορίζονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του ΒΔ της 30/31.5.1956 (Α΄134), κατατίθεται από τον μηχανικό στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Μετά την περαίωση της μελέτης, ο μηχανικός γνωστοποιεί στο ΤΕΕ τα προκύπτοντα από αυτήν στοιχεία, με βάση τα οποία υπολογίζει και καταβάλλει στο ΤΕΕ τις εισφορές και τα λοιπά δικαιώματα, όπως αυτά προβλέπονται στην νομοθεσία, είτε ως παρακρατούμενα από την αμοιβή του μηχανικού, που επεβάλλετο κατά το άρθρο 2 του Β.Δ. της 30/31.5.1956 να κατατίθεται στο ΤΕΕ, είτε ως καταβαλλόμενα στο ΤΕΕ ως δικαιούχο ή προς απόδοση σε τρίτους δικαιούχους. Το ΤΕΕ, μετά από επαλήθευση των στοιχείων και του βάσει αυτών γενόμενου υπολογισμού των εισφορών, τον οποίο οριστικοποιεί, αποδίδει στους νόμιμους δικαιούχους τις καταβαλλόμενες σε αυτό εισφορές και δικαιώματα, πέραν εκείνων που προορίζονται γι’ αυτό.

3. Οι διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων ισχύουν αντιστοίχως και ως προς τον επιβλέποντα μηχανικό για τις εργασίες επίβλεψης καθώς και τον αναλαμβάνοντα τη διοίκηση έργου.

4. Οι νόμιμες εισφορές υπέρ του ΤΕΕ, υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και λογαριασμών καθώς και οι λοιπές εισφορές και δικαιώματα που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ότι υπολογίζονται επί της αμοιβής των μηχανικών, υπολογίζονται εφεξής επί της συμβατικής αμοιβής εφ’ όσον αυτή είναι μεγαλύτερη της νόμιμης αμοιβής κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 696/1974 όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 8, άλλως υπολογίζονται επί της νόμιμης αμοιβής.

Στις περιπτώσεις που οι ως άνω εισφορές προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ότι υπολογίζονται επί της υποχρεωτικώς ελάχιστης αμοιβής, υπολογίζονται εφεξής επί της νομίμου αμοιβής.

5. Οι αναφερόμενες στο Π.Δ. 696/1974 «ελάχιστες αμοιβές» ή «αμοιβές» νοούνται εφεξής ως νόμιμες αμοιβές κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ιδίου διατάγματος όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 8 και, πέραν της λήψεως υπόψη για τον υπολογισμό νομίμων εισφορών και δικαιωμάτων από το ΤΕΕ κατά την προηγούμενη παράγραφο, λαμβάνονται επίσης υπόψη από τα δικαστήρια κατά την εκδίκαση διαφορών από αμοιβές μηχανικών για την παροχή εργασίας σύμφωνα με τα άρθρα 677 έως 681 του Κ.Πολ.Δ., όταν δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία περί αυτών.

6. Ειδικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ο προϋπολογισμός που αναφέρεται στο άρθρο 3 του Π.Δ 696/1974, εξάγεται είτε βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού, είτε σύμφωνα με τις τιμές μονάδος που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν γνώμης του ΤΕΕ, η οποία λαμβάνει υπόψη το κόστος κατασκευής όπως εξάγεται από τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων (άρθρο 41 του Ν. 1249/1982 (Α΄43), όπως κάθε φορά ισχύει.»
Παράγραφος 6 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974:

«6. Ειδικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ο προϋπολογισμός εξάγεται είτε βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού, είτε σύμφωνα με τιμές μονάδος που καθορίζονται με υπουργική απόφαση, η οποία λαμβάνει υπόψη το κόστος κατασκευής όπως εξάγεται από το αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων, (άρθρ. 41 του Νομ. 1249/1982 ΦΕΚ 43, όπως κάθε φορά ισχύει).»

7. Η παράγραφος 6 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974 διαγράφεται.
Άρθρο 1 παρ. 1 του Π.Δ. 696/1974

«1. Αι δια του παρόντος καθοριζόμεναι αμοιβαί αποτελούν τα υποχρεωτικώς εφαρμοζόμενα κατώτατα όρια αποζημιώσεως δια την εκπόνησιν μελετών και διενέργειαν επιβλέψεων – παραλαβών και εκτιμήσεων

Συγκοινωνιακών, Υδραυλικών και Κτιριακών Εργων ως και Τοπογραφικών, Κτηματογραφικών και Χαρτογραφικών Εργασιών, κατά τας κατωτέρω κατηγορίας ή διακρίσεις αυτών.»

8. Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 696/1974, αντικαθίσταται ως εξής:

« 1. Οι καθοριζόμενες με το διάταγμα αυτό αμοιβές αποτελούν τις νόμιμες αμοιβές, οι οποίες ισχύουν για την περίπτωση που δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία αμοιβής, για την εκπόνηση μελετών και την διενέργεια επιβλέψεων- παραλαβών και εκτιμήσεων Συγκοινωνιακών, Υδραυλικών και Κτιριακών Έργων ως και Τοπογραφικών Κτηματογραφικών και Χαρτογραφικών Εργασιών, κατά τις κατωτέρω κατηγορίες ή διακρίσεις αυτών.»

Πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974:

«7. Προκειμένου για την αμοιβή μελέτης ή επίβλεψης αυτού ή εκτελέσεως άλλης εργασίας μηχανικού, για τα ιδιωτικά έργα καθορίζεται ότι η καταβαλλόμενη αμοιβή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ποσό των 5.000 δραχμ. Το ποσό αυτό αναπροσαρμόζεται εκάστοτε για το συντελεστή της παρ. 2 του άρθρ. 4.»

9. Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974, διαγράφονται.
Άρθρο 59 του από 17.7/16.8.1923 Ν.Δ.

«1. Δια Β.Δ/των. εκδιδομένων μετά γνώμην του συμβουλίου των δημοσίων έργων, κανονίζεται η δι` εκάστην περίπτωσιν πληρωτέα υπό των εργοδοτών αμοιβή εις τους μηχανικούς εν γένει και αρχιτέκτονας τους εκπονούντας μελέτας οιωνδήποτε έργων και τους αναλαμβάνοντας την εφαρμογήν των μελετών και την εποπτείαν εκτελέσεως των έργων τούτων. » Μεταξύ των έργων αυτών συμπεριλαμβάνονται και όλα τα προβλεπόμενα απο το παρόν διάταγμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης οι τοπογραφικές και οι κτηματογραφικές εργασίες, που αναφέρονται στο άρθρο 57, καθώς και οι χωροταξικές, ρυθμιστικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες.»***Το εντός » » τελευταίο εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.11 Του άρθρου 3 του Ν.2242/1994 (Α 162) 2. Η κατά την προηγούμενην παράγραφον οριζομένη αμοιβή αποτελεί υποχρεωτικήν διατίμησιν δι` αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, εφ` όσον ταύτα δι` ιδιαιτέρας μεταξύ των εγγράφου συμφωνίας δεν εκανόνισαν άλλως τα της αμοιβής ταύτης. ***Παρατήρηση:Σύμφωνα με το άρθρο μόνο παρ. 1 του Ν.Δ. 2726/1953, ΦΕΚ Α 325: «Ο κατά το άρθρον 59 παρ. 1 του από 17.7/16.8.1923 Ν.Δ. κανονισμός των ελαχίστων ορίων αμοιβής των μηχανικών εν γένει και αρχιτεκτόνων, εφαρμόζεται δι` όλας τας ειδικότητας των μηχανικών – μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών,καθώς και δια τους βάσει ειδικών διατάξεων νόμων ασκούντας τα επαγγέλματα ταύτα εν όλω ή εν μέρει. Τα ως άνω ελάχιστα όρια αμοιβών αποτελούν κατωτέραν διατίμησιν υποχρεωτικήν δι` αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη καταργουμένης κατά τα λοιπά της παρ. 2 του ως άνω άρθρου».

10. Το άρθρο 59 του από 17.7/16.8.1923 ΝΔ (Α΄228) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 59

Με Π.Δ. που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ρυθμίζονται οι νόμιμες αμοιβές, που ισχύουν για την περίπτωση που δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία αμοιβής, των διπλωματούχων ανώτατων σχολών μηχανικών γενικά και αρχιτεκτόνων, μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς και αυτών που ασκούν τα επαγγέλματα αυτά, βάσει ειδικών διατάξεων νόμου, εν όλω ή εν μέρει, που εκπονούν μελέτες οποιωνδήποτε έργων και αυτών που αναλαμβάνουν την εφαρμογή των μελετών και την επίβλεψη της εκτέλεσης των έργων αυτών. Μεταξύ των ως άνω έργων περιλαμβάνονται επίσης οι τοπογραφικές και κτηματογραφικές εργασίες καθώς και οι χωροταξικές, ρυθμιστικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες.

Ο παραπάνω κανονισμός των αμοιβών αναφέρεται στη μελέτη, επίβλεψη, εποπτεία ή έλεγχο και παραλαβή κάθε είδους έργων ή εγκαταστάσεων, καθώς και σε κάθε είδους τεχνικές γενικά εργασίες και υπηρεσίες, σχεδιαγράμματα, καταμετρήσεις, γνωμοδοτήσεις, πραγματογνωμοσύνες κ.τ.λ. ή αμοιβές που καταβάλλονται σε αυτούς που μετέχουν σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και στους κριτές αυτών.»

Παρ.1 και 2 του άρθρου μόνου του ν.δ. 2726/1953:

« 1. Ο κατά το άρθρον 59 παράγραφος 1 του από 17.7/16.8.1923 Ν. Δ. «περί σχεδίων πόλεων, κωμών και συνοικισμών του Κράτους και οικοδομής αυτών» κανονισμός των ελαχίστων ορίων αμοιβής των μηχανικών εν γένει και αρχιτεκτόνων, εφαρμόζεται δι` όλας τας ειδικότητας των μηχανικών-μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών,καθώς και διά τους βάσει ειδικών διατάξεων νόμων ασκούντας τα επαγγέλματα ταύτα εν όλω ή εν μέρει. Τα ως άνω ελάχιστα όρια αμοιβών αποτελούν κατωτέραν διατίμησιν υποχρεωτικήν δι` αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη καταργουμένης κατά τα λοιπά της παραγράφου 2 του ως άνω άρθρου. 2. Ο κανονισμός ούτος των αμοιβών εκτείνεται εις την μελέτην, εφαρμογή, επίβλεψιν, εποπτείαν ή έλεγχον και παραλαβήν πάσης φύσεως έργων ή εγκαταστάσεων, καθώς και εις πάσης φύσεως τεχνικάς εν γένει εργασίας και υπηρεσίας, σχεδιαγράμματα, καταμετρήσεις, γνωμοδοτήσεις, πραγματογνωμοσύνας κλπ. ή αμοιβάς καταβαλλομένας εις τους μετέχοντας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και τους κριτάς τούτων.»

11. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου μόνου του Ν.Δ. 2726/1953 (Α΄325) καταργούνται.

Παρ.4 του άρθρου μόνου του Ν.Δ. 2726/1953:

«4. Εκ της ως άνω αμοιβής μελέτης παρακρατείται υπό του Τ.Ε.Ε. ποσοστόν 8%, όπερ διατίθεται διά την εθελουσίαν έξοδον εκ του επαγγέλματος των μη διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και βάσει ειδικών διατάξεων νόμου αποδεδειγμένως ασκούντων ως άνω το τεχνικόν επάγγελμα και εγγεγραμμένους εις τα οικεία μητρώα, κατά τα οριζόμενα διά Β. Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Δημοσίων Εργων, μετά γνώμην του Συμβουλίου Δημοσίων Εργων και πρότασιν του Τ.Ε.Ε. Ποσοστόν μέχρι 2% κρατείται επίσης υπό του Τ.Ε.Ε. διά τας πάσης φύσεως σχετικάς δαπάνας αυτού. Το υπόλοιπον της αμοιβής της μελέτης καταβάλλεται, εν όλω ή τμηματικώς, προς τον δικαιούχον υπό του Τ.Ε.Ε. ή του υπό τούτου εξουσιοδοτουμένου, μετά την υπό της Αρχής έγκρισιν της μελέτης, κατά τα ορισθησόμενα διά Β. Διατάγματος, ομοίως εκδιδομένου.

«Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης κατάθεσης των αμοιβών μελετών ή επιβλέψεων από τον εργοδότη μπορεί και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να επιδιώξει δικαστικώς την είσπραξη της οφειλόμενης αμοιβής, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους του Τ.Ε.Ε. ή της εταιρείας εκπονήσεως τεχνικών μελετών ή των εκάστοτε συνιστώμενων γραφείων ή συμπραττόντων γραφείων εκπονήσεως τεχνικών μελετών, στην οποία θα προσδιορίζεται και το σύνολο της δικαιούμενης αμοιβής». ***Το εντός » » εδάφιο προστέθηκε με την παρ.3 του άρθρου 15 του Ν.2308/1995 (Α 114)

12 α) Επί της συμβατικώς συνομολογουμένης ή της νομίμου αμοιβής κατά τις διακρίσεις της παρ. 4, καταβάλλεται από τον μηχανικό υπέρ του ΤΕΕ ποσοστό 2% για τις πάσης φύσεως δαπάνες αυτού. Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης καταβολής των αμοιβών μελετών ή επιβλέψεων από εργοδότη, μπορεί και το Τ.Ε.Ε. να επιδιώξει δικαστικώς την είσπραξη της οφειλόμενης αμοιβής, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους του Τ.Ε.Ε. ή της εταιρείας εκπονήσεως τεχνικών μελετών ή των εκάστοτε συνιστώμενων γραφείων ή συμπραττόντων γραφείων εκπονήσεως τεχνικών μελετών, στην οποία θα προσδιορίζεται και το σύνολο της δικαιούμενης αμοιβής.

β) Η παρ. 4 του άρθρου μόνου του Ν.Δ. 2726/1953 (Α΄325) καταργείται.

Άρθρο 2, παρ.1 έως και 3 του Β.Δ. 30/31.5.1956:

« 1. Οι αναθέτοντες εις τους εν τη παρ.1 του προηγουμένου άρθρου μελέτας, οι αναφερόμενοι εις το άρθρ.2 του Ν.Δ/τος της15/7.10.1927 «περί εκδικάσεως των εξ αμοιβών των εργασιών Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων κλπ. διαφορών μεταξύ τούτων και πελατών», ως τούτο ετροποποιήθη δια του άρθρ.1 του Α.Ν. της 19/23.11.35 «περί τροποποιήσεως και ερμηνείας του από 30.4.1926 Ν.Δ/τος «περί εκδικάσεως των εξ αμοιβών εργασιών Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων κλπ. Διαφορών μεταξύ τούτων και πελατών», υποχρεούνται όπως καταθέτωσι κατά τα εφεξής οριζόμενα εις το Τ.Ε.Ε. η τον υπό τούτου εξουσιοδοτούμενον το σύνολον της οφειλομένης παρ` αυτών προς τους εν τη παρ.1 του προηγουμένου άρθρου αναφερομένους αμοιβής μελέτης, ως αύτη κατά τα άνω καθωρίσθη υπό αρμοδιάς Κρατικής Υπηρεσίας η του Τ.Ε.Ε., στερούμενοι του δικαιώματος όπως καταβάλωσι την αμοιβήν απ` ευθείας εις τους δικαιούχους. 2. Οι εν τη παρ. 1 του προηγουμένου άρθρου αναφερόμενοι και ανεξαρτήτως ποσού αμοιβής δικαιούνται απολύψεως τμηματικής πληρωμής ίσης προς το ποσόν του αναλογούντος φόρου επιτηδεύματος εις την ανατεθείσαν μελέτην, υπολογιζομένης βάσει του οριστικού πίνακος αμοιβής. Η τμηματική αύτη πληρωμή καταβάλλεται υπό του οφειλέτου εις το Τ.Ε.Ε. 3 Ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει εις το Τεχνικόν Επιμελητήριο της Ελλάδος το υπόλοιπον της αμοιβής μετά την αφαίρεσιν του εν τα προηγουμένω εδαφίω φόρου επιτηδεύματος και των τυχόν κατά την διάρκεια της εργασίας κατατιθεμένων εις το Τ. Ε.Ε. προκαταβολών επί της αμοιβής. Η καταβολή γίνεται εντός 15 ημερών από της πραιώσεως ή της παραδόσεως εις αυτόν της συντελεσθείσης μελέτης εφ`όσον δεν χρήζει περαιτέρω εγκρίσεως παρά Δημοσίας Αρχής, ή χρήζει μεν τοιαύτης εγκρίσεως, δεν ητήσατο όμως ο οφειλέτης ταύτην εντός της ως άνω προθεσμίας των 15 ημεων. Αιτηθείσης της εγκρίσεως της μελέτης εντός της ως άνω προθεσμίας παρά του υποχρέου εις την καταβολήν της αμοιβής ιδιώτου ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου ή αμοιβή καταβάλλεται εις το Τ.Ε.Ε. μετά την έγκρισιν της μελέτης και προ της εκδόσεως της απαιτουμένης αδείας προς εκτέλεσιν των περί ών η μελέτη εργασιών, εις ας δε περιπτώσεις δεν απαιτείται η χορήγησις τοιαύτης αδείας μετά την έγκρισιν της μελέτης υπό της αρμόδιας Αρχής και προ της παραδόσεως αυτής εις τον υπόχρεον προς καταβολήν της αμοιβής». ***Η μέσα σε » » παρ. 3 αντικατεστάθη ως άνω δια του άρθρ. 1 Β.Δ. 188 της 16 Φεβρ. /3 Μαρτ. 1966 (ΦΕΚ Α`45).»

13. Οι διατάξεις των παραγράφων 1,2 και 3 του άρθρου 2 του Β.Δ. της 30/31.5.1956, παύουν εφεξής να ισχύουν.
Η παράγραφος 4 του άρθρου 2 του ΒΔ 30/31.5.1956:

«4. Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης καταβολής της οφειλόμενης αμοιβής ή τμηματικών πληρωμών έχει δικαίωμα εγέρσεως δικαστικής αγωγής εισπράξεως της οφειλομένης αμοιβής, ο δικαιούχος μηχανικός ή τα δικαιούχα γραφεία μελετητών με οποιαδήποτε εταιρική μορφή, συμπεριλαμβανομένων και των κοινοπραξιών. Το αυτό δικαίωμα έχει και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Αίτημα της καταψηφιστικής αγωγής θα ειναι η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Τα ανωτέρω τυγχάνουν αναλόγου εφαρμογής και στην περίπτωση των ασφαλιστικών μέτρων»

14.Το τρίτο και το τέταρτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΒΔ 30/31.5.1956, αντικαθίστανται ως εξής:

«Αίτημα της αγωγής θα είναι η αναγνώριση υποχρεώσεως καταβολής ή η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στο μελετητή μηχανικό. Τούτο εφαρμόζεται αναλογικά και στην περίπτωση ασφαλιστικών μέτρων»

15. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών, μετά γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, διενεργείται κάθε αναγκαία προσαρμογή στις διατάξεις του παρόντος νόμου των διατάξεων της νομοθεσίας που διέπει την εκπόνηση μελετών ιδιωτικών έργων και τις αμοιβές των μηχανικών, εν γένει και αρχιτεκτόνων.
Παρ. 8 του άρθρου 4 του ν.3316/2005

«8. Οι οικονομικές προσφορές που υποβάλλονται στις διαδικασίες σύναψης των συμβάσεων των άρθρων 6 έως 10 συντάσσονται με τήρηση των εθνικών νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων σχετικά με την αμοιβή των μελετών και υπηρεσιών του άρθρου 2. Οι αναθέτουσες Αρχές αναφέρουν στις προκηρύξεις τις διατάξεις αυτές.

16. Η διάταξη της παρ. 8 του άρθρου 4 του ν.3316/2005 (Α΄42) αντικαθίσταται και προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής:

«8. Ο υπολογισμός της προεκτιμώμενης αμοιβής κατά το άρθρο τούτο, καθόσον αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού, χρησιμεύει αποκλειστικά στις αναθέτουσες αρχές για τον προσδιορισμό των καλουμένων με την προκήρυξη τάξεων πτυχίου στον διαγωνισμό.

Η ως άνω προεκτιμώμενη αμοιβή, που υπολογίζεται από την αναθέτουσα αρχή, δεν δεσμεύει τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, οι οποίοι δικαιούνται να υποβάλουν οικονομική προσφορά χαμηλότερη από το ποσό της προεκτιμώμενης αμοιβής.

9.Αν υποβληθεί ασυνήθιστα χαμηλή προσφορά, εφαρμόζεται το άρθρο 52 του Π.Δ. 60/2007 (Α΄64)».

Η παράγραφος 9 του άρθρου 6 του ν.3316/2005:

«9. Κριτήρια ανάθεσης της προμελέτης είναι: α) Η ποιότητα της τεχνικής προσφοράς, η οποία συνίσταται: αα) Στην πληρότητα της διερεύνησης εναλλακτικής λύσης. ββ) Στα χαρακτηριστικά της προτεινόμενης με την προσφορά λύσης, η οποία βαθμολογείται, ανάλογα με τη φύση του έργου, με βάση ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω υποκριτήρια: (1) Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της λύσης (2) Την αισθητική αξία της λύσης. (3) Την ευκολία κατασκευής της λύσης. (4) Τη δαπάνη του έργου, που περιλαμβάνει τη δαπάνη κατασκευής του και, εφόσον ορίζεται στην πρόσκληση, την ετήσια δαπάνη λειτουργίας και συντήρησης κατά τη διάρκεια ζωής του έργου. Στην προκήρυξη περιλαμβάνονται συγκεκριμένα οι παράμετροι υπολογισμού της δαπάνης λειτουργίας και συντήρησης του έργου. 5) Τον προβλεπόμενο χρόνο υλοποίησης του έργου.(6) Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λύσης. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζονται οι επί μέρους συντελεστές βαρύτητας των ως άνω υποκριτηρίων της τεχνικής προσφοράς, ενώ μπορεί να εξειδικεύονται ανάλογα με την κατηγορία, το μέγεθος και το είδος έργου ή να προστίθενται και άλλα. Μέχρι την έκδοση της απόφασης οι συντελεστές βαρύτητας των υποκριτηρίων ορίζονται στην προκήρυξη. Η τεχνική προσφορά των υποψηφίων βαθμολογείται σε εκατονταβάθμια κλίμακα και η βαρύτητα του κριτηρίου αυτού στην τελική βαθμολογία των υποψηφίων ορίζεται σε ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%). β) Η οικονομική προσφορά του υποψηφίου για την εκπόνηση της προτεινόμενης από αυτόν κύριας τεχνικής λύσης και των εναλλακτικών της, εφόσον προβλέπεται η υποβολή τους, που περιλαμβάνει και τις αμοιβές για απαραίτητες υποστηρικτικές μελέτες και εργασίες. Σε περίπτωση εφαρμογής της παραγράφου 3 του άρθρου 5, η οικονομική προσφορά αναλύεται λεπτομερώς στα επί μέρους στάδια μελέτης. Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά απορρίπτεται εφόσον κατά κατηγορία μελέτης παραβιάζει τις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις σχετικά με τις αμοιβές της προς ανάθεση μελέτης ή εφόσον οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στην προτεινόμενη τεχνική λύση. Η οικονομική προσφορά των υποψηφίων βαθμολογείται σε εκατονταβάθμια κλίμακα με τον τρόπο που ορίζεται στην προκήρυξη και η βαρύτητα του κριτηρίου αυτού στην τελική βαθμολογία ορίζεται σε δεκαπέντε τοις εκατό (15%). Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζεται ενιαίος τρόπος βαθμολόγησης της οικονομικής προσφοράς. Μέχρι την έκδοση της απόφασης ο τρόπος βαθμολόγησης ορίζεται στην προκήρυξη.»

17. Το τρίτο εδάφιο της περιπτώσεως β΄ της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 3316/2005, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά κατά κατηγορία μελέτης απορρίπτεται εφόσον οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στην προτεινόμενη τεχνική λύση.»

Η παρ. 5 του άρθρου 7 του ν.3316/2005:

«5. Η οικονομική προσφορά συντίθεται για κάθε επί μέρους κατηγορία μελέτης σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 7 και 8 του άρθρου 4 και περιλαμβάνει τις αμοιβές για την εκπόνηση των μελετών και για τον προγραμματισμό, την επίβλεψη και την αξιολόγηση των αναγκαίων ερευνητικών εργασιών πάσης φύσεως, ενώ δεν μπορεί να περιλαμβάνει αμοιβές για την εκτέλεση ερευνητικών εργασιών, οι οποίες ανατίθενται με ιδιαίτερη σύμβαση. «Κατ` εξαίρεση, είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται αμοιβές για την εκτέλεση ερευνητικών εργασιών στην προεκτιμώμενη αμοιβή και αντίστοιχα στην οικονομική προσφορά των διαγωνιζομένων σε περίπτωση σύνθετης μελέτης, όταν η προεκτιμώμενη αμοιβή των ερευνητικών εργασιών δεν υπερβαίνει ποσοστό 15% της συνολικής προεκτιμώμενης αμοιβής. Στην περίπτωση αυτή τίθεται στην προκήρυξη της σύμβασης η προβλεπόμενη ποσότητα μονάδων φυσικού αντικειμένου των ερευνητικών εργασιών και η προεκτιμώμενη αξία τους (στο σύνολο και ανά μονάδα) και οι διαγωνιζόμενοι υποβάλλουν προσφορά επί της αξίας αυτής σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Η πληρωμή των εργασιών αυτών γίνεται με βάση τις προσφερθείσες τιμές και την εκτελεσθείσα ποσότητα μονάδων φυσικού αντικειμένου, κατόπιν υποβολής σχετικής επιμέτρησης από τον ανάδοχο, η οποία θεωρείται από τον Προϊστάμενο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Για την υπόλοιπη, μη εκτελεσθείσα, ποσότητα μονάδων δεν καταβάλλεται αμοιβή στον ανάδοχο.»*** Τα άνω εντός » » εδάφια της παρ.5 προστέθηκαν με την παρ.1 άρθρ.5 Ν.3481/2006,ΦΕΚ Α 162/2.8.2006.»

18. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του ν.3316/2005, οι λέξεις «σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 7 και 8» αντικαθίστανται με τις λέξεις «σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8».

Η παρ. 10 του άρθρου 7 του ν.3316/2005:

«10. Μετά την οριστικοποίηση της βαθμολογίας των τεχνικών προσφορών, τόσο στην ανοικτή όσο και στην κλειστή διαδικασία, σε δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαγωνισμού που γνωστοποιείται εγγράφως στους υποψήφιους προ πέντε (5) ημερών, αποσφραγίζονται οι οικονομικές προσφορές και καταχωρείται το περιεχόμενό τους στο πρακτικό. Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά απορρίπτεται εφόσον κατά κατηγορία μελέτης παραβιάζει τις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις σχετικά με την αμοιβή των μελετών που ανατίθενται ή οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στο αντικείμενο της μελέτης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των εδαφίων β΄ και δ΄ της παραγράφου 2. Η Επιτροπή Διαγωνισμού βαθμολογεί τις οικονομικές προσφορές και εισηγείται την ανάθεση της σύμβασης στον υποψήφιο που υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα προσφορά, με στάθμιση της βαθμολογίας των τεχνικών και των οικονομικών

προσφορών. Επί ισοβαθμίας προκρίνεται ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη βαθμολογία της τεχνικής προσφοράς. Το πρακτικό κοινοποιείται στους υποψήφιους κατά το άρθρο 22 και η προθεσμία υποβολής ενστάσεων κατ΄ αυτού είναι πέντε (5) εργάσιμες ημέρες. Επί των ενστάσεων διατυπώνει τη γνώμη της η Επιτροπή και τη διαβιβάζει, μαζί με το πρακτικό, στην Προϊσταμένη Αρχή, που αποφασίζει για την έγκριση ή μη του αποτελέσματος με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής. Οι διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου 6 εφαρμόζονται ανάλογα.»

19. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 10 του άρθρου 7 του ν.3316/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά κατά κατηγορία μελέτης απορρίπτεται εφόσον οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στο αντικείμενο της μελέτης όπως προκύπτει από τα στοιχεία του εδαφίου β της παραγράφου 2».

Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 19 του ν. 3316/2005:

«2. Η αμοιβή μελέτης που εκπονείται κατά την παράγραφο 1 υπολογίζεται κατά τις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις σχετικά με την αμοιβή των μελετών και τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 4.

3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων μπορεί να ορίζονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλιση της καταβολής της ελάχιστης νόμιμης αμοιβής του μελετητή. Μέχρι την έκδοση της απόφασης αυτής η αμοιβή καταβάλλεται κατά τις ισχύουσες διατάξεις».

20. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 19 του ν. 3316/2005, καταργούνται.

21. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών διενεργείται κάθε αναγκαία προσαρμογή του ν. 3316/2005 και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθεισών κανονιστικών πράξεων, στις διατάξεις του παρόντος νόμου.
22. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που εκδίδεται μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, προσαρμόζονται οι διατάξεις της υπ’ αριθ. ΔΜΕΟ/α/οικ/1161(Β’1064/27.7.2005) υ.α. που αφορούν την βαθμολόγηση οικονομικών προσφορών, στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 4 του ν.3316/2005, όπως αντικαθίστανται με τις διατάξεις της παραγράφου 16 του παρόντος άρθρου.
  • 26 Ιανουαρίου 2011, 00:13 | Βασίλης Θραψίμης

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ

    1) ΑΡΘΡΟ 7 Παρ.1.β. Με ορατό το ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης καταβαράθρωσης των αμοιβών από συναδέλφους που θα προσφέρουν τεράστιες εκπτώσεις, με κίνδυνο αστοχίας μελετών και επιβλέψεων και μη τήρησης προδιαγραφών, να καθοριστεί ποσοστό μέγιστης επιτρεπόμενη έκπτωσης ή το εκάστοτε ποσοστό μέγιστης επιτρεπόμενης έκπτωσης να καθορίζεται περιοδικά από το Τεχνικό Επιμελητήριο.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ : Αντικατάσταση του όρου «ασυνήθιστα χαμηλή αμοιβή» με τον όρο : «..έκπτωση μεγαλύτερη της εκάστοτε μέγιστης επιτρεπόμενης που θα καθορίζεται περιοδικά από το ΤΕΕ»

    2) ΑΡΘΡΟ 7 Παρ.2. Να διατηρηθεί το σύστημα αμοιβών Ιδιωτικών Έργων μέσω ΤΕΕ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ :Να προστεθεί ο όρος «Επίσης το ΤΕΕ θα εκδίδει μέσα από το σύστημα αμοιβών, την εντολή πληρωμής του Μηχανικού στο ποσό που καθορίζεται από την κατατεθειμένη σύμβαση.»

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 00:39 | ADP – Αρχιτέκτονας

    Μετά από όσα διάβασα και συμφωνώ με πολλούς συναδέλφους μηχανικούς οποιασδήποτε ειδικότητας είναι ότι προσφέρουμε έργο.Ζωές εξαρτώνται από το τελικό αποτέλεσμα, δεν πουλάμε έπιπλα για να κάνουμε εκπτώσεις.

    Ήδη πολλοί ευσυνείδητοι συνάδελφοι, και σε αυτούς βάζω και τον εαυτό μου, με ελάχιστη αμοιβή ξοδεύουν ώρες στο σχεδιασμό και στην επίβλεψη. Για παράδειγμα όταν είμαι σε οικοδομή σχεδόν κάθε μέρα για 9 μήνες προκειμένου και να τελειώσει στην ώρα του το έργο και να γίνουν όλα σύμφωνα με τα σχέδια και την επιθυμία του πελάτη γιατί θα πρέπει να κάνω έκπτωση στην τιμή μου. Ο πελάτης δεν θέλει έκπτωση στη ποιότητα του σχεδίου του ούτε και στην προσοχή μου στην επίβλεψη του κτιρίου του.

    Δεν έχω 10 έργα και τρέχουν, έχω 1 ή 2 εάν είμαι τυχερή, τα οποία έχουν τις ελάχιστες αμοιβές αλλά εγώ είμαι υποχρεωμένη, γιατί αυτό θεωρώ ότι είναι το σωστό, να είμαι εκεί κάθε μέρα για όσους μήνες διαρκέσουν. Και θέλει να μου πει η κυβέρνηση ότι μία ελάχιστη αμοιβή των 5000Ευρώ και πολλά λέω είναι αρκετή για 8-9 μήνες δουλειάς.Αλλά επειδή υπάρχουν και οι μηχανικοί που δεν ενδιαφέρονται δεν λέω, ας τεθεί σύστημα αξιολόγησης.

    Έχει ο Κος. Παπανδρέου και όλο το αξιότιμο επιτελείο 3 παιδιά να μεγαλώσει? Ξέρουν όλοι αυτοί τι θυσίες έχω κάνει εγώ και για να πάρω πτυχίο? Ξέρουν τι χρόνος απαιτείται για να βρω την επόμενη δουλειά μου? Πόσο διάστημα χάνω μακριά από τα παιδιά μου για να τους προσφέρω αυτά που πρέπει. Για να μη μιλήσω για τη βοήθεια που θα έπρεπε να δίνει σε όλες τις οικογένειες εκείνες με 3 παιδιά και άνω ή μάλλον σε όλες τις οικογένεις που θέλουν να κάνουν παιδιά, γιατί θα βγω εκτός θέματος.

    Αν θέλει η κυβέρνηση θεμιτό ανταγωνισμό ας θεσπίσει πρώτα άλλες βάσεις (συνάδελφοι αναφέρθηκαν παραπάνω εκτεταμένα), απλά εκεί που βλέπω να καταλήγουμε είναι σε μαζικό ξενιτεμό και άντε να δω μετά ποιος θα πληρώσει τις συντάξεις και όλα τα έσοδα που θέλουν να μπούνε στα ταμεία. Ακόμα περιμένουμε να ακούσουμε ποιος ή μάλλον ποιοι καταχράστηκαν όλα τα χρήματα των ταμείων και των διαφόρων ευρωπαϊκών κονδυλίων.Ενας βουλευτής Άγγλος τόλμησε να καταχραστεί κάποιες χιλιάδες ευρώ (μιλάμε για ούτε 10.000) για να φτιάξει ενυδρείο και ήταν παντού στις ειδήσεις. Οι δικοί μας κλέφτες που είναι????

    Γιατί να πληρώσω τα σπασμένα σας? Γι’αυτό σπούδασα και εξακολουθώ και διαβάζω, για να γυρίσει μία μέρα κάποιος και να μου πει »ο δίπλα θα μου το χτίσει για τα μισά λεφτά», ε! ας παει στον δίπλα. Εσείς κύριοι υπουργοί, πρωθυπουργοί,βουλευτές και νομοθέτες κάνετε εκπτώσεις στους μισθούς σας? Εσείς κύριε πρωθυπουργέ, βουλευτή, υπουργέ που αναμφίβολα έχετα τόσα να κάνετε και να σκεφτείτε μήπως να σας ζητούσαμε χάριν του ανταγωνισμού να κάνετε εκπτώσεις?

    Θέλετε ανταγωνισμό αλλά παρόλα αυτά κανείς δεν ήρθε να με ρωτήσει πως τα έβγαζα πέρα τα 3-4 χρόνια που ήμουν έγκυος και έπειτα που τα παιδιά ήταν μωρά και δεν δούλευα. Αλλά τις εισφορές μου έπρεπε να τις πληρώνω κανονικότατα. Μία απογοητευμένη και συνάμα εξοργισμένη ελεύθερη επαγγελματίας αρχιτέκτονας, μητέρα τριών παιδιών που διαμένει στην επαρχία.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 23:44 | Παναγιώτης Χαλατσόπουλος

    Γνώμη μου είναι να καταργηθούν πλήρως και χωρίς καμία έκπτωση οι ελάχιστες αμοιβές των πολιτικών μηχανικών.Αυτό για λόγους ισονομίας προς τις άλλες ειδικότητες των μηχανικών.
    Π.Χαλατσόπουλος
    Διπλ.Ναυπηγός-Μηχ/γος Μηχ/κος

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 22:31 | Νίκος Ζυγούρης Πρ. Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας

    Δυστυχώς κύριοι, χάσατε το δάσος
    Καταβάλατε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να καταργήσετε τον κώδικα αμοιβών των μηχανικών.
    Καταβάλατε μεγάλη προσπάθεια να πλήξετε έναν κλάδο στον οποίο είτε το αναγνωρίζεται είτε όχι η πολιτεία του οφείλει πολλά.
    Ισως να μην γνωρίζεται πόσα χρωστάει το δημόσιο από δεδουλευμένα σε επαγγελματίες μηχανικούς μελετητές ή κατασκευαστές οι οποίοι αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.
    Ίσως να μην γνωρίζεται ότι αυτή την στιγμή ο κλάδος των μηχανικών καταρέει μαζί με πολλά άλλα συναφή επαγγέλματα διότι εσεις δεν κάνατε τίποτα για να στηρίξετε την οικοδομή.
    Ίσως να μην έχετε καταλάβει ότι η πολιτική που ακουλουθείτε μέχρι σήμερα έχει αποδειχτεί ανίκανη να αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα.
    Ασχολείστε με την κατάργηση των κώδικα αμοιβών των μηχανικών. Φυσικά δεν ασχοληθήκατε ποτέ με την διασφάλιση της ποιότητας με την θέσπιση προδιαγραφών και κανόνων. ΦΥσικά δεν κάνατε τίποτα για την θέσπιση του Μητρώου Κατασκευαστών. Φυσικά δεν σκεφτήκατε ποτέ ότι οι εργατοτεχνίτες θαπρέεπι να είναι εκπαιδευμένοι και καταγεγραμμένοι σε ένα μητρώο.
    Εμείς ως μηχανικοί έστω και με μειωμένες αμοιβές θα κάνουμε την δουλειά μας όπως αρμόζει σε επιστήμονες.
    Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ποιότητα και την ασφάλεια του πολίτη.
    Για όλους εμάς του μηχανικούς πάνω από όλα είναι το κοινωνικό συμφέρον.
    Αυτό για το οποίο είστε υπεύθνοι, είναι το ότι μετατρέπετε μία πνευματική εργασία σε εμπορική πράξη και νομιμοποιείτε το «παζάρι».
    Δυστυχώς όταν καταλάβετε τις συνέπειες θα είναι αργά.
    Αυτοί που χαίρονται είναι όλοι όσοι δεν σπούδασαν μηχανικοί αλλά θα ήθελαν να αποκτήσουν τον τίτλο δι’ απονομής.
    Αυτοί που χαίρονται με την πρότασή σας, είναι όλοι αυτοί που αντί να μεριμνούν για το κοινωνικό όφελος, βλέπουν συνωμοσίες και συντεχνίες. Είναι αυτοί που αύριο, χωρίς καμία αίσθηση κινδύνου θα προβούν σε μεγάλες εκπτώσεις και τιμής και ποιότητας.

    Κύριοι, η ευθύνη σας είναι τεράστια.
    Εάν πράγματι θέλετε να ελαφρύνετε οικονομικά τον καταναλωτή-πολίτη-πελάτη τότε να ασχοληθείτε με τις αυξήσεις της τιμής των οικοδομικών υλικών.
    Εϊναι παράδοξο ενώ η οικοδομική δραστηριότητα μειώνεται δραματικά, επειδή εσείς δεν την στηρίξατε, η τιμή των οικοδομικών υλικών αυξάνετε και δυστυχώς εσείς δεν υπάρχετε.
    Η ώρα της δημόσιας διαβούλευσης τελειώνει, εάν πραγματικά διαβάζεται τα όσα γράφονται, ίσως είναι η τελευταία σας ευκαιρία να ξανασκεφτείτε το θέμα.
    Όπως πάντα οι διοικήσεις του ΤΕΕ και των όλων των κλαδικών συλλόγων είναι στην διάθεσή σας να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις που πραγματικά θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 22:25 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛ. ΜΗΧ

    Α)ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ;
    1)ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ; ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
    2)Ο ΠΟΛΙΤΗΣ; ΚΑΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ,ΑΡΑ ΠΕΡΙΣΣΣΟΤΕΡΑ ΕΞΟΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.
    3)Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ; ΛΙΓΟΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΑ(ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ)

    Β)ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΨΗ: ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Ή ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ
    Παράδειγμα: Έγγραφη συμφωνία για αμοιβή επίβλεψης για τις εργασίες του σκελετού και της τοιχοποιιας. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΕΓΗΣ. Ποιός θα είναι ο υπευθυνος;
    Η λογική λέει : ο ιδιοκτήτης και ο υπεργολάβος.
    Η νομοθεσία τι θα λέει;

    Στο επάγγελμα του μηχανικού πρέπει να αλλάξουν πολλά.
    Το θέμα είναι να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 22:25 | Χρίστος

    Nαι στην κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για την απρόσκοπτη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Κάθε μηχανικός να αμοίβεται ανόλογα με την ποιότητα της εργασίας του. Οι αρχιτέκτωνες ήταν οι αδικημένοι της ιστορίας μιας και η δουλειά τους δεν τύχαινε της αναγνώρισης που τους άξιζε. Αντίθετα η αμοιβή του πολιτικού μηχανικού ήταν υπερτιμημένη. Γενικά είναι κοινό μυστικό ότι όλοι πληρωρονταν για επίβλεψη που ποτέ δεν έκαναν. Μία επίσκεψη πριν το ρίξημο κάθε πλάκας δεν δικαιολογεί τέτοιο υψηλό «ελάχιστο» ποσό για επίβλεψη. Σπάνια ο μηχανικός διέταζε από μόνος του τη διόρθωση κακοτεχνίας και ο ιδιοκτήτης πάλευε μόνος του με τους κατασκευαστές. Πέρα από τα μπετά ο επιβλέπων γινόταν άφαντος και δύστροπος. Το Κράτος επενέβαινε για να εξασφαλίσει την προκαταβολική είσπραξη των αμοιβών πράγμα αδιανόητο σε μια ελεύθερη αγορά. Επίσης η σύνδεση της προκαταβολικής πληρωμής των μηχανικών με την δυνατότητα υποβολής αίτησης για ρεύμα από τη ΔΕΗ ξεπερνά τα όρια κάθε φαντασίας. Είναι τραγελαφικό το διπλότυπο της τράπεζας ότι πλήρωσες το μηχανικό να αποτελεί το πιο βασικό δικαιολογητικό για τη ΔΕΗ!!! Ισως αυτό να είναι ένα δείγμα αλαζονείας του ΤΕΕ που τώρα οφείλουν τώρα να πληρώσουν οι μηχανικοί. Σίγουρα η κοινωνία δεν είναι μαζί τους.
    Επίσης οι άδειες να έχουν μόνο όσα κεφάλαια πράγματι χρειάζονται. Είναι κοινό μυστικό ότι κάτι σχέδια πυρασφάλειας, κλπ, υπήρχαν κυρίως για να ανεβάζουν το κόστος του μηχανικού. Γενικά γινόμαστε γελείοι με το να συζητούμε άσχετοι άνθρωποι σχετικά με την αξία του «λάμδα», της παραμέτρου στην εξίσωση που καθόριζε το ακριβές ύψος της αμοιβής. Οι μηχανικοί επισείοντας τον κίνδυνο ότι η τιμή του λάμδα θα ανέβη εξεβίαζαν τους δυστυχείς ιδιοκτήτες να πληρώνουν προκαταβολικά ολόκληρη την αμοιβή πχ. της επίβλεψης, πριν ακόμα αρχίσει η οικοδομή και πέσει το πρότο γραμμάριο μπετόν.
    Τέλος ο κάθε πολίτης να πηγαίνει μόνος του στην Πολεοδομεία ή ηλεκτρονικά από το σπίτι του να υποβάλει τα δικαιολογητικά του. Οι μεσάζοντες προκαλούν αυξημένα κόστη, και διαφθορά.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 22:06 | ΣΑΒΒΑΣ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

    Η ΕΚΔΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ……………………………..

    ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΑΚΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΒΑΠΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ,(ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ), ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΗΝΕΣ,ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ.
    ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, Ο ΚΛΑΔΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΟΡΕΣΤΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΑΛΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΙΚΤΥΩΜΕΝΟΙ.

    ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ.

    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ, ΠΑΛΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ……………….

    ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΞΙΔΗΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
    ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΟΥΝ.
    ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΑΤΕ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΜΕΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΔΙΝΕΤΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ….

  • 1. ΓΕΝΙΚΑ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ
    Ο θεσμός των ελαχίστων αμοιβών Μηχανικών καθιερώθηκε στη χώρα μας το 1923 (Ν.Δ. 17.7/16.8.1923) και έκτοτε επεκτάθηκε και επαναβεβαιώθηκε με σωρεία νόμων. Σκοπός της καθιέρωσης του θεσμού ήταν η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, μέσω αφενός της διασφάλισης της ποιότητας των μελετών και αφετέρου της αποτροπής του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των μελετητών και της ηθικής και υλικής πτώσης του επαγγέλματος του Μηχανικού.
    Νομοθετημένες διατάξεις περί ελαχίστων αμοιβών μελετών υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περιορισμένη όμως κλίμακα (π.χ. στη Γερμανία για τις στατικές μελέτες). Σε κάθε περίπτωση, η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει και επιτρέπει την ισχύ εθνικών κανονιστικών διατάξεων περί ελαχίστων αμοιβών, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι αυτές εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
    Οι λόγοι που επέβαλαν τη θεσμοθέτηση των ελαχίστων αμοιβών, ογδόντα επτά χρόνια μετά, όχι μόνον δεν έχουν εκλείψει, αλλά έχουν γίνει πιο επιτακτικοί και είναι προφανείς οι άκρως δυσμενείς συνέπειες, που θα έχει η υιοθέτηση της άνευ ορίου οικονομικής προσφοράς.
    Είναι σίγουρο ότι, αμέσως μετά την εφαρμογή του νέου νόμου θα υπάρξει ένας σκληρός ανταγωνισμός εκπτώσεων. Λαμβάνοντας υπόψη:
    – τη μεγάλη κρίση που διέρχεται ο κλάδος των μελετητών,
    – τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν τα ευκαιριακά γραφεία μελετών και μελετητές, έναντι των σοβαρών και συνεπών μελετητών και γραφείων, λόγω του πολύ μικρότερου λειτουργικού τους κόστους,
    – την αδιαφορία των ευκαιριακών μελετητών και γραφείων μελετών για την ποιότητα της μελέτης,
    είναι βέβαιο ότι, αφενός οι εκπτώσεις θα εκτοξευθούν στα ύψη και, αφετέρου, τη μάχη των εκπτώσεων θα κερδίσουν τα ευκαιριακά γραφεία, με τραγικές συνέπειες για την ποιότητα των μελετών. Αυτό δεν θα είναι κάτι προσωρινό, καθώς τα σοβαρά και άρτια οργανωμένα γραφεία μελετών θα οδηγηθούν πολύ γρήγορα στην καταστροφή και τη διάλυσή τους.

    2. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Θεωρούμε ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αποτροπή των παραπάνω επιπτώσεων στο υγιές μελετητικό δυναμικό της χώρας, αλλά και στην ποιότητα των μελετών. Πρέπει, συνεπώς, να θεσμοθετηθούν διατάξεις οι οποίες θα προστατεύουν τις αλόγιστες οικονομικές προσφορές.
    Η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του άρθρου 52 του π.δ. 60/2007, περί αιτιολόγησης των «ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών» αποτελεί θετική διάταξη. Ωστόσο, πρέπει να είναι σαφής και αντικειμενικός ο τρόπος προσδιορισμού των «ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών», επειδή σε αντίθετη περίπτωση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη των διαγωνισμών, αφού θα αρχίσει ένας φαύλος κύκλος ενστάσεων.
    Επιπλέον, μέσω του ν/σ για την αναθεώρηση του ν. 3316/2005 πρέπει να προβλεφθούν διατάξεις για:
    – την εξυγίανση του μητρώου των μελετητών και γραφείων μελετών (πιστοποίηση μελετητών και γραφείων μελετών)
    – την ουσιαστική επίβλεψη και έλεγχο των μελετών, με στόχο την τήρηση των προδιαγραφών και της συγγραφής υποχρεώσεων, και την αποφυγή της επίδρασης του χαμηλού κόστους της μελέτης στην ποιότητα των εργασιών και των παραδοτέων.
    Μέχρι τη θεσμοθέτηση και την αποτελεσματική λειτουργία των παραπάνω διατάξεων είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν μεταβατικές διατάξεις σχετικά με την αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών, π.χ.:
    – υιοθέτηση της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών με βάση τη μέση έκπτωση κάθε διαγωνισμού, και
    – βαθμολόγηση των οικονομικών προσφορών των διαγωνιζομένων με μικρή ή καθόλου πριμοδότηση των εκπτώσεων, που είναι μεγαλύτερες από τη μέση έκπτωση.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 21:27 | Μιχάλης Βουτσάς

    Και όμως φτάσαμε εκεί που φτάσαμε από το δικό μας το κεφάλι. Δεν διαφυλάξαμε αλλά αντίθετα αφήσαμε να απαξιωθεί η εργασία του μηχανικού, κάνοντας εκπτώσεις επί των ελάχιστων αμοιβών, αλλά και προσφορές (ακούστηκαν στην πιάτσα γραφεία που προσφέρουν στα 5 ενεργ. πιστοπ. το 1 δώρο) κτλ.

    Τώρα θα μου πεις … Οταν ο εργοδότης σου (εργολάβος) είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από μηχανικός και σου βγάζει το λάδι ώστε να σου κόψει ότι μπορεί από την ελάχιστη αμοιβή, μαζεύει προσφορές, ζητάει ένα κάρο επιπλέον εξυπηρετήσεις, με τι όρεξη να δουλέψεις και τι αρχιτεκτονική να προσφέρεις?
    Γιαυτό φτάσαμε εκει που φτάσαμε και χαιρόμαστε όλοι για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.
    Είναι δύσκολη η εποχή, λίγες οι δουλειές ομως δεν πρέπει να παρασυρθούμε. Είμαστε ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ!!!

    Πρέπει να απαιτήσουμε να γίνει επιτέλους το μητρώο κατασκευαστών ιδ. έργων. Να σταματήσουν οι κατά τα άλλα συμπαθείς τάξεις των μπακάληδων, χασάπηδων κουλουρζήδων κτλ να μπορούν να κατασκευάζουν κτίρια. (Εδώ μάλλον το μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα!!!) Τους μεγαλοεργολάβους-εμπειροτέχνες-καρχαρίες δεν τους ακουμπάει κανείς. (Αυτό μάλλον το προβλέπει το μνημόνιο!!!)

    Να πιστοποιηθούν όλοι οι απαχολούμενοι στο εργοτάξιο (μπετατζήδες, τουβλάδες κτλ).(Και εδώ μάλλον το μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα!!!)

    Είμαι στεναχωρημένος, απογοητευμένος, γιατί δεν έχω δίπλα μου ένα κράτος σύμμαχο αλλά πολέμιο.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 21:02 | Αντώνης Κούρος

    1) Ποιος θα ορίζει το ποσό κάτω από το οποίο μια αμοιβή θα θεωρείται «ασυνήθιστα χαμηλή»?
    2) Γιατί εγώ σαν Τεχνολόγος από ΤΕΙ να πληρώνω το ΤΕΕ αφού δεν είμαι μέλος του?
    4) Το νομοσχέδιο αυτό θα έχει τελικά αποτέλεσμα να μειωθούν οι αμοιβές των μηχανικών οπότε χρειάζεται οπωσδήποτε και απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης οιδοδομικών αδειών & απλοποίηση της νομοθεσίας γιατί εκεί σπαταλάμε το μισό μας χρόνο!

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 20:53 | ΕΜΠ-ΤΕΕ

    Ούτε δικαιώματα ούτε μελέτες ούτε ψύχουλο στους ΤΕΙτζίδες και τα ψευτο κολλέγια που θέλουν να κλείσουν τα τεχνικά γραφεία μας και να μην μπορούμε να βγάλουμε το ψωμί μας για τις οικογένειές μας.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 19:36 | Πάικος Βραχνός

    Πόσο υποκριτικό είναι το γεγονός οτι το κράτος μας επιβάλλει νόμιμες αμοιβές για να διασφαλίσει τις εισφορές του και ταυτόχρονα επιτρέπει την μείωση αυτών που αφορά στο εισόδημα των μηχανικών.

    Αυτό ήταν το άνοιγμα που είχατε πει στους δημοσιογράφους να λένε?

    Μυαλό και τσίπα, αυτά λείπουν απο την Ελλάδα του σήμερα…

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 19:03 | Γιωργος

    Κάποιοι μιλανε για το μορφωτικό επίπεδο των μηχανικών Τ.Ε και μάλιστα ένας εξ αυτών ζητεί από τον κο Παναρετο να μας αξιολογήσει ανάλογα. Καλό αυτό γιατί νομίζω ότι θα είναι σωστό τα επαγγελματικά δικαιώματα να δύνονται μέσα από κοινές εξετάσεις όλων των υποψήφιων (ΤΕΙ, ΑΕΙ, κολέγια, αποφοίτων Ξένων πανεπιστημίων και όποιος άλλος έχει γνώση και συμφέρον) με θέματα που θα ορίζει και θα εξετάζει ανεξάρτητη αρχή (ανεξάρτητη από το ΤΕΕ). Εγώ θα αναφερθώ σε κάποιους άλλους που εμφανίζονται ως Πανελλήνια Συσπείρωση Διπλωματούχων Μηχανικών για το ΤΕΕ και αυτά που γράφουν που μου κάνουν μεγάλη εντύπωση.
    1. Το κλείσιμο όλων των ΤΕΙ της χώρας.
    2. Μετατροπή των ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε ανώτερες σχολές υπομηχανικών με περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα σε μελέτες.
    3. Την μετατροπή του ΤΕΙ Πειραιά σε σχολή εργοδηγών με δικαιώματα σε εκτέλεση και επίβλεψη μεγάλων έργων χωρίς δικαίωμα υπογραφής σε μελέτες.
    4. Ένταξη και εγγραφή των νέων πτυχιούχων υπομηχανικών και εργοδηγών σε μητρώα του ΤΕΕ μετά από αυστηρότατες εξετάσεις.
    5. Δικαστική προσφυγή κατά του Π.Δ. που καθορίζει ως επαγγελματικό τίτλο του αποφοίτου ΣΤΕΦ-ΤΕΙ το «μηχανικός ΤΕ» καθώς και την αναγραφή του στις σφραγίδες.
    6. Δικαστικές προσφυγές κατά οποιαδήποτε απόφασης,εγκύκλιου,Π.Δ. ή νόμου που εξισώνει μισθό τεχνολόγου ΤΕ με μηχανικού ΠΕ στον στενό δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
    7. Αποκλεισμός οποιουδήποτε τεχνολόγου από θέση προϊσταμένου σε δημόσια υπηρεσία.
    8. Αναδρομικός έλεγχος από τις πολεοδομίες όλων των υποβληθέντων μελετών από τους πρώτους τεχνολόγους του θεσμού των ΤΕΙ (1983) άρα μετά την 1 – 1 – 1986 και σε περίπτωση λαθών αυστηρές κυρώσεις.
    9. Απαγόρευση υποβολής μελέτης από τεχνολόγο με συνυπογραφή διπλωματούχου μηχανικού και σε περίπτωση παράβασης να αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος.
    Όποιος δεν καταλαβαίνει από λόγια θα καταλάβει από πράξεις.

    Διαβαζοντας κάποιος τα παραπάνω μάλλον θα συμπεράνει ότι αυτή η ένωση αποτελεί κάποιο σκοτεινο οργανισμό που έχει την δύναμη να επιβάλει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση την θέληση της. Έκτος από ότι κλείνει όλες τις ανταγωνιστικές σχολές προς την δραστηριότητα τους διατάσει και δικαστικές αποφάσεις, αποφασίζει ερημην της δημόσιας διοίκησης για την εξέλιξη των ανταγωνιστών μηχανικών Τ.Ε. και απαγορεύει την επαγγελματική δραστηριότητα όλων των ανταγωνιστων της.
    Συγχαρητήρια στην εν λόγο σκιώδες κυβέρνηση που από το παρασκήνιο κάνει τόσα εναντίων Ελλήνων πολιτών. Το πιστεύω τους γίνετε τελικά πλήρως κατανοητό εκεί που λένε ότι όποιος δεν καταλαβαίνει από λόγια καταλαβαίνει από πράξεις!!!!. Είναι και αυτοί σαν τους χειρούργους της χούντας που έβαλλαν το λαό στο κρεβάτι και του κάνουν εγχείρηση. Αναρωτιέμαι αν το 1940 έφυγαν οι γερμανοί, αν η χούντα στην συνέχεια έπεσε η αν τελικά μας είπαν ψέματα και συνέχισαν οι ίδιοι η τα παιδιά τους την ίδια δουλειά κριμένοι πίσω στο παρασκήνιο. (Το σαράντα οι ίδιοι φοράγαν κουκούλες)
    Κανένας ψυχίατρος η εισαγγελέας δεν υπάρχει να τους μαζέψει και να τους κλείσει. Δεν πιστεύω να είναι η ομάδα που διοικεί το ΤΕΕ;;;!!!! (πολύ πιθανόν!!!!!)

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 19:55 | Νίκος

    Μερικοί λόγοι, γιατί ζητάμε το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του Μηχανικού στην Ελλάδα.

    1. Αύξηση της ανταγωνιστηκότας και της παραγωγικότητας σε ένα ανοιχτό υγιές περιβάλλον ανταγωνισμού. Όποιος αξίζει στην πράξη και όχι στην θεωρία θα έχει και πελατεία και δουλειά.

    2. Σε μια αξιοκρατική κοινωνία, ένα πτυχιό η δίπλωμα δεν μας εξασφαλίζουν εφ’όρου ζωής για την επαγγελματική μας αποκατάσταση. Θα πρέπει συνεχώς να βελτιωνόμαστε και να είμαστε παραγωγικοί, επάνω στο αντικείμενο μας.

    3. Το σύστημα πρόσβασης στο επάγγελμα θα πρέπει να βοηθάει τον υποψήφιο να ενταχθεί στο επάγγελμα βάσει του Ευρωπαϊκου Συστήματος Προσόντων (όχι όπως την πρακτική του ΤΕΕ, με συστηματικό αποκλεισμό πτυχιούχων της Ελλάδας και του Εξωτερικού από τον κλάδο για να μην μοιράζεται η πίτα της δουλειάς και σε άλλους)

    4. Το νέο Διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή και άμεσα με λιγότερες αρμοδιότητες βάσει του Ευρωαπαϊκού Συστήματος Προσόντων και υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

    Οι νοοτροπία του κλειστού και ρυθμιζόμενου βάσει συμφερόντων, ήταν βασική και λανθασμένη πρακτική μερικών δεκαετιών πριν. Ένα εκσυχρονισμένο κράτος που προσβλέπει στο μέλλον και την ανάπτυξη, σήμερα εφαρμόζει μόνο ανοιχτές πρακτικές (ανοιχτή διακυβέρνηση, ανοιχτό πανεπιστήμιο, ανοιχτό λογισμικό, creative commons).

    Ευχαριστώ για την προσπάθεια της Κυβέρνησης και των Κομμάτων και σας στηρίζουμε για ακόμη πιο ριζικές αλλαγές για το καλό της Ελλάδας.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 19:49 | ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΟ ΕΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΕΤΕΡΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟ ΗΔΗ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 19:02 | Ανδρέας Μαριάτος

    Η ειρωνία είναι οτι με το παρόν ολοκληρώνεται το… κλείσιμο των επαγγελμάτων του μηχανικού. Ύστερα από τον απαράδεκτο νόμο περί μελετών δημοσίου όπου αποκλείεται πλέον η αυτόνομη συμμετοχή μελετητικών πτυχίων (εξάλλου υπάρχει κλειστότερο σύστημα από την μελετοκατασκευή; εκεί η ΕΠΑΝ γιατί δεν είπε τίποτα;) έρχεται και ο αποκλεισμός των μικρών γραφείων από τα ιδιωτικά έργα (διότι μόνο εταιρείες μπορούν να κάνουν εκπτώσεις, ούτε καν οι αφελείς υπομηχανικοί που τώρα μόλις συνειδητοποιούν τι κτύπημα τους κατάφερε η ΕΕΤΕΜ τους).

    Δεν πειράζει, ερχόμαστε μοιραία σε νέα σχήματα συντεχνιακής κλαδικής οργάνωσης. Όσα είναι σαθρά (πχ. οι κρατήσεις βάσει συμβατικού, η αστυνόμευση από το ΤΕΕ, αλλά και η τακτοποίηση κλπ) θα καταρριφθούν στα δικαστήρια προσεχώς. Μακάρι οι νυν κυβερνώντες να είναι ακόμα στη χώρα όταν θα αρχίσουν να βγαίνουν σε μερικά χρόνια οι αποφάσεις.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 19:24 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με τον Πάνο.

  • Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
    Ο επιστημονικός και επαγγελματικός ενιαίος φορέας οργάνωσης και εκπροσώπησης των Μηχανικών του τεχνολογικού τομέα ανώτατης εκπαίδευσης
    Ταχ. Δ/νση: ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 15 –106 77, ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 2105227812 – 2105227276
    Fax: 2105243701, http://www.eetem.gr – E-mail: eetem@eetem.gr

    Παρατηρήσεις της ΕΕΤΕΜ επί του άρθρου 7 του Προσχεδίου Νόμου «Αρχή της Επαγγελματικής Ελευθερίας – Κατάργηση Αδικαιολόγητων Περιορισμών στην Πρόσβαση και Άσκηση Επαγγελμάτων»

    Με το παρόν υπόμνημα επισημαίνονται ορισμένες διατάξεις του άρθρου 7 του Προσχεδίου Νόμου «Αρχή της Επαγγελματικής Ελευθερίας – Κατάργηση Αδικαιολόγητων Περιορισμών στην Πρόσβαση και Άσκηση Επαγγελμάτων», οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο. Η θέσπιση του Προσχεδίου Νόμου στην παρούσα μορφή του θα έχει ως αποτέλεσμα την παράβαση του κοινοτικού δικαίου εκ μέρους της Ελλάδας και την καταδίκη της χώρας μας από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια σε δυσβάσταχτα πρόστιμα. Ως εκ τούτου, απαιτείται η άμεση αντικατάσταση των συγκεκριμένων αντικοινοτικών διατάξεων του Προσχεδίου Νόμου με ρυθμίσεις συμβατές με τις επιταγές του Συντάγματος και του κοινοτικού δικαίου.

    1. Διατάξεις αντιτιθέμενες στην αρχή της ισότητας ευκαιριών όπως αυτή προστατεύεται από το Σύνταγμα και από το κοινοτικό δίκαιο.
    Οι διατάξεις οι οποίες αναθέτουν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας οποιεσδήποτε ρυθμιστικές αρμοδιότητες επί των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ αντιτίθενται στο άρθρο 4 του Συντάγματος (περί ίσης μεταχείρισης), στο άρθρο 5 του Συντάγματος (περί οικονομικής ελευθερίας), αλλά και στα άρθρα 101, 102 και 106 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία κατοχυρώνουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης των ανταγωνιστών από τα Κράτη Μέλη.
    Ειδικότερα, το ΤΕΕ βρίσκεται σε σύγκρουση συμφερόντων να ευνοήσει κατά την άσκηση ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων τα μέλη του (Διπλωματούχοι Μηχανικοί Πολυτεχνικών Σχολών) εις βάρος των ανταγωνιστών των μελών του (Πτυχιούχοι Μηχανικοί ΤΕΙ). Αυτή η σύγκρουση συμφερόντων παρουσιάζεται σχετικά με πάσης φύσεως αρμοδιότητες του ΤΕΕ, όπως πειθαρχικές διαδικασίες, εξουσίες επί αμοιβής, συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου περί μηχανικών. Η ανάθεση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων στο ΤΕΕ θα επιτρέπει στους Διπλωματούχους Μηχανικούς Πολυτεχνικών Σχολών να ανταγωνίζονται στη σχετική αγορά τους Πτυχιούχους Μηχανικούς ΤΕΙ και παράλληλα να θέτουν τους όρους του παιγνιδιού υπέρ τους. Επομένως, το ΤΕΕ θα διευκολύνει την είσοδο των μελών του στη σχετική αγορά, ενώ θα θέτει κωλύματα στην είσοδο και στην οικονομική δράση των ανταγωνιστών τους. Το Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο απαγορεύουν την ανωτέρω σύγκρουση συμφερόντων και επιτάσσουν οι αρμοδιότητες να ανατεθούν σε ένα φορέα ανεξάρτητο από τους ανταγωνιζόμενους επαγγελματίες, ο οποίος θα παρέχει εγγυήσεις ανεξαρτησίας και διαφάνειας ως προς την ίση μεταχείριση Διπλωματούχων Μηχανικών Πολυτεχνικών Σχολών (μελών ΤΕΕ) και Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ (μελών ΕΕΤΕΜ). Οποιαδήποτε δε συμμετοχή του ΤΕΕ (ως εκπροσώπου των συμφερόντων των Διπλωματούχων Μηχανικών Πολυτεχνικών Σχολών) στην άσκηση ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων επί των αγορών όπου δραστηριοποιούνται οι μηχανικοί, επιβάλλεται να ισοσταθμίζεται με ισοδύναμη συμμετοχή της ΕΕΤΕΜ (ως αντίστοιχου εκπροσώπου των συμφερόντων των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ).
    Συνεπώς, απαιτούνται οι εξής τροποποιήσεις του άρθρου 7 του Προσχεδίου Νόμου:
    • Στο άρθρο 7(1α) του Προσχεδίου Νόμου, πρέπει να διευκρινιστεί ρητά ότι η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών αφορά και στις ελάχιστες αμοιβές του άρθρου 10 του «Προεδρικού Διατάγματος 100/2010 της 6.10.2010 περί ενεργειακών επιθεωρητών», οι οποίες άλλωστε αντιτίθενται ευθέως στις θεμελιώδεις ελευθερίες εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών, όπως αυτές θεσπίζονται από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ. Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπ’ αριθμό IP/10/498).
    • Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο του άρθρου 7(1β) του Προσχεδίου Νόμου επιβάλλεται να τροποποιηθούν ως εξής: «Το ΔΣ του ΤΕΕ, όταν περιέρχεται στην αντίληψή του περίπτωση συνομολογήσεως από Διπλωματούχο Μηχανικό Πολυτεχνικής Σχολής σύμβασης, της οποίας η αμοιβή φαίνεται ασυνήθιστα χαμηλή, τον καλεί εγγράφως να δικαιολογήσει το ύψος της, ζητώντας τις διευκρινίσεις που κρίνει σκόπιμες. Εφόσον οι εξηγήσεις του ενδιαφερομένου Διπλωματούχου Μηχανικού Πολυτεχνικής Σχολής δεν κριθούν ικανοποιητικές, το ΔΣ του ΤΕΕ ασκεί την πειθαρχική δίωξη κατά τις κείμενες διατάξεις».
    Παράλληλα, πρέπει να προστεθούν τα εξής ως τέταρτο και πέμπτο εδάφιο του άρθρου 7(1β) του Προσχεδίου Νόμου: «Η ΚΔΕ της ΕΕΤΕΜ, όταν περιέρχεται στην αντίληψή της περίπτωση συνομολογήσεως από Πτυχιούχο Μηχανικό ΤΕΙ σύμβασης, της οποίας η αμοιβή φαίνεται ασυνήθιστα χαμηλή, τον καλεί εγγράφως να δικαιολογήσει το ύψος της, ζητώντας τις διευκρινίσεις που κρίνει σκόπιμες. Εφόσον οι εξηγήσεις του ενδιαφερομένου Πτυχιούχου Μηχανικού ΤΕΙ δεν κριθούν ικανοποιητικές, η ΚΔΕ της ΕΕΤΕΜ ασκεί την πειθαρχική δίωξη κατά τις κείμενες διατάξεις».
    • Με την επιφύλαξη του αντικοινοτικού περιεχομένου ολόκληρων των παραγράφων 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 7 του Προσχεδίου Νόμου (βλ. παρακάτω), επιβάλλεται η προσθήκη (στην αρχή της παραγράφου 2) της εξής διευκρίνισης: «Στις παραγράφους 2, 3, 4 και 5 του παρόντος άρθρου ως «μηχανικός» εννοείται αποκλειστικά ο Διπλωματούχος Μηχανικός Πολυτεχνικής Σχολής, και σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνονται οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί ΤΕΙ. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί ΤΕΙ δεν υπέχουν ουδεμία υποχρέωση απόδοσης οποιασδήποτε εισφοράς άμεσα ή έμμεσα υπέρ του ΤΕΕ ή των ασφαλιστικών ταμείων των Διπλωματούχων Μηχανικών Πολυτεχνικών Σχολών».
    • Στο άρθρο 7(6) του Προσχεδίου Νόμου, επιβάλλεται η εξής τροποποίηση: «Ειδικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ο προϋπολογισμός που αναφέρεται στο άρθρο 3 του Π.Δ 696/1974, εξάγεται είτε βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού, είτε σύμφωνα με τις τιμές μονάδος που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν γνώμης του ΤΕΕ και της ΕΕΤΕΜ, η οποία λαμβάνει υπόψη το κόστος κατασκευής όπως εξάγεται από τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων (άρθρο 41 του Ν. 1249/1982 (Α΄43), όπως κάθε φορά ισχύει».
    • Το άρθρο 7(10) του Προσχεδίου Νόμου πρέπει να αντικατασταθεί ως εξής: «Το άρθρο 59 του από 17.7/16.8.1923 ΝΔ (Α΄228) αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 59, Με Π.Δ. που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ρυθμίζονται οι νόμιμες αμοιβές, που ισχύουν για την περίπτωση που δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία αμοιβής των διπλωματούχων μηχανικών ανώτατης εκπαίδευσης του πανεπιστημιακού τομέα ή των πτυχιούχων μηχανικών ανώτατης εκπαίδευσης του τεχνολογικού τομέα, που εκπονούν μελέτες οποιωνδήποτε έργων και που αναλαμβάνουν την εφαρμογή των μελετών και την επίβλεψη της εκτέλεσης των έργων αυτών. Μεταξύ των ως άνω έργων περιλαμβάνονται επίσης οι τοπογραφικές και κτηματογραφικές εργασίες καθώς και οι χωροταξικές, ρυθμιστικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες. Ο παραπάνω κανονισμός των αμοιβών αναφέρεται στη μελέτη, επίβλεψη, εποπτεία ή έλεγχο και παραλαβή κάθε είδους έργων ή εγκαταστάσεων, καθώς και σε κάθε είδους τεχνικές γενικά εργασίες και υπηρεσίες, σχεδιαγράμματα, καταμετρήσεις, γνωμοδοτήσεις, πραγματογνωμοσύνες κ.τ.λ. ή αμοιβές που καταβάλλονται σε αυτούς που μετέχουν σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και στους κριτές αυτών. Για την έκδοση των Π.Δ. του παρόντος άρθρου ζητείται προηγουμένως η γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος επί των ρυθμίσεων που αφορούν τους διπλωματούχους μηχανικούς του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς και η γνώμη της Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών επί των ρυθμίσεων που αφορούν τους πτυχιούχους μηχανικούς του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης». Η αναφορά σε μηχανικούς ανώτατης εκπαίδευσης του πανεπιστημιακού τομέα και σε μηχανικούς ανώτατης εκπαίδευσης του τεχνολογικού τομέα προσφέρει στη διάταξη αυτή μια διατύπωση που συμβαδίζει με τους σύγχρονους όρους οργάνωσης της ανώτατης εκπαίδευσης, και όχι τους απαρχαιωμένους όρους του ΝΔ 17.7/16.8.1923.
    • Στο άρθρο 7(13) του Προσχεδίου Νόμου, απαιτείται η προσθήκη του εξής εδαφίου: «Η αυθεντική ερμηνεία του Β.Δ. της 30/31.5.1956 είναι ότι οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί ΤΕΙ δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του». Αυτή η προσθήκη αυθεντικής ερμηνείας του Β.Δ. της 30/31.5.1956 είναι απαραίτητη προκειμένου να αρθεί η αθέμιτη πρακτική του ΤΕΕ να υπάγει καταχρηστικά στο σύστημα αμοιβών του και τους Πτυχιούχους Μηχανικούς ΤΕΙ, παρά το γεγονός ότι με καμία διάταξη νόμου δεν έχουν υπαχθεί ποτέ στο εν λόγω σύστημα. Η εκβιαστική (στην πράξη) υπαγωγή των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ στο σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ συνιστά αντικοινοτική εξουσία του ΤΕΕ επί των ανταγωνιστών των μελών του.
    • Το άρθρο 7(15) του Προσχεδίου Νόμου πρέπει να αντικατασταθεί ως εξής: «Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών, μετά γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και της Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής της ΕΕΤΕΜ, διενεργείται κάθε αναγκαία προσαρμογή στις διατάξεις του παρόντος νόμου των διατάξεων της νομοθεσίας που διέπει την εκπόνηση μελετών ιδιωτικών έργων και τις αμοιβές των μηχανικών, εν γένει και αρχιτεκτόνων».

    2. Διατάξεις αντιτιθέμενες στο κοινοτικό δίκαιο περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων.
    Επίσης, το Προσχέδιο Νόμου περιέχει ρυθμίσεις οι οποίες αντιτίθενται στο κοινοτικό δίκαιο περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων, και ειδικότερα στα άρθρα 107 και 108 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κοινοτικό δίκαιο απαγορεύει στα Κράτη Μέλη να χορηγούν επιλεκτικά σε συγκεκριμένους επαγγελματίες οικονομικά πλεονεκτήματα, τα οποία τους ευνοούν αθέμιτα σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους που δεν τα λαμβάνουν. Εν προκειμένω, το κοινοτικό δίκαιο απαγορεύει στην Ελλάδα να προβλέπει εισφορές υπέρ του ΤΕΕ από τη στιγμή που ουδέν αντίστοιχο οικονομικό πλεονέκτημα δεν παρέχεται στην ΕΕΤΕΜ. Επομένως, είναι ασυμβίβαστη με το κοινοτικό δίκαιο η οικονομική ενίσχυση των Διπλωματούχων Μηχανικών Πολυτεχνικών Σχολών (μέσω του επαγγελματικού τους φορέα, ΤΕΕ), εφόσον δεν προβλέπεται αντίστοιχη ενίσχυση των ανταγωνιστών τους Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ (μέσω του επαγγελματικού τους φορέα, ΕΕΤΕΜ).
    Συνεπώς, απαιτούνται οι εξής τροποποιήσεις του άρθρου 7 του Προσχεδίου Νόμου:
    • Κατάργηση των παραγράφων 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 7 του Προσχεδίου Νόμου, οι οποίες προβλέπουν αντικοινοτικές εισφορές υπέρ του ΤΕΕ.
    • Κατάργηση της παραγράφου 12α του άρθρου 7 του Προσχεδίου Νόμου, οι οποία προβλέπει αντικοινοτικές εισφορές υπέρ του ΤΕΕ.
    • Στο άρθρο 7(13) του Προσχεδίου Νόμου, απαιτείται η προσθήκη του εξής εδαφίου: «Η αυθεντική ερμηνεία του Β.Δ. της 30/31.5.1956 είναι ότι οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί ΤΕΙ δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του». Αυτή η προσθήκη αυθεντικής ερμηνείας του Β.Δ. της 30/31.5.1956 είναι απαραίτητη προκειμένου να αρθεί η αθέμιτη πρακτική του ΤΕΕ να υπάγει καταχρηστικά στο σύστημα αμοιβών του και τους Πτυχιούχους Μηχανικούς ΤΕΙ, παρά το γεγονός ότι με καμία διάταξη νόμου δεν έχουν υπαχθεί ποτέ στο εν λόγω σύστημα. Η εκβιαστική (στην πράξη) υπαγωγή των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ στο σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ συνεπάγεται τον εξαναγκασμό τους σε πληρωμή αντικοινοτικών εισφορών υπέρ του ΤΕΕ.

    3. Συμπερασματικά
    Επομένως, εν όψει των επιταγών του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, η ΕΕΤΕΜ θεωρεί ότι οι ανωτέρω προτάσεις τροποποίησης/κατάργησης συγκεκριμένων διατάξεων του Προσχεδίου Νόμου δε συνιστούν απλές «προτάσεις βελτιστοποίησης» του Προσχεδίου Νόμου, αλλά αποτελούν το επιβαλλόμενο minimum για τη νομιμότητα του επικείμενου νομοθετήματος.

    Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΕΜ,

    Δημόπουλος Δημήτριος

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 19:27 | American College

    ΝΑΙ στην ισοτίμιση κολλεγίων και πολυτεχνείων !
    ΝΑΙ στην στην εξίσωση μισθολογικών αμοιβών στο δημόσιο με την κατηγορία ΠΕ !
    ΝΑΙ στην κατάργηση του ΤΕΕ και όλων των επαγγελματικών ενώσεων !
    ΝΑΙ στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών !
    ΝΑΙ στην κατάργηση πάσης φύσεως περιορισμών και μελετιτικών πτυχίων !

    Όσοι διπλωματούχοι φοβούνται και γκρινιάζουν είναι οι βολεμένοι που τώρα θα ξεβολευτούν όταν θα ριχτούν στον πραγματικό ανταγωνισμό της αγοράς εργασίας !

    Όσο για τους ΤΕΙτζίδες,εμείς είχαμε πίσω μας του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που έβαλε τα 2 πόδια του ελληνικού κράτους σε ένα παπούτσι,εσείς δεν το έχετε δυστηχώς οπότε θα περιμένετε επαγγελματικά δικαιώματα μέχρι την αιωνιότητα. Ναι… είναι άδικο,αλλά τι να κάνουμε? Αυτά έχει η ζωή !

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 18:49 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

    Στο προκείμενο άρθρο του νόμου και με τις αλλαγές που επιφέρονται διορθώνεται μια πραγματική στρέβλωση σχετικά με τις τιμές των οικοδομικών αδειων και των λοιπών πράξεων των μηχανικών.
    Είναι ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ σε μια χώρα στον 21 αιώνα η τιμή μιας άδειας να υπολογίζεται βάση ενός αυθαίρετου συντελεστή Λ ο οποίος καθορίζεται αυθαίρετα είτε απο το κράτος είτε από το ΤΕΕ. Είναι δίκαιη η κατάργηση του γιατί ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται ασχέτως της αρχιτεκτονικής του κτηρίου κάτι το οποίο ισοπεδώνει το μελετητικό έργο του μηχανικού.Είτε ένα τετράγωνο φτιαχτεί είτε ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα η τιμή είναι η ίδια, οπότε ασ πάψουν κάποιοι να μιλανε για την πολυπλοκότητα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
    Οσον αφορά στις επιβλέψεις γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι ότι είναι μια διαδικασία που τις περισσότερες φορές γίνεται μία φορά ( δέσιμο-σίδερα) και έπειτα ολοκληρώνεται με μία υπογραφή για το ρεύμα ( ευτυχώς το καθεστώς αυτό θα αλλάξει σύμφωνα με νέο νόμο)
    Οι μηχανικοί είναι οι κύριοι υπευθηνοι για την υπαρξη πολλών παρανόμων η/χώρων και κλειστών γκαράζ αφού γνωρίζουμε όλοι πως πρώτα υπογράφουν πριν την πλήρη αποπεράτωση και έπειτα ο κατασκευαστης προχωρά στις μετατροπές.
    Επιπλέον όσον αφορά τα αυθαίρετα κτίσματα ώς γνωστών αυτά κατασκευάζονται έπειτα από την εκπόνηση ανώνυμης δομοστατικής μελέτης,γιατί ο έλληνας μπορεί να είναι παράνομος αλλά θέλει να έχει σίγουρο οτι το σπίτι δεν θα του πέσει στο κεφάλι.
    Οποιαδήποτε δικαιολογία ότι οι ελάχιστες αμοιβες διασφαλίζουν ότι την ασφάλεια της κατασκευής είναι ανεδαφικές, και ο μηχανικός που θα δουλέψει φτηνά θα φτιάξει σταθερή κατασκευή.Κανένας δεν είναι τόσο αφελής να φορτωθεί τον ποινικό κώδικα χωρίς να κανει μια σωστή μελέτη.
    ΒΕΒΑΙΑ θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους ένα ΜΗΤΡΩΟ κατασκευαστών πιστοποιημένων με τα διεθνή πρότυπα,και επιπλέον κ.κ. μηχανικοί να προχωρήσεται στην σύσταση κατασκευαστικών εταιριών με κύριους μετόχους εσάς του μόνους γνώστεσ του αντικειμένου.
    ΦΤΑΝΕΙ πια με τους μπακάληδες κατασκευαστές εργολάβου που δέν παράγουν υπεραξία, πάρτε τον χώρο της κατασκευής στα χέρια σας.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 16:32 | ΘΕΩΝΗ ΤΣΕΛΙΟΥ

    Αγαπητοί κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών,

    ως ελεύθερη επαγγελματίας αρχιτέκτονας για 17 ολόκληρα χρόνια, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η ελάχιστη αμοιβή που ορίζεται από το ΤΕΕ για μελέτες και επιβλέψεις σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίστοιχη των γνώσεων, της ευθύνης και του χρόνου απασχόλησης ενός μηχανικού, δεδομένου του αγνώστου πλήθους των σχεδίων μιας μελέτης προκειμένου να καταλήξει κανείς στην τελική πρόταση και του ανυπολόγιστου χρόνου που πρέπει να σπαταλήσει σε πολεοδομίες, αρχαιολογίες και λοιπές επιτροπές για τις διαδικασίες αδειοδότησης. Οι αμοιβές μας ανά ώρα αν καθίσει κανείς και τις υπολογίσει μετά την περαίωση όλων αυτών των διαδικασιών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πραγματικό τελικό χρόνο που έχει δαπανήσει, θα δει ότι δεν υπερβαίνουν τις αμοιβές ενός απλού υδραυλικού της γειτονιάς, ο οποίος δεν έχει και καμία ευθύνη φυσικά.

    Μου είναι, λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε αδύνατον να κατανοήσω πώς είναι δυνατόν ένας μηχανικός ο οποίος έχει το δικό του ΝΟΜΙΜΟ γραφείο (με έξοδα ενοικίων, τηλεφώνων, εφορίες, ασφάλειες κλπ.), με ΝΟΜΙΜΟ λογισμικό να λειτουργήσει με μικρότερες αμοιβές. Μερικοί τρόποι που θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί είναι ενδεχομένως:
    α) να κόβει μικρότερες αποδείξεις (αφού κανένας πελάτης δεν θα ¨πατάει το πόδι του¨ πληρώνοντας όλη την αμοιβή ξέροντας ότι έχουν καταργηθεί οι ελάχιστες αμοιβές)
    β) να αφήσει απλήρωτη την ασφάλειά του (αφού ¨κάποιοι¨ άγνωστοι -που ποτέ κανείς δεν θα κατονομάσει και θα τιμωρήσει- φρόντισαν να μην προλάβει να πάρει μεθαύριο εφ’άπαξ και σύνταξη)
    γ) να αναλάβει μέσα σε π.χ. ένα μήνα τρία έργα αντί για ένα, οπότε οι ώρες απασχόλησης ανά έργο θα μειωθούν με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην ποιότητα των έργων κλπ.

    Εξάλλου, θα ήθελα να ρωτήσω -αφού δεν πρέπει να υπάρχουν ελάχιστες αμοιβές μηχανικών, για να τονωθεί ο ανταγωνισμός και η οικονομία-, γιατί θα πρέπει:
    α) να πληρώνω τις ασφαλιστικές μου εισφορές όταν δεν θα έχω δουλειά ή όταν θα αναλαμβάνω μια μελέτη με υποπολλαπλάσια αμοιβή
    β) να υπάρχουν ελάχιστα όρια αμοιβών για τους υπόλοιπους εργαζόμενους (πχ ελάχιστα ημερομίσθια στο ΙΚΑ ανά κατηγορία εργαζομένου και ελάχιστοι μισθοί υπαλλήλων)
    γ) να πληρώνω το φυσικό αέριο για να ζεσταθώ το χειμώνα σε κόστος που είναι εξαρτώμενο από το κόστος του πετρελαίου και ανεβαίνοντας το ένα ανεβαίνει και το άλλο χωρίς λόγο
    δ) να υπάρχουν αντικειμενικές αξίες ακινήτων και να μην μπορεί κάποιος να επωφεληθεί από μία ευκαιρία που θα βρει π.χ. στο 1/4 της τιμής επειδή κάποιος φουκαράς θα έχει ανάγκη να ξεπουλήσει το σπίτι του
    ε) να υπάρχουν ελάχιστα όρια αμοιβών για τους ενεργειακούς επιθεωρητές που ακόμα περιμένουμε να δούμε.

    Επειδή τα παραδείγματα των κάθε είδους περιορισμών είναι πολλά και είναι προφανές ότι -έστω και αν καμιά φορά εμπεριέχουν λάθη στην εφαρμογή τους- εξυπηρετούν ΚΑΙ το δημόσιο συμφέρον και όχι μόνο συντεχνιακά συμφέροντα, όπως προσπαθούν να μας πείσουν το τελευταίο διάστημα, είναι καλό να μην βάζουμε όλα τα θέματα σε ένα σακί και να λειτουργούμε με τη λογική της ¨σκούπας¨.

    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα θα ήθελα, παρακαλώ, να πάρω μία απάντηση από κάποιον υπεύθυνο που ασχολείται με το νομοσχέδιο (πράγμα φυσικά που δεν το περιμένω, διότι μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ότι όλα είναι ειλημμένες αποφάσεις), διότι
    α)ως υπεύθυνος φορολογούμενος και απογοητευμένος πολίτης αυτής της χώρας,
    β)ως σκεπτόμενο μέλος του επιστημονικού της δυναμικού και
    γ)ως εξοργισμένη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών που βλέπει καθημερινά να υποθηκεύεται το μέλλον τους
    έχω την αξίωση να μην με εμπαίζουν με opengov.gr τερτίπια.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 16:46 | Κώστας Μ. Κάπος

    Θα προσπαθήσω να αποφύγω αφορισμούς περί ΤΕΙ και Πολυτεχνικών σχολών γιατί τους θεωρώ παιδαριώδεις.

    Παρ’όλα αυτά κύριοι (που θα έπρεπε να σας προβληματίσει η διχόνοια που βλέπετε εδώ μέσα μεταξύ όλων των τεχνικών κλάδων, γιατί εσείς μας φτάσατε εκεί με τις ανόητες νομοθεσίες σας) θα πρέπει να εξασφαλίσετε κάποια περαιτέρω θέματα, πριν απελευθερώσετε τις τιμές.

    Δεν είναι δυνατόν να εξισώνετε ΟΛΟΥΣ τους τεχνικούς της χώρας και να τους βάζετε να βγάλουν τα μάτια τους για να επιτύχετε «χαμηλές τιμές».

    Ναι, να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός, αλλά επί ΟΜΟΕΙΔΩΝ δραστηριοτήτων.

    Οπως έχετε θεσπίσει Μελετητικά και Κατασκευαστικά Πτυχία για έργα του Δημοσίου, έτσι θα έπρεπε να τα έχετε θεσπίσει και για Ιδιωτικά Εργα. Δηλαδή, απαιτείτε 12ετη εμπειρία από ένα μελετητή μηχανικό και προηγούμενο πλήθος μελετών, για να του επιτρέψετε να σχεδιάσει το δημοτικό ΚΑΠΗ Καρδιτσομαγούλας, αλλά αδιαφορείτε για τα προσόντα ενός μηχανικού που σχεδιάζει ιδιωτική πολυκατοικία 16 ορόφων και 100 διαμερισμάτων;

    Τι είδους λογική είναι αυτή;

    Θεσπίστε λοιπόν Μητρώο κλιμακωτής εμπειρίας πρώτα και μετά απελευθερώστε την αγορά. Τουλάχιστον, αν είναι να ανταγωνιστώ την οικονομική προσφορά ενός άλλου συναδέλφου, πρέπει να γνωρίζω ότι τόσο αυτός, όσο και ο Πελάτης κινούμεθα στα ίδια επίπεδα εμπειρίας και ευθύνης.

    Με το «μπατε σκύλοι και αλέστε» σύστημα που εφαρμόζετε, είναι αδύνατον ένας έμπειρος μηχανικός, με πολλά έργα στο ενεργητικό του, με γραφείο και προσωπικό, να ανταγωνιστεί ένα νέο, άπειρο και με χαμηλού κόστους λειτουργικά έξοδα.

    Οι χώρες που θεσπίσανε τον υγιή ανταγωνισμό, φρόντισαν πρώτα να ξεχωρίσουν τους μηχανικούς τους σε βαθμίδες εμπειρίας.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 15:39 | Νίκος Δ.

    Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία «απελευθέρωση» όπως την ονειρεύεστε και την «ορέγεστε» διάφοροι ιδιώτες και «επιχειρηματίες». Θα συνεχίσετε να πληρώνετε *αυτά που πρέπει* σε έναν από τους τελευταίους κλάδους που *παράγουν* σε αυτή τη χώρα.-

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 15:56 | Χρίστος Ν

    Μιας και ασχολούμαστε ακόμα με τις βάσεις λες και κάνουμε να μην πω τί είδους κόντρα: οι βάσεις δεν διαμορφώνονται άμεσα από την Κυβέρνηση αλλά από την ζήτηση που έχει η κάθε σχολή. Όταν λοιπόν έχουμε να κάνουμε με σχολές που κατ’ ουσίαν στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι λογικό οι βάσεις τους να διαμορφώνονται χαμηλά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πέσει αντίστοιχα και το επίπεδο της Σχολής γιατί τότε θα έπρεπε οι απόφοιτοι της Πολυτεχνικής Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος της Κοζάνης να μην ονομάζονται μηχανικοί καθώς η βάση της είναι κάτω του 15/20. Σκεφθείτε το και αντίστροφα αν θέλετε: αν αύριο αφαιρεθεί το 90% των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ποιο παιδί θα κάνει την χαζομάρα να δηλώσει το τμήμα αυτό; Λογικό δεν θα είναι να πέσει η βάση στα τάρταρα; Το ότι θα πέσει η βάση σημαίνει ότι οι καθηγητές του τμήματος θα κάνουν χειρότερη δουλειά; Στον αντίποδα βέβαια όλων αυτών έχουμε το ΤΕΙ Διακοσμητικής με βάση περίπου στο 18,5/20. Αν λοιπόν η βάση είναι αυτή που κρίνει το τελικό αποτέλεσμα και όχι η συνολική πορεία μέχρι το πτυχίο τότε θα έπρεπε στους αποφοίτους του ΤΕΙ Διακοσμητικής να απονέμεται ο τίτλος του μηχανικού. Γενικώς η λογική της σύγκρισης των βάσεων μπάζει από παντού. Δυστυχώς γα ορισμένους το μοναδικό πρόβλημα του κλάδου και της χώρας είναι ποιος θα καταλάβει την θέση του προϊσταμένου/διευθυντή στις δημόσιες υπηρεσίες και είμαι σίγουρος ότι αυτή η προσέγγιση δεν αγγίζει την πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 15:25 | Κ. ΚΡΕΜΑΛΗΣ

    ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ –
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣIΩΝ
    Εκπρόσωπος Κ. Κρεμαλής

    Το «ανοικτό» επάγγελμα του μηχανικού
    και ο γολγοθάς των μη προνομιούχων ειδικοτήτων

    Από την ανάγνωση του Σ/Ν διαπιστώνουμε ότι η Κυβέρνηση είτε αγνοεί τις διατάξεις για την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού, είτε επιθυμεί τη διαιώνιση ενός καθεστώτος που συνέβαλε τα μέγιστα στην τεχνολογική καθυστέρηση της χώρας. Καλά δεν υπήρξε ένας χριστιανός να υποβάλει την απλή ερώτηση «ποιού μηχανικού» ? Πιστεύουμε ότι με το κείμενο μας θα συμβάλλουμε στη διαλεύκανση του θέματος.

    Στη χώρα μας και από την ίδρυση του ΤΕΕ κατοχυρώνονται οι ακαδημαϊκοί τίτλοι διπλ. μηχανικών και συνδέονται με επαγγελματικές δραστηριότητες, που με τους νόμους 4663/30 και 6422/34, διακρίνονται αντίστοιχα σε «Αρχιτεκτονικές, Οικοδομικές και Τοπογραφικές Εργασίες» και σε εργασίες επί «Ηλεκτρομηχανολογικών ή Η/Μ και Χημικών εγκαταστάσεων». Είναι φανερό ότι η γενικότητα και η αοριστία των όρων, επιτρέπει διάφορες ερμηνείες, ώστε οι εργασίες να καλύπτουν κάθε τεχνική λειτουργία ή «πάν το επιστητό» και να κατευθύνονται προς τις παραδοσιακές ή «προνομιούχες» ειδικότητες των διπλ. μηχανικών. Επί πλέον οι «διαμάχες» για τον χαρακτηρισμό μιάς εγκατάστασης ως Η/Μ ή Χημικής καλά κρατούν.

    Η κατοχύρωση, που εκφράζεται ως «επαγγελματικό δικαίωμα», ευρίσκει με Κανονιστικές Πράξεις την πρακτική εφαρμογή της στις διαδικασίες αδειοδότησης της κατασκευής τεχνικών και κτιριακών έργων και της ίδρυσης και λειτουργίας εγκαταστάσεων και βιομηχανικών μονάδων κατά τις οποίες τα υποβαλλόμενα προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές τεχνικές εκθέσεις και σχέδια, επιβάλλεται να υπογράφονται από ορισμένες ειδικότητες μηχανικών, προς τους οποίους απευθύνονται οι πελάτες και οι οποίοι δικαιούνται και προσδιορισμένων από διατάξεις αμοιβών.
    Το πιο πάνω πλαίσιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εύλογο στην εποχή της θέσπισής του, με κριτήρια την ανάπτυξη της χώρας περί την οικοδομή, το είδος, το μέγεθος και τον εξαρτημένο από το εξωτερικό τρόπο ανάπτυξης της μεταποιητικής δραστηριότητας, την ανάγκη στατικής επάρκειας των κατασκευών και την διάρθρωση των σπουδών των παραδοσιακών ειδικοτήτων των μηχανικών.
    Αφετέρου όμως και αντί πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των μηχανικών όλων των βασικών ειδικοτήτων, καλλιέργησε συντεχνιακές λογικές για μονομερείς απαράδεκτες επεκτάσεις επαγγελματικής ύλης στις παραδοσιακές ειδικότητες, που παρεμπόδισαν νεώτερες ειδικότητες να εμπλακούν απρόσκοπτα στη διαχείριση τεχνολογικών τομέων στους οποίους προορίζονται να ασχοληθούν και να αναπτύξουν νέους.

    Η συμπλήρωση των κατοχυρώσεων με Κανονιστικές Πράξεις, που προκύπτουν από νόμους της μεταπολιτευτικής περιόδου, αλλά ακολουθούν το πνεύμα της προηγούμενης, αφορά τον προσδιορισμό αντικειμένου και αμοιβής για τους μελετητές Δημοσίων Έργων ορισμένων ειδικοτήτων και τον προσδιορισμό του είδους και του προϋπολογισμού έργων βασικών κατηγοριών, που επιτρέπεται να εκτελούνται από εργολήπτες Δημοσίων Έργων ορισμένων ειδικοτήτων (Συγκοινωνιακά, Λιμενικά, Υδραυλικά, Οικοδομικά, Ηλεκτρομηχανολογικά, Βιομηχανικά – Ενεργειακά). Ορισμένες εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

    H λεπτομερής διερεύνηση των κατοχυρώσεων, οδηγεί στις ακόλουθες διαπιστώσεις:
    • Οι διατάξεις των Κανονιστικών Πράξεων συγκρούονται με τους νόμους, διακρίνονται από αντιεπιστημονικότητα, αυθαίρετες επιλογές και προσανατολισμούς στη βάση πελατειακών σχέσεων και εν τέλει δημιουργούν διακρίσεις, άνιση μεταχείριση και απογοήτευση σε δεκάδες χιλιάδες επιστημόνων και τεχνολόγων, που εναγωνίως αναζητούν «επαγγελματικά δικαιώματα».
    • Η ανοχή ή η συνδρομή του ΤΕΕ όπου οι ευάριθμες ειδικότητες ευρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας που επιβάλλεται από τις προνομιούχες ειδικότητες, ευνοούν την έκδοση αυτών των Κανονιστικών Πράξεων.
    • Το κανονιστικό πλαίσιο γενικά τροχοπεδεί την ανάπτυξη και δεν εξυπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον.

    Τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που ακολουθούν, πιστεύουμε ότι αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και επιπλέον τη σύγκρουση με το Κοινοτικό Δίκαιο και αποφάσεις του ΔΕΚ σύμφωνα με τι οποίες οι περιορισμοί πρόσβασης σε δραστηριότητα ή στην άσκησή της, μπορούν να διατηρηθούν μόνο εφόσον δεν εισάγουν διακρίσεις, δικαιολογούνται από επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος και είναι αναλογικοί με τον επιδιωκόμενο σκοπό. Τα παραδείγματα επικεντρώνονται στην άσκηση του επαγγέλματος του διπλ. ΧΜ. Εξαιρετικά χειρότερα είναι τα πράγματα για άλλες ειδικότητες και ιδιαίτερα τις νέες διπλ. και τεχνολόγων μηχανικών.

    Βασικό Θεσμικό Πλαίσιο Άσκησης του Επαγγέλματος του Μηχανικού.
    • Δεν υφίσταται ορισμός του επαγγέλματος του Μηχανικού. Δεν υφίστανται ορισμοί και διακρίσεις των τεχνικών επαγγελμάτων σε Πανεπιστημιακούς Μηχανικούς, σε Τεχνολόγους Μηχανικούς, σε Τεχνίτες και σε Χειριστές, σύμφωνα με τον Επαγγελματικό Κώδικα του ΟΗΕ, της ΕΕ αλλά και της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Δεν είναι συμβατοί οι νόμοι του Υπ. Υποδομών με του νόμους του Υπ. Ανάπτυξης και του Υπ. Παιδείας.
    Υφίσταται επομένως ένα άναρχο καθεστώς, που επιτρέπει ονοματοδοσίες ή «βαπτίσια» έργων και εγκαταστάσεων κατά το δοκούν και στεγανοποίηση αρμοδιοτήτων, καθηκόντων και αμοιβών υπέρ «προνομιούχων» και σε βάρος χιλιάδων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων διαφόρων βαθμίδων.
    • Τα «επαγγελματικά δικαιώματα» του διπλ. Μηχανολόγου Μηχανικού χωρίς επαγγελματικό περίγραμμα ταυτίζεται επί δεκαετίας με αυτά του διπλ. Ηλεκτρολόγου και του διπλ. Ναυπηγού Μηχανικού. Αν η εξήγηση αναζητηθεί στην συνταγματική ελευθερία δράσης διπλ. Μηχανικών, τότε η παρεχόμενη ελευθερία είναι σε βάρος των λοιπών ειδικοτήτων διπλ. Μηχανικών. Αν η εξήγηση αναζητηθεί σε όμοιους προορισμούς λόγω πολλών κοινών ακαδημαϊκών προσόντων αυτών των ειδικοτήτων, τότε αυτή η εξήγηση δεν θα βρει κανένα λογικό υποστηρικτή.
    Μόνο αν η εξήγηση αναζητηθεί σε κανονιστικές πράξεις που διαστρεβλώνουν το γράμμα και το πνεύμα του Ν. 6422/34 μπορεί να βρεθεί άκρη.
    • Η παρερμηνεία του όρου «εγκατάσταση» από εργασία ανέγερσης, τοποθέτησης και συναρμολόγησης εξοπλισμού σύμφωνα με το ν. 6422/24 σε μονάδα με οποιοδήποτε λειτουργικό σκοπό, επέτρεψε με κανονιστικές πράξεις την «κατοχύρωση» αποκλειστικών επαγγελματικών δικαιωμάτων υπέρ ΜΜ, ΗΜ, ΝΜ στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία κάθε είδους «Η/Μ εγκατάστασης» σε κάθε κτιριακό, βιομηχανικό ή τεχνικό έργο. Το γεγονός είχε καταλυτική σημασία ειδικά για την άσκηση του επαγγέλματος του διπλ. ΧΜ δεδομένου ότι ο ορισμός των χημικών εγκαταστάσεων του ν. 6422/34 έγινε με το Π.Δ. 274 το 1997, στο οποίο και καθορίστηκαν και οι ευθύνες των διαφόρων εμπλεκόμενων διπλ. Μηχανικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ευθύνη λειτουργίας στα διυλιστήρια πετρελαίου έως το 1997 μπορούσε να έχει ΗΜ ή ΜΜ ή ΝΜ και όχι ΧΜ. Με το σκεπτικό ιστορικής απόφασης (2834/2001) το ΣτΕ ανέδειξε παρανομίες δεκαετιών κατά την εφαρμογή του ν. 6422/34 εις βάρος της ελεύθερης άσκησης του επαγγέλματος του ΧΜ.
    Το ΤΕΕ επί 63 χρόνια αποδέχεται τη διαστρέβλωση και αντέδρασε στην έκδοση του Π.Δ. 274/97.
    Παράλληλα η στελέχωση υπηρεσιών έγινε από «προνομιούχες» ειδικότητες που προωθούν συντεχνιακές λογικές και η κοινωνία κατευθύνεται στο να αγνοεί τις πάμπολλες ειδικότητες διπλ. μηχανικών και υπομηχανικών ή αποφοίτων ΤΕΙ που εξειδικεύονται σε σχεδιασμό, οργάνωση της κατασκευής και λειτουργία εγκαταστάσεων. Επιδιώχθηκε δηλαδή από συντεχνιακούς, τοποθετημένους σε υπεύθυνες θέσεις και με την ανοχή του ΤΕΕ οι διάφορες ειδικότητες διπλ. μηχανικών και τεχνολόγων (πλην ΜΜ, ΗΜ, και ΝΜ) να εξοβελιστούν θεσμικά από δραστηριότητες σχεδιασμού κατασκευής και ευθύνης της λειτουργίας κάθε Η/Μ εγκατάστασης ως μονάδας. Με τη λογική όμως αυτή πώς ήταν δυνατό να υπάρξει ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα, καινοτομία στην Ελληνική πραγματικότητα;
    Σε απάντηση προς βουλευτές για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν συνάδελφοι ΧΜ κατά τις επαφές του με τη Δημόσια Διοίκηση, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης καταργεί την επιστήμη και το επάγγελμα του ΧΜ και αναρμοδίως με άψογα (!) Ελληνικά και παραβαίνοντας τους νόμους σημειώνει:
    «Οι διπλ. Χημικοί Μηχανικοί έχουν καταρτισθεί και εξετασθεί σε ζητήματα διεργασιών υλικών που διενεργούνται σε διακριτές σύνθετες μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές ή ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις (μηχανές), που συνιστούν το πεδίο στο οποίο καταρτίσθηκαν και εξετάσθηκαν οι αντίστοιχες ειδικότητες των Διπλωματούχων Μηχανολόγων Μηχανικών, των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και των Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Συνεπώς δεν θα πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ της επεξεργάζουσας μηχανής, που είναι αρμοδιότητα του Διπλωματούχου Μηχανολόγου ή Ηλεκτρολόγου, με το επεξεργαζόμενο από τη μηχανή υλικό ή προϊόν που είναι αρμοδιότητα του Χημικού Μηχανικού.
    Το Υπουργείο μας θα προχωρήσει, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση 2834/2001 του ΣτΕ, στην τροποποίηση και εκσυγχρονισμό του Π.Δ. 274/97 «περί χαρακτηρισμού των χημικών εγκαταστάσεων», το οποίο έχει προκαλέσει και συνεχώς προκαλεί, σωρεία προβλημάτων και διαμαρτυριών. Το υπόψη ΠΔ δεν έτυχε σύμφωνης γνώμης του ΤΕΕ , που αντιπρότεινε άλλο διαφορετικό και επίσης προσεβλήθη στο ΣτΕ από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών και εκείνο των Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων».

    Δεν έχουμε την απαίτηση να γνωρίζουν οι συντάκτες του κειμένου χημική θερμοδυναμική, κινητική, φαινόμενα μεταφοράς και εξοπλισμό των διεργασιών ή «επεξεργάζουσες μηχανές» που αποτελούν όμως το κορμό της χημικής μηχανικής, ούτε θα επεκταθούμε στην απόφαση του ΣτΕ που καταδικάζει παρανομίες δεκαετιών. Ας μας επιτραπεί όμως να σημειώσουμε ότι το ΥΠΑΝ είναι αρμόδιο (!) για τις καινοτομίες και την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών της χώρας. Επίσης σημειώνουμε την απάντηση του π. Πρύτανη του ΕΜΠ Ν. Μαρκάτου στην «γνωμοδότηση» του κ Υφυπουργού:
    «Η Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) που λειτουργεί από το 1917, έλαβε γνώση του ως άνω σχετικού εγγράφου του Υπουργείου σας που υπογράφεται από τον Υφυπουργό κ. Στ. Καλαφάτη και με λύπη διαπιστώνει ότι ειδικά στην παράγραφο 4 του εγγράφου παρατίθεται ακαδημαϊκή κρίση του γνωστικού αντικειμένου των σπουδών και του προορισμού του Χημικού Μηχανικού. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η εν λόγω αβάσιμη κρίση έγινε αναρμοδίως από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου σας.
    Προς αποκατάσταση των πραγμάτων σας αποστέλλουμε συνημμένα τον Οδηγό Σπουδών του Χημικού Μηχανικού όπως εκδόθηκε στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας και εφαρμόζεται από τις τρείς Ανώτατες Σχολές Χημικών Μηχανικών της χώρας. Eπισυνάπτουμε επίσης τη γνωμάτευση της Συγκλήτου του ΕΜΠ με ΑΠ 37281/22.02.1966 για τα εφόδια και τις δυνατότητες πρόσβασης των αποφοίτων Χημικών Μηχανικών σε διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες. Προκύπτει συνοπτικά ότι βασικός προορισμός των διπλ. Χημικών Μηχανικών ως Μηχανικών είναι η ανάληψη της κύριας τεχνικής ευθύνης για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία εγκαταστάσεων διεργασιών με τον κατάλληλο εξοπλισμό για τον μετασχηματισμό της ύλης, με όρους απόδοσης, ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. Ο ίδιος προορισμός ισχύει για όλους τους Χημικούς Μηχανικούς του κόσμου από το 1888, όταν για πρώτη φορά αποφασίσθηκε στο ΜΙΤ η εκπαίδευση αυτής της ειδικότητας με αρχικά βασικά μαθήματα μηχανολογίας και βιομηχανικής χημείας. Η Χημική Μηχανική στη συνέχεια εξελίχθηκε σε αυτόνομη και αυτοδύναμη επιστήμη της μηχανικής που προσέφερε σημαντικά στην τεχνολογική ανάπτυξη του κόσμου και της χώρας μας.
    Θεωρούμε αυταπόδεικτο ότι η Κυβέρνηση και η Δημόσια Διοίκηση της χώρας, πρέπει να αντιλαμβάνονται και να σέβονται τα εφόδια και τους προορισμούς των αποφοίτων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας.
    Λυπούμεθα ιδιαίτερα για το απροσδόκητο και εξαιρετικά σοβαρό ατόπημα του κ. Υφυπουργού κ. Στ. Καλαφάτη και αναμένουμε τις δικές σας διορθωτικές ενέργειες».
     Σε απάντηση προς βουλευτές για την παράλειψη των ΧΜ από Π.Δ. που εκδόθηκε για την ίδρυση Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων (Χημικής Εγκατάστασης σύμφωνα με το Π.Δ. 274/97) ο Υπουργός Μεταφορών κ. Κ. Χατζηδάκης καταλήγει :
    «Για το θιγόμενο με την ερώτηση θέμα της δυνατότητας υπογραφής των παραπάνω σχεδίων και μελετών και από διπλωματούχο χημικό μηχανικό, σύμφωνα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, το Υπ.Μ.Ε. μετά από σχετικό ερώτημα του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, έχει ήδη απευθυνθεί εγγράφως προς το Γραφείο Επαγγελματικών Θεμάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), η απάντηση του οποίου και αναμένεται».
    Οποιοσδήποτε μπορεί να αναρωτηθεί, αν το Υπουργείο κυβερνά ο κ. Υπουργός ή το ΤΕΕ.

    Μελέτες και κατασκευές Δ.Ε.
    • Στις μελέτες και κατασκευές των Δημοσίων Έργων οι ΧΜ δεν εστερούντο τη δεκαετία του 1930 θεσμοθετημένης επαγγελματικής ύλης. Όμως οι Κανονιστικές Πράξεις του ΥΠΕΧΩΔΕ της μεταπολιτευτικής περιόδου την υποβαθμίζουν και την προσανατολίζουν εμμέσως και αυθαιρέτως προς παραδοσιακές ειδικότητες. Ειδικότερα και χαρακτηριστικά :
     Η κατηγοριοποίηση των έργων δεν είναι συμβατή με σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό που διακρίνει τα έργα ανάλογα με το είδος και το σκοπό τους.
     Βιομηχανικά – Ενεργειακά Έργα, όπου θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση ως Μελετητές ή Εργολήπτες οι συν. ΧΜ δημοπρατούνται από τις αναθέτουσες αρχές ως «Έργα Οικοδομικά και ΗΜ». Παράδειγμα αποτελεί ο «Αποτεφρωτήρας των Λιοσίων» (!).
     Ο ορισμός του λειτουργικού σχεδιασμού των εγκαταστάσεων καθαρισμού αποβλήτων (Χημικές Εγκαταστάσεις κατά το Π.Δ. 274/97) διαστρεβλώνεται, αφαιρείται ως αντικείμενο των «Μελετητών Χημικής Μηχανικής και Χημικών Εγκαταστάσεων» και παραχωρείται στους «Μελετητές Υδραυλικών Έργων» και «Έργων Η/Μ». Σημειώνεται ότι ως Μελετητές Υδραυλικών Έργων θεωρούνται από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Μελετών (ΓΕΜ) του Υπ. Υποδομών μόνο οι ΠΜ και ΤΜ, οι οποίοι υπό τον τίτλο αυτό καθίστανται ειδικοί στις μελέτες Έργων Επεξεργασίας Αποβλήτων τα οποία με ΠΔ εντάσσονται στα «Υδραυλικά Έργα».
     Η ευθύνη κατασκευής των εγκαταστάσεων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων ανατίθεται σε εργολήπτες των βασικών κατηγοριών Υδραυλικών Έργων και Έργων Η/Μ και όχι στους εργολήπτες ΧΜ ή ΜΜΜ, «Έργων καθαρισμού νερού και αποβλήτων» διότι η εξειδικευμένη αυτή κατηγορία των έργων δεν είναι βασική (!) και το αντικείμενο της δεν προδιαγράφεται αυτόνομα σε υφιστάμενες διατάξεις. Πολλές Υ.Α. για τα πιο πάνω θέματα είναι ήδη στο ΣτΕ που όμως καθυστερεί επί χρόνια να εκδώσει αποφάσεις.
    • Ο Υφυπουργός του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Θ. Ξανθόπουλος σε απάντηση του προς ερωτήσεις βουλευτών, για τα ως άνω προβλήματα συναδέλφων ΧΜ, τα παρακάμπτει και σημειώνει ότι «… το ΤΕΕ έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας και επανεξετάζει το σύνολο της επαγγελματικής νομοθεσίας για την ορθολογική ένταξη όλων των ειδικοτήτων των μηχανικών στα δημόσια και ιδιωτικά έργα». Όμως οι ηγεσίες του ΤΕΕ που όπως αποδεικνύεται από τα προηγούμενα αποτελεί «Κράτος εν Κράτει», επανεξετάζουν επί δεκαετίες (!) τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών του.

    Το έργο συνεχίζεται…
    • Με απόφαση (!) της κ. Μπιρμπίλη φωτογραφίζονται ως αρμόδιοι να εκπονούν τις μελέτες ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων όσοι είχαν το δικαίωμα (!) να εκπονούν αρχιτεκτονικές μελέτες και μελέτες Η/Μ εγκαταστάσεων.
    Η απόφαση έχει ήδη προσβληθεί στο ΣτΕ.
    • Με ΠΔ για τους ενεργειακούς επιθεωρητές δεν αρκεί η επάρκεια όσων την αποδεικνύουν κατόπιν εξετάσεων, αλλά απαιτείται επιπρόσθετα και εμπειρία κατόπιν ενασχόλησης με τα κτίρια και όχι (!!!) με τη βιομηχανία.
    Είναι προφανής η εύνοια προς όσους είχαν το «δικαίωμα» να υποβάλλουν σχέδια και μελέτες για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Έτσι στον κατάλογο των ενεργειακών επιθεωρητών του ΥΠΕΧΩΔΕ εμφανίζονται Αρχιτέκτονες ως αρμόδιοι να επιθεωρούν λέβητες και υπάρχει μόνο ένας ΧΜ. Απουσιάζει δηλαδή η ειδικότητα που προορίζεται επαγγελματικά να σχεδιάζει και να λειτουργεί διυλιστήρια, όχι όμως να επιθεωρεί λέβητες κτιρίων.
    • Με τον κανονισμό του ΥΠΕΚΑ για τις εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου αγνοείται το ΠΔ 274/97 που χαρακτηρίζει ως Χημικές αυτού του είδους της εγκαταστάσεις.
    • Με τα σχέδια του Υπ. Υποδομών για τις αλλαγές στους νόμους «Περί Μελετών και Κατασκευών Δ.Ε.» διατηρούνται όλες οι αντιευρωπαϊκές διατάξεις «Περί Μητρώων Μελετητών και Κατασκευαστών» όπως τούτο προκύπτει από πλήθος αιτιάσεων στη Δημόσια Διαβούλευση για το θέμα.
    • Και το πλέον εντυπωσιακό. Οι επί δεκαετίας αντιεπιστημονικές ενέργειες και παρανομίες ενός γραφείου επαγγελματικών θεμάτων του Υπ. Ανάπτυξης, όπως τούτο έχει αποδειχθεί με αποφάσεις του ΣτΕ, επιχειρείται να νομιμοποιηθούν με το Σ/Ν «Αδειοδότηση Τεχνικών Επαγγελμάτων και Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων», ορισμοί του οποίου καταστρατηγούν κάθε δεοντολογία και πρακτική και αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας. Και τούτο προκειμένου να διατηρηθούν συντεχνιακά συμφέροντα και μάλιστα εν όψη του «ανοίγματος των επαγγελμάτων».

    Διά ταύτα…
    Δεν είναι δυνατόν η Βουλή να προσυπογράψει την συντήρηση ενός καθεστώτος που όχι μόνον αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας αλλά προσβάλλει βάναυσα την αξία του ανθρώπου.
    Ευελπιστούμε ότι η γενική ρύθμιση του Σ/Ν για την κατάργηση των περιορισμών στην επαγγελματική ελευθερία, θα συμπεριλάβει και το επάγγελμα του μηχανικού. Θα ήταν δε ευχής έργο να υπάρξουν στο νόμο προβλέψεις όπως :
    • Ορισμός του επαγγέλματος του μηχανικού και διάκριση της τεχνικής ιεραρχίας σε Πανεπιστημιακούς μηχανικούς, τεχνολόγους μηχανικούς, τεχνίτες και χειριστές σύμφωνα με τους διεθνείς Κώδικες των Επαγγελμάτων.
    • Θεσμοθέτηση επαγγελματικών περιγραμμάτων και των διαδικασιών για τη χορήγηση επαγγελματικών τίτλων στα τεχνικά επαγγέλματα.
    • Απαίτηση ψήφισης νόμου για την αντιστοίχιση επαγγελματικών δραστηριτοτήτων με επαγγελματικούς τίτλους διπλ. και τεχνολόγων μηχανικών όταν τούτο απαιτείται για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.
    • Αλλαγή του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του ΤΕΕ με εθελοντική εγγραφή όλων των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και με πρόνοια την προστασία των ενδιαφερόντων και συμφερόντων των ευάριθμων ειδικοτήτων.

    Είναι καιρός η Ελλάς να πάψει να τρώει τα παιδιά της.

    Κ. Κρεμαλής
    Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ
    Εκπρόσωπος ΤΕΕ και ΠΣΧΜ στο Δ.Σ.
    Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χημικών Μηχανικών

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 15:44 | ΗΜΜΥ ΕΜΠ

    Αν και δεν είναι βασικό θέμα της συζήτησης αυτό και δεν θα αποφύγουμε το κράξιμο, δεν μπορώ παρά να απαντήσω με τη σειρά μου.

    Από ότι φαίνεται από τα λεγόμενά σου έχουμε τις ίδιες εμπειρίες από το λύκειο, μη με λυπάσαι…

    Το ότι εσύ και αρκετοί άλλοι κοπιάσατε για επιτύχετε σε ΤΕΙ δεν είναι υποτιμητικό και δεν έχω καμία διάθεση ισοπέδωσης. Έχω φίλους και συνεργάτες απόφοιτους ΤΕΙ και ποτέ δεν είχα πρόβλημα μαζί τους. Το γεγονός, όμως, παραμένει. Στις πανελλαδικές γίνεται αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού και κατανομή του στις σχολές ανάλογα με την επίδοση και τη ζήτηση. Η ζήτηση, με τη σειρά της, πολλές φορές μπορεί να στρεβλώσει την κατάταξη σε επιστημονικό επίπεδο (βλέπε σχολές σωμάτων ασφαλείας κλπ). Αυτό που με ενοχλεί είναι η συστηματική προσπάθεια εξίσωσης των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ χωρίς να αναφέρει κανείς αυτά που ακόμα και εσύ γράφεις περί βάσεων εισαγωγής. Αν ήσουν στη θέση μου, δηλαδή θα αντιδρούσες διαφορετικά; Οι λόγοι είναι σχεδόν προφανείς. Ψήφοι, μισθολογικά καθηγητών ΤΕΙ, φτηνά εργατικά χέρια με τυπική καταξίωση. Με κίνητρο ένα παιχνίδι άλλων και υπόσχεση την εξίσωση, μπαίνουν οι απόφοιτοι των ΤΕΙ σε μια μάχη που δεν χρειάζεται να δώσουν. Ο καθένας μας είναι στο πεδίο του. Δεν με έχουν πάρει σε δουλειά γιατί ήμουν overqualified και ήθελαν απόφοιτο ΤΕΙ. Έτσι είναι η αγορά.

    Για τους εισαγόμενους επιστήμονες έχουν ειπωθεί πολλά και ότι και να πούμε έχουμε δίκιο. Έχοντας τη οικονομική δυνατότητα, την πέρασαν κοτσάνι όταν εμείς τρέχαμε, πήγαν όπου πήγαν, αποφοίτησαν από καλά ή δεύτερα πανεπιστήμια και γύρισαν πίσω μάγκες και με πλεονέκτημα την πολύ καλή γνώση μιας τουλάχιστο ξένης γλώσσας. Προσωπικά, προτιμώ έναν απόφοιτο ΤΕΙ ως συνεργάτη παρά ένα απόφοιτο καταξιωμένου αγγλικού πανεπιστημίου. Και μην ακούσω πάλι για δύσκολα πανεπιστήμια και ανεβασμένο επίπεδο. Όποιος ήθελε ας έμενε να αγωνιστεί εδώ. Γίνονται και μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, άλλωστε. Όπως έγραψα και πριν, σιχαίνομαι τα shorcuts.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 15:49 | ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ

    1)ΣΤΟ 1Β Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ,ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤ’ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΣΗΜΗ ΔΙΑΤΑΞΗ,ΜΗ ΠΩ ΟΥΤΟΠΙΚΗ.ΠΡΟΦΑΝΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΥΝΕΤΑΞΕ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ 100 ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ!ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΡΓΑΤΟΩΡΩΝ!
    ΟΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΑ «ΜΠΙΞΙΜΑΤΑ» ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΛΑΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.
    2)ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΔΕΙΓΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ «ΦΑΣΟΝ» ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΧΩΡΙΚΕΣ,ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ Ή ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ!!!!!
    3)ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗ ΕΠΙΣΗΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΑΝΤ’ ΑΥΤΟΥ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΞΟΥΜΕ?
    α)ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ-ΔΑΣΟΛΟΓΙΟΥ,ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΩΝ-ΡΕΜΜΑΤΩΝ-ΑΞΙΟΠΙΣΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΠΟΒΑΘΡΩΝ,ΚΑΘΟΡΙΣΜΩΝ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΓΡΑΜΑΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ,ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 23,ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΟ!!!!
    ΚΑΛΟΥΜΕ ΛΟΙΠΩΝ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ (ΤΟ ΠΔ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ 1930!!!!!!!!!!!!!)ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΓΕΜΑΤΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ,ΧΩΡΟΥΣ NATURA KAI RAMSAR,ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ,ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΣ ΚΛΠ,ΚΛΠ,ΚΛΠ .
    ΕΜΕΙΣ ΤΙ?????
    ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΩΡΕΣ.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 14:29 | Α.Λ.

    Σχετικά με τις αμοιβές των μηχανικών:
    Έμειναν όλα όπως ήσαν , μόνο άλλαξε η ονομασία απο ελάχιστη σε νόμιμη και έγινε επίσημη η έκπτωση στις αμοιβές.Πολύ φασαρία για το τίποτα.Τουλάχιστον άς μην χρονοτριβεί το ΤΕΕ στην έγκριση της έκπτωσης.
    Σχετικά με τα επαγγελματικά διακαιώματα:
    1. Επιτέλους ας μας αποδωθούν τα επαγγελμ.διακαιώματα σύμφωνα με αυτά που τα σπουδασαμε. Οι αρχιτέκτονες τα αρχιτεκτονικά , οι πολ.μηχανικοί τα στατικά , οι τοπογράφοι τα τοπογραφικά και οι μηχανολογοι-ηλεκτρολογοι τα ΗΜ.Και μονον αυτά .είτε μικρό κτίριο είτε μεγάλο.
    2. Αν έχουν ΑΕΙ και ΤΕΙ τα ίδια επαγγελμ.δικαιώματα στους μηχανικούς , γιατί να υπάρχει διαφορά βαθμολογίας στις εισαγωγικές ?
    Ας μπαίνουμε με 12 και στα ΑΕΙ.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 13:04 | engineer

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΑ ΦΑΝΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ,ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΛΥΜΕΝΑ.

    ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΑ,ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ.
    ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΑ ΤΕΙ.
    ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΩΣ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΩΣ , ΟΠΟΤΕ ΑΡΓΑ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ,ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΟΝΟΜΑΤΑ,ΠΙΕΖΟΝΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ,ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΕΝΑ ΤΟΝ ΕΦΥΣΗΧΑΣΜΟ ΤΟΥ ΤΕΕ , ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΙΣΟΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ .
    ΤΩΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΕΥΡΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ,ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ.
    ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ,ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΑΛΑΖΟΝΕΣ,ΑΔΙΚΟΙ,ΥΠΟΧΘΟΝΙΟΙ,ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ………………

    ΥΓ. ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΕΠΕΙΔΗ ΟΠΩΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ,ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ.
    ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ,ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠ. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ. ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΜΕ………………..

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 12:14 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΡΧ

    Λέει το κείμενο της Κυβέρνησης :
    Το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» αποτελεί μία ακόμη πραγματική δέσμευση της Κυβέρνησης που υλοποιείται.
    Στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, η μείωση των τιμών και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών , η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης στην οικονομία για πολλούς νέους επαγγελματίες και τελικά η ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας μας.

    Όσον αφορά τους Μηχανικούς.

    Η βελτίωση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες γίνεται όταν ο πολίτης προστατεύεται από το κράτος και στην συγκεκριμένη περίπτωση προστατεύεται όταν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους λειτουργούν με σκοπό την προστασία του πολίτη. Το κράτος λοιπόν ουδέποτε οργάνωσε τις υπηρεσίες του με σκοπό την προστασία του πολίτη. Υποβάθμισε την Υπηρεσία της Πολεοδομίας: με την πολυνομία και την έλλειψη ουσιαστικής νομοθεσίας. Με την κατάργηση της αυτοψίας και την καθιέρωση της «προσωρινής σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας» μετά το 1985 κατά παράβαση του άρθρου 337 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας. Έτσι επέτρεψε , ευλόγησε και αναβάθμισε το Αυθαίρετο, υποβάθμισε το ουσιαστικό περιεχόμενο των οικοδομικών αδειών και αναβάθμισε το τυπικό περιεχόμενο και την γραφειοκρατία, υποβάθμισε την ποιότητα της κατασκευής, υποβάθμισε τον ρόλο των Μηχανικών και αναβάθμισε την συναλλαγή.
    Για να βελτιωθούν λοιπόν οι συνθήκες παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ελεγκτικής υπηρεσίας του Κράτους. Ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός και όχι τυπικός. Το περιεχόμενο των οικοδομικών αδειών (οι προδιαγραφές των μελετών) να είναι το ίδιο για όλους και να μην παρατηρείται το φαινόμενο να υποβάλλονται οικοδομικές άδειες με ουσιαστικές ελλείψεις και να εγκρίνονται και να απορρίπτονται άλλες με τυπικές ελλείψεις. Η Νόμοι δεν μπορεί να ερμηνεύονται διαφορετικά από κάθε Πολεοδομία. Η ερμηνεία των Νόμων πρέπει να είναι μία και να ισχύει για όλες τις Πολεοδομίες. Διότι διαφορετικά διευκολύνεται η συναλλαγή.
    Να γίνει κωδικοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας ώστε ο κάθε Μηχανικός (και ιδίως ο νέος) να μπορεί να ενημερωθεί και να μην χάνει ώρες ολόκληρες στην αρμόδια Πολεοδομία για να ρωτήσει και πολλές φορές να παίρνει και λάθος απαντήσεις.
    Η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών γίνεται μόνο όταν υπάρχουν κανόνες προδιαγραφών των υπηρεσιών και ισχύουν για όλους. Δεν είναι δυνατόν να συντάσσεται μία μελέτη με ελλείψεις προδιαγραφών και να εγκρίνεται από την αρμόδια υπηρεσία, διότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός , υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και δεν προστατεύεται ο πολίτης. Παράδειγμα τρανταχτό : Η σύνταξη των τοπογραφικών διαγραμμάτων.
    Η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους επαγγελματίες δημιουργούνται όταν: μπορούν να ενημερωθούν για τους Νόμους που ισχύουν για την άσκηση του επαγγέλματός τους και κατά την άσκηση του επαγγέλματος διαπιστώνουν ότι ισχύουν και εφαρμόζονται. Όταν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους δεν εφαρμόζουν τους Νόμους κατ’ επιλογή. Και όταν για όλους τους συναδέλφους τους (παλιούς και νέους) ισχύουν οι ίδιες προδιαγραφές .
    Για να επιτευχθεί λοιπόν ο στόχος της Κυβέρνησης να βελτιωθούν οι συνθήκες παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα . Όταν αυτά επιλυθούν, τότε να συζητήσουμε για τις ελάχιστες αμοιβές των Μηχανικών.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 12:49 | Γεωργιος

    Κύριοι της Πανελλήνια Συσπείρωση Διπλωματούχων Μηχανικών για το ΤΕΕ.
    Στην λίστα που καταθέτετε ξεχάσατε τους παρακάτω κυριότερους όρους.
    11. Η υποχρεωτική δωρεάν εργασία των απόφοιτων των τεχνολογικών σχολών στα γραφεία μας για όσο χρόνο θεωρούμε σκόπιμο. (γιατί κάποιος θα πρέπει να δουλεύει)
    12. Να υποχρεώνονται οι πρώην μηχανικοί Τ.Ε. , υπομηχανικοί και λοιποί άσχημοι ανά την επικράτεια να παραδίδουν τα κλειδιά της οικία τους καθώς και το έμψυχο περιεχόμενο σε οποίον διπλωματούχο μηχανικό το ζήτηση για οποιοδήποτε ψυχαγωγική και χαλαρωτική δραστηριότητα τους.(να διατηρείτε και ανάλογο βιβλίο προτεραιότητας).(Αυτό κρίνετε απαραίτητο γιατί μετά από την χρήση της σφραγίδας θα έχουν σίγουρα κουραστεί και θα χρειάζονται κάποιο ιδιαίτερο μασάζ κλπ.)
    Δεν καταλαβαίνω πως δε το είχατε εσείς οι φωστήρες σκεφτεί νωρίτερα ώστε να περάσετε τέτοιους όρους επί χούντας η επί βασιλείας όπως και τα αλλά διατάγματα που σας ‘’κατοχυρώνουν’’.
    Κανονικά εμείς οι πτυχιούχοι μηχανικοί πρέπει να προσφύγουμε εναντίον σας στα ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια για τις παρακρατήσεις υπέρ του ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, αθέμιτο ανταγωνισμό και τα συνεπαγωντα διαφυγόντα κέρδη. Ασόψατε την ανίκανη ΕΕΤΕΜ που μάλλον δουλεύει για εσάς και τα τεχνικά γραφεία σας.
    Επίσης θα πρέπει να σας ζητήσουμε αποζημίωση για την καταστροφή των πόλεων μας και του ελληνικού τοπίου με τις δήθεν μελέτες σας και τις απαράδεκτες κατασκευές σας. Είναι φανερό παντού γύρω μας το μπάχαλο που εσείς με τα βασιλικά και χουντικά διατάγματα φτιάξατε με πολλαπλάσιο κόστος από το μέσο Ευρωπαϊκό άρπα-κόλα με μόνο σκοπό τον πλουτισμό σας. Και ότι αξιόλογο υπάρχει στην χώρα είναι προϊών ξένων μελετών. (Διατηρητέα κτήρια, γέφυρα Ρίου, ΟΑΚΑ κλπ) η μαστόρων για ότι αφορά τα παραδοσιακά όμορφα χωριά και γεφύρια που έχουν διασωθεί απο τύχη από την μεγαλοφυΐα σας. Μου αρέσει που η οργάνωση σας το ΤΕΕ συμβουλεύει το κράτος. Τυχαίο για την κατάντια μας – δεν νομίζω. Βέβαια δεν αναφέρομαι σε όλους τους συναδέλφους διπλωματούχους μηχανικούς με πολλούς από τους οποίους έχω δουλεψει και είναι αξιολογότατοι. Αναφέρομαι σε εσάς κύριοι που μας πίνετε το αίμα για πολλά χρόνια τώρα και κανένα δεν σας μιλάει. Σε εσάς που για την βλακεία σας στη χώρα μηχανικός είναι αυτός που ασχολείται με τα τσιμέντα και όλοι οι άλλοι οι κλάδοι έχουν παραμεριστεί δίχως να έχει γίνει καμία αναπτυξιακή επένδυση που θα παρήγαγε ανταγωνιστικό προϊόν στην παγκόσμια αγορά και θα έφερνε πλούτο στην χώρα. Γιατί κάτι τύποι σαν εσάς το μόνο εύκολο που ξέρουν είναι τα τσιμέντα λες και είναι οι σχετικές χαζομελέτες κάτι το σπουδαίο. Ευτυχώς που η κρίση θα σπάσει το απόστημα σας δια της βίας στο τέλος.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 12:41 | Βασίλης

    Είμαι πολιτικός μηχανικός σχεδόν εδώ και δέκα χρόνια, ελεύθερος επαγγελματίας και προέρχομαι από Ελληνικό πολυτεχνείο. Τον τελευταίο χρόνο γίναμε μάρτυρες των περισσότερων αλλαγών στον κλάδο μας από κάθε άλλη χρονιά! Από το καλοκαίρι του 2009 άλλαξαν τρεις φορές οι διατάξεις που αφορούν του η/χώρους αναγκάζοντας μας σε αλλεπάλληλες προσαρμογές των έργων μας. Άλλαξε φέτος το καθεστώς της φορολογίας μας απροειδοποίητα στη μέση σχεδόν της χρονιάς( τουλάχιστον τότε έγινε γνωστό)! Επιπλέον υπήρξε μια γενικότερη αλλαγή αντιμετώπισης στη φορολογία των ακινήτων. Στη συνέχεια ήρθε ο Κ.Ε.Ν.Α.Κ. τον Οκτώβριο γεγονός που αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα και όσον αφορά τις μελέτες και όσον αφορά το κόστος της κατασκευής. Η επόμενη αλλαγή που περιμένουμε είναι η κατάργηση του κώδικα αμοιβών. Σε όλες τις προαναφερθείσες αλλαγές δε θα έλεγα ότι είμαι αντιδιαμετρικά αντίθετος αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγιναν ήταν τουλάχιστον βιαστικός και προκάλεσε αιφνιδιασμό ιδιαίτερα η αλλαγή με τη φορολογία όπου κατά την ταπεινή μου γνώμη το σωστό θα ήταν να ορισθούν οι κανόνες του παιχνιδιού είτε από την αρχή της χρονιάς είτε από την επόμενη χρονιά και όχι στο μέσο! Δε φαντάζομαι ότι θα ήταν τόσο πολλά τα έσοδα που θεωρητικά θα έχανε το κράτος αν εφαρμοζόταν το νέο φορολογικό σύστημα από τις αρχές του 2011!
    Αναφορικά με την επικείμενη κατάργηση του θεσμοθετημένου κώδικα αμοιβών των μηχανικών είμαι κάθετα αντίθετος. Σήμερα υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για να δώσουμε μια προσφορά και είναι αυτός ο κώδικας αμοιβών. Εάν καταργηθεί στην αγορά θα υπάρξουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και ζούγκλας! Δεν είναι δυνατόν να επιθυμούμε καλύτερη ποιότητα κατασκευών που να είναι λιγότερο ενεργοβόρες και με αντοχή στο σεισμό από τη μία και να υποβαθμίζουμε την αμοιβή αυτού που θα συντάξει τη μελέτη και θα επιβλέψει το έργο από την άλλη. Συν τοις άλλοις η αμοιβή της επίβλεψης, δεδομένης της πρόσφατης αύξησης της τιμής των δομικών υλικών, για τον προϋπολογισμό μιας κατασκευής λαμβάνει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό. Οπότε η εικασία ότι θα μειωθεί το κόστος μιας κατασκευής ακόμη και εάν καταργηθεί η αμοιβή της επίβλεψης είναι μύθος. Η πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον είναι ότι θα προκύψουν με χαμηλές αμοιβές διεκπεραιωτές οικοδομικών αδειών και όχι απαραίτητα μηχανικοί, οι οποίοι θα είναι αδιάφοροι για την κατασκευή. Κατά συνέπεια τίθενται σοβαρά ερωτήματα κατά πόσο θα μονωθεί σωστά η κατασκευή ώστε να μην καταναλώνει πολύ ενέργεια που είναι και η στόχευση του Υ.ΠΕ.ΚΑ. και κατά πόσο κατασκευασθεί ορθά ο φέρον οργανισμός ώστε να έχουμε την επιθυμητή αντοχή έναντι σεισμού, χωρίς την απαιτούμενη επίβλεψη. Επιπρόσθετα αναρωτιέμαι κατά πόσο έχει ληφθεί υπόψιν η ενδεχόμενη μείωση των εισπράξεων του κράτους από Φ.Π.Α και Φ.Ε.Μ. καθώς εάν δεν υπάρχει ένα σημείο αναφοράς όπως ο κώδικας αμοιβών ως άμεσο επακόλουθο θα έχουμε φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Με όλα τα αυτά τα παραπάνω ακόμη δεν έχω αντιληφθεί ακόμη κατά πόσο θα έχει όφελος το κράτος και θα εξοικονομηθούν χρήματα από το επονομαζόμενο άνοιγμα του ‘κλειστού’ επαγγέλματος του μηχανικού.
    Εν ολίγοις έχω να υπογραμμίσω ότι οι μηχανικοί έχουν προσφέρει πολλά και το κράτος έχει αρκετά να εισπράξει από τον κύκλο εργασιών του τεχνικού κόσμου και χωρίς να χρειάζεται να γίνει κάποια αλλαγή στη νομοθεσία. Ωστόσο με όλες τις προαναφερθείσες αλλαγές και γενικώς τις αλλαγές που αφορούν τα ακίνητα και έχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού γίνονται επιφυλακτικοί όχι μόνο οι μηχανικοί αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν κάποια επένδυση είτε αυτή αφορά την κατασκευή μιας οικίας είτε ενός ξενοδοχείου είτε μιας βιομηχανίας. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα πέραν από τη μείωση της δραστηριότητας του τεχνικού κόσμου, τη μείωση των άμεσων και έμμεσων εσόδων του κράτους. Συμπερασματικά εκείνο που αντιλαμβάνομαι είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα περιβάλλον μακροχρόνιας σταθερότητας σε επίπεδο νομοθεσίας και φορολογίας των κατασκευών και να δοθούν κίνητρα και όχι αντικίνητρα – αιφνιδιαστικές αλλαγές νομοθεσίας και φορολογίας- εάν πραγματικά επιθυμούμε ανάπτυξη και άμεσα οικονομικά οφέλη όχι μόνο για τον τεχνικό κόσμο αλλά και για την πολιτεία.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 11:19 | eng.

    ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΕΙ , ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ ΥΜΕΤΕΡΟΙ,ΚΑΙ ΚΩΜΟΠΟΛΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΑΔΩΝ…………………..
    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΤΕ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
    ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ,ΔΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ……………….

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 11:13 | vergop72

    Κυριοι ειμαστε αξιοι της μοιρας μας εχουμε ξεκινησει εναν εμφυλιο αναμεσα σε ΤΕΙ και ΑΕΙ την στιγμη που το καραβι βουλιαζει.
    Αυτο ηθελαν να πετυχουν στην κυβερνηση. Το νομοσχεδιο θα περασει και εμεις ακομα θα τσκωνομαστε

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 10:08 | Παναγιώτης Μουντανέας

    Η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής θα επιφέρει αλλαγή στα κριτήρια επιλογής μηχανικού είτε πρόκειται για ιδιώτη εργοδότη είτε πρόκειται για δημόσιο. Έτσι ενώ σήμερα η επιλογή βασίζεται κυρίως στην επιστημονική κατάρτιση και στην επαγγελματική ικανότητα του μηχανικού μετά την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής θα βασίζεται στο ύψος της αμοιβής. Αυτό που θα συμβεί στην χώρα μας θα είναι η κατακόρυφη πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών που θα παρέχονται στους πολίτες. Αυτά που συνθέτουν την ποιότητα είναι η ασφάλεια των κατασκευών και η οικονομία κατασκευής. Δεχόμενοι ότι η ασφάλεια θα παραμείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω ευσυνειδησίας των μηχανικών και η όποια πτώση θα επέλθει λόγω ανάμειξης στην μελέτη και άλλων διαβαθμίσεων τεχνικών που δεν έχουν την απαιτούμενη επιστημονική γνώση, ας δούμε λίγο την οικονομία:
    Η κυβέρνηση καταργεί την ελάχιστη αμοιβή για να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στους μηχανικούς και έτσι το όποιο ιδιωτικό έργο να κοστίζει λιγότερα. Είναι όμως έτσι; Η εξοικονόμηση από τον μηχανικό ενός ποσοστού της νόμιμης αμοιβής θα σημάνει και μείωση της συνολικής δαπάνης του έργου; Η απάντηση είναι Όχι. Διότι ο μηχανικός που θα έχει εξαναγκαστεί να «σκοτώσει» την αμοιβή του γιατί αλλιώς δεν θα μπορεί να βρει δουλειά, θα ασχοληθεί στο ελάχιστο ώστε να εξασφαλίσει την ασφάλεια αλλά δεν θα προχωρήσει στο βάθος που πρέπει ώστε να την συνδυάσει με την οικονομία. Στην φάση της κατασκευής σαφώς και δεν θα διατεθεί ο χρόνος που πρέπει για την εκτέλεση επιμετρήσεων αφού δεν θα έχει πληρωθεί για κάτι τέτοιο. Και για να εξηγούμαι: Δεν θα λειτουργήσουν έτσι όλοι οι μηχανικοί. Απλά όσοι λειτουργήσουν έτσι, θα επικρατήσουν στην αγορά και έτσι ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει την μείωση των δαπανών των ιδιωτικών κυρίως έργων θα έχει προκαλέσει την αύξηση. Φυσικά είναι προφανές ότι αυτοί που θα επικρατήσουν στην αγορά εκτός από την αμοιβή τους θα «συμφωνούν» με τον πελάτη και το ποσό που θα μπει στο δελτίο παροχής υπηρεσιών, ώστε η όποια μείωση δαπάνης για τον πελάτη να προέρχεται από μείωση του ΦΠΑ.
    Συνοψίζοντας θέλω να τονίσω ότι ενώ το υπουργείο οικονομικών επιδιώκει την μέσω ανταγωνισμού μείωση του κόστους των κατασκευών, θα έχει προκαλέσει δραστική αύξηση του και συγχρόνως δραστική μείωση των εσόδων του κράτους από την φορολόγηση (άμεση και έμμεση).

    Δεν θα αναφερθώ στα σχόλια αποφοίτων των ΤΕΙ απλά θα ζητήσω ακόμα μία φορά από τον κ. Πανάρετο να τα μελετήσει για να κατανοήσει μέσα από αυτά ποιο ακριβώς είναι το επίπεδο τους (των αποφοίτων ΤΕΙ, όχι των σχολιασμών).

    Τέλος εάν αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ θέλετε πραγματικά η δημόσια διαβούλευση να είναι χρήσιμη, να βρείτε έναν τρόπο ώστε όσοι μετέχουν σε αυτήν να δηλώνουν το όνομα, το επώνυμο και την ιδότητα. Με αυτόν το τρόπο ίσως αποφεύγεται η προσβολή της αισθητικής (όσων διαθέτουν) από την ποδοσφαιροποίηση του διαλόγου.

    Ευχαριστώ

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 10:24 | Σύμβουλος Μηχανικός

    Ετσι, ετσι, μπραβο στην συσπειρωση των διπλωματουχων. Μπροστα παιδια, μην περιμενουμε απ το ΤΕΕ.

    Το ιδιο σκηνικο με τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ εργα, σε λιγο μπορει να παιχτει και στα ΔΗΜΟΣΙΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!!!

    Εκει, ορθα ο νομοθετης, ειχε αποκλεισει την εισοδο των ΤΕΙτζηδων στο μελετητικο δυναμικο της χωρας. ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ!!!!! Τωρα ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙ οι απαιτησεις, με «μισες μοναδες», με «συνυπογραφες» κλπ…

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΤΩΝ ΤΕΙ, και τη δηθεν υποβολη εντολων απ την ΕΕ. Να τελειωσει επιτελους αυτο το παραμυθι!!!!!

    ΑΜΕΣΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΕΙ.

    Θεσπιση του μητρωου Ιδιωτικων Εργων, ωστε οπως στα ΔΗΜΟΣΙΑ να γινονται και στα ιδιωτικα ΜΟΝΟΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ και να απασχολουνται εκει. Αυτος ειναι ο ρολος τους.

    Ελεος πια με αυτο το κρατος!!!

  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

    Απόφαση Γενικής Συνέλευσης 24/01/2011

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

    για το Προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Αρχή της Επαγγελματικής Ελευθερίας. Κατάργηση Αδικαιολόγητων Περιορισμών στην Πρόσβαση και Άσκηση Επαγγελμάτων»

    Σύμφωνα με το εισαγωγικό κείμενο στην δημόσια διαβούλευση για το προσχέδιο νόμου του υπουργείου οικονομικών η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής των μηχανικών «…στοχεύει στο να επαναφέρει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα επαγγέλματα στη χώρα μας πιο κοντά στη συνταγματική επιταγή της ελευθερίας στην επαγγελματική δραστηριότητα….» και «…Το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» αποτελεί μία ακόμη προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης που υλοποιείται.».

    Η ελάχιστη αμοιβή των μηχανικών σε σχέση με το εισαγωγικό κείμενο:
    1. Δεν περιορίζει την ελευθερία άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού καθώς για την άσκηση αυτού του επαγγέλματος το μόνο προαπαιτούμενο είναι η άδεια άσκησης του, η οποία έχει να κάνει ΜΟΝΟ με την επιστημονική επάρκεια αυτού που την ζητάει.
    2. Δεν είναι αντισυνταγματική καθώς η ύπαρξη της δεν βάζει κανένα περιορισμό στην επαγγελματική δραστηριότητα.
    3. Δεν στοιχειοθετεί κλείσιμο του επαγγέλματος απλά γιατί πρόκειται για ένα επάγγελμα ανοικτό στον καθένα που διαθέτει δίπλωμα πολυτεχνείου ή πολυτεχνικής σχολής της χώρας μας ή ισότιμης του εξωτερικού.

    Η ελάχιστη αμοιβή των μηχανικών θεσπίστηκε το 1953, με νόμο για να αποσυνδέσει την αμοιβή από την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών που είναι προϊόντα επιστήμης.
    Η ποιότητα των υπηρεσιών του μηχανικού αφορά πρώτα και κύρια στην ασφάλεια των κατασκευών και στην οικονομία. Και εάν βασιστούμε στην επαγγελματική ευσυνειδησία των μηχανικών και πούμε ότι η ασφάλεια είναι εξασφαλισμένη από αυτήν, δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την οικονομία. Επομένως η θέσπιση του κώδικα αμοιβών και στην συνέχεια ελαχίστων αμοιβών δεν αποτελεί προστατευτική η χαριστική διάταξη όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό κείμενο και κατά την γνώμη μας από την ύπαρξη της εξασφαλίζεται ο σκοπός του δημοσίου συμφέροντος. Η διατήρηση του δεν επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο διότι η αμοιβή για την μελέτη –επίβλεψη είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό του κόστους κατασκευής και παρέχεται από το μόνο πιστοποιημένο επάγγελμα στον τομέα των τεχνικών έργων. Η θέσπιση επομένως αυτής της ρύθμισης πιστεύουμε αντίθετα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν έχει κανένα σοβαρό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και δεν περιορίζει τον ανταγωνισμό που εμείς έτσι και αλλιώς θέλουμε να περιορίζεται στην ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας λόγω και των φαινομένων (σεισμικών κ.λ.π.) που αντιμετωπίζει ειδικά η χώρα μας.
    Τέλος δεν μπορούμε να δεχτούμε σαν επιχείρημα για την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών την αναφορά στο μεγάλο αριθμό των μηχανικών και την σχέση τους με την διαμόρφωση της ζήτησης των υπηρεσιών τους.
    Πιστεύουμε εάν τελικά το κείμενο που έχουμε στα χέρια μας γίνει νόμος του κράτους ότι :
    – θα απαξιωθεί ο πολύ ουσιαστικός και σημαντικός ρόλος του ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού ,
    – θα εξαθλιωθεί η μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών ,
    – θα ανθίσουν οι μεγάλες μελετητικές -κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες θα είναι και οι μόνες πραγματικά ωφελημένες ,
    – θα ωφεληθούν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και οι μεγαλοεργολάβοι, που τις περισσότερες φορές ουδεμία σχέση και γνώση έχουν για τα οικοδομικά κυρίως έργα,
    – θα ανέβει το κόστος κατασκευής των έργων
    – θα επέλθει μείωση των δημοσίων εσόδων και τέλος
    – ούτε το δημόσιο συμφέρον θα εξυπηρετηθεί ούτε υγιής ανταγωνισμός θα υπάρξει , θέματα τα οποία ισχυρίζεστε ότι είναι το ζητούμενο του παρόντος σχεδίου νόμου.
    Συνεπώς σε ότι αφορούν στα επί του επαγγέλματος του μηχανικού είμαστε αντίθετοι στο σύνολο του εν λόγω προσχεδίου νόμου καθώς και στα επι μέρους άρθρα του.

    Για την ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας

    Ειρήνη Γ.Μουντανέα Χαράλαμπος Λευκιμιάτης

    Πολιτικός μηχανικός Τοπογράφος μηχανικός

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 02:42 | K.B.

    Η όλη ιστορία είναι άκρως ντροπιαστική για όλους τους εμπλεκόμενους. Η δήθεν διαβούλευση των 145.5 ωρών επικυρώνει την παραπάνω διαπίστωση.
    Μία κατηγορία επαγγελματιών αντιμετωπίζονται ως ΕΜΠΟΡΟΙ από την κυβέρνηση. Το επιστημονικό έργο που καλούνται να παρέχουν είναι ένα ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ του οποίου η τιμή πρέπει να πέσει για να αυξηθεί η «ανταγωνιστικότητα».

    Το πρόβλημα κύριοι δεν είναι τα ΑΕΙ ή τα (Α)ΤΕΙ. Το πρόβλημα είναι η ποιότητα σε έναν νευραλγικό χώρο όπως αυτός των κατασκευών. Το πρόβλημα είναι να καταλάβουν όλοι ότι ποιότητα=οικονομία=ασφάλεια.
    Θέλει η κυβέρνηση φθηνότερες παρεχόμενες υπηρεσίες; Ωραιότατα. Το πλαίσιο που θα περιλαμβάνει αυτές τις αλλαγές στις αμοιβές μηχανικών πρέπει να συμπεριλάβει τα περί επιβλέψεων των κατασκευών και τα περί ποινικών ευθυνών ΕΦ’ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ του επιβλέποντος μηχανικού.

    Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε φθηνές υπηρεσίες και καλή ποιότητα τεχνικών έργων και οικονομία ενέργειας και υψηλή αρχιτεκτονική και εξιλαστήρια θύματα σε εργατικά ατυχήματα.

    ΔΕΝ είμαστε ράμπο να παλεύουμε με τους φθηνούς ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ εργατοτεχνίτες του εκάστοτε ψευτοεργαλάβου ή γνώστη ιδιώτη που χτίζει με αυτεπιστασία. Δεν είμαστε μέντιουμ να μαντεύουμε αν ο τεχνίτης έχει γνώσεις δίχως να προσκομίζει ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Δεν είμαστε μέντιουμ να γνωρίζουμε τις προδιαγραφές των υλικών που παράγονται δίχως ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ. Δεν μπορούμε να ελέγχουμε αν φοράει ο κάθε εργάτης τα γάντια και το κράνος του.

    Η δουλειά μας δεν είναι σφραγίσματα εγγράφων και διεκπαιρεώσεις φακέλων.

    Απελευθερώνετε τις αμοιβές; Απλοποιήστε τις διαδικασίες υποβολής μελετών προς έκδοση Οικοδομικών Αδειών. Συνδέστε τις επιβλέψεις τεχνικών έργων με τις κατασκευές ιδρύοντας επιτέλους το περιβόητο Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων. Απαγορεύστε τα μη πιστοποιημένα συνεργεία. Απαγορεύστε την κατασκευή ιδιωτικών έργων με αυτεπιστασία από τον οποιοδήποτε φωτεινό παντογνώστη. Απαλλάξτε μας από τις ποινικές ευθύνες για οποιαδήποτε «στραβοτιμονιά» του οποιουδήποτε ιδιώτη ή μη πιστοποιημένου εργατοτεχνίτη. Διαφυλάξτε την ασφάλεια των κατασκευών και άρα των πολιτών.

    Ο τεχνικός κόσμος είναι άρρηκτα δεμένος με την ανάπτυξη της χώρας. Προστατεύστε το μέλλον της.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 01:44 | Πανελλήνια Συσπείρωση Διπλωματούχων Μηχανικών για το ΤΕΕ

    Οι αγράμματοι και αμόρφωτοι ΤΕΙτζίδες των 9000 μορίων όπως και τα κολλεγιόπαιδα θέλουν να μας κλέψουν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα για να μπορούν να υπογράφουν μεγαλύτερα έργα και έτσι να μειώσουν τον τζίρο των εταιριών και των τεχνικών γραφείων μας προς ώφελός τους ωστέ να μας εξαφανίσουνε από την αγορά.

    ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ !

    Τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα είναι τίτλοι που έχουν κατοχυρωθεί για τους διπλωματούχους ΕΜΠ στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και μετά παό σύμφωνη γνώμη του ΕΜΠ τους απέκτησαν και οι υπόλοιπες πολυτεχνικές σχολές. Οι τεχνολόγοι και τα κολλέγια δεν δικαιούνται στο ελάχιστο να απαιτούν την απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων των διπλωματούχων μηχανικών.

    Επιβάλλεται άμεσα:

    1. Το κλείσιμο όλων των ΤΕΙ της χώρας.
    2. Μετατροπή των ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε ανώτερες σχολές υπομηχανικών με περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα σε μελέτες.
    3. Την μετατροπή του ΤΕΙ Πειραιά σε σχολή εργοδηγών με δικαιώματα σε εκτέλεση και επίβλεψη μεγάλων έργων χωρίς δικαίωμα υπογραφής σε μελέτες.
    4. Ένταξη και εγγραφή των νέων πτυχιούχων υπομηχανικών και εργοδηγών σε μητρώα του ΤΕΕ μετά από αυστηρότατες εξετάσεις.
    5. Δικαστική προσφυγή κατά του Π.Δ. που καθορίζει ως επαγγελματικό τίτλο του αποφοίτου ΣΤΕΦ-ΤΕΙ το «μηχανικός ΤΕ» καθώς και την αναγραφή του στις σφραγίδες.
    6. Δικαστικές προσφυγές κατά οποιαδήποτε απόφασης,εγκύκλιου,Π.Δ. ή νόμου που εξισώνει μισθό τεχνολόγου ΤΕ με μηχανικού ΠΕ στον στενό δημόσιο και ευρήτερο δημόσιο τομέα.
    7. Αποκλεισμός οποιουδήποτε τεχνολόγου από θέση προϊσταμένου σε δημόσια υπηρεσία.
    8. Αναδρομικός έλεγχος από τις πολεοδομίες όλων των υποβληθέντων μελετών από τους πρώτους τεχνολόγους του θεσμού των ΤΕΙ (1983) άρα μετά την 1 – 1 – 1986 και σε περίπτωση λαθών αυστηρές κυρώσεις.
    9. Απαγόρευση υποβολής μελέτης από τεχνολόγο με συνυπογραφή διπλωματούχου μηχανικού και σε περίπτωση παράβασης να αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος.

    Όποιος δεν καταλαβαίνει από λόγια θα καταλάβει από πράξεις.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 01:25 | xristos

    Ηθελα να ρωτήσω οταν λέμε κατάργηση κλειστών επαγγελμάτων, ορίων αμοιβών κλπ γιατί το ίδιο το κράτος βάζει κατώτατο αριθμό ημερομισθίων στο ΙΚΑ για τις οικοδομές? Γιατί δεν τις καταργείτε? Γιατί η υποταγμένη επιτροπή ανταγωνισμού σε κάθε κυβερνητική προτροπή και κάθε απίτηση της τρόικας ήλθε ξαφνικά μετά από 5-6 χρόνια να ασχοληθεί με τις αμοιβές των μηχανικών και όχι με τnν VIVARTIA και την ΜΕΒΓΑΛ. Δεν βλέπει η επιτροπή τι γίνεται με τα καύσιμα, με τα διόδια κλπ.
    Αιδώς Αργείοι ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει όλη αυτήν την ψευτιά.
    Εδω φτάσατε να στέλνετε διάφορους για SΙΕΜΕΝS αλλά να μην ανοίγετε τους λογαρισμούς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 01:16 | Γιωργος

    Βρε παιδιά πόσο καιρό θα ακούμε τις βλακείες των μελών του ΤΕΕ; Δεν κάνουμε οι τεχνολόγοι μια γενική απεργία στην χώρα για να δούμε τι θα μπορούν να λειτουργήσουν οι φωστήρες με τις μεγάλες σπουδές σε πανεπιστήμια που σε καμιά διεθνή λίστα αξιολόγησης δεν εμφανίζονται!!! Πολύ δεν έχουμε ανεχτεί τους ψηλομύτες της υπογραφής που νομίζουν επειδη κάποια στιγμή της ζωή τους γράψαμε κάπως καλύτερα γιατί ο μπαμπάς τους ήταν ποιο κονομημένος από τον δικό μας και πλήρωνε ιδιαίτερα μπορούν να μας τα πρήζουν για όλη μας την ζωή;
    Κάποτε πρέπει να πέσει η χούντα του ΤΕΕ.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 00:08 | Π ΒΑΚΡΟΣ

    ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ SHORTCURT

    ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΑΛΒΙΩΝΟΣ
    YES MY FATHER IS A FARMER
    ΝΑΙ ΛΕΒΕΝΤΗ ΜΟΥ ΦΟΡΑ ΤΑ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΝΩΤΑΤΟΣ Ο TOP
    ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 00:34 | Π ΒΑΚΡΟΣ

    ΕΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΘΑ ΑΝΟΙΓΑΝ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΑ ΤΥΠΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΑΤΕΙ(αληθεια πως τους αναφερει η γνωμοδοτηση της επιτροπης ανταγωνισμου)ΚΑΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ
    ΚΑΙ Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΕΙ

    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ
    ΚΑΛΥΝΥΧΤΑ ΤΕΕ (ΕΡΧΕΤΑΙ ΩΣΟΝΟΥΠΩ)
    Α ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΙ Η ΜΑΜΑ
    ΜΑΜΑ ΕΧΩ GRECOMASTER ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ»»»»
    ΕΜΕΝΑ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΡΓΑΤΗΣ, ΧΑΣΑΠΗΣ,ΜΑΝΑΒΗΣ,ΠΑΓΩΤΑΤΖΗΣ..
    ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 23:46 | epikoyros

    Οσον αφορα την εκδοση αδειων ,αυτη θα πρεπει να υποβαλεται και να εκδιδεται ηλεκτρονικα χωρις να πας στην πολεοδομια και να δεις τον οποιονδηποτε υπαλληλο ,οπως στις ΗΠΑ Αυτος τουλαχιστον θα πρεπει να ειναι ο στοχος μας .Οσον αφορα τις ελαχιστες αμοιβες ,αυτες ηταν αστειες για τον ογκο δουλειας και την ευθυνη που εχει η μελετη ενος τεχνικου εργου .Στο νομοσχεδιο δεν υπαρχει αναφορα στην ποιοτητα ,διοτι μαλλον αφορα το επιπεδο των εργων που μαζικα παραγονται ανεκαθεν στην χωρα μας .Μια σωστη μελετη μιας μετριας κατοικιας απαιτει περιπου 1000 ωρες εργασιας με την μελετη εφαρμογης -αραγε ποσοι συναδελφοι εχουν εκπονησει μελετη εφαρμογης για μια κατοικια?-και μια σωστη επιβλεψη απαιτει να εισαι στο εργοταξιο καθε ημερα .Εαν δε εισαι νεος μηχανικος θα απαιτηθουν πολλες παραπανω ωρες .Ποσο θα πρεπει να αμοιφθει λοιπον καποιος ο οποιος θα εχει και την ευθυνη του εργου για μια ζωη? Εαν βεβαια δεν συμβει καποιο ατυχημα στην οικοδομη ,οπου θα πρεπει να πληρωνει δικηγορους για 10 χρονια περιπου -αστικο,ποινικο -και ποιος ξερει ποσα χρηματα ,εκατο διακοσιες χιλιαδες ευρω .Γιατι η επιθεωρηση εργασιας ειναι ανυπαρκτη ,επεμβαινει μονο σε περιπτωση ατυχηματος .Γιατι δεν γινονται ελεχγοι σις οικοδομες ,να δωθουν προστιμα σε εργολαβους αλλα και σε εργατες ,ωστε να τηρουνται τα μετρα ασφαλειας στα εργα αλλα τρεχουν τους μηχανικους στα δικαστηρια .Ασε που για να δωσεις οδηγιες θα πρεπει να ξερεις ξενες γλωσσες .Ειναι δυνατον ο καθε ιδιωτης να ειναι υπευθυνος για τα μετρα ασφαλειας στην οικοδομη του και να γνωριζει τους νομους για τα θεματα αυτα ?Μα ειναι διαδικασιες αυτες ?Ειναι δυνατον να εκπονουν αρχιτεκτονικες μελετες οι πολιτικοι μηχανικοι και οι αρχιτεκτονες να κανουν τοπογραφικα ?Σε μια χωρα που οι περισσοτερες μελετες ειναι σε επιπεδο μπακαλικης ,η ασφαλεια των εργαζομενων οργανωνεται απο τον ιδιοκτητη με βασει την νομοθεσια (305/96 κλπ),αυτο που μας ενδιαφερει ως χωρα ειναι οι ελαχιστες αμοιβες ?Δεν θα πρεπει να φτιαξουμε νομους που να προαγουν τις επιστημες και τις τεχνες ,απο το ασχολουμαστε με συντεχνιες που ουτως η αλλως δεν μας αντιπροσωπευουν ?Υποβαλεις δηθεν μπλα μπλα στα εργα του δημοσιου και απο εκει καταλαβαινουν οι κριτες και σε επιλεγουν χωρις να υποβαλεις προμελετη .Αυτα ολα ειναι παραλλαγες του ιδιου σεναριου που το γνωριζουμε καλα .Επιτελους κανεται και ενα νομο να ειναι λιγο ποιο σοβαρος ,μπας και θυμηθουμε τον αειμνηστο Αντωνη Τριτση !!Η μελετη ενος εργου ειναι σοβαρη υποθεση ,δεν μπορεις να την βρεις στο καλαθι .Ευχαριστω για το Βημα .

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 23:46 | Τελειόφοιτος μηχανολογίας ΤΕΙ Πειραιά

    Λοιπόν για να απαντήσω στα 2 άτομα που απευθύνθηκαν στην απάντησή μου.

    24 Ιανουαρίου 2011, 02:01 | ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    Δεν διάβασες σε ποιον απάντησα και τι έγραψε αυτός που του απάντησα. Κάποιος είπε πριν οτι αμα θέλουμε να γίνουμε μηχανικοί να δώσουμε κατατακτήριες από το ΤΕΙ να σπουδάσουμε άλλα 5 χρόνια και μετά άλλα 2 για μεταπτυχιακό. Σύνολο 11-12 χρόνια σπουδές. Εσύ θα δεχόσουν κάτι τέτοιο ? Δεν είπα για σπουδές μόνο 5 χρόνια και μετά άλλα 2.

    Άμα σπούδασες τόσο πολλά χρόνια είναι δικό σου θέμα,εσύ επέλεξες να το κάνεις και δεν μπορείς να λές οτι επειδή οι παλαιοί μόχθησαν πόνεσαν κτλπ θα πρέπει και οι νέοι να σπουδάζουν μέχρι τα 32 για να αποκαλούνται από κάποια κλίκα μηχανικοί. Και από οτι ξέρω αυτές οι σπουδές μόνο για να περάσεις στο δημόσιο χρειάζονται στο ΑΣΕΠ,ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.

    Φιλαράκο 24 Ιανουαρίου 2011, 19:49 | ΗΜΜΥ ΕΜΠ

    Άμα έχεις αυτές τις εμπειρίες από το λύκειο και τις πανελλήνιες για αυτούς που πέρασαν σε ΤΕΙ απλά λυπάμαι. Εμείς που περάσαμε σε ΤΕΙ αλλά και όσοι πέρασαν σε ΑΕΙ μας λέγανε φυτά αυτοί που δεν πέρασαν πουθενά και πήγαν σε ΙΕΚ κολλέγιο ή εξωτερικό.
    Πληροφοριακά σου λέω οτι εγώ διάβαζα από 3 το μεσιμέρι μέχρι 8 το απόγευμα και από 10 το βράδυ μέχρι 1 και χωρίς φροντηστήριο για να φέρω τα 11600 μόρια,αν δεν διάβαζα τόσο ούτε 10000 θα έφερνα και αυτά που λές οτι γράψαμε οτι ξέραμε επίσης δεν ίσχυαν. Άλλο άτομο που πέρασε σε ΤΕΙ πήγαινε φροντηστήριο + καθηγητή για ιδιαίτερα στο σπίτι και διάβασε όσο εγώ οπότε δεν δέχομαι οτι μόνο άτομα σαν εσένα μόχθησαν και κουράστικαν ενώ όλοι οι άλλοι πέρναγαν ζωή και κότα.
    Δεν υποτίμισε κανένας τον μόχθο και τις προσπάθειες κάποιου για να φέρει 19000 μόρια και μπράβο του άλλα όταν βλέπω τέτοια ισοπέδωση εκνευρίζομαι. Και δεν ζήτησα να είμαι ισότιμος με εσένα αλλά η υπάρχουσα κατάσταση είναι απαράδεκτη.

    Όσο για τα παιδιά από τα τεχνικά λύκεια που πλέον λέγονται ΕΠΑΛ δεν μπορώ να ξέρω τι γίνεται γιατί δεν προέρχομαι από εκεί. Πάντως στη σχολή μου όσοι είναι από τεχνικό λύκειο υστερούν σημαντικά σε θεωρητικές γνώσεις όπως τα μαθηματικά.

    Για τους φραπέδες και τα πάρτυ που γράφεις θα σου πώ οτι όντως έτσι γίνεται. Είμαι ο μόνος από το εξάμηνο μου που θα τελειώσω σε 4 χρόνια ακριβώς και δεν ασχολούμε καθόλου με τέτοια. Αυτοί όμως που κάνουν τέτοια φοιτητική ζωή και τα γράφουν όλα στα παλιά τους τα παπούτσια κάνουν 6-7 χρόνια μή πώ και παραπάνω για να τελειώσουν και με έναν βαθμό 5. Εννοείται οτι τα έχουνε ξεχάσει όλα. Αλλά για πέσμου πραγματικά στην δική σου σχολή δεν έχετε καθόλου τέτοια άτομα ? Είσαστε όλοι αγγελούδια ?

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 23:09 | Γιάννης

    Πρέπει να γίνει πλήρης και σαφής χωρίς υπεκφυγές, απελευθέρωση των αμοιβών, χωρίς την ανοησία της «νόμιμης» και τον έλεγχο από ΤΕΕ που δεν έχει ούτε τον κόσμο, ούτε τήν διαδικασία, ούτε την ακεραιότητα να αποφασίζει για την αμοιβή του καθενός.
    Το ΤΕΕ δεν είναι αναθέτουσα αρχή για να ελέγχει την μικρή προσφορά, για τον αθέμιτο ανταγωνισμό η Πολιτεία έχει ειδική επιτροπή.
    Αρκεί η πολεοδομία μόνον να ελέγχει εάν έχει πληρωθεί η αμοιβή που ζήτησε ο μηχανικός.
    Εφ όσον καταργείται η ελάχιστη αμοιβή, πρέπει παράλληλα να καταργηθούν και οι υποχρεωτικές ελάχιστες προδιαγραφές των υποβαλλομένων μελετών των αδειών με εξαίρεση μόνον των στατικών και της πυροπροστασίας
    Στον νόμο πρέπει να προστεθεί πρόβλεψη για την απλοποίηση των διαδικασιών και την ελαχιστοποίηση των υποχρεωτικών μελετών που θα υλοποιηθεί με ΠΔ

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 22:35 | Κώστας

    Συνάδελφοι, αυτό που λίγοι μάλλον γνωρίζουν είναι πως από 1/1/2011 η απόδειξη θα πρέπει να κοπεί με την παράδοση της μελέτης άσχετα αν έχει εισπραχθεί.
    Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αποδοθεί ο ΦΠΑ, άσχετα αν έχει εισπραχθεί.
    Άρα να προσέχουμε να παίρνουμε τα χρήματα που θα συμφωνήσουμε πριν την κατάθεση της αδείας.
    Το πρόβλημα είναι με τις επιβλέψεις που θα πρέπει για την αμοιβή της (στις φάσεις του έργου) να κοπεί ΑΠΥ που να συμφωνεί με τον χρόνο της επίβλεψης.
    Εδώ να δούμε ποιος δεν θα παίρνει αμοιβή για το τρέξιμο στις πολεοδομίες.
    Τόσο η μελέτη, τόσο η επίβλεψη και τόσο η διεκπεραίωση στην πολεοδομία, διότι ως γνωστόν η διεκπεραίωση δεν είναι δουλειά του μελετητή μηχανικού.
    Αλλά επειδή είμαστε πολλοί θα γίνει η σφαγή των αμνών!!!
    Αυτό θέλουν να σβήσουμε οι μικροί Ε.Ε. και να γίνουμε υπάλληλοι σε εταιρείες….

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 22:23 | Νικόλ

    κύριοι που ζητάτε την συνεργασία μας για το περίφημο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ,
    ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω την ένταξη του επαγγέλματος του μηχανικού στα λεγόμενα «κλειστά». Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα επάγγελμα κλειστό γιατί δεν μπαίνει κάποιος στον κόπο να το προσδιο- ρίσει. Μήπως αυτό θα καταδείκνυε αυτομάτως το επίπλαστο του όρου όσον αφορά τουλάχιστον τον τρόπο και τους όρους που ασκεί το επάγγε-
    λμα αυτό ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας? Κατάργηση των ελαχίστων ορίων αμοιβών -του μόνου τρόπου να εισπράξει ο ελεύθερος επαγγελματίας μία αξιοπρεπή αμοιβή για τις επιστημονικές υπηρεσίες που προσφέρει -σημαίνει κατάργηση των ελαχίστων ορίων «αξιοπρέπει-
    ας». Έχετε την εντύπωση ότι όλοι εισπράτταμε τα ποσά που καθόριζε το ΤΕΕ? Σας πληροφορώ ότι όλοι όσοι γνωρίζω στα πλαίσια του ανταγωνισ-
    μού κάναμε «άλλες» τιμές στους πελάτες κι ας δηλώναμε τα ποσά που προβλέπονταν. Μήπως υπήρχε όφελος για το υπουργείο Οικονομικών έτσι? Άρα για ποιά διευκόλυνση προς την κατεύθυνση του ανταγωνισμού μιλάτε.Και κάτι άλλο οι μηχανικοί κύριοι , δεν είναι έμποροι δεν κερδοσκοπούν σε βάρος των πολιτών μια ελάχιστη εξασφάλιση είχαν για να εργάζονται αξιοπρεπώς και να φέρουν στις πλάτες τους εφ’ όρου ζωής το βάρος των ευθυνών ενός κτιρίου έστω και αν οι ίδιοι δεν μπορούν να τα επιβλέπουν σε όλη τους την έκταση.Ξανασκεφτείτε το Μεσαίωνα και τον «σαρκοβόρο» ανταγωνισμό που θα προκαλέσει στους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες το μέτρο της κατάργησης των ελαχίστων ορίων αμοιβών. Μην στέκεστε στις τεράστιες αμοιβές μελετών δημοσίων έργων ή στις «νόμιμες» αμοιβές διαχείρησης έργου. Αυτές είναι για τα μεγάλα «ψάρια» όχι για την πλειοψηφία των μηχανικών.Μην ξεθεμελιώνετε κάτι που θεσπίστηκε από το 1956 (ΒΔ 30/31-05-1956)γιατί ασφαλώς κάποιοι λόγοι το επέβαλλαν και οι λόγοι αυτοί καθόλου δεν έχουν εκλείψει σήμερα τουναντίον έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη να εργαζόμαστε με ηρεμία και αξιοπρέπεια.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 22:17 | Κώστας Μπελιμπασάκης

    Σχόλια Επί του Νομοσχεδίου.

    1. Την ίδια ακριβώς περίοδο όπου η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί «ανάγκη αποκαθάρσεως» την ισχύουσα νομοθεσία :

    A. Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο νομολογεί με ευθύτητα υπέρ της διατήρησης περιορισμών από τα κράτη Μέλη σε περιπτώσεις που η άσκηση του επαγγέλματος σχετίζεται με το Δημόσιο συμφέρον , την δημόσια ασφάλεια , την υγεία , την δικαιοσύνη.

    B. Κοινοτικές οδηγίες (2004/18) διατηρούν τα θεσμικά πλαίσια κρατών μελών σχετικά με τις ελάχιστες αμοιβές στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων στο χώρο της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας προβάλλοντας αιτιολογία για την ανάγκη των σχετικών περιορισμών.

    Γ. Η Ελληνική νομολογία και νομοθεσία εδώ και 50 ! χρόνια , συνεχώς, αναδεικνύει τη σημασία ύπαρξης των σχετικών περιορισμών (ελάχιστων αμοιβών κτλ) ως κανόνες δημοσίας τάξεως.

    Συνεπώς θεωρούμε ότι η επιλογή τροποποίησης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου δεν βασίζεται σε ειδική και εμπεριστατωμένη έρευνα, δεν απηχεί την Ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις ανάγκες της Ελληνικής πραγματικότητας άσκησης του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα.

    2. Το Συμβούλιο των Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης (Σ.Α.Ε) εδώ και μια πενταετία περίπου αξιολογεί το σύστημα αμοιβών των Αρχιτεκτόνων στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με ειδικές έρευνες ποιότητας. Η εμπειρία με τις έρευνες ποιότητας αποδεικνύει ότι η δίκαιη και όχι κάτω του κόστους αμοιβή του αρχιτέκτονα έχει σαν αποτέλεσμα την καλή ποιότητα, την οποία αναμένει ο καταναλωτής.

    3. Ειδικώς το Αρχιτεκτονικό Επάγγελμα έχει πηγαία αναφορά στη σύλληψη και στο σχεδιασμό του Δομημένου Περιβάλλοντος μέσα στο οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες ζουν, εργάζονται, αναπαύονται και διασκεδάζουν. Έχει επανειλημμένως αποδειχτεί ότι η ποιότητα του Δομημένου Περιβάλλοντος έχει αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία. Επιπλέον, αρκετοί από τους παράγοντες δημόσιας υγείας και ασφάλειας που έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία πηγάζουν από τον τρόπο σύλληψης του Δομημένου Περιβάλλοντος.

    Συνεπώς, οι Αρχιτεκτονικές υπηρεσίες μπορούν να θεωρηθούν ως υψίστης σπουδαιότητας για το δημόσιο συμφέρον και για την κοινωνία γενικότερα, καθώς μέσω των βιώσιμων προσεγγίσεων στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία επιτυγχάνεται σημαντική κοινωνική συνοχή. Η έννοια της αρχιτεκτονικής από την άποψη του δημόσιου συμφέροντος, συναντάται σε αρκετά σημεία της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναφέρεται συγκεκριμένα στην Έκθεση 27 της δημοσιευμένης οριζόντιας Οδηγίας για την Αναγνώριση των Επαγγελματικών Προσόντων (2005/36/EC). Στην έκθεση αυτή διατυπώνεται:
    “Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, η ποιότητα των κτιρίων, η αρμονική ενσωμάτωσή τους στο περιβάλλον τους, ο σεβασμός των φυσικών και αστικών τοπίων και της δημόσιας και ιδιωτικής κληρονομιάς αποτελούν ζήτημα δημοσίου συμφέροντος».

    Συνεπώς, η Ελληνική Κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει υπόψη της με μεγαλύτερη συνέπεια τη βασική αυτή πλευρά των αρχιτεκτονικών υπηρεσιών στην νομοθετική της πρόθεση για τον ανταγωνισμό στις επαγγελματικές υπηρεσίες. Μάλιστα η σχετική αναφορά στην εισηγητική έκθεση ‘’ρυθμίσεις, από τις οποίες συχνά δεν προκύπτει ο σκοπός δημοσίου συμφέροντος που επιδιώκεται με την τιθέμενη ρύθμιση’’ καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία προτείνονται οι σχετικές ρυθμίσεις από τον νομοθέτη”.

    Άλλωστε, για την έννοια του γενικού συμφέροντος οι «ουσιαστικές απαιτήσεις» που το καθορίζουν έχουν αποτυπωθεί τα τελευταία χρόνια από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ή από ψηφίσματα, συστάσεις ή πράξεις του κοινοτικού νομοθετικού σώματος : Η προστασία του περιβάλλοντος, η βιωσιμότητα, η πολιτιστική πολυμορφία, η εμπιστοσύνη στις εμπορικές συναλλαγές, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προστασία της ανεξαρτησίας στην επαγγελματική δραστηριότητα, οι ρυθμίσεις που εμποδίζουν την σύγκρουση συμφερόντων, η προστασία των ουσιωδών δικαιωμάτων προέλευσης, ο έλεγχος της υπευθυνότητας, η εμπιστευτικότητα και η δεοντολογία…

    4. Oι κανόνες περί ελάχιστων αμοιβών Μηχανικών έχουν τεθεί ως κανόνες δημοσίας τάξεως που στηρίζουν θεμελιώδεις πολιτικές και κοινωνικές ή ηθικές αντιλήψεις της ελληνικής έννομης τάξης.
    Σε ένα κράτος δικαίου που θέλει να θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την ποιότητα των κατασκευών για λόγους δημοσίου συμφέροντος και θέτει προς τούτο αιώνια αστική και ποινική ευθύνη προς τον Μηχανικό εν γένει , πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλίζεται ότι ο Επιστήμονας παράγει επιστημονικό έργο προς όφελος της Κοινωνίας . Το αστικό περιβάλλον, ως πεδίο άσκησης του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα και αξία ζωής θεμελιακά πρέπει να προστατεύεται .
    Πέραν των άλλων, τα Ανώτατα Ελληνικά Δικαστήρια έχουν καταγράψει στο παρελθόν την έννοια της μελέτης , ως επιστημονικό δημιούργημα , ως άϋλο αγαθό που εκφεύγει της λογικής του προϊόντος , του εμπορεύματος . Μάλιστα, τα Αρχιτεκτονικά έργα νοούνται πρότυπα, πνευματικά δημιουργήματα επιστήμης, προστατεύονται ευθέως από τις διατάξεις της πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως προβλέπεται στο εθνικό Δίκαιο (αρθρ.2 παρ.1 Ν. 2121/1993) και σε Διεθνείς Συμβάσεις [αρθρ. 2 παρ. 1 της Διεθνούς Σύμβασης Βέρνης (Παρισιού).
    Προφανώς όμως, οι παραπάνω αναφορές ουδόλως απασχόλησαν κατά την γραφή του σχεδίου νόμου σε σχέση με την διασφάλιση της ελάχιστης αμοιβής και τη σύνδεση αυτής με την προστασία της παροχής του Αρχιτέκτονα.

    5. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις κατάργησης των ελαχίστων αμοιβών σε περίπτωση έγγραφης συμφωνίας επανερχόμαστε σε σχέση με το Ελληνικό Εσωτερικό δίκαιο στις διατάξεις του ΒΔ 19/21-2-38 . Ας σημειωθεί ωστόσο ιστορικά ότι οι αντίστοιχες ρυθμίσεις οδήγησαν το 1953 στην θέσπιση υποχρεωτικών ελαχίστων αμοιβών ανεξαρτήτως συμφωνίας και μάλιστα με μεγάλη πεποίθηση ότι η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής με έγγραφη συμφωνία ήταν λάθος επιλογή. Αξίζει δε να διαβάσει κανείς απόσπασμα της εισηγητικής έκθεσης εκείνης της εποχής προκειμένου να επιφυλαχτεί για το μέλλον…
    (Κατά την εισηγητική έκθεση του ΝΔ 2728/1953)
    «Το άρθρον 59 παράγρ. 1 του από 17.7.-16.8.1923 Ν.Δ/τος ορίζει ότι τα ελάχιστα όρια αμοιβών των Μηχανικών κανονίζονται δια Β. Διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Δημοσίων Έργων, μετά γνώμην του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων… Το αυτό άρθρον 59, καθορίζον ως άνω τα ελάχιστα όρια αμοιβών, δια της παραγράφου 2 αυτού, επέτρεπεν απόκλισιν από τούτων, εις περίπτωσιν ιδιαιτέρας συμφωνίας. Εις την πραγματικότητα και από τους εν καλή πίστει συναλλασσομένους, εφηρμόζοντο πάντοτε τα κατά την παράγραφο 1 καθοριζόμενα όρια ελάχιστα όρια, διότι τα υπό των σχετικών Β. Διαταγμάτων οριζόμενα τοιαύτα, είναι πράγματι τα ελάχιστα απαιτούμενα δι’ αμοιβήν αρτίας μελέτης και επιβλέψεως των έργων.
    Η απόκλισις όμως της παραγράφου 2 επέτρεπε καταστρατήγησιν των ελαχίστων τούτων ορίων εκ μέρους τινών εργοδοτών, ως και αθέμιτον συναγωνισμόν εις βλάβην της επαγγελματικής στάθμης του Μηχανικού και της ποιότητας των μελετών και των έργων. Δέον όθεν ο όρος «ελάχιστα όρια αμοιβών» να καθορισθή ως κατωτέρα διατίμησις υποχρεωτική δι’ αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη. Τέλος η καταβολή της νομίμου αμοιβής των μελετών δέον να κατοχυρωθεί δια καταθέσεως αυτής εις το Τεχνικόν Επιμελητήριον της Ελλάδος, διότι παρετηρήθη συχνή επίσης καταστρατήγησις …..με σκοπόν επίσης αθέμιτον συναγωνισμόν και με αποτέλεσμα αφ’ ενός ηθικήν και υλικήν πτώσιν του επαγγέλματος του Μηχανικού, αφ’ ετέρου, πτώσιν της ποιότητος των τεχνικών μελετών, τας οποίας δεν επαρκεί πάντοτε η δημοσία Αρχή να ελέγχει πλήρως.
    Είναι γνωστόν άλλωστε, ότι μια κακώς αμειβομένη και κακή μελέτη επιφέρει σπατάλην εις την εκτέλεσιν ενός έργου, ενώ μία καλή καλώς αμειβομένη μελέτη φέρει πολλαπλασίαν οικονομίαν εις τα έργα[…]»
    6. Λαμβάνοντας υπόψη το ανωτέρω σκεπτικό της εισηγητικής έκθεσης , έστω και παροχημένων χρόνων αλλά και την παρούσα εισηγητική έκθεση αναπτύσσεται ο εξής προβληματισμός:
    Είναι έτοιμο το Ελληνικό κράτος να αντικαταστήσει τους κανόνες που καταργεί με άλλα νομικά εργαλεία περιοριστικά και προστατευτικά για λόγους ασφάλειας των κατασκευών και προστασίας του δομημένου περιβάλλοντος ?

    7. Το κράτος για λόγους δημοσίου συμφέροντος έχει τον αποκλειστικό προληπτικό (μελέτη) και κατασταλτικό (επίβλεψη) έλεγχο των κατασκευών δια των υπηρεσιών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων οι οποίοι εν προκειμένω λειτουργούν ως κρατικοί αρωγοί.
    Είναι πιστοποιημένοι ως προς την άσκηση του επαγγέλματος και τα ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα τους από την διοίκηση. Αναλαμβάνουν την εκπόνηση μελετών και την επίβλεψη έργων και παραδίδουν το ΄΄έργο΄΄ όχι στον εντολέα τους αλλά στο κράτος από το οποίο και ελέγχεται. Βεβαίως, η αμοιβής τους δεν καταβάλλεται από το κράτος αλλά από τους από τους κυρίους των έργων. Ωστόσο όπως και στην περίπτωση κρατικών λειτουργών η αμοιβή είναι εκ τους νόμου καθορισμένη και βέβαιη ως διατίμηση.
    Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος οι ποινικές και αστικές ευθύνες που αποδίδονται στους Μηχανικούς τους καθιστούν αποκλειστικά υπευθύνους για το έργο που αναλαμβάνουν και μάλιστα εις αει .

    Συνεπώς, εξετάζοντας το ανωτέρω θεσμικό πλαίσιο καθίσταται σχεδόν βέβαιο ότι η απαλοιφή της κατοχυρωμένης ελάχιστης αμοιβής θα επιφέρει μια ισχυρή διατάραξη σε όλο αυτό το σύστημα κρατικής εποπτείας και ελέγχου. Περαιτέρω , δημιουργούνται ευλόγως ερωτήματα τα οποία προφανώς δεν σχετίζονται με τα στοιχεία ποιότητας εν γένει των υπηρεσιών των Μηχανικών αλλά με τις ευθύνες που αναλαμβάνουν. Και μάλιστα το ερώτημα «πως σε ένα προστατευτικό νομοθετικό πλαίσιο που επέλεξε ο νομοθέτης για την κρατική εποπτεία θα καταργήσουμε το προνόμιο της κατώτατης νόμιμης αμοιβής αλλά θα διατηρήσουμε παράλληλα το νομοθετικό πεδίο ποινικών και αστικών ευθυνών»
    8. Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να διαταράξουμε κάποιες εκ των παραμέτρων του νομοθέτη χωρίς να έχουμε προετοιμαστεί για την αντικατάσταση σημαντικών κανόνων δικαίου. Πιστεύουμε δε ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης για την αντικατάσταση του κανονιστικού συστήματος θα έπρεπε να ήταν εξαντλητική και συνεχής πριν να αποφανθεί τελικώς για την κατάργηση της υποχρεωτικής ελάχιστης αμοιβής, γεγονός που αμφισβητείται.

    Είναι απαραίτητο να ξέρουμε αν κάποια άλλα συστήματα πληροφόρησης για το περιεχόμενο και τις τιμές των επαγγελματικών υπηρεσιών μπορούν να αντικαταστήσουν τις κλίμακες αμοιβών επιτυγχάνοντας τους ίδιους στόχους, με μικρότερο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό της αγοράς για τις επαγγελματικές υπηρεσίες.
    Συνεπώς, τα πιθανά συστήματα αντικατάστασης πρέπει να κρίνονται σε σχέση με τον καθένα από αυτούς τους στόχους γενικού συμφέροντος : Έλεγχος μελετών, έλεγχος επαγγελματικών δικαιωμάτων, έλεγχος κατασκευών, βελτίωση εκπαίδευσης, μητρώα συντελεστών έργων.

    Καθώς ο σημερινός νομοθέτης δεν καθορίζει τους αντίστοιχους κανόνες που θα καλύπτουν όλα αυτά τα θέματα και θα αντικαταστήσουν την υπάρχουσα γενική διάταξη θεωρούμε ότι ο στόχος του νομοσχεδίου δεν μπορεί να επιτευχθεί με παράλληλη διαφύλαξη υψηλής ποιότητας παροχής Υπηρεσιών.

    Οι αρχιτεκτονικές υπηρεσίες αποτελούν ένα ουσιαστικό μέρος των επαγγελματικών υπηρεσιών που απαιτούνται από τον τομέα της κατασκευής στην Ευρώπη . Η υλοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος γεννάται από Αρχιτέκτονες. Είναι επομένως ουσιαστικό να εξασφαλιστεί ότι η ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος παρέχει το καλύτερο δυνατό επίπεδο στο οποίο μπορούμε όλοι να ζήσουμε παραγωγικά. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι της ποιότητας και της προστασίας των καταναλωτών, πρέπει να εξασφαλιστούν άριστοι όροι για την παροχή υψηλής ποιότητας αρχιτεκτονικών υπηρεσιών…. Ο αρχιτέκτονας είναι συνήθως το πρώτο πρόσωπο που θα έρθει σε επαφή ο ενδιαφερόμενος μόλις ληφθεί η απόφαση για την κατασκευή ενός κτηρίου και ο πρώτος στόχος του αρχιτέκτονα είναι συχνά να συμβουλεύσει σχετικά με τη δυνατότητα πραγματοποίησης του έργου. Ακολουθεί η Αρχιτεκτονική λύση, η πρόταση, το σχέδιο, η σύνθεση, η τελική παράδοση του έργου . Η έκβαση τέτοιων έργων αποτελεί το δομημένο περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί η κοινωνία. Αυτά τα έργα μεταφέρουν τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες της κοινωνίας και δημιουργούν την κύρια φυσική κληρονομιά που θα περάσει στις επόμενες γενεές. Αυτό το γεγονός θέτει ιδιαίτερο βάρος ευθύνης στους υπεύθυνους για την σύλληψη και τη διαχείριση του δομημένου περιβάλλοντος και είναι επομένως προς όφελος της κοινωνίας να εξασφαλιστεί ότι αυτά τα πρόσωπα έχουν ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης πριν αναλάβουν αυτά τα έργα.

    Η Ελληνική Πολιτεία λοιπόν θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι οι Αρχιτέκτονες και μόνο αυτοί θα ασκούν Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα. Διαφορετικά σε ένα πλαίσιο εγγράφων συμφωνιών αμοιβών χωρίς το ελληνικό κράτος να έχει προφυλάξει το γνωστικό πεδίο άσκησης του Αρχιτέκτονα , η Πολιτεία θα έχει επιτύχει τελικώς νόθευση στον ανταγωνισμό και όχι βελτίωση δημιουργώντας παρανόμως συγκριτικά πλεονεκτήματα σε μια ομάδα επιχειρήσεων εις βάρος του καταναλωτή και της ποιότητας των έργων.

    Συγκεκριμένα, η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να ρυθμίσει ότι οι έλεγχοι όλων των αρμοδίων υπηρεσιών σε σχέση με την εκπόνηση Αρχιτεκτονικών μελετών θα εναρμονιστούν με το από 25/05/2010 π.δ 38/2010 (Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ) και ότι οι υπηρεσίες θα προβαίνουν σε έλεγχο των επαγγελματικών προσόντων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 46 της σχετ.οδηγίας.

    2. Σήμερα θα ήταν επιτακτική μια συζήτηση όχι για την άρση περιορισμών όπως οι ελάχιστες αμοιβές αλλά για την θεσμοθέτηση διαδικασιών που θα κατοχυρώσουν την επιστημονική δράση του Αρχιτέκτονα με κύριο γνώμονα όχι το εμπόριο , την τιμή και το κέρδος, αλλά την προστασία και την ποιότητα της ζωής μας.
    Κατ΄αυτή την προσέγγιση το κράτος θα πρέπει να προσδιορίσει διαδικασίες πιστοποίησης και ελέγχου όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή έργων καθώς και διαδικασίες πιστοποίησης όλων των υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή έργων.
    Επίσης , στην ανάθεση Αρχιτεκτονικών Υπηρεσιών θα πρέπει να εστιάσει στην ποιότητα της υπηρεσίας και της τεχνικής προσφοράς και όχι στην τιμή της υπηρεσίας.
    Και τέλος θα πρέπει να εξασφαλίσει την ποιότητα μέσω διενέργειας. Αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

    Κώστας Μπελιμπασάκης
    Αρχιτέκτων Μηχανικός
    Μέλος ΔΣ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και Ε.Γ. ACE

    Απόσπασμα εισήγησης που υπερψηφίσθηκε από την Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στις 23/1/2011 στην Αθήνα

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 22:27 | Πάνος

    Δυστυχώς όπως έχουν τα πράγματα αυτό που διακυβεύεται είναι αυτή η ελάχιστη εξασφάλιση ότι ένας νέος ελ. επαγγελματίας μηχανικός θα πάρει μία (μέγιστη) θεσμοθετημένη αμοιβή. Πολλοί θα αναγκαστούν να αναλάβουν μεγάλες ευθύνες για μικρές αμοιβές. Και οι μικρές αμοιβές οδηγούν μοιραία σε αυξημένη ποσότητα. Η αύξηση της ποσότητας σε μείωση του χρόνου απασχόλησης ανά έργο. Άρα σαν αποτέλεσμα θα έχουμε φθίνουσα ποιότητα στο έργο των μικρών γραφείων και των μεμονομένων ελ. επαγγελματιών. Και αυτό θα οδηγήσει στην επικράτηση των μεγάλων τεχνικών εταιρειών με υπαλλήλους-μηχανικούς των 700 ευρώ.