5) Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:20 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠ.

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΝΗΚΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ.
    ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΤΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ, κλπ.) ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΦΟΡΟ 10% ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΕΩΝ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ή ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΝΑ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.
    ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΟΜΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ -ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ- ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ & ΕΠΙΒΛΕΨΕΩΝ ΠΑΡΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΥΤΩΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ.
    ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΜΩΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΥΠΟΨΗ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ (ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ) ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:42 | Σωτηριος Π. Χατζης

    Τα σχόλια πολλώ φίλων όπως ο

    http://www.opengov.gr/minfin/?p=100&cp=37#comment-6003

    μεθερμηνεύονται ως εξής:

    «Ναι, με το σημερινό καθεστώς πληρώνουμε λιγότερο φόρο από ότι οφείλουμε στο κοινωνικό σύνολο, και μάλιστα νομότυπα σε πολλές περιπτώσεις, αλλά πρέπει να διατηρηθεί αυτό το καθεστώς διότι έτσι ζούμε άνετα. Αν εφαρμοσθούν σωστά κανόνες δικαιοσύνης πάει το Mercedes και η Αράχωβα…»

    Νομίζω ότι το 1 εκατομμύριο κάτω από το όριο της φτώχειας θα σας οικτήρουν δεόντως.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:36 | ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟ ΑΥΤΗΣ .

    ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ :

    ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΑΝ ΕΝΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΑΞΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ 50% ΕΝΑ
    ΤΑΞΙ ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 13.000 ΕΥΡΩ . ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΔΙΟΤΙ ΕΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ , ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΤΕ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ
    ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ .
    ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΙΟΤΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΧΤΡΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ .

    ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ :

    – ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ .( ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ
    ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ )

    – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ( ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΜΕ ΑΠΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΠΛΑΦΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ) ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ .

    – ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΙΖΩΝ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΥΡΙΩΣ
    ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΤΟ ΕΞΗΣ :

    1.ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ .ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η Α.Π.Υ. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑΤΡΟΥ .

    2. ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο Α.Π.Υ. ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΤΗΣΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ .

    3. ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΙΣΩΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ
    ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΣΤΗΝ
    ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΖΕΤΕ Η ΑΝΑΛΗΘΗ ΔΗΛΩΣΗ
    ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ .

    4. ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ
    ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ . ΠΩΣ ???
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ
    ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (ΕΛΕΓΚΤΩΝ , ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ κ.τ.λ) ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΕΓΕΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ
    ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΑ τ.μ. ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ
    ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ . ΝΑ ΕΞΙΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ
    ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΣΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΙΠΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΙΑ ΜΑΣ .

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:11 | GIANNHS

    Ο λογιστικός προσδιορισμός θα πρέπει να εφαρμοσθεί με την προϋπόθεση ότι θα αναγνωρίζονται και όλα τα έξοδα , οι εκπτώσεις που συνήθως γίνονται για να επιβιώσουν πολλοί επαγγελματίες επίσης να αναγνωρίζονται, και να καταργηθούν τα γρηγορόσημα π.χ.

    Είναι γνωστό ότι η πλεοψηφία των μηχανικών κάνει εκπτώσεις στις κατώτερες αμοιβές.
    Υπάρχουν έξοδα όπως βενζίνες , συντηρήσεις αυτοκινήτων κ.λ.π. για επιβλέψεις έργων.
    Υπάρχουν γρηγορόσημα για τις διεκαπαιρεώσεις…

    Αυτά είναι έξοδα τα οποία δεν τα θέλουν οι επαγγελματίες αλλά δυστυχώς υπάρχουν .

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:21 | ΄Κώστας Τσόπελας

    ΣΥΜΦΩΝΟ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:18 | ΝΟΥΣΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Μακάρι!!!
    Αν και θα βρείτε πολλά εμπόδια στον δρόμο σας. Με πρώτους και καλύτερους τους μηχανικούς.
    Αναφορικά με το μέτρο προσδιορισμού ελάχιστου εισοδήματος , θα με βρείτε αντίθετο.

    Η επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων μόνο στείρες αντιπαραθέσεις θα δημιουργήσει (όπως έκανε και στο παρελθόν) με μεγάλο κόστος εφαρμογής για όλους.

    Μια πιο πρόσφορη και με άμεσα ταμειακά αποτελέσματα είναι ο ορισμός ελάχιστης προκαταβολής σε όλους τους επαγγελματίες.

    Με αυτή τον τρόπο δεν επιβάλλεται ουσιαστικά νέος φόρος, αλλά πλέον όλοι οι επαγγελματίες θα καταβάλλουν έναντι φόρου π.χ. 500,00€ σε ετήσια βάση, ποσό το οποίο θα συμψηφιστεί σε μέλλοντα χρόνο (αν και εφ’ όσον εμφανίσουν κέρδη φορολογητέα). Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία έχει άμεσα έσοδα χωρίς να επιβάλλει νέους φόρους με τρόπο εύκολο και πραγματικά χωρίς κόστος τόσο για το δημόσιο όσο και για τους πολίτες.

    Επιπροσθέτως με αυτό το μέτρο θα μειωθούν και οι αδρανείς επιχειρήσεις που για διάφορους λόγους υπάρχουν και επιβαρύνουν την λειτουργία των κρατικών μηχανισμών.

    Επικουρικά, θα μπορούσε να συζητηθεί και η επιβολή τέλους επιχειρηματικότητας ( π.χ. όπως τα τέλη κυκλοφορίας), ξέρω οτι δεν ακούγετε καλά… αλλά η ουσία είναι οτι οι επιχειρήσεις λόγω της λειτουργίας τους επιβαρύνουν με κόστος τον κρατικό μηχανισμό και ως εκ τούτου οφείλουν να καταβάλλουν σε ετήσια βάσει ένα ποσό-συνδρομή

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:01 | ΓΚΟΤΣΗΣ ΔΙΗΝΕΚΗΣ

    Η σκληρή πραγματικότητα δίδαξε ότι όποτε επεβλήθηκαν τεκμήρια, απλά απέτυχαν. Το μόνο που θα πετύχετε είναι η μείωση της κατανάλωσης άρα θα εισπράξετε λιγότερα έσοδα από έμμεσους φόρους. Θα τιμωρήσετε βέβαια τους επιχειρηματίες αφού θα τους υποχρεώσετε σε λιγότερη επίδειξη χλιδής, πράγμα που μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Όμως κανένας δεν είναι τόσο ηλίθιος ώστε να »φορτωθεί» ένα Καγιέν και να φορολογηθεί ενώ μπορεί να κάνει τη δουλειά του με Mercedes 1.8. Αναλογικά, θα επενδυθούν λιγότερα χρήματα σε ακίνητα, σκάφη και ότι άλλη κατηγορία εμπίπτει σε τεκμήρια. Έτσι θα προκαλέσετε ακόμα μία στρέβλωση στην αγορά, θα οδηγήσετε σε ακόμα μεγαλύτερο μαρασμό κλάδους όπως η οικοδομή ή το αυτοκίνητο και θα έχετε εισπράξει πολύ λιγότερα έσοδα τιμωρώντας μια μερίδα πολιτών που έτσι και αλλιώς σας μισεί.

    Μια ματιά στην ανάλυση εσόδων του κράτους αρκεί για να καταλάβετε ότι στόχος σας είναι η αύξηση των εσόδων μέσω της κατανάλωσης και όχι μέσω των άμεσων φόρων. Δοκιμάστε την πλήρη ανατροπή: Καθολική μείωση της άμεσης φορολογίας για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, μείωση του ΦΠΑ και παράλληλη αύξηση των έμμεσων φόρων (και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ως αντιστάθμισμα για τη μείωση της φορολογίας).

    Αν πείτε στις πολυεθνικές »μειώνω τη φορολογία σας στο 15%, αλλά σας υποχρεώνω σε βασικό μισθό €1.200», συντάξτε μια μελέτη για το αποτέλεσμα που θα έχει μια τέτοια κίνηση αφενός στην αύξηση της κατανάλωσης και αφετέρου στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:31 | A K

    Υπάρχουν κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, όπως οι μηχανικοί, οι οποίοι φορολογούνται με βάση αντικειμενικό σύστημα που προβλέπει συντελεστές φορολογίας επί του τζίρου. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει επιβληθεί λόγω του άδηλου κόστους που σχετίζεται με την εκτέλεση μελετών και την επίβλεψη έργων που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία επαγγελματιών. Η υπαγωγή της κατηγορίας αυτής εισοδημάτων σε καθαρά λογιστική φορολόγηση θα ήταν άδικη, αλλά σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να εξεταστεί εφ’ όσον ταυτοχρόνως καταβαλόταν προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Η επαγγελματική κατηγορία των μηχανικών στην πλειοψηφία δεν φοροδιαφεύγει καθώς οι σχετικές εργασίες σχετίζονται με την έκδοση αδειών. Το πραγματικό ζητούμενο στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε αφορά στη σύλληψη εισοδημάτων επαγγελματικών τάξεων που προκλητικά φοροδιαφεύγουν. Οι λύσεις είναι απλές, χρειάζεται ωστόσο θάρρος στην εφαρμογή τους. Παράδειγμα 1: ο γιατρός που δεν κόβει απόδειξη δεν θα μπορούσε να ανιχνευθεί μέσω των συνταγογραφήσεων φαρμάκων και/ή εξετάσεων στις οποίες προβαίνει; Παράδειγμα 2: η εφαρμογή του πόθεν έσχες φαίνεται να σκοντάφτει στο γεγονός ότι καταθέσεις άρχισαν να εκρέουν προς το εξωτερικό, θα ήταν άραγε δύσκολο να εφαρμοστεί το πόθεν έσχες για καταθέσεις που ο πολίτης είχε στις αρχές αντί στο τέλος του 2009;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:17 | Πανος

    Ειμαι Αγρ. Τοπογραφος Μηχανικός με μικρό τεχνικό γραφείο στην νησιωτική Ελλάδα.
    Ολα καλά και ωραία με τον λογιστικό τρόπο υπολογισμού του εισοδήματος.
    Αρκεί να μου δώσεις το δικαίωμα να μπορώ να δικαιολογήσω έξοδα. Για παράδειγμα ένας Τοπογράφος που χρειάζεται να μετακινήται συνεχώς δέν μπορεί να έχει επαγγελματικό αυτοκίνητο, να λογίζονται σαν έξοδα οι βενζίνες , τα service του αυτοκινήτου , τα έξοδα ταξιδίων και διαμονής σε άλλα νησιά , εξοδα σίτισης , τα παράβολα για έκδοση διαγραμμάτων απο το Κτηματολόγιο … και πολλά άλλα. Δέν μπορεί να κόβουμε Δελτία Παροχής Υπηρεσιών σε Δημόσιο Φορέα (Δήμο, ΟΤΑ) να πληρώνουμε ΦΠΑ και Φόρο Παρακράτησης , ΤΕΕ, ΕΜΠ, ΤΣΜΕΔΕ (συνολο 9% στις μελέτες) να φορολογούμαστε για αυτό το Ποσό και στην τελική να μην έχεις πληρωθεί αφού όλοι οι ΟΤΑ χρωστάνε τα Κ….τα τους. Δέν μπορεί σε ένα σύνολο 65 Αγρ. Τοπογράφων που είναι εγγεγραμμένοι στο Συλλόγο του Νησιού μόνο οι 14 να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι υπόλοιποι να είναι βολεμένοι στο Δημόσιο. Κάτι δεν παει καλά. θα έπρεπε αυτοί που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες να δουλεύουν 48 ώρες το 24ωρο για να ανταποκριθούν. Αντ’αυτού βολεύονται με το σίγουρο μισθό και κάνουν εξωτερικές δουλειές «μαύρα» και με μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές αφού δέν έχουν έξοδα γραφείου κτλ. ή υποσχώμενοι άμεση διεκπαιρέωση της υπόθεσης τους απο την υπηρεσία που βρίσκονται. Κατά τ’αλλα παίρνουν και το επίδομα 6 και 7 τοις χιλοίς για να συμπληρώσουν τα εισοδήματα τους, επίδομα το οποίο προέρχεται από τις εισφορές των Ελέυθερων Επαγγελματιών.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:48 | ΜΑΡΙΑ

    ΔΕ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.ΕΞΑΛΛΟΥ ΙΣΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.ΔΕΝ ΕΒΡΙΣΚΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΜΠΑΡΜΠΑ ΝΑ ΤΟΥΣ
    ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ(ΕΦΑΠΑΞ,ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ,ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΣΥΝΤΑΞΗ) ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ.ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ Π.Χ 1000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΑΛΛΑ 500 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ.ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΕΝΩ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΒΕΒΑΙΟ.
    ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΤΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ,ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.ΓΙΑ ΜΕΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΤΟ ΦΟΡΟ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ.Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΙΣΘΟ Π.Χ 1000 ΕΥΡΩ, ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΤΙΣΜΟ ΤΟΥ.ΔΕ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΕΡΝΑ 1500 ΑΝ ΔΕ ΕΙΧΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ.
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΙΣΩΣ ΕΝΑ ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΠΟΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΤΗ ΚΛΠ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΙΣΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ.ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ.ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ.ΕΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ Ή ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ,¨Η ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΕΒΕ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:21 | Παύλος

    Εμένα με ενδιαφέρει να φορολογούμαι ΜΟΝΟ για αυτά που εισπράττω και όχι και για αυτά που μου χρωστάει το δημόσιο. Και εξηγούμαι: δουλεύω ως ιδιώτης γιατρός και κόβω πχ ΑΠΥ για το ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ ήδη από τον Απρίλιο 2009 και ακόμη δεν έχω πληρωθεί (28-12-09)! Θα φορολογηθώ επομένως για χρήματα που δεν έχω λάβει (και όοοοταν δεήσουν να με πληρώσουν θα μου τα δώσουν ατόκως και χωρίς πολλά-πολλά…). Το ίδιο θέμα απασχολεί το σύνολο των ιδιωτών γιατρών που κόβουν ΑΠΥ και πληρώνονται όταν έρθει η επιφοίτηση του Αγ.Πνεύματος στους προισταμένους δαπανών των ασγαλιστικών Ταμείων.
    Παίζει ρόλο και το πόσα χρόνια δραστηριοποιείται ο καθένας στο επάγγελμα προκειμένου να τον φορολογήσεις κατ’αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορώ να συγκριθώ με τους «παλιούς» που έχουν το οικονομικό back-up ώστε να περιμένουν όσο να’ναι για να πληρωθούν τα χρωστούμενα, αδιαφορώντας για το πως θα φορολογηθούν. Προσπαθώ λόγω χαρακτήρα να είμαι συνεπής φορολογικά, όμως θέλω δίκαιη φορολόγηση με βάση ΚΑΙ τα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης.
    Δεν θα επεκταθώ πολύ στο θέμα της καθήλωσης του κρατικού τιμολογίου ιατρικών πράξεων σε τιμές προ 20ετίας (πχ 4 ευρώ μικτά για πράξη που γίνεται με εξοπλισμό των 10.000 ευρώ και όχι πάνω από 4-5 τέτοιες πράξεις ημερησίως). Έχει όμως κι αυτό την αξία του, διότι εν κατακλείδει πιστεύω πως ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΕΡΓΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΓΕΜΙΚΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ. Η ΣΧΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:23 | Θωμάς Μαρής τ. Δημητρίου

    Οταν μετατρέψετε όλους τους φορολογούμενους σε μανιακούς συλλέχτες αποδείξεων και λογιστές θα έχετε λύσει το πρόβλημα της φοροδιφυγής!
    Το ως άνω σύστημα θα αποτύχει διοτι άλλωστε το ίδιο ίσχυε μέχρι τώρα για τις περισσότερες ομάδες ελευθέρων επαγγελματιών και δεν απέδωσε. Η όποια αύξηση των εσόδων αναμένεται απο την επίταση των ελέγχων. Για να είναι δίκαιο ενα φορολογικό σύστημα πρέπει να αφορά ισοτιμα όλους τους πολίτες και να ειναι ΑΠΛΟ, τόσο απλό που ένας πολίτης με την στοιχειώδη εκπαίδευση να μπορεί να υποβάλει την δήλωσή του.Καταργείστε τους λογιστές. Πόθεν έσχες για όλους τους πολίτες. Φορολογηση με βάση την περιουσία και καθε μεταβολή της, με τον ίδιο συντελεστή για όλους. Ο φτωχός πληρώνει λίγα και ο πλούσιος πολλά.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:38 | ΚΩΣΤΗΣ Κ.

    ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ!!! ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΙΟ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΜΕ ΜΕΣΑ ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΟΔΑ 8.000 ΕΥΡΩ (κατοπιν του λογιστικού προσδιορισμού των καθαρών εισοδημάτων του) ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ και Ο ΑΓΡΟΤΗΣ με 2.500 ΕΥΡΩ το ΕΤΟΣ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ!!!!????? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ?? Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΑΠΑΝΕΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ???

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:18 | Κώστας Βενίζος

    Διαβάζοντας όλα τα σχόλια βλέπω έναν πόλεμο μεταξύ Δημοσίων Υπαλλήλων και Ελ. Επαγγελματιών.
    Και είναι λογικό αφού ο κόσμος έχει την άποψη πως και οι δύο αυτές κατηγορίες όλη την ημέρα κάάάάθονται και οι μεν λαδώνονται και παίρνουν επιδόματα που δεν δικαιούνται οι δε φοροδιαφεύγουν.
    Εγώ ως ελ. επαγγελματίας μηχανικός έχω να πω πως ποτέ μου δεν έχω φοροδιαφύγει. Πάντα δηλώνω τα πάντα, πληρώνω ΟΛΟ το Φ.Π.Α. (περί τα 10,000 € το χρόνο). Ναι, έχω ειδικό τρόπο φορολόγησης που με ευνοεί σε σχέση με έναν μισθωτό που έχει τα ίδια εισοδήματα με εμένα. Αλλά:
    1. Είμαι αυτασφάλιστος και το ταμείο μου μονίμως χρηματοδοτεί όλα τα άλλα ταμεία.
    2. Κάθε μέρα το αυτοκίνητό μου χρησιμοποιώ για τη δουλειά μου και τη βενζίνη, τα σέρβις και την απόσβεση του ταπεινου 1600αριού απλού αυτοκινήτου την πληρώνω από την τσέπη μου. Αν μπορούσα να το έχω επαγγελματικό θα γλύτωνα περί τα 1500 € το έτος.
    3. Όταν πηγαίνω για αυτοψία παρέα με Δημ. Υπαλλήλους τους πληρώνω μέχρι και το καφεδάκι που αγοράζουν από την καντίνα και το πιο αισχρό: ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΕΝΩ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ.
    4. Μένω στο νοίκι, έχω ένα 1600 αυτοκίνητο 5ετίας και δουλεύω 12 ώρες την ημέρα.

    Με λίγα λόγια και αφού κανείς δεν μπορεί να με ελέγξει και ο τρόπος ζωής μου το επιτρέπει (δεν ζω σε βιλα με πισίνα και έχω ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο μόνο), αν είναι να πληρώνομαι 60,000€ το χρόνο και να μου παίρνει η εφορία (ΦΠΑ+Φόρος) 30,000, δηλαδή να τιμωρούμαι επειδή εργάζομαι, ε τότε δύο πράγματα θα συμβούν:
    1. Ή θα κόψω αποδείξεις 30,000€ και όλοι θα είναι ικανοποιημένοι.
    2. Ή θα δουλεύω λιγότερο και πάλι όλοι θα είναι ικανοποιημένοι.

    Και στην τελική είμαι βέβαιος πως θα πληρώνω λιγότερο φόρο από ότι τώρα. Όσο για την φορολογική συνείδηση, δεν θα πληρώσω εγώ τους λιμενεργάτες του Ανωμερίτη και τους Δημ. Υπαλλήλους που γκρινιάζουν επειδή τοποθετήθηκαν 200 χλμ μακρία από την Αθήνα αλλά γλύψαν κατουρημένες ποδιές για να το κάνουν με τη βεβαιότητα ότι θα πάρουν μια επαπειλούμενη εγκυμοσύνη ή επίδομα υπόδησης ή επίδομα υπερωριών χωρίς να κάνουν υπερωρίες ή επίδομα έγκαιρης προσέλευσης ή δεν ξέρω γω τι άλλο ΣΥΝ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ.

    Προτιμάω να πάω στην Αμερική ή στη Γερμανία και να βγάζω τα 10πλάσια από ότι εδώ – και το ίδιο ισχύει και για τους γιατρούς και για του δικηγόρους.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:50 | Κολέτσος Θεόδωρος

    ΅Συμφωνώ να γίνεται λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

    Πιστεύω επίσης ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας.
    Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων θα αφορά τους νέους επαγγελματίες τους οποίους μπορεί να δοθεί μια πενταετής περίοδος χάριτος ή και περισσότερος π.χ. δεκαετής α ασκούν το επάγγελμά τους σε παραμεθόριες περιοχές..

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:02 | ΛΥΜΠΕΡΕΑ

    ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΗ-
    ΔΕΥΜΑΤΙΩΝ.ΚΑΜΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ
    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ -ΕΛΕΥ-
    ΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ -ΟΕ-ΕΕ-ΑΕ-ΕΠΕ) ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΟΡΟΥ 15-20%
    ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙ-
    ΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:49 | ΓΙΩΡΓΟΣ Λ.

    Έχω ένα μαγαζάκι που έστησα σε καλύτερες εποχές ( περασμένα μεγαλεία … ) και τώρα κάθομαι μέσα και πεινάω…!
    Να το νοικιάσω δεν μπορώ ή δε θέλω βρε αδερφέ (δικό μου δεν είναι;), περιμένοντας κάποιο θαύμα.
    Πρέπει να πληρώνω και φόρο πείνας, επειδή κάποια «φωτισμένα» μυαλά θα καθορίσουν με «αντικειμενικό τρόπο» πόσα βγάζω;
    Ας σοβαρευτούμε.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:19 | ΜΑΤΖΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΑΣΚΟΠΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥΣ , ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΤΖΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΟΥΝ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 2.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ . ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ Νο 1 ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ . ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΕ ΦΠΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΦΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ . ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΑΣ ΘΑ ΕΠΙΚΕΝΤΩΘΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΤΖΙΡΟΥΣ ΟΠΟΥ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Ο ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ .

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:16 | Δημήτρης Χρονόπουλος

    Φοβάμαι ότι σε ορισμένα τουλάχιστον επαγγέλματα ο λογιστικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος και θα περιπλέξει τα πράγματα και δεν θα αποφέρει περισσότερα έσοδα. Είναι καλύτερα να επικεντρωθεί η προσοχή στον προσδιορισμό αντικειμενικότερου (πλησιέστερου δηλαδή στις πραγματικές συνθήκες) συντελεστή και στη σύλληψη φοροδιαφεύγουσας πηγής εισοδήματος. Έχω δηλαδή την εντύπωση ότι η εφορία στην προσπάθειά της να κυνηγήσει το δέντρο, τελικώς δεν θα βρει το … δάσος!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:16 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΚΤ ΜΒΑ

    ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ.Π.Χ ΠΟΛΛΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ..ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΙ, ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ…..

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:05 | sd

    Είμαι Δικηγόρος 29 χρόνια . Οι αμοιβές των Δικηγόρων δεν έχουν ΦΠΑ.-

    Ολοι οι Δικηγόροι κόβουν αποδείξεις για όλα τα δικαστήρια που κάνουν. Ακόμη και αν δεν τις ζητήσει ο Πελάτης ο δικηγόρος κόβει υποχρεωτικά απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Γιατί όταν κάνει το δικαστήριο υποχρεωτικά κόβει γραμμάτιο δικηγορικής αμοιβής εις τετραπλούν , επί της οποίας (αμοιβής) γίνεται παρακράτηση 27% εκ των οποίων το 15% είναι φόρος που πάει απ’ ευθείας στην εφορία . Έτσι ο δικηγόρος δεν μπορεί ούτε να κρύψει δικαστήριο που έκανε , ούτε να μην κόψει απόδειξη.

    ΤΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΜΩΣ ΚΟΒΕΙ???? ΔΕΙΤΕ.

    – Σύμφωνα με την K.Y.A. 1117864/2297/A0012 ΦΕΚ Β΄ 2422 / 24- 12 – 2007 που ισχύει σήμερα:

    Για παράσταση ενώπιον του Κακουργιοδικείου (ΜΟΔ) το γραμμάτιο (ελάχιστο όριο δικηγορικής αμοιβής) είναι 1.314€ -12 % ταμεία= καθαρή αμοιβή 1.156 € -15% φόρος , που παρακρατείται αμέσως . Δηλαδή ο κάθε Κ……, η Λ………… , ή….. που κάνει το χρόνο 20 κακουργιοδικεία είναι υποχρεωμένος από το νόμο να κόψει αποδείξεις συνολικού ποσού (20 Χ 1156€)= 23.120 € . Αρα έσοδα 23.120 € – 6.000 έξοδα γραφείου – 6.000 ασφαλιστικές εισφορές =11.120 € δηλαδή στο αφορολόγητο όριο. Δηλώνει και περαίωση και τελείωσε . Και είναι άσπιλος αμόλυντος και συνεπέστατος φορολογούμενος , ο οποίος μάλιστα ,επειδή του έχει γίνει παρακράτηση φόρου 15% , ήτοι περίπου 3.400€ μπορεί να αξιωθεί , αν δεν έχει στο όνομά του τεκμήρια (πχ κότερα , 3 αυτ/τα κλπ) και επιστροφής του φόρου.

    Στα κακουργήματα η συνήθης δικηγορική αμοιβή της «ξεφτίλας» είναι 6.000 € και φτάνει στις 100.000€ δηλαδή 20Χ6000= 120.000€ στην ελάχιστη αμοιβή της πιάτσας, τα οποία όμως σύμφωνα με τα παραπάνω ΔΕΝ υποχρεούται να τα δηλώσει ο δικηγόρος.

    Θα με ρωτήσει κάποιος αφελής . Γιατί δεν ζητάνε οι πελάτες απόδειξη για τις 6000 ή 16.000€ που καταβάλουν στον ¨ποινικολόγο» Απάντηση για το λόγο που δεν ζητάνε και από τον χειρουργό.

    Άλλο.

    -Το γραμμάτιο στις εργατικές διαφορές είναι 340 € -40€ ταμεία, 300€

    Οι Εργατολόγοι στις ομαδικές αγωγές παίρνουν το 10% του ποσού που θα επιδικασθεί και στις ατομικές το 20% , δηλαδή αν το επιδικασθέν ποσό είναι 100000 € παίρνουν ανάλογα αμοιβή 10.000 η 20.000€. Όμως σύμφωνα με το νόμο δηλώνουν αντί για 20.000 €, 300€ ως αμοιβή τους.

    Το ίδιο και στα αυτοκίνητα .

    Για την κατάρτιση συμβάσεων που έχουν αντκείμενο εκατομμυρίων € δεν υποχρεούνται να κόψουν γραμμάτιο Δ. αμοιβής , η οποία μπορεί να ανέρχεται μέχρι και το 2% του ποσού της σύμβασης.

    Επειδή όμως το σώμα των δικηγόρων είναι διαταξικό (δεν είναι της ώρας να αναλυθεί) το 50% των δικηγόρων της Αθήνας φυτοζωεί , δεν δύνανται κάθε χρόνο να πληρώσουν τα ασφάλιστρά τους .

    Η λύση για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής των μεγαλοδικηγόρων ποια είναι?

    Να μη γίνεται καμία πράξη αν δεν επισυνάπτεται και γραμμάτιο προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής .Η δικηγορική αμοιβή (κατώτατα όρια) να καθορισθεί στο ύψος που επικρατεί στην «πιάτσα» . Αυτή την γνωρίζουν οι δικηγόροι. Τα σημερινά κατώτατα ορια είναι κοροϊδία και νομιμοποιούν τη φοροδιαφυγή των μεγαλοδικηγόρων.
    Οι αποδείξεις δικηγορικής αμοιβής να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των πολιτών

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:45 | Γιάννης Λειβαδίτης

    Τα ίδια που είπα και παραπάνω. Θα πρέπει να δούμε εναν προσδιορισμό των δαπανών διαβίωσης. ΠΧ, όλοι ξέρουμε ότι μια οικογένεια με δύο παιδιά θέλει χ Euro για τρόφιμα, ψ για το αυτοκίνητο κλπ. Δεν μπορεί κανείς να δηλώνει λιγότερα.
    Για τις αποδείξεις που πρέπει να μαζέψουμε τι θα γίνει άν ο «υδραυλικός» μας ζητήσει να του πληρώσουμε την μάνα του και τον πατέρα του για να μας φτιάξει την βρύση? Γιατί ο συλλογος τους δεν αναρτάει στο INTERNET ενδεικτικές τιμές βλαβών και πεδίο όπου θα μπορεί ο καταναλωτής να πάρει πληροφορίες για βλάβες και προσφορές ωστε να μπορεί να συγκρίνει και να αποφασίζει? Oi δικηγόροι θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται με βάση το πενιχρό παράβολο και να ζητάν αμοιβές χιλιάδων Euro?

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:27 | Κωστας Κ.

    Kύριε Υπουργέ,
    αληθεύει ότι συζητάτε να φορολογήσετε τους μηχανικούς και άλλους επαγγελματίες με έσοδα-εξοδα αναδρομικά το έτος 2009?Εάν ναι, βγείτε και ανακοινώστε το και μη χρησιμοποιείτε τα παπαγαλάλια σας τους δημοσιογράφους για να δείτε τις αντιδράσεις του κόσμου. Ανακοινώστε τώρα εάν σκοπεύετε να ισχύσουν τα μέτρα για το 2009 αναδρομικά και μη διασπείρετε φήμες στα διάφορα δημοσιογραφικά κέντρα…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:16 | ΚΑΤΕΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΙΤ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΛΕΥΘ.ΕΠΑΓΓ.ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ.ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ Μ.Σ.Κ.Κ (38% Η ΑΛΛΟΥ)ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ.ΠΡΟΚΑΤΑΒΑΛΩ ΤΟ 10% ΤΗΣ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚ.ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ Η ΕΠΙΒΛΕΨΗ.ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΔΗΛΩΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 30000-60000 Ε.ΕΑΝ ΠΑΩ ΠΙΟ ΠΙΣΩ ΕΧΩ ΔΗΛΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 80000 Ε.ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 10000 Ε.ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ.ΕΑΝ ΜΠΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ-ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ >10000 Ε ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ Μ.Σ.Κ.Κ (Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ)ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΕΑ (ΕΚΔΟΣΗ Ο.Α=ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ).ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΗ Ο.Α.ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ ΤΡΟΠΟ (ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ-ΕΚΘΕΣΕΙΣ κ.α)ΕΦΟΣΟΝ Η ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ Π.Χ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ)ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝ ΕΥΟΔΩΘΕΙ (ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ 15%) ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ.ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΟ 85% ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΟΠΩΣ ΦΗΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΝΟΜΙΜΗ ΑΜΟΙΒΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ 10% ΤΟΤΕ ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛ.ΕΠΑΓΓ.ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ-ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΜΟΝΟ , ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΝ ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ-ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΩΝ.ΕΞΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛ.ΕΠΑΓΓ.ΠΟΥ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Ο Μ.Σ.Κ.Κ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΙΝ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ (ΕΞΟΔΑ=62%)ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΙΣΩΣ ΑΝΑΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ.ΕΞΑΛΛΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ.ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΟΣΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:56 | Μενέλαος Κωνσταντάκος

    Οχι. Ο λογιστικός έλεγχος ειδικότερα σε μικρούς επιχειρηματίες αυξάνει τη γραφειοκρατία και επιβάλλει την ύπαρξη λογιστού και αύξη δαπανών, τήρηση βιβλίων κλπ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:17 | GIANNA

    ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ 2004 ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΧΡΕΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ…
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΦΟΡΤΕΙΟ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ…ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΠΑΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ….
    ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΥΤΟΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΠΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΚΥΨΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΟΧΙ ΣΑΝ ΜΗΧΑΝΗ ΠΟΥ ΚΟΒΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ…..
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΠΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ…ΒΓΑΛΤΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΑΔΕ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ….ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΝΆ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ(ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ) ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΚΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:07 | dimitrios xronakis

    οπου υπαρχουν μοναδικοι συντελεστες φορ\γιας , να αυξηθουν αισθητα προς τα πανω – (50% – 60%), και σε βαθος χρονου να παμε σε λογιστικο προσδιορισμο ,ωστε να δοθει χρονος προετοιμααιας συλογης στοιχειων τιμολογια -αποδειξεων κ./λ/π , και προσαρμογης στα νεα δεδομενα .
    σε οτι νεο επιβαλετται -απαιτειται χρονος προσαρμογης ,και προετοιμασιας, για να πετυχει

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:53 | Κων/νος Παπαγιαννόπουλος

    Είμαι μηχανικός και δε πιστέυω ο τρόπος φορολογησής μας με τους συντελεστές είναι το πρόβλημα΄, ειδικά με τον μεγαλύτερο συντελεστή όπως αυτόν που χρησιμοποιώ. Μην ξεχνάμε ότι δε πρόκειται για αυτοτελή φορολόγηση αφού το ‘καθαρό’ εισόδημα μπαίνει κανονικά στην κλίμακα φορολόγησης. Οι συντελεστές καθορίστηκαν με κάποιο σκεπτικό. Το αν τα έσοδα λιγότερα απο τα πραγματικά δεν είναι πρόβλημα του συντελεστή αλλά του τι δηλώθηκε αρχικά σαν εισόδημα. Στην περίπτωση καθαρά λογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματος δε θα λυθεί το πρόβλημα αφού αυτοί που φοροδιαφεύγουν θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν δηλώνοντας λιγότερα έσοδα και περισσότερα έξοδα. Θα χρειαστούν απείρως περισσότεροι ανθρώπινοι πόροι και ανθρωποώρες από πλευράς υπουργείου για να μπορεί να ελέγξει τα βιβλία του κάθε μηχανικού και κυρίως τα έξοδα στην περίπτωση αυτή από ότι προηγουμένως, που αυτό βέβαια μεταφράζεται σε πολύ μεγαλύτερο κόστος ή και αδυναμία ελέγχου (το πιθανότερο). Ας ελεγξει καλύτερα () το υπουργείο ποιοι κάνουν χρήση χαμηλώτερων συντελεστών στις δηλώσεις τους (πολύ πιο εύκολο) από αυτή που δικαιούνται καλύτερα, παρά να μπει στην παραπάνω περιπέτεια.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:06 | Νικήτας

    Να γίνει η φοροδιαφυγή κακούργημα και να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι.
    Όλοι γνωρίζουμε τι δηλώνουν οι γιατροί και οι δικηγόροι ως μέσο ετήσιο εισόδημα και όλοι γνωρίζουμε τι ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός μας πληρώνουμε – ατομικά ή ως οικογένειες – σε γιατρούς ή/και δικηγόρους για υποθέσεις μας στο έτος.
    ΚΑΝΤΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΚΑΤΙ – ΟΧΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:56 | Κώστας Χ.

    1. Καταργείστε άμεσα τους συντελεστές φορολόγησης των Μηχανικών !
    Δεν νοείτε ένας Μηχανολόγος Μηχανικός να φορολογείτε μόνο για το 25%
    αυτού του εισοδήματός του μετά την εφαρμογή του Σ.Κ.Κ. ! Με την
    προσαύξηση που εφαρμόζετε άντε να πάει στο 32 %. Αυτό πρακτικά
    σημαίνει ότι ενώ μπορεί να έχει εισόδημα 30.000 € πρακτικά δηλώνει
    εισόδημα κοντά στο αφορολόγητο ! Βιβλίο εσόδων-εξόδων και εδώ !

    2. Βάλτε χέρι στους εργολάβους : Τα μισά λεφτά όταν αγοράζει κανείς
    κατοικία είναι μαύρα ! Είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό ?

    3. Γιατροί : Πρέπει να βρεθεί μία λύση η οποία δεν θα φέρνει σε δύσκολη
    θέση τον ασθενή ο οποίος όταν επισκέφτεται έναν Γιατρό συνήθως έχει
    άλλα προβλήματα από το να σκεφθεί να ζητήσει απόδειξη !
    Η μόνη λύση είναι η άμεση κατάργηση της συναλλαγής με μετρητά.
    Ο ασθενείς να δίνει την ηλεκτρονική κάρτα του στον γιατρό
    όποτε πάει επίσκεψη στο Ιατρείο. Να εκδίδεται απόκομμα επίσκεψης από
    τον Η/Υ του Ιατρού. Χωρίς το απόκομμα αυτό να μην μπορεί να πάρει
    φάρμακα ο ασθενείς ούτε να μπορεί να παραπεμφθεί για άλλες εξετάσεις.
    Αν βγει ασθενείς από Ιατρείο χωρίς τέτοιο απόκομμα αυτόματα να
    μαγκώνουν τον Γιατρό για φοροδιαφυγή !

    4. Ανάλογο σύστημα και για του Δικηγόρους.

    Αυτές είναι οι μεγάλες κατηγορίες των φοροφυγάδων. Οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να διαφύγουν σε μεγάλο βαθμό.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:42 | ΚΡΙΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ,ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ 1.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:37 | Dinos Arvanitis

    Η έενοια είναι σωστή αλλά στην Ελλάδα ακόμα ανεφάρμοστη. Ο εφοριακός θα εξακολουθέι να εκβιάζει και να βάζει μίζες στην τσέπη του αντί να φέρνει έσοδα στο κρατικό ταμείο. Η βιομηχανία των πλαστών τιμολογίων και εικονικών εξόδων θα βρεί τρόπο να γιγαντωθεί και να παρακάμψει τις διατάξεις. Η έννοια των συντελεστών καθαρού κέρδους είναι μια κάποια λύση, αλλά πρέπει να ξανασχεδιαστεί και να φύγουν οι σκανδαλώδεις διατάξεις π.χ ταξιτζήδες και βενζινάδες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:32 | ΘΟΔΩΡΟΣ Δ.

    Θα ήθελα να αναφερθώ στη φορολόγηση των Μηχανικών , οι περισσότεροι αν και κατ ουσία μισθωτοί αμείβονται με ΔΑΠΥ που κόβουν μια ή δύο φορές το χρόνο σε κάποιο έργο που απασχολήθηκαν με αποτέλεσμα να θεωρούνται στη φορολόγηση ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι προφανές ότι δεν έχουν να παρουσιάσουν σοβαρά έξοδα με αποτέλεσμα ο λογιστικός προσδιορισμός να τους αφανίσει. Επίσης κάποιοι μηχανικοί που συμπληρωματικά στη μισθωτή εργασία τους κάνουν κάποια μελετητική εργασία θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Ειδικά οι μηχανικοί που κάνουν μελετητική εργασία όχι μόνο κόβουν ΔΑΠΥ το οποίο συνήθως είναι η αμοιβή προ της έκπτωσης (επομένως τα έσοδα εμφανίζονται τεχνητά αυξημένα και οι εφορίες δεν δέχονται πιστωτικά η εκπτώσεις στην νόμιμη αμοιβή) αλλά και οι συναλλαγές γίνονται μέσω τραπεζικού λογαριασμού άρα δεν υπάρχει περίπτωση απόκρυψης εισοδημάτων.
    Εάν στη πράξη ο συντελεστής μοναδιαίου κέρδους θεωρείται χαμηλός (σημειωτέον ότι σε περίπτωση δυσαρμονίας λογιστικού και εξολογιστικού προσδιορισμού υπάρχει προσαύξηση 20%) ας αυξηθεί. Άλλωστε οποιαδήποτε επαφή με την εφορία λόγω του λογιστικού προσδιορισμού κατά πάσα βεβαιότητα θα καταλήξει σε «νταραβέρι» και μόνο το κράτος δεν θα βγει ωφελημένο.
    Να μπουν λογικά και δίκαια τεκμήρια διαβίωσης για όλους και ενδεχόμενα ένα λογικό κατώτατο πλαφόν για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αλλά προσοχή όπως προανέφερα πολλοί μισθωτοί στην πράξη εμφανίζονται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες , όπως υπάρχουν και μισθωτοί που ασκούν συμπληρωματικά ελεύθερο επάγγελμα το δίκαιο είναι να ληφθεί μέριμνα και για αυτούς.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:03 | Erato Alakiozidou

    Καταρχάς σας εύχομαι κάθε επιτυχία με τις καινουργιες μεταρυθμίσεις.
    Απο την πλευρά μου θα ήθελα να αναφέρω τις ακραίες περιπτώσεις φορολόγησης των μουσικών-μια που είναι η ειδικότητα του επαγγέλματός μου.
    Οπως γνωρίζεται(εάν όχι μπορείτε να το διασταυρώσετε) οι αμοιβές των μουσικών στα Δημοτικά Ωδεία ανέρχονται με βάση τη συλλογική σύμβαση των πεμ οτα στα 7 και κάτι ευρώ μικτά την ώρα (διδακτική).Πάνω σε αυτο το ωρομίσθιο το οποίο είναι εξαιρετικά χαμηλό αν συγκρίνουμε αντίστοιχες αμοιβές εκπαιδευτικών,δημοσίων υπαλλήλων, καθηγητών κλπ προσθέτονται τα επιδόματα προυπηρεσίας, γάμου, μελέτης κλπ .Στην καλύτερη περιπτωση το ωρομίσθιο θα φτάσει στα 12 ευρώ μικτά και φυσικά η αμοιβή του μήνα εξαρτάται πάντα απο το πλήθος των μαθητών που έχει ο κάθε καθηγητής.Οι συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου που σημαίνει πρόσληψη, απόλυση, και ταμείο ανεργίας για αυτους που δεν ασκούν επιπλέον το επάγγελμα του σολίστα μουσικού -οπότε και δεν έχουν ενεργό το μπλοκ παροχής υπηρεσιών που χρειάζεται για να μπορέσουν να πληρωθούν (ως ελεύθεροι επαγγελματίες).
    Στις περιπτώσεις αυτές μέχρι τώρα δεν μπορούσαν οι μουσικοί να δικαιολογήσουν αποδείξεις (ως μισθωτοί) και η φορολογία ήταν η ανάλογη.Στις περιπτωσεις που οι μουσικοί έχουν ενεργό και το μπλόκ παροχής υπηρεσιών αλλά τα έσοδα είναι μικρότερα απο τις αμοιβές του μισθού τους δεν μπορουσαν να δικαιολογήσουν όλα τους τα έξοδα για να μπορέσουν να μην υπερβούν τα έσοδά τους.Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει υπάρξει και φορολογία με προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος σχεδόν όσος ηταν και ο φόρος της χρονιάς……!!!
    Στις περιπτώσεις που η χρονιά είναι «τυχερή» και υπάρχουν περισσότερες καλλιτεχνικές δρασ΄τηριότητες τοτε μονο μπορουν να δικαιολογήσουν περισσότερα έξοδα και αυτο πάντα λογω της χρήσης του μπλοκ παροχής υπηρεσιών.Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν απολύτως τιποτα λες και δεν κάνουν τα ίδια έξοδα ουτως η άλλως.!!!!
    Η κατάσταση ειναι κωμικοτραγική.
    Πιστεύω οτι η λίστα με τις αποδείξεις πρέπει να ισχύσει σε κάθε περίπτωση -Γιατί απλούστατα έξοδα οπως τηλεφωνο, Δεη (που είναι υπέρογκη ετσι και αλλιώς), κινητά, θέρμανση,
    διατροφή,νερό,ενδυση,βιβλία, έξοδα γενικά(ταξίδια, βενζίνες, κατασκευές κλπ) είναι σημαντικό να προσκομίζονται.Επίσης βεβαιώσεις απο εξοφληση δανείων και πιστωτικών καρτών.Ετσι τουλάχιστον να φορολογείται ο ελληνας πολίτης σε σχέση με αυτό που πρέπει.
    Δηλαδή εαν κάποιος κερδίζει 2.000 ευρώ το μήνα δουλεύντας σε δυο η τρεις δουλειές και είναι άνεργος το καλοκαίρι(που σημαίνει αφενός οτι πρέπει να μαζέψει και χρήματα για να περάσει αυτους τους μήνες αφου το ταμείο ανεργίας θα το πάρει κατά τα τέλη οκτωβρίου!!μετά απο κόπους και βάσανα)να μπορεί να δικαιολογεί τι τα κάνει αυτά τα χρήματα και να φορολογείται αντιστοίχως.
    Το άδικο στην ιστορία είναι οτι η εφορία και το ελληνικό κράτος ξεκινάει πάντα με το δεδομένο οτι ο πολίτης κλέβει!!!Απο που να κλέψει ο μισθωτός?Φυσικά υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις —αλλά πως γίνεται και πάντα πληρώνουν μόνο αυτοι που δεν έχουν???——

    Επίσης θα ήθελα να αναφέρω και τις περιπτώσεις υπαλλήλων, τεχνικών,καθηγητών κλπ σε εταιρείες η φροντιστήρια η ιδιωτικές σχολές οι οποίοι είναι ερμαιο του κάθε ιδιοκτήτη.Τι θα κάνει το κράτος για όλες αυτές τις περιπτώσεις των ανθρώπων που δεν πληρώνονται κανονικά απο τους εργοδότες τους?Οι εργοδότες δηλώνουν άλλα στο ικα και στην εφορία και άλλα δίνουν στο χέρι του εργαζόμενου.Αυτο δεν είναι φοροδιαφυγή.?Για να μην αναφέρω τι γίνεται με τις περιπτώσεις αδειών, δώρων χριστουγέννων και πάσχα κλπ κλπ…….που δεν πληρώνονται αλλά δηλώνονται?????Αυτό και αν είναι φροδιαφυγή και εκμετάλλευση!!Θα προτιμούσα το κράτος να κυνηγήσει τους εργοδότες και όχι τους εργαζόμενους!!!!!για να υπάρξει επιτέλους το δίκαιο κράτος για τον πολίτη που είναι τοσο επιθυμητό!!!!
    Μπορεί ένας πολίτης σήμερα να ζήσει με 800 ή 1000 ευρώ το μήνα?Να τα κάνει τι?να πληρώσει τι και να ζήσει πως…..
    Και φυσικά οταν είναι τυχερός και έχει απο τους γονείς του ένα σπίτι η μια περιουσία φορολογείται λές και την έχει αποκτήσει ο ίδιος απο τον φοβερό μισθό του…..
    Δειτε πρωτα τις εταιρείες μαιμούδες που ανοιγουν μονο και μονο για να κρατήσουν ισολογισμους στα κέρδη στο τέλος της χρονιάς και μετα κλείνουν και φανείτε δίκαιοι στους ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά…..
    Οι συνταξιούχοι πως ζουν με αυτή τη σύνταξη και αυτη την ιατρική περίθαλψη……ειναι πραγματικά ένα αίσχος…..

    Ας αναρωτηθεί το κράτος γιατί οι έλληνες πολιτες είναι καταχρεωμένοι σε δάνεια και πιστωτικές?Πως να φτάσουν τα χρήματα οταν στην ελλάδα εχουμε τους χαμηλότερους μισθούς και τη μεγαλύτερη φορολόγηση.Οταν η ιδιωτική παιδεία θησαυρίζει εις βάρος όλων, οταν η κοινωνική ασφάλιση είναι ανύπαρκτη και οι πολιτες αναζητουν σιγουριά στην ιδιωτική, οταν
    ολοι οι γονεις θελουν τα παιδιά τους «γιατρους» και «δικηγορους» βλέποντας την ανισότητα στα υπόλοιπα επαγγέλματα……
    Η εκφραση των πολιτών «δεν υπάρχει κράτος» ειναι η μόνη αλήθεια.
    Ελπίζω να μπορέσετε να βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στους έχοντες και στους μη έχοντες γιατι απλά ο πολίτης που ζει και έχει διάθεση να προσφέρει σε αυτην την χώρα μονίμως είναι αυτος που είναι και ο αδικημένος ….Καλή συνέχεια….

  • Συμφωνώ με τις κυβερνητικές προτάσεις.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 08:05 | Νίκος Μπρ.

    Να καταργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης των μηχανικών, με τη χρήση μοναδικών συντελεστών, και να φορολογηθούν με λογιστικό αποτέλεσμα.
    Είναι παράλογο να αναγνωρίζονται τεκμαρτές δαπάνες και να μή ζητάει το κράτος τις πραγματικές δαπάνες.
    Να μην αναγνωρίζεται για έκπτωση το leasing ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων, η σε διαφορετική περίπτωση να μπεί περιορισμός στα κυβικά έως 1400 cc ή στην αξία αγοράς (έως 20.000 ευρώ)
    Επίσης να εφαρμοσθεί καθολικό πόθεν έσχες, σε οποιαδήποτε αγορά ή δαπάνη των φυσικών προσώπων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 08:19 | ΠΑΥΡΙΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΣΩΣΤΟ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΛΩΝ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 01:22 | Χρήστος Ηλιάδης

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ: ΜΕΤΡΑ ΒΕΒΑΙΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ,

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΛΑΒΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΒΕΒΑΙΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΑΣ (ΥΨΗΛΟ ΦΠΑ, ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ) ΑΥΞΑΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ (ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΜΙΚΡΟΥΣ Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΟΥΣ) ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ.

    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ: ΜΠΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ(?) ΤΥΧΗΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΕΠΕ, ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΒΟΝΤΑΙ, ΠΑΖΑΡΙΑ … ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ.

    ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΔΙΑΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ… ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ… (ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ…)

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
    ΕΝΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ & ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Η/Υ

  • Είμαι νέος ελεύθερος επαγγελματίας που στράφηκα σε αυτήν την κατεύθυνση από συνειδητή επιλογή και αποχή από την εκμετάλλευση και προχειρότητα του ελληνικού ιδιωτικού τομέα και του βούρκου του δημοσίου τομέα.

    Νομίζω ότι υπάρχει διακριτή διαφ(θ)ορά στους ελεύθερους επαγγελματίες.
    α. Γιατροί – μίζες από εταιρίες, παράλληλη εργασία (κλινικές, ιατρεία, νοσοκομεία)
    β. Δικηγόροι, γιατι δεν απόδιδουν ΦΠΑ; Δεν κάνουν παροχή υπηρεσίων;
    γ. Πολιτικοί μηχανικοί. Υπερκοστολόγηση υλικών, διαφθορά σε πολεοδομίες κλπ κλπ
    δ. Νυχτερική διάσκεδαση, οχετός

    Από εκεί και πέρα έχει μια τεράστια πληθωρα «ελευθέρων επαγγελματιών» με το βαρύ πυροβολικό δασκάλους και καθηγητές πάσας εκπαιδευτικής βαθμίδας. Χτίζουν τετραόροφοες πολυκατοικίες, αγοράζουν πολυτελή τζιπ κλπ κλπ και μετά έρχεστε να κυνηγήσετε ελ. επαγγελματίες που παίρνουν έργα μέχρι 15-20 χιλιάδες και φυσικά εκδίδουν τιμολόγια για να εκτελέσουν τα έργα ενώ άλλοι ούτε πρόκειται και ούτε δύνανται να εκδόσουν αποδείξεις.

    Σοβαρευτείτε και πατάξτε τη φοροαποφυγή από άκρη σε άκρη, όχι με τα εύκολα θύματα γιατί καλούνται να πληρώσουν όσο ήδη πληρώνουν

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:58 | ΚΑΣΕΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΟΡΟΓΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Ο ΠΩ ΛΗΤΗΣ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ,Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΑΞΙ,Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ,ΟΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΦΔΧ?ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΟΔΗΓΟΥ-ΙΔΙΟΚΗΤΗ,Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΕΙ.ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ?(ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΑ ΤΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ)ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΚΙΑ ΜΕΤΡΑ.ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ (ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ)ΣΤΑ ΤΑΞΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΔΧ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:54 | Κώστας Μ. Κάπος

    Tελικά ίσως θα έπρεπε, πρώτα απ’όλα να μας εξηγήσουν οι ιθύνοντες του Υπουργείου ποιος είναι ακριβώς ο στόχος τους και η φιλοσοφία με την οποία νομοθετούν.

    Η είσπραξη των φόρων που αναλογούν στον καθένα μας, είναι στόχος θεμιτός, δίκαιος και επιβεβλημένος.

    Το κλείσιμο χιλιάδων μικρών γραφείων, ιατρείων και επιχειρήσεων, όμως, και η αποτελμάτωση μιας ήδη νωθρής αγοράς θα είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση.

    Δεν φτάνει που οι περισσότεροι από εμάς αγωνιζόμαστε να κρατηθούμε ζωντανοί, να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, τα ενοίκια και το προσωπικό και να στηρίξουμε τις οικογένειές μας σε μία περίοδο που η οικοδομική δραστηριότητα έχει πάει κατά διαόλου, τα καταστήματα κλείνουν και οι αμοιβές μας γίνονται (όταν γίνονται) με «μεταθανάτιες» επιταγές που οι μισές είναι ακάλυπτες στο τέλος;

    Αντί το Κράτος να σταθεί αρωγός στην προσπάθειά μας να παράγουμε για τον έρημο αυτό τόπο που όλοι έχουν μάθει να μην εργάζονται και να εισπράττουν, μας δείχνει τα δόντια του και μας απειλεί με αφανισμό; Ετσι Κύριοι θα τονώσετε την οικονομία; Ισως θα έπρεπε να μάθετε την ιστορία με τον γαϊδαρο του Χότζα.. πάνω που τον έμαθε να μην τρώει, αυτός του ψόφησε!! Αυτό σχεδιάζετε και για εμάς;

    Θέλετε φόρους;

    Τι θα λέγατε για φορολόγηση 80% στο εφάπαξ της μαφίας του ΟΛΠ;
    Τι θα λέγατε να καταργήσετε κάποιους από τους 800 οργανισμούς του Δημοσίου και να ξεφορτωθείτε τις βδέλλες;
    Τι θα λέγατε να πάρετε σβάρνα, πόρτα-πόρτα τις βίλλες των κολλητών σας στην Εκάλη, το Ψυχικό και το Διόνυσο και να διασταυρώσετε τα περιουσιακά τους στοιχεία με τις φορολογικές τους δηλώσεις;

    Στις ΗΠΑ, όπου έζησα για αρκετά χρόνια, ο φορολογούμενος κάνει μόνος του τη δήλωσή του, υπολογίζει το φόρο του και στέλνει την επιταγή στο Κράτος. Σχέση εμπιστοσύνης… ΑΛΛΑ, άν αποδειχθεί ότι απέκρυψε εισοδήματα (και αυτό φαίνεται από τα περιουσιακά στοιχεία, τα σχολεία των παιδιών του, τις διακοπές του, τα ταξίδια του και τις καταθέσεις του)η περιουσία του ΔΗΜΕΥΕΤΑΙ και αυτός πάει φυλακή… Τόσο απλά….

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:45 | Παπαδόπουλος Θοδωρής

    Παρότι δεν γνωρίζω σε βάθος τα λογιστικά καθώς και το συνολικότερο φορολογικό σύστημα.
    Με βάση κάποιες προσωπικές εμπειρίες που είχα θα ήθελα να προτείνω
    ως μια λύση για τον έλεγχο και κατ’ επέκταση την πιο δίκαιη φορολογία
    των συμβολαιογράφων. Έχοντας ως δεδομένο ότι οποιαδήποτε αλλαγή
    στο Ε9 απαιτεί και την συμβολή του συμβολαιογράφου θα προτείνα μια απλή λύση για τον καλύτερο έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Η λύση θα ήταν όλοι όσοι δηλώνουν Ε9, μέσα στο συγκεκριμένο έγγραφο να επισυνάπτουν και την απόδειξη του συμβολαιογράφου. Με επιβράβευση κάποια έκπτωση και ως ποινή την μη αλλαγή του Ε9 χωρίς την απόδειξη ή κάποιο πρόστιμο για τον φορολογούμενο.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 23:19 | Αθανάσιος Αντωνίου

    προτείνω την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων εξειδικευμένα κατά νομό και περιοχή.
    να τηρούν όλοι ταμειακές μηχανές και να υπόκεινται και σε τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης όπως όλοι

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 23:04 | Κ.ΣΑΡΡΗΣ

    ΔΕΧΟΜΑΙ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 27 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΣΑ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΜΟΥ ΤΟ 2007(ΣΥΝ.ΑΥΤ/ΤΩΝ), ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΡΕΨΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ (ΚΑΘΕΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ-ΑΝΤ/ΠΕΙΕΣ)ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝ.
    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ?
    ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΙ (1980-1995)ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΒΑΖΕ ΚΑΛΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ
    ΤΟ ΦΠΑ, ΑΛΛΑ Ο ΕΦΟΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !.
    ΤΩΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΜΕ ΧΙΛΙΟΥΣ ΜΟΧΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ 140τμ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟ 2002 ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΥΤ/ΤΟ HYUNDAI 1600 ΣΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΘΑ ΜΑΣ ΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ? (ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΦΑΓΑΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΔΕΙΟ) ? Ε?
    ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΦΗΜΕΣ ΕΝΣΠΕΙΡΕΙ Ο κ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ,ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΓΑΖΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ.

    ΓΙ’ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠ’ΟΨΙΝ, ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΕ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΣΑΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ.

    ΔΙΚΑΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ,ΓΙ’ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ.-

    Υ/Γ: Ο ΕΦΟΡΑΣ ΟΤΑΝ ΕΚΛΕΙΝΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ,ΕΞΕΠΛΑΓΗ «ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤ/ΤΩΝ «ΚΑΙ
    ΚΛΕΙΝΕΤΕ?
    ΩΡΕ ΠΟΥ ΖΕΙΤΕ,ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΤΟΥ Κ….., 16ΩΡΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΣ ΣΤΑ ΚΡΥΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ , ΑΛΛΑ …

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 23:07 | ΣΙΩΠΙΔΗΣ Γ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Το μέτρο που προτείνεται είναι πολύ σωστό και κρίνεται και ως αναγκαίο.
    Για όλες τις κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών θα πρέπει να θεσπιστούν αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης από το οικονομικό έτος 2010. Να γίνεται σύγκριση μεταξύ λογιστικά προσδιοριζόμενου εισοδήματος και εισοδήματος βάσει αντικειμενικών τεκμηρίων και να φορολογούνται με το μεγαλύτερο εισόδημα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 23:51 | ΠΔ

    Ο τρόπος φορολόγησης που ισχύει για τους ελεύθερους παγγελματίες τώρα είναι προκλητικός. Ο πλούτος τόσο κάποιων ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν απίστευτα χαμηλά εισοδήματα όσο και αρκετών δημόσιων λειτουργών που ή χρηματίζονται ή δέχονται φακελάκια ή κάνουν δεύτερη δουλειά εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους προκαλεί την πλειοψηφία των μισθωτών που μετά βίας συντηρείται. Γιαυτό είναι βασικό να λειτουργήσει καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων και να δούμε αν αυτά και ο τρόπος διαβίωσης κάποιων ταιριάζει με τα εισοδήματά τους.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:48 | ΤΑΤΑΡΙΔΗΣ

    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΤΕΚΜΑΡΤΑ. Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΚΑΘΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ, ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΕΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.
    ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ, ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ( ΔΕΝ ΕΚΟΨΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, 15.000€ ΠΡΟΣΤΙΜΟ), ΝΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ (ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ), ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ (ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΣΤΩ), ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ INTERNET ΤΑ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ (ΚΑΙ ΒΟΥΚΙΝΟ).
    ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΓΩ ΤΙ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ….

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:01 | παυλος

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ ο τεκμαρτος προσδιορισμος ελαχιστου εισοδηματος ενος ελευθερου επαγγελματια, διοτι υπαρχουν συγκεκριμενες ιδιαιτεροτητες του καθενος,δεν μπορουν να μπουν ολοι στο ιδιο καζανι.Οι νεοι ελευθεροι επαγγελματιες θα ρισκαρουν καθως δεν θα μπορουν πυθανον να ανταποκριθουν στις νεες φορολογικες ρυθμισεις που θα τους επιβαλονται.Μακροπροθεσμη αποχη εργασιας για λογους υγειας θα σημαινει μεγαλη οικονομικη ζημεια για τον αυτοαπασχολουμενο ελευθερο επαγγελματια (ειδικα οταν στηριζει ολη την οικογενεια).Ο τζιρος του ελευθερου επαγγελματια δεν ειναι καθε χρονο σταθερος. Με τον τεκμαρτο προσδιορισμο ελαχιστου εισοδηματος θα οδηγηθουν πολλοι μικρο-μεσαιοι ελευθεροι επαγγελματιες στον αφανισμο και στην αναγκη ευρεσης υπαλληλικης εργασιας,και εν καιρω κρισης ακομα και στην ανεργια.Γιατι να εφαρμοσετε αντικινητρα για τους ελευθερους επαγγελματιες οταν μπορειτε να εφαρμοσετε ενα αποτελεσματικο συστημα ελεγχου.Μηπως θα ηταν προτιμοτερο να λειτουργει ο ελεγκτικος φορολογικος μηχανισμος και να επιβαλει κυρωσεις εκει που πρεπει, παρα να αφανησετε μικρο-μεσαιους ελευθερους επαγγελματιες οι οποιοι εν καιρω κρισης χρειαζονται στηριξη.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:24 | Giannis

    Λογιστικός προσδιορισμός και να επιβληθεί είναι αδύνατον να ελεγχθεί.Πόσοι μπορούν να ελεγχθούν κάθε χρόνο,και οι υπόλοιποι να μαζεύουν χρόνια ανέλεγκτα και χωρίς νόημα.
    Φορολόγηση με μοναδικούς συντελεστές αλλά αυξημένους και με minimum εισόδημα ανάλογα με τα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:40 | ΚΑΛΟΒΕΡΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

    Μεγάλο ποσό φορολογικών εσόδων διαφεύγει απο τις δαπάνες διαχείρισης των κοινοχρήστων των οικοδομών, απο την μη εκδοση νομίμων αποδείξεων από τους προμηθευτές και απο την διαχείρηση του πετρελαίου.
    Νομίζω οτι θα πρέπει να εφαρμοσθουν μέτρα μεταξί των οποιων τα παρακάτω:
    1, Να εκδόσουν οι διαχειριστικές επιτριπές ΑΦΜ και να έχουν Βιβλίο εξόδων οπου να καταχωρούνται όλες οι δαπάνες που κατανέμονται στους Ενοίκους / ιδιοκτήτες.Τα έσοδα θα εμφανίζονται στις καταστάσεις κατανομής κοινοχρήστων δαπανών.
    2, Να κατανέμεται μηνιαια η καταναλωση του πετρελαιου και οχι η ποσότητα που αγοράζεται.
    3, Να υπαρχει βιβλίο μηνιαίας κίνησης πετρελαίου (αγορες, καταναλώσεις, απόθεμα),