2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:29 | Basileios Papadopoylos

    Πιστευω οτι το αφορολογητο όριο δεν πρεπει να εχει καμμια σχεση με την συλλογη αποδείξεων από εμπορικές πραξεις. Οσον αφορα για τις αποδείξεις που θα μαζεύει καθε φορολογούμενος θα πρέπει να υπολογίζονται από ολες εμπορικές πράξεις που κανει ο καθενας (υγεια-εμποριο τροφιμων-ειδων ρουχισμου-ειδων αυτοκινητου) με αντιστοιχη συσχετιση με το συνολικο εισόδημα του καθενός. Δηλ. δεν μπορει φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ το χρόνο να έχει αποδείξεις 25.000.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:59 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Ναι εαν ειναι για ολα τα εξοδα ΔΕΗ ΟΤΕ κοινοχρηστα φαγητο σουπερ μαρκετ
    Τα πάντα ολα

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:10 | Αντώνης Κασαπάκης

    Θεωρώ οτι η ισχύς του αφορολόγητου μόνο με τη συλλογή αποδείξεων είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ΑΛΛΑ αρκεί οι αποδείξεις να είναι ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ανεξαιρέτως, ακόμη και από Super Markets, καφετέριες, βενζίνες, ψιλικατζίδικα, καντίνες κλπ.
    Και ο λόγος είναι ο εξής:
    1. Είναι παράλογο να ζητάμε αποδείξεις π.χ. των 6000 ευρώ το έτος ανά άτομο για να έχουμε το αφορολόγητο, μόνο για δαπάνες από ένδυση, συνεργεία, ηλεκτρολόγους κλπ. Δηλαδή είναι δυνατόν να ξοδεύουμε 500 ευρώ το μήνα για τέτοιες δαπάνες; Σκεφτείτε τον εργαζόμενο των 700 ευρώ να ξοδεύει σχεδόν όλο του το μισθό σε ένδυση, συνεργεία, κομμωτήρια και τεχνίτες…Ας είμαστε ρεαλιστές. Αυτό δεν γίνεται. Σας λέω οτι αυτό θα θεωρηθεί υπερβολικά άδικο από τη μεγαλύτερη μάζα του κόσμου. Αντιθέτως είναι πολύ λογικό να ξοδεύει ο καθένας το μισθό του σε λογικές δαπάνες, όπως super market, είδη διατροφής κλπ.

    2. Ας μην θεωρήσουμε οτι τα super markets ούτως ή άλλως εκδίδουν αποδείξεις, άρα τί όφελος θα έχει το κράτος, γιατι θα σας πω οτι ναι μέν τα μεγάλα το κάνουν, αλλά χιλιάδες μικρά mini markets της γειτονιάς, ψιλικατζίδικα, και περίπτερα επίσης (που και κει θα πρέπει να έχουν ταμειακές), ταξί αλλά και καντίνες κλπ. φοροδιαφεύγουν εν γνώση τους αποφεύγοντας να κόβουν αποδείξεις.

    Κάντε ένα υπολογισμό από το εισπρακτέο ΦΠΑ του δημοσίου από τις αποδείξεις που θα σας προσκομίσουν οι φορολογούμενοι από όλες υτές τις δαπάνες που ανέφερα – σίγουρα θα είναι περισσότερο από το φόρο που θα τους επιβάλετε αν δεν καταφέρουν να συμπληρώσουν το όριο των αποδείξεων από έξοδα που όσο και να ήθελαν δε θα μπορούσαν να τα κάνουν(τεχνίτες κλπ) – Και θα εισπράξετε και την οργή και την αίσθηση της αδικίας από όλους, οπότε τί θα γίνει; απλά όταν ο φορολογούμενος αισθάνεται οτι αδικείται, τότε όχι μόνο δε θα περιοριστεί η φοροδιαφύγή αλλά θα αυξηθεί, γιατι ο κάθε ένας θα φροντίσει να πάρει πίσω μόνος του αυτή την αδικία, κρύβοντας αλλού εισοδήματα όπου και όπως μπορεί.
    Είπαμε να φτιάξουμε συνείδηση, αλλά η συνείδηση φτιάχνεται μόνο με την επικράτηση ενός κλίματος δικαιοσύνης.

    Πάντως θα χαρώ να έρθει η μέρα όπου ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ να ζητούν αποδείξεις. Γιατι μόνο τότε ο δίκαιος και σωστός φορολογούμενος θα αισθανθεί οτι όχι μόνο αυτός πληρώνει τους φόρους του, αλλά όλοι και δίκαια. Και τότε θα σας αξίζουν είλικρινά συγχαρητήρια.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:47 | Τσιώτσιος Ιωάννης

    Θεωρώ επιβεβλημένη την θεσμοθέτηση της σύνδεσης του αφορολογήτου ορίου με αποδείξεις δαπανών των φορολογουμένων. Με την προϋπόθεση ότι θα συμπεριλαμβάνονται ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, και όχι μόνον από γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και ελεύθερους επαγγελματίες εν γένει.
    Ποιός είναι βέβαιος ότι όλοι οι πολίτες αρρωσταίνουμε κάθε τρεις και δύο και τρέχουμε σε γιατρούς ή ότι δεν μας καλύπτουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, ενδεχομένως και οι ιδιωτικές μας ασφάλειες?
    Ποιός είναι σίγουρος ότι όλοι οι πολίτες έχουμε διαρκείς εκκρεμμότητες με το κράτους και τρέχουμε συνεχώς στα δικαστήρια, άρα χρειαζόμαστε και δικηγόρους, ή ότι είμαστε όλοι μας δικομανείς?
    Ποιός είναι βέβαιος ότι όλοι οι πολίτες έχουμε την ανάγκη να αγοράζουμε διαρκώς ηλεκτρονικές συσκευές και ηλεκτρονικά είδη εν γένει?
    Οι αγορές από καταστήματα πώλησης τροφίμων γιατί να μην υπολογίζονται?
    Οι αγορές από super markets για ποιό λόγο να μην προσμετρώνται?
    Ειδικώς στα μεγάλα αστικά κέντρα, η πλειοψηφία των αγορών των καθημερινώς απαιτούμενων ειδών διαβίωσης γίνεται από super markets. Αν δεν συνυπολογίζονται αυτές, μεγάλο μέρος των δαπανών των φορολογουμένων δεν θα μπορούν να «καλύπτονται» από αποδείξεις.
    Ποιός λέει ότι δεν υπάρχουν πολίτες οι οποίοι αγοράζουμε βιβλία? Όχι μόνον εκπαιδευτικά, για τα παιδιά μας, αλλά κάθε είδους: λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, επιστημονικά κ.ο.κ. Για ποιό λόγο οι δαπάνες για αγορές βιβλίων να μην συνυπολογίζονται?
    Οι δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα και νερό για ποιό λόγο να μην συνυπολογίζονται? Δεν είναι πραγματικές και, το κυριότερο, υποχρεωτικές, αφού χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό δεν μπορεί να ζήσει κανείς?
    ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΝΩΝΤΑΣ: ΚΑΘΕ ΔΑΠΑΝΗ, ΕΦ΄ ΟΣΟΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΙΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι έναντι όλων των πολιτών.
    Μάλιστα δε, αν το σύνολο των δαπανών του φορολογούμενου υπερβαίνει και το όριο το οποίο θα θεσπιστεί, είναι δυνατόν ακόμη και να «πριμοδοτείται» ο φορολογούμενος, με μεγαλύτερη έκπτωση φόρου.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:25 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΤΟΥΡΟΣ

    Προτείνω οι μισθωτοι να μπουν στην ιδια διαδικασια με τους ελευθερους επαγγελματιες και εμπορους.Ο μισθος να εχει φορο (σαν φπα)να αγοραζουν με τιμολογια και να αποδιδουν ανα τριμηνο στην εφορια.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:53 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

    ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΕΙΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΟΠΩΣ ΔΕΚΟ, ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΤΛ.
    ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ Η ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΟΔΕΥΕΙ 2.000 € ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ (ΑΓΟΡΕΣ ΡΟΥΧΩΝ, ΔΙΚΗΔΟΡΟΙ, ΓΙΑΤΡΟΙ/ΑΦΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΙΚΑ ΤΖΑΜΠΑ, ΜΠΑΡ ΚΑΙ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΤΛ) ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΥΣΤΙΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 600 – 800 € ΣΥΝΤΑΞΗ / ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:20 | Σκορδούλης Αδαμάντιος

    Να προστεθούν αποδείξεις απο χασάπηδες,super market,βενζινάδικα και ΔΕΚΟ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:53 | Δημήτρης Μ

    Τα δίδακτρα για τις σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο δεν εκπίπτουν από πουθενά.
    Γιατί αυτό;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:15 | ΖΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΦΘΑΝΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΠΩΣ , ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:26 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

    Ποια η αναγκαιότητα στο κυνήγι των αποδείξεων από τον πολίτη;

    Δεν μπορεί το κράτος με τους μηχανισμούς του να ελέγξει τους φοροφυγάδες, το έτος 2010, και στην εποχή της τεχνολογίας;
    Δεν μπορεί να ελέγξει πόσα προϊόντα αγόρασε ο επαγγελματίας και πόσο τα πούλησε; ή σε πόσους πρόσφερε τις υπηρεσίες του;
    Αντί να κυνηγάει ο επαγγελματίας τον πελάτη να του δώσει απόδειξη θα κυνηγάει ο πελάτης τον επαγγελματία να πάρει απόδειξη; Αυτό γίνεται μόνο σε ένα ανοργάνωτο κράτος γιατί η στοιχειώδης οργάνωση απαιτεί την προστασία του πολίτη από τον ανεύθυνο επαγγελματία ο οποίος προσπαθεί να φοροδιαφύγει σε βάρος των υπολοίπων.

    Το μέτρο του αφορολόγητου με επιλογή κατηγοριών αποδείξεων είναι μέτρο:
    ΑΔΙΚΟ
    1. Γιατί οι χαμηλό και μέσο εισοδηματίες καταναλώνουν το μαγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός των (60% έως 90%) σε ανάγκες διατροφής, ένδυσης και πάγιες ανελαστικές καθημερινές ανάγκες(ΔΕΗ, ΟΤΕ, εισιτήρια, φάρμακα …) και προφανώς δεν καταναλώνουν σε ταβέρνες, διακοπές-ταξίδια, γυμναστήρια, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, πλαστικούς χειρουργούς ….). Επομένως το μέτρο βολεύει τους έχοντες και κατέχοντες μεγαλοεισοδηματίες. Ιδιαίτερα δεν εξυπηρετεί τις οικογένειες με πολλά παιδιά.
    2. Μεταφέρει τα φορολογικά βάρη των επαγγελματιών στους πολίτες και δημιουργεί αύξηση τιμών, προϊόντων και υπηρεσιών.
    3. Δημιουργεί προστριβές μεταξύ πολιτών και επαγγελματιών.
    4. Δημιουργεί στρεβλά καταναλωτικά πρότυπα με το να επιδιώκεται η μονομερής αναζήτηση καταναλωτικών αποδείξεων (από συγκεκριμένους επαγγελματίες).
    5. Δεν επιβραβεύει με τρόπο αντιπροσωπευτικό και αναλογικό τις κανονικές καταναλωτικές ανάγκες, ανάλογα και με το μέγεθος των οικογενειών.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    1. Δικαιότερο θα ήταν ένα σύστημα που θα συμπεριελάμβανε όλες τις αποδείξεις και θα αντικατόπτριζε τις καταναλωτικές ανάγκες σύμφωνα και με το μέγεθος εκάστης οικογένειας.
    2. Αποτελεσματικότερο θα ήταν οι αποδείξεις να εισάγονται σε μηχανοργανωμένο σύστημα διασταύρωσης και ελέγχου της φοροδιαφυγής από τους επαγγελματίες πράγμα που βέβαια δεν είναι εφικτό με την υπάρχουσα υποδομή σε προσωπικό και σε λογισμικό επίπεδο.
    3. Το αφορολόγητο να κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος κάθε οικογένειας.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:11 | Δημήτρης

    Πιστεύω πως το μέτρο είναι πολύ θετικό. Θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που δυστυχώς αποτελεί μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας λόγω έλλειψης φορολογικής συνείδησης.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:20 | Βαγγέλης

    ΝΑ εφαρμοστεί το αμερικάνικο σύστημα φορολόγησης: Αφαίρεση από το εισόδημα του συνόλου των αποδείξεων και φορολόγηση του υπολοίπου που απομένει.
    Αυτό προϋποθέτει να γίνονται δεκτές ΟΛΕΣ οι αποδείξεις, για οποιαδήποτε δαπάνη (περιλαμβανομένων δαπανών λογαριασμών καυσίμων, super market, κοινής ωφέλειας, περιπτέρων κλπ.) Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι η ύπαρξη ταμειακών μηχανών σε κάθε επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων ταξί περιπτέρων κλπ.)
    Με τον τρόπο αυτό, εκτός από το κίνητρο συλλογής αποδείξεων, υπάρχει και κίνητρο για την κατανάλωση, που βοηθά στην αναθέρμανση της οικονομίας, ενώ φορολογούνται μόνο τα ποσά που αποταμιεύονται με προοδευτική κλίμακα. Η υστέρηση των εσόδων φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών που θα προκύψει θα υπερκαλυφθεί από την απογείωση του ΦΠΑ και της φορολογίας εισοδήματος επαγγελματιών και νομικών προσώπων..
    Το μέτρο μπορεί να συνδυαστεί με κατάργηση του αφορολογήτου ορίου ή θεσμοθέτηση ενός εξαιρετικά χαμηλού (π.χ. 5000 ευρώ) χωρία αποδείξεις.
    Θα χρειαστεί ρύθμιση όμως για τις online και τις διασυνοριακές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:02 | Κώστας Μπάκουλας

    Συμφωνώ απόλυτα. Θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται όλες οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών και αγορών ειδών ρουχισμού, επίπλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών κλπ. Θα μοπρούσε να μειωθεί το αφορολόγητο στο μισό και να μπορεί να αυξηθεί στο 4πλάσιο ή και 5πλάσιο με αποδείξεις.

    Έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στην έκπτωση των ασφαλίστρων αφού η εκτεταμένη χρήση υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλισης θα ανακουφίσει τα Ταμεία, αλλά και μακροπρόθεσμα θα μειώσει και τις κοινωνικές πιέσεις για παροχές υγείας και σύνταξης, αφού σιγά σιγά θα μεταφερθεί το βάρος για παροχές απο τα Ταμεία στην ιδιωτική ασφάλιση. Η έκπτωση για ασφάλιστρα θα πρέπει να ανεβεί ακόμη και στις 10.000€, για να μην πω ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα όριο, όπως δεν υπάρχει όριο για τις εισφορές στο ΙΚΑ στο ΤΕΒΕ κλπ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:11 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΤΑΛΙΑΓΚΑΣ

    Ασφαλώς και πρέπει να εφαρμοσθεί το μέτρο αλλά να είναι ανεξάρτητο από το αφορολόγητο όριο.
    Το κράτος από τα εισοδήματα έως 12000€ μπορεί να επιστρέψει ένα μέρος των δαπανών.
    Στα πιο υψηλά εισοδήματα να ισχύσει το αφορολόγητο και να υπάρχει και εκεί μια μάξιμουμ φοροαπαλλαγή ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

    π.χ. εισοδημα:
    1000-2000€ επιστροφή 1000€
    2000-4000€ -//- 2000€
    4000-6000 -//- 3000€
    6000-1000 -//- 4000€

    Οι αποδείξεις για τα εισοδήματα πάνω των 1000€ πρέπει να αφορούν όλες τις δαπάνες πλην σούπερμάρκετ. Πρέπει επίσης να υποβάλλονται με οπισθογράφηση του ΑΦΜ από τον φορολογούμενο για να μην πηγαίνουν από δήλωση σε δήλωση.

    Καλή θα ήταν μία καμπάνια η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα σχολεία μέχρι τα ΜΜΕ.
    Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε στον κόσμο ότι όταν δεν παίρνεις απόδειξη κλέβεις το πορτοφόλι σου!! Πως γίνεται αυτό; Για κάθε ένα ευρώ που δεν παίρνεις απόδειξη 8-19 λεπτά χάνονται από ΦΠΑ και 5-10 λεπτά από φόρο εισοδήματος από το ποσό που δεν φορολογείται..

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:22 | ALEXIS.P

    ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ (π.χ 12000€)ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ.ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ. ΕΣΤΩ ΟΤΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΒΩ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΓΟΡΑ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΟΥ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ) ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ, ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΩ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑΣ ΜΟΥ ΥΛΗΣ ΚΑΤΑ 12000€? ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΟΣΙΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ Η ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 8000€ ΓΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΕΣΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΑΝ ΤΕΚΜΗΡΙΟ (ΠΧ ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ,ΣΥΕΡΓΕΙΑ,ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΛΠ) ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΥΠΕΡΑΠΙΣΤΟΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΟΔΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΕ ΤΟΝ ΦΠΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΒΑΛΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ ΠΧ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΤΗΝ ΗΔΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:31 | Γιάννης Καμέσας

    Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να μείνει ανέγγιχτο.
    Κύριοι, πως είναι δυνατόν χαμηλό-συντ/χοι, και χαμηλό-μισθοι, των 500, 600, και 700 ευρώ να μαζέψουν αποδείξεις αξίας 5.000, 6.000, 7.000 και…. ευρώ όταν με τεράστιες δυσκολίες τα βγάζουν πέρα? Δηλ., με λίγα λόγια, το μέτρο αυτό θα φορολογήσει τις συντάξεις πείνας.
    Εκείνο που εγώ προτείνω είναι να θεσπιστεί νόμος που να κάνει τη ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ Ποινικό Αδίκημα με τσουχτερά πρόστιμα, και δημοσιοποίηση των ονομάτων των φοροφυγάδων. Η Αμερική ΜΟΝΟ έτσι έβαλε φυλακή τον Αλ Καπόν.
    Θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από σωστά εκπαιδευμένους, ενημερωμένους, και έντιμους ελεγκτές. Μόνο έτσι θα περιοριστούν και σύντομα θα εξαφανιστούν τα τρομερά αυτά φαινόμενα φοροδιαφυγής και φοροκλοπής που μαστίζουν την πατρίδα μας. «Και ο ‘Άγιος φοβέρα θέλει»»….
    Το λέω και πάλι, ότι το μέτρο αυτό των αποδείξεων με την κατάργηση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ για τους χαμηλό-μισθους και χαμηλο-συντ/χους, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ναι, να γίνει για μισθούς και συντάξεις πάνω των 12.000 ευρώ. Επίσης νομίζω ότι θα δημιουργήσει ένα τεράστιο όγκο δουλειάς στο προσωπικό των εφοριών, που ήδη δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το φόρτο εργασίας που έχουν, και δεν θα πετύχει το σκοπό του. Επομένως, ας το σκεφτούν σοβαρά οι αρμόδιοι του Υπουργείου Οικονομικών πριν το υιοθετήσουν.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:14 | Κωνσταντινος Παπανικολαου

    Αγαπητοι κυριοι,

    Εφαρμοστε 100% φοροαπαλλαγη για ολες τις αποδειξεις ανεξαρτητως πηγης. Ακομα και απο τα σουπερ μαρκετ- τα περιπτερα- το ψιλικατζιδικο – την λαικη – τον βενζινοπωλη. Ειναι ο μονος πραγματικος τροπος για να φορολλογηθουν οι εχοντες μη ξοδευοντες και μη επενδυοντες. Ειναι ο μονος τροπος για να ξαναριχνονται τα χρηματα στην αγορα. Αφαιρεστε απο το εισοδημα κατα 100% και τις επενδυσεις σε αμοιβαια κεφαλαια ή χρηματιστηριο ή οποιουδηποτε ειδους επενδυση.

    Το υπολοιπο ξεκινηστε να το φορολογειτε απο μια βαση 50% ελαχιστο και μεχρι ποσου 20.000 ευρω και περαστε στο 70% για περαιτερω εισοδηματα που δεν επενδυθηκαν αλλα αποθηκευτηκαν σε τραπεζικους λογαριασμους.

    Φιλικωτατα

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:04 | Μιχαλοπουλος Αθανασιος

    Αξιοτιμοι κυριοι της κυβερνησης ποσα μαστερ και phd πρεπει να εχει δηλαδη καποιος απο σας για να μας ενημερωσει αντικειμενικα στη σημερινη εποχη ποσα χρηματα χρειαζονται για να ζησει ενας ανθρωπος αξιοπρεπως.Οταν ειναι για τους εμεσους φορους το «γνωριζετε» να μας ενημερωσετε οτι στην Ελλαδα μας ειναι 20% και 30% κατω απ’τον μεσο ορο της ευρωπης ο βασικος μισθος δεν το γνωριζετε οτι ειναι το ιδιο κατω και πιο κατω και οι τιμες στα βασικα αγαθα 30% πανω ? Αφηστε το αφορολογητο ησυχο που δεν ειναι ουτε δυο μηνιατικα δικα σας και δωστε κηνητρα για παραπανω αφορολογητο με αποδειξεις να ζηταει ο κοσμος μεχρι και απο τις ομπρελες το καλοκαιρι. Να φανερωθει ο τζιρος και να εισπραξετε διπλασιο και τριπλασιο φπα και να ανακουφιστει λιγο και η αγορα που παει απο το κακο στο χειροτερο.Και το σημαντικοτερο ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ τι το απλουστερο ρε παιδια παρε απο αυτους που εχουν και δημευσε απο αυτους που τοσα χρονια εκαναν βιλες και πισινες και δεν μπορουν να τα δικαιολογησουν ουτε σε 300 χρονια με φορολογικες δηλωσεις 8000 και 10000 και μας κοροιδευουν.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:56 | Φιλιππίδης Γιώργος

    Αγαπητοί υπουργοί,

    Χαίρομαι που μου δίνετε τη δυνατότητα να καταθέσω την άποψή μου για το μέτρο της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα δαπανών που καλύπτονται με νόμιμα φορολογικά στοιχεία.

    Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, οικονομολόγος, με εξειδίκευση την υποστήριξη των οικονομικών τμημάτων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Επίσης έχω συνεργαστεί συμπτωματικά και με τον δημόσιο τομέα, συγκεκριμένα υποστήριξα και επόπτευσα, τα λογιστήρια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης για επτά περίπου χρόνια και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης για έξι περίπου χρόνια.

    Έχω μία εμπειρία 25 και πλέον χρόνων και άρα έχω μία εμπεριστατωμένη άποψη γύρω από το θέμα της φοροδιαφυγής και της οργάνωσης των οικονομικών υπηρεσιών της Ελλάδας.

    Αν μπορούσα να κάνω μια πρόταση, θα ήταν, να δώσετε την δυνατότητα σε έμπειρους συναδέλφους, που θα υποδειχθούν ίσως με ευθύνη των τμημάτων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Έλλάδος, να υποβάλλουν σε σας απόψεις για θέματα της αρμοδιότητάς σας, που σας απασχολούν.

    Στην δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που περνά η χώρα μας έχει γίνει ξανά, πολύ πιο επίκαιρο το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και πως οι πολίτες που απαρτίζουν αυτή την χώρα θα βοηθήσουν σε αυτό.

    Η άποψη η δικιά μου είναι πως το αφορολόγητο των φυσικών προσώπων πρέπει να συνδέεται με τις πραγματικές δαπάνες μίας οικογένειας, ανάλογα με τα μέλη της. Άρα σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δικαιολογείται σχεδόν στο σύνολό του, με νόμιμα φορολογικά στοιχεία.

    Υπάρχουν πολλές σκέψεις και εξειδικεύσεις για το παραπάνω και πιστεύω ότι μία μελέτη θα καταλήξει στις καλύτερες αποφάσεις.

    Πριν από κάποια χρόνια η παραπάνω πρόταση θα φάνταζε ουτοπική, σήμερα όμως με την τεχνολογική υποστήριξη τα πάντα λύνονται αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση.

    Σίγουρα το να μαζεύουν αποδείξεις οι φορολογούμενοι και να τις προσκομίζουν στις εφορίες για έλεγχο είναι κάτι παράλογο και αντιμετωπίζεται δίκαια με χλευασμό από το κοινωνικό σύνολο.

    Η πρόταση μου δεν αντιμετωπίζει άμεσα το θέμα απαιτεί μία προεργασία για ένα έτος, δίνει όμως το στίγμα ότι αυτή η χώρα πρωτοπορεί σε ιδέες οι οποίες μπορεί να μεταλαμπαδευτούν και σε άλλες χώρες.

    Στα πλαίσια της κατάργησης ή εγώ θα έλεγα αναμόρφωσης του Κ.Β.Σ., που για μένα είναι απολύτως αναγκαία, θα μπορούσε να προβλεφθεί η έκδοση όλων των στοιχείων πλέον με την αποτύπωση σε κάθε ένα από αυτά ενός αλγορίθμου, (ίσως η σήμανση με την οποία εκδίδονται τα φορολογικά στοιχεία από τους φορολογικούς μηχανισμούς να καλύπτει αυτή την ανάγκη) που θα περιλαμβάνει την ημερομηνία έκδοσης το ποσό και τον Α.Φ.Μ. του εκδότη. Όταν λέω όλα τα στοιχεία όμως εννοώ όλα π.χ. και οι Α.Π.Υ. των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματών όπως π.χ. ηλεκτρολόγων υδραυλικών και λοιπών τεχνικών. Με τι τεχνικά μέσα μπορεί να γίνει αυτό και πόσο θα κοστίσει ο εξοπλισμός και πως θα αποκτηθεί, για όλα αυτά ας απαντήσει το υπουργείο, θα μπορούσε π.χ. να επιδοτηθεί η απόκτηση του εξοπλισμού.

    Ο κάθε φορολογούμενος με τον προσωπικό του κωδικό θα εισέρχεται μέσω internet στην μερίδα του και θα την πιστώνει οποιαδήποτε ημέρα του έτους, που διανύουμε, με τον αλγόριθμο της κάθε απόδειξης ο οποίος θα είναι μοναδικός, δεν θα μπορεί δηλαδή να επαναληφθεί, η πληκτρολόγηση του ίδιου αλγορίθμου από άλλο πρόσωπο. Έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα να καλύπτει η κάθε οικογένεια το αφορολόγητο που της αναλογεί με τις παντός είδους δαπάνες της, κάτι που είναι απόλυτα δίκαιο και κατ’έπανάληψη έχει διατυπωθεί από πολλούς φορείς και κόμματα. Η παραπάνω απόφαση θα δώσει το κίνητρο σε όλους τους φορολογούμενους να ζητούν τις αποδείξεις τους και να παρακολουθούν το ύψος του αφορολόγητού τους μέσα από την προσωπική τους μερίδα. Έδώ μπορεί να υπάρξουν πολλές επιλογές για το ποιό είναι το ύψος του αφορολόγητου ανάλογα με τις οικογενειακές υποχρεώσεις, ή σε τι ποσοστό της αξίας θα εκπίπτει, ή σε τι ποσοστό θα αναγνωρίζεται χωρίς αποδείξεις, αφού είναι εύλογο να οριστεί ανάλογα ένα ποσό ελάχιστου κόστους για ηλεκτρισμό και επικοινωνίες εάν αυτές οι αποδείξεις δεν περνούν στην μερίδα του φορολογούμενου.

    Στο τέλος του χρόνου ο φορολογούμενος θα υποβάλει την δήλωσή του και με την εκκαθάρισή της, αυτόματα θα γίνεται ο συμψηφισμός του αφορολογήτου του, με βάση το ποσό που έχει πιστώσει την μερίδα του.

    Με τον παραπάνω τρόπο θα μπορεί να γίνεται και έλεγχος των επιτηδευματιών για τα έσοδά τους, αν υποθέσουμε ότι θεωρητικά όλες οι αποδείξεις που εκδίδουν, εν δυνάμει θα ενημερώνουν μέσω των μερίδων των φορολογουμένων το Α.Φ.Μ. τους.

    Συγγνώμη αν σας κούρασα, σας δηλώνω ότι είμαι διαθέσιμος για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή αποσαφήνιση της σκέψης μου και θα νιώσω πολύ υπερήφανος εάν μπορέσω να συμβάλλω σε κάτι, για το καλό της πατρίδας μας.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:30 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Συγχαρητηρια για τον πρωτοποριακο και πρωτογνωρο τροπο επικοινωνιας που θεσπισατε.Μακαρι να εισακουσθουν οι πολιτες και οι προτασεις τους.1.Επειδη πολλα λεγονται γυρω απο τις πιστωτικες καρτες,ελπιζω να επικρατησει η λογικη και να μην αποτελεσουν τεκμηριο.Κανω ολες τις αγορες μου με αυτες μονο και μονο για να εκμεταλευθω τα προγραμματα επιστροφων και χορηγησης δωρων!Αλλος τροπος να ανταπεξελθω στις συνεχεις ανατιμησεις των προιοντων,καθως και στις συνεχεις αδικες φορομπηχτικες πολιτικες των εκαστοτε Υπουργων δεν υπαρχει.Ο μισθωτος πληρωνει μονιμως τα σπασμενα,δεν αντεχει αλλο ομως!!Επιτελους ας πληρωσει και καποιος αλλος,τροποι υπαρχουν,κομπιουτερ υπαρχουν,μηχανισμοι και ελεγχοι δεν υπαρχουν.Βαλτε αμεση γραμμη καταγγελιων,καποτε απειλησα στην Σκοπελο ιδιοκτητρια δωματιων οτι αν δεν μου κοψει αποδειξη θα την κατηγγειλα,και αφου γελασε μου προτεινε για να μην..τρεχω, να περιμενω το βραδι οπου ο εφοριακος θα ερχοταν για τσιπουρο στην υπεροχη βεραντα της!!!ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΣΗΨΗ!!2.Η συνεχης και συστηματικη υποβαθμιση- διαλυση του ΕΣΥ,παρα τις φιλοτιμες προσπαθειες του λιγοστου προσωπικου για το αντιθετο,αναγκαζει την συναψη ιδιωτικης ασφαλισης υγειας κοβοντας εστω αλλες δαπανες.Αυξηστε το ποσο απαλλαγης,δεν ειναι επιλογη μου να ασφαλιστω,η Πολιτεια και η πολιτικη της και σε αυτον τον τομεα με αναγκαζει να αγορασω τετοια προγραμματα.Το ιδιο και στα συνταξιοδοτικα,τα λεφτα μου καποιοι τα κανανε ομολογα,και εγω πληρωνω και συνταξη δεν θα παρω!!Δωστε κινητρα για τετοια προγραμματα τουλαχιστον, και επιτελους ασκειστε σωστη εποπτεια στις εταιρειες του χωρου.Επισης κινητρα και στην ασφαλιση σπιτιων,δεν μπορει το κρατος να δινει αποζημιωσεις σε περιπτωσεις φυσικων καταστροφων.Ας μαθουμε επιτελους να προλαμβανουμε.Οι υπαρχουσες απαλλαγες ειναι πολυ λιγες.Ευχαριστω και ελπιζω.ΣΗΜΕΙΩΣΗ-ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ασφαλιστης,αλλα υπαλληλος σε κρατικο νοσοκομειο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:57 | Μητσούλας Δημήτριος

    Σωστό, αρκεί να προστεθούν όλες οι κατηγορίες δαπανών, όπως πετρέλαιο θέρμανσης, έξοδα συντήρησης και ασφάλισης αυτοκινήτου, αγορές από εμπορικά καταστήματα ρούχων, υποδημάτων, σιδηρικών, χρωμάτων κλπ, αγορές τροφίμων.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:46 | Κωστής Β.

    Οι εκπτώσεις βάσει αποδείξεων πρέπει να αποσυνδεθούν από τα ισχύοντα αφορολόγητα όρια. Οι δε εκπιπτόμενες κατά 50-75% αποδείξεις από το συνολικό εισόδημα πρέπει να αφορούν συγκεκριμένα έξοδα διαβίωσης εντός Ελλάδος. Το ερώτημα είναι ποια έξοδα διαβίωσης μπορούν να εκπίπτουν. Αυτό θα εξαρτηθεί από το σκοπό του μέτρου. Ο σκοπός είναι η σύλληψη των φοροφυγάδων μόνο ή ένα γενικά δίκαιο μέτρο που θα αφορά όλα τα εισοδήματα από όπου και αν προέρχονται;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:30 | Μάρκου Δημοσθένης

    Να υπάρχει το αφορολόγητο της κλιμακας όπως είναι τώρα και οι απο-
    δείξεις να αυξάνουν επι πλέον το ήδη υπάρχον αφορολόγητο

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:27 | ΚΑΡΥΔΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Κάθε άλλο παρά ποτέ είναι ποιά αμεση ανάγκη να τελειώσουν τα ψέματα με την φοροδιαφυγή. Πρέπει επι τέλους να μπεί ενα τέρμα σ’αυτή την σαπίλα που ταλανίζει εδώ και χρόνια την άμειρη πατρίδα μας. Εσείς μπορείται να το κάνετε, αν βέβαια θέλετε. Λέω εσείς διότι έχετε όλα τα φόντα να το πετύχετε, διοτι έχετε 160 βουλευτές, είσαστε ένα κόμα που έχετε δίξει δείγματα κοινωνικής ευαισθησίας στο παρελθόν και κυρίως την συναίνεση της πλειωνότητας του Ελληνικού λαού για να πάρετε γεναίες αποφάσεις προς την σωστή κατεύθηνση. Εξ άλου το όραμα του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΙΝΗ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.Δεν σας κρίβω οτι στις εκλογές της 4 Οκτωβρίου είμουν εκλογικός αντιπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και άκουγα ακόμα και απο Δεξιούς να λένε οτι »ο Γ. Παπανδρέου είναι η τελευταία μας ελπίδα. Αν και αυτός αποτύχει τότε καταστραφήκαμε».
    Οσον αφορά το μέτρο των αποδείξεων, εν μέρη δεν συμφωνώ, καθόσον ενας μικρομεσαίος που αμοίβεται με 1000-1500 Ευρώ τον μήνα είναι δυνατόν να μαζέψει 6000 και πλέον αποδείξεις για να έχει αφορολόγητο; Πόσες φορές θα επισκευάσει την κατοικία του ή θα του χαλάσουν τα ηλεκτρικά. Διότι μόνον με ρούχα,παπούτσια, ταβέρνες κ.λ.π. {πόσες φορές θα ψωνίσει μέσα στο χρόνο}, δεν γίνετε δουλειά. Τουλάχιστον να επεκταθεί το μέτρο σε SOUPER MARKET,βενζινάδικα, ΤΑΞΙ, περίπτερα, {αλήθεια ξέρετε τι εισόδημα έχουν τα περίπτερα σε κεντρικά σημεία των μεγαλουπόλεων; {πρέπει άμεσα να τοποθετηθούν Ταμειακές Μηχανές σε βενζινάδικα,ΤΑΞΙ και περίπτερα}Επίσης μεγάλη φοροδιαφυγή υπάρχει και στις λαικές αγορές, απο τους πλανόδιους μικροπολιτές.
    Απο την άλλη μεριά δουλειά που πρέπει να κάνουν το κράτος και κάποιοι αλλοι γιατί να την κάνει ο απλός πολίτης;
    Κύριοι, είσαστε υποχρεωμένοι να βρείτε τρόπους και μηχανισμούς να ποιάσετε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και όχι να απαφίεσθε στους πολίτες με τις αποσείξεις. Βεβαίως ο πολίτης πρέπει να ζητά αποδείξεις , αλλα δεν φτάνει μόνον αυτό.
    Εξ άλου εσείς οι πολιτικοί δεν τους ωθήσατε σ’αυτό το άθλιο σπόρ; Οταν του φοροφυγά του δίνεται το δικαίωμα, βαση νόμου που εσείς κάνατε,της επαφής με τον εφοριακό για ρίθμηση των χρεών, να είσθε σίγουροι οτι υπάρχει συναλαγή. Διότι π.χ. οταν ένας χρωστάει φόρους έστω 30000 Ευρώ και βάση νόμου μπορεί να διαπραγματευτεί το ποσόν με την εφορία, αρχίζει μια άθλια συναλλαγή. η εφορία του λέει »Πρέπει να πληρώσεις 15000. Αλλα πρέπει να δώσεις και 5000 σε μένα κ’έτσι γλυτώνεις 10000»
    Οχι κύριοι κόψτε τους τον »βήχα»εδώ και τώρα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία επαφή και καμία συναλλαγή του ωφειλόμενου με τις εφορίες.Πρέπει να βεβαιώνετε η παράβαση και να πληρώνει το ποσόν που προβλέπει ο νόμος και να είναι στανταρ και οχι να κυμαίνεται απο τόσο μέχρι τόσο.
    Επίσης πρέπει σε κάθε νομό να συσταθεί σώμα {οπως παλαιά ΥΠΕΔΑ} το οποίο μοναδικό καθήκον της θα είναι μόνον και μονον ο τακτικός έλεγχος καταστημάτων και επιχειρήσεων. Δηλ. ένα σώμα που θα ασχολείται καθαρά και μόνον με την πάταξη και δίωξη οικονομικών εγκλημάτων.
    Κύριοι, μπορείτε να κάνετε πολλά αρκεί να το θέλετε. Μην φοβάσθε τίποτα, δεν πρόκειται να σας εμποδίσει κανένας διότι έχετε με το μέρος σας την πλειονότητα και την θέληση του Ελληνικού λαού για αλλαγές. Αρκεί όμως να είναι προς την σωστή κατεύθηνση και να μήν πλείτεται η ασθενέσθερη τάξη δηλ. ο χαμιλόμισθος και ο συνταξιούχος. Ο μόνος εχθρός σας είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Επιχειρήστε τομές, συγκρουστείτε με συμφέροντα, σπάστε αυτό το ελεεινό απόστημα. Δεν αντέχει ο τόπος άλο χάσιμο χρόνου.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:28 | Αλέξανδρος Α.

    Η δήλωση αποδείξεων ίσως μου άρεσε άν συνοδευόταν από δωρεάν ηλεκτρονικές υπηρεσίες ανάλυσης των εξόδων.

    π.χ. Βάζω όλα μου τα έξοδα σε υπηρεσία του υπουργείου οικονομικών, με το ΑΦΜ μου και έναν μυστικό κωδικό. Το υπουργείο κάνει τις διασταυρώσεις του και εγώ έχω στη διάθεσή μου δωρεάν ανάλυση των εξόδων μου. Αυτό θα γινόταν ακόμα πιο εύκολο αν κάθε φορά που πλήρωνα, έδειχνα και μια ηλεκτρονική κάρτα με το ΑΦΜ μου και έτσι έμπαινε το έξοδο κατ’ ευθείαν στο σύστημα χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψω παραπάνω χρόνο. Τα σουπερ μαρκετ ήδη μαζεύουν παρόμοια στοιχεία με τις δικές τους κάρτες, γιατί να μην παίρνει τα ίδια στοιχεία και το κράτος;

    Το αρνητικό βέβαια είναι πως θα ξέρει το κράτος τις συναλλαγές μου, τα γούστα μου, που είμαι και τι κάνω, κ.λ.π. Αλλά καλύτερα να ξέρει το κράτος παρά οι τράπεζες και τα σουπερ μαρκετ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:23 | ΓΙΩΡΓΟΣ Β

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:02 | Αλέξανδρος Α.

    Δε γίνεται να εκπίπτουν όλα τα έξοδα από το εισόδημα, σε στυλ επιχειρήσεων, και να φορολογείται μόνο η διαφορά.
    http://www.opengov.gr/minfin/?option=comment_view&comment_id=2946

    Γιατί τότε δεν θα φορολογούνταν τίποτα. Θα βρίσκαμε τρόπο να ξοδεύουμε 100% του εισοδήματός μας, έστω και σε ειδικά αποταμιευτικά/επενδυτικά προγράμματα (τα οποία οι τράπεζες αμέσως θα μας πουλούσαν με νομιμότατη απόδειξη), και δε θα έμενε τίποτα για το κράτος. Για παράδειγμα, οποιοσδήποτε έχει ένα στεγαστικό δάνειο, θα μπορούσε να το ξεπληρώνει με ό,τι του περισσεύει από το εισόδημά του, με αποτέλεσμα να εκπίπτεται όλο το εισόδημά του και να μην πληρώνει καθόλου φόρο. Κι αν χρειαζόταν μετρητά, η τράπεζα πολύ εύκολα θα του ξαναδάνειζε.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:56 | Alex

    Ξαναγυρνάμε πάλι στα αποτυχημένα Τσοβόλια συστήματα της δεκαετίας του 80.Δεν είναι τρόπος φορολόγησης αυτός,για ένα Ευρωπαικό κράτος,παρά μόνο για κάποιες μπανανίες.Κύριοι μόνο το πόθεν έσχες και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών στα μάτια της Εφορίας θα λύσει οριστικά το πρόβλημα.Αλλά αυτό συμφέρει του Πολιτικούς που είναι όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες? Νομίζω πώς όχι και έτσι θα καταλήξουμε στο «Τι έχεις Γιάννη? τι είχα πάντα.»Γιατί κύριοι αναμοχλεύεται αποτυχημένα συστήματα του παρελθόντος και δεν αντιγράφεται ένα ξένο φορολογικό σύστημα? Γιατί απλούστατα τότε θα κληθούν να πληρώσουν πρώτοι οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.Οπότε αφού λείπει η πολιτική βούληση όλο σε κουβέντα θα βρισκόμαστε,μέχρι ο ασθενής να τα τινάξει.Και βέβαια ο εύκολος στόχος που είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν πάλι τη νύφη,αλλά κύριοι πολιτικοί ουκ αν λάβετε παρά του μη έχοντος.Δεν έχει πια ο μισθωτός τον ξεζουμίσατε 35 χρόνια,πληρώστε κάποτε και σείς σ΄αυτή τη χώρα!!!!Έλεος

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:43 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Το θέμα της έκπτωσης αφορολογήτου με αποδείξεις από μισθωτούς και συνταξιούχους είναι για γέλια. Ποιος εγκέφαλος το συνέλαβε? Πόσα άραγε κρύβει αυτός που το εισηγείται? Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.Ποιος συνταξιούχος ή μισθωτός μπορεί να προσκομίσει 12.000 ευρώ από αποδείξεις για πληρωμές σε γιατρούς δικηγόρους συνεργεία είδη ένδυσης επίπλωσης ηλεκτρολόγους ή υδραυλικούς. Μα τότε αν μπορεί να μαζέψει τόσες αποδείξεις ή έστω και τις μισές τότε δικαίως να τον φορολογήσετε με τεκμήριο γιατί τοτε πως συντηρείται? Αν θέλετε αποδείξεις τότε θα τα βάλετε όλα μέσα δηλαδή ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ SUPER MARKET βενζίνες και όλα τα άλλα για να έχει κάποια βάση. Αλλιώς το μέτρο είναι ένας νέος τρόπος να πληρώσουν τη νύφη πάλι οι αιώνια ηλίθιοι τίμιοι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Δεν μιλώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί φυσικά οι περισσότεροι από αυτούς είναι φοροφυγάδες. Βέβαια υπάρχουν και τίμιοι μεταξύ τους.Της κυβέρνησης είναι θέμα να τους βρεί. Όταν υπουργός ήταν ο κ. Τσοβόλας είχε προσδιορίσει κατώτερο ποσό δήλωσης για ελεύθερο επαγγελματία που νομίζω ήταν ποιό δίκαιο. Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο ανά επάγγελμα και ο επαγγελματίας να φέρει το βάρος της αποδείξεως ότι δεν είχε αυτό το εισόδημα. Σήμερα με το σύστημα συλλογής αποδείξεων πρέπει οι μισθωτοί και συνταξιούχοι να γίνουν και λογιστές για να κρατούν τις αποδείξεις. Δεν είναι μέτρο αυτό και αφενός θα αποτύχει και αφετέρου θα την πληρώσετε με βαρύ πολιτικό κόστος άσχετα αν η ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ όντας δικοί σας κάνουν την πάπια. Ελπίζω να το σκεφθείτε καλλίτερα και να αφήσετε ήσυχους τους τίμιους της ΣΤ πηγής.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:49 | Μιχαήλ Σπανός

    Να ισχύουν οι όλες οι αποδείξεις χωρίς εξαίρεση για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.Αυτοί που δεν έχουν πληρώσει ποτέ φόρο δείχνουν την ανησυχία τους και από τα σχόλια που κάνουν.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:39 | Μουστακας Γεωργιος 35

    προτείνω έκπτωση όλου του ποσού των αποδείξεων από το φορολογητέο εισόδημα, χωρίς όριο. Μέχρι βέβαια να οργανωθεί ένα σύχρονο και αποτελεσματικό σύστημα φορολόγησης και ελέγχου

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:16 | Μαρία Κουφουδάκη

    Να ισχύουν όλες οι αποδείξεις για έκπτωση γιατί τα μικρά εισοδήματα των 15000 ευρώ ξοδεύουν σχεδόν όλο το εισόδημα σε βασικές καταναλωτικές ανάγκες (τρόφιμα ,ένδυση κλπ)

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:11 | Δημήτρης Καπετανάκης

    Το μέτρο φαίνεται σωστό, όμως δυστυχώς είναι ανεφάρμοστο.
    Όποιος το πρότεινε φαίνεται να αγνοεί την πραγματικότητα του ελληνικού κράτους.
    Εξηγούμαι:
    Υπολογίζω ότι για να συγκεντρώσει ένας φορολογούμενος παραστατικά για 12000 ευρώ θα χρειαστούν περίπου 400 αποδείξεις. Επομένως, για 6000000 φορολογούμενους, θα υποβληθούν στο τέλος του 2010 περίπου 2400000000 αποδείξεις.
    ΠΟΙΟΙ θα ελέγξουν τις αποδείξεις αυτές; Ποιοι θα τις καταχωρήσουν; Ποιοι θα τις αντιπαραβάλλουν με τις δηλώσεις αυτών που τις εξέδωσαν; Ύπάρχουν τόσοι δημόσιοι υπάλληλοι στις εφορείες; Εδώ δεν επαρκούν οι υπάλληλοι να ελέγξουν τις δηλώσεις αυτές καθεαυτές,θα επαρκούν να ελέγξουν τις αποδείξεις που είναι το 5% της δήλωσης;
    Επίσης:Toν όγκο των χαρτιών τον υπολογίσατε; Κάθε δήλωση θα είναι και ένα κιβώτιο. Έχουμε τόσο χώρο στις εφορείες;
    Τελειώνω με έναν υπολογισμό χρόνου:
    Εφόσον θα υποβληθούν 2,4 δις αποδείξεις, και αν θεωρήσουμε ότι θα χρειαστουν 5 λεπτα για την καταχώρηση και διασταύρωση κάθε απόδειξης,θα απαιτηθούν 200.000.000 πρόσθετες εργατοώρες. Με 20 ευρώ ανα εργατοώρα, μιλάμε για πρόσθετη επιβάρυνση του δημοσίου κατα 4 δις ευρώ. Ποιός θα τα πληρώσει;
    Επειδή οι Έλληνες είναι ξύπνιοι και θα τα σκεφτούν όλα αυτά, πολύ φοβούμαι ότι, ξέρωντας οτι οι αποδείξεις ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΕΓΘΟΥΝ ΠΟΤΕ, θα γεμίζουν την σχετική σακούλα αποδείξεων με εφημερίδες!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:43 | Βασιλειος Καλαματιανος

    Κυριοι,
    το ισχυον συστημα της συλλογης αποδειξεων ειναι προς τη σωστη κατευθυνση, αλλα το νεο προτεινομενο συστημα που συνδεεται με το αφορολογητο οριο ειναι αδικο για τους φορολογουμενους και ειδικα για τους πολιτες με μικρα εισοδηματα. Να μην ξεχναμε δε, οτι το ΠΑΣΟΚ ηλθε στην εξουσια με το συνθημα να βοηθησει τα τους ασθενεσθερους και οχι να τους φορολογησει.
    Αναφερω ορισμενα παραδειγματα,
    α. Ηλικιωμενη με 100% αναπηρια και εισοδημα 14.000 Αυτη ξοδευει 8.000 για οικιακη βηηθο, 2.000 εργοδοτικες εισφορες, 2.500 super market, και 1.500 κοινοχρηστα, ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ. Ειναι προφανες οτι με το νεο συστημα θα φορολογηθει ενω μεχρι σημερα δεν πληρωνει φορο.
    β. Συνταξιουχος ΙΚΑ + ΕΚΑΣ 9.000, διαμενουσα προσωρινα στο εξωτερικο με την κορη της, αδυνατουσα να εκ των πραγματων να συλλεξει αποδειξεις. Αυτη με το νεο προτεινομενο συστημα θα φορολογηθει.
    γ. Νεος εργαζομενος με εισοδημα 12.000, συνοικων με τους γονεις με στοχο οικονομια χρηματων για εκπληρωση μελλοντικου στοχου(γαμου). Σημερινη δυνατοτητα αποδειξεων 2.000 για ενδυση, καφεδες, κτλ. Με το νεο προτεινομενο συστημα θα φορολογηθει.

    Η προταση, αν τελικα εφαρμοστει, πρεπει
    α. να μην συνδεεται με το αφορολογητο οριο και ειδικα για τα χαμηλα εισοδηματα να υπαρχει επιβραβευση με αυξηση του αφορολογητου αναλογικα με τις προσκομιζομενες αποδειξεις.
    β. να υπολογιζονται ολες οι αποδειξεις απο οπουδηποτε και αν προερχονται και ειναι μερος της καθημερινοτητας μας. Ενδεικτικα τα super markets οπου σημερα αγοραζεις απο εκει επιπλα, ενδυματα, ηλεκτρονικα, λευκες συσκευες κτλ, αποδειξεις κοινοχρηστων, ΔΕΗ, ΟΤΕ, βενζινης, φροντιστηρια (ολο το ποσο) και εννοειται ολων των φοροαποφευγοντων ελευθερων επαγγελματιων.

    Κλεινω με μια παρατηρηση. Καλη η προσπαθεια του κρατους να χρησιμοποιει τους πολιτες για τη μαστιγα της φοροαποφυγης, χωρις να τους τιμωρει ομως, αλλα δεν εχω δει καμμια προσπαθεια απο το κρατος να ενεργοποιησει τους μηχανισμους του. Ειδικα οι εφοριακοι που αντι να δουλευουν προς την υλοποιηση στοχων σαμποταρουν το κρατος προς ιδιον οφελος,(λαδωμα).
    Σας ευχαριστω για την προσοχη σας.
    Βασ. Καλαματιανος

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:25 | Γεώργιος Καλοφύρης

    Βασικά με ένα ελεγκτικό σύστημα «ανύπαρκτο», η δημιουργία κινήτρων στον πολίτη για να απαιτεί ο ίδιος τις αποδείξεις είναι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο που μπωρώ να σκεφτώ ως μέσω καταπολέμησης αυτης της καθημερινής μικρο-φοροδιαφυγής (αν κ συνολικα στο τέλος ειναι μεγάλο ποσοστό τοσα εκατομύρια αποδείξεων)

    Αρκεί να γλιτώνει όντως κάποιο ποσό στο τέλος του χρόνσου απ τις μαζεμενες αποδείξεις, ακόμα κ αν είναι ένα 10%
    Θα ναι σιγουρα κινητρο

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:14 | Κώστας Σ.

    Κάποιες δαπάνες όπως ασφάλεια ζωής, τόκοι στεγαστικου δανείου α΄κατοικιας, ιατρικές δαπάνες, αποτελούν σημαντικές κοινωνικές παροχές και πρέπει απαραίτητα να διατηρηθούν ως εκπιπτόμενες δαπάνες. Να αναγνωριστούν και άλλες δαπάνες για να περιοριστεί εμμέσως έτσι η φοροδιαφυγή των ελέυθερων εππαγγελματιών. Να χτίζεται το αφορολόγητο με επιπλέον δαπάνες (σουπερ μαρκετ, λογαριασμοι ΔΕΚΟ, κοινοχρηστα, ενδυση, υποδηση, κλπ)

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:12 | ΚΟΥΡΕΝΤΑ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ – ΕΥΘΑΛΙΑ

    ΕΙΜΑΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ 11 ΚΑΙ 14 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕΛΟΣ ΕΧΕΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ 600ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΜΠΑΙΝΟΝΤΑς ΣΕ ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑς Ή ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ?

    ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΕΙΝΑΙ 700ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:06 | Δημήτρης Γιαννόπουλος

    Στο παρόν ερώτημα θα απαντήσω με βάση την τριακονταετή εμπειρία μου ως Εφοριακός υπάλληλος :
    Το μέτρο της παροχής στους φορολογουμένους αφορολογήτου ποσού με βάση την συλλογή από μέρους τους αποδείξεων για οικογενειακές δαπάνες είναι ίσως το αποτελεσματικότερο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μάλιστα όταν αυτό περιλαμβάνει οποιαδήποτε οικογενειακή δαπάνη, παρουσιάζει όμως και ένα σοβαρό μειονέκτημα διαχείρισης και ελέγχου που ενώ στο παρελθόν δοκιμάστηκε με επιτυχία το μειονέκτημα αυτό οδήγησε το Υπουργείο Οικονομικών στην κατάργησή του. Και για να γίνομαι σαφής :
    1. Για πολλούς και διάφορους λόγους ο έλεγχος της εγκυρότητας και του συνολικού ποσού των δαπανών βάσει αποδείξεων είναι κατά την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν αδύνατος .
    2. Η αρχειοθέτηση των αποδείξεων μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου αυτές να ελεγχθούν σε μεταγενέστερο χρόνο απαιτεί μεγάλο κόστος αποθήκευσης και μετά από πάροδο δύο ή τριών ετών απαιτεί μεταστέγαση των Δ.Ο.Υ. σε μεγαλύτερα κτίρια.
    3. Υπάρχει βέβαια και η Τρίτη λύση : Στις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι να αναφέρεται μεν το ποσό των αποδείξεων για οικογενειακές δαπάνες πλην όμως οι αποδείξεις , να μην συνοδεύουν την φορολογική δήλωση αλλά να φυλάσσονται από τον φορολογούμενο μέχρι την συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής του ελέγχου για ενδεχόμενο έλεγχό τους . Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών για να πείσει τους φορολογουμένους ότι, για όσο χρόνο δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα του ελέγχου ένας έλεγχοςτων αποδείξεων αυτών και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων στους παραβάτες είναι πάντα πιθανός .
    4. Τέλος σήμερα στη Γενική Δ/νση Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται επικεφαλής ένας σπάνιος άνθρωπος και σπάνιος Επιστήμονας που διαθέτει : Φοβερή εμπειρία στα θέματα του Υπουργείου και της φορολογίας , πείρα πανεπιστημιακού διδασκάλου και άποψη σεβαστή από τον λογιστικοοικονομικό κόσμο της χώρας . Κατά την άποψή μου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα το σύνολο των εισηγήσεων

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:15 | Γοντικας Γεωργιος

    Είμαι μισθωτός Μηχανικός που φορολογείται με βάση τις κλίμακες.
    Στις αρχικές εξαγγελίες πίστεψα οτι με τη δικαιότερη κλιμάκωσή (συντελεστής 15%) θα υπήρχε κάποια ελάφρυνση μιας και το εισοδημα μου είναι οριακό για τα καθημερινά έξοδά.

    Οχι μονο, απ’οτι ακουγεται, δεν προχωρά αυτη η αλλαγή αλλα με έκπληξή ακουσα οτι πρεπει να προσκομισω αποδειξεις εως και 6000 ευρω για να διατηρήσω το αφορολόγητο.

    Αυτό ειναι απαράδεκτο. Πάντα μαζεύω τις αποδείξεις που ισχύουν σήμερα, αλλα ποτε δεν κατάφερα να μαζέψω πανω απο 1000 ευρω.

    Δεν κάνουμε ολοι μας επισκευές στο σπίτι, ουτε τρέχω με το παραμικρό στο γιατρο (εξ’αλλου επισκεπτομαι το ΙΚΑ). Μεγαλο μερος του εισοδήματος μου διατίθεται για βενζίνη για να πηγαίνω στη δουλεία μου, στις ΔΕΚΟ, σε κοινόχρηστα και καταναλωτικές δαπάνες διατροφής (λαϊκή-σούπερ μάρκετ). Δεν μου φτάνει το εισοδημα να πηγαίνω σε κεντρα διασκέδασης καθε τοσο για να ζητάω απόδειξή!

    Με τις προτασεις σας, οχι μονο δεν ελαφρύνεται ο συνεπής φορολογούμενος μισθωτός άλλα πλήττεται το αφορολόγητο οριο. Πολυ φοβαμαι οτι ο σκοπος ειναι μονο εισπρακτικος και οχι για να αποδοθει φορολογικη δικαιοσυνη. Ελικρινα λυπαμαι γιατι ειχα καποια ελπιδα απο τις αρχικες εξαγγελιες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:19 | ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ

    ΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ:

    1. ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ πχ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΗΓΗ(ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ) ΚΑΙ ΕΩΣ 6.000€.
    2. ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΟΠΟΥ Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ.
    3. ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΌΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΤΟ 40% ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΑΝΩΤΕΡΟ ΠΟΣΟ. (ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗ ΓΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ)
    4. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΜΕΣΩ INTERNET OPOY NA ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ. πχ ΑΦΜ ΕΚΔΟΤΗ, ΗΜ/ΝΙΑ, ΑΡ. ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ, ΠΟΣΟ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:42 | ΣΜΥΡΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Στους ελεύθερους επαγγελματίες θα πρέπει να συνδεθεί όλο το ποσό των 10500 ευρώ με αποδείξεις,προσοχή όμως για αυτούς που εργαζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών διότι η συγκεκριμένη εργασία είναι σαφώς κεκαλυμμένη μισθωτή εργασία.Σε ότι αφορά τις αποδείξεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη θα πρέπει να είναι όλες εκείνες που αφορούν δραστηριότητες που παραδοσιακά φοροδιαφεύγουν π.χ.(Ταξί,Βενζινάδικα,Ξενοδοχεία όλες οι δραστηριότητες.)Για δικαιούχους του ΕΚΑΣ αυτό είναι ανεφάρμοστο και πρέπει να εξαιρεθούν.Για τους μισθωτούς θα πρέπει να υπάρχει κλιμάκωση του υπολογισμού ανάλογα με το συνολικό εισόδημα π.χ.(Για ετήσιο εισόδημα 12000-15000 ευρώ 4000 ευρώ με αποδείξεις,15000-20000 ευρώ 6000 ευρώ με αποδείξεις,20000-25000 ευρώ 8000 ευρώ με αποδείξεις,25000-30000 ευρώ 10000 ευρώ με αποδείξεις,30000-35000 ευρώ 12000 ευρώ με αποδείξεις, για εισοδήματα άνω των 35000 θα πρέπει να ισχύει το υπάρχον φορολογικό καθεστώς αποδείξεων,φυσικά αυτονόητο είναι πως πρέπει να γίνει διεύρυνση των κατηγοριών των αποδείξεων που πρέπει να λαμβάβονται υπόψη π.χ.(Ένδυση,υπόδηση,συνεργεία αυτοκινήτων.)Για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων όπως κομμωτήρια,ηλεκτρολόγοι,υδραυλικοί επειδή αναπτύσετε προσωπική σχέση είναι σχεδόν ανέφικτο να αποδόσει το μέτρο των αποδείξεων ο μόνος τρόπος για να μην υπάρχουν συνταγματικά ζητήματα είναι το ασφικτικό πόθεν έσχες.Οι απόψεις για επιμέτρηση κατηγοριών αποδείξεων όπως ΔΕΗ, κινητή και σταθερή τηλεφωνία,Σούπερ-Μάρκετ δεν νομίζω ότι συμβάλει στη σύλληψη φοροδιαφυγής,το αντίθετο μάλλον θα πρέπει να συμβεί,να αποτελούν οι δαπάνες αυτές σε συνάρτηση με το δηλωθέν εισόδημα τεκμήριο διαβίωσης.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:37 | ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

    Κύριε Υπουργέ ,
    Μια πρόταση , που καλό θα είναι να συμπεριλάβετε στο νομοσχέδιο, είναι να εκπίπτουν και τα όσα πληρώνουμε για τις λεγόμενες πλέον ΔΕΚΟ , ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ γιατι είναι δαπάνες που δεν μπορεί κανείς και να αποκρύψει και που είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το όποιο ποσό.Είναι μια δαπάνη πολύ μεγάλη και συνεχής και σωστά αναφέρετε να εκπίπτουν οι αποδείξεις απο υδραυλικούς , πατωματζήδες αλλά ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΦΟΥΚΑΡΑΣ κάθε χρόνο και συντήρηση με τέτοια οικονομική κρίση ενώ την δαπάνη για τους λογαριασμούς ΠΡΕΠΕΙ να την καταβάλλει.
    Nα μπορεί ο πολίτης που δεν αμοίβεται ικανοποιητικά να αποταμιεύει κάποια χρήματα και να μην είναι υποχρεωμένος να καταναλώνει συνεχώς για να τύχει κάποιας φοροαπαλλαγής.

    SUPER MARKET : πρέπει να περνούν και να υπολογίζονται οι αποδείξεις γιατι εκεί βρίσκει πλέον ο καταναλωτής απο τρόφιμα ,ηλεκτρικές συσκευές, πάσης φύσεως προιόντα και γιατί εκεί καθημερινά ξοδεύεται ενα μεγάλο μέρος των χρημάτων και του φτωχού και οχι σε συμβολαιογράφους , μηχανικούς που μπορεί μία φορά σε μιά πενταετία ή δεκαετία να χρειασθεί ο απλός εργαζόμενος.ΚΙΝΗΤΡΑ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑ ΤΟΥ 19% του ΦΠΑ για να ελαχιστοποιηθεί το »δέσιμο » με τον επαγγελματία και καλή η φιλία αλλά και το όποιο όφελος να είναι σημαντικότερο.

    Να καταργηθεί το πάγιο απο τους λογαριασμους π.χ της ΕΥΔΑΠ που το πληρώνουμε δεν καταλαβάνω γιατί τόσα χρόνια.

    Πιστωτικές κάρτες :Είναι αγορές που ΠΑΝΤΑ ΣΥΝΟΔΕΎΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ και είναι σίγουρος ο ΦΠΑ.Πρέπει να ενθαρυνθεί η χρήση τους αλλά όχι στα τρελλά επιτόκια του 18-19%.

    Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας και ενδυναμώστε τους ελέγχους .

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:06 | ΝΙΚΟΣ

    ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ(ΣΗΜΕΡΑ 1200) ΠΟΥ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΖΩΗΣ. ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2000 ΜΕ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:32 | Θεόδωρος

    Σε τελευταία ανάλυση εγώ μπορεί να βγάζω 11.000 ευρώ, να ξοδεύω 3000 μονάχα σε πολύ βασικά έξοδα και τα άλλα να τα αποταμιεύω. Γιατι να πρέπει να φορολογηθώ? Επειδη δεν ξοδεύω? Απο πότε η αποταμίευση έγινε φορολογίσημη?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:58 | gtsil

    ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ 94% ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (;) ΑΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ, ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12000,00€ ΣΕ 5000,00 Ή 6000,00€. Ο ΦΜΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30% ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟ ΜΙΣΘΩΤΟ ‘Η ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ, ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΤΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ, ΕΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΣ ΑΜΕΣΑ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΜΙΣΘΩΤΟΣ Ή ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 18 ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΚΑΙ ΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ. ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ, ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΡΑΓΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ. Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΚΟ, ΤΟ ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ Ή ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ ΝΗΣΙΑ…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:26 | Θεόδωρος

    H έκπτωση δαπανών είναι σε σωστή κατεύθυνση για κάποια έξτρα επιστροφή φόρου αλλά όχι για αντικατάσταση του αφορολόγητου. Τα πρώτα αφορολόγητα 12000 ευρώ είναι για τις πάγιες σταθερές αναγκες ενός σπιτιού: ενοίκια, super market, έξοδα αυτοκινήτου, θερμανση, λογαριασμοί ρεύματος, τηλέφωνο κλπ κλπ. που απο εκεί κανένας δεν φοροδιαφεύγει. Οι αποδείξεις απο όλα αυτά και να πρέπει να κρατηθούν δεν υπάρχει κέρδος για το κράτος μιας και είναι έξοδα απο τον πολίτη προς αυτό. Δεν μπορείτε να ζητάτε απο τον πολίτη και να τον αναγκάζετε να χρησημοποιεί τα πρώτα και βασικά 12.000 για έξοδα δευτερεύοντα, τύπου γιατρούς, καφετέριες, μπάρ, υδραυλικούς κλπ κλπ. Οι αποδείξεις εξόδων άσχετων με τις δαπάνες πρώτης ανάγκης πρέπει να χρησημοποιούνται για επιστροφή φόρου και όχι για κατοχύρωση ενός αφορολόγητου ποσού που η χρήση του είναι για τις βασικές δαπάνες διαβίωσης. Τι θα του πείτε δηλαδή του μισθωτού και του συνταξιούχου: «Πάνε και σε καμιά ταβέρνα γιατί αλλοιώς θα σε φορολογήσω»?
    Έχει γίνει και μία αναφορά οτι αν δεν πειραχθεί το αφορολόγητο κάποιος που παίρνει κάτω απο 12.000 δεν θα έχει κίνητρο να ζητάει αποδείξεις. Εδώ υπάρχει κάτι απλό. Κάποιος που παίρνει κάτω απο 12.000 ευρώ έχει τόσες λίγες δαπάνες απο αυτές που εκπίπτουν που δεν είναι καν άξιες λόγου.
    Αφήστε λοιπον το αφορολόγητο εκεί που είναι μιας και σε αυτό βασίζονται συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα και κάνουν αμάν να βγάλουν τα βασικά και ασχοληθείτε με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:13 | teo

    Επειδή εδώ στην Ελλάδα ο πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει απο οικονομικά , θα καταλάβει ότι κατ ουσίαν του κόψατε το αφορολόγητο όταν δει ότι οι αποδείξεις δεν μαζεύονται και θα πληρώσει περισσότερο φόρο.
    Μέχρι τότε μπορείτε με το ωραίο περιτύλιγμα που του έχετε κάνει να το παρουσιάζετε σαν μέτρο κατά της φοροδιαφυγής.
    Είναι όμως μέτρο για να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του μισθωτού και να του πάρει και τα τελευταία φραγκοδίφρακα που του έχουν μείνει.
    Μην ξεχνάτε όμως ότι τα τέσσερα χρόνια περνούν πολύ γρήγορα.

  • Ένα ακόμα πράγμα που δεν είδα να αναγράφεται, είναι και το θέμα των προσωπικών δεδομένων.

    Καταθέτοντας αποδείξεις από την οικονομική μου δραστηριότητα ως πολίτης, στην ουσία εκθέτω σε κρατική υπηρεσία (εφορία) τις οικονομικές μου δραστηριότητες, τις οποίες θεωρώ προσωπικά στοιχεία.

    Γιατί να ξέρει η εφορία τι απορρυπαντικό αγόρασα; Γιατί να γνωρίζει σε ποιο κινηματογράφο πήγα, ή πόσο ξοδεύω σε τηλέφωνο;

    Τελικά όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο αντίθετος είμαι με το μέτρο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:55 | ΗΛΙΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

    Σας επισημαίνω κάτι απλό, αλλά που ίσως διαφεύγει της προσοχής σας :

    Όταν εκδόσει απόδειξη ένας γιατρός ή δικηγόρος, δεν εισπράττει ΦΠΑ. Συνεπώς άνετα τις ζητούμε. Πλην όμως ο υπόχρεως, όταν του ζητηθεί απόδειξη, αυτόματα ζητά αυξημένη αμοιβή. Π.χ. αντί 50 ΕΥΡΩ ιατρική επίσκεψη, ζητά 60 ή και 65 ΕΥΡΩ.

    Ο υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, ελαιοχρωματιστής κλπ εισπράττουν ΦΠΑ 19%.Αν δεν κοπεί απόδειξη, πληρώνουμε το καθαρό ποσό.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
    Αν παρανομήσουμε και δεν ζητήσουμε απόδειξη, πληρώνουμε τουλάχιστον 20% λιγότερο.

    ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ
    Για να ζητήσουμε απόδειξη, πρέπει το προσδοκόμενο κέρδος από μείωση φόρου να είναι της τάξης του 30% τουλάχιστον επί του καθαρού ποσού (άνευ ΦΠΑ) των προσκομιζομένων αποδείξεων. Ετσι θα κερδίσουμε 10% περίπου επί του ποσού των αποδείξεων.

    Επειδή το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη, δεν βλέπω άλλο τρόπο να πείσετε τον κόσμο να κόβει αποδείξεις. Επίκληση συνθημάτων όπως «Αγαπάς την Ελλάδα ? Απόδειξη», χωρίς κανένα κέρδος, θυμίζουν άλλες εποχές, και δεν νομίζω ότι θα έχουν επιτυχία.

    Το πως θα το καταφέρετε είναι όντως δύσκολο. Με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, αντιλαμβάνομαι ότι το έργο σας είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πλην όμως φρονώ ότι τα όσα ανέφερα είναι αντικειμενικές αλήθειες ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ. Σας εύχομαι καλή δύναμη και καλή έμπνευση.
    Με τιμή
    Η.ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:48 | Μιχ. Πάτσης, δικηγόρος Αθηνών

    Κάτι που δεν έχει τεθεί στη διαβούλευση, παρά τα εκατοντάδες σχόλια, είναι οι αγορές από το διαδίκτυο. Το αφορολόγητο με αποδείξεις θα πρέπει να καταλαμβάνει και τις αποδείξεις απόκτησης αγαθών από κοινοτικές χώρες, αγορές που είναι πολύ διαδεδομένες (μέσω διαδικτύου). Ο αποκλεισμός των αγορών αυτών θα προκαλέσει ζήτημα αντίθεσης προς τις διατάξεις που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών σε κοινοτικό επίπεδο.