19) Επισημαίνεται ότι το προαναφερθέν μέτρο για την επέκταση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών προσώπων ποσών βάσει αποδείξεων αγορών, έχει επίσης ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:31 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π.

    Τέσσερα μέτρα
    α)Πιστοποίηση των φοροτεχνικών με εξετάσεις στο φορολογικό σύστημα. Μόνο πιστοποιημένοι θα μπορούν να υπογράφουν δηλώσεις προς την ΔΟΥ, να κρατάνε βιβλία κτλ, ΑΜΕΣΗ συνυπευθυνότητα τους σε περίπτωση παραβάσεων, όπου θα χάνουν το δικαίωμα όχι μόνο να είναι φοροτεχνικοί αλλά και να τους απαγορεύεται η μετέπειτα εργασία τους σε λογιστικά ή φοροτεχνικά γραφεία. Έτσι σπάς δυο αποστήματα την συνέργεια πολλές φορές,εφοριακών και ´λογιστών´ για μοίρασμα ´εσόδων´ και την αδιαφορία ακόμα και την συμβουλή για φοροαποφυγή από τους λογιστές. Δημιουργείται έτσι μια ιδιότυπη προ-εφορία, προστάδιο της εφορίας.
    β)Δημιουργία υπηρεσίας στα πρότυπα του IRS (το αντέχετε πολιτικά;) Πάρτε από άλλες υπηρεσίες(δεν χρειάζεται να προσλάβετε) 200 ανθρώπους με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα σε λογιστικά γραφεία και τράπεζες(σημαντικό μέρος της φοροδιαφυγής καλύπτεται και προστατεύεται από τις τράπεζες), περάστε τους από ψυχολογικά τεστ για να δείτε πόσο επιρρεπείς είναι στην ´λαμογιά´ διαλέξτε τους πιο ´αδιάφθορους’, αποσπάστε τρεις εισαγγελείς, εξισώστε το αδίκημα της φοροδιαφυγής με την προδοσία κατά της πατρίδας. Ετσι και αφού περάσετε τον σκόπελο των δικών σας στελεχών που σίγουρα θα αντιδράσουν βρίσκοντας το ´υπερβολικό'(γιατί άραγε;), θα έχετε ιδρύσει το πραγματικό ΣΔΟΕ. Δώστε τους τα δικαιώματα της ΕΥΠ να παρακολουθούν ανθρώπους, συνομιλίες, τραπεζικούς λογαριασμούς (θέστε αυστηρές ποινές για τους τραπεζικούς που συνεργούν στην φοροδιαφυγή!!)
    γ)Βάλτε τον πολίτη στο παιχνίδι, δημιουργείστε τηλεφωνικό κέντρο με τριψήφιο νούμερο πχ. 101 ,όπου κάθε πολίτης ΑΝΩΝΥΜΑ (αφήστε τις λαμογιές για ΕΠΩΝΥΜΕΣ καταγγελίες, όπου αποθαρρύνουν) θα μπορεί να καταγγέλλει, θα του δίνεται ένας αριθμός-ταυτότητα, θα αναρτάται στο διαδίκτυο ο αριθμός αυτός και η προαναφερόμενη υπηρεσία εντός 1 μήνα θα αναφέρει τις ενέργειες που έκανε για την καταγγελία. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει, τον επόμενο χρόνο θα βγάλετε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.
    δ)Υποχρεώστε όλα τα κανάλια σε κάθε διαφημιστικό διάλειμμα να έχουν 10sec για κοινωνικού περιεχομένου μηνύματα, ΔΩΡΕΑΝ (το οφείλουν στην κοινωνία, παραβιάζουν που παραβιάζουν τον νόμο για τις διαφημίσεις τουλάχιστον να βγει κάτι από εκεί) .Μέσα από τα 10sec περάστε στην κοινωνία τα μηνύματα που θέλετε, αφυπνίστε την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή η οποία πάει κατά διαόλου. Στην σημερινή συγκυρία ένας βομβαρδισμός μηνυμάτων για το κακό που συντελεί η φοροδιαφυγή στην κοινωνία μπορεί να αλλάξει την νοοτροπία, ίσως όχι αυτής της γενειάς αλλά της επόμενης σίγουρα, άλλωστε αυτή θα πληρώσει τον λογαριασμό!
    Επειδή όμως όπως πάντα τίποτα δεν θα γίνει ώς Γνήσιος Νεο-Ελλην θα πω ‘Βρε δεν βαριέσε αδερφέ, τίποτα δεν αλλάζει στην Ψωροκώσταινα´

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:30 | Αγαπητός Χρυσοχόος

    Επικροτω λοιπον την προσπαθεια της κυβερνησης για διευρυνση της φορολογικης βασης. Αν τα τεκμηρια ειναι λογικα, ειναι μια αναγκαια απαντηση στην αντικοινωνικη συμπεριφορα των Ελληνων φορολογουμενων (πραγματικα ειναι δυνατον κανεις να κυκλοφορει με ΙΧ 2500 κυβικων και να μην εχει 4000 ευρω εισοδημα?). Θα ηλπιζε ομως κανεις να εδειχνε η κυβερνηση και τον ιδιο ζηλο σε τοσα αλλα θεματα φορολογικης δικαιοσυνης και σωστης δημοσιονομικης διαχειρισης, απο την διαδεδομενη κακοδιαχειριση και σπαταλη σε καθε υπηρεσια, την απιστευτη φοροδιαφυγη στα κεντρα διασκεδασης μεχρι τις ταμιακες μηχανες στα ταξι…
    Αν δεν με πιστευετε δοκιμαστε να ζητησετε αποδειξη απο εναν γιατρο, δικηγορο κτλ.
    Οπως ηταν ξεκαθαρο οταν πετυχαν να μην εχουν ταμιακες μηχανες στα ταξι!

  • Κατ’ αρχή ο διάλογος, η διαβουλευτική διαδικασία με στόχο το φορολογικό σχέδιο Νόμου, είναι αποπροσανατολιστικός αλλά και δημιουργεί ανατροπή του θεσμοθετημένου διαλόγου των θεσμικών εκπροσώπων των επιμέρους κοινωνιών.
    Είτε το θέλουμε είτε όχι το πολιτικό μας σύστημα είναι η αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία.
    Αν υπάρχει πρόβλημα – που υπάρχει- αντιπροσωπευτικότητας, η διαβουλευτική διαδικασία που έχει εγκαινιαστεί από την κυβέρνηση, δεν απαντά στα ζητήματα αντιπροσωπευτικότητας αλλά χρησιμοποιεί το πρόβλημα προς εξαπάτηση του Λαού και ενίσχυση της αμφισβήτησης θεσμών και δομών, χωρίς να βάζουν τα ζητήματα στρατηγικής, αντιπροσωπευτικότητας, θεσμών, συμμετοχής, δημοκρατίας, αξιοπιστίας της Κυβέρνησης σε σχέση με τις προγραμματικές δηλώσεις και άλλα εξ ίσου σημαντικά, από την πόρτα αλλά από το φεγγίτη.

    Το φορολογικό σύστημα αποτελεί διαχρονικά το απαύγασμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που η χώρα μας έχεις αποδεχτεί στα πλαίσια της διατήρησης των βασικών σταθερών υπανάπτυξης, όπως αυτές έχουν σχεδιαστεί και όπως έχουν κατηγοριοποιήσει την Ελλάδα στο διεθνές καταμερισμό ανάπτυξης και την συμμετοχή της σ’ αυτόν.

    Όλοι οι δείκτες υπανάπτυξης έχουν επιδεινωθεί, η αποβιομηχάνιση και η μετατροπή της οικονομίας της χώρας, σε χώρα διακίνησης, καταναλωτισμού και υπηρεσιών, υποτάσσει την οικονομία στις ανάγκες και στα αδιέξοδα των οικονομικών συμφερόντων των ισχυρών οικονομιών και από την άλλη επιδεινώνει τις κοινωνικές κατηγοριοποιήσεις που συνθέτουν την εθνική οικονομία.

    Η αποεθνικοποίηση των δυναμικών πηγών παραγωγής κεφαλαίου, δεν επιτρέπουν στην Ελληνική οικονομία ούτε να διαχειριστεί το εξωτερικό χρέος, ούτε να μειώνει το δημοσιονομικό έλλειμμα, ούτε να δημιουργεί ανάπτυξη.

    Η απορρύθμιση των οικονομικών και των κοινωνικών σχέσεων παραγωγής, ο νεοφιλελευθερισμός, που αποτελεί και το εναρκτήριο λάκτισμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν αποτελεί μοναδική επιλογή της Δεξιάς αλλά και των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.

    Με την απορρύθμιση και την κρίση που διαιωνίζεται προς χάρη της απορρύθμισης, τα οικονομικά συστήματα το μόνο που μπορούν να καταγράψουν στο ενεργητικό τους, είναι μια συνεχή επιδείνωση και μια συνεχή ανατροπή ακόμη και της υπόστασής τους.

    Επομένως το φορολογικό ζητούμενο κινείται μέσα στην ίδια διαδρομή, με την ίδια λογική και με τα ίδια αδιέξοδα.

    Σ’ αυτήν την πορεία πραγμάτων το φορολογικό εδράζεται στην αρχή της πλήρους ανατροπής χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την πραγματικότητα ούτε και τους εξωτερικούς παράγοντες που ευθύνονται για την πραγματικότητα αυτή.

    Ποιος ο λόγος συμμετοχής σε έναν τέτοιο διάλογο, όταν μάλιστα χρησιμοποιείται μόνο και μόνο για την ενοχοποίηση του ίδιου του Λαού και την συμμετοχή του στο έγκλημα σε βάρος της οικονομίας και της ανάπτυξης.

    Όλη η διαδικασία είναι απάτη σε εξέλιξη.
    Αφού πρώτα θα μειώσετε το αφορολόγητο, στην συνέχεια όσοι καλύψουν την διαφορά για να ξαναποκτήσουν το αφορολόγητο των 12 χιλ. ευρώ, θα κλιθούν να αποδείξουν που βρήκαν τα λεφτά, που βρήκαν τα εισοδήματα για να καταναλώσουν 6 χιλ. ευρώ.

    Ακριβώς όπως έγινε και με τα αυτοκίνητα όταν πάρθηκαν τα δήθεν μέτρα υπέρ της κίνησης της αγοράς, από την Κυβέρνηση Καραμανλή.

    Καλά λοιπόν, να ρωτήσω και εγώ, από όσους ,μέχρι σήμερα συμμετέχουν στον … διάλογο ένας δεν έχει εν λειτουργία εγκέφαλο; Όλοι τον έχουν παρακάρει;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:03 | βασιλης

    Για την ορθη φορολόγηση των δικηγόρων να κόβουν τριπλότυπο σε κάθε δικογραφία που αναλαμβάνουν η κάθε συμβόλαιο που υπογράφουν,το ένα για τα δικαστήρια,το άλλο στις ΔΟΥ και το τρίτο στο αρχειο τους για κάθε χρήση.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:48 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Σχετικά με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, έχω να προτείνω έναν τρόπο που κατά την γνώμη μου είναι αποτελεσματικός και αντιγραφιοκρατικός. Με νομοθετική ρύθμιση, ο καταναλωτής, να έχει την δυνατότητα, σε περίπτωση που ο υπόχρεος δεν εκδίδει τις νόμιμες αποδείξεις γιά πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, να αρνείται την καταβολή της αξίας αυτών. Σε περίπτωση συνένεσης του στην μη έκδοση του προβλεπόμενου παραστατικού, να του επιβάλλεται πρόστιμο, στο 60πλάσιο της αξίας της συναλλαγής, (όπως ισχύει για τα εισητήρια των ΜΜΜ).Σε εμφανή σημεία των καταστημάτων, να αναρτιθούν ταμπέλες, που να επισημένουν τις υποχρεώσεις αυτές και των καταστηματαρχών αλλά και των καταναλωτών. ΄Οσον αφορά τις αμοιβές επιτηδευματιών για την παροχή υπηρεσιών, παράλληλα να υπάρχει ανητρημένος κατάλογος με την αμοιβή της κάθε εργασίας. Νομίζω ότι με ένα τέτοιο σύστημα, και η φοροδιαφυγή θα περιορισθεί στο ελάχιστο, αλλά θα αυξηθούν σημαντικά και τα έσοδα απο ΦΠΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:37 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΧΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΕΚΟ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΕΙ;
    ΟΧΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ.
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.
    ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΟΙΟ ΦΤΩΧΟΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ 4-5.000 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΡΟΦΗΜΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:48 | ΠΑΤΜΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Διατηρώ επιχείρηση ΑΕ χονδρικού εμπορίου ανταλλακτικων. Εδω και πολλά χρόνια προσπαθω και είμαι 100% νομοταγης. Προσπαθώ μάλιστα να πείσω και τους πελάτες μου να γίνουν το ίδιο.

    Μετρα για την φοροδιαφυγη.

    1. Να καταργηθει το αφορολογητο για ολους και να μετρανε ολες μα όλες οι αποδειξεις-τιμολόγια ( τροφή , ενδυση , διακοπές , σχολεία , φροντιστήρια , γιατροι) σαν εξοδα τα οποια θα αφαιρουνται απο το εισοδημα.Ετσι ολοι θα ζηταμε αποδειξεις γιατι θα μας συμφερει. Οποιος δεν επιθυμει αυτο το μέτρο μόνο κάποιο όφελος θα έχει.

    2.Να σταματησει το κρατος να κλεβει με διαφορους τροπους οπως να καταργηθει η προκαταβολη φόρου ( και στα φυσικα προσωπα και στις εταιρειες) . Γιατί σαν φυσικό πρόσωπο να πληρώνω τον φόρο μου + 40% ή στις εταιρείες + 80%.
    Οτι πιο παρανοικό υπάρχει στην σημερινη φορολογία.Επίσης να μειωθούν οι κλίμακες φορολογίας. Δεν μπορει ενας να βγάζει 50000 εισοδημα και το 25000 να τα δίνει στο κράτος .(βλέπε 3)

    3.Να σταματησει η σπατάλη στο Δημοσιο τομέα με τις επιτροπες και τα επιδόματα. Οσο ο κόσμος πληρωνει φόρους για να συντηρούνται τα κάκιστα Δημόσια σχολεία ,νοσοκομεία,εφορίες και άλλες υπηρεσίες . Οσο ο κοσμος πληρωνει φόρους και για να κάνει μια επέμβαση ή να ελεχτει σωστά από τον εφοριακό πρέπει να πληρώσει φακελάκι . Οσο ο κόσμος πληρώνει για να συντηρούνται off shore εταιρείες , ξαδέρφια των βουλευτών κ.α. τότε δεν πρόκειτε να σταματησει ποτέ η φοροδιαφυγή.
    Πρέπει τα χρήματα που δινει ο φορολογούμενος να πιάνουν τόπο σε σωστές υπηρεσίες και δημόσιους υπαλλήλους που δουλεύουν για εμας που τους πληρώνουμε.

    4.Να ελέγχονται γιατροί ,δικηγόροι , λογιστές,υδραυλικοί,πατωματζήδες και όλοι οσοι προσφέρουν υπηρεσίες και οχι μονο οι εμποροι. Αλλα αυτο το ξέρετε ήδη.

    Ευχαριστώ
    Πατμανίδης Γιώργος

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:03 | ΣΠΥΡΟΣ M.

    Καλώς ή κακώς η υπηρεσία που παρέχεται κατ’ οίκον δεν είναι δυνατό να καταγραφεί, ούτε καν να εξασφαλιστεί ότι αυτός που την παρέχει έχει ΑΦΜ: Υδραυλικός, ελαιοχρωματιστής, σιδεράς, τεχνικός πλακιδίων, ηλεκτρολόγος, συντηρητής κλιματιστικών, καθηγητής ξένων γλωσσών, καθαρίστρια, διακοσμητής, γυμναστής, μασέρ, μεσίτης, ακόμα και γιατρός. Θα υπάρχουν και πολλοί άλλοι, αν σκεφτούμε δε με πόσα επαγγέλματα συνδέεται ο καθένας από αυτούς, αρχίζει να έχει ενδιαφέρον.

    Αν η τιμή με απόδειξη ή χωρίς διαφέρει κατά 19 (119 προς 100), το κίνητρό μου για να ζητήσω απόδειξη πρέπει να είναι >= 19, αλλιώς δεν τη χρειάζομαι.
    Αν πάλι για να έχω αφορολόγητο όριο πρέπει οπωσδήποτε να μαζεύω αποδείξεις, το πολύ η διαφορά να γίνει μεγαλύτερη (πχ 119 ή 70-80). Ο φοροφυγάς πάλι κερδίζει με το να εισπράξει 20% λιγότερα αλλά μαύρα.

    Επειδή μυαλό, μεθοδικότητα και διάθεση λογιστή δεν πιστεύω να έχει πάνω από το 1/10 του πληθυσμού, δυστυχώς τη δουλειά θα πρέπει κυρίως να την κάνουν οι μηχανισμοί του ΥΠΟΙΚ. Μπορούν να ξεκινήσουν από τις αγγελίες που πολλοί από τους παραπάνω βγάζουν καθημερινά με ένα κινητό τηλέφωνο σαν σημείο αναφοράς και οπλισμένοι με το πόθεν έσχες που καλώς θα ισχύσει για όλους, να τους ξετινάξουν μέχρι 2ο βαθμό συγγένειας.

    Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:09 | ΛΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Να το θέσω λίγο διαφορετικά: Εχω επισκεφθεί γνωστό γναθοχειρουργό του Κωλονακίου, ο οποίος μετά από επέμβαση στο ιατρείο του (ενώ εργάζεται στο δημόσιο νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ) ζητά για την «εργασία» του 2000ευρώ με απόδειξη και 1200ευρώ χωρίς απόδειξη. Εγώ φυσικά πληρώνω 1200 χωρίς απόδειξη, διότι και να ζητήσω απόδειξη την διαφορά των 800ευρώ δεν θα την πάρω από την εφορία. Άρα θα του είχα πληρώσει και την «εργασία» του και την «εφορία» του.
    ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ; ; ; ; ; ; ; ;
    Να σημειώσω οτι το φοβερό ΙΚΑ δεν έχει γναθοχειρουργούς.
    ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ στην εξουσία που θέλει και δημόσιο διάλογο για διάφορα θέματα, λες και δεν τα γνωρίζει. Εκτος αν πραγματικά δεν τα γνωρίζει, τότε και οι 300 της βουλής είναι απο άλλον πλανήτη.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:22 | ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Λογιστές, συμφωνητικά με τους πελάτες κάθε Γενάρη και υποβολή στην ΔΟΥ με κατώτατο όριο ανά κατηγορία τήρησης βιβλίων του επιτηδευματία.(είναι δημοσιευμένος τιμοκατάλογος κατώτατων αμοιβών από συλλόγους Λογιστών.)
    Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες και λοιποί. με Λογιστικό τρόπο, ΈΣΟΔΑ-ΈΞΟΔΑ.!
    Γιατροί, σύνδεση τεκμαρτού εισοδήματος με τις συνταγές,πληρωμή μόνο μέσω λογαριασμού τραπέζης, και μόνο έτσι θα αναγνωρίζεται η δαπάνη για έκπτωση απο τον ιδιώτη.Επίσης γιατροί του ΙΚΑ πλήρους και αποκληστικής απασχόλησης, δεν μπορεί στο ΙΚΑ να κάνει «κούρα» και στο ιατρείο ματά να πετάει…!!!
    Δικηγόροι, αύξηση του παραβόλου, είναι τρείς φορές κάτω από τις πραγματικές τιμές, το ομολογούν οι ίδιοι, αλλά ο πολίτης λέει πως στην βουλή είναι Δικηγόροι, Γιατροί, και Μηχανικοί γιαυτό δεν μπορεί η πολιτεία να κάνει κάτι.!!
    Ηλεκτρολόγοι, από τους Συλλόγους που πάνε και σφραγίζουν τα σχέδια των νέων οικοδομών , πανέυκολα μαθαίνουμε πόσα διαμερίσματα καινούργια εφτιαξε, άρα με τεκμαρτό τρόπο ανά τ.μ. και την αντικειμενική αξία η αξία της εργασίας. Επίσης στο Ε.Κ.Ο. που χρειάζεται για την ηλεκτροδότηση να προσαρμοστεί και να έχει ειδική στήλη για την εργασία, εκτός υλικών, για όλους τους επιτηδευματίες, οικοδόμους , πλακάδες, σοφαντήδες, ελαιοχρωματιστές κ.λ.π.που θα καθορίζεται τεκμαρτά βάσει κριτηρίων όπως τ.μ., κ.μ. και λοιπά.!
    Ο Φ.Π.Α. των εργοληπτών δημοσίων έργων , όταν το Δημόσιο χρωστάει στην εταιρεία χρήματα , αυτός ο Φ.Π.Α. να συμπληρώνεται σε ειδικό κωδικό και να συμψηφίζεται με τις οφειλές του Δημοσίου. Έτσι δεν υπάρχει κίνητρο για εικονικά τιμολόγια δαπανών και έτσι άμεσα ο Φ.Π.Α. θα εισπράτεται και μάλιστα χωρίς να δημιουργείται και πρόβλημα στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν εισπράξει τα ποσά αυτά.!
    Οικονομολόγοι- Μελετητές, ποσοστό επί της επένδυσης, προκαταβολικά η απόδειξη με την υποβολή της μελέτης.
    Καθηγητές του Δημοσίου που κάνουν ιδιαίτερα, απόδειξη θεωρημένη απο την Διεύθυνση Εκπαίδευσης,με σχετική άδεια από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, χωρίς να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος.
    Υπάρχουν και άλλες πολλές σκέψεις .
    Είμαι στην διάθεσή σας.
    Μητροπέτρος Γιώργος
    Οικονομολόγος-Χαλκίδα πρώην πρόεδρος 9ου Π.Τ. Ο.Ε.Ε.
    25 Χρόνια εμπειρία στην Λογιστική-Φολοτεχνική επιστήμη.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:18 | Αγγελική

    Για να είναι αποτελεσματική η πάταξη της φοροδιαφυγής, θα πρότεινα τα εξής:

    1)Να εφαρμοστεί ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ το πόθεν έσχες. Κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να μπορεί να δικαιολογεί την μεταβολή των περιουσιακών του στοιχείων, του ίδιου καθώς και των συγγενών του πρώτου βαθμού.
    Οι παραβάτες δεν χρειάζεται να μπαίνουν φυλακή, εκτός αν ο έλεγχος αποκαλύψει εγκληματική δραστηριότητα. Όσοι απλά έκλεψαν λεφτά, λεφτά να δώσουν. Να δημεύεται η περιουσία τους και των συγγενών τους, κινητή και ακίνητη, μέχρι του ποσού που χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο.
    Όσοι είναι και δημόσιοι υπάλληλοι, επιπλέον θα απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες.

    2) Πρέπει να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα, ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ, ΚΑΘΕ ΔΑΠΑΝΗ, εκτός από (ενδεικτικά τα αναφέρω) τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, μισθό οικιακής βοηθού, αγορά ειδών πολυτελείας (γούνες, κοσμήματα κλπ), αγορά έργων τέχνης, αγορά κινητών τηλεφώνων, αεροπορικά εισιτήρια, δεύτερο αυτοκίνητο, αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη, ακίνητα (εκτός από το στεγαστικό δάνειο για αγορά πρώτης κατοικίας). Αυτό θα είναι το ισχυρότερο κίνητρο για να ζητάνε οι πολίτες απόδειξη. Οι ίδιοι οι πολίτες θα κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά από οποιαδήποτε υπηρεσία ελέγχων. Με αυτό τον τρόπο ενισχύονται οι πολίτες χαμηλών και μέσων εισοδημάτων, που ίσα που τα βγάζουν πέρα, πληρώνοντας για τις βασικές τους ανάγκες, χωρίς να χρειάζεται να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο. Όμως…

    η συλλογή έντυπων αποδείξεων είναι πρακτικά αδύνατη. Ποιός θα τις καταμετρά; Πού θα φυλλάσσονται; Αν έμπαιναν ταμειακές μηχανές παντού, και μάλιστα «νέου τύπου» δηλ. να δέχονται αυτόνομα πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ή στην περίπτωση της πληρωμής με μετρητά, να εισάγεται με κάποιον τρόπο το ΑΦΜ του πελάτη, χειροκίνητα ή με κάποιου τύπου κάρτα, και ταυτόχρονα ήταν συνδεδεμένες με το ΚΕΠΥΟ, θα καταγραφόταν αυτόματα η συναλλαγή «στον λογαριασμό» του πελάτη και του πωλητή βέβαια.

    3) Να φορολογηθούν οι μισθοί των αλλοδαπών μεταναστών που εργάζονται στην Ελλάδα (των νόμιμων βέβαια, γιατί οι άλλοι…), ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε ένα σεβαστό ποσοστό του πλούτου που παράγεται στην χώρα μας. Το μεγαλύτερο μέρος φεύγει στο εξωτερικό σε εμβάσματα, και ένα πολύ μικρό μέρος τους ξαναμπαίνει στην αγορά, μέσω της κατανάλωσης. Θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να φορολογηθεί.

    Όλα τα παραπάνω βέβαια, προϋποθέτουν αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, την μεταναστευτική πολιτική, την συνεργασία κράτους-τραπεζών για τους ελέγχους των συναλλαγών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:52 | Γεώργιος

    Φοροδιαφυγή απο ελεύθερους επαγγελματίες , εμπόρους , αγροτικά εισοδήματα κ.α… Όλοι οι φοροδιαγεύγοντες νομιμοποιούν τα χρήματά τους καλύπτοντας το οποιοδήποτε <> κυρίως μέσω δανείων .
    προτείνονται δύο μέτρα
    α) Υποχρεωτική καταγραφή στις φορολογικές δηλώσεις όλων των δανείων προς τράπεζες ( σε διαφορετική περίπτωση , εκτός του προστίμου να αφαιρείται το δικαίωμα χαριστικών ρυθμίσεων και υπαγωγής σε νόμους για μη εξυπηρετούμενα δάνεια . οι τράπεζες σε κάθε μεταγενέστερη ρύθμιση δανείου να ελέγχουν αν αυτό έχει δηλωθεί στο Ε1 ). Παράλληλα υποχρεωτική καταγραφή στις φορολογικές δηλώσεις των χρημάτων που δίνονται για αποπληρωμή δανείων ,τοκους κ.α.
    β) Να μην είναι δυνατόν οι τράπεζες να χορηγούν επιχειρηματικά ,καταναλωτικά , στεγαστικά ή άλλα δάνεια που να υπερβαίνουν το τριπλάσιο ή τετραπλάσιο του δηλωθέντος εισοδήματος . Η μόνη εξαίρεση να αφορά δάνεια πρός νέους επαγγελματίες ( 5 πρώτα χρόνια απο έναρξη επαγγέλματος ή απο αγροτική επιχείρηση )
    Δεν είναι δυνατόν με δήλωση 9000 ευρώ να πέρνει κάποιος δάνειο 100.000 ευρώ ή και παραπάνω .
    γ) Παρόμοιο μέτρο θα μπορούσε να επεκταθεί και για τις διαφορες ενισχυσεις μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων αναπτυξιακών νόμων … προς τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες . Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνει κάποια επιχείρηση ( ακόμη και ατομική ) 200.000 ευρώ επιδοτούμενο δάνειο και να μην έχει δηλώσει την προυγούμενη πενταετία ούτε 50,000 ευρώ κέρδη συνολικά…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:18 | E.S.

    Στους ελέγχους πόθεν έσχες (εκτός από τους εφοριακούς), πρέπει να συμπεριληφθούν και οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ενώ είναι διορισμένοι σε σχολεία, κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα σε γκρουπ 2-4 ατόμων, εισπράτουν 50-60€ την ώρα, διδάσκουν όλα τα απογεύματα και τα Σαββαροκύριακα. Με απλούς υπολογισμούς καταλαβαίνει κάποιος πόσα χρήματα κερδίζουν το μήνα αφορολόγητα (αφού δεν μπορούν να κόψουν αποδείξεις). Η περίπτωσή τους έχει διπλή αρνητική κοινωνική επίπτωση, διότι με προκλητικό τρόπο εκμεταλεύονται την αγωνία κάθε Έλληνα γονιού «για μόρφωση των παιδιών», χρησιμοποιόντας τη θέση τους, την εκπαιδευτική τους εμπειρία (η οποία πρέπει να δεχτούμε ότι είναι πολύ καλή, δίοτι διδάσκουν στην 3η Λυκείου και κατά συνέπεια έχουν κατευθύνσεις από το Υπουργείο Παιδείας για την ύλη, για τον τρόπο διδασκαλίας, είναι αξιολογητές στις εξετάσεις, επομένως ξέρουν τις αδυναμίες των μαθητών και ξέρουν τί πρέπει να τονίζουν για να τους διορθώνουν), και κατά συνέπεια κεδρίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά, αφορολόγητα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:05 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Πρέπει να καταργηθούν ή να ελέγχονται οι δωρεές σε Ποδοσφαιρικά σωματεία ,σε Πολιτιστικούς συλλόγους και αλλού.Οι δωρεές αυτές γίνονται ως επί το πλείστον από μεγάλα εισοδήματα και είναι κατά 99% εικονικές

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:16 | Γ. Ρούσσος

    Για να μην πνιγούμε στις αποδείξεις, σας προτείνω να εξετάσετε τα ακόλουθα:

    1. Διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με την εφορία.

    2. Δήλωση από τον αγοραστή του ΑΦΜ του, αναγραφή στην απόδειξη που εκδίδει ο καταστηματάρχης και απ’ ευθείας ηλεκτρονική καταγραφή του ποσού που αυξάνει το αφορολόγητο στην εφορία. Υποχρεώστε και τους υδραυλικούς και τα συναφή κινητά επαγγέλματα, να προμηθευτούν φορητές συσκευές που να εκδίδουν αποδείξεις και να είναι μόνιμα ασύρματα συνδεδεμένες με την εφορία.

    3. Διατήρηση των αποδείξεων μόνο μέχρι την εκκαθάριση του οικονομικού έτους.

    Απαιτείται λίγο παραπάνω ηλεκτρόνική διακυβέρνηση αλλά η υποδομή υπάρχει ήδη. Μην πετάτε το μπαλάκι μόνο στον πολίτη.

    Επίσης σας προτείνω να καθιερώσετε την δομή του … ηλεκτρονικού ρουφιάνου.

    Σε ασφαλές ηλεκτρονικό περιβάλλον να δίδεται η δυνατότητα στον πολίτη να καταγγέλει πρόσωπα (φυσικά/νομίκά) που διαπιστώνει πως φοροδιαφέυγουν. Επιπρόσθετο κίνητρο (σε περίπτωση επώνυμης καταγγελίας – μέσω πχ γνωστοποίησης ΑΦΜ) η μείωση / απαλλαγή από τον φόρο του ή η απόδοση μέρους του φόρου που θα «κερδιθεί» από το πουθενά, σε περίπτωση που η σχετική καταγγελία αποδειχθεί αληθής.

    Όσο προσθέτετε βάρη στους νομοταγείς πολίτες, το βάρος θα πέσει στο κεφάλι σας…

    Καλή επιτυχία στην πρωτόγνωρη (ελπίζω και ειλικρινή) πρωτοβουλία σας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:55 | ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    ΠΑΓΩΜΑ ΜΙΣΘΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΑ ΤΙΜΩΝ…….
    θα συμφωνούσα απόλυτα με την πολιτική παγώματος μισθών, για όσο η κρίση θα απειλεί την κρατική μας υπόσταση και την αξιοπιστία μας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Όμως θα πρέπει συγχρόνως να παγώσουν και οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Δεν μπορούμε να ζητάμε θυσίες από το λαό και τα ντόπια και ξένα μονοπώλια ή ολιγοπώλια να πλουτίζουν, και το κράτος να δανείζεται!!!!.
    Αυστηρούς κανόνες αλλά και εφαρμογή των κανόνων, στους παραβάτες κερδοσκόπους ΛΟΥΚΕΤΟ.-

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:51 | Γεώργιος Καραπέτρος

    Ελεγχοι, έλεγχοι, έλεγχοι και συνεχείς διασταυρώσεις στοιχείων. Δεν είναι όμως η φοροδιαφυγή το πρόβλημα. Πιστεύω ότι η σπατάλη είναι το μεγαλύτερο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:31 | Σαμαρέντσης Γιάννης

    Όποια μέτρα και αν ληφθούν η φοροδιαφυγή δεν πρόκειται να εξαλειφθεί μια και οι γιατροί, οι υδραυλικοί κλπ. δεν πρόκειται να εκδίδουν αποδείξεις. Ο μόνος τρόπος περιστολής της φοροδιαφυγής, κατά την άποψη μου, είναι η αντιπαραβολή των εισοδημάτων που δηλώθηκαν κατά τον εργασιακό βίο με τα περιουσιακά στοιχεία και τις καταθέσεις.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:09 | ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Όταν το δένδρο σαπίσει δεν ωφελεί σε τίποτα το κλάδεμα.Χρειάζεται να κοπεί ο κορμός για να γεννηθεί στη θέση του καινούργιο δένδρο για να δώσει καρπούς.Στην οικονομία μην ξαναπαίρνετε τα ίδια μέτρα, αυτά και πάλι αυτά. Τολμήστε γιατί »οι καιροί ου μενετοί».Το κανόνι ΄΄βρόντηξε δυνατά΄΄εμείς δεν το ακούσαμε ή κάνουμε πως δεν το ακούσαμε. Κάποτε οι νεοεισερχόμενοι στο Δημόσιο έκαναν δήλωση περιουσιακών στοιχείων και μπορούσε η εφορία ανά πάσα στιγμή να ελέγξει τα περιουσιακά τους στοιχεία. Τα ελέγχει;
    Αυτή η δήλωση πρέπει να γίνεται και στους ελεύθερους επαγγελματίες(Γιατρούς,Δικηγόρους, Μηχανικούς,Εμπόρους κλπ) με την έναρξη του επαγγέλματος. Πρέπει η πολιτεία να γνωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη της, σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Έτσι μπορεί να έχει νόημα και το ΄΄πόθεν έσχες΄΄

  • ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΩΝ.ΟΠΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ.ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΦΙΣΤΗΣΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:37 | Χρηστος Νουτσος

    ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΕΙΣ: 1) ΤΟ ΥΠΟΘΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΘΦΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΛΠ. 2) ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΩΜΕΝΟΥΣ. ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΠΛΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΙΣΤΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΕΙΣΟΜΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ Η ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ, 2 ΚΑΙ 3 ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΑ ΜΠΟΝΟΥΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΙΤΗ ΚΛΙΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 30.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΜΕ 2 ΚΑΙ 3 ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΑ ΜΠΟΝΟΥΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:34 | ΚΑΛΠΑΚΤΣΟΓΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

    Πρέπει να γίνει συνδυασμός αφορολογήτου ποσού και υποβολής αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. Π.χ. Αφορολόγητο ποσό 7.500 € και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών μέχρι ενός ποσού που δεν θα υπερβαίνει το συνολικά δηλωθέν εισόδημα. Η φορολογική κλίμακα να αρχίζει με 20% αμέσως μετά το αφορολόγητο ποσό και να φτάνει το 60% γιά φορολογητέα εισοδήματα άνω των 75.000 €.

    Να μη φορολογηθούν δαπάνες αγοράς προϊόντων μέσω Πιστωτικών Καρτών. Πολλοί συνταξιούχοι, που πληρώνονται μία φορά το μήνα, κανονίζουν τις προμήθειες του νοικοκυριού τους γιά ένα μήνα, με μία αγορά προϊόντων μία φορά το μήνα, χρησιμοποιώντας Πιστωτική Κάρτα ώστε να ωφελούνται από το χρόνο αποπληρωμής της ύστερα από 40 ημέρες. Απαραίτητες αγορές τροφίμων, υγρών καυσίμων (πετρελαίου θέρμανσης!), ειδών ένδυσης και υπόδυσης κ.ά. γίνονται με Πιστωτικές Κάρτες και δεν πρέπει οι χρήστες τους να τύχουν δυσμενέστερης φορολογικής μεταχείρισης από άλλους οι οποίοι γιά τις ίδιες αγορές μπορούν και χρησιμοποιούν μετρητά.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:58 | ΠΑΠΑΧΑΡΙΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΙΛΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΡΟΥΦΙΑΝΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΘΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ Π.Χ. ΕΡΓΑΤΗΣ 10000Ε ΕΜΠΟΡΟΣ 100000 ΚΤΛ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:51 | ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Προτείνω την αλλαγή του τρόπου πληρωμής των ελεύθερων επαγγελματιών, για τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους, είτε αυτές αναφέρονται στην οικοδομή(ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί,ηλεκτρολόγοι,κλπ),είτε οπουδήποτε αλλού π.χ.συνεργεία αυτοκινήτων και σε οποιαδήποτε γενικότερα προσφορά υπηρεσίας.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Η πληρωμή να γίνεται απο την τράπεζα με τραπεζικό έγγραφο στο οποίο να αναγράφονται:
    α) τα στοιχεία του ελεύθερου επαγγελματία,
    β) οι προσφερθείσες υπηρεσίες,και
    γ) τα αντίστοιχα ποσά, με την υπογραφή του επαγγελματία.
    Ο πολίτης να καταβάλει το ποσό στην τράπεζα για τον συγκεκριμένο επαγγελματία και να παίρνει αποδεικτικό για την φορολογική του δήλωση.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:57 | Άρης

    Υπάρχει ένα πρόβλημα φοροδιαφυγής για μια επαγγελματική ομάδα συμπολιτών μας και αφορά την ετήσια επισκευή και συντήρηση ή αλλαγή κάποιου χαλασμένου τμήματος/εξαρτήματος στις εκατοντάδες χιλιάδες πολυκατοικίες (κυρίως), αλλά και χιλιάδες μονοκατοικίες της χώρας μας και που έχει να κάνει με το σύστημα θέρμανσης (καυστήρων κ.α.), ψύξης (air condition) αλλά και ανελκυστήρων.

    Στην περίπτωση αυτή δεν δίνεται κάποια απόδειξη – συνήθως – για τις εργασίες θεωρώντας ότι δεν έχει κάποια αξία γιατί δεν υποβάλλεται πουθενά, αφού δεν μπορεί να μοιραστεί η απόδειξη αυτή στους ιδιοκτήτες!

    Έτσι, με μια κρυφή συμφωνία όλων μας, η εργασία αυτή αποσιωπάται και »εξαφανίζεται», ενώ στην πραγματικότητα είναι η πιο διαδεδομένη, συνήθης και υποχρεωτική.

    ======================================================================

    Θα ήθελα επίσης να αναφέρω και μία άλλη ομάδα που στις μέρες μας, και στη συνέχεια, γιγαντώνεται και γίνεται όλο και περισσότερο απαραίτητη.

    Η ομάδα αυτή είναι των ψυχολόγων και των ψυχιάτρων. Κυρίως, οι πρώτοι κάνουν ατομικές και ομαδικές θεραπείες χωρίς να δίνουν απόδειξη ή τέλος πάντων, δίνουν κάποιο ελάχιστο ποσό. Η εμπειρία λέει ότι ίσως είναι οι περισσότερο ακριβοπληρωμένοι από όλους συμπολίτες μας και οι οποίοι – όπως εύλογα καταλαβαίνετε – εκ της φύσης της προσωπικής τους σχέσης με τον πελάτη, δημιουργείται »σιωπηλότατο» πρόβλημα.

    Eυχαριστώ για την πρωτοβουλία σας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:31 | Απόστολος

    @@@@@@@@@@@@@@@ ************************

    Μένω σε πολυκατοικία με «50» διαμερίσματα και πρέπει να γίνουν ηλεκτρολογικες ή υδραυλικές εργασίες αξίας 150 ευρώ. Ο τεχνίτης θα κόψει 50 αποδείξεις των 3 ευρώ;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:49 | anna

    Η φοροδιαφυγή οργιάζει ,κυριολεκτικά, στις αγοραπωλησίες ακινήτων με τη συμμετοχή των πάντων και ιδιαίτερα των Τραπεζών και των κατασκευαστών και κατασκευαστικών εταιρειών.Σε όλους σας είναι γνωστό ότι οι Τράπεζες για την αγορά κατοικίας είτε Α κατοικίας είτε οποισδήποτε άλλης μορφής χρημ/σης ακινήτου, χορηγούν στο 90% των αγοραπωλησιών 2 δάνεια!!!! το ένα δάνειο είναι ισόποσο της αξίας αγοράς των συμβολαίων (όσο η αντικειμενική αξία του ακινήτου ) και το δεύτερο δάνειο που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μεγαλύτερο του αρχικού δανείου της αγοράς ,για εργασίες επισκευής!!!!!!βέλτίωσης !!!! σε ολοκαίνουργια διαμερίσματα (τα κοινώς λεγόμενα μαύρα χρήματα ).Καλέστε τους δανειολήπτες (εύκολο είναι -δηλώνουν τόκους τουλάχιστον αυτοί που αγοράζουν Α κατοικία ) και ζητήστε τους το συνολικό ποσό που δανείστηκαν .Από παραστατικά της Τράπεζας θα διαπιστώσετε πολυ εύκολα που κατατέθηκε το δάνειο επισκευής -βελτίωσης.Γιατί επιτρέπετε στις Τράπεζες να δίνουν τέτοιας μορφής δάνεια; Ελέγξετε !!! Δισσεκατομμύρια χάνονται από φόρους που πρέπει να καταβάλουν οι κατασκευαστές (ατομικές επιχειρήσεις -εταιρίες νομικής μορφής )Οι φόροι που χάθηκαν την τελευταία πενταετία (2004-2009) θα κάλυπταν ενα σημαντικό μέρος του ελλείμματος.Ψάψτε λίγο το δανειοδοτικό πλαίσιο των τραπεζών για να διαπιστώσετε ότι χάνονται τεράστια ποσά φόρων ιδιαίτερα στις περιοχές μεγάλης αξίας ακινήτων.Οι μεγάλοι χαμένοι απ΄αυτό το καλοστημένο παιχνίδι των αγοραπωλησιών είναι οι μισθωτοί που αγοράζουν με επιδοτούμενα δάνεια Α κατοικία. Χάνουν απαλλαγή τόκων, χάνουτν μέρος του επιδοτουμένου δανείου κτλ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:13 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΜΥΛΩΝΑΣ

    Υπάρχει ένας απλός και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος για την πρόληψη της φοροδιαφυγής.
    ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ οι αποδείξεις να εκπίπτουν από το συνολικό εισόδημα του κάθε φορολογούμενου.
    Δηλ. με απλά λόγια.
    ΕΣΟΔΑ – ΕΞΟΔΑ = ποσόν Α
    Το ποσό που μένει φορολογείται με συντελεστή ανάλογα του πόσο μεγάλο είναι.
    π.χ. αν το Α είναι μικρό φορολογείται με μικρό συντελεστή.
    αν το ποσό είναι μεγάλο φορολογείται με μεγάλο συντελεστή.
    Ο καθορισμός των συντελεστών μπορεί να είναι αντικείμενο διαβούλευσης.

    Επειδή υπάρχει περίπτωση κάποιοι να δηλώνουν έξοδα περισσότερα απ’ότι έσοδα, σ’αυτές τις περιπτώσεις, ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ οι Ελληνες θα κάνουν δήλωση «πόθεν έσχες», οχι μόνο για κινητά ή ακίνητα αλλά και για χρηματικά ποσά, στο οποίο να αναφέρουν τι κατέχουν σε καταθέσεις – μετοχές ή ομόλογα και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν αυτά να ελεγχθούν.

    Αν τα ποσά δεν δικαιολογούνται απ’ το «πόθεν έσχες», τότε η φορολογία να είναι απίστευτα υψηλή, έως εξοντωτική.

    Στο προαναφερθέν σύστημα δεν υπάρχει καμμία εξαίρεση για κανένα και καμμία επιχείρηση ενώ παύει να ισχύει και το αφορολόγητο όριο.

    Και επιτέλους ΕΝΑΣ συντελεστής ΦΠΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:43 | Σπυρος

    Κυριε υπουργε, περα απο το μετρο για την εκπτωση απο το φορολογητεο εισοδημα με την επιδειξη των αποδειξεων αγορων (και το οποιο μετρο ειναι αρκετα δυνατο) για την παταξη της φοροδιαφυγης πρεπει να ενταθουν οι ελεγχοι απο την υπηρεσια ειδικων ελεγχων σε ολες τις επιχειρησεις και ειδικοτερα τις επιχειρησεις μεγαλης φοροδιαφυγης (οπως γιατρους δικηγορους, εστιατορια, καφετεριες, μπαρ ). Σημειωστε ομως οτι πρεπει οι ελεγχοι να διεπονται απο αισθημα σεβασμου προς την επιχειρηση που ελεγχεται και να μην καταληξουμε σε παραβαση κανονων για εξυπηρετηση προσωπικων συμφεροντων (οπως συνεβαινε παλιοτερα με τους υπαλληλους του πρωην ΣΔΟΕ).

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:39 | G.D

    Oι αποδειξεις ειναι ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.
    1.Το κοστος της αποδειξης ειναι μεγαλυτερο απο την προσφερομενη απαλλαγη
    2.θα περιοριζονται μονο μεχρι το υψος της απαλλαγης και μετα τιποτα.
    3.Δεν μπορει να καλυφθει η αδυναμια του κρατικου μηχανισμου απο τον πολιτη.
    4.Οι δικαιολογουμενες αποδειξεις ΔΕΝ θα καλυπτουν ολες τις περιπτωσεις ελευθερων επαγγελματιων που θελετε να ελεγξετε.
    5.εχετε αναλογισθει τον ογκο των αποδειξεων που θα υποβαλλονται.
    6.εχετε αναλογισθει αν θα ελεγχονται και απο ποιους;
    ΕΧΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ.
    ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ -ΣΠΙΤΙΑ -ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ-ΣΚΑΦΗ-ΥΠΗΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ-ΤΑΞΕΙΔΙΑ -ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ-ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ-ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΟΛΕΓΙΑ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:04 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Τα πράγματα είναι πολύ απλά στον τομέα – φοροδιαφυγή επαγγελματιών – . Αρκεί μόνο να γίνεται καθημερινός και σε πολλά σημεία έλεγχος της διακίνησης των αγαθών.
    Είναι κοινό μυστικό ότι πάνω από τα μισά προϊόντα που διακινούνται από τους επαγγελματίες-εμπόρους με τα ΙΧΦ οχήματα , είναι χωρίς παραστατικά. Εδώ βοηθάει και η νομοθεσία που λέει ότι αν σε έλεγχο διαπιστωθεί έλλειψη παραστατικών και εφόσον τα προϊόντα είναι αξίας μέχρι 800€ ( εάν θυμάμαι καλά ) επιβάλλετε πρόστιμο μόνο ! Αλαλούμ . Ποιος θα πιστοποιήσει την αξία των αγαθών ? Μάλλον αυτό πρέπει να αλλάξει .
    Ίσως με σταθερά πρόστιμα μεγάλης αξίας . π.χ. 1η φορά παράβαση 5000€ . 2η φορά παράβαση 10000€ . 3η φορά παράβαση 20000€ . 4η φορά παράβαση 40000€ . 5η φορά παράβαση 80000€ κτλ.
    Αυτό σε συνδυασμό με το καθημερινό έλεγχο στη διακίνηση και μόνο θα αυξήσει την τζίρο σε αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:10 | ΛΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    ….NA ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΠΕΡΑΙΩΣΗ,ΜΕ ΤΗ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΙΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΟΡΕΙΩΝ.
    ….ΤΑ ΧΟΝΔΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ,ΕΤΣΙ ΕΦΟΔΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΕΙΟ,ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ.
    ….ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ???
    ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ,ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΚΑΙ ΑΛΛΟ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΑΦΟΥ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΒΙΑΣΕΙ BONUS.
    ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΤΕΟ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΥΜΟΛΚΟΥΜΕΝΑ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ.ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.
    ….Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΑ ΔΙΝΩ ΕΠΙΔΩΜΑΤΑ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ Π.Χ.ΡΟΜ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ.
    ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔ/ΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΦΗΦΩΝ.ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΟΔΕΙΝΗΡΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:09 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΛΑΓΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ . ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΣΟΥΝ ΟΙ ΤΑΜΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΚΑΡΤΑ ΑΥΤΗ ( ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ) ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ . ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΤΥΧΗ .

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:14 | Ευάγγελος Τρωγάδης

    Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,

    Σε κάποιο εδάφιο μιλάτε για διεθνείς τάσεις στους φόρους για το περιβάλλον. Προτείνω να πάρετε παράγειγμα και από άλλες διεθνείς τάσεις και εξηγούμαι:
    Σχετικά με το μέτρο της επαναφοράς των αποδείξεων έχω να προτείνω το εξής: Σε χώρες του εξωτερικού ο ΦΠΑ για συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι κατά πολύ μειωμένος ώστε να αποτελεί κίνητρο για συλλογή αποδείξεων. Για παράδειγμα οι εργασίες από επισκευές οικοδομής, λογιστές, εστιατόρια, φροντιστήρια, τουριστικές επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να έχουν ένα χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ ώστε να ξεφύγουμε από το δίλημμα «χωρίς απόδειξη τόσο, με απόδειξη άλλο τόσο».

    Επίσης για τις υπηρεσίες υγείας (επισκέψεις σε γιατρούς) προτείνω το Γαλλικό σύστημα, το οποίο και γνωρίζω και εν τάχει αναφέρω: Ύπάρχει μηχανογραφημένο σύστημα και ο κάθε ασφαλισμένος έχει μία κάρτα που ο Γιατρός περνάει σε ένα μηχάνημα κατά την επίσκεψη. Έτσι πληρώνεται απευθείας από το Κράτος χωρίς ο πολίτης να συμμετέχει. Έτσι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή αφού το Κράτος γνωρίζει άμεσα τα έσοδα. (Βεβαίως απαιτεί μεγάλη επένδυση για τη μηχανογράφηση)

    Παρακαλώ θερμά ψάξτε πώς μπορούν αυτά να εφαρμοστούν στην Ελλάδα για να δώσετε πραγματικά κίνητρα για συλλογή αποδείξεων που θα βοηθήσουν όλους μας.

    Με εκτίμηση,

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:07 | ΚΩΣΤΑΣ Δ. Κ.

    Αποτελεσματικό για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι το μέτρο των αποδείξεων, όταν ο πελάτης ξέρει ότι θα εισπράξει από το Δημόσιο στο τέλος του έτους, το ΦΠΑ που πλήρωσε.Έτσι το Δημόσιο θα τα πραγματικά εισοδήματα του φοροφυγάδα, ο οποίος θα καλείται να αποδώσει το ΦΠΑ,το οποίο είχε δώσει στους πολίτες που το είχαν προπληρώσει.
    Κατηγορίες που κρύβεται συστηματική φοροδιαφυγή είναι:
    Ηλεκτρολόγοι
    Υδραυλικοί
    Οικοδόμοι(μπετατζήδες,σοβατζήδες,καλουπατζήδες,ελαιοχρωματιστές,
    μαρμαράδες,τζακάδες, πλακάδες,κλπ)
    Κεραμοσκεπείς
    Μονωτές κτιρίων
    Συνεργεία καθαρισμού κτιρίων
    Ξυλουργοί
    Επιπλοποιοί
    Αλουμινάδες
    Σιδηρουργοί
    Μηχανουργοί
    Βαφείς αυτοκινήτων
    Φανοποιοί
    Διακοσμητές
    Ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων
    Συνεργεία αυτοκινήτων
    Πλυντήρια αυτοκινήτων
    Πάρκιν αυτοκινήτων
    Συντηρητές καυστήρων
    Μεταποιητές ενδυμάτων
    Υποδηματοποιοί
    Ηλεκτρονικοί τηλεοράσεων – υπολογιστών
    Βυτιοφορείς μεταφοράς λυμάτων κλπ

    Ιατροί
    Δικηγόροι
    Μηχανικοί
    Αρχιτέκτονες
    Τοπογράφοι
    Ψυχολόγοι
    Εναλλακτικοί ιατροί
    Φυσικοθεραπευτές
    Γυμναστήρια
    Σχολές χορού
    Φροντιστήρια
    Σχολές μουσικής
    Κομμωτήρια – κουρεία
    Ενοικιαστές κασσετών – dvd – cd
    Ταξιτζήδες – μεταφορείς – τουριστικά γραφεία
    Ενοικιαστές δωματίων σε τουριστικές περιοχές – ξενοδοχεία
    Καφενεία – καφετέρειες – μπάρ – εστιατόρια – κεντρα διασκέδασης
    ————————————————-
    Αγρότες με αρκετά μηχανήματα και πολλα στρέμματα (άρα και επιδοτήσεις)
    Πλανόδιοι πωλητές
    —————————————————
    Για όσα καταστήματα δεν κόβουν αποδείξεις, να υπάρχει στην έδρα κάθε Εφορίας τηλέφωνο καταγγελιών ή e-mail, στο οποίο να γίνονται οι καταγγελίες με παράλληλη κοινοποίηση σε άλλη Υπηρεσία του ΥΠΟΙ, για σκόπιμη …αδράνεια των επίορκων εφοριακών.
    ———————————————

    ΕΝΙΣΧΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ

    ΕΑΝ ΠΙΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ή ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ, ΘΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΤΟΝΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:33 | ΣΕΙΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ
    Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ Κ.Β.Σ
    ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
    ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΙΔΑΣ-ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ-
    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ
    ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ Π.Χ ΓΙΑ
    ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ
    ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΝΑ ΤΟΥ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
    Η ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟ ΟΨΙΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΤΟΣ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:43 | Σαρρης Δημητριος

    Παρακαλώ πολύ για να μην γίνεται εκμετάλλευση με τις αποδείξεις [θέλεις απόδειξη τόσο δεν θέλεις τόσο] πρέπει υποχρεωτικά σε κάθε ιατρείο, κουρείο, συνεργείο κλπ να αναρτηθεί πινάκας με τις τιμές που θα πρέπει να καταβάλει κάθε υπόχρεος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:38 | ΣΠΥΡΟΣ ΡΟΔΙΝΟΣ

    Η παταξη της διαφθορας στον ιδιωτικο τομεα εχει αμμεση σχεση με την αναπτυξη.Σε οποιο μετρο και αν προβει η κυβερνηση δεν προκειται ΠΟΤΕ να αλλαξει κατι σημαντικο.Και θα μιλησω ευθεως..εγω ας πουμε σαν βιοτεχνης(ραχοκοκαλια της οικονομιας απο οτι λενε για τον κλαδο)με τους περασμενους η και τωρινους νομους πιο κινητρο εχω να δηλωνω ολα τα κερδη αφου οσο αυξανω την δηλωση μου αυξανεται και η φορολογια μου!! γιατι δεν αντιστρεφετε τα πραγματα να κανετε την διαφορα! πιο το κερδο σας? 1ον-με το κινητρο του «οσο αυξανεις τον τζιρο σου εμεις σου μειωνουμε την φορολογια» θα παρουσιαζω ολα τα τιμολογια για να φτασω στο στοχο!!
    2ον-θα αυξησω τον ογκο δουλειας μου με αποτελεσμα την αγορα εξοπλισμου και το βασικοτερο ΑΥΞΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!!!!!!!!!!εδω να σημειωθει οτι αν ολες οι μικρομεσαιες επιχειρησεις προσελαμβαναν απο ΕΝΑΝ και μονο υπαλληλο θα ΕΙΧΑΜΕ ΛΥΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ!!!
    3ον-παρουσιαση μεγαλυτερου τζιρου σημαινει αυτοματως και μεγαλυτερη χρηματικη υποστηριξη απο τραπεζες και απο κοινωτικες επιχορηγησεις αρα μεγαλυτερη κινηση χρηματος στην αγορα
    4ον-καταργηση του σωματος ΡΑΜΠΟ η ΣΔΟΕ και ολοι αυτοι ελεγχτικοι μηχανισμοι και μαζι τους φυσικα οι αστρονομικοι μισθοι τους αφου ο καθε επιχειρηματιας το τελευταιο πραγμα που θα θελει θα ειναι να κρυβει….
    5ον-θα κανετε την ανατροπη με τον πιο υγειη και πιο αποτελεσματικο τροπο σε εναν τεραστιο κλαδο που προς το παρον νιωθει οτι εχει ενα φορολογικο τερας που του λεει»μην αναπτυσεστε γιατι σας περιμενω με ενα τσεκουρι να σας αποκεφαλισω και ουσιαστικα αυτο το τερας αυτοαποκεφαλιζεται….»

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:12 | ΚΑΡΟΦΥΛΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Η πρόταση που έχω να κάνω είναι απλή και μελλοντικά υλοποιήσιμη.
    Ποιος ο λόγος να υπάρχουν αποδείξεις (σε χαρτί) και ροδέλες στις ταμειακές μηχανές!
    Ένας ο οποίος φορολογείται θα πρέπει μαζί με το ΑΦΜ του να έχει και κάρτα (σαν πιστωτική φανταστείτε την) η οποία θα καταγράφει τις συνναλαγές του. (μέρος, τις τελευταίες 20, 50, 60 κτλ. τελευταίες συνναλαγές του).
    Το μηχάνημα θα ανήκει στο Υπουργείο καθώς και οι κάρτες. Αντί για απόδειξη λοιπόν η συνναλλαγή καταχωρείται στην κάρτα. την στιγμή της καταχώρησης στέλνεται και το ΑΦΜ των συνναλασσόμενων και το ποσό. ούτε χαρτάκια ούτε παραπεταμένοι φάκελοι με αποδείξεις (τις οποίες όλοι γνωρίζουμε τι γίνονταν παλαιότερα… οι πρώτοι δικαιολογούσαν ποσά στους υπόλοιπους!) και υπολογισμοί στις εφορίες!

    Τώρα θα πει κάποιος… και το παιδί μου πως θα μου πάρει τσιγάρα και τσίχλες… λεφτά πως του δίνεις; δώστου και την κάρτα μαζί!
    Και όσοι δεν έχουν δήλωση ούτε αφμ; Σε αυτούς άλλωστε κόψεις δεν κόψεις απόδειξη δεν τους νοιάζει ούτε και το κράτος τόσα χρόνια!

    Όλα αυτά περιληπτικά αλλά μπορούν να υλοποιηθούν!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:50 | Δημήτριος Σκαπινάκης

    Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή είναι το πόθεν έσχες για όλους. Κι όταν λέμε για όλους εννοούμε κάθε πολίτη αυτής της χώρας που έχει Α.Φ.Μ. ανεξαρτήτως εισοδήματος ή εργασίας. Επιπλέον εάν είναι νομικά εφικτό θα έπρεπε οι φοροδιαφεύγοντες να πληρώσουν αναδρομικά όλα τα κλεμμένα από την δημιουργία του ΤΑΧΙS.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:40 | tm

    Μιλάτε για αποδείξεις, αλλά όπως ξέρετε όλες οι αποδείξεις θερμικού χαρτιού σβύνονται μετά από ένα εξάμηνο και δεν φαίνεται τίποτα. Πως θα αποδείξει ο φορολογούμενος το ποσό που δαπάνησε όταν δεν θα αναγράφεται πια στην απόδειξη?

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:37 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

    1.Οι φοροδιαφεύγοντες διαθέτουν ακριβά αυτοκίνητα, κατοικούν σε ακριβές περιοχές (είτε σε ιδιόκτητα σπίτια είτε σε νοικιαζόμενα), πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πρέπει να καταγράφονται αυτές οι πληροφορίες στην φορολογική δήλωση (ακόμη καλύτερο θα ήταν να διασταυρώνονται με βάση στοιχεία από τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, τα σχολεία – κολέγια, τους ιδιοκτήτες κατοικιων κ.ο.κ) και να υπάρχει ανάλογο τεκμαρτό εισόδημα.
    2. Υπάρχει όπως γνωρίζετε τεράστια παραοικονομία με φακελάκια στα κρατικά νοσοκομεία. Μήπως να δικαιούνται οι γιατροί να δηλώνουν τα εισοδήματα αυτά μέσω κάποιου λογαριασμού του νοσοκομείου όπως γίνεται με τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία? Αν δεν θέλουν να το κάνουν να διώχνονται όταν αποδεδειγμένα παίρνουν χρήματα με αυτό τον τρόπο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:24 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    1)ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 500 € ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΗΣ.
    2)ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ,ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΔΟΣΕΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ,ΜΕΤΟΧΕΣ,ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΛΠ.
    3)Ο ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΤΕΛΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΛΗΞ.ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΟΡΙΑΦΥΓΗΣ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΛΑΔΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ.ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜ.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.
    ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΣΟΔΩΝ.
    4)ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΥΝΕΛΕΙΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΤΡΙΓΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ.ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΝΑ »ΚΟΒΕΤΑΙ» Η ΔΑΠΑΝΗ.
    5)ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΛΗΞ.ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΑΝΕΙΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΟΣΟΥ.
    6)ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:26 | ΚΑΛΠΑΚΤΣΟΓΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

    Φάκελοι ή σακούλες γεμάτες με αποδείξεις γιά κάθε φορολογούμενο σημαίνει δημιουργία μεγάλων προβλημάτων:
    1.Επιπρόσθετη εργασία φορολογουμένουκατα τη σύνταξη της Φ. Δήλωσης.
    2.Εκμετάλλευση του παραπάνω γεγονότος από φοροτεχνικά γραφεία γιά αύξηση της τιμής των παρεχομένων υπηρεσιών στη σύνταξη της Φ.Δήλωσης.
    3.Φανερή αδυναμία ελέγχου των αποδείξεων από τους εφοριακούς υπαλλήλους.
    4.Δανεισμός-ανταλλαγή-αγοραπωλησία αποδείξεων μεταξύ φορολογουμένων.
    5.Διαπληκτισμοί μεταξύ επαγγελματιών και πελατών γιά κακοτυπωμένες (αχνές)αποδείξεις.

    ΟΜΩΣ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.

    Έτσι προτείνω:
    ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ 15 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ (Για να είναι μέσα και τα κομμωτήρια-κουρεία που φοροφιαφεύγουν κατά 99%)

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:26 | θεοχαρης Μιχαλοπουλος

    το φορολογηταιο εισοδημα μπορει να μειωνεται με βαση αποδειξης αγορας προιοντων και υπηρεσιων με απαλλαγη απο το μετρο χαμηλων εισοδηματων μεχρι 12.000 ευρω και μεταναστων που εχουν εισοδημα στην Ελλαδα λογω του οτι δεν μπορουν να συγκεντρωσουν αποδειξεις τετοιου ειδους στην Ελλαδα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:11 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Το ελληνικό κράτος είναι ο μεγάλος απών σε ΟΛΑ τα επίπεδα . Το ίδιο συμβαίνει και με την φοροδιαφυγή ,το κράτος είναι απών γι αυτό υπάρχει φοροδιαφυγή !

    Τα μέτρα των αποδείξεων ελάχιστα θα αποφέρουν στο κράτος και σιγά σιγά θα ατονήσουν, άλλωστε έχουν ξαναδοκιμαστεί στο παρελθόν και απέτυχαν.

    Μία είναι η λύση «σε πιάνω να φοροδιαφεύγεις σε κλείνω την πρώτη φορά 1 εβδομάδα την δεύτερη 1 μήνα την τρίτη 6 μήνες και μετά οριστικά .Οταν είσαι φοροφυγάς ΔΕΝ μπορείς να συμμετέχεις σε εταιρείες ούτε ως απλό μέλος ούτε σε ΔΣ εταιρειών ,ο δρόμος και τα παραθυράκια να είναι κλειστά είτε είσαι Βουλευτής η Υπουργός η Γιατρός η Έμπορος η Δικηγόρος η Συμβολαιογράφος η Τραγουδιστής η οτιδήποτε άλλο. Τα μέτρα «σε κλείνω» να θωρακιστούν έτσι ώστε να μην χωρούν νομικά τερτίπια για να γλυτώνουν οι φοροφυγάδες μέχρις εκδίκασης της υπόθεσης κτλ κτλ » !

    Χρειάζεται όμως βούληση της Πολιτείας και το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπάρχει …

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:32 | Antonio

    ΤΟ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ (ΑΝ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ), ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ, ΤΕΛΩΝΙΑΚΟΙ, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΔΗΛΩΘΕΝ ΤΟΥΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΑΡΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΧΕΣΕΙΣ Ή ΘΕΟΒΑΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑΤΑ. ΜΗΝ ΧΑΝΕΤΕ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:56 | ΤΑΣΟΣ

    Ακουγονται πολλες προτασεις για παταξη της της φοροδιαφυγης που ειναι καλες συνδεση των ταμειακων με την εφορια κτλ ολα αυτα καλα ειναι αλλα εγω πιστευω οτι το παν ειναι ο ελενγχος απο το ΣΔΟΕ .Στην Γερμανια θα ερχοταν ο ελεγκτης απο μια αλλη περιοχη σαν πελατης π.χ στον Ιατριο σου θα μετρουσε τους πελατες και οταν θα θα σου ελεγε να βγαλεις ποσες αποδειξεις εκοψες αν ειχες λιγοτερες θα βγαζανε σε τι ποσοστο φοροδιαφευγεις θα το πολαπλασιαζε με τα χρονια που εχεις το ιατριο η το μαγαζι και θα σου εκοβε ενα προστιμο για ολα τα χρονια που να το φυσας και να μην κρυωνει (σε Ελληνικα εστοιατορια μεχρει και ενα εκατομηριο ευρο) και αν θελεις ξανακλεβεις την εφορια .

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:18 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ,ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ,ΟΧΙ ΓΙΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΑΛΟΓΟ ΦΟΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΚΗΝΙΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΙΚΑ,Φ.Π.Α,Κ.Λ.Π,…..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:30 | Ηλίας Στρατάκης

    Το βάρος πρέπει να δοθεί στην σωστή απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχείρήσεις.
    Προτείνω να καθιερωθεί το βιβλίο αγορών (Α’ κατηγορία- τεκμαρτός τρόπος υπολογισμού του φόρου και του ΦΠΑ) για όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι τις 1.500.000,00 ευρώ.
    Από το όριο αυτό και πάνω να τηρούνται βιβλία Γ’ κατηγορίας (Γενική λογιστική – Λογιστικός προδιορισμός καθαρών κερδών).
    Τα βιβλία Εσόδω – Εξόδων να τηρούνται απο τις επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών και τις αγροτικές επιχειρήσεις.
    Οι τελικοί καταναλωτές (όλοι μας δηλαδή)τον πληρώνουν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ σε ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ. Δεν πρέπει λοιπόν να θεωρείται από τις επιχειρήσεις μέρος των κερδών τους. Πρέπει να αποδίδεται στο δημόσιο.
    Για να γίνει αυτό, από όλους πρέπει να καλιεργηθεί στον Έλληνα ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. Για να γίνει αυτό πρέπει η πολιτεία να αποδείξει ότι τα χρήματα (φόροι) που ζητάει «ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ». Γίνονται έργα, λειτουργεί η δημόσια διοίκηση, παιδεία, υγεία, έργα, όπως πρέπει και δεν κατασπαταλούνται.
    Το δημόσιο ήδη εισπράτει χρήματα. Και μάλιστα αρκετά. Για να αυξηθούν πρέπει να απαιτηθούν από τον φορολογούμενο, όχι με το άγριο (ΑΓΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΙ ΝΟΜΟΙ, ΑΣΑΦΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, ΠΡΟΣΤΙΜΑ κτλ), αλλά με ήπιο τρόπο και με έργα προς τον Πολίτη.
    Ο Έλληνας έχει φιλότιμο.
    Και αυτό δεν έιναι αστείο.