5) Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων;

  • Αγαπητοί φίλοι,

    Εγώ έχω μια πρόταση.

    Γιατί δεν στέλνει το Υπουργείο Οικονομικών μια επιτροπή (2-3 άτομα φτάνουν!) να κάνει μια βόλτα σε 6 – 7 Ευρωπαϊκές χώρες στα αντίστοιχα Υπουργεία π.χ. της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας ή ακόμη και της Βουλγαρίας, να μιλήσουν με τους εκεί τεχνοκράτες και να μαζέψουν κάποια εμπειρία από την κουβέντα;

    Αυτά τα ολίγα.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    Κλεισθένης Δημητριάδης

    ΑΣΧΕΤΟ: Ακούγεται λίγο αφελές ως παράδειγμα, αλλά θυμάμαι ότι όταν έγινε πρόσφατα ο μεγάλος σεισμός στην Αθήνα, μου έλεγε ένας φίλος από το Γεωδυναμικό ότι … ήρθε στην Αθήνα επιτροπή Κινέζων να μιλήσει με τους Έλληνες για να ανταλλάξει εμπειρίες και τεχνογνωσία…
    Λες να μην ξέρανε οι Κινέζοι από σεισμούς πριν έρθουνε;
    Εγώ λέω ότι ξέρανε καλά, τους ξερόλες όμως αυτοί δεν τους κάνουνε .. το ψάχνουνε ..

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:49 | Γεώργιος Καραπέτρος

    Προκειμένου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επειδή αυτή η κατηγορία των φοπολογουμένων είναι από αυτούς που μπορούν εύκολα να φοροδιαφύγουν, ευγενές σπόρ των Ελλήνων, και για να μην υπάρξουν αδικίες προτείνεται ο έλεγχος μέσω διασταυρώσεων δηλουμένων εισοδημάτων και τρόπου διαβίωσης και πόθεν εσχες και η κάθε φορά αναπροσαρμογή των αντικειμενικών κριτιρίων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:02 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ

    Η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης είναι μέτρο, που επιτείνει το αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης στο σύνολο των φορολογουμένων.
    Η εισαγωγή τεκμηρίων διαβίωσης, είναι απαραίτητη. Προσοχή όμως. Πρέπει να υπάρξει δυνατότητα ελέγχου σε επίπεδο φορολογουμένου, όλων των περουσιακών στοιχείων που απέκτησε κατά την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας, με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να είναι εύκολη η διαστάρωση των στοιχείων. Και προπαντός όχι εξαιρέσεις από γενικά μέτρα, που ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους πολίτες. Οι πολίτες πρέπει να προσαρμόζονται στα μέτρα που υιοθετεί το κράτος και όχι το αντίθετο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:00 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ

    Η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης είναι μέτρο, που επιτείνει το αίσθημα φοροκογικής δικαιοσύνης στο σύνολο των φορολογουμένων.
    Η εισαγωγή τεκμηρίων διαβίωσης, είναι απαραίτητη. Προσοχή όμως. Πρέπει να υπάρξει δυνατότητα ελέγχου σε επίπεδο φορολογουμένου, όλων των περουσιακών στοιχείων που απέκτησε κατά την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας, με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να είναι εύκολη η διαστάρωση των στοιχείων. Και προπαντός όχι εξαιρέσεις από γενικά μέτρα, που ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους πολίτες. Οι πολίτες πρέπει να προσαρμόζονται στα μέτρα που υιοθετεί το κράτος και όχι το αντίθετο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:06 | κυριακος μητροπουλος

    ΚΥΡΙΟΙ ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ΓΙΑ ΜΑΓΙΣΣΕΣ,ΜΗΝ ΤΟ ΚΟΥΡΑΖΕΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ,τα πραγματα είναι απλά,η παροιμία λέει:ο βήχας και ο παράς δεν κρύβονται,ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ τα πράγματα είναι απλά,η ζωή-τα σπίτια-τα σκαφη-τα αυτοκίνητα-η περιοχή και Η ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ δείχνουν το πραγματικό εισόδημα του καθενός και δεν αδικείται κανένας,ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ….

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:44 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Κύριοι,
    η φορολογική συνείδηση λείπει από την Ελληνική κοινωνία.
    Όποιος μπορεί να διαφύγει από τη καταβολή φόρων πιστεύω ότι το κάνει.
    Αυτό βέβαια γίνεται γιατί η ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ το επιτρέπει. Οι μάγοι της οικονομίας κάθε φορά που αναλαμβάνουν υπόσχονται καλύτερες μέρες αλλά….. τίποτα. Συνεχίζουν μία κατάσταση που ξύνει τις πληγές της πατρίδας μας και αυτή αιμοραγεί.
    Αυτή τη στιγμή ο κόμπος έφτασε στο χτένι και κάτι επιτέλους πρέπει να γίνει. Ο κάθε πολίτης να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, όποια και αν είναι η ιδιότητά του (Μισθωτός, συνταξιούχος, επαγγελματίας, βιομήχανος, εισοδηματίας, κλπ) και ανάλογα με τις δυνάμεις του να συμβάλει στην ανάκαμψη της πληγωμένης αξιοπρέπειας της πατρίδας μας.
    Πρέπει να πάψουμε να κοιτάμε μόνο τους άλλους γύρω μας κάθε φορά που ψάχνουμε τους φοροφυγάδες. Οι φτηνές δικαιολογίες που συντήρησαν αυτήν την άρρωστη κατάσταση τόσα χρόνια πρέπει να πάψουν να ακούγονται.
    Δεν θα αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα κατηγοριών ή περιπτώσεων ατόμων γιατί το θεωρώ περιττό. Όλοι τα ξέρουμε και κυρίως οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών.
    Πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το κράτος να κάνει αισθητή τη παρουσία του με τη καλή οργάνωσή του, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του και τη συνέπειά του. Όποιο μέτρο και να εφαρμοστεί, σίγουρα θα έχει κάποιες αδικίες οι οποίες όμως θα πρέπει να προβλέπονται και να αντιμετωπίζονται.

    Δεν είμαι ειδικός να προτείνω τον άριστο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών,που ίσως και να μην υπάρχει, αλλά προτείνω οργάνωση της Κρατικής μηχανής με διαδικασίες που θα καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις διεξοδικά, ανάπτυξη και χρήση των πληροφοριακών συστημάτων για τη διασταύρωση στοιχεών, και οργάνωση του έμψυχου υλικού (χωρίς δεύτερο ή τρίτο μισθό).

    Με εκτίμηση

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:26 | G.D

    κυριοι
    τι θα αλλαξει με τον λογιστικο προσδιορισμο της φορολογητεας υλης;
    θα δηλωθουν περσσοτερα εσοδα ; ΠΩΣ;
    Θα λιγοστεψουν τα εσοδα ; ΟΧΙ.
    αρα καμια διαφορα.
    Μονο τα τεκμαρτα εξοδα διαβιωσης θα δωσουν αποτελεσμα.
    αυτοκινητα αναλογα με κυβισμο
    σκαφη
    υπηρετικο προσωπικο
    ιδιωτικα σχολεια
    ταξιδια-δεξιωσεις.
    οσον αφορα στις αποδειξεις για το αφορολογητο :ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.
    Το κοστος της αποδειξης ειναι μεγαλυτερο απο την απαλλαγη.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:02 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΡΟΣ

    Το φορολογικό σύστημα και η αντιμετώπιση των διαφόρων κατηγοριών
    εργαζομένων δεν είναι θέμα δημοκοπικό αλλά εξόχως πολιτικό. Κάθε μέτρο
    πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση, σε σχέση με το τι ανάγκη καλύπτει, γιατί θεσπίστηκε, που αποσκοπεί. . Το να στοχοποιούμε συλλήβδην και να ρίχνουμε ανάθεμα σε ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων ( πχ ελεύθεροι επαγγελματίες ) είναι επιτυχές επικοινωνιακά, αλλά εσφαλμένο επί της ουσίας γιατί ασφαλώς υπάρχουν κάποιοι που φοροδιαφεύγουν αλλά και κάποιοι άλλοι που παλεύουν να επιβιώσουν. Και δεν καταλαβαίνω τι είδους λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων πχ των μηχανικών μπορεί να γίνει , όταν δεν μπορούν να αναγνωρίσουν σαν «έξοδα» τις βενζίνες , τα διόδια, τα πλοία ή τα τρένα, τις διανυκτερεύσεις εκτός έδρας κλπ. Από την άλλη, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ( τα μόνιμα εύκολα θύματα δηλ) και μάλιστα οι έχοντες ένα αξιοπρεπές εισόδημα ( για το οποίο φορολογούνται ήδη αρκετά ) δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν …εφοπλιστές και να μπαίνουν στο στόχαστρο του κάθε πικραμένου… *Εκτός αν το ζητούμενο είναι να στοχοποιηθούν συλλήβδην ως δήθεν «προνομιούχοι» όλοι όσοι δεν επέλεξαν την σιγουριά και τη ραθυμία του δημόσιου τομέα και υπό την πίεση της «μη προνομιούχου» αλλά ελλιπώς ενημερωμένης (για κάθε επιμέρους περίπτωση) κοινής γνώμης να αποτελέσουν τα εξιλαστήρια
    θύματα στα οποία θα φορτωθούν όλες οι στρεβλώσεις της παρασιτικής
    οικονομίας μας και οι συνέπειες των πελατειακών σχέσεων όλων των
    κυβερνήσεων των τελευταίων ετών….
    Κύριοι, πιάστε την φοροδιαφυγή ( θεσπίζοντας ποινές αφόρητες για τους
    φοροδιαφεύγοντες ) , δώστε πραγματικά κίνητρα να διεκδικούμε όλοι
    αποδείξεις από παντού ( γιατρούς –δικηγόρους – μηχανικούς-μπαρ-εστιατόρια-υδραυλικούς-ηλεκτρολόγους ακόμα και ταξί και περίπτερα), κλείστε μερικούς από τους 700 οργανισμούς του δημοσίου τομέα, καταργείστε τις χιλιάδες αμειβόμενες επιτροπές, σταματείστε τις
    προκλητικές εθελούσιες εξόδους (ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ κλπ) περιορίστε την προκλητική σπατάλη κάποιων οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αναμορφώστε το σύστημα υγείας για να σταματήσουν τα φακελάκια (πχ με θέσπιση της νόμιμης αμοιβής του νοσοκομειακού γιατρού , του χειρούργου κλπ, η οποία όμως θα καλύπτεται εν συνεχεία από τα ταμεία όπως γίνεται στο εξωτερικό αλλά και εδώ εν μέρει με τα απογευματινά ιατρεία ) και τότε θα μπορείτε να ισχυριστείτε ότι πράγματι συνεισφέρατε στην δίκαιη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος αλλά και των χρόνιων στρεβλώσεων της οικονομίας μας.
    Διαφορετικά το μόνο που θα πετύχετε είναι μια νέα ισορροπία ΟΛΩΝ ΤΩΝ
    ΓΝΩΣΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ( μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, «ελεύθεροι»
    μικροεπαγγελματίες, συνταξιούχοι ) σε συνολικά χαμηλότερες αποδοχές,
    ανεξαρτήτως θέσης, προσόντων, συνθηκών εργασίας κλπ . Και φοβούμαι ότι
    για εκεί βαδίζουμε , με την κάλυψη μάλιστα των άτυπων δημοσκοπικών
    δεδομένων που δημιουργεί η «ηλεκτρονική» διαβούλευση ….

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:02 | Καμάρας Δημήτριος

    Μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μία τουριστική επιχείρηση ενοικίασης δωματίων φορολογείται εφάπαξ ανά δωμάτιο με το ποσό των €77 τον χρόνο (η Α’ κατηγορία)όταν για την ενοικίαση τους οι παραθεριστές καταβάλουν τουλάχιστον τα διπλάσια ανά διαμονή.
    Είσαστε σίγουροι ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι είναι ο αδύναμος κρίκος του φορολογικού;
    Ευχαριστώ για το βήμα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:07 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΠΡΑΖΙΩΤΗΣ

    ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ» ΚΑΤ ΕΥΦΗΜΙΣΜΟ!!
    ΔΗΛΑΔΗ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΒΕ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΚΔΟΣΟΥΝ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΜΠΛΟΚΑΚΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑ.
    ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΕΒΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ!!! ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΕ ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΝΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ!!!!!
    ΑΝ ΑΥΤΟΣ-Η ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΑΜΟΣ ΘΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟ….ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ( 0). ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΜΑΤΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ!!!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:54 | Αντώνης Σ.

    Καλησπέρα σας, Χρόνια πολλά.
    Ο φόβος του ελέγχου και της επιβολής προστίμου, θα υποχρεώνει κατά τη γνώμη μου τον φοροδιαφεύγοντα να κόβει την απόδειξη. Το πρόστιμο αυτό θα πρέπει να αυξάνεται σε περίπτωση υποτροπής, ανάλογα. Άρα απαιτείται δημιουργία αρχείου και αδιάκοπη ενημέρωσή του. Ο φόβος αυτός της επιβολής προστίμου η άλλης ποινής θα τους αναγκάζει να μην μας αφήνουν να φύγουμε χωρίς να μας δώσουν την απόδειξη.
    Οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να γίνονται από εφοριακούς οι οποίοι θα ανήκουν σε άλλη Δ.Ο.Υ απ’ αυτή στην οποία ανήκει η ελεγχόμενη περιοχή, διότι στην επαρχία κυρίως, όλοι γνωρίζονται με όλους.
    Η φοροδιαφυγή αγγίζει το 100% στα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με επισκευή και συντήρηση στον οικοδομικό τομέα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αν ο ιδιοκτήτης ζητήσει απόδειξη, αυτόματα ο τεχνίτης αυξάνει ανάλογα την τιμή.
    Και μια πρόταση
    Μπορείτε να ζητήσετε από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, και από όλους τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, οι οποίες έχουν τους Α.Φ.Μ των πελατών τους, να σας υποβάλλουν στο τέλος κάθε έτους συνολικά, κατάσταση με τα ποσά που πλήρωσε κάθε ένας μας σ’ αυτές. Στη συνέχεια θα απορρίψετε τα μικρά ποσά, τα δε μεγάλα θα τα αξιολογήσετε και θα τα αξιοποιήσετε.
    Είναι δυνατόν ένας ελεύθερος επαγγελματίας με 5-6 κινητά τηλέφωνα στην οικογένεια του, να πληρώνει 500 ΕΥΡΩ τον μήνα σε τέτοιους λογαριασμούς, δηλαδή 5.000-10.000 το χρόνο, αλλά να εμφανίζει εισόδημα 25.000 ΕΥΡΩ?
    Τέλος οι ταξιτζήδες και οι βενζινοπώλες δεν πρόκειται ποτέ να εκδίδουν απόδειξη?
    Σας ευχαριστώ και καλή δύναμη.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:05 | Χριστίνα Πινάτση

    Ο υπολογισμός τεκμαρτού εισοδήματος ανά κατηγορία επαγγελματία είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ. Είμαστε κι εγώ και ο άντρας μου αρχιτέκτονες. Εκείνος πρώην συμβασιούχος στο ΥΠΠΟ κι εγώ ελέυθερος επαγγελματίας. Με πολλή δυσκολία βγάζουμε τα προς το ζειν. Πότε μας πληρώνουν πότε όχι. Παράλληλα κάνουμε διδακτορικά, οπότε ούτως ή άλλως εργάζόμαστε λίγο. Εγώ το 2009 δεν εισέπραξα πάνω από 10.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για πολλούς μικρούς συναδέλφους (όχι απαραίτητα μικρούε σε ηλικία), που ψάχνουν να κάνουν περιστασιακά καμμιά δουλειά με δελτίο παροχής. Πολλοί δεν έχουν καν δουλειά, αλλά θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες. Η διαφορά αυτοαπασχολούμενου και ανέργου είναι λεπτή. Πώς λοιπόν και γιατί να φορολογηθούμε με τεκμήριο ότι βγάλαμε 35.000 ευρώ, τη στιγμή που τσοντάρουν και οι γονείς μας για να πληρώσουμε το ΤΣΜΕΔΕ? Είναι αδιανόητα άδικο. Επειφδή κάποιοι μεγάλοι φοροδιαφεύγουν πάλι οι μικροί θα πληρώσουν? Να πιαστούν οι φοροφυγάδες, όχι να πληρώσουν όσοι προσπαθούν να κόψουν όσο περισσότερα δελτία γίνεται!
    Όσο για την κατάργηση των συντελεστών, φαινομενικά είναι λογικό, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι να πληρώνουμε φόρους ακόμαι και όσοι είμαστε χαμηλών εισοδημάτων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:50 | ΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

    ΣΩΣΤΟ ΑΡΘΡΟ. Να διατηρηθούν όμως οι μοναδικοί συντελεστές, ως μέτρο σύγκρισης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:53 | Αθηνα Αγαθου

    Nα ελεγχονται οι υπαλληλοι των εφοριων,την φορολογ.δηλωση των 10.000 ευρο του ιατρου του κολωνακιου η των 20.000 ευρο του ιδιοκτητη καφετεριας στην κηφισια.Καποιοι τα δινουν καποιοι τα παιρνουν εις βαρος του δημοσιου κ των εντιμων φορολογουμενων.Πρεπει να υπαρχει για καθε εφορια καθε χρονο,οικονομικος στοχος εσοδων.Ανατρεπτικη προταση!Ολες οι αγορες για οτιδηποτε(προιοντων,υπηρεσιων,ιατρικων,φαρμακευτ.),γενικα οτιδηποτε,να γινεται υποχρεωτικα,μεσω πιστωτικης καρτας,η αλλου τυπου καρτας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:29 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΕΡΑΚΗΣ

    Παρόλο που είμαι μηχανικός, συμφωνώ ότι είναι δίκαιη η εννιαία κλίμακα και η κατάργηση των συντελεστών.

    Δεν θα συμφωνούσα με ύπαρξη ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Γνωρίζω μηχανικούς που όντως δεν έχουν αρκετές δουλειές για 1 (ή 2 χρόνια) και δεν έχουν ενναλακτικές, ενώ υποχρεωτικά πλρώνουν εισφορές 4.000 ευρώ στο ΤΣΜΕΔΕ, ακόμη και με 0 εισόδημα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:25 | ΦΤΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:16 | ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ ΓΕΩ

    ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛ. ΕΛΕΓΧΩΝ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:31 | Μάρα

    Κύριοι, υπάρχουν καθηγητές οι οποίοι εργάζονται σε φροντιστήρια ως μισθωτοί. Ο επιχειρηματίας – Φροντιστηριάρχης τους ασφαλίζει για το ελάχιστο και τους αμοίβει με το ελάχιστο ημερομίσθιο (για την εφορία). Αυτοί λοιπόν στη συνέχεια εργάζονται κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα, και γνωρίζετε πολύ καλά για την τιμή του μαθήματος ανά ωρα και ανάλογα με την ειδικότητα του Καθηγητή. Το όργιο γινεται με τους μαθηματικούς και τους φυσικούς αλλά και με τους φιλολόγους. π.χ. μαθηματικός που δηλωνει στην εφορία εισοδήματα ετησια 7000 ΕΥΡΩ, πληρώνεται 50 και 60 ΕΥΡΩ την ωρα στα ιδιαίτερα.
    Ας προβλεφθεί κάποιος τρόπος φορολόγησής τους με κριτήρια.

    Ευχαριστώ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:57 | Kostas Oreopoulos

    Θα κάνω μια πρόταση (που σίγουρα δεν θα γίνει δεκτή) που όμως είναι ικανή να λύση το 99% των προβλημάτων μας.

    Η λύση βασίζεται στην τεχνολογία και στην κατάργηση των συναλλαγών με «πραγματικά χρήματα». Η αλλαγή μπορεί να φαίνεται «εξωφρενική» αλλά είναι απείρως μικρότερη απο την μετάβαση στο Ευρώ.

    Μερικές Ιδέες και λύσεις που θα προσφέρει

    1) Το σύστημα θα βασίζεται σε κάρτες τύπου ΑΤΜ, που θα «φορτώνονται» με χρήμα σε ΑΤΜ, θα έχουν βιομετρικό κλείδωμα (ή κάτι άλλο παρόμοιο). Απώλεια τους δεν σημαίνει απώλεια του ποσού, απλά ακύρωση της κάρτας και επαναφορά του λογαριασμού στην τράπεζα
    2) Συναλλαγές με καταστήματα θα γίνεται μέσω μηχανημάτων (τύπου πιστωτικής κάρτας). Η συναλλαγές θα καταγράφονται αυτόματα στο σύστημα (το αντίστοιχο του ΤΑΧΙΣ) με αυτόματη παρακράτηση (αν χρειάζεται) του ΦΠΑ και μεταφορά του ποσού στο λογαρισμό του καταστηματάρχη.
    3) Δεν χρειάζονται βιβλία, αποδείξεις. Καταβολές ΦΠΑ. Τίποτα. Όλα αυτόματα ηλεκτρονικά. Η τεχνολογία υπάρχει (έχετε μάλιστα δημοπρατήσει το Wimax και απορώ τι γίνεται με την περίπτωση αυτή)
    4) Καταβολές μισθών ΜΟΝΟ σε τράπεζα. Αυτόματα λύνεται το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής. Κατάθεση ποσών συνεχόμενων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, σημαίνουν εισφοροδιαφυγή.
    5) Μπορεί να διευθετηθούν και προβλήματα τύπου επιταγών (με βραχυχρόνια δάνεια…, να μην πλατειάζω)
    6) Θα μπορεί αυτόματα ο ΚΑΘΕΝΑΣ να δει τα έσοδα του κράτους, και να ρυθμίζονται ΔΥΝΑΜΙΚΑ οι συντελεστές φορολόγησης ανάλογα με τα πραγματικά έσοδα του συστήματος.
    7) Ναι δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ κάτι τέτοιο. Αργά η γρήγορα θα συμβεί παντού. Είναι ευκαιρία να ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ εμπειρία και να πουλήσουμε μετέπειτα ΕΜΠΕΙΡΙΑ και ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ.
    8)Υπάρχουν ΑΜΕΤΡΗΤΑ προβλήματα που θα λύσει μια τέτοια αλλαγή.
    Το πρώτο σίγουρα είναι οτι θα σταματήσει η ιστορία με το ποιός φοροδιαφεύγει, αν φοροδιαφεύγει και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα πραγματικά προβλήματα.
    Εννοείται ότι έχοντας όλα τα δεδομένα της ροής του χρήματος, γίνεται ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ εντοπισμός των προβλημάτων και των υπερβολικών εξόδων. Αρκεί απλά έξυπνο data mining.

    Τέλος όποιος φοβάται για μηχανισμούς big brother, υπάρχουν πάμπολες δικλείδες ασφαλείας που μπορούν να μπουν, και η λύση που δίνεται στο πρόβλημα είναι ΚΑΘΟΛΙΚΗ.

    Είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει Ελληνική Κυβέρνηση με την δυνατότητα να προβεί σε κάτι τόσο ριζοσπαστικό. Το μέλλον είναι κοντά, απλά θα περιμένουμε να το κάνουν πρώτα οι άλλοι…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:25 | Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

    Δεν καταλαβένω τι θα πει ειδικός τρόπος φορολόγησης.
    Πολοί επαγγελματίες φορολογούνται κατ αποκοπή όσους ξέρω κρίνω ότι είναι προνομιούχοι.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:02 | Ψηλος

    Ολες οι συναλλαγες με ιδιωτες πανω απο 300 ευρω να γινονται με πιστωτικη-χρεωστικη καρτα η με επιταγη (απλη η τραπεζικη) η με καταθεση στο λογασριασμο του ελευθερου επαγγελματια .
    Οι αγορες μετοχων , ασφαλιστικων-επενδυτικων συμβολαιων , αμοιβαιων κεφαλαιων , ακινητων και πληρωμες δανειων να γίνονται με αναγραφη του τροφοδοτη τραπεζικου λογαριασμου η δανειακου λογαριασμου .
    Το μαυρο χρημα αν δεν μπορεις να το επενδυσεις δεν μπορεις να το εχεις σπιτι να κάθεται .
    Αν δεν γινει ελεγχος στη διακίνηση του χρηματος μεσω τραπεζων οποιοσδηποτε αλλος ελεγχος ειναι γραφειοκρατικός και αναποτελεσματικος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:04 | Δημήτρης Σπαν.

    Το φορολογικό σύστημα για να είναι δίκαιο πρέπει να λαμβάνει υπ όψη τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των ελευθέρων επαγγελματιών και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα των του δημόσιου τομέα.
    Παράδειγμα:
    α. Μισθωτός δημόσιου τομέα με ετήσιο εισόδημα 30.000
    β. Μισθωτός ιδιωτικού τομέα με ετήσιο εισόδημα 30.000
    γ. Ελέυθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 30.000

    Όλοι οι παραπάνω θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα όμως αυτό δεν είναι δίκαιο λόγω του μελλοντικού ρίσκου που αναλαμβάνει έκαστος.

    – Ο α. έχει σταθερές αυξανόμενες αποδοχές δια βίου, σταθερό ωράριο
    κάλυψη σε ασθένεια και ανικανότητα, σύνταξη και κυρίως ποιότητα
    ζωής.
    – Ο β. έχει αύξουσες μέχρι ένός ορίου και μετά λόγω ηλικίας μειούμενες
    αποδοχές, σίγουρα μικρές αλλά και πιθανόν μεγάλες περιόδους
    ανεργίας, κατώτερη περίθαλψη και ασφάλεια ανεργίας, μικρότερες
    κατά κανόνα συντάξεις και εν γένει κατώτερη ποιότητα ζωής.
    – Ο γ. έχει αύξουσες και μετά μειούμενες αποδοχές, συνεχή
    ανασφάλεια για την εργασία της επομένης, μηδενική ασφάλεια
    ανεργίας, στοιχειώδη οικογενειακή περίθαλψη, αυξημένα ωράρια,
    χειρότερες συνθήκες εργασίας και πιθανόν ανάλογα με τη
    παραγωγικότητα του μέτρια δυνατότητα φοροδιαφυγής. Για ποιότητα
    ζωής…δεν αναφέρω.

    Αποτέλεσμα ότι κανείς από τους α. και β. δεν θα επιθυμούσε τη θέση του γ. έστω και αν μερικώς φοροδιαφεύγει(πόσο άραγε όταν πρόκειται για ατομικό εισόδημα αφού δεν απασχολεί τρίτους)ενώ είναι βέβαιο ότι ο γ. και ο β. θα επιθυμούσαν τη θέση του α.

    Γι αυτούς τους λόγους προτείνω την εφαρμογή μοναδιαίων συντελεστών κέρδους ανάλογα με το επάγγελμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, οικοδόμους, μαραγκούς ,σχεδιαστές, μηχανικούς και όλα τα συναφή επαγγέλματα με τη παροχή εργασιών σε οικοδομές, σαν αντιστάθμισμα του επαγγελματικού ρίσκου και κίνητρο για την εισρροή νέων σε αυτά τα επαγγέλματα.

    Δεν είναι δυνατόν αυτές οι κατηγορίες να τηρούν λογιστικά βιβλία που τελικά είναι μπελάς και οδηγούν σίγουρα σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.
    Μια θεωρημένη απόδειξη με ΦΠΑ και τέρμα!

    Το φορολογικό πρέπει να δίνει σοβαρά κίνητρα στους ελέυθερους επαγγελματίες και διευκολύνσεις στην άσκηση του επαγγέλματος τους και όχι να τους στίβει σα λεμονόκουπες, εξισώνοντας τους με τους μισθωτούς, όπως προτείνεται από πολούς κυρίως της κατηγορίας α.

    Ευχαριστώ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:16 | ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ Μ.

    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ κ.κ. Υπουργούς:

    ποια άλλη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών ΠΡΟΚΑΤΑΒΑΛΕΙ!!! τον φόρο πριν καν λάβει την αμοιβή???

    σε ποια άλλη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών όλες οι αμοιβές τους καταθέτονται υποχρεωτικά μέσω ΤΡΑΠΕΖΗΣ??

    όλα τα παραπάνω αποτελούν εγγυήσεις κατά της φοροδιαφυγής και πρέπει να εφαρμοσθούν και στις λοιπές κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.

    ο προσδιορισμός των εισοδημάτων των μηχανικών βάσει μοναδικών συντελεστών έχει τεκμηριωθεί επαρκώς από ΟΛΟΥΣ τους προηγούμενους υπουργούς οικονομικών και ταυτοχρόνως εξασφαλίζει τα έσοδα του δημοσίου γι’αυτό πρέπει ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ως έχει.

    καμμιά αλλαγή χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ.

    Msc Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:32 | Θεόδωρος

    Ενας πολίτης πρότεινε το παρακάτω…

    «..Στις ΗΠΑ, όπου έζησα για αρκετά χρόνια, ο φορολογούμενος κάνει μόνος του τη δήλωσή του, υπολογίζει το φόρο του και στέλνει την επιταγή στο Κράτος. Σχέση εμπιστοσύνης… ΑΛΛΑ, άν αποδειχθεί ότι απέκρυψε εισοδήματα (και αυτό φαίνεται από τα περιουσιακά στοιχεία, τα σχολεία των παιδιών του, τις διακοπές του, τα ταξίδια του και τις καταθέσεις του)η περιουσία του ΔΗΜΕΥΕΤΑΙ και αυτός πάει φυλακή… Τόσο απλά….»

    Εφαρμόστε το εδώ και τώρα και λύστε το πρόβλημα για πάντα!!!Δεν αδικείται κανένας έτσι.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:31 | Α.Π.

    Πολλοί έχουν αναφέρει για την αναγκαιότητα επιβολής Φ.Π.Α. σε δικηγόρους. Είμαι νέος δικηγόρος σε επαρχιακή πόλη, έχοντας εργαστεί όμως και στην Αθήνα, γνωρίζοντας και τις εκεί συνθήκες.

    Είναι αληθές ότι στο δικηγορικό κλάδο παρατηρείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή, η οποία είναι «θεμιτή» καθώς το ίδιο το σύστημα το επιτρέπει (βλ. σχόλιο http://www.opengov.gr/minfin/?option=comment_view&comment_id=6460).

    Η επιβολή Φ.Π.Α. σε δικηγόρους οι οποίοι ήδη πληρώνουν φόρο 15% επί του γραμματείου προείσπραξης δε θεωρώ ότι θα συνδράμει στην πάταξη της φοροδιαφυγής στο κλάδο. Αντίθετα, αφενός θα επιδεινώσει την κατάσταση των νέων συναδελφων οι οποίοι μόλις και μετά βίας τα βγάζουν πέρα, καθώς θα τους αναγκάσει σε ένα επιπρόσθετο έξοδο της σταθερής συνεργασίας με λογιστικά γραφεία. Παράλληλα, τα έσοδα τους θα μειωθούν στο ελάχιστο, καθώς οι προσπάθεια τους να είναι ανταγωνιστικοί τους αναγκάζει να ρίχνουν τις τιμές και με δυσκολία θα πείθουν τον πελάτη ότι αυτός θα πρέπει να καταβάλει το Φ.Π.Α. Αφετέρου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή από όλους πλέον, καθώς όπως και μέχρι σήμερα δε θα κόβουν αποδείξεις.

    Ο θεσμός των προεισπράξεων της αμοιβής από τους δικηγορικούς συλλόγους, με την ενσωμάτωση σε αυτές του αναλογούντος φόρου 15 % έχει λειτουργήσει άψογα στην πράξη, καθώς κάθε δικηγόρος αυτομάτως καταβάλει τον αντίστοιχο φόρο στο κράτος.

    Πιστέυω ότι αυτή η φόρμουλα αυτή μπορεί να ακολουθηθεί αυξάνοντας τα ελάχιστα όρια προεισπρατόμενων αμοιβών και επομένως τον φόρο. Επίσης, πρέπει να γίνει υποχρεωτική η καταβολή της προείσπραξης και σε άλλες λειτουργίες του δικηγόρου (π.χ. υποχρέωση προσκόμισης διπλοτύπου προείσπραξης στον δικαστικό επιμελητή πριν την επίδοση εξωδίκου, υποχρέωση προσκόμισης διπλοτύπου σε παράστάσεις σε επιτροπές, όπως Ι.Κ.Α., επιθεώρηση εργασίας κλπ, σε συζητήσεις προσωρινών διαταγών κλπ.) Και αυτό, όπως ανέφερε και ο συνάδελφος με κατώτατες τιμές στο ύψος της αγοράς.

    Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με εκτεταμένους ελέγχους θεωρώ ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στην αποτελεματικότερη είσπραξη εσόδων από το δικηγορικό λειτουργημα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:27 | Ιωάννης Γαλατάς

    ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ:

    Το πρώτο ζητούμενο για το φορολογικό σύστημα είναι να είναι αποτελεσματικό, δηλαδή εφαρμόσιμο και ελέγξιμο, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στο ελάχιστο

    δυνατό. Επομένως, το βασικότερο όλων είναι το νέο μας φορολογικού σύστημα επί της αρχής του να είναι ΑΠΛΟ και ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ/ΥΠΟΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. Λόγω της

    ιδιοσυγκρασίας μας ως λαού, κάθε εξαίρεση αυξάνει εκθετικά τη φοροδιαφυγή.

    Το δεύτερο ζητούμενο είναι να είναι δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι στο νέο φορολογικό σύστημα θα πρέπει όλες οι εργασιακές ομάδες και όλα τα εισοδήματα να

    αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

    Το τρίτο ζητούμενο είναι να έχει διάρκεια, ήτοι να μην αλλάζει κάθε τρεις και λίγο. Αυτό επιτυγχάνεται με ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΜΕΛΕΤΗ πριν την εφαρμογή του συστήματος

    και ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των αριθμών που πιθανόν να πρέπει να αλλάζουν ανά πχ δεκαετία για να αντανακλούν τη διαφορά, πχ, του κόστους διαβίωσης (Η διαχρονικότητα και

    απλότητα του συστήματος είναι τα βασικά στοιχεία που θα προσελκύσουν και σοβαρούς επενδυτές στη χώρα μας, άρα και τα στοιχεία πάνω στα οποία πρέπει να

    βασιστεί η φορολογία των επιχειρήσεων).

    Με βάσει τα παραπάνω, συμφωνώ με τα εξής από τα προτεινόμενα μέτρα:

    (α) Κατάργηση ΟΛΩΝ των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης (πχ μηχανικοί, ιπτάμενοι, αγρότες, κλπ.). Η φορολόγηση θα γίνεται επί της ΠΕΡΙΣΣΕΙΑΣ του εισοδήματος.
    (β) Θέσπιση ΕΝΙΑΙΑΣ κλίμακας φορολόγησης ΧΩΡΙΣ αφορολόγητο όριο.
    (γ) ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ με την αλλαγή του οφορολόγητου ορίου μέσω αποδείξεων.

    Αναλυτικότερα:

    (α) Κατάργηση ΟΛΩΝ των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης (πχ μηχανικοί, ιπτάμενοι, αγρότες, κλπ.). Η φορολόγηση θα γίνεται επί της ΠΕΡΙΣΣΕΙΑΣ του εισοδήματος.
    (α.1) Η ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ του εισοδήματος θα υπολογίζεται από το σύνολο του ακαθάριστου εισοδήματος αφού αφαιρεθούν οι ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ.
    (α.2) Οι ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ αφορούν τις εξής κατηγορίες:
    (α.2.1) Φαγητό
    (α.2.2) Στέγη
    (α.2.3) Εργασία (εδώ εμπίπτουν όλα τα έξοδα ελεύθερων επαγγελματιών, πχ μηχανικών, με παραστατικά που να τα αποδυκνείουν – εφόσον σχετίζονται με την

    εργασία, ή τα έξοδα των αγροτών, ή ακόμη και τα έξοδα μετακίνησης προς και από την εργασία των μισθωτών ή/και δημοσίων υπαλλήλων, κλπ.)
    (α.2.4) Υγεία
    (α.2.5) Παιδεία
    (α.2.6) Ένδυση
    (α.2.7) Αυτοκίνητο
    (α.2.8) Διατροφές Διαζυγίων, κλπ.
    (α.3) Οι ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ θα πρέπει να είναι ΣΤΑΘΕΡΕΣ, καθώς το βασικό κόστος διαβίωσης κάθε πολίτη δεν πρέπει να επηρρεάζεται από το εισόδημά του ή/και

    την εργασία του. Το κόστος αυτό επηρρεάζεται μόνο από τα παρακάτω:
    (α.3.1) Οικογενειακή κατάσταση (ελεύθερος ή σε νόμιμη συμβίωση, πχ οικογένεια)
    (α.3.2) Αριθμός παιδιών
    (α.3.3) Κατάσταση Υγείας
    (α.4) Το ύψος των ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ θα πρέπει να τεκμηριώνεται σε ποσοστό 100% από τις σχετικές αποδείξεις. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, τότε οι ΒΑΣΙΚΕΣ

    ΔΑΠΑΝΕΣ θα υπολογίζονται ίσες με το ύψος των αποδείξεων. Έτσι, περιορίζεται σημαντικά η φοροδιαφυγή.

    Επομένως οι ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ θα πρέπει να είναι ΣΤΑΘΕΡΕΣ με μοναδικές παραμέτρους αυτές που αναφέρονται στο (α.3). Έτσι, είναι σαφές πως προκύπτει η

    ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ του εισοδήματος, πάνω στην οποία εφαρμόζεται ο φόρος. Το ύψος των ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ανά κατηγορία μπορεί πολύ εύκολα να προκύψει από υπάρχοντα

    πραγματικά στοιχεία κόστους και είναι σημαντικό να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δαπάνες και όχι να τις υποεκτιμά. Έτσι το σύστημα είναι ΑΠΛΟ και ΔΙΚΑΙΟ.

    (β) Θέσπιση ΕΝΙΑΙΑΣ κλίμακας φορολόγησης ΧΩΡΙΣ αφορολόγητο όριο.
    (β.1) Για όσους η ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ του εισοδήματος είναι πολύ μικρή, η πρώτη κλίμακα του φόρου θα πρέπει να είναι πολύ μικρή (πχ 5% για τα πρώτα 6.000 €). Έτσι

    και όσοι ίσα – ίσα τα βγάζουν πέρα θα συμμετέχουν όπως όλοι οι πολίτες στα έσοδα του κράτους και δεν θα νοιώθουν ότι «χρωστάνε» στους υπόλοιπους πολίτες που

    πληρώνουν φόρο.
    (β.2) Επίσης, η δεύτερη κλίμακα θα πρέπει να αντικατοπρτρίζει το μεγαλύτερο μέρος των χαμηλών εισοδημάτων, που όμως μπορούν να διαβιώνουν με κάποια

    αξιοπρέπεια. Το όριο αυτό μπορεί να προσδιορισθεί βάσει στατιστικών στοιχείων και ο συντελεστής θα πρέπει να είναι σχετικά μικρός (πχ 15% για ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ από

    6.000 € έως 12.000€)
    (β.3) Ο προσδιορισμός των υπόλοιπων κλιμάκων θα πρέπει να γίνει με την βασική αρχή της μεγαλύτερης φορολόγησης σε όσο μεγαλύτερη κλίμακα ΠΕΡΙΣΣΕΙΑΣ

    εισοδήματος ανεβαίνουμε. Στα πολύ υψηλά εισοδήματα, ο φόρος θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλος ώστε να «υποχρεώνει» το φυσικό πρόσωπο να εκμεταλλευτεί

    διαφορετικά τα εισοδήματά του, καθώς θα είναι εντελώς ασύμφορο να τα «αφήνει» σε πολύ υψηλή φορολογία.
    (β.4) Ένας τρόπος ποσοτικοποίησης της κλίμακας φορολόγησης (πέραν των αρχικών 12.000 €) είναι να αντικατοπτρίζει τα διάφορα «βιοτικά επίπεδα» που

    υπάρχουν στην κοινωνία μας και να τα συνδέει με κόστος και εισόδημα. Το ανώτερο και κατώτερο όριου εισοδήματος του κάθε «βιοτικού επιπέδου» θα καθορίζει τα

    όρια τις κάθε κλίμακας. Ο λόγος κόστος προς εισόδημα, θα καθορίζει τον συντελεστή φορολόγησης.

    (γ) ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ με την αλλαγή του οφορολόγητου ορίου μέσω αποδείξεων. Το μέτρο αυτό είναι καλό, αλλά σαν μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής και όχι τρόπος

    υπολογισμού αφορολόγητου ορίου. Επομένως, η σωστή του θέση είναι να συμπεριληφθεί στο στάδιο μείωσης του φόρου και όχι στο στάδιο υπολογισμού αυτού.

    Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:22 | Νικόλαος Πετρόπουλος

    Η στόχευση είναι παντελώς λάθος. Σε όλη σχεδόν την ΕΕ φορολογούνται οι αγορές και όχι οι πωλήσεις, σε ότι έχει να κάνει με αγαθά. δεν μπορεί η ΔΟΥ να κυνηγάει το χαρτάκι της απόδειξης και τον απλό φορολογούμενο μια ζωή. Εχει γίνει πλέον εντελώς αντιπαθητική (να πω δηλ. το ελάχιστο), και αφήνει τους μεγαλοκαρχαρίες ανεξέλεγκτους. Το δέντρο της φοροδιαφυγής το κόβεις από τον κορμό και όχι από τα κλαδάκια. επι τέλους να το καταλάβουμε. Αλλά βέβαια, έχουμε σωστά τελωνεία για να πιάσουμε τις εισαγωγές. Τι ζητάω και εγώ τώρα ο ανόητος …

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:56 | Φανή Ρούσσου

    Ο δικαιότερος τρόπος φορολόγησης είναι η αντιστοίχιση των δηλωθέντων εισοδημάτων με το επίπεδο διαβίωσής (τεκμήρια διαβίωσης) και με ένα σοβαρό σύστημα πόθεν έσχες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.
    Δεν είναι δυνατόν κάποιος να έχει βίλλα με πισίνα στα προάστεια και μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής και να δηλώνει εισόδημα υπαλλήλου.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:39 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΒΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ. ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΟΒΙΕΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΞΑΝΑΚΑΘΗΣΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΕΔΡΑΝΑ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ (ΑΛΛΑ ΠΤΥΧΙΑ- ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ). ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ. ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΩΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΞΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΩΣΤΟΥΝ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΑΣΕΠ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΩΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ.ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΔΙΚΙΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΙΑΣ Η ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:05 | ΑναστασιοςΚ

    Γιατι οι μετοχοι μιας ετερορυθμης εταιριας φορολογουνται ΠΟΛΥ ευνοικοτερα απο μια ατομικη επιχειρηση?

    Συμφωνω με το μετρο του λογιστικου προσδιορισμου εαν δεν δημιουργησει νεες στρεβλωσεις

    Ο ανωτατος συντελεστης φορολογγιας εισοδηματος δεν πρεπει ν’αυξηθει γιατι γειτονευουμε με χωρες στην ΕΕ με πολυ χαμηλοτερη φορολογια.
    Το κρατος πρεπει να θεσπισει ενα ειδος μπονους για τους ειλικρινεις φορλογομενους..
    Θα πρεπει να παρουν μετρα ωστε η συλληψη της φορλογητεας υλης των ελευθερων εππαγελματιων και επιτηδευτων να μην προκαλεσει αυξηση του κοστους των παρεχομενων υπηρεσιων.
    Π.χ εαν υπαρχουν τιμοκαταλογοι παροχης υπηρεσιων απο τους συνεταιρισμους των ηλεκτολογων,υδραυλικων,συνεργειων,ψυκτικων κλπ να διατηρηθουν στα ιδια επιπεδα και μετα του μετρου των αποδειξεων.Εαν δε δεν υπαρχουν να τους υποχρεωσουν να τους κοινοποιησουν οπως ισχυει και για τα προιοντα στο ραφι.( τιμες με ΦΠΑ εννοειται..)

    Επειδη δε σιγουρα προβλεται αυξηση του κοστους υπηρεσιων(με την επιβολη του μετρου) ,αυξηση φορου εισοδηματος κλπ, δεν ξερω αν θα μεινει και τιποτα προς διαθεση προς το κοινο καλο..

    Επισης θα πρεπει να πολεμηθουν οι συντεχνιες ορισμενων επαγγελματων¨: δικηγοροι,συμβολαογραφοι, εκτελωνιστες, και αλλοι που αμοιβονται με προμηθεια επι της αξιας.Γιατι ειανι υποχρεωτικο να πληρωνω 1,5% δικηγορο εαν δεν θελω να εχω.Γιατι αν μεταβιβασω ενα ακινητο στο παιδι μου πρεπει να δωσω προμηθειες σε νομικους.Δεν πρεπει ν’αμοιβονται με την ωρα?.Ο συμβολαιγραφος δεν ειναι εκπροσωπος του κρατους?
    Ποιος τα θεσπισε ολα αυτα?Μηπως οι περισσοτεροι απο τους εθνοπατερες που ειναι η ηταν νομικοι?
    Επισης Οι μεσιτες γιατι τα παιρνουν και απο τον αγοραστη και απο τον πωλητη? ( και χωρις αποδειξη!) και πολλα αλλα

    Ολα τα παραπανω κατα την γνωμη μου ειναι αλληλενδετα με την ομαλη λειτουργια της αγορας,τους επιβαλομενους φορους και το μεγεθος της αποταμιευσης (αν μπορει ν’επιτευχθει σημερα) να μπορει να επιτρεπει την πληρωμη των αυξημενων ( κακως) φορων

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:39 | Χρήστος

    Συμφωνώ με τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και την κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης. Μόνο που θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών (και τους αγρότες και τους μισθωτούς που αποσχολούνται και ώς επαγγελματίες ή αγρότες) αφού συνταχθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου των δαπανών και συντελεστών κόστους που θα απαγορεύει και αποτρέπει την συναλαγή μεταξύ ελεγχομένου ελεγκτή.

    Θα πρέπει να μην μπαίνουν επίσης φορολογικά εμπόδια στην άσκηση οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας.

    Το μέτρο αυτό δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από την πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας ή αν συνοδεύεται θα πρέπει να είναι μαχητό (να μπορεί να αμφισβητηθεί απο τον φορολογούμενο και να επωμίζεται η φορολογική αρχή το ανάλογο κόστος ελέγχου και εξέτασης των τεκμηρίων και των επιτόπιων ελέγχων). Για παράδειγμα αναφέρω ότι ο τεκμαρτός υπολογισμος εισοδήματος των αγροτών απέχει από την πραγματικότητα και πολλές φορές δείχνει εξωπραγματικά υψηλά εισοδήματα αλλά δεν ασχολείται κανείς διότι:
    1) Οι αγρότες έχουν υψηλό ποσό φορολογικής απαλλαγής
    2) Οι μη αγρότες παραγωγοί ή αποφεύγουν την δήλωση αγροτικών εισοδημάτων ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν καλιέργειες για τους παραπάνω εξωπραγματικούς συντελεστές προσδιορισμού τεκμαρτού εισοδήματος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:19 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΚΑΤ΄ΑΡΧΗΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ 20% ΕΝΩ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΚΕΡΔΗ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΠΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΕΥΝΟΗΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ. ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ)ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΔΙΚΙΑΣ ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΤΟ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΟΥΝ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΤΕ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:35 | Δημήτρης Γιαννόπουλος

    Κε Υπουργέ
    παρακολουθώ από την πρώτη στιγμή τις απαντήσεις των διαφόρων πολιτών στα τεθέντα από το Υπουργείο Οικονομικών Ερωτήματα . Επειδή η εμπειρία μου στα φορολογικά θέματα μετράει περισσότερα από 25 χρόνια , έχω διαβάσει πάρα πολλές από τις προτεινόμενες προτάσεις προκειμένου να διαπιστώσω κατά πόσο οι άνθρωποι που θα διαμορφώσουν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα οδηγηθούν από αυτές στην διαμόρφωση και την διατύτωση των κατάληλων φορολογικών διατάξεων που θα μειώσουν την φοροδιαφυγή και θα βελτιώσουν τα οικονομικά της χώρας. Παρά την μεγάλη θα έλεγα προθυμία, των πολιτών να ανταποκριθούν στο εν λόγω κάλεσμά σας, παρατηρώ ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες πολίτες, μέσω των απαντήσεών εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις και διατυπώνουν τα προσωπιοκά τους παράπονα η προσπαθούν να να συμβάλλουν στην διαμόρφωση φορολογικών διατάξεων που να εξυπηρετούν τα προσωπικά τους συμφέροντα . Ελάχιστοι απο τους συμμετέχοντες εμφανίζονται να έχουν κάποιες σφαιρικότερες γνώσεις και εμπειρίες γύρω από φοριολογικά θέματα ώστε να μπορούν να προτείνουν βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις . ΄Ετσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι ενώ οι απαντήσεις αυτές των συμπολιτών μου για την μελέτη τους από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών θα απαιτήσουν χιλιάδες εργατοώρες δεν θα προσθέσουν σχεδόν τίποτα στις γνώσεις και την εμπειρία των στελεχών του, αντίθετα η υιοθέτηση κάποιων από αυτές κινδυνεύουν να διαμορφώσουν αδόκιμες διατάξεις με αμφίβολλο αποτέλεσμα .
    Γνωρίζω καλά τα του Υπουργείου Οικονομικών και τα της φορολογίας . Υπηρετούν σε αυτό το Υπουργείο πάρα πολλά και ικανά στελέχη που διαθέτουν και την γνώση και την εμπειρία για να εισηγηθούν τις κατάληλες διατάξεις για το νέο φορολογικό νόμο. υπηρετούν στελέχη που έχουν εκπαιδευτεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν συνεργασθεί με τις Αερικάνικες , τις Αγγλικές , τις Γερμανικές κ.τ.λ. φορολογικές αρχές . Ενδεικτικά αναφέρω τα πιο κάτω ονόματα που βρίσκονται στην διπλανή πόρτα : Είναι : Ο Δημήτρης ο Σταμοτόπουλος ( σημερινός γενικός δ/ντής φορολογίας) , ο Αντώνης Ο Καραβοκύρης , η Κατερίνα Η Καρύδα , Ο Παντελής ο Δασκαλάκης και πάρα πολλοί άλλοι. Πιστεύω ότι το έμψυχο υλικό του Υπουργείου Οικονομικών διαθέτει τεράστιες και ανεξάντλητες δυνάμεις που μπορούν και να νομοθετήσουν σωστά και να εφαρμόδσουν σωστά και με την δέουσα αυστηρότητα τις φορολογικές διατάξεις, αρκεί να υπάρξει η σωστή επιλογή και η κατάληλη τοποθέτηση αυτών των ανθρώπων .

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:52 | Nikos M.

    Οι μελετητές μηχανικοί είναι μια κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών που εκδίδουν αποδείξη παροχής υπηρεσιών σε κάθε έργο. Τόσο για μελέτες δημοσίου ή τις μελέτες οικοδομικών αδειών όσο και για μελέτες που προορίζονται για τεχνικές εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα.
    Επομένως θέμα «μαύρων» αμοιβών και μη απόδοσης ΦΠΑ δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση.

    Η χρήση των συντελεστών προσδιορισμού καθαρού κέρδους είναι ένα δίκαιο μέτρο αφού οι πραγματικές δαπάνες των μελετητών μηχανικών δεν μπορούν να τεκμηριωθούν αντικειμενικά. Παράλληλα η χρήση των συντελεστών προσδιορισμού καθαρού κέρδους, είναι ανάλογη και με τον προσδιορισμό των ελάχιστων αμοιβών.
    Στην περίπτωση του λογιστικού προσδιορισμού θα έπρεπε να αυξηθούν αντίστοιχα και οι ελάχιστες αμοιβές των μελετών.

    Η κατάργηση των συντελεστών θα αναγκάσει τους μηχανικούς να προσπαθούν να συμπεριλάβουν στα βιβλία κάθε μορφης έξοδα, τα οποία πιθανόν να είναι αμφισβητήσιμα σε έναν φορλογικό έλεγχο.
    Αυτομάτως η αμφισβήτηση δημιουργεί συνθήκες παράνομης συναλλαγής.

    Σε πολλές περιπτώσεις θα ήτανε δίκαιη μια αύξηση των σντελεστών και όχι η κατάργησή τους

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:38 | Βεκρής Αναστάσιος

    Ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών και το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα πρέπει να εφαρμοστούν με μεγάλη προσοχή καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν σημαντικές αδικίες κατά την εφαρμογή τους. Θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τον προσδιορισμό του εισοδήματος σε νέους επαγγελματίες ώστε να μην κληθούν να πληρώσουν φόρους για εισοδήματα που δεν είχαν.
    Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος να συνεχιστεί η φοροδιαφυγή «προνομιούχων» ελευθέρων επαγγελματιών και συγκεκριμένα ατόμων που έχουν κάποια σχέση εργασίας με το δημόσιο αλλά επιτρέπεται να ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα. Οι επαγγελματίες αυτοί χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς και τις γνωριμίες του δημοσίου για να αυξάνουν το τζίρο τους αθέμιτα εις βάρος των υπολοίπων ελευθέρων επαγγελματιών που δεν έχουν καμία σχέση με το δημόσιο.
    Και εξηγούμαι με κάποια παραδείγματα:Γιατροί του ΙΚΑ, στρατιωτικοί και πανεπιστημιακοί γιατροί που επιτρέπεται να ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, συχνά με πελατεία που αντλούν από τη δημόσια θέση τους, δικηγόροι με έμμισθες θέσεις σε διάφορα ΝΠΔΔ,μηχανικοί των ΟΤΑ κλπ.
    Είναι φανερό ότι οι επαγγελματίες αυτοί βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων, άρα πρέπει να ισχύουν και διαφορετικοί συντελεστές για το λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων τους.
    Επίσης, πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την αφαίρεση των επαγγελματικών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα, ειδικά αυτών που αφορούν σε μισθοδοσία προσωπικού και ασφαλιστικές εισφορές του επαγγελματία και των εργαζομένων.
    Οι επαγγελματίες που δημιουργούν θέσεις εργασίας πρέπει να επιβραβεύονται από το κράτος και όχι να οδηγούνται σε απόγνωση λόγω μιας φορολογικής αντίληψης που τους βάζει όλους ανεξαιρέτως στο στόχαστρο και τους θεωρεί εξ ορισμού φοροφυγάδες.
    Ο μόνος αντικειμενικός και δίκαιος τρόπος φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών είναι η αντιστοίχιση των δηλωθέντων εισοδημάτων τους με το επίπεδο διαβίωσής τους (τεκμήρια διαβίωσης) και με ένα σοβαρό σύστημα πόθεν έσχες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:05 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ- ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ.ΑΡΚΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΡΥΨΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΟΒΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ 60 ΕΥΡΩ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΙΝΟ, ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΔΑ ΑΦΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:40 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΑΒΒΑΣ

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥΣ ΒΕΒΑΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ π.χ.ΔΥΟ ΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΝ ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ. ΑΦΗΝΩ ΔΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ, ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ CD ΜΠΟΥΖΟΥΚΟΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ κ.ά. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ-ΣΠΑΤΑΛΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:50 | φωτεινός Σ.

    Σε πολύ γνωστό νησί έχω στο όνομα συζύγου 4 δωμάτια, η απαλλαγή βιβλίων και στοιχείων μου περιορίζει το κόστος του λογιστή και πληρώνω φόρο 312ευρώ ανεξάρτητα των εσόδων. Με την λογιστική φορολόγιση θα πληρώσω λιγότερο φόρο γιατί τα δωμάτια είναι λίγα και δουλεύουν μόνο δύο μήνες. τα έσοδα είναι λίγα και τα έξοδα πολλά και η γραφειοκρατία μεγάλη. Μέχρι εδώ καλά, αλλά σκέφτεστε και παράλληλα αντικειμενικό προσδιορισμό ελάχιστου εισοδήματος, αυτό το τελευταίο οδηγεί σε αδικίες και ανισότητες . π.χ στην σαντορίνη άλλη είσπραξη έχει ένας με 4δωμάτια στην περίσσα και άλλη στην καλντέρα στα φηρά , εδώ οι διαφορές εσόδων είναι τεράστιες εντός οικισμού και νησιού.
    πώς θα προσδιορισθεί αυτό το ελάχιστο ποσό εσόδου ανά κλίνη ή δωμάτιο?? είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν μεγάλες αδικίες.
    αλλο παράδειγμα στη νήσο θηρασία 1νμ από την σαντορίνη υπάρχει μια επχση δωματίων ο οποίος όλο το καλοκαίρι» κυνηγάει τον πελάτη με το ντουφέκι» θα τον φορολογήσετε και αυτόν με λογιστικόαντικειμενικό κριτήριο?? αυτόν έπρεπε να το επιδοτείτε όχι να πληρώνει στο δημόσιο??

    Προτείνω
    την αύξηση κατά 15-20% στους φόρους που πληρώνουν επχσεις που είναι πάρα πολύ μικρές(δωμάτια κάτω ή ισα με επτά(7) και αντίστοιχη μείωση στα αυτοτελούς φορογητέα ποσά που λογίζονται για τεμαρκτή δαπάνη(να έρθουν κοντά στα πραγματικά) και συνέχιση της απαλλαγής από βιβλία και στοιχεία.
    δηλαδή ο φόρος ανά δωμάτιο από 70ευρώ να γίνει πχ 85ευρώ . Επίσης η τεμαρκτή δαπάνη να είναι σε λογικά-πραγματικά επίπεδα που κυμαίνονται κατά την γνώμη μου από 600-4000 ευρώ ανά δωμάτιο και ανάλογα το τύπο του καταλύματος ,της περιοχής, της εποχικότητας.

    Επισης Πλήρης απαλλαγή φόρου στα μικρά άγονα μή τουριστικά νησιά
    π.χ θηρασία-ανάφη-τήλος κ.α..

    σε ότι με αφορά πραγματικά περιμένω το τελικό νόμο και αν υπάρχει αδικία με υπέρογκη φορολόγηση, απλά θα τα κλείσω και θα ησυχάσω όπως έχουν κάνει πολλοί .
    παρακαλώ σκεφτείτε την φορολόγηση σε παρα πολύ μικρές επχσεις διαμονής-τουρισμού γιατί οσοι τις διατηρούν ως συμπληρωματικό εισόδημα θα αναγκαστούν να τις κλείσουν, στο παρελθόν ένας με λίγα δωμάτια μπορούσε να ζήσει μια οικογένεια τώρα οχι.

    Ευχαριστώ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:52 | Μαραμής Κώστας

    Το δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών είναι ο λογιστικός προσδιορισμός. Συγκεκριμένα να υπολογίζονται τα έξοδα που κάνει η επιχείρηση σε μια χρήση ώστε να φορολογείται ορθολογιστικά και όχι να ισχύει ο εξωλογιστικός προσδιορισμός, που υπολογίζεται το καθαρό κέρδος με έναν τυχαίο συντελεστή.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:29 | kounatidis

    Ολα ωραια λογια λογια του αερα πολλων ετων. Τα πιστευει ολα αυτα ο πολιτης!! Εδω εναν απλο αντικαπνιστικο νομο δε μπορουμε να εφαρμοσουμε που θια εδινε και καποια εσοδα στα ταμεια και θα εδεινε ενα στιγμα για την αποφασιστικοτητα της κυβερνησης αμεσα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:26 | Κ.ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΚΛΕΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΑΝΤΕΙΚΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.
    ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΔΩ:
    1)ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (ΣΥΝΗΘΩΣ 1-4 ΑΤΟΜΑ),ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ,ΚΑΘ’ΟΣΟΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘ’ΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓ.ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΚΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΗΜΕΡΑ.
    2)ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΕ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΕΔΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΤΑΠΟΤΕ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟ 18 ΜΗΝΩΝ!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:22 | Θ.Δ.

    Διάβασα προσεκτικά όλες τις συνεισφορές στον διάλογο που έχουν μέχρι σήμερα αναρτηθεί σχετικά με τις αμοιβές των μηχανικών. Με αυτό το σύντομο σημείωμα θα προσπαθήσω να προσθέσω κάποιες ιδέες και να μην επαναλάβω όλα όσα ήδη έχουν αναφερθεί.

    Ο προσδιορισμός με συντελεστές καθαρού κέρδους που τόσο κατακρίνεται, ειδικά για μηχανικούς που δηλώνουν όλες τις αμοιβές τους έχει ένα βασικό πλεονεκτήματα.

    Οι συντελεστές δεν οδηγούν σε διαπραγμάτευση και συνδιαλαγή τον φορολογούμενο με τον έφορο για το τι ‘περνάει’ και τι όχι στα έξοδα. Κερδισμένος από την διαπραγμάτευση αυτή θα βγεί ό έφορος και όχι η εφορία και το δημόσιο. Όπως γράφει και κάποιος άλλος συνάδελφος μπορούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες , όχι μόνον οι μηχανικοί, να ιδρύσουν μονοπρόσωπες ΕΠΕ και να ‘περνάνε’ όλα τα έξοδα , σχετικά ή όχι με την άσκηση του επαγγέλματος και να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό την διαφορά.

    Βέβαια δεν είναι σωστό από την μία να έχουμε συντελεστές και να γίνεται εξολογιστικός προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης και από την άλλη να περνάμε στα έξοδα ότι έχει επιστροφή ΦΠΑ και να τον εκπίπτουμε. Πιστεύω ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να επιλέγει ποιόν τρόπο θέλει. Ή συντελεστή και εξολογιστικό προσδιορισμό αλλά καθόλου επιστροφή ΦΠΑ από έξοδα και αγορές ή λογιστικό προσδιορισμό (έσοδα – έξοδα) . Στον λογιστικό προσδιορισμό βέβαια να ‘περνάνε’ όλα τα έξοδα όπως γίνεται σε ΕΠΕ ή Α.Ε. μαζί με κάποια τεκμαρτά έξοδα πχ. το ενοίκιο που θα πλήρωνε για την επαγγελματική του στέγη.

    Οσο για το μάζεμα αποδείξεων, για να φορολογηθούν και αυτοί που δεν κόβουν, τα είδη που συνήθως αγοράζουμε (χαρτιά, λογισμικά, βιβλία, εισητήρια, λογαριασμοί ΟΚΩ) δεν ανήκουν στις επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις.

    Συμφωνώ με προηγούμενες διατυπώσεις ότι οι συντελεστές πρέπει να αναπροσαρμοστούν.

    Ευελπιστώντας ότι ο διάλογος δεν είναι προσχηματικός.
    Θ.Δ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:09 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

    Σχετικά με τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα (περ.α’& β’παρ.6 άρθρου 33 ΚΦΕ),πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησής τους (κατ’αποκοπή ανάλογα με την κατηγορία),κυρίως για τον λόγο του ότι πρόκειται για μικρές μονάδες (έως 7 διαμερίσματα)εποχιακής λειτουργίας και ευρισκόμενα σε μικρά χωριά ως επί το πλείστον.Για αυτόν τον λόγο είναι πρακτικά αδύνατον και οικονομικά ασύμφορο να υπάρχει λογιστική παρακολούθηση και κατ’επέκταση η εξαγωγή λογιστικού αποτελέσματος.Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι ίσως μια λογική αναπροσαρμογή των κατ’αποκοπή ποσών φόρων που ισχύουν σήμερα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:14 | Ηλίας Στρατάκης

    Να εφαρμοσθεί ο λογιστικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος για τις επιχείρήσεις Παροχής υπηρεσιών.
    Αν εφαροστούν αντικειμενιά κριτήρια να ληφθούν υπ’ όψις παράγοντες όπως η έδρα, ο πληθυσμός της περιοχής ο ανταγωνισμός, τα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης, η ηλικία του επιχείρηματία, το προσωπικό που απασχολεί.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:12 | Η.Β.

    Παρακράτηση 10% από όλες τις ΑΠΥ που κόβονται από ελευθερους επαγγελματίες υπερ ΙΚΑ, λογιστικός προσδιορισμός των εσόδων τους με δυνατότητα έκπτωσης λίγων και συγκεκριμένων τύπων εξόδων, απαγόρευση έκπτωσης του ΦΠΑ παγίων τους, φορολόγηση με βάση την κλίμακα των μισθωτών, και επιτέλους ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ! Τέλος πρέπει να γίνει επίσπευση της διαδικασίας πληροφοριακής ενοποιήσης όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:07 | Ινιωτάκης Χρόνης

    Η φορολόγηση των μηχανικών, ιδιαίτερα των μελετητών, βάσει μοναδικών συντελεστών, έχει αποδειχτεί πρακτικά εφαρμόσιμη, αφού:
    1. Η υποχρέωση προκαταβολής φόρου για την έκδοση οποιασδήποτε Άδειας, προσδιορίζει με ακρίβεια τον τζίρο του μελετητή και επιβλέποντα μηχανικού και έτσι καθίσταται αδύνατη η απόκρυψή του.
    2. Ο καθορισμός του μοναδικού συντελεστή για κάθε κατηγορία μελετών γίνεται επί της ελάχιστης αμοιβής του μηχανικού, όπως αυτή προσδιορίζεται από το ΤΕΕ και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί έκπτωση επ’ αυτής. Στη πράξη η αμοιβή αυτή είναι η μέγιστη, αφού ανάλογα με το μέγεθος της αμοιβής οι πραγματικές εκπτώσεις φτάνουν το 50%.
    3. Ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος βάσει του μοναδικού συντελεστή απλοποιεί την διαδικασία καταλογισμού του φόρου, απασχολεί ελάχιστα τις υπηρεσίες και εξαφανίζει την πιθανότητα αθέμιτων συναλλαγών κατά την διαδικασία των φορολογικών ελέγχων.
    Θεωρώ λοιπόν, ότι η διαδικασία αυτή όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθει για τους μηχανικούς, αλλά να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, όπου είναι δυνατόν να εξασφαλίζεται η πραγματική απεικόνιση του τζίρου τους.
    Φυσικά, άλλο ζήτημα είναι ο καθορισμός των μοναδικών συντελεστών, που μπορεί να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα δεδομένα κάθε περίπτωσης.

    Σε περίπτωση, που παρόλα αυτά αποφασιστεί η κατάργηση της φορολόγησης των μηχανικών βάσει μοναδικών συντελεστών, τότε για τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων πρέπει να γίνονται δεκτά τα εξής:
    1. Η απεικόνιση στα παραστατικά των εκπτώσεων στις αμοιβές των μηχανικών, με απ’ ευθείας αναγραφή του πραγματικού ποσού που εισπράττεται, ή με έκδοση Πιστωτικού σημειώματος, πο θα αναφέρει την παρεχόμενη έκπτωση επί της ελάχιστης αμοιβής που προσδιορίζεται από το ΤΕΕ.
    2. Η δικαιολόγηση στα έξοδα των δαπανών μετακίνησης με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο (ΙΧ, Ταξί, ΜΜΜ), που αποτελούν σημαντικό τμήμα των δαπανών ενός μελετητή και επιβλέποντα μηχανικού.
    Έτσι μόνο θα απεικονίζεται η πραγματική κατάσταση εσόδων-εξόδων του μηχανικού, η οποία όμως θα είναι εύκολο να αμφισβητηθεί από τον ελεγκτή εφοριακό, με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει, όπως μεγάλη απασχόληση της υπηρεσίας, δικαστικές διαμάχες, αθέμιτες συναλλαγές κλπ.

    Συμπερασματικά, ο προσδιορισμός των εισοδημάτων των μηχανικών βάσει μοναδικών συντελεστών εξασφαλίζει άμεσα τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου, μειώνει τις διαδικασίες, δεν ταλαιπωρεί υπαλλήλους και φορολογουμένους, δεν απασχολεί τα δικαστήρια και εξαφανίζει τις αθέμιτες συναλλαγές. Γιαυτό πρέπει να διατηρηθεί.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:46 | Δημητρης Αντωνιαδης

    ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
    15 Δεκεμβρίου 2009

    Αντικειμενική και επωφελής για τα δημόσια έσοδα
    η φορολογία των διπλωματούχων μηχανικών

    Με αφορμή αναφορές των ΜΜΕ στο καθεστώς φορολόγησης των διπλωματούχων μηχανικών, υπαινιγμούς για φοροδιαφυγή και ενδεχόμενες αλλαγές, αναφορές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, το ΤΕΕ επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

    Η φορολόγηση των διπλωματούχων μηχανικών που υπάγονται στη Ζ πηγή, δηλαδή των δεκάδων χιλιάδων μηχανικών- στη συντριπτική πλειοψηφία τους νέων- που ανήκουν στην κατηγορία των μικρών και μεσαίων, από εισοδηματική άποψη, ελεύθερων επαγγελματιών (οι υπόλοιποι φορολογούνται με άλλες διατάξεις), γίνεται με βάση δύο κριτήρια. Ότι δεν συμπίπτουν οι χρονιές εσόδων με τις χρονιές εξόδων και ότι το ύψος της ακαθάριστης αμοιβής τους είναι εκ των προτέρων και νομοθετικά δεδομένο. Οι αμοιβές των μηχανικών, στο σύνολό τους, εισπράττονται είτε από το Δημόσιο, είτε από το ΤΕΕ και, πριν αποδοθούν, παρακρατείται ο προβλεπόμενος φόρος, ενώ γίνονται όλες οι άλλες προβλεπόμενες κρατήσεις. Δεν επιτρέπονται εκπτώσεις, το φαινόμενο της απόκρυψης εσόδων αντιμετωπίζεται και αυτά έχουν γίνει με συνεχείς προτάσεις και διαρκή επιμέλεια του ΤΕΕ.

    Ο τρόπος αυτός, στο πέρασμα των ετών, αποδείχθηκε ωφέλιμος και για τις φορολογικές αρχές, καθώς αύξησε τα δημόσια έσοδα, ταυτόχρονα αποδεκτός, ως αντικειμενικός, από τους φορολογούμενους μηχανικούς.

    Το ΤΕΕ, το τελευταίο διάστημα, συμμετέχει με εκπροσώπους του στη διαβούλευση του υπουργείου Οικονομικών για την Φορολογική Μεταρρύθμιση, με στόχο να συμβάλει με τις προτάσεις του στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων του κράτους.

    Είναι βέβαιο, ότι από τη διαβούλευση θα προκύψει ότι ο τρόπος φορολόγησης των μηχανικών δεν σχετίζεται απολύτως με δική τους φοροδιαφυγή, η πάταξη της οποίας αποτελεί και για το ΤΕΕ ζητούμενο.

    Επιπροσθέτως, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σήμερα, πέντε πολύ σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και η Κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να υπάρξουν «ανατροπές» μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 (ασφαλιστικό, φορολογικό, επαγγελματικά δικαιώματα τεχνικών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, οικονομική κρίση και απασχόληση) επιδρούν άμεσα στον κλάδο των μηχανικών. Ελλοχεύει ο κίνδυνος, αν η διαβούλευση δεν είναι ουσιαστική και σε βάθος, σωρευτικά, ως αποτέλεσμα επιμέρους άστοχων αποφάσεων, οι Έλληνες μηχανικοί να οδηγηθούν σε πλήρη υποβάθμιση με ηθικό παροπλισμό. Κατά την άποψή μας όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής προοπτικής, και με ουσιαστική αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, του μεγαλύτερου, προς αξιοποίηση, πόρου που διαθέτει σήμερα η χώρα.

    Στην κατεύθυνση αυτή το ΤΕΕ έχει τεκμηριώσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για όλα τα παραπάνω θέματα, οι οποίες θα τεθούν υπόψη της Κυβέρνησης στο πλαίσιο του διαλόγου που εξήγγειλε.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:45 | ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΓΙΩΤΗΣ

    ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΥΣΧΗΜΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΣ ΕΙΣΠΡΑΞΩ ΠΕΝΤΑΡΟΔΕΚΑΡΕΣ….
    ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ.ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ 10.000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΑ 20.000 Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ 30.000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΑΜΑΤΙΚΆ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ…ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΑΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ..
    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΟΥ ΕΚΔΗΔΟΥΝ ΤΡΙΤΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΦΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ Η ΑΛΦΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ,ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ….

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:59 | Γιώργος Μαγκλάρας

    Είμαι μηχανικός και θίγομαι, προφανώς, από αυτό το μέτρο. Δε φοροδιαφεύγω και θα δηλώσω παραπάνω από πολλούς μεγαλοκαρχαρίες της Εκάλης, του Κωλωνακίου και του Ψυχικού, ενώ καταλήγω στα 34 μου και αναμένοντας παιδί, να «μπαίνω μέσα» κάθε μήνα. Τι έχω? Ένα μεταχειρισμένο 1400ρι του 2000, 60 ελιαιόδεντρα στην Κρήτη και μισό διαμέρισμα 80 τετραγωνικών(κληρονομιά), το οποίο δεν έχω λεφτά να περατώσω και μένω στο νοίκι με 450 Ευρώ.
    Αυτά όλα κι όλα. Από την άλλη, πληρώνω 20% παρακράτηση και 300+ ευρώ το μήνα ΤΣΜΕΔΕ. Στα 1500 που παίρνω μισθό μου μένουν, λοιπόν 900, τα οποία καλύπτουν τα ανωτέρω.
    Μάλλον προκαλώ, όπως και το 90+% των νέων ειδικά συναδέλφων μου.
    Από εκεί και πέρα ΝΑΙ, ΣΩΣΤΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ.
    Αλλά…
    1. Εάν καταργήσετε την αυτοτελή ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, τότε θα λειτουργείτε σαν μία φασιστική ανεγκέφαλη μπανανία. Διότι όλοι εμείς οι «προνομιούχοι» λειτουργήσαμε με βάση κάποιους κανόνες. Εγώ δεν μάζευα αποδείξεις από ταβέρνες, λχ, ενώ το έκανα το 2008 που ήμουν μισθωτός. Δεν χρειαζόταν. Συγκέντρωνα μόνο τα παραστατικά που αφορούσαν το ΦΠΑ μου. Πως θα αποδείξω τα έξοδα μου για το 2009 από τη στιγμή που λειτουργούσα βάσει των κανόνων που είχατε θεσπίσει και όχι υπό το καθεστώς εσόδων-εξόδων?
    2. Εάν μπούμε στα έσοδα έξοδα, και ας μπούμε λοιπόν, τι θα γίνει με όλα αυτά τα οθωμανικά μισόλογα που μας λέτε εδώ και χρόνια για τα αποδεκτά παραστατικά εξόδων. Δεχόσαστε αποδείξεις από ταβέρνες, αλλά όχι από πιτσαρίες ή καφετέριες. Οπότε εμείς έπρεπε να αποδεικνύουμε στον τελώνη ότι το καφεζυθεστιατόριο της γειτονιάς μας ήταν περισσότερο εστιατόριο και λιγότερο…καφεζυθοπωλείο, για να δεχθεί το έξοδο. Άλλο τρελό: Ενώ πληρώνω ενοικιο για το σπίτι μου 450 Ευρώ μηνιαίως, ήτοι 5400 Ευρώ ετησίως (και το οποίο είναι δηλωμένο στη ΔΟΥ και φορολογείται), εσείς μου αναγνωρίζετε μόνο 1200, με συντελεστή 20% άρα μόνο 240 να εκπίπτουν ετησίως!!!!!!
    3. Άλλο τραγελαφικό του κράτους ΣΑΣ: Βενζίνες. Εγώ έχω, όπως είπα, ένα 1400ρι δεκαετίας. Τόσο αντέχω. Τις βενζίνες γιατί δεν τις αναγνωρίζετε ως επαγγελματικό έξοδο, παρά μόνο εάν το όχημα είναι επαγγελματικό? Εγώ το 90% των χιλιομέτρων που κάνω είναι για τη δουλειά μου (πελάτες, επαγγελματικά ταξίδια, μετάβαση στο γραφείο κλπ). Από τη στιγμή που εγώ, όπως και 95% των μηχανικών και δει των μελετητών δεν έχουμε τα κεφάλαια να επενδύσουμε σε επαγγελματικό όχημα, γιατί να φορολογηθούμε για έξοδα μας? Αφήστε, δε, που δεν παίρνουμε πίσω ούτε ευρώ για το ΦΠΑ της βενζίνης.
    4. Ιατρικά έξοδα: Εδώ γελάμε πάλι. Εντάξει, ο κακός μηχανικός φταίει για όλα. Προσπαθήστε ΕΣΕΙΣ στη σχέση εξάρτησης που έχετε από ένα γιατρό να απαιτήσετε αποδείξεις. Θα δείτε….
    Ανακεφαλαιώνοντας προτείνω:
    α. ΟΧΙ στην κατάργηση της αυτοτελούς και για το 2009
    β. ΝΑΙ στην κατάργηση της αυτοτελούς και από το 2010
    γ. Να συμπεριληφθούν ΟΛΑ τα έξοδα μας, χωρίς εξαιρέσεις, μισόλογα, ποσοστώσεις κλπ κλπ σε αυτά που αναγνωρίζονται ως επαγγελματικά έξοδα. Κάθε απόδειξη που αφορά σε καθημερινά έξοδα μας (έξοδα κίνησης, τροφή, ενοίκιο ή δάνειο 1ης κατοικίας κλπ), πρέπει να εκπίπτει στο σύνολο της.
    δ. Να συμπεριληφθούν ΟΛΑ τα επαγγέλματα και οι τομείς στην κατάργηση. Το μέτρο, για να είναι δίκαιο, πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους το ίδιο.
    ε. Θέσπιση των τεκμηρίων διαβίωσης και του πόθεν έσχες, αλλά για όλους. Ναι, κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν, αλλά εγώ ξέρω δημοσιουπαλληλίσκους με βίλες και 3-4 σπίτια, οι οποίοι παίρνουν μισθό 1200 Ευρώ. Ξέρετε εσείς που τα βρίσκουν τα υπόλοιπα…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 15:40 | Ηλίας Κίτσος

    Για το εισόδημα των αγροτών δεν είδα ούτε καν να αναφέρεται στη σχετική παραπομπή που αφορά εισοδήματα τα οποία φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Εξ όσων γνωρίζω το αγροτικό εισόδημα προσδιορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια, εκτός κι αν οι αγρότες τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων οπότε και τα υπολογίζουν λογιστικά (έσοδα μείον έξοδα).Από την εμπειρία μου δεν γνωρίζω αγρότη ο οποίος τα τηρεί βιβλία. Τι σκοπεύετε να κάνετε με αυτούς? Για ποιόν άραγε λόγο οι αγρότες δεν υποχρεώνονται σε τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων? Για ποιο λόγο τους αυξήσατε την επιστροφή ΦΠΑ? Τι διαφορετικό έχουν από ένα βιοτέχνη ο οποίος δίνει δουλειά και σε πεντε – έξι οικογένειες? Για ποιο λόγο τους δίνετε «αγροτικό» πετρέλαιο? Για να μειώσουν το κόστος παραγωγής? Μα τη στιγμή κατά την οποία δεν είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία είναι κοινό μυστικό ότι πουλάνε πχ 1 ευρώ/κιλό και ο έμπορος (?!) τους κόβει τιμολόγιο για 2 ευρώ/κιλό με αποτέλεσμα στη συνέχεια να αισχοκερδεί και αυτός και να φτάνει το προϊόν στον καταναλωτή σε υπέρογκες τιμές. Στα χαρτιά όμως όλα είναι εντάξει! Βιβλίο εσόδων εξόδων κύριοι και να φορολογούνται όσο πουλάνε . Ή μήπως τρέμετε τους αγροτοπατέρες οι οποίοι θα κλείσουν (τα ούτως ή άλλως κλειστά) Τέμπη? Και πάντα βέβαια χειμώνα που έτσι κι αλλιώς στο καφενείο θα την έβγαζαν ελλείψει δουλειάς (είδατε ποτέ καμιά αγροτική κινητοποίση – απεργία άνοιξη ή καλοκαίρι που η δουλειά είναι στο φούλ?). Κύριοι της κυβέρνησης πάρτε το απόφαση το ποτήρι είναι πικρό αλλά πρέπει να το πιείτε. Με χαιδέματα δεν εμπεδίδεται το κοινό περί δικαίου αίσθημα θα πρέπει να θίξετε κεκτημένα ΤΟΛΜΑΤΕ?