19) Επισημαίνεται ότι το προαναφερθέν μέτρο για την επέκταση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών προσώπων ποσών βάσει αποδείξεων αγορών, έχει επίσης ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 22:41 | Θύμιος Νικολάου

    1.ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
    Είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με το σημερινό πραγματικό κόστος. Έτσι επειτρέπει στους κατασκευαστές να εκβιάζουν τους επαγγελματίες να κατασκευάζουν ή να προμηθεύονται από εμπόρους υλικά χωρίς τιμολόγια για να μην υπερβούν το ποσό που προυπολογίζει ο μηχανικός.
    2. ΔΕΛΤΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
    Τα περισσότερα είναι εικονικά.Διακινούνται χέρι, χέρι.
    Επιτρέπουν στους μεν .εμπορους να πωλούν εμπορεύματα χωρίς τιμολόγια και να καρπούνται το ΦΠΑ ή να πωλούν φθινότερα (αθέμιτος ανταγωνισμός) στους δε βιοτέχνες, φασόν ή εισαγωγείς να παράγουν ή να εισάγουν προιόντα χωρίς παραστατικά.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 22:34 | Γιαννης Π.

    Για τη φορολογηση των επεγγελματιων:
    -Πιστευω οτι η αντικειμενικη φορολογηση ειναι ενα μετρο που ειναι σωστο και δικαιο,αν προσεχθουν τα κριτηρια που διαμορφωνουν ενα ελαχιστο εισοδημα.Μερικα κριτηρια θα μπορουσαν να ειναι, τα τ.μ. του καταστηματος,η εδρα(Πολη,Οδος),το αντικειμενο της εργασιας (Μ.Σ.Κ.Κ., ……).
    -Θα πρεπει να προσεχθουν οι παραμεθοριες περιοχες και τα απομακρυσμενα ορεινα χωρια, με ειδικα κριτηρια για τις ατομικες επιχειρησεις.
    —————–
    Νομιζω οτι οι αποδειξεις δεν ειναι το τελειο μετρο για τον ελεγχο της φοροδιαφυγης γατι:
    Ειναι γνωστη η συναλλαγη επαγγελματιων και πελατων,αν λαβουμαι υποψη και την οικονομικη κριση.
    Κοστιζει πολυ η επιτηρηση της εκδοσης των αποδειξεων(ελεγχοι)& η κατα-
    χωρηση των αποδειξεων στο συστημα(πολλοι υπαλληλοι).
    Οι αποδειξεις θα αλλαζουν χερια πολλες φορες και ο ελεγκτικος μηχανισμος θα τρεχει και δεν θα προλαβαινει.
    ———————
    Τα τιμολογια και οι αποδειξεις ταμειακων να ενημερωνουν ηλεκτρονικα
    το κεντρικο πληροφοριακων συστηματων, απο ενα ευρω, για να τελειωσουν τα εικονικα και πλαστα τιμολογια.
    ———————
    Η αυτοπεραιωση πρεπει να σταματησει γιατι γινεται μεγαλη φοροδιαφυγη.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:42 | Σπύρος

    Η φοροδιαφυγή των γιατρών και ειδικά αυτών που κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις είναι απίστευτη. Προτείνω οι γυναικολόγοι για κάθε γέννα, που εμφανίζονται να πραγματοποιούν σε ιδιωτική κλινική, να φορολογούνται με τεκμαρτό 1500 ευρώ τουλάχιστον. Με αντίστοιχο τρόπο πρέπει να φορολογούνται και οι άλλες ειδικότητες με βάση τα αρχεία χειρουργείων όλων των ιδιωτικών κλινικών. Επίσης οι αποδείξεις για κάθε είδους επεμβάσεις θα πρέπει να αφαιρούνται από το εισόδημα στο σύνολό τους αφού θα φέρουν περισσότερα έσοδα. Τέλος πρέπει άμμεσα να μπουν ταμειακές στις αντλίες καυσίμων και στα ταξί και οι αποδείξεις να συμμετέχουν στο αφορολόγητο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:43 | ΜΑΚΗΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ,

    ΕΧΩ ΓΥΡΙΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΕΤΡΟ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ, ΠΙΣΤΕΥΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 4/10/09 ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΦΙΛΛΑΝΔΟΙ ΑΝ ΕΡΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΓΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΙΣΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ (ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΓΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΡΙΝ). ΤΩΡΑ ΨΙΛΟΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

    ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ, ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ, ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ 2 ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.

    Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΦΜ ΜΑΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΟΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΦΜ ΜΑΣ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΦΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΑΦΜ ΜΑΣ, ΕΤΣΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΦΜ, (δεν θα επιτρεπεται σε καμμια επιχειρηση-καταστημα κλπ να πουλησει οτιδηποτε χωρις να χρεωσει σε ποιο ΑΦΜ το πουλησε, αυστηρη ποινη για τους παραβατες, κλεισιμο επιχειρησης-προστιμο).

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
    ΠΑΕΙ Ο ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΘΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΘΕΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΙΔΙΩΤΗΣ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ, ΜΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ, ΘΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΝ 50.000Ε ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ 2.500Ε ( ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ??), ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΛΠ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ

    ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ/ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΗΣ Ε.Ν
    ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:01 | ΚΩΝ/ΟΣ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ
    Η πρόταση που θα απλοποιήσει κατά τη γνώμη μου τη συλλογή αποδείξεων είναι η εξής:
    Προμήθεια κάθε κατόχου α.φ.μ. μα μια ηλεκτρονική κάρτα (σαν πιστωτική)από το υπουργείο και παράλληλα εγκατάσταση σε κάθε κατάστημα και προμήθεια από κάθε επαγγελματία μηχανήματος ανάγνωσης και πίστωσης της ηλεκτρονικής αυτής κάρτας.
    Έτσι με κάθε αγορά ο κάτοχος της κάρτας θα παίρνει ηλεκτρονική απόδειξη και την κάρτα αυτή θα την υποβάλει με την φορολογική του δήλωση.
    Η διαδικασία αυτή είναι πολύ απλή και αποτελεσματική

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:43 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ,ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
    (ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΣΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ,ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ SUPER MARKET),ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ!!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:04 | ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

    Σεβομαι και εκτιμω απεριοριστα την προθεση σας να καταπολεμησετε γενικα την δοροδιαφυγη.

    ΕΧΩ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΠΟΛΛΑ ?????

    ΚΥΡΙΟΙ ?????
    1)ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟΝ Κ.Β.Σ
    2)ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ ΒΙΛΒΙΟ ΑΓΟΡΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΠΛΑΣΤΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΕΛΟΣ?????)
    3)ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
    (ΧΩΡΙΣ ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ) ΓΙΑΤΙ ΟΛΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΖΗΜΙΑ
    4)ΚΥΝΗΓΗΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ

    ΘΑ ΕΠΑΜΕΛΘΩ ??

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:30 | Αντώνης Βασιλόπουλος

    Η φοροδιαφυγή αντιμετωπίζεται μόνο με πολύ αυστηρές ποινές όπως π.χ. κλείσιμο της επιχείρησης επαόριστο ή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αναλογα με το ύψος της φοροδιαφυγής, δήμευση περιουσίας στο πενταπλάσιο της φοροδιαφυγής κ.λ.π. Μόνο με τέτοια μέτρα μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό. Βέβαια η φοροδιαφυγή είναι καθαρά θέμα της φορολογικής συνείδησης των φορολογουμένων η οποία καλλιεργείται απότην συμπεριφορά του Κράτους έναντι των πολιτών καθώς και των πολιτικών η οποία μέχρι σήμερα,αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι και η καλλίτερη.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:27 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΤΑΔΩΡΟΣ

    Είμαι Δ/Υ και εγώ και η γυναίκα μου και φορολογούμαστε,χωρίς να αποκρύπτουμε ούτε € από το εισόδημά μας.Επειδή όμως η φοροδιαφυγή εντοπίζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες,προτείνω,αφού ο καθένας μας έχοντας φορολογική συνείδηση ζητά αποδείξεις, να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις από τις εφορίες και όταν διαπιστώνονται φορολογικές παραβάσεις η ποινή να είναι αυστηρή (ανάκληση επαγγελματικής άδειας,φυλάκιση,αναγκαστική είσπραξη των διαφυγόντων φόρων ακόμα και με δήμευση περιουσίας).Επίσης θα έπρεπε να καταργηθεί κάθε συμψηφισμός για φορολογικές παραβάσεις,που συνηθίζεται κυρίως με τη διαδικασία της περαίωσης.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:49 | Δ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

    Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυβέρνηση την δυνατότητα να εκφράσω την άποψή μου.

    Τον τελευταίο καιρό προσέχω καθημερινά τις συναλλαγές μου όσον αφορά τις αποδείξεις και έχω να επισημάνω τα παρακάτω:

    1) Σούπερ Μάρκετ / Εστιατόρια: Στο σύνολο των περιπτώσεων κόβονται αποδείξεις ακόμη και για μικρά ποσά. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές μας παρέχονται από κακούς επαγγελματίες ξεχασμένες αποδείξεις άλλων πελατών. Ο μόνος τρόπος να παταχθεί αυτό είναι στην απόδειξη να γράφεται και ο πελάτης λιανικής με το ΑΦΜ. Αυτό το μέτρο είναι αναγκαίο για να έχει και ηλεκτρονική διασταύρωση.

    2) Ιατροί: Κόβονται αποδείξεις συνήθως μετά από απαίτηση μας. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως μπορεί ένα γιατρός να κόβει εύκολα αποδείξεις μεταχρονολογημένες. Αυτό με τις ΑΠΥ των γιατρών οι οποίες είναι αθεώρητα βάσει ΥΠ.Α του 2003 (και σε άλλες κατηγορίες ελεθ.επαγγελματιών) μου φαίνονται ότι μπορεί να δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για φοροδιαφυγή. Προτείνω άμεση χρήση του ΑΜΚΑ σε κάθε γιατρό (εισερχόμενος-εξερχόμενος) καθώς και ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων. Κάθε μήνα πηγαίνουμε στο ασφαλιστικό ταμείο αποδείξεις των γιατρών. Πώς αυτά διασταυρώνονται με αυτά που πραγματικά δηλώνονται από τους γιατρούς?

    3) Μηχανικοί: Είμαι στην κατηγορία αυτή στην οποία κάθε χρόνο δηλώνω τα εισοδήματα από συμβάσεις έργου. Και να ήθελα να φοροδιαφύγω, δεν μπορώ αφού κόβω πάντοτε ΑΠΥ προτού πληρωθώ. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κατηγορίες μηχανικών (π.χ μελέτες, κτλ κτλ) που ενώ έχουν ένα καλό εισόδημα από τις αμοιβές, τελικά το ποσό που δηλώνεται είναι πολυ μικρότερο του κανονικού. Καλύτερη και δικαιότερη φορολόγηση λοιπόν και σε αυτόν τον τομέα.

    4) Ηλεκ.Διασταύρωση: Πιστεύω ότι ο μόνος πλέον τρόπος διασταύρωσης των στοιχείων είναι η δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διασταύρωσης στοιχείων για όλες τις κατηγρρίες φορολογούμενων.

    5)…Πολλά μέτρα για τις επιχειρήσεις (offshore) και όποιος άλλος τρόπος διακίνησης μαύρου χρήματος. Το γνωρίζετε το πρόβλημα καλύτερα από όλους μας, και πρέπει επιτέλους να το αντιμετωπίσετε με νομοθ. ρυθμίσεις.

    Καλή χρονιά και με πολλά και περισσότερα φορολογικά έσοδα (όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας)

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:38 | Γιώργος Μιχ.

    Κύριοι,

    Ένας καλός τρόπος για να μειωθεί η φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων είναι η θέσπιση ενός τεκμαρτού συστήματος πληρωμής φόρου ανάλογα με το είδος της επιχείρησης και την περιοχή που δραστηριοποιείται. Για παράδειγμα :
    Θέλει ένας επιχειρηματίας να ανοίξει καφετερία στο κέντρο της Αθήνας ?
    θα πληρώνει φόρο 600 € (τυχαίο το νούμερο)το μήνα. Θέλει να ανοίξει δύο τετράγωνα πιο έξω ? 400 € φόρος το μήνα. Το ποσό που θα πληρώνει κάθε επιχείρηση θα μπορεί να προσδιορίζεται από τις αντικειμενικές τιμές που ισχύουν στην περιοχή, από το πόσο εμπορική είναι κλπ. Ο φόρος που θα καταβάλλεται δε θα σχετίζεται με το τζίρο της επιχείρησης άμεσα, αλλά έμμεσα (εμπορικότητα οδού). Τα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι τα κάτωθι α)Με τον τρόπο αυτό όλοι θα πληρώνουν φόρο. Έτσι, είτε κόψουν απόδειξη είτε όχι το κράτος θα έχει κάποια εγγυημένα έσοδα.
    β)δε χρειάζεται να γίνονται έλεγχοι από κλιμάκια εφοριακών, αφού η επιχείρηση δε γλιτώνει φόρο από την μη έκδοση απόδειξης
    γ) αν και σκληρό το μέτρο, θα βοηθήσει στην εξυγίανση της αγοράς, αφού όποιος ανοίξει μια επιχείρηση θα πρέπει να πληρώνει φόρο από το πρώτο μήνα λειτουργίας.Σε αντίθεση με αυτά που ισχύουν σήμερα, με το προτεινόμενο σύστημα ένας απατεώνας θα το σκεφτεί περισσότερο να νοικιάσει απλά ένα μαγαζί και να ξεγελάσει μερικούς προμηθευτές, αφού θα ξέρει ότι όχι απλά δε θα πάρει επιστροφη ΦΠΑ από την εφορία, αλλά απεναντίας θα πληρώσει.
    Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δώσατε να πούμε την άποψή μας

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:43 | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Γ.ΠΑΤΟΥΡΗΣ

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Θα περάσω απ’ευθείας στις προτάσεις και σε επισημάνσεις ως επαγγελματίας λογιστής-φοροτέχνης.

    1.Τεράστια φοροδιαφυγή συντελείται μέσα από την οικοδομή, τι εννοώ,είναι πολύ μικρό το ΕΚΟ (ελάχιστο κόστος οικοδομής ) του Άρθρου 35 του ν.2238 (ΚΦΕ) με συνέπεια να γίνονται απίστευτες υποτιμολογήσεις, όσες εργασίες μένουν σε εκκρεμότητα (διαφορά ΕΚΟ με αξία υλικών και πραγματικού κόστους συνήθως τιμολογείται εικονικά σε ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις οι οποίες στη συνέχεια επιδοτούνται , έχουν τεράστιες αποσβέσεις εγκαταστάσεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τακτοποιούν τα ταμεία των επιχειρήσεων τους και τελικά περιορίζουν την φορολογική τους επιβάρυνση.Εδώ έχουμε και το θέμα διακίνησης οικοδομικών ύλικών. Εάν σε με μια ευρύτερη περιοχή χωρις οικοδομικά τετρ.( π.χ. Τιγκάκι Κως)υπεργολάβος αναλάβει δύο (2) έργα , ένα ιδιωτικό και ένα επιχ/σης ,η διακίνηση επιτρέπει την μετατόπιση φορολογητέας ύλης από τον πρώτο στο δεύτερο αφού δεν είναι έυκαιρος ο έλεγχος σε ποιό ανάδοχο έργου ανήκουν. Προτείνω την αναγραφή στο δελτίο αποστολής ,ονοματεπώνυμο ανάδοχου έργου, αριθμό οικ.άδειας και αν είναι πλέον δυνατόν μόνο μηχανογραφημένη έκδοση.
    Παρεμπιπτόντως να κατατίθενται τα συμφωνητικά του άρθρ.8 παρ.16 Ν.1882/90 για κάθε οικ.εργασία και από 500 € και άνω.
    Να καταθέτουν ετησίως τα σωματεία οικοδ.εργασιών (εργολάβοι,ηλεκτρολόγοι, πλακατζίδες,ελαιοχρωματιστές κλπ) πίνακα με ελάχιστες αμοιβές .
    Εάν είναι δυνατόν πριν την έναρξη κάθε έργου να γίνεται αυτοψία προκειμένου να υπάρχει εικόνα πριν και μετά την λήξη των εργασιών και συνακόλουθα οι τιμολογήσεις να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
    Τέλος , πρέπει να αναθεωρηθούν τα ελάχιστα ημερομίσθια που ορίζει το ΙΚΑ για την εκτέλεση οικοδ.έργου.

    2.Τώρα για την εξαγωγή του λογιστικού αποτελέσματος κάθε χρόνο των β΄κατηγορίας επιχειρήσεων προτείνω την υποχρεωτική σύνταξη απογραφής και την κατάργηση της Ελληνικής πατέντας του 10% αποθέματος λήξης.Όλοι απογραφή, τέλος.Εδώ υπάρχει και ένα σηματικό θέμα με την χρήση των ταμ.μηχανών. Για να οφελείσει σε υπερθετικό βαθμό η απογραφή θα πρέπει τα πωλούμενα είδη να περιγράφονται στις ΑΛΠ προκειμένου να είναι εύκαιρη η διενέργεια ελέγχου κλειστής αποθήκης.

    3.Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει και στα δηλούμενα ενοίκα από την συντριπτική πλειοψηφία των εκμισθωτών με το πλαφόν του αφορολόγητου (20% της δαπάνης μέχρι 1.200 ευρώ και μείωση μέχρι 240 €) να κοθορίζει το δηλόυμενο ενοίκιο.
    Βλέπουμε στη δουλειά μας ότι οικίες 120 τ.μ. να δηλώνονται έναντι μισθωμάτων 180 € μηνιαίως επί σειρά ετών.Εδώ η πρόταση είναι με την υποβολή της ετήσιας δήλωσης ,να εφαρμόζεται από τον ελεγκτή εφοριακό η διάταξη που ορίζει ότι το δηλούμενο ενοίκιο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το 3,5% της αντικ.αξίας του ακινήτου και να προσκομίζεται φύλλο υπολογιασμού της αντικ.αξίας του (χρονοβόρο αλλά αποτελεσματικό).

    4.Τέλος θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να μπεί σε εφαρμογή το μέτρο σύνδεσης όλων των επιχειρήσεων χονδρικής πώλησης με το Υπ.Οικονομικών για την παρακολούθηση των εκδιδόμενων στοιχείων του ΚΒΣ.

    Καλή χρονιά.

    Α.Γ.ΠΑΤΟΥΡΗΣ
    ΤΗΛ.22420-24436

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:26 | Θανάσης Ρ.

    Γενικά πολύ θετικό μέτρο στην ουσία του. Όμως τίθενται ορισμένα θέματα:
    1. Η ηλεκτρονική καταγραφή θα οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία αν πρέπει όλες οι αποδείξεις να περαστούν ξεχωριστά (μιλάω για τις μικρές αποδείξεις). Αν μια οικογένεια έχει να περάσει 300 αποδείξεις (συντηρητικό νούμερο), μάλλον οι μικρές αποδείξεις δε θα περνιουνται και αντίστοιχα δε θα ζητουνται.
    2. υποχρέωση ορισμένων κατηγοριών που δεν εκδίδουν αποδείξεις στην έκδοση αποδείξεων (βενζινάδικα, ταξί κλπ) με ταμειακές μηχανές
    3. Πιθανώς να βοηθούσε ιδιαίτερα τη διαδικασία η υποχρέωση αναγραφής σε κάθε απόδειξη ενός μοναδικού στοιχείου (π.χ. αντίστοιχο του barcode) το οποίο να περιέχει όλη την πληροφορία της απόδειξης (ΑΦΜ, στοιχεία, διεύθυνση, ποσό) και το οποίο να απαιτείται να δηλώνεται από τον φορολογούμενο, Έτσι θα μειωθεί ο φόρτος για τους φορολογούμενους και θα γίνει πιο ελκυστική η ζήτηση ακόμα και μικρών αποδείξεων.
    4. Αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες (π.χ. κλείσιμο επιχειρήσεων για ορισμένο χρόνο) για όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά
    5. πολύ σημαντικό (μάλλον το βασικότερο από όλλα) να παταχθεί η διαφθορά στις εφορίες και το δημόσιο γενικότερα. Αλλιώς κανένα άλλο μέτρο δεν πρόκειται να αποδώσει. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, αυστηρό πόθεν έσχες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και αυστηρές (επιτέλους) ποινές για τους παραβάτες.

    Ευχαριστώ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:37 | Δρεττάκης

    Μέτρα περιορισμού φοροδιαφυγής:
    α) Δυνατότητα ανώνυμης καταγγελίας για μη έκδοση απόδειξης
    β) Ειδικό σώμα (Φορολογική αστυνομία) που θα επισκέπτεται τους ελ. επαγγελματίες που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα και είτε θα αγοράζει κάποιο προϊόν ή υπηρεσία και αν δεν δοθεί απόδειξη θα μπαίνει βαρύ πρόστιμο είτε θα ρωτάει για το πόσο θα στοιχίσει κάτι και αν θα δοθεί απόδειξη για αυτό. Αν ακούσει ότι με απόδειξη είναι άλλη η τιμή, περάστε παρακαλώ στο αυτόφορο.
    γ) Ειδικό σώμα (Φορολογική αστυνομία) που θα επισκέπτεται τους εργολάβους και θα ρωτάει πόσο έχει αυτό το νεόδμητο διαμέρισμα. Αν η τιμή απέχει σοβαρά από την τιμή συμβολαίου που πουλήθηκαν τα άλλα αντίστοιχα διαμερίσματα του κτιρίου να καλείται να πληρώσει τον πραγματικό φόρο. Έτσι στην πράξη θα καταργηθούν και οι αντικειμενικές αξίες που είναι ελληνική πατέντα
    δ) Πρόστιμο (χαμηλό βέβαια) και για τον καταναλωτή που δεν παίρνει απόδειξη. Έτσι δεν θα ντρέπεται να ζητήσει απόδειξη από κάποιον που κάνει την πάπια.
    ε) Πολλοί που παρέχουν υπηρεσίες φοροδιαφεύγουν με το εξής τρικ. Ιδρύουν μια εταιρία στην Κύπρο και τιμολογούν τις υπηρεσίες τους μέσω αυτής. Έτσι δεν πληρώνουν ΦΠΑ και το εισόδημά τους φορολογείται στην Κύπρο, όπου ο συντελεστής είναι μόνο 10%. Αυτό αποτελεί τεράστια απώλεια εσόδων για το δημόσιο. Θα πρέπει απαραίτητα να ελεγχθούν οι εταιρίες που δέχονται υπηρεσίες από κυπριακές εταιρίες, για να διαπιστώνεται αυτή η παρανομία

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:54 | Φανούριος Αττάρδ

    Θα συγκεντρώνουμε λοιπόν και τις αποδείξεις από το Super Market ;
    Μα τουλάχιστον σε αυτά τα καταστήματα πάντα δίδονται αποδείξεις ! Γενικά πιστεύω ότι, η φοροδιαφυγή των εμπόρων αγαθών μπορεί και πρέπει να παταχθεί μόνον με απρόοπτους και συνεχείς ελέγχους της εφορίας, αλλά το κυριότερο με ανάλογες παραδειγματικές ποινές.
    Ο εξαναγκασμός του ιδιώτη να συγκεντρώνει αποδείξεις είναι ένα «βάσανο» παραπάνω, ενώ το όλο επιχείρημα αποτελεί κατά τη γνώμη μου προιόν της αδυναμίας ή και ολιγωρίας ακόμη του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα να εκτελέσει το έργο για το οποίο έχει ταχθεί.
    Υπόψη ότι, ο πόλεμος που θα αρχίσει μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων θα είναι (και έχει αποδειχθεί) άνισος, καθόσον ο έμπορος κατέχει τη γνώση και την πείρα στον τομέα αυτό.
    Η φοροδιαφυγή πραγματοποιείται επίσης όπου λαμβάνει χώρα παροχή υπηρεσιών. Η διενέργεια ελέγχου εδώ είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Συνεπώς οι ποικίλες παρεχόμενες υπηρεσίες, ίσως να πρέπει να αναληφθούν από επίσημες αναγνωρισμένες και υπεύθυνες εταιρείες.
    Καλώντας τον οιονδήποτε ιδιώτη «μάστορα» στο σπίτι σου, για να κάνει μια απλή δουλειά-επισκευή ( ηλεκτρολογικής ή υδραυλικής ή ψυκτικής ή οικοδομικής φύσεως) :
    1ον : Σου απαντάει ότι, «Δεν προλαβαίνει και θα το σκεφθεί πότε και εάν θα έρθει» , έτσι ώστε να νοιώσεις και ευνοημένος-υποχρεωμένος που καταδέχθηκε να σε επισκεφθεί, παρά τις τόσες άλλες υποχρεώσεις του !!
    2ον : Κάνει ότι κάνει, χωρίς καμία εγγύηση και κανένα πιστοποιητικό.
    3ον : Δεν δίνει ποτέ καμία απόδειξη….
    Κι ερωτώ , ως πότε όλοι αυτοί θα αλωνίζουν και θα κερδοφορούν ανενόχλητοι ;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:55 | Aris Ioannidis

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται στις εφημερίδες το μεγαλύτερο ποσοστό φόρων προέρχεται από μισθωτούς/συνταξιούχους. Αντίστοιχα για τα έσοδα το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από μισθωτούς/συνταξιούχους.
    Αυτό είναι ιδιαίτερα οξύμωρο ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπ’ όψη τα εξής γεγονότα

    (α) Παρακολουθούμε τις δημοσιευμένες χρηματο-οικονομικές καταστάσεις διαφόρων μεγαλο-μεσαίων εταιρειών στις εφημερίδες. Βλέπουμε κύκλους εργασιών π.χ. 1.000.000€ και άνω. Στατιστικά παρατηρείται ότι 9 στις 10 εταιρείες παρουσιάζουν αρνητικά αποτελέσματα ή πολύ μικρά κέρδη π.χ. 0,5-1% του κύκλου εργασιών. Ταυτοχρόνως για τις 9 στις 10 εταιρείες γράφεται στα σχόλια του ορκωτού ότι δεν έχουν ελεγχθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα (κρίση, ακάλυπτες επιταγές, αλλά και εκμετάλλευση της αδυναμίας του κράτους μέσω εικονικών τιμολογίων κλπ.). Προτείνω δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλες τις εταιρείες που έχουν καιρό να ελεγχθούν, σε διάφορες γεωγραφικές περιφέρειες, σε διάφορους κλάδους των αγορών. Προτείνω να μπει στόχος στους υπαλλήλους αύξηση 10% των εσόδων του κράτους από μεγάλες εταιρείες με κύκλους εργασιών πάνω από 1.000.000€. Προτείνω έλεγχο στις περιουσίες των ιδιοκτητών τέτοιων εταιρειών.

    (β) Το κλειδί δεν είναι οι αποδείξεις των μισθωτών και συνταξιούχων αλλά τα τεκμήρια των επαγγελματιών. Γιατροί, δικηγόροι, επαγγελματίες κάτω του ορίου των 10.000€, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, ιδιοκτήτες μη κερδοσκοπικών οργανισμών, κλπ. Ειδικά για όλους αυτούς να ελεχθούν τεκμήρια και μεγάλα δάνεια που έχουν πάρει τα οποία πληρώνουν και διεκπεραιώνουν.

    (γ) Οι αποδείξεις μισθωτών και συνταξιούχων έχει πλεονεκτήματα αλλά και ισχυρά μειονεκτήματα γιατί είναι εξαιρετικά γραφειοκρατική διαδικασία π.χ.: ένας άνθρωπος που παίρνει 3 αποδείξεις την ημέρα δηλ. περίπου 1000 αποδείξεις το χρόνο, πως θα τις υποβάλει? Έντυπα?, ηλεκτρονικά? (δεν υπάρχει know-how). Και να υποβληθεί υπάρχει περίπτωση να ελεγχθεί? (ο όγκος είναι τεράστιος). Σε πολλές αποδείξεις το μελάνι εξασθενεί και το όφελος ακυρώνεται.

    (δ) Είναι σίγουρο ότι όπως και τα προηγούμενα χρόνια που είχε εφαρμοστεί το μέτρο αναμένεται να δημιουργηθεί μια «δευτερογενής» αγορά αποδείξεων για παρα-εμπόριο των αποδείξεων μεταξύ μαγαζιών-εταιρειών-λογιστών-φοροτεχνικών και επιτηδείων φυσικών προσώπων που θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν περισσότερο αφορολόγητο

    (ε) Οι αποδείξεις δεν αναμένεται να αποδώσουν αφού ο εκδότης θα προσπαθήσει να αποφύγει την έκδοση της. Π.χ. για ένα αγαθό/υπηρεσία 100€ (μη συμπεριλαμβ. ΦΠΑ). Με απόδειξη θα πρέπει να γίνει 119€. Εάν η επιστροφή που αναμένεται από αυτό το αγαθό είναι π.χ. 15% τότε στον φορολογούμενο είναι σαν να έχει πληρώσει 119*(1-15%)=101,15€. Ακόμα και μεγαλύτερα να είναι τα ποσοστά επιστροφής και μικρότερα του ΦΠΑ το αναμενόμενο όφελος δεν θα έρθει για το φορολογούμενο και τελικά για το κράτος. Π.χ. έστω ΦΠΑ 9% και επιστροφή 40%
    Χωρίς απόδειξη: 100€
    Με απόδειξη: 100*(1+9%)=109€
    Επιστροφή έστω 25%: 109*(1-25%)=81,75€
    Όφελος φορολογουμένου: 100-81,75 = 19,25€
    Είναι σίγουρο πως εάν πει ο εκδότης της απόδειξης στο φορολογούμενο πάρε το 85 χωρίς απόδειξη και μαύρο ο πελάτης θα το κάνει. Το μόνο πρόβλημα για τον εκδότη είναι να αποδείξει ότι δεν πουλάει, άρα ότι δεν αγοράζει εμπόρευμα, άρα ενίσχυση λαθρεμπορίου ή μη έκδοσης τιμολογίων και «δευτερογενής» αγορά εικονικών τιμολογίων

    Τελικά και για να μη μακρυγορώ και με άλλα παραδείγματα που μπορούν να βρεθούν το όφελος του φορολογουμένου δεν υπάρχει

    (στ) Δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στις αποδείξεις των «φουκαριάρηδων» μισθωτών/συνταξιούχων και αγνοούνται γεγονότα όπως: οι κινέζοι δεν κόβουν αποδείξεις και κάνουν λαθρεμπόριο, οι ξένοι εισπράττουν μαύρο χρήμα ακόμα και εάν είναι φορολογούμενοι εδώ (συνήθως κάτω του ορίου των 10.000€)

    Προτείνω τα παρακάτω

    (α) Υψηλότερα τεκμαρτά εισοδήματα ειδικά για τα σκάφη και μεγάλα αυτοκίνητα
    (β) Πρόσθεση νέων κριτηρίων όπως απασχόληση εργατικού δυναμικού (υπηρέτριες, babysitter, οδηγοί είτε αυτοί είναι στο ΙΚΑ είτε στο ΤΕΒΕ) στα τεκμαρτά εισοδήματα
    (γ) Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από υπαλλήλους των εφοριών σε μεσαίες-μεγάλες εταιρείες (ειδικά όσες είναι ανέλεγκτες τα τελευταία χρόνια)
    (δ) Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από υπαλλήλους των εφοριών σε περιουσίες ιδιοκτητών μη κερδοσκοπικών οργανισμών
    (ε) Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές
    (στ) Στα τεκμαρτά εισοδήματα λόγω κατοικιών να μη λαμβάνονται υπ’ όψη τα τετραγωνικά αλλά η αντικειμενική αξία.
    (ζ) τα τεκμήρια να υπολογίζονται για όλους, και για μισθωτούς/συνταξιούχους χωρίς χρήση αποδείξεων αλλά με πραγματικές και ελάχιστες αγοραίες τιμές. Π.χ. τετραμελής οικογένεια
    Έξοδο ενοικίου ή τόκων στεγαστικού: 800€/μήνα
    1 Αυτοκίνητο (βενζίνη, ασφάλεια, ΚΤΕΟ, τέλος): 150/μήνα
    Διατροφή-υπόδηση: 350/μήνα
    Εκπαίδευση (ξένες γλώσσες ή φροντιστήριο): 200/μήνα
    Λοιπά: 200/μήνα

    Σύνολο: 1700/μήνα, σύνολο ετήσιο: 20400

    Το ίδιο να γίνει για όλες τις κατηγορίες προσώπων, εξόδων κλπ.
    Σε περίπτωση που φυσικά πρόσωπα δηλώνουν κάτω από αυτό το όριο, να γίνεται έλεγχος.

    (η) Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκινήσει καλά. Εμείς την ψηφίσαμε για να αλλάξει τα πράγματα και αυτή εφαρμόζει σκληρό, συντηρητικό πρόσωπο και εφαρμόζει πρόγραμμα Καραμανλή. Είπε ότι δεν θα μειώσει αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων και το κάνει. Είπε ότι δεν θα κάνει αποκρατικοποιήσεις σε κρίσιμους τομείς και προετοιμάζει το έδαφος για να κάνει (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Καζίνα κλπ.). Οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν με μέτρο τόσο εξαιτίας της απώλειας ελέγχου του κράτους όσο και γιατί οι αποκρατικοποιήσεις δίνουν πρόσκαιρες ανάσες και στερούν κρατικά έσοδα εις το διηνεκές π.χ. τζόγος. Μόνο η έκτακτη εισφορά ήταν σωστό μέτρο. Όμως βλέπουμε ότι ορισμένοι υπουργοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν για τους υπαλλήλους τους εξαιρέσεις από τα μέτρα όπως αξιωματικοί. Τελικά όμως πάλι έτσι μειώνεται η φορολογική βάση.

    (θ) Έλεγχος εμβασμάτων των ξένων που εργάζονται στην Ελλάδα. Ειδικά από χώρες της ΕΕ όπως Βουλγαρία, Ρουμανία ευρύτερη ανταλλαγή στοιχείων. Π.χ. θα είναι παράδοξο ένας Βούλγαρος υδραυλικός να δηλώνει εδώ 9999€ και να στέλνει εμβάσματα πίσω 40.000€

    (ι) Μια λύση είναι αύξηση δημοσίων επενδύσεων με ΣΔΙΤ για υλοποίηση υποδομών. Π.χ. δημιουργία νέου ΣΕΜΠΟ σε δύο τρία περιφεριεακά σημεία νησιά της Ελλάδος. Εξασφαλίζονται εισροή κεφαλαίων, απασχόληση, κλπ.

    (ια) (Σχετίζεται με τα ανωτέρω αλλά και με άλλα μέτρα περί μεταναστευτικού) Καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, επαναπροώθηση παρανόμων στις χώρες τους. Θέση Ποσοστού-κατωφλίου π.χ. 2% του γενικού πληθυσμού

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:25 | Γ.ΚΟΡΡΕΣ

    Αξοτιμοι κυριοι,
    επειδη η Ελλαδα ειναι μια ιδιαιτερη χωρα και οι Ελληνες ενας μυστηριος λαος που δεν μπαινει σε συνηθη καλουπια θα προτεινα
    αντιθετες λυσεις για την φοροδιαφυγη απο οτι συμβαινει σε ολο τον υπολοιπο κοσμο.
    Για την συμπαθη ταξη των ελευθερων επαγγελματιων φορολογηση απο το πρωτο ευρω με τον ανωτατο συντελεστη και αποκλιμακουμενο οσο θα αυξανει το δηλωθεν εισοδημα για να μη κυνηγανε ολοι οι υπολοιποι φορολογουμενοι αποδειξεις.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:17 | Θανάσης

    Στις γειτονιές κυρίως, πολλά είδη καταστημάτων φοροδιαφεύγουν μη εκδίδοντας πάντα αποδείξεις. Πραδείγματα: Κρεοπωλεία, σιδηρικών-χρωματοπωλεία, ψιλικών ειδών, ηλεκτρολογικών, ακόμη και φαμακεία,ζαχαροπλαστεία κλπ. Επομένως χωρίς διάκριση όλες οι αποδείξεις ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση του αφορολόγητου. Ετσι θα μας γίνει μια καλή συνήθεια να ζητάμε πάντα αποδείξεις από όλους και για όλα. Και ας μη λυπόμαστε τον δήδεν «φουκαρά» μάστορα υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο ή αλουμινά. Αυτός θα σώσει το κράτος από την οικονομική κρίση; Και αυτός και όλοι μας ανάλογα με τα εισοδήματά μας ο καθένας. Αλλά ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΊΣ ΕΞΑΙΡΈΣΕΙΣ. ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ Σ’ ΑΥΤΟ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:25 | Λεωνίδας

    Προτείνω για την συλλογή των αποδείξεων να ισχύσει το εξής.
    Για ένα χρόνο ή περισσότερο οι αποδείξεις σε επιλεγμένους τομείς να μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου στο ΔΙΠΛΑΣΙΟ ή ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ της αξίας της απόδειξης.
    Είναι φανερό ότι θα υπάρξει μείωση των εσόδων από την μία πλευρά λόγω μείωσης της φορολογητέας αξίας αλλά θα υπάρξει ισχυρότατο κίνητρο για συλλογή αποδείξεων από ορισμένες ομάδες που φοροδιαφεύγουν καθώς και την αύξηση της φορολογίας των συγκεκριμένων ομάδων από την άλλη.
    Με αυτόν τον τρόπο ΔΕΝ θα υπάρχει το κίνητρο 150 ευρώ με απόδειξη ή 100 χωρίς και το υπουργείο θα δημιουργήσει μια βάση αναφοράς για επαγγέλματα που δεν κόβουν αποδείξεις καθώς και την πραγματική εικόνα (όσο είναι δυνατόν) για τους συγκεκριμένους επαγγελματίες.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:47 | ΑΛΕΞΙΟΥ Β

    κυριοι
    για την φοροδιαφυγη των γιατρων υπαρχει τροπος να παταχθει ωσ εξης
    Αντι να υπαρχουν εκατομυρια συνταγολογια στα χερια των ασφαλισμενων να εχει καθε γιατρος δικο του συνταγολογιο με μοναδικο προσωπικο αριθμο .Ο φαρμακοποιος πριν δωσει τα φαρμακα θα πληκτρολογει τον κωδικο και θα περνα την συνταγη στο συστημα.
    Με τον τροπο αυτο επιτυγχανουμε
    1)μειωση συνταγολογιων (οσοι και οι εν ενεργεια γιατροι) αρα μικροτερο κοστος και καλυτερος ελεγχος
    2)υποχρεωτικα ο γιατρος θα πρεπει να εκδειδει αποδειξη παροχης υπηρεσιων αφου πλεον θα ειναι ευκολη η αντιπαραβολη (οσες συνταγες φαρμακων τοσες και οι αποδειξεις) αρα παταξη εν μερει βεβαια της φοροφιαφυγης.
    3)μειωση της αλογιστης χρησης φαρμακων αφου πλεον δεν θα δινονται φαρμακα χωρις συνταγη γιατρου(οπως στο εξωτερικο)
    4)ελεγχος πλεον της κατευθηνομενης συνταγογραφιας φαρμακων απο τους γιατρους .
    Αυτο μπορει να ιοσχυει για καθε παραιατρικο και για καθε εξεταση

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:29 | Γεωργία Αγγελοπούλου

    Με την παρέμβασή μου αυτή, θα ήθελα να καταθέσω τον προβληματισμό μου για ένα μεγάλο θέμα φοροδιαφυγής και κυκλοφορίας «μαύρου» χρήματος.
    Αφορά τους εκπαιδευτικούς δημόσιους λειτουργούς, που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα κατ’ οίκον. Είναι μια πραγματικότητα, που κοστίζει ΑΚΡΙΒΑ στις περισσότερες ελληνικές οικογένειες.
    Θα πρότεινα, χωρίς να γνωρίζω αν νομικά μπορεί κάτι τέτοιο να ευσταθεί, να δοθεί άδεια στους εκπαιδευτικούς να θεωρήσουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών για διδασκαλία κατ’ οίκον, έστω και με περιορισμούς (πχ να απαγορεύεται να διδάσκουν σε μαθητές των σχολείων που εργάζονται, περιορισμένη δυνατότητα εσόδων κ.α.)
    Ευχαριστώ που μου δώσατε τη δυνατότητα να εκφράσω την άποψή μου.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:40 | Alex

    Το μέτρο είναι κατ’ αρχήν θετικό γιατί υπό κατάλληλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να βοηθήσει στη σύλληψη εισοδημάτων που σήμερα φοροδιαφεύγουν. Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:
    – Γενική υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων / χρήσης ταμειακών μηχανών για κάθε πωλούμενο αγαθό / προσφερόμενη υπηρεσία. Υπάρχουν χώροι (π.χ. λαϊκές αγορές, περίπτερα) με σημαντικούς τζίρους στους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων
    – Δυνατότητα δήλωσης όλων των αποδείξεων που συγκεντρώνει κανείς και κλίμακα έκπτωσης με βάση το συνολικό του εισόδημα
    – Ευρεία ενημερωτική εκστρατεία με την οποία με απλά παραδείγματα να εξηγείται το όφελος από τη συλλογή αποδείξεων π.χ. για απόδειξη 100 € που δεν κόβεται το κράτος χάνει 15,96 € ΦΠΑ + 29,41 € Φόρο (συντελεστής 35%) ήτοι 45,37 € τα οποία θα κληθεί να πληρώσει και αυτός που δεν παίρνει την απόδειξη
    – Ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής και εκτεταμένοι έλεγχοι ατόμων που φοροδιαφεύγουν και δημοσιοποίηση των στοιχείων τους.
    – Δημιουργία ιστοσελίδας στην οποία να μπορεί να γίνουν καταγγελίες περιπτώσεων φοροδιαφυγής ή διαφθοράς επωνύμως ή ανωνύμως και ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών.
    – Χρήση νέων μηχανισμών διασταυρώσεων π.χ. για την περίπτωση φοροδιαφυγής ιατρών έλεγχος των συνταγογραφήσεων φαρμάκων / εξετάσεων και της έκδοσης αποδείξεων ή της επίσκεψης σε νοσοκομείο. Περιπτώσεις ιατρών που δουλεύουν σε δημόσια νοσοκομεία και διατηρούν ιατρεία εκτός αυτών στα οποία δεν κόβουν αποδείξεις θα μπορούσαν να συλληφθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:06 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    Συμφωνω με το μετρο των αποδειξεων.προτεινω αμεση επιστροφη του ΦΠΑ στον καταναλωτη απο εφοριες η τραπεζες με την εμφανιση της αποδειξης για ολα τα επαγγελματα που φοροδιαφευγουν.Ετσι ο καταναλωτης δεν θα εχει λογο να μη ζηταει αποδειξη.Θα χασει μεν το δημοσιο το 19% του ΦΠΑ αλλα θα αποκαλυψει εισοδηματα που θα φορολογηθουν στην κλιμακα με 40% και παντως περισσοτερο απο το ΦΠΑ.Με αυτον τον τροπο θα εχει νοημα και ο ΦΠΑ στους γιατρους ,δικηγορους κλπ.Διαφορετικα παλι ο καταναλωτης θα πληρωνει το ΦΠΑ(αν παιρνει αποδειξη),ο επαγγελματιας ως συνηθως δεν θα τον αποδιδει και δεν θα αλλαξει απολυτως τιποτα.

  • Κάθε κυβέρνηση, προσπάθησε να εφεύρει ένα σύνολο μέτρων, έξυπνων μέτρων που εμπεριείχε μεγάλη δόση πονηριάς, ώστε να ανακαλύψουν και να «συλλάβουν» την φοροδιαφυγή. Όμως ο φοροδιαφυγή ως πονηρότερη και εξυπνότερη απέδειξε τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία προσπαθείτε να τα φορτώσετε στον αριθμό των απασχολουμένων στην δημόσια διοίκηση και στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

    Στις δεκαετίες του 60 και 70 το Κράτος εν πολλοίς βάσιζε την όποια ανάπτυξη του και την «ευημερία» του στους άδηλους πόρους και στην ναυτιλία.
    Στους άδηλους πόρους την συντριπτική συμμετοχή στην διαμόρφωσή τους, είχαν τα εμβάσματα του εξωτερικού των Ελλήνων μεταναστών.

    Το τέλος αυτής της διαδικασίας εισροών συναλλάγματος, αντικατέστησε το εσωτερικό μαύρο χρήμα και η άνθιση της παραοικονομίας.
    Το κράτος βοήθησε την δημιουργία κλίματος προστατευμένης παραοικονομίας, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως πριν ακόμα μια 20ετία, στις επιχειρήσεις ζητιόταν μόνο φορολογική ενημερότητα στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, κάνοντας τα στραβά μάτια στην εισφοροδιαφυγή της κοινωνικής ασφάλισης.

    Ακόμα πιο πρόσφατα το μέτρο της προσωποκράτησης και της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, για εισφοροδιαφυγή ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα όλα τα μέτρα εξαναγκασμού για την είσπραξη εισφορών κυρίως από το ΙΚΑ, να καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων.
    Αν σε αυτό κανείς προσθέσει τα μέτρα απαλλαγών και διευκολύνσεων καθώς και μέτρα ανάληψης επιχειρηματικών υποχρεώσεων από το Κράτος έναντι των υποχρεωτικών εισφορών, μπορεί να διαπιστώσει και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την αφαίμαξη των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Οργανισμών, αφού το κράτος ποτέ δεν εξυπηρέτησε τις υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς.

    1. Έχω ξαναπεί σε δημοσιεύσεις του μπλογκ μου, Πολιτικοί Διάλογοι, και έχω κοινοποιήσει στο κυβερνών κόμμα την άποψη ότι, όπως ο μισθωτός φορολογείται στην πηγή απόκτησης εισοδήματος, αντίστοιχα πρέπει η επιχείρηση έτσι να φορολογείται ανά μονάδα προϊόντος, και πρέπει να προκαταβάλλεται ο ΦΠΑ για κάθε προϊόν που εξάγεται στην αγορά ως εμπόρευμα.

    Επιπλέον να ξεκαθαρίσουμε ότι η προστιθέμενη αξία του προϊόντος στην μετατροπή του σε εμπόρευμα, ανήκει κατά το πλείστον στους συντελεστές παραγωγής του και όχι στο Κράτος.
    Επομένως ο ΦΠΑ πρέπει κατά ένα σημαντικό ποσοστό, να χρηματοδοτήσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ως ανταπόδοση στην διαμόρφωσή του από τους εργαζόμενους – παραγωγούς, κατά ένα άλλο μέρος να επιστρέψει στην επιχείρηση ως επενδυτικό κεφάλαιο και κατά το τρίτο μέρος να εισπραχτεί από το Κράτος ως μέσο αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους.

    Αν λοιπόν αναμορφωθεί η οικονομία κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε βεβαίως έχουμε ως μισθωτοί το κίνητρο για απαίτηση έκδοσης αποδείξεων και έχουμε λόγο να επέμβουμε στην απόδοση του ΦΠΑ.

    2 μέχρι σήμερα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν ζητήσει την αύξηση του αφορολόγητου μέσα από την τιμαριθμική αναλογική αναπροσαρμογή.
    Αντί να αυξήσετε το αφορολόγητο, ερχόσαστε και θέλετε να το μειώσετε και να βάλετε τα μισθωτά υποζύγια στην βάσανο να αποδείξουν ότι τα όρια της φτώχειας βρίσκονται κάτω από το μέχρις σήμερα αφορολόγητο.
    Προσπαθείτε δηλαδή να επαναπροσδιορίσετε όχι με αντικειμενικά κριτήρια το όριο της φτώχειας που είναι ισοδύναμο με το αφορολόγητο, αλλά με εισπρακτικά υποκειμενικά στοιχεία, καθιστώντας τους μισθωτούς …. πλουσίους.

    Ας γίνουμε σοβαροί και ας αφήσουμε στην άκρη τους νεοφιλελευθέρους υπαινιγμούς και πειραματισμούς.
    Το αφορολόγητο των 12 χιλ. ευρώ πρέπει να παραμείνει ως σταθερά για όλους τους μισθωτούς.
    Να νομοθετήσετε την κλιμακωτή του αύξηση, στις 18 χιλ. ευρώ, που θα διαμορφώνεται με κάθε δαπάνη που θα προσκομίζεται, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλες οι δαπάνες πέραν μιας τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης, η οποία βεβαιώνεται βάση της οικογενειακής κατάστασης του φορολογουμένου, προσδιορίζουν το κέρδος μεταξύ του αφορολόγητου των 12 χιλ. ευρώ και των 18 χιλ. ευρώ.
    Δεν μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις στις δηλώσεις δαπανών.
    Από την στιγμή που δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στην φορολόγηση εισοδημάτων, δεν επιτρέπεται να δημιουργείτε καθεστώς εξαιρέσεων στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την διαμόρφωση του αφορολόγητου.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 08:48 | κ. ΚΩΣΤΑΣ

    ΠΡΟΣΟΧΗ γίνεται μεγάλη φοροδιαφυγή στα ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΑ, σ ΄αυτά συνήθως δεν δίδουν αποδείξεις και τα τιμολογούν όπως θέλουν οι φαρμακοποιοί.
    Επιβάλλεται λοιπόν να περιληφθούν μαζί με τα κανονικά φάρμακα στην απαίτηση υποβολής των αποδείξεων. Πιστεύω ότι τα ποσά που δαπανώνται για τα ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΑ είναι πολύ μεγαλύτερα από τα κανονικά φάρμακα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 07:06 | ΞΕΝΟΦΩΝ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

    Πιστεύω οτι όποιος πραγματικά θέλει να «κτυπήσει» την φοροδιαφυγή, και βέβαια την διαφθορά (απο όπου προέρχεται και η φοροδιαφυγή)πρέπει πρώτα να το δηλώσει εμφαντικά και με πειστικό τρόπο στα ΜΜΕ και ειδικώτερα στην τηλεόραση. Πιστέυω οτι Πρωθυπουργός που θα κάνει μια τέτοια δήλωση θα συστρατεύσει το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων. Βέβαια για να γίνει κατι τέτοιο πιστευτό θα πρέπει να ληφθούν και κάποια έμεσα μέτρα, όπως ποινική δίωξη όλων των μερών που μετέχουν στην φοροδιαφυγή και την διαφθορά και άμεση δίωξη τους και κοινοποίηση.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:05 | Γιώργος Δ.

    Προσωπική Ιστορία 1: Παράγγελνα κάθε πρωι από μεγάλη αλυσίδα και ποτέ δεν λάμβανα αποδείξεις… Οταν ζήτησα κάποια στιγμή, ο διανομέας την …είχε ξεχάσει. Αυτό έγινε και την δεύτερη αλλά και την τρίτη φορά της παραγγελίας μέχρι που τη ζήτησα ρητά όταν έδωσα τηλεφωνικά την παραγγελία. Από τότε, κάθε ημέρα μου στέλνουν την απόδειξη και όχι μόνο αυτό αλλά πλέον είμαι «ο περίεργος του ορόφου που ζητάει απόδειξη…» Γιατί απ’ότι καταλάβατε, μόνο εγώ ζητάω απόδειξη από όλο τον όροφο και ίσως από όλους τους πελάτες τους !!!

    Ερώτηση 1 : Μήπως εάν ξεκινήσει το μέτρο με τις αποδείξεις, και πάλι θα βρίσκουν δικαιολογίες όπως «την ξέχασε ο διανομέας» για να φοροδιαφεύγουν;

    Προσωπική ιστορία 2: Πριν μία εβδομάδα αγόρασα ένα ζευγάρι παπούτσια για τον γιό μου από μεγάλο και «ιστορικό» κατάστημα υποδημάτων στον εμπορικότερο δρόμο του Κορυδαλλού. Οταν πήγα να πληρώσω, ο διευθυντής, χωρίς ίχνος ντροπής, μου λέει: ¨»Με απόδειξη 65, χωρίς απόδειξη 60″…

    Ερώτηση 2: Μήπως όταν ξεκινήσει το μέτρο με τις αποδείξεις, συνεχίζουν τέτοιου είδους ερωτήσεις να …παρασύρουν τους αγοραστές, αφού το όφελος θα μοιράζεται μεταξύ αγοραστή/εμπόρου αλλά χωρίς το όφελος του κράτους;

    Τι προτείνω: Πολλαπλασιασμό των προστίμων στους εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, κλπ (πχ δεκαπλασιασμό!) όταν δεν εκδίδουν αποδείξεις και συλλαμβάνονται…Αλλά όχι απλά αυτό. Να περάσει στο μυαλό όλων ότι τα πρόστιμα ΔΕΝ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ !!! Κάτι παρόμοιο και με τις κλήσεις της τροχαίας δηλαδή, όπου πλέον όλοι ξέρουν οτι εάν σε γράψουν θα πρέπει να πληρώσεις, αφού οι κλήσεις της τροχαίας ΔΕΝ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ πλέον

    Αν πχ είμαι μεγαλογιατρός και ξέρω ότι εάν με πιάσουν θα πληρώσω ΧΩΡΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΦΥΓΗΣ πχ. 50.000-100.000 ευρώ, θα σκεφτώ πάρα πολύ να φοροδιαφύγω…

    Και για να έχει και την κοινωνική αποδοχή, τα έσοδα από τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πηγαίνουν σε προγράμματα ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων, ανταγωνιστικότητας, κλπ.

    Και για να εφαρμοστεί και «ελαστικά», θα πρότεινα να υπάρχει …»κίτρινη» κάρτα εάν σε πιάσουν να φοροδιαφύγεις την πρώτη φορά αλλά …όχι και την δεύτερη!

    Γιατί το «δις εξαμαρτείν…»

    Με εκτίμηση,

    Γιώργος Δ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:46 | ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Πάλι εγω ο «πολιτάκος» θα βγάλω το φίδι από την τρύπα , και θα καταγγείλω ποιόν ; τον «σωτήρα» του πατέρα μου που πάσχει από έμφραγμα του μυοκαρδίου; Και θα του ζητήσω τι; Απόδειξη για το φακελάκι; Αφου δεν έχει μπλοκ αποδείξεων ο γιατρός του Ε.Σ.Υ ή μήπως θα ζητήσω απόδειξη για την επίσκεψη που έκανα στο ιατρείο του για την διαβητική μητέρα μου , και γιατι να πληρώσω και το «καπέλο» της απόδειξης και τα «ξινισμένα» μούτρα του γιατρού;
    Παλι εγώ ο κακομοιράκος θα πληρώσω τα σπασμένα (σιφώνια) , ποιος τον ακούει τον υδραυλικό που του έκανα 10 τηλέφωνα μέχρι να έρθει να δει την χαλασμένη βρύση !
    Και ποιός ακούει τον ιδιοκτήτη του ρετιρέ που τον επιβάρυνε ο διαχειριστής με ΦΠΑ για την καθαριότητα του κτιρίου.
    Για φαντάσου λέει να ζούσαμε σε μια χώρα όπου ΟΛΕΣ οι συναλλαγές να απαιτούσαν αναγραφή ΑΦΜ !
    Πας κύριε να βάλεις βενζίνα στο αμάξι σου , φεύγεις με υποχρεωτική απόδειξη που αναγράφει ΑΦΜ , αριθμό κυκλοφορίας , λίτρα και κόστος . Ούπς να σου και στα 100μ έλεγχος από μια ομάδα αδιάφθορων , τσεκάρει την απόδειξη και εγω δεν γίνομαι κακός και ο βενζινοπώλης δυσκολεύεται να κάνει παραεμπόριο, αν αυτό συνδυαστεί και με έλεγχο στην ποιότητα του καυσίμου και με έλεγχο τι ποσότητες αγόρασε και τι πούλησε ( είπαμε ότι η αντλία θα είναι συνδεδεμένη με ειδικό λογισμικό;) τότε είμαστε σε καλό δρόμο.
    Επ, κύριε γιατρέ μισό λεπτό , γωνία μαγαζί στο Κολωνάκι ; ΕΥΓΕ σας , πόσα τετραγωνικά; Εχετε και γραμματέα ; Εχω εφοδιάσει και με ηλεκτρονική κάρτα κάθε πολίτη οπου όποια επίσκεψη κάνει σε ιατρό καταγράφετε διότι πρέπει υποχρεωτικά να αναγραφεί σε αυτήν η ημερομηνία της επίσκεψης ο λόγος αυτής και τι του συστήσατε ; ( για να έχω να «κυνηγάω» και εγω ο κακομοιράκος τον γιατρό αν μου την πεθάνει την μάνα μου που της σύστησε να τρώει 10 σοκολάτες την μέρα) , Πήρατε μέρος και σε 10 χειρουργεία αυτόν τον μήνα όπως με ενημερώνουν τα νοσοκομεία μέσα από ένα online σύστημα που είναι υποχρεωμένο κάθε νοσοκομείο να τηρεί ; και τι βλεπω κάνατε 5 αρθροσκοπήσεις και 5 σπονδηλοδεσίες; δηλαδή εισπράξατε απο αυτές τουλάχιστον χ€; Παραπέμψατε και 5 ασθενείς για μαγνητική ; όπως με ενημερώνουν τα διαγνωστικά κέντρα τα οποία είναι υποχρεωμένα σε κάθε εξέταση να αναγράφουν το ΑΦΜ του ιατρού ; κανένα πρόβλημα …… σύμφωνα με έναν ειδικό πίνακα πρέπει να έχετε εισπράξει φέτος …Χ€ , για να δουμε τωρα τι περιουσία έχετε …….
    Επ, κύριε ιδιοκτήτη χρωματοπωλείου βλέπω ότι φέτος αγοράσατε 100 κιλά κοκκινο χρώμα , που το πουλήσατε ; εχετε σε κάθε συναλλαγή το ΑΦΜ του αγοραστή ; Ποιος από αυτούς είναι ελαιοχρωματιστής ; μισο λεπτο κύριε ελαιοχρωματιστή , αγοράσατε φέτος 100 κιλά χρώμα και δηλώσατε εισόδημα 1.000 € ; και συντηρείτε μια 4μελής οικογένεια με 2 τζιπ και ένα εξοχικό ;
    Επ μισο λεπτό κύριε διαχειριστή, μένετε σε πολυκατοικία με 30 διαμερίσματα και δεν έχει η πολυκατοικίας σας συνεργείο καθαρισμού ; και τους πυροσβεστήρες ποιος τους αναγόμωσε; Και συντήρηση στο ασανσερ ποιος κάνει; Υποβάλλατε δήλωση που αναγράφει τα συνεργεία που συντηρούν την πολυκατοικία;
    Καλησπέρα κύριε καθηγητά λυκείου , βλέπω 1.200€ εισόδημα και έχουν αμάξι και τα δυο παιδιά σας ! και ένα εσεις ! και εξοχικό ! γιατι να μην γίνετε υπουργος οικονομικών να μας λύσετε και εμας το πρόβλημα;
    Μπράβο κύριε , ωραία καφετέρια , και σε καλό πόστο , πόσες καρέκλες δηλώνετε; Για να μετρήσω , εγω σαν κράτος θέλω τουλάχιστον να μου δηλώνεις χ€ ανα ημέρα ανα (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ) καρέκλα , και μην μετρήσω και δω ότι έχεις 1 παραπάνω γιατι στο εκλεισα ΤΩΡΑ για ένα χρόνο .
    Εσυ κύριε μανάβη δεν έχεις λογιστή ; έγραψες στην φορολογική δήλωση το ΑΦΜ του ; δεν έχεις για έλα αύριο από την εφορία να δώ που έμαθες να κρατας βιβλία και αν μου απαντήσεις στις ερωτήσεις θα σε προσλάβω στην Δ.Ο.Υ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
    Και εσεις κύριε που έχετε ένα αυτοκίνητο που κάνετε τα σερβις του; Μα καλα κάθε 10.000χιλ δεν κάνετε σέρβις ; μα εδώ βλέπω από την λίστα που μου έχει υποβάλλει το ΚΤΕΟ ότι μέσα σε 2 έτη κάνατε 30.000χιλ και δεν μου έχει υποβάλλει κανένα συνεργείο στην επικράτεια την ημερομηνία σέρβις την δαπάνη και τα χιλιόμετρα; Και εσεις κύριε που έχετε συνεργείο γιατι αγοράσατε 100κιλα λάδι το έτος 2010 και εδώ βλέπω ότι έχετε πουλήσει μόνο τα 50; Και πως εισπράττεται λιγότερο από χ€ για σέρβις των 20.000χιλ σε αυτοκίνητο μάρκας χ αξίας ψ;
    Φυσικά καλέ μου οικογενειάρχη να σου δώσω μια μεγάλη φορολογική ελάφρυνση αφου στέλνεις το παιδί σου σε ιδιωτικό σχολείο και έτσι από την μία δεν σου παρέχω δωρεάν παιδία και από την άλλη μου καταθέτεις και την απόδειξη

    Αν όλες οι συναλλαγές από την χοντρική μέχρι την λιανική έχουν ΑΦΜ
    Αν ο πέλεκυς είναι βαρύς για τους φοροφυγάδες…. Καλύτερα ΘΕΟΒΑΡΟΣ
    Αν ελέγξει το κράτος ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ για κινητή και ακίνητη περιουσία πώς την αποκτήσαμε και πως την συντηρούμε
    Αν υπάρχουν ελάχιστα όρια δηλωμένου εισοδήματος ανάλογα με το επάγγελμα , την περιοχή που δραστηριοποιούμαστε και τις αγορές
    Τότε ίσως εγω ο κακομοίρης γίνω Εμίρης

    καλή χρονία σε όλους και με την ελπίδα για μια νεα αρχη

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:50 | Χ.Ν.

    ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ-ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ.
    ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΜΟΛΙΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
    ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΕ ΑΥΤΟ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:35 | Βαγγέλης Κ.

    Νομίζω ότι θα είναι άδικη όποια φορολογική μεταρρύθμιση αν δεν λάβει υπόψη της τον κλάδο της οικονομίας που έχει και την μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, που είναι ο χώρος της οικοδομής.

    Διευκρινίζω παρακάτω.

    1) Ξεκινά κάποιος να χτίσει μια οικοδομή. Κάνει εκσκαφές χρησιμοποιώντας διαφορετικά οχήματα (μπουλτόζες, εκσκαφείς μικρούς και μεγάλους, φορτηγά για τα χώματα – μπάζα). Συνήθως αυτά ανήκουν σε έναν. Το κόστος μπορεί να είναι από 7.000 – 15.000 ευρώ σε μια συνηθισμένη κατοικία. Ποιο είναι το τιμολόγιο? 1.000 ευρώ. Πόσο είναι το ΦΠΑ? 190,00 ευρώ. Τι ποσό είναι η φορολογία? 200,00 ευρώ.

    Τα μαύρα χρήματα? Άπειρα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ. Η κοινή λογική μου λέει το εξής απλό. Για να μπορεί να έχει κάποιος στην κατοχή του εκσκαφείς, τριαξονικά φορτηγά, τρυπάνια κλπ αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με τεράστιο λειτουργικό κόστος (καύσιμα – υπαλλήλους)δεν είναι δυνατόν να εμφανίζει ένα χαμηλό εισόδημα ή τουλάχιστον όχι μια αξιοπρεπή κερδοφορία.

    2) Συνέχεια οικοδομής. Είναι μάλλον άγραφος κανόνας μεταξύ μηχανικών, οικοδόμων, πολεοδομιών και ΙΚΑ να υπάρχει αυτή η πατέντα των ελάχιστων ενσήμων που πρέπει να δηλωθούν. Έτσι μπορεί και γίνεται μια προσφορά ότι στα 6 ένσημα δηλώνουν τα 5 ή 4,5 με όριο τα ελάχιστα ένσημα. Μετά υπάρχει ο εκβιασμός προς τους ιδιοκτήτες. Ή μας πληρώνεις με 20 ευρώ την μέρα μετρητά στο χέρι ή δηλώνεις στο ΙΚΑ με 60 ευρώ την μέρα. Αναγκαστικά επειδή η διαφορά είναι μεγάλη όλοι υποκύπτουν και έτσι εμφανίζονται οι οικοδόμοι να δουλεύουν λιγότερες από 15 μέρες τον μήνα με αποτέλεσμα χαμηλό εισόδημα, χαμηλή φορολογία.

    ΠΡΟΤΑΣΗ. Να μειωθεί το υποχρεωτικό ένσημο από 60 σε 30 ευρώ όταν γίνεται υπέρβαση των υποχρεωτικών ενσήμων. Έτσι όλοι δεν θα έχουμε συμφέρον να αποκρύπτουμε αλλά και οι εργάτες της οικοδομής αλλά και οι μετανάστες θα υποχρεώνονται να δηλώνουν όλες τις μέρες στο ΙΚΑ αυξάνοντας τα έσοδα των ασφαλιστικών φορέων, και ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα έσοδα από το δηλωθέν εισόδημα. Σας γνωστοποιώ ότι το κόστος των εργατών στην κατασκευή μπετών είναι μεγαλύτερο από τα υλικά που υπάρχουν τιμολόγια (μπετόν, σίδερα, μονωτικά)

    3) Να υπάρχει υποχρέωση ΦΠΑ μόνο με την είσπραξη ή ο ΦΠΑ να καταβάλεται υποχρεωτικά εντός μήνα από αυτόν που αποδέχεται το τιμολόγιο. Αυτό θα ανασάνει τις εταιρείες που συναλλάσονται με Δημόσιο, όπου το Δημόσιο πληρώνει μετά από 1-2 χρόνια και ο προμηθευτής πρέπει να πληρώσει αμέσως τον ΦΠΑ.

    Επειδή έχω εισαγωγική εταιρεία όπου οι προμηθευτές εξωτερικού απαιτούν άμεση πληρωμή για οποιαδήποτε παραγγελία, αυτό σημαίνει αυξημένη ρευστότητα. Όταν μεταπουλάμε σε πελάτη Δημοσίου ή Ιδιωτική εταιρεία με πίστωση 45 ημερών αυτό σημαίνει τα παρακάτω:

    α) Πληρωμή προμηθευτή
    β) Πληρωμή ΦΠΑ
    γ) Στην περίπτωση του Δημοσίου ακόμα και πληρωμή Φόρου

    Αυτό δημιουργεί ασφυξία και παραλογισμό να έχεις την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ που θα εισπράξεις στο μέλλον (με επισφάλεια σε περιπτώσεις μεταχρονολογημένων επιταγών).

    ΠΡΟΤΑΣΗ. Καταβολή του ΦΠΑ από τον αποδέκτη Υπηρεσιών ή Προϊόντων για τα Τιμολόγια Πώλησης ή Παροχής Υπηρεσιών. Στην λιανική πώληση δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

    Αυτό θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις γιατί δεν θα επιβαρύνονται με μια υποχρέωση που δεν είναι δική τους και απλά κάνουν τον εισπρακτικό μηχανισμό, χωρίς κανένα όφελος, πολλές φορές με ζημία.

    Προτείνω η πληρωμή να γίνεται αυτόματα με την έκδοση του παραστατικού. Βέβαια τους κανόνες καλό είναι να τους τηρεί και το Δημόσιο που είναι ο προβληματικός πελάτης και ο κακοπληρωτής της αγοράς.

    4) ΠΡΟΤΑΣΗ κατάργησης μεταχρονολογημένων επιταγών μεταξύ επιχειρήσεων και απαγόρευση μεταβίβασης τους.

    Νομίζω ότι αυτή είναι ελληνική πατέντα και πρέπει να καταργηθεί γιατί τα κανόνια στην αγορά δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα στην υγιή λειτουργία της. Αυτό θα βοηθήσει όσες επιχειρήσεις δεν έχουν οικονομική επάρκεια να μην δανείζονται με αέρα από τους προμηθευτές μοιράζοντας χαρτιά χωρίς αντίκρυσμα. Αν είναι υγιής μια εταιρεία και έχει πρόβλημα ρευστότητας ας πάει στην τράπεζα που συνεργάζεται και ας πάρει δάνειο. Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της ρευστότητας της αγοράς και του νοικοκυρέματος των επιχειρήσεων ώστε να φύγουν οι αεριτζήδες από την αγορά.

    5) Να υπάρχουν ρήτρες στο Δημόσιο για καθυστερήσεις πληρωμών. Δεν είναι δυνατόν να παραγγέλνουν προϊόντα ή υπηρεσίες και να τις τακτοποιούν μετά από 18 μήνες χωρίς συνέπεια.

    Ελπίζω να τα λάβετε υπόψη σας και να μην αυτοσχεδιάσετε πάλι.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:55 | Μιχαλόπουλος Αντώνιος

    Να επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς της Β/μιας να παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα ( ούτως ή άλλως παραδίδουν ) και να εκδίδουν δελτία παροχής υπηρεσιών. Είναι ένα τεράστιο ποσό που φοροδιαφεύγει

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:53 | ΜΠΛΑΖΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Πιστεύω ότι το πρώτο βήμα θα ήταν η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοματοποίηση και μηχανοργάνωση. Η τεχνολογία σήμερα μας προσφέρει άπειρες λύσεις ώστε να μην μπορούν κάποιοι να κρύβονται για να την πληρώνουν άλλοι. Το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα. Κάθε είδους οικονομική συναλλαγή θα πρέπει να καταχωρείται αυτόματα είτε on-line είτε σε κλειδωμένο αποθηκευτικό μέσο το οποίο θα ελέγχεται πλήρως (ασφάλεια, ανάκτηση στοιχείων κ.λ.π.) από τις αντίστοιχες Δ.Ο.Υ. και τους ελεγκτές, χωρίς όμως την δυνατότητα επέμβασης στα δεδομένα που περιέχει. Τα μέσα υπάρχουν, το οποιοδήποτε κόστος θα επιστραφεί πολλαπλάσιο, συναίνεση από τους πολίτες εκτιμώ ότι υπάρχει, το μόνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση. Υπάρχει;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:53 | ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΚΗΣ

    ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
    ΚΥΡΙΩΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΦΗΣΤΑΝΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΤΕ.
    ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΩΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ,ΚΤΗΣΤΕΣ, ΠΛΑΚΑΔΕΣ, ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΚΛΠ.ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΠΑ ΟΥΤΕ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΟΥΤΕ ΛΟΓΙΣΤΗ ΟΥΤΕ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΡΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ. ΟΙ ΜΕΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΝΩ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΟΝ ΟΓΑ.
    ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΝΣΗΜΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΦΥΓΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
    ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
    ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΤΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΞΕΙΔΗΚΕΥΣΗ, ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΣΤΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ.ΠΑΡΑΛΗΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΠΕΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ.
    ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ.
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΞΕΙ ΡΙΖΙΚΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:01 | ΜΑΝΟΣ Κ

    Μερικές σκόρπιες σκέψεις ενός απλού καθημερινού πολίτη…:

    – Ο ΦΠΑ π.χ. είναι 20%,
    αγοράζω κάτι που κοστίζει 100 ευρώ συν ΦΠΑ :
    σύνολο 120 ευρώ,
    το καταγράφω είτε την ίδια μέρα μέσω διαδικτύου,
    είτε σε χαρτί με τη φορολογική μου δήλωση,
    με κίνητρο το τελικό μου ΦΠΑ
    να είναι π.χ. 15%
    και το 5% να μου επιστρέφεται ως επιστροφή φόρου,
    Μάλιστα το ποσοστό του τελικού ΦΠΑ μπορεί
    να είναι ανάλογο του ύψους των εισοδημάτων μου.

    -Ο ‘Χ’ ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, φυσιοθεραπευτής κ.λ.π.
    ΔΕΝ μου δίνει απόδειξη,
    ή μου τάζει σημαντική έκπτωση χωρίς απόδειξη…
    ΚΑΤΑΓΡΑΦΩ την συναλλαγή με τον παραπάνω τρόπο.
    Δεν έχω κάποια οικονομική ωφέλεια
    αλλά ο επαγγελματίας που συσσωρεύει καταγγελίες
    από ικανό αριθμό άγνωστων μεταξύ τους πελατών
    στη διάρκεια του φορολογικού έτους γίνεται αντιληπτός.
    Έτσι δεν ξεπουλώ έναν ‘καλό’ ή ‘κακό’ συμπολίτη
    αλλά βοηθώ στην εξυγίανση της χώρας μου.
    (Έχω ακούσει ότι έχει εφαρμοστεί στο εξωτερικό…)

    -Μεγάλα πρόστιμα σε περίπτωση ψευδούς
    καταγραφής των παραπάνω με σκοπό την απάτη…

    -Στη Φινλανδία, τα πρόστιμα του ΚΟΚ επιβάλλονται σε συνάρτηση
    με το εισόδημα του παραβάτη !
    Ότι μπορεί να εντάσσεται στη λογική της προοδευτικής φορολόγησης
    ή, γενικότερα, επιβάρυνσης, είναι ΔΙΚΑΙΟ.
    Μια κλήση του ΚΟΚ 400 ευρώ και μια αύξηση 30 ευρωλεπτά στα τσιγάρα
    για άλλους είναι ‘αστεία υπόθεση’ και για άλλους ΔΡΑΜΑ…
    Όσο για το περί σύγκλισης με της αντίστοιχες τιμές της Ευρώπης…
    ας συγκλίνει πρώτα το 1 λίτρο γάλα
    στα 0.70 ευρώ του Άμστερνταμ και της Φρανκφούρτης,
    ο βασικός μισθός στα 1500 ευρώ…
    ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΠΤΕΣΘΕ κ. ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ;;;

    -Πολλοί επιχειρηματίες ‘περνούν’
    στα ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ
    αγορές πολυτελών γκάτζετς, ακριβών αυτοκινήτων,
    απανωτών Σαββατοκύριακων στη Μύκονο κ.λ.π.
    και μάλιστα με απαλλαγή ΦΠΑ.
    Στις ατομικές τους φορολογικές δηλώσεις παρουσιάζονται άποροι…
    Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη,
    και όποιος τα βγάζει με τον κόπο του μπράβο του να τα χαίρεται…
    αλλά ΟΧΙ ΚΙ’ ΕΤΣΙ…
    Δεν θα έπρεπε να υπάρχει πλαφόν τόσο του συνολικού ποσού
    που δικαιολογείται,
    όσο και της φύσης του εξόδου ;;;
    Φορολόγηση της κατανάλωσης, όπου είναι εφικτό και ορθολογικό.
    Δεν μπορεί να δηλώνω 10.000 ευρώ ετήσια
    και να καταγράφονται κατά συρροή συναλλαγές μου
    μιας κραυγαλέα πολυτελούς διαβίωσης.
    Μια ξεχωριστή κλίμακα ΦΠΑ για είδη υπερπολυτελείας
    θα μπορούσε να αποτελεί λύση σ’ αυτή την κατεύθυνση.
    ΠΟΛΥ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΜΑΠ…

    -ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ; ΟΧΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…
    Αντίθετα, πρέπει να εξυγιάνουμε όσες πτυχές της μπορούμε.
    Υπάρχουν παραδείγματα ευρωπαϊκών λύσεων
    ακόμη και σε πολύ ευαίσθητα ζητήματα
    με πολύ σοβαρότερες όψεις πέραν της οικονομικής
    όπως ο αγοραίος έρωτας και τα ναρκωτικά.

    -ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ, ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,
    ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ,
    ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ, ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ,
    ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ
    ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ
    ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ !
    Μπορούμε !
    Αρκεί η άμιλλα στο ποιος είναι
    πιο ‘ξύπνιος’, ‘μάγκας’, ‘ελληνάρας,
    να τοποθετηθεί σε ολωσδιόλου αλλιώτικα επίπεδα…
    Ίσως θα βοηθούσε και μια διαφημιστική εκστρατεία
    που να μην απευθύνεται σε ‘καταναλωτές’
    αλλά σε ΠΟΛΙΤΕΣ…

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ
    στον κ. Παπακωνσταντίνου και σε όλη την κυβέρνηση.

    ΜΑΝΟΣ Κ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:18 | marios

    Ο διαχειριστής κάθε πολυκατοικίας άνω των 5 διαμερισμάτων να συμπληρώνει μια δήλωση προς την Δ.Ο.Υ και να αναγράφει το ΑΦΜ του υπεύθυνου καθαρισμού , το ΑΦΜ του συντηρητή ανελκυστήρα το ΑΦΜ του συντηρητή καλοριφέρ και τέλος το ΑΦΜ του συνεργείου απολύμανσης
    ΔΕΝ υπάρχει καμία πολυκατοικία άνω των 5 διαμ/των που να μην έχει μια από τις παραπάνω δαπάνες και επίσης κανείς από τους παραπάνω δεν εκδίδει αποδείξεις
    Ετσι με την δημιουργία ενός plafon εισοδήματος για τον κάθε συντηρητή ( δηλαδή πολυκατοικία με 5 διαμερίσματα συνεπάγεται ότι ο καθαριστής εισπράττει τουλάχιστον 50€ / μήνα ) θα κερδίσει το κράτος
    1. Δηλωμένη εργασία
    2. ΦΠΑ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:07 | Παναγιώτης

    Εχετε κάνει τους Ελληνες αγελάδες που τις αρμέγετε συνέχεια ενω αφήνετε τους αλλοδαπούς να ασχολουνται με το παρεμπόριο να πουλάνε οτι θέλουν και οπου θέλουν.Μήπως θα επρεπε να γινουμε και εμεις
    αλλοδαποι.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:00 | ΜΑΡΙΟΣ

    Και πως μπορώ εγω να ζητήσω απόδειξη από τον ξάδελφο του πεθερού μου που είναι τσοπάνης και κάθε ΠΑΣΧΑ σφάζει στην αυλή του 50 αρνιά
    Τι απόδειξη θα μου δώσει ο μπατζανάκης του γαμπρού μου που πουλάει κάθε χρόνο 200 δοχεία λάδι ;
    Πώς θα ζητήσω απόδειξη από τον συγχωριανό της πεθεράς μου που είναι ιδιοκτήτης καφενείου στο χωριό ; και πώς αυτός ο άνθρωπος έχει 7 σπίτια όταν δηλώνει εισόδημα 6.000€ το έτος;
    Αν δημιουργήσουμε τμήμα καταγγελιών ο κουμπάρος μου που με έχει άχτι θα είναι ο πρώτος που θα πάρει τηλέφωνο!
    Πόσες οικογένειες πληρώνουν 50€ την εβδομάδα σε μια ανασφάλιστη ρωσίδα καθαρίστρια; Τι απόδειξη έχει να τους δώσει; Και με ποιον τρόπο να την δηλώσουν στο ΙΚΑ γιαυτην την εβδομαδιαία απασχόληση όταν ξέρουν ότι και ΙΚΑ θα πληρώσουν και θα μπλέξουν στην γραφειοκρατεία;
    Πόσα συνεργεία καθαρισμού πολυκατοικιών κόβουν αποδείξεις;
    Πόσοι κηπουροί πολυκατοικιών κόβουν αποδείξεις;
    Πόσοι από αυτούς που νοικιάζουν πάρκινκ σε πολυκατοικίες στην Καλλιθέα και στο Παγκράτι κόβουν αποδείξεις;
    Αντε να καταγγείλεις γιατρό του δημοσίου ότι δεν σε βάζει χειρουργείο γιατι σου ζήτησε 4.000€ για «μπαλονάκι» …. Θα «γραφτείς « στην τελευταία σειρά της λίστας αναμονής
    Η λύση είναι μία , σώμα αδιάφθορων οπου θα επισκέπτονται ιατρούς δικηγόρους, κατασκευαστές , υδραυλικούς και θα «διαπραγματεύονται» την συναλλαγή , αν ο ιατρός μπεί στην διαδικασία της «διαπραγμάτευσης» να διώκετε ΠΟΙΝΙΚΑ και να δεσμεύετε η περιουσία του .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:28 | στέλλα

    Μεσα στην δεκαετία του 90, θυμάμαι να κυκλοφορούν εφοριακοί στοην αγορά και εφνιδιάζουν έξω από τα καταστήματα, τους αγοραστές . Ζητούσαν την απόδειξη και αν δεν είχες έβαζαν πρόστιμο όχι μόνον στον πωλητή αλλά και στον αγοραστή. Και ορθά έπρατταν , γιατί είμαστε συνυπεύθυνοι. Θυμάμαι λοιπόν ότι αν δεν έπερνες την απόδειξη, σε κυνηγούσε ο καταστηματάρχης για να σου την δώσει. Και ερωτώ γιατί καταργήθηκε αυτό το μέτρο;Μήπως θα πρέπει να επανέλθει και σε αυστηρότερη έκδοση;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:13 | Νικόλαος Κ.

    Αξιότιμοι κύριοι,
    Θεωρώ ότι η μόνη λύση για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η φορολόγηση και των φυσικών προσώπων και των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με βάση τα «έσοδα – έξοδα». Αυτό βέβαια σημαίνει και την ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολογήτου.

    Άμεση συνέπεια αυτού του τρόπου φορολόγησης είναι ο τελικός καταναλωτής να απαιτεί για οποιαδήποτε αγορά του απόδειξη. Με τον τρόπο αυτό και σε όλα τα επιπεδα της παραγωγής θα εκδίδονται παραστατικά συναλλαγών ΜΟΝΟ για τα προϊόντα που διακινούνται ή τις υπηρεσίες που παρέχονται επειδή κανείς δεν θα θέλει να πληρώσει φόρο παραπάνω από αυτόν που του αναλογεί.

    Για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει πρωταρχικά όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Εξαίρεση θα αποτελούν προϊόντα και υπηρεσίες όπως για παράδειγμα σκάφη αναψυχής, πολυτελή αυτοκίνητα (ή αυτοκίνητα από μία αξία και πάνω) κλπ. και γενικά οτιδήποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί είδος «πρώτης ανάγκης» με την ευρύτερη έννοια του όρου (με δεδομένο ότι για παράδειγμα η διασκέδαση ή οι διακοπές θεωρούνται πλέον είδος πρώτης ανάγκης).

    Επιπλέον θα πρέπει επαγγελματικές ομάδες που μέρχι τώρα δεν υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης να υποχρεωθούν στην έκδοσή τους. Για παράδειγμα αναφέρω τους πωλητές των λαϊκών αγορών όπου τεράστια ποσά από ΦΠΑ δεν εισπράτονται, ταξί όπου επίσης δεν εισπράτεται ΦΠΑ (ή τουλάχιστον ο αναλογών ΦΠΑ), τα πρατήρια υγρών καυσίμων όπου εκτός από τον ΦΠΑ δεν είσπράτονται και τεράστια ποσά από τον είδικό φόρο για τα καύσιμα λόγω του λαθρεμπορίου.

    Με βάση τις παραπάνω αρχές μπορεί να αναπτυχθεί ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο για τον συνταξιούχο ή τον μισθωτό (που για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ένα εισόδειμα της τάξεως των 20000€ ίσα που αρκεί για μια τετραμελή οικογένεια πόσο μάλλον εάν έχει παιδιά που σπουδάζουν) αλλά και να μπορεί το κράτος να εισπράττει φόρους από εκείνους που έχουν μεγάλα εισοδήματα (οι οποίοι πλέον θα υποχρεώνονται από την αγορά να εκδίδουν παραστατικά).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:41 | ΜΑΡΙΟΣ

    Είμαι υπέρ του μέτρου των αποδείξεων όμως αναρωτιέμαι τι θα συμβεί αν μια παρέα φάει σε ένα εστιατόριο ή πάει στα μπουζούκια ( σιγα μην κόβουν αποδείξεις εκεί ) και πληρώσουν όλοι ; ποιος θα κρατήσει την απόδειξη;
    Τι θα συμβεί αν αγοράσει έναν καυστήρα μια παλιά πολυκατοικία ; ποιος θα κρατήσει την απόδειξη;
    Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη φοροαπαλλαγή όταν κανείς προσκομίσει αποδείξεις από επαγγέλματα οπου δεν κόβουν αποδείξεις , όπως ιατροί , υδραυλικοί, δικηγόροι . Η πρόταση μου είναι 2 ή 3ης κλίμακες για φοροελαφρύνσεις σε περίπτωση προσκόμισης αποδείξεων
    Ας δώσουμε βάρος σε δίδακτρα (ιδιαίτερα, παιδική σταθμοί , ιδιωτικά σχολεία) είναι αστείο μια οικογένεια να στέλνει το παιδί της σε ιδιωτικό σχολείο , να μην επιβαρύνει την δημόσια παιδία και να μην έχει μια τεράστια φοροελάφρυνση !
    Επίσης θα μπορούσε σε όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία να υπήρχε on line ηλεκτρονική καταχώρηση η οποία να καταγράφει τον χειρουργό που πήρε μέρος στο χειρουργείο και το είδος της επέμβασης . Ολες οι ιδιωτικές ασφαλιστικές έχουν θεσπίσει ελάχιστο ποσό αμοιβής ιατρού , έτσι θα μπορεί να ελέγχει αυτόματα η εφορία σε ποιες επεμβάσεις πήρε μέρος ο ιατρός και πόσα χρήματα εισέπραξε (τουλαχιστον) οπότε αν έχει δηλώσει λιγότερα από αυτά τα λεφτά να έχει κυρώσεις
    Θα πρέπει οι κυρώσεις να είναι ΠΟΙΝΙΚΕΣ
    Τι θα γίνει όμως με τους γιατρούς του ΕΣΥ ; υπάρχει χειρουργός που δεν εισπράτει φακελάκι; Και πόσο εύκολο είναι ένας ασθενείς να καταγγείλει τον σωτήρα γιατρό του;
    Πρέπει να «δούμε» επιτέλους τις περιουσίες των κρατικών ιατρών καθώς επίσης και των συγγενών τους

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:13 | Γιώργος

    Το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ στους εφοριακούς πότε θα εφαρμοστεί σοβαρά; Καθώς επίσης κι ενα πολύ σοβαρό σύστημα ποινών (δημεύσεις κλπ) για όσους απο αυτούς έχουν εκμεταλευθεί τη θέση τους για να δημιουργήσουν τεράστιες περιουσίες εις βάρος του Δημοσίου και των πολιτών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 20:08 | Κων/νος Αγγελόπουλος

    Προτείνεται η θέσπιση ελάχιστων ορίων φορολογητέου εισοδήματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
    Τα όρια αυτά θα μπορούσαν να καθορισθούν με βάση κριτήρια, όπως:

    1. To επάγγελμα (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κτλ).
    2. Τα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος.
    3. Ο αριθμός των προσώπων που εργάζονται για τον ελεύθερο επαγγελματία.

    Αυτονόητο είναι ότι τα ελάχιστα όρια δεν αντιβαίνουν στα αντικειμενικά τεκμήρια ή στις ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 20:07 | Τσοόπουλος Γαβριήλ

    Κύριοι
    είναι απαράδεκτο να ζητάτε από τους πολίτες να αναγράφουν σε πίνακα τις αποδείξεις προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου που σήμερα δικαιούνται.
    Ζητάτε δηλαδή να κάνουν οι πολίτες το data entry, και ο θεός να το κάνει, μια και θα πρέπει να πληκτρολογήσετε ξανά όλα τα στοιχεία.
    Οι φετινές μου αποδείξεις (με τα σημερινά ισχύοντα) ανέρχονται σε 250-300 τεμάχια. Ποιος θα βγάλει τα μάτια του με τις τόσες δα ταμειακές αποδείξεις;
    Επιπλέον θέλω να τονίσω πως είναι επίσης απαράδεκτο να ζητάτε από τους πολίτες να συγκεντρώνουν, να αποθηκεύουν αποδείξεις. Μας ζητάτε να κάνουμε την δουλειά των ελεγκτών εφοριακών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 20:53 | nikos ioannou

    θα πρεπει ο κυριος υπουργος να ανακοινωσει στα ΜΜΕ τα σχεδια του ωστε να σταματησει αυτη η παραφιλολογια των ΜΜΕ για τα μετρα που ΘΑ ΠΑΡΘΟΥΝ , εκτος εαν αυτη εδω η δημοσια διαβουλευση ειναι απλα αλλη μια σαπουνοφουσκα για να μας ριξετε σταχτη στα ματια (κατι σαν τους γεννικους γραμματεις δηλαδη!!!) και εξηγουμε ,

    πριν απο λιγο σε ολα τα καναλια υπηρχαν αναφορες στο τι μετρα ΘΑ παρει η κυβερνηση … γιατι το αφηνει αυτο ο υπουργος ???

    ετσι δηλωνουν οτι μονο συγκεκριμενες αποδειξεις θα μετρουν , κατι που θα ειναι μεγιστο λαθος , ο λογος απλος και το παραδειγμα που ακολουθει δειχνει ακριβως το προβλημα

    το εισοδημα μου ειναι 15000 ευρω (ναι οσα παιρνει ο κυριος υπουργο τον μηνα εγω παιρνω στο χρονο , αρα για τον κυριο υπουργο τα αφορολογητα κλτπ ειναι αδιαφορα ενω για μενα θεμα επιβιωσης!!!) στο χωριο που μενω θελω 2000 ευρω πετρελαιο , 1000 ευρω δεη-οτε-νερο και 1000 ευρω για τσιγαρα απο το περιπτερο (που δεν δινει αποδειξεις!!!) τι μου εμεινε ? κατι λιγα απο το μπακαλη , το στεγαστικο δανειο και ΤΕΛΟΣ !!! σε γιατρο δεν πηγα φετος, ουτε υδραυλικο φωναξα , ουτε πηρα αυτοκινητο ουτε τιποτα αλλο … εαν θελετε 6000 αποδειξεις ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΔΥΝΑΤΟ καθως τον χρονο ολο δεν κανω ΤΟΣΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ αρα με ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΞΟΔΕΨΩ !!! εαν αυτο εσεις κυριε υπουργε το θεωρειτε λογικο … τοτε να μου κοπει το χερι εαν σαν ξαναψηφισω !!!! (αντιλαμβανομαι οτι αυτο σας αφηνει αδιαφορο καθως εχει ηδη βγει στην συνταξη ενω εγω θελω αλλα 25 χρονια ενω εργαζομαι ηδη 20, αυτα κυριε υπουργε μου ουτε σοσιαλιστικα ειναι ουτε δημοκρατικα και θα πρεπει να ντρεπεστε!!!!)

    θα επαναλαβω αυτα που πολοι συν-πολιτες μου εχουν δηλωσει εδω μεσα
    τα χαμηλα εισοδηματα απο 30-40000 και κατω , που εχουν στεγαστικο δανειο , τους εινα αδυνατο να συγκεντρωσουν ΤΟΣΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ απο τις συγκεκριμενες κατηγοριες που ζητατε

    εαν θελετε να ειστε τιμιοι , ζητηστε τις αποδειξεις απο ολες τις κατηγοριες επαγγελματων ή μη βαζετε ποσο αλλα για καθε αποδειξη συγκεκριμενων επαγγελματων δωστε ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ + ενα επιπλεον ποσοστο ΜΠΟΝΟΥΣ στον πολιτη (πχ εκπτωση 5% επι του συνολικου φορου) μιλαω παντα για τα μεσαια εισοδηματα , τα χαμηλα ισως θα πρεπει να εχουν μεγαλυτερο ποσοστο ενω τα μεγαλυτερα απλα και μονο την επιστροφη του ΦΠΑ

    για να σας προετοιμασω παντως , εαν πατε στα οσα ακουμε στην τηλεοραση , ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΤΑΩ ΠΟΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ και θα κανω ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ σε ολες μου τις αγορες , μπορει να μου τα παρετε με φορο αλλα να ξερετε οτι θα σας τα κλεψω με οποιο τροπο μπορω … γιατι απλα δεν σας νοιαζει το κοινωνικο καλο , δεν σας ενδιαφερει το καλο του πολιτη και ενω εδω και χρονια ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΟΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΚΛΕΨΕΙ αυτη την χωρα , τωρα μας ζητατε να πληρωσουμε και παλι τις δικιες σας κλεψιες … να τα παρετε απο τους πλουσιους δεν θελετε , να τα παρετε απο τις κατασκευαστικες που 1 χλμ δρομου εχει 10πλασια τιμη στην ελλαδα απο οτι στο εξωτερικο δεν θελετε , να τα παρετε απο τους σπονσορες των κομματων σας δεν θελετε … ΝΑ ΚΟΨΤΕ ΣΤΟ ΜΙΣΟ τους μισθους σας και τα εξοδα σας (400.000.000 ευρω το ετος μας κοστιζεται ως κοινοβουλιο και ισως πολυ περισσοτερα ενα βαλουμε και τα μαυρα κονδυλια , για πειτε μας ποσο χαρτι τουαλετας χρησιμοποιησαστε ? ποσο πληρωνεται για τηλεφωνα ? και τοσα αλλα!!!)

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑΘΗΤΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ κυριε υπουργε και ΤΙΜΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΤΕ , εσεις και ολοι της κυβερνησης , ο λαος εναποθεσε σε εσας την τελευταια του ελπιδα και η καταληξη δεν θα ειναι καλη εαν ΔΕΝ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΕΤΕ !!!

    με αγαπη αλλα και οργη για οσα γινονται και ακουμε … και σας θερμοκαλω να μας κοιταξετε , να ΝΟΙΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΩ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΤΩΧΟ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ !!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 20:14 | Φανή Οικονομιδου

    κυριε υπευθυνοι του υπουργειου Οικονομικων παρολα οσα ανακοινωθηκαν περι φοροδιαφυγης και τις αναγκες του κρατους αυτες τις ημερες, δυστυχως στα νυκτερινα κεντρα διασκεδασης με ζωντανη μουσικη και επωνυμους καλιτεχνες, δυστυχως στους φουσκωμενους τους λογαριασμους αποδειξη δεν μας δοσανε. Περιμενετε θα ερθει , πηραν τα λεφτα και αφαντοι καναν τους απασχολημενους, για να πάρεις απόδειξη , α μπα τι ειναι αυτο?
    ειλικρινα ολοι μας της παρεας αντιληφθηκαμε οτι αυτοι δεν καταλαβαινουν.
    Οι ελεγχοι σασ θα πρεπει να ειναι καθημερινοι.
    καλη χρονια

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:43 | Ελένη Γ.

    Καταρχήν σωστό το μέτρο συλλογής αποδείξεων, αλλά και πάλι το μεγάλο ποσοστό θα καλύπτεται από αποδείξεις αγαθών πρώτης ανάγκης. Η φοροδιαφυγή κατά την αποψή μου μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνεχείς και τακτικούς ελέγχους στην αγορά. Το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να διαθέτει τους υπαλλήλους του σε συνεργεία ελέγχου. Ο έλεγχος να είναι κατά κύριο λόγο προληπτικός και κατά δεύτερο κατασταλτικός. Για τον επιχειρηματία τον οποιο θα αποδειχθεί ότι δεν εκδίδει τα σχετικά παραστατικά θα πρέπει να υπάρχουν ανάλογα πρόστιμα (Point system)και για τον καταναλωτή το ίδιο. Ο ρόλος του υπουργείου και των υπαλλήλων του θα πρέπει να είναι πιο ουσιοστικός και όχι αναχρονιστικός όπως είναι σήμερα, είναι λυπηρό να υπάρχουν σήμερα ουρές πολιτών στις ΔΟΥ και οι υπάλληλοι να αναλώνονται σε γραφειοκρατικές δουλειές. Ο ρόλος των ΔΟΥ θα πρέπει να είναι κατα το μεγαλύτερο ποσοστό, ο έλεγχος και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:38 | Stavros Anagnostopoulos

    H ΠΛΕΟΝ ΣΙΓΟΥΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ Η λύση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι γνωστή από χώρες όπως π.χ οι ΗΠΑ, αλλά κανείς δεν τολμά να την εφαρμόσει !! Γιατί άραγε? Ποια ειναι αυτή? Είναι η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της φοροδιαφυγής, εφόσον πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια και όχι για κάποιο ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ λογιστικό λάθος. Η φοροδιαφυγή είναι μια κλοπή του κράτους , δηλ. κλοπή από όλους τους πολίτες!! Γιατί να μην τιμωρηθεί σαν τέτοια??? Π.χ, πράξεις όπως: Εκδόσεις πλαστών τιμολογίων, μη απόδοση εισπραχθέντος ΦΠΑ, απόκρυψη εισοδημάτων με αντίστοιχη φοροδιαφυγή π.χ άνω των 2000 Ευρώ,κλπ, θα μπορουσαν να χαρακτηρισθούν ως κακουργήματα με ανάλογες ποινές φυλάκισης. Για την επιτυχία του συτήματος αυτού χρειάζεται να ψηφισθούν ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ώστε οι σχετικές υποθέσεις να μη χρονίζουν, αλλά να κλείνουν ταχύτατα, (Δικαιοσύνη που δεν απονέμεται εγκαίρως δεν είναι Δικαιοσύνη). Με αυτό τον τρόπο κάποιος που θα καταδικασθεί θα οδηγείται στη φυλακή, όσο ισχυρός και όσο ψηλά και αν βρίσκεται!! Όπως γίνεται και στην Αμερική, όπου έχουν φυλακισθεί μέχρι καιγερουσιαστές για φοροδιαφυγή, ενώ είναι γνωστό σε όλους πως ο Αλ Καπονε μπήκε φυλακή για φοροδιαφυγή. Ενώ στο διεφθαρμένο Ελληνικό σύστημα, το οποίο είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να έχουμε μόνο πρόστιμα, το ύψος των οποίων το καθορίζουν οι ελέγχοντες εφοριακοί, μια μουτζούρα στα βιβλία ενός ελεύθερου επαγγελματία τιμωρείται περίπου όπως και η έκδοση πλαστών τιμολογίων, πράξη που θα έπρεπε να θεωρείται έγκλημα εκ προμελέτης !! ( Λέω ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ γιατί με το ισχύον στην Ελλάδα νομικό σύστημα των συνεχών αναβολών, παραγραφών, αναιρέσεων κλπ, ελάχιστες υποθέσεις θα τελεσιδικούσαν για να οδηγηθεί κάποιος στη φυλακή!!) ΑΛΗΘΕΙΑ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ?? Η θεωρείται ότι δεν θα υπάρχουν αρκετές φυλακές για όλους όσους καταδικασθούν?? Προσωπικά θεωρώ ότι αν αρχίσει να εφαρμόζεται ένα τέτοιο μέτρο, γρήγορα θα αρχίσουν να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:18 | ΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    O κυβερνητης ενος λαου πρεπει να εχει στο νου του τρια πραγματα
    πρωτον οτι κυβερναει ανθρωπους Δευτερον οτι πρεπει να τους κυβερναει συμφωνα με τους νομους Τριτον οτι δεν προκειται να κυβερναει για παντα.ΣτηνΠολιτικη υπαρχουν ανθρωποι των περιστασεων και ανθρωποι των πεποιθησεων.Οι πρωτοι συρονται στην ουρα του πληθους.Οι δευτεροι ηγουνται στην πορεια του Εθνους.Για να δεχτουν οι ανθρωποι τις ιδεες σουπρεπει να αποδεχτουν πρωτα την αξια σου και την προσωπικοτητα σου.και για να περασουν οι ιδεες σου στην κοινωνια πρεπει να γινεις αποδεκτος εσυ ο ιδιος.Δεν μπορεις να αλλαξεις το παρελθον σου.Μπορει ομως αδιαφορωντας για το παρον να καταστρεψεις το μελλον.Την κοινωνια την αποτελουν τρεις κατηγοριες ανθρωπων ΟΙ Φαυλοι οι Σαυλοι και οι Παυλοι.Οι πρωτοι ειναι πολλοι οι δευτεροι λιγοι και οι τριτοι ελαχιστοι.Μια κυβερνηση οσο φαυλη και αν ειναι σπανιως ειναι τοσο κακη οπως η αναρχια.Οι πολλες υποσχεσεις και οι πολλες δικαιολογιες ειναι αχωριστες απο το ψεμα.Σε εποχη παρακμης και πτωσεως αξιων ενας Ηγετης δινει εντολες και ο κοσμος κανει περισσοτερα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:44 | Ελευθέριος Κ.

    Το κέρδος απο τις αποδείξεις θα είναι πολαπλάσιο απο τα έσοδα διότι για πρώτη φορά όλοι οι φορολογούμενοι κάθονται στο νηπιαγωγείο της μάθησης των αποδείξεων.
    Σε μερικά χρόνια θα έχει γίνει συνείδηση όλων των πολιτών.

  • Μια ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η χρησιμοποίηση της οικονομικής ανάλυσης του Δικαίου για την ανάλυση του φαινομένου της φοροδιαφυγής και την ανάδειξη των ορθότερων μέτρων για την αντιμετώπισή του . Η Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου προτείνει την κρίση εκάστου μέτρου υπό το πρίσμα του αν αυξάνει ή μειώνει τα κίνητρα για την ανάληψη από το άτομο μιας οικονομικής δραστηριότητας , τους κινδύνους από την ανάληψη μιας τέτοιας δραστηριότητας και τα κόστη συναλλαγής [transaction costs] . Είναι προφανές ότι οφέλιμα για την οικονομία είναι μέτρα που αυξάνουν τα κίνητρα , μειώνουν τους κινδύνους και μειώνουν τα κόστη συναλλαγής .
    Υπό αυτό το πρίσμα θα ήταν ωφέλιμο να έκανε κάποτε το Υπουργείο μια cost -benefit ανάλυση των υπηρεσιών του . Δηλαδή το Υπουργείο δαπανά κάποια τεράστια ποσά χρημάτων σε προσωπικό , επιδόματα , ελέγχους , δικαστικά , έξοδα αποστολής κλπ σε σχέση με τον φόρο εισοδήματος . Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της χώρας βρίσκεται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το αφορολόγητο όριο και τα έσοδα του Κράτους από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι περιορισμένα, μήπως τελικά η ύπαρξή του είναι οικονομικά ασύμφορη; Δηλαδή οι όλοι μηχανισμοί ελέγχου και είσπραξής του κοστίζουν πολύ περισσότερο από ότι τελικά αποδίδει;
    Ο Maurice Alais [Νομπελ Οικονομίας 1988] έχει προ πολλού προτείνει την κατάργησή του ακριβώς διότι δημιουργεί αντικίνητρα και τιμωρεί τους επιτυχώς δρώντες οικονομικά πολίτες και έχει πολύ υψηλά transaction costs τόσο για το Κράτος όσο και για τους φορολογουμένους. Έχει δε προτείνει την αντικατάστασή του με μόνο τρεις φόρους : ένα φόρο επί του κεφαλαίου [γη, αποθεματικά , κεφάλαιο], ένα φόρο στην κατανάλωση των αγαθών και ένα φόρο επί των κερδών που προέρχονται από την δημιουργία νέων μέσων πληρωμής για τις Τράπεζες[βλ. Μaurice Alais , Pour la reforme de la fiscalite ,Paris,eds Clement Juglar σελ.12,.38,39,40].
    Tέλος σε σχέση με την επαναφορά αντικειμενικών κριτηρίων στην φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών . Εάν κάτι τέτοιο γίνει όπως και στο παρελθόν , ήτοι από τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος και τα έτη ασκήσεως επαγγέλματος να συνάγεται αυτόματα το εισόδημα , χωρίς δυνατότητα αντιλογίας θα είναι ό,τι πιο άδικο για τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και ό,τι πιο ωφέλιμο για τους υψηλού εισοδήματος . Αντίθετα μια αναφορά στα περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας [ακίνητα ,αυτοκίνητα κλπ] που αποκτά κάποιος από την άσκηση του επαγγέλματός του θα μπορούσε να δίνει κάποιο , πάντα μαχητό τεκμήριο για το ύψος στο οποίο εισοδηματικά κινείται ο φορολογούμενος .
    Σας Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σας.