9) Ποιους από τους ισχύοντες φόρους στα ακίνητα θεωρείτε άδικους ή αναποτελεσματικούς; Γενικότερα ποιες αλλαγές θα προτείνατε στο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας;

Ποιους από τους ισχύοντες φόρους στα ακίνητα θεωρείτε άδικους ή αναποτελεσματικούς; Γενικότερα ποιες αλλαγές θα προτείνατε στο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας;

9) Ποιους από τους ισχύοντες φόρους στα ακίνητα θεωρείτε άδικους ή αναποτελεσματικούς; Γενικότερα ποιες αλλαγές θα προτείνατε στο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας;

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:48 | ΓΕΩΡΓΙΤΣΕΑΣ-ΚΑΡΑΠΕΤΣΑΣ

    Κατάργηση των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων στις μεταβιβάσεις ακινήτων (π.χ ταμεία νομικών και συμβολαογράφων).
    Προαιρετική παράσταση δικηγόρων ανεξαρτήτως αξίας ακινήτων.
    Απελευθέρωη του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων και αποσύνδεση της αμοιβής τους από την αξία των ακινήτων που μεταβιβάζονται.
    Μείωση των αμοιβών των υποθυκοφυλάκων.
    Μείωση των συντελεστων υπολογισμού των τελών υπέρ δήμων και των συντελεστων φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων , εν όψι της εξίσωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:07 | ΧΑΡΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΠΑΕ (ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ,ΜΠΑΣΚΕΤ)ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΑΥΣΤΗΡΟ,ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΧ ΣΤΗ Β ΕΘΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ,Α ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΨΩΜΙΑΔΗ-ΑΕΚ ΚΛΠ,ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΕΚ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΕΡΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ .ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΑΦΟΥ ΧΡΩΣΤΑΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΟΜΑΔΑ.
    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:41 | Θωμάς Λ.

    Κύριοι καθώς πλησιάζει το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης, θέλω να επαναλάβω κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία που έχουν αναφερθεί από μια πλειάδα συμμετεχόντων και αποτελούν αποτέλεσμα κοινής λογικής για όλους και ελπίζω και για εσάς.

    1. Σε ότι αφορά τα έσοδα από μισθώματα, να συνεχίσουν να φορολογούνται όπως γίνεται μέχρι σήμερα βάση της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας, στην οποία όμως να εντάσσονται ομοειδώς όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα (τόκοι ομολόγων, υπεραξίες μετοχών, τόκοι καταθέσεων, Bonus, υπεραξίες από άσκηση stock options κτλ). Ότι άλλο οφείλει να καταργηθεί (ενδεικτικά πρόσθετος φόρος 3% στα μισθώματα, προκαταβολή φόρου εισοδημάτων από μισθώματα, χαρτόσημα) καθώς προάγει αντισυνταγματική ανισότητα και διακρίσεις μεταξύ των πολιτών.

    2. Ίδιο και εννιαίο αφορολόγητο όριο για όλους, ίδιο περιθώριο επαύξησής του με αποδείξεις αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο και προσθήκη του αφορολόγητου του ενός συζύγου στον άλλο αν ο πρώτος δεν εργάζεται ή το εισόδημά του είναι κάτω του αφορολόγητου (γενικά να ληφθεί υπόψη το οικογενειακό εισόδημα στην τελική φορολόγηση καθώς όλοι οικογένειες ζούμε και κάνουμε μεγάλο αγώνα για να τα καταφέρουμε όπως όλοι γνωρίζετε). Επίσης να προβλέπεται ίδια για όλους επαύξηση για κάθε τέκνο στην οικογένεια, καθώς ότι άλλο, πέραν του ότι επίσης δημιουργεί αντισυνταγματικές διακρίσεις, δείχνει και αδιαφορία για την έννοια της οικογένειας και της υπογεννητικότητας που με κροκοδείλια δάκρυα όλοι καταγγέλουν πριν από καθέ εκλογική αναμέτρηση. Ένα οικογενειακό αφορολόγητο 20.000 ευρώ (με ένα τμήμα του μέσα και από συλλογή ενδεχομένως όλων των αποδείξεων των κοινοχρήστων, ΔΕΚΟ και ιδιωτικής περίθαλψης συμπεριλαμβανομένων) για μια τετραμελή οικογένεια είναι μια απόλυτα δίκαιη προσέγγιση και δείχνει ότι ο νομοθέτης διέπεται από ΛΟΓΙΚΗ και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Αν σας αποτρέπει το ότι δεν βγαίνουν τα κουκιά, μειώστε τους βολεμένους κομματικούς στρατούς στο δημόσιο, τους συμβούλους και άλλους ειδικούς στα Υπουργεία, όπως ευλόγως σας ζητούν οι «κουτόφραγγοι» που έχουν φτιάξει BMW, AEG, BOSCH, MERCEDES και στέλνουν φυλακή στελέχη εταιρών τους όπως η ZIEMENS κτλ σε αντίθεση με εμάς που έχουμε να επιδείξουμε λόγια του τύπου ΒΟΛΕΜΑ, ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΑΜΕΙΩΝ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΑΣΩΠΟΙ κ.ά. ωραία νεοελληνικά.

    3. Σε ότι αφορά το ΦΜΑΠ (ή ΕΤΑΚ) αυτό ήδη εμμέσως χρεώνεται μέσω του ΤΑΠ, κατά συνέπεια το να επιβληθεί κάτι επιπλέον είναι καραμπινάτη αντισυνταγματική επιβολή, πόσο δε μάλλον που το σωστό είναι να βρείτε τρόπο να εισπράτετε αντίστοιχο τέλος από την κινητή περιουσία (τόκους καταθέσεων, ομολόγων, υπεραξία μετοχών) στα πλαίσια που προτείνω στην ανωτέρω πρώτη μου παράγραφο. Κατά συνέπεια, αν επιβάλετε ΦΜΑΠ, πρέπει να επιβάλλεται αντίστοιχη ομοειδή φορολόγηση στις μεγάλες περιουσίες γενικότερα ότι κι αν περιλαμβάνουν αυτές και με ίδια λογική φορολόγησης. Δηλαδή είτε φορολογείτε και το κεφάλαιο στις κινητές αξίες -καθώς αυτό κάνει ένας ΦΜΑΠ και μάλιστα επί μιας «αντικειμενικής» βάσης αποτίμησης- είτε οι υπεραξίες/τόκοι εντάσσονται στην κλίμακα (που για τα ακίνητα συμβαίνει ήδη). Και φυσικά, η επιβολή Φόρου Μεγάλης Περιουσίας θα πρέπει να συνοδευτεί αυτόματα από κατάργηση ΤΑΠ και φόρων μεταβίβασης / κληρονομιάς, καθώς η ετήσια πληρωμή φόρου θα έχει στο μεταξύ υπερκαλύψει αυτόν της όποιας μεταβίβασης όταν αυτή συντελεστεί.

    Κύριοι, έρχεται η ώρα που θα λάβετε και θα ανακοινώσετε αποφάσεις, έχοντας σωστά γνωστοποιήσει δημόσια ότι για να συναινέσει ο πολίτης πρέπει να νιώσει ότι δεν τον δουλεύουν. Λάβετε υπόψη ότι ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΨΕΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ειδικά αν αποδείξει ότι μιλάει για δικαιοσύνη δίχως να την εννοεί. Αρκετά συντηρήσαμε εμείς με τους κόπους και τις στερήσεις μας το στρατό των διορισμένων και βολεμένων που εσείς οι κυβερνώντες ανά καιρούς αποφασίσατε και υλοποιήσατε για δικά σας κομματικά οφέλη. Αν οι επιλογές των εκάστοτε κυβερνώντων οδήγησαν σε αδιέξοδα, δεν θα το λύσουμε εμείς με έμμεση δήμευση των περιουσιών μας. Ευτυχώς υπάρχει Συμβούλιο Επικρατείας και εφόσον χρειαστεί και Ευρωδικαστήριο για να βρούμε το προφανές δίκιο μας. Και εφόσον φτάσουμε στο δεύτερο, θα φτάσουμε ως το τέλος, διεκδικώντας να φορολογούνται τα εισοδήματα από ακίνητα (μισθώματα) όπως οι κινητές αξίες, με επιλογή χώρας φορολόγησης, καθώς -όπως σωστά έχει ήδη θιχτεί από μετέχοντες- υπάρχει θέμα και με τα ανθρώπινα δικαιώματά μας ως ευρωπαίοι πολίτες αλλά και με τα δικαιώματά μας στην περιουσία και τη διακίνηση των κεφαλαίων μας.

    Αναμένουμε. Μην μας απογοητεύσετε για μία ακόμη φορά διότι στο τέλος χαμένη θα βγει η χώρα και το ξέρετε

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 12:26 | ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Καταρχήν συμφωνώ ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στην φορολόγηση των ακινήτων και ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Μήπως πρέπει όμως αφού οι αντικειμενικές έρθουν στο ύψος των πραγματικών αξιών να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης γιατί εάν οι μεταβιβάσεις γίνονται στην πραγματική αξία τότε η επιβάρυνση του 11% είναι υπεβολική και επιπλέον εάν οι μεταβιβάσεις γίνονται στην πραγματική αξία τότε θα θα σταματήσει η ιστορία του μαύρου και αφορολόγητου χρήματος στην οικοδομή . Επίσης πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να εφαρμοστεί σωστά ο ΦΠΑ στην οικοδομή αφού συνήθως ο κατσκεθστής καρπούται το σύνολο του ΦΠΑ επί της αντικειμενικής αξίας χωρίς να συμψηφίσει το ποσό που του επιστρέφεται απο το ΦΠΑ των τιμολογίων της οικοδομής. Για αυτό προτείνω εάν θέλετε να συλλάβετε το μαύρο χρήμα της οικοδομής να κάνετε μια επιτροπή αποτελούμενη απο ένα μηχανικό έναν εφοριακό και έναν συμβολαιογράφο ή δικηγόρο για να θεσμοτηθεί δίκαιο φορολογικό σύστημα για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 00:38 | Πετρος

    Καιρός είναι να καταργηθεί ο συσχετισμός της αξίας του ακινήτου με το σύστημα αμοιβών δικηγόρων, συμβολαιογράφων, και οι υπέρ τρίτων εισφορές.
    Είναι τελείως άδικο και πέρα από κάθε λογική να καταβάλλονται τέλη στο ταμείο νομικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και ειδικότερα στα συμβόλαια των γονικών παροχών.
    Για ποιο λόγο εάν εμείς ( αγοραστής- πωλητής ) δεν θέλουμε να παρευρίσκεται δικηγόρος να καταβάλλουμε το 2% της αξίας του ακινήτου στο Ταμείο νομικών, για να πάρουν το βοήθημά τους οι μικροδικηγόροι , καλύτερα δεν είναι να ελαττωθούν οι θέσεις στα Πανεπιστήμια παρά να πληρώνει άδικα ο πολίτης.
    Πρέπει να σταματήσει σε ποσά μέχρι € 200.000 από την στιγμή που ο κάθε ενδιαφερόμενος έκανε την ερευνά του.
    Αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι κλάδοι που μπορούν να επιβάλλουν τις απόψεις των με συσχετισμούς δυνάμεων, απεργιών εκμεταλλευόμενοι καταστάσεις και συνθήκες.
    Τώρα που η πολιτεία αποφάσισε την μείωση του μισθού και την φορολόγηση είναι οι πρώτοι που διαμαρτύρονται και δεν αναλογίζονται το χάος και την ταλαιπωρία που υπέβαλαν στους άλλους φορολογούμενους πολίτες.
    Ναι μία αρχή μισθοδοσίας, ίδιος μισθός με τα ιδία προσόντα και τα ίδια χρόνια σε οποιανδήποτε υπηρεσία και προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ.
    Είναι προεκλογική σας δέσμευση και περιμένουμε την υλοποίηση της.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 00:45 | Τακης Σκαρμέας

    Μείωση των συντελεστών των φόρων μεταβίβασης, κληρονομιάς,δωρεάς και άλλων φόρων που αφορουν τα ακίνητα αλλά ταυτόχρονα εξασφάλιση της διαδικασίας καθορισμου των αξιών με τις πραγματικές αξίες. Μονον έτσι θα εξυγιανθεί όλο το κύκλωμα της ακίνητης περιουσίας, παραγωγής οικοδομής κλπ, σε συνδυασμό με τον μηχανισμό ΦΠΑ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:53 | ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

    θα ήθελα παρακαλώ να δείτε το θέμα της άδικης φορολόγισης των ενοικίων ακινήτων στην εξής περίπτωση.

    κάποιος που είναι ιδιοκτήτης ακινήτου 60 τμ και ζούσε μόνος του, παντρεύτηκε και αναγκάστηκε να νοικιάσει το σπίτι αυτό για 500 ευρώ το μήνα σε καποιον τρίτο και μετά πήγε και νοικιασε μεγαλύτερο σπίτι για την νέα οικογένεια του με 700 ευρώ το μήνα.

    το εισόδημα του από μισθωτές υπηρεσίες είναι 25.000 ευρώ. δείτε τώρα την κατάφορη αδικία που γίνεται.
    το σπίτι που νοικιάζει είναι η κύρια του κατοικία και πληρώνει ενοίκιο ετησίως 700 χ 12 =8.400. ξέρεται ποια είναι η φοροαπαλλαγή του ετησίως? μόλις 120 ευρώ!!!!!!!!(γιατί είναι παντρεμένος, ενώ αν δεν ηταν 240 ευρώ!!!!!!!!!).
    ξέρεται τώρα τι φόρο πληρώνει ως ιδιοκτήτης για το σπίτι που νοικιάζει σε κάποιον τρίτο? 500 χ 12 = 6.000, τα οποία αν τα προσθέσετε στα 25.000 ευρώ απο μισθωτες υπηρεσίες, σημαίνει ότι φορολογούνται με 25%, δηλαδή φόρος 1.500 ευρώ.

    πόσο παράλογο μπορεί να είναι ένα κράτος? όταν αναγκάζεται κάποιος να κάνει οικογένεια και να πληρώνει 1.500 ευρώ φόρο παραπάνώ.

    επειδή πρόκειται για πρώτη κατοικία και όχι για δεύτερο ακίνητο για εκμετάλλευση(όπου εκεί συμφωνώ να φορολογείται κανείς με βάση την κλίμακα φορολόγησης), θα πρέπει να το δείτε σοβαρά το θέμα γιατί δημιουργεί πολλά προβλήματα.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 20:13 | golois apostolos

    ΠΡΟ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΑ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ (ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ)ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ.
    ΠΛΗΡΩΣΑ
    -1350€ ΣΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΙΟ!!
    -1350€ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ!!!
    -ΠΕΡΙ ΤΑ 1700€ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ!
    -ΜΗΔΕΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!!!!
    ΕΞΟΡΓΙΣΤΗΚΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ
    ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΑ!
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ
    1. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ(ΟΛΕΣ)ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ
    ΠΟΣΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.ΤΙ ΧΡΩΣΤΩ ΕΓΩ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ?
    (ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΤΑΜΕΙΟ).
    2.ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΟ 1/3 ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΕΣ
    ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ 1/2 ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ.ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ
    ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ.ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ!ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 18:54 | Γιάννης – Κ

    Να και μια παραδοχή ότι υπάρχουν άδικοι και αναποτελεσματικοί φόροι.

    Τώρα για το ποιοι είναι.

    Όπως αναφέρει το «Παρατηρητήριο Φορολογίας Ακινήτων» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) – http://www.pomida.gr και http://www.pomida.gr/foroi/30foroi.html υπάρχουν 40 φόροι στα ακίνητα.

    Καμιά δεκαριά φόροι στο εισόδημα από τα ακίνητα, το ίδιο όταν κληρονομείς ακίνητο ή σε γονική παροχή, άλλοι τόσοι σε μεταβίβαση ακινήτου, χώρια το ΕΤΑΚ, ΤΑΠ, ΦΜΑΠ και τους δημοτικούς φόρους.

    Πολλοί δεν είναι.

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ
    1. Το εισόδημα από ακίνητα πάει στη κλίμακα. Μόνο ένας φόρος κατάργηση συμπληρωματικού φόρου 3%.

    2. Στη μεταβίβαση να πληρώνεται ΦΠΑ ή φόρος μεταβίβασης κατάργηση όλων των άλλων τελών.

    3. Φόρος κληρονομιάς και γονικής παροχής με αύξηση του αφορολογήτου.

    4. Και τέλος ο Φόρος για Μεγάλη Ακίνητη περιουσία με αφορολόγητο για απαλλαγή των μικροϊδιοκτητών.

    Τα τέλη στα ακίνητα για δήμους να καταργηθούν καθώς και κρατήσεις υπέρ διαφόρων.

    Να συλληφθεί η φοροδιαφυγή και να πάψει επιτέλους να φορολογούνται υπέρμετρα μόνο όσα εισοδήματα δηλώνονται χωρίς να συλλαμβάνονται όσα κρύβονται.

    Να πάψουν τα Τσιγάρα – Ακίνητα – Ποτά – Αυτοκίνητα να είναι η τάπα που προσπαθεί κάθε φορά το κράτος να βουλώσει τις τρύπες του προϋπολογισμού (και οι μισθωτοί τα υποζύγια) αλλά να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη με διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 12:36 | Παντελής Ρουμελιώτης

    Κύριε Υπουργέ,

    καταρχήν θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή δύναμη!

    Το θέμα που με απσχολεί εμένα έχει να κάνει με τα ενοίκια που καταβάλλει το κράτος για την στέγαση των υπηρεσιών του τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ακούγεται ότι είναι τα διπλάσια από αυτά που πληρώνουν οι ιδιώτες για τα ίδια κτίρια. Ενώ σύμφωνα με φήμες σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοχοι αυτών των ακινήτων δηλώνουν εικονικά ονόματα και αποφεύγουν τη φορολογία.

    Οι προτάσεις μου συνοπτικά είναι :
    1. Άμεση καταγραφή αυτών των ενοικίων και ανάρτησή τους στο διαδίκτυο.
    (για να δούμε αν πραγματικά είναι έτσι τα πράγματα και πόσα είναι αυτά τα ενοίκια)
    2. Δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την συστηματική παρακολούθησή τους (σαν την ενιαία αρχή μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων που εχετε εξαγγείλει).
    3. Άμεση και αυτοτελής φορολόγηση αυτών με 40% (τουλάχιστον) στην πηγή (με μηδενικό αφορολόγητο).

    Με εκτίμηση

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 10:59 | Κωνσταντίνος

    Πλήν των φόρων που σχετίζονται με τη μεταβίβαση ακινήτων γενικά,όλοι οι άλλοι φόροι ,να ομαδοποιηθούν σε ένα ,ο οποίος να υπολογίζεται σύμφωνα με τα δηλωθέντα στο Ε9 και να συνεισπράτεται με το ΦΜΑΠ ,ο οποίος να μετονομαστεί σε ΦΑΠ.Να απαλλαγεί η ΔΕΗ από την είσπραξη και η απόδοση στους Δήμους δικαιωμάτων τους να γίνεται από το Υ.Ο.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 10:46 | πελλης ανδρεας

    η τροπολογια που καταθεσατε ως επιγουσα..ειναι παρα πολυ σωστη..ως απαντηση σε οσους αντιδρουν..με το χρηματηστηριο δεν γινεται το ιδιο
    για να το προστατευσουμε..απο μεγαλη πτωση σε περιπτωσεις προαναγγελθουσων οικονομικων μετρων..τι κανουμε? περνουμε μετρα επιγοντως για να αποτρεψουμε ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ..τωρα τι θελουμε να βοηθα το κρατος την φοροδιαφυγη? ποθεν εσχες παντου..αν θελετε επιτυχια και συναινεση του κοσμου ξεκινηστε ποθεν εσχες απο τη βουλη..και προς τα κατω..ολοι θα σας χειροκροτησουν.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 02:40 | georg kaglis

    Κατα αρχας συγχαρητηρια για την ιδεα και υλοποιηση της δημοσιας διαβουλευσης.
    Θελω να σας αναφερω μια αδικια που γινεται στα χωματοκτιστα-πετροκτιστα κτιρια.Τα κτιρια αυτα εχουν τοιχους μεγαλης διατομης[περιπου 80-90 cm ] και ετσι το εμβαδον που υπολογιζεται σε δημοτικα τελη.σε τεκμηρια κλπ δεν ανταποκρινεται στο πραγματικο ωφελιμο εμβαδον.Και οπωσδηποτε αδικουνται [στον υπολογισμο των τετραγωνικων μετρων],εναντι των συγχρονων κατοικιων.Για παραδειγμα οικια 156τμ
    [78τμ ανα οροφο] εχει εσωτερικο εμβαδον 105τμ [52τμ ανα οροφο].Διαφορα 51τμ.Ενα συγχρονο σπιτι 123τμ, εχει το ιδιο εσωτερικο εμδαδον δηλ 105τμ.Για τον ιδιο χωρο χρησης υπαρχει μια αδικια 33τμ.
    Προτεινω ενα συντελεστη ο,80.Σας ευχαριστω.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 19:23 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΤΑΚ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΦΜΑΠ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΦΠΑ ΑΓΟΡΑΣ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΧΑΜΗΛΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 9% ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΠΑ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ,ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 06:35 | Θεόδωρος Μπακάλης

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΤΑΚ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ.
    ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ.
    ΕΝΑ ΔΥΑΡΑΚΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ?????ΕΤΑΚ???

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 23:07 | Παύλου Σωτήρης

    Η ακίνητη περιουσία των συζύγων και των τέκνων να αθροίζεται και οΦΜΑΠ να βαρύνει αναλογικά τους συζύγους.Ετσι αν υποθέσουμε ότι το αφορόλογητο είναι 500.000 και έκαστο μέλος μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας ‘εχει ακίνητη περιουσία 500.000 θαπληρώσει φόρο για 1.500.000. Άν δεν αθροίζεται τότε ο φόρος είναι μηδενικός.ΑΔΙΚΟ
    Ακόμη οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες πρέπει να έχουν μεγαλύτερο αφορολόγητο γιατί η ίδια περιουσία ανήκει σε περισσότερα άτομα και γιατί……….

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 23:51 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ

    Ο Φ.Α.Υ. είναι σωστός, Να παραμείνει. Οι αντικειμενικές αξίες να αναπροσαρμόζονται πιο γρήγορα και να πλησιάζουν τις εμπορικές.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 21:33 | Ευστάθιος Ζωγραφάκης

    Προτείνω ως άδικους τους ακόλουθους φόρους στα ακίνητα και προτείνω να καταργηθούν:
    α. Το χαρτόσημο στις επαγγελματικές μισθώσεις, όπως ήδη έχει καταργηθεί σε όλες τις άλλες μισθώσεις ακινήτων.
    β. Ο συμπληρωματικός φόρος από εκμίσθωση ακινήτων.
    Αρκεί η φορολογία από μισθώματα ακινήτων, η οποία ακολουθεί τη γενική φορολογική κλίμακα. Δεν χρειάζονται επιπλέον φόροι.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 20:46 | Στυλιανος Αλεξόπουλος

    Θεωρώ τελείως άδικο να τιμορείται μέσω άνισης φορολόγησης λόγω απλής κατοχής αυτός που έχει αποταμιευσει τα είδη φορολογηθέντα εισοδήματα ή κληρονομιά σε ακίνητα στην Ελλάδα, εν αντιθέση με όποιον έχει επενδύσει – αποταμιευσει διατηρώντας αξιόγραφα, REPOS, Μετοχες ΑΕ, Συλλογές έργων τέχνης, ακίνητα στο Εξωτερικό ή/και σε όποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο να μην αγγίζεται φορολογικά για την διακράτηση του παρα μονο, και αυτό με παρα πολλές εξαιρέσεις, να φορολογείται η υπεραξία.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 19:03 | Νίκος κ.

    Κύριε υπουργέ.

    Κοιτάξτε τι θα γίνει με την φορολόγιση των διατηρητέων κτιρίων. Εχω κληρονομίσει ένα διατηρητέο από τον πατέρα μου και πλήρωσα 65000 ευρώ φόρο κληρονομιάς το 2002,πληρώναμε ΤΑΠ εις διπλούν επειδή έχει 2 ρολόγια ΔΕΗ για 2 ορόφους και κόψαμε το ρεύμα στον ένα. Το κτίριο είναι 110 ετών και έχει φθορές παντού οι οποίες συνεχίζονται,εγώ και η μητέρα μου είμαστε άνεργοι. Ακόμη περιμένουμε να μας έρθουν τα ΕΤΑΚ του 2008 και 2009 με την έκτακτη εισφορά και όπως τα υπολόγισα θα είναι πολύ υψηλά,και θέλετε να φορολογηθούνε τα ακίνητα με ΦΜΑΠ το 2010. Το σπίτι αφενός για να νοικιαστεί χρειάζετε επισκευές και αφετέρου πολύ δύσκολα μπορεί να πουληθεί γιατί δεν μπορεί να γκρεμιστεί και να γίνει πολυκατοικία. Ο νόμος για την προστασία διατηρητέων εκτός από την απαγόρευση για γκρέμισμα προβλέπει ποινές σε περίπτωση σεισμού και οποιαδήποτε άλλης φθοράς στην πρόσοψη.

    Ποια είναι τα κίνητρα που δίνει το κράτος για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων? Ο συντελεστής ειδικών συνθηκών 0.8 ??? Τώρα να γελάσω ή να κλαίω ? Είμαι πολύ απογοητευμένος από το σύστημα φορολόγησης ακινήτων τα οποία δεν προσφέρουν καθόλου έσοδα.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 19:57 | Ιωάννης Μεντάκος

    ‘Εχω να προτείνω να καταργηθεί η ευνοϊκή φορολόγηση
    των νεοδόμητων ακινήτων που ανήκουν στους κατασκευαστές,
    για να αναγκαστούν να τα πωλήσουν σε πιο λογικές τιμές
    και πιο γρήγορα. Τα θετικά αποτελέσματα θα είναι η αύξηση
    εσόδων από το φόρο μεταβιβάσεων των νέων ακινήτων και
    η κίνηση του χρήματος στην αγορά.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 15:29 | Γιώργος Π.

    Είμαστε νιόπαντρο ζευγάρι και αποφασίσαμε μετά από πολύ σκέψη να μεγαλώσουμε την οικογένεια μας έξω από την Αθήνα λόγω καλύτερων συνθηκών ζωής αλλά και το βασικότερο λόγω των μέσων οικονομικών μας. Μετά από πολλές προσπάθειες βρήκαμε ένα σπίτι των οικονομικών δυνατοτήτων μας και είπαμε να προχωρήσουμε αντί να αγοράσουμε ένα διαμέρισμα μέσα στην Αθήνα με περισσότερα χρήματα.
    Στη πορεία διαπιστώνουμε το εξής παράλογο: Ότι ενώ ο ΟΕΚ μας εγκρίνει δάνειο πρώτης κατοικίας λόγων των οικονομικών μας και της οικογενειακής κατάστασης μας ή εφορία λέει ότι πρέπει να πληρώσουμε ΦΜΑ επειδή βρίσκεται εκτός σχεδίου και δεν μας δίνει απαλλαγή φόρου πρώτης κατοικίας.
    Ενώ το σκεπτικό του ΟΕΚ είναι σωστό, ποιο είναι το σκεπτικό της εφορίας?
    Είναι δίκαιο αυτό? Δεν πάμε να πάρουμε καμιά βίλα. Επιλογή μας είναι αντί να δωσουμε τα ίδια χρήματα και λιγότερα για ένα διαμερισμα, αποφασίσαμε να αγοράσουμε κάτι εκτός Αθηνών ενώ θα έχουμε την ταλαιπωρία των μετακινήσεων λόγω της δουλειάς μας στο κέντρο. Δεν θα έπρεπε αντί να τιμωρούνται, να επιβραβεύονται τέτοιες αποφάσεις από νέους ανθρώπους όπως εμείς? Πως περιμένετε να γίνει η αποκέντρωση?
    Και αν φοβάστε ότι θα αγοράσουμε βίλα, γιατί δεν κοιτάτε το ετήσιο εισόδημα μας και το ποσό έγκρισης του ΟΕΚ? Από εκεί φαίνονται όλα.
    Ατό που τελικά λέω είναι ότι πρέπει να καταργηθεί η παράγραφος του νόμου για την απαλλαγή πρώτης κατοικίας η οποία εξαιρεί τις κατοικίες εκτός σχεδίου ή ότι πρέπει να είναι και εντός αλλά και σε περιοχή 3000 κατοίκων.
    Ευχαριστώ

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 14:45 | Κώστας

    Κύριοι,

    Η φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη είναι το μέτρο για την φορολόγισή του.

    Στο άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος αναφέρεται οτι «Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

    Αναμφισβήτητα τα ακίνητα αποτελούν στοιχείο προσδιορισμού της φοροδοτικής ικανότητας.

    Στο άρθρο 78 παρ. 1 του Συντάγματος αναφέρεται οτι «Kανένας φόρος δεν επιβάλλεται ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο που καθορίζει το υποκείμενο της φορολογίας και το εισόδημα, το είδος της περιουσίας, τις δαπάνες και τις συναλλαγές ή τις κατηγορίες τους, στις οποίες αναφέρεται ο φόρος».

    Θεωρώ οτι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού:

    αα) Πρέπει να αποτελεί, απο μόνη της, η ακίνητη περιουσία το κύριο μέγεθος-κριτήριο προσδιορισμού της φοροδοτικής ικανότητας ή πρέπει να αποτελεί ένα απο τα στοιχεία -κριτήρια, αφού ληφθούν υπόψη και να συνεκτιμώνται και άλλα περιουσιακά στοιχεία [κινητά, καταθέσεις κλπ];

    ββ) Η επιβολή ενός φόρου με «στοχοποίηση» και «εξατομίκευση» πάνω σε ένα απο τα στοιχεία προσδιορισμού της φοροδοτικής ικανότητας [π.χ. ακίνητο] πρέπει να αγνοεί το μέγεθος-έκταση των λοιπών στοιχείων προσδιορισμού της φοροδοτικής ικανότητας;

    Και πάλι το Σύνταγμα, στο άρθρο 4 παρ. 1 και 2 αναφέρει οτι «Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» και «Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

    Αν συγκρίνουμε έναν φορολογούμενο, κάτοχο ικανού μεγέθους καταθέσεων [δηλ. ρευστότητας] και ταυτόχρονα κάτοχο μεσαίας ή μικρής αξίας ακινήτων, με έναν άλλο φορολογούμενο, κάτοχο μικρού μεγέθους καταθέσεων [δηλ. μικρής ρευστότητα] και ταυτόχρονα κάτοχο μεσαίας ή μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ερωτάται εάν με την σκοπούμενη εφαρμογή του Φ.Μ.Α.Π. οι παραπάνω φορολογούμενοι [υποθέτουμε: ισομερούς φοροδοτικής ικανότητας, αναφορικά με την συνολική αξία των περιουσιακών των στοιχείων] τελικώς φορολογούνται άνισα;

    Και ενα ακόμη θέμα για προβληματισμό: Το άρθρο 4 παρ. 1 και 2, αφορά και τα νομικά πρόσωπα; Ας μην παραβλέπουμε οτι τελικώς ένα νομικό πρόσωπο δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένωση φυσικών προσώπων. Μπορεί, για το ίδιο φορολογητέο αντικείμενο [π.χ. ακίνητο] να θεσπίζονται διαφορετικοί συντελεστές φορολόγησης για φυσικά πρόσωπα και διαφορετικοί συντελεστές φορολόγησης για τα νομικά πρόσωπα;

    Και στα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. πώς αντιμετωπίζονται οι φόροι κατοχής ακινήτων;

    Εκτιμώ οτι υπάρχει ικανός χρόνος για την έρευνα επί των παραπάνω ζητημάτων.

    Καλή Χρονιά

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 12:19 | Θωμάς Λ.

    Η φορολόγηση ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να ακολουθήσει τη λογική της φορολόγησης κινητών αξιών (ομόλογα, καταθέσεις, υπεραξία μετοχών) πράγμα που σημαίνει φορολόγηση στην υπεραξία κατά την πώληση ένός ακινήτου (όπως για τις μετοχές) ή φορολόγηση του συνόλου της αξίας του με αντίστοιχη αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης καταθέσεων, ομολόγων, μετοχών, αμοιβαίων και όλων των υπολοίπων κινητών αξιών αντίστοιχ.

    Ότι άλλο είναι αντισυνταγματικό και θέτει θέμα διακρίσεων στο δικαίωμα περιουσίας του ατόμου που προστατεύεται τόσο από το Σύνταγμα, όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους φόρους, ομοίως οι φόροι μεταβιβάσεων θα πρέπει να είναι ανάλογοι όσων ισχύουν για τις υπόλοιπες αξίες, στα πλαίσια και πάλι της ισότητας των πολιτών. Ότι ισχύει για ένα περιουσιακό στοιχείο, να ισχύει και για το ομοειδές του. Έτσι π.χ. μια μεταβίβαση (κληρονομιά, πώληση κτλ) ακινήτου θα πρέπει να συνοδεύεται από φόρο υπεραξίας και μόνο, ανάλογο π.χ. με αυτόν για μετοχές, καθώς και στις δύο περιπτώσεις μεταβιβάζονται περιουσίες που επιφέρουν μαζικά κεφάλαιο στη φάση πραγματοποίησης της πώλησης.

    Τέλος, σε ότι αφορά τα μισθώματα, πρόσθετος φόρος πλην της ισχύουσας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, χαρτόσημο, προκαταβολές φόρου σε έσοδα από μισθώματα και ότι άλλο εκτός της φορολόγησης μέσω μίας εννιαίας φορολογικής κλίμακας για όλους με ίδια βάση αφορολόγητου για όλους και ίδιο περιθώριο αύξησής του μέσω συλλογής πάσσης φύσεων αποδείξεων για όλους, συνιστά επίσης πασιφάνερη ανισυνταγματική πρακτική ενάντια και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο για το δικαίωμα της περιουσίας ενώ συνιστά και σαφές θέμα διάκρισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για έναν νομοταγή πολίτη.

    Αν για ένα φυσικό πρόσωπο και την όποια περιουσία του ισχύει κάτι, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει για όλους. Ότι άλλο είμαστε έτοιμοι να το προσβάλουμε αρκετοί θιγόμενοι μόλις ανακοινωθεί τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου Επικρατείας, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διότι περί αυτού πρόκειται. Κύριοι, αν δεν σας φτάνουν τα έσοδα μέσα από μια φορολογική προσέγγιση ισότητας και δικαιοσύνης για όλους (ίδια κλίμακα για όλους, ίδιος τρόπος φορολόγησης για όλα τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών) κόψτε δαπάνες από τους διορισμένους κομματικούς στρατούς που τόσα χρόνια διορίζατε και συνταξιοδοτούσατε.

    Σε εμάς τους μη μισθωτούς (ή μη σταθερά μισθωτούς) ούτε δημόσια περίθαλψη μας παρέχετε, ούτε σύνταξη, ούτε εφάπαξ, ούτε δικαιώματα μέχρι τώρα μας αναγνωρίζετε. Οπότε απομένει να τα διεκδικήσουμε εμείς για τον εαυτό μας αν μας εξωθήσετε, καθώς η αδικία δεν πάει άλλο. Πρέπει να αντιληφθείτε -έστω κι αν δείχνετε ότι δεν σας ενδιαφέρει να το θυμάστε για λόγους δημαγωγικούς- δικαιώματα έχουμε και εμείς και θα αναμέναμε πρώτα από όλους να τα αναγνωρίζει και να τα σέβεται το ίδιο το κράτος μας.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 12:50 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

    Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών οδηγεί σίγουρα σε αύξηση των εσόδων του Κράτους.
    Στή παρούσα φάση όλοι οι εργαζόμενοι καλούμαστε να συμβάλλουμε στην αλλαγή νοοτροπίας και να συνεισφέρουμε προσωπικά.
    Θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, εφ’ όσον αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, να μην ελαττωθεί το ποσοστό αμοιβής των συμμετεχόντων στις συναλλαγές (συμβολαιογράφων και δικηγόρων). Το αντίθετο θα αποτελεί ΠΡΟΚΛΗΣΗ και μοναδική με Κρατική ευθύνη αύξηση εισοδήματος, σε μια περίοδο όπως περιγράφηκε νωρίτερα.
    Ευχαριστώ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 10:10 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    8-1-2010
    ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
    ————–

    ΚΥΡΙΕ ΤΟΥΛΙΟΠΟΥΛΕ ΦΩΤΙΕ-ΦΙΛΕ ΡΟΔΙΤΗ.

    …ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ,ΔΕΝ ΡΩΤΑΓΕΣ!…
    ΦΙΛΙΚΟΤΑΤΑ
    ΙΩΑΝΝΗΣ

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 10:41 | Παναγιώτης

    Θεωρώ ότι είναι τελείως άδικο και πέρα από κάθε λογική να καταβάλονται τέλη στο ταμείο νομικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και ειδικότερα στα συμβόλαια των γονικών παροχών.

    Επίσης, νομίζω ότι σε μια εποχή που γίνονται συζητήσεις για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, είναι αδικαιολόγητο να υπάρχουν προκαθορισμένες αμοιβές των συμβολαιογράφων και μάλιστα σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ενω η σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης αποτελεί πλέον εργασία ρουτίνας και είναι σχεδόν τυποποιημένη.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:33 | ιωαννης γεωργακοπουλος

    ειμαι οικογενειαρχης 45 ετων με 3 παιδια.η συζυγος μου ειναι ανεργη.εχουμε 3 σπιτια τα οποια νοικιαζουμε για να μπορεσουμε να ανταπεξελθουμε στισ αναγκες που εχουμε.δεν εχουμε ουτε σκαφη ουτε πισινες ουτε πολυτελη αυτοκινητα.απο την αλλη δεν εχουμε κανενα δανειο ουτε πιστωτικες καρτες.δεν καταλαβαινουμε γιατι πρεπει να πληρωνουμε αυτα τασπιτια χρυσα σε φορους.κανενας δεν αντιλαμβανεται οτι δεν θα ειχαμε 3 παιδια αν δεν ειχαμε τα νοικια απο αυτα τα σπιτια?κανετε τους ανηξερους για το ποσο στοιχιζει η μορφωση και η υγεια 3 παιδιων?ουτε υγεια μας προσφερετε ουτε παιδεια.τοτε γιατι πληρωνουμε φορους?αυτο το τριτοκοσμικο καθεστως με τους φορους στο λογαριασμο της ΔΕΗ ποτε θα το σταματησετε?ως ποτε θα πληρωνουμε ολους αυτους στις ΔΕΚΟ και στο δημοσιο που καθονται πληρωνονται και ουτε μας εξυπηρετουν.τοσα χρονια πληρωναμε την ολυμπιακη τωρα πληρωνουμε την ΕΡΤ αυριο τι?καντε αρση της μονιμοτητας να δειτε πως μπορουμε ολοι να συμβαλουμε σ ενα καλυτερο αυριο.
    ελπιζω πριν ερθει ο ΦΜΑΠ οτι καποιος θα κοιταξει τις οικογενειακες καταστασεις και τα ταμεια ανεργιας και οχι μονο τις αντικειμενικες αξιες.κοιταξτε μας ως ανθωπους και οχι ως νουμερα

    ευχαριστω

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:43 | ANDREAS

    ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ:
    ΠΑΛΑΙΟ ΔΑΙΤΗΡΗΤΕΟ ΣΠΙΤΙ. ΔΕΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ (ΠΑΛΙΟ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΜ ΚΛΠ).
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ.

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ. Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΑΥΤΗ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ «ΣΠΙΤΟ-ΑΓΟΡΑ».

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 19:00 | ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ

    ΔΙΕΡΩΤvΜΑΙ, ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΕΤΑΚ Η ΤΟΥ ΦΜΑΠ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΑΦΟΥ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:28 | ΝΙΚΟΣ Μ.

    Η ερώτηση είναι πώς είναι δυνατόν να επιβάλλεται σχετική φορολογία σε ένα ακίνητο, το οποίο αποδεδειγμένα δεν επιφέρει κανένα έσοδο στον κάτοχό του, στον οποίο μπορεί να έχει είτε κληροδοτηθεί, είτε έχει έρθει στην κατοχή του μέσω γονικής παροχής?

    Με τους επιβαλλόμενους κρατικούς φόρους, έχει υπολογισθεί από το κράτος μετά από πόσες πωλήσεις/γονικές παροχές/κληρονομιές ένα ακίνητο καταλήγει έμμεσα στο κράτος?

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:35 | Παππά

    Θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα (ή είναι πάνω απο 100 χρόνια) και να υπάρχει η δυνατότητα μεταβίβασης των ακινήτων αυτών στα παιδιά τους με μηδενικό ή μικρό φόρο. Δυστυχώς ιδιοκτήτες που έχουν κληρονομήσει ακίνητα 100 και πλέον ετών, τα οποία τυγχάνει να είναι και αρκετών τετραγωνικών,(θεωρούνται πλούσιοι..) και ενώ μπορούν να τα συντηρήσουν παρόλο που δεν έχουν μεγάλο εισόδημα, τελικά αναγκάζονται να τα πουλήσουν και γίνονται οικοδομές είτε οι ιδιοι είτε τα παιδιά τους γιατί δεν μπορούν να αντέξουν ούτε τους φόρους του «υποτιθέμενου εισοδήματος βασει αντικειμένικών κριτηρίων» ούτε το κόστος μεταβίβασης στα παιδιά τους….Έτσι χάνεται όλη αυτή η εθνική κληρονομιά μας…

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:56 | ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Η απόκτηση κάποιου αγαθού φορολογείται και είναι λογικό. Στην ΕΛΛΑΔΑ όμως τα ακίνητα όπως και τα αυτοκίνητα αποτελούν την πηγή άντλησης εσόδων και κάλυψης μαυρων οπών οποτεδήποτε το αποφασίσει το κράτος. Για το λόγο αυτόν ΑΔΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ) έχει αναπτυχθεί πιστεύω το μείζον της παραοικονομίας, γύρω από την οικοδομή.
    Προτείνω:
    Κανεναν φορο ετήσιο, δίκην πρόστιμου διατήρησης ακινήτου.
    Κανονική φορολόγηση της απόκτησης της περιουσίας ΑΠΑΞ, είτε με ένα φόρο μεταβίβασης (συγχώνευση των φόρων αγοράς-δωρεάς, γονικής παροχής και κληρονομιάς)Αυτός μπορεί να έχει αρχικά ένα αφορολόγητο για το άτομο που την αποκτά και στη συνέχεια ΕΝΙΑΙΟ ΚΛΙΜΑΚΩΤΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ανάλογα με το υψος της ακίνητης περιουσίας που μεταβιβάζεται σε σχέση και με την ήδη κατεχόμενη (ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση της σταδιακής μεταβίβασης) π.χ Δεν κατέχω τίποτε, Αγοράζω η μου παρέχεται οικία αξίας 200.οοο ευρώ έιναι αφορολόγητη, στη συνέχεια αγοράζω οικόπεδο 100.000 ευρώ φορολογείται με ένα συντελεστή π.χ 3% αγοράζω οικία 250.000 ευρώ φορολογούμαι με 5% διότι έχω ήδη μια περιουσία 300.000, αν στο μεταξύ πωλήσω κ΄ποιο ακίνητο η επόμενη αγορά θα φορολογηθεί με τον συντελεστή της προηγούμενης κατηγορίας αφού η συνολική μου περιουσία θα είναι μικρότερη, κ.λ.π)

    ΓΕΝΙΚΑ ΕΝΑΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΑΡΧΙΚΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (ΑΓΟΡΑ-ΠΩΛΗΣΗ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΙΝΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:46 | μανολισ

    φορολογιση τησ εκτοσ σχεδιου δομισησ σε ολα τα επιπεδα, απο την αδεια εωσ την ιδρευση, τησ δουλεισ διοδου[ που ειναι πολλη φθινεσ με αποτελεσμα να κτισονται ακαταλληλα οικοπεδα, τυφλα,]τον συνολικο ογκο τουσ,τισ πισινεσ ετσι ωστε να ειναι αποτρεπτικη η εκτοσ σχεδιου δομιση

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:10 | Ηλίας Κολλάτος

    Οταν ένας πολίτης αποκτά ένα ακίνητο, το αποκτά από χρήματα που προέκυψαν από κάποια οικονομική δραστηριότητα. Από φορολογημένα χρήματα. Αλλος τα βάζει στην τράπεζα, άλλος αγοράζει μετοχές, αλλος πηγαίνει ταξείδια, άλλος διασκεδάζει, άλλος τα σπαταλάει κλπ.

    Κάποιοι αγοράζουν ακίνητα. Με φορολογημένα χρήματα.

    (Για τα ακίνητα που αποκτώνται με μαύρα χρήματα ας λειτουργήσει σωστά το «πόθεν έσχες», είναι άλλο θέμα αυτό).

    Τα ακίνητα φορολογούνται όταν αποκτούνται. Σωστό.

    Φορολογούνται τα έσοδα που δίδουν στους ιδιοκτήτες τους. Σωστό.

    Φορολογείται η υπεραξία τους όταν μεταβιβάζονται. Σωστό.

    Αλλά είναι αδιανόητη και άδικη η ετήσια φορολόγηση και μόνο της κατοχής τους. Είτε λέγεται ΕΤΑΚ, είτε λέγεται ΦΑΠ, είτε λέγεται ΦΜΑΠ.

    Εξ’ άλλου είναι και λάθος.
    Ο Ελληνας επενδύει σε ακίνητα. Περισσότερο από πολλούς άλλους λαούς. Στην πόλη, στο χωριό, παντού.

    Ο τομέας της οικοδομής στην Ελλάδα είναι από τους βασικότερους τομείς της οικονομίας. Με πολλές δεκάδες σχετιζόμενα επαγγέλματα. Αμεσα ή έμμεσα. Με μεγάλα έσοδα για το κράτος, από όλα αυτά τα επαγγέλματα.

    Θα πληγεί θανάσιμα αν ο Ελληνας χάσει το ενδιαφέρον του για να επενδύει σε ακίνητα. Και θα το χάσει αν οι φορολόγηση των ακινήτων γίνει δυσβάσταχτη. Θα αυξηθεί η ανεργία. Θα αυξηθεί η οικονομική κρίση όταν πληγούν τόσα επαγγέλματα. Θα μειωθούν και τα έσοδα του κράτους. Η αγορά που αναπτύσσεται δεν πρέπει να πνίγεται.

    Η φορολόγηση της κατοχής των ακινήτων είναι μέτρο πρόσκαιρης αποτελεσματικότητας. ΠΛήττει την οικονομική ανάπτυξη. Φέρνει κρίση και μαρασμό. Ισως και να είναι αντισυνταγματική, με την έννοια ότι η κατοχή προέρχεται από ήδη φορολογημένα εισοδήματα.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 19:14 | Τουλιόπουλος Φώτης

    Είμαι κάτοικος Ρόδου εδώ και τρία χρόνια. Εγώ και η γυναίκα μου είμαστε και οι δύο δάσκαλοι και πριν λίγα χρόνια αγοράσαμε ένα οικόπεδο σ’ έναν μικρό δήμο (Άγιος Αθανάσιος) του νομού Θεσσαλονίκης. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι με την αγορά του εν λόγω οικοπέδου έχω απολέσει το δικαίωμα της αγοράς πρώτης κατοικίας, με τη δικοιολογία ότι αν θελήσω μπορώ να χτίσω και να καλύψω τις στεγαστικές ανάγκες μου. Μου θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο με τον πελάτη του ξενοδοχείου, τις παροχές και τη γυναίκα του. Θεωρώ ότι είναι άδικο να τιμωρούμαι για το ότι έχω στην ιδιοκτησία μου ένα οικόπεδο αξίας 20.οοο Ευρώ, και να καλούμαι να πληρώσω ένα δυσβάσταχτο φόρο για την αγορά ενός σπιτιού, σαν να είμαι μεγαλοϊδιοκτήτης, να χάνω το δικαίωμα να πάρω δάνειο για πρώτη κατοικία και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που αυτό συνεπάγεται.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 19:44 | Γιάννης Χαλκιάς

    1) Αφορολόγητο μηδέν.
    2) Οι πρώτες 100.000 με 0,01%
    +200.000 με 0,03% (σύνολο 300.000)
    +300.000 με 0,06% (σύνολο 600.000)
    +400.000 με 0,08% (σύνολο 1.000.000)
    +500.000 με 0,10% (σύνολο 1.500.000)
    +500.000 με 0,12% (σύνολο 2.000.000)
    +1.000.000 με 0,13% (σύνολο 3.000.000)
    Υπερβάλλον με 0,15%
    3) Ενιαία κλίμακα φόρου για όλους νομικά και φυσικά πρόσωπα.
    4) Ο συνολικός φόρος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του δηλωθέντος
    εισοδήματος μετά την αφαίρεση υποχρεωτικών εισφορών κλπ και πριν
    την αφαίρεση ΟΛΩΝ των αποδείξεων δαπανών και δωρεών.
    5) Το σύνολο όλων των υπολοίπων τελών, φόρων, επιβαρύνσεων σε ετήσια
    βάση επί των ακινήτων από οποιονδήποτε κρατικό, δημόσιο ή
    δημοτικό φορέα δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 0,3% της
    “αντικειμενικής” αξίας του ακινήτου.
    Το άθροισμα όλων (μέ ΦΑΠ) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,45% της
    αξίας του ακινήτου και το 5% του εισοδήματος όπως ορίστηκαν
    παραπάνω.
    6) Οι “αντικειμενικές” αξίες που χρησιμοποιεί οποιαδήποτε κρατική,
    δημόσια ή δημοτική αρχή προκειμένου να καταλογίσει οποιονδήποτε
    φόρο ή τέλος επί κάποιου ακινήτου να αποτελεί δεσμευτική προσφορά
    απόκτησης του ακινήτου από τον φορέα που την χρησιμοποιεί, με
    υποχρέωση υπογραφής άμεσα πράξης μεταβίβασης και εξόφλησης του
    ακινήτου με απλή δήλωση αποδοχής της “προσφερόμενης” τιμής από
    τον φορολογούμενο.
    7) Αναπροσαρμογή των ορίων της κλίμακας με κάθε αναπροσαρμογή των
    “αντικειμενικών” τιμών.
    8) Εξαίρεση από τον φόρο όσων ακινήτων δεσμεύονται από οποιαδήποτε
    διοικητική απόφαση του τύπου –διατηρητέου – υπό ένταξη σε σχέδιο
    πόλεως –απαγόρευσης εκμετάλλευσης, χρήσης, υποθηκευμένα κλπ.
    9) Η σύνδεση του φόρου κατοχής με το ύψος του εισοδήματος ορίζει και
    το μέτρο φορολόγησης ναών, κοινωφελών ιδρυμάτων κλπ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 17:34 | Γ.Γιαννούτσος

    Έχω ένα αγροτεμάχιο 4372 τ.μ. το οποίο δεν μου αποδίδει κανένα εισόδημα. Από το 1997 το δήλωσα στο Ε9 και μέχρι το 2007 πλήρωνα δυσβάστακτο για το εισόδημα μαυ ΦΜΑΠ επειδή είναι επάνω σε δρόμο, επειδή είναι σε μικρή απόσταση από την θάλασσα,(και το ριμάζει η αλμύρα του νοτιά)επειδή είναι εντός του μελλοντικού πολεοδομικού σχεδιασμού – στον οποίο όταν και αν ενταχθεί θα μείνει συμφωνα με τον Νόμο του Τρίτση 2400 τ.μ.-. Με την εφαρμογή του ΕΤΑΚ εξηρέθη της φορολόγησης και μειώθηκε η φορολογική μου επιβάρυνση που πληρώνω για τα ακίνητα μου. Τώρα λέτε οτι θα επεναφέρετε τον ΦΜΑΠ, θα συμπεριλάβετε και τα χωράφια πάλι;Άδικο και αντισυνταγματικό.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:26 | Αθανάσιος Νικολαίδης

    Α. ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ, οι οποίες πρέπει να ΜΕΙΩΘΟΥΝ και ιδιαίτερα στα κεντρικά ακίνητα, διότι δημιουργήθηκαν στρεβλώσεις μετά την αύξηση των συντελεστών εμπορικότητας, που έγινε μαζί με την προηγούμενη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών. Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ πρέπει να ΜΕΙΩΘΕΙ (αλλού πολύ και αλλού λίγο) λόγω της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ, ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΛΠ.

    Β. Όπως με πληροφόρησε στέλεχος Υπουργείου Οικονομικών Ευρωπαϊκής Χώρας, ο πολίτης, αν θεωρεί την ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ για το μεταβιβαζόμενο ακίνητο ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ, μπορεί να ζητήσει να πάρει ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ το ακίνητο ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ, παρακρατώντας τον φόρο μεταβίβασης και δίνοντας στον πολίτη το ΥΠΟΛΟΙΠΟ της αξίας. ΔΙΚΑΙΟ, να εφαρμοστεί και εδώ, κάτι παρόμοιο εάν μετά το κράτος δεν μπορεί να το πουλήσει (σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα), να επιστρέφεται το ακίνητο και ο φόρος να υπολογίζεται στην τιμή δήλωσης του φορολογουμένου.
    Κάτι παρόμοιο, ειδικά όπου δεν υπάρχει αντικειμενικός προσδιορισμός και λαμβάνονται ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ απρόσφορα συγκριτικά στοιχεία, θα βοηθήσει στη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ χωρίς μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις, με συνέπεια την ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΝΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΦΟΡΟΥ.

    Γ. Ο φόρος ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ είναι πολύ υψηλός και μπορεί να φτάσει, μαζί με τα συμβολαιογραφικά, αμοιβή δικηγόρου κλπ περίπου στο 13%. Στην ΕΥΡΩΠΗ, ΑΜΕΡΙΚΗ κλπ ο φόρος αυτός είναι πολύ μικρότερος, δηλαδή κάτω του 3-4%.

    ΓΕΝΙΚΑ: ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 7 & 8 ΠΑΡΑΠΑΝΩ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:24 | ΠΕΤΡΟΣ

    ΣΤΟ ΕΤΑΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΠΗΡΧΕ

    Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΤΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 1 ΤΟΙΣ ΧΙΛΙΟΙΣ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΝΙΜΟΥΜ 1 ΕΥΡΩ ΑΝΑ Μ2 ΚΑΙ ΜΕ 6 ΤΟΙΣ ΧΙΛΙΟΙΣ Η ΓΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ-ΑΠΟΘΗΚΗΣ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ Η ΣΕ ΒΙΠΕ Η ΑΛΛΟΥ) ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΕΤΑΚ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕ 1 ΤΟΙΣ ΧΙΛΙΟΙΣ ΚΑΙ Η ΓΗ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕ 6 ΤΟΙΣ ΧΙΛΙΟΙΣ.

    ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ Η ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΜΒΑΔΟΥ 1000Μ2 ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΟΡΟ ΕΤΑΚ 1.00ΕΥΡΩ /Μ2 ΕΠΙ 1000Μ2=1000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΜΕ 6 ΤΟΙΣ ΧΙΛΟΙΣ ΤΟΤΕ
    ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΕΝΑΣ ΦΟΡΟΣ 150-200 ΕΥΡΩ /ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Η ΠΟΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΕΝΩ ΔΙΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΝΑ ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗΘΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΤΟΥ ΕΤΑΚ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΟΥΝ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥΣ

    ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥΣ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:10 | Νικόλαος Μπινιάρης

    Κατάργήση του προσθετοτου φόρου 3%επί των ενοικίων, το χαρτόσημο και την προκαταβολή φόρου. Κατάργηση του τέλους υπέρ ταμείοπυ νομικών.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:37 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ

    Στην επιβολή των φόρων ακίνητης περιουσίας και ειδικά του ΕΤΑΚ θα πρέπει να συνυπολογίζεται εαν βαρύνεται το ακίνητο με δάνειο.
    Στη περίπτωση αυτή θα πρέπει ο φόρος να υπολογίζεται επί της καθαρής αξίας του ακινήτου μείον το ποσό του οφειλόμενου δανείου.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 20:59 | Ιόλη Χριστοπούλου

    Τα ακίνητα δεν θα πρέπει να φορολογούνται με κριτήρια κάποια υποθετική ή δυνητική τους αξία, αλλά ανάλογα με το αν παρέχουν εισόδημα στον ιδιοκτήτη τους, και τότε θα πρέπει να φορολογούνται ανάλογα με το εισόδημα που δημιουργούν. Διαφορετικά ο φόρος μόνο και μόνο για την κατοχή ενός ή περισσότερων ακινήτων είναι άδικος.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:13 | Γαβριήλ

    Πιστεύω ότι η καλύτερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα ήταν η θέσπιση ενός φόρου ο οποίος θα καταβάλεται κατά την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας του ακινήτου που πρόκειται να ανεγερθεί. Το ύψος του φόρου θα υπολογίζεται από τα τετραγωνικά μέτρα, τη χρήση του ακινήτου, την περιοχή ανέγερσης, πιθανώς δε να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του ιδιοκτήτη. Η καταβολή του φόρου αυτού θα αποτελεί απαραίτητο δικαιολογητικό για την τελική έκδοση της Οικοδομικής Άδειας. Τα ακίνητα που προυπάρχουν θα υπόκεινται σε αντίστοιχη φορολόγηση όπου βέβαια θα λαμβάνεται υπόψη και η παλαιότητα.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 16:29 | ΔΗΜHΤΡΗΣ Τ

    ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΙΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΕΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ :
    ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ.
    ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ (ΜΕ ΙΔΙΟΥΣ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ) ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ , ΕΜΠΟΡΟΥΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ, ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ, ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΙΣ ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ), ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΔΙΟΤΙ ΗΔΗ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΟΡΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, ΔΩΡΕΑΣ Η ΓΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΦΟΡΟΛΟΓΙΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΟΠΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:18 | ΠΑΓΩΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

    Αν φορολογησετε ολα τα εισοδηματα στην κλιμακα ειναι δικαιο να καταργηθει ο συμπληρωματικος φορος 3% επι των ενοικιων και το χαρτοσημο οπου ακομα επιβαλεται.
    Κατα τη γνωμη μου το ΕΤΑΚ ειναι ενας δικαιος φορος που επιβαλεται σε ολους αναλογα με την αξια της ιδιοκτησιας τους.Με ενα σωστο αφορολογητο μπορουν να εξαιρεθουν οι μικρες ιδιοκτησιες.
    Αν βαλετε φορο μεγαλης ακινητης περιουσιας θα ειναι δικαιο να λαβετε υπ’οψιν σας τα ενυποθηκα δανεια που βαραινουν τα ακινητα.
    Τα εισοδηματα απο ακινητα ειναι υπερογγα φορολογημενα και με την κριση που υπαρχει (ξενοικιαστα κλπ) δεν νομιζω οτι υπαρχει επιπλεον περιθωριο φορολογησης τους.
    Θα πρεπει ακομα να αποφασισετε αν θα φορολογησετε την κτηση η την κατοχη στα ακινητα.Δεν ειναι δικαιο να τα φολογησετε και τα δυο (ΦΜΑΠ,φορος γονικης παροχης,κληρονομιας,φορος αγορας κλπ).
    Τα φορολογικα εσοδα πρεπει να αυξηθουν με την καταπολεμηση της φοροδιαφυγης,τον περιορισμο της σπαταλης στο Δημοσιο,την διευρυνση της φορολογικης βασης και οχι με την επιβολη νεων επαχθεστατων φορων στα ακινητα και στους ειλικρινεις φορολογουμενους.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:20 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    4/1/2010

    Κυριε υπουργε,

    Στοχος παντα του υπουργειου οικονομικων ηταν ειναι και θα ειναι να βρει χρηματα πλην ομως εως σημερα τουλαχιστον τα βαρη τα πληρωναν εκεινοι που ηταν συνταξιουχοι και οι μη κατεχοντες απλοι εργαζομενοι
    οπως πολυ καλα γνωριζετε. Οι δε μεγαλοκαρχαριες παντα ηταν στην απ εξω που λεει ο λαος και εγω αλλα και εσεις το λεγατε. Αυτο ομως δεν πρεπει να το ξεχνατε κυριε υπουργε ,γιατι αν το ξεχασετε τοτε και εσας θα σας φαειτο μαυρο σκοταδι,μετα τι θα γινει δεν γνωριζω . Σας τα λεω ΣΤΑ ΙΣΙΑ απλοικα και χωρις γαρνιτουρες.
    Στις προσπαθειες που κανετε για μια πιο δικαιη κατανομη των βαρων να δειτε μηπως πρεπει να παρετε επαναστατικα πλεον μετρα υπερ των λαικων
    στρωματων που ουτε κατεχοντες ουτε εχοντες ειναι.ΝΑ ΑΡΧΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΙΑΝΕΤΕ Κε υπουργε απο τα βορεια προαστια της εκαλης της κηφισιας και της μυκονου..και των υπολοιπων νησιων. Τα εχουν σε offshore εταιρειες το ξερετε βεβαια να τους βρειτε λοιπον να πληρωσουν.
    Μην αρχισετε απο την δραπετσωνα απο τα καμινια και την κοκινια παλι .

    Να ριξετε τα βαρη και να πιασετε εκεινους που τα πιανανε τοσα χρονια και λειτουργουσαν εις βαρος των δημοσιων εσοδων και τους οποιους
    παρα πολυ καλα γνωριζετε η θα σας εχουν πληροφορησει. Πιστευω οτι η πολιτικη βουλησι μπορει να υπαρχει εκ μερους σας αλλα το πως θα εκδηλωθει και εως ποιου βαθμου δεν ειμαι εις θεσι να γνωριζω.

    Την κριση κυριε υπουργε να μην την πληρωσει η μεγαλη λιτοδιαιτη πλεον πλειοψηφια του λαου. Εμεις ο απλος κοσμος δεν την δημιουργησαμε.

    Μια ερωτησι για εσας χωρις να ξερω αν θα παρω και απαντησι.
    Γιατι κυριε υπουργε,πρεπει να πληρωνουμε οταν μεταβιβαζουμε ενα σπιτι
    στα παιδια μας ? Εφ οσον οταν το σιαξαμε η το κληρονομησαμε εχουν πληρωθει οι φοροι. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ και ειναι αδικο? Απλα οι κυβερνησεις το εβρισκαν καλο για εισπραχτικους λογους.
    Τι εννοια ειχε και εχει? Να πληρωνουμε κατι συμβολικο, αφου ολα τα πληρωνουμε στο φορο που μπαινει σε οτιδηποτε παρουμε.
    Τα παντα φορολογουνται και καλως φορολογουνται ποιος πληρωνει ομως?
    ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ,
    Ενας συνταξιουχος μπορει να διαφυγει η ενας μισθωτος ?

    Τα εξοδα που πρεπει να πληρωνει καποιος για μια μεταβιβαση στο ταμειο νομικων και στα υποθηκοφυλακια , ειναι παρα πολυ μεγαλα εξ αλλου,
    που θα παει αυτο ΤΟ ΒΙΟΛΙ Κε υπουργε? Εγω πχ που εχω ενα πατρικο και ενα που εσιαξα εγω πως θα το δωσω στα παιδια μου ? Τα χρωσταγα στο ταμειο νομικων στα υποθηκοφυλακια και στις εφοριες?

    Παρτε επαναστατικα πλεον μετρα υπερ των λαικων στρωματων για να γραψετε ιστορια , ο λαος σας εδωσε αυτην την δυνατοτητα να την αξιοποιησετε.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:34 | angelos

    κυριε υπουργε,
    η φορολογια των κτιριων ξεκινα απο λαθος βαση.
    Με δεδομένη την παραβίαση της πολεοδομικής νομοθεσίας σε ότι αφορά τη χρήση υπογείων, αποθηκών και κλειστών χώρων στάθμευσης, έχουμε φτάσει στο σημείο, διώροφες μεζονέτες που πωλούνται 350.000€ να έχουν μικρότερη αντικειμενική αξία από δυαράκια των 80 τετραγωνικών.
    Οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να τεθούν εξ’αρχής σε νέα βάση υπολογιζόμενες είτε με τον όγκο της κατασκευής είτε με το σύνολο των τετραγωνικών ανεξαρτήτως χρήσης.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:43 | Θωμάς Λουκέρης

    Κύριοι αν θέλετε να δείξετε ότι έχετε λογική και σέβεστε το δίκαιο, καταργήστε τον πρόσθετο φόρο 3% στα μισθώματα, το χαρτόσημο και την προκαταβολή φόρου που βαρύνουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισόδημα από ακίνητα (τα οποία έφτιαξαν με τους κόπους τους πληρώνοντας υλικά, εργάτες, εισφορές ΙΚΑ κτλ) και αφήστε μόνο το φόρο βάση κλίμακας εισοδήματος. Αντιλαμβάνεστε ότι η διαφοροποίηση στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων θέτει θέμα ανισότητας μεταξύ των πολιτών, κάτι που είναι αυτονόητα αντισυνταγματικό και άρα υπό αίρεση εφόσον προσβληθεί. Κατά συνέπεια καταργήστε τις ανισότητες με δική σας πρωτοβουλία και δείξτε ότι όταν μιλάτε για δίκαιο το εννοείτε κιόλλας.

    Επιπλέον, σε ότι αφορά τον υπό συζήτηση ΦΜΑΠ, επίσης τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, καθώς η ισότητα των πολιτών που διασφαλίζεται από το σύνταγμα της χώρας απαιτεί ίδια αντιμετώπιση για όλους. Κατά συνέπεια, αν θέλετε να επιβάλλετε ένα φόρο τέτοιας φύσης, θα πρέπει να είναι Φόρος Μεγάλης Περιουσίας που θα ισχύει για όλους κι όχι μόνο όσους έχουν ακίνητα, συμπεριλαμβάνοντας και όλες τις κινητές αξίες και τα μετρητά. Διαφορετικά, πέραν της εμφανούς αντισυνταγματικότητας, τίθεται και θέμα παραβίασης του κοινοτικού κεκτημένου (έχω πάρει σχετικές γνωμοδοτήσεις) σε σχέση με την ελεύθερη διάθεση των κεφαλαίων, καθώς δεν μπορεί ένας κάτοχος μετρητών π.χ. να επιλέγει τη χώρα στην οποία τα διακρατεί και το φόρο που πληρώνει μόνο για τις αποδόσεις (τόκους) κι όχι το κεφάλαιό του και ένας κάτοχος ακινήτου να είναι εγκλωβισμένος στις αυθαίρετες επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και των αναγκών συντήρησης των κομματικά διορισμένων, με αποτέλεσμα να φορολογείται για το κεφάλαιό τους κι ούτε καν για τις όποιες υπεραποδόσεις (που μόνο αποτιμησιακές μπορεί να είναι), ενώ στο μεταξύ έχει ήδη φορολογηθεί για τη δημιουργία του περιουσιακού του στοιχείου στη φάση κατασκευής ή/και απόκτησης μέσω αγοραπωλησίας. Κατά συνέπεια, εμπλέκεται και πιθανή προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για άρση των εμφανώς αγρίως καταπατηθέντων δικαιωμάτων του κατόχου ακινήτων από ένα φόρο τύπου ΦΜΑΠ για μια πλειάδα θεμάτων (επιλογή χώρας φορολόγησης για τα έσοδα από ακίνητα αντίστοιχα με ότι ισχύει για κινητές αξίες, φορολογική διάκριση και στέρηση περιουσιακών δικαιωμάτων του σε σχέση με άλλους πολίτες με ίδιο εισόδημα και ένα σωρό άλλα που γνωρίζουν οι ειδικοί νομικοί που ασχολούνται τόσο με το συνταγματικό κομμάτι όσο και με το ευρωπαϊκό δίκαιο και θα είναι οι αρμόδιοι να τα υποστηρίξουν ενώπιον των εμπλεκόμενων δικαστικών αρχών εφόσον μας εξαναγκάσετε).

    Κάνω έκκληση να μην μας βάλλετε σε αυτή την πορεία καθώς θα είναι χωρίς επιστροφή ειδικά στις επιπτώσεις των αποφάσεών της σε ευρωπαϊκό επίπεδο (θυμηθείτε το νόμο Μπόσμαν στον αθλητισμό και τις συνέπειές του), καθώς η μία και μόνη αυτονόητα δίκαιη οδός είναι αυτή που προτείνω στην αρχή: μία εννιαία κλίμακα φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα ίδια για όλους και τίποτα άλλο και με ένα λογικό αφορολόγητο ίδιο για όλους που για μια τετραμελή οικογένεια με συντηρητική ζωη είναι γύρω στα 20.000 ευρώ όπως ο καθένας σας γνωρίζει.

    Φόρος Μεγάλης Περιουσίας εφόσον το θέλετε σε όλους ίδιο που είτε θα αφορά όλες τις αξίες κινητές και ακίνητες ως κεφάλαιο και τόκους/υπεραξίες είτε θα επικεντρώνεται στην όποια υπεραξία (ακίνητα, μετοχές)ή τόκο (ομόλογα, μετρητά κτλ). Αυτή είναι δικαιοσύνη, το ξέρετε, το ξέρουμε και ότι άλλο είναι κοροϊδία έναντι μιας μερίδας πολιτών που πληρώνει φόρους πολύ πάνω από τη μέση ελληνική επιχείρηση και θέλετε να την οδηγήσετε στην εξαθλίωση και την έμμεση δήμευση της περιουσίας της που έφτιαξε δίχως καμία βοήθεια από το κράτος από το οποίο οι περισσότεροι από εμάς σε τίποτα δεν έχουμε ωφεληθεί αλλά υπάρχουμε μόνο για να πληρώνουμε, δίχως δικαίωμα σύνταξης και δημόσιας παροχής υγείας.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:05 | Αργυρώ Αλυσανδράτου

    Εκτιμώ ότι ακίνητα τα οποία δεν αποδίδουν εισόδημα, όπως κλειστά διαμερίσματα – μη δυνάμενα να νοικιαστούν ή πωληθούν – ή οικοπεδα μη αξιοποιήσιμα δεν πρέπει να πληρώνουν φόρο ακίνητης περιουσίας. Ας πληρώσουν περισσότερα όσα χρησιμοποιούνται απο τους φορολογούμενους ή αποδίδουν εισόδημα