Άρθρο 13 Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167) προστίθεται άρθρο 28Α ως εξής:
«Άρθρο 28Α
Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
1. Για τους ασκούντες ατομική επιχείρηση της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251) το ετήσιο ελάχιστο κέρδος από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τεκμαίρεται ότι δεν υπολείπεται του ποσού που προσδιορίζεται σύμφωνα με το παρόν.
2. Ως ελάχιστο ετήσιο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας τεκμαίρεται ποσό μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000 €) που προκύπτει από το άθροισμα των παρακάτω:
α) ποσού μέχρι τις τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000 €) που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο εκ των εξής:
αα) του ετήσιου ποσού του μικτού κατώτατου μισθού των άρθρων 134 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α΄ 222) και 103 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει κατά την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, προσαυξανόμενου κατά δέκα τοις εκατό (10 %) για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τρίτης τριετίας για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας και επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τέταρτης τριετίας για τα επόμενα έτη ή
αβ) του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο της παρ. 1, αναγόμενες σε ετήσια αμοιβή για πλήρη απασχόληση, πλέον
β) ποσού, έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €), που ισούται με το δέκα τοις εκατό (10%) του ετήσιου κόστους που καταβάλλει ο υπόχρεος της παρ. 1 για τη μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολεί, πλέον
γ) ποσοστού του ποσού της περ. α), το οποίο ανέρχεται σε:
γα) τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) της περ. ιστ) της παρ. 1 του άρθρου 16 και της παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 4919/2022 (Α΄ 71), στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γβ) εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γγ) εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.
Η προσαύξηση της περ. γ) δεν υπολογίζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ή
β) όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τους τριάντα (30).
Για την εφαρμογή της περ. γ) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ σε δεύτερο βαθμό του προηγούμενου φορολογικού έτους, που αφορά στους υπόχρεους της παρ. 1, όπως αυτός αναρτάται στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε. εντός διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του άρθρου 67 εκάστου έτους. Για τον προσδιορισμού του μέσου όρου του προηγούμενου εδαφίου δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών.
3. Το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, που προσδιορίζεται βάσει της παρ. 2, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από τα πραγματικά δηλωθέντα κέρδη αυτού, εφόσον αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:
α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
β) είναι φυλακισμένοι,
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
ε) έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
στ) τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
ζ) τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
η) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Για την εφαρμογή της παρούσας, ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Δεν συνιστούν και δεν αποδεικνύουν τέτοιους λόγους μόνες οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, αρχεία και στοιχεία του φορολογουμένου. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, στο οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
4. Το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος που προσδιορίζεται με το παρόν και τα άρθρα 28Β έως 28Δ εξομοιώνεται με το πραγματικό δηλούμενο εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 3.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 14:22 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Φορολογικός συντελεστή 15% χωρίς κλίμακες (Flat Tax), για φυσικά και νομικά πρόσωπα, και 15% ΦΠΑ (9% σε είδη πρώτης ανάγκης), με όλα τα έξοδα να αναγνωρίζονται και να εκπίπτουν από το εισόδημα. Κατάργηση όλων των φόρων σε περιουσία και σε μη εισόδημα: ΕΝΦΙΑ, επιτηδεύματος, αλληλεγγύης, κ.α.
    Έτσι πιάνετε την φοροδιαφυγή κύριοι.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 14:38 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΓΙΑΣ

    Δυστυχώς για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν κάνετε απλά λάθος με την οριζόντια ρύθμιση αλλά ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΜΕ ΑΝΑΛΗΘΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, με την εύηχη πρόφαση της δήθεν εισοδηματικής και φορολογικής εξομοίωσης των ελεύθερων επαγγελματιών με τον κατώτατο μισθό των μισθωτών.

    1ον. Διότι αναληθώς λαμβάνετε ως βάση τα 780 €. ΟΜΩΣ το κατώτατο φορολογητέο του μισθωτού ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΜΙΚΤΩΝ 780 Χ 14 = 10.920, αλλά (μετ’ αφαίρεση των εισφορών εφκα), ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ 667 Χ 14 = 9.338. Τα φορολογητέα 780 € καθαρά αντιστοιχούν σε 940 € μικτά, δηλαδή καμία σχέση με τον κατώτατο. Κατά συνέπεια θα πρέπει να εκληφθούν ως βάση τα καθαρά φορολογητέα των 9.338 € (667 Χ 14). Αλλιώς, εάν εκληφθούν τα μικτά (780 Χ 14) τότε πρέπει να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές ( min. 283 Χ 12) όπως και στους μισθωτούς. Πέραν αυτού, ο πολλαπλασιασμός Χ 14 μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει στους δικηγόρους, που έχουν max 8-9 ενεργούς μήνες δικηγορίας λόγω των δικαστικών διακοπών και αργιών.

    2ον. Διότι αποσιωπάτε ότι στους μισθωτούς ισχύει μείωση φόρου – ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ (777-900 €) που ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που μάλιστα πληρώνουν και τέλος επιτηδεύματος (δηλαδή πρόστιμο επειδή εργάζονται). Κατά συνέπεια θα πρέπει παράλληλα να επεκταθεί η μείωση φόρου-αφορολόγητο και στους ελεύθερους επαγγελματίες και να καταργηθεί άμεσα και καθολικά το τέλος επιτηδεύματος (πρόστιμο εργασίας). Αλλιώς στο δια ταύτα η περιβόητη δήθεν εισοδηματική-φορολογική εξομοίωση καταλήγει στο αποτέλεσμα για το ίδιο φορολογητέο εισόδημα των 10.920 € (πραγματικό για το μισθωτό – τεκμαρτό για τον ελεύθερο επαγγελματία) ο μισθωτός να πληρώνει ΜΗΔΕΝ € και ο ελεύθερος επαγγελματίας άνω των 2.000 € (φόρος εισοδήματος 1.100 + τέλος επιτηδεύματος 588 + προκαταβολή). ΑΥΤΟ ΕΊΝΑΙ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ?

    3ον. Διότι παραγνωρίζετε ότι τα έσοδα καθενός μπορεί να μην είναι μόνο από την πηγή του ελευθέριου επαγγέλματος αλλά και από άλλες πηγές (μισθωτή εργασία, ενοίκια από ακίνητα, μερίσματα, τόκοι, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών κλπ) και από το συνολικό άθροισμα όλων αυτών ανεξαιρέτως θα πρέπει να καλύπτεται το όποιο εισοδηματικό τεκμήριο και όχι φυσικά μόνο από τη μισθωτή εργασία.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 13:47 | Παναγιώτης Σκιαθίτης

    Το νομοσχέδιο είναι άδικο και ισοπεδωτικό. Με τη ίδια λογική το 70% των οδηγών οχημάτων παραβιάζουν επανειλημμένα τον ΚΟΚ. Να μπει ετήσιος φόρος παραβίασης ΚΟΚ, 500 € σε όσους έχουν δίπλωμα οδήγησης. Η αστυνομία δεν μπορεί να τους ελέγχει όλους. Πώς δεν το σκεφτήκατε και αυτό?

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 13:15 | Ελίνα Λουκά

    Αγαπητέ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΕ υπουργέ Οικονομικών, που δεν έχεις ασκήσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ δικηγορία και λοιπά σαΐνια του υπουργείου, που δεν έχετε ιδέα για τον αγώνα και την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελεύθερων επαγγελματιών (ΕΕ), τολμάτε εν έτει 2023 να επιβάλετε τεκμήρια, που εξοντώνουν τη «μαρίδα» και βολεύουν τους «καρχαρίες»; Άντε με το καλό να ξαναφέρετε και την αλήστου μνήμης περαίωση (θυμούνται οι παλιότεροι).

    Θαυμάστε επιχειρήματα ανθρώπων άσχετων με την ελληνική κοινωνία και οικονομία: «Δεν μπορεί να βγάζει ο ΕΕ λιγότερα από τον υπάλληλό του» και «Αν δεν έχει το τεκμαρτό εισόδημα, πώς τη βγάζει;»

    Απαντήστε μας λοιπόν:
    – Έχουν οι περισσότεροι ΕΕ υπαλλήλους;
    – Έχει ο ΕΕ σταθερό εισόδημα, δώρα, επιδόματα;
    – Πόσοι ΕΕ δηλώνουν ως έδρα το σπίτι τους, αδυνατώντας να καλύψουν τα έξοδα επαγγελματικής στέγης;
    – Πόσοι ΕΕ βγάζουν ελάχιστο καθαρό εισόδημα και κρατάνε το επάγγελμα για την ασφάλιση, περίθαλψη και μελλοντική σύνταξη;
    – Πόσοι ΕΕ, ιδίως δικηγόροι, τρομάζουν και παθαίνουν να εισπράξουν τις αμοιβές του γραμματίου από πελάτες που δυσκολεύονται να πληρώσουν;
    – Πόσες/πόσοι ΕΕ μανάδες/πατεράδες περιορίζουν τη δουλειά τους στο ελάχιστο για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους;

    Όλοι αυτοί, αγαπητοί, επιβιώνουν κυρίως από το οικογενειακό εισόδημα, στο οποίο περιλαμβάνεται το εισόδημα του/της συζύγου ή/και των γονέων, πιθανά έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων κλπ.

    Αν θέλετε να συλλάβετε τη φοροδιαφυγή, να αποσύρετε άμεσα το παρόν νομοσχέδιο και να ΚΑΝΕΤΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ στους μεγαλοκαρχαρίες που δηλώνουν 5.000 και βγάζουν 200.000, ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

    Ελίνα Λουκά
    Συνταξιούχος δικηγόρος

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 13:27 | Δημήτριος

    Εν όψει του γεγονότος ότι η δικαστηριακή δικηγορία αποτελεί το 90% της ύλης για το 90% των δικηγόρων (το υπουργείο μπορεί να συμβουλευτεί όποιον εμπειρογνώμονα θέλει επ’ αυτού), το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος, ειδικά για τους δικηγόρους, πρέπει να συσχετίζεται με τον αριθμό και το είδος των γραμματίων προκαταβολής αμοιβών, που εκδίδονται υποχρεωτικά από τους Συλλόγους, για κατάθεση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων, παραστάσεις σε δικαστήρια κλπ. Είναι παράλογα υπερβολικό να έχει ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα π.χ. 12.000 ευρώ ένας δικηγόρος ο οποίος π.χ. έχει καταθέσει, όλον το χρόνο, πέντε αιτήσεις για έκδοση διαταγής πληρωμής και έχει παραστεί σε πέντε μονομελή πλημμελειοδικεία. Πρόκειται για αυτονόητα πράγματα, που τα γνωρίζει και όποιος έχει περάσει απλώς απ’ έξω από κάποιο Δικαστήριο. Εάν το Υπουργείο δεν προσαρμόσει τη ρύθμιση στην συνθήκη αυτή, σημαίνει ότι ο διατυμπανιζόμενος σκοπός (μείωση φοροδιαφυγής) δεν είναι ειλικρινής.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 13:49 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΑ ΕΞΗΣ
    ΕΠΙΜΕΝΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ (ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ). ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ Κ.ΥΠΟΥΡΓΕ ΟΠΩΣ ΠΩΣ ΖΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΩ ΔΗΛΩΝΕΙ ΖΗΜΙΑ Ή ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.

    1. ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ-ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΕΝΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΖΕΙ. ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΦΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ (ΕΝΟΙΚΙΑ,ΡΕΥΜΑ,ΝΕΡΟ,ΛΟΓΙΣΤΗ ΚΤΛ.) Ο ΜΙΣΘΟΣ ΕΝΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΟΥ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ (ΕΝΟΙΚΙΟ,ΡΕΥΜΑ,ΝΕΡΟ,ΛΟΓΙΣΤΗ ΚΤΛ.) ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ. ΓΙ’ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    2. ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΑΓΟΡΑ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. ΕΓΩ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΙ ΠΟΡΙΣΜΑ ΒΓΑΛΑΤΕ. ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΚΡΙΒΑ ΟΠΩΣ ΛΕΒΗΤΕΣ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΤΛ. ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 10% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ. ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΣΟΥΣ.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 13:20 | Πετρος Γκικας

    Δηλαδη εμενα που εχω καταστημα 20 χρονια μου απαγορευετε εσεις να ανταγωνιστω καποιον νεο που θα ανοιξει διπλα μου με νεο καταστημα και ιδιο αντικειμενο αφου αυτος δεν θα πληρωνει τα πρωτα χρονια και θα μπορει να με κλεισει αφου εγω δεν εχει νοημα να κανω ανακαινηση για να τον ανταγωνιστω με νεο χωρο ανανεωμενο αφου θα πληρωσω για την ανακαινηση αλλα λογω του οτι οντως βγαζω 16-20κ το χρονο και τοσα δηλωνω ΔΕΝ θα μπορω να αναγνωρισω τα εξοδα αυτα και θα κληθω να πληρωσω εξτρα 3-4κ φορο εισοδηματος. Φανταστικο νομοσχεδιο τι να πω τιμωρια στους τιμιους

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 13:11 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΤΟΠΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. ΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΡΚΟΥΣΕ. ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΏΝ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΟΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΓΙΑΓΙΑΔΩΝ ΠΑΠΟΥΔΩΝ ΚΛΠ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ «ΑΔΗΛΩΤΑ» ΕΣΟΔΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
    ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΕΑΝ ΕΝΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ – ΕΝΟΙΚΙΑ, ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ, ΤΟΚΟΥΣ, ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΛΟΙΠΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΥΠΕΡΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ. ΕΥΛΟΓΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΕΦΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΧ ΕΣΟΔΑ ΚΑΘΑΡΑ 6.000 ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΟΙΠΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΟΡΟΛΓΗΘΟΥΝ 30.000, ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΡΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΦΟΣΟΝ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΤΕ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 13:46 | Γιαννης Δ.

    Ντροπή & αίσχος. Δηλαδή πιστεύετε ότι μικρά μαγαζάκια σαν το δικό μου πχ βγάζουν 15.000 τον χρόνο ( λόγω παλαιότητας κτλ). Μετά από 15 χρόνια κρίσης (πανδημιες , ενεργειακη κριση, ακρίβεια, κριση χρεους) κύριοι με το ζόρι τα κρατάμε κ μας ρίχνετε ταφόπλακα.
    Απορώ τι μας βάλατε να πάρουμε ταμειακες pos κτλ αφού ήταν να μας κλείσετε με το ζόρι. Επίσης, κε Θεοχάρης κ Χατζηδάκη δεν κόβουμε μηνιάτικο από το μαγαζί μας ούτε έχουμε δώρα!!!
    Κ αφού μας συγκρίνετε με μισθωτούς να σας ενημερώσω ότι εμείς δεν έχουμε αφορολόγητο αλλά έχουμε τέλος επιτηδευματος, προκαταβολή φόρου κτλ
    Εν κατακλείδι το μόνο που κάνετε είναι να βοηθάτε τους μεγάλους & την φοροδιαφυγή κ να εξοντώνεται εμάς τους μικρούς.
    Στην τελική ελέγξτε τις περιουσίες κ τα χρέη μας κ εκεί θα καταλάβετε ποιοι κλέβουν κ ποιοι όχι
    Αλλά έτσι θα πιάσετε τους δικούς σας.
    Αυτά καλησπέρα σας

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 13:51 | Γιώργος

    Αν θέλετε να ορίσετε τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες (στη λογική της δήθεν πάταξης της φοροδιαφυγής) θα πρέπει στο τεκμαρτό αυτό εισόδημα να συνυπολογίζονται όχι μόνο εισοδήματα από συντάξεις, αλλά και από ενοίκια, γονικές παροχές χρημάτων κλπ!

    Είναι αδιανόητο να έχει μια δικηγόρος πχ εισόδημα από ενοίκια 7.000 ευρώ το χρόνο και να απαιτείτε να βγάζει άλλες 14.000 καθαρά έσοδα από το γραφείο της! Γιατί να μην συνυπολογίζονται τα μισθώματα, ή οι (νόμιμες, μέσω τραπέζης και δηλωμένες στην εφορία) γονικές παροχές χρηματικών ποσών; Δεν μπορείς να ζήσεις με 7.000 από ενοίια και άλλες 7.000 από το γραφείο σου;

    Επομένως αλλού στοχεύει το νομοσχέδιο και όχι στην πάταξη της φοροδιαφυγής…

    Επίσης είναι βέβαιο ότι θα φέρει στα ταμεία το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Δεκάδες χιλιάδες θα κλείσουν βιβλία, με αποτέλεσμα απώλεια από έσοδα ΕΦΚΑ, τέλος επιτηδέυματος, φόρους κλπ. Ακόμη, όσοι μείνουν ανοιχτοί που πραγματικά έχουν τζίρο χαμηλότερο από τον τεκμαρτό δεν θα έχουν κανέναν λόγο να ζητούν παραστατικά για επαγγελματικές δαπάνες (πχ συντήρηση κλιματισμού κλπ κλπ), αφού ό,τι έξοδα και αν δηλώσουν θα φορολογηθούν σε τεκμαρτά ποσά. Επομένως απώλεια εσόδων και από εκεί για τα δημόσια ταμεία (αφού όλοι θα προτιμούν να μην εκδίδεται παραστατικό για το έξοδο και να γλυτώνουν τον ΦΠΑ κλπ).

    Για να μην μιλήσουμε για το τι «πώληση» εικονικών υπηρεσιών έχει να πέσει από τους μικρομεσαίους (αφού όυτως ή άλλως θα φορολογηθούν σε μεγαλύτερο από τον πραγματικά εισπραχθέντα τζίρο) σε εταιρείες που θέλουν να εμφανίσουν χαμηλότερα έσοδα και να γλυτώσουν έτσι οι τελευταίες τον αντίστοιχο φόρο εισοδήματος 20% και παραπάνω (ρωτήστε έναν λογιστή και θα σας εξηγήσει)…

    Πρόχειρο επομένως το νομοσχέδιο και προδήλως αντισυνταγματικό, ειδικά στο κομμάτι που για το τεκμαρτό εισόδημα δεν συνυπολογίζει νομιμότατα έσοδα όπως έσοδα από ενοίκια, γονικές παροχές χρημάτων κλπ…

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 13:11 | ΝΑΣΟΣ

    Κατάσταση για γέλια… Πάμπολλες ατομικές επιχειρήσεις-μαγαζάκια είναι ατομικές επιχειρήσεις που έχουν σαν μισθωτούς υπαλλήλους 1,2 ή και 3 μέλη της ίδιας οικογένειας. Αυτές οι επιχειρήσεις συντηρούν με τους μισθούς που παρέχουν στα μέλη την οικογένεια μαζί με τις ασφαλιστές εισφορές τους χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται να βγάζουν μεγάλο κέρδος σαν επιχειρήσεις. Ακόμα και με μικρή ζημιά επιτελούν τον σκοπό τους… Τώρα όλες αυτές απλά τις κλείνετε.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 13:20 | ΓΙΩΡΓΟΣ. ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ

    16 Νοεμβριου Γιωργος. Μ.

    1) Οι επαγγελματιες, καταστηματαρχες δεν εχουν 14 μηνες αρα μην υπολογιζετε λαθος, τον μισθο ΕΠΙΣΗΣ ο μισθος φετος ειναι 715 κα οχι 815 που θα ειναι το 2024 να κανετε σωστα τουσ υπολογισμους , οχι οπως σας βολευει (12χ 715= 8580 ) και οχι τα 12.200 που λετε
    2) Μην φερνετε παραδειγματα απο την ευρωπη, που σας βολευουν,( 2,5% του αεπ ειναι οι μικρομεσαιοι ενω εμεις 0,8% )
    3)Πουθενα στην ευρωπη(& σε ολο τον προηγμενο κοσμο) δεν υπαρχει προκαταβολη Φορου
    4) Πουθενα στην ευρωπη δεν υπαρχει τεκμηριο διαβιωσης-τεκμαρτο εισοδημα
    5)Γανιασε το κρατος να καταλαβει παλια οτι η προκαταβολη στο ΦΠΑ,( τη θυμαστε μηπως,??) ηταν λαθος και την καταργησε,μετα απο πολλα χρονια εκμεταλευσης.
    6)Μια και σας αρεσουν τα νουμερα, ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ οτι απο τις 700-750 χιλιαδες Ελ.Επαγγελματιες, Αυτοαπασχολουμενους 80-100 χιλιαδες θα κανουν διακοπη (( ΕΦΚΑ 240Χ12=2880Χ100.000=288ΕΚ.)), η θα μπουνε σε αδρανεια. 100-120 χιλιαδες που απασχολουνε 1-2 υπαλληλους θα διωξουν εναν υπαλληλο((ΜΙΣΘΟΣ 750Χ14=10500Χ100.000=1,050 ΔΙΣ)) ΙΚΑυπαλληλων (( 2000χ12=2400χ100.000=240εκ.)), 100 χιλιαδες επαγγελματιες, καταθεσουν νωριτερα τα χαρτια τους για συνταξη(( 240χ12=2880χ100.000=288εκ.))
    ΠΡΟΣΘΕΣΗ ολα τα πιο πανω 1.626.000.000 ΔΙΣ
    7)Δειτε φορολογια Βουλγαρια 10% ΦΛΑΤ-ΤΑΧ
    8)Δειτε Ρουμανια 1-2-3 % φορολογια επι του τζιρου,
    9) Δειτε Κυπρο
    10) Καποτε ειχαμε επιχειρηματικη αμοιβη η οποια καταργηθηκε,για να μας τα περνει το κρατος.
    11) Ετσι εκανε και ο Σαμαρας με τον Μπενυ ( φορολογια απο το πρωτο ευρω με σηκωμενο τον δεικτη ψηλα, για τους επαγγελματιες) και φαγανε μαυρο και τα δυο κομματα, το ΠΑΣΟΚ διαλυθηκε και η ΝΔ διασπαστηκε
    12)Λιγα χρονια μου μεινανε, 1 υπαλληλο εχω θα τον διωξω, και Η θα κανω μεταφορα εδρας, Βουλγαρια,Ρουμανια,Κυπρο, Η θα καταθεσω τα χαρτια μου για συνταξη, σας βαρεθηκα, τα ψεμματα σας, τα φορολογικα σας εγκληματα.
    13) ΜΕΤΡΗΣΤΕ 220χιλ εππαγγελματιες,100χιλ υπαλληλοι. ΑΡΑ 320.000χιλ ατομα
    (οικογενειες 320.000χ3= 960.000χιλ ψηφοι)

    ΑΥΤΑ, αμα ξαχασα κατι θα επανελθω Γ.Μ.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 13:35 | Παναγιώτης Σ.

    Αν είναι δυνατόν! Και που θα τα βρω τα χρήματα!; Επειδή είμαι ελεύθερος επαγγελματίας απαγορεύεται να είμαι φτωχός;

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 13:24 | Κωστας Κωστακης

    ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ,ΑΔΙΚΟ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ.

    1ο λαθος εξισωνετε τις επιχ/σεις παροχης υπηρεσιων με τις εμπορικες που εχουν αποθεματα τελος ετους. πχ εμπορος παρουσιαζει κερδη την 1-12 25000 ευρω,και κανει μια αγορα εμπορ/των που βρηκε σε καλη τιμη υψους 22000 ευρω αυτοματως

    τα κερδη του πανε στις 3000 ευρω. θα φορολογηθει δηλαδη 2 φορες γι αυτο το εμπορευμα, μια τεκμαρτα για τη χρονια που τα αγορασε και δευτερη φορα οταν τα πουλησει

    2ο λαθος-εγκλημα Οι μικρες ατομικες επιχ/σεις με τα κερδη της επιχ/σης ζουν το σπιτι και την οικογενεια τους,πληρωνουν ενοικια,ρευμα,διατροφη,θερμανση,
    γιατρους,ενδυση κλπ Χωρις αφορολογητο ποσο εδω και 10 χρονια.

    Υπαρχει λοιπον ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ??? Θα μεινει ανεισπρακτο τουλαχιστο το
    80% των φορων που θα επιβαλλετε.

    ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΑΠΟ 1-1-2023 ??? Εχει να εφαρμοστει νομος με αναδρομικη ισχυ πανω απο 15 χρονια Αυτο ειναι το επομενο ΕΓΚΛΗΜΑ

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 12:47 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι.

    Παρακαλώ αποσύρετε αυτό το έκτρωμα και αντιγράψτε ακριβώς , λέξη προς λέξη το φορολογικό της Ρουμανίας για τις ΜμΕ και λύστε το πρόβλημα της φοροδιαδυγής σε ένα χρόνο , θα ασπρίσουν τα πάντα και θα ανέβει και το ΑΕΠ.
    Αφήστε τα αδιέξοδα και πολύπλοκα συστήματα τύπου MyDATA , δεν προσφέρουν το παραμικρό.
    https://iliaspapageorgiadis.com/forologia-2024-romania-mikromesaious/

    Επίσης δείτε τι πραγματικά αφορούν τα ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ καθεστώτα τεκμαρτά καθεστώτα της Ιταλίας , Γαλλίας και Σλοβενίας που επικαλείστε ως παρόμοια και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτό που νομοθετείτε καθως περιλαμβάνουν ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΦΠΑ και ΕΥΝΟΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ.

    https://www.taxheaven.gr/news/65430/ta-kaoestwta-tekmarths-forologhshs-se-italia-gallia-kai-slobenia

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 12:58 | Χριστινα

    Όλοι εσείς που πέφτετε από τα σύννεφα για το νομοσχέδιο και για τη σφαγή που πρόκειται να έρθει (και που πολλοί είχατε στηρίξει και αυτή την κυβέρνηση με τη ψήφο σας) θα έπρεπε να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι έτσι φτιάχνονται τα ματωμένα πλεονάσματα, αυτά είναι τα προ απαιτούμενά του ταμείου ανάπτυξης (για ποιους άραγε η ανάπτυξη??). Όλοι τους είναι στην ίδια ρότα. Τι κρυφές ατζέντες και ξαφνιάσματα είναι αυτά που παθαίνουν κάποιοι αναρωτιέμαι, μήπως δεν είναι γνωστή η πολιτική που εφαρμόζεται και από τη ΝΔ με τις επιταγές και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης? (ακόμα περιμένω τα χρυσά κουτάλια). Ωραία όλα αυτά τα επιχειρήματα, εγώ συμφωνώ με όλα σχεδόν και για το αφορολόγητο που δεν έχουμε, και για τους 14 μισθούς, και για τις αδικίες, και για την επιλεκτική υποκρισία με τις τριετίες (όπου βολεύει τις υπολογίζουμε αναδρομικά, όπου δε βολεύει τις αναβιώνουμε από το 2024) αλλά μην αυταπατάστε ότι έτσι πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα. Όσο δε γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η επίθεση δεν θα έχει τέλος, ότι τα κόμματα που κυβερνούν διαχρονικά τη χώρα παραδίνουν τη σκυτάλη ο καθένας στον επόμενο, ότι δε χρειαζόμαστε κανένα σωτήρα θα κινούμαστε πάντα εμείς η συντριπτική πλειοψηφία ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Γιατί άραγε επικαλούμαστε το Σύνταγμα όταν στην πράξη το ίδιο το σύνταγμα προβλέπει την εθελοντική φορολόγηση των εφοπλιστών? Για ποιον τελικά είναι φτιαγμένο το Σύνταγμα ? Για δείτε λίγο και τα επόμενα άρθρα του παρόντος νομοσχεδίου που μειώνουν το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τον φορολογικό συντελεστή για τις πωλήσεις μετοχών και βγάλτε τα συμπεράσματα σας…Ακόμα και αυτή εδώ η διαδικασία με τη διαβούλευση όπου πραγματικά υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στο σχολιασμό , έχει κανείς την αυταπάτη ότι θα ληφθεί υπόψιν ? Μάλλον την έχει, όπως πιστεύει ότι θα καταπέσει κάποια διάταξη ως αντισυνταγματική και επιχειρηματολογεί περί της καταστρατήγησης του… και τελικά για τι πράγμα παλεύουμε, για να γίνουν κάποιες μικροβελτιώσεις για να πέσει πιο απαλά η χατζάρα στο κεφάλι μας? Δείτε την πραγματικότητα κατάματα, βγάλτε τα συμπεράσματα σας, τώρα πρέπει να αγωνιστούμε με κάθε μέσο για να μην περάσει το φορολογικό νομοσχέδιο και τώρα πρέπει να παλέψουμε για κατάργηση του ΦΠΑ, του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ, του ΚΕΑΟ, για αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Πάρτε το είδηση ότι όσο υποχωρούμε και αποδεχόμαστε στωικά το «πεπρωμένο» μας , δε θα ζήσουμε ποτέ τη ζωή που μας αξίζει !!

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 12:43 | ΚΩΣΤΑΣ

    Κατ αρχας θεωρω εντελως απαραδεκτο και ακρως αιφνηδιαστικο το νομοσχεδιο αυτο που στρεφεται ενατιων ταξεων που ψηφισαν τη Νεα Δημοκρατια οπως και εγω επραξα.
    Ειναι αδικο το να λεει ο υπουργος οτι βγαζουμε τον κατωτα μισθο του εργατη.
    Πως κυριε Υπουργε??Ελατε να μας ελεγχετε ολους ελατε.
    Μια ατομικη επιχειρηση εχει ενοικια εχει εξοδα εχει το καθημερινο αγχος να μπει πελατης αν μπει ειδικα αυτο το καιρο της ακριβειας που με χιλια ζορια κραταμε τα μαγαζια γιατι δεν θα μας παρει κανεις στη δουλεια
    Η ασχετοσυνη σας κυριοι σε ολο της το μεγαλειο,επι τελους καταλαβετε οτι αυτη η πολιτικη θα οδηγησει το κοσμο του εμποριου τους μικρους δηλαδη που παλευουν στο να αφανιστουν εντελως.
    Θα δημιουργησετε τεραστια ανεργια και εκτος αυτου δεν θα πληρωθουν ποτε οι φοριμ που θα προκυψουν απο αυτη τη στυγνη φορολογια που θελετε να επιβαλλεται ως αλλοι καισαρες.
    Η φοροδιαφυγη για να καταπολεμηθει θελει στοχους.Προσπαθηστε να δειτε ποιος φοπροδιαφευγει και κλειστε τον.Πηγαινεται να δειτε στους δρομους στα αυτοκινητα τα επαγγελματικα υδραυλικοι ηλεκτρολογοι τι μεταφερουν χωρις τιμολογια ποτε ..Πιαστε τους επι τελους για ονομα του θεου μδεν μπορειτε να καταλαβετε που ειναι η πληγη αυτης της χωρας???
    Τα μικρομαγαζα το λιανεμποριο δεν φοροδιαφευγει ποτε γιατι συνεχεια στελνετε την εφορια απ εξω να ελεγχει τις ποδειξεις η οτι αλλο στοιχειο.Εχουμε εξοδα σας το ξαναειπα.Το λιανεμποριο το κηνυγατε αδικα.Ποσο ποιο κατανοητα νσας το πει καποιος ποσο????
    Αν η τσεπη η δικια σας ειναι γεματη κυριοι υπουργοι η δικια μας δεν εχει να πληρωσει ουτε το ενοικιο ουτε την εφορια και ειμαστες συνεχει ασε ρυθμισεις.
    Χρωσταμε στον ΕΦΚΑ και παντου δειτε τα ειθναι ευθκολο να δειτε τι γινεται στην αγορα απο φεσια σε δημισο κτλπ.Αυτο ειναι μια εικονα που σας παρακαλω δειτετη.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 12:25 | Ευαγγελος Γκιγκιλινης

    Είναι δυνατόν να θέλεις πραγματικά να αντιμετωπίσεις την φοροδιαφυγή, δηλαδή το φαινόμενο της υποβολής ψευδών φορολογικών δηλώσεων, όταν χαρακτηρίζεις κατά τεκμήριο όλες τις δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών ΨΕΥΔΕΙΣ και εντάσσεις το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σ’αυτό που αφορά την πάταξη της ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ? Ντροπή. Το μόνο δίκαιο κατά την άποψη μου φορολογικό καθεστώς είναι αυτό των ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ που πρέπει να γενικευτεί και εξ αυτού να προκύπτει φορολόγηση επί του πραγματικού εισοδήματος.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 12:30 | ΚΩΣΤΑΣ

    Κατ αρχας θεωρω εντελως απαραδεκτο και ακρως αιφνηδιαστικο το νομοσχεδιο αυτο που στρεφεται ενατιων ταξεων που ψηφισαν τη Νεα Δημοκρατια οπως και εγω επραξα.
    Ειναι αδικο το να λεει ο υπουργος οτι βγαζουμε τον κατωτα μισθο του εργατη.
    Πως κυριε Υπουργε??Ελατε να μας ελεγχετε ολους ελατε.
    Μια ατομικη επιχειρηση εχει ενοικια εχει εξοδα εχει το καθημερινο αγχος να μπει πελατης αν μπει ειδικα αυτο το καιρο της ακριβειας που με χιλια ζορια κραταμε τα μαγαζια γιατι δεν θα μας παρει κανεις στη δουλεια

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 12:16 | Γιάννης

    Το άρθρο είναι απαράδεκτο και η «διαβούλευση» προσχηματική.
    Το ίδιο απαράδεκτο είναι και το άρθρο για το myData (για διαφορετικούς λόγους)
    Καθώς έχουν αναφερθεί ήδη στα σχόλια πολλές περιπτώσεις αδικίας είτε από τους θιγόμενους είτε από συναδέλφους οικονομολόγους και λογιστές και έχει ήδη αναδειχθεί η θεσμοθέτηση μιας ακόμη αδικίας σε βάρος των πιο αδύναμων δεν θα είχα να κάνω κάποιο επιπλέον σχόλιο.
    Με την ελάχιστη πιθανότητα (1/1.000.000) κάποιος να διαβάζει τα σχόλια και την απειροελάχιστη (1/1.000.000.000) να τα λαμβάνει υπόψη του θα προσθέσω πως εκτός όλων των άλλων ψεύδεστε ασύστολα όταν μιλάτε για χαμηλή φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων που δηλώνουν <10,000 δεδομένου ότι ήδη έχετε θεσπίσει τεκμήρια διαβίωσης τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αυξάνουν το φόρο.
    Αν πχ κάποιος αυτοαπασχολούμενος δηλώνει κέρδη <10.000 αλλά είναι έγγαμος κατοικεί σε ένα σπίτι 80τμ, διαθέτει μικρό αυτοκίνητο ως 1200κε, κάποιο δάνειο (όλοι έχουμε) για το οποίο πληρώνει τόκους ~250/μήνα και ενδεχομένως ένα σπιτάκι στο χωριό έχει ήδη μαζέψει τεκμήρια 18400 και άρα δεν φορολογείται για <10000 αλλά για πολλά περισσότερα.
    Αν ενδεχομένως καλύπτει αυτά τα τεκμήρια σημαίνει ότι έχει ήδη έσοδα από άλλες πηγές και συνεπώς έχει ήδη φορολογηθεί για περισσότερα.
    Αν επίσης έχει δηλώσει ζημιές αυτές έχουν ήδη διαγραφεί.
    Η μόνη περίπτωση κάποιος αυτοαπασχολούμενος να φορολογηθεί κάτω από το όριο που θεσπίζετε είναι να είτε να έχει έσοδα από κεφάλαια (μερίσματα, τόκους κλπ) ή να μην έχει απολύτως τίποτα και να καλύπτει τα τεκμήριά του και τη δαπάνη της ασφάλισής του ο/η σύζυγος όπως επίσης και το άλλο χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος που έχετε επιβάλει.
    Αρα είναι ψέματα όσα λέτε για να κρύψετε ότι αυτό που επιδιώκετε είναι να εισπράξετε επιπλέον φόρους από χαμηλά εισοδήματα την ίδια στιγμή που μειώνετε το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων και το φόρο των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
    Παράλληλα είναι και βαθιά ανήθικο να κάνετε τη σύγκριση με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι πράγματι σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, γιατί με αυτή την τακτική προσπαθείτε να βρείτε συμμάχους, ενισχύοντας τον "κοινωνικό αυτοματισμό" και φέρνοντας αυτές τις κοινωνικές ομάδες (μισθωτοί-συνταξιούχοι-αυτοαπασχολούμενοι) σε αντιπαράθεση.
    Γιατί δεν κάνετε τη σύγκριση πχ με τους εφοπλιστές τους οποίους φορολογείτε οικειοθελώς; Με τι ποσοστό συμμετέχουν εκείνοι στα φορολογικά έσοδα;
    Τι ποσοστό είναι τα 40-50εκ της οικειοθελούς φορολόγησης των εφοπλιστών και τα 15-20εκ των φόρων πλοίων στα συνολικά φορολογικά έσοδα;
    Αλλά προφανώς δεν θέλετε να βάλετε σε αντιπαράθεση τον λαό με τους εφοπλιστές. Θέλετε να βάλετε σε αντιπαράθεση τους μισθωτούς με τους αυτοαπασχολούμενους.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 12:41 | ΚΑΡΔΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    Παρότι η εφαρμογή της προσαύξησης βάσει του μέσου ετησίου τζίρου αποσκοπεί στον περιορισμό της δήλωσης υπερβολικών δαπανών, οδηγεί κατ’ αποτέλεσμα στη φορολόγηση τεκμαρτού κέρδους που πλησιάζει και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 12:00 | Χρυσουλα Λιάκου

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ και Ομάδα Εργασίας,

    Διαθέτω ένα μικροβιολογικό εργαστήριο. Μικρό, συνοικιακό.

    Ανάμεσα σε όλα όσα καλούμαι να πληρώσω εξοπλισμό, προμηθευτές, πάγια, προσωπικό, γνωριζετε πολύ καλά ότι υπάρχει το clawback και το rebate του ΕΟΠΥΥ.

    Εσείς ως υπουργείο καθώς και η ΑΑΔΕ σημειώνετε έναν τζίρο στον οποίο δεν υπολογίζεται καθόλου η επιστροφή στον ΕΟΠΥΥ από αυτά τα χρήματα.

    Δεν πρέπει να υπάρχει δυνατότητα το clawback και το rebate να υπολογίζονται ως έξοδα και να μην είναι φορολογητέα, έτσι ώστε να μην πληρώνω φόρο για χρήματα τα οποία δεν εισέπραξα;

    Σημειώστε δε (σε άλλο επίπεδο), ότι ακόμα και υποχρεωτικές εξετάσεις που συστήνει το Υπουργείο ως προληπτικές π.Χ. Ηπατίτιδα C, ενώ τις εκτελούμε, υποβάλλονται σε clawback και rebate! Δεν είναι παράλογο το κράτος να μας υποχρεώνει να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις, να τις κάνουμε με δικά μας έξοδα κι αντί να τις αποζημιώνει 100%, να παρακρατεί clawback; Και δεν είναι πιο παράλογο, αυτά τα παρακρατημένα «κέρδη» να παρουσιάζονται ως κέρδη και να φορολογούνται ;

    Ευχαριστώ για την ανάγνωση.

    Με τιμή,
    Χρ. Λιάκου
    Ιατρος

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 12:20 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ,
    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ – ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΖΟΥΝ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΖΟΥΝ 5-6 ΑΤΟΜΑ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ (!!!) ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.
    ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΔΗΛΑΔΗ.
    ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΚΑ ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΛΙΣ ΔΟΥΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΚΑΡΤΑ – ΔΙΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ..
    ΑΛΛΟΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΧΑΜΠΑΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΤΥΠΑΝΕ ΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΣΙΜΑ ΤΣΙΜΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΥΣ.
    ΣΟΥ ΛΕΝΕ… ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΞΟΥΝ…

    ΓΙ ΑΥΤΟ …ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ..

    ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ
    ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:39 | Αντώνης

    Νομίζω ότι στην περίπτωση της παραγράφου 2γ, έχει παραληφθεί εκ παραδρομής το εξής: «… ποσού, έως πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 Ε), που ισούται…». Δηλαδή η περίπτωση γ΄ πρέπει να τεθεί ως εξής: «γ) ποσού έως πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 Ε), που ισούται με ποσοστό του ποσού της περ. α), το οποίο ανέρχεται σε:».

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:11 | Χρυσόστομος Μάνθος

    Η αρχή και το τέλος μιας και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας θα πρέπει να προστατεύεται και να αντιμετωπίζεται ευνοϊκότερα. Σωστά για τους εμπόρους με τριετή, έως τώρα, διάρκεια αλλά θα καθιστούσε ανθρώπινο το μέτρο της απαλλαγής και για τους εμπόρους που ολοκληρώνουν τον επιχειρηματικό τους κύκλο. Δηλαδή όσοι θέλουν ακόμα 2~3 χρόνια να συνταξιοδοτηθούν. Κρίνω δίκαιο το νομοσχέδιο, μα εκτιμώ ότι θα πρέπει να «ενσωματωθεί» και ανθρώπινη πτυχή, δεδομένου ότι ο έμπορος, που κλείνει τον επιχειρηματικό του κύκλο, «αδιαφορεί» για την εξέλιξη της επιχείρησής του. Θα μπορούσα να γράψω αρκετά αλλά νομίζω ότι το πνεύμα της τοποθέτησής μου έγινε πλήρως κατανοητό. Επομένως θα πρέπει να υπάρξει απαλλαγή του μέτρου αυτού από την τάξη, της προαναφερθείσας κατάστασης, εμπόρων. Ένα άλλο σημείο άξιο προσοχής είναι και το θέμα των επιχειρήσεων που δεν έχουν υπάλληλο και συντηρούν το κατάστημά τους (κυρίως αυτά μακριά από τα αστικά κέντρα). Για παράδειγμα το κατάστημα στις Καμάρες Αιγίου, όπως το δικό μου, που ουδέποτε είχε υπάλληλο, τι είδους τζίρο να έχει (σιδηρικά- χρώματα); Κάθομαι για να συμπληρώσω. Η είσπραξη είναι μέχρι 20~ 40 €. Είμαι γεννηθείς το 1962 και 40 χρόνια έμπορος… μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη, όπως θέλει να πρεσβεύει η νέα φορολόγηση, η ένταξη μου σε αυτή τη νέα διάταξη; Σας ευχαριστώ

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:04 | Μαγδαληνή Γιαννακούλη

    Η φορολόγηση αυθαίρετα των ελεύθερων επαγγελματιών που διατηρούν ατομική επιχείρηση σε χωριά, εν προκειμένω, και εργάζονται 9 μήνες τον χρόνο,δεν έχουν εργαζόμενο, και προσπαθούν να επιβιώσουν εσείς θεωρείτε πως είναι δίκαιη; Εάν όντως επιθυμείτε την πάταξη της φοροδιαφυγής βρείτε τρόπους να σταματήσετε την μαύρη εργασία, δασκάλων, καθηγητών, δημοσίων υπαλλήλων. Βρείτε τις διασφαλιστικες δικλείδες εκείνες που θα επιτρέψουν την συνέχιση της επαγγελματικής δραστηριότητας! Η αυθαίρετη φορολόγηση, υπερφορολογηση των μικρών δεν πιστεύω πως είναι η λύση. Βέβαια μπορείτε κάλλιστα να επαναφέρετε τεκμήρια διαβίωσης αληθή! Πανάκριβα αυτοκίνητα, πισίνες, αγορές premium προϊόντων κτλ. Είναι ηλίου φαεινοτερο πως οσον αφορά στα των καθηγητών και κέντρων ξένων γλωσσών όχι μόνο δεν έχετε την διάθεση για την επίλυση προβλημάτων … δημιουργείτε κιόλας περισσότερα. Καλό είναι οι …φωστήρες σας να δουν τις επιμέρους κατηγορίες…δεν είναι λογικό η αλήθεια είναι να εξεγείρονται ξαφνικά όλοι οι κλάδοι… Το να βρείτε τρόπους δίκαιης φορολόγησης μέσω των εξόδων π.χ διαβίωσης κάποιου δεν είναι θαρρώ και δύσκολο. Το να μην έχουν οι επιχειρήσεις τις τράπεζες συνεταίρο ούτε αυτό. Ειλικρινά σαν βλέπω πλούσιους να φορολογουνται πολύ λιγότερο από μένα την «μαρίδα» αγανακτώ! Ο μεγαλοαγροτης πληρώνει εργοσημα και ασπρίζει το …κέρδος του, ο δημόσιος υπάλληλος εργάζεται το απόγευμα και συμπληρώνει το εισόδημα του, ο ελεύθερος επαγγελματίας με ατομική επιχείρηση, άνευ εργαζομένων χτυπιέται σαν το χταπόδι 🐙 από το πρωί ως το βράδυ για να πληρώσει ενοίκιο, ασφάλεια, λογιστή, τράπεζα, δόση επιστρεπτεας, δόση κάρτας, τηλέφωνο,ΔΕΗ, νερό για δώδεκα μήνες και δουλεύει 9 . Και βέβαια πέραν από τους συνείδητα σωστούς υπάρχουν και οι …άλλοι…που εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν πως λαμβάνουν δώρα, που τους έχουν άνευ ασφαλείας κτλ… Το σύστημα έχει παθογένειες…Η δίκαιη φορολόγηση είναι γρίφος …μην κόψετε όμως το νήμα της επαγγελματικής δραστηριότητας των σωστών λόγω της αθλιοτητας των πολλών …

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:00 | γεωργιος

    Διατηρω κουρειο 29 χρονια, τα τελευταια χρονια τα πραγματα ειναι πολυ δυσκολα λογω του τεραστιου ανταγωνισμου απο τη μαυρη εργασια και τους μεταναστες που εχουν ριξει πολυ τις τιμες, κοβω αποδειξεις και πληρωνω φορο κανονικα απο το πρωτο ευρω συν το κεφαλικο φορο του τελους επιτηδευματος, αυτο που θα κανει το νεο φορολογικο ειναι να κλεισουν ολα τα μικρομαγαζα και αυτοι με τα μεγαλα εισοδηματα να ξεπλενονται νομιμα,ειναι ντροπη να στερειται σε ανθρωπους δημιουργικους και νομιμους την εργασια τους, αποσυρση του νομοσχεδιου αμεσα.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:58 | Στάμος

    1.Όπως οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν στοιχεία για την εξόφληση δανείων και την πληρωμή με ηλεκτρονικά μέσα, καλό θα ήταν να αποστέλλουν και στοιχεία με τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών ανά Α.Φ.Μ. Για τις φορολογικές δηλώσεις που τα Εισοδήματα – Πληρωμές είναι μικρότερα από την διαφορά των καταθέσεων από το προηγούμενο έτος να γίνεται εκτίμηση κινδύνου για πιθανό έλεγχο.
    2.Ιδανικά θα έπρεπε όλοι, φυσικά όπως νομικά πρόσωπα να υπαχθούν σε καθεστώς Έσοδα – Έξοδα και έτσι να προκύπτουν οι φορολογικές υποχρεώσεις.
    3. Το μαχητό του τεκμαρτού φόρου θα πρέπει να προβλέπει και μειώσεις για επενδύσεις, αποσβέσεις και επιχορηγήσεις ΕΣΠΑ ή άλλα προγράμματα.
    4. Προσοχή στα «αντίμετρα» της παραοικονομίας καθώς με την λειτουργία του μέτρου επαγγελματίες δεν θα έχουν λόγο να αγοράσουν με τιμολόγιο καθώς τα έξοδα δεν θα μειώνουν τον φόρο των κερδών όταν είναι στο όριο του τεκμαρτού. Άρα δημιουργείται χώρος για συναλλαγές χωρίς παραστατικά.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:39 | Χρύσα Βουλδή

    Οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι , φορολογούμεθα , σε καθε γραμμάτιο πρείσπραξης ,που εκδίδουμε απο τους δικηγορικούς μας συλλόγους , με ποσοστό 15% στην πηγή . Αποδίδουμε φ.π.α. 24% σε κάθε νομική υπηρεσία που προσφέρουμε. Προκαταβάλλουμε φόρο 50% για το επόμενο ετος . Τα τιμολόγια που εκδίδουμε αναρτώνται στην πλατφόρμα myData , ητοι , εφορία γνωρίζει εκ των προτέρων τα εισοδήματά μας . Φορρολογούμεθα δε, και κατ’ ετος .
    Αρα το φορολογικό σας νομοσχέδιο , δεν το σχεδιάσετε , για να πατάξετε οπως επικοινωνιακά ισχυρίζεστε , την φοροδιαφυγή των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, αλλά για να μετατρέψετε ενα κλάδο ελεύθερων επαγγελματιών , σε υπαλλήλους δικηγορικών εταιριών ,χωρίς φωνή !!

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:27 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΙΝ ΤΑ ΕΞΕΙΣ
    1. ΜΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ)ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ. ΑΡΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΝΕΤΑ ΜΕ ΤΑ 5000 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 9.000 ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.ΑΝ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.
    2. Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΠΑΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ. ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ 17000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΙΔΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΜΕ 501 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΜΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΜΕ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΘΑΡΑ 14190 € ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΖΙΡΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 60.000€. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΠΟΛΗ.
    3. ΜΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ) 50%. ΑΡΑ Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΑ 14.190 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 2.500€ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 3.800€. ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΤΟΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΧΟΥΜΕ.
    4. Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ) ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ. ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ.
    5. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΜΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΜΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ. ΕΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΨΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΔΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΩ.
    ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΣΟ ΜΙΣΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ (ΤΟ ΟΙΚΗΜΑ) . ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΝΟΙΚΙΟ (3% ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ) ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΣΕ ΕΜΕΝΑ . ΜΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΦΟΡΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 300€. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΟΙΚΗΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΥΠΟΓΕΙΟ ΥΨΟΥΣ 1.70 (ΧΩΡΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΝ) ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ 250 € ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΟΣΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΜΙΑ ΒΙΛΑ ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.
    ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΚΛΕΒΕΙ ΠΟΙΟΝ.
    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ!!! ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΦΟΡΟ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΦΟΡΟ. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ. ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΡΙΧΝΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΕΤΡΑ ΣΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΥΧΕΤΕ.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:41 | ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

    Με την εκπληκτικής εμπνεύσεως πρόβλεψη προσαυξήσεων στο τεκμαρτό με βάση την πολυετία, και κυρίως με το αν ο φορολογούμενος δηλώνει μεγαλύτερο τζίρο από τον Μ.Ο. του οικείου ΚΑΔ, ένας ελεύθερος επαγγελματίας άνω της 12ετίας που δηλώνει τζίρο 30.000 θα φορολογηθεί για τεκμαρτό (= ΚΑΘΑΡΟ) εισόδημα 28.200 ευρώ!!! Δηλαδή δεν δικαιούται να εκπέσει ούτε δαπάνες ασφαλιστικών εισφορών, ούτε ενοικίων, ούτε λοιπών εξόδων.
    Ας σταματήσει λοιπόν το Υπουργείο να διαδίδει ψευδώς ότι ΔΗΘΕΝ όσοι δηλώνουν πάνω από το τεκμήριο θα δουν ελαφρύνσεις, και θα θιγούν μόνο όσοι δηλώνουν κάτω από 10.000.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:29 | Λάμπρος

    Καλησπέρα σας,

    είναι ένα λάθος μέτρο που θα οδηγήσει όλους στο να κλείσουμε τις επιχειρήσεις
    καθώς δεν μπορείς να λες 11/2023 αναδρομικά από 1/1/23 και να καταργείς τα έσοδα έξοδα άρα δεν αναγνωρίζονται επενδύσεις κλπ.Στην μικρή Κύπρο έχουν απαλλαγή απο φορολογική δήλωση όσοι εισπράττουν ως 19500 και η Ρουμανία Βουλγαρία Σκόπια μειώνουν τις φορολογίες.Προσοχή Κύριοι γιατί η οικονομία δεν είναι μόνο νούμερα
    πιθανά που θα εισπράξετε γιατί το μόνο που θα κάνετε είναι να μας χρεώσετε.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:16 | Μανώλης Παπαματθαιάκης

    Το παρόν άρθρο είναι παντελώς αντισυνταγματικό. Επειδή αναφορικά με τους Δικηγόρους αντιλαμβάνομαι οι δικηγορικές εταιρείες δεν υπάγονται στη φορολόγηση με βάση το τεκμαρτό ελάχιστο κέρδος , καταλαβαίνω ότι πρόθεση του εμπνευστή του παρόντος νομοσχεδίου είναι να εκλείψουν οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι. Επίσης υπάρχουν πολλά δικηγορικά γραφεία που δευλεύουν οικογενειακά ,σύζυγοι μαζί ή γονέας με παιδί ,οπότε το γραφείο δουλεύει στην ουσία σαν ατομικό ,δηλαδή δεν έχει άλλες υποθέσεις ο ένας και άλλες ο άλλος ,αυτό δεν λαμβάνεται καθόλου υπ’ όψιν.Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο , έχει συνταχθεί από ανθρώπους που προφανώς δεν έχουν δουλέψει ποτέ στο ελεύθερο επάγγελμα.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 10:33 | Γρηγόρης Κ. Αποστολόπουλος

    Οσο περισσότερο κατανοώ τό στόχο τού ισοπεδωτικού νέου νόμου, τόσο καταλήγω ότι στόχος είναι ο αφανισμός τών μικρών, αυτών πού «δέν νοείται» κατά τόν Υπουργό νά ζούν μέ λιγώτερα από τόν υπάλληλο (πού οί περισσότεροι δέν έχουν κάν) καί όχι η πάταξη τής υπαρκτής φοροδιαφυγής.

    Τών «μεγάλων» δέν θά ιδρώσει τό αφτί, αφού θά θεωρούνται καί νομοταγείς φορολογικά όσοι από τά 100.000€ καθαρά πού βγάζουν, δηλώνουν 15-20.000.
    Τό άνω όριο τών 50.000 τού νόμου αυτό δείχνει. Καί σ’ αυτό θά «προσαρμοστούν» όσοι (λίγοι, ελάχιστοι) δήλωναν περισσότερα.

    Η συνέχεια είμαι βέβαιος ότι θά είναι καί η επιβολή ΦΠΑ (γιά όσους υπάγονται) στή διαφορά μεταξύ τεκμαιρόμενου καί δηλούμενου εισοδήματος.

    Είναι η 2η καί τελευταία παρέμβασή μου καί ζητώ συγνώμη.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 10:38 | ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Οι δικηγόροι έλαβαν το 2023 με βάση τον Ν.5016/2023 τις εκκρεμούσε αμοιβές τους για 4 χρόνια από 2019 μέχρι το 2022. Αυτές είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να θεωρηθούν εισοδήματα του 2023 γιατί η συγκε τρωση τους και πληρωνη τους το 2023 έγινε εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να εκκαθρισει έγκαιρα και να πληρώσει τις αμοιβές στην ώρα τους. Δεν μπορεί συνεπώς δουλειά 4 ετών που πληρώνεται συγκεντωτικα τον 5ο χρόνο να αποτελέσει τεκμήριο εισοδήματος της χρονιάς του 2023 γιατί όσα λίγα λεμειναν από φόρους εισφορές και κρατήσεις από αυτήν την συγκέντρωση θα πληρωθούν στο πολλαπλάσιο από το τεκμήριο που θα έχουν λογω τζίρου το 2023. Να σκεφτείτε ότι υπάρχουν συνάδελφοι που είχαν να παρουν για τα 4 αυτά χρόνια πόσα των 15.000 και 20.000 ευρώ συνεπώς αυτούς τους οδηγείτε στην καταστροφή το 2024 επειδή αργησατε πέντε χρόνια να τους πλπληρωσετε. Διορθώστε το

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 10:36 | παναγιωτα τσελιου

    Η εφαρμογή της προσαύξησης Βάσει του μέσου ετησίου τζίρου οδηγεί κατ’ αποτέλεσμα στη φορολόγηση τεκμαρτού κέρδους που πλησιάζει και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τα ακαθάριστα έσοδα.Δεν λαμβανεται υποψη οτι ο ελευθερος επαγγελματιας οπως εμεις οι δικηγοροι δεν δουλευουμε 12 μηνες τον χρονο και υπαρχουν ασταθμητα γεγονοτα (εγκυμοσυνη, απεργιες δακστων, δημ.υπαλληλων, εκλογες, ασθενειες, διακοπες κ.α πανδημιες οπου κληθηκαμε με τα 600 ευρω του σκοιλ ελικικου να ζησουμε και να πληρωνουμε εξοδα γραφειου κ εισφορες για 9 μηνες) που αφαιρουν χρονο εργασιας που τεκμαίρεταιοτι υφίσταται. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.θα μεινετε στην ιστορια ως οι νεκροθαφτες του ελευθερου επαγγελματια

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 10:05 | Διονύσης

    Τυγχάνω δικηγόρος επαρχίας πάνω απο 10 χρόνια σε μη τουριστική περιοχή της Ελλάδας. Η οικονομική κατάσταση στην περιοχή μου είναι πολύ άσχημη. Το 1/3 περίπου των δικηγόρων έχει ελάχιστα γραμμάτια και πολλοί οφείλουν εισφορές. Προσωπικά ασθένησα χωρίς να πάω νοσοκομείο με πνευμονία το 2023 και έχασα 1 μήνα δουλειάς. Τον αύγουστο δεν δουλεύουμε και δεν έχουμε έσοδα. Υπήρξαν 3 εκλογικές αναμετρήσεις, ήτοι χάθηκε 1 1/2 μήνας εργασίας καθότι επιπλέον είχα την ατυχία να μην με πάρουν σε καμία εκλογική αναμέτρηση και να μην λάβω ούτε αποζημίωση ως δικαστικός αντιπρόσωπος. Αποτέλεσμα αυτή τη χρονιά πέρασαν συνολικά 3 1/2 μήνες χωρίς να λάβω απολύτως κανένα εισόδημα. Με ποιά λογική λοιπόν θα πρέπει να φορολογηθώ για εισοδήματα που δεν έχω και σε μία περιοχή της Ελλάδας όπου ο πληθυσμός περιμένει τους συνταξιούχους για να κινήσουν την τοπική οικονομία?

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 10:49 | ΜΑΡΙΑ

    Παρότι η εφαρμογή της προσαύξησης βάσει του μέσου ετησίου τζίρου αποσκοπεί στον περιορισμό της δήλωσης υπερβολικών δαπανών, οδηγεί κατ’ αποτέλεσμα στη φορολόγηση τεκμαρτού κέρδους που πλησιάζει και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 10:29 | Σπύρος Παρισιαδης

    Αναμφισβήτητα υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες με ζημιές που κλέβουν και ελεύθεροι επαγγελματίες με ζημιές που ΔΕΝ κλέβουν. Ακόμα και ένας έντιμος ελεύθερος επαγγελματίας να αδικείται από αυτές τις διατάξεις, ο Νόμος είναι άδικος. Επιπλέον, αν αυτός ο φορολογούμενος αδικηθεί, είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει τρόπους να φοροδιαφύγει, με σκοπό να καλύψει την ζημιά που υπέστη.

    Επιπλέον, οι διατάξεις αυτές είναι πισωγύρισμα, καθώς επιστρέφουμε 20 χρόνια πίσω στους Μ.Σ.Κ.Κ…. Την σύγχρονη εποχή, όπου καθημερινά αναπτύσσεται όλο και περισσότερο το My Data, η ΑΑΔΕ έχει πλήρη πρόσβαση στις τραπεζικές κινήσεις των φορολογουμένων, όλες οι δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά, έχει πληροφόρηση από πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και επιπλέον έχει την δυνατότητα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες χώρες, η ΑΑΔΕ έχει όλα τα εργαλεία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και δεν είναι στην θέση που ήταν 20 χρόνια πριν. Η επιστροφή σε αυτό το μοντέλο φορολόγησης υποδηλώνει την αδυναμία του κράτους να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή.

    Πρέπει άμεσα να αποσυρθούν οι εν’λόγω διατάξεις, να ενταθεί η προσπάθεια που γίνεται με το My Data, να δοθούν κίνητρα στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις και επιπλέον να δημιουργηθούν οι αλγόριθμοι για τον αυτόματο εντοπισμό του παράνομου πλούτου.

    Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, αλλά σιγουρά αυτό δεν μπορεί να γίνει οριζόντια μέτρα, γιατί πολύ απλά «δεν μπορούν να κατηγορηθούν ΟΛΟΙ οι κάτοικοι του χωριού για ένα φόνο, επειδή ΔΕΝ μπορεί να βρεθεί ο δολοφόνος…»

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 10:00 | Φώτης Κ.

    Η γυναίκα μου είναι Μηχανικός και έχει έδρα το σπίτι μας και συμπληρώνει στο εισόδημά μας με εργασία που αποφέρει περίπου 5,000€ ετησίως. Θα πρέπει να φορολογηθεί με το νόμο σας για ποσό που δεν εισπράττει. Κε Χατζηδάκη πίστευα ότι είστε φιλελεύθερος. Κρίμα και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κρίμα και η ΟΝΝΕΔ. Τελικά χαλάσατε, είστε σοσιαλδημοκράτες παλαιάς κοπής με χαράτσια.
    Το 2019 είχατε πει μέχρι το 2023 θα φύγει το τέλος επιτηδεύματος. Το 2023 είπατε μέχρι το 2027 σταδιακά. Τώρα λέτε άλλα. Επειδή μας έχετε δεδομένους τους ελ.επαγγελματίες γι’ αυτό τα κάνετε αυτά.
    Εάν θέλετε να πιάσετε αυτούς που δεν τα δηλώνουν βάλτε να εκπίπτουν στη φορολογική δήλωση από τον φόρο όλες οι αποδείξεις. Απλά.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 09:25 | Σάββας Λαχουσίδης

    Εφόσον η λογική είναι να υπάρχει μία αντιστοιχεία και ένα αίσθημα δικαίου σε σύγκριση με τους μισθωτούς αμειβόμενους με τον ελάχιστο μισθο θα πρέπει να σημειωθούν κάποιες διαφορές.

    1) Αρχικά ο υπολογισμός της βάσης του τεκμηρίου είναι βασισμένος στις μικτές αποδοχές μισθωτού αμειβόμενου με τον κατώτατο μισθό. Άρα θα έπρεπε τουλάχιστον να μειώνεται κατά το ποσό των εισφορών του επιχειρηματία.

    2) Ο μισθωτός έχει αφορολόγητο το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τα παιδιά του. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει ίδιο αφορολόγητο στις ατομικές επιχειρήσεις.

    3) Αν ένας εργαζόμενος, δούλευε για πρώτη φορά την 14/02/2012, έως και 31/12/2023 δεν θα είχε καμία συμπληρωμένη τριετία για ωρίμανση μισθού. Η ωρίμανση ξεκινάει από 01/01/2024. Αν μία ατομική επιχείρηση έκανε έναρξη 14/02/2012, 31/12/2023 συμπληρώνει το 12ο έτος λειτουργίας της και θα έχει προσαύξηση του τεκμηρίου κατά 30%. Θα πρέπει να δοθεί η ανάλογη προσαρμογή και στις ατομικές επιχειρήσεις καθώς δεν θα είναι τόσο απότομη η προσαρμογή τους στον νέο τρόπο φορολόγησης όπως ακριβώς έγινε και με το κόστος των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις γιατί θα τους δημιουργούσε πρόβλημα λειτουργίας.

    Επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αθροιστικά τα χρόνια του κορωνοϊού και των λοιπών δυσμενών περιόδων για την οικονομία και να αφαιρεθούν και αυτά τα έτη από την ωρίμανση των 3ετιών. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που έχασαν πελατεία, τζίρο, κέρδη, κεφάλαια σε τέτοιες περιόδους και δεν είναι δίκαιο να φορολογούνται κατά τεκμήριο μετά από αυτές τις περιόδους.

    4) Θα πρέπει να αποσυνδεθεί η προσαύξηση του τεκμηρίου με τον ετήσιο τζίρο καθώς αν μία επιχείρηση για να μπορέσει να αυξήσει την πελατεία της δουλεύει με μικρότερο ποσοστό κέρδους δεν θα έπρεπε να τιμωρείται αλλά να επιβραβεύεται καθώς τελικά ο πολίτης απολαμβάνει το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία σε σχέση με κάποιον άλλο προμηθευτή αλλά σε χαμηλότερη τιμή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 2 επιχειρήσεις με τον ίδιο τζίρο αλλά διαφορετικό συντελεστή κέρδους, να φορολογηθούν με το ίδιο τεκμήριο και να χάσει και ο πολίτης το πλεονέκτημα της χαμηλότερης τιμής.

    5) Για λόγους δικαίοσύνης και πραγματικότητας γεγονότων πρέπει να μπει όρος ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα εισοδήματα που έχει ο επιχειρηματίας με ατομική επιχείρηση καθώς είναι και αλληλέγγυος ο ίδιος για τα χρέη που τυχών δημιουργηθούν από την άσκηση του επιτηδεύματος του άρα χρησιμοποιεί και όλες τις πηγές εισοδήματος του για να ευδοκιμήσει η ατομική του επιχείρηση. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα εισοδήματα του και από άλλες πηγές, να φορολογείται το μεγαλύτερο εισόδημα μεταξύ:
    α) του πραγματικού από όλες τις πηγές
    β) των τεκμηρίων διαβίωσης
    γ) του ελάχιστου τεκμαιρόμενου κέρδους ατομικής επιχείρησης.

    6) Εφόσον δεν αποτελούν τεκμήριο απόδειξης μικρότερου του τεκμαρτού εισοδήματος, τα παραστατικά μίας επιχείρησης, εάν εφαρμόζεται σε μία επιχείρηση η φορολόγικη βάση ελάχιστου τεκμηρίου κέρδους ατομικής επιχείρησης δεν θα πρέπει να της επιβάλλονται πρόστιμα για μη διαβίβαση αυτών στο Mydata καθώς έχουν χάσει κάθε αξία απέναντι στην φορολογική διοίκηση. Πάντα εφόσον έχουν αποδοθεί και δηλωθεί τα εισοδήματα από τις δηλώσεις ΦΠΑ, εισοδήματος κλπ.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 09:13 | Ηλίας

    Το νεο νομοσχέδιο είναι η επιτομή της τσουβαλοποίησης όλων των ελευθερων επαγγελματιών! Όλους τους θεωρείτε κλέφτες και τους βάζετε στο ίδιο τσουβάλι. Κεφαλικό φόρο σαν αυτόν, είχαμε στην Τουρκοκρατία!
    Μετά απο περισσότερα απο 10 χρόνια λιτότητας, μνημονίων και σκληρών μέτρων,
    είναι προφανές οτι δεν θα έχουν έσοδα πολλές επιχειρήσεις και θα προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τις κρατήσουν ανοιχτές, με κέρδη ψίχουλα… Κι αυτό γιατί, αν τις κλείσουν, ΚΑΙ θα λάβουν σωρό επιδομάτων, ΚΑΙ η μαύρη εργασία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο! Πάει, δεν πάει καλα, θα πρέπει να πληρώσει φόρους για χρήματα που δέν τα έβγαλε!
    Κύριοι, η φοροεπιδρομή αυτή θα σας γυρίσει μπούμερανγκ…. Οι περισσότεροι βοηθιούνται απο τους γονείς και το γνωρίζετε αυτό! Δεν είναι πρωτάκουστο!
    Μας τσάκισε η φοροεπιδρομή του Συριζα, κι έρχεστε εσείς να μας αποτελειώσετε!
    Θέλετε λύση;
    Πόθεν έσχες κύριοι! Πραγματικό πόθεν έσχες! «Πού τα βρήκες», κι όχι «πόσα έχεις»! Εκεί είναι η δικαιοσύνη! Έτσι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή! Να πληρώσουν εκείνοι που δηλώνουν 5.000 και ζούν σαν να είχαν 105.000, κι όχι ο «μικρός» που δηλώνει 5.000 και το μόνο που έχει είναι ενα σαραβαλάκι 15ετίας….
    Πόθεν έσχες για όλους! Μισθωτούς κι ελεύθερους επαγγελματίες!

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 09:57 | NIKOS.R.

    Αυτό το νομοσχέδιο δε λαμβάνει υπόψη του πολλές παραμέτρους. Για παράδειγμα τα καταστήματα στην εστίαση .ειδικά στις πόλεις κάθε 3-5 χρόνια για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά, προβαίνουν σε ανακαινίσεις. Το ίδιο ισχύει για κάποιον που έχει μια μονάδα με 10 δωμάτια σε ένα νησί ή σε ένα ορεινό χωριό. Με τον τρόπο αυτό στην ουσία καταργείτε τις αποσβέσεις ,και λέτε στον επιχειρηματία ότι δεν πρέπει να αναβαθμίσει την επιχείρηση του, αφού αρκετοί επανα-επενδύουν χρήματα για να γίνουν πιο ελκυστικοί. Το ίδιο ισχύει όταν κάποιος επιχειρηματίας μπει σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή σε κάποιον αναπτυξιακό. Το ίδιο ισχύει για κάποιον που έχει ήδη έδρα και θέλει να ανοίξει και κάποιο υποκατάστημα. Στην ουσία καταργείτε τα έξοδα επένδυσης ,αφού ο οποιοσδήποτε δηλώνει υποχρεωτικά 10.920 € κέρδη και πάνω.
    Υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις που πρέπει να επαναξεταστούν

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 09:30 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΑΚΤΙΝΙΩΤΗΣ

    Πέρα του απαράδεκτου να υπάρχουν τεκμήρια εν έτει 2023, το εν λόγω άρθρο είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, καθώς:
    α) ενώ εξομοιώνει το κέρδος του ελεύθερου επαγγελματία με τον κατώτατο μισθό, διατηρεί διαφορετικό φορολογικό καθεστώς μεταξύ μισθωτού και ελεύθερου επαγγελματία
    β) φορολογεί επί ασαφούς φορολογητέας ύλης (μέσος όρος τζίρου ΚΑΔ), που προκύπτει στο τέλος της φορολογικής χρήσης.
    Επίσης θα πρέπει να καταργηθούν οι προσαυξήσεις μς τις 3τιες (αφού δεν αυξάνουν τις αμοιβές που ζητάμε) και να αφαιρεθεί από το τεκμαρτό εθσόδημα η δαπάνη των ασφαλιστικών εισφορών

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 09:36 | Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας

    Στα αποδεικτικὰ στοιχεία της παραγράφου 3 του άρθρου μπορεί να περιλαμβάνεται και βιντεοσκόπηση της κινήσεως του υποχρέου καθ όλο το διάστημα των 8766 ωρών του φορολογικού έτους, από την οποία να προκύπτει τυχόν δραστηριότης προς πρόσκτηση εισοδήματος ή μη του υποχρέου, παραιτουμένου εθελουσίως και από κάθε αξίωση ιδιωτικότητος ;

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 08:04 | Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας

    Στὸ ἄρθρο 13, παράγραφος 2 α) αα) η φράση « … έπονται της δεύτερης τριετίας … » εμφανίζεται δύο φορές, μάλλον από λάθος αντιγραφής-επικόλλησης. Την δευτέρα φορά, η ορθή διατύπωσις είναι « … έπονται της τρίτης τριετίας … ». Αν μείνει ως έχει, δεν βγάζει νόημα.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 08:13 | Γιώργος Σπαθάρης

    Φορολογία, 2024. Η Ρουμανία στηρίζει τους μικρομεσαίους (1-3%) και συγκρούεται με μεγάλες εταιρείες και πολυεθνικές

    Οι Ρουμάνοι επέλεξαν για το 2024 να «επιτεθούν φορολογικά» στις μεγάλες εταιρείες και τις πολυεθνικές, ενώ στηρίζουν τους μικρομεσαίους.

    Το 2015 το ΑΕΠ της Ρουμανίας ήταν 160 δις Ευρώ και αυτό της Ελλάδας 177 δις. Το 2023 η Ρουμανία θα κλείσει με ΑΕΠ περίπου 324 (!) δις και η Ελλάδα θα πιάσει μάλλον τα 225, έχοντας ξεκολλήσει από τη στασιμότητα της περιόδου 2015 – 2020. Αυτή η τεράστια ανάπτυξη της Ρουμανίας, τα ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών έκρυψαν για πολλά χρόνια την πολιτική ατελείωτων παροχών που είχαν υιοθετήσει οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, μιας και το δημόσιο χρέος παρέμεινε στο 50% του ΑΕΠ. Το 2023 ήταν όμως η πρώτη χρονιά που η κεντροδεξιά κυβέρνηση με σοσιαλιστή πρωθυπουργό δεν κατάφερε να συνεχίσει τις παροχές και αναγκάστηκε να πάρει μέτρα. Λίγα για το 2023, αρκετά για το 2024. (Με τετραπλές εκλογές την επόμενη χρονιά κανείς δεν περίμενε απολύσεις στο δημόσιο όπως έγινε το 2010…)

    Έτσι λοιπόν η Ρουμανία κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στις μόνιμες προτάσεις των διεθνών οργανισμών για υπερφορολόγηση των μικρών και μεσαίων και την ανεύρεση εσόδων από άλλες πηγές. Τι έκανε τελικά και γιατί αποτελεί είδηση διεθνών διαστάσεων η επιλογή της;
    3 δις μείωση κρατικών δαπανών, κατάργηση κρατικών θέσεων που δεν καλύπτονταν

    Η πρώτη κίνηση που ανακοινώθηκε ήταν η μείωση των κρατικών δαπανών κατά 3 δις Ευρώ, με σειρά μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η επιλογή συνοδεύτηκε με την κατάργηση περίπου 200.000 θέσεων που υπήρχαν στο οργανόγραμμα του κράτους αλλά δεν καλύπτονταν, δεσμεύοντας κάθε χρόνο κονδύλια.

    Ναι, και οι Ρουμάνοι είχαν «ξεχειλωμένα» οργανογράμματα για να φαίνεται πως «χρειάζονται άπειροι υπάλληλοι», όμως αυτά πλέον τελείωσαν.
    Ο συνδυασμός που «εκτόξευσε» τη Ρουμανία: Απλή και χαμηλή φορολόγηση των μικρομεσαίων

    Ο συνδυασμός που έδωσε «turbo boost» και βοήθησε τη Ρουμανία να «τρέξει» με σπασμένα φρένα τα χρόνια που πέρασαν ήταν το μείγμα φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, προσέλκυσης επενδύσεων, Δικαιοσύνης που έκανε τη δουλειά της, πολεοδομικής ευελιξίας και ανάδειξης της μεσαίας τάξης. Πώς πέτυχαν το τελευταίο, σε μία χώρα που ενώ μας έχει περάσει σε πολλά, στη μηχανοργάνωση της Εφορίας είναι πολύ πίσω από την Ελλάδα, την ώρα που η νοοτροπία του λαού είναι ίδια με την Ελληνική;

    Επέλεξαν να απλοποήσουν τη φορολογία για τους μικρομεσαίους (με τζίρο παλαιότερα ως 1.000.000 Ευρώ, πλέον ως 500.000 Ευρώ), θεσπίζοντας και αυτοί ελάχιστη φορολόγηση, αλλά με έναν τρόπο που τους απογείωσε:

    Η «κανονική» φορολογία στη Ρουμανία είναι 16% επί των κερδών, με όλα τα έξοδα της εταιρείας να «περνάνε» κανονικά, χωρίς προκαταβολές φόρου, τέλη επιτηδεύματος και λοιπά «εξωτικά».
    Για τους μικρομεσαίους η κατάσταση έγινε πιο απλή: Έχεις υπάλληλο; Αν όχι, παραμένεις στο 16%. Αν ναι, γίνεσαι «μικροεταιρεία» και φορολογείσαι με φόρο 1% επί των εσόδων, για έσοδα ως 500.000 Ευρώ!
    Προσοχή, όχι επί των κερδών, αλλά επί των εσόδων.
    Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά… ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας «άσπρισαν», το ΑΕΠ διπλασιάστηκε μιας και δεν είχε κάποιος λόγο να κρύψει λεφτά, οι καταθέσεις «φούσκωσαν», η «λεύκη» οικονομία ανέβηκε πολύ και φυσικά τα έσοδα του κράτους μεγάλωσαν, αυξήθηκαν σημαντικά! Η ανεργία υποχώρησε και πλέον οι μικρομεσαίοι απασχολούν στη Ρουμανία το 60% περίπου των θέσεων εργασίας, παρά το ότι το μερίδιό τους στην οικονομία είναι 49%.
    Κράτησε και αυτό: Δεν είναι τυχαίο ότι με τη χαμηλή φορολογία είναι ελάχιστο το ποσοστό των Ρουμάνων (εταιρειών και φυσικών προσώπων) που χρωστάνε στο δημόσιο!
    Την ώρα που περίπου 4.000.000 Έλληνες χρωστάνε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κλπ και έχουν 12 – 24 – 48 – 120 – 240 – 480 – 1.200 – 1.000.000 μηνιαίες δόσεις σε ρύθμιση, στη (διπλάσια σε πληθυσμό) Ρουμανία νομίζω πως μιλάμε για κάτω από 150.000 πολίτες και εταιρείες!

    Μπορεί διάφοροι «θυμωμένοι» να λένε πως «θα μας περάσουν όλες οι χώρες των Βαλκανίων, όμως η Eurostat απεικονίζει ξεκάθαρα πως μόνο η Ρουμανία έκανε το άλμα και πέρασε την Ελλάδα σε αγοραστική δύναμη ανα κάτοικο (77% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου αυτοί, 68% εμείς), ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων είναι στο 55% και κάτω.

    Με τη χαμηλή φορολογία αυξήθηκαν τα δηλωθέντα εισοδήματα, δημιουργήθηκε μεσαία τάξη, πλούτος, ανάπτυξη και δουλειές. Σήμερα η κατανάλωση (χωρίς δανεικά) στο Βουκουρέστι και τις άλλες μεγάλες ρουμανικές πόλεις ζαλίζει…
    Το δίλημμα: «Κτυπάμε τους μικρούς, ή βάζουμε τους μεγάλους να πληρώσουν;»

    Η Ρουμανία έχει τον αρχαιότερο κεντρικό τραπεζίτη στον κόσμο, τον κ. Mugur Isarescu, που θεωρείται εκ των κορυφαίων διεθνώς, στη ίδια θέση από το 1990 (με διάλλειμμα ενός χρόνου το 2000). Το νόμισμά της είναι σταθερό σε γενικές γραμμές (1 Ευρώ = 4,95 – 5 Λέι) και μπορεί να δηλώνει ότι θέλει να μπει στη ζώνη του Ευρώ, όμως προσωπικά αυτό το ακούω από το 2007, όταν ο στόχος ήταν για το 2012. Τώρα ο στόχος από το 2028 μάλλον πάει στο 2032 και έχει ο Θεός…

    Φέτος λοιπόν η Ρουμανία κλήθηκε να επιλέξει τα μέτρα που θα λάβει για να αυξήσει τα έσοδά της…

    «Οι ξένοι θεσμοί» επέμεναν ότι πρέπει να πάει η φορολογία για τους μικρούς στο 16% και να μην πειραχθούν οι μεγάλες εταιρείες. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση με σοσιαλιστή πρωθυπουργό επέλεξε όμως έναν άλλον δρόμο, πιο δύσκολο και περισσότερο επώδυνο: Αποφάσισε να συγκρουστεί με τους «μεγάλους».
    Κτύπημα στο transfer pricing, φόροι σε τράπεζες και ενεργειακές εταιρείες

    Οι Ρουμάνοι λοιπόν προχώρησαν σε μία πολύ τολμηρή απόφαση, την οποία πολλοί στην Ελλάδα δεν μπορούν καν να πιστέψουν ότι είναι αληθινή (όπως το 2017 που έγραφα πως οι μισθοί των γιατρών θα είναι διπλάσιοι των Ελληνικών και ακόμη και σήμερα που αυτό ισχύει εδώ και 6 χρόνια ελάχιστοι Έλληνες αποδέχονται πως ο μέσος γιατρός στη Ρουμανία βγάζει τα διπλάσια από τον Έλληνα συνάδελφό του…)

    Αποφάσισαν να ζητήσουν χρήματα από τις μεγάλες εταιρείες της χώρας, που όπως ανέφεραν οι πολιτικοί στην τηλεόραση «κερδίζουν πολλά και χρησιμοποιώντας πολιτικές transferpricing δεν αποδίδουν φόρους στη χώρα μας». (Στην Κατερίνη transfer pricing λέμε εν συντομία τη μεταφορά κέρδους από μία χώρα σε μία άλλη). Τα μέτρα που επέβαλλαν είναι σπάνια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο:

    Οι εταιρείες με έσοδα από 50.000.000 Ευρώ και πάνω θα συνεχίσουν πληρώνουν φόρο 16% επί των κερδών ή τουλάχιστον 1% επί των εσόδων τους (έτσι θα σταματήσει πχ μεγάλη αλυσίδα με έσοδα 2 δις Ευρώ να πληρώνει φόρους… 120.000 Ευρώ).

    Οι τράπεζες θα πληρώσουν φόρο 16% και επιπλέον 2% (δύο τοις εκατό) επί των εσόδων τους για το 2024 και το 2025. Από το 2026 θα περάσουν σε φόρο 16% και 1% επί των εσόδων.

    Οι ενεργειακές εταιρείες θα πληρώσουν και αυτές 16% ή τουλάχιστον 1% επί των εσόδων τους και επιπλέον 0,5% επί των εσόδων τους.

    Για τον υπολογισμό του 1% από το ποσό των εσόδων κάθε εταιρείας θα αφαιρούνται οι επενδύσεις και οι δασμοί.

    Αυτή η ριζοσπαστική κίνηση της Ρουμανίας τάραξε τα νερά και δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις. Σημαντικό τμήμα των ΜΜΕ της χώρας κατέκριναν την κυβέρνηση για την επιλογή της, όπως και οι θεσμικοί εκπρόσωποι των μεγάλων εταιρειών.

    Το 2022 οι εταιρείες στη Ρουμανία με έσοδα άνω των 50.000.000 Ευρώ ήταν 1.092, δήλωσαν συνολικά 130 δις Ευρώ έσοδα και πλήρωσαν άμεσους φόρους συνολικά 2,58 δις Ευρώ. Με τα νέα μέτρα αναμένεται να πληρώσουν επιπλέον 1 δις Ευρώ.

    Τα μέτρα αυτά δεν είναι κατ’ ανάγκη δίκαια, μιας και υπάρχουν (ελάχιστες) εταιρείες που δουλεύουν με πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους και θα πληγούν βάναυσα από αυτά. Η εκτίμηση των οικονομολόγων είναι πως 15 – 20 εταιρείες βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Οι εκπρόσωποι του χώρου είπαν πως οι φόροι θα περάσουν στις τιμές και θα αυξηθεί ο πληθωρισμός.

    Ουσιαστικά η επιλογή αυτή θα παραμείνει ενεργή για τα επόμενα χρόνια, μιας και ήδη ο νόμος καλύπτει την περίοδο ως και το 2026, ενώ και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει δηλώσει πως στην ουσία θέλει να τη συνεχίσει.

    Έχουν δίκιο; Έχουν άδικο; Θα δείξει… πάντως η ουσία είναι πως οι Ρουμάνοι τόλμησαν να ζητήσουν περισσότερους φόρους από τους «μεγάλους» της χώρας και να συγκρουστούν μαζί τους.
    Συνεχής στήριξη των μικρομεσαίων. Φόρος 1 – 3%

    Ποια όμως θα ήταν η εναλλακτική, αφού η κυβέρνηση δεν ήθελε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του υπερμεγέθη δημοσίου τομέα; Τι θα μπορούσε να κάνει αντί να ζητήσει χρήματα από τους «μεγάλους»; Δύο ήταν οι επιλογές, όπως τουλάχιστον επέμειναν οι «ξένοι θεσμικοί»:

    Να αυξηθεί υπέρογκα ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και γενικά η χώρα να περάσει σε ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 21% για όλα (ενώ τώρα είναι 5% για βιβλία και εξαιρέσεις, 9% για τρόφιμα, τουρισμό, εστιατόρια και γεωργία και 19% για την υπόλοιπη οικονομία). Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση αυτή, ξέροντας πως αν την υλοποιούσε θα έστελνε ουσιαστικά μεγάλα τμήματα της οικονομίας να αναζητήσουν «άλλες, παράπλευρες» λύσεις.
    Κανείς άλλωστε δεν ξεχνάει πως όταν το 2015 ο ΦΠΑ στα τρόφιμα μειώθηκε από το 24% στο 9%, πάλι με σοσιαλιστές στην εξουσία, μέσα σε δύο χρόνια τα έσοδα αυξήθηκαν και δεν μειώθηκαν, ενώ παράλληλα ολόκληροι κλάδοι της αγοράς πέρασαν σε «άσπρα» ταμεία, δήλωσαν προσλήψεις, ώθησαν προς τα πάνω το ΑΕΠ κλπ.

    Η δεύτερη πρόταση ήταν να φορολογηθούν πολύ περισσότερο οι μικρομεσαίοι. «Να πάνε όλοι στο 16% επί των κερδών, χωρίς εξαιρέσεις» ήταν η πρόταση «των θεσμών». Όμως οι Ρουμάνοι ξέρουν πως το ΑΕΠ διπλασιάστηκε σε 8 χρόνια ακριβώς επειδή το 2015 επέκτειναν τη φορολογία του 1% για μικρομεσαίους με έσοδα ως 500.000, από 100.000 που ήταν πριν.

    Τι έκαναν τελικά;

    Μετέφεραν κάποια προϊόντα από το 5% στο 9%, λιγότερα από το 9% στο 19%, χωρίς όμως να πειράξουν τον ΦΠΑ στα προϊόντα και υπηρεσίες που χρειάζονται καθημερινά οι πολίτες.

    Στη φορολογία των μικρομεσαίων έκαναν επίσης μικρές αλλαγές. Έτσι, ενώ μέχρι 31.12.2023 η φορολογία είναι 1% επί των εσόδων, για έσοδα ως 500.000 Ευρώ, από 01.01.2024 θα διαμορφωθεί ως εξής:

    Για έσοδα ως 60.000 Ευρώ, φόρος 1% επί των εσόδων
    Για έσοδα από 60.001 ως 500.000 Ευρώ, φόρος 3% επί των εσόδων
    Για έσοδα από 500.001 και πάνω φόρος 16% επί των κερδών
    Εξαίρεση: Για τους προγραμματιστές ο φόρος θα είναι 3% από το πρώτο Ευρώ ως και τις 500.000 Ευρώ.
    (Και αν φυσικά υπάρχει κάποιος με έσοδα κάτω από 500.000 Ευρώ που προτιμάει να πληρώνει 16% επί των κερδών, μπορεί να το επιλέξει).
    Όλα τα έξοδα της επιχείρησης «περνάνε» κανονικά
    Δεν υπάρχει προκαταβολή φόρου (όπως υπάρχει στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία πλέον), τέλος επιτηδεύματος κλπ. Κάθε τρίμηνο κλείνει ισολογισμός και καταβάλλεται ο φόρος.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 03:52 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Θα ήθελα να θέσω δύο σχόλια που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικά. Καταρχάς, ο μισθωτός φορολογείται για το καθαρό εισόδημα δηλαδή ακαθάρθστο Μείον τις ασφαλιστικές εισφορές. Οπότε θα έπρεπε το τεκμήριο να υπολογίζεται έστω στο τζίρο αφού αφαιρέσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές της κλάσης που έχει επιλέξει ο φορολογούμενος.
    Επιπλέον, θεωρώ λογικό απ την στιγμή που πρέπει σύμφωνα με το σύνταγμα να υπάρχει ίση μεταχείριση στα φορολογικά βάρη να ισχύσει το άρθρο 16 τοτου ΚΦΕ της μείωσης φόρου και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
    Τέλος, να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και η πρωκαταβολη φόρου καθώς είναι φοροκλεπτικές τεχνικές για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την ρευστότητα του κράτους. Θεωρώ τελείως απαράδεκτο εν έτη 2023 να χρησιμοποιούνται τεχνικές τεκμηρίων και να παρουσιάζονται ως πανάκεια στην φοροδιαφυγή. Κύριοι σας παρακαλώ πολύ.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 00:28 | Πετρος

    Αυτο το νομοσχέδιο ΠΡΟΩΘΕΙ την φοροδιαφυγη κυριοι δεν την περιοριζει ΟΥΤΕ στο ελαχιστο. Πολλα καταστηματα παραχης υπηρεσιων (που μη γελιομαστε εκει ειναι η φοροδιαφυγη και οχι στις πωλησεις) θα κλεισουν τα χαρτια τους και θα δουλευουν μαυρα εντελως. Κομμωτηρια, υραυλικοι, νυχουδες, ηλεκτρολογοι, ιδιαιτερα μαθηματα και αλλα επαγγελαματα θα το γυρισουν στο αδηλωτο και θα γινει μεγαλυτερη ζημια και στην οικονομια αλλα και στις νομιμες επιχειρησεις. Τωρα μια επιχειρηση που βγαζει 100,000 και δηλωνε 10κ (μιας και τεκμηρια μεχρι και σημερα υπαρχουν) οχι μονο δεν πληρωνει παραπανω αλλα ισως και λιγοτερα αν δηλωσει 15. Η λυση ειναι να περνανε ΟΛΑ τα εξοδα απο τις αποδειξεις και εκει αντι να παρω αδηλωτο υδραυλικο-ηλεκτρολογο η οτιδηποτε θα ΠΛΗΡΩΣΩ για να εχω την αντιστοιχη εκπτωση με συνεπεια τη ΔΙΚΗ του επιβαρυνση

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 23:48 | Θάλια

    Πάρτε το πίσω γιατί θα οδηγήσετε κόσμο στην ανεργία και την απόγνωση.
    Ζητάτε να σας πληρώσουμε λεφτά που ΔΕΝ βγάζουμε.
    ´Η είστε άσχετοι για το πώς δουλεύει η ελληνική οικονομία, ή στοχεύετε να μας κλείσετε και δεν μας το λέτε.
    ´Εχετε φτιάξει ένα έκτρωμα.Πάρτε το πίσω και διώξτε και όποιον το συνέταξε.
    Καμία εμπιστοσύνη πια.