4) Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Ποιες από τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να διατηρηθούν και με τι συντελεστές; Ποιες κατηγορίες εισοδημάτων πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:12 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ?
    ΚΑΤΑΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΙΟΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΟΥΣΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΣΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΝΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Η ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ??

    ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 29-12-09

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:01 | Σ.Κωνστας

    Για ποιο φορολογικο συστημα μιλαμε απο την στιγμη που δεν υπαρχει το ποθεν εσχες για ολους οσους κανουν φορολογικη δηλωση, οταν γνωριζει ο καθε φορολογουμενος οτι θα πρεπει να αιτιολογιση απο ποιες πηγες εχει φτιαξει τα πολυτελη σπιτια ,με τις πισινες, τα ακριβα αυτοκινητα και πολλα αλλα, θα τρεξει να πληρωσει τον αναλογο φορο που του αναλογει, διοτι σε αντιθετη περιπτωση θα παει μεσα οπως πηγε μεσα και ο Αλ Καπονε.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:27 | ΔΡΟΣΟΣ ΖΗΣΗΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 7 ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΠΩΣ ΠΧ ΜΥΚΟΝΟΣ,ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ,ΚΡΗΤΗ ΚΤΛ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:28 | ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ

    Διαβάζοντας τις προτεινόμενες ρυθμίσεις σχετικά με τις φοροαπαλλαγές γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για το αφορολόγητο του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος για την ιδιοκατοίκηση ακινήτου έως 200τ.μ. Πουθενά δεν γίνεται λόγος για την απαλλαγή από το φόρο/φορολογητέο εισόδημα του ετήσιου ποσού που καταβάλει για τη μίσθωση ακινήτου κάποιος, ο οποίος δεν έχει κανενός είδους δικαίωμα σε ακίνητο(κυριοτητας, επικαρπίας, οίκησης), και ο οποίος είναι υποχρεωμένος να νοικιάζει ακίνητο για να καλύψει τις βασικές στεγαστικές του ανάγκες. Μέχρι σήμερα ισχύει απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος ύψους έως 220 ΕΥΡΩ κατ’ετος που αντιτοιχεί στο10% ετήσιου ποσού 2.200ΕΥΡΩ για μισθώματα. Είναι γνωστό ότι με το ποσό των 2.200ΕΥΡΩ κατ’έτος δεν νοικιάζεται σπίτι/διαμέρισμα αλλά δωμάτιο σε διαμέρισμα και επειδή αντίκειται στη συνταγματική αρχή ότι οι Ελληνες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, πώς γίνεται να μην φορολογείται κάποιος για την ιδιοκατοίκηση ακινήτου έως 200τ.μ. και να φορολογείται κάποιος επί του μέρους του εισοδήματός του το οποίο υποχρεώνεται να καταβάλει προκειμένου να καλύψει τις ζωτικής σημασίας στεγαστικές του ανάγκες, επειδή είχε την ατυχία να μην κληρονομήσει ακίνητο ή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει σπίτι;Πέραν της αντισυνταγματικότητας της παραπάνω φορολογικής μεταχείρισης, διευκολύνεται και η φοροδιαφυγή εκ μέρους των εκμισθωτών, οι οποίοι προκειμένου να μην φορολογηθούν επί του πραγματικού ποσού που εισπράττουν (το οποίο κατά 99% υπερβαίνει το ετήσιο ποσό των 2.200ΕΥΡΩ) επιβάλλουν στους ενοικιαστές να δηλώνουν χαμηλότερο ύψος του μισθώματος από το πραγματικά καταβαλλόμενο, με αντάλλαγμα π.χ. τη χαμηλή ετήσια αναπροσαρμογή του μισθώματος.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:01 | anna

    Προτείνω την κατάργηση των επιδομάτων και την ενσωμάτωση τους στον μισθό με αντίστοιχη αναλογική φορολόγηση. Δεν είναι δίκαιο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα να υπάρχει φορολόγηση βάση κλίμακας και για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να υπάρχουν εισοδήματα από μισθούς με την μορφή επιδομάτων που δεν έχουν ή έχουν αυτοτελή φορολόγηση. Πότε θα αρθεί επιτέλους αυτή η αδικία. Επίσης προτείνω στα συνταξιοδοτικά εφάπαξ των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που ανέρχονται πάνω από 40.000€ να υπάρξει μεγάλη πολύ μεγάλη φορολόγηση .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:43 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:51 | Γιωργος

    Έ , για την πλυθησμιακή μείωση της Ελλάδος δεν μιλάει κανείς? Πιστεύω ότι στις κρισιμες εποχες που ζούμε , πρεπει να ενισχυθεί το αφορολόγητο της τρίτεκνης οικογένειας (πιο εφικτή στον Έλληνα)και να δοθούν κίνητρα για την πλυθησμιακή αύξηση της χώρας , αλλιώς θα κανταντήσουμε μια χώρα συνταξιούχων , όπου οι λίγοι θα δουλεύουν για να πληρώνουν τις συνταξεις των πολλών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:57 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Τα διανεμόμενα κέρδη επιχειρήσεων σε φυσικά πρόσωπα, θα πρέπει κατ΄αρχήν να φορολογούνται, υπολογιζόμενα συγκεντρωτικά σε επίπεδο φυσικού προσώπου.
    Ο συντελεστής όμως θα πρέπει να είναι διαφορετικός, σε σχέση με έσοδα άλλης μορφής, ώστε να αποτελεί κίνητρο σε φυσικά πρόσωπα για δραστηριότητες επιχειρηματικές, οι οποίες συμμετέχουν και βοηθούν το κράτος σε επίπεδο ανάπτυξης, αντιμετώπισης ανεργίας, έμμεσους φόρους και άλλες παραμέτρους.
    Έτσι θα μπορούσε για το ποσό αυτό που αφορά διανομή κέρδους επιχείρησης, να υπάρχει άλλος συντελεστής, που θα είναι ο μισός της διαφοράς των δύο κλιμακίων, στο οποίο ανέρχονται τα έσοδα του φυσικού προσώπου μετά την προσθήκη αυτού του ποσού.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:52 | φαρμακιδης γεωργιος

    Απο τους ιατρους του ΕΣΥ να εκπιπτουν απο το φορο τα εξοδα γαι την ασκιση του επαγγελματος τους Συνεδρια βιβλια συνδρομες νομικες συμβουλες κ.λ.π εφοσον καταργιθει το αφορολογιτο

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:22 | Βασίλης Καρυδάκης

    Ας αμοιφθούν οι εφημερίες των Ιατρών ΕΣΥ όπως οι υπερωρίες των άλλων δημοσίων υπαλλήλων ή έστω των αποκλειστικων ( η βουλγάρα αποκλειστική παίρνει για 7 ώρες Κυριακής όσο ο Επιμελητής Α’ γιά 24 ώρες εφημερίας), και μετά βλέπουμε!

  • Κυριε Υπουργέ,

    Ως ειδικευόμενος ιατρός θεωρώ το ποσό των 6-7 ευρώ, που λαμβάνω κατά τη διάρκεια της εφημερίας, η οποία είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΥΠΕΡΩΡΙΑ, εξευτελιστικό. Μετά από 10 χρόνια λάβαμε ως ιατροί φέτος κάποιες μικρές (σχετικά με αυτά που θα έπρεπε να λαμβάνουμε για τις συνθήκες εργασίας και το επάγγελμά μας) αυξήσεις και υποχωρήσαμε προσωρινά από το δικαίωμά μας για 48ωρη/52ωρη εβδομαδιαία εργασία (Σημείωση: Το δικαίωμά μας οικειοθελώς δεν το ασκούμε προς το παρόν, ισχύει όμως σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και έχει ενσωματωθεί αυτόματα στο ελληνικό δίκαιο).
    Μια μείωση της αποζημίωσης της εφημερίας με κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης δε θεωρώ ότι προσφέρει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ούτε στην ισοπολιτεία. Εάν έχετε σκεφτεί έστω αυτή την πιθανότητα, θα ήταν χρήσιμο να σκεφτείτε πρώτα:

    -> Πόσα πρέπει να πληρώνεται κατ’ ελάχιστο ένας ιατρός για μία ώρα υποχρεωτικής υπερωρίας;

    Υπάρχει τρόπος να εξοικονομήσουμε χρήματα. Είναι το ανελέητο κυνηγητό του μαύρου χρήματος, που εκθέτει το Δημόσιο Νοσοκομείο και γονατίζει ακόμη και αυτούς που μετά βίας επιβιώνουν οικονομικά. Πρόκειται για χρήμα που θα κυκλοφορούσε στην αγορά, αν δε φρόντιζαν οι εκμεταλλευτές τού ανθρώπινου πόνου να το «κατασχέτουν» την ώρα της ανάγκης ανυπεράσπιστων ασθενών. Αυτό που ανακαλύπτουν οι δημοσιογράφοι, αλλά δεν επιτρέπουν κάποιοι να ανακαλύπτουν οι διωκτικές αρχές. Προτείνω λοιπόν:

    -> Πόλεμο στο «φακελάκι» (και όχι μόνο…) με πολιτικό θάρρος και ουσιαστικά μέτρα.
    -> Αύξηση των νόμιμων αποδοχών των εργαζομένων για ένα Δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
    -> Αύξηση των δαπανών για τη στελέχωση και τις υποδομές του ΕΣΥ.

    Σταύρος Πολυβίου

    Ειδικευόμενος Παιδίατρος

    Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων
    «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου Παίδων Πατρών

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 04:42 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΟΥΦΙΔΗΣ

    ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ! ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ Η ΜΙΑ, ΕΝΙΑΙΑ, ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ! Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ » Ή ΌΛΟΝ Ή ΟΥΔΕΝ»!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:25 | Στάθης Χριστοδουλόπολος

    θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μπορούμε επιτέλους να επικοινωνούμε με τα κέντρα λήψης αποφάσεων και ιδιαίτερα για ζητήματα που αφορούν όλους τους πολίτες, όπως το φορολογικό, αφού τα δημόσια έσοδα και δαπάνες
    συνδέονται αμέσως με τη δυνατότητα παρέμβασης της πολιτείας προς όφελος των πολιτών.
    Το πρώτο σημαντικό και κοινωνικά δίκαιο φορολογικό μέτρο που πρέπει να ληφθεί, ακόμη και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, πρέπει να αφορά στην κατάργηση για τους μισθωτούς α) της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης στα πάσης φύσεως επιδόματα, αποζημιώσεις, μπόνους.
    Ενδεικτικά αναφέρονται: Οι προκλητικές φοροαπαλλαγές του συνόλου των υπαλλήλων αρμοδιότητας των υπουργείων οικονομίας και οικονομικών, και των εποπτευομένων νομικών προσώπων, αφού μόνο το 50% των επιδομάτων ( τα οποία για απασχόληση εντός του ωραρίου κυμαίνονται μηνιαίως από 1000 έως και3000) φορολογούνται, τα υπόλοιπα μόνο με 15%!!!, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι για μισθούς των 1200 € φορολογούνται με 27%!!!.β)κατάργηση των απαλλασσομένων από τη φορολόγηση εισοδημάτων που λαμβάνονται με τη μορφή εξόδων κίνησης για χιλιάδες υπαλλήλους ( τεχνικοί, γεωπόνοι του δημοσίου, υπάλληλοι ΟΤΑ κλπ).
    Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία, γιατί, εκτός από την αυτονόητη τήρηση της συνταγματικής αρχής, για ίση μεταχείριση των πολιτών, αποδίδουν αμέσως και κυρίως δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ στον φθαρμένο και διεφθαρμένο ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό.
    Γενικά, όπου υπάρχει ειδική φορολόγηση, θα πρέπει να φορολογείται όπως το εισόδημα του εργάτη, του υπαλλήλου εμπορικού καταστήματος και όπως βεβαίως των εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
    Σκέψεις και προτάσεις υπάρχουν για τους χιλιάδες «πενόμενους» ελεύθερους επαγγελματίες, για τους αεριτζήδες, και για όλους που έχουν τη σκανδαλώδη προβολή και τη δυνατότητα επιβολής της φασιστικής ιδιοτέλειας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:19 | Χρήστος Σιώζος

    1. Να παραμείνει αφορολόγητο το επίδομα βιβλιοθήκης των Γιατρών του ΕΣΥ, που ισχύει από 1-1-09, όπως ήταν για πολλά χρόνια για άλλες κατηγορίες Δημοσίων λειτουργών. Είναι παντελώς άδικο να καταργηθεί κάτι που μόλις φέτος χορηγήθηκε.
    2. Να παραμείνει ως έχει η φορολόγηση των εφημεριών και επιδομάτων εφημερίας των Γιατρών του ΕΣΥ, διότι αυτοί ξέρουν τι σημαίνει εφημερία.
    3. Με δεδομένο το γεγονός ότι σχεδόν ΟΛΟΙ, εκτός των μισθωτών (και των γιατρών που δεν παίρνουν φακελάκι)φοροδιαφεύγουν, πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην υπάρχει φοροδιαφυγή. Αυτή είναι η πιο δίκαιη λύση.
    4. Επιτρέψτε μου επί πλέον να κάνω μια ΠΡΟΤΑΣΗ για πολύ μεγάλη εξοικονόμιση χρημάτων από τις «συσκευασίες των φαρμάκων για χρόνια νοσήματα», πράγμα που εφαρμόζεται στη Γερμανία. Είμαι στη διάθεσή σας για αποδείξεις, λεπτομέρειες, και παραδείγματα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:45 | Γ.Λ

    Ν Α Ι ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΝΗΡΙΕΣ.ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΨΕΥΤΟΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΥΡΗΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ (ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΟΥΝ)ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ.ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΛΟΙΒΙΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΗΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ(ΝΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΜΕ)!!!!!!!!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:32 | ΑΝΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

    Με ποιά λογική όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να αμείβονται το ίδιο;Από πότε οι σπουδές και τα χρόνια υπηρεσίας είναι το αποκλειστικό κριτήριο για τις αμοιβές;Πώς απαιτούμε έντιμους δικαστές,άτεγκτους φοροελεγκτές και ακούραστους νοσοκομειακούς γιατρούς αν δεν έχουν κανένα κίνητρο και συνθλίβονται μέσα σε μια απρόσωπη μάζα υπαλλήλων που δεν διατρέχουν τους ίδιους κινδύνους και δεν υφίστανται τις ίδιες πιέσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους;
    Μήπως η άκρα δικαιοσύνη αποδειχθεί άκρα αδικία;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:31 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΜΥΛΩΝΑΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ την κατάργηση των πάσης φύσης φοροαπαλλαγών και επιδωμάτων που δίδονται και την ενσωμάτωσή τους στον μισθό ή την οικονομική τους αποζημίωση με την αντίστοιχη φορολόγηση των, όπως και τα λοιπά νομικά πρόσωπα, χωρίς καμμία απολύτως εξαίρεση.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:22 | ΝΙΚΟΣ

    Η πρόταση για κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης είναι πολύ δίκαια
    γιατί εξυπηρετεί μόνο συντεχνιακά συμφέροντα.Στο κάτω κάτω της γραφής
    και τα επιδόματα που φορολογούνται έτσι είναι εισόδημα που πρέπει να φορολογείται ίσα με τα υπόλοιπα εισοδήματα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:06 | Στέλιος Καπουρνιώτης

    Εάν υπάρχουν τέτοιες φοροαπαλλαγές (και απ’ ότι ακούγεται παρα-υπάρχουν), πρέπει όχι μόνο να καταργηθούν, αλλά να βρεθεί και ο πολιτικός που τις θεσμοθέτησε να μας εξηγήσει γιατί το έκανε. Να πεδίο για εξεταστικές επιτροπές!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:43 | ΠΟΥΛΙΕΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ . ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ .
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΥΣ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:44 | ΛΕΟΝΤΗ ΒΙΒΗ

    Να καταργηθεί τελείως η αυτοτελής φορολόγηση και μάλιστα σε ομάδες όπως βουλευτές,δικαστές, τραγουδιστές. Πρωτίστως, όμως θα πρέπει να απλοποιηθεί το όλο φορολογικό σύστημα έτσι ώστε να μην δίνετε η δυνατότητα στους υπαλλήλους του πρώην ΣΔΟΕ να εκβιάζουν τον επιχειρηματικό κόσμο. Πρέπει να υιοθετηθεί ηλεκτρονικό βιβλίο εσόδων όπου η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να ελεχθεί ηλεκτρονικά και δειγματοληπτικά τις εταιρείες και στην περίπτωση φοροδιαφυγής οι κυρώσεις να είναι άμεσες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:53 | Κωστας Β

    Θελει μεγαλη προσοχη.

    Το φορολογικο συστημα ειναι πρωτιστως αναπτυξιακο εργαλειο και εν συνεχεια εισπρακτικος μηχανισμος.

    Για να αναδιανεμεις τον πλουτο πρεπει πρωτα να τον παραγεις. Αλλιως δεν θα εχεις τιποτα να αναδιανεμεις.

    Φοβαμαι οτι με τη λογιστικη φορολογηση των μηχανικων – του κατεξοχην παραγωγικου και καινοτομου επαγγελματος – δικαιολογοντας παραλληλα σχεδον μηδενικες δαπανες οπως ισχυει σημερα το μονο που θα επιτευγχθει θα ειναι να φυγουν οι μισοι στην Κυπρο και οι αλλοι μισοι να γινουν και αυτοι δημοσιοι υπαλληλοι.

    Θα μειωθει λοιπον το παραγομενο προιον προς φορολογηση.

    Εδω με καποιες απλες φημες περι φορολογησης καταθεσεων και την κοπανησαν ηδη 4 δις.

    Με το φορολογικο συστημα που προτεινεται δεν προβλεπεται ουτε μια εταιρικη μορφη χαμηλης φορολογιας για να ενισχυσει καινοτομες δρασεις ή να φερει εισοδημα που θα μπορουσε να παραγεται και στο εξωτερικο. Πως θα ενισχυσεις την καινοτομια και την επιχειρηματικοτητα, πως θα αυξησεις τον παραγομενο πλουτο οταν δεν δινεις κινητρα για κατι τετοιο. Αν εγω αυριο θελω να προσλαβω 10 PhDs στην εταιρεια μου και με φορολογησεις με 40% θα φυγω, θα παω αλλου. Ειδικα αν απευθυνομαι σε global αγορες. Υπαρχει μια εταιρικη μορφη που να φορολογει πχ με 10% εταιριες καινοτομων δρασεων? Δεν υπαρχει. Πως θα προκυψει λοιπον η καινοτομια και η επιχειρηματικοτητα? Μονο με την εισαγωγη καποιων εταιρικων μορφων πολυ χαμηλης φορολογησης θα μπορουσε να δικαιολογηθει η καταργηση του εξωλογιστικου στους μηχανικους.

    Το ζητουμενο δεν ειναι να αυξησεις την φορολογια καποιων κλαδων που ηδη δηλωνουν το πραγματικο τους εισοδημα αλλα να εντοπισεις εκεινους που δεν το δηλωνουν.

    Τι σχεση εχει ο λογιστικος προσδιορισμος με αυτο?

    Απο το να καταργεις κινητρα λοιπον που ενισχυουν τις καινοτομες και παραγωγικες δραστηριοτητες καλυτερα για ενα δυο τρια χρονια να βαζεις εκτακτες εισφορες και να εντεινεις τις προσπαθεις να τσιμπησεις τους φοροφυγαδες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:45 | haris

    ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΚΟΥΚΟΒΙΝΗ (ΣΧΟΛΙΟ 28.12.09)ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΊΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ. ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΝΩ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΑΠΑΝΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΑΝ ΌΧΙ ΟΛΑ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΌΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ.
    ΥΨΗΛΑ ΕΝΟΙΚΙΑ, ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ, ΣΧΟΛΕΙΑ, Κ.Λ.Π ΚΑΛΎΠΤΟΥΝ ΤΑ 5/6 ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΥΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΕΡΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ, ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΝΑ ΚΑΛΎΨΕΙ ΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΎΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
    ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΟΥ… Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΩ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:20 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ

    Η φοροαπαλλαγή συγκεκριμένων ομάδων πολιτών, λειτουργεί αρνητικά στην υποχρέωση και στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης των πολιτών, που εκτιμούν ότι » αυτοί κλέβουν νόμιμα το κράτος».
    Προτείνω να μην υπάρχει καμμία φοροαπαλλαγή και φορολογία κλιμακούμενη από το πρώτο €. Η απαλλαγή μέρους του εισοδήματος να γίνεται στην βάση των δαπανών, που όπως ανέφερα σε άλλο σχόλιο, πρέπει να καταχωρούνται από τους ίδιους τους φορολογούμενους στο σύστημα.
    Στηρίξτε μία διαφημηστική εκστρατεία, που θα συνδέει τον πατριωτισμό των Ελλήνων με την ειλικρινή τους φορολογική δήλωση-υποχρέωση.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:48 | Θωμάς Κεχαγιάς

    Είναι πρακτικά αδύνατο να σχολιάσει κανείς την καθεμία από τις φοροαπαλλαγές που υπάρχουν και να προτείνει την κατάργηση ή τη διατήρηση τους, παρά μόνο αυτές τις οποίες γνωρίζει. Εκείνο που είναι φανερό είναι ότι οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να αποπνέει κοινωνική δικαιοσύνη και αναλογικότητα για όλους.
    Για παράδειγμα πρέπει να καταργηθούν οι φοροαπαλαγές που αφορούν συγκεριμένες ομάδες πολιτών και όχι το σύνολό ή τη μεγαλύτερη μάζα τους, εκτός ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων όπως οι πολύτεκνοι (4 τέκνα και άνω).
    Επίσης είναι φανερό ότι η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων για ορισμένες προνομιούχες επαγγελματικές ομάδες είναι παντελώς άδικη και πρέπει να καταργηθεί με ένταξη των εισοδημάτων αυτών στην φορολογική κλίμακα, ανεξάρτητα εάν είναι είναι επαναλαμβανόμενη υπό τη μορφή επιδομάτων ή μηνιαίων αποζημιώσεων ή υπό τη μορφή εφάπαξ αποζημιώσεων.
    Αντίθετα η απαλλαγή τεκμαρτού εισοδήματος της ιδιοκατοίκησης και της δωρεάν παραχώρησης από γονέα σε τεκνα ή από τέκνα σε γονέα, όταν πρόκειται για χρήση πρώτης κατοικίας, πρέπει να διατηρηθεί γιατί αφορά το μέγιστο αριθμό των ελληνικών οικογενειών. Στη δεύτερη περίπτωση θα μπορούσε να μειωθεί το καθαρό εμβαδόν της παραχωρούμενης πρώτης κατοικίας σε 100 τμ από 200 τμ που είναι μέχρι σήμερα, και από εκεί και πάνω να προκύπτει κάποιο τεκμαρτό εισόδημα για αυτόν που παραχωρεί.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:45 | Xρύσα Ντοροβίτσα

    Πριν καν εφαρμοσθούν για πρώτη φορά οι φορολογικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στη κλαδική σύμβαση των γιατρών Ε.Σ.Υ. ,οι έντονες συζητήσεις για αλλαγή στο τρόπο φορολόγησης των εφημεριών και της αποζημίωσης βιβλιοθήκης δείχνουν δυστυχώς, ότι η πολιτεία δεν έχει, ούτε συνέχεια ούτε συνέπεια.
    Η αποζημίωση βιβλιοθήκης αφορά πραγματικές ανάγκες ,τις οποίες καλύπτουμε κατά την άσκηση του λειτουργήματός μας και δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα ,γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί και με σειρά δικαστικών αποφάσεων.Το αφορολόγητο της αποζημίωσης βιβλιοθήκης περιλήφθηκε στη σύμβαση μετά από μακροχρόνιους αγώνες.
    Επίσης η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών με συντελεστή 20% (από τους πιο υψηλούς συντελεστές αυτοτελούς φορολόγησης) έρχεται να καλύψει ,μόνο εν μέρει, τη μεγάλη διαφορά της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών (στο 60%) σε σχέση με τους λοιπούς δημόσιους υπάλληλους.
    Οι γιατροί νοσοκομείων και Κ.Υ. προκειμένου να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες του συστήματος υποχρεώνονται σε μεγάλο αριθμό εφημεριών που επιπροσθέτως δεν αποτελούν συντάξιμο χρόνο. Εργάζονται πέραν των δυνατοτήτων τους και των ωρών που επιτάσσει η Ε.Ε. και οι νόμοι του ελληνικού κράτους και θα θεωρήσουν ,την οποιαδήποτε αλλαγή στο τρόπο φορολόγησης εφημεριών και αποζημίωσης βιβλιοθήκης μονομερή εκ μέρους του κράτους καταγγελία της σύμβασης , με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας .

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:16 | Δημήτρης Νικηφορίδης

    Επιχειρηματολογία περί του ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών και του αφορολόγητου του επιδόματος βιβλιοθήκης των γιατρών του ΕΣΥ, έχει αναπτυχθεί εκτενώς- δεν θα επεκταθώ περισσότερο.
    Διερμηνεύοντας απλώς την αγωνία πολλών συναδέλφων πανελληνίως, μεταφέρω την πανθομολογούμενη διαπίστωση: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!
    Το ΕΣΥ πνέει τα λοίσθια.
    Οι συνθήκες εργασίας παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες- συχνά απάνθρωπες.
    Πίσω από τη «βιτρίνα» ορισμένων μεγαλογιατρών/μεγαλοχειρουργών με τις τρομακτικές αδήλωτες αμοιβές, υπάρχει ένας τεράστιος όγκος σκληρότατα εργαζομένων έντιμων γιατρών- αφανών καθημερινών ηρώων κυριολεκτικά- των οποίων οι αμοιβές εμπίπτουν περίπου στα όρια της γελοιότητας.
    Ο μισθός ενός ειδικού Επιμελητή Β’ μετά από 11-12 χρόνια σπουδές το λιγότερο, άπειρες εξετάσεις, άπειρα έξοδα, έχοντας ξεχάσει τι θα πει τριήμερο, αργία, Χριστούγεννα, Πάσχα, προσωπική ζωή, οικογένεια, διασκέδαση κοκ, με κίνδυνο να βρεθεί κατηγορούμενος ανά πάσα στιγμή, σήμερα -μετά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας- είναι πάνω κάτω 1600€ καθαρά και γύρω στα 800€ για επτά ενεργείς εφημερίες.
    Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, όχι τις αμοιβές των γιατρών του ιδιωτικού τομέα, ή κάποιων υπαλλήλων της ΕΡΤ, αλλά αυτές διαφόρων αργόσχολων υπαλλήλων φορέων, οργανισμών, υπηρεσιών- τους γνωρίζουμε όλοι, έτσι δεν είναι;
    Οι γιατροί του ΕΣΥ λειτουργούν εδώ και καιρό στα όριά τους, σεβαστείτε τους κόπους, τις θυσίες και την προσφορά της πλειοψηφίας αυτών.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:36 | Πάνος

    η κατάργηση φοροαπαλλαγών που χορηγήθηκαν κατά το παρελθόν σε κοινότητες ημετέρων είναι εκ των ουκ άνευ. Καμμία διατήρηση ειδικής φορολγικής μεταρρύθμισης. Ούτε και για τους ιπταμένους δημοσίους/ιδιωτικούς υπαλλήλους που ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης. Ακόμη δεν του κάνατε κάποια παρατήρηση;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:55 | Γεώργιος Καραπέτρος

    Οι φοροαπαλλαγές ή η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων επεβλήθησαν από διάφορους κάθε φορά λόγους, π.χ. εθνικού συμφέροντος στους εισάγοντες συνάλαγμα ή προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη αύξηση ή για απλούστευση της γραφειοκρατείας. Όμως συμφωνώ να καταργηθούν για εισοδήματα άνω των 60000 €, εκτός εάν πρόκειται για κοινωνικούς σκοπούς.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:21 | ΑΓΓΕΛΟΣ Β.

    Κατάργηση της αυτοτελούς φορολογισης, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θιγούν τα κατώτερα εισοδήματα (π.χ. να εφαρμοστεί σε εισοδήματα ανω των 25000 ευρώ ετησίως) και σε εισοδήματα κάτω από το όριο αυτό θα πρότεινα ένα συντελεστή 5% ώστε να υπαρχει κάποια ισορροπία. Ναι σε τεκμήρια διαβίωσης με κριτήρια τέτοια που να μην θίγονται τα κατώτερα εισοδήματα. Μηπως είναι καιρός να πληρώσουν και κάποιοι οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πείνας που όμως δεν συνάδουν με την επαγγελματική τους ιδιότητα; Πρέπει να αποκτηθεί από όλους φορολογική συνείδηση.
    Ευχαριστώ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:39 | YANNIS.L

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΑΦ ΕΝΟΣ ΜΕΝ ΓΙΑΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΡΙΑ ΟΚΤΑΩΡΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΚΑΙ ΑΦ ΕΤΕΡΟΥ ΔΕ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΟΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:01 | ΗΛΙΑΣ ΚΑΠΡΟΣ

    επ΄ ουδενί θα ανεχθούμε να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών και το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης και σε περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα το θεωρήσουμε ως μονομερή καταγγελία της κλαδικής συμφωνίας από πλευράς κυβέρνησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:19 | Καμάρας Δημήτριος

    Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης θίγει άμεσα το εισόδημα των μισθωτών. Η ενέργεια αυτή σε μία περίοδο όπου το κόστος ζωής ανεβαίνει, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την βελτίωση των συνθηκών, και η οικονομική κρίση πλήττει την πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων εκτιμώ ότι το μόνο που μπορεί να αποφέρει είναι περιορισμό της καταναλωτικής τους δύναμης. Επιπλέον, δεδομένης της μη καταγραφής / πρόβλεψης από το κράτος του συνόλου των εξόδων μιας οικογένειας, είναι λογικό να διαφεύγει της αντίληψης του νομοθέτη το γεγονός ότι το αυτοτελές φορολογούμενο εισόδημα καλύπτει ανελαστικές ανάγκες των υπαλλήλων. Παιδικοί σταθμοί και Ιδιωτική Εκπαίδευση είναι μερικές από τις υποχρεώσεις που καλύπτουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και τις οποίες το κράτος αδυνατεί να υποκαταστήσει άμεσα στην περίπτωση που περικόψει το εισόδημα τους μέσω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης.
    Ειδική μέριμνα και εξαίρεση από οποιαδήποτε αρνητική μεταβολή θα πρέπει να ληφθεί για τις περιπτώσεις των επιδομάτων κινδύνου των στρατιωτικών οι οποίοι είναι οι πλέον κακοπληρωμένοι και αδύναμοι συνδικαλιστικά έναντι του συνόλου των εργαζομένων. Ο στρατός είναι η άλλη όψη αλλά και ο ενισχυτικός παράγοντας της διπλωματίας στις μέρες μας. Καλείται να δώσει το παρόν σε πολλά σημεία εντός και εκτός της επικράτειας υπερασπιζόμενος την Εθνική ασφάλεια και κυριαρχία αλλά και τα Εθνικά συμφέροντα στα πλαίσια των Διεθνών Οργανισμών και των πολιτικών αποφάσεων.
    Εκτιμώ ότι δικαιότερη λύση είναι η προσαύξηση του συντελεστή αυτοτελούς φορολόγησης κατά 5% μέχρι εξόδου από την κρίση και η επαναφορά του στα σημερινά επίπεδα στην συνέχεια.
    Ευχαριστώ για το βήμα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:45 | Σκανναβης Κυριακος

    ΠΡΟΣ κ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
    κ.κ.ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ.

    ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΣΑΣ ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΤΙΣ
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ, ΠΑΡΑΔΕΧΕΣΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΟΠΩΣ
    ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 40 ΧΡΟΝΩΝ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑ-
    ΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΥΛΗ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΕΧΟΥΜΕ
    ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΛΟΓΩ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
    ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ.
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΣΤΗΡΙΧΤΑ ΚΑΙ
    ΠΙΚΡΟΧΟΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙ
    ΩΝ ΑΛΛΩΝ..

    Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ
    ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ,Η ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ
    ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:36 | Νικόλας

    Είμαι υπέρ της διατήρησης των φοροαπαλλαγών, ειδικά στεγαστικών δανείων, ιατρικών εξόδων κ.λ.π.
    Αν αυτά καταργηθούν, τότε να φοροεκπίπτει με πολύ υψηλό συντελεστή ή και καθ΄ολοκληρίαν, ως «διαφυγόν» εισόδημα, κάθε έξοδο για το οποίο προσκομίζεται απόδειξη, όπου έχουμε πληρώσει και ΦΠΑ. Αυτό είναι δίκαιο, κι όχι οι λογιστικοί σχετλιασμοί, που θυμίζουν ατολμία και έλλειψη συναίσθησης από μέρους της κυβέρνησης της δικής μας προσμονής.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:28 | Γεωργία Αναγνώστου

    Κύριοι,

    Το γεγονός ότι με αποφάσεις των διαφόρων κυβερνήσεων έχουν θεσπιστεί φοροαπαλλαγές, πολλές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα προκλητικές, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση δικαιούται και νομιμοποιείται να σηματοδοτήσει το πογκρόμ που σχεδιάζεται με στόχο την μαζική κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών.

    Αναφέρω ορισμένα παραδείγματα:

    1) Είναι απαράδεκτο να καταργηθούν οι απαλλαγές που αφορούν τις «κάθε φύσης παροχές του ΟΑΕΔ». Να φορολογηθούν,δηλαδή, τα ψίχουλα που εισπράττουν κάποιοι κολασμένοι.

    2)Είναι απαράδεκτο να καταργηθούν οι απαλλαγές που αφορούν την «παροχή που καταβάλλεται εφάπαξ από τα ταμεία προνοίας και
    τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς στους ασφαλισμένους και
    τις οικογένειές τους, το εφάπαξ βοήθημα που παρέχεται σε
    δημόσιους υπαλλήλους και βοηθητικό προσωπικό λόγω εθελουσίας

    3)Δεν είναι σωστό να καταργηθούν οι, κατά 20%, απαλλαγές που αφορούν την «τις κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά, σε έτος μεταγενέστερο από το έτος στο οποίο ανάγονται, σε μισθωτούς ή συνταξιούχους με βάση νόμο», αφού στην ουσία εδώ έχουμε μια εκ των υστέρων καταβολή ποσών που στην ουσία έχουν παρακρατηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα και άρα τη στιγμή της καταβολής έχουν ήδη χάσει μέρος της πραγματικής (και μεγάλο μέρος της ουσιαστικής) αξίας τους.

    4) Είναι απαράδεκτο να καταργηθούν οι απαλλαγές που αφορούν «το ύψος της δικαιούμενης εισοδηματικής ενίσχυσης», αφού πρόκειτια για ποσά που δίνονται για να ξεπεραστέι η φτώχεια και η ανέχεια των δικαιούχων.

    5) Είναι απαράδεκτο να καταργηθούν οι απαλλαγές απο τα ψίχουλα που αφορούν την «Χορήγηση πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες».

    6) Είναι απαράδεκτο να καταργηθούν οι απαλλαγές για τα ποσά της ελεημοσύνης του «ΕΚΑΣ που καταβάλλεται στους
    δικαιούχους».

    7) Είναι απαράδεκτο να καταργηθούν οι απαλλαγές για τις «συντάξεις και κάθε είδους περιθάλψεις, οι οποίες παρέχονται σε
    ανάπηρους πολέμου».

    8) Είναι ακατανόητο να καταργηθούν οι απαλλαγές για το «τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από την παραχώρηση της χρήσης
    ακινήτων από τον κύριο, νομέα ή επικαρπωτή αυτών, στο Ελληνικό Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, χωρίς αντάλλαγμα.»

    9) Είναι απαράδεκτο και εντελώς αντικοινωνικό να καταργηθούν οι απαλλαγές για το «ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά.»

    10)Είναι απαράδεκτο και εντελώς ξένο για τις κοινωνικές συνθήκες που αφορούν τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας (την οικογένεια) να καταργηθούν οι απαλλαγές που αφορούν «το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης κατοικίας εμβαδού μέχρι «διακόσια (200)» τετραγωνικά μέτρα, από τον γονέα που έχει την κυριότητα ή την επικαρπία αυτής προς τα τέκνα του ή από
    τα τέκνα που έχουν την κυριότητα ή την επικαρπία αυτής προς τους γονείς τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία.»

    Και κοιτάχτε τι ακριβώς συμβαίνει με όσα γίνονται (ή όσα κάνετε ως κυβέρνηση). Το τελευταίο, για παράδειγμα, τα 200 δηλαδή τετραγωνικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και να μην είναι 200, αλλά κάτι λιγότερο. Ωστόσο με την τακτική «δίνω δάκτυλο, χάνω χέρι», κάνετε τους συνομιλητές σας απορρίπτουν συνολικά τγις προτάσεις σας.

    Και αλήθεια, με τις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσερων και των μεγαλοεισοδηματιών τι γίνεται;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:58 | Νέστωρ

    Η πλειοψηφία τω φοροαπαλαγών συνιστούν ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις διάφορων κοινωνικών ομάδων και μάλιστα εκείνων που διέθεταν κατά καιρούς περίσιο θράσος.
    Κάποιοι, υποτίθεται εκπρόσωποι του κοινωνικού συνόλου, ενέκριναν παροχές προς διάφορες ομάδες που μόνο στόχο είχαν την εξυπηρέτηση υμετέρων και την συλλογή ψήφων, κατασπαταλώντας κοινωνικούς πόρους.

    Τελευταίο και τρανταχτό παράδειγμα ο ΟΛΠ.
    Απο τα πιο παλιά και αξιομνημόνευτο το επίδομα των υπαλλήλων του Υπ. Οικονομικών.
    Η πρόσθετη αμοιβή με πρόσχημα την αύξηση της παραγωγικότητας είναι πολύ βραχείας πνοής και αναποτελεσματικό. Άλλα μέτρα χρειάζονται για την αύξηση της παραγωγικότητας στο Δημόσιο και όχι επιδόματα.

    Καμιά κυβέρνηση δεν θα είναι πειστική αν ανεχθεί την συνέχιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης με μέτρα προκλητικής εύνοιας προς ορισμένες ομάδες.

    Μόνη εξαίρεση η ειδική μεταχείρηση για χαμηλά εισοδήματα (επιδόματα ανεργίας, ΕΚΑΣ, κλπ.).

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:45 | ΦΤΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:06 | Αθηνα Αγαθου

    Αμεση καταργηση της αυτοτελους φορολογιας σε ολα τα επιδοματα η τις αποδοχες του δημοσιου τομεα που φορολογουνται αυτοτελως.Προτεινω ολα τα επιδοματα των δημοσ.υπαλληλων,να ενταχθουν στο βασικο μισθο τους.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:35 | Αθηνα Αγαθου

    Αμεση καταργηση της αυτοτελους φορολογιας,σε ολα τα επιδοματα η τις αποδοχες του δημοσιου τομεα που φορολογουνται αυτοτελως.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:47 | Νίκος Βαρέλης

    Να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση, ειδικά όταν αποτελεί πρόκληση όπως στη Τοπική Αυτοδιοίκηση (συνήθως είναι διπλομισθία), στους εφοριακούς , τελωνειακούς κ.λ.π.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:15 | Σολανάκης Νικόλαος

    Συμφωνώ με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης όλων των αμοιβών και την ένταξή τους σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα που θα είναι προοδευτική. Με αυτό σαν δεδομένο θα πρέπει να μειωθούν τα ποσοστά φορολόγησης ώστε να μην υπάρχουν ποσοστά αμοιβών που να φορολογούνται με 40%, εκτός από τμήματα αμοιβών άνω των 70-80 χιλ. ευρώ! Προυπόθεση είναι η καθολική ισχύς του μέτρου για όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων, χωρίς καμία εξαίρεση, ώστε να μην υπάρχουν παράπονα από καμιά κατηγορία φορολογούμενων ως προς τυχόν ευνοική μεταχείρηση άλλων κατηγοριών φορολογουμένων.
    Το μέτρο όμως δεν μπορεί να ληφθεί παρά μόνο σε συνδυασμό με μέτρα που θα κινούνται στην κατεύθυνση πάταξης της φοροδιαφυγής, με πρώτο και καλύτερο την γενίκευση του οικογενειακού πόθεν έσχες και την πραγματική εκτεταμένη εφαρμογή του από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει αισθητός στην αγορά και την κοινωνία άμεσα. Ειδική πρόνοια πρέπει να ληφθεί ως προς την στελέχωση των ελεγκτικών φορέων και την θέσπιση δρακόντειων μέτρων για την πάταξη όσων συλλαμβάνονται να χρηματίζονται, οι οποίοι θα «εξοντώνονται» οικονομικά, με δήμευση περιουσιακών τους στοιχείων, πέραν των ποινικών συνεπειών της πράξης τους και της άμεσης εκδίωξής τους από το Δημόσιο καθώς και της κατάργησης κάθε συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού τους δικαιώματός τους.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:49 | Γεωργιος Κ. Τουρλας

    Ναι

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:32 | κwstas pepidis

    προσθετοντας και γω την γνωμη μου θα ηθελα να σας πω πως δυστυχως στην ελλαδιτσα μας την πληρωνουν ως γνωστον μονο οι μισθωτοι και οι συνταξιουχοι γι αυτο θα επρεπε για τις δυο αυτες κατηγοριες μεχρι τις 10.000 ευρω σαν βαση, να ηταν εντελως αφορολογητο και πανω απο κει και μεχρι τις 18.000 ευρω να απαλασονται φορολογικα με ολες γενικα τις αποδειξεις. δηλαδη π.χ 10.000 ευρω συν 8.000 ευρω ισον 18.000 ευρω απαλασομενο ποσο. μεσα στις αποδειξεις ολα τα ειδη διατροφης, θερμανσης,επισκευες κατοικιας, λογαριασμοι ΔΕΚΟ,Φαρμακεια κ.λ.π . διαφορετικα ο συνταξιουχος και ο μισθωτος δεν θα μπορει να συμπληρωσει αυτο το ποσο με τιποτα. στην ιδια κατηγορια και οι αγροτες, διοτι ειναι οι μονοι που δεν ζητουν αποδειξεις και το λεω αυτο με πληρη γνωση γιατι ζω και εγω στην επαρχια. απο δε τις 18.000 ευρω και πανω και μεχρι απεριοριστα να φορολογουνται ολα τα ποσα ανεξαιρετος τμηματικα και δικαια. οποις δε, λαδωσει η λαδωνεται να πηγαινει φυλακη και να χανει την δουλεια του δια νομου. εαν παντα κατα την ταπεινη μου γνωμη εφαρμοστουν σαν χωρα και σαν πατριδα θα παμε πολυ καλα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:04 | Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

    Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν αόριστες φοροαπαλαγές.Πρέπει να είναι συγκεκριμένες και απόλητα αιτιολογημένες για λόγους κοινονικής ευεσθησίας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:06 | Ευάγγελος

    Κύριε Υπουργέ

    Προτείνω να καταργηθεί η αυτοτελείς φορολόγηση
    και στην περίπτωση των ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ να καταργηθούν οι αμοιβές και οι αποζημιώσεις τους.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:35 | mixalis

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:53 | Δημήτρης Κάναρος

    Να καταργηθεί τελείως η αυτοτελής φορολόγηση, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις κοινωνικής ευαισθησίας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:51 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΟΣΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 1.000 ΕΥΡΩ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:56 | Γιώργος Σ

    Με ενοχλεί να ακούω συνέχεια για φοροδιαφυγή κ να μην βλέπω αποτελέσματα, προφανώς όχι γιατί δεν μπορούν να ελεγχθούν τα εισοδήματα, αλλά επειδή τα βάρη είναι προδιαγεγραμμένο να τα επωμίζονται οι κατατρεγμένοι μισθωτοί.
    Δεν μπαίνω ουδόλως στην λογική της κατάργησης μέρους ή όλου του αφορολόγητου των 12.000Ε, των μισθωτών-Συνταξιούχων, διότι το θεωρώ εκ του πονηρού (κ μόνο ότι ασχολούμαστε με το δέντρο κ χάνομε το δάσος) έτσι που μας καλείτε κ μόνο να το δούμε, για να ασχολούμαστε.
    Προτείνω , λοιπόν, όσον αφορά την έκδοση αποδείξεων, από κατηγορίες επαγγελματιών που εικάζεται ότι προφανώς φοροδιαφεύγουν κ’ αντίστοιχα η συλλογή των αποδείξεων από φυσικά πρόσωπα κ’ υποβολή τους στην εφορία, με μεσοπρόθεσμο στάδιο ωρίμανσης, ενός έτους, προκειμένου να υπάρξουν αυταπόδεικτα στοιχεία (κ όχι απλά τεκμαρτά), για τον περαιτέρω έλεγχο του εισοδήματος των παραπάνω επαγγελματιών, την εξέταση υλοποίησης των παρακάτω(προκειμένου να γίνει ουσιαστικός (διασταυρούμενος) προσεγγιστικός υπολογισμός του εισοδήματός τους με ανάλογη καθιέρωση δίκαιου κατώτερου τεκμαρτού εισοδήματος):
    α. Οσον αφορά τους επαγγελματίες (υπηρεσιών) που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Την θέσπιση ιδίου αφορολογήτου εισοδήματος (δέχομαι ως μισθωτός να είναι κ διπλάσιο του δικού μου) δηλ.25000 – 30000 Ευρώ, τουλάχιστον, τον πρώτο χρόνο(από φέτος για τους ήδη εργαζόμενους κ από το έτος ενάρξεως επαγγέλματος για τους μεταγενέστερους), μειούμενο κατά 10-20% τα επόμενα έτη μέχρι ενός αποδεκτού ποσού μελλοντικά, (μεγαλύτερο κ πάλι του δικού μου τότε αφορολόγητου), ώστε να μην υπάρχει κανένας δόλος στην έκδοση αποδείξεων κ’ αίροντας παράλληλα την κατακραυγή που υφίστανται(πολλοί άδικα)με τις μέχρι τώρα άστοχες κατ’ εμέ ενέργειες της <> πολιτείας.
    β. Όσον αφορά τους λοιπούς επαγγελματίες που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Την επιστροφή του καταβληθέντος ΦΠΑ, προσαυξημένου κατά 10-20% εντός τετραμήνου από την καταβολή του, σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον υποβάλουν παραστατικά (αποδείξεις) στην εφορία της περιοχής τους, των αντιστοίχων επιτηδευματιών ή την επιπρόσθετη φοροαπαλλαγή του ποσού των αποδείξεων το επόμενο έτος κ την παράλληλη επιστροφή του καταβληθέντος γι’ αυτές ΦΠΑ.
    γ. Όσον αφορά τους λάθρα διπλο-εργαζόμενους (ιδιαίτερα μαθήματα, μέχρι οικιακές βοηθούς-νοσοκόμες κλπ)να ρυθμιστεί η νομιμότητα εργασίας τους κ’ να ενταχθούν στην προηγούμενη περίπτωση, γιατί κ μόνο ότι είναι παράνομη η εργασία τους αποτελεί πρόφαση <> αδυναμίας εκδόσεως αποδείξεως κ φευ το μαύρο χρήμα, τίθεται ως εξ αρχής συνδιαλλαγή. Γιατί άλλωστε Βουλευτές, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοι κλπ να εργάζονται σε 2-3 κ πλέον εργασίες νόμιμα κ οι λοιποί είλωτες της ζωής, να τίθενται στην παρανομία?
    δ. Τέλος να γίνει κακούργημα η απιστία προς το δημόσιο κ η φοροδιαφυγή.