4) Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Ποιες από τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να διατηρηθούν και με τι συντελεστές; Ποιες κατηγορίες εισοδημάτων πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:18 | Μαραμής Κώστας

    Κατάργηση όλων των ειδικών φοροαπαλλαγών. Πρέπει να φορολογούνται όλα τα επιδόματα. Να δημιουργηθούν τεκμήρια διαβίωσης π.χ.
    – εξοχικές κατοικίες
    – πολυτελή αυτοκίνητα , σκάφη
    – περισσότερα από σπίτια

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:49 | Κασάπης Δημήτριος

    Ένα Ελληνικό φαινόμενο είναι όπως γνωρίζεται τα αναρρίθμητα πανυγήρια που γίνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα. Θα παρατηρήσατε βέβαια πως εκατομμύρια ευρώ αλλάζουν χέρια μέσα από τέτοιες συναλλαγές χωρίς το κράτος να φορολογεί τίποτε. Όλοι οι πλανώδιοι είτε είναι οι κατά τα άλλα συμπαθείς ΡΟΜ έιτε Νιγηριανοί είτε Παλλινοστούντες δεν πληρώνουν τίποτε στο κράτος, αλλά από την άλλη επιβαρύνουν όλο το σύστημα.

    ΣΟΣ Ένας μεγάλος αριθμός παλλινοστούντων που διαμένει μόνιμα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καρπώνεται συντάξεις γήρατος που τους έχουν βγάλει συγγενείς τους σε ένα ταξιδάκι τους στην Ελλάδα. Είναι επιτρεπτή μια τέτοιου είδους διαδικασία?

    Πως μπορεί δηλαδή η γιαγιά ενός παλλινοστούντα που διαμένει μόνιμα στην Γεωργία να πληρώνεται σύνταξη από το Ελληνικό Δημόσιο?

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:55 | Κασάπης Δημήτριος

    Είναι απόλυτα δίκαιο να καταργηθεί η φοροαπαλλαγή κάποιων που τα κατάφεραν με τον γνωστό Ελληνικό Τρόπο και μέσα από συντεχνιακές ή άλλες διαδικασίες, με εξαίρεση βέβαια στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα υφίστανται λόγοι κοινωνικής ευαισθησίας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:38 | Μοσχοτζόπουλος Παναγιώτης

    Εκπροσωπώ σαν πρόεδρος την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου -Κ.Υ. Μαγνησίας με 250 περίπου μέλη, όλοι γιατροί του ΕΣΥ.
    Η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών – οδοντίατρων του ΕΣΥ, είναι κατοχυρωμένη στο ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, επί αείμνηστου Γεννηματά. Στην επιστολή του «αγαπητέ γιατρέ», που κρατάω ακόμη στο συρτάρι μου, ανέφερε οτι, ναι μεν η αμοιβή για την κοπιαστική εργασία κατά την εφημερία είναι μικρή, αλλά «θα φορολογείται για τον λόγο αυτό με 20% αυτοτελώς». 26 χρόνια μετά, το ίδιο ακριβώς κατοχυρώθηκε στη Βουλή, με το νόμο 3754/2009. Πέραν τούτου οι εφημερίες, φορολογούμενες αυτοτελώς έχουν και 3% πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές, που πηγαίνουν εντελώς χαμένες, αφού από τις εισφορές αυτές δεν προκύπτει αναγνώριση των χιλιάδων ωρών εφημερίας σαν αναγνωρισμένος στη σύνταξη χρόνος. Συνεπώς, άν η πολιτεία θέλει να θεωρήσει σαν κανονικό εισόδημα τις εφημερίες και να τις φορολογήσει με ενιαίο συντελεστή, θα πρέπει (για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης που επικαλείται), να τις αναγνωρίσει και σαν συντάξιμο χρόνο.
    Το ίδιο να ισχύει και για το επίδομα βιβλιοθήκης, δηλαδή να προσμετράται στη σύνταξη, εφ΄όσον φορολογηθεί ενιαία με το εισόδημα (μισθός), από τον οποίο προκύπτει σύνταξη.
    Ένας γιατρός του ΕΣΥ με βαθμίδα Επιμελητή Α΄ (αντίστοιχος με Εφέτη), παίρνει 290 Ευρώ επίδομα βιβλιοθήκης. Ο Εφέτης παίρνει 1000 αντίστοιχα. Για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, πρίν εφαρμοσθεί κάποιος φόρος θα πρέπει να υπολογισθεί και το πόσο χαμηλό είναι το επίδομα που θα φορολογηθεί, και να ληφθεί υπ΄όψιν οτι δόθηκε τόσο λίγο, ακριβώς γιατί είναι αφορολόγητο. Άλλως ας εξισωθεί με το επίδομα βιβλιοθήκης των δικαστικών, οι ανάγκες ενημέρωσης μεταξύ γιατρών και δικαστικών δεν συγκρίνονται νομίζω.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:32 | ΚΩΝ. ΓΑ.

    Εργάζομαι στο Ε.Σ.Υ. ως ειδικευόμενος ιατρός με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου.Για να μη θεωρηθεί ότι κοιτάω μόνο το συμφέρον μου,αναφέρω προκαταβολικά ότι μόλις πάρω τον τίτλο της ειδικότητας θα ρίξω μαύρη πέτρα στο δημόσιο.
    Σε σχέση με το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου ως εξής:Επιτέλους και στη χώρα μας θα πρέπει να υπάρχει ενιαία και σταθερή φορολόγηση του συνόλου των απολαβών κάθε δημοσίου υπαλλήλου.Συνεπώς είμαι υπερ της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης.
    Η περίπτωση των ιατρών του Ε.Σ.Υ. διαφέρει από κάθε άλλη δημοσίου υπαλλήλου σε 2 βασικές παραμέτρους: 1)Η εφημερία ως υπερωριακή απασχόληση χρεώνεται στο 60% της υπερωρίας κάθε άλλου δημοσίου υπαλλήλου,οπότε ήδη η πληρωμή της είναι πολύ μικρότερη της κανονικής.Αν πληρωνόμασταν το 100% δεν θα είχα κανένα λόγο να αρνηθώ την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών μου. 2)Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα δημοσίων υπαλλήλων το φορολογικό μας καθεστώς είναι αποτέλεσμα υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας του συνδικαλιστικού μας φορέα με το κράτος.Άρα οποιαδήποτε μονομερής αλλαγή της υπάρχουσας σύμβασης θα σημαίνει οτι εγώ και όλοι μου οι συνάδελφοι θα πρέπει πλέον να δουλεύουμε με βαση τα ωράρια που επιβάλει η ευρωπαϊκή ένωση,δηλαδη σε 10 ημέρες τα νοσοκομεία θα κλείσουν.
    Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:03 | Σπύρος Κουκοβίνης

    Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για την δυνατότητα που παρέχεται σε όλους τους πολίτες, να εκφράσουν τις προτάσεις ή τις ενστάσεις τους, όσον αφορά τις παραμέτρους του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ελπίζω, όλες οι φωνές που θα ακουστούν κατά την διαδικασία της διαβούλευσης να ληφθούν πραγματικά υπόψη.

    Είμαι Δημόσιος Υπάλληλος και ανήκω στο προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών. Την συγκεκριμένη περίοδο είμαι τοποθετημένος στην Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτων.

    Η διατήρηση ή η κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελών φορολογήσεων, δεν είναι θέμα δημοσκοπικό αλλά ουσιαστικό. Κάθε περίπτωση φοροαπαλλαγής και αυτοτελούς φορολόγησης, πρέπει να εξετασθεί ξεχωριστά. Νομίζω πως πάνω από όλα, το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να εγγυάται φορολογική δικαιοσύνη και όχι ικανοποίηση της κοινής γνώμης.

    Από την μεριά μου, θα ήθελα να αναφερθώ στην διαφαινόμενη φοροαπαλλαγή της Αποζημίωσης Υπηρεσίας Αλλοδαπής (θα ισχύσει από 1.1.2010 σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 3790/2009. Μέχρι την παρούσα χρονική στιγμή φορολογείται αυτοτελώς με 15%). Για την πλήρη εικόνα του θέματος, παραθέτω αυτούσια την ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών:

    « Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του κοινοποιημένου νόμου ορίζεται ότι τα ποσά της παραγράφου 4 του άρθρου 14 του ΚΦΕ που καταβάλλονται στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών οι οποίοι υπηρετούν στην αλλοδαπή απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος. Δηλαδή, σε φόρο εισοδήματος υπάγεται μόνο το καθαρό ποσό των αποδοχών τις οποίες αυτοί θα ελάμβαναν αν υπηρετούσαν στο εσωτερικό. Επισημαίνεται, ότι οι επιπρόσθετες αυτές αποδοχές που λαμβάνουν οι πιο πάνω υπάλληλοι, όταν υπηρετούν στην αλλοδαπή, επειδή θεωρούνται ότι καταβάλλονται για την κάλυψη αυξημένων δαπανών, δεν θα αναγράφονται στους ΚΑ 659-660 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Έντυπο Ε1) για τυχόν κάλυψη τεκμαρτής δαπάνης.»

    Σε περίπτωση τροποποίησης του συγκεκριμένου νόμου (ο οποίος μόλις πρόσφατα θεσπίστηκε), οι Υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, που είναι τοποθετημένοι σε Αρχές Εξωτερικού, θα κληθούν να φορολογηθούν με συντελεστή που σίγουρα θα ανέλθει στο 40%.

    Αν υποθέσουμε ότι συγκεκριμένη φορολόγηση είναι δίκαια, τότε προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

    – Όλοι οι έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να εμφανίσουν στην εφορία δαπάνες που αφορούν το ενοίκιο της κατοικίας τους. Όχι όμως οι Δημόσιοι Υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό. Αν μάλιστα αναλογισθεί κανείς πως στην ευρύτερη περιοχής της Ουάσιγκτων, τα ενοίκια σπιτιών με δύο υπνοδωμάτια ανέρχονται στα 2500 δολάρια ενώ στην Νέα Υόρκη περισσότερο από 3500 δολάρια, τότε πως αυτό το καθεστώς θα είναι δίκαιο? (προφανώς εννοώ φορολογία επί ίσους όρους, αλλά καμία έκπτωση από δαπάνες). Πριν εμφανιστούν κακοθελητές και ισχυριστούν ότι τα ποσά αυτά ισχύουν μόνο στην Αμερική και την Δυτική Ευρώπη, θα αναφέρω τα εξής: α) Η Αποζημίωση Υπηρεσίας Αλλοδαπής, δεν είναι ίδια για όλες τις χώρες όπου υπηρετούν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Είναι προσαρμοσμένη στο κόστος διαβίωσης αλλά και των ειδικών συνθηκών της εκάστοτε χώρας. β) η προηγούμενη τοποθέτηση μου ήταν στο Πακιστάν, χώρα δηλαδή με θεωρητικά χαμηλό κόστος ζωής. Παρόλα αυτά, το ενοίκιο που πλήρωνα ήταν περίπου 12.000 ευρώ το χρόνο, ποσό νομίζω μεγάλο για τα Ελληνικά δεδομένα. Η κατοικία μου παρόλα αυτά, ήταν κακή για τα ελληνικά δεδομένα.

    – Όλοι οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται να εμφανίσουν στην εφορία δαπάνες καθημερινής διαβίωσης, όπως είναι εστιατόρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος, γυμναστήρια κ.α. Δεν θα μπορούν όμως το ίδιο να το κάνουν και οι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό. Δεν νομίζω πως ούτε αυτό φαίνεται πολύ δίκαιο.

    – Στην Ελλάδα παρέχεται δωρεάν παιδεία σε όλους. Για τα τέκνα όμως των υπαλλήλών που υπηρετούν στο εξωτερικό κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εξάλλου, σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά που καταβάλλονται για την παιδεία των τέκνων μας είναι πραγματικά δυσβάσταχτα. Η αδικία όμως έγκειται στο γεγονός ότι ούτε και αυτή την δαπάνη έχουμε την δυνατότητα να εμφανίσουμε στην εφορία.

    – Για όλους τους Έλληνες Πολίτες εκπίπτουν οι τόκοι των δανείων. Όταν όμως οι Έλληνες Δ.Υ. που υπηρετούν στο εξωτερικό λάβουν δάνειο από τράπεζα της χώρας που διαμένουν, τότε δεν έχουν την παραμικρή έκπτωση από την εφορία. Άδικο και αυτό.

    – Όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι που υπηρετούν στην Ελλάδα, όταν επισκεφτούν Γιατρό συμβεβλημένο με το ταμείο των Δ.Υ. (οι περισσότεροι είναι πλέον), χρησιμοποιώντας τα βιβλιάρια υγείας, δεν χρεώνονται ούτε ένα ευρώ. Τα πράγματα όμως είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα για τους Δημοσίους Υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό και ειδικά για εκείνους που υπηρετούν εκτός ευρωπαϊκής ένωσης. Σε πολλές χώρες, οι αμοιβές των Ιατρών είναι υπέρογκες. Ενδεικτικά αναφέρω η αμοιβή παθολόγου στις ΗΠΑ κυμαίνεται στα 200 δολάρια, ενώ εάν κάποιος χρειαστεί να επισκεφτεί το τμήμα επειγόντων περιστατικών κάποιου νοσοκομείου, το κόστος δύσκολα θα κατέβει κάτω από 500 δολάρια. Στις περιπτώσεις αυτές, οι υπάλληλοι επωμίζονται το κόστος εξολοκλήρου. Κατόπιν, αφού πραγματοποιηθεί σχετικό αίτημα στον ΟΠΑΔ, το ύψος της δαπάνης πιστώνεται στο τραπεζικό τους λογαριασμό, μετά την πάροδο ενός έτους!!! Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ο ΟΠΑΔ δεν καλύπτει, βάση του κανονισμού του, τις Ιατρικές δαπάνες των Δ.Υ. στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, δεν καλύπτει το κόστος του τοκετού. Στις ΗΠΑ, όπου και έτυχε να γεννήσει η σύζυγος μου, το κόστος του τοκετού της, ξεπέρασε τις 20.000 δολάρια (σε πολλές χώρες δεν υπάρχει αυτό που έχουμε στην Ελλάδα Δημόσιο – δωρεάν Νοσοκομείο). Ο ΟΠΑΔ, επιδότησε τον τοκετό με μόλις 1500 ευρώ. Αναρωτιέμαι πόσα θα πλήρωνα αν τότε υπηρετούσα στην Ελλάδα και η γυναίκα μου είχε γεννήσει σε Ελληνικό Δημόσιο Νοσοκομείο. Μάλλον άδικο και αυτό …

    – Επιπλέον, για το τελικό φορολογητέο εισόδημα, η εφορία δεν λαμβάνει υπόψη της το κόστος των αεροπορικών μας εισιτηρίων προκειμένου να επισκεφτούμε την πατρίδα μας. Φυσικά είναι άδικο και αυτό.

    Εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι η φορολογία της Αποζημίωσης Υπηρεσίας Αλλοδαπής είναι πέραν για πέραν άδικη, αφού σε τέτοια περίπτωση, θα είναι η μόνη κατηγορία φορολογουμένων που δεν θα απολαμβάνουν καμία απολύτως έκπτωση φόρου από πραγματικές δαπάνες.

    Άλλωστε, το κόστος διαβίωσης των Δ.Υ. που υπηρετούν στο εξωτερικό, δεν επιτρέπει την συγκεκριμένη φορολόγηση.

    Όσον αφορά τα εισοδήματα που αποκτούμε στην Ελλάδα (δηλαδή μισθός, επιδόματα και τυχόν άλλα εισοδήματα όπως ενοίκια κλπ), θεωρώ ότι είναι δίκαιο να φορολογηθούν με τιμαριθμοποιημένη κλίμακα.

    Υ.Γ. Σε περίπτωση που φορολογηθεί η Αποζημίωση Υπηρεσίας Αλλοδαπής, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η δραματική μείωση της στελέχωσης των Αρχών Εξωτερικού. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:50 | Γιάννης N.

    ΟΛΟΙ με λογιστικο τρόπο.

    Τι πάει να πει «οι οδηγοί ταξί δεν μπορούν να πληρώνουν λογιστή» και «πρέπει να φορολογούνται αυτοτελώς»;

    Δηλ. όλοι οι υπόλοιποι ελ. επαγγελματίες να πληρώνουν λογιστές και να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ κτλ και οι ταξιτζήδες (κ.α.) όχι. Αδικο.

    Η όλοι θα φορολογούνται / έλεγχονται με λογιστικό τρόπο ή όλοι αυτοτελώς (με βάση το επάγγελμα κτλ). Μέση λύση δεν υπάρχει.

    Αυτό σημαίνει δικαιοσύνη. Ολα τα άλλα είναι αδικίες για τους υπόλοιπους και όχι για αυτούς που φορολογούνται αυτοτελώς.

    Οπως έγραψα και σε αλλό σημείο: φορολογούμενοι με ίσα έσοδα (ανεξαρτήτως πηγής) πρέπει να φορολούνται με την ίδια κλίμακα και ίδιο
    τρόπο (λογιστικό: έσοδα-έξοδα).

    Οτιδήποτε διαφορετικό είναι ΑΔΙΚΟ για τους πολλούς.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:09 | Ηλίας Στρατάκης

    Το προτείνω μόνο στην περίπτωση που θα υπάρχει η δυνατότητα από την πολιτεία να διασταυρώνει όλα αυτά τα εισοδήματα.
    Μέχρι τότε, εφόσον δεν υπάρχει φορολογική συνείδηση, το πιο πιθανόν είναι, οι φορολογούμενοι να τα αποκρύπτουν.
    Πρέπει λοιπόν η πολιτεία να αποδείξει στον φορολογούμενο ότι οι φόροι που του ζητάει γίνονται έργα προς όφελος του. Μετά πρέπει να εξασφαλίσει ότι όλοι οι φορολογούμενοι δηλώνουν όλα τα εισοδήματα τους και στην συνέχεια να προχωρήσει σ΄αυτό το μέτρο.
    Να υπάρχει ισότητα για όλους.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:58 | Ειρήνη

    Να καταργηθούν όλες οι απαλλαγές και να απλοποιηθεί το σύστημα.

    Αλλά το βασικό είναι να φορολογηθούν οι μόνιμοι φοροφυγάδες, οι επαγγελματίες. Αφήστε ήσυχους πια τους μισθωτούς όλων των τομέων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:48 | Μιχάλης Φ.

    Η φορολογική πολιτική πρέπει να αποκαταστήσει τις αδικίες προς τις «εκλεκτές ομάδες» και τις συντεχνίες και να οδηγήσει στη δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους με μέτρα όπως η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με τη μείωση των εξαιρέσεων και των απαλλαγών.
    Η αυτοτελής φορολόγηση όλων των επιδομάτων, επιδοτήσεων και διαφόρων «τελών» πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Όλα μεταφράζονται σε ευρώ, γιατί να φορολογούνται ξεχωριστά;
    Πλήρης κατάργηση χωρίς καμμία εξαίρεση.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:58 | Nikos Michos

    Κατάργηση όλων των ειδικών φοροαπαλλαγων. Δημιουργία από τη μια κατάλογου τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης απαλλασσόμενης από φορολογία ανάλογα με την οικογενειακή ή φυσική κατάσταση του φορολογουμένου και από την άλλη λίστα τεκμαρτών εισοδημάτων διαβίωσης ανάλογα με τις αγορές και τον πλούτο του καθενός.πχ
    Ελάχιστο όριο διαβίωσης για εργένη.900€*12=10800€/ετος. απαλλασσόμενο ή συντελεστής φορου 0% (Στα 900€ το μήνα περιλαμβάνονται ενοικιο κατοικίας ιπποδύναμη> αγορά> τελη πληρωτεα>ασφάλιστρα> συντήρηση>ελαχιστη δαπάνη κινησης πχ για 8000 χιλμ)
    Επαγγελματική Στέγη.
    Εξοχικες κατοικίες.
    Δανεια,
    Ασφαλειες ζωής
    Καταθέσεις έτους ως ποσοστό του εισοδήματος που απήλαυσε ο πολίτης πχ 10%.
    (αυτά μπορούν να γίνουν με ταυτόχρονη επιβολή ενός αριθμού Οικονομούντος Μέλους όπως αναφέρω σε άλλο σχόλιο)

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:02 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΑΣ

    Σχολιο συμπληρωματικο…
    Μου προεκυψε διαβαζοντας προηγουμενα του δικου μου σχολια και συγκεκριμενα ειδα ποσο ευαισθητος ειναι ο Κοσμος σε οτι σχετιζεται με την ασφαλεια μας σε συνδυασμο και με τους κινδυνους που αντιμετωπιζουν αυτοι που μας προστατευουν.Αναφερομαι στα σχολια που εγιναν σχετικα με τις φοροαπαλλαγες.Ολοι η’ σχεδον ολοι γραφουν οτι το πτητικο επιδομα των πιλοτων της πολεμ. αεροποριας θα πρεπει να παραμεινει ειδικα φορολογουμενο.ΤΙΠΟΤΕ ΕΙΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ,νομιζω.Απλως οπου κρινεται απαραιτητο, συμπληρωμα στο εισοδημα διοτι το αξιζει οποιος το παιρνει, ανοιχτα και καθαρα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:30 | ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΓΙΩΤΗΣ

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΝΙΑΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΑΙ ΟΛΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΙΣΟΙ…….. ΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΣ ΕΝΤΑΞΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΠΙΔΌΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌ ΕΙΣΌΔΗΜΑ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:13 | ΣΩΤΗΡΗΣ

    Αυτοτελής φορολόγηση για κανέναν..με αυτά και άλλα φτάσανε να πέρνουν οι εφοριακοί και άλλοι κλάδοι μισθούς που κανένας δεν μπορει να ξέρει ακριβώς.Στην κλίμακα όλοι.Μόνο περιπτώσεις που χρειάζονται κοινωνική ευαισθησία
    (πχ αποζημίωση απόλυσης)

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:19 | Βεκρής Αναστάσιος

    Προτείνω διατήρηση των φοροαπαλλαγών εφόσον δημιουργούν αναπτυξιακή δυναμική (π.χ.αφορολόγητα ποσά εταιριών για επενδύσεις ή για δημιουργία θέσεων εργασίας),ή έχουν σαφή κοινωνικό ρόλο και βοηθούν το κράτος στην αποστολή του (π.χ.απαλλαγές πολυτέκνων, αναπήρων, στεγαστικών δανείων, ασφαλίστρων κλπ).
    Κατάργηση άμεσα χαριστικών και φωτογραφικών φοροαπαλλαγών (π.χ.»αθλητές» ή «καλλιτέχνες»), που η μόνη ανάπτυξη που προσφέρουν είναι στις τσέπες των κατόχων τους.
    ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ,ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΚΡΥΦΑ ΕΣΟΔΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:41 | σαρρας μανος

    Εαν θελουμε να καταργησουμε την αυτοτελη φορολογηση και της φοροαπαλαγες για τους γιατρους ας τους πληρωσουμε πρώτα της εφημερείες που είναι υπερωρείες με το μισθολόγιο των υπερωρείων των δημοσιων υπαλλήλων και όχι με συντελεστή -40% που ισχυει τωρα. Δεν είναι κοινωνική δικαιοσύνη να καταργούμε της φοροαπαλαγες και να διατηρούμε τους συντελεστες που μειώνουν το εισόδημα.Δεν είναι δυνατό να εφημερευει ο γιατρός 17ώρες για 85 ευρώ καθαρά και η οικιακή βοήθος ή ο κάθε εργάτης να πληρώνετε 50 ευρώ το 7ωρο και να θέλουμε να φορολογήσουμε περισότερο αυτά τα ελάχιστα λεφτά. Αν το κάνετε είναι τεράστια αδικία γιατί για αυτά τα λεφτά δεν θα βρείτε κανένα που να δουλέυει περισότερες ώρες ή να έχει μεγαλύτερη ευθύνη και κίνδυνους στην δουλειά του. Φορολογήστε λοιπόν αλλά πρωτα από όλα αξιολογήστε τον όγκο και την ποιότητα της δουλειάς του καθενός μετά πληρώστε επαρκώς και στο τέλος βάλετε φόρους.Αλλιώς κάντε ένα τεστ και καταργώντας την αυτοτελή φορολόγηση των εφημερείων πείτε στους γιατρους ότι η εκτελεση των εφημερειών είναι προαιρετική ,για να δείτε ότι με τα 70 ευρω περίπου που θα μείνου στα χερια τους δεν θα θέλει κανείς να εφημερευει για 17 ολόκληρες ώρες.Ευχαριστώ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:45 | ΄Κώστας Τσόπελας

    ΣΥΜΦΩΝΟ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:35 | Αννα Μιχαηλίδου

    Γράφω για αυτά που γνωρίζω. Να μην καταργηθούν και να μείνουν απολύτως ώς έχουν οι απαλλαγές που αφορούν στα Ακίνητα του άρθρου 6 Κ.Φ.Ε, διότι τόσο η ιδιοκατοίκηση όσο και η προσφορά στέγασης στα παιδιά από τους γονείς ή το αντίθετο αποτελούν ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα του πολίτη και δεν επιτρέπεται και εκεί η εισπρακτική επέμβαση του κράτους.

    Προτείνω επίσης να διατηρηθεί η απαλλαγή απο τον φόρο της δόσης του στεγαστικού δανείου και να επεκταθεί και στα πέρα της πρώτης κατοικίας ακίνητα για λόγους οικονομικούς: α) διότι θα βοηθήσει τους νομοταγείς ιδιοκτήτες ακινήτων να συνεχίζουν να είναι συνεπείς προς το κράτος (που προτίθεται να τους επιβαρύνει αλόγιστα γιατί μόνο αυτούς γνωρίζει)και να μην προστεθούν και αυτοί στους προβληματικούς δανειολήπτες. β) διότι θα αυξηθεί η ζήτηση των στεγαστικών δανείων που ενισχύουν την οικοδομική δραστηριότητα και αυξάνουν την εύκολα φορολογητέα ύλη.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:24 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΑΜΠΟΥΡΗΣ

    αμεση καταργηση αυτοτελους φορολογησης,χωρίς εξαιρέσεις.Την αυτοτελη φορολόγηση εχουν πετυχει μεχρι σημερα ομαδες και συντεχνιες που πιεζαν(υπουργειο οικονομικων -πεχωδε,κλπ)καθως και οι κυβερνωντες,βουλευτες-νομαρχες-δημαρχοι. Ο λαος να ξερετε ειναι μαζι σας.Σε περιπτωση που αρχισετε να εξαιρειται ομαδες να ξερετε οτι εχετε βαλει το θεμελιο λιθο της ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ.Μεσα και απο την καταργηση της αυτοτελους φορολογησης θα πρεπει να γινει και η αναδιανομη του εισοδηματος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:55 | ΚΩΣΤΑΣ

    είμαι γιατρός του ΕΣΥ και εφημερεύω 7 περίπου μέρες το μήνα. Για 17 ώρες εφημερία τις καθημερινές (όχι αργίες) πληρώνομαι καθαρά περίπου 100 ευρώ. Κάνοντας μία απλή διαίρεση διαπιστώνει κανείς εύκολα πως η αμοιβή μου είναι 6 ευρώ/ώρα!!!, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν και το νυχτερινό ωράριο. Δεν μπορώ να πιστέψω πως μπορεί να υπάρξει σκέψη για περαιτέρω μείωση της αμοιβής-κοροϊδίας αυτής. Θα μ΄έβρισκε απόλυτα σύμφωνο η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, αρκεί αυτές να αμοίβονταν όπως οι υπερωρίες των άλλων δημοσίων υπαλλήλων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:10 | Ανδρεας Κώτας

    Οταν ο Γεννηματάς προσήλκυσε στο ΕΣΥ τους γιατρούς το κίνητρο ήταν οι αμοιβές.

    Απο τότε οι αμοιβές των ιατρών πήραν την κατιούσα .

    Συνεχίστε την τακτική αυτή και τα νοσοκομεία θα μείνουν χωρίς γιατρούς.

    Ηδη στη επαρχία άρχισαν να κλείνουν κλινικές απο έλλειψη ιατρών .

    Κανένα νέος γιατρός που είναι στα 35 χρόνια δεν θα πάει σε νοσοκομείο για 1500 ευρώ το μήνα και να κάνει και 7-10 εφημερίες .

    Ανοίγει ιδιωτικό ιατρείο και όσο και να μην έχει δουλειά τα χρήματα αυτά θα τα βγάλει ( με νόμιμους και άλλους τρόπους ) και δεν θα έχει κανένα πάνω απο το κεφάλι του .

    Συνεχίστε έτσι και θα παταχτεί η φοροδικλοπή…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:07 | Δημήτρης Χρονόπουλος

    Το μέτρο είναι αυτονόητο, εκτός αν θέλουμε την χώρα μας … Ζιμπάμπουε (συγγνώμην, δεν ήθελα να προσβάλλω τη συγκεκριμένη χώρα!)

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:52 | Μενέλαος Κωνσταντάκος

    Ναι συμφωνώ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:23 | Καλλιανιώτη Πέγκυ

    Nομίζω ότι θά πρέπει να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση και ο καθένας να πληρώνει φόρο ανάλογα με αυτά που εισπράτει από τη δουλειά του.
    Αυτό που θα πρέπει να κάνετε και κυνηγήσετε τη φοροδιαφυγή με ελέγχους στα καταστήματα και επιχειρήσεις. Θα πρέπει να έχει ευθύνη
    που δεν παίρνει απόδειξη και ο αγοραστής.
    Αυτή η κατάσταση της φοροδιαφυγής θα πρέπει να εκλείψει από την Ελλάδα έάν θέλουμε να πάμε μπροστά.
    Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρέπει να φοβηθεί τίποτα, θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να πάει μπροστά.

    Ευχαριστώ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:23 | Κολέτσος Θεόδωρος

    Να καταργηθούν τελείως όλες οι φοροαπαλλαγές όσο και η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων. Να γίνει όμως αναπλήρωση απώλειας εισοδήματος στους πιλότους της Πολ. Αεροπορίας και των υποβρυχίων του Πολ. Ναυτικού μόνο.
    Επίσης να απαγορευτεί από το Νόμο η εκ νέου παροχή τέτοιων προνομίων στο μέλλον με ποινή προσωπικής ευθύνης για όσους υπογράψουν.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:45 | Ε.Παπαδοπούλου

    Διαβάζοντας τις διατάξεις, βρήκα ελάχιστες που φαίνονται να μην είναι δικαιολογημένες. Στο σύνολό τους σχεδόν οι απαλλαγές των εισοδημάτων από ακίνητα, κινητές αξίες, εμπορικές επιχειρήσεις έχουν λογική βάση και απαιτείται πολύ προσεκτική μελέτη και πρόβλεψη των συνεπειών που θα έχει η κατάργησή τους για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Κατά τα λοιπά, πιστεύω ότι πρέπει να καταργηθούν οι ακόλουθες ευνοϊκές διατάξεις:
    1) άρθρο 45 παρ 4στ Ν.2238/94 για τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων που διατίθενται για τη γραμματειακή εξυπηρέτηση των βουλευτών και των Ελλήνων βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στους υπαλλήλους και αστυνομικούς που διατίθενται στα γραφεία των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή.
    2) άρθρο 5 παρ. 15 Ν. 2892/01(αποζημιώσεις από ΕΕ σε ερευνητές κλπ)
    3) άρθρο 13 παρ. 39 Ν. 3149/03.
    4) άρθρο 8 παρ. 1 Ν. 3790/09.
    5) άρθρο 36 παρ.1 και 2 Ν.3775/09.
    6)άρθρο 14 ΚΦΕ, παρ. 2(ποδοσφαιριστές κλπ), 3(υπηρεσίες σε σχολεία Γερμανίας), 4(υπάλληλοι ΥΠΕΞ κλπ που υπηρετούν στην αλλοδαπή),
    5(εκτός έδρας υπαλλήλων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και αιρετών ΟΤΑ), 6 (επιδόματα ΥΠΟΙΚ.), 8(αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί Βαυαρίας).
    7) άρθρο 57 παρ.3 ΚΦΕ
    8) άρθρο 3 Ν. 3754/09
    9) άρθρο 5 του Ζ΄ ψηφίσματος του 1975
    10) άρθρο 9 ΚΦΕ παρ 6
    11) άρθρο 11 ΚΦΕ
    12) άρθρο 13 ΚΦΕ παρ. 3(αμοιβή μηχανικών), 10 (έσοδα από έπαθλα ή βραβεία από εκμετάλλευση δρομώνων ίππων), 11 (παροχές αιρετών ΟΤΑ), 13( επιβράβευση αθλητών εθνικών ομάδων).

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:34 | Ζάχος Κωνσταντίνος

    Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους άλλων επαγγελματιών… Μπορώ όμως να μιλήσω για τους ιατρούς, καθώς είμαι ένας από αυτούς. Κανένα πρόβλημα δεν έχω όσον αφορά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Αφού ένα κράτος δικαίου θεωρεί ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι αναγκαίο για να εξέλθει η χώρα από αυτή την περίφημη οικονομική κρίση, ας το κάνει. Ένα κράτος δικαίου όμως δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτός που καταργεί την αυτοτελή φορολόγηση, θα πρέπει να είναι αυτός που θα πει για πρώτη φορά, ότι η δουλειά μου, η υπερωρία του ιατρού είναι, αν όχι πιο «ακριβή», τουλάχιστον ίση (σε χρηματική αξία) με του κάθε εργαζόμενου στο δημόσιο τομέα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:10 | ΓΙΑΝΝΗΣ Μ.

    Η αυτοτελής φορολόγηση πρέπει να διατηρηθεί για την αποζημίωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα. Στις συνθήκες αύξησης της ανεργίας, που προκύπτει όχι μόνο από τους αναζητούντες εργασία αλλά και από τους απολυμένους στον ιδιωτικό τομέα είναι αντιληπτό ότι η φορολόγηση με τους συντελεστές της κλίμακας της αποζημίωσης απόλυσης είναι κοινωνικά προβληματική αν όχι ανάλγητη. Στους απολυμένους που υπερβαίνουν το 50ο έτος της ηλικίας η εύρεση εργασίας είναι ακόμα δυσκολότερη, έτσι στην χειρότερη περίπτωση η αυτοτελής φορολόγηση της αποζημίωσης θα πρέπει να διατηρηθεί στους απολυμένους που υπερβαίνουν το 50ο έτος ηλικίας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:56 | EYH TΣΩΝΟΥ

    Σχετικά με τις εφημερίες των ιατρών ΕΣΥ θα πρέπει προηγουμένως να αναγνωριστούν ως χρόνος υπερωριακής απασχόλησης,άρα και να αμοίβονται διαφορετικά και μετά να φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:12 | Dimopoulos Dimitris

    Άμεση κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας σε όλα τα επιδόματα ή τις αποδοχές του δημόσιου τομέα, που φορολογούνται αυτοτελώς καθώς και σε όλες τις δραστηριότητες του ιδιωτικού. Πχ ταξί, φορτηγά, μηχανικοί και πολλά άλλα

    Η αυτοτελής φορολόγηση πρέπει να διατηρηθεί μόνο για την αποζημίωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:03 | Γιώργος

    Σαν γιατρός του ΕΣΥ διαφωνώ με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης τηων εφημεριών, οι οποίες δεν αποτελούν επίδομα, αλλά υποχρεωτική υπερωριακή εργασία και μάλιστα με αυξημένη την ευθύνη εκ μέρους του ιατρού που ασχολείται με το επείγον περιστατικό.
    Η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών (μετά τις 2 πρώτες ενεργείς ή μικτές οι οποίες βάσει του Ν 3754/2009 φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις και όχι αυτοτελώς), αποτελεί μια έμμεση εδώ και χρόνια αναγνώριση της πολιτείας, του ότι οι αμοιβή των ιατρών του ΕΣΥ είναι κατά 40% χαμηλότερη σε σχέση με τους άλλους εργαζομένους και σε «αστεία κυριολεκτικά επίπεδα» σε σχέση με τους ιατρούς των άλλων χωρών της ΕΕ, όπου άλλωστε δεν υφίσταται το απηρχαιωμένο καθεστώς της 17ωρης ή 24ωρης εφημερίας αλλά αυτό της υπερωριακής εργασίας με συγκεκριμένο πλαίσιο, της ιατρικής υπηρεσίας «on call» και των ιατρών εσωτερικής και επείγουσας εφημερίας τύπου «Senior House Officer»-βλ. Ηνωμένο Βασίλειο). Σε όλες τις αναφερόμενες ως άνω περιπτώσεις, η αμοιβή του ιατρού είναι τουλάχιστον τετραπλάσια της αντίστοιχης του Έλληνα νοσοκομειακού ιατρού που ανέρχεται μόλις στα 12,5ευρώ/ώρα για τον Επιμελητή Α΄ και σε λιγότερο από 15ευρώ/ώρα για το Διευθυντή ΕΣΥ.
    Η άρση της αυτοτελούς εφημεριακής φορολόγησης (πάντα μετά τις δύο πρώτες τις οποίες το κράτος τις καρπούται με τις γενικές διατάξεις), θα σημάνει την μονομερή κατάργηση της πρόσφατης κλαδικής συμφωνίας, την οποία σημειωτέον, σε ότι αφορά τα βασικά σκέλη συμπεριλαμβανομένου και των αμοιβών και φορολογικών διατάξεων, ψήφισε στις αρχές του 2009 και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει δραστική μείωση του εισοδήματος των νοσοκομειακών γιατρών, μη αναγνώριση της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο και οι κινητοποιήσεις αναμένεται να είναι ανάλογες των αποφάσεων που τελικά θα ληφθούν στο φλέγον αυτό ζήτημα.
    Τα ανωτέρω ισχύουν και για το αφορολόγητο του επιδόματος σεμιναρίων και βιβλιοθήκης, το οποίο άλλωστε είναι και νομικά κατοχυρωμένο.
    Προσωπικά, και χωρίς να εκφράζω το σύνολο των ιατρών του ΕΣΥ, θα δεχόμουν πάγωμα αποδοχών για 2-3 χρόνια, αναλογιζόμενος το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Η κατάργηση όμως των φοροαπαλλαγών των νοσοκομειακών ιατρών, ψίχουλα μόνο θα φέρει στα ταμεία του κράτους, το οποίο πρέπει να διευρύνει την πραγματική φορολογική του βάση, όχι από τους ειλικρινείς πολίτες, αλλά από τους μόνιμα φοροδιαφεύγοντες, φοροκλέπτοντες και εισφοροκλέπτοντες (βλ. πένητες με μαιζονέτες, χειμερινά και θερινά εξοχικά και σκάφη αναψυχής).

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:08 | εύα

    προφανως. πολλα ειναι εως σκανδαλωδη (αθλητικα σωματεια, αμοιβες μετεγραφων, αμοιβες εργαζομενων στο εξωτερικο) κλπ. Επισης μεγαλα ποσα δινονται σε αποζημιωσεις καθε ειδους λογω μετακινησεων ( ερευνητικα προγραμματα, δημοσιο, ευρυτερο δημοσιο- που πολλες φορες συνιστουν δευτερο εισοδημα – αφορολογητο. Πολλοι αποφευγουν να παιρνουν αμοιβες- βλ. ερευνητικα προγραμματα και λαμβανουν μεγαλα ποσα με μορφη ημερήσιων αποζημιωσεων- βλ. ερευνητικά κεντρα, ΑΕΙ, ΤΕΙ…αφορολόγητα .Να προστιθενται και αυτα τα ποσα στο φορολογητέο εισόδημα…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:02 | Λαζαρίδης Πέτρος

    Πλήρης κατάργηση όλων των αυτοτελών φορολογήσεων, αλλά παράλληλα ισότιμη αμοιβή όλων των εργαζομένων. πχ όχι άλλος 100 και άλλος 50 για την ίδια δουλειά επειδή ανοίκουν σε διαφορετικά υπουργεία.
    Οι εφημερίες των γιατρών να αμοίβονται όπως οι υπερωρίες όλων των εργαζομένων και να φορολογούνται το ίδιο.
    Αυστηρός έλεγχος και πόθεν έσχες όχι μόνο για τα νέα αλλά και για τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία. Που βρήκε ο εφοριακός ή ο γιατρός του ΕΣΥ τα χρήματα για πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη οικόπεδα κλπ? Σοβαρός έλεγχος και όχι όπως το πόθεν έσχες των βουλευτών που εχει καταντήσει μια γελοιότητα

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:08 | εύα

    να καταργηθει η αυτοτελης φορολογηση και το ποσο να προστιθεται στο ετησιο εισοδημα και ετσι να φορολογειται.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:16 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΙΑΣ

    Θα αναφρθώ στο θέμα της αυτοτελους φορολόγησης των εφημεριών και επιδομάτων και να τονίσω 1)Τι κινητρο εχουν πλέον οι ιατροί να εργασθουν σε αγονες περιοχές και ακριτικά νησια?2)ποιά ηταν η αναλογία αμοιβών ιατρών ΕΣΥ και αλλων υπαλλήλων το 1987 που ξεκινησε το ΕΣΥ ? 3)Γιατι υπαρχει διαφορετική μεταχείρηση σε εργασιακες σχέσεις πανεπιστημιακών και ειδικά των στρατιωτικών.4)Εναι δικαιο σε ακριτικο νησι να εφημερεύεις και χωρις να αμειβεσαι? ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ.ΕΛΕΟΣ! ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗς ΕΡΤ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ(COSCO).κ.λ.π.μην διαλύετε το ΕΣΥ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΗΝΑ με πρωτευουσα το ΚΟΛΩΝΑΚΙ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:57 | πηνελοπη

    ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΔΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΔΕΧΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:43 | ΖΙΝΑΛ

    ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ ΟΛΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ? ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΒΑΡΥ (ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ ΑΡΑΓΕ?) ΤΟΤΕ… «ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ». ΗΔΗ Ο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. ΑΣΕ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΛΑ (ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΠΙΤΙΩΝ) ΓΙΑΤΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΚΕΙ ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΛΥΣΤΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ. ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ?

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:17 | ΖΙΝΑΛ

    ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ!!! ΙΣΟΝΟΜΙΑ-ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ! ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΤΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΤΟ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΤΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΛΕΨΟΥΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ. Ε ΤΩΡΑ ΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΥΣ «ΚΟΙΝΟΥΣ θΝΗΤΟΥΣ»

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:46 | Νικήτας

    Φυσικά και είναι ώρα να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων αρκεί να ληφθούν υπόψη τα εξής:
    1. να μην υπάρξει καμμία εξαίρεση για κανένα και
    2. να μην ξεχνάμε ότι, τα επιδόματα που θεσμοθετήθηκαν σε διάφορες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, έχουν αυτή τη μορφή επειδή καμμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν ανέλαβε την ευθύνη να καθιερώσει ενιαίο μισθολόγιο. Και δε νομίζω ότι αυτό ευνόησε την πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα!
    ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:14 | ΔΟΞΑΚΗΣ

    να μην καταργηθει η αυτοτελης φορολογηση για το επιμισθιο των εκπαιδευτικων του εξωτερικου. το επιμισθιο αυτο ειναι σταθερο για τουλαχιστον 10 χρονια και πλεον σε παρα πολλες χωρες κυριως της ευρωπης και ιδιαιτερα στη γερμανια δεν επαρκει για την διαβιωση .Αν το επιμισθιο μπει στην φορολογικη κλιμακα το συνολο των εκπαιδευτικων του εξωτερικου θα αναγκαστει να επαναπατριστει με οτι αυτο συνεπαγεται για την ελληνοφωνη εκπαιδευση του εξωτερικου και την ελληνικη ομογενεια

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:37 | Kostas

    Γεια σας
    Για ποιο λόγο να υπάρχει αυτοτελής φορολόγηση σε κάποιες κατηγορίες?
    Είναι εντελώς άδικο ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που δεν συντρέχει κοινωνικός λόγος.
    Εφόσον είναι χρήματα που εισπράτονται από τους μισθωτούς τότε για όλους θα πρέπει να μπαίνουν στην φορολογική κλίμακα κανονικά.
    Ευχαριστώ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:56 | Dinos Arvanitis

    ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣη ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:50 | Dinos Arvanitis

    ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣη ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ. ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΙ ΛΕΕΙ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:14 | ΧΑΡΗΣ ΝΤΕΜΙΡΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:01 | ΜΑΝΩΛΗ ΕΙΡΗΝΗ

    ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΑΞΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ ΛΟΓΙΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΟΙ 16000 ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΙΣΩΣ 30000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΒΑΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΖΗΤΑΕΙ 200 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:08 | Γερασιμούλα Σακκά

    Το θεωρώ πολύ άδικο ειδικά για τις εφημερίες των γιατρών του Ε.Σ.Υ.Οι εφημερίες δεν είναι επίδομα,ούτε υπερωρίες.Πληρώνονται πολύ χαμηλά,είναι υποχρεωτικές και φορολογούνται στη βάση τους με 20%.

  • Να παραμείνουν οι φοροαπαλλαγές που επιτάσσουν πασιφανείς κοινωνικές συνθήκες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 08:57 | Αντώνης Ζαχάρωφ

    Είμαι 35 χρόνια Γιατρός (Παθολόγος) του ΕΣΥ.Εργάζομαι συνεχώς ακόμα και τις γιορτές όταν οι άλλοι κάνουν διακοπές σε chalet. Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι γιατροί που εργάζονται στο Δημόσιο λαμβάνουν 3 και 4 φορές παραπάνω μισθό. Οι εφημερίες είναι αφορόλογητες γιατί ο μισθός μου είναι ελάχιστος!.Σπούδασα 11 χρόνια για να γίνω γιατρός και εντάχθηκα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το 1985 επειδή η τότε Κυβέρνση του ΠΑΣΟΚ προσέφερε σε όσους γιατρούς υπηρετήσουν το ΕΣΥ πολύ ικανοποιητικές αποδοχές (τότε η αναλογία ήταν 6/1 σε σχέση με το ημερομίσθιο του ανιδείκευτου εργάτη και σήμερα η αναλογία έφτασε το 1.5/1 !!!).Τότε ο αείμνηστος Γ.Γεννηματάς τόνιζε.
    Στηρίζω το ΕΣΥ με κάθε τρόπο.
    Νομίζετε ότι κοινωνικά δίκαιο είναι να παίρνει ο Δικαστικός επιδόματα και μισθούς 3 φορές πάνω από εμένα?.
    Κανένας γιατρός δεν θέλει να εφημερεύει -να ξενυχτάει- κάτω από τις συνθήκες των σημερινών υποβαθμισμένων -σκόπιμα απο τις εκάστοτε κυβερνήσεις- Δημόσιων Νοσοκομείων. Η Ευρωπαική Ένωση απαιτεί 2 ενεργείς εφημερίες γαι τους ειδικευμένους γιατρούς. Ούτε μια παραπάνω.
    Τέλος απαιτώ μισθολογική εξίσωση -και μετά ίδια φορολόγηση- με τους δικαστικούς,στρατιωτικούς κλπ υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών!.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 08:20 | ΠΑΥΡΙΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ «ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ» ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΙ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 07:48 | ΜΠΑΝΤΕΡ ΜΑΖΕΝ

    Οι εφημερίες των ιατρών ΕΣΥ χρησιμοποιούνται σαν παράδειγμα «άδικης» φοροαπαλλαγής (καθώς φορολογούνται με 20% αυτοτελώς) από τα ΜΜΕ και διάφορους γνώστες των προθέσεων του Υπουργείου. Ποιά είναι η αλήθεια?
    Κατ΄αρχάς η φοροαπαλλαγή αφορά μέρος την εφημεριών(άνω των 2 σε ενεργείς και μικτές και καμία εκ των ετοιμότητας). Γνωρίζετε όμως ποιό είναι το ωρομίσθιο των εφημεριών? Οι εφημερίες σαν υπερωριακή εργασία, λογικά θα έπρεπε να αμείβονται με τις ίδιες αρχές που διέπουν την αμοιβή των υπερωριών στο Δημόσιο. Για λόγους που μόνο οι εμπνευστές τους γνωρίζουν, το ωρομίσθιο της εφημερίας είναι το 60% του προβλεπόμενου για την υπερωριακή απασχόληση. Άρα στην πηγή της, η εφημερία «φορολογείται» ήδη με 40%!!! Η αυτοτελής λοιπόν φορολόγηση είναι αντιστάθμισμα της επιτελούμενης αδικίας και όχι «συντεχνιακό χατήρι».
    ΜΠΑΝΤΕΡ ΜΑΖΕΝ