Άρθρο 13 Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167) προστίθεται άρθρο 28Α ως εξής:
«Άρθρο 28Α
Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
1. Για τους ασκούντες ατομική επιχείρηση της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251) το ετήσιο ελάχιστο κέρδος από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τεκμαίρεται ότι δεν υπολείπεται του ποσού που προσδιορίζεται σύμφωνα με το παρόν.
2. Ως ελάχιστο ετήσιο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας τεκμαίρεται ποσό μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000 €) που προκύπτει από το άθροισμα των παρακάτω:
α) ποσού μέχρι τις τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000 €) που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο εκ των εξής:
αα) του ετήσιου ποσού του μικτού κατώτατου μισθού των άρθρων 134 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α΄ 222) και 103 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει κατά την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, προσαυξανόμενου κατά δέκα τοις εκατό (10 %) για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τρίτης τριετίας για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας και επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τέταρτης τριετίας για τα επόμενα έτη ή
αβ) του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο της παρ. 1, αναγόμενες σε ετήσια αμοιβή για πλήρη απασχόληση, πλέον
β) ποσού, έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €), που ισούται με το δέκα τοις εκατό (10%) του ετήσιου κόστους που καταβάλλει ο υπόχρεος της παρ. 1 για τη μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολεί, πλέον
γ) ποσοστού του ποσού της περ. α), το οποίο ανέρχεται σε:
γα) τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) της περ. ιστ) της παρ. 1 του άρθρου 16 και της παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 4919/2022 (Α΄ 71), στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γβ) εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γγ) εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.
Η προσαύξηση της περ. γ) δεν υπολογίζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ή
β) όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τους τριάντα (30).
Για την εφαρμογή της περ. γ) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ σε δεύτερο βαθμό του προηγούμενου φορολογικού έτους, που αφορά στους υπόχρεους της παρ. 1, όπως αυτός αναρτάται στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε. εντός διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του άρθρου 67 εκάστου έτους. Για τον προσδιορισμού του μέσου όρου του προηγούμενου εδαφίου δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών.
3. Το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, που προσδιορίζεται βάσει της παρ. 2, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από τα πραγματικά δηλωθέντα κέρδη αυτού, εφόσον αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:
α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
β) είναι φυλακισμένοι,
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
ε) έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
στ) τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
ζ) τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
η) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Για την εφαρμογή της παρούσας, ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Δεν συνιστούν και δεν αποδεικνύουν τέτοιους λόγους μόνες οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, αρχεία και στοιχεία του φορολογουμένου. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, στο οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
4. Το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος που προσδιορίζεται με το παρόν και τα άρθρα 28Β έως 28Δ εξομοιώνεται με το πραγματικό δηλούμενο εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 3.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 19:07 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Σοβαρά τώρα; Νομίζετε ότι έτσι θα καταπολεμησετε την φοροδιαφυγή; Θα αυξηθεί στο κατακόρυφο και θα ψάχνεστε μετά.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 19:02 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Β.

    Στον πυρήνα της επιχειρηματολογίας της Κυβέρνησης για την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες βρίσκεται τόσο ο συλλήβδην χαρακτηρισμός τους ως φοροφυγάδων όσο και η προσπάθεια της ψευδώνυμης «εξομοίωσης ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών». Είναι, όμως, βάσιμη μια τέτοια προσέγγιση;
    Α. Κατ’ αρχάς, το ΣτΕ, εν Ολομελεία, έχει ήδη κρίνει, με τις αποφάσεις που κήρυξαν αντισυνταγματικό το νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) ότι η υπαγωγή μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών σε ενιαίους κανόνες ασφαλιστικών εισφορών είναι αντίθετη προς την αρχή της ισότητας, καθ’ όσον τελούν σε ουδιωδώς διαφορετικές συνθήκες (ΣτΕ Ολ 1880 και 1888/2019).
    Υπάρχουν, όμως, ακόμα πολλοί λόγοι που καθιστούν επιβεβλημένη τη διαφορετική φορολογική μεταχείριση αυτοαπασχολουμένων – μισθωτών. Ειδικότερα:
    – Οι μισθωτοί φορολογούνται επί τη βάσει των καθαρών αποδοχών τους, ήτοι μετά την αφαίρεση των νομίμων κρατήσεων. Αντιθέτως, το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών είναι το μικτό εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών.
    – Οι μισθωτοί απολαύουν έκπτωσης φόρου, που οδηγεί σε αφορολόγητες αποδοχές. Αντίθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, και μάλιστα πλέον θα φορολογούνται ανεξαρτήτως εάν πράγματι το εισέπραξαν ή όχι(!).
    – Στο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα έχουν προστεθεί τα δώρα και επιδόματα (14 μισθοί). Αντιθέτως, οι δικηγόροι δεν εργάζονται, ούτε αμείβονται, κατά το διάστημα της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων (περίοδοι Χριστουγέννων, Πάσχα και δικαστικών διακοπών). Δεν λαμβάνουν επίσης αμοιβή για υπερωρίες, Σάββατα, Κυριακές, αργίες, ρεπό κοκ, ως οι μισθωτοί.
    – Στους μισθωτούς αναγνωρίζεται νόμιμη δυνατότητα μερικής απασχόλησης (με υποβολή δήλωσης στο ΕΡΓΑΝΗ), η οποία μειώνει το φορολογητέο εισόδημά τους. Αντίθετα, οι δικηγόροι και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες, ακόμα και όταν υποαπασχολούνται, υπόκεινται στο εξαγγελθέν κυβερνητικό τεκμήριο εισοδήματος πλήρους απασχόλησης (!!!).
    Β. Το πιο κρίσιμο σημείο είναι ότι το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας αλλά κυρίως με βάση συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ (!!!). Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα από δικηγορικές υπηρεσίες μέχρι και το ποσό των 50.000 ευρώ.
    Από το ενημερωτικό σημείωμα του φορολογικού συμβούλου της Ολομέλειας αν. Καθηγητή Ανδρέα Τσουρουφλή και τα παραδείγματα, που ήδη σας έχουμε αποστείλει, αποδεικνύεται η σημαντική οικονομική επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών που επέρχεται από τις προωθούμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις.
    Γ. Η ταξική και ταυτόχρονα τοξική στόχευση σε βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, γίνεται ακόμη εμφανέστερη εάν αναλογιστούμε τη δυσμενή μεταχείριση των αυτοαπασχολουμένων έναντι των εταιριών: Παρότι η μεγάλη πλειοψηφία των εταιριών στην Ελλάδα είναι ζημιογόνος, υπαγόμενες μάλιστα σε ευνοϊκότερους φορολογικούς συντελεστές έναντι των ατομικών επιχειρήσεων, ουδείς κυβερνητικός παράγων προβληματίστηκε για το πώς οι εταιρίες αυτές επιβιώνουν. Αντιθέτως, μόνοι οι αυτοαπασχολούμενοι, καλούνται, εκόντες άκοντες, να εμφανίζουν κερδοφορία και δη σε ετήσια βάση.
    Η φορολόγηση βάσει τεκμαρτού εισοδήματος, για εισόδημα δηλαδή που δεν υπάρχει, είναι άδικη και οδηγεί σε επιδείνωση και όχι επίλυση των προβλημάτων.
    Δ. Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προφανώς φενάκη, αφενός διότι η προσβολή τους, διοικητικά και δικονομικά, έχει αποδειχθεί αλυσιτελής και αφετέρου διότι αφορά μόνο περιπτώσεις εγκυμοσύνης, ασθένειας, στρατιωτικής θητείας και φυλάκισης (!!!). Είναι καταφανώς άδικο, όμως, το τεκμήριο να καταλαμβάνει εξίσου:
    τους 12.977 δικηγόρους που έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα δικηγορικού γραφείου
    το 33% του σώματος που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)•
    τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    τους νέους δικηγόρους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές ή προετοιμάζονται για τις εξετάσεις εισαγωγής στο δικαστικό σώμα και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    Ε. Ειδικά για την περίπτωση των δικηγόρων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι δικηγόροι είναι η μόνη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών που προκαταβάλει φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ, μέσω των γραμματίων προείσπραξης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το έτος 2022 οι δικηγόροι προκατέβαλαν ποσό 30.040.525 ευρώ για φόρο, ποσό 42.391.509 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και ποσό 48.908.146 ευρώ για αναλογούντα ΦΠΑ.
     Ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση επαίρεται ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής θα επιτευχθεί με τις άμεσες έμμεσες τεχνικές ελέγχου και άλλα μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των εισοδημάτων (mydata, αυτόματη σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, POS κλπ), ομολογεί την πλήρη αποτυχία των μέτρων αυτών, καθώς επιλέγει να επιστρέψει στα ξεπερασμένα, άδικα και ισοπεδωτικά μέτρα τεκμηρίων, που ανήκουν σε περασμένες δεκαετίες.
     Μάλιστα, το νέο τεκμαρτό εισόδημα έρχεται να προστεθεί σε άλλα δύο ήδη υφιστάμενα τεκμήρια: τα τεκμήρια διαβίωσης και το τέλος επιτηδεύματος. Η σωρευτική εφαρμογή τριών (!) τεκμηρίων έχει ως αποτέλεσμα η φορολόγηση να μην έχει πλέον καμία απολύτως σχέση με τη φοροδοτική ικανότητα, κατά παράβαση βασικής συνταγματικής επιταγής.
    ΣΤ. Υπενθυμίζουμε, ακόμη, ότι την ίδια στιγμή, που η Κυβέρνηση διώκει απηνώς τους πιο αδύναμους, εξακολουθεί να αγνοεί τη μόνη μνημονιακή δέσμευση που έμεινε ανεφάρμοστη, δηλ. την επέκταση του ορίου απαλλαγής από το ΦΠΑ στις 25.000€. Ας σημειωθεί ότι σε άλλες συγκρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τσεχία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Κύπρος το όριο απαλλαγής κυμαίνεται μεταξύ 45.000€-60.000€, στη δε Ιταλία πρόσφατα ανήλθε στις 85.000€ (!!!)
    Συνάγεται, λοιπόν, εναργώς, ότι η Κυβέρνηση δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και αφανισμό τους πιο αδύναμους οικονομικά ελεύθερους επαγγελματίες και την μεσαία τάξη, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει – αφήνει στο απυρόβλητο τα μεγάλα εισοδήματα (καύσιμα, μερίσματα, συγκέντρωση κεφαλαίου κοκ), που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιωδώς στον κρατικό προϋπολογισμό.
    Είναι πια φανερό ότι «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου. Κάποιοι προφανώς ζήλεψαν τη δόξα Κατρούγκαλου, τον οποίον σκαιώς λοιδορούσαν προεκλογικά, και πορεύονταν πλάι με το «κίνημα της γραβάτας» στις μεγάλες κινητοποιήσεις το 2016 «χτυπώντας μας την πλάτη».
    Οι μάσκες έπεσαν. Ο βασιλιάς είναι γυμνός.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 19:02 | Τ.Β.

    Είμαι 52 ετών με πτυχίο και μεταπτυχιακό. Είμαι άλλη μία από τους πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες που πλήρωσαν την δεκαετή κρίση με υπέρογκους φόρους και εισφορές.
    Η αδερφή μου με δύο παιδιά πήρε τον δρόμο της μετανάστευσης και δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ στην χώρα ούτε η ίδια, ούτε τα παιδιά της (επειδή λέτε ότι θα τους φέρετε πίσω).
    Με την κρίση του COVID 19 το γραφείο μου/ επιχείρηση δεν άντεξε και έκλεισε. Αποφάσισα να ξανά καθίσω στο θρανίο κάνοντας το διδακτορικό μου με την ελπίδα ότι θα φτάσω με αξιοπρέπεια στο τέλος του εργασιακού μου βίου.
    Κρατάω τα βιβλία μου ανοιχτά με έδρα το σπίτι και ζω με μεγάλους περιορισμούς για να πληρώνω τις εισφορές για λόγους ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Δουλεύω ελάχιστα λόγω του φόρτου εργασίας του διδακτορικού (δεν είναι ώρα να σχολιάσω την ανύπαρκτη αμοιβή της έρευνας στην Ελλάδα), εκδίδοντας τα νόμιμα παραστατικά και ντρέπομαι γιατί στην ουσία επιβιώνω με την σύνταξη της μητέρας μου. Και έτσι η σημερινή σύνταξη πληρώνει την μελλοντική.
    Παρακαλώ προβλέψτε κάτι για περιπτώσεις σαν την δική μου και τόσων άλλων ελεύθερων επαγγελματιών που κρατούν ανοιχτά βιβλία για ανάλογους λόγους. Όλοι εμείς αποδίδουμε στο κράτος εισφορές και φόρο (το ελάχιστο 240 ευρώ Χ 12 + 650 τέλος επιτηδεύματος) και αν μας αναγκάσετε να κλείσουμε αντί να κερδίσει το κράτος θα χάσει και αυτά που λαμβάνει από εμάς.
    Αντίστοιχα, εμείς που πληρώσαμε εισφορές όλα τα χρόνια με συνέπεια ασχέτως δυσκολιών δεν θα μπορούμε να φτάσουμε στην συνταξιοδότηση και θα μας αναγκάσετε να ζούμε με εξαθλίωση στα γεράματά μας με την ελάχιστη σύνταξη αν ποτέ την λάβουμε.
    Με αυτές τις πολιτικές αποφάσεις ο άνθρωπος χάνει την αξιοπρέπειά του και φυσικά την εμπιστοσύνη του στο κράτος.
    Ελπίζω κάποιος να τα διαβάζει όλα αυτά εκεί στο υπουργείο…

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 19:52 | Λυγερή Ανδρούτσου

    Είναι απαράδεκτο να συγκρίνετε τον ελεύθερο επαγγελματία με τον μισθωτό ο οποίος δεν έχει έξοδα, παίρνει 14 μισθούς, έχει αφορολόγητο και του πληρώνει εισφορές και φόρο ο εργοδότης. Ο ελεύθερος επαγγελματίας αντιθέτως έχει έξοδα επιχείρησης, δεν έχει αφορολόγητο, πληρώνει εισφορές και φόρο μόνος του και φυσικά δεν έχει σταθερά εισοδήματα. Το αν επιλέγει ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ένας επιστήμονας, για κάποιο διάστημα επειδή αναγκάζεται, να βγάζει λιγότερα καθαρά από έναν υπάλληλο και να ζει με αυτά, είναι θεμελιώδες δικαίωμα του και δεν μπορεί να είναι απαγορευτικό. Θα οδηγήσετε πολλούς επαγγελματίες που μπορούν να δουλέψουν μαύρα έξω από το επάγγελμα, με αποτέλεσμα την είσπραξη λιγότερων φόρων, θα στερήσετε από πολλές οικογένειες πρόσβαση σε επιδόματα που τα έχουν ανάγκη και τελικά θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Σε κάθε επαγγελματία μέσω των σύγχρονων εργαλείων υπάρχει τρόπος να διασταυρώσετε τα εισοδήματα που έχει για παράδειγμα στους δικηγόρους μέσω των γραμματίων που κόβει. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με αντισυνταγματικές διατάξεις, που δεν αρμόζει σε κράτος δικαίου, δεν συνάδει με τις προεκλογικές σας εξαγγελίες και θα οδηγήσει σε περεταίρω φτωχοποίηση χιλιάδες επαγγελματίες.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 19:02 | Μαρία

    Κάτοχος κυλικείου σε σχολείο. Ημέρες εργασίας 120 με εκδρομές, απουσίες, με ασθένειες, με καθηγητές που δεν έχουν προσληφθεί με αποτέλεσμα τα παιδιά να σχολανε νωρίτερα, με καιρικά φαινόμενα, με καταλήψεις που μειώνουν ακόμα περισσότερο τις μέρες εργασίας. Πείτε μου παρακαλώ που φοροδιαφευγω; που προσπαθώ να ζήσω άλλες 245 μέρες, με 12μηνο εφκα, με επιστρεπτεες που ακόμα πληρώνω κ που θα πληρώνω για πολύ ακόμα, που ο κλάδος μας δεν μπαίνει στον οαεδ τους καλοκαιρινους μήνες, που έχουμε επιτρεπόμενα είδη κ τιμές διατιμησης όταν αναγκάζομαι να πουλαω το σάντουιτς 1,50 με τυρι ,γαλοπούλα κ λαχανικα. Πείτε μου παρακαλώ, που φοροδιαφευγω;

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 19:49 | Ολγα Τακουδη Δικηγορος

    Το μοναδικό αποτέλεσμα του εκτρώματος νομοσχεδιου θα είναι να κλείσουν όλα ανεξαιρέτως τα γραφεία των μικρών και μεσαίων δικηγόρων. Δεν αντέχει άλλο πόλεμο ο ελεύθερος επαγγελματίας. Δεν έχουμε όλοι πελατολόγιο ατελείωτο, δεν έχουμε όλοι μεγάλες υποθέσεις,και δεν αμοιβομαστε όλοι υπέρογκα όταν αναλαμβανουμε μια υπόθεση. Και προκαλεί μεγάλη έκπληξη το ποσό δεν θίγονται τα μεγάλα εισοδήματα… λες και ζείτε σε άλλη χώρα ή σε άλλη διάσταση.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 19:33 | Αντα

    Το παιδι μου θα το ταισετε και σπουδάσετε εσείς ρε Αλήτες;Θα του πείτε εσείς γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε να στρώσουμε χαλια ; Τι νομίζετε ρε;Ότι είμαστε όλοι κλέφτες;Όχι φυσικά, αλλος είναι ο σκοπός σας, νουμερα

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 18:38 | Όλγα Παρδάλα Δικηγόρος

    Αντισυνταγματικη διάταξη.Οθωμανικής λογικής σαν ένα ακόμα χαράτσι. Αντίθετη με κάθε ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γυρίζει τη χώρα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
    Προκαλείτε κύριοι. Ο δε , υπουργός, αν και έχει την ιδιότητα του δικηγόρου μάλλον δεν έχει ασκήσει ποτέ το επάγγελμα οπότε δεν είναι επί της ουσίας δικηγόρος για να εχει γνωση των καθημερινών εξοδων ενος δικηγορου που δικηγορει .
    Αυτό πληρώνουμε όλοι τελικά, ότι επιτρέπουμε να μας κυβερνούν οι μέτριοι. Με τα τεκμήρια ως βασικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση αυτή αποδεικνύεται μέτρια.
    Εμείς οι σταθεροί ψηφοφόροι σας , είμαστε βαθύτατα απογοητευμενοι από τις ικανότητες του επιτελείου σας.
    Αφού φωτογραφίζετε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες, τότε έχετε ήδη χάσει την αξιοπιστία σας και σίγουρα τις επόμενες εκλογές. Όταν μας παρακράτηση υπέρ οαεδ πάνω από 12 χρόνια μια εισφορά δήθεν για επιδότηση ανέργων δικηγόρων και αυτό ποτέ δεν γίνεται, όταν σας ρωτάμε αρμοδίως τι απέγιναν αυτά τα εκατομμύρια ευρώ στον ειδικό λογαριασμό του ΕΦΚΑ , να μας απαντάται κύριοι. Να βρείτε πού τα φάγατε για να γεμίσετε τρύπες στους ισολογισμούς και να αφήσετε τα μαθήματα φοροδιαφυγής.
    Δεν θα ξανακάνουμε το λάθος να στηρίξουμε μέτριους ηγέτες. ΤΗΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΟΥ

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 18:54 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ Ή ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ. ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΧΙΛΙΑ ΖΟΡΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 18:45 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΓΛΕΡΙΔΗΣ

    Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΔΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ» ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΙΣΤΟ ΤΟΥ, ΚΛΟΝΙΖΕΙ ΣΥΘΕΜΕΛΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΙΟΥΤΟΤΡΟΠΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑΛΥΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΟΤΗΤΑ, Η ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΛΠ
    Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΩΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΣ, ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΟΛΑΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΝ ΟΧΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΔΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ » ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ» «ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» ΚΛΠ
    ΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΤΕ :
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΎΝ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΑΦΟΡΟΛΌΓΗΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 12.000,00 ΕΥΡΩ

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 18:02 | ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Βαρέθηκα να ακουω για τους φοροφυγάδες ελευθερους επαγγελματίες. Οι οποίοι βέβαια όσο και αν φοροδιαφεύγουν, συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές. κιαι οσον αφορά τους δικηγό΄ρους, να προκαταβάλουν φόρο διότι ειναι ο ΜΟΝΟΣ ΚΑΔ που ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ. ΗΤΟΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΤΕΚΜΑΡΤΗ ΑΜΟΙΒΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Σε άλλα, οι φοροφυγάδες ελευθεροι επαγγελματίες, αλλα το 80% των υπαλλήλων και δημοσίων υπαλλήλων, εργάζονται ή υποαπασχολούναι και σε δευτερη μαύρη εργασία. Προσωπικά στον ευρύτερο κύκλο μου δεν γνωρίζω ουτε εναν (με εξαίρεση όσους αμοιβονται ως υπάλληλοι με παχυλό μισθό)που να μην έχει δευτερη απασχόληση ή εργασία ολόμαυρη. Εκει και αν έχουμε φοροδιαφυγή. Αλλα πρέπει να βγουν τα χρηματα των pass για να τα πάρουν οι κρυφίως εργαζόμενοι. Οταν θα κλείσει τεράστιο κομμάτι ελευθέρων, τοτε να δω το ασφαλιστικό σας λίγο.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 18:01 | ΜΑΝΙΑ

    Πολιτική προπαγάνδα ο ισχυρισμός ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι τυγχάνουν πιο επιβαρυμένοι φορολογικά από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ψέμα μέγα. Με σύζυγο ιδιωτικό υπάλληλο (εγώ δικηγόρος ασκούσα αποκλειστικά το ελεύθερο επάγγελμα) μπορώ να σας πω ότι η δική μου φορολογική επιβάρυνση ήταν και είναι πάντα αναλογικά μεγαλύτερη από του συζύγου. Για να μην πω ότι μέσα από τη δική μου δουλειά (των δικηγόρων εν γένει) ταΐζεται διαρκώς αυτό το βαρέλι χωρίς πάτο που λέγεται δημόσια έσοδα (μεγαρόσημα, δικαστικά ένσημα, παράβολα, Φ.Π.Α. κ.ά). Αυτό δεν το κάνουν ούτε οι μισθωτοί, ούτε οι συνταξιούχοι. Τους πλασάρετε το στερεότυπο ότι όλοι αδιακρίτως οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες και φταίνε για τη κατάντια της χώρας. Κοινωνικός αυτοματισμός στο μεγαλείο του! Αποκρύπτετε όμως ότι με το νομοσχέδιο αυτό τελικώς θα πληρώσουν το μάρμαρο και πάλι, όπως διαχρονικά σε αυτόν τον τόπο, οι μικρομεσαίοι, καθόσον θα κληθούν να πληρώνουν φόρους για χρήματα που δεν εισπράττουν και άρα δεν έχουν, και όχι αυτοί που πραγματικά φοροδιαφεύγουν και μάλιστα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ιδού η κοινωνική δικαιοσύνη που ευαγγελίζεστε! Στόχος σας είναι να οδηγηθούμε σε έξοδο από τα επαγγέλματά μας και τελικώς να φτωχοποιηθεί μια ακόμη μερίδα του λαού. Επιπλέον, οι πολλοί θα φύγουν, οι λίγοι θα ενισχυθούν και με βάση το νόμο της αγοράς (επί του οποίου ιδέα δεν έχετε) θα αυξηθούν γεωμετρικά οι τιμές, οπότε και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, με τα περιορισμένα εισοδήματα, δεν θα έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες (αφού θα έχουν γίνει με τον καιρό και πάντως λίαν συντόμως είδη πολυτελείας). Άρα, εμμέσως με το νομοσχέδιο αυτό πλήττετε και τα δικά τους εισοδήματα, αλλά δεν τους το επικοινωνείτε, διότι θα καταρριφθεί το αφήγημα!

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 18:53 | Β.

    Έχετε αποφάσισει να ισοπεδωσετε την μεσαία τάξη? Στους ελεύθερους επαγγελματίες που θεωρείτε φοροφυγάδες βρίσκονται επιστήμονες με 3 και 4 πτυχία που τα βγάζουν πέρα με το ζόρι. Άνθρωποι 30 χρονων που ακόμη ζουν με τους γονείς τους. Που δεν μπορούν να νοικιάσουν ενα σπιτι και να κανουν ονειρα για το μέλλον. Με τη νέα φορολόγηση δεν θα μπορούν καν να ανταπεξελθουν στις υποχρεώσεις που τους επιβάλλετε. Πάρτε παράδειγμα από άλλες χώρες. Το ελεύθερο επάγγελμα στηρίζεται με κίνητρα δεν καταδικάζεται. Για ποια ανάπτυξη μιλούσατε προεκλογικά.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 17:41 | Γιώργος

    Στις πόλεις με πληθυσμό κάτω των 200.000 κατοίκων το τεκμαρτό εισόδημα να έχει μείωση 30%.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 17:30 | Βασίλειος

    Κύριοι
    Ζηλέψατε την δόξα του Κατρούγκαλου. Σας ψηφίσαμε για τον εξορθολογισμό της οικονομίας και της φορολογικής διοίκησης. Μας ανταμείβετε για την εμπιστοσύνη που σας δείξαμε με αίμα και δάκρυα. Για το αληθές πείτε μου γιατί εγώ και κάθε επαγγελματίας που δηλώνει τα έσοδά του και έχει τζίρο υπερπολαπλάσιο του ΜΟ του ΚΑΔ τιμωρείται με προσαύξηση 100%, για τον λόγο ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν τα έξοδά του πέραν του σημείου που αγγίζουν το κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα. ! Γιατί επομένως α) ο επαγγελματίας να ζητήσει να λάβει αποδείξει ή τιμολόγια για έξοδα όταν πλέον δεν θα λαμβάνονται υπόψιν πέραν του σημείου τούτο ? β) γιατί ο επαγγελματίας να εκδώσει απόδειξη ή τιμολόγιο στο μέτρο που του αυξάνει τον ΜΟ του ΚΑΔ. ? ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΑΡΤΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΦΠΑ ΛΟΓΩ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ Πιστεύω ότι στην προσπάθειά σας να εισπράξετε 600.000.000 θα χαθούν πολύ περισσότερα από το ΦΠΑ, ιδίως σε βάθος χρόνου !! Θα ήταν τιμιότερο να μας πείτε ότι λόγω έκτακτης ανάγκης πρέπει να μπει έκτακτη εισφορά πχ για τα νοσοκομεία, τις καταστροφές και τις υποδομές μας, παρά να φέρνετε προς ψήφιση υπό τον μανδύα της νομιμότητας αυτό το επαίσχυντο κείμενο
    Εν τέλει θεωρώ ότι δεν ευσταθεί η φορολόγηση με συντελεστή που λαμβάνει υπόψιν τον ΜΟ ΚΑΔ διότι α) δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική φοροδοτική ικανότητα ενός εκάστου καθόσον εάν κάποιος δηλώσει ως τζίρο, χωρίς έξοδα ακριβώς τον ΜΟ του ΚΑΔ πχ 15000 ευρώ, ο φόρος ειναι 3.459,10 €, εάν δε δηλώσει μόλις 500 ευρώ περισσότερα του ΜΟ, δηλαδή 15500, τότε ο φόρος εκτοξεύεται, ακόμη και εάν δηλωθούν έξοδα, στις 5.163,47ευρώ – συμπεριλαμβανομένης και της προκαταβολής φόρου (!!!!). Αρα μιλάμε για απίστευτη φορολογική αδικία, η οποία δεν θεωρώ ότι τα διοικητικά – φορολογικά δικαστήρια θα δούν με καλό μάτι.
    Ειλικρινά δεν περίμενα τέτοιο έκτρωμα από το επιτελείο του Πρωθυπουργού !!
    Μετανοιώνω επίσης που σας ψήφισα όπως η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών .
    Να είστε βέβαιοι ότι ουδείς θα παραμείνει άπραγος μέχρι να καταρρεύσει το έκτρωμα αυτό.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 17:33 | Μαρία

    Μετά από αυτό ας μας εξηγήσετε: α) ποιός είναι ο λόγος να μείνουν οι νέοι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα και β) να κάνουν οικογένεια εδώ, όταν με το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο τους αφαιρείτε το δικαίωμα να εργαστούν σε αυτό που κόπιασαν, να κάνουν οικογένεια, αφού δε θα μπορούν να την ζήσουν, ακόμη και το δικαίωμά τους να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή με τόσο υψηλή και άδικη φορολόγηση. Ο μόνος τρόπος να καταπολεμήσετε την φοροδιαφυγή είναι να κάνετε ελέγχους με τα σύγχρονα εργαλεία που διαθέτετε για να πιάσετε τους πραγματικούς φοροφυγάδες και όχι ανεξέλγκτα και αδιάκριτα τον κάθε φουκαρά που φυτοζωεί για να τα βγάλει πέρα και να μειώσετε τον ΦΠΑ εκεί που και πολλά άλλα κράτη τον έχουν μειώσει ώστε ο κόσμος να ζητά αποδείξεις για κάθε συναλλαγή. Όσοι έχουν ακίνητα, αυτοκίνητα, βίλες και διάγουν πολυτελή βίο να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις που τα βρήκαν και αν δεν μπορούν να κατάσχονται. Ετσι, γεμίζουν τα ταμεία της χώρας και όχι πατώντας επί πτωμάτων και καταστρέφοντας ανθρώπους βαφτίζοντάς τους όλους ως φοροφυγάδες.Το νομοσχέδιο είναι άδικο, κατάπτυστο, αντιμετωπίζει άνισα μια μερίδα ανθρώπων από τους οποίους αφαιρεί το δικαίωμα στην εργασία και στη ζωή, ολοφάνερα αντισυνταγματικό. Επίσης είναι και ολοφάνερα εσφαλμένο εξισώνοντας ανόμοια πράγματα, τον μισθωτό με τον ελεύθερο επαγγελματία. Ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει έξοδα, έχει γραφείο που πρέπει να συντηρήσει, πληρώνει μόνος του τις ασφαλιστικές του εισφορές. Τις δαπάνες αυτές παράλογα τις προσθέτετε στο καθαρό εισόδημά του, αντί να αφαιρούνται από αυτό παραβιάζοντας και το άρθρο του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο καθένας συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του στα βάρη, δηλαδή σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνάμεις και όχι με αυτές που τεχνηέντως φουσκώνει το νομοσχέδιο προφανώς για να οδηγηθεί στην εργασιακή έξοδο και στην καταστροφή μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 17:02 | μαργαριτα

    Το εκτρωμα που έχετε δημιουργησει προφανως και το γνωρίζετε! Εχω όμως μια βασικη απορια. ο σκοπός σας είναι η παταξη της φοροδιαφυγής; Το έχετε συνειδητοποίησει πως από ένα σημείο και μετά δεν έχει σημασία πόσα έξοδα κάνεις; και ρωτώ, έστω ως δικηγόρος αναλαμβάνω για λογαριασμό ελευθερου επαγγελματία την Χ εργασία. Η αμοιβή μου είναι 2000 συν φπα. ο Ελευθερος επαγγελματίας είτε με 10000 ειτε με 12000 έξοδα (αν εχει τζίρο 35000 και ο μέσος όρος του καδ του ειναι 15000) τον ιδιο φορο θα πληρώσει. ευλογα θα ερθει και θα μου πει παρε 1500 χωρίς απόδειξη. ουτως η αλλως δεν γλιτώνω κάτι. τι για το φπα? είτε σε εμένα το δώσει είτε στο κράτος, θα το δώσει, δικό του δεν είναι. τυψόν διαφορά την κάλυψε από τα 500 που δεν μου έδωσε και του περίσσεψαν κιολας. εγω παιρνω ανετα 1500 ανευ απόδειξης και όχι 2000 που ενδέχετε να αυξήσουν τον τζίρο μου πάνω από το μέσο όρο του ΚΑΔ και να οδηγήσουν σε επιπλέον φορόγησή μου απλά και μόνο επειδή εβγαλα περισσότερα από τον μέσο όρο. άρα σκοπός σας δεν είναι η φοροδιαφυγή αλλά να διαλύσετε τους μικρούς ελεύεθερους επαγγελματίες. ειλικρινά όλα αυτά τα σκεφτήκατε?

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 17:27 | ΜΑΡΙΑ ΣΙΜΣΙΡΟΓΛΟΥ

    Αν η πολιτεία θέλει να επιβάλει τεκμαρτό κέρδος ίσο με τον κατώτατο μισθό, τότε θα πρέπει να αναγνωρίσει ταυτόχρονα στους ελεύθερους επαγγελματίες το αφορολόγητο που έχει ο μισθωτός και να καταργήσει πλήρως και το τέλος επιτηδεύματος. Και βέβαια, να μην υπολογίζει με 14 μισθούς, όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας αποδεδειγμένα δεν έχει δώρα και επιδόματα. Δε μπορεί, ο μισθωτός με το ίδιο εισόδημα να πληρώνει 500 ευρώ φόρο και ο ελεύθερος επαγγελματίας, για το ίδιο τεκμαρτό εισόδημα, να πληρώνει 3.500 ευρώ φόρο !! Αυτό είναι κατάφωρη αδικία και εμπαιγμός. Κι ας μη βγαίνουν οι υπουργοί στα κανάλια να διατυμπανίζουν το επιχείρημα του κατώτατου μισθού, γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη πολιτική απάτη. Ο μισθωτός έχει αφορολόγητο. Τέλος, ας έχουν υπόψη τους οι φωστήρες που τα εισηγούνται, ότι στην Ελλάδα, με τόσο μεγάλο ποσοστό ελευθέρων επαγγελματιών, όποιο κόμμα τα έβαλε με τη μεσαία τάξη, έχασε την κυβέρνηση.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 17:05 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

    Είμαι δικηγόρος 30 έτη και δηλώνω πολύ πάνω από τον ΚΑΔ γιατί εγώ τιμωρούμαι??Εχω 2 νοίκια και 4 ρυθμίσεις με εφορία και σπουδάζω 2 παιδιά. Δεν μπορώ πλέον να δουλέψω μέχρι το τέλος του έτους διότι έχω ήδη 40.000 τζίρο, έχω αναλάβει 4 ασφαλιστικά και δεν μπορώ να τα ασκήσω διότι δεν με παίρνει να κόψω άλλη προείσπραξη. ΜΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ενώ έχω υποχρεώσεις και δεν έχω πεντάρα στην άκρη αφού προέρχομαι από δέσμευση λογαριασμού από ΑΑΕΔΕ οπότε μου πήραν τα πάντα. Τι κάνω τώρα για να ζήσω εγώ και τα παιδιά μου???

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 17:28 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Μ.

    Οι πολίτες με το κράτος έχουν συνάψει ένα κοινωνικό συμβόλαιο, παραδώσαμε οικειοθελώς μέρος των ελευθεριών μας ώστε να μας παράσχετε, ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια.
    Με την προτεινόμενη διάταξη έρχεστε σε μία «φιλελεύθερη» οικονομία να ρυθμίσετε δια της βίας τον «απόλυτο» αριθμό των αυτοαπασχολούμενων που εκτιμάτε πως πρέπει να υπάρχουν στην Ελλάδα. Σκοπός της προτεινόμενης διάταξης δεν είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά ο προαναφερθείς. Τα προτεινόμενα μέτρα μετά βεβαιότητας θα οδηγήσουν σε διακοπή λειτουργίας μεγάλου μέρους των ατομικών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντική απώλεια ο ΕΦΚΑ και να αυξηθεί έτι περαιτέρω η ανεργία που μέχρι πρότινος πανηγυρίζατε πως επιτέλους έπεσε στα επίπεδα προς του 2010. Παράλληλα, θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή, αφού πλέον όσοι έχουν υπαλλήλους θα προτείνουν τη μαύρη εργασία σε αυτούς και φυσικά όλοι θα φροντίσουν να δηλώνουν το τεκμαρτό εισόδημα που προβλέπεται ως ελάχιστο με την παραπάνω διάταξη, αποφεύγοντας την πραγματική δήλωση των εισοδημάτων τους. Τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει πολλά και μεγάλα βήματα τόσο από πλευράς της φορολογικής διοίκησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής όσο και από πλευράς των διοικουμένων αφού ενισχύθηκε η φορολογική τους συμμόρφωση. Με το προτεινόμενο μέτρο απλά κάνετε ένα τεράστιο άλμα προς τα πίσω, και με δική σας ευθύνη θα ενισχύσετε την εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσετε σε οικονομική εξόντωση το μεγαλύτερο ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων. Σημειώνω τέλος, πως το 58% των τελευταίων, σας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις εθνικές εκλογές του 2023, έχοντας την πεποίθηση πως θα ανταποκριθείτε στις εξαγγελίες σας για την οικονομική ισορροπία στη χώρα και την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 17:01 | Ρένια

    Δηλαδή απαγορεύεται εγώ να θέλω να εργάζομαι ανθρώπινες ώρες και να βγάζω λιγότερα χρήματα από το τεκμαρτό στο κάτω κάτω;;; Μπορεί να έχει ο σύζυγός μου χρήματα, να μου αρέσει το επάγγελμά μου και να θέλω να έχω το δικηγορικό μου γραφείο και να ορίζω ΕΓΩ τη δουλειά μου και να βλέπω την οικογένειά μου ΌΣΟ ΘΕΛΩ. Ας βγάζω όσα θέλω, ΠΟΙΟΝ ΕΝΟΧΛΩ; όλοι πρέπει να γίνουμε υπάλληλοι 9-5 τουλάχιστον και να βγάζουμε τα ίδια;για ποιον λόγο;για να μην υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες παρά μόνον υπάλληλοι ελεγχόμενοι ώστε να βγάζουν χρήματα μόνο οι μεγάλες εταιρείες και οι υπόλοιποι να δουλεύουμε για κάποιον άλλον όλη την ημέρα, αρκεί να βγάζουμε το βασικό μισθό για να είναι ευχαριστημένο το κράτος;
    Φτάνει κάπου η κοροϊδία.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 17:44 | Κωνσταντίνα Λάμπρου

    Ένα νομοσχέδιο που ΚΛΕΙΝΕΙ τα ατομικά δικηγορικά γραφεία, ωθώντας τους επιστήμονες του κλάδου να αναγκαστούν να δουλέψουν στα ΜΕΓΑΛΑ δικηγορικα γραφεία με όρους εργασιακού μεσαίωνα….αυτά, ναι, τα ΜΕΓΑΛΑ δικηγορικά γραφεία που λειτουργούν ως ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ υπό την άδεια και καθοδήγηση των ημετέρων. Υπάλληλοι όλοι των 700€, αλλά ΑΥΤΟΊ & οι ημετεροί τους συνεχίζουν με τα χρυσά κουτάλια.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 17:00 | ΜΑΝΟΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.
    Ο υπουργός που θα έκλεινε την Ολυμπιακή και με τα χρήματα που θα εξοικονομούσε θα έφτιαχνε ένα νοσοκομείο κάθε μήνα. Προφανώς και δεν ξέρει τι του γίνεται. Εκτός των άλλων εσύ συντάκτη του νομοσχεδίου εφόσον εξαρτάς το τεκμαρτό εισόδημα με το τζίρο, δίνεις κίνητρο σε αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν να μην εκδίδουν παραστατικά για να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο τζίρο. Συγχαρητήρια είσαι φωστήρας. Πάλι θα την πληρώσουν αυτοί που είναι νόμιμοι.
    Είπαν ποτέ τα παπαγαλάκια σας και τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν (όλα δηλαδή) ότι ένας μισθωτός με 10.000 ευρώ εισόδημα πληρώνει 0 φόρο (και καλά κάνει φυσικά, προς θεού εχθρός μας δεν είναι ο μισθωτός) και ένα ελ. επαγγελματίας για το ίδιο εισόδημα πληρώνει 1450 ευρώ ?
    Να δούμε πως θα αντιδράσουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και αν προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Ωστόσο με την προπαγάνδα τους έχουν με το μέρος τους όλη την υπόλοιπη κοινωνία.Διαίρει και βασίλευε. Την ίδια στιγμή δωρίζει ψίχουλα εν όψει Χριστουγέννων σε χαμηλοσυνταξιούχους κλπ κλπ κλπ
    Ούτε επί μνημονίων δεν πέρασαν τέτοια μέτρα.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 16:17 | Μαρια Μονέμβασιωτη

    Πάει το επάγγελμα θα αποχωρήσουν πολλοι

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 16:18 | ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΚΙΡΗ

    Είμαι δικηγόρος ΑΘηνών 31 έτη . Ο Νόμος Κατρούγκαλου ΩΧΡΙΑ μπροστά στο έκτρωμα αυτό . Ευαγγελίζεστε οτι ο σκοπός είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και επικαλείστε ελάχιστα παραδείγματα τα οποία είναι όντως προκλητικά και αντί με τα ελεγκτικά μέσα και τους μηχανισμούς που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Κράτους , να ελέγξετε αυτούς που παρασιτεύουν εις βάρος όλων μας , επιλέγετε την πιο εύκολη λύση να τιμωρήσετε ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ. Είναι παράλογο να φορολογούμαστε σε τεκμαρτό εισόδημα . Αποθαρρύνετε την συλλογή αποδείξεων και τιμολογίων με αυτό τον τρόπο . Προσωπικά με καταδικάζετε ενώ δηλώνω μεγάλο τζίρο , να σταματήσω αυτή τη στιγμή ( δεν έχω άλλη επιλογή ) και να μην δικάσω ΤΙΠΟΤΑ άρα και να μην εισπράξω ΤΙΠΟΤΑ μέχρι το τέλος του έτους , διότι αν ξεπεράσω τον συγκεκριμένο τζίρο που έχω μέχρι στιγμής ΥΠΕΡΤΡΙΠΛΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΜΟ ΚΑΔ ΜΟΥ ( όπου τα έξοδά μου παίζουν ρόλο μόνο διακοσμητικό ) , είμαι καταδικασμένη να σας πληρώσω ένα φόρο ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ για το γραφείο μου , την οικογένειά μου και το σπίτι μου . ΜΕ ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ με απίθανης έμπνευσης άδικη και βαριά φορολόγηση και ΜΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ σε απραξία και μη εισροή εισοδήματος ΕΜΕΝΑ που ανελλιπώς καταβάλλω τους φόρους μου και εκδίδω τιμολόγια και αποδείξεις προ ΤΟ ΑΔΗΦΆΓΟ Κράτος .Περαιτέρω είναι πασιφανές οτι ΜΑΣ ΘΕΤΕΤΕ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ υπακούοντας τυφλά τους αλλοδαπής προέλευσης εντολείς σας. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΣ εφόσον προχωρήσει σε αυτή την απίθανη επίθεση εναντίων όλων των ελ επαγγελματιών ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ για πάταξη της φοροδιαφυγής και θα μεινετε στην ΙΣΤΟΡΙΑ Ως ΛΗΣΤΕΣ . Το ανάθεμα σε σας και στα παιδιά σας

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 16:08 | Μαριάνθη

    Αντισυνταγματικοτατος νόμος. Θα καταπέσει μαζί με όσους το προώθησαν.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 16:00 | Αθανασία Γιαννοπούλου Δικηγόρος

    Δεν έχει καμμια απολύτως λογική. Σπρώχνει προς τα μαύρα και την παραοικονομια, διότι όποιος είναι νόμιμος, απλούστατα δεν επιβιώνει, παρά μόνον αν αυξήσει κατακόρυφα τις αμοιβές του. Εκτός του ότι είναι φως φανάρι ότι όποιος το έχει συντάξει, αλλά και όποιος το προωθεί, θέλει να εξοντώσει τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία στην Ελλάδα (που ούτε η Τουρκοκρατια δεν το κατάφερε), πείτε ΜΙΑ (1) ΧΏΡΑ στον κόσμο που να βάζει φόρο σε ύψος 30% επί του τζίρου στον αυτοαπασχολούμενο δικηγόρο. Εννοείται ότι πρόκειται για κατάπτυστο κατασκεύασμα με πλήθος κενά. Εννοείται ότι θα στραφώ δικαστικά εναντίον του. Εννοείται ότι καταπατά το Σύνταγμα που λέει ότι καθένας συνεισφέρει με βάση τις δυνάμεις του και όχι με βάση τις δυνάμεις του «μέσου όρου». Τέλος, μπραβο για την αύξηση των τιμών αμοιβών υπηρεσιών σε όσους λίγους καταφέρουν να επιβιώσουν. Αφού φτάσατε επί ΝΔ σε απίστευτα ύψη τις τιμές των προϊόντων, τώρα θα καταφέρετε και την κατακόρυφη αύξηση (κατά τα ποσά φόρων που θα βγουν από τα τεκμήρια) των αμοιβών υπηρεσιών.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 16:27 | Ε.Τ.

    Το νομοσχέδιο για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, λαμβάνει υπόψη τον κατώτατο μισθό υπό πλήρη απασχόληση, ενώ υπάρχουν και μισθωτοί που δουλεύουν με μερική απασχόληση και αδυνατώ να αντιληφθώ γιατί κάποιος επαγγελματίας δεν δικαιούται ή δεν μπορεί να δουλεύει λιγότερο από οκτώ ώρες.
    Περαιτέρω, ο υπολογισμός γίνεται με τον πολλαπλασιασμό του μηνιαίου κατώτατου μισθού Χ 14 και όχι Χ 12, σα να δικαιούται ο ελεύθερος επαγγελματίας δώρα και επιδόματα.
    Εφόσον η τάση είναι η πλήρης εξίσωση με τα όσα ισχύουν στους μισθωτούς, μήπως θα ήταν μια καλή λύση η θέσπιση αφορολόγητου μέχρι τις 10.000 ευρώ, ΟΠΩΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ????????????

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 16:28 | Αναστάσιος – Ιωάννης

    Ντροπή. Μία διάταξη καθαρά εισπρακτική και κατ’ επίφαση μόνο «φορολογική».

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 16:10 | ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

    Ερωτήσεις – Απαντήσεις
    1. Εργαζόμενη μητέρα που διδάσκει αγγλικά, μαθηματικά, φυσική κλπ. περιορίζει τη δραστηριόττά της για δέκα έτη λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Εισπράτει εισόδημα 2-3 χιλιάδων Ευρώ το έτος. Τι λύση έχει. Κλείνει την ατομική επιχείρηση, το κράτος χάνει και τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο και το τέλος επιτηδεύματος.
    2. Μηχανικός εργάζεται πέραν της κύριας απασχόλησής του, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες στο λίγο ελεύθερο χρόνο που έχει διαθέσιμο. Για επιπλέον εισόδημα 500 Ευρώ το μήνα αναγκάζεται να διακόψει τη δραστηριότητα η οποία συνήθως είναι ο σπόρος δημιουργίας μιας νέας υγιούς επιχείρησης.
    3. Υδραυλικός / ηλεκτρολόγος εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ και «κονομάει». Τι λυση έχει? Συνεταιρίζεται με έναν συνάδελφο και φορολογείται βασει εικονικών εσόδων εξόδων, με αποτέλεσμα το κράτος να χάσει το τέλος επιτηδεύματος από την ατομική.
    4. Επειδή τα απλοϊκά παραδείγματα είναι άπειρα και επειδή αυτοί που φτιάχνουν τους νόμους δεν είναι αδαείς μήπως ο πραγματικός σκοπός είναι να ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ;

    ΕΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Όταν μια επιχείρηση κάνει business plan σημειώνει όλα τα αναμενόμενα έξοδα και προσδοκώμενα εσοδα. Στα έξοδα περιλαμβάνονται οι μικτοί μισθοί δηλαδή και οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Όλα αυτά πληρώνονται από τον τελικό πελάτη της επιχείρησης όταν αυτή έχει κέρδη. Με ευθύνη της επιχείρησης αποδίδονται στο κράτος ακόμη και όταν δεν υπάρχουν κέρδη. Με λίγα λόγια αυτό το ποίημα, ότι οι μισθωτοί είναι αδικημένοι έναντι των ελεύθερων επαγγελματιών κρατείστε το για τον εαυτό σας. Την περίοδο του Κορωνοιού οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώναμε φόρους για να καθόμαστε – πάλι βάσει τεκμηρίων.

    ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ
    Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πληρώνουμε τέλος επιτηδεύματος. Από την επιχειρηματική δραστηριότητα ωφελείται η οικονομία πολλαπλά. Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει τέλος μή επιτηδεύματος για όλους αυτούς που σε περίοδο κρίσης καλύπτονται από τις κρατικές δαπάνες ενώ εμείς είμαστε μόνοι μας?

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 16:10 | Mody

    Μια πρόταση θα μπορούσε να είναι να δίνονται κίνητρα στους υπόλοιπους πολίτες να παίρνουν αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ του 24% να επιστρέφεται ΟΛΌΚΛΗΡΟΣ στους ίδιους. Έτσι και ο «πελάτης» δεν θα επιβαρύνονταν, αλλά και ο παρέχων τις υπηρεσίες θα φορολογούνταν για ΟΛΌΚΛΗΡΟ το εισόδημα του.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 16:36 | Νικήτας Β.

    Τρομερή μέθοδος να καταπολεμήσετε την φοροδιαφυγή. Μετά από κόβιντ, κλειστά δικαστήρια και παλαιότερα, οικονομική κρίση, ανακεφαλαιώσεις τραπεζών κα ήρθε και αυτό.
    Οδηγείτε στην ένδοια ανθρώπους οικογενειάρχες επιστήμονες που ήταν πάντα συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
    Ένα απλό παιχνίδι στρατηγικής προσομοίωσης σας δείχνει τη λύση. Μειώστε ΦΠΑ και παρέχετε προνόμια σε όσους μαζεύουν αποδείξεις. Τέλος η φοροδιαφυγή.
    Γενικά πάντως ισχύει αυτό:
    ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 15:08 | Ιωαννης

    Ειμαι ΕΕ με 4 τριετίες και μισθοδοσίες 75.000 € το χρόνο. Επειδή κόβω αποδείξεις Τιμωρούμαι με τον πολλαπλασιαστή Που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσω τα διπλάσια ως τεκμαρτό εισόδημα. Εφόσον εμένα με υποχρεώνεται με υποχρεώνεται να πληρώσω φόρο Για κέρδη τα οποία δεν βγάζω Και δεν υπολογίζεται τα έξοδα μου, Να προχωρήσει αυτό το νομοσχέδιο και για τις εταιρείες όπως είναι η Coca-Cola, ΙΚΕΑ κλπ. Η κάθε εταιρία υποχρεωτικά να δηλώνει κέρδη 100 εκατομμυρίων. Όπως δεν θα μετράτε τα έξοδα στους ελεύθερους επαγγελματίες έτσι να μην μετράτε και τα έξοδα στις εταιρείες παρά μόνο τα έσοδα.

    Όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχουν υπάρξει οι εχθροί του ελεύθερου επαγγελματία.

    Αντι Κουλη , απο εναν ΕΕ που τσαντιζοταν καθε φορα που σε αποκαλούσαν ετσι.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 15:14 | Σταύρος

    Κατάπτυστο νομοθετημα αντίθετο στην αναλογική συμμετοχή των πολιτών στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του. Οριζόντια μέτρα, αντίθετα στο σύνταγμα και το φορολογικό δίκαιο, μοναδικό στόχο έχουν να διαλύσουν τη μικρομεσαία τάξη. Οι μισθωτοί έχουν 14 μισθούς και αφορολογητο. Ο ελεύθερος επαγγελματίας όμως φορολογείται από το πρώτο ευρώ και με τεκμήρια. Ο τζίρος δε θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψιν διότι δεν είναι έσοδο. Επίσης, αν κάποιος επαγγελματίας κάνει μια δαπάνη παραγωγική στην επιχείρηση του με δικαίωμα έκπτωσης και αναλωσει σε αυτή όλα τα έσοδα του 23, πάλι θα πληρώσει φόρο βάσει τεκμηρίου και μάλιστα προσαυξημένο λόγω τζίρου, ακόμα και αν βγάζει ζημιά. Δηλαδή και φορολογικά δε στέκει ο νόμος. Ζημιά και πλασματικός φόρος. Επίσης, σε εταιρείες θα πρέπει να γίνει διάκριση ανάλογα με τα έτη, τα έσοδα και πόσο προσωπικό απασχολούν. Το ίδιο είναι νέα εταιρεία 3 νέων ελεύθερων επαγγελματιών με εταιρεία 10 ετών με 20 άτομα μισθωτούς; Το φόρο μερισμάτων γιατί τον μειώσατε; Για τα συμφέροντα τραπεζών και μεγάλο εταιριών. Οτνα όμως ο φτωχοποιημενος κόσμος θα ζητά ελεημοσύνη μια φέτα ψωμί, η πολυεθνική δε θα ενδιαφερθεί, η ατομική επιχείρηση του φούρνου θα του πρόσφερε μια φέτα. Αλλά αυτά είδε η dixons (φτωχόποίηση της λιανικής) και πούλησε τον κωτσοβολο…

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 15:27 | Ειρήνη Μαργαριτίνη

    Είχαμε για 2 χρόνια κλειστά δικαστήρια και φυτοζωούσαμε, ξοδέψαμε τις οικονομίες μας και στηριχθήκαμε σε συγγενείς για να επιβιώσουμε. Προφανώς και είχα ζημία αν και δικηγόρος πάνω απο 10 χρονια. Είμαι σε καθεστώς απαλλαγής από ΦΠΑ αλλα ενω το κράτος αποδέχεται ότι βγαζω κατω απο 10 χιλιαρικα, για τον φόρο εισοδήματος τεκμαιρεται οτι βγαζω 16 χιλιαδες ευρώ. Δηλαδη για το κράτος, εγώ η ιδια επαγγελματίας πόσα βγαζω τελικα; Κάτω ή πάνω από 10.000 ευρω; Και αφού το εισόδημά μου ειναι τεκμαρτό, γιατι ανεβάζω εσοδα και εξοδα στο mydata;
    Θα κληθω να πληρωσω 3.600 ευρώ με ενα γραφειάκι 25 τμ; Αν ειχα 3.600 ευρώ για να πληρωσω φόρο, θα ειχα γραφειο 100 τμ στο Κολωνακι με γραμματέα και ασκούμενους, δεν θα πάλευα μονη μου. 3.600 για φόρο εισοδήματος, 3.500 για ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να συνυπολογίσω ενοικια, κοινοχρηστα, ρεύμα, γραφική ύλη κλπ.Ποσα νομίζετε πια ότι βγάζουμε; Καλός ο κοινωνικός αυτοματισμός και να λέμε «οι κλέφτες οι δικηγόροι» αλλά το 80% των δικηγόρων φυτοζωει και όσοι δεν φυτοζωούμε, θα οδηγηθούμε στην έξοδο από το επάγγελμα. Να πάμε πού; Να ξενοικιαστουν γραφεια; Να αφήσουμε φέσια στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία; Αν δεν έχουμε λεφτά και δεν ξοδεύουμε (ολοι οι πολίτες), πώς θα κινηθει η οικονομία; Πώς θα παταχθει η φοροδιαφυγη αν κλείσω εγώ το γραφείο μου;Θα γινουμε όλοι υπάλληλοι στις εισπρακτικές που βγαζουν σε πλειστηριασμο τα σπίτια;

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 15:08 | Ειρήνη Μαργαριτίνη

    Είχαμε για 2 χρόνια κλειστά δικαστήρια και φυτοζωούσαμε, ξοδέψαμε τις οικονομίες μας και στηριχθήκαμε σε συγγενείς για να επιβιώσουμε. Προφανώς και είχα ζημία αν και δικηγόρος πάνω απο 10 χρονια. Είμαι σε καθεστώς απαλλαγής από ΦΠΑ αλλα ενω το κράτος αποδέχεται ότι βγαζω κατω απο 10 χιλιαρικα, για τον φόρο εισοδήματος τεκμαιρεται οτι βγαζω 16 χιλιαδες ευρώ. Δηλαδη για το κράτος, εγώ η ιδια επαγγελματίας πόσα βγαζω τελικα; Κάτω ή πάνω από 10.000 ευρω; Και αφού το εισόδημά μου ειναι τεκμαρτό, γιατι ανεβάζω εσοδα και εξοδα στο mydata;
    Θα κληθω να πληρωσω 3.600 ευρώ με ενα γραφειάκι 25 τμ; Αν ειχα 3.600 ευρώ για να πληρωσω φόρο, θα ειχα γραφειο 100 τμ στο Κολωνακι με γραμματέα και ασκούμενους, δεν θα πάλευα μονη μου. 3.600 για φόρο εισοδήματος, 3.500 για ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να συνυπολογίσω ενοικια, κοινοχρηστα, ρεύμα, γραφική ύλη κλπ.Ποσα νομίζετε πια ότι βγάζουμε; Καλός ο κοινωνικός αυτοματισμός και να λέμε «οι κλέφτες οι δικηγόροι» αλλά το 80% των δικηγόρων φυτοζωει και όσοι δεν φυτοζωούμε, θα οδηγηθούμε στην έξοδο από το επάγγελμα. Να πάμε πού; Να ξενοικιαστουν γραφεια; Να αφήσουμε φέσια στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία; Αν δεν έχουμε λεφτά και δεν ξοδεύουμε (ολοι οι πολίτες), πώς θα κινηθει η οικονομία; Πώς θα παταχθει η φοροδιαφυγη αν κλείσω εγώ το γραφείο μου;

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 14:57 | Κωστας

    Μετά από τόσα σχόλια έχω πεισθεί απολύτως ότι ο σκοπός σας είναι να οδηγήσετε στο κλείσιμο μεγάλο αριθμό μικρών και μικρομεσαίων . Να πάνε λέτε μισθωτοί . Οκ να πάνε μισθωτοί . Έχετε βγει στην αγορά για αναζήτηση εργασίας αν είσαι πάνω από 50 ετών ? Προφανώς όχι .
    Και κάτι άσχετο με την διαβούλευση.
    Γενικά δεν είμαι άνθρωπος της θρησκείας. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει κάτι παραπάνω από την ανθρώπινη οντότητα και ότι άνθρωποι που προκαλούν τόσο μεγάλο κακό στους συνανθρώπους κάποια στιγμή θα υπάρξει θεία δίκη και θα το πληρώσουν στο πολλαπλάσιο.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 14:18 | ΜΑΡΙΑ

    Κυνηγηστε αυτούς που πρέπει και φοροδιαφευγουν άπειρα χρόνια ,πολύ εύκολα μπορείτε να τους βρείτε απο την περιουσιακή τους κατάσταση και απο την ζωή που κάνουν.
    Και δεν ειναι μονο καποιες επιχειρήσεις,ειναι οι μισθωτοί που δουλευουν 10 ωρες και ασφαλιζονται 4 και ετσι ειναι πάντα χωρις φορο,ειναι οι δηθεν ανεργοι που παιρνουν λεφτα απο τα ταμεια και εργάζονται μαύρα και πολλοί άλλοι.
    Δεν μπορει να βάζετε σε ενα τσουβαλι ,όλους τους επιχειρηματίες .Υπάρχουν παρα πολλές επιχειρήσεις που πληρώνουν το φπα και το φορο τους κάθε χρόνο,αυτοι γιατι να μπουν στην ιδια κατηγορια με αυτους που φοροδιαφεύγουν;
    Μας λέτε ότι δεν γινεται ο επιχειρηματίας να μπορει να ζήσει με εισοδημα κατω απο 11,000 ,οι συνταξιούχοι πως μπορουν και ζουν με συνταξη που τις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνα τις 7000,00 ευρω, αυτοι που παιρνουν το ΚΕΑ πως ζουν,οι μισθωτοι με ειδοδημα 4000,00 πως ζουν;
    Αρα αυτο το επιχείρημα σας δεν ισχύει,και παραδεχτείτε ότι θέλετε να κλεισουν ολες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις……με ότι συνεπάγεται με αυτό.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 14:37 | ΠΕΝΝΥ ΠΗΤΤΑ

    Το νομοσχέδιο είναι ισοπεδοτικό και άνισο για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ιδιαίτερα εκείνους με τα μικρά εισοδήματα.

    Αν θέλετε να πατάξετε τη φοροδιαφυγή βγείτε και κάντε ελέγχους.
    Μη συμπεριφέρεστε στον κόσμο σαν να είναι κλέφτες όταν οι ίδιοι είσαστε οι πρώτοι που θέλετε να τους κλέψετε ψηφίζοντας αυτό το νομοσχέδιο.

    Δεν μπορούμε να εξισώσουμε τους Ελευθ. Επαγγελματιες με τους μισθωτούς όταν δεν έχουν την ίδια φορολογικη αντιμετωπίση.

    Θεσπίστε αφορολογητο για τους Ελευθ. Επαγγελματίες, υπολογιστε τα ποσά στον καθαρο μισθό και όχι στο μεικτό και μετά μπορούμε να κάνουμε συζητήση για ίσους όρους.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 14:51 | Σταύρος

    Γιατί κ. εκπρόσωποι της κυβέρνησης που βγαίνετε στα κανάλια δεν λέτε την αλήθεια όσο αφορά το νομοσχέδιο σας;

    1-Δεν αφορά μονο τους ελ. επαγγελματίες αλλά όλες τις ατομικές επιχειρήσεις και μονοπρόσωπες εταιρίες.

    2-Γιατι αναφέρεστε στο 10940 και μένετε μόνο εκεί δεν λέτε οτι υπάρχουν επιπλέον τρία πράγματα που αυξάνουν το πόσο αυτό συσσωρευτικά ; (προσαύξηση τριετιών που φτάνουν το ποσο στις 14.196 , προσαύξηση 10 % επι του μισθολογικού κόστους μεχρι και 15.000 και προσαύξηση σε περίπτωση υπέρβασης κατά 100% ,150% ή 200% του μέσου ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ );

    3-Οτι ο υπολογισμός γίνεται με το κατώτατο μισθό που από έτος σε έτος θα αλλάζει και οτι ο μισθωτό φορολογείται για το καθαρό κ όχι το μικτό που εσείς πολλαπλασιάζεται επι 14 μισθούς ;

    4-Γιατι δεν λέτε για το ίδιο εισόδημα τι φόρους πληρώνει ο μισθωτός κ ο συνταξιούχος κ πόσα ο επιτηδευματίας;
    Παράδειγμα μισθωτός με τον κατώτατο μισθό και με 2 παιδιά :
    672 καθαρό χ 14 μήνες σύνολο φορολογητέου εισοδήματος 9408 . Φόρος 0.
    Επιτηδευματίας με 2 προστατευόμενα μέλη καθαρά κέρδη 9408 φόρος 990 + τέλος επιτηδεύματος 650 σύνολο φόρου 1640 χωρίς υπολογισμό προκαταβολών .

    5-Πείτε ότι μας λείπουν 650 εκ. ευρώ έσοδα και δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να τα πάρουμε από τις μεγάλες εταιρίες , τράπεζες ,ενεργειακές εταιρίες και πολυεθνικές και ότι πιο εύκολο είναι οριζόντια φορολόγηση των επιτηδευματιών (ασχέτως ότι οι φόροι που θα βεβαιωθούν θα είναι πολύ μεγαλύτεροι αλλά θα εισπράξουν μέρος αυτών)

    6-Γιατί προεκλογικά δεν αναφέρατε κάτι τέτοιο και μάλιστα με αναδρομική ισχύ

    7-Γιατί αναφέρεστε τι κάνουν τα άλλα κράτη αλλά μονά για αυτά που κάνουν τα ίδια με εσάς ; γιατί δεν λέτε και για τις φοροαπαλλαγές που δίνουν αλλά κράτη για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ; Ή για τις φορολογίες της Ρουμανίας , Βουλγαρίας και Κύπρου αλλά για χώρες όπως Σουηδία ,Γερμανία ;

    Φοβάστε κάτι ;

    Διερωτάστε πως ο επιτηδευματίας ζει με λιγότερο απο 10940 ευρω το χρόνο…σας απαντώ : όπως ζεί ο άνεργος που επιδοτείτε , ο χαμηλοσυνταξιούχος που πληρώνετε εσείς , ο μερικώς απασχολούμενος , ο αυτός που παίρνει ΚΕΑ , ο εποχιακός απασχολούμενος κτλ.
    Βάζεται όλους στο ίδιο σακί χωρίς όμως να δίνεται τις φοροαπαλλαγές που έχουν οι άλλοι π.χ προστατευόμενα μέλη .

    Ο νόμος αυτός αποτελεί έκτρωμα και μηδενίζει την λογιστική επιστήμη.Αναιρεί το mydata κ της πληρωμές μέσω pos και διευρίνει την φορολογική αδικεία .

    Αν θέλετε να μειώσεται την φοροδιαφυγή δώστε φορολογικά κίνητρα στον κόσμο για να πέρνει αποδείξεις απο τις επιχειρήσεις ή κάποιων κλάδων που θεωρείται οτι φοροδιαφεύγουν (γιατροί ,δικηγόροι, υδραυλικοί , νυχουδες , κομμωτήρια κτλ) και όχι να γίνουν ρουφιάνοι .
    Ο νόμος αυτός κ.κ της κυβέρνησης θα σας γυρίσει μπούμεραγκ οχι μόνο σε ψήφους αλλά θα αυξησεται τις ανείσπραχτες οφειλές προς το δημόσιο , θα οδηγηθούν σε απολύσεις ή μειωσης των ωρών απασχόλησης των μισθωτών και σε διακοπές εργασιών επομένως και σε μείωση εσόδων , ασφαλιστικών εισφορών και φπα .
    Τα σκεφτήκατε καθόλου τα μακροχρόνια αποτελέσματα ;

    Κλείνοντας θα σας προτείνω ένα φορολογικό νόμο :
    Ενιαίος φόρος πάνω στα καθαρά 10-15% ή 2-3% επι του τζίρου (ότι είναι μεγαλύτερο) χωρίς τέλος επιτηδεύματος για του επιτηδευματιών και παράλληλα μείωση φόρου για αποδείξεις από συγκεκριμένα επαγγέλματα και φοροαπαλλαγή για τα τέκνα για ΟΛΑ τα φυσικά πρόσωπα (ανεξαρτήτως ιδιότητας ) ,μην ξεχνάτε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας στην χώρα με ότι αυτό επιφέρει για το μέλλον για τα έσοδα του κράτους και το ασφαλιστικό .

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 13:03 | gr dikaios

    Αυτά τα περιβόητα ηλεκτρονικά μέσα κατά της φοροδιαφυγής τελικά δεν αποδίδουν και φορολογείτε κατά αυτόν τον τρόπο; Τόσα σχόλια που σας έχουν γράψει δεν σας προβληματίζουν;Κανένας δεν σας συγχαίρει γι’αυτό που πάτε να κάνετε. Απ’ ότι φαίνεται έχετε βαρεθεί τις θέσεις εξουσίας και θέλετε να δώσετε την θέση σας στους επόμενους. Πάντως καλά το πάτε το καράβι προς τα βράχια…

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 13:41 | ΜΑΡΙΑ

    ΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ 3 ΠΑΙΔΙΑ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΕΞΟΔΑ 3 ΠΑΙΔΙΩΝ,ΕΣΕΙΣ ΤΗ ΦΕΡΡΝΕΤΑΙ
    ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΠΕΙΝΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ????
    ΑΥΤΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΜΕ 3 ΠΆΙΔΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΠΟΥ????
    ΑΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΣΩΣΤΑ??
    ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΟΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ??
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ
    ΕΦ ΟΣΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ 3 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΠΕΙΝΑ ΑΥΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ
    ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ…
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΣΑΝ ΕΣΑΣ ΜΕ ΓΕΜΑΤΕΣ ΤΣΕΠΕΣ,ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ
    ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΣΑΣ
    ΔΕΙΞΤΕ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ…

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 12:54 | Μπουρνάς Θέμης

    Μπουρνάς Θέμης, Οικονομολόγος, Σύμβουλος ΕΣΠΑ, Λογιστής, Δημοτικός Σύμβουλος Πετρούπολης

    ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ:
    Οι ατομικές επιχειρήσεις θα λογίζεται ότι έχουν πάντοτε κέρδη και κατά συνέπεια δεν θα γίνονται δεκτές τυχόν ζημιές.
    Οι πολύ χαμηλού εισοδήματος ατομικές επιχειρήσεις πιθανόν να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την έκδοση αποδείξεων.
    Οι χαμηλού εισοδήματος ατομικές επιχειρήσεις θα εξωθούνται τεχνηέντως από το ίδιο το κράτος στη φοροδιαφυγή, μιας και η φορολόγηση τεκμαρτά ως a priori φοροφυγάδες, θα τις αναγκάσει στην μη έκδοση ώστε να καρπωθούν το ΦΠΑ και να πετύχουν την δυνατότητα πληρωμής του τεκμαρτού φόρου.
    Επιχειρηματίες που διατηρούσαν για τρίτους λόγους την ατομική τους επιχείρηση (ασφάλιση, άδεια από σύλλογο, συντάξιμα ένσημα) θα αναγκαστούν να κλείσουν . Σημειωτέων πως αυτές οι επιχειρήσεις απέδιδαν τουλάχιστον 650€ φόρο ετησίως.
    Οι ατομικές επιχειρήσεις ΔΕΝ θα κάνουν πλέον επενδύσεις μιας και δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ζημιές που θα προκύψουν από την πραγματοποίηση των εξόδων της επένδυσης. Αντίθετα, θα εξωθηθούν να προτιμήσουν να λάβουν έξοδα άνευ αποδείξεων ώστε να λάβουν εκπτώσεις επί δαπανών που έτσι και αλλιώς δεν θα έχουν δυνατότητα να αξιοποιήσουν λογιστικά.
    Πολλές εκ των ατομικών επιχειρήσεων θα μετασχηματιστούν σε άλλες νομικές μορφές που θα επιτρέπεται ο λογιστικός προσδιορισμός του φόρου εισοδήματος.
    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΗ:
    Το μέτρο θα φέρει μόνο πρόσκαιρο δημοσιονομικό αποτέλεσμα λόγω του αιφνιδιασμού από την εφαρμογή του στο 2023, αλλά η εισπρακτική αποτελεσματικότητα του θα περιοριστεί κατακόρυφα κατά τα επόμενα έτη από τις εξ ανάγκης διορθωτικές κινήσεις που θα πραγματοποιήσει η αγορά.
    Η τεκμαρτή φορολογία διαχρονικά έχει αποδειχθεί πως δεν αποδίδει μιας και ευνοεί εν τέλει την φοροδιαφυγή.
    Ο μη λογιστικός προσδιορισμός των κερδών με επαναφορά οριζοντίων μέτρων φορολογίας αποτελεί επιστημονικά αποδεδειγμένα, άδικο φόρο και όχι δίκαιο όπως επικαλείται η διοίκηση.
    Οι μέθοδοι υπολογισμού κλιμάκωσης των τεκμαρτών εισοδημάτων στερούνται επιστημονικής βάσης σε πολλά σημεία τους. Για παράδειγμα η ταύτιση ατομικών επιχειρήσεων και μισθωτών , όπως και η θεώρηση του βασικού μισθού ενός μισθωτού ως βάση υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος των επαγγελματιών, είναι αντίθετη με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019 που αναφέρει ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες και λόγω του ότι οι επαγγελματίες δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών.
    Η επιχειρηματολογία περί μαχητών τεκμηρίων είναι έωλη μιας και είναι εκ του νόμου απολύτως περιοριστικές οι περιπτώσεις που ο φορολογούμενος μπορεί να αμφισβητήσει τα τεκμαρτά εισοδήματα.
    Επιπλέον αδιαμφισβήτητη επιστημονική τεκμηρίωση αποτελεί το άρθρο του κου Δημήτρη Σταματόπουλου, Συγγραφέα Φορολογικού Δικαίου https://www.forin.gr/articles/article/74938/ta-tekmarta-kerdh-ws-elaxisth-forologia-se-eleutherous-epaggelmaties-kai-autoapasxoloumenous-lunoun-to-problhma-h-dhmiourgoun-megalutero?
    ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ:
    Βελτίωση και στελέχωση του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού.
    Έλεγχος του αδικαιολόγητου πλουτισμού διαμέσου των τραπεζικών καταθέσεων που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.
    Έλεγχος των επιχειρήσεων που δηλώνουν συστηματικά και κατ εξακολούθηση ζημιές.

  • Εκλέγεστε με «φερετζέ» την δήθεν φιλελεύθερη ιδεολογία και κατόπιν αποδεικνύεστε θιασώτες των πιο στυγνών παλαιοΠΑΣΟΚ πρακτικών.

    Ξεκίνησατε τη συζήτηση με τη «μούφα» δικαιολογία περί εξορθολογισμού της στρέβλωσης μια μεγάλη μερίδα επγγελματιών να δηλώνει κέρδη χαμηλότερα του κατώτατου ετήσιου μισθού, κάτι που καταρχήν ήταν θεμιτό. Πλέον όμως, πιστοί στην τραγική παράδοση του ελλαδικού κράτους που διαχρονικά «τιμωρεί όποιον τηρεί τα νόμιμα», έρχεστε και επιβάλλετε ένα απίστευτο χαράτσι υπό μορφή τεκμηρίων επί του τζίρου, εκμηδενίζοντας αδιακρίτως τα έξοδα για μια μεγάλη μερίδα εντίμων και τυπικών επαγγελματιών που δηλώνουν τα έσοδά τους με φορολογική συνείδηση. Πάτε καλά;

    Αν πιστεύετε ότι με τέτοια καραγκιοζιλίκια που ξεθάψατε από τις σκοτεινότερες σελίδες του παλαιοΠΑΣΟΚικού παρελθόντος, θα λύσετε το δημοσιονομικό πρόβλημα, τότε να σας ενημερώσω ότι απατάσθε. Θα δημιουργήσετε μια νέα γενιά οφειλετών του δημοσίου, ανέργων και μεταναστών. Ακόμη κι εγώ δικηγόρος στα 50φεύγα μου ψάχνομαι να την κάνω.

    Πάρτε το αλλιώς!

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 12:33 | Ιωάννης

    Για όσους έχουν κάνει διακοπή εντός του 2023 τι προβλέπεται θα φορολογηθουν αναλογικά και το φόρο πως θα τον πληρώσουν αφού θα είναι άνεργοι

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 12:22 | Ζ.Α.Ν.

    ΜΙΣΘΩΤΟΣ/Η ΜΕ 15ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 9.980,00 ΕΥΡΩ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (9.980,00*9%=898,20 -777ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ =121,20 ΕΥΡΩ).ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ 15ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 9.980,00 ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (9.980,00*9%=898,20 + 650 ΕΥΡΩ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΕΛΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ 1.548,20 ) ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΤΟΤΕ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΟΡΟ ΕΝΩ Ο ΜΙΚΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ.(14.920 ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΕΤΙΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ ΕΞΗ ΕΤΩΝ.) 10000*9%=900+4920*22%=1082,40 + ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑ (650-25%=487,50) ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΟΥ (900+1082,40+487,50=2.469,90) ΕΑΝ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ 1.200 ΕΥΡΩ
    3,669,90.ΠΟΙΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟ ΕΦΕΡΕ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ.ΝΤΡΟΠΗ !!!! ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ !!!

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 12:52 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Το τέλος επιτηδεύματος καθιερώθηκε για τον ίδιο λόγο και στην ουσία αντιστοιχεί σε 7200 εισόδημα χ 9% φόρο. Άρα ζητάται φόρο από τους επαγγελματιες στα 14190,00 (τεκμαρτά) να πληρώσουν 7200,00*9% + 10000,00*9% + 4190,00*22% = 648+900+921,80=2469,00
    Δεν υπολογίζω και την προκαταβολή επομένου έτους 50%.
    Όλα αυτά ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης και χωρίς αφορολόγητο.
    Τουλάχιστον αφαιρέστε το τέλος επιτηδεύματος για να έχει μια λογική το όλο θέμα.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 12:41 | Ιωάννης Μερτζάνης

    https://tax.mysolon.gr
    Έφτιαξα ένα εργαλείο για να υπολογίσετε το ελάχιστο τεκμαρτό και όλες τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις βάσει του νομοσχεδίου, για να γίνουν κατανοητές οι επιπτώσεις του.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 12:55 | Αίας

    Μερικά ερωτήματα:

    Πώς στέκει η λογική του μέσου όρου του ΚΑΔ;

    Τον ίδιο τζίρο έχει ο ηλεκτρολόγος στην Αθήνα και τον ίδιο ο ηλεκτρολόγος στην Άρτα;
    Τον ίδιο τζίρο έχει ο δικηγόρος στην Αθήνα και τον ίδιο στην Πάτρα;
    Είναι τα ίδια τα ενοίκια στην επαρχία και ίδια στην Αθήνα;

    Πώς στέκεται αυτή η λογική του Προκρούστη ;

    Και αν είναι δικηγόρος στην Πάτρα με πελάτες στην Αθήνα;

    ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ , ΠΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 12:46 | Ευάγγελος Δ.

    Αν όντως θέλετε να καταπολεμήσετε τη φοροδιαφυγή ελεύθερων επαγγελματιών, δοκιμάστε τα εξής:
    – Καταργήστε τον ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες για να μην τίθεται το δίλλημα «τόσο με απόδειξη, τόσο χωρίς».
    – Καθιερώστε έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των ιδιωτών για τις αποδείξεις ελ. επ. που προσκομίζουν, έστω για κάποιο ποσοστό.
    – Αυξήστε τις εκπιπτόμενες δαπάνες των ελ. επ. για να ζητούν παντού και πάντα τιμολόγιο και οι ίδιοι από άλλους ελ. επ.
    – Δώστε σοβαρά κίνητρα οι πληρωμές των ελ. επ. να γίνονται μέσω τραπέζης και στους ίδιους και τους πελάτες τους.

    Με ευχαριστείτε αργότερα.