19) Επισημαίνεται ότι το προαναφερθέν μέτρο για την επέκταση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών προσώπων ποσών βάσει αποδείξεων αγορών, έχει επίσης ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:23 | Ελευθέριος Κ.

    Πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου σε ελέυθερους επαγγελματίες και υπαγωγή τους σε κλίμακα απο 1 έως 5.
    Κλίμακα 1 με αφορολόγητο 10,000 ευρώ και εάν απασχολούν έως και 10 εργαζόμενους πλήρης απασχόλησης.
    Κλίμακα 2 με αφορολόγητο 20,000 ευρώ και εάν απασχολούν έως και 20 εργαζόμενους πλήρης απασχόλησης.
    Κλίμακα 3 με αφορολόγητο 30,000 ευρώ και εάν απασχολούν έως και 30 εργαζόμενους πλήρης απασχόλησης.
    Κλίμακα 4 με αφορολόγητο 40,000 ευρώ και εάν απασχολούν έως και 40 εργαζόμενους πλήρης απασχόλησης.
    Κλίμακα 5 με αφορολόγητο 50,000 ευρώ και εάν απασχολούν έως και 50 εργαζόμενους πλήρης απασχόλησης και πάνω.
    Έτσι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν εργάζονται με ασφαλισμένο προσωπικό και δεν δηλώνουν εισοδήματα θα αναγκαστούν να κλείσουν βιβλία αφήνοντας τους σωστους ελεύθερους επαγγελματίες να συνεχίσουν σε σωστές βάσεις.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:57 | NIKOΛΑΟΣ Β.

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΗΜΜΕΝΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΥΘΕΡΑΙΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΔΕΥΜΑΤΙΑ .ΠΙΘΑΝΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΕ ΑΦΜ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Η ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ ΠΟΣΟ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΟΝΤΑΙ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:05 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:44 | Γιάννης Π.

    Επειδή, ακούω τελευταία, ότι θα γίνεται έκπτωση (ή αύξηση του αφορολόγητου) με αποδείξεις από super market, έχω να κάνω μια πολύ απλή ερώτηση?

    Ποιο Super Market δεν εκδίδει απόδειξη? Η απάντηση είναι προφανής κανένα. Κατά συνέπεια πρόκειται για ένα μέτρο που ουσιαστικά θα βοηθήσει κάποιους να φτάσουν στο αφορολόγητο που επιθυμούν, αλλά δεν θα έχει καμία πρακτική αξία, από πλευράς εσόδων για το κράτος.

    Γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να μετράνε οι αποδείξεις μόνο από επαγγελματίες που είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι φοροδιαφεύγουν και αυτές είναι:
    1)Γιατροί
    2)Δικηγόροι
    3)καταστήματα ρούχων
    4)εστιατόρια
    5)Bar-Cafe και άλλα τέτοια συναφή.
    6)Υδραυλικοί
    7)Ηλεκτρολόγοι
    8)ξυλουργοί
    9)Ελαιοχρωματιστές

    Επιπλέον το κίνητρο για να πάρει κάποιος απόδειξη θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να δικαιολογεί μια τέτοια κίνηση. Διότι αν το κέρδος είναι της τάξης του 10% (μια ενδεικτική πρώτη φορολογική κλίμακα), τότε κάλλιστα ο επαγγελματίας θα «κόψει» κάτι μεγαλύτερο 15% από τον πελάτη με την συμφωνία μη έκδοσης του σχετικού παραστατικού.
    Μάλιστα, ενδεχομένως, αυτό που θα βοηθούσε ιδιαίτερα το μέτρο θα ήταν ένα είδος επιβράβευσης και δει χρηματικής (π.χ., ένα επιπλέον αφορολόγητο ποσό) του πολίτη εφόσον προβαίνει σε σχετική καταγγελία τέτοιων γεγονότων και αποδειχτεί ότι πρόκειται για βάσιμο γεγονός. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται και ο σχετικός φόβος στον επαγγελματία, προκειμένου να εκδίδει αποδείξεις σε κάθε περίπτωση.

    Ειδικά για τις περιπτώσεις των ιατρών ένα επιπλέον κίνητρο για να παίρνει κάποιος απόδειξη θα μπορούσε να προκύψει από την αύξησή των ποσών που δικαιολογούν τα ταμεία ως αποζημίωση. Διότι είναι προφανές ότι αν ο οδοντογιατρός για παράδειγμα ζητάει 50€ το σφράγισμα και το ταμείο αποζημιώνει με 7€, τότε ο πελάτης απλά πληρώνει 40€ και φεύγει χωρίς απόδειξη! Αν όμως το ταμείο επέστρεφε όλο το ποσό ή ακόμα και 30€, τότε δε νομίζω ότι υπήρχε περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο. Το ίδιο ισχύει, φυσικά και για άλλες κατηγορίες ιατρών, προεξεχόντων των γυναικολόγων, όπου υπάρχουν περιπτώσεις που ο πελάτης πληρώνει 3000€ για τοκετό και φεύγει χωρίς απόδειξη. Άμα ζητήσει απόδειξη, ο γυναικολόγος του ζητάει 4500€. Με το ταμείο να μη δίνει τίποτα σε αυτή τη περίπτωση (το επίδομα τοκετού μόλις και μετά βίας καλύπτει μικρό ποσοστό της νοσηλείας στο μαιευτήριο), είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν συμφέρει τον πελάτη να πάρει απόδειξη.
    Υπολογίστε μόνο πόσες γέννες γίνονται σε ετήσια βάση στην Ελλάδα σε ιδιωτικά μαιευτήρια, επί το ποσό ανά τοκετό και θα καταλάβετε το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

    Συνοψίζοντας, αυτό που κρίνω σημαντικό είναι να δοθούν ουσιαστικά και σοβαρά κίνητρα για την έκδοση αποδείξεων. Αν δε γίνει κάτι τέτοιο, τότε οτιδήποτε μέτρο του οποίου η εφαρμογή επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του φορολογούμενου είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Θα το υπερκεράσει το ίδιο το σύστημα της φοροδιαφυγής.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:20 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΙΛΛΕΓΓΥΗΣ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΙΛΙΚΑ ΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΣΩ ΕΦΟΡΙΑΣ 700 ΕΥΡΩ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΜΕ 534 ΕΥΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕΕΕΕΕΕ ΑΔΙΚΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ 35 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΝ 3 ΜΗΝΩΝ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΩ ΔΙΟΤΗ ΑΛΑΖΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΑΕΔ ΤΟ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΠΟΛΥ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕΕΕΕΕΕ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:22 | Βαγγέλης Κ.

    Το θέμα των αποδείξεων για να πετύχει χρειάζεται να ληφθεί υπόψη ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται παράνομα και στον ιδιωτικό τομέα δεν κόβουν καμία απόδειξη.Δηλ. οι υπάλληλοι που εργάζονται ως υδραυλικοί,ηλεκτροτεχνίτες,ελαοχρωματιστές κλπ σε δήμους ή νοσοκομεία κλπ δεν κόβουν αποδείξεις όταν εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
    Επίσης οι υπάλληλοι των ΔΟΥ που εργάζονται ως λογιστές,οι μηχανικοί της πολεοδομίας,οι ιατροί του ΕΣΥ,οι αστυνομικοί που εργάζονται ως φύλακες (μπράβοι),οι καθηγητές( μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, φιλόλογοι,βιολόγοι,οικονομολόγοι,ζωγράφοι,μουσικοί κλπ) που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα, οι γυμναστές που εργάζονται σε γυμναστήρια,δεν κόβουν αποδείξεις.
    Επειδή η παράνομη αυτή εργασία προκαλεί εκτός από ανεργία, φοροδιαφυγή,διαφθορά και την αντιδραση των νομίμως εργαζομένων,θα πρέπει όποιος παρανομεί να απολύεται χωρίς πολλές διατυπώσεις.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:26 | sas

    Εαν θελουμε να κανουμε τους ανθρωπους να ζητανε ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ , και τελικα αυτο να γινει μεσα στην ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ τους ( που ειναι και το ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ θα πρεπει να περασουν 5- 10 χρονια για να γινει ) πρεπει να βρουμε εναν ευκολο και απλο τροπο για να ζηταμε ολοι αποδειξεις :

    Αρα :

    Ολες οι αποδειξεις μετρανε για να μπορει καποιος να εχει εκπτωση απο τον φορο του ( πιθανα το 20-30 % της αξιας της αποδειξης )- ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ ( σε 10 χρονια που θα εχει γινει συνειδηση αλλαξτε το συστημα )
    και, ταυτοχρονα :
    ( α) ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ παντου
    ( β) συνδεδεμενες και Online με εφοριες για ομαδες υψηλης φοροδιαφυγης ( κινητρα για να ειναι καποιος υποχρεωμενος να εχει και ας αναλαβει το κοστος το υπουργειο – ουτως ή αλλως μιλαμε για 500 euro Κοστος που το κρατος θα τα κερδισει πολλαπλασια )

    Επισης Εαν καποιος συνδυαζει αποδειξεις+παραστατικο χρεωσης μεσω πιστωτικης καρτας, ΤΟΤΕ εξτρα προμοδοτηση ( το 20% που ειπα παραπανω γινεται 25%, με προφανεις σκοπους )

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:51 | ΑΘΑΝΑΣΙΟς ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟς

    ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΕΝΟΣ ΣΗΜΕΙΟΥ .ΜΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΧΑΛΑΕΙ ΜΗΠΩς ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΡΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ??????

    ΕΝΑΣ ΤΩΝ 40-50 ΧΙΛ ΠΟΥ ΤΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΠΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑς ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ
    ΜΗ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΚΙΟΛΑς ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ…
    Ο ΘΟΡΥΒΟς ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ,ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ Η ΤΟΜΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ. ΕΚΕΙ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ………ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΥ/ΤΑ,ΣΚΑΦΗ,ΠΙΣΙΝΕς ,ΒΙΛΕς ,ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΚΡΙΒΕΣ,ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΕΝΙΚΑ,ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΑΦΗ ,ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΥΡΩ ΜΑςΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:22 | Καποιος δικηγόρος

    ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ;

    Το μέτρο θα ισχύει μόνο για τις Ελληνικές επιχειρήσεις ή και για τις ξένες (π.χ. αποδείξεις από on-line κατάστημα στη Γαλλία);

    Αν ισχύσει μόνο για τις Ελληνικές προφανώς θα ανακύψει θέμα συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο, αφού έμμεσα θα φορολογούνται οι λοιπές κοινοτικές περισσότερο. Έτσι αν μια Ελληνική επιχείριση έχει ένα προϊον 1000€ αλλά δίνει φοροαπαλλαγή 200, και μια Γαλλική το έχει το ίδιο προϊόν 900€, αλλά χωρίς φοροαπαλλαγή, τότε θα επιλέξω την Ελληνική, παρόλο που η Γαλλική είναι φθηνότερη. Πολύ φοβάμαι ότι η Επιτροπή δεν θα δει το μέτρο αυτό με ιδιαίτερη χαρά (το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες – π.χ. αν φέρω απόδειξη από Γάλλο ιατρό).

    Αν πάλι περιληφθούν και οι «κοινοτικές» αποδείξεις στην φοροαπαλλαγή (όπως πρέπει, εφόσον θέλουμε να διατηρήσουμε μια δραμίδα αξιοπρέπειας προς του εταίρους μας), τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι το μέτρο θα έχει πρακτικώς πεθάνει πριν καν στεγνώσει το μελάνι του ΦΕΚ, αφού πολλοί θα βρουν αποδείξεις από άλλες γειτονικές χώρες που δεν έχουν τέτοια συστήματα.

    Γενικά το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες αρνούνται να πληρώσουν φόρους που απλώς θα χρηματοδοτήσουν αλλοτριους σκοπούς… Όταν κάποιοι άνθρωποι αρχίσουν να τιμωρούνται (για τη διαχείριση του πλούτου που κάνουν), τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα για τον κ. ΥπΟικ. Μέχρι τότε, όμως, θα υπάρχουν δύο παράλληλες Ελλάδες.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:39 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΣΟΜΠΑΝΑΚΗΣ

    Επειδή τα ιδιαίτερα μαθήματα εν όψει των πανελληνίων εξετάσεων και όχι μόνο έχουν γίνει θεσμός και ανεξάρτητα από τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει το υπουργείο παιδείας, νομίζω ότι μέχρι αυτά να αποδώσουν θα πρέπει να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους γονείς που καταβάλλουν δίδακτρα να δηλώνουν την υπέρογκη αυτή δαπάνη δηλώνοντας αντίστοιχα τον Α.Φ.Μ του καθηγητή που λαμβάνει το εισόδημα.
    Αντίστοιχα ο καθηγητής εφ’ όσον είναι δημόσιος υπάλληλος να δηλώνει το εισόδημα αυτό με συνυποβαλλόμενη λίστα των μαθητών με τον Α.Φ.Μ για διασταύρωση.
    Σημειώνω ότι από προσωπική εμπειρία και προσωπική εκτίμηση το μαύρο εισόδημα από ατή την δραστηριότητα έχει όπως παρακάτω.
    Από τους 100.000 και πλέον υποψήφιους κάθε χρόνο οι 30.000 κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα για την προετοιμασία τους. Το ποσόν που απαιτείται για το σκοπό αυτό είναι περίπου 1.000 ευρώ ανά μήνα.
    30.000 Χ 1.000 = 30.000.000 ευρώ
    30.000.000 Χ 11 μήνες = 330.000.000 μαύρο ετήσιο εισόδημα.
    Χωρίς να λογαριάσουμε τα μαθήματα που κάνουν οι μαθητές των μικρότερων τάξεων που είναι κοινό μυστικό ότι γίνονται.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:05 | Γ. Θεοφιλοπουλος

    Α. Ειδικός τηλεφωνικός αριθμός του Υπουργείου για καταγγελίες μη απόδοσης αποδείξεων, που να λειτουργεί όλο το 24ωρο. Όσος «θόρυβος» και «άκυρα τηλεφωνήματα» και να υπάρξουν, πιστεύω ότι πάρα πολλοί πολίτες θα καταγγείλουν νυχτερινά μαγαζιά, καφετέριες, γκαράζ, κλπ. Το Υπουργείο θα μπορούσε να κάνει μετά ενδεικτικούς ελέγχους, ειδικά αν για μια επιχείρηση έχει λάβει πάνω από έναν αριθμό τηλεφωνημάτων. Πραγματικά όλοι ξέρουμε ότι αν το ΣΔΟΕ βγει για «πλάγιο» έλεγχο (ως πελάτης) σε νυχτερινά μαγαζιά το βράδυ (όχι απαραίτητα σε πίστες και μεγάλα ονόματα – ψάξτε στο Αθηνόραμα στην κατηγορία «clubs & bars» και ξεκινήστε τους ελέγχους με αλφαβητική σειρά..) οι πειρσσότεροι δεν κόβουν αποδείξεις.

    Β. Να γίνει η φοροδιαφυγή «κακούργημα». Ο Έλληνας, δυστυχώς, δεν έχει ακόμα την παιδεία να σέβεται νόμους και θεσμούς σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται «φοβέρα». Δυστυχώς. Ίσως και να πρέπει να υπάρξουν παραδειγματικά σκληρές τιμωρίες σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν (π.χ. φυλακίσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων για ένα χρονικό διάστημα, κλπ.). Να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους υπόλοιπους. Αλήθεια λυπάμαι που το γράφω αυτό, αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται ο φόβος του πέλεκυ, έστω για ένα χρονικό διάστημα στην αρχή.

    Γ. Να καταργηθούν οι ειδικοί φορολογικοί συντελεστές στα διάφορα επαγγέλματα. Είμαι μηχανικός και ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα μπορούσα να δηλώνω και να φορολογούμαι ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ έως και το 32% του εισοδήματός μου. Αυτό είναι νόμιμη φοροδιαφυγή. Να φοροαπαλλάσσεται καθείς μόνο βάσει των τιμολογίων που κόβει (νομίζω λέγεται εσωλογιστικά) και όχι με συντελεστές.

    Δ. Σταδιακή εισαγωγή ηλεκτρονικών και μόνο συναλλαγών, με τελικό στόχο την κατάργηση των «μετρητών».

    Όλες οι αγορές/πληρωμές να γίνονται υποχρεωτικά με τη χρήση μιας κάρτας (θα μπορούσε να είναι κάτι σαν την cash card του τραπεζικού λογαριασμού), άμεσα συνδεδεμένης με τον τραπεζικό λογαριασμό του φυσικού προσώπου/εταιρείας και με τη βοήθεια ενός μηχανήματος αντίστοιχου του αναγνώστη πιστωτικών καρτών (που έχουν ήδη άλλωστε οι περισσότερες επιχειρήσεις).

    Σε βάθος χρόνου, να έχουν αναπτυχθεί όλες οι υποδομές (εγκατάσταση του «αναγνώστη καρτών» σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση), και όλες οι συναλλαγές να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τον τρόπο αυτό. Ναι, ακόμα και από τη γιαγιά στο πιο απομακρυσμένο χωριό, ακόμα και όσον αφορά το χαρτζιλίκι από τον γονιό στο παιδί. Η τεχνολογία υπάρχει και είναι απλή, κατάλληλη εκπαίδευση χρειάζεται σε όλους τους πολίτες (δια βίου..), κυρίως για αλλαγή νοοτροπίας. Δεν είναι και πυρηνική φυσική.

    Το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλά τα πλεονεκτήματα προφανή (εκμηδενισμός φοροδιαφυγής, αφού η Εφορία θα έχει πρόσβαση στο σύνολο των συναλλαγών του κάθε πολίτη/επιχείρησης, πάταξη εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως το εμπόριο ναρκωτικών, κλπ.).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:38 | vassilios

    ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:18 | Γ.Β.

    Σχετικά με τις αποδείξεις.
    Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τις αποδείξεις των Super Market της ΔΕΗ του ΟΤΕ κτλ αν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ή όχι η άποψή μου είναι ναι αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένα συντελεστής.Παράδειγμα για Super Market και Δημοσίους Οργανισμούς που είναι δεδομένο ότι κόβουν αποδείξεις ο συντελεστής να είναι ένα.Για αποδείξεις άλλων αγαθών όπου υπάρχει φοροδιαφυγή πχ ένδυση,υπόδηση ο συντελεστής να είναι δύο.Δηλαδή το ποσό θα μετράει διπλό.Για παροχή υπηρεσιών όπου γίνεται και η μεγαλύτερη συζήτηση για φοροδιαφυγή όπως γιατροί ,δικηγόροι ,υδραυλικοί κτλ ο συντελεστής να είναι υψηλότερος ώστε το κίνητρο της συλλογής αποδείξεων να είναι μεγάλο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:27 | ΠΑΝΟΣ

    Αντιγράφω από :

    1. από ΤΑΣΟΣ – — 28 Δεκεμβρίου 2009 @ 17:44
    Ακουγονται πολλες προτασεις για παταξη της της φοροδιαφυγης που ειναι καλες συνδεση των ταμειακων με την εφορια κτλ ολα αυτα καλα ειναι αλλα εγω πιστευω οτι το παν ειναι ο ελενγχος απο το ΣΔΟΕ .
    Στην Γερμανια θα ερχοταν ο ελεγκτης απο μια αλλη περιοχη σαν πελατης π.χ στον Ιατριο σου θα μετρουσε τους πελατες και οταν θα θα σου ελεγε να βγαλεις ποσες αποδειξεις εκοψες αν ειχες λιγοτερες θα βγαζανε σε τι ποσοστο φοροδιαφευγεις θα το πολαπλασιαζε με τα χρονια που εχεις το ιατριο η το μαγαζι και θα σου εκοβε ενα προστιμο για ολα τα χρονια που να το φυσας και να μην κρυωνει (σε Ελληνικα εστοιατορια μεχρει και ενα εκατομηριο ευρο) και αν θελεις ξανακλεβεις την εφορια .
    Μου φαίνεται πολύ καλή ιδέα από μια χώρα που αποδεδειγμένα έχει ΣΥΣΤΗΜΑ.
    Γιατί δεν μπορεί να γίνει εδώ ;;
    ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ;
    ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:39 | ΗΡΑΚΛΗΣ

    ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ (ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΛΙΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΩΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ Η ΚΑΤ ΕΥΘΕΙΑΝ ΒΛΑΒΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ)ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΟ Ο ΧΡΗΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΧΥΡΟΣ ΠΑΡΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ.Αυτες οι ομαδες πρεπει να φορολογουνται με αντικει μενικο προσδιορισμο σε συνδυασμο με οικογενειακο ποθεν εσχες γιατι το προιον της παραοικονομιας το μετακυλουν σε περιουσιακα στοιχεια αλλων μελων.ΕΠΙΣΗΣ το ιδιο συμβαινει και στα Ελευθερια Επαγγελματα ιδιαιτερα ιατρου,δικηγορου, μηχανικου κ.λ.π ανισχυρος οχρηστης και αναποτελεσματικες οι αποδειξεις.ΤΑΞΙ ειναι πολα μικρα ποσα αντιλειτουργικα για συλλογη κατα συνεπεια και εδω τεκμαρτα. ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ (αγριο ποθεν εσχες σε ευρεια γκαμα πιθανων συγγενικων η εταιρικων προσωπων αποδοχης μαυρου προιοντος συναλλαγης.) Τελος προσοχη στις διαφημιστικες και τεχνικες εταιρειες -ιδιαιτερα παροχης υπηρεσιων- που εχουν τη δυνατοτητα ξεπλυματος χρηματος και εικονικων τιμολογιων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:51 | ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.

    ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ:
    Τα υποχεωτικά τεκμήρια διαβίωσης (αυτοκίνητα, πισίνες, βοηθητικό προσωπικό, σκάφη)πρέπει να επεκταθούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙστα παρακάτω:
    1)ΕΞΟΔΑ ΔΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ και ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ
    2)ΕΞΟΔΑ ΣΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΑΞΕΙΔΙΑ
    3)ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΘΕΡΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ η ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
    4)ΕΞΟΔΑ LEASING σε αυτοκίνητα
    5)ΕΞΟΔΑ ΑΓΟΡΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
    6)ΕΞΟΔΑ ΔΕΗ
    7)ΕΞΟΔΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

    Έτσι, αυτός που δηλώνει μικρό εισόδημα θα αναγκαστεί να δηλώσει περισσότερο για να καλύψει τα «μικροέξοδά» του για τη θερινή του αλόγιστη ψύξη, τη σπάταλη θέρμανσή του, τις χειμερινές του διακοπές για σκι σε ξενοδοχεία, τα αεροπορικά του ταξείδια κ.λ.π.

    ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΔΕ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΟΣΑ, ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΨΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

    Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ. Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕ «ΚΕΝΤΡΟ» ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΥΧΕΤΑΙ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:48 | Γιωργος Θωμας

    Προκειμενου να ψάχνετε πως και απο που προκειπτουν τα χρηματα που εχουν
    οι γιατροι,δικηγοροι,κ.λ.π,οιελευθεροι επαγγελματιες π.χ ταξι,καντινες, καφετεριες,εστιατορια κ.λ.π..Βαλτε τους τεκμηριο διαβιωσης 30000 τριαντα
    χιλ. ευρο και προκειμενου να τους κυνηγατε εσεις, αφηστε τους αυτοι να αποδειξουν οτι δεν βγαζουν τοσα.
    Πιστευω οτι οι περισοτεροι δεν θα παρουσιαστουν στις εφοριες για να αποδειξουν οτι δεν κερδιζουν 30000, προκειμενου να αποφυγουν τον ελενχο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:22 | ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Εγω θα προτεινα να υπαρχει ισοτητα μεταξυ των πολιτων σε θεματα συμορφωσης απεναντι στους νομους.Δεν μπορει ο βουλευτης να «κανει οτι θελει»,(μιζες, προμηθειες,ξεπλυμα χρηματος και….)και να υπαρχει ατημωρισια.θα ξεσηκωθει ο κοσμος και θα δουμε αλλοκωτα φαινομενα.
    Οσο για την φορολογιση των φυσικων προσοπων να γινουν λιστες με αυτους που φοροδιαφευγουν ,και οχι τωρα που το εχουν καυχημα για αυτο που κανουν.Ελεος

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:45 | ΜΑΙΡΗ ΠΕΤΡΟΛΙΑ

    Σχετικά με του ιατρούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν.
    Πρόταση πρώτη:
    ΕΛΕΓΧΟΣ. Απλά πράγματα. Υπάλληλος δίωξης οικονομικού εγκλήματος έξω από ιατρείο και να ζητάει απόδειξη. Εφόσον ο ασθενής δεν έχει ΠΡΟΣΤΙΜΟ και στον ιατρό και στον ασθενή. Ακόμη και να προφασίζονται δικαιολογίες του τύπου «πρόκειται για επανεξέταση κ.τ.λ.» μετά τους πρώτους ελέγχους και πρόστιμα θα θορυβηθούν όλοι και θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν.
    Πρόταση δεύτερη:
    Επιστροφή μέρους του ποσού (σε αναλογία με την απόδειξη για να μην κόβει ο γιατρός το κατώτερο δυνατό) από το ασφαλιστικό ταμείο, το οποίο είναι πιο άμεσο από την απαλλαγή μέσω της εφορίας την οποία εξάλλου λαμβάνουν μόνο οι έχοντες φορολογητέα εισοδήματα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:53 | ΚΟΣΜΑΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ

    XAXAXAXAXAA
    Σε πρωινή εκπομπη σήμερα ακουσα οτι για να βρει καποιος θυρίδα σε τράπεζα βάζει κανονικό μεσον.Και σεις που ειστε αμύητοι φίλοι μου ειναι για να κρύψουν τα οποια μετριτά που εχουν ειτε απο παράνομες συναλλαγές(μαυρα) ειτε απο πολλα μετριτά σε λογαριασμούς τους
    μιας και ακούγεται οτι θα ισχύσει το ποθεν εσχες.Και βέβαια ολοι ξέρουμε οτι το περιεχόμενο της θυρίδας δεν ελέγχεται.Αθάνατη Ελλάδα…
    θάθελα ακόμη να πω την γνώμη μου σχετικά με ολους τους λειτουργούς του δημοσίου που με τον ενα ή τον αλλο τροπο τα πέρνουν.ΕΑΝ ο καθένας απ αυτούς ήξερε οτι εαν η οποια δοσοληψία θα του κόστιζε ενδεχομένως την θέση του στο δημόσιο και μέρος της περιουσίας του,αντε να το ρισκάριζε…ΕΙΝΑΙ ολα θέμα πολιτικής βούλησης. Γιατί κύριε υπουργέ εχετε και το καρπούζι και το μαχαίρι.Και μην μας πειται παλι οτι υπάρχει πολιτικό κόστος. Το πολιτικό κόστος της αδράνειας τό εχεται σκεφτεί???(ΦΩΤΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ)

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:44 | Άρης

    Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι κάποιες αποδείξεις από ταμειακή μηχανή – συγκεκριμένα του μεγάλου καταστήματος LIDL – που έχω στα χέρια μου μετά από 15 ημέρες αρχίζουν να ξεθωριάζουν και εξαφανίζονται τα στοιχεία.

    Επομένως, τον επόμενο χρόνο που θα την υποβάλλω… ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    Αυτό λοιπόν το »εξαφάνισμα» λόγω κακής ποιότητας εκτύπωσης και χαρτιού θα πρέπει να διορθωθεί.

    Ευχαριστώ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:16 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ

    Το θέμα της φοροδιαφυγής αποτελεί θέμα κατ΄ αρχάς ηθικό και η μερική έστω επίλυσή του θα έχει ως αποτέλεσμα τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών σε όλους τους πολίτες. Θεωρώ ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ύψιστο θέμα ηθικής από όλους τους πολίτες. Δεν νομίζω ότι μπορεί να επιλυθεί με φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Για να το αντιμετωπίσουμε πρέπει όλοι και πρωταρχικά η κυβέρνηση να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια.
    Πρέπει λοιπόν να εστιάσουμε στις κύριες πηγές της φοροδιαφυγής αντί να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ποιες μπορεί να θεωρηθούν κύριες πηγές φοροδιαφυγής:
    1. Τα εισοδήματα των ιατρών από τα λεγόμενα «φακελάκια». Μπορούμε να τα νομιμοποιήσουμε; Με ποιο τρόπο; Πρέπει να σκεφθούμε ότι σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα το «φακελάκι» δεν μπορεί να θεωρηθεί παράνομο αφού σε αυτή την περίπτωση η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών κρίνονται παράνομοι. Να καθιερωθεί για κάθε ιατρική εξέταση ένας τιμοκατάλογος σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους. Ο τιμοκατάλογος αυτός θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός και να αντανακλά την πραγματικότητα. Ο πολίτης θα λαμβάνει απόδειξη από τον ιατρό του νοσοκομείου για το ποσό αυτό. Κάποια από τα ποσά αυτά (ιδίως όταν ποσά είναι μεγάλα και επομένως αφορούν σημαντικά προβλήματα υγείας) θα πρέπει να επιστρέφονται στον πολίτη είτε από τα Ασφαλιστικά Ταμεία είτε με εκπτώσεις στο φορολογητέο εισόδημα.
    2. Παιδεία – Η πηγή της φοροδιαφυγής εδώ θεωρώ ότι είναι τα ιδιαίτερα μαθήματα. Θεωρώ ότι χρειάζονται έξυπνες κινήσεις του Υπουργείου Παιδείας. Χρειάζεται κατ΄ αρχάς η επιστροφή των μαθητών στο φυσικό χώρο του σχολείου, η οργάνωση μαθημάτων ακόμη και ατομικών στο χώρο του σχολείου και τελικά η επιλογή των καθηγητών από τους γονείς και τους μαθητές. Να γίνει το σχολείο πάλι εστία γνώσεων. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε άνεργους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στο θεσμό αυτό. Έτσι μπορεί να επιλυθεί το θέμα της φοροδιαφυγής και όχι με φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.
    3. Ελεύθεροι επαγγελαμτίες (Ιατροί – Υδραυλικοί – Ηλεκρολόγοι – Δικηγόροι – Μηχανικοί) Εδώ βασικό ρόλο πρέπει να παίξουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να εξετασθεί κάποιος τρόπος σύνδεσης των εσόδων αυτών των κατηγοριών με τον αριθμό των επισκέψεων (πχ ιατρεία, οικίες κτλ).
    4. «Φακελάκια στο Δημόσιο» – Πρέπει να περιοριστούν οι επισκέψεις πολιτών στις Δημόσιες Υπηρεσίες. Απ’ ότι γνωρίζω σε όλο το δυτικό κόσμο τα έγγραφα στέλνονται ταχυδρομικά στις Δημόσιες Υπηρεσίες και αυτές απαντάνε με τον ίδιο τρόπο και με απόλυτη σειρά προτεραιότητας στους πολίτες. Γιατί στην Ελλάδα θα πρέπει να συναθροιζόμαστε στις Δημόσιες Υπηρεσίες ξοδεύοντας πολύτιμο χρόνο και πληρώνοντας γρηγορόσημα;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:07 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

    Το θέμα δέν είναι στην ουσία η αντιμέτωπιση της φοροδιαφυγής αλλά η ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Οι τρόποι αντιμετώπισης της, στην παρούσα φάση, δεν είναι και τόσο ευδιάκριτοι. Αλλά μπορώ να κάνω ορισμένες προτάσεις:
    1. Εκείνο που πρέπει να γίνει σε πρώτο στάδιο είναι η θεσμική θωράκιση του νομοθετικού πλαισίου και η υποχρεωτική εφαρμογή των νόμων.
    2. Ενίσχυση του ρόλου του Σ.Δ.Ο.Ε.
    3. Ανά επαγγελματική κατηγορία και εισοδηματικά κριτήρια να υπάρχουν εισοδηματικοί προσδιορισμοί με την έννοια ότι θα πρέπει σε περίπτωση π.χ. που θα διαπιστωθεί παράβαση να μην επιβάλλεται πρόστιμο ούτε και διακανονισμός αυτού.
    4. Η λύση που συζητείται της ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ είναι καλή αλλά δεν θα πρέπει να περιλάβει τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα, όπως π.χ. συνταξιούχους, ανέργους…κλπ.
    5. Ίσως θα πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο οι ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ με ένα συμβουλευτικό όργανο που θα δέχεται τις καταγγελίες στους πολίτες και τα δίνει κατευθύνσεις.
    6. Σε περίπτωση που κάποιος συστηματικά φοροδιαφεύγει να μην τοκίζονται τα χρεή του σε ασφαλιστικά ταμεία, αλλά απλά να σταματάει την λειτουργία της επιχείρησης για κάποιο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα και μετά να επανέρχεται….
    7. ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΝ ΠΡΩΤΟΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟ 2011 Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ή ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ Η/Υ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΣΕΙ.ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ…ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΟΙ ΟΠΩΣ & ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ….ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:39 | Κωνσταντινιδης Ιωαννης

    εγω θα προτεινα , σαν λυση . «ολες οι αποδειξεις-για οποιδηποτε ποσο»,και για τους ιδιωτες(δηλαδη αποδειξεις λιανικής)να κωβονται υποχρετικα ονομαστικα (στο αριθμο α.φ.μ. ) και για ιδιωτες , οπως γινεται και στους επαγγελματίες που πέρνουν τιμολογια!

    αν οι επαγγελματίες είναι υποχρεομένη να λειτουργουν έτσι , μπορεί η κοινωνια ,να έχει πολλα οφέλει . απο την φορολογία , μεχρι στατιστικά , μεχρι παταξη τρομοκρατίας !

    φανταστείται το κάθε μαγαζί να πούλαγε μονο ονομαστικά,με την επίδηξη της ταυτότητας, για πωληση λιανικη , πόσο πιο εύκολη θα ήταν η ζωή , για εμάς τους ένομους !

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:24 | ΝΙΚΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

    ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙΣ?
    ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ!!!

    ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΑΚΟΥΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΡΑΜΜΕΝΑ/ΚΟΜΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ …ΑΝΟΙΧΤΟΧΕΡΗΔΕΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΠΟΡ, ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΚΟΣΜΙΑ. ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΑΔΩΝΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ!!! ΑΡΑ ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ.

    ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΤΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ, ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΙΣΗ. ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΙ, ΠΙΣΤΕΥΩ!!!
    ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΛΕΓΕΤΑΙ COSTCONTROL? ΠΟΥΘΕΝΑ!!! ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ. ΣΕ ΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ! ΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ! ΟΧΙ ΔΙΑΘΕΣΗΜΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ!
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ!!!
    ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΛΟΙΠΟΝ? ΤΟ ΜΠΑΛΛΑΚΙ ΤΟ ΠΕΤΑΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΒΑΡΕΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ. ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ, ΒΡΕ ΑΔΕΛΦΕ! ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ. ΣΥΝΗΘΙΣΑΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗ ΔΕΗ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ! ΣΥΝΗΘΙΣΑΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ (ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ …) ΤΟΥΣ STAGE-ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΝΩ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΑΝΤΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΦΕΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ…
    ΑΠΛΗ ΛΥΣΗ ΛΟΙΠΟΝ! ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΑΝΕΣΑΙ? ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ!!!
    ΘΑ ΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩ ΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ (ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ???)’Η ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΚΛΠ. ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ… ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ, ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΑΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ!!!
    Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΣ ΓΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ …ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ!
    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ.
    ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΦΕΡΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ?
    ΟΧΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΑ ΠΙΟ …ΕΥΕΛΗΚΤΟΙ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΩΜΕΝΟ ΧΕΡΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ.
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΡΑΚΥΛΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ 76-Η ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ…

    ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ!

    ΑΛΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΙΟ ΙΣΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ!!!

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ (ΜΙΑ ΜΠΛΕ, ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΙ) ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ, ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ, ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΔΑΝΙΖΕΣΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ… ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:23 | Δημήτρης Μ.

    Να γίνονται όλες οι συναλλαγές με εμπόρους/ γιατρούς / συνεργεία/ υδραυλικούς κλπ με πιστωτικές κάρτες. Εφόσον οι ελεγκτικοί μας μηχανισμοί υπολειτουργούν (ή λαδώνονται), η μόνη λύση είναι η ηλεκτρονική διασταύρωση των εσόδων/εξόδων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:15 | logisths

    Καλημέρα,
    Θα ήθελα να επισημάνω σε κάποιον υπέυθυνο σε περιπτωση που το μύνημα
    διαβαστεί ότι θεωρείται για γέλια και εσωτερική κατανάλωση η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με το να υποχρεώσεις φυσικά πρόσωπα να δηλώνουν αποδείξεις για κάλυψη εξολοκληρου ή μερους του αφορολογήτου ορίου.
    Εστω οτι το αφορολόγητο ειναι 12000 και το 50% πρεπει να καλυφθεί απο αποδείξεις, ο δηλων θα συμπληρώνει το οριο των 6000 ευρω και μετα στοπ, καμμία αποδειξη
    εστω οτι το αφορολόγητο θα πρεπει να καλυπτεται εξ ολοκληρου απο αποδείξεις, πας σε ενα γιατρό και σου λεει 100 ευρω χωρις αποδειξη
    120 με αποδειξη, αποτελεσμα κερδιζει τον φορο και αμα μπει και φπα ακομα καλυτερα το φυσικο προσωπο κερδιζει 20% ήτοι 20 ευρω
    αν την περναγες θα μειωνες το φορολογητεο εισόδημα όχι τον φόρο.
    απο τα 120 ευρω θα κερδιζεσ φορο 15 ευρω με την κατώτερη κλίμακα και πότε? στο τελος του 2010 και ποτε θα τα επαιρνες στο χερι μετα την εκαθθαριση. Αυτα τα πράγματα ειναι για ενα επαγγελματια πυροτεχνήματα ανευ αντικειμένου.
    να το πω αλλιως, στα νομικα προσωπα που δεν εχουν αφορολόγητο συμφερει τα εξοδα τους να περνανε ολα στα ημερολόγια? ναι γιατι δεν υπαρχει αφορλογητο απο το ενα ευρω, γιατι τοτε δεν γινεται?
    Ακουσα ενα ωραθιο πρωι πρωι, θα γινεται διασταυρωση απο τα Ζ αν καποιος εχει περασει την ιδια αποδειξη σε δυο διαφορετικες δηλωσεις??
    να το σχολιάσω?καλυτερα το προσπερναω
    Σαν προταση εχω να δηλωσω το εξής, ο/οι ελεγχοι να γινονται απο ατομα ικανα…
    Εννοω..
    Το ΥΠΕΕ και οι κατα τοπους ΔΟΥ να αλλάξουν τον τροπο στελεχωσης τους.
    Να σταματήσει αυτο το απο πανεπιστημιο να ειναι και οτι ναναι./
    Οποιος κινειται σοτ επάγγελμα ξερει πολυ καλα οτι τα ΑΕΙ οικονομικα και μη δεν βγαζουν φοροτεχνες, φοροτεχνες βγαζουν τα ΤΕΙ λογιστικης και τα ΙΕΚ φοροτεχνικων.
    να αναβαθμίσει τις σχολες αυτες και να τις βγαλει στο δρόμο να κανουν ελεγχους.
    να καταργηθει ο 2515/97 και το 340/98

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:23 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ, ΑΠΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. ΕΤΣΙ ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:
    1. ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΚΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΩΔΙΚΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ (ΑΥΤΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ).
    2. ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟ, ΜΑΛΛΙΑ, ΝΥΧΙΑ κλπ.
    3. ΠΡΕΠΕΙ ΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:57 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε

    Συμφωνώ σε γενικές γραμμές, με τις ακόλουθες επισημάνσεις:
    α) Θα πρέπει να εγκαταστασθούν ταμειακές μηχανές στα ταξί, στα βενζινάδικα, στις λαικές, στα περίπτερα ώστε να οφελούνται όλοι οι καταναλωτές από την έκπτωση των σχετικών εξόδων τα οποία είναι (άν κάτσει κανείς να τα υπολογίσει σε ετήσια βάση) σημαντικότατα…
    β) Θα πρέπει να απελευθερωθούν ορισμένες υπηρεσίες (π.χ. να επιτρέπεται η προμήθεια καυσίμων και εφημερίδων από σούπερ μάρκετ), έτσι ώστε ο πολίτης, εφόσον δεν παίρνει απόδειξη από τον περιπτερά ή τον πρατηριούχο καυσίμων, να προμηθεύεται τα είδη από εναλλακτικές πηγές, επωφελούμενος του μέτρου της συλλογής αποδείξεων.

    Δημήτρης Ε.

    ΥΓ Θα ήθελα να δω πως θα εφαρμόσουν οι ταξιτζήδες το μέτρο των αποδείξεων όταν (το συνηθέστερο) παίρνουν πολλαπλές κούρσες…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:28 | Δημητρης

    Διάβασα όλα τα παραπάνω αλλά δυστυχώς τα περισσότερα προυποθέτουν μια υπηρεσία η οποία να εργάζεται για το δημόσιο συμφέρον και όχι για την ιδιωτική τσέπη. Δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται αλλά καποιοι κυβερνώντες κάνουν ότι δε βλέπουν.

    Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε τα πόθεν έσχες αυτών των υπαλλήλων να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και να υπάρχει επιτροπή πολιτων, τυχαία επιλεγμένων κάθε έτος η οποία θα τα ελέγχει. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευονται στο διαδίκτυο. Σε περίπτωση που κάτι δεν ήταν νόμιμο ο υπάλληλος θα απολύεται με σύντομες διαδικασίες.

    Πρώτα πρέπει λοιπόν, να ελεχθούν αυτοί που έχουν κάνει καταχρηση για ιδιο όφελος τη θέση τους. Με λυπεί το γεγονός να εργάζομαι τόσες ώρες και να έρχεται ένας του οποίου του έχουμε δώσει ως πολίτες μια αρμοδιότητα και αυτός να την εκμεταλευεται και να πλουτίζει παρανόμος.

    Και κύριοι Υπουργοί, η δουλειά σας είναι να διοικείτε αυτούς τους υπαλλήλους ώστε να κάνουν σωστά και νόμιμα τη δουλειά τους. Αν αδυνατείτε να το κάνετε δηλώστε το ώστε να βρούμε ποιο κατάλληλους και ικανότερους. Ούτως ή άλλως οι πολίτες γνωρίζουν αν είστε ικανόι ή όχι. Οπότε αδειαστε μας τη γωνιά εγκαίρως. Καποια στιγμή που θα πάει, θα αλλάξουμε 1,2,3 ,….10 αλλά δε θα βρεθεί κάποιος ικανός να διοικήσει? Να γνωρίζετε ότι οι ψήφοι που θα κερδιθούν (μιας και το μετρατε έτσι) θα είναι περισσότεροι από αυτούς που θα χάσετε. Αν δεν δω δημόσιους λειτουργούς να τιμωρούνται δε θα πιστέψω ότι κάτι γίνετε εναντίον της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. 10 γιατροί στο κολωνάκι ήταν οι φοροφυγάδες μόνο? Πρώτη φορα ελέγχηκαν? Ποιοι τους έλεγξαν τα προηγούμενα χρόνια?

    Οι αποδείξεις είναι ένα μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί για όλους και όχι για συγκεκριμένους

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:14 | Βασιλική Παναγιωτοπούλου

    Για την εξάλειψη του φαινομένου της φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις η λύση είναι μόνο μία : Ο ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ.
    Το μέτρο δουλεύει σε τόσες χώρες του εξωτερικού. Εμείς εδώ θα παίζουμε με τα συστήματα και τις αποδείξεις!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:38 | ΛΙΝΑΡΔΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

    Αγαπητοι κυριοι
    ο ελευθερος επαγγελματιας που δεν δινει αποδειξη το κανει γιατι η ο πελατης του εξαρτατε πληρως τη στιγμη εκεινη απο αυτον η γιατι κι ο πελατης θεωρει πως ουτως η αλλως τα χρηματα αυτα ποτε δεν θα καταληξουν παλι σαυτον.
    Για την πρωτη περιπτωση δεν υπαρχει πιθανοτητα επιτυχιας κανενος μετρου σαυτη τη κατευθηνση.Ο μονος τροπος ειναι η φορολογηση μεσω της επαγγελματικης δραστηριοτητας.Π.χ καθε συνταγη γιατρου που θα δινετε μονο μεσω ιντερνετ θα αποτελει στοιχειο δραστηριοτητας και θα φορολογηται αναλογα.Στις νοσοκομιακες επεμβασεις το νοσοκομιο θα πιστοποιει την επεμβαση και θα αποδιδει αυτο την αναλογια φορου της αμοιβης των ιατρων [βαση της αμοιβηςτους].Ενας δικηγορος οταν εχει χ παρουσιες στα δικαστηρια θα φορολογηται βαση αυτων κλπ.Ο ιδιοκτητης καφετεριας που πληρωνει στο δημο πχ εκατο ευρω για καθε καρεκλα στη πλατεια θα φορολογηθει βαση αυτου.
    Οσο για την δευτερη περιπτωση αν θελετε να πολεμισετε την διαφθορα ειναι πολυ απλο.ΕΠΙΚΥΡΗΞΤΕ ΤΗ.Πως επικυρηξατε τους τρομοκρατες;Ετσι ακριβως.θα τη εξαφανισετε σε ενα μηνα.Εγω προσωπικα και σιγουρα χιλιαδες αλλοι θα σας βοηθησουμε χωρις καμια αμοιβη χωρις καμια αναγνωριση χωρις τιποτα.
    Δεν ξερω ποσοι απο σας εχετε βρεθει καποτε χωρις δουλεια,ποσοι εχετε νιωσει πολιτες τριτης κατηγοριας μπροστα στη γραφειοκρατια και στη διαφθορα κλπ.Αν υπαρχει ομως καποιος αναμεσα σας ρωτηστε τον να σας βεβαιωσει την αληθεια των προθεσεων μου.
    Μετα τιμης[και ελπιδας]

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:19 | Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

    Όταν μετά από παροχή υπηρεσιών (από υδραυλικό, ηλεκτρολόγο, μηχανικό, ελαιοχρωματιστή, δικηγόρο, γιατρό, καθηγητή ιδιαίτερων μαθημάτων, κ.λ.π) ζητά κάποιος απόδειξη, έχει το δίλλημα να επιβαρυνθεί αυτός προκειμένου να πληρώσει φόρο και ο προσφέρων υπηρεσίες (και αυτό είναι υπό αίρεση). Ο λόγος που προκύπτει αυτή η επιβάρυνση είναι ότι δεν δίνουν όλοι αποδείξεις εξ αρχής οπότε αφενός να συμπιεσθούν προς τα κάτω οι τελικές τιμές με ΦΠΑ και φόρο, λογω ανταγωνισμού, αφετέρου να έχει το δικαίωμα της επιλογής της πιο συμφέρουσας λύσης ο καταναλωτής. Όταν έχει ήδη επιλέξει ο καταναλωτής και ζητά απόδειξη είναι πλέον αργά και η διαπραγματευτική του ικανότητα είναι ελάχιστη.
    Με δεδομένο επίσης ότι η μέθοδος των αποδείξεων διαχρονικά ελάχιστα θετικά αποτελέσματα έχων επιφέρει προτείνω: Με την αποστολή της Δήλωσης να αποστέλλεται και Υπεύθυνη Δήλωση Καταγγελίας όπου με επαρκή στοιχεία θα καταγγέλλει υπεύθυνα ο κάθε φορολογούμενος τις περιπτώσεις που δεν έλαβε απόδειξη μετά από παροχή υπηρεσιών.
    Οι καταγγελίες αφού διασταυρωθούν και αξιολογηθούν, μπορεί να ανατεθούν για διερεύνηση από ένα Σώμα Οικονομικού Εγκλήματος με λειτουργία ανάλογη με χωρών του εξωτερικού (Αμερική Γερμανία, Αγγλία).
    Όταν δε θα επιβεβαιώνεται η φοροδιαφυγή θα πρέπει η τιμωρία να είναι βαριά, αν και πιστεύω ότι ο φόβος και μόνο της πιθανής καταγγελίας θα σπρώξει πάρα πολλούς να αλλάξουν συνήθειες (μη ξεχνάμε την ρήση ¨ο φόβος φυλάει τα έρμα¨). Για να μην αδικούμε δε μόνο τους επαγγελματίες, ο φόβος αυτός θα δρα και αποτρεπτικά στο να υποκύψει ο επαγγελματίες στην πιθανή πρόταση του πελάτη για να παρανομήσει, μη δίνοντας απόδειξη και κάνοντας μια έκπτωση.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:05 | ΘΩΜΑΣ

    Καλημέρα και χρόνια πολλά,
    1. Καταρχήν διαφωνώ με τη λέξη που χρησιμοποιούμε για τη μη καταβολή στο κράτος των φόρων. Η λέξη φοροδιαφυγή έχει σαν σύνθετη λέξη τη λέξη διαφυγή η οποία έχει θετική έννοια, π.χ. διαφεύγω από τον κίνδυνο, πρόταση μου είναι να απευθυνθούμε στους γλωσσολόγους να βρουν άλλη λέξη με το ίδιο νόημα, π.χ. φοροκλοπή, ώστε να γίνει συνείδηση στους πολίτες ότι η «φοροδιαφυγή» είναι κάτι το απρεπές κάτι που βλάπτει το κοινωνικό σύνολο.
    2. Πόθεν έσχες για όλους και για όλα. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί η πρώτη κατοικία δεν πρέπει να έχει πόθεν έσχες, όταν κοστίζει πάνω από 200.000€, κάπου δεν τα βρήκαν οι πολίτες τα χρήματα γιατί να μη τα δικαιολογήσουν.
    3. Ο πολίτης να μην πληρώνει άμεσα τον ελεύθερο επαγγελματία για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Τι εννοώ με αυτό, ας πάρουμε μία κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών όπως των γιατρών, αρκετοί γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες σε κλινικές, όμως οι γιατροί αυτοί πληρώνονται άμεσα από τους πολίτες χωρίς να παρεμβάλλεται το λογιστήριο της κλινικής, γιατί αυτό? Το σωστό θα ήταν ο πολίτης να πληρώνει για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών την κλινική και η κλινική να αποδίδει το συμφωνηθέντες ποσό στους γιατρούς με αυτό τον τρόπο δε μπορεί να φοροδιαφύγει ο γιατρός καθώς η κλινική έχει μετόχους, έχει λογιστήριο και δε μπορεί να γίνει εύκολα λαμογιά. Είχα προσωπική εμπειρία για το συγκεκριμένο θέμα όταν γέννησε η γυναίκα μου, ο παιδίατρος πληρώθηκε μέσω της κλινικής (έκοψε απόδειξη) ενώ ο αναισθησιολόγος άμεσα από εμένα και δε μου έκοψε απόδειξη παρόλο που του ζήτησα. Γενικά η συναλλαγή του πολίτη άμεσα με τον ελεύθερο επαγγελματία εγκυμονεί κινδύνους φοροδιαφυγής. Το μέτρο αυτό μπορεί να επεκταθεί και στις άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, π.χ. στους υδραυλικούς, να δημιουργηθούν υποχρεωτικά σωματεία υδραυλικών, όπου ο πολίτης θα πηγαίνει θα διαλέγει τον υδραυλικό της αρεσκείας του γνωρίζοντας από το σωματείο την αμοιβή του υδραυλικού θα πληρώνει στο λογιστήριο του σωματείου και ο υδραυλικός θα παρέχει τις υπηρεσίες του και θα λαμβάνει την αμοιβή του από το λογιστήριο.
    4. Το Αφορολόγητο ποσό να είναι το ίδιο για τους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες και προτείνω να είναι 15.000 €, το χωρίς αποδείξεις αφορολόγητο να είναι 6.000 €, και από εκεί και πάνω να χρειάζονται αποδείξεις για να φτάσεις το μέγιστο των 15.000 €. Η πρώτη κλίμακα φόρου να είναι μεγαλύτερη από το ΦΠΑ ώστε οι πολίτες να ζητάνε αποδείξεις. Το χωρίς αποδείξεις αφορολόγητο όριο των 6.000 € το έθεσα καθώς δεν πρέπει όλες οι αποδείξεις να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα (δυσκολία στη μηχανοργάνωση) αλλά μόνο των ατομικών επιχειρήσεων, των Ε.Π.Ε, Ο.Ε και των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι μπορούν και φοροδιαφεύγουν και όχι των Α.Ε. οι οποίες δεν φοροδιαφεύγουν καθώς ελέγχονται από τους μετόχους.
    5. Όλα τα άλλα μέτρα που προτείνεται κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Σας ευχαριστώ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:14 | ΓΡΙΒΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

    ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΟΙΑ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ (ΑΓΟΡΑ ΕΙΔΩΝ).
    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΩΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ,ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ,ΔΙΚΟΙΓΟΡΟΙ,ΓΙΑΤΡΟΙΚ.Λ.Π.)ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ
    ΔΙΟΤΙ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ
    ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ Η ΣΥΝΑΛΑΓΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ.
    ΑΡΑ ΚΑΤΑΛΕΙΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΚΑΘΩΣ
    ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ
    ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:29 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ

    Ακούγονται πολλά και διάφορα για την έκπτωση δαπανών με αποδείξεις από το φορολογητέο εισόδημα . Θέλει πολύ μελέτη το θέμα γιατί φοβάμαι ότι τα χαμηλά εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων που έτσι κι αλλιώς καταβάλλουν κανονικά τους φόρους, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους.
    Είμαι συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 14.500 ευρώ. Είχα αφορολόγητο 12.000 ευρώ και τώρα ακούγεται ότι, προκειμένου να πατάξετε τη φοροδιαφυγή, θα χρησιμοποιήσετε ….εμένα, να ζητώ δηλαδή αποδείξεις για πράγματα που δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω!!
    Γιατί η σύνταξή μου δεν αρκεί για τα απόλυτα αναγκαία για την επιβίωσή μου, κιας είμαι μόνος. Ούτε γυμναστήριο θα πάω, ούτε σε ταβέρνες, ούτε σε καφετέριες συχνάζω, ούτε δικηγόρους έχω ανάγκη πλέον και ένα σωρό άλλα πράγματα, παρά μόνο να πληρώνω το νοίκι μου, τη ΔΕΗ, ΟΤΕ και το φαγητό μου.
    Γιατί λοιπόν περιμένετε από μένα, με σχεδόν μηδαμινές δραστηριότητες να σας προσκομίσω αποδείξεις, 6.000 ευρώ προκειμένου να τύχω του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ; Στη πραγματικότητα φορολογείτε επιπλέον τους χαμηλοσυνταξιούχους.
    Πιάστε λοιπόν τους εξ επαγγέλματος φοροφυγάδες και αφήστε εμάς στη μιζέριά μας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:09 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Άλλο πράγμα η έκδοση αποδείξεων και άλλο η καταγραφή της κατοχής τους. Δεδομένου ότι η συμμόρφωση απέναντι στους φορολογικούς κανόνες είναι το δυσκολότερο, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να λύσουν και τα δύο θέματα. Ταμιακές μηχανές παντού και κατόπιν καταγραφή των αποδείξεων μέσω taxis για έλεγχο εκκυρότητας πριν ακόμη αρχίσει η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων. Έτσι ο καθένας θα ξέρει το ποσό του αφορολόγητου το ο οποίο αν είναι κλιμακωτό θα λειτουργεί και ως κίνητρο αφού θα παρακολουθείται ανά πάσα στιγμή από τους ενδιαφερόμενους πολίτες αλλά και από τις οικονομικές αρχές. Χώρια ότι αποτελεί και φρέσκια πηγής πληροφόρησης πάσας μορφής.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:47 | Δημητρης

    Μισθωτός με μηνιαίο εισόδημα 1200 ευρώ ο οποίος έχει και την υποχρέωση καταβολής διατροφής τέκνων λόγω διαζυγίου 600 ευρώ τον μήνα, τι αποδείξεις να προσκομίσει για να προκύψει αφορολόγητο ?
    Συμφωνώ για το αφορολόγητο με αποδείξεις αφού σε αυτές συμπεριληφθούν τα είδη διατροφής,τα εξοδα ΔΕΚΟ και η μηνιαία καταβολή διατροφής τέκνων λόγω διαζυγίου ή διάστασης (για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχουν άλλα έξοδα!!!!!).
    Διαφορετικά το αφορολόγητο να παραμείνει ως εχει.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:29 | ΕΛΙΖΑ

    Κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία ένός μέτρου είναι ότι θα πρέπει να είναι απλό στη χρήση του.

    Στη Φινλανδία που ζούσε η φίλη μου η φορολολογική δήλωση της ερχόταν συμπληρωμένη… σε κάμποσες χώρες συμβαίνει αυτό…
    Στείλτε μια ομάδα αν δεν έχετε στείλει ήδη(πληροφορικοί, σχετικοί με φορολογία) που καταλαβαίνει να κάνει μεταφορά τεχνογνωσίας…

    Σε κάθε χώρα…αν οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία θα κλέβανε το κράτος..
    Δεν εχουν όμως την ευκαιρία…και αν βρουν ευκαιρία και φοροδιαφύγουν τιμωρούνται πολύ βαριά!
    Γνωρίζω 2 περιπτώσεις ελλήνων στην Αμερική που φοροδιέφευγαν και τους έπιασαν και τους πήραν την περιουσία. Ο ένας γύρισε άρον άρον πίσω Ελλάδα για να μη μπει στη φυλακη.

    Την ώρα που γίνεται μια συναλλαγή να στέλνεται το ΑΦΜ και το ποσό του πωλητή και του αγοραστή σε κάποια βάση δεδομένων συναλλαγών.

    Τους λογιστές του ελέγχει κανένας αν φοροδιαφεύγουν? Πληρώνονται για να υποβάλλουν ΦΠΑ και Δηλώσεις… μαύρα λεφτά… αφού δεν κόβουν απόδειξη…

    Ο μαιευτήρας μου είναι πανεπιστημιακός και όταν γέννησα σε ιδιωτικό μαιευτήριο μου είπε ότι δε μπορεί να κόψει απόδειξη. Πήρε 3000€…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:01 | Δρ Γεωργιος Γιαννιτσιωτης

    Είναι αδυνατο να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή με κίνητρο τις αποδείξεις λιανικής για δύο λόγους:
    1. Το οικονομικό (ατομικό) όφελος για τον φορολογούμενο είναι συνήθως μικρότερο και όχι άμεσο εν συγκρίσει με την έκπτωση του ΦΠΑ (20%) που κάνει ο επιτηδευματίας.
    2. Για την σύνταξη της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος, ο φορολογούμενος θα πρέπει να δαπανά αρκετό χρόνο από τον πολύτιμο (και ελάχιστο στις μέρες μας) ελεύθερο χρόνο του ή να προσλάβει λογιστή για να διαχειριστεί τον όγκο των αποδείξεων.

    Συνεπώς, ο μόνος τρόπος είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ στην λιανική πώληση σε επίπεδα που να καθιστούν ασύμφορη ή αμελητέα την όποια έκπτωση κάνει ο υπόχρεος σε έκδοση απόδειξης λιανικής. Μόνον τότε, σε συνδυασμό με μέτρα φοροαπαλλαγής, θα υπάρξει φορολογική συνείδηση στο θέμα αυτό.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:39 | Ντουλούλης Ν. Χρήστος

    1.Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι δύσκολη καθώς ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι η ανύπαρκτη φορολογική συνείδηση του Έλληνα, ο οποίος εύκολα κάνει υποδείξεις για το ποιοι πρέπει να πληρώσουν, αλλά επαναστατεί όταν ο κλήρος παίσει στον ίδιο.
    2.Σωστή η συλλογή αποδείξεων, χρειάζεται όμως καλή στρατηγική υλοποίησης, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να ατονίσει η βασική ιδέα.Σε πρώτη φάση μάλλον το να μαζεύουμε χαρτάκια είναι αναπόφευκτο. Όμως θα ήθελα να δω μια σοβαρή εξαγγελία και μια σοβαρή προσπάθεια ούτως ώστε από την επόμενη χρονιά να μπουν ταμειακές μηχανές παντού και όλες αυτές να συνδεθούν με τις εφορίες. Ο φορολογούμενος να φέρει ένα είδος πιστωτικής κάρτας και με το ΑΦΜ, του αυτόματα και ηλεκτρονικά να καταγράφονται όλες οι συναλλάγές που έκανε. Ακόμη μέσω της κάρτας του σε μηχανήματα τύπου ΑΤΜ να μπορεί να ενημερώνεται κάθε στιγμή για το ύψος των αποδείξεων που έχει συλλέξει.
    3.Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις είναι το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.Δεν είναι καλό να στοχοποιηθούν φορολογικά σε υπέρτατο βαθμό, διότι ελοχεύει ο κίνδυνος απωλήσεων και αύξησης της ανεργίας.Γιαυτό προτείνω ένα πακέτο μέτρων για αυτούς. α. Χαμηλός φορολογικός συντελεστής – ας πούμε 15% και ταυτόχρονη αύξηση του αφορολόγητου, που θα μπορούσε να συνδεθεί και με το πόσους υπαλλήλους απασχολούν. β. Ο όποιος φόρος όμως τους αντιστοιχεί να εισπράττεται αποφασιστικά και να θεσπιστούν αυστηρές ποινές ( π.χ.δυσθεώρητα πρόστιμα ) για τους παραβάτες. Στην είσπραξη του φόρου νομίζω βοηθάει και η τοποθέτηση ταμειακών μηχανών παντού.
    Μια τέτοια πολιτική που συνδυάζει »μαστίγιο» και »καρότο», είναι δίκαιη.Από τη μία προσφέρει χαμηλότερους συντελεστές και μεγαλύτερο αφορολόγητο σε επαγγέλματα που έχουν αβεβαιότητα για το μέλλον και δεν έχουν τη σιγουριά του δημοσίου υπαλλήλου και παρέχονται κίνητρα στους ελεύθερους επαγγελματίες να προσφέρουν θέσεις εργασίας και να απολαύσουν ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές. Από την άλλη η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις εφορίες και η απαίτηση για συλλογή αποδείξεων, σε συνδυασμό με τα υπέρογκα πρόστιμα για τους παραβάτες, οδηγεί σε σημαντικά μεγαλύτερη ( τουλάχιστον σε σχέση με τηην τωρινή ) είσπραξη φόρου. Αν γίνει εφικτό να εισπράξεις αυτό το 15% από όλους ή από όσους περισσότερους γίνεται δε νομίζω να χρειαστούν αυστηρότερα μέτρα, καθώς και τα πολύ αυστηρά μέτρα είναι αντιαναπτυξιακά.
    4. Τεκμήρια διαβίωσης ναι. Πως όμως θα βρούμε ένα τρόπο που να μη θίγει την κατανάλωση?
    5.Τελευταίο και σημαντικότερο. Ο πατέρας μου είναι νομοταγής και πληρώνει τους φόρους του 40 χρόνια τώρα. Που πήγαν τα λεφτά του? Σε ένα σωρό περιττές αγορές ( π.χ. C4I, LEOPARD κ.ο.κ. ), οι περισσότερες των οποίων γίνονται για να παίρνουν μίζα οι μεσάζοντες, στα δομημένα ομόλογα, στα χλιδάτα ταξίδια βουλευτών και μεσαίων κομματικών στελεχών στο εξωτερικό, σε ένα αναποτελεσματικό και δυσλειτουργικό κράτος που αγνοεί τις λέξεις επένδυση,οικονομικοί στόχοι, ανάπτυξη,αλλά γνωρίζει πολύ καλά τη σπατάλη και το βόλεμα των ημετέρων στο δημόσιο.
    Να πληρώσω φόρους και πολλούς ευχαρίστως! Αλλά για να έχουν τα παιδιά μου καλά δημόσια σχολεία, για να έχουμε αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών υγείας, για να οδηγάω σε καλύτερους δρόμους. Αν είναι για να κάνουμε νέες άχρηστες και υπερτιμημένες αγορές, να στείλουμε τον κ. Τάδε βουλευτή του τάδε κόμματος 10 ημέρες σε 5άστερο ξενοδοχείο για ένα no name συνέδριο και να συνεχίσουμε να κάνουμε δημόσια έργα χωρίς σχέδιο και στόχο, μόνο για να ικανοποιήσουμε τους δικούς μας, τότε ΟΧΙ. Χρειάζεται αλλαγή στη συμπεριφορά του κράτους για να αλλάξει και η φορολογική συνείδηση και χαίρομαι που η παρούσα κυβέρνηση δείχνει να έχει ισχυρή βούληση στο θέμα αυτό.
    Φιλικά!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:22 | Καρ.g

    Οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι κάθε χρόνο θα αγοράζουν καινούργια τηλεόραση, ψυγείο ,κουζίνα ,έπιπλα, θα αλλάζουν κάθε σεζόν την γκαρνταρόμπα τους σύμφωνα με τις επιταγές της μόδας, θα κάνουν διακοπές ένα μήνα και θα έχουν αποδείξεις από ξενοδοχεία κ.λ.π. θα έχουν αποδείξεις από το συνεργείο πάρα πολλές γιατί κάνουν πολλά χιλιόμετρα, και κάθε χρόνο θα φωνάζουν τον υδραυλικό και τον ηλεκτρολόγο στο σπίτι τους έτσι για να έχουν αποδείξεις για να μειώνουν κάθε χρόνο το αφορολόγητο.Πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν.Το αφορολόγητο πρέπει να μην καταργηθεί ακόμη και για τους ελεύθερους επαγγελματίες,γιατί υπάρχουν και σ’ αυτούς πάρα πολλοί που τα βγάζουν δύσκολα και το παλεύουν γιατί είναι δύσκολα να αλλάξει επάγγελμα και να κάνει κάτι άλλο.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:49 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΣΗΦ

    ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.ΟΜΩΣ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΤΟ ΑΦΜ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΦΙΚΤΟ ΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΝΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ,ΚΑΠΟΥ 400ΜΕ500 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΦΜ ,ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΣΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:55 | marksg

    1. Πολύ μεγάλος συντελεστής φορολογίας (90%)για συνολικό εισόδημα που καταναλώθηκε χωρίς απόδειξη σε ένα έτος.
    Αυτό (το συνολικό εισόδημα)ορίζεται ως (κινητή)περιουσία στο τέλος του έτους – περιουσία στην αρχή + εισοδήματα/δάνεια/πιστωτικές κάρτες κατά την διάρκεια του έτους.

    2. Χρήση χρεωστικών καρτών ώς πληρωμή λιανικής.
    Αποκλειστική χρήση του λογαριασμού του παρέχοντος την υπηρεσία/αγαθό ως «αποδεικτικού» λογαριασμού, ο οποίος δηλώνεται ανά επαγγελματία/επιχείρηση στην εφορία.
    Η τράπεζα (εκδότρια της χρεωστικής κάρτας) χρεώνει τον λογαριασμό του καταναλωτή, πιστώνει τον λογαριασμό του παρέχοντος την υπηρεσία στον «αποδεικτικό» λογαριασμό του και πιστώνει την εφορία με τον αναλογούντα ΦΠΑ.
    Κατ’αναλογία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι πιστωτικές κάρτες.

    Σε περίπτωση χρήσης μετρητών η απόδειξη περνιέται στο σύστημα αφού αυτές προσκομιστύν ανά μήνα στην εφορία από τον καταναλωτή.
    Ο καταναλωτής επιβαρύνεται με κόστος εισαγωγής της απόδειξης στο σύστημα (Η εισαγωγή αποδείξεων στο σύστημα είναι outsourced!).

    Κατά τον ίδιο τρόπο ο «αποδεικτικός» λογαριασμός του παρέχοντος την υπηρεσία/αγαθό χρεωνεται για απόδοση ΦΠΑ.

    3. Στο τέλος του έτους οι τράπεζες στέλνουν βεβαίωση με το συνολικό ποσό που ανάλωσε ο πελάτης στην διάρκεια του έτους για χρήση στην εφορία.

    4. Μισθοί, συντάξεις και εταιρικές συναλαγές μέσω τραπεζών

    5.Καμμία πίεση/νομοθέτημα για ταμειακές μηχανές μια και η ίδια η αγορά θα τις επιβάλει.
    Ομοίως δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα για το παρεμπόριο μια και το κόστος του θα είναι αυτόματα διπλάσιο (+90%) για τον καταναλωτή.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:44 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΣΗΦ

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ «ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ» ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ 30 ΜΕ 40 % ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ, ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ Φ.Π.Α. ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ,ΑΝΗΛΕΕΣ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΠΡΩΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ «ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΠ’ΑΥΤΟΦΟΡΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ, ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ,ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ,ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ,ΓΙΑΤΡΟΥΣ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ,ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ,
    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΚΛΠ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΜΠΟΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΟΡΚΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:34 | ΚΑΣΑΠΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Σύνδεση αποδείξεων και αφορολόγητου δεν θα αποδώσει ούτε σε φόρους ούτε σε εκπαίδευση και αλλαγή του κλίματος αδιαφορίας για τα δημόσια έσοδα που κυριαρχεί στην τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Πλειοψηφία φτωχών εργαζομένων ή άνεργων και μικροαστών, που το κράτος βασανίζει καθημερινά χωρίς να τους παρέχει φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες παιδείας, υγείας κ.λ.π.,δηλαδή στοιχειώδη κοινωνικό μισθό.
    Για άμεσο αποτέλεσμα, μόνο πυκνοί έλεγχοι σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου και μεγάλα πρόστιμα 50πλάσια π.χ. της απόδειξης που δεν κόπηκε (όπως στους λαθρεπιβάτες των ΜΜΜ).
    Θα μπορούσε μάλιστα το πρόστιμο, το οποίο θα καταχωρείται αυθημερόν στην εφορία, να μειώνεται στο μισό ή στο 1/3 για εξόφληση εντός τακτού χρόνου (όπως στις κλήσεις της Τροχαίας).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:20 | Παναγιώτης Τάκαρης

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 13.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ-ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ (ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΣΥΧΝΑ ΕΞΩ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗ ΣΠΑΤΑΛΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΑ, ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ, ΨΙΛΙΚΑ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤΣ. ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΑΞΑΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ. ΚΑΝΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΑΞΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΧΑΤΕ ΠΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΚΑΡΗΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:53 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΑΝΕΦΙΚΤΟΣ. ΠΡΟΤΕΊΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΥΠΝΩΝ ΚΑΡΤΩΝ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΠΜΕΝΟΙ ΠΡΟΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΚΠΕΣΟΥΝ ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΘΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΜΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΦΜ ΤΟΥ ΠΩΛΗΤΗ. ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΚΑΘΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΑΝΤΙΣΤΙΟΙΧΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:28 | Κων/νος Φοντούλης

    Οι μηχανισμοι ελεγχου της αγοράς και η τηρηση των νομων θα μειώσουν την φοροδιαφυγή.Γιατι εαν συλλαμβάνεσαι να μην κοβεις αποδειξη θα πληρώνεις υπερογκα προστημα και θα σου αφαιρειται η αδεια λειτουργιας .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:50 | ΒΑΡΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Σχετικά με Γιατρούς & Δικηγόρους:
    Αν σε αυτούς τους κυρίους δεν επιβάλει η πολιτεία,ΠΛΑΦΟΝ και ανάρτιση τιμοκαταλόγου, που θα διαμορφώνει ο συλογός τους,δεν θα σταματήσουν να φοροδιαφεύγουν.
    Φοροδιαφεύγουν με το γνωστό κόλπο ..500 με απόδειξη -700 χωρίς απόδειξη για μια μικροεπέμβαση.
    Δηλαδή όπως και να ΄χει θέλουν να τους πληρώση τη φορολογική τους υποχρέωση ο κάθε μεροκαματίαρης.
    Γιά αυτό λοιπόν ανάρτιση τιμοκαταλόγου όπως στα καταστήματα , δωμάτια ξενοδοχείων κλπ.
    Ασε που οι γιατροί εχουν ταρίφα ανάλογα με τις σπουδές τους λέει…..
    Και λέω εγώ τώρα , τι με νιάζει εμένα αν ξόδεψε χρήματα γιά να σπουδάσει. Σπούδασε για να εχει δουλειά να εργάζεται και οχι να μας ξεζουμίζουν.