1) Προτείνεται μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Πως κρίνετε τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, τα αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές ανά κλιμάκιο; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:55 | Γιάννης

    Όπως πολλοί συμπολίτες μου, έτσι και εγώ, εκτελώ διπλό ρόλο. Το ρόλο του επαγγελματία και φυσικά του ιδιώτη όταν προσωπικά ψωνίζω. Λόγω της φύσης του επαγγέλματός μου έρχομαι αντιμέτωπος με πολλές κατηγορίες επαγγελματιών και γνωρίζω πολύ καλύτερα την κατάστασή τους. Η αύξηση του αφορολογήτου με αποδείξεις δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν άνθρωποι, ηλικιωμένοι ή μή, οι οποίοι ξοδεύουν ελάχιστα, λόγω των περιορισμένων οικονομικών τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι συνολικές (πραγματικές) αγορές τους δεν ξεπερνούν τα 5000 ευρώ ετησίως. Όταν λοιπόν τα έσοδα αυτής της οικογένειας είναι 8000 ευρώ, είναι τελείως άδικο να φορολογηθούν για τα υπόλοιπα 3000 ευρώ, τα οποία παραμένουν κατατεθειμένα στον τραπεζικό λογαριασμό για κάτι έκτακτο.
    Από την άλλη πλευρά, είναι άδικος ο τρόπος επιβολής των ποινών. Όταν ένας επαγγελματίας είναι τυπικός, καταβάλει το ΦΠΑ του, τον φόρο εισοδήματος και καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, γιατί να έχει την ίδια αντιμετώπιση με κάποιον που ενεργεί τελείως αντίθετα? Η ίδια ποινή θα εφαρμοστεί και στον μεν και στον δε εφόσον π.χ. δεν εκδόσει ένα στοιχείο ΑΛΠ. Επομένως είναι λογικό να πει: «Θα κόβω τα ελάχιστα απαιτητά, ώστε την ώρα του ελέγχου να καλύψω την πιθανή παράβαση με αυτά που γλίτωσα». Με άλλα λόγια πιστεύω ότι θα έπρεπε κατά τον έλεγχο να δίνεται βάση στην φορολογική ιστορία του φορολογούμενου ώστε να αντιμετωπίζεται με επιείκια ένας σωστός επαγγελματίας, ο οποίος πιθανόν από απροσεξία και όχι εσκεμένα, υπέπεσε σε κάποια παράβαση. Αντίθετα να είναι σκληρότερα τα μέτρα σε αυτόν που φοροδιαφεύγει εν γνώση του.
    Όση ώρα γράφω τα παραπάνω, μου έρχονται στο μυαλό πάρα πολλές άδικες περιπτώσεις γενικώς όχι μόνο για αυτά που έγραψα, ώστε θεωρώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κατάρτιση ενός σωστού, σύγχρονου, δίκαιου φορολογικού σχεδίου….. Ελπίζω η κυβέρνηση να καταφέρει να σχεδιάσει έτσι, ώστε οι ταμειακές ροές της να είναι αρκετές και να αφήσει ευχαριστημένους όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες (γιατί όλους…. αποκλείεται!).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:02 | ΜΠΕΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΚΥΡΙΟΙ
    ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΕΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΩΡΑ 40ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΛΟΓΙΣΤΗΣ.
    ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΝΑΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΚΛΑΔΟ ΘΕΛΑΤΕ Η ΣΑΣ ΠΙΕΖΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ -ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ Κ.Τ.Λ.-
    ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΠΙΟΣ ΕΦΟΡΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΠΟΥ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ……ΡΕΓΑΛΟ ΤΟΥ.ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΣΘΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΠΛΑΣΤΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ Κ.Τ.Λ.ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΑ ΠΝΙΓΑΤΕ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΑΝ ΗΤΑΝ ΔΕΞΙΟΣ Η ΠΑΣΟΚ Η ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Κ.Τ.Λ
    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΛΩΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΥΤΕΙ Η ΧΩΡΑ ΒΑΛΤΕ ΣΤΟΠ ΣΕ ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΠΟΥ ……….ΑΝΟΙΓΑΤΕ ΜΕ ΡΥΘΜΗΣΕΙΣ ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΤΑΝ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΣΑΤΕ.

    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΛΛΗΣ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:58 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΡΑΙΤΗΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 15%,25%,35%,45%,55%-ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:56 | βασιλης 57

    μια προταση χωρις γραφειοκρατια.ολοι οι επαγγελματιες ανεξαρτητου επαγγελματος κατωτερο πλαφον 30000 εισοδημα.οποιος νομιζει οτι αδικειται κανει ενσταση στην εφορια και δεχεται λεπτομερη ελεγχο.με αυτον τον τροπο αυτοματως τρπλασιαζονται τα εσοδα.οι αποδηξεις ειναι λαθος διοτι ειναι ανεφαρμοστος ο ελεγχος….οσοι επιχειρειματιες πληρωνουν στην ωρα τους να εχουν τελος του χρονου ενα μπονους καλου πελατη…..να ισχυει κ στο ικα.υπαρχουν ανταγωνιστες που ανοιγουν ενα καινουργιο μαγαζι σε καθε ρυθμιση χρεων που γινεται.περιορισμος του δημοσιου.ελεγχος στους δημους για την διαχειρηση.ελεγχος στις αναρωτικες αδειες..οι περισοτερες ειναι μαιμου…ζημιωνουν κ το ικα κ την επιχειρηση.αν ψαξεται τα ακριβα προαστεια τα περισσοτερα κατοικουντε απο δημοσιους κ τραπεζικους.κατα τους ελεγχους εφοριας κ ικα να λαμβανεται υποψιν το παρελθον κ η συνεπεια του επιχειρηματια οπως γινεται στα δικαστηρια με το ποινικο μητρωο.μ τις καταθεσεις θα γινουν αδικιες διοτι οι περισοτεροι δεν εχουν δηλωσει εισοδηματα απο μετοχες, ομολογα…δεν ηταν τοσα χρονια υποχρεωτικο.ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ=30000 ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΦΜ Κ ΕΙΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.κανεας δεν ηα ζητησει ελεγχο.Η ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΙΣΟΓΕΙΑ..ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ….

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:33 | Γεώργιος Αλεξόπουλος

    Ενιαία κλίμακα με ίδιο ποσοστό φορολόγησης 10%
    Με αφορολόγητο τα 10.000 ευρώ.
    εισόδημα 20.000 φόρος 2.000
    εισόδημα 100.000 φόρος 10.000
    Όλοι να πληρώνουμε το ίδιο ποσοστό από τα έσοδά μας.
    Τροποιήσεις του ποσοστού μπορούν να γίνουν για πολύτεκνους, άτομα με ειδικές ανάγκες κτλ.
    Ωστώσο εξακολουθώ να επιμένω οτι μικρή σημασία έχει ο τρόπος φορολόγησης,η κλίμακα κτλ αν πρώτα δεν βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης της απόκρυψης εισοδήματος από μεγάλο ποσοστό των φορολογουμένων (ελευθ.επαγγελματίες).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:49 | adonis

    Θα έπρεπε να φορολογείται το οικογενειακό εισόδημα ή έστω να υπάρχει κάποια φοροελάφρυνση όταν ο ένας εκ των δύο συζύγων δεν έχει εισόδημα.
    Για το ίδιο οικογενειακό εισόδημα π.χ. 30.000 ευρώ, υπάρχει τεράστια διαφορά στο φόρο που αναλογεί αν το εισόδημα προκύπτει από τον ένα σύζυγο σε σχέση με το αν είναι μοιρασμένο και στους δύο συζύγους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:37 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 1 ΤΟΥ Κ.ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗΣ 24/12/2009.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ Η ΜΟΝΟΜΙΣΘΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:35 | ελενη ρουσσου

    Δεν πιστευω οτι οι αποψεις μας παιζουν κανενα ρολο. Φτανοντας στα 51 χρονια μου, μεγαλωνοντας 4 παιδια και εργαζομενη στο Δημο Αθηναιων… εχω καταλαβει πια πως για τους πολιτικους ειμαστε αναλωσιμο ειδος. Το μεσο κατακτησης εξουσιας με την ψηφο μας, το γραναζι λειτουργειας μιας μηχανης για την αυξηση του πλουτου των 300 και των υμετερων.
    Ακομα και αν καποιος καποια στιγμη οπαματιστικε… το οραμα του εγινε εφιαλτης στις πλατες μας, αφου τον πιστεψαμε και προδοθηκαμε.
    Ετσι νιωθω σημερα. Πολυ γρηγορα η εικονα του νεου ΠΑΣΟΚ θαμπωσε στα ματια μου. Πια φορολογια ? Τι αλλο θα μας παρετε ? Μας διαλυσατε οικονομικα, ψυχικα… Δεν γελαμε πια, δε χαιρομαστε, δε ζουμε.
    Δε βρηκα το κρατος ποτε και πουθενα πλαι μου μονο απεναντι μου. Δεν ειμαι πολυτεκνη – λεει το κρατος- κι ας εχω 4 παιδια, γιατι το πρωτο ειχε ενσημα οταν γενηθηκε το τεταρτο. Δεν το καταλαβα ποτε.
    Εφυγα απο το δημο για να κρατησω τις αξιες μου ζωντανες.. και ας ειναι ουτοπικες στην κοινωνια ποθ φτιαξαμε. Τις εχω αναγκη για να μπορω να αναπνεω.
    Μας ζητατε θυσιες να σωθει η Ελλαδα. Την πουλησατε τη λεηλατησατε…. Ξερετε ποιοι φαγανε, φαγανε… και αντι να τους καθησετε στο σκαμνι και να κατασχεσετε τα κλοπημαια… βλεπουμε καποιους απο αυτους στα ΜΜΕ να μας συμβουλευουν, να αγωνιζονται για μας.
    Κουρασμενοι ειμαστε, απογοητευμενοι ειμαστε… χαζοι δεν ειμαστε.
    Δεν καταναλωνουμε πια γιατι δεν εχουμε. Φορολογηστε τους εχοντες, τους ξερετε και σεις οπως και εμεις.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:07 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ

    Κύριοι,

    Η μικρή και η μεσαία τάξη ,είναι η τάξη που πληρώνει πάντα σε αυτή τη χώρα ,οπότε πρόσθετες επιβαρύβσεις δε θα οφελούσαν σε τίποτα τα έσοδα του Κράτους.Ναι υπάρχει φοροδιαφυγή αλλά οχι από μισθωτούς και συνταξιούχους.Είναι οι μόνοι που πληρώνουν μέχρι και τη τελευταία δραχμή , σε αντίθεση με ολους σχεδόν τους άλλους που είναι στο αφορολόγητο και κυκλοφορούν με mercedes και μένουν στην Εκάλη. ΝΑΙ λοιπόν στο πόθεν έσχες αλλά δίκαιη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους.Μια πρόταση δική μου:
    Αφορολόγητο ατομικό ποσό εισοδήματος: 15.000,00 €
    2. Απο 15.000,00 – 30.000,00 συντελεστής 18%
    3. Απο 30.000,00 – 50.000,00 συντελεστής 25%
    4. Απο 50.000,00 – 100.000,00 συντελεστής 40%
    5. Άνω των 100.000,00 € συντελεστής 55% .
    Με κλιμακωτή προσαρμογή, των ανωτέρω.

    Το αφορολόγητο να είναι 8.000 πάγιο και 7.000 με αποδείξεις ( συμπεριλαμβανομένων του Super Market). Ti θα γίνει όταν κάποιος γιατρός για μια επέμβαση ζητάει με απόδειξη 6.000 € και χωρίς 4.000 €. Τι έχω να κερδίσω εκτός οτι θα φορολογηθεί και αυτός ,αν πληρώσω 2.000 € παραπάνω?

    Τα τέλη κυκλοφορίας είναι τελείως άδικα. Δεν είναι δυνατόν μία mercedes του 2006 1890 κυβικά αξίας 60.000 € να πληρώνει 180 € και ένα renault 1950 κυβικά του 2009 αξίας 22.000 € να πληρώνει 576 €.Ας βγει κάποιος αλγόριθμος που να λαμβάνει υπόψη του όχι μόνο τα κυβικά αλλά και την αξία του αυτοκινήτου και να γίνει υποχρεωτικό με μεγάλες ποινές το ΚΤΕΟ για να σταματήσει η αδικη φορολόγηση των «ρυπογόνων» αυτοκινήτων.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και ελπίζω οτι σε κάτι μπορώ να συμβάλλω και εγω ,προκειμένου να είμαι πολίτης της Πατρίδας μου και να χαίρομαι γι’αυτό.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:15 | Κατερίνα Κωνσταντινίδου

    Μακάρι να διαβάσουν όλοι το σχόλιο του: ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΜΙΔΗΣ – — 23 Δεκεμβρίου 2009 @ 18:59

    Κε Νομίδη με βρίσκεται απόλυτα σύμφωνη με αυτό που προτείνεται.
    Απόλυτα.
    Είμαι σίγουρη οτι κάποτε-σε 200-300 χρόνια θα εφαρμοστεί στην επαίσχυντη αυτή χώρα-που ντρέπομαι να πώ ακόμα και το όνομά της-σήμερα πλέον της αξίζει πραγματικά το Greece)
    Μία αντίστοιχη ιδέα για το ασφαλιστικό να προτείνει κάποιος και θα αρχίσουμε πάλι να αναπνέουμε. (Προσωπικά αισθάνομαι ασφυξία πλέον σε αυτή τη χώρα και ετοιμάζομαι να φύγω)
    (Δεν πειράζει που δεν πρόκειται ποτέ να εφαμροστούν, τουλάχιστον αισθάνεσαι οτι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που σκέφτονται όπως εσύ)

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:21 | ΓΙΑΝΝΗΣ Χ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Ξέρω ότι πολλά από τα παρακάτω δεν λέγονται και γράφονται για πρώτη φορά , αλλά αισθάνομαι την υποχρέωση να τα επαναλάβω μέσα από το δικό μου σκεπτικό για να υπάρξει πληρέστερη εικόνα.

    • Πρέπει οι φορολογικοί συντελεστές να κλιμακώνονται με πολύ μικρά βήματα εισοδήματος (π.χ. κάθε 3.000 Ε ). Θα αναφέρω ένα τυχαίο παράδειγμα και παρακαλώ να εξεταστεί ως προς τη φιλοσοφία του και όχι με βάση τους συγκεκριμένους αριθμούς , οι οποίοι πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες του κράτους και τις δυνατότητες των φορολογουμένων.

    Έστω ότι ο μέγιστος φορολογικός συντελεστής θα είναι 45 % , για καθαρό εισόδημα μεγαλύτερο των 100.000 Ε. Έστω ότι το αφορολόγητο όριο είναι 10.000 Ε . Χωρίζουμε τις 90.000 Ε (διαφορά 100-10) σε 30 «βήματα» εισοδήματος των 3.000 Ε έκαστο , με φορολογικό συντελεστή κάθε φορά διαφορετικό (1,5% , 3% , 4,5%……45%).
    Έστω καθαρό εισόδημα 24.000 Ε : 10.000 αφορολ. , τα επόμενα 3.000 με 1,5% , τα επόμενα 3.000 με 3% , τα επόμενα 3.000 με 4,5% , ….Σύνολο φόρου 3.000 Ε.

    • Να καταργηθεί η έννοια του ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου για τα περιουσιακά στοιχεία και το εισόδημα όλων (πολιτών , νομικών προσώπων δημοσίου-ιδιωτικού δικαίου , επιχειρηματιών …. γενικώς των πάντων) και να αναφέρονται αναλυτικά σε ετησίως υποβαλλόμενα πόθεν έσχες .(Μέσω Κ.Ε.Π. ,με απλοποιημένες διαδικασίες ,να βοηθηθούν όσοι πολίτες δεν μπορούν από μόνοι τους να ανταποκριθούν στην πρόσθετη αυτή γραφειοκρατία , ώστε να μην καταφεύγουν στους ειδικούς με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση).
    • Να φορολογούνται οι πάντες , στο άθροισμα του εισοδήματός τους (από κάθε πηγή), με την παραπάνω περιγραφόμενη ενιαία κλίμακα (άλλωστε κάτι τέτοιο κατάλαβα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης).
    • Συμφωνώ με όλα τα μέτρα διαφάνειας για τα όλα τα πρόσωπα που ασχολούνται με τα κοινά (δήμαρχοι , νομάρχες , βουλευτές , υπουργοί …ολοι) , τόσο για τις αποφάσεις και συναλλαγές τους στο πόστο που βρίσκονται, όσο και για τα προσωπικά (οικονομικά μόνο )τους .
    • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη σύλληψη του συνόλου της φορολογητέας ύλης (έλεγχοι ΣΔΟΕ , ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων , off shore εταιρείες , αντικειμενικά κριτήρια και όποιο άλλο πρόσφορο μέσο –δεν βλάπτει και η ανταλλαγή εμπειρίας με αντίστοιχες Ευρωπαικές Υπηρεσίες-.)
    • Πρέπει να αλλάξει το νομικό καθεστώς που επιτρέπει στους μεγαλο (και μικρο..)επιχειρηματίες να φοροδιαφεύγουν π.χ. φορτώνοντας όλα τα έξοδα της πολυτελούς διαβίωσής τους στις επιχειρήσεις τους , κατάργηση της φοροδιαφυγής μέσω «δωρεών» (να φορολογούνται επαρκώς ώστε το κράτος να έχει πόρους και για κοινωνική πολιτική).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:23 | δημητριος

    οσον αφορα τους συντελεστες θα μπορουσε να επιβληθει για τα μεγαλα εισοδηματα και ανωτερος του 40% που ισχυει τωρα. ανεξαρτητως μισθωτου η ελευθερου επαγγελματια
    να συνδεσετε την περιουσια (κινητη και ακινητη) του καθε ενος με τα δηλωθεντα εισοδηματα του και να φορολογησετε αναδρομικα με προσαυξησεις οσους δεν μπορουν να δικαιολογησουν τις αγορες τους και τον τροπο ζωης τους με τα δηλωθεντα εισοδηματα τους.
    και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ….ενας στους τεσσερις ελληνες δουλευει στο δημοσιο….ΕΛΕΟΣ
    οσον αφορα την τιμωρια για την φοροδιαφυγη να ειναι παραδειγματικη.
    δειξτε ομως και την θεληση σας στους φορολογουμενους και ενας τροπος ειναι να βαλετε φυλακη οσους εχουν καταχραστει δημοσιο χρημα και να σταματησει η «συναλλαγη» με τους δημοσιους υπαλληλους

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:32 | I.N.

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ. ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.
    ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ.
    ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΑΣ. ΤΟΤΕ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΠΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ.
    ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ.
    – ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 10.000
    – ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 10.000 (ΔΗΛΑΔΗ 10.001-20.000)
    – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 10% 10.000 ( » 20.001-30.000)
    – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 20% 10.000 ( » 30.001-40.000)
    – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 30% 10.000 ( » 40.001-50.000)
    – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 40% 20.000 ( » 51.001-70.000)
    – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 45% 30.000 ( » 71.001-100.000)
    – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 50% 50.000 ( » 100.001-150.000)
    – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 60% ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150.000.
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ !!!
    ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ ΑΝ ΟΛΟΙ ΑΝΑΓΚΑΣΘΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ.

  • Δεν είναι πρόβλημα, ούτε το ακριβές ποσοστό των φορολογικών συντελεστών (που πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί έναντι όμορων κρατών), ούτε το λογιστικό ή μη σύστημα προσδιορισμού. Το θέμα είναι να κλείσουν οριστικά τα κάθε είδους νόμιμα παράθυρα φοροδιαφυγής.
    Κανείς δεν θα διαμαρτυρόταν για τον άμεσο φόρο που πλήρωσε, εάν ήξερε ότι αυτός πραγματικά του αναλογεί, και πως και όλοι οι συμπολίτες του, θα επιβαρυνόταν αναλογικά εξίσου με αυτόν. Όχι έδρα Κύπρο και δουλεύω στην Ελλάδα, όχι off shore κλπ.
    Κάθε ενέργεια της κυβέρνησης πρέπει να έχει σαν αρχή τις βασικές αρχές της δημοκρατίας που σήμερα καταστρατηγούνται όλες: ΙΣΟΝΟΜΙΑ, ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ (που υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται).
    Η Ελλάδα αρμενίζει εδώ και πολλά χρόνια στην τύχη, χωρίς τιμονιέρη και μόνο χάριν στο φιλότιμο του Έλληνα και στην αξία του, υπάρχει ακόμα.
    Μονολεκτικές απαντήσεις:
    1)Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για επαγγελματίες? ΝΑΙ
    2)Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλους (ιδιώτες & εταιρίες)? ΝΑΙ
    3)Επιχειρησεις που δεν φορολογούνται στην Ελλάδα ? Εξουθένωσή τους
    4)Αυτοχρηματοδοτούμενα έργα? Άμεσα με συνοπτικές διαδικασίες
    5)Να γεμίσει το Ιόνιο και το Αιγαίο, σύνχρονες μαρίνες? ΝΑΙ (άμεσα)
    6)Τεκμήρια διαβίωσης, κοινωνικά δίκαια? ΝΑΙ
    7)Να δημεύεται η περιουσία όποιου καταχράται δημόσιο χρήμα? ΝΑΙ
    8)Να γίνονται εξεταστικές επιτροπές στην Βουλή? ΟΧΙ (ανώφελο)
    9)Να είναι εντελώς ανεξάρτητη η δικατική εξουσία? ΝΑΙ
    10)Να είναι εντελώς ανεξάρτητη η εκτελεστική εξουσία? ΝΑΙ
    11)Να φορολογείται διαφορετικά η εκκλησιαστική περιουσία? ΟΧΙ
    12)Να αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης η εκκλησιαστική περιουσία? ΝΑΙ
    13)Αφορολόγητο μόνο με αποδείξεις? ΝΑΙ
    14)Μαύρο χρήμα ? Δημιουργία ταμείου αποπληρωμής δημοσίου χρέους
    και εισφέροντας το 30% στο ταμείο, να μπορεί να
    χρησιμοποιηθεί το 70% για επενδύσεις εντός Ελλάδας

    Επειδή, 1+1 ιδέα, δεν κάνει δύο αλλά τρείς, Ελπίζω να φάνηκα στο ελάχιστο χρήσιμος με τις απόψεις μου.
    Μελισσάς Ανδρέας.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:57 | βασιλης

    σε γενικες γραμμες βλεπω παλι ολα τα φοροεισπρακτικα μετρα να εξαντλουνται παλι στα συνηθη ( μισθωτους-συνταξιουχους-ακινητα)αμεσα μετρα πρεπει να παρθουν για ολες τις κατηγοριες επαγγελματων με βαρυτατες ποινες για οποιον τολμησει να φοροδιαφυγει.(οριστε υψος οικονομικων ποινων για οποιον συΛλαμβανετε να κλεβει και οχι την τιμωρια της δημοσιοποιησης)δεν μπορει πλεον τα δημοσια εσοδα κατα 74% να προερχονται απο αυτους.(μισθωτοι-συνταξιουχοι)…ειναι παραλογο…..αυξηστε την κλιμακα αφορολογητου στις 15.000 ε ετσι και αλλιως η οποιαδηποτε τιμαριθμικη αναπροσαρμογη σε μισθους συνταξεις απο την μικροτερη κλιμακα παντα περικοπτεται μεχρι εξαντλησεως του χαμηλοτερου συντελεστη και το κυριοτερο ΔΩΣΤΕ μου κινητρο να ζητω αποδειξεις απο κατηγοριες ελευθερων επαγγελματιων(γιατρους-και ολα τα τεχνικα επαγγελματα)απο εκει προερχεται η μεγαλη υστερηση εσοδων ΦΠΑ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:51 | Ιωάννης Π. Τζανάκος

    Καλησπέρα σας,

    Πήρα το θάρρος να εκφράσω προσωπικά τη γνώμη μου ως φορολογούμενος πολίτης αλλά και ως λογιστής-φοροτεχνικός, επειδή θεωρώ ότι οι προτάσεις που διαβάζουμε σε εφημερίδες και στο opengov.gr ως τώρα για την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι άκρως αναποτελεσματικές.

    Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, όλες οι αλλαγές που προτείνουμε να εφαρμοστούν ως τώρα δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν την ολιστική φιλοσοφία ή αν θέλετε νοοτροπία του κάθε Έλληνα πολίτη, όσον αφορά την αντιμετώπιση των εσόδων και εξόδων τους. Το παρόν σύστημα τιμωρεί όλους όσους είναι φορολογικά τίμιοι και ευνοεί αυτούς που μπορούν να φοροαποφύγουν ή φοροδιαφύγουν, γιατί πολύ απλά τους αφήνει να γνωρίζουν τι πρέπει να δηλώσουν για να πληρώσουν λιγότερο φόρο αλλά ακόμη χειρότερα τους αφήνει να αποφασίσουν τι τους συμφέρει να δηλώσουν ως έσοδο-έξοδο κλπ.

    Μη φανταστείτε ότι αυτά που θα προτείνω είναι προϊόν δικής μου σκέψης και μόνο, απλά συνέθεσα κάποια φορολογικά μοντέλα άλλων χωρών της Ευρώπης (π.χ. βλέπε Γερμανία) με την Ελληνική κουλτούρα και πραγματικότητα. Αναλυτικότερα θα ήθελα να προτείνω τα εξής:

    α) Όλα τα φυσικά πρόσωπα να αντιμετωπίζονται όπως τα νομικά πρόσωπα όσον αφορά τη σύνταξη των δηλώσεων, δηλαδή να δηλώνουν όλα τα έσοδα και έξοδα τους και η διαφορά να φορολογείται με συντελεστή ενιαίο και μάλιστα ανώτερο του ΦΠΑ (20%). Με αυτόν τον τρόπο, το ίδιο το φορολογικό σύστημα θα οδηγεί τον Έλληνα σε νοοτροπία να απαιτεί την κάθε απόδειξη (ΑΠΥ ή λιανική) από οπουδήποτε όταν πραγματοποιείται συναλλαγή με πληρωμή. Βέβαια αυτό το μέτρο θα έχει κάποιες εξαιρέσεις (πχ αφορολόγητο όριο μόνο για εισοδήματα στα όρια της φτώχειας (κυρίως γιατί όσο πιο φτωχός είσαι τόσο πιο δύσκολο είναι να ζητήσεις απόδειξη από κάποιον), κλίμακα που θα περιέχει αφορόλογητα ποσά μετά τον υπολογισμό της διαφοράς εσόδων-εξόδων ή αν ο υπόχρεος πχ αποταμιεύει ή ανήκει σε κάποια ειδική κοινωνική ομάδα πχ καρκινοπαθής κλπ). Επιπλέον αυτό θα ενισχύσει το φορολογητέο εισόδημα που θα προκύπτει από ελεύθερους επαγγελματίες, προσωπικές επιχείρησεις αλλά και τα έσοδα του κράτους από το ΦΠΑ.

    β) Γραφειοκρατία δεν θα υπάρχει γιατί η σύνταξη της δήλωσης θα επιβάλλεται να συνταχθεί από επαγγελματία φοροτεχνικό λογιστή (θα τονωθεί και ένας κλάδος αρκετά υποβαθμισμένος με πολλούς άνεργους πτυχιούχους), που θα βεβαιώνει ότι υπολόγισε σωστά όλες τις αποδείξεις. Οι εφοριακοί λοιπόν δεν θα χρειάζονται να ελέγξουν οι ίδιοι την ακρίβεια των υπολογισμών των δηλώσεων παρά μόνο επιλεκτικά και δειγματοληπτικά. Αν διαπιστωθούν παραβάσεις συνεχόμενες θα αφαιρείται η άδεια επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού. Η αμοιβή του λογιστή φοροτεχνικού θα αφαιρείται διπλά και ως έξοδο αλλά θα επιστρέφεται και αυτούσια από την εφορία σε κάθε φορολογούμενο ασχέτως αν έχει ή όχι ο πολίτης φόρο να πληρώσει (για να μην υπάρχουν παράπονα από τους φορολογούμενους ότι αναγκάζονται να πληρώσουν άλλο ένα χαράτσι). Παράλληλα η εφορία θα κατέχει έναν ενημερωμένο λογαριασμό τραπέζης με τα πλήρη στοιχεία του κάθε πολίτη που νοείται ως φυσικό πρόσωπο (λόγοι διασταύρωσης στοιχείων σε άλλο στάδιο).

    Το ουσιαστικότερο όμως όλων είναι ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα προστατεύει τους συμπολίτες μας από την κακή πλευρά του ίδιου του ευατού τους, γιατί ο ένας θα ελέγχει τον άλλον.

    Σε αυτή τη φάση νομίζω πως αρκετά είναι όσα πρότεινα. Ελπίζω τα σχόλια μου να εκτιμηθούν και αν μη τι άλλο να δημιουργήσουν σε κάποιους εποικοδομητικές σκέψεις.

    Με φιλικούς χαιρετισμούς,

    Τζανάκος Π. Ιωάννης (Αποφοιτός ΑΣΟΕΕ, MSc, MBA)

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:58 | Κωνσταντίνος Δ.

    Γνώμη μου είναι πως οι κλίμακες φορολόγησης πρέπει να γίνουν περισσότερες και οι συντελεστές να αλλάζουν πιο ομαλά. Έτσι όταν αλλάζουμε κλίμακα να μην βλέπουμε δραματική διαφορά στα εισοδήματά μας.Επίσης εισοδήματα άνω των 70.000€ πρέπει να φορολογούνται με 60% όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

    Επιβάλλεται επίσης να ενισχυθούν οι φοροαπαλλαγές, για 2 παιδιά και άνω. Ας θεσπιστεί σύστημα όπου η γέννηση ενός παιδιού θα προσθέτει 15.000€ ή περισσότερα στο αφορολόγητο όριο. Έτσι θα γίνει η καλύτερη επένδυση. Θα μεγαλώσουμε τις μελλοντικές γενεές και άρα θα ενισχύσουμε και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον αν αυξηθούν οι γεννήσεις, θα ενισχυθεί η οικονομία λόγω των επιπλέον εξόδων που θα κάνουν τα νοικοκυριά. Επίσης θα αυξηθεί η απασχόληση, αφού θα ελευθερωθούν θέσεις εργασίας και θα προκύψουν νέες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:52 | ενας μικρομεσαιος

    Κύριε Πρωθυπουργέ και αξιότιμα στελέχη της Κυβερνήσεως

    Αν πραγματικά θέλετε μια δίκαιη φορολόγηση των εισοδημάτων και πάταξη της φοροδιαφυγής, αφήστε ήσυχους τους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν πνιγεί στις υποχρεώσεις, στα πάγια έξοδα και στο κυνήγι της καθημερινής επιβίωσης και φορολογήστε αναλογικά με τα κέρδη τους, τις Τράπεζες, τις μεγάλες εταιρίες, την εκκλησία και γενικά τους (παρα)έχοντες.
    Πατάξτε τους μεγαλοφοροφυγάδες, οι οποίοι, π.χ. κατοικούν σε 500 τ.μ. σπίτι στη Βουλιαγμένη και δηλώνουν οικιακά. Δεν τους ξέρετε; Να τους μάθετε. Πάρτε τις φορολογικές τους δηλώσεις και θα καταλάβετε. Δείτε ποιοι έχουν porsche, mercedes τζιπ κ.λ.π. και δηλώνουν εισοδήματα 40.000-50.000 €
    Αφήστε ήσυχους τους φτωχούς. Επιτρέπεται με το πρόσχημα του περιβάλλοντος να φορολογείτε τα παμπάλαια ΙΧ των φτωχών με 310 €; Που θα τα βρουν κύριοι; Αυτό δεν είναι φοροεπιδρομή στα χαμηλά εισοδήματα;

    Αφήστε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα περί μεγαλογιατρών και μεγαλοδικηγόρων κύριοι. Πόσοι είναι αυτοί άραγε; Είναι η πλειοψηφία; Δεν γνωρίζετε ότι η μάζα των γιατρών και δικηγόρων φυτοζωεί και αγκομαχά να τα φέρει βόλτα; Δεν γνωρίζετε την ανεργία και την φτώχεια που μαστίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα; Ή δεν σας συμφέρει να το γνωρίζετε; Θεσμοθετώντας τον ΦΠΑ στα ελευθέρια επαγγέλματα, πιστεύετε ότι καταργείτε την φοροδιαφυγή; Μήπως κερδίζετε απλά περισσότερους έμμεσους φόρους, μειώνοντας ταυτότοχρονα την δουλειά και την απασχόληση των ελευθέρων επαγγελματιών;

    Καλές είναι οι προθέσεις και οι φιλολαικές δηλώσεις, αλλά προσέξτε μόνο γιατί, όπως διαπιστώσατε προσφάτως, ο κόσμος έχει μάθει και τιμωρεί.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:41 | Μελίνα

    Για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα αναγκαίο είναι να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή για την οποία όλοι γνωρίζουμε. Είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια και δουλεύω από τα 18 σε καφέ και μπαρ τα οποία θησαυρίζουν από τη μαύρη εργασία και τα ποτα χωρίς αποδείξεις κτλ. Συνεχείς έλεγχοι και μεγάλα πρόστιμα σε μπαρ και κλαμπ που εκμεταλλεύονται τους νέους εργαζόμενους,δεν πληρώνουν στα ασφαλιστικά ταμεία και δηλώνουν εισόδημα λιγότερο απο το δικό μου..

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:44 | ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΗΧΩΡΙΤΗΣ

    Κύριε Υπουργέ.

    Εύχομαι, Χρόνια πολλά και καλές γιορτές.

    Προτείνω. Όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα να διατηρούν μόνιμο τραπεζικό λογαρισμό όλων των συναλλαγών τους, ώστε να καθίστανται νόμιμες οι συναλλαγές τους. Το Υπ. Οικονοικών να έχει την δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων απο τις τράπεζες και σε κάθε περίπτωση ελέγχου να διασταυρώνονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ελεγχόμενου. Ετσι πιστεύω οτι θα μηδενισθεί η παραοικονομία και το ξέπλημα του μαύρου χρήματος. Να ελέγχονται όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα, όλοι οι φορείς δημόσιοι και ιδιωτικοί με το ίδιο παραπάνω σύστημα.
    Για την καθιέρωση συντελεστών φορολογία των τελικώς καθαρών ορισθέντων εισοδημάτων, έχω να προτείνω:

    1. Αφορολόγητο ατομικό ποσό εισοδήματος: 15.000,00 €
    2. Απο 15.000,00 – 30.000,00 συντελεστής 20%
    3. Απο 30.000,00 – 50.000,00 συντελεστής 30%
    4. Απο 50.000,00 – 100.000,00 συντελεστής 40%
    5. Άνω των 100.000,00 € συντελεστής 55% .
    Με κλιμακωτή προσαρμογή, των ανωτέρω.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:51 | Βαγγέλης

    Αύξηση των φορολογικών συντελεστών πιστεύω ότι δεν εξυπηρετεί το στόχο αύξησης των εσόδων του κράτους άντιθέτως σε μακροχρόνια βάση θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων. Το κράτος δεν μπορεί να τιμωρεί τους ειλικρινείς πολίτες που έχουν σημαντική συμβολή τόσο στην ανάπτυξη της οικονομίας όσο στα και στα έσοδα.
    Το πρόβλημα της χώρας είναι τα αδήλωτα εισοδήματα και όλες οι πολιτικές πρέπει να επικεντρωθούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Βέβαια υπάρχει η ανάγκη για άμεση αύξηση των εσόδων, οι σκέψεις μου για αντιμετώπιση του προβλήματος είναι:

    α) όλοι οι φορολογικοί συντελεστές να αυξηθούν κατά τρεις μονάδες. Οσοι φορολογούμενοι προσκομίζουν αποδείξεις ποσού ίσο με το 50% του κάθε φορολογικού κλιμακίου τότε δεν θα εφαρμόζεται ο προαυξημένος συντελεστής αλλά ο ισχύων σήμερα. πχ φορολογούμενος που δηλώνει είσόδημα 50.000 ευρώ και προσκομίσει αποδείξεις 25.000 ευρώ θα φορολογηθεί με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές ενώ ο φορολογούμενος που δεν θα προσκομίσει αποδείξεις θα φορολογηθεί με τους προσαυξημένους συντελεστές ήτοι με 3% για το ποσό μέχρι 12000 ευρώ, με 27% για τα επόμενα 18000 ευρώ και με 38% για τα υπόλοιπα 20000 ευρώ. Τα ισχύοντα σήμερα αφορολόγητα με την προσκόμιση αποδείξεων να συνεχίσουν να ισχύουν.
    Νομίζω ότι η ανωτέρω ρύθμιση είναι δίκαιη για τους ειλικρινείς φορολογούμενους αλλά και θα συμβάλει καθοριστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι αποδείξεις θα αποστέλλονται ταχυδρομικά στις εφορίες

    β)εφόσον απαιτηθεί να καταβληθεί έκτακτη εισφορά αυτή θα υπολογίζεται για κάθε φορολογούμενο με συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο ο οποίος θα ανακοινωθεί και θα εφαρμοσθεί για όλους τους Έλληνες. Ο τύπος θα μπορούσε να είναι της μορφής:

    ποσό έκτακτης εισφοράς = (δηλωθέν ειδόδημα προηγουμένου έτους Χ 0.5%) + (συνολικές τραπεζικές καταθέσεις χ 0.03%) +(αντικειμενική αξία περιουσίας χ 0.05%) + ομόλογα, μετοχές κλπ.
    Είμαι σίγουρος μία τέτοια ρύμθιση, καθώς είναι δίκαιη χωρίς υπερβολές και θα ισχύσει για όλους τους Έλληνες ακόμα και για τους φοροφυγάδες καθώς θα κληθούν να πληρώσουν με βάση την περιουσία τους, θα ακουμπήσει το φιλότιμο του Έλληνα και θα γίνει αποδεχθεί από όλους

    γ)σε όλες τις δικηγορικές πράξεις συμβόλαια, αποφάσεις δικαστηρίων, δικόγραφα, κλπ στην τελευταία σελίδα θα αναγράφονται τα ονόματα των δικηγόρων και συμβολαιογράφων, ο ΑΦΜ και το ποσό της αμοιβής. Η σελίδα αυτή θα αποστέλλεται στην εφορία. Κανένα συμβόλαιο, εξώδικο, κλπ δεν θα είναι έγκυρο χωρίς τα στοιχεία αυτά

    δ) όλες οι πληρωμές θα γίνονται μέσω τραπεζών. Για κάθε κατάθεση, είτε αφορά πληρωμή τιμολογίου, είτε πληρωμή ενοικίου, είτε οποιαδήποτε άλλα συναλλαγή θα αναγράφονται υποχρεωτικώς ονομα και ΑΦΜ καταθέτη και δικαιούχου

    ε) στην φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποτειπώνεται η οικονομική θέση του φορολογούμενου και των ανήλικων τέκνων του στις 31.12 εκάστου έτους (εισόδημα, περιουσία, μετοχές, καταθέσεις, συμμετοχές, κλπ).

    στ)η εισφορά για κάθε ακίνητο θα εκδίδεται αυτοτελώς και θα εισπράττεται άμεσα. Εφόσον το ποσό εμπίπτει στο αφορολόγητο η εκκαθάριση θα γίνεται με τη φορολογική δήλωση εκάστου φορολογούμενου

    ζ)για τους γιατρούς θα πρέπει να εφαρμοσθεί βιβλίο ασθενών που θα αναγράφονται αναλυτικά όλες οι πληροφορίες συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής ενώ για κάθε εγχείρηση θα πρέπει να εκδίδεται σχετική πράξη που θα καταγράφει τα στοιχεία των ιατρών που έκαναν την εγχείρηση, τον ΑΦΜ και το ποσό της αμοιβής

    η)πρέπει να εφαρμοσθούν αντικειμενικές διαδικασίες για τον προσδιορισμό του εισοδήματος ώστε να μην επιδέχονται πολλών ερμηνειών που οδηγούν σε φαινόμενα διαφθοράς

    ι) Το κλείσιμο των βιβλίων πρέπει να καταργηθεί. Τα οικονομικά στοιχεία πρέπει να είναι διαθέσιμα για τις φορολογικές αρχές για ένα χρονικό διάστημα πχ 12 ετών. Εάν από τον έλεγχο που γίνει προκύπτει εμπλοκή εφοριακού για τις ρυθμίσεις προηγουμένων χρήσεων και εφόσον εμπίπτουν στο χρονικό διάστημα των 12 ετών τότε θα πρέπει να διώκεται και εφοριακός που συμμετείχε στο σχετικό διακανονισμό

    κ) οποιαδήποτε παράνομη είσπραξη ποσού εφοριακού θα πρέπει να συνεπάγεται την άμεση απόλυση του υπαλλήλου.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:08 | ΜΑΛΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Η ΧΑΜΗΛΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ (ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ).
    ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΩΣ 40.000 € ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΝΟΝΤΑΙ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:56 | ΤΣΙΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ

    ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙ ΤΗΣ % ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ, ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ .. .
    ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ:
    1. ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
    2. ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΦΕΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. π.χ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΟΠΟΥ ΟΙ ΑΝΕΡΓΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΦΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΗΝΙΑΙΩΣ
    3. ΜΕ ΕΞΥΓΕΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΥΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΑΡΤΕΛ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΨΗΛΑ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ
    4. ΜΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ. ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΝΛΟΓΙΚΑ ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ
    5. ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤ ΟΥΣΙΑΝ ΕΤΣΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΑΓΑΘΑ .. . ΠΑΙΔΕΙΑ ,ΥΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ,ΑΣΦΑΛΙΣΗ,,,,

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:50 | ΜΠΡΟΦΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη φορολόγησης οικογενειακού και όχι ατομικού εισοδήματος με υψηλότερα από σήμερα αφορολόγητα όρια. Επιτέλους ας υπάρξει κάποια στιγμή ευαισθησία για την Ελληνική οικογένεια με ουσιαστική και όχι κατ΄ όνομα οικονομική ελάφρυνση.
    Ένα σύγχρονο κράτος δικαιούται να έχει φορολογικά έσοδα όμως ταυτόχρονα υποχρεούται να παρέχει στους πολίτες του υψηλής στάθμης: Παιδεία, νοσοκομειακή περίθαλψη,κοινωνική πρόνοια.
    Όταν η Πολιτεία δεν συνειδητοποιεί το αυτονόητο αυτό χρέος της, τότε και οι Πολίτες δύσκολα συστρατεύονται μαζί της.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:51 | aki klada

    15000ε Αφορολογητο για ολους αλλα με αποδειξις η 5000ε …μετα τα 15000και για καθε παιδι 3000ε αλλα με αποδειξις τα 1500ε καταργησι τριτετνο πολυτεκνο

  • Τρία σημεία προς σκέψη:

    1. Μη αντιμετώπιση μιας οικογένειας ως ενιαίας οντότητας

    Στη χώρα μας, ένα παντρεμένο ζευγάρι, όπου ο σύζυγος έχει εισόδημα 50.000 € και η σύζυγος 0 € φορολογείται με 11.500 € συνολικά, ενώ ένα παντρεμένο ζευγάρι, όπου ο σύζυγος έχει εισόδημα 25.000 € και η σύζυγος 25.000 € φορολογείται με 6.500 € συνολικά, δηλαδή με τα μισά χρήματα, παρότι και τα δύο ζευγάρια έχουν το ίδιο συνολικό εισόδημα. Αυτό το θεωρώ άδικο, αφού και στις δύο περιπτώσεις τα ζευγάρια μοιράζονται τα ίδια βάρη και διάγουν κοινό οικογενειακό βίο. Σε αρκετές περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογένεια (παιδιά), ένα ζευγάρι μπορεί να επιλέξει συνειδητά το μοντέλο όπου ο σύζυγος αυξάνει την εργασιακή του δραστηριότητα ενώ η σύζυγος μειώνει την δική της για να μεγαλώσει την οικογένεια. Δεν θα έπρεπε να τιμωρείται γι’ αυτό η οικογένεια. Επιπλέον, η αδικία και στρέβλωση της μη αντιμετώπισης μιας οικογένειας ως μιας ενιαίας οντότητας υποχρεώνει πολλές οικογένειες στο να προβαίνουν σε ενέργειες που αποσκοπούν στο να μοιράσουν στα μέλη της οικογένειας τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα όσο πιο ισοδύναμα γίνεται, πολλές φορές με παράτυπο ή και παράνομο τρόπο (π.χ., το γνωστό φαινόμενο όπου κόβει απόδειξη παροχής υπηρεσιών η σύζυγος ή η κόρη ενός ελεύθερου επαγγελματία για δουλειά που έχει κάνει ο ελεύθερος επαγγελματίας). Στις ΗΠΑ (όπου φοίτησα και δίδαξα για μεγάλο διάστημα), ένα παντρεμένο ζευγάρι μπορεί να επιλέξει τα εισοδήματά του να αντιμετωπισθούν από την εφορία ως κοινά («married, filing jointly») ή ως ξεχωριστά («married, filing separately»), όπως είναι το σωστό.

    2. Αφορολόγητο ως συνάρτηση της οικογενειακής και επαγγελματικής κατάστασης του φορολογούμενου.

    Στη χώρα μας, το αφορολόγητο όριο εξαρτάται μεταξύ άλλων από την οικογενειακή κατάσταση (αριθμών τέκνων) και την επαγγελματική κατάσταση (μισθωτός vs ελεύθερος επαγγελματίας) του φορολογούμενου. Έτσι, το αφορολόγητο αυξάνει κατά 1.000 € για 1 παιδί, κατά 2.000 € για 2 παιδιά, και κατά 10.000 € για 3 παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο, ένας φορολογούμενος με παιδιά απαλλάσσεται από μέρος του φόρου που θα πλήρωνε αν δεν είχε παιδιά. Η απαλλαγή αυτή όμως γίνεται στο χαμηλό κλιμάκιο του φόρου και όχι στο υψηλό. Αυτό το θεωρώ άδικο. Τα παιδιά έχουν δαπάνες που θα έπρεπε να προστίθενται στις άλλες δαπάνες της οικογένειας και να αφαιρούνται από το συνολικό δηλωθέν εισόδημα ώστε να προκύπτει το φορολογητέο εισόδημα. Θα μπορούσε π.χ. κάθε μέλος της οικογένειας με Ν μέλη να θεωρείται ότι επιφέρει μια τυποποιημένη δαπάνη Χ € ανά μέλος, και έτσι από το συνολικό δηλωθέν εισόδημα να αφαιρείται Ν*Χ € και να προκύπτει το φορολογητέο εισόδημα που θα φορολογηθεί στην κλίμακα. Αυτό ισχύει στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

    3. Φορολογική κλίμακα

    Στη χώρα μας, οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας είναι ήδη αρκετά υψηλοί. Περαιτέρω αύξησή τους θα επιβάρυνε τους ήδη συνεπείς φορολογούμενους, δηλαδή τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτοί, αλλά οι υπόλοιποι που ζουν εις βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων. Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι το μέτρο εκείνο που θα επιφέρει το αίσθημα της δικαιοσύνης και έσοδα στο δημόσιο. Είμαι σίγουρος ότι και η κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται αυτό και το ασπάζεται.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:24 | Γιάγκος Χαραλάμπους

    Προτείνω μία ενιαία κλίμα φορολογικών συντελεστών για όλα τα φυσικά πρόσωπα και αντί της ελάττωσης του Φόρου να υπάρχουν συγκεκριμένα ποσά εκπτώσεων που θα είναι εύκολα μετρήσιμα για τους συνταξιούχους (old age relief)για την υποστήριξη γονέων (dependent relative relief) και ατόμων με ειδικές ανάγκες (incapacitated persons).
    Με τον προτεινόμενο τρόπο αλλάζει η κουλτούρα του φορολογουμένου γιατί είναι διαφορετικά να μετρά σε αντίστοιχιση στα έσοδα του παρά σε μικρά ποσά έκπτωσης φόρου που δεν μπορεί εύκολα να τα αντιστοιχίση σε έσοδα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:48 | Δημ.Κ

    Με αυτήν την κλίμακα και τους συντελεστές, βλέπω οτι κυβέρνηση δεν είναι συνεπής σε αυτά που έλεγε ή εγώ τα είχα αντιληφθεί αλλιώς.

    Εξηγω:

    1) Δεν βλέπω πολλές ενδιάμεσες κλίμακες και συντελεστές. Γιατι μετα το 25 παμε στο 35 και το 40; Τα 15, 17, 19, 20, 22, δεν υπάρχουν; Δεν θα ήταν πιο δίκαιη μια κλίμακα με πολλούς ενδιάμεσους συντελεστες; Κατι τέτοιο δεν είχε πει παλιά ο σημερινός πρωθυπουργός;

    2) Συμφωνω κατ αρχήν στην κατάργηση του αφορολογήτου. Όμως διαφωνω με την δυνατότητα επανάκτησης του με τις αποδείξεις. Δεν είναι ο ενδεδειγμένος τροπος γιατι όλοι πιστέυουν οτι αυτό το μέτρο απλα θα φέρει μια άυξηση τιμών απο τους επαγγελματίες της φοροαποφυγής που βάζουν διαφορετική τιμή με απόδειξη και χωρις αυτήν. Θα καταλήξουμε να πληρώνουμε παραπάνω για να πάρουμε απόδειξη, οποτε… θα την αρνηθούμε και το μετρο θα πέσει στο κενο. Ο σωστός τρόπος πιστεύω οτι είναι ο φόβος του πρόστιμου και για τον καταναλωτή και φυσικα ο έλεγχος της εφορίας εξω απο το καταστήμα. Μόνο σε αυτήν την περίπτωση ο καταναλωτής θα μπορέσει να έχει το θάρρος και την αδιαπραγμάτευτη απαίτηση να ζητήσει απόδειξη ακομα και απο έναν γιατρο(οπου σπανιότατα ζητούνται αποδείξεις λόγω φόβου).

    Η κατάργηση του αφορολογήτου αντίθετα, θα πρέπει να αντικατασταθεί απο (πολλους) χαμηλούς συντελεστές με αρκετά κλιμάκια (απο 1%-15%) και καλο θα ήταν να θεσπιστεί έκπτωση δαπανών οπως ακριβώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν να κάνουν με τα έξοδα σχετικά με την εργασία του μισθωτού οπως πχ βενζίνες, διόδια, εισιτήρια αστικων συγκοινωνιών κτλ.

    3)Μην φοβάστε τους υψηλούς συντελεστές για τα υψηλά εισοδήματα. Βαλτε και 60% όπως στη Σουηδία. Όταν ο μισθωτός βγάζει 15.000€ το έτος γιατι η χωρα δεν εχει παραγωγικες δυνοτότητες και καποιος άλλος βγάζει 150.000€ και ταυτοχρονα θέλουμε νοσοκομεια, σχολεία, πανεπιστημια και κοινωνικο κρατος, τοτε σωστο είναι να πληρώσει αυτος που τα έχει. Αλλιώς μην μιλατε για ανακαμψη της οικονομιας και της αγοράς, για κοινωνικο κρατος, κοινωνικη προνοια κτλ, γιατι αυτα με φορολογηση εισοδηματων της ταξεως των 1.500 το μηνα, δεν θα γίνουν ποτε. Ας αποφασίσουμε τι Ελλάδα θέλουμε, και να μην φοβομαστε να παίρνουμε τις σωστες και αυτονόητες αποφάσεις.

    4) Ταυτόχρονα, ίσως να ήταν χρήσιμο και μια μείωση του ΦΠΑ προκειμένου να ανακάμψει η αγορά. Άλλωστε με αυστηρό έλεγχο στην έκδοση αποδείξεων και υψηλή άμεση φορολόγηση, τα χαμένα έσοδα του ΦΠΑ θα έρθουν πίσω και ταυτόχρονα θα ανακαμψει η αγορά και θα μειωθει η ανεργια. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάποτε μιλούσε για σχέση άμεσων-εμμεσων φόρων με μεγαλο βάρος στους πρώτους. Οι έμμεσοι φόροι είναι αδίκοι και χτυπούν το μικρό εισόδημα πανω στο οποίο στηρίζεται η οικονομία.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:31 | Εμμ.Γ.Κ.

    Μειωση των φορολογικων συντελεστων, κατα το προτυπο της Κυπρου 10%
    της Βουλγριας 10%,του μαυροβουνιου 8%.
    Μ΄΄ονο κατι τετοιο μπορει να αποδοση στην Ελλαδα.
    ΚΑΛΙΟ 5 ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΠΑΡΑ 10 ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:48 | Σωκράτης Ρ.

    Συμφωνώ με μια ενιαία φορολογική τιμαριθμοποιημένη κλίμακα για όλους.
    Μισθωτούς αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες.
    Οι μεν μισθωτοί τα μέχρι σήμερα υποζύγια του φόρου φυσικών προσώπων δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα.
    Η ευγενής τάξη των ελευθέρων επαγγελματιών επιδίδεται στο σπόρ της φοροδιαφυγής γιατί απλούστατα το κράτος το επιτρέπει.
    Προτείνω οι δικηγόροι να φορολογούνται ανάλογα με τον αριθμό των παραστάσεων που κόβουν.Βρίσκεται πανευκολα.Απο κεί και πέρα ανάλογα με τα χρόνια που δικηγορούν και σε ποιό βαθμό να υπάρχει μια ελάχιστη αμοιβή.Δεύτερος τρόπος ο έλεγχος απο το ΣΔΟΕ των φακέλλων που έχουν στα δικηγορικά τους γραφεία.
    Επειδή όμως ο φόβος φυλάει τα έρμα πρέπει σε περιπτώσεις που συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν τα πρόστιμα και οι ποινές να είναι κίνητρο για να μη φοροκλέπτουν.
    Προτείνεται ο φοροκλέπτων να χάνει το δικαίωμα στη σύνταξη όπωσ ισχύει στις ΗΠΑ.
    Για να γίνουν όμως όλα αυτά χρειάζεται πολιτική βούληση η οποία θα σταματήσει να χαιδεύει και θα επιβάλει επιτέλους δικαιοσύνη.
    Για να σταματήσει ο απλός πολίτης να λεει οτι αφου μεσα στη Βουλή απο τους 300 η συντρηπτική πλειοψηφία είναι δικηγόροι γιατροί και μηχανικοί αυτοί θα είναι πάντα στο απυρόβλητο.
    Καλές γιορτές και καλή χρονιά σε όλους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:36 | Γιώργος

    Εχω ένα αυτοκίνητο nissan sunny 1400 cc με άδεια πρωτης κυκλοφοριας 1990 και πληρώνω τέλη κυκλοφορίας € 352 από € 202 ή αξία του αυτοκινήτου δεν ξεπερνά τα € 300
    Οι προηγούμενοι ληστές είχαν την ευαισσθησία τουλάχιστον να δώσουν € 1000 για απόσυρση καισυνολικά € 2500 στην περίπτωση αγοράς νεου αυτοκινήτου
    Ενώ εσείς που θα καταργούσατε κάθε άδικο νόμο της Νουδούλας ληστεύεται το λαικό εισόδημά χωρίς ίχνος ευαισθησίας αλλά με περίσια υποκρισία και με την αμέριστη στήριξη των ΜΜΕ έχετε το θράσος να μιλάτε γαι αναδιανομές και κουραφέξαλα
    Αιδώς Αργείοι

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:09 | ΑΛΕΚΟΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΤΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ 10% ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ (ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ) ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ .
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΤΡΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΧΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ, Η ΜΕ ΠΛΑΦΟΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ 5.000€
    ΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΦΟΡΟΥΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.
    ΑΠΑΛΑΛΓΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ 1.000,00 ΕΩΣ 3.000,00 ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ( ΝΗΠΕΙΑ ,ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ,ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ,ΛΥΚΕΙΟΥ , ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ) ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ,ΣΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΣΘΜΩΝ Κ.Λ.Π.

    ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΓΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΚΟΠΗ-ΠΛΑΦΟΝ
    ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ -ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ -ΒΕΖΙΝΑΔΙΚΑ Κ.Λ.Π.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:50 | Κατερίνα Κωνσταντινίδου

    Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων κλπ.κλπ.κλπ.

    Προτείνονται αλλαγές.Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

    Σε επίπεδο διαχείρισης των οικονομικών ενός κράτους-δηλαδή μιας μεγάλης επιχείρησης, το οποιοδήποτε μέτρο θα έπρεπε να συνοδεύεται με πλήρη ανάλυση και ποσοτικοποίηση των επιδιωκώμενων αποτελεσμάτων και επιπτώσεων σε όλους τους τομείς τους οποίους επηρρεάζει αυτό το μέτρο σε συνδυασμό και με τις διεθνείς συνθήκες (τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο κ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα).Χωρίς να ξεχνάμε οτι στην ανάλυση αυτή θα περιγράφεται και ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου-και αντίστοιχα τα επιπλέον κόστη που επηρρεάζουν τελικά και τα καθαρά οφέλη του μέτρου.

    -Καμμία ανάλυση κόσοτυς-οφελειών για όλα τα μέτρα του νέου φορολογικού συστήματος που προτείνεται δεν αναφέρεται.Καμμία απολύτως.

    Για να προτείνεις αλλαγή υφισταμένων μέτρων, θα πρέπει πρώτα να κάνεις απολογισμό και να αναλύσεις αντίστοιχα ποσοτικά το κόστος-όφελος των υπαρχόντων μέτρων και πού αυτά απέτυχαν, ώστε να αποτελέσει οδηγός για παρέμβαση με νέα μέτρα όπου χρείαζεται.

    -Καμμία αναλυτική παρουσίαση απολογιστικής απόδοσης των υφισταμένων μέτρων.

    Αφού διαπιστώνουμε την πλήρη ανυπαρξία επαγγελματικής διαχείρισης, τουλάχιστον θα περιμέναμε να εξαγγελθεί κάτι τελείως νέο, το οποίο θα αλλάζει τελείως τη μέχρι τώρα φιλοσοφία των μέτρων που αλλάζουν εν ήδη πυροτεχνημάτων.

    Ποιά είναι αυτή η νέα φιλοσοφία;
    Δεν μιλάμε βεβαίως για ανακάλυψη της πιρύτιδας…αρκεί η αντιγραφή έτοιμων συνταγών-και μάλιστα των καλύτερων.

    Ποιές είναι οι καλύτερες συνταγές, το γνωρίζουν όλοι οι επιστήμονες (δεν πρόκειται να διεκδικήσω γνώσεις κ ικανότητες που δεν διαθέτω) που ασοχλούνται με τις οικονομικές επιστήμες.

    Σε όσους όμως ενημερώνονται στοιχειωδώς για το τί εφαρμόζετε σε άλλα κράτη, έχουμε ακούσει για διάφορες συνταγές.

    Μία συνταγή λοιπόν θα ήτανε, ενιαία φορολόγηση σε όλα τα είδους πρόσωπα που διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ (αλήθεια γιατί τόσα διαφορετικά πρόσωπα;)με 10% ετήσιο φόρο εισοδημάτων, με κατάργσηση του μέτρου της προκαταβολής και με 10% απόδοσης επί των καταβαλόμενων μισθών από τις επιχειρήσεις στο ένα κ μοναδικό κρατικό ταμείο ασφάλισης (αλήθεια γιατί τόσα ταμεία;) υποχρεωτικά, και καταβολή των συντάξεων στα πρότυπα των εργαζομένων στις οικοδομές-όπου η καταβολή των ασφαλίστρων γίνεται ανώνυμα από τον εκάστοτε φορέα ανοικοδόμησης-επιχείρηση και ο συνταξιούχος παραλαμβάνει το καθορισμένο ύψος εισοδήματος με βάση τα χρόνια ασφάλισης.
    Αντίστοιχα, έλεγχος των φορολογουμένων χωρίς καμμία άμεση επαφή εφοριακού-φορολογούμενου και παραπομπή στη δικαιοσύνη για εφαρμογή αυστηρών ποινών παραδειγματισμού και διαπόμπευσης.
    Ένα καλό μέτρο θα ήταν η αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας-ΑΔΤ,Διαβατήριο και απέλαση από τη χώρα.
    Όποιος δεν σέβεται τους νόμους και τις κανόνες μιάς χώρας επιλέγει με τις πράξεις του να μην αποτελεί μέρος της.
    Να κλείσουν όλες οι φυλακές άμεσα. Απέλαση όλων εκτός Ελλάδας.
    Δεν θέλω να πληρώνω από την εργασία μου και να στερούμαι χρήματα για να συντηρώ ανθρώπους που δεν με σέβονται και δεν σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της χώρας της οποίας αποτελώ έντιμος πολίτης.

    Γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι απλό, γιατί να υπάρχουν τόσοι εκατοντάδες νόμοι κ παρακλάδια;

    Προκαλώ όλους αυτούς που εμπλέκονται με την ευθύνη της απόφασης νέων μέτρων, να μας παρουσιάσουν πλήρη μελέτη των μέτρων που προτείνουν σε αντιδιαστολή με το μέτρο που προτείνει ο υπογραφών σχολιαστής.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:13 | Άκης

    Θεωρώ ότι βασική προτεραιότητα και πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η σύλληψη της φορολογητέας ύλης που διαφεύγει.

    Προτείνω

    1) Λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων όλων ανεξαιρέτως των επαγγελματιών, με καθιέρωση ταμειακών μηχανών και υποχρεώσης τήρησης βιβλίων Β’κατηγορίας (να καταργηθεί η Α’) και άμεση παύση του τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος. Μέχρι να γίνει αυτό, τριπλασιασμό του τεκμαρτού εισοδήματος όσων φορολογούνται τεκμαρτά. Τα σήμερα ισχύοντα ποσά είναι επιεικώς αστεία.

    2) Να γίνουν επιτέλους ουσιαστικοί φορολογικοί έλεγχοι σε συγκεκριμένες περιοχές τις χώρας που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα, ειδικά σε συγκεκριμένους κλάδους εποχικής κυρίως δραστηριότητας. Επίσης, υπάρχουν ορισμένοι τομείς της παραοικονομίας (π.χ. παραεμπόριο, ιδιαίτερα μαθήματα) που μπορεί μεν ο εντοπισμός της φορολογητέας ύλης να είναι πιο δύσκολος, αλλά αξίζει των κόπο, γιατί πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που φοροδιαφεύγουν.
    Πέντε χιλιάδες ευρώ να εισφέρει ο καθένας στα φορλογικά έσοδα, θα μαζευτούν δις.

    3) Έκπτωση από το εισόδημα του συνόλου των δαπανών που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος, εφόσον διαθέτει τα σχετικά παραστατικά, χωρίς εξαίρεση των υψηλών εισοδημάτων, διότι τα υψηλά εισοδήματα είναι αυτά που καταναλώνουν περισσότερο και το κράτος θα ωφεληθεί από την είσπραξη
    α) επιπλέον φόρου εισοδήματος από τις επιχειρήσεις
    β) επιπλέον προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις
    γ) επιπλέον ΦΠΑ
    Παράδειγμα: Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων θα πάει στο 45%, εάν ο φορολογούμενος αυτός (φυσικό πρόσωπο)λάβει μία απόδειξη για αγαθά και υπηρεσίες π.χ. από μία ΕΠΕ, το κράτος εισπράττει:
    α) 25%, φόρος εισοδήματος νομικού προσώπου (ΕΠΕ)
    β) 80% επί του ανωτέρω προκαταβολή φόρου, ήτοι ένα επιπλέον 20%
    γ) 19% ΦΠΑ
    σύνολο: 64%

    Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία των απόψεών μου.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:09 | George

    Η απλότητα είναι αυτό που διευκολύνει την διαφάνεια.
    Κατάργηση της φορολογικής κλίμακας και ενιαία φορολόγηση με συντελεστή 20%.
    Αφορολόγητο μόνο με αποδείξεις (όλες τις αποδείξεις)
    Για τις επιχειρήσεις το ίδιο μόνο με τι διαφορά φορολόγησης με 30% τον καθαρών κερδων εκτός από αυτών που χρησιμοποιούνται για επενδύσεις.

    Ευχαριστώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:53 | Αργυρόπουλος Γεώργιος

    Όσο αφορά τη φορολογία και τη πάταξη της φοροκλοπής θα ήθελα να προτείνω τα έξης:
    1. Να μπεί ένας αυστηρός και με «πραγματικές» τιμές «τιμοκατάλογος»
    υπηρεσιών απο το κράτος έτσι ώστε π.χ. μια επίσκεψη ενός
    υδραυλικού να ξέρουμε οτι στοιχίζει 50 ευρώ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ή ένα
    ραντεβού με έναν παθολόγο 50 ευρώ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ή ένα ραντεβού με
    έναν καρδιολόγο με περγαμηνές 150 ευρώ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ κλπ.
    2. Να μπεί ένας νόμος που με απλές διαδικασίες να θεωρούνται νόμιμες
    τυχόν καταγγελίες απο πολίτες, μέχρι σε σημείο ο απλός ισχυρισμός
    κάποιου να θεωρείται εξ’ ορισμού απόδειξη ενοχής του φοροκλέπτη.
    3. Να καταγράφονται οι καταγγέλοντες και να μπει ένα είδος
    επιβράβευσης ή και τιμωρίας αυτών ανάλογα το αποτέλεσμα των
    αυστηρών ελέγχων ( ή και προστίμων ) στους καταγγηλθέντες.
    Έτσι π.χ. κάποιος να επιβραβεύεται με μια επιστροφή φόρου ενός
    ποσού 50 ευρώ σε μια περίπτωση επίσκεψης ενός υδραυλικού που θα
    λάβει ένα πρόστιμο 500 ευρώ ή ενός ποσού 500 ευρώ σε μια
    περίπτωση γιατρού και ένος ιατρικού κέντρου για μια μικροεπέμβαση
    χωρίς απόδειξη που θα είχαν επιβληθεί πρόστιμα 50000 ευρώ.
    Σε περίπτωση π.χ. 3 λανθασμένων καταγγελιών να επιβάλεται
    πρόστιμο 200 ευρώ.

    [ ΦΥΣΙΚΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΥΠΟΘΈΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ
    ΑΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΕΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ]

    Τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω για το ασφαλιστικό, μιας και όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, οτι η φτώχεια δεν είναι τεκμήριο αθωότητας ή τέλειας συμπεριφοράς προς τη κοινωνία ή το κράτος. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό ελλήνων που δεν πλήρωσαν ποτέ -και μάλιστα ηθελημένα σε πολλές των περιπτώσεων των παλαιοτέρων γενεών- και έχει μια κάποια σύνταξη ή μια κάποια παροχή απο το κράτος. Παρ΄όλα αυτά θεωρούν οτι πρέπει να έχουν περισσότερα¨ παρόλο που αυτά – τα λίγα είναι η αλήθεια – που τους παρέχονται είναι χωρίς κανένα αντίκρυσμα απο μέρος τους.

    Υστ/φο: Ποτέ η σοφία και η αρετή δεν ήταν γνώρισμα της πλειοψηφίας ένος πλήθους. Η προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση είχε, έχει και θα έχει πάντα προσωπικό βραχυπρόθεσμο κόστος αλλά σίγουρη επιβράβευση στο βάθος του χρόνου και της Ιστορίας!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:01 | Αννα

    Εγω εκεινο που βλεπω ειναι ενας πολεμος μεταξυ μισθωτων και ελευθερων επαγγελματιων κ στεναχωριεμαι γι αυτο.Οι μεν ελευθεροι επαγγελματιες κατηγορουνται οτι φοροδιαφευγουν οι δε μισθωτοι οτι βολεμενοι στο μισθο τους κ απαλλαγμενοι απο το αγχος του ελ.επαγγελματια( οτι αν δεν μπει πελατης στο μαγαζι τα παιδια μου δεν θα εχουν φαγητο)ασκουν εκ του ασφαλους κριτικη.
    Το λεω κ το ξαναλεω;ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΙΔΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ…Υπαρχουν χαωδεις οικονομικες διαφορες αναμεσα σε 2 ατομα που ασκουν το ιδιο επαγγελμα και δεν μπορουν ολοι να κατηγορουνται συλληβδην απλα κ μονο απο το επαγγελμα που εξασκουν.
    Πρεπει πρωτα να φτιαξετε το κοινωνικο κρατος με αναλογο μοντελο οπως το Σουηδικο το οποιο εχει τσουχτερη φορολογηση αλλά τα κοινωνικα προνομια εκει μας κανουν να ντρεπομαστε που λεγομαστε Ευρωπαιοι.
    ΦΤΙΑΞΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ,ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ Κ ΤΩΝ ΑΠΟΡΩΝ.ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΓΑΣ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Κ ΚΥΡΙΩΣ ΔΕ-ΣΜΕΥΕ-ΣΤΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΟΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ(ειτε ειναι πρωθυπουργοι ειτε απλοι δημοσιοι λειτουργοι)Κ ΑΦΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ Κ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ 900% ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΔΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΑΦΟΥ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ(ΤΟΚΙΖΟΥΝ)ΜΕ 1% ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΜΕ 9% ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ??????
    ΑΡΧΙΣΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ Κ ΜΕΤΑ ΕΛΑΤΕ Κ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΞΕΖΟΥΜΙΖΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΥΤΑΙΟ ΚΕΡΜΑ ΝΑ ΚΥΛΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ.
    ΕΣΥ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕΣ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ Κ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗ ΜΙΣΘΩΤΟ Ή ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΑΤΟΣ Κ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ….
    Θα ειναι αφυσικο αν δημοσιευτει το παραπανω κειμενο διοτι θιγει τιμη κ υποληψη πολιτικων κ τραπεζων των 2 κυριων υπευθυνων για τη σημερινη μας καταντια…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:06 | Τάκης Μ.

    Καλές οι προτάσεις που βλέπω από τους πολίτες το πρόβλημα όμως δεν είναι η κλίμακα η οποία πιστεύω ότι ακόμη και για τα πολύ υψηλά εισοδήματα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 35%, αλλά το σύνολο των πραγματικών εισοδημάτων που συμμετέχουν σε αυτήν.

    Αντί μιας κλίμακας με υψηλά ποσοστά φόρου αλλά εφαρμογή μόνο στο 50% των πραγματικών εισοδημάτων, ο στόχος θα πρέπει να είναι στην εφαρμογή σε ποσοστό > του 90% και με χαμηλότερους συντελεστές.

    Στόχος δεν είναι να πληρώνουν κάποιοι πολλά, αλλά να πληρώνουν όλοι λογικά.

    Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ένας ικανός πολίτης που ήταν στα θρανία των πανεπιστημίων για πολλά χρόνια, που διαπρέπει στη δουλειά του, που αναλαμβάνει θέσεις ευθύνης με επιτυχή αποτελέσματα και για το λόγο αυτό αμοίβεται ανταποδοτικά με υψηλές αποδοχές, γιατί θα πρέπει να πληρώνει ποσοστιαία πολύ περισσότερα από κάποιον ανίκανο και τεμπέλη που βολεύτηκε σε μια θέση χαμηλών τόνων στην οποία φιλοδοξεί να μείνει μέχρι το τέλος της καριέρας του.

    Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να έχεις κάνει τόση προσπάθεια και να βλέπεις ανθρώπους του κύκλου σου που δεν μπορούν να καταφέρουν ούτε το 1/10 να περνούν μια ποιοτικότερη ζωή με άπλετο ελεύθερο χρόνο, μόνο και μόνο επειδή βολεύτηκαν κάπου ή επειδή κρύβουν τα όσα κερδίζουν.

    Επιτέλους, η απόδειξη για οποιαδήποτε υπηρεσία θα πρέπει να είναι αυτονόητη και να παρέχεται χωρίς κουβέντα από οποιονδήποτε που προσφέρει υπηρεσίες. Η δε τιμή των υπηρεσίων θα πρέπει πάντα να θεωρείται ότι είναι με απόδειξη και όχι ότι είναι μειωμένη επειδή δεν θα δοθεί απόδειξη, όπως πολύ επαγγελματίες εφαρμόζουν.

    Τέλος, να είναι δυνατή η καταγγελία τέτοιων παραδειγμάτων τα οποία θα πρέπει να διασταυρώνονται από αρμόδια υπηρεσία του Υπ.Οι.Ο.

    Ο ΣΩΣΤΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ «ΕΞΥΠΝΟΥΣ» ΚΑΙ «ΧΑΖΟΥΣ» ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ «ΕΞΥΠΝΩΝ».

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:02 | ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΜΕΡΕΚΗΣ

    Κατά τη γνώμη μου αυτό που προέχει είναι να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και του πολίτη. Άσχετα με τα επί μέρους μέτρα που θα ληφθούν, πρέπει να γίνει πλέον πιστευτό από τους πολίτες οτι όλα τα μέτρα θα εφαρμόζονται για όλους στον ίδιο βαθμό. Πρέπει να πάψει να υπάρχει η νοοτροπία ‘μέτρα για όλους τους άλλους εκτός από εμάς τους ίδιους’.
    Επί της ουσίας τώρα, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ‘λίστα’ με τις προς έκπτωση αποδείξεις και άλλες κατηγορίες αγαθών, και θα πρέπει κυρίως να γίνεται έκπτωση για μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνολικού ποσού της κάθε απόδειξης (ίσως και κλιμακωτά μέχρι ενός ποσού), έτσι ώστε να έχει επιτυχία το μέτρο.
    Μόνον έτσι θα σταματήσει αυτό το αλισβερίσι μεταξύ του καταναλωτή και του εκάστοτε επαγγελματία ως προς την έκδοση ή μη απόδειξης.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:42 | Αθανάσιος Λ.

    Γεια σας και Χρόνια Πολλά,

    Συμφωνώ με τις αποδείξεις αλλά θα πρέπει να κόβουν όλοι (π.χ ταξιτζήδες, βεντζινάδικα κλπ) μέχρι ένα ποσο να γίνεται επιστροφή μέρος του ΦΠΑ και το υπόλοιπο να αφαιρείται.

    Θα πρέπει να γίνεται δέσμευση υπέρ του Δημοσίου αδήλωτη περιουσία με συνοπτικές διαδικασίες και γενικότερα να υπάρχει σκληρή και χωρίς διακρίσεις τιμωρία για τους κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδες.

    Αυτός που είναι συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις να αμοίβεται με κάποιο τρόπο στο επόμενο φορολογικό έτος ενώ αντίθετα να αυξάνεται η φορολογία σε μη συνεπή. Επίσης ίσως να βοηθούσε να υπάρχει ένα είδος «Τειρεσία» φορολογικού περιεχομένου.

    Τέλος το κράτος πρέπει να διακατέχεται απο πλήρη διαφάνεια και όχι όπως άκουσα χθές απο τον υπουργό πολιτισμού σχετικά με τους μισθούς μαμούθ στην ΕΡΤ ότι «είναι προσωπικά δεδομένα», είναι λεφτά που πληρώνουμε εμείς όλοι, νομικά είναι σωστό ηθικά όμως…

    Ευχαριστώ Πολύ Και Καλές Γιορτές

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:40 | fotunesol

    Θα πρότεινα μία και μοναδική κλίμακα που να ισχύει για όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως.
    Εξάλλου οι έχοντες, επιβαρύνουν λιγότερο τα κρατικά έξοδα : πχ αντί να πάνε στο δημόσιο νοσοκομείο προτιμούν το ιδιωτικό, αντί να επισκεφθούν το ΙΚΑ κάνουν χρήση της ιδιωτικής ασφάλειας, αντί να στείλουν τα παιδιά τους στο δημόσιο τα στέλνουν στο ιδιωτικο κοκ.
    Βλέπουμε λοιπόν ότι οι έχοντες συντηρούν ένα μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων και γι΄αυτό δεν νομίζω ότι πρέπει να φορολογούνται περισσότερο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:47 | ΔΕΛΤΑΠΙ

    1.Τα φορολογικά κλιμάκια να παραμείνουν ως έχουν
    2.Τα δύο υψηλότερα κλιμάκια μπορούν οι συντελεστές να αυξηθούν κατά 2,5% και 5% αντίστοιχα έτσι ώστε α)να φορολογηθούν οι έχοντες ανάλογα εισοδήματα και β)να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας της έκτακτης εισφοράς που πλέον καθίσταται ανάγκη και όχι έκτακτο γεγονός.
    3.Τα αφορολόγητα όρια χωρίς αποδείξεις μπορούν να μειωθούν στο μισό (π.χ 6.000€ αντι για 12.000€ σήμερα) αλλά να υπάρχει η δυνατότητα αύξησής τους ανάλογα με τις προκομιζόμενες αποδείξεις ή τιμολόγια , χωρίς ανώτατο όριο και ανεξάρτητα από την πηγή έκδοσής τους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:20 | ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

    Συμφωνώ με το θέμα των παιδιών τουλάχιστον 5000 ευρώ αφορολόγητου για κάθε παιδί κ. ΠΑΠΑΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥ ενα παιδί θέλει 500 ευρώ το μήνα γάλα και πάνες έσεις δίνετε ΨΙΧΟΥΛΑ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:47 | ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 14.000€
    ΜΕ 15% ΕΩΣ ΤΙΣ 24.000 ΕΥΡΩ,
    ΜΕ 20% ΕΩΣ ΤΙΣ 30.000 ΕΥΡΩ,
    ΜΕ 25% ΕΩΣ ΤΙΣ 37.000 ΕΥΡΩ,
    ΜΕ 30% ΕΩΣ ΤΙΣ 45.000 ΕΥΡΩ,
    ΜΕ 35% ΕΩΣ ΤΙΣ 75.000 ΕΥΡΩ,
    ΜΕ 40% ΕΩΣ ΤΙΣ 120.000 ΕΥΡΩ
    ΜΕ 45% ΑΠΟ ΤΙΣ 100.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ,ΓΙΑΤΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
    ΕΙΝΑΙ ΄΄ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ»,ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:15 | Καραγιάννης Αλέξανδρος

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΨΗΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:16 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΥΡΟΥΛΗΣ

    Αξιοτιμε Κυριε Υπουργε,
    Καταρχας θα ηθελα να σας ευχηθω χρονια πολλα και καλες γιορτες και φυσικα κουραγιο στο δυσκολο εργο που σας εχει ανατεθει, που δεν ειναι αλλο απο το να βγαλετε το φιδι απο την τρυπα. Συμφωνω οτι πρεπει να υπαρχει μια ενιαια τιμαριθμοποιημενη φορολογικη κλιμακα, η οποια να αυξανεται αναλογα με τα εισοδηματα του καθε πολιτη. Στο μοναδικο σημειο που διαφωνω ειναι να φορολογειται ο μισθωτος απο 12.000-18.000 με ποσοστο 25%. Θεωρω οτι ειναι υπερβολικα μεγαλο και κοινωνικα αδικο, διοτι αν το αναγαγουμε στις μηνιαιες αποδοχες του, τοτε θα κατααβουμε οτι ο συγκεκριμμενος μισθωτος περνει λιγοτερα απο 2000 ευρω το μηνα, κατι που σημαινει οτι η καθημερινοτητα του ειναι δυσβασταχτη, διοτι απλα ειναι λιγο ποιο πανω απο τα ορια τησ φτωχειας. Κατα συνεπεια θεωρω απαραδεκτο, αδικο και εντελως αντιδημοκρατικο ο μισθωτος αυτος να φορολογειται με συντελεστη 25%. Προτεινω λοιπον, ο μισθωτος η ο συνταξιουχος η ακομα και ο ελευθερος επαγγελματιας που εχει μηνιαιες αποδοχες εως 18.000 ευρω να φορολογειται με 15%. Τους αλλους φορολογικους συντελεστες του θεωρω σωστους και δικαιους και θα αντιπροτεινα μαλιστα εισοδηματα μεγαλυτερα απο 75000 απο μισθωτες και μη μισθωτες υπηρεσιες να φορολογουνται με συντελεστη 50%. Τελος, σχετικα με το συντελεστη φορολογησης, θα ηθελα να επισυμανω οτι, ειναι απαραιτητο να κρατηθει το αφορολογητο οριο στις 12.000. Οποιαδηποτε προσπαθεια καταστρατηγησης η ακομα και καταργησης αυτου θα ειναι εντελως αδικο και εντελως φασιστικο και φυσικα εναντια στις προεκλογικες δεσμευσεις της κυβερνησης και φυσικα αν γινει κατι τετοιο να περιμενετε θυελωδεις εξελιξεις.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:22 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    24-12-O9
    Κύριε ΥΠΟΥΡΓΕ.

    ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ,ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΤΕΚΝΑ[ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ,κλπ] ΚΑΙ Ν’ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΤΑ 30.ΟΟΟ ΕΥΡΩ,ΑΠΟ 23.000 ΕΥΡΩ,ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΤΕΚΝΩΝ.ΕΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΣ.-

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:54 | ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

    ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΕΤΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ….ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΑΝ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΒΛΕΠΕ ΜΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ..ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΔΑΞΕΙ Η ΕΠΙ ΣΩΡΕΙΑ ΕΤΩΝ ΚΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΕΣ ΠΑΝΤΑ… ΚΑΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΣΚΟΠΕΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ [ΡΕΜΟΥΛΕΣ] Κ.ΛΠ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΛΑΛΒΑΝΟΜΕΝΗ ΤΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΟΙΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΗΞΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ.. ΔΙΟΤΙ ΒΛΕΠΕΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΤΡΑΝΟΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΜΠΟΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ……

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:29 | Yiannis

    Το ποιός φοροδιαφεύγει είναι γνωστό όπως και το ποιός την πληρώνει ΚΑΘΕ φορά, εγώ ο μισθωτός που δέν μπορώ να κρύψω εισοδήματα. ΔΩΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κίνητρα για να ζητάω αποδείξεις και να μή γίνομαι συνένοχος αρκούμενος σε μια πολλές φορές εικονική έκπτωση του εμπόρου προκειμένου να μή μου κόψει απόδειξη. Κυνηγήστε τα νυχτομάγαζα με τους «μαύρους σερβιτόρους» , τους γιατρούς των οποίων τα εισοδήματα είναι λιγότερα και απο τα κοινόχρηστα του ιατρείου τους, τους δικηγόρους, τους ταξιτζήδες, βενζινάδες κ.α. ελ. επαγγελματίες. Ακόμα και στο γήπεδο 5χ5 που παίζω δεν κόβει αποδείξεις κ ας χρεώνει 90,00 Ευρώ την ώρα.
    Ρίξτε και καμια καμπάνα πραγματική στους γνωστούς φοροφυγάδες που όλοι γνωρίζουμε προκειμένου να αποδείξετε για την καλή σας πρόθεση.
    Αντιμετωπίστε τη περιουσία με ρεαλισμό. Δεν ειναι δυνατό να πληρώνω φόρο για εισοδήματα απο δύο γκαρσονιέρες των 40τ.μ που νοικιάζω και να μή γλιτώνω ουτε σεντ για το ενοίκιο που αναγκάζομαι να πληρώνω για το σπίτι που μένω προκειμένου να μείνει η οικογένεια μου σε 90 και οχι 40 τ.μ.!
    Εαν δεν κερδίσετε τη συμπαράσταση του αγανακτισμένου μισθωτού ΔΕΝ θα πετύχετε τίποτα. Φτιάξτε επιτέλους αυτή τη χώρα λίγο πιό δίκαιη για τους πολίτες της… Ευχαριστώ για το χρόνο σας

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:22 | Νίκος Ν.

    Προτείνεται μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

    ενιαία: ΦΥΣΙΚΑ για όλους (Μισθωτούς, Ελευθ Επαγγ. Εμπόρους κτλ) και για όλα τα εισοδήματα.

    προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη: Πρέπει να τιμαριθμοποιηθεί από τώρα, που σημαίνει τα όρια θα πρέπει να είναι υψηλότερα από ότι τα τελευταία χρόνια – αφορολόγητο (με αποδείξεις στο σύνολο) στις 15000 EUR και επίσης ειπλέον αφορολόγητο τουλάχιστον 2500 EUR για κάθε παιδί. Αντίστοιχα και τα υπόλοιπα κλιμάκια.