5) Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:15 | ΘΩΜΑΣ

    ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΜΕ.ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΑΜΕΙΟ Κ.Λ.Π. ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ.ΟΤΑΝ ΕΧΩ 40% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ 40% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΑΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΤΑΝ ΟΜΑΛΗ.ΜΕ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΚΟΝΟΜΜΙΚΗΣ ΔΥΣΠΡΑΓΙΑΣ, ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΝΕΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟ ΤΖΙΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ.ΕΧΟΥΜΕ ΦΘΑΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΖΗΜΙΑ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΤΥΧΟΥΝ.ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΑΡΗ?
    ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΧΙ
    ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΝΑΙ
    ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:24 | ABΡAΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ( ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΣΕΤΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΩΝ 15,20 30 40, 50 70 Η΄ΚΑΙ 100.000 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΙΔΟΤΙΣΕΨΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΩΝ 10.000 Η΄20.000 ΕΥΡΩ).ΑΡΚΕΙ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:07 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

    Προσωπικά είμαι Δημόσιος Υπάλληλος. δΗΏΝΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 22.000 ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ Έχω 2 παιδιά.

    Η πρώην σύζυγός μου έχει φαρμακείο με δύο εισόδους σε κεντρική λεωφόρο από 10ετίας. Δηλώνει τζίρο 330.000 Ευρώ και καθαρό εισόδημα μόλις 14.500 Ευρώ, λιγότερα δηλαδή χρήματα από όσα λαμβάνει η υπάλληλός της, η οποία είναι απόφοιτος ΙΕΚ.
    Σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη με αριθ. 14/89 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις ΑΔ 1/90, 19/92, 2/96, 6/97, 7/97, 3/00 ΚΑΙ 9/00 (ΆΡΘΡΟ 438) «για τους φαρμακοποιούς το ποσοστό κέρδους είναι 35% που υπολογίζεται πάνω στην χονδρική τιμή». Στο ως άνω ποσό θα προστεθεί ποσοστό έκπτωσης 3% έως και 5% το οποίο σε καθημερινή βάση κάνουν οι αποθήκες στα φαρμακεία ώστε το φαρμακείο να τις προτιμήσει. Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥς ΚΑΤΑΛΟΓΟΥς ΔΙΑΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΕΡΔΟς ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΣΠΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ

    Σας παραθέτω παραδειγμα έγκυρο με υπογραφή ιδιωτικής φαρμακαποθήκης προοριζόμενο για δικαστική χρήση:
    ΦΑΡΜΑΚΟ CECLOR CAPS 500mg

    ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ: 7,30-3%=7,08

    ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ: 10,64
    ΜΕΙΟΝ ΦΠΑ (18%)0,79 (παλαιότερη η βεβαίωση που εχω στα χερια μου)
    ΚΑΘΑΡΗ ΛΙΑΝΙΚΗ 9,85

    ΜΙΚΤΟ ΚΕΡΔΟΣ 9,85-7,08=2,77

    ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ 2,77/9,85=28,12%
    Άρα, φαρμακείο με έκπτωση 3% έχει ποσοστό κέρδους επί των πωλήσεων 28,12%

    Στα παραφάρμακα (γάζες, θεμόμετρα και 3.000 άλλα είδη) σύμφωνα με έτερη ΑΔ ΤΗΝ ΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΧΕΙΡΗ αυτ τη στιγμή ΑΛΛΑ μπορε΄λιθτε να διασταρυρωσετε από το Υπουργείο Εμπορίου (5ος όροφος) το ποσοστό κέρδους διαμορφώνεται ελεύθερα. Αγοράζετε λοιπόν ωτοασπίδες με 1,00 Ευρώ και μπαίνετε στον πειρασμό να πάρετε κι ένα δεύτεροι ζευγάρι γιατί σας φαίνονται φθηνές. Δεν ξέρετε όμως ότι ο φαρμακοποιός τις αγόρασε 0,10 λεπτά και παραγγέλνοντας 24΄πήρε κι άλλες 12 δώρο!
    Ο ΣΥΝΉΘΗς ΤΡΟΠΟς ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΚ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥΛΗΘΕΙ η επιστρεφονται ως ληγμένα και με το πηγαινε έλα στη φαρμακαποθήκη γίνεται ένα μπέρδεμα ή επίσης ότι κάποια έληξαν και τα πειβαρύνθηκε ο φαρμακοποιός.

    Αφαιρουμένων των εξόδων 8%, ΜΕ ΤΙς 330.000 Ευρώ τζίρο, το φαρμακείο θα έπρεπε να κερδίζει 66.000 Ευρώ και όχι 14.500 Ευρώ. Εννοείται ότι κάνει περαιώσσεις, η εφορία εισπράττει κάποια ψίχουλα και έως σήμερα είμαστε όλοι χαρούμενοι!

    ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΑΣ (ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΠΟΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΥ) ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΩ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ. ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 330.000 ευρω είναι δυνατό να μένουν ως κέρδος μόνο 14.500 Ευρώ , λαμβάνω τη στερεόρτυπη αποάντηση «¨΄οχι σε εμάς αυτά, στην εφορία»
    ΕΛΕΟΣ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ! ΘΕΣΠΙΣΤΕ ΑΝΤΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!

    (ΠΑΡΕΛΕΙΨΑ ΝΑ ΣΑς ΠΩ ΓΙΑ ΔΥΟ VOLKSWAGEN ΠΟΑΛΑΙΟΎ ΤΥΠΟΥ ΜΠΕΖ ΧΡΩΜΑΤΟς ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΠΩΛΟΥΝ ΚΙΒΩΤΙΑ ΚΑΘΑΡΟΥ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙς ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ) ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ.

    Ο νέος σύζυγός της είναι ο Λογιστής της πειχείρησης. Θα λάβει ως τρίτεκνη το έΚΤΑΚΤΟ ΕΠΊΔΟΜΑ, ενώ παράλληλα λαμβάνει και επίδομα ΟΓΑ ως τρίτεκνη (παιδί από το νέο σύζυγο).
    Προσωπικά τα ΕΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ Ως ΠΑΤΕΡΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ 1200 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:57 | BAGGELHS TSELIOS

    κυριε υπουργε δεν χρειαζεται να καταργησετε το τεκμαρτο των ταξι αλλα μονο να το αυξησετε 10 – 15 % .στο ταξι δουλευοθν 2 οδηγοι με μια ταμιακη μηχανη.η φυση της εργασιας ειναι τετοια που ειναι αδυνατον να προσδιοριστει λογιστικα
    τα τιμολογια σε τι ονομα θα κοβονται? ποιος απο τους δυο οδηγους θα το παιρνει?
    αν ακυρωσουμε διαδρομη ποιος θα μας τι δικαιολογησει?
    κυριοι ασ γινεται σοβαροι γιατι ο ελληνικος λαος δεν αντεχει αλλο
    σταματηστε την κινδυνολογια που τροφοδοτειτε καθημερινα
    αν ειστε σαν τους αλλοθς παρτε απο τωρα δρομο …
    γιατι αν καταργησετε αφορολογητα σε ελευθερους επαγγελματιες ,αν βαλετε αυτο το ηλιθιο μετρο των αποδειξεων για εκπτωση (αληθεια σε μια ταβερνα με φιλους ποιος θα ποαρει την αποδειξη?)ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΤΕ 4ΕΤΙΑ

    σκυψτε πανω απο εμας και προστατεψτε μας οπως υποσχεθηκατε προεκλογικα

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:33 | ΑΘΗΝΑ ΦΑΣΟΥΛΗ

    ΜΙΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3.000,00 ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΕΝΩ ΣΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ Η ΤΑΡΙΦΑ ΕΙΝΑΙ 100,00 ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ 130,00 ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ. Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ Ή ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ). ΒΡΕΙΤΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΗΜΙΜΕΤΡΟ ΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ. ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΝΕ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:51 | Μπαρμπαρέσος Χρήστος

    Θα ήθελα να υπάρχει ενιαίος τρόπος φορολόγησης, εφόσον όλα είναι ξεκάθαρα και δομημένα.
    Όμως υπάρχουν επαγγέλματα στα όποια πολύ δύσκολα λόγω της φύσης τους και της σχέσης εργασίας μπορεί ξεκάθαρα να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα. Παράδειγμα αποτελεί ο ιδιοκτήτης ταξί μη οδηγός ο οποίος ενοικιάζει το ταξί και αμοίβεται με ένα συγκεκριμένο μίσθωμα. Αυτός θα μπορούσε να καταθέτει το συμφωνητικό μίσθωσης στην εφορία, όπως γίνεται και στην μίσθωση ακινήτων. Ο οδήγός ή οδηγοί του ΕΔΧ, πως θα μπορούσαν να φορολογηθούν, αφού τις περισσότερες φορές η σχέση τους με τον ιδιοκτήτη δεν διαρκεί παρά μόνο ελάχιστους μήνες.
    Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν 2 οδηγοί πως θα μπορεί να γίνεται ο λογιστικός προσδιορισμός του αποτελέσματος αφού το κράτος πρώτα πρέπει να προσδιορίσει με νόμο την σχέση οδηγού και ιδιοκτήτη. Στην παρούσα φάση υπάρχει μίσθωση προσοδοφόρου αντικειμένου και όχι εξαρτημένης υπαλληλικής σχέσης. Η υπαλληλική σχέση βρίσκεται μόνο στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, στις οποίες το κράτος για να καλύψει την ερμαφρόδυτη φύση του, επιβάλει ΙΚΑ στου οδηγούς και ευθύνη στους ιδιοκτήτες, αλλά δεν δίνει το δικαίωμα στους οδηγούς,αν και ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ούτε για επίδομα αδείας ούτε για αποζημίωση απόλυσης. Αρα καλό είναι το κράτος πρώτα να ρυθμίσει τα βασικά πλαίσια της εργασίας και κατόπιν αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο να βάλει τον τρόπο φορολόγησης αυτών και όχι εκμεταλλευόμενο τον θυμό ή την ημιμάθεια των ελλήνων πολιτών να προσπαθεί να επιβάλει τρόπους «δίκαιης¨ φορολόγησης.

    Προτείνεται η επιβολή τεκμηρίων διαβίωσης και φορολογησης βάσει τεκμηρίων καθώς και έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών όλων των ελευθέρων επαγγελματιών. Αφού και ο λογιστικός προσδιορισμός κάποια στιγμή θα θεωρηθεί λίγος και θα έχουμε άλλα ερμαφρόδυτα φορολογικά μέτρα τύπου περαίωσης.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:18 | Κωνσταντίνος Κ.

    Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατό να προσδιορίζεται «αντικειμενικά» το εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία… ο συνυπολογισμός όλων εκείνων των επεξηγηματικών μεταβλητών του εισοδήματος αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα αντικείμενο διδακτορικής διατριβής με αβέβαιο ίσως αποτέλεσμα. Οι φωστήρες του ΥΠΟΙΟ (όπως και κατά το παρελθόν) θα διαλέξουν ενδεχομένως 1,2,3 κριτήρια, με εντελώς τυχαίο τρόπο, χωρίς προηγουμένως καμία εμπεριστατωμένη μελέτη, αφού δεν μπορούν να αντιληφθούν την πολυπλοκότητα του εν λόγω προβλήματος. Τους προκαλώ λοιπόν, εφόσον αποφασίσουν την εφαρμογή ενός μέτρου αυτού του τύπου, να τεκμηριώσουν πλήρως αυτή την επιλογή τους με επιστημονικό τρόπο!

    Ως προς τον λογιστικό προσδιορισμό εισοδημάτων, καθότι Μηχανικός και ελεύθερος επαγγελματίας είναι σαφές ότι και εγώ θίγομαι, για τους λόγους που προανέφερε πλειάδα συναδέλφων. Πάντα οι επιστήμονες είμαστε τα εύκολα θύματα γιατί είμαστε αρκετά πολιτισμένοι ώστε μην ακολουθούμε τα καραγκιοζιλίκια άλλων κλάδων.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:33 | ΑΕΡΑΚΗΣ ΜΙΧ

    ΕΙΜΑΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΣΥΝΧΡΟΝΟΣ. ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΑΣΚΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΟΠΟΤΕ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΑ ΕΥΚΕΡΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΝΑ ΒΓΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΕ ΟΔΗΓΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΩ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΕΣΟΔΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕ ΕΜΕΝΑ.
    ΕΛΠΙΖΩ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:51 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΤΟΥ.ΣΤΙΣ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:27 | Δημήτρης Κ.

    Τα ‘τεκμήρια’ τύπου οδός γραφείου, τετραγωνικά μέτρα, χρόνια επαγγέλματος κλπ είναι ανοησίες και δεν πρόκειται να εφαρμοστούν γιατί είναι αντισυνταγματική η εφαρμογή τους. Ουδείς μπορεί να φορολογείται με τέτοιου είδους γελοίους υπολογισμούς γιατί θα μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και να αποδείξει με βάση τα νόμιμα φορολογικά στοιχεία του ότι έχει δίκιο. Αντίθετα το πόθεν έσχες είναι αδιαμφισβήτητο και πρέπει να εφαρμοσθεί σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα, τους δημοσιογράφους και τους κρατικούς δημοσίους υπαλλήλους πρώτα από όλους.
    Για τους ελεύθερους επαγγελματίες να υπάρχουν ελάχιστες αμοιβές και συντελεστές όπως στους μηχανικούς. Να υπάρχει προκαταβλητέος φόρος 20% επί των αμοιβών που να αποδίδεται συγκεντρωτικά. Να υπάρχει φπα με τον χαμηλότερο συντελεστή στις ιατρικές και δικηγορικές εργασίες και να γίνονται διασταυρώσεις συγκεντρωτικών καταστάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:46 | ΓΕΛΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΑΙΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΕΙΧΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.
    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:
    1. ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΔΥΣΜΕΜΕΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ (ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΝΤΑΛΙΚΙΕΡΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 24 ΩΡΕΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ, ΣΕ ΑΣΧΗΜΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΩΑΡΙΟ ΤΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ).
    2. ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΠΟ ΕΤΟΣ ΣΕ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΠΟΙΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΝΩ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 3ΕΤΙΑΣ Ή 4ΕΤΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ.

    ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ
    1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΘΩΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΟΥ ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ.
    2. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ¨ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΥΣ¨ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ Ή ΜΗ)ΠΟΥ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΛΥΤΩΝΕΙ ΦΟΡΟΥΣ.
    3. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΦΟΡΑ ΕΙΤΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΟΒΕΤΑΙ ΣΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ, ΕΙΤΕ ΜΕΛΕΤΕΣ – ΕΠΙΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ.
    4. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. Ο ΑΝΑΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ¨ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ¨ ΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ, ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ (ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ 50, 60 ΚΑΙ 70%) ΑΛΛΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
    1. Ή ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΙΑΙΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

    2. Ή ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΙΑΙΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΦΘΑΛΜΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:33 | Ελένη Κ.

    Όλοι αυτοί που σχεδιάζουν τις μεταρρυθμίσεις άραγε νομίζουν ότι όλοι εμείς οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες που παλεύουμε να πληρώσουμε το ΤΕΒΕ κάθε δίμηνο, παρακαλάμε να πληρωθούμε με επιταγές ενός έτους μεταχρονολογημένες και ζούμε με την αβεβαιότητα και το άγχος είμαστε όλοι κλέφτες και απατεώνες;
    Ας λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι υπάρχουν και ειλικρινείς πολίτες που πράγματι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και δεν έχουν τη διέξοδο του διορισμού στο δημόσιο όπως ορισμένοι προνομιούχοι…
    Αν θέλετε δικαιοσύνη αφήστε ήσυχους τους ελεύθερους επαγγελματίες να σηκώσουν το σταυρό της οικονομίας της διακινδύνευσης. Αυτοί είναι οι μόνοι που δεν καρπώνονται μισθούς και παροχές από το δημόσιο σηκώνοντας στις πλάτες τους όλο το κόστος ενός δημόσιου τομέα που κατατρώγει τα συκώτια τους και ψάξτε να φορολογήσετε τους παχυλούς μισθούς των στελεχών του δημοσίου των οποίων οι υπηρεσίες ουδέποτε θα ανταμοίβονταν ούτε στο μισό στην ελεύθερη αγορά!
    Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τιμωρούμαι που διάλεξα να εξασκήσω με αξιοπρέπεια ένα ελεύθερο επάγγελμα αντί να φιλήσω κατουρημένες ποδιές για να «δουλεύω» τον κόσμο σε μια δημόσια υπηρεσία…. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΗ ΒΑΖΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΖΑΝΙ. ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΕΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΡΡΩΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΑΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟΤΕ!

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:24 | Χρήστος Μπαχτσετζής

    Σωστή κινηση,αλλα θα πρεπει να γινει με λογική εξειδικευσης για καθε περιπτωση ελευθερου επαγγελματια. Πχ. δεν ειναι δυνατον να μπει ενα πλαφον συμφωνα με το οποιο θα φορολαγουνται ολοι οι επαγγελματιες του ιδου τομεα! Θα πρεπει να ληφθεί υπόψιν το μερος εργασιας (πολη/χωριο κλπ), το ειδος της εργασιας (ολοι οι δικηγοροι δεν ειναι αρμοδιοι για ποινικο δικαιο ή για ναυτιλιακο, οποτε ευλογα οδηγουμαστε σε διαφορετικες μισθολογικες κλιμακες σε καθε τομεα). Το ιδιο ισχυει για γιατρους, ηλεκτρολογους, υδραυλικους κλπ
    Επισταμενα πρέπει να γινει έλεγχος σε καφετεριες κ νυχτερινα μαγαζια, οπου η ανυπαρξια αποδείξεων ή η χρήση ιδιων αποδείξεων σε πολλαπλους πελατές είναι βασικές πηγές φοροδιαφυγής!

    Πολιτικος Επιστημονας ΒΑ, ΜΑ
    Πολιτικος-Οικονομικος αναλυτης

  • Πινικοποίηση της φοροδιαφυγής και γενικευμένο πόθεν έσχες.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:33 | deni kladi

    Η πρότασή μου είναι, να γίνονται ανεξάρτητες ξεχωριστές δηλώσεις από τους δύο συζύγους. Για το ποσό που αναγράφει ο καθένας, υπεύθυνος είναι ο υπογράφων και μόνο αυτός – να μην υπάρχει «συζυγική συνυπευθυνότητα». Οι φοροαπαλλαγές για τα παιδιά πρέπει να υπάρχουν και για τους δύο γονείς, ακόμη και στην περίπτωση διαζυγίου εφόσον προβλέπεται διατροφή. Η δημιουργία οικογένειας πρέπει να προάγεται μέσα από το φορολογικό σύστημα, όχι να τιμωρείται.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:54 | Όλγα

    Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο απο προσωπική εμπειρία. Ξεκίνησα με κάποιο επάγγελμα παροχής υπηρεσιών που για κάποιους λόγους δεν πήγε και τόσο καλά. Δεν έβγαζα ούτε τα έξοδά μου. Κάποια στιγμή αναγκάστηκα να βρω μία μισθωτή εργασία. Το επάγγελμα υπάρχει ακόμα γιατί θέλω να ξανακάνω κάποια προσπάθεια όταν είναι πιό ευνοϊκή η κατάσταση. Πως μπορώ να διασφαλιστώ ότι δεν θα πληρώσω φόρους για εισόδημα που δεν έχω? Θα μπορούσα όπως μου πρότειναν άλλοι να εξασκώ το επάγγελμά μου χωρίς να το γνωστοποιήσω στην εφορία αλλά ήθελα να είμαι εντελώς τυπική. Θα το πληρώσω αυτό? (Όπως για παράδειγμα ήταν να γίνει με τον νόμο που ήθελε να φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες)

    Πιστεύω ότι το επάγγελμα αυτού καθε αυτού δεν μπορεί να αποτελεί τεκμήριο. Η φοροδιαφυγή πρέπει να αντιμετωπίζεται με σωστούς ελέγχους με διασταύρωση στοιχείων (αφού υπάρχει η δυνατότητα με την μηχανογράφηση) και φυσικά με το πόθεν έσχες.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:21 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΜΙΧΑΗΛ

    Ειμαι Αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός και ελεύθερος επαγγελματίας και η γνώμη μου σχετικά με το λογιστικό τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματος ειδικά για μηχανικούς ελ. επαγγελματίες με ειδικά κριτήρια είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει αδικίες για κατηγορίες μηχανικών (π.χ για αυτούς που αμοίβονται με πλοκάκι ή για μηχανικούς που παλεύουν σαν μικρά τεχνικά γραφεία να σταθούν ανταγωνιστικά στα μεγάλα σχήματα) . Νομίζω θα μπορούσε να προβλεπεται π.χ. για τα ιδιωτικά τοπογραφικά διαγράμματα δικαιοπραξιών ή άλλων κατηγοριών μελετών υποχρεωτικά η καταβολή αμοιβής αντικειμενικά μέσω ΤΕΕ και τράπεζας όπως προβλέπεται στις άδειες οικοδομών ώστε να εξασφαλίζεται από την πολιτεία η είσπραξη των φόρων ΦΠΑ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:02 | ΝΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

    1.ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΡΚΕΙ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ <> ΕΠΕΙΔΗ ΔΗΛΩΝΕΙ 8.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ 30.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΒΓΑΖΕΙ 200.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ.
    2.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΦΠΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΠΡΑΞΗ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙΣ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:06 | Βασίλης

    Άμεση περικοπή μισθών στο δημόσιο και αποκρατικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών για την μείωση των κρατικών δαπανών. Δεν θα πληρώσουμε την νύψη εμείς που επιλέξαμε να εργαζόμαστε ως ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν επιλέξαμε να γλύψουμε τους πολιτικούς για να μας περάσουν τα κόμματα στο δημόσιο ούτε να σπουδάσουμε μέχρι τα 30 για να γεμίσουμε ένα μάτσο χαρτιά και διπλώματα για μοριοδοτήσεις στον ΑΣΕΠ.

    Κανένας λογιστικός προσδιορισμός και μείωση των υπαρχόντων φορολογικών συντελεστών διαφορετικά θα μεταφέρουμε τις δουλειές μας σε ξένες χώρες και το ελληνικό κράτος θα καταρεύσει σαν χάρτινος πύργος από τα παρακρατικά λαμόγια των κομμάτων και τους τεμπελαράδες του δημοσίου !!!

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:52 | kalpatsinidis christos

    den chriazete na allaxi o tekmartos tropos forologisis.se kathe taxi ergazonte kata meso oro dio epagelmaties(mia tamiaki me kodikous…).pos tha akyrononte ta rantebou pou den pragmatopiounte? polla paromia problimata pou monon se diadikasies me prostima tha mas blexoun.to kratos mpori na prosdiorizi me tin simetochi idikon kai sindikaliston to isodima mas.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:06 | ΑΡΗΣ

    -ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΑΝΤΕ ΜΟΥ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ
    ΑΛΛΑ………
    .ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΩ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΩ?
    . ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΩ ΣΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
    . ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΓΚΙΣΕ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ
    ΧΑΝΩ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΙΡΔΙΣΩ?
    . ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΤΑ ΠΛΗΓΕΙ Η ΕΠΙΧΗΡΗΣΗ ΜΟΥ?
    .ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΠΟΥ ΞΕΣΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ
    ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ Ή ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ.
    .ΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ
    ΑΛΛΑ ΤΟ ΒΡΑΔΙ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΟΠΟΤΕ ΜΕ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ
    ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΜΟΥ «ΤΗΝ ΦΕΡΕΙ» ΞΑΝΑ. ΕΤΣΙ
    ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ ΠΟΥ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΣΟΥ ΤΑ
    ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΠΕΘΑΝΕΙΣ.

    Α Λ Λ Α Ξ Τ Ε -ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ
    -ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟ ΓΙΑ ΝΑ
    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ
    ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    -ΒΡΕΙΤΕ ΤΡΟΠΟ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥ ΓΙΑΤΙ
    ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΤΑΛΕΠΟΡΟΥΝ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΙ
    ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΑΞΙΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΜΕΤΕ
    ΤΟΥΣ
    ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΣΟΙ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΝΑ
    ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ
    ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΜΕ ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ
    ΜΙΣΘΩΝ.
    Τ Ι Μ Ω Ρ Η Σ Τ Ε
    – ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ
    ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥ.
    -ΔΙΩΞΤΕ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΤΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ, ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ
    ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΖΟΝΤΕ Ή ΠΟΥ ΜΕ
    ΕΠΙΟΡΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΙΝ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ
    ΤΗΝ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ.
    -ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ
    ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ
    ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΑΔΙΚΟΝΤΑΣ
    ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΕΚΠΕΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΙΑ

    ΔΙΩΡΘΩΣΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥ…..
    ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    ΤΑΕΜΠΟΡΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝ ΜΑΥΡΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ .
    ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΖΑΡΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΟΨΕΙΣ ΑΠΟΔΗΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΟ ΦΠΑ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:59 | George A

    Εκπρόσωπε του ΤΕΕ ξύπνα από τον ύπνο τον βαθύ και συ. Εκπροσωπείς κάπου 120.000 άτομα. Τι περιμένεις όμως από ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ.

    Η πιο βρώμικη λέξη της νεοελληνικής «Συνδικαλιστής» και «Δημόσιος υπάλληλος». Οι συνειρμοί πλέον είναι τόσο ρυπαροί.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:43 | Γιάννης Ηλιάδης

    Στο μέσο μίας οικονομικής κρίσης, ποιος πιστεύει ότι μπορεί να καταλήξει σε μία λίστα αντικειμενικών κριτηρίων που θα είναι κοντά στην πραγματικότητα;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 16:39 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΛΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ,ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ(ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ,ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ,ΓΡΗΓΟΡΟΣΗΜΑ,ΑΥΘΕΡΑΙΤΑ,ΔΗMΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ κτλ) ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ(ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ,ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ κτλ)ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ!!!! ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.
    ΠΡΩΤΟΙ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ (ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ‘Η ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ)ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕE ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.ΤΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΓΙΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΚΟΛΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
    .ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ,ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΔΙΚΗΓΟΡΟΙ,ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ,ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ κτλ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΑ «ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ»ΤΟΥΣ ΒΑΛΛΕΤΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ(ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ)ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΡΠΑΧΤΕΙ.
    ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΠΗΚΑΝ «ΑΝΤΙΚ.ΚΡΙΤΗΡΙΑ»ΟΦΕΛΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ.
    *ΔΙΟΤΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΕΤΡ.ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΔΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ EΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΖΙΡΟΥΣ.
    *ΔΙΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΟΝΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ‘Η ΑΝΟΔΙΚΕΣ.
    *ΔΙΟΤΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ.
    *ΔΙΟΤΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΕΡΧΕΣΤΕ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ «ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ» ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ.
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΠΟΛΛΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ,;ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΣΑΣ ΖΗΤΩ,ΑΝ ΜΠΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ,ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΑΙΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΤΑΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΠΑ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ,ΑΦΟΥ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΟΤΙ ΜE ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ «ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ».

  • Η φορολόγηση των ελευθερών επαγγελματιών με βάση ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θεωρώ ότι θα αδικήσει πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες και θα τους φέρει σε αδιέξοδο, ειδικά μέσα στο υπάρχον κλίμα της οικονομικής κρίσης.
    Το ίδιο πιστεύω και για την εφαρμογή ορισμένων αντικειμενικών κριτιρίων (κατοικία, πιστωτικές κάρτες, μικρά αυτοκίνητα κλπ.).

    Θα δώσω ένα παράδειγμα:

    Εγώ και ο άνδρας μου είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και συνεργαζόμαστε στη δουλειά μας (ο άνδρας μου σύμβουλος πληροφορικής με τιμολόγιο, εγώ προγραμματιστής/δημοσιογράφος με δελτίο παροχής). Σημειώνω ότι δεν έχουμε ποτέ παραδώσει δουλειά χωρίς να κόψουμε τιμολόγιο ή απόδειξη. Ωστόσο, στα πέντε χρόνια που δουλεύουμε βρισκόμαστε πάντα εντός του αφορολόγητου δικαιούμενη επιστροφής τους προκαταβληθέντα φόρου 20% στον οποίο υπόκεινται τα δελτία παροχής υπηρεσιών. Έχω ένα αυτοκίνητο 1100 κυβικών, αξίας 12000 ευρώ, εκ των οποίων η μητέρα μου μου έδωσε τα 3000. Κατοικούμε σε ένα σπίτι 110 τετραγωνικών, το οποίο σε μεγάλο μέρος συντηρούν οι γονείς μας γιατί εμάς δεν μας φτάνουν τα χρήματα. Την ασφάλεια ζωής μου και του παιδιού την πληρώνουν οι γονείς μας.
    Από που κι ως που λοιπόν μπορεί να αποφασίσει οποιοσδήποτε πόσα λεφτά είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώνουμε στην εφορία; Δηλαδή τι θα πρέπει να κάνουμε αν δεν καταφέρνουμε να βγάζουμε το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα; Γιατί να πρέπει να πληρώνουμε τον ίδιο φόρο με όσους το βγάζουν; Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα νέα ζευγάρια στην Ελλάδα συνηθίζεται να λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη (χρήματα, τρόφιμα κλπ.) από τους γονείς τους διότι η ζωή στην χώρα μας έχει γίνει πολύ ακριβή και δύσκολη.
    Από τότε που γέννησα, επειδή εργάζομαι στο σπίτι, η παραγωγικότητά μου έχει μειωθεί στο 50% γιατί πρέπει να ασχολούμαι και με το παιδί. Γιατί θα πρέπει να τιμωρηθώ γι’ αυτό;
    Γιατί οι έντοιμοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν τα πάντα στην εφορία και αποδίδουν πάντα και όλο το ΦΠΑ θα πρέπει να την πληρώσουν λόγω της αδυναμίας του συστήματος να ελέγξει όσους φοροδιαφεύγουν.
    Όταν ο γυναικολόγος μου πληρώνεται 70 ευρώ την επίσκεψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου του πλήρωνα 90 ευρώ κάθε μήνα χωρίς ποτέ να μου κόψει απόδειξη, ενώ διατηρεί πολυτελές γραφείο στο Κολωνάκι και σπίτι στη Βούλα, γιατί θα πρέπει να τιμωρηθώ εγώ για τη φοροδιαφυγή του;
    Δηλαδή, αν μου έχουν παραχωρήσει ή κάνει γονική παροχή οι γονείς μου ένα σπίτι 150 τετραγωνικών, θα πρέπει να το πουλήσω να πάω να μείνω σε υπόγειο ώστε να μειώσω το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα στην εφορία; Τότε, γιατί να μην ισχύει το ίδιο για τον δημόσιο υπάλληλο;
    Δώστε κίνητρα να συγκεντρώνουμε αποδείξεις από όλες αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες που φοροδιαφεύγουν (γιατρούς, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτές κλπ.), μειώνοντας σε όλους (συνταξιούχους, δημόσιους, ιδιωτικούς, ελευθεροεπαγγελματίες) το αφορολόγητο και θεσπίζοντας ένα επιπλέον αφορολόγητο βάση αποδείξων, δικαιολογώντας οποιαδήποτε απόδειξη για ιατρικές υπηρεσίες, συντηρήσεις αυτοκινήτων, κομμωτήρια, εστιατόρια…) ώστε ο κόσμος να απαιτεί απόδειξη από όλους όσους παρέχουν υπηρεσίες.
    Αυτό πιστεύω ότι είναι ο πιο δίκαιος -για όλους- τρόπος να συμβάλλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, χωρίς να δημιουργούνται κοινωνικές ανισότητες εις βάρος συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών.
    Επίσης, τολμήστε επιτέλους να χτυπήσετε τους επιχειρηματίες που κερδοσκοπούν εις βάρος των εργαζομένων. Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι στις Αττικές Εκδόσεις, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι με μπλοκάκι; Όχι μόνο αυτοί που είναι εξωτερικοί συνεργάτες (όπως εγώ) αλλά και οι εσωτερικοί και μόνιμοι; Γνωρίζετε πως εδώ και 5 χρόνια πληρώνονται με τους ίδιους μισθούς, χωρίς να δικαιούνται κανένα δώρο Πάσχα, Χριστουγεννων κλπ. και χωρίς να πληρώνονται τον Αύγουστο γιατί δεν κυκλοφορεί περιοδικό; Είναι εύκολο φαντάζομαι να δείτε από το βιβλίο εσόδων-εξόδων ενός ελευθεροεπαγγελματία ότι διατηρεί μόνιμη σχέση εργασίας με έναν εργοδότη. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι που πρέπει να βάλετε το μαχαίρι στο κόκκαλο.
    Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχει πληθώρα ελευθέρων επαγγελματιών που φοροδιαφεύγει, πρόκειται όμως και για την επαγγελματική τάξη με τα λιγότερα προνόμια (δεν δικαιούνται άδειας, δεν δικαιούνται καμμίας βοήθειας σε περίπτωση μητρότητας -εγώ δούλευα μία μέρα μετά αφού γέννησα με καισαρική!-, δουλεύουν από το πρωί ώς το βράδυ, ζουν σταθερά σε καθεστώς άγχους και αβεβαιότητας), ενώ παράλληλα είναι η τάξη που κινεί την αγορά.
    Πολλοί φοροδιαφεύγουν, είναι όμως και πολλοί που όντως βγάζουν λιγότερα από έναν ανειδίκευτο εργάτη!

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 15:07 | ΚΑΤΟΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

    ΕΙΜΑΙ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
    ΠΛΗΡΩΝΩ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ (ΚΑΙ ΚΑΛΑ!) ΜΙΑ ΠΕΝΙΧΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΕ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΟ 2015 ΘΑ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΩ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ, ΓΙΑΤΙΙΙΙΙΙ??????
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΩΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΣ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΓΟΡΑ. ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (26%) ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ!!!!!!! ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΕ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ; ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΔΗΛΑΔΗ: ΕΞΟΔΑ ΔΕΚΟ, ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ, ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ, ΕΞΟΔΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΣ, ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ΚΑΥΣΙΜΑ ΙΧ, ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΞΟΔΑ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΡΟΥΧΙΣΜΟ.

    ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΓΕΩΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Η’ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ:
    ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΣΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΠΑ (ΤΟ ΝΤΑΒΑΤΖΙΛΙΚΗ ΤΟΥ 19% ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ ΜΑΣ). Η ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ ΛΟΙΠΟΝ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ, ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΡΕΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. ΕΣΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ, ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΠΩΣ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΕΧΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΦΟΡΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΝΑ ΦΟΒΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΑΡΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΠΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΝΑ ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΠΑ!!!! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ;;;;;; ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΓΚΩΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ!!!!!!!! ΑΘΕΛΑ ΣΑΣ ΑΡΑΓΕ;;;; ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ ΑΠΑΝΤΩ ΠΩΣ ΝΑΙ. ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΡΟΤΑ. ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΑΣ: ΤΟΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΔΩΣΤΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΡΒΑΝΑ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 19% ΩΣ ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 81% ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ!!!!!!!
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ, Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΑΦΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΘΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ. Η ΑΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΥΤΟΥ!!!!!!

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 15:31 | banis

    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΕΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ.ΕΙΜΑΙ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΗΣΕΩΝ.ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ.ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2010 ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΩΝ 5000 ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΩΣ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΗΣΕΩΝ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ.ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΘΑ ΜΕ ΠΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΕΧΕΙΣ 5000 ΕΥΡΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΑΝ ΜΙΣΘΩΤΟΣ +15000 ΕΥΡΩ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 20000.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.ΔΕΥΤΕΡΩΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΙΝ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ΟΠΟΙΟΔΕΙΠΟΤΕ ΝΟΜΟ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΕΙΝ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ .

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:04 | ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Το μέτρο θεωρητικά είναι σωστό αλλά πρακτικά όλοι θα βρούν τρόπους για να ξεφύγουν, γιατί ισχύει το εξής : ποιός θα ελέγχει τους ελεγκτές; Στο τέλος όλοι όσοι ασχοληθούν με τον λογιστικό έλεγχο θα γίνουν πλούσιοι όπως και οι εφοριακοί.
    Το μόνο σωστό και αποδοτικό μέτρο για όλους είναι ένα:
    ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ τα οποία δεν μπορούν να κρυφτούν, και αυστηρή εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους. Ούτε οι βίλλες ούτε οι πισίνες ούτε τα πολυτελή αυτοκίνητα μπορούν να κρυφτούν. Και μάλιστα θα πρέπει να γίνει άμεσος νόμος που να απαγορεύει τη μεταβίβαση όλων των ακινήτων,σκαφών, αυτοκινήτων κλπ. εάν δεν έχέι πρώτα εξακριβωθεί που βρέθηκαν τα χρήματα για την απόκτησή τους και για τη συντήρησή τους. Εάν τα χράηματα δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις ή άλλα επίσημα στοιχεία έχει καλώς. Διαφορετικά εάν μεν έχουν αποκτηθεί από νόμιμα εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν και άρα δεν φορολογήθηκαν θα πρέπει να φορολογηθούν αναδρομικά και με τα ανάλογα πρόστιμα. Εάν δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε έτσι σημαίνει ότι τα χρήματα ήταν παράνομα και επομένως θα πρέπει τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία να περιέλθουν στην κυριότητα του κράτους και να εκποιηθούν ή να υποχρεωθεί ο ιδιοκτήτης να καταβάλει την αξία τους. Και μόνο με το μέτρο αυτό, εάν εφαρμοστεί, μπορεί να αποπληρωθεί όλο το δημόσιο χρέος. Παράλληλα με βάση τα περιουσιακά αυτά στοιχεία θα πρέπει να προσδιορίζεται το εισόδημα του κατόχου τους. Η λαϊκή σοφία λέει ότι ο βήχας και ο παράς δεν κρύβονται. Το κράτος γιατί τόσα χρόνια δεν αξιοποιεί αυτή την αλήθεια;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:24 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΟΥΔΗ

    Διαφωνώ με την πρόταση για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες διότι δεν είναι όλοι φοροφυγάδες.Είναι προφανές ότι όποιος βγάζει χρήματα τα ξοδεύει και κάπου ή τα καταθέτει σε τραπεζικούς λογαριασμούς,επομένως το πιο δίκαιο είναι να εφαρμοστεί το μέτρο τεκμηρίων διαβίωσης και το πόθεν έσχες.Και αυτό ισχυέι για οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο.
    Θα σας αναφέρω ως παράδειγμα την προσωπική μου εμπειρία ως νέα δικηγόρος.Ως επαγγελματική κατοικία δηλώνω την οικία των γονέων μου με τους οποίους και διαμένω.Κατά καιρους έχω απασχοληθεί σε κάποια δικηγορικά γραφεία με αμοιβή που ανερχόταν στα 400Ευρώ μηνιαίως, ενώ κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα αναζητούσα κάποιο δικηγορικό γραφείο για να εργαστώ.Ανάλογα παραδείγματα νέων δικηγόρων που δεν μπορούν να εργαστούν ή εργάζονται με εξευτελιστικές αμοιβές υπάρχουν πάρα πολλά σε όλη την Ελλάδα.Δεν έχω αυτοκίνητο ο τραπεζικός μου λογαριασμός έχει 2000Ευρώ από τα οποία καλύπτω τις ασφαλιστικές μου εισφορές και πολλές φορές ζητώ την οικονομική συνδρομή των γονέων μου.Οι καταναλωτικές μου συνήθειες είναι περιορισμένες έως ανύπαρκτες οπώς μπορεί καποιος να διαπιστώσει βλέποντας για παράδειγμα τον μηνιαίο λογαριασμό του κινητού μου τηλεφώνου.Ο μόνος λόγος που παραμένω σ’αυτό το «επάγγελμα» είναι γιατί τουλάχιστον έχω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Εαν φορολογηθώ με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ενώ το πραγματικό μου εισόδημα είναι πολύ μικρότερο, προφανώς θα πρέπει να παραιτηθώ από το δικηγορικό σύλλογο και να στραφω στην αναζήτηση άλλης εργασίας η οποία με την παρούσα ανεργία και την οικονομική κρίση πιθανότατα θα είναι «μαύρη εργασία».Κατά συνέπεια την επόμενη χρονιά δεν θα δηλώσω κανένα εισόδημα ενώ ταυτόχρονα θα χαθούν και ασφαλιστικές εισφορές από το ταμείο μου.
    Αντίθετα ένας γιατρός του Κολωνακίου ο οποίος θα φορολογηθεί ομοίως με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα χωρίς να ελέγχεται για τα περιουσιακά του στοιχεία, τον τρόπο διαβιώσης ή τους τραπεζικούς του λογαριασμούς θα πλήρωνει τον ίδιο φόρο με εμένα και θα είναι ευχαριστημένος γιατί θα παραμείνει ουσιαστικά φοροφυγάς.Με όλα αυτά ελπίζω να κατέδειξα όχι απλώς τη μη χρησιμότητα, αλλά και την αδικία που μπορεί να επιφέρει το μέτρο για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών.Κατά τη γνώμη μου η φοροδιαφυγή μπορεί να παταχθεί μόνο με την΄εφαρμογή του πόθεν έσχες και τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φυσικών προσώπων.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:38 | Παπαναστασίου Βασίλης

    Να κατάργηθούν οι υπάρχοντες συντελεστές κέρδους που υπάρχουν σε διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών και να υπάρχουν μόνο έσοδα – έξοδα στα σχετικά βιβλία. Η τήρηση των βιβλίων πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά με ενημέρωση ανα εβδομάδα ώστε οι διασταυρώσεις να γίνονται άμεσα.Έτσι καταργούνται οι καταστάσεις πελατών -προμηθευτών που γίνονται μόνο τυπικά.
    Από την άλλη στα έξοδα των επαγγελματιών να περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα και όχι όπως τώρα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:09 | ΗΛΙΑΣ ΓΚΑΛΑΒΕΡΑΣ

    Απόλυτα λογικό.

    Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή δεν είναι εξυπνάδα ούτε μαγκιά. Πρόκειται ουσιαστικά για κλοπή η οποία αφαιρεί πόρους από τον κρατικό προυπολογισμό οι οποίοι χρησιμοποιούνται για το καλό όλων μας. Ο λογιστικός προσδιορισμός ενός ελάχιστου εισοδήματος με βάση π.χ. τόπο έδρας γραφείου ή επιχείρησης, ενοικίου,περιουσιακών στοιχείων, τρόπου διαβίωσης είναι δίκαιος και αναγκαίος. Να μήν ισχύει βέβαια για μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι έχουν πόρους γνωστούς και δεν γίνεται απόκρυψή τους.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 13:41 | Αποστόλης Μουστάκης

    Ο λογιστικός προσδιορισμός της φορολογίας κάποιων από τα επαγγέλματα που προτείνεται είανι κατά την γνώμη μου σωστός,αρκεί να υπάρχει υποχρέωση των επαγγελματιών για την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Δεν είναι για παράδειγμα σωστό κατά την γνώμη μου να έχουν έιωμένη φορολόγηση επαγγέλματα όπως αυτά των ενοικιαζόμενων δωματίων ή των αυτοκινήτων δημόσια χρήσης, όταν όλοι έχουμε κάνει διακοπές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξέρουμε ότι αφενός οι επαγγελματίες δνε εκδίδουν απόδειξη ακι αφετέρου οι τιμές την περίοδο της high season είναι πάρα πολύ αυξημένες. Δεν είναι για παράδειγμα σωστός ο μειωμένος συντελεστής φορολόγησης των αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης όταν στην Αθήνα δεν υπάρχει ταξί που να κυκλοφορεί με μονή κούρσα και ταυτόχρονα δεν εκδίδεται απόδειξη.Από την άλλη με ποιόν τρόπο μπορεί να γίνει ο λογιστικός προσδιορισμός των μελετών;Αλήθεια πως μπορεί να προσδιοριστεί λογιστικά η γνώση που έχει αποκτηθεί απο τα πανεπιστήμια και τέλος τέλος πως μπορεί να εκτιμηθεί λογιστικά και η ευθύνη που αναλαμβάνει με τηνυπογραφή του ο μηχανικός και η οποία δεν παραγράφεται με την παράδοση της μελέτης;Πως μπορεί να προσδιοριτεί λογιστικά η παρεχόμενη υπηρεσία; μάλιστα αυτή η υπηρεσία σήμερα ειδικά στους μηχανικούς είναι αυξημένη και θάπρεπε να μειωθεί, όταν οι αντίστοιχοι επαγγελματίες που προανέφερα έχουν την δυνατότητα να ρυθμίζουν την τιμή όπως αυτοί νομίζουν και να μην υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ή για την διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών;Η ένταση του ελεγκτικού μηχανισμού σε επαγγέλματα που πραγματικά φοροδιαφεύγουν και έχουν την δυνατότητα αυτή, σε συνδυασμό με αυξημένο συντελεστή φορολόγησης θα πρέπει να είναι το ζητούμενο.Συγκρίνετε για παράδειγμα το πλήθος των αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης με αυτά άλλων χωρών.Συγκρίνετε για παράδειγμα τον τρόπο λειτουργίας και της κίνησης των ταξί με αυτά άλλων ανεπτυγμένων χωρών.Συγκρίνετε τις τιμές των δωματίων με αυτά ξενοδοχείων πέντε αστέρων χωρών της δυτικής Ευρώπης.Συγκρίνετε τέλος τις τιμές πώλησης προϊόντων λιανικής και λαϊκών αγορών σε προϊόντα που παράγονται στην χώρα μας με τα αντίστοιχα ξένων χωρών, στις λαϊκές των οποίων υπάρχουν και ταμειακές μηχανές.Από την σύγκριση όλων των παραπάνω θα βγεί το μοναδικό αποτέλεσμα, ότι αφενός στην χώρα μας όλα αυτά είναι υπερτιμολογημένα και αφετέρου καμία από αυτές τις ειδικότητες επαγγελμάτων δεν συνεισφέρει στην φορολογία τόσο όσο της αντιστοιχεί πραγματικά και κατά συνέπεια με νόμιμες διαδικασίες απαλάσσεται αυτής της συνεισφοράς.Συγκρίνετε τέλος τις φορολογικές δηλώσεις αυτών των επαγγελμάτων με αυτές των μισθωτών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιίων και συγγενικών προσώπων που αποκτήθηκαν μετά από την έναρξη του επαγγέλματος και είναι πλέον εύκολος ο προσδιορισμός της αντικειμενικής φορολόγησης, χωρίς να γίνεται μείωση του εισοδήματος των μισθωτών του δημόσιου τομέα και περικοπή των επιδομάτων.Σας ευχαριστώ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:34 | ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤ.

    Ειναι αδιανοητο το 20 0/0 του πληθυσμου που δηλωνουν αγροτες να
    μηνφορολογουνται.Υπαρχουν Γιατροι, Δικηγοροι κλπ διαφορετικα επαγγελματα που εκμεταλευονται μεγαλες γεωργικες εκτασεις,εισπρατουν χωρις να φαινονται πουθενα. Και το ανεγκεφαλο της ελληνικης πολιτειας, εισπρατουν χιλιαδες ευρω σαν ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ της ΕΟΚ και φορολογουνται ακουσον-ακουσον με 10 της εκατο. Το ιδιο ισχυει και για τους κατ’παγγελμα Αγροτες μονο που αυτοι δεν φορολογουνται ΚΑΘΟΛΟΥ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:18 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΑΤΟΥΣ ΜΑΣ.ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ-ΣΥΝΑΦΕΙΑ-ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΛΥΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΝ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΟΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΑΝ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΥΡΒΑΝΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΟΥΝ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ,ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΛΟΥΤΟ.ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠ ΑΥΤΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΔΕΝ Τ ΑΓΓΙΖΟΥΜΕ ΔΕΝ Τ ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ…ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΟΛΟΣΣΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΙΔΙΟ.ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ,ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑ.ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ 2004-2008 ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ 42% ΕΝΩ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑΣΙΜΟΙ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΥΚΟΛΟ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΤΟΧΟ.ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ Η ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑΞΙΚΗ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ.ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΘΑΤΑΝ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΙΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΓΟΥΝ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΟ ΒΙΟ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΕΙΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΟΠΩΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ,ΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ…Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:25 | Δημήτρης Ευγενίδης

    Αυτο που προτείνεται είναι σωστό (λογιστικός προσδιορισμός) αλλά θα πρέπει να γίνει πιο πραγματική και η έκπτωση δαπανών. Ο ελεύθερος επαγγελματίς πρέπει να εκπίπτει τα έξοδα που κάνει για χρήση μεταφορικού μέσου (αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα κλπ) και για επικοινωνία με τους πελάτες τους (κινητό τηλέφωνο)ή για δημόσιες σχέσεις (π.χ. εστίαση πελατών)

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:31 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Α.

    ΤΑ ΕΥΚΟΛΩΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΝΤΑΙ. ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ. ΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΕΚΜΑΡΤΑ. Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΑΥΤΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:44 | ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΗΧΩΡΙΤΗΣ

    Για του ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, να ισχύσει ενα φορολογικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε αντικειμένου, π.χ., Μηχανικοί, Γεωτεχνικοί, Οικονομολόγοι, Δικηγόροι, Γιατροί, κλπ. μετά απο προτέσεις των επιμελητηρίων τους και των φορέων τους, με όχι βεβαίως της συντεχνιακή λογική για κάθε επάγγελμα, κλπ. Επίσης θέλω να τονίσω οτι αναφέρομαι στην παροχή υπηρεσιών, πάσης φύσεως που έχει αντικείμενο την επιστημονική αποτύπωση στην παροχή υπηρεσίας και όχι την εμπορευματική παραγωγή που μετατρέπει την γνώση σε εμπόρευμα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:19 | Χ. Δημήτρης

    Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους με όλους όσους θεωρούν την φοροδιαφυγή και φοροκλοπή μαγκιά. Πρόκειται ουσιαστικά για κλέφτες, οι οποίοι λειτουργούν σε βάρος των ευσυνειδητων πολιτών. Όσοι συλλαμβάνονται θα έπρεπε να πληρώνουν πολύ υψηλά πρόστιμα.
    Ο λογιστικός προσδιορισμός ενός ελάχιστου εισοδήματος με βάση π.χ. τα τετραγωνικά και την περιοχή των χώρων ενός ιατρείου, δικηγορικού γραφείου, επιχείρησης κλπ. αλλά και των περιουσιακών στοιχείων καικυρίως του τρόπου διαβίωσης είναι αναγκαίος και αρκετά δίκαιος. Δεν θα έπερεπε όμως να υπάρξει ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για όλους, αφού πράγματι υπάρχουν νέοι κυρίως επιστήμονες, οι οποίοι αγωνίζονται πραγματικά για την επιβίωσή τους.

  • Ο λογιστικός προσδιορισμός των κερδών είναι ο δικαιότερος για όλους.
    Τα κέρδη και οι ζημίες σκαμπανεβάζουν για χιλιάδες λόγους. Το πλήθος των μικρών επιχειρήσεων καιτο διαφορετικό επίπεδο οργάνωσης για την
    παρακολούθηση των ροών κάνει δύσκολο το έργο και ταμιευτικά ασύμφο-
    ρο. Έχει και τεράστιο κοινωνικό κόστος(χαμένες ώρες εργασίας και παραμέληση πιό αποδοτικών δραστηριοτήτων).Λυση = Μικτό σύστημα. Μετά από αυστηρό και ενδελεχή δειγματοληπτικό έλεγχο (σε απόλυτα αντιπρο- σωπευτικό δείγμα επιχειρήσεων) θα αποφασιστεί ποιές επιχειρησεις θα υπαχθούν στο σύστημα εξωλογιστικού προσδιορισμού και ποιές στο σύστημα λογιστικού προσδιορισμού. Μετά όμως ο εφοριακός έλεγχος και για τα δύο συστήματα πρέπει να γίνεται δειγματοληπτικά ώστε το δη-μοσιονομικό κόστος να μην απορροφήσει ολόκληρο το όφελος.
    Εξυπακούεται ότι για τέτοια ποντίκια χρειάζονται ικανοί γάτοι ανε-
    ξάρτητα από κομματικό χρώμα. Η αφοσίωση στο καθήκον είναι αναγκαία και όχι το κομματικό χρώμα. Αυτά φταίνε για την κατάντια μας οι κομ-
    ματικοπελατειακές σχέσεις.
    Αναγκαίο επίσης είναι οι εφοριακοί που είναι σε ελεγκτικά πόστα να εναλλάσονται σε πολύ συχνά διαστήματα για να μην μπορούν να στήσουν
    υφάδια διαφθοράς.
    Οι προτάσεις μου βέβαια δεν είναι άμεσης εφαρμογής αλλά μπορούν σύντονα να μελετηθούν καιτα αποτελέσματα να τεθούν υπόψη διακομ- ματικής επιτροπής, τα μέλη της οποίας θα υποχρεωθούν να μην απορ-ρίπτουν κάτι αν δεν έχουν να προτείνουν κάτι καλύτερο.Ο τυφλός αρνητισμός είναι εθνικά επικίνδυνος και ο Λαός δεν πρέπει να να συγχωρεί τέτοια τερτίπια. Οι καιροί ου μενετοί.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:06 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Η αναγκαιότητα λογιστικού προσδιορισμού των εισοδειμάτων ελεύθερων επαγγελματιών δυστυχώς είναι μια ανάγκη που πηγάζει από την ελληνική πραγματικότητα. Αν και «ανήθικη» παρουσιάζεται η μοναδική λύση σε ένα σύστημα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια όπου υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι απολαμβάνουν προνόμια όπου υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου δεν μπορούν να τα ονειρευτούν καν. Δεν θα πρέπει να είναι όμως η τελική λύση. Θα πρεπει να πάρει ένα χρονικό ορίζοντα πέντε χρόνων όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμού να ανασυσταθούν, η παιδεία να ενισχυθεί οπότε να φτάσουμε στην οικειοθελή δήλωση των εισοδειμάτων Ας μην ξεχνάμε ότι στην Αμερική π.χ. ακόμα και τα παρανομα έσοδα πρέπει να δηλωθούν. Μέγιστο παράδειγμα ότι ο Αλ. Καπόνε έτσι πήγε φυλακή. Και οι ποινές φυλάκισης πρέπει να είναι πολύ σημαντικές για να σκεφτεί ο άλλος να φοροδιαφύγει.
    Προτείνω λοιπόν:
    α. πενταετή εφαρμογή των τεκμηρίων
    β. Ενίσχυση της παιδείας περι της αναγκαιότητασ ορθης δήλωσης εισοδειμάτων τόσο στα σχολεία όσο και και στους χώρους εργασίας με χρήματα που θα κερδηθούν από την εδραίωση των κριτηρίων
    γ. Καθιέρωση ένοπλης υπηρεσίας καταπολέμησης φοροδιαφυγής υπαγώμενης στην ΕΛΑΣ προκειμένου να είναι εφικτός ο έλεγχος των επιχειρήσεων μετά από 5 χρόνια.
    δ. Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να είναι υποχρεωτική η δήλωση εισοδειμάτων από παράνομες δραστηριότητες
    στ. Δραστική αύξηση και ΕΦΑΡΜΟΓΗ πολυχρονων ετών φυλάκισης για φοροδιαφεύγοντες.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:23 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ??? ΘΕΩΡΟΥΝΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΕΣΟΔΟ. ΕΓΩ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΙΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΩΡΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΕΣΟΔΟ. ΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΩ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ. ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΑΝ ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΩ ΓΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΩ?

    ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ!!!!!

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:04 | Θανάσης Παπαθανασόπουλος

    Συμφωμφωνώ απόλυτα.
    Δεν νοείται πιστεύω με το σημερινά επίπεδα εκπαίδευσης και το βαθμό εξοικείωσης με την ηλεκτονική τεχνολογία (98% έχουν κινητά τηλέφωνα, κάπου 42% χρησιμοποιούν Η/Υ) να μη μπορεί να κρατήσει ο άλλος ένα «τεφτέρι» με τα εσοδα-έξοδά του.
    Όλοι αυτοί οι «ειδικοί τρόποι φορολόγησης» έχουν πιστεύω μεγάλες παρενέργειες:
    (α) Κάνουν διακρίσεις μεταξύ των φφορολογουμένων πολιτών
    (β) Διευκολύνουν κάποιους στην απόξρυψη των πραγματικών εισοδημάτων
    (γ) Δημιουργούν το απαραίτητο μικροκλίμα για συναλλαγή με την ελεγκτική αρχή, την εφορία.
    (δ) Δεν επιτρέπουν να παγιωθεί μια απλή και ξεκάθαρη φορολογική συνείδηση στον πολίτη: «Όταν αποκτάς εισόδημα > πληρώνεις φόρο. Εσύ, ο φορολογούμενος πολίτης είσαι υποχρεωμένος να δηλώσεις-αποδείξεις το ύψος του εισοδήματος που είχες».

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:20 | ΤΣΙΝΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

    Ο ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΑΞΙ ΔΧΦ ΘΑ
    ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ,ΣΑΝ ΤΕΛΙΚΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ, ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ
    ΟΤΙ ΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ
    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΥΤΩΝ,ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ.
    ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΘΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΘΕΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ .
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗΜΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ,
    ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ,ΔΙΚΗΡΟΡΟΙ Κ.Λ.Π. {ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΚΕΦΑΛΑΙΟ,ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΤΗΤΑ Κ.Λ.Π.}
    ,ΤΩΝ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ {ΟΛΠ,ΔΕΗ.ΟΤΕ,ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    Κ.Λ.Π.} ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:04 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ ΚΑΘΕ ΝΕΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΟΘΗΚΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΕΝΑ ΣΙΓΟΥΡΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ…ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΕΠΙΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ.ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ ΠΑΡ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΝΑ ΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΣΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ. θα ηταν σωστοτερο και δικαιοτερο να φορολογηθουν ολα τα εισοδηματα απο οπου κι αν προερχονται και να διευρηνθη η φορολογικη βαση .ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1. Αγροτης με 200στρ.ελαιοδενρα:δηλωθεν εισοδημα βασει αντικειμενικου προσδιορισμου 2.130 ΕΥΡΩ. Αυτοτελως φορολογουμενα ποσα -Επιδοτησεις-40.000 ΕΥΡΩ.Ο συγκεκριμενος φορολογουμενος πραγματοποιει και ημερομισθια σε αγροτικα κτηματα αλλων αδηλωτα,το πραγματικο εισοδημα απο την παραγωγη ελαιολαδου ειναι 15.000-20.000 Ευρω και αντι να συμβαλει ενα ποσο σαν φορο,αιτειται προνιακων επιδοματων…..ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2.Υπαλληλος ΔΕΗ :32.000 Ευρω εισοδημα απο μισθωτες υπηρεσιες 45.000 Ευρω αυτοτελως φορολογουμενα ποσα.Αν υπολογησουμε και τις κρατησεις φορου που του εχουν γινει ο συγκεκριμενος φορολογουμενος δεν πληρωνει πανω απο 1500-2000 Ευρω φορο.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3.Ιατρος ελευθεροςεπαγγελματιας κλινικης ειδικοτητας:Μικτο εισοδημα 89.000 Ευρω Καθαρο 72.000 Θα πληρωσει φορο περιπου 30.000 Ευρω. Μπορειται να μου εξηγησεται τη δικαιοσυνη που βρισκεται σ αυτα τα 3 προαναφερθεντα εισοδηματα…Στο 1 παραδειγμα για εισοδηματα υψους 70.000 Ευρω και ανω Μηδεν φορος.Στο 2 παραδειγμα για εισοδηματα περιπου ιδια 1500-2000 συν την παρακρατηση. Στο 3 παραδειγμα για εισοδηματα της ιδιας περιπου ταξης 30.000 Ευρω. ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΥΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ «ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ » ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΑ ΑΠ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΠΕΡΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ.ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΝΟΕΙ ΟΜΑΔΕΣ. ΟΛΟΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΙΣΘΟΥΝ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:06 | Σούλης

    Ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών επαγγελμάτων, με τους λεγόμενους συντελεστές καθαρού κέρδους, δεν προέκυψε τυχαία. Ο αρχικός σκοπός τους ήταν η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

    Η άμεση κατάργηση αυτών των ειδικών τρόπων φορολόγησης θα έφερνε αναστάτωση στην αγορά αυτών των επαγγελμάτων και μάλλον θα επανέφερε την αρχική κατάσταση.

    Θα μπορούσαν να γίνουν σταδιακές αυξήσεις στους συντελεστές καθαρού κέρδους σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων και μετά από διάλογο με εκπροσώπους αντίστοιχων επαγγελματικών οργανώσεων.

    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμοστεί τεκμαρτός προσδιορισμός του ελάχιστου εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία, π.χ. με βάση τα χρόνια στο επάγγελμα , το εμβαδόν ή την περιοχή που βρίσκεται η επαγγελματική στέγη του. Όταν εφαρμόστηκε κάτι τέτοιο στο παρελθόν πολλά καταστήματα έκλεισαν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες διέκοψαν τις εργασίες τους και όλοι τους αναζήτησαν υπαλληλική εργασία. Και καλά όταν κάποιος είναι νέος θα μπορεί να βρεί μια υπαλληλική εργασία, όταν κάποιος είναι κοντά στην σύνταξη τότε τι γίνεται; Πρόσθετα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας μια χρονιά μπορεί να έχει μεγάλο εισόδημα και άλλες χρονιές να έχει μικρό εισόδημα. Μάλιστα μια χρονιά μπορεί να εργάζεται πολύ λιγότερο, π.χ. για λόγους υγείας.

    Αν στη χώρα μας η εργασία του ελεύθερου επαγγελματία ήταν εύκολη και το εισόδημα του μέσου ελεύθερου επαγγελματία ήταν υψηλό δεν θα έτρεχαν όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας να διοριστούν στο δημόσιο. Αλήθεια πόσοι μισθωτοί ασκούν δεύτερο επάγγελμα, που τους αποδίδει μη φορολογητέο εισόδημα, και μάλιστα αυτό το δεύτερο επάγγελμα το ασκούν με χαμηλότερες απολαβές και χωρίς ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με ένα νόμιμο επαγγελματία του χώρου;

    Ποιος ελεύθερος επαγγελματίας κατά την σύνταξή του λαμβάνει το ζηλευτό (από άποψη χρηματικού ποσού) εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων;

    Ποιος ελεύθερος επαγγελματίας παίρνει πληρωμένη άδεια εργασίας 32 ημερών το χρόνο;

    Ποιος ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να απουσιάσει, π.χ. για λόγους υγείας, από το χώρο εργασίας του για διάστημα περισσότερο από ένα εξάμηνο χωρίς να καταστραφεί οικονομικά και επαγγελματικά;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 09:17 | Σταυρούλα Ρακιτζή

    ο λογιστικός προσδιορισμός είναι δίκαιο μέτρο. Όλοι οι έλληνες φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν, με βασικό στόχο την εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας. Από την άλλη θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κ. υπουργό τα τεράστια έξοδα που έχει ένας ελεύθερος επαγγελματίας σήμερα. Θα πληρώσουμε όλοι, χωρίς όμως να μπούνε στο στόχο συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 09:07 | Γιώργος Χάρος

    Μιας και ανοίξατε το ασκό της φορολογικής δικαιοσύνης και όντας ένας από αυτούς που αποκαλείτε «φορολογικά υποζύγια» δηλαδή μισθωτός. Συγκρίνω το εαυτό μου με έναν ελεύθερο επαγγελματία της ηλικίας μου και διαπιστώνω ότι έχω φορολογηθεί τα τελευταία 20 χρόνια με 5 φορές περισσότερο φόρο , έχω βγάλει τα ίδια εισοδήματα, έχω περίπου τις ίδιες κοιωνικές απολαβές και πιθανώς χαμηλότερη εξασφάλιση γιατί εγώ τα δώσα στο κράτος ενώ αυτός τα επένδυσε σε ακίνητα. Δεν θα πρεπε να δημιουργήσετε ένα είδος loyalty system έτσι ώστε τουλάχιστον αυτός που πληρώνει πολλά στο κράτος να απολαβάνει και κάτι (πίστωση από το Δημόσιο, προτεραιότητα στις συναλλαγές, έκπτωση ) και να μην αισθάνεται κορόιδο? Γιατί δεν φαντάζομαι να ισχύει η απλοική άποψη πλήρωσες πολύ φόρο άρα έχεις υψηλά εισοδήματα;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 09:49 | Νίκος

    Ο οποιοσδήποτε τρόπος προσδιορισμός των εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών θα πρέπει να είναι και δίκαιος για να μπορέσει να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες την αναγκαιότητά του. Δεν πρέπει να έχει γνώμονα μόνο τον προσδιορισμό των ΕΣΟΔΩΝ αλλά και τον αντικειμενικότερο προσδιορισμό των ΕΞΟΔΩΝ μιας επιχείρησης. Θα πρέπει δηλαδή να συνοδευτεί και από ριζική αναθεώρηση του τι λογίζεται ως έξοδο ενός ελεύθερου επαγγελματία. Για παράδειγμα αυτοκινητιστής-ιδιοκτήτης Δ.Χ. φορτηγού αυτοκινήτου ενώ μπορεί να δηλώνει ώς έξοδο την προμήθεια πετρελαίου κίνησης για το Φ.Δ.Χ., δεν μπορεί να δηλώσει ως έξοδο την ασφάλεια του Φ.Δ.Χ., τα τέλη κυκλοφορίας του, τους λογαριασμούς σταθερού & κινητού τηλεφώνου μέσω των οποίων ουσιαστικά επικοινωνεί με τους πελάτες του, και διάφορα άλλα έξοδα της δηλωμένης του έδρας.
    Επίσης συμφωνώ με άλλους προλαλήσαντες στο ότι υπάρχουν κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί,δικηγόροι,κ.λ.π.) που συστηματικά φοροδιαφεύγουν, με τη συνδρομή του κράτους, πολλά χρόνια τώρα. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να υπαχθούν στον εξωλογιστικό προσδιορισμό φορολόγησης των εισοδήματων τους. Με λίγα λόγια, «ότι» δήλωναν…..
    Επίσης εγώ είμαι μισθωτός αλλά δεν θεωρώ ότι πρέπει να βάλουμε όλους του ελεύθερους επαγγελματίες στο ίδιο καζάνι, πολλοί από τους οποίους συνεισφέρουν στα έσοδα του κράτους, είτε γιατί φορολογούνται εξωλογιστικά (και άρα σίγουρα πάντα έδιναν) είτε γιατί δήλωναν τα εισοδήματά τους.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 05:34 | kostas

    Ο λογιστικός προσδιορισμος ειναι ο πιο σωστός και ο πιο δίκαιος όμως πρέπει να μπεί πλαφον στα έξοδα επειχηρήσεων.Θέλω να πώ με αυτό ένα παραδειγμα που έπεσε στην αντίληψη μου μαγαζάτορας πηγαίνει σε σουπερ μαρκετ και εχει ένα μικρο καλάθι για το σπίτι και ενα μεγαλο για το μαγαζι για το σπίτι βαζει τα πραγματα που δεν δικαιολογούνται για το μαγαζι και τα υπόλοιπα τα βαζει στο καλάθι για το σπιτι αφου δικαιολογούνται ως έξοδα για την επιχείρηση ,πραγματα που στην πληοψηφεία θα τα χρησιμοποιήση για το σπιτι όπως καθαριστικά χαρτικά και όλα αυτα εκπιπτουν απο το φορολογητέο εισοδημα.Ενα άλλο παραδειγμα μαγαζατορας έςχει αυτοκινητο ιχ επιβατηγο στό όνομα του η σε οποιοδήποτε όνομα της οικογενειας του και ενα φορτηγακι πχ τυπου βανετα στο όνομα της επειχηρησης το ιχ βαζει βενζινη με κοπσιμο τιμολογιου στο ονομα της επειχηρησης και το τιμολογιο κοβετε υποτιθετε για το βανετ ενω έχει μπει σε αλλο αμαξι και ρωταω τωρα εγω ειναι δικαιο εγω σαν μισθωτός να πληρωνω κανονικα σουπερ μαρκετ και βενζινες και να μην εκπιπτουν απο τον φορο και ο επαγγελματιας να γλυτωνει φορουσ μεσω αυτων και αλλων λογιστικών τρικ?

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 05:29 | Δημητρης Αντωνιαδης

    ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!!!
    ΟΛΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΝΕΙ!!!
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ, ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ…

    ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΜΠΑΘΕΣΤΑΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟ ΣΤΟΜΦΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ Η ΚΡΑΤΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟ Η ΥΜΕΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΣΣΣΣΣ!!!
    ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΤΕ??? ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΚΑΚΟΙ Ε???????
    ΓΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ????????
    ΤΟ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΠΩ ΝΑ ΞΕΣΚΑΣΩ……