2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:03 | Στέλιος Μαυρομάτης

    Αφού πρέπει να κάνουμε τη δουλειά των εφοριακών, τουλάχιστον αυτό να μην βαίνει σε βάρος της τσέπης μας. Όταν ο γιατρός ή ο τεχνίτης για να κόψει απόδειξη ζητάει 20-40% παραπάνω, γιατί να ζητήσω απόδειξη, εκτός από ηθηκή υποχρέωση;

    Γι’αυτό προτείνω έκπτωση όλου του ποσού των αποδείξεων από το φορολογητέο εισόδημα, χωρίς όριο. Μέχρι βέβαια να οργανωθεί ένα σύχρονο και αποτελεσματικό σύστημα φορολόγησης και ελέγχου.

    Πάνως η όλη συζήτηση για τις αποδείξεις και τις κλίμακες είναι μίζερη και άστοχη. Μιλάμε για ψίχουλα, όταν τα τελευταία χρόνια δημιουρήθηκαν από μερικούς τεράστιες περιουσίες, χωρίς να πληρωθούν φόροι και εισφορές και χωρίς να μπει κανείς φυλακή.

    Μην ασχολείστε λοιπόν τόσο πολύ με τους μικρούς, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Είναι πάντα η εύκολη λύση.

    Δώστε πρώτα σαν κράτος το καλό παράδειγμα. Πείτε μας που πήγαν τα 300 δις που χρωστάμε; Τα μοιράσατε σε μας; Γίνανε σχολεία και νοσοκομεία και παρ’όλα αυτα δεν έχουμε ούτε δωρεάν παιδεία ούτε δωρεάν υγεία;

    Ποινικοποιήστε τη φοροδιαφυγή και τη δωροφοκία. Να γίνει αδιανόητο για οποιονδήποτε να φοροδιαφεύγει ή να παίρνει φακελάκι για να χαρίζει φόρους.

    Πόθεν έσχες για όλους, με αναδρομική ισχύ, όχι μόνο με υποβολή δηλώσεων, αλλά και με αυτοψίες σε ακίνητα για διασταύρωση στοιχείων.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:48 | ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

    Όλες οι καταναλωτικές αποδείξεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, αν τελικά ισχύσει το μέτρο του αφορολόγητου με βάση τις αποδείξεις. Σε αυτές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οπωσδήποτε οι αποδείξεις από super market αλλά και από τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα οποία αποτελούν τις βασικές δαπάνες της πλειοψηφίας των φορολογουμένων πολιτών

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:29 | Ταρασίδης Δ. Γεώργιος

    Εάν θεωρήσουμε ότι το αφορολόγητο όριο ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ είναι στα όρια της φτώχιας (6.000€) τότε ΟΛΕΣ οι αποδείξεις από ΟΛΑ τα επαγγέλματα ΕΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ πρέπει να μπουν σε κατηγορία δαπανών που απαλλάσει από φόρο τον φορολογούμενο. Έτσι δεν θα έχουμε εμπόριο αποδείξεων από «διάφορους» που έχουν ήδη μεγάλο αφορολόγητο και όλοι θα ζητούν αποδείξεις για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους. Δεν θα κόβουν ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ άσχετα στις επιχειρήσεις τους για εκπίπτουν άσχετες δαπάνες, γιατί θα τις χρειάζονται για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους. Με δειγματοληπτικό έλεγχο δαπανών μπορούν να βγούν και χρήσιμα στατιστικά στοιχεία για τις καταναλωτικές συνήθειες και να υπάρξει έλεγχος των υπέρμετρων και «εικονικών» δαπανών.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:35 | Θ. Βαμβάκος

    ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ, ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ, ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΛΠ…..)ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΑΦΜ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:08 | Θ. Βαμβάκος

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ :

    ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ (ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΦΜ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΟΣ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.

    ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΝΟΜΙΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΑΡΞΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:20 | Γ. Παπακυριακόπουλος

    γιατί πρέπει υποχρεωτικά να ξοδεύω συλλέγοντας αποδείξεις από χρήματα που δεν έχω? προτιμώ να αποταμιεύσω τα χρήματά μου παρά να αποδείξω ότι ξοδεύω για να έχω φοροαπαλλαγή. Μόνο όσοι έχουν θα ελαφρύνονται στον φόρο? εμείς που δεν έχουμε χρήματα για πέταμα γιατί πρέπει να τα ξοδέψουμε?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:23 | βασίλης παπασταύρος

    Κατ αρχήν θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας όσον αφορά την παροχή δυνατότητας στους πολίτες να εκφράσουν μέσω του διαδικτύου τις απόψεις τους, ελπίζοντας να μην ληφθεί η όποια απόφαση σας κάτω απο την πίεση του όχλου και του λαικισμού. ¨Οσον αφορά την προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής ούτε τα τεκμήρια που συζητείται να επανέλθουν είναι δίκαια ούτε το μέτρο του συνδυασμού του αφορολογήτου με τις αποδείξεις. Αυστηρός έλεγχος και άρση του τραπεζικού απορρήτου ενώπιον των φορολογικών αρχών. Ηλεκτρονικός έλεγχος απο τον εφοριακό του δηλωθέντος και φορολογηθέντος εισοδήματος, των καταθέσεων, των περιουσιακών στοιχείων του καθενός, με το «πάτημα ενός πλήκτρου» του υπολογιστή του. Να περιλαμβάνονται ελευθεροι επαγγελματίες αλλά και υπόλοιποι μισθωτοί και δημόσιοι υπάλληλοι που εισπράτουν μαύρο χρήμα είτε με παράλληλη δουλειά (πχ ιδιαίτερα μαθήματα) είτε απο προιόν διαφθοράς. Επιβολή εξοντωτικού προστίμου στο μη δικαιολογούμενο περιουσιακό στοιχείο η ακόμα και κατάσχεσης υπέρ του Δημοσίου αφού είναι προιόν εγκλήματος. ¨Ολα τα υπόλοιπα μπορούν να παρακαμφθούν μετά απο συναλλαγή-εκβιασμό μεταξύ του λήπτη και δότη των χρημάτων και δεν είναι αποτελεσματικά αφού πάντα υπάρχουν περιθώρια συναλλαγής. Υποχρέωση εκδοσης αφμ με τη γέννηση ώστε να μην κατατίθενται τα χρήματα στα ανήλικα παιδιά για μελλοντική χρήση.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:13 | AAM

    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΒΑΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ
    ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 30%
    Π.Χ. ΕΙΣΟΔΗΜΑ 20000,00 ΕΥΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 20000,00 ΦΟΡΟΣ 0,00
    ΕΙΣΟΔΗΜΑ 120000,00 ΕΥΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 120000,00 ΦΟΡΟΣ 0,00
    ΕΙΣΟΔΗΜΑ 40000,00 ΕΥΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 20000,00 ΦΟΡΟΣ 6000,00

    ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ- ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
    ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ,ΓΙΑΤΡΟΥΣ,ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ,ΚΛΠ

    ΕΤΣΙ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΕΙΤΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:10 | Μιχάλης Κουζιάκης

    Νομίζω οτι το μέτρο της έκπτωσης στη φορολογία μέσω της συλλογής αποδείξεων είναι αναποτελεσματικό. Αυτό μπορεί να το συμπεράνει κανείς βλέποντας και την ιστορία του, αφού έχει ήδη καταργηθεί μία φορά και επαναθεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με τα γνωστά αποτελέσματα…
    Όσον αφορά τη σύνδεση του με το αφορολόγητο θεωρώ ότι όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά είναι και άδικο απέναντι στους πολίτες. Και αυτό γιατί ενώ οι Έλληνες πληρώνουν φόρους για να συντηρείται από το κράτος ένας φοροελεγκτικός μηχανισμός, τώρα που αποδεικνύεται ότι αυτός είναι ανίκανος να κάνει τη δουλειά του, πρέπει να την κάνουν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι για να μπορούν να απολαμβάνουν κάποια υποθετικά προνόμια όπως το αφορολόγητο. Σα να λέμε πληρώνουμε για μια δουλειά και στο τέλος την κάνουμε μόνοι μας.
    Για να λυθεί το θέμα της φοροδιαφυγής πρέπει να δούμε ποιοι είναι πραγματικά οι φοροφυγάδες. Νομίζω ότι οι πιο πολλοί φοροφυγάδες είναι στην πλειονότητά τους ευυπόληπτοι πολίτες που δεν έχουν κάνει ποτέ κάτι παράνομο εκτός από τη φοροδιαφυγή. Και αυτό το κάνουν γιατί δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Λόγω ανυπαρξίας ελεγκτικού μηχανισμού(τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια) είναι τελείως απίθανο να σε ελέγξουν για φοροδιαφυγή. Αν αυτό γίνει και έχεις παρανομήσει και ο εφοριακός δεν δεχτεί το «δωράκι» που θα του δώσεις θα καταλήξεις με ένα τεράστιο πρόστιμο για το οποίο θα πας στα δικαστήρια και μετά από αποφάσεις και εφέσεις θα καταλήξεις να το μειώσεις στο 1/1000 για να το πληρώσεις μετά από 10 χρόνια… Ακόμη και αν η κατάσταση δεν είναι τόσο ζοφερή όσο περιγράφω, επί της ουσίας θεωρώ ότι οι Έλληνες δεν έχουν να χάσουν κάτι φοροδιαφεύγοντας, για αυτό και το κάνουν. Γι’ αυτό και στη χώρα μας η φοροδιαφυγή έχει γίνει επιχειρηματική πρακτική, κάτι σαν added value service για τους επιχειρηματίες.
    Η καλύτερη λύση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η οργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού και η ουσιαστική ποινικοποίησή της. Ένας γιατρός ο οποίος θα δει το ιατρείο του διπλανού του να κλείνει πχ για έξι μήνες λόγω φοροδιαφυγής δεν θα διακινδυνεύσει ποτέ να αφήσει πελάτη του να φύγει χωρίς απόδειξη με το φόβο να του συμβεί κάτι παρόμοιο. Η πρόταση αυτή μπορεί να φαίνεται τετριμμένη αλλά νομίζω ότι αν γίνει θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα… σε αντίθεση με τη συλλογή αποδείξεων…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:34 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΠΟ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:56 | Dionisis Vasilopoulos

    Σχόλια για το κείμενο

    γ.ββ είναι επιεικώς απίστευτο.

    δ Δωρεές σε Αθλητικά Ιδρύματα να μην απαλλάσσονται. Είναι τρόπος φοροδιαφυγής. Επίσης ούτε στην Εκκλησία. Να γίνονται δωρεές απευθείας μόνο στα Ιδρύματα. Επίσης να μην υπάρχει το όριο των 100 ευρώ. Δηλαδή ο κάθε ένας που απο το υστέρημά του δίνει 10 ή 30 ευρώ δεν επωφελείται κάποιας έκπτωσης και επωφελείται μόνο όποιος έχει πολλά χρήματα για να δώσει. Να γίνει τότε σαφές ότι δωρεά μπορεί να κάνει ο πλούσιος ενώ ο φτωχός να τα φυλάξει για τον εαυτό του.

    ε Να ξεκαθαρίσει πλέον ένα χρόνιο πρόβλημα. Τι είναι 1η κατοικία. Δεν μπορεί κάποιος π.χ. έγγαμος που έχει εξ αδιαιρέτου 71 τμ κατανεμημένα σε 2 ή 3 παλαιά ακίνητα με άλλους 3 ή 4 συνδικαιούχους να μην δικαιούται απαλλαγή. Να δοθεί από το Υπ.Οικονομικών ξεκάθαρη απάντηση στην έννοια του ιδανικού μεριδίου.

    στ Να καταργηθεί. Η μετοχική ιδέα, αν πρέπει να υποστηριχθεί, ας βρεθεί άλλος τρόπος. Εδώ απλώς ο καθένας γράφει ότι θέλει για να απαλλαγεί από λίγο φόρο.

    ζ Τα βουλκανιζατέρ και τα συνεργεία αυτοκινήτων γιατί δεν τα βάλατε;

    Γενικά Σχόλια

    Η ιδέα της συλλογής αποδείξεων δεν φαίνεται σωστή. Ως μέτρο έρχεται να αντικαταστήσει
    την ανικανότητα του κράτους να συλλέξει τους φόρους. Η λογική του είναι ότι επειδή
    αυτοί που πρέπει να κάνουν μια δουλειά (εφοριακοί, ΣΔΟΕ) δεν την κάνουν, είτε επειδή δεν
    θέλουν να δουλέψουν είτε επειδή προτιμάνε την «πλάγια εξυπηρέτηση», κάνουμε ένα νόμο
    ώστε χωρίς να χρειαστεί να δουλέψει κάποιος να παράγουμε αποτέλεσμα. Πουθενά όμως
    στον κόσμο δεν παράγεται έργο εκ του μηδενός. Άρα αντί να κάνουμε τους πολίτες ένα
    στρατό ΣΔΟΕ, ας κάνουμε τους υπαλλήλους της Εφορίας να δουλέψουν. Και σίγουρα δεν είναι λίγοι
    όπως δεν είναι λίγοι οι υπάλληλοι σε όλο το δημόσιο.

    Αν τώρα δεν μπορούμε να τους κάνουμε να δουλέψουν, ας δώσουμε τη δουλειά σε ιδιώτες που
    θα πληρώνονται ανάλογα με το ύψος των βεβαιωμένων προστίμων. Αν αυτό γίνει για 2 ή 3 χρόνια
    θα μπορέσει να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων ώστε να είναι εφικτός όντως ένας
    υπολογισμός των πραγματικών εισοδημάτων ανά επάγγελμα, και μετά να θεσπιστούν ελάχιστα
    όρια εισοδήματος ανά κατηγορία.

    Επίσης θα μπορούσαν όλες οι συναλλαγές των επαγγελματιών/εμπόρων που δεν αφορούν λιανική
    πώληση να περνάνε αναγκαστικά μέσω τραπεζών.

    Οι αποδείξεις θα μπορούσαν να αυξήσουν το αφορολόγητο μόνο πέραν του 12.000. Σε αντίθετη
    περίπτωση οι πραγματικά φτωχοί (αυτοί που δεν βγαίνουν για φαγητό, που δεν πάνε διακοπές, κλπ)
    να κληθούν να πληρώσουν φόρο.

    Τέλος σαν γενικότερη φιλοσοφία δεν θα έπρεπε να επιβραβεύεται κατ΄ανάγκη η κατανάλωση. Δηλαδή
    γιατί ένας που ξοδεύει ότι βγάζει (π.χ. για διασκέδαση) να έχει φοροαπαλλαγή ενώ ένας που
    αποταμιεύει (για επένδυση, για θέματα υγείας, για τα παιδιά του, κλπ) να καλείται να πληρώσει
    φόρο?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:06 | Μακρυνιώτης Β.

    Επειδή τόσα χρόνια(από 1981 και μετά) πολλά ακούμε και λίγα βλέπουμε σχετικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Εάν πραγματικά θέλετε να κινηθείτε πρός αυτή τη κατεύθυνση και δεν είναι απλά ένα ακόμα «κόλπο» για να μεγαλώσετε το ήδη άδικο και βαρύ φορολογικό σύστημα για τον μισθωτό;, τότε η μόνη λύση είναι η υποχρέωση όλων στο να δίνουν αποδείξεις και η πλήρης μηχανογραφική ανάπτυξη της εφορίας και όλων των συνδεδεμένων με αυτήν λειτουργιών και διαδικασιών ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζετε άμεσα τίς δαπάνες (καταχώρηση αποδείξεων από τούς καταναλωτές στην προσωπική τους σελίδα στο taxisnet, σύνδεση των ειδικών ταμειακών μηχανών απ’ευθείας με την εφορία).

    Θα πρέπει λοιπόν να παλεύουμε πέρα όλων των άλλων και για το αυτονόητο (αφορολόγητο), η μόνη περίπτωση να μην εξελιχθεί σε ένα ακόμα κακόγουστο αστείο και εισπρακτικό καθαρά μέτρο, είναι να περνούν όλες μα όλες οι αποδείξεις ό,τι και άν αφορούν (ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, supermarket, συνεργεία, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, βενζινάδικα, είδη ένδυσης, υπόδησης, κ.α), σε κάθε άλλη περίπτωση το «μέτρο» είναι άδικο και άχρηστο.
    Γιατί μην ξεχνάτε πώς χιλιάδες κόσμου δεν θα χρειαστούν κάθε χρόνο πατωματζή, υδραυλικό και ηλεκτρολόγο.
    Αλήθεια πώς θα το λύσετε αυτό; ελπίζω όχι με τον εύκολο τρόπο της φορολόγησης επειδή δεν χρησιμοποίησε τίποτα από τα παραπάνω;

    Εύκολα αναλύσατε, οριοθετήσατε και δώσατε πρός κατασπάραξη στην κοινωνία των πλούσιο έλληνα (2000 ευρώ το μήνα, 2000 κυβικά αυτοκίνητο), περιμένω με την ίδια ευκολία να μας ανακοινώσετε και τον φτωχό έλληνα), για να δούμε την διαφόρα μεταξύ τους και τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα.

    Ευχαριστώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:00 | Πάχτα-Καούδη Θεοδοσία

    Σχετικά με το μέτρο των αποδείξεων από καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες
    πρέπει να ενισχυθεί και να επεκταθεί σε περισσότερα είδη ,να εφαρμοσθεί όπως ισχύει σήμερα ,πλέον του αφορολογήτου ορίου .Να γίνει καμπάνια ενημνέρωσης γιατί ο απλός κόσμος δεν έχει καταλάβει το ρόλο και πόσο συντελεί η απαίτηση της απόδειξης τόσο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όσο και στην μείωση του φόρου του.Είναι απαράδεκτο να μειωθεί το αφορολόγητο όριο και να αναπληρωθεί με ένα ποσό αποδείξεων.
    Είναιαπαράδεκτο για μία Σοσιαλιστική Κυβέρνηση να καλεί τον μισθωτό η τον συνταξιούχο των 800 € και 900 € να συγκεντρώσει 4.000 η 6.000 € αποδείξεις για να καλύψει το αφορολόγητο όριο ,και εφόσον δεν τα καλύψει
    να πληρώσει επί πλέον φόρο λόγω της μείωσης του αφορολογήτου.
    Πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος στον δρόμο ,ο προληπτικός έλεγχος και να καθοριστεί ένα πλαφόν εισοδήματος για τους ηλεκτρολόγους ,υδραυλικούς και γενικά τους τεχνίτες οι οποίοι μπαίνουν στα σπίτια μας είναι δύσκολο να ελεγχθούν και ποτέ δεν δίνουν απόδειξη.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:39 | KΩΣΤΑΣ ΣΥΦΑΝΤΟΣ

    ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΟΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΕΤΡΑΨΗΦΙΟΣ ΑΡΙΡΘΜΟΣ ΤΗΛ.ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.-

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:46 | Χριστίνα Τεπενδρή

    Είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας κάποιος να διαθέτει το εισόδημα του όπως θέλει (πχ. αποπληρωμή καρτών και δανείων!) ή να θέλει να κάνει οικονομία;

    Γιατί ντε και καλά να κάνω έξοδα 6000 ευρώ για ανταύγειες, αποτρίχωση, καπουτσίνο διπλό, πίτα καλαμάκι κοτόπουλο και αντικαταστάση ρουμπινέ;

    Δεν έχω 6000 ευρώ για πέταμα – ούτε 600 ούτε 60 ούτε 6. Και να είχα όμως σε μία ευνομούμενη πολιτεία εγώ μόνο θα αποφάσιζα πώς και πότε θα τα ξοδέψω.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:53 | Γεώργιος Αλεξόπουλος

    Με το μέτρο των αποδείξεων δεν αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή κατηγοριών όπως υδραυλικοί,ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες πάσης φύσεως.Μιά λύση θα μπορούσε να είναι το ενιαίο τιμολόγιο για κάθε κλάδο με το οποίο θα καθορίζεται η ωριαία αμοιβή για κάθε τεχνίτη, συμπεριλαμβανομένου του φόρου.

    Υ.Γ. Άραγε όλα αυτά τα σχόλια τα διαβάζει κάποιος;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:42 | Παναγιώτης Β.

    Ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τις 12.000 ευρώ θα θίξει ιδιαίτερα τη γενιά των 700 ευρώ (και κάτω). Νέοι άνθρωποι οι οποίοι κατά πλειοψηφία ζουν με τους γονείς τους και έχουν κοινές δαπάνες για τα καθημερινά έξοδα αλλά κάνουν ξεχωριστές δηλώσεις εισοδήματος θα κληθούν να πληρώσουν και φόρο για τα ελάχιστα εισοδήματα τα οποία λαμβάνουν.

    Επίσης είναι προφανές ότι η χρήση όλων των αποδείξεων είναι σχεδόν αδύνατη τόσο από τον καταναλωτή όσο και από τις εφορίες στις οποίες γίνεται μπάχαλο.

    Να επανέλθει η φοροαπαλλαγή για ένα μέρος των καταναλωτικών δαπανών πάνω από το αφορολόγητο (για το οποίο να μπαίνουν ή να διατηρούνται για ενδεχόμενο έλεγχο οι αποδείξεις από supermarket και άλλες χαμηλού κινδύνου επιχειρήσεις) και να μπαίνουν σε διαφορετικό πεδίο με μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή έτσι ώστε να υπάρχει κίνητρο για τον φορολογούμενο, οι αποδείξεις από υπηρεσίες υψηλού κινδύνου.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:38 | Θ. Βαμβάκος

    Καλό θα είναι να ισχύσει η υποβολή στην εφορία του 100 % των αποδείξεων αγορών (με αντίστοιχη φορολογική ελάφρυνση) ΧΩΡΙΣ κανέναν συσχετισμό με το αφορολόγητο όριο στο εισόδημα.Μόνο έτσι ο κάθε φορολογούμενος θα έχει συμφέρον να απαιτεί για τα πάντα νόμιμη απόδειξη.Από την συστηματική αναζήτηση των υποβαλλομένων αποδείξεων στα άδυτα της ….δήλωσης του εκδίδοντος αυτές τις αποδείξεις θα προκύψει ..πλούτος για όλους μας.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:46 | ΚΕΝΤΡΙΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΚΕΝΤΡΙΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΜΕ Β.Ρ.Β. ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
    ΑΝ.ΑΙΡΕΤΟΣ ΕΠΥΣΔΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    ΘΕΜΑ: Άποψη σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην κατάθεση αποδείξεων ώστε να μπορεί να γίνει χρήση του αφορολόγητου ποσού των 12000 Ευρώ.

    Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

    θα πρέπει, αν τελικά ισχύσει το παραπάνω, να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι οι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι στο εξωτερικό δεν είναι σε θέση να μαζέψουν αρκετές αποδείξεις στην Ελλάδα, λόγω της διαμονής τους στο εξωτερικό.
    Επιπροσθέτως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποιοι εκπαιδευτικοί ,οι οποίοι δεν λαμβάνουν το ειδικό επιμίσθιο λόγω παράτασης της απόσπασής τους επειδή είναι παντρεμένοι με μόνιμο κάτοικο εξωτερικού. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί πληρώνουν κανονικά τους φόρους στην Ελλάδα και έμμεσα και στην Γερμανία. Οι ήδη τρισάθλια κατάσταση αμοιβής ( με το ζόρι ξεπερνά σε κάποιες μόνο περιπτώσεις τα 1000 Ευρώ καθαρά αν αφερεθούν όλοι οι φόροι ) θα επιδεινωθεί τόσο ,που θα φτάσει ενδεχομένως και στο ύψος βασικής αμοιβής ανειδίκευτου εργάτη.

    Με τιμή
    Κεντριστάκης Δημήτριος

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:57 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Συγχαρητήρια για τη εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να γνωστοποιηθούν οι απόψεις των φορολογούμενων.

    Τα κυριότερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας του κράτους. Κύριοι των εκάστοτε κυβερνήσεων δεν είσαστε αξιόπιστοι. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από τους Έλληνες φορολογούμενους ότι τα χρήματα που πληρώνονται με οποιοδήποτε τρόπο στο κράτος διαχειρίζονται ορθολογικά και σωστά. Ποιος λογικός άνθρωπος θα έδινε τα χρήματα του σε κάποιον που εκ των προτέρων ξέρει ότι δεν θα τα διαχειριστεί ορθολογικά. Αν διοικούσατε οποιαδήποτε επιχείρηση θα είχατε κηρύξει πτώχευση.

    Στο θέμα των αποδείξεων. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να εκπίπτει το σύνολο των αποδείξεων γιατί ένα σημαντικό ποσοστό του εισοδήματος καταναλώνεται σε διατροφικά είδη, ένδυση, εκπαίδευση και υγεία και όχι σε υδραυλικούς, ξενοδοχεία και συνεργεία αυτοκινήτων.
    Η έκπτωση των αποδείξεων θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε ή έκπτωση φόρου να είναι μεγαλύτερη από τον ΦΠΑ 19%. Διαφορετικά δεν ζητάς απόδειξη και έχεις την ταμιακή ωφέλεια άμεσα και όχι μετά από ενάμιση χρόνο.
    Επίσης όλοι οι επαγγελματικές ομάδες (βενζινάδικα, λαϊκές αγορές, ταξί και λοιποί που φορολογούνται με ειδικούς τρόπους) να εκδίδουν αποδείξεις και φορολογούνται με μια ενιαία φορολογική κλίμακα που θα ισχύει για όλους.

    Η άποψη μου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι η καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» αναδρομικά και οι αυστηροί έλεγχοι. Βγάλτε του ελεγκτές στους δρόμους. Διαφορετικά πάλι οι μισθωτοί θα την πληρώσουν.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:32 | ΜΑΤΖΙΑΡΑΚΗΣ Ζ.

    ANTIKEIMENIKA ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΝΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. (ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΣΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΕΤΗ). Π.Χ ΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΘΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΤΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 15 ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ, ΑΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ 40.000€ ΚΑΙ 20.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΣΥΝΟΛΟ 60.000 ΑΣΧΗΜΑ ΕΙΝΑΙ? (ΣΥΝΤΕΛΗΣΤΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ 20% ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ). ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ? ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ.ΑΣ ΤΕΘΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΣ ΤΑ ΔΕΧΤΕΙ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:50 | Α. Αντωνιου

    Πρέπει να φορολογούνται όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα με μια ορθολογική και προοδευτικά αυξανόμενη κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις στοιχεώδεις ανάγκες διαβίωσης δηλαδή:
    12.000 ο άγαμος, 24.000 το ζευγάρι (12.000 έκαστος) και πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά. Αύξηση του αφορολόγητου δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Χρειάζεται όμως ορθολογικότερη και προοδευτικότερη κλίμακα στο φόρο εισοδήματος, δηλαδή να ελαφρύνει η μεσαία κλίμακα και να αυξθεί στα πολύ υψηλά εισοδήματα (πάνω από 80.000).

    Το αφορολόγητο έχει την έννοια ότι δεν μπορεί να σου παίρνει κάποιος από αυτά που χρειάζεται για να ζήσεις. Επομένως, για να το έχεις, να είσαι υποχρεωμένος να προσκομίσεις αποδείξεις ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ, από ενοίκιο ή σούπερ μάρκετ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, σπιτιού και εξοχικού,κινητό, τσιγάρα ή τυρόπιτες, ιδιαίτερα μαθήματα, μέχρι αποδείξεις ενοικιαζόμενων δωματίων για διακοπές, αεροπορικά εισιτήρια, ομπρέλες στην παραλία, υδραυλικοί κλπ. Κάθε δαπάνη διαβίωσης εκτός από πάγια (αυτοκίνητα, κοσμήματα, έργα τέχνης κλπ) Επομένως μια τετραμελής οικογένεια, για να έχει το αφορολόγητο των (24+ποσό για παιδιά)να πρέπει να προσκομίσει στην εφορία ισόποσες αποδείξεις, για ότι δεν ξόδεψες, να φορολογείσαι. Και εννοείται για όλα τα εισοδήματα (πλην αποζημιώσεων από Δικαστήρια κλπ). Παίρνεις κύριε Δικαστή επίδομα βιβλιοθήκης (!!!) 300 ευρώ το μήνα, φέρε αποδείξεις για τα βιβλία που αγόρασες και δεν θα φορλογηθείς. Αν τα έβαλες στην τράπεζα, ή τα έφαγες στα μπουζούκια να πληρώσεις. Πήρες οδοιπορικά κύριε υπάλληλε, φέρε την απόδειξη (τιμολόγιο βενζίνας + ταβέρνας, διόδια), άλλως να πληρώσεις, αν τα εξοικονόμησες.

    Βεβαίως αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετο ελεγκτικό έργο στις εφορίες, αλλά αξίζει τον κόπο. Ας εξοικονομηθεί ο χρόνος των υπαλλήλων ελαφρώνοντας το έργο τους από άλλες ασχολίες, με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων.

    Κάποιοι λένε ότι τιμωρείται η αποταμίευση αν ζητούνται αποδείξεις. Αν μπορούν να ζήσουν με λιγότερα, είναι προφανές ότι κάποιος άλλος τους συντηρεί ή μένει μαζί τους και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, οπότε καλώς να φορολογηθούν. Το χρήμα πρέπει να κυκλοφορεί και να φαίνεται.

    Το μεγαλύτερο πλυντήριο για το μαύρο χρήμα είναι η αγορά ακινήτων. Προτείνω να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές (εκτός ίσως από περιοχές όπως η Βουλιαγμένη…) και να τεθεί συντελεστής με βάση τον οποίο το πάνω από την αντικειμενική αξία ποσόν θα φορολογείται με 0,5% ή με 1%.
    Υπάρχουν πολλοί συναλασσόμενοι που θέλουν να φαίνονται όλα τα χρήματα που δίνουν ή παίρνουν και δεν το κάνουν λόγω του συντελεστή, ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι (μεσίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κλπ) πληρώνονται στην αληθινή αξία. Να πως θα τους πιασετε, χωρίς να εξοντωθεί και η αγορά. Δεν είναι δυνατόν οι τράπεζες να δίνουν δάνεια για τα μαύρα στις αγοραπωλησίες, να τους απαγορευθεί, όλα να φαίνονται στα συμβόλαια. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και επαγγελματίες που θέλουν να δουλεύουν φανερά και οι συναλασσόμενοι δεν τους αφήνουν, είτε διότι δεν έχουν ποθεν εσχες, είτε διότι δεν θέλουν να επωμιστούν το κόστος.

    Με δυο λόγια θα πρέπει το μαυρο χρήμα να γίνει άχρηστο, όπως τα λύτρα των απαγωγών. Να μην μπορεί να το χρησιμοποιήσουν αυτοί που το παίρνουν.

    Όταν κάποιος ζει από τόκους, μερίσματα (πχ οικογενειακές ΑΕ) κλπ δεν μπορεί να φορολογείται με εκπτώσεις και απαλλαγές. Να φορολογηθούν όπως αυτοί που εισπράττουν ενοίκια και (επίσης) κάθονται (εισοδηματίες). Οι αμοιβές ΔΣ δεν δίνονται χαριστικά, αυτοί που τις παίρνουν τις δουλεύουν και αναλαμβάνουν ευθύνες και ρίσκα, οπότε αυτές να μπαίνουν κανονικά στην κλίμακα, ως έξοδα της επιχείρησης και να παρακρατείται ποσοστό υπέρ του ταμείου στο οποίο ασφαλίζεται το εν λόγω πρόσωπο, ως οιονεί εργοδοτική εισφορά. Οι μέτοχοι που εισπράττουν μέρισμα να φορολογούνται κανονικότατα, αφαιρώντας ενδεχομένως το φόρο που πληρώθηκε επί των κερδών από την εταιρία.

    τέλος κάτι πρέπει να γίνει με τις μεταχρονολογημένες επιταγές που κυκλοφορούν ασύδοτα. πρέπει να βρεθεί τρόπος ελέγχου τους. προτείνω την απουλοποίηση των αξιογράφων αυτών ή τη δημιουργία της άυλης επιταγής, διαμέσου του συστήματος ΔΙΑΣ ή την ηλεκτρονική έκδοσή τους, online με κλειδάριθμο μέσα από το σύστημα της τράπεζας, η εγκυρότητα του οποίου θα μπορεί να ελέγχεται από κάθε κομιστή, οπότε θα μπορεί να ελέγχεται ποιός εκδίδει τι. Για παράδειγμα, η τράπεζα αντί για «μπλοκ» σου δίνει αριθμημένα έντυπα Α4, τα οποία συμπληρώνεις online, εκτυπώνεις και υπογράφεις. Η τράπεζα γνωρίζει τι εχεις εκδόσει και εκτυπώνει και κωδικό επαλήθευσης, τον οποίο ο κάθε κομιστής μπορεί να μπει στο σύστημα να επιβεβαιώσει. Ετσι μπορεί να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της ανταλλαγης επιταγων. Τα σκέτα χαρτιά (μπλόκ) ας μείνουν μόνο για τους τοκογλύφους. ο καθένας να προσέχει τι παίρνει

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:44 | Γιάγκος Χαραλάμπους

    Ο ενδεικτικός και περιοριστικός τρόπος ορισμού των διαφόρων κατηγοριών των δαπανών δημιουργεί μία κουλτούρα επιλογής που θα ζητούμε αποδείξεις και που όχι, θέμα «επιλογής» το οποίο αποδείχθηκε με την αρχική τροποποίηση της σχετικής διάταξης του νόμου από τον τέως Υπουργό κύριο Αλογοσκούφη.
    Πρόσθετο πρόβλημα που ανακύπτει είναι ο «επιλεγκτικός απολογισμός» μεταξύ δηλωθέντων εσόδων και εξόδων πλέον των γραφειοκρατικών διαδικασιών επιλογής και υπολογισμού.
    Προτείνω ότι θα πρέπει το σύνολο των αποδείξεων να υποβάλλονται σε «συγκεκριμένες κατηγορίες» που θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε τον τρόπο μέτρησης και κατανομής των εσόδων μας και επί του συνόλου να υπάρχει μία έκπτωση που θα είναι ίση τουλάχιστο πρός το «αφολόγητο δικαιούμενο ποσό της κάθε κατηγορίας φυσικών προσώπων (παντρεμένοι, ανύπανδροι, συνταξιούχοι κτλ) με ένα ανακοινώσιμο μετά την υποβολή των δηλώσεων πρόσθετο ποσοστό επί των δηλωθέντων εξόδων ως «ειδική έκπτωση εξόδων»
    Θεωρώ ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να κατοχυρωθεί ακόμα και συνταγματικά σε μακροχρόνια βάση για να πιστέψουμε ως φορολογούμενοι ότι αξίζει να έχουμε ένα καλύτερο προγραμματισμό στις δαπάνες μας, τις οποίες δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει ο κάθε εφορειακός ότι π.χ. δεν έχει την σφραγίδα του μαγαζιού, δεν είναι υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κοκ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:57 | George

    Διαβάζω πολλά σχόλια σχετικά με τη μη συμμετοχή αποδείξεων από super market. Eχω 2 μωρά και τα μηνιαία έξοδα μου μόνο για supermarket ξεπερνούν τα 400 ευρώ, πως θα μπορέσω να μαζέψω αποδείξεις αφού κύριοι δεν μένουν λεφτά για αγορά ειδών ένδυσης?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:06 | Γεώργιος Παπαδόπουλος

    Θεωρώ άδικο το γεγονός να τίθεται υπό αμφισβήτηση το αφορολόγητο ποσό των € 12.000,00 για μισθωτούς και συνταξιούχους, μέσω της συλλογής αποδείξεων καταναλωτικών δαπανών. Πρώτον γιατί αποτελεί κατάκτηση και ένας έμμεσος τρόπος φορολογικής ελάφρυνσης των μόνιμων «φορολογικών υποζυγίων» της χώρας. Δεύτερον διότι οι μείζονες δαπάνες μίας μέσης οικογένειας αφορούν έξοδα διατροφής και διαβίωσης (σούπερ μάρκετ, ενόικια κ.λπ.) αποδείξεις των οποίων δεν θα συνυπολογίζονται σε αυτές που αναγνωρίζει η εφορία. Άρα ή το μέτρο θα πρέπει να αφορά περαιτέρω ελαφρύνσεις πέραν του δεδομένου αφορολογήτου ορίου, όπως δηλαδή ισχύει μέχρι σήμερα και μάλιστα σε διευρυμένη βάση δαπανών ή εναλλακτικά θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις αναγνωρίσιμες αποδείξεις όλα τα είδη δαπανών όπως για παράδειγμα και αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:45 | Σωκράτης Ρ.

    Κύριοι πρόσφατα υποβλήθηκε ο γιός μου σε κάποια εγχείρηση σε ιδιωτικό θεραπευτικό κέντρο.
    Όταν τελείωσαμε πήραμε απο το λογιστήριο τιμολόγιο με όλες τις χρεώσεις εκτός απο τις αμοιβές των γιατρών (χειρούργου – αναισθησιολόγου) οι οποίοι έπρεπε να μας κόψουν απόδειξη απο μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών.
    Γιατί γίνεται αυτό και δεν μπαίνει και η αμοιβή των γιατρών μέσα στο τιμολόγιο που κόβει η επιχείρηση?
    Δεν είναι αυτός ένας τρόπος συναλλαγής του γιατρού με τον ασθενή?

    Οι διαζευγμένοι βάσει δικαστικών αποφάσεων πληρώνουν διατροφή για τα παιδιά τους των οποίων δεν έχουν την επιμέλεια.
    Κάθε ένα- δύο χρόνια ζητείται η αναπροσαρμογή της διατροφής η οποία βασίζεται στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία και των δύο.
    Το ποσό της διατροφής δεν αφαιρείται απο το συνολικό εισόδημα παρά μόνο αν είναι υπέρ της πρώην συζύγου.
    Αυτό είναι άδικο γιατί κάθε φορά τα δικαστήρια αποφασίζουν για την αναπροσαρμογή της διατροφής λαμβάνοντας
    υπ οψη το σύνολο του εισοδήματος του υποχρέου μη αφαιρουμένης της διατροφής και χωρίς να προστίθεται αυτή στα εισοδήματα του άλλου.
    Και το κυριώτερο ο υπόχρεος φορολογείται για το σύνολο του εισοδήματός του μη αφαιρουμένου του ποσού της διατροφής.
    Προτεινεται το ποσό της διατροφής να αφαιρείται απο το συνολικό δηλωθέν εισόδημα αλλά και τυχόν δαπάνες οι οποίες γίνονται για τα παιδιά επιπλέον της διατροφής να μπορούν να δηλωθούν στη φορολογική δήλωση.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:35 | ΜΑΤΖΙΑΡΑΚΗΣ Ζ.

    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 65 ΕΤΩΝ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 3.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ. ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ:
    ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΩΣ 15.000€ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΩΣ ΤΟ 80% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΩΣ 30.000 € ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΩΣ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΤΟ 30.000 € ΕΩΣ 50.000 € ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΩΣ 45% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 50.000€ ΚΑΙ ΕΩΣ 100.000€ ΣΥΝΤΕΛΗΣΤΗΣ 30%. ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 100.000€ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΩΣ 30.000 € MAXIMUM.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:42 | Γιώργος Βασ

    Είναι πρακτικά αδύνατο να ελέγχονται όλες οι αποδείξεις από τις εφορίες. Θα μπορούσε κάθε απόδειξη να αναγράφει σειριακό αριθμό και κάθε οικογένεια να έχει μια μερίδα συνδεδεμένη με το ΑΦΜ των συζύγων στην ιστοσελίδα του ΥΠΟΙΚ ώστε να καταχωρεί μόνος του ο φορολογούμενοσ τον αριθμό απόδειξης και να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή αυτός και η εφορία τις δαπάνες του. Θα πρέπει να καταχωρούνται όλες οι αποδείξης, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, η ασφάλεια των αυτοκινήτων, μέχρι και οι τσίχλες από το περίπτερο αλλά και τα εισητηρια των λεωφορείων. Τα συνολικά έξοδα να αποτελούν το αφορολόγητο του καθενός και να φορολογείται μόνο το καθαρό ποσό που αποταμιεύεται. Με αυτόν τον τρόπο θα αποθαρρύνεται η αποταμίευση με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ρευστότητα στην αγορά. Η καταμέτρηση των αποδείξεων θα μπορούσε να γίνει και με πιστωτική κάρτα, όπως προτάθηκε, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος της απώλειας ή ακόμα και να ξεχνούν οι πολίτες να την έχουν μαζί τους.
    Επιπλέον η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει δαπάνες από παροχή υπηρεσιών, ένδυση, διασκέδαση κλπ. Συνεπώς το εισόδημα καταναλώνεται σε βασικές ανάγκες διατροφής, πληρωμή δανείων-λογαριασμών, έξοδα μετακίνησης (καύσιμα-εισητήρια). Θα πρέπει οπωσδήποτε να περιληφθούν οι εν λόγω δαπάνες στις δηλώσεις εισοδήματος. Αν δεν περιληφθούν θα έχει σαν αποτέλεσμα να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος του αφορολογήτου τους οι χαμηλόμισθοι. Επίσης θα πρέπει να προσεχθεί το μέτρο με τις αποδείξεις για να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι που δηλώνουν πχ 10.000€ εισόδημα αλλά κάνουν έξοδα 30.000€ (ουσιαστικά διακινούν μάυρο χρήμα) να πωλούν τις αποδείξεις τους σε μισθωτούς ώστε αυτοί δηλώνουν παραπάνω έξοδα για να μην χάνουν το αφορολόγητό τους. Επιπλέον προτείνω αφορολόγητο όριο 10.000€ για άγαμο και συνολικό όριο για κάθε οικογένεια και όχι για κάθε εργαζόμενο σύζηγο 20.000 για τους δύο συζύγους και 5.000€ για κάθε παιδί. Τέλος εφαρμογή πόθεν έσχες σε βάθος 10ετίας. Όσοι θέλουν να νομιμοποιήσουν τα μαύρα έσοδά τους να πλήρώσουν τον αναλογούντα φόρο που έχουν κλέψει απ το δημόσιο. Αυτός που έχει 10 ακίνητα να πουλήσει το 1 ώστε να νομιμοποιήσει τα άλλα 9. Άλλωστε ο οποιοσδήποτε μισθωτός αν έκλεβε την εφορία θα είχε άλλα 2 σπίτια! Όπως ο μισθωτός λοιπόν πληρώνει την εφορία του να πουλήσει όποιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει το πόθεν έσχες ώστε να νομιμοποιήσει τα υπόλοιπα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:40 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ Μ.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ . ΕΙΜΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΤΩΝ 850€ ΤΟΜΗΝΑ. Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ . ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ 14500€ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ. ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ ΠΑΤΩΜΑΤΖΗΔΕΣ ΚΤΛ ΚΑΙ ΡΩΤΩ ΑΝ ΔΕ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΆΣΤΗΚΑ; ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΧΡΕΙΣΤΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΓΙΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ . Η ΟΥΣΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΔΕ ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ. ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ SUPER MARKET. ΕΤΣΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΔΕ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ. ΓΕΙΑ ΣΑΣ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:35 | Κώστας

    Θεωρώ ότι σε αυτή τη χώρα σπάμε το κεφάλι μας να λύσουμε μια εξίσωση που έχει λυθεί εδώ και χρόνια από άλλους. Δεν καταλαβαίνω για πιό λόγο θα πρέπει ο πολίτης να υποκαθιστά τον ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους σε μια υποχρεωτική διαδικασία (έκδοση αποδείξεων) μέσω οικονομικών κινήτρων.
    Κατ’ αρχήν αυτή η διαδικασία έχει πρακτικά προβλήματα όπως προαναφέρθηκε. Ο έλεγχος από τις ΔΟΥ είναι χρονοβόρος και κοστοβόρος εάν γίνεται έλεγχος στο 100% των φυσικών προσώπων, άρα αναγκαστικά θα γίνεται δειγματοληπτικά, άρα κάποιοι, άγνωστο πόσοι, θα διαφεύγουν δηλώνοντας αποδείξεις και απολαμβάνοντας τις ανάλογες φοροαπαλλαγές.
    Πέραν αυτού τα οικονομικά κίνητρα συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους έχουν άμεσο κόστος για το δημόσιο, το οποίο βέβαια ελπίζει να υπερκαλύψει από την περιστολή της μη έκδοσης αποδείξεων.
    Η μόνη λύση είναι ο έλεγχος από ειδικό σώμα ελεγκτών και επιβολή άμεσων ποινών στις επιχειρήσεις οι οποίες θα λειτουργούν αποτρεπτικά ενάντια στην υποτροπή. Φανταστείτε κάποιο στέλεχος αυτού του σώματος που πάει σε εμπορικό κατάστημα χωρίς να δηλώνει την ταυτότητά του και να ψωνίζει, ο δε καταστηματάρχης να μην εκδίδει απόδειξη. Ο παράβαση θα βεβαιώνεται επιτόπου και μετά από λίγο θα κυνηγάνε τον πελάτη να πάρει την απόδειξή του!
    Βέβαια ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να τηρηθεί με επιμονή και όχι όπως γίνεται με όλα σε αυτή τη χώρα, να τα εξαγγέλλουμε με φαμφάρες και μετά από λίγο να ξεθυμαίνουν και να ξεχνιούνται.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:27 | Εμμ.Γ.Κ.

    Σωστο΄ μετρο. οι ιδιοι οι πολιτες θα βοηθησουν στην παταξη τις φοροδιαφυγης οπως συνεβη με καποια επαγγελματα τα τελευταια χρονια π.χ.κομωτηρια καφετεριες κτλ.
    Θα πρεπει ομως να συνοδευτει απο εντονους ελεγχους σε αυτα τα επαγγελματα που ειναι γνωστο οτι φοροδιαφευγουν στην αρχη με προειδοποιηση και μετα με προστιμα αυστηρα ουτως ωστε να καταστει ασυμφορο το να μην κοβονται αποδειξεις.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:08 | Κωνσταντίνος Δεληγιάννης

    Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.Βγάζω σαν μισθωτός 11.600 τον χρόνο.Τα μισά πηγαίνουν στο SUPERMARKET,τα υπόλοιπα ενοίκιο,ρεύμα,τηλέφωνο.Αλλές αποδείξης δεν υπάρχουν διότι το εισόδημα δεν επαρκεί.Ελέγξτε τα SUPERMARKET ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ,διότι όλη η Ελλάδα εκεί ακουμπάει το διαθέσιμο εισόδημα της.Εκτός εάν φαντάζεστε ότι εμφανίζουν όλα τα κέρδη τους!!!!!!Και βάλτε συμβούλους με κοινή λογική πριν ανακοινώνετε οποιοδήποτε ΝΕΟ ΜΕΤΡΟ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:05 | bozikis antonis

    το βασικό πρόβλημα με την έκπτωση των δαπανών που σχετίζονται με τις υπηρεσίες που παρέχουν οι ελεύθεροι επιτιδευματίες (ηλεκτρολόγοι υδραυλικοί συνεργεία αυτοκινήτων ψυκτικοί κλπ) είναι ότι δεν υπάρχει κάποια τυποποίηση στην αμοιβή τους. Έτσι όταν ο καταναλωτής ζητήσει απόδειξη θα του προστεθεί η αξία του ΦΠΑ στην συμφωνημένη τιμή, κάτι που τελικά αποβαίνει εις βαρος του καταναλωτή και φορολογικού εσόδου (τελικά ο καταναλωτής δεν παιρνει απόδειξη και η ζημία για το δημόσιο είναι το ΦΠΑ + ο φόρος του μη δηλούμενου εισοδήματος του τεχνίτη).

    Προτείνεται λοιπόν, για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα π.χ. 1-2 χρόνια και προκειμένου να αποκτηθεί ένα είδος φορολογικής συνήδεισης και τακτικής, να μπορεί ο τελικός καταναλωτής να εκπέσει από το εισόδημά του ένα μερος (ποσοστό από τον ΦΠΑ που έχει καταβάλει σε επαγγελματίες που κατά κόρον φοροδιαφεύγουν. Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι προσθετικό του συνόλου των οικογενειακών δαπανών ή προσθετικό των συγκεκριμένων δαπανών οι οποίες θα δηλώνονται χωριστά. Η μείωση των εσόδων από την έκπτωση αυτή του ΦΠΑ που θα απολαμβάνει ο τελικός καταναλωτής θα αντισταθμίζεται πλήρως από την επιπλέον είσπραξη φόρου και ΦΠΑ από τον επαγγελματία και μακροπρόθεσμα βοηθήσει στη ζήτηση φορολογικών στοιχείων από όλους.

    Ευχαριστώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:17 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΛΙΓΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ( ΣΩΣΤΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ – ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ )

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ . ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΟΠΟΙΟΣ ΚΛΕΒΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΛΕΒΕΙ.

    ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΝΑ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΦΡΥΝΤΙΚΑ . ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΚΤΙΣΤΟΥΝ ΝΕΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ . ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ , ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕΣΑ .

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΑΚΕΡΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΟΥ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ,ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ . ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΦΟΡΟΚΛΕΦΕΤΣ .

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:44 | basilis

    ετησιες οικογενιακες δαπανες
    ενοικιο/στεγαστικο 500χ12=6000
    διατροφη 400χ12=4800
    βενζινη 120χ12=1440
    ασφαλεια αυτοκινητου + τελη κυκλοφοριας 480+250=730
    τηλεφωνο κινητο/σταθερο/internet 20+30=50χ6=300
    ρευμα 150χ6=900
    τσιγαρα 60χ12=720
    μικροεξοδα 200
    θερμανση 400
    συνολο 15500
    οι πραγματικες δαπανες ειναι σαφως μεγαλυτερες
    μονο το ενοικιο/στεγαστικο εχουν φοροαπαλλαγη περιπου 250 ευρω. οι αλλες δαπανες δεν εχουν. απο που θα βρω αποδειξεις 4000 ευρω για να διατηρησω το αφορολογητο οριο μου
    στη δικη μου περιπτωση το στεγαστικο μου κοστιζει 660χ12=7920
    οπως βλεπετε διακοπες το καλοκαιρι δεν υπαρχουν
    με του συνταξιουχους τι θα γινει, κυριος του ΟΓΑ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:45 | BILLARAS

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΗΣ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ. ΔΗΛΑΔΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΝΑΓΚΗΣ Ή ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΓΟΡΑ Ή ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ, ΜΗ ΘΕΛΩΝΤΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΔΑΝΕΙΟ. ΟΠΟΤΕ ME ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΟΛΥ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΘΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΕ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΟΡΟ, ΕΚΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΑΡΦΙΖΟΜΑΣΤΕ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΟΔΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ? ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ SUPER-MARKET, ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ, ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΚΛΠ ΒΑΣΙΚΑ ΕΞΟΔΑ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΑΔΙΚΗΘΕΙ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:46 | Αγγελική

    Θα μπορούσαν να αφαιρούνται δαπάνες για τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια?

    Εγώ σαν Ελληνίδα φορολογούμενη, πληρώνω για το κόστος της δωρεάν παιδείας ενός παιδιού. Όμως, λόγω συνθηκών δουλειάς, σχεδόν αναγκάστηκα να στείλω το παιδίμου σε ιδιωτικό σχολείο, αν και ήμουν ιδεολογικά αντίθετη. Δεν έπρεπε να απαλλάσσομαι φορολογικά τουλάχιστον για το ποσοστό της φορολογίας μου με το οποίο συμμετέχω στη δωρεάν παιδεία?
    Για να μη μιλήσω για τα βιβλία, που ενώ είναι του ΟΕΔΒ, τα αγοράζω από το εμπόριο και αν δεν ικανοποιούν τις ανάγκες, αγοράζω και επί πλέον βοηθήματα….
    Επειδή τυχαίνει να είμαι στατιστικός-κοστολόγος, πιστεύω ότι δεν θα έβλαπτε καθόλου το κράτος να αντιμετωπίζει τις οποιεσδήποτε παροχές με ιδωτικοοικονομικά κριτήρια. Και θα αναφέρω μερικά παραδείγματα.

    π.χ. το κράτος και η πολιτεία έχει επιλέξει να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση ακόμα και σε επίπεδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέχρι τα τελευταία χρόνια, το υπουργείο υγείας σε κάθε διαγωνισμό που προκήρυσσε, προσλάμβανε απόφοιτους Λυκείου για διάφορες διοικητικές θέσεις περισσοτέρους από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Από την άλλη, αν υποθέσουμε ότι είχε ξοδέψει για να επενδύσει σε ένα γιατρό, τον εκπαίδευε για τουλάχιστον 18 συνεχή χρόνια. Αν λοιπόν δεν τον καλέσει στο δημόσιο για να υπηρετήσει, δεν θα μπορέσει ποτέ να απολαύσει τα αποτελέσματα της επένδυσής του (πληρώνοντας την εκπαίδευση του γιατρού)… , που φυσικά ήταν πολύ «υψηλότερη από την αντίστοιχη του αποφοίτου Λυκείου (12 χρόνια εκπαίδευσης). Μ’ αυτή την έννοια δεν νομίζω να έχει υπάρξει πιο «χαζός» επενδυτής από το ίδιο το κράτος….

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:50 | Yiannis

    1)ΠΡΕΠΕΙ να δοθούν κίνητρα στους μισθωτούς που πάντα την πληρώνουν να ζητάνε αποδείξεις οι οποίες θα τους δίνουν πραγματική έκπτωση απο το εισόδημα. Οσο ΦΠΑ πληρώνεις να αφαιρέιται απο το εισόδημα αυτούσιο και οχι υπο προυποθέσεις ή βάση κλίμακας. Ειδικά για δαπάνες απο νυχτομάγαζα, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα, ιατρούς, ρουχισμό, ταξί, δικηγόρους ελ. επαγγελματίες που σταθερά φοροδιαφεύγουν.

    2)Πρέπει να εκπίπτει η δαπάνη για ενοίκιο. εχω δυο γκαροσνιέρες 40 τμ εκαστη για τις οποίες πληρώνω φόρο απο ενοίκια που λαμβάνω αλλα δεν εκπίπτει λεπτό απο αυτά που πληρώνω για να μένω σε σπίτι 90 τμ που νοικιάζω με ενα παιδί ! Δέν μπορώ να κοπώ στα δύο για να χωράω στα δικα μου σπίτια !

    3)ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΙΜΩΡΟΝΤΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ τους μεγάλους φοροφυγάδες και όχι και πάλι το μισθωτό που άπέκρυψε ενα εισόδημα απο νοίκι ! . Για την Ελλάδα ρε γμτ !

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:37 | CHASOURAKIS IOANNIS

    συμφωνω απολυτα

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:37 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    TO ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥΣ.ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΕΝΑΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑ ΔΑΠΑΝΑ 5000εΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΕ ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ Η ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ.ΤΑ ΠΟΣΑ ΑΥΤΑΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΠΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΔΥΣΗ ΥΠΟΔΗΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΞΟΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ κλπ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:32 | Νίκος Βοριζανάκης

    Μια ιδέα για να ενισχύσετε την έκδοση αποδείξεων (έρχεται από την Κίνα) και είναι να τυπώνεται σε κάθε απόδειξη ένας μοναδικός αριθμός ανά έτος. Στο τέλος του έτους ή κάθε μήνα θα γίνεται κάποιο είδος κλήρωσης με αρκετά υψηλό χρηματικό βραβείο. Οι κάτοχοι αποδείξεων με τους αριθμούς που κληρώθηκαν θα κερδίζουν το βραβείο αυτό.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:28 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΥΡΟΥΛΗΣ

    Αξιοτιμε Κυριε Υπουργε,
    Ειναι πασιγνωστο και παγκοσμιως γνωστο οτι το μεγαλυτερο <> της ελληνικης οικονομιας, διαστασεις πολτικες και κοινωνικες, περαν των οικονομικων διαστασεων φυσικα, ειναι δυστυχως η τεραστια φοροδιαφυγη. Το μετρο εξαναγκασης των πολιτων της χωρας μας στο κυνηγι των αποδειξεων ειναι πολυ σωστο και ειναι ενας τροπος για να χτυπηθει η φοροδιαφυγη. Θεωρω οτι η λιστα των αποδειξεων που εχετε εισαγει σαν υπουργειο οικονομικων για φοροαπαλλαγη των νοικοκυριων ειναι ικανοποιητικη. Θα προτεινα βεβαια να εισαγετε στην λιστα και της αποδειξεις απο τα ταξι καθως επισης και τους λογιστες και βεβαια απο οικιακες συσκευες. Δυστυχως ομως Κυριε Υπουργε, ακομα και αν τα κανετε ολα οσα σας προτεινονται εαν δεν χτυπησετε αλυπητα και με αποφασιστικο τροπο τη διαφθορα στο δημοσιο τομεα και αναφερομαι κυριως στις εφοριες θα ειναι εξαιρετικα δυσκολο να συγκεντρωσετε τα χρηματα που θελετε. Σιγουρα η συλλογη αποδειξεων ειναι μια λυση αλλα οχι ομως εκεινη που απο μονη της θα λυσει το προβλημα, διοτι Κυριε Υπουργε θεωρω αδιανοητο ενας γιατρος στο κολωνακι για παραδειγμα, να δηλωνει το μηνα 1000 ευρω εισοδημα, τη στιγμη που το μισθωμα του ιατρειου του ειναι τουλαχιστον 1500 ευρω και το ακομα ποιο αδιανοητο ειναι να το δεχεται η εφορια. Τελος, θα ηθελα να επισημανω ακομα μια φορα μην πειραξετε το αφορολογητο οριο. Το αναφερω αυτο διοτι στις ειδησεις ακουστηκε το τραγελαφικο οτι για να διατηρησει κανεις το αφορολογητο οριο στις 12.000 ευρω θα πρεπει να προσκομιζει αποδειξεις αξιας 4500-5000 ευρω. Και εγω σαν νοημων πολιτης αυτης της χωρας ρωτω: ενας πολιτης που περνει 600 ευρω το μηνα πως θα μπορεσει να συλλεξει αυτο το ποσο?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:07 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΣΑΤΗΣ

    Με βάση όσα ισχύουν σήμερα για στεγαστικά δάνεια που έχουν συναφθεί μέχρι 31-12-1999, το σύνολο των τόκων εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του δανειολήπτη.

    Για δάνεια που έχουν συναφθεί από 1-1-2000 έως 31-12-2002 εκπίπτουν από το εισόδημα οι τόκοι που αναλογούν σε κατοικία έως 120 τ.μ.

    Για δάνεια που συνήφθησαν μετά το 2002 και μέχρι 21-12-2008 εκπίπτει από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα το 20% των τόκων που πληρώθηκαν για πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ και μέχρι 200.000 ευρώ στεγαστικού δανείου.

    Τέλος για δάνεια που συνήφθησαν από 1-1-2009 ή θα συναφθούν έως το τέλος του 2010 εκπίπτει από τον φόρο το 40% των τόκων ανεξάρτητα αν το δάνειο έχει ληφθεί για αγορά πρώτης ή δεύτερης κατοικίας.

    ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ?
    ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝΤΑ ΦΟΡΟ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΕ ΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ?
    ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΚΠΤΩΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΚΛΠ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:00 | ΜΑΛΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    Ναι να μαζεύουμε τις αποδείξεις αλλά από όλους. Αν δειλιάσετε να βάλετε μέσα τους εμπόρους των λαϊκών αγορών ,τους ταξιτζήδες ,τους βενζινοπώλες και όλους τους άλλους που προστατεύονται από ισχυρές συντεχνίες πιστεύω ότι το αίσθημα της αδικίας που θα δημιουργηθεί θα οδηγήσει σε μερικά χρόνια την ακύρωση ή την χαλάρωση των όποιων μέτρων αποφασισθούν.
    Φορολογική συνείδηση σημαίνει ότι:
    φοροφυγάς μπορεί να είναι ένας γιατρός ,ένας δικηγόρος άλλα και ένας έμπορος της λαϊκής αγοράς, ένας ταξιτζής και όποιος άλλος ανήκει σε κάποια συμπαθής ομάδα.
    ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ 100.000€ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ 100€ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:23 | fotunesol

    Εφόσον θεσπισθούν κριτήρια διαβίωσης να μην χρειάζονται καθόλου αποδείξεις μέχρι του ύψους των τεκμηρίων. Από εκεί και πέρα να προσμετρώνται οι αποδείξεις που αφορούν άλλες δαπάνες, άσχετες με εκείνες που αφορούν στα τεκμήρια διαβίωσης και αφαιρούνται στο 100% από το φορολογηθέν εισόδημα. Έτσι θα τονωθεί η κατανάλωση και το κράτος θα εισπράττει το ΦΠΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:36 | Γιώργος Ξυράφας

    Όσα φορολογικά μέτρα και να παρθούν στην Ελλάδα, ο πολυμήχανος Έλληνας θα βρίσκει τρόπους να μην πληρώνει όσο θα επικρατεί η ατιμωρησία. Εγώ προσωπικά δεν έχω δει κανέναν να τιμωρείται είτε αυτός λέγεται φοροφυγάς είτε εφοριακός. Στην Αμερική, που έζησα κάποια χρόνια, η φοροδιαφυγή θεωρείται έγκλημα εφάμιλλο του φόνου, του βιασμού και της πώλησης ναρκωτικών! Θέλετε να μαζέψετε λεφτά από τους φοροκλέφτες; Βάλτε 2-3 στη φυλακή και να δειτε πως θα ευθυγραμμιστούν και οι υπόλοιποι. Είναι γνωστοί και τους ξέρουν όλοι. Δεν μπορεί ο δείνα μαγαλοδικηγόρος να βαφτίζει το 20 μέτρων κότερο βαρκούλα και να μην πληρώνει φόρο ούτε είναι δυνατόν ο μεγαλογιατρός να δηλώνει 1000€ εισόδημα και να κάνει διακοπές 20 μέρες στην Ελβετία! Επίσης δεν μπορεί το πρόστιμο των 50.000 € να το κάνει ο έφορος 2.000€! Γιατί άραγε; Άρα πρέπει:
    1. Να διαλυθούν οι εφορίες, να στείλτε τα λαμόγια που δουλεύουν εκεί και τους ξέρετε, να σφραγίζουν βιβλιάρια Δημοσίου!
    2. Να δημιουργηθούν νέες φοροεισπραχτικές υπηρεσίες εξοπλισμένες με τα αρτιότερα τεχνικά μέσα και τους πιό τεχνοκράτες υπαλλήλους που να πληρώνονται ανάλογα με το πόσα έσοδα μαζεύουν από φόρους.
    3. Βάλτε 2-3 φοροφυγάδες φυλακή με τους ποινικούς κατάδικους να καλοπεράσουν και θα δείτε αμέσως αποτελέσματα! Θα αυξηθούν τα έσοδα από φόρους 600%!
    4. Κόψτε τις φοροαπαλλαγές από προνομιούχους π.χ. αθλητές, βουλευτές κλπ γιατί πρέπει τα μέτρα να έχουν και κάποιο δίκαιο χαρακτήρα.
    5. Βάλτε τεκμήρια αυστηρά και κλιμακούμενα γεωμετρικά και όποιου του αρέσει. Έτσι και αλλιώς οι πλούσιοι δε σας ψηφίζουν.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:17 | Νίκος Ν.

    Το μέτρο είναι σίγουρα σωστό. Αλλά θα πρέπει να επεκταθεί στα είδη των αποδείξεων – να συμπεριλαμβάντονται τα ΠΑΝΤΑ (πχ ενοίκιο κατοικίας – όπου γίνεται μεγάλη φοροκλοπή με τα εικονικά ποσά ενοικίων που δηλώνονται στην εφορία), όπως επίσης και στα υπόλοιπα κλιμάκια, όπου αν δεν υπάρχουν αποδείξεις ο φόρος του κλιμακίου να επιβαρύνεται. Πχ εισόδημα 10000 EUR (πάνω από το αφορολόγητο αντί φόρου 25% να πληρώνει 35% χωρίς αποδείξεις και 25% με αποδείξεις (είτε για όλο το ποσό είτε για το μεγαλύτερο μέρος). Το ίδιο και στα υπόλοιπα κλιμάκια. Έτσι θα ενισχυθεί και η κατανάλωση και η κίνηση της οικονομίας. Το στάσιμο χρήμα θα πρέπει να δοθεί στην οικονομία.

    Το μέτρο θα πρέπει επίσης να συνδιασθεί και με αυξημένες και σκληρές τιμωρίες των παρανομούντων που αρνούνται να κόψουν αποδείξεις, ή ζητούν περισσότερα χρήματα για την κοπή απόδιειξης, με εύκολο τρόπο καταγγελίας και άμεσο έλεγχο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:05 | d.a.

    Αν προωθηθεί η λογική των αποδείξεων τότε θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι αποδείξεις δηλ τηλέφωνα, ΔΕΗ, τρόφιμα κλπ γιατί δεν νομίζω να ξοδεύει η μέση οικογένεια 12.000 σε ρούχα και υδραυλικές εγκαταστάσεις

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:06 | Ρώσσης Νικόλας

    Ακούστηκε ότι υπάρχει η σκέψη να πληρώνουν ΦΠΑ οι συμβολαιογράφοι, δικηγόροι κτλ. Αυτό, γνωρίζοντας την καταστάση στην Ελλάδα, θα σήμαινε ακόμα λιγότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους, γιατί απλούστατα αυτοί οι επαγγελματίες θα χρεώνουν το ΦΠΑ στους πελάτες, οι πελάτες δε θα θέλουν να το πληρώσουν και εν τέλει δεν θα εκδίδεται τιμολόγιο, για να γλιτώσουν όλοι λεφτά. Θα πρότεινα να γίνει ένα καινούριο σύστημα όπου οι επαγγελματίες που έχουν επαφή με το ευρύ κοινό (οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόβλημα να πληρώνουν ΦΠΑ γιατί το παίρνουν πίσω) όπως οι γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, κτηνίατροι, συμβολαιογράφοι, μεσίτες κτλ, να μην έχουν ΦΠΑ στις συνάλλαγές τους με το κοινό. Έτσι, ο πελάτης δε θα έχει κανένα λόγο να μη ζητήσει απόδειξη αφού δεν θα πληρώνει κάτι παραπάνω για την απόδειξη.

    Γενικά, στην Ελλάδα, όταν το κράτος ζητάει παραπάνω λεφτά, παίρνει ακόμα λιγότερα. Αυτή τη στιγμή, το κράτος δεν παίρνει έσοδα αφού οι εν λόγω επαγγελματίες ούτως ή άλλως δεν εκδίδουν αποδείξεις. Αν βάλει ΦΠΑ, θα εκδίδονται ακόμα λιγότερες αποδείξεις, όπως ακόμα λιγότερα έσοδα από τον ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος. Ας δώσει όμως κίνητρα στο κοινό, και αμέσως ό,τι χάνει από το ΦΠΑ θα το κερδίσει από το φόρο εισοδήματος.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:54 | Δημήτριος Κουρτέσης

    Κατά την άποψή μου ένας μισθωτός όπως είμαι εγώ, είναι πολύ εύκολο να ελεχθεί για το δηλωθέν εισόδημά του (έσοδα-έξοδα).Το πρόβλημα εδώ και χρόνια (από το ξεκίνημα της περιβόητης Μεταπολίτευσης) εστιάζεται για μένα στις παρακάτω πτυχές : α)Πάγια ατιμωρησία β) Κάκιστη μηχανογράφηση δημόσιου τομέα γ) Πελατειακό καθεστώς, δ) Ανυπαρξία συνοχής πολιτικών-πωλητών-έθνους.Ως εκ τούτου το μέτρο με την «συλλογή αποδείξεων το σίγουρο είναι ότι μας γυρνάει για μια ακόμη φορά πίσω στο παρελθόν δείχνοντας έμπρακτα ότι αδυνατούμε εν έτος 2010 να ελέγξουμε τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών , όταν στον ιδιωτικό τομέα αυτά τα θέματα έχουν λυθεί εδώ και πολλά χρόνια.