3) Προτείνεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων από μετοχές και των διανεμόμενων σε φυσικά πρόσωπα κερδών των επιχειρήσεων και η ένταξή τους στην ενιαία φορολογική κλίμακα ατομικού εισοδήματος.

Προτείνεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των  μερισμάτων από μετοχές και των διανεμόμενων σε φυσικά πρόσωπα κερδών των επιχειρήσεων και η ένταξή τους στην ενιαία φορολογική κλίμακα ατομικού εισοδήματος.

Συμφωνείτε με ένα τέτοιο μέτρο; Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:54 | Χαϊκάλης Παναγιώτης

    Συμφωνώ απόλυτα. Δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ αφού τα μερίσματα αποτελούν εισόδημα φυσικών προσώπων και αποδίδονται ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Μετά την επιτυχή επένδυση της Εταιρίας θα αποδοθεί μεγαλύτερο μέρισμα στους ιδιώτες επενδυτές.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:41 | Γιαννης Π.

    Δεν πρεπει να ισχυσει αναδρομικα η αυτοτελης φορολογηση,γιατι το εισοδημα των μισθωτων εχει μειωθει αρκετα. Ο μισθωτος το προηγουμενο οικονομικο ετος εχει φορολογηθει για το εισοδημα αυτο με συντελεστη 20%. Επιπλεον ειναι αντισυνταγματικο το μετρο και η αναδρομικη φορολογηση δεν ειναι συμφωνη με το οικονομικο προγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:00 | Δημήτρης Ανδρεάκος

    Το απλό είναι πάντα το πιο ιδιοφυές και το πιο αποτελεσματικό. Μόνον με απλό και κατανοητό σύστημα, μπορεί να συμμετάσχουν οι πολίτες αλλά ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ! Οι πολυπλοκότητες, οι υποσημειώσεις, οι εξαιρέσεις, εμποδίζουν την διαφάνεια και είναι πάντα εκ του πονηρού…

    Γι αυτό προτείνω:

    – Ενιαία φορολογική μεταχείριση (ίδια κλίμακα και συντελεστές) ΟΛΩΝ των εισοδημάτων ανεξαρτήτως προέλευσης και ανεξαρτήτως ιδιότητας του φορολογουμένου (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, βουλευτές, ανώνυμες εταιρίες, κλπ κλπ.)

    – Ένταξη ΟΛΩΝ των εισοδημάτων στην κλίμακα χωρίς ΚΑΜΙΑ εξαίρεση για κανέναν.

    – Έκπτωση ΟΛΩΝ των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα ανεξαρτήτως είδους και ύψους δαπάνης. Έτσι όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν το απόλυτο κίνητρο να παίρνουν αποδείξεις για όλες τις συναλλαγές τους. Και άρα το κράτος θα ωφεληθεί από τη φορολογία εισοδήματος των αδήλωτων μέχρι τώρα εισοδημάτων καθώς και από την είσπραξη του ΦΠΑ.

    – Εφαρμογή ενός είδους περιουσιολογίου για όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία τύπου Ε9. Έτσι, ακόμα κι αν κάποια εισοδήματα μένουν αδήλωτα (πχ. από εγκληματικές δραστηριότητες), αργά ή γρήγορα θα εντοπιστούν μέσω της αύξησης της περιουσίας του ιδιοκτήτη τους (εκτός κι αν αυτή τεκμηριώνεται από άλλες νόμιμες πράξεις (πχ. κληρονομιά, γονική παροχή κλπ).

    – Κατάργηση φορολόγησης για ΟΣΑ περιουσιακά στοιχεία δεν αποφέρουν εισόδημα (πχ. ακίνητα και αγροτεμάχια που δεν εκμισθώνονται ή πωλούνται). Φορολόγηση ΜΟΝΟ των εισοδημάτων και ΟΧΙ της περιουσίας που έχει αποκτηθεί από νομίμως φορολογημένα εισοδήματα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:18 | Αργυρώ

    επ΄ουδενί τρόπο.
    Η επι δεκαετίες προκλητική σπατάλη του δημοσίου χρήματος δεν αντισθαμίζεται παρά μόνο με μείωση των περιττών δημοσίων δαπανών. Μπορεί το χρημτιστήριο να είναι 50% τζόγος αλλά τό άλλο 50% οδεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Να βελτιωθούν οι νόμοι κεφαλαιαγοράς για να περιοριστεί ο τζόγος αλλά η φορολόγηση των μερισμάτων ως μέρος εισοδήματος είναι πέρα για πέρα λάθος και με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργήσει διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:43 | ΝΙΚΟΣ ΑΘ.ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

    Ναι στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης μερισμάτων,αλλά μόνο για
    τα μέλη του Δ.Σ.,των διευθυντών,των αμοιβών εργατοϋπαλληλικού προσωπικού
    και την ένταξή τους στην ενιαία φορολογική κλίματα ατομικού εισοδήματος.
    Υπάρχει προβληματισμός και έντονη επιφύλαξη για την με αυτόν τον τρόπο
    φορορόγηση των μερισμάτων από χρηματιστιακές συναλλαγές,σε περίοδο μάλι-
    στα όπου υπάρχει ανάγκη για εισαγωγή κεφαλάιων στο χρηματιστήριο.
    Σκόπιμο ως εκ τούτου κρίνεται η διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης
    στην σημερινή της μορφή με το συντελεστή 10%.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:51 | ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Κυριοι οι περισσοτερες μικρομεσεες επιχειρησεις , παρακρατουν τα κερδη τους , και δεν τα διανεμουν , τα μεταφερουν δηλαδη εις ΝΕΟΝ, α] για αυξηση ρευστοτητας , αναγκαια για την αναπτυξη , την αυξηση της καθαρης θεσης , για επενδυση σε τεχνολογια και προσωπικο για την εικονα της απεναντι σε τραπεζες .Γι’ αυτο το λογο προτεινω , η φορολογηση των μη διανεμομενων [ τα εις νεον], και οτι διανεμηθει στο μελλον , να εχει εξαντληθει με την φορολογηση των κερδων χρησεως και με συντελεστη 25% που ισχυει σημερα. Τα μερισματα που διανεμονται καθε χρηση, και δεν πανε Εις ΝΕΟΝ , ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟ 10% ,Δεν ειναι λογικο , να πανε σε φορολογικη κλιμακα, και μετα απο ενα φορο 35% , να πληρωσουν και ενα αλλο 20 η 30%, , Δεν συναδει με την ενοια της επιχειρηματικοτητας , αλλα οι επενδυτες θα αισθανονται ως μισθωτοι, μονο με αναπτυξη , καθαρο οικονομικο περιβαλλον , υγιες τραπεζικο συστημα , οι επιχειρησεις , θα αυξησουν τον κυκλο εργασιων τους , και ο περισσοτερος φορος θα ελθει απο , τα επι πλεον κερδη , Η’ ανεβαστε λιγο το συντελεστη φορολογησης απο το 25% σε 30% , και εδω σταματα η φορολογηση των μερισματων απο τα κερδη των εταιρειων, ευχαριστω

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:53 | tsavd

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ. ΑΜΟΙΒΟΝΤΕ ΗΔΗ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:22 | Δ.ΦΛΕΒΑΡΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΑΝ ΔΗΛΩΘΗΚΑΝ
    ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΟς ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ
    ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ .

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:58 | Aristeidis

    Ορθό το μέτρο εφόσον αναγνωρισθεί και ‘κόστος κεφαλαίου’ για τα επενδεδυμένα κεφάλαια, αντίστοιχα με τους τόκους για τα δανειακά κεφάλαια. Προτείνεται όπως το αντίστοιχο ‘κόστος κεφαλαίου’ είναι Χ% υψηλότερο από το Μ.Ο. των επιτοκίων μακροπρόθεσμου δανεισμού των, πχ, 3 μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση δημιουργείται στρέβλωση υπέρ του δανεισμού και κατά των επενδύσεων ιδίων κεφαλαίων, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που τα επενδεδυμένα κεφάλαια έχουν ήδη φορολογηθεί – τουλάχιστον για τους νομοταγείς.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:21 | Δημήτρης Ανδρεάδης

    Λάθος.

    Τα μερίσματα είναι ήδη φορολογημένα χρήματα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:34 | Γιώργος Χ.

    Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

    Συμφωνώ απόλυτα. Ωστόσο είναι πολύ σημαντική η όσο το δυνατό δίκαιη φορολόγηση των νομικών προσώπων. Έχει αναφερθεί η μείωση του φόρου στα επαναεπενδυόμενα κέρδη, ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών κτλ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:43 | Αθαν Δ

    Κατάργηση κάθε είδους αυτοτελούς φορολόγησης, όλα τα εισοδήματα εντάσσονται στο ατομίκό φορολογητέο εισόδημα και φορολογούνται με ενιαία κλίμακα

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:28 | Περικλης

    εχει παγιωθει μια αντιληψη στον κοσμο, με ευθυνη των πολιτικων, οτι το χρηματιστηριο ειναι ενας μερος οπου καποιοι κερδιζουν ευκολα λεφτα. κανενας ομως δεν λεει οτι το χρηματιστηριο ειναι ενας τροπος χρηματοδοτησης των επιχειρησεων απ οπου αντλουν φθηνη ρευστοτητα, σε σχεση με αλλες πηγες, με σκοπο τη βελτιωση, επεκταση των δραστηριοτητων τους. ο κινδυνος που αναλαμβανει οποιος επενδυει στο χρηματιστηριο ειναι μεγαλος, επομενως μεγαλο πρεπει να ειναι και το οφελος οταν υπαρχει, γιατι δεν υπαρχει παντα. κατα τη γνωμη μου ειναι λαθος η φορολογηση των μερισματων και των κερδων απο το χρηματιστηριο. ειναι πιθανο να οδηγησει σε εξοδο απο το χρηματιστηριο κεφαλαιων και επενδυτων. σημαντικο ειναι ο,τι αποφασιστει να ισχυσει για ολους, δηλαδη για φυσικα προσωπα, νομικα προσωπα, θεσμικους επενδυτες, για ξενους και για εγχωριους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:18 | Στέφανος

    Συνφωνώ απόλυτα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:20 | Νικόλαος Α. Κανελλόπουλος

    Κύριοι,
    το πρόβλημα όλων όσων προσπαθούμε να δραστηριοποιηθούμε επιχειρηματικά σε αυτήν την χώρα είναι η παντελής έλλειψη συνέχειας και συνέπειας του κράτους, το οποίον όποτε έχει ανάγκη έρχεται στην γνωστη διεύθυνση των συνεπών φορολογικά πολιτών για να τους τιμωρήσει αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού κατά το δοκούν. Από την άλλη αηδιάζει ο πολίτης με την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος τύπου δήθεν (Διεθνούς;;;) Εκθέσεως Θεσσαλονίκης όπου όλο το Δημόσιο με δικά μας χρήματα μετακινείται, αλληλοδεξιώνεται επι 10ήμερο, χαριεντίζεται και εκθέτει την πλήρη ανεπάρκειά του. Εάν δεν δούμε ουσιαστικά βήματα περιστολής της απίστευτης κρατικής σπατάλης σε καθημερινη βάση μην περιμένετε ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί φορολογικά. Χρειάζεται παραδειγματισμός από την ηγεσία για ν’ ακολουθήσει ο κόσμος.
    Το μέτρο με τις αποδείξεις άριστο εφ’ όσον αντιστοίχως επιδιωχθεί η είσπραξη του ΦΠΑ από τις εκδιδόμενες αποδείξεις, συν του ότι διευρύνεται η φορολογική βάση όλων όσων με την μη έκδοση αποδείξεων απέκρυπταν φορολογητές ύλη. Τολμήστε να αυξήσετε το αφορολόγητο με αποδείξεις, το 6000 είναι λίγο. Δεν πρέπει κάποιος να συγκεντρώνει αποδείξεις ύψους 6000 και μετά να εφησυχάζει. Χρειάζονται τομές και όχι διστακτικά μέτρα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:50 | Δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος

    Είναι σωστή πρόταση στο μέτρο που δεν θα υπάρξουν «παραθυράκια» διαφυγής.Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να φορολογηθεί το εφάπαξ, αφού τα χρήματα αυτά προέρχονται από κρατήσεις και επιπλέον το δημόσιο τα διαχειρίζεται κατά τον πλεον αντιοικονομικό τρόπο.

  • Η αυτοτελής φορολόγηση θα πρέπει να καταργηθεί.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:51 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΑΦΟΥ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΝΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Ή ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΙΣΩΣ ΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΚΤΑΚΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ Ή ΔΥΟ ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:56 | Ιωαννης Μασμανιδης

    Αυτο θα επλειτε την επιχειρηματικοτητα.
    Δωστε κινητρα για επιχειρηματικοτητα και οχι αντικινητρα
    Με φιλικους χαιρετισμους
    Ιωαννης

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:52 | Σαραντόπουλος Φώτης

    Πώς θα ελεγχθεί?
    Φανταστείτε μία εταιρεία με χιλιάδες μετόχους (π.χ. Εθνική Τράπεζα): Θα μοιράζονται τα μερίσματα και μετά θα ψάχνει το κράτος να μαζέψει τους αναλογούντες φόρους;
    ‘Η θα παρακρατούνται τα μερίσματα (παράνομο) μέχρι να γίνει η δήλωσή τους?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:33 | κώστας Π.

    Συμφωνώ με τον Ηλία.
    Καταλαβαίνω ότι η φράση που αναφέρει «ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ»
    αφορά τα Ακίνητα και την φορολογία τους.

    Δεύτερον πρέπει να μην φορολογούνται αυτοτελώς τα επιδόματα των μισθών τα μερίσματα, και όποιο άλλο εισόδημα γιατί όλα αυτά είναι εισοδήματα.
    Τρίτον υπογραμμίζω την μεγάλη σημασία του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:37 | Κώσταντίνος Ρεκούτης

    Σωστό και δίκαιο

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:48 | ηλιας

    Να φορολογούνται ΟΛΑ τα εισοδήματα κάθε πηγής..ΟΛΑ.
    να καταργηθούν ΟΛΕΣ ΟΙΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ αυτοτελούς φορολόγησης πλην πολυτέκνων και αναπήρων
    ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΝΑΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ.
    Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να ελέγχονται και τα μελή τους να αντικαθίστανται αρκετά συχνά
    να μεγιστοποιηθεί η ποινική νομοθεσία γα όλους τους υπάλληλους και μη που υπηρετούν σε θέσεις ελεγκτών Παρανόμια που θα είναι η παράνομη ενέργεια ή η παράλειψη οφειλομένης ενέργειας.
    Η κλίμακα φορολόγησης να ξεκινά από 0% και να φθάνει μέχρι 80%
    ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΑ ‘
    ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ
    ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ κ.ο.κ.

    ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑΧΙΣΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΑ) ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ.
    ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΠΕΡΙΟΠΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
    ΤΕΛΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΦΑΚΕΛΛΑΚΙΑ ΔΩΡΟΛΗΨΙΕΣ

    ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΕΙΣΘΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΩΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:40 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

    ΝΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΖΩΗΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:51 | ΜΠΛΑΖΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Με δεδομένη την τεράστια έκταση της φοροδιαφυγής στη χώρα μας (και τα τεράστια προβλήματα που αυτή έχει προκαλέσει) αλλά και της άνισης κατανομής των φορολογικών βαρών σε αυτούς που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να κρύψουν το εισόδημά τους, θεωρώ ότι η αυτοτελής φορολόγηση είναι παράλογη. Η φορολογία θα πρέπει να είναι με κλιμακωτούς συντελεστές (πιθανόν περισσότερες κλίμακες) και για οτιδήποτε αποτελεί εισόδημα (π.χ. μερίσματα, επιδόματα) μηδενός εξαιρουμένου.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:22 | Βασίλης

    Aν φορολογηθούν τα μερίσματα που λαμβάνουμε από εταιρείες εισηγμένες στο ΧΑΑ,θα πρέπει να αφαιρείται το 25% που έχει φορολογηθεί ήδη στην πηγή.
    Σήμερα ο ισχύων φόρος είναι 25%+10% αυτοτελής φορολόγηση=35%
    Δεν βλέπω πως θα μπορούσε διαφορετικά.
    Αν μετά την φορολόγηση του 25% μπει στην κλίμακα με 25-30-35%,το σύνολο του φόρου θα ξεπερνάει το 50%.Γιατί να επενδύεις στο χρηματιστήριο?Για να έχεις απώλειες 50% από το 2007 και να περιμένεις ποιός ξέρει πόσα χρόνια ,ίσως και ποτέ, για να ξαναδείς τον δείκτη στις 5200 μονάδες(2007)
    Δείτε τα ξένα χριματιστήρια,dow,dax,cac,αναδυόμενες αγορές,δείτε και το ελληνικό και μην δώσετε το τελειωτικό χτύπημα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 20:56 | gerasimos

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
    ΠΡΕΠΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΕΙ Ο ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ
    ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙ ΕΓΩ ΔΟΥΛΕΥΩ 16 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΩ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΘΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΧΙ ΣΑΝ ΧΑΡΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
    ΑΦΙΣΤΕΜΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΑΝΕΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΔΩ
    ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΟΤΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΜΠΟΡΩ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΜΑΘΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ
    ΑΠΟ ΕΥΚΟΛΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΤΟΣΟ ΦΤΩΧΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΤΑΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΙΛΙΚΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΟΠΩΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΤΕΜΕ ΜΕ ΤΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΣΤΑΝΤΑΡ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 20:48 | ΓΙΩΡΓΟΣ Π.

    Σε περίπτωση που ενταχθούν τα μερίσματα στην κλίμακα τότε πολύ σύντομα ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα θα είναι κυπριακές, λουξεμβουργιανές , BVI , βουλγαρικές κλπ Εταιρείες .

    Το θέμα θέλει αρκετή μελέτη και μην βιαστείτε να πάρετε κάποια απόφαση . Λάβετε υπ΄ όψη σας τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. στέλνοντας στα αντίστοιχα Υπουργεία Οικονομικών κάποια στελέχη από την δικό μας Υπουργείο προκειμένου να ζητήσουν τεχνική βοήθεια.

    Δίνω ένα παράδειγμα για προβληματισμό.
    Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο του οικονομικού έτους 2007 (τελευταίο διαθέσιμο στο διαδίκτυο) υπήρχαν 545 βιομηχανικές εταιρείες που δήλωσαν κέρδη > 900.000 . Το συνολικό ποσό των φορολογητέων κερδών αυτών των εταιρειών ήταν 5,13 δις Ευρώ, οι φόροι που βεβαιώθηκαν για αυτές τις εταιρείες ήταν 1,45 δις Ευρώ (28,4% συντελεστής φορολογίας). Με κάποιες απλοποιημένες παραδοχές εάν α) όλα τα κέρδη μετά από φόρους (5,13-1,45=3,68) μοιράζονται σε μερίσματα β) όλες οι εταιρείες ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα δηλ δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο , τότε όλοι αυτοί θα είχαν κληθεί να πληρώσουν 1,47 δις Ευρώ σαν φυσικά πρόσωπα (40% συντελεστής φορολογίας για εισοδήματα μεγαλύτερα από 75.000 Ευρώ) . Εάν υπολογίσουμε και την προκαταβολή , 55%, τότε το ποσό ανέρχεται σε 2,28 δις Ευρώ. ΠΡΟΣΟΧΗ !! Όλα τα παραπάνω νούμερα είναι στρογγυλοποιημένα , με υπολογισμούς βάσει δημοσιευμένων στοιχείων , με παραδοχές και αφορούν το οικονομικό έτος 2007 (εισοδήματα του 2006) .
    Σκοπός του παραδείγματος είναι να δείξει ότι η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί κανείς να πληρώνει συνεχώς ένα τέτοιο ποσό στην εφορία σαν φυσικό πρόσωπο.

    Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι το έτος 2009 είναι μία χρονική περίοδος κρίσης τα ποσά θα είναι πολύ μικρότερα απο τα ανωτέρω και συνεπώς η πραγματική επιβάρυνση των επιχειρηματιών ως φυσικά πρόσωπα πολύ μικρότερη από αυτήν που εκτιμήθηκε . Συνεπώς είναι μία χρονιά που ευνοεί να στηθούν εταιρείες σε άλλες χώρες και να αποκτήσουν αυτές τον έλεγχο των εταιρειών.
    Ο φόρος μεταβίβασης μετοχών εάν δεν απατώμαι εξακολουθεί να είναι 5%.

    Αυτά και συγνώμη εάν κούρασα τον αναγνώστη του παρόντος .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 20:25 | Τρομπούκης Χρήστος

    Eίμαι 33 ετών, ειδικευόμενος ιατρός σε νοσοκομείο αιχμής (Γενικό Κρατικό Νικαίας), απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών, κάτοχος διδακτορικού τίτλου, κάνω περίπου 8 ενεργείς εφημερίες το μήνα με καθαρό μηνιαίο εισόδημα περί τα 1900 ευρώ.
    Οι εφημερίες αποτελούν υπερωριακή απασχόληση μέρος της εκπαίδευσής μου και υποχρεωτικές στην ουσία για εμένα, οι οποίες όμως αμοίβονται πολύ λιγότερο από τις υπερωρίες των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων ενώ είναι κατά πολύ περισσότερο κουραστικές, ανθυγιεινές και υπεύθυνες (εξαιρώ κατηγορίες εργαζομένων όπως στα σώματα ασφαλείας) και δεν προσμετρώνται ως συντάξιμος χρόνος(!).
    Ο κύριος λόγος που οι εφημερίες των ιατρών φορολογούνται αυτοτελώς είναι ακριβώς ότι πληρώνονται πολύ λιγότερο, και στο γεγονός αυτό υπάρχει και μια αυτονόητη ηθική διάσταση, απαραίτητη σε κάθε νομική διαδικασία.
    Επιπλέον, οι εφημερίες και η αυτοτελής φορολόγησή τους είναι μέρος της συλλογικής σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ νοσοκομειακών ιατρών και υπουργείου υγείας το 2009, ώστε να παρακαμφθεί η σχετική κοινοτική οδηγία.
    Να θυμίσω τέλος ότι εκατοντάδες συνάδελφοι στο παρελθόν έκαναν επί χρόνια εφημερίες (λόγω αναγκών των νοσοκομείων) χωρίς να τις πληρώνονται λόγω του πλαφόν (πράγμα εξόφθαλμα αντισυνταγματικό).
    Θα ήθελα να τονίσω ότι τυχόν προσπάθεια κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης θα συμβάλει περαιτέρω στη φυσική και ηθική μας απαξίωση και θα μας βρει μαζικά αντίθετους.
    Με εκτίμηση.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:35 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΗΔΗ 25% ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ 10% ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ ΣΥΝΟΛΟ 35% ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ
    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΤΡΟ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΛYΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΠΑΞ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:58 | ΜΑΡΙΑ

    ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ. Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΦΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 10% ΑΝΩ ΑΥΤΑ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΠΗΓΗ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ. ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ (ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ)ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:28 | Γιάννης Π.

    Θεωρώ το μέτρο σωστό εφόσον εφαρμοστεί λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική φορολόγηση την οποία έχει υποστεί το μέρισμα. Και θα εξηγήσω τι εννοώ:

    1) Το μέρισμα προέρχεται από τα κέρδη της επιχείρησης τα οποία φορολογούνται με 25%
    2) Το μέρισμα αυτό καθαυτό φορολογείται με άλλο ένα 10%.

    Σύνολο δηλαδή 35%

    Εφόσον μπει στη φορολογία κλίμακας θα πρέπει προφανώς και είναι το δίκαιο να ληφθεί υπόψιν η συνολική αυτή φορολόγηση του 35% και να επιστραφεί φόρος στον επενδυτή εφόσον βάσει των εισοδημάτων του έχει ενταχθεί σε μικρότερη κλίμακα εισοδήματος ή να φορολογηθεί επιπλέον εφόσον υπάγεται σε υψηλότερη κλίμακα. Θεωρώ ότι μια τέτοιου τύπου εφαρμογή κάνει το μέτρο πραγματικά δίκαιο, και αποδοτικό, ενισχύοντάς παράλληλα και την συμμετοχή μικροεπενδυτών στο χρηματιστήριο και σε γενικότερες επενδυτικές δραστηριότητες και φορολογώντας τα μεγάλα κεφάλια.

  • Επιτελους να καταργηθει η αυτοτελης φορολογηση ,γιατι ηταν ενα μετρο
    κοινωνικα αδικο και ευνοουσε παντα τους υψηλα αμειβομενους σε βαρος των κατωτερων οικονομικων ταξεων!!!!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:34 | ΝΙΚΟΣ ΔΕΛΕΡΝΙΑΣ

    Α.ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
    Οπως γνωρίζω οι εταιρείες με τη μορφή Α.Ε. και Ε.Π.Ε. φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 25 % ασχέτως του ποσού του τζίρου και του ποσού κερδών. Αν για παράδειγμα σε 1.000 € κέρδος πληρώνεται 250 € φόρος απομένουν 750 € για .Αν αυτά φορολογηθούν εκ νέου με ένα συντελεστή minimum 20 % θα απομείνει καθαρό κέρδος 600 € , Ο φόρος θα ανέλθει στο 40 % ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ.
    Το γεγονός ότι με τον ίδιο συντελεστή φορολογείται μια επιχείρηση αν έχει κέρδη 20.000 € και αν έχει 600.000 € ,επιδέχεται αλλαγών, δεδομένου ότι στην μια περίπτωση υπάρχει κέρδος , στην άλλη περίπτωση υπερκέρδος που τις περισσότερες φορές στις λίγες πολύ μεγάλες εταιρείες που το επιτυγχάνουν αυτό , τα έσοδα προέρχονται από προϊόντα μαζικής και ευρείας κατανάλωσης, που καταναλώνει το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.( εταιρείες τροφίμων, τράπεζες, κλπ)
    Το κλειδί είναι με τους μηχανισμούς που υπάρχουν να δηλώνει η εταιρεία τα αληθινά οικονομικά μεγέθη.
    Πάντα πρέπει να υπάρχει μια ισοροππία μεταξύ φόρου και καθαρών κερδών και ο επιχειρηματίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κλέφτης , γιατί αυτός είναι ο άνθρωπος που βρήκε κεφάλαιο , πήρε τα ρίσκα για τη δημιουργία της επιχείρησης ,δουλεύει πολλές φορές όταν οι υπάλληλοι ξεκουράζονται και δίνει δουλειά σε αρκετό κόσμο.

    Β.ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΠΩΝ
    Τη χρονία που πέρασε είχα αποδείξεις : 2.500 € από γιατρούς,εστιατό-ρια , διαφορά χορηγήσεων αφαλιστ. ταμείων . Είμαι σίγουρος ότι δίνοντας τουλάχιστον 300 € / μήνα σε super market φτάνω 6.000 € έτήσια έξοδα.
    Τα πρόσθετα αναγκαία έξοδα μιας οικογένειας είναι:
    1)ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ -ΔΕΗ -ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ. 150 €/ μήνα χ 12= 1.800 € / έτος
    2)Τέλη κυκλοφορίας-Ασφάλειες αυτοκινήτων 1.000 € / έτος
    3)Βενζίνες 200 €/ μήνα χ 12= 2.400€ / έτος
    4)Εξοδα ένδυσης κα υπόδησης 100 €/ μήνα χ 12= 1.200 € / έτος
    5)Δώρα για κοινωνικές υποχρεώσεις 150 €/ μήνα χ 12= 1.800€ / έτος
    Θεωρώ λογικό το να πρέπει να προσκομίσει κάποιος αποδείξεις έως το 70 % του αφορολόγητου ορίου του και αν προσκομίσει παραπάνω να έχει πρόσθετη φοροαπαλλαγή διότι ανάγκασε κάποιους να κόψουν αποδείξεις και να πληρώσουν πρόσθετο ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.Θα πρέπει να συνυπολογίζονται οι αποδείξεις κάθε είδους για φοροαπαλλαγή.
    Δε συμφωνώ με το γεγονός ότι θα πρέπει μισθωτοί και συνταξιούχοι να προσκομίζουν αποδείξεις από δικηγόρους ,κομμωτήρια, εστιατόρια κλπ. Οι περισσότεροι απο τους συνταξιούχους με αφορολόγητο 12.000 € , δηλαδή μηνιαία έσοδα 850 € , διαθέτουν το εισόδημά τους σε φάρμακα , super market , λαϊκή ,μανάβη και χασάπη.

    Η φορολογική μεταρύθμιση δεν θα πετύχει Αν δεν πειστεί και σιγουρευτεί ο κάθε πολίτης ότι :
    α)τα χρήματα που πληρώνει σε φόρους , ότι πιάνουν τόπο ,
    β)η περιουσία που έχει ο καθένας προέρχεται από νόμιμες διεργασίες και όχι παράνομες συναλλαγές και πρακτικές (φοροδιαφυγή ,λαδώματα κλπ)
    γ)Πρέπει όλοι να καταλάβουν (βιομηχανίες, τράπεζες κλπ) ότι αν πεθάνει η αγελάδα δεν μπορείς να την αρμέξεις άλλο.

    Πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο έως καθόλου οι διαπροσωπικές συναλλαγές πολιτών με υπαλλήλους του Δημοσίου (Εφορίες, Πολεοδομίες, ΚΤΕΟ κλπ ).Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΛΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ Κο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ (για παράδειγμα ) που θα του επιβάλλει το πρόστιμο για κάποια πολεοδομική αυθαιρεσία. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΘΕΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:04 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Ναι να καταργηθει η αυτοτελης φορολόγηση αλλά σε οτι αφορά τους μισθωτούς να μπούνε όλα τα αυτοτελή ποσά στο μισθό και να υπολογίζονται κανονικά στις αυξήσεις στο Δωρο Χριστουγέννων – Πάσχα – Επίδομα αδείας.
    Δε μπορεί να δίνεις στους Δημόσιους υπαλλήλους επιδομα αντι για μισθό και να μην το λαμβανεις υπ οψην στον υπολογισμό της συνταξης στον υπολογισμό των αυξήσεων στα δωρα κτλ και να το λαμβανεις υποψη σαν κανονικό μισθό ΜΟΝΟ για να το φορολογήσεις!!!
    Φορολόγησε το επίδομα αλλά να το δινεις στη συνταξη και στον 13 μισθό οπως επρεπε να ειχες κάνει από την αρχη (ως κράτος). Αλλιώς ειναι εντελώς ΑΔΙΚΟ και ΠΑΡΑΛΟΓΟ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:59 | ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ γιατι οταν καποιος στηνει μια επιχειρηση παιρνει
    υπ οψη του καποια δεδομενα φορολογικα και αλλα, που δεν μπορει να μεταβαλλονται καθε τοσο και χωρις να μπορει να αντιδρασει η να μεταβαλει τα δεδομενα αυτα .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:25 | anetos

    Είναι ανάγκη να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση.ένα μεγάλο μερος του ελλείμματος θα καλυφθεί.Δεν μπορεί εφοριακοί, στρατιωτικοί, ποδοσφαιριστές .αυτοτελως φορολογουνται οι προνομιουχες ομαδες μανδαρινων ειναι το απολυτως Φασιστικο μετρο που εφαρμοζει το κρατος στους δικους του.Απαραδεκτο να παίρνουν ένα σωρό χρήματα και να φορολογούνται για τα μισά.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:36 | Λίλλυ Διαμαντοπούλου

    Συμφωνώ με το μέτρο, άλλωστε το εισόδημα που απφέρει η απόδοση μίας επένδυσης σε κινητές αξίες όπως οι μετοχές, δεν πρέπει να διαφέρει από το εισόδημα που αποφέρουν λ.χ. τα ακίνητα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:46 | sas

    η οικονομια ( καλως ‘η κακως ) κινειται ( επενδυσεις) κυριως απο αυτους οι οποιοι εχοντας μεγαλυτερα εισοδηματα αποφασιζουν να επενδυσουν με σκοπο μεγαλυτερα κερδη κ.ο.κ. .

    Εαν καθε φορα αυξανουμε τους φορους 1. κανοντας το 25 + 10% = 35% του φορου μερισματων σε 40% ή και 45% ( με ολα αυτα που ακουμε για την αυξηση ταυτοχρονα της ( μεγαλης ) κλιμακας φορολογησης εισοδηματων – που ειναι τωρα 40%), το μονο που κανουμε καθε φορα ειναι να μην εχουμε νεες επενδυσεις, αρα νεες δουλειες.

    Απο την αλλη μερια οι μικροτεροι επενδυτες που παιρνουν λιγα μερισματα ( και εχουν λιγοτερα εσοδα συνολικα ) ισως θα ωφεληθουν απο την καταργηση της αυτοτελους φορολογησης του 35% .

    Δυστυχως ομως αυτοι τα εξτρα χρηματα τους θα τα ξοδεψουν στην καταναλωση και οχι για επενδυσεις ( μικρες ‘η μεγαλες)

    Συνοψιζω : εαν ναι στην καταργηση της αυτοτελους φορολογησης – οχι στην αυξηση του μεγαλου συντελεστη απο 40 σε 45% ( βοηθαει και το ‘επικοινωνιακο μερος’ της προσπαθειας : στηριξη των μικρων εισοδηματων – αυξηση στα μεγαλα δηλαδη το 35% γινεται 40% ( το 45% το θεωρω πολυ μεγαλη αυξηση σε εποχες μαλιστα που θα επρεπε να μειωνονται και οχι να αυξανονται οι φοροι )
    Σημειωστε οτι τα παραπανω αφορουν τα ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ενω ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ π.χ. ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ – θα φορολογουνται καθολου ή πολυ λιγοτερο )

    ΤΕΛΟΣ Πιστευω οτι ειδικα οι αποζημιωσεις απολυσης απο την εργασια πρεπει να εξαιρεθουν απο την καταργηση της αυτοτελους φορολογησης καιισως να αυξηθει το αφορολογητο ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ για το π.χ. 2008 – 2009 αντι για 20.000 σε π.χ. 30.000 .
    Δεν υπαρχουν δουλειες σημερα !!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:17 | Μέκακας Μαυρουδής

    Είναι αντισυνταγματικό και άδικο να συνεχίσουμε την αυτοτελή φορολόγηση των μερισμάτων και των κερδών των επιχειρήσεων.
    Πως όμως θα εφαρμοστεί στην πράξη??
    1) Τα διανεμόμενα κέρδη δεν φορολογούνται καθόλου στην πηγή ή θα φορολογούνται και θα γίνεται χρήση της βεβαίωσης του φόρου που παρακρατήθηκε?
    2)Θα ισχύει για αυτά τα εισοδήματα ότι ισχύει και για τα εισοδήματα
    από μισθωτές υπηρεσίες (απαλλαγές- αφορολόγητα όρια,έκπτωση δαπανών κ.λ.π)γιατί πολλοί συμπολίτες μας ζούνε με τέτοια εισοδήματα
    3)Υπάρχει δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης όλων αυτών των εισοδημάτων όπως γίνεται με τα εισοδήμετα των μισθωτών μέσω της Οριστικής δήλωσης Μισθοδοσίας??
    4) Εχει προβλεφθεί σε ποιό βαθμό θα επηρεάσει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την εισροή κεφαλαίων(κυρίως) στην Ελληνική Χρηματιστηριακή αγορά.
    5)Πως θα φορολογηθούν οι ξένοι Θεσμικοί και τα μεγάλα επενδυτικά ιδρύματα για τα κέρδη που θα αποκομίζουν από τις Ελληνικές επιχειρήσεις??
    6)Στις ομόρρυθμες εταιρείες το 50% των κερδών φορολογείται στην πηγή και το υπόλοιπο με την μορφή επιχειρηματικής αμοιβής..Θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο??

    Αν αυτό το μέτρο δεν επηρεάσει αρνητικά εν μέσω κρίσης την κίνηση επιχειρηματικών κεφαλαίων τότε είμαι σύμφωνος,θα πρέπι να εξεταστεί πολύ προσεκτικά και η απόδοσή του και είναι ένα θέμα το οποίο επηρεάζει άμμεσσα την φορολόγηση των νομικών προσώπων και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:28 | ΤΡΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:49 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Είναι επιτακτική ανάγκη να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση.Μάλιστα πιστεύω ότι αν θα καταργηθεί ένα μεγάλο μερος του ελλείμματος θα καλυφθεί.Δεν μπορεί εφοριακοί, στρατιωτικοί, ποδοσφαιριστές κ.λ.π. να παίρνουν ένα σωρό χρήματα και να φορολογούνται για τα μισά.
    Αν όντως το κάνει αυτό η νέα κυβέρνηση δεν νομίζω ότι χρειάζονται άλλοι φόροι.
    Πρέπει να το κάνει ,διότι είναι ένα δίκαιο μέτρο και δεν υπάρχει πολιτικό κόστος σε καμιά πρίπτωση.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:14 | ΓΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Είναι αντισυνταγματικό,άδικο και αν θέλετε ανήθικο το μέτρο της αυτοτελούς φορολόγησης.΄Ολα τα εισοδήματα πρέπει να φορολογούνται συγκεντροτικά.΄Αλλως να επεκταθεί το μέτρο της αυτοτελούς φορολόγησης σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και όχι μόνο σ΄αυτούς που έχουν τη δύναμη να το επιβάλουν.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:14 | ΑΛΕΠΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Είναι δίκαιο μέτρο, έστω και αν θίγονται κάποιοι, ανάμεσα τους και εγώ και αν θα μεταβάλει την πολιτική κάποιων επιχειρήσεων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:53 | Θέμης Τοσουνίδης

    Είμαι δικηγόρος και ασχολούμαι κυρίως με διεθνείς επενδύσεις και υποθέσεις και θα ήθελα να καταθέσω τα εξής από την εμπειρία της επαγγελματικής μου ζωής.

    Κάποια πράγματα φαίνονται εκ πρώτης όψεως δίκαια ή άδικα, και έτσι η κοινή γνώμη σχετικά εύκολα τείνει να τα επικροτήσει ή καταδικάσει. Αυτό που όμως έχουν ευθύνη να κάνουν οι αρμόδιοι είναι να σκεφτούν τι μπορεί να βγάλει τον τόπο από την κρίση και πώς μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη.

    Γιατί πρέπει να επιτύχουμε ανάπτυξη; Γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να έχουμε νέες θέσεις εργασίας, ισχυρότερη οικονομία και κατ’ επέκταση φορολογικά έσοδα.

    Ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με την επένδυση κεφαλαίου. Όταν οι ίδιοι οι Έλληνες επιχειρηματίες επενδύουν σωρηδόν στην Κίνα (ανερχόμενη υπερδύναμη του 21ου αιώνα) ή στο Ντουμπάι (αφορολόγητο καθεστώς και με προοπτική διατήρησής του), πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί κάποιος, Έλληνας ή κυρίως αλλοδαπός, θα θέλει να έλθει να επενδύσει στην Ελλάδα.

    Θα είναι για τις «εύκολες διαδικασίες ίδρυσης» μίας εταιρίας;
    Θα είναι για την «άρτια» λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών;
    Θα είναι για την «σταθερή και βέβαια νομοθεσία»;
    θα είναι για την «διαφανή φορολογία»;
    Θα είναι ότι η Ελλάδα είναι μία «φθηνή χώρα», όπου ένας επενδυτής μπορεί να αγοράσει π.χ. ακίνητο σε καλή τιμή;

    Οι λέξεις που θέτω εντός «» δηλώνουν το ρητορικό των ερωτήσεων.

    Η αλήθεια είναι ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΔΕ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, διότι όλα τα παραπάνω που θέλει δεν μπορεί να τα βρει στην Ελλάδα. και τα μέτρα δυστυχώς που ανακοινώθηκαν δεν στοχεύουν στην προσέλευση επενδυτών, αλλά στην προσωρινή κάλυψη ελλειμμάτων. δυστυχώς είναι «μπάλωμα» και όχι ριζική λύση.

    Αναφέρομαι λοιπόν στο συγκεκριμένο θέμα, και παραθέτω τα παραπάνω όχι για να κουράσω, αλλά να καταδείξω ότι οποιοδήποτε μέτρο στρέφεται κατά των εταιριών, αποτελεί μία απειλή της ανάπτυξης. ΟΤΑΝ ΗΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΕΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΩΣΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ.

    Η φορολόγηση των διανεμομένων κερδών, υποβιβάζουν τη λειτουργία των εταιριών, καθώς αυτές εξαρχής δημιουργήθηκαν και για φορολογικούς λόγους. Αυτό δεν είναι κακό, όπως κάποιοι ίσως δεν καταλαβαίνουν. Το να θέλει ένα κράτος να δώσει κίνητρο σε ξένες επιχειρήσεις να έλθουν για να επενδύσουν, προσφέροντας χαμηλή φορολογία στον επενδυτή (μέτοχο ή εταίρο) ενισχύει την ανάπτυξη.
    Θυμηθείτε το παράδειγμα της Κύπρου, που επιμένει σε φορολογία 10%, και σκεφθείτε πόσο καλύτερη οικονομία έχει από της Ελλάδας!
    Να μιλήσω για την Βουλγαρία που και αυτή έχει 10% φορολογία; σε αμφότερες τις περιπτώσεις, δεν φορολογούνται στην κανονική κλίμακα τα διανεμόμενα κέρδη.

    Το πρόβλημα σε σχέση με την φορολογία των εταιριών δεν είναι η φορολόγηση των διανομομένων κερδών, καθώς τούτο – όπως ανέλυσα – μπορεί να αποτελέσει αντικίνητρο ανάπτυξης, αλλά η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Εκεί πρέπει να εστιάσει το κράτος και όχι στη λήψη μέτρων, που μετά βεβαιότητας θα οδηγήσουν τους επενδυτες – μετόχους και εταίρους – που ξαφνικά θα επιβαρυνθούν χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο επενδυτικός προγραμματισμός που έχουν κάνει – να επενδύσουν σ’ ένα άλλο κράτος, όπου η φορολογία είναι 10% και χωρίς φορολόγηση των διανομένων κερδών. Και δεν αναφέρομαι σε offshore εταιρίες του Παναμά και του Delaware, αλλά σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, οι οποίες, δυστυχώς, θα μας ξεπεράσουν κατά πολύ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:20 | ΓΕΛΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ
    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2009 (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ)ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ:
    1. Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΗ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
    2. Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ
    3. ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΞΟΔΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ 2009 ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:49 | Γιάννης Μαρούτσος

    Δυστυχώς, διαπιστώνω πολλούς αφορισμούς από συμπολίτες μας, που χωρίς να έχουν το ταλέντο του Νίτσε στο συγκεκριμένο τομέα, παρόλα αυτά επιδίδονται σε αυτόν με ιδιαίτερη αφοσίωση!

    Διαβάζω, π.χ., ότι «όλα είναι εισόδημα» και πρέπει να ενταχθούν σε ενιαία φορολογική κλίμακα. Τι πάει να πει, όμως, όλα είναι εισόδημα; Οι φίλοι αυτοί συμπολίτες θεωρούν, π.χ., ότι είναι εισόδημα με τη λογική αυτή και οι τόκοι των καταθέσεών τους στην τράπεζα; Θα θέλαν να ενταχθούν οι τόκοι αυτοί στην ενιαία φορολογική κλίμακα και να φορολογηθούν με 40;! Θα τους άρεσε;

    Όπως κάποιος βάζει το υστέρημά του σε έναν προθεσμιακό λογαριασμό προσδοκώντας ένα καλύτερο επιτόκιο, έτσι και κάποιος άλλος επενδύει (και δεν «τζογάρει» κύριοι όπως υποστηρίζετε – απολύτως αποδεκτοί τρόποι επένδυσεις είναι και οι δύο στα πλαίσια της καπιταλιστικής μας οικονομίας – για όποιον θέλει να τζογάρει υπάρχουν τα καζίνο) σε μετοχές προσδοκώντας σε άνοδο της τιμής τους ή στο μέρισμά τους.

    Ποιος σας είπε λοιπόν ότι ο ένας είναι πλουσιότερος από τον αλλόν; Το ότι έχει χ μετοχές (αντί για τραπεζικές καταθέσεις) σημαίνει ότι διέπραξε έγκλημα και πρέπει να τιμωρηθεί! Δε θεωρώ σοβαρές τις απόψεις αυτές.

    Επομένως, θεωρώ εντελώς λάθος το μέτρο αυτό, εκτός αν στόχος μας είναι η αποστέωση, η απίσχναση της οικονομίας και η καταρράκωση του επενδυτικού κλίματος. Αν αυτό επιθυμείτε, τότε ναι προχωρήστε! Μην ξαφνιαστείτε, όμως, τότε, αν δείτε τον κόσμο να πουλάει όσο όσο τις μετοχές του …

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:03 | Τασιγεώργος Γαβριήλ

    Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εκτός από φορολογικό μέτρο είναι και θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα πρέπει κάποια στιγμή όλες αυτές τις συντεχνίες και φορολογικές κάστες που έχουν δημιουργηθεί να εξαλειφθούν ολοκληρωτικά και δια παντός από το φορολογικό σύστημα.
    Έχουμε το οξύμωρο, ολόκληρες κατηγορίες από επαγγελματίες πολλές μάλιστα από τις οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως «κλειστά», όχι μόνο το κράτος με τις διατάξεις του να διασφαλίζει το εισόδημά τους (περιορισμός αδειών, ταρίφες για τις υπηρεσίες τους) αλλά να έρχεται εκ των υστέρων και να τους φορολογεί με τόσο ευνοϊκό τρόπο που να προκαλεί όλους τους λοιπούς φορολογούμενους πολίτες.
    Το ότι καμμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν τους έχει πειράξει έχει να κάνει με το στενά εννοούμενο πολιτικό κόστος (πόσα μέλη έχει ο συμπαθής προστατευόμενος επαγγελματικός κλάδος και πόση πίεση μπορούν να ασκήσουν με την απεργία τους -όρα βυτιοφόρείς καυσίμων για παράδειγμα-). Το τελικό πολιτικό κόστος βέβαια φαίνεται στο τέλος της τετραετίας όταν συλλογικά όλοι οι δυσαρεστημένοι ψηφίζουν κάτι άλλο από την εκάστοτε κυβέρνηση.

    Είναι αυτονόητο σε μία ευνομούμενη κοινωνία που προάγει την ισοπολιτεία ότι η αυτοτελής φορολόγηση δεν πρέπει να υφίσταται.

    Μετά τιμής

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:48 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠ. ΜΑΡΤΣΕΚΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α

    1. ΑΡΧΙΚΑ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΩΝ ΚΕΡΔΩΝ
    2.ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ
    3.ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ. ΚΛΠ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:13 | Γιώργος

    Εισοδήματα δεν είναι και αυτά?