1) Προτείνεται μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Πως κρίνετε τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, τα αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές ανά κλιμάκιο; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 20:42 | Γεώργιος Στείρος

    Παρακολουθώντας τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις πολιτών,διαπιστώνω ότι ενώ όλοι αναγνωρίζουμε το πρόβλημα της Χώρας,ενώ αναγνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι είμαστε παράνομοι και προσπαθούμε να εκμεταλλευθούμε κενά νόμων,ελλείψεις ελέγχου κ.λ.π ,είμαστε όλοι πρόθυμοι για κριτική και σχόλια που αποδεικνύουν το λεγόμενο ¨μακριά απο μας και ας το να γίνεται στους άλλους¨. Είναι καταφανές ότι δεν υπάρχει εθνική συνείδηση,ότι δεν υπάρχει παιδεία και πάνω απ’όλα δεν υπάρχει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη σε αυτούς που μέχρι σήμερα βρίσκονται στο τιμόνι της εξουσίας. Γιατί καλό είναι και επιβάλλεται να υπάρχει εθνική συνείδηση που θα διαπαιδαγωγείται απο τη σχολική ηλικία ,αλλά καλύτερο είναι οι πολίτες να βλέπουν η εθνική συνείδηση να εφαρμόζεται απο τους Κυβερνώντες και απο τους πρώτους πολίτες που κάποτε θα πρέπει παραδειγματικά να τιμωρούνται όταν ενεργούν αντίθετα στα συμφέροντα της Χώρας τους. Δεν οφελεί τίποτε το να βάλει η μία τάξη ενάντια στην άλλη και καμιά φορά οι φαγομάρες να υπάρχουν ακόμα και μέσα στην ίδια επαγγελματική τάξη.Και βέβαια εθνική συνείδηση πρέπει να αποκτηθεί όχι μόνο για τη φορολογική μεταρρύθμιση αλλά και για την ασφαλιστική και σε άλλα πολλά.Δεν οφελεί το παρελθόν και οι κοματικές τοποθετήσεις ,όλα σε όλους μας είναι γνωστά και ας το παραδεχτούμε επιτέλους πως το πρόβλημα δεν έχει χρώμα. Το πρόβλημα είναι ΠΡΟΒΛΗΜΑ και έχουμε υποχρέωση στις γενιές που μας ακολουθούν στα παιδιά μας να παραδώσουμε μια Χώρα με όσα λιγότερα προβλήματα μια Χώρα που πρέπει να πηγαίνει μπροστά και μόνο μπροστά.Η ενιαία φορολογική κλίμακα ,η εφαρμογή σε όλους χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς ¨ συμπάθειες ¨και σε όλου του είδους τα εισοδήματα,η εφαρμογή των εκπτώσεων απο τις αποδείξεις που πρέπει όλοι να μαζεύουμε και να απαιτούμε απο αυτούς που σκόπιμα τις αποφεύγουν, ο αυστηρός έλεγχος προς όλες τις κατεθύνσεις και προς όλες τις κοινωνικές ομάδες, ο έλεγχος που πρώτα απ΄όλα θα τιμωρεί αυστηρά αυτούς που καλούνται να τον κάνουν και δεν τον κάνουν σωστά,ειναι μερικά σωστά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη απο τη σημερινή Κυβέρνηση.Τέλος θεωρώ ότι όλοι μας αναγνωρίζοντας το πρόβλημα θέλουμε να βοηθήσουμε τη Χώρα μας,φτάνει ΟΛΟΙ να συνεισφέρουν ανάλογα με τα πραγματικά εισοδήματά μας και όχι με αυτά που μόνο φαίνονται όπως των μισθωτών και των συνταξιούχων.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 19:46 | ΜΠΡΕΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΕΜΠΑΓΓΕΛΜΑ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΜΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ.ΑΡΑ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΜΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΕΙΩΝ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 19:54 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Δεν νομιζω οτι υπαρχει προβλημα με τις υπαρχουσες φορολογικες κλιμακες. Το προβλημα ειναι οτι η βαση ειναι μικρη. Τα τελευταια 30 χρονια ολες οι προσπαθειες για διευρυνση της φορολογικης βασης απετυχαν. Παντα γινονταν καποιες κινησεις εντυπωσιασμου και μετα παλι τα ιδια.

    Προτεινω την σημαντικη αυξηση των εμμεσων φορων οσο και αν θεωρητικα φαινεται αδικο.Με δεδομενες τις αδυναμιες της αμεσης φορολογιας ειναι ο μονος τροπος δικαιοτερης κατανομης των φορολογικων βαρων.
    Φοροι κυριως στα ποτα,τσιγαρα αλλα και στα καυσιμα εως 0.30 ευρω πρεπει να σχεδιασθουν αμεσα.

    ευχαριστω

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 19:19 | ΚΑΡΔΑΡΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ

    Δυστυχώς πάλι οι μυσθοσυντήρητοι θα τραβήξουν το κάρο.
    θεωρώ πως πρέπει όλοι οι φορολογούμενοι να θεωρούνται προκαταβολικά ως προς τις δηλώσεις τους ειλικρινείς και σε περίπτωση φοροδιαφυγής να πληρώνουν σκληρά χωρίς ειδικούς διακνονισμούς και «ρυθμίσεις»

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 18:09 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΠΑ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ -ΕΞΟΔΩΝ .ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΦΠΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΣΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΙΣΘΟΙ ΕΝΟΙΚΙΑ ΕΙΣΦΟΠΡΕΣ ΚΛΠ ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΙΚΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ ΙΣΟΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΦΠΑ ΚΑΙΚΑΤΟΠΙΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΕΙΣΡΟΩΝ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΤΗΝ ΔΟΥ. ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΚΑΘΕ ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΠΑ ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 17:45 | Γιάννης Κ

    Η ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα είναι το πιο δίκαιο σύστημα. Η κλίμακα πρέπει να είναι κοινή για όλα τα εισοδήματα, ανεξάρτητα από που προέρχονται. Επίσης και το αφορολόγητο όριο πρέπει να είναι κοινό για όλους. Η ύπαρξη διαφορετικού αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες είναι άδικη για τους συνεπείς φορολογούμενους.
    Αν θεωρείτε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι εκ προοιμίου φοροφυγάδες και τους τιμωρείτε, το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τους μισθωτούς και τους δημόσιους υπαλλήλους. Πόσοι μισθωτοί κάνουν και δεύτερη δουλειά και δεν το δηλώνουν. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί κάνουν ιδιαίτερα. Ποιος κόβει απόδειξη? Οι μηχανικοί του δημοσίου κάνουν μαύρες μελέτες. Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών παίρνουν φακελάκια. Το ίδιο οι γιατροί των νοσοκομείων και τόσοι άλλοι. Άρα, η παραοικονομία αφορά όλους τους εργαζομένους και όχι μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αν φορολογείτε πιο αυστηρά τους ελεύθερους επαγγελματίες, του ωθείτε στη φοροδιαφυγή.
    Κανένα, λοιπόν, εισόδημα δεν πρέπει να φορολογείται διαφορετικά.
    Η κλίμακα πρέπει να τιμαριθμοποιείται. Αλλιώς οδηγεί σε έμμεση αύξηση των συντελεστών κάθε χρόνο.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 17:00 | Dikaio

    – Φορολλογικοί Συντελεστές που να ξεκινούν από το 5% και να φτάνουν το 45% με διαδοχικά σκαλοπάτια του 5% (5-10-15-20-25-30-35-40-45), πιο πυκνά για τα χαμηλά εισοδήματα και πιο αραιά για τα μεγαλύτερα.
    Προφανώς, η πάταξη της φοροδιαφυγής στο μέλλον μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για αναθεώρηση των εισοδημάτων που υπάγονται σε κάθε κλιμάκιο. Αυτή τη στιγμή όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον

    – Να μπουν τα περιουσακά στοιχεία των off-shore εταιρειών στην Ελλάδα στο μικροσκόπιο και να φορολογηθούν με τρόπο που θα άρει τα κίνητρα για μεταφορά περιουσικών στοιχείων προσώπων υψηλών εισοδημάτων σε αυτές.

    – Ίδρυση Αστυνομίας Οκονομικών/Φορολογικών/Ασφαλιστικών Υποθέσεων με διευρυμένες αρμοδιότητες και ενίσχυσή της από αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς.
    Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο Υπ.Προστασίας του Πολίτη και τα Υπ.Οικονομικών και Εργασίας. Δημιουργία ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου από το Υπ.Διαφάνειας&Δικαιοσύνης για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, την επιβολή και είσπαραξη προστίμων και την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων χωρίς χρονοτριβή.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 17:36 | Γ.nikos

    AMESH APOLYSH KAI KATASXESH TWN XRHMATWN GIA TOYS EPIORKOYS EFORIAKOYS,RAMPO K.L.P.AYTOI THN KRATIKH EXOYSIA THN KANOYN DIEYKOLYNSH PARANOMH GIA IDION OFELOS.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 17:52 | Γ.nikos

    OTAN DOYLEYEI MONO ENAS SYZYGOS,AFOROLOGHTO=18000 EYRW,GIATI DFN BGAINOYME.OTAN DOYLEYOYN 2 KAI META TO FORO MENOYN XRIMATA NA ZHSEIS,EMEIS ME 1 KAI 2 PAIDIA EINAI ADIKIA H FOROLOGHSH PANW APO 13000.EYXARISTW.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 17:48 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΚΙΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝΕ ΥΠΟΨΙΝ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ , ΑΦΟΥ ΚΙΑΥΤΟΙ ΔΕΞΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΝΟΥΝΕ ΑΜΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝΕ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ ,ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ 12000 ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑ Ι ΜΕΧΡΙ 25000 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΦΤΩΧΙΑΣ 5 ΣΥΝΤΕΛ ΑΛΛΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΗ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 15:14 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Παρακαλω πολυ πειτε μου¨΄πως θα με φορολογησετε οταν εχω γυναικα ανεργη και εγω πληρωνομαι εναντι εδω και πανω απο ενα χρονο απο Σεπτεμβιο του 2008 απο μια εταιρεια που μεχρι τοτε πληρωνε τις υποχρεωσεις τις και τωρα ειναι προ-πτωχευσης και που δεν την βοηθησε κανενα υπηρχον η υπαρχον σχεδιο με αποτελεσμα οι 50 περιπου οικογενειες που ζουσαν απαυτο να απολυθουν η να φυγουν η να πληρωνονται εναντι.Πως θα κτυπησετε την πορτα μας να σας δωσουμε φορους οταν ζουμε με δανεικα η εχουμε κρεμαστει η κρεμομαστε απο μια κλωστη προσπαθωντας να περισωσουμε οτι με τοσο κοπο και μοχθο εχουμε αποκτησει κυριως για να εχουν τα παιδια μας εφοδια και ελπιδα για το μελλον τους.
    Πρεπει να μας δωσετε πρωτα η να διασφαλισετε τα δανεια και τις υποχρεωσεις μας για ενα η και περισσοτερο χρονο για να μπορεσουμε να σας καταβαλλουμε τους φορους που τυχον ζητατε.
    Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ μας βοηθησε με αναβολη πληρωμων στεγαστικων δανειων λογω ανεργιας για μονο ενα χρονο.Ζηταμε παραταση για τα επομενα δυο χρονια.
    Η ΕURΟΒΑΝΚ μας βοηθησε κανοντας χρηση του δικαιωματος καταβολης μονο των τοκων για δυο χρονια η οποια ληγει στο τελος του 2010.
    Zηταμε τουλαχιστον παρατασεις δυο χρονων η καποιες αλλες ευνοικες ρυθμισεις και οταν οι οικονομια επανελθει στους κανονικους ρυθμους να δωσουμε αυτο που μας αναλογη.Μεχρι τοτε θελουμε να βοηθησουμε αλλα δεν μπορουμε.
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΙΜΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 14:32 | Γεώργιος Παπαστεργιου

    Η λογική λέει ότι πρέπει να υπάρχει αυτή η κλίμακα και εγώ θα πρότεινα τα εξής:
    1) αφορολόγητo με αποδείξεις από 9000,00 μέχρι 13000,00 Ε
    2) φορολόγηση του ποσού από τις 13001,00 μέχρι τις 15000,00 Ε με 15%
    3) >> >> >> 15001,00 >> 25000,00 Ε με 25%
    4 >> >> >> 25001,00 >> 40000,00 Ε με 35% και
    5 >> >> >> 40001,00 και πάνω με 45%

    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:50 | Γεώργιος Παπαστεργιου

    Αυτή την στιγμή στο υπάρχων νόμο ισχύει το αφορολόγητο των 12000,00 Ε για κάθε φυσικό πρόσωπο, όταν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην ίδια οικογένεια το αφορολόγητο ανεβαίνει στις 24000,00 Ε , δηλαδή έχοντας ένα ζευγάρι υπαλλήλων εισόδημα περίπου 50 με 60000,00 Ε φορολογούνται περίπου με 5000 – 7000,00 Ε τον χρόνο ανάλογα με τα ανήλικα παιδιά Όταν όμως υπάρχει ένας εργαζόμενος ή συνταξιούχος η φορολογία του για 25000,00Ε ετησίως είναι περίπου στις 3500,00Ε , δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο αυτό και για αυτό προτείνω η φορολογία των φυσικών προσώπων να πηγαίνει στο οικογενειακό εισόδημα και όχι για τον καθένα χωριστά , φυσικά αυξάνοντας το αφορολόγητο ποσό ώστε να γίνει πιο δίκαια η φορολόγηση των μισθωτών και συνταξιούχων

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:35 | Κλεάνθης Κ.

    Προτείνω η φορολάγηση να γίνεται βάση εξόδων.Οποιοδήποτε εισόδημα και να εχει κανεις, να μην φορολογητε εαν αποδεδειγμενα με αποδείξεις, τιμολόγια κλπ το εχει ξοδέψει.Ουσιαστικά η φορολόγηση να γίνεται στο χρηματικό ποσο που περισσευει και δεν έχει ξοδευτεί στην ελληνίκη αγορα.Στο μέτρο αυτο θα περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες ανεξαρτήτως ωστε να σταματήση η φοροδιαφυγη (ο πολίτης θα ζητάει πάντα απόδειξη,καθώς θα ειναι τεκμήριο των δαπανών του).Ετσι επιτυγχάνεται η κινηση της αγοράς,αρα και τα έσοδα του κράτους απο το ΦΠΑ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:01 | Σωκράτης Ρ.

    Διαβάζοντας τα μηνύματα των συμπολιτών μου διαπιστώνω οτι μας έχετε βάλει να βγάλουμε ο ένας τα μάτια του άλλου.
    Το πρόβλημα είστε έσεις κύριοι κυβερνώντες.
    Εσείς με την πολιτική σας όλα τα μεταπολιτευτικά χρόνια έχετε δημιουργήσει την αναξιοκρατία-κοματοκαρατία την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος χωρίς ποτέ να δώσετε λόγο πουθενά, τα διαπλεκόμενα, επιχειρηματίες-εκδότες μέσα σε 15 χρόνια διακινούν μέσω δημοσίων έργων, που εσείς τους αναθέτετε, απο τις εταιρείες τους, ενα σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας, ασυλία πλήρης για σας και τους φίλους σας,μπαίνετε στη πολιτική με ένα παντελόνι και φεύγετε έχοντας λύσει το πρόβλημα των τρισεγγονών σας κ.λ.π κ.λ.π.Μετά ζητάτε την εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους, εκτός βέβαια των πολιτικών.
    Πρόταση
    Έπρεπε να προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση για όλα όσα αφορούν τους πολιτικούς ( ασυλία-αυτοτελής φορολόγηση- πόθεν έσχες-χαριστικές συντάξεις κ.λ.Π) να βλέπαμε τις αγνές σας προθέσεις και μετά όλα τ΄αλλα.
    Επειδή όμως δεν έγινε έτσι προτείνω για την ιστορία για το παραπάνω θέμα της διαβούλευσης:
    επειδή εμείς δεν ανακαλύψαμε τον τροχό και επειδή είμαστε στην Ε.Ε και τρώμε σφαλιάρες απο Γερμανία
    υιοθετήστε πλήρως το Γερμανικό μοντέλο.Αντιγράψτε το.Ότι ισχύει εκεί να ισχύει και στην Ελλάδα.Φορολογικά , δικαστικά,αναπτυξιακά.
    Αλλά το κυριώτερο αλλάξτε εσείς.Εσείς δίνετε το παράδειγμα σ΄όλους.
    Και δυστυχώς οι πολλοί μιμούνται εσάς.Γι΄αυτό φτάσαμε σ΄αυτό το χάλι.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:33 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ

    Ο κάθε πολίτης ΠΡΕΠΕΙ να συνεισφέρει με βάση τα εισοδήματα που έχει από καθαρά κέρδη επιχειρήσεων ή καθαρούς μισθούς και συντάξεις. Το ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ που έχει από χρόνια θεσπιστεί, έχει την έννοια, να μην φορολογείται από τα ανωτέρω εισοδήματα το ποσό που κρίνεται ως απαραίτητο για να καλύψει τις βασικές ΒΙΟΤΙΚΕΣ ανάγκες του φορολογούμενου.
    Επομένως θα πρέπει για την σωστή απεικόνιση, ΣΑΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ, από το εισόδημα του κάθε πολίτη να αφαιρούνται οι αποδείξεις που προέρχονται από την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης όπως αποδείξεις για ενοίκιο πρώτης κατοικίας, δαπάνες ΔΕΚΟ, ειδών διατροφής, ειδών ένδυσης, εκπαίδευσης των τέκνων του, μετακίνησης, δαπάνες υγείας, δαπάνες φροντίδας ανιόντων των δύο συζύγων.
    Κατόπιν μπορεί να οριστεί ύψος φοροαπαλλαγής για άλλες κατηγορίες δαπανών όπως οι δαπάνες ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, έξοδα ταξιδιών , ξενοδοχεία κλπ), δαπάνες εξοπλισμού (ηλεκτρικά είδη, έπιπλα κλπ) δαπάνες καλλωπισμού (κομμωτήρια, ινστιτούτα καλλονής κλπ).
    Ακόμη μπορεί να δοθεί ΚΙΝΗΤΡΟ μέσω φοροαπαλλαγής, σε ορισμένες κατηγορίες δαπανών όπως για παράδειγμα σε δαπάνες προστασίας περιβάλλοντος, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ηλεκτροδότησης ή ανεμογεννητριών, αγορά υβριδικών αυτοκινήτων κ.λ.π.
    Τα ανωτέρω προϋποθέτουν ΑΥΞΗΣΗ των φορολογικών συντελεστών δεδομένου ότι τελικά φορολογείται η διαφορά έσοδα μείον έξοδα.
    Η αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές των υψηλών εισοδημάτων αποτελούν ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ παραγωγικότητας διότι για παράδειγμα ο ελεύθερος επαγγελματίας θα προτιμήσει να μην προβεί σε μια επαγγελματική δραστηριότητα που θα του επιφέρει καθαρό εισόδημα μετά από τον φόρο 40% (φορολογικός συντελεστής 60%) προκειμένου να διαθέσει τις ώρες αυτές στην οικογένεια του ή στον προσωπικό του ελεύθερο χρόνο.

    Γιάννης Νανούρης
    Λογιστής – Φοροτεχνικός

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:11 | Βασίλειος Σπυριδωνίδης

    Κύριε υπουργέ,

    Σχετικά με την κλίμακα. Συμφωνώ γενικά με την πρακτική της προοδευτική κλίμακας φορολόγησης. Σχετικά με τα επίπεδα της κλίμακας μερικές παρατηρήσεις.
    α. Γιατί το κατώτατο των επαγγελματικών δεν είναι το ίδιο με το κατώτατο των μισθωτών; Υποθέτω ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα όλοι είμαστε ίσοι άρα θα πρέπει να ισχύουν για όλους τα ίδια επίπεδα. Συμφωνώ ότι το κατώτατο όριο θα πρέπει να είναι τα 12,000 ευρώ για όλους, μισθωτούς και ελ. επαγγελματίες.
    β. Στο πίνακα για του ελ. επαγγελματίες στη δεύτερη σειρά στη στήλη για το κλιμάκιο εισοδήματος εμφανίζεται ο αριθμός 1,500. Υποθέτω ότι πρόκειται περί λάθους. Αν το σωστό είναι 15,000 ευρώ δεν καταλαβαίνω πάλι γιατί αυτή η διαφορά με τους μισθωτούς. Επαναλαμβάνω ότι, εφόσον σύμφωνα με το Σύνταγμα είμαστε όλοι ίσοι και θα πρέπει τα βάρη να καταμερίζονται ισότιμα, η κλίμακα θα πρέπει να είναι ίδια για όλους.
    γ. Η κλίμακα ισχύει μετά την αφαίρεση των δαπανών. Αυτό μου φαίνεται ατελέσφορο. Νομίζω ότι η κλίμακα θα πρέπει να ισχύει για το καθαρό δηλωμένο εισόδημα προ εξόδων. Ο καθένας θα πρέπει να είναι υπεύθυνος να οργανώσει τη ζωή του ανάλογα με το εισόδημά του. Η φορολογία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη των εξόδων. Αν τα έξοδα έχουν προστεθεί για άλλους λόγους π.χ. για να εξαναγκάζονται οι πολίτες στην κατάθεση των αποδείξεων για τα δηλωθέντα έξοδα και κατά συνέπεια στην μείωση της εισφοροδιαφυγής των ελ. επαγγελματιών και εμπόρων νομίζω ότι είναι λάθος. Για το τελευταίο θα πρέπει να αναζητηθούν αποτελεσματικότεροι και πιο απλοί τρόποι π.χ. έλεγχοι δειγματολειπτικοί, διαφημίσεις και ενημέρωση για την αλλαγή της νοοτροπίας σε μάκρος χρόνου, κυρίως επιμονή και υπομονή.
    δ. Σχετικά με την αλλαγή της κλίμακας για τέκνα. Προτιμώ να μην ισχύει αλλά αντίθετα να δίδεται ένα συγκεκριμένο ποσό σε όλους για κάθε τέκνο π.χ. 1,000 το χρόνο για το πρώτο, 1,700 για δύο κλπ. Αυτό είναι απλώς ένα παράδειγμα. Το ακριβές ποσό εξαρτάται από τις δυνατότητες της οικονομίας.
    ε. Τέλος η φορολόγηση να είναι ανεξάρτητη από την οικογενειακή κατάσταση. Υπάρχουν πολίτες οι οποίοι δεν επιθυμούν τον έγγαμο βίο αλλά την συμβίωση. Δεν θα πρέπει να υποχρεώνονται σε σύναψη γάμου για να τυγχάνουν των προνομίων της μειωμένης φορολογίας. Αυτό είναι αντισυνταγματικό. Ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να αποφασίζει για τον εαυτό του και είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τον ίδιο φόρο με όλους τους άλλους. Αυτή είναι η βασική και απλή αρχή τους συστήματος η οποία προάγει την κοινωνική συνοχή.

    Με εκτίμηση
    Βασίλειος Σπυριδωνίδης

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:39 | Πεφάνης Ν

    Αναρωτιέμαι τι περιμένετε να ακούσετε μέσα απο την διαβούλευση; Προτάσεις- μέτρα – ιδέες; Ή να διαπιστώσετε το αυτονόητο; Ότι γράφουμε εμείς (δημόσιοι ή ιδιωτικοί κακομοίρηδες που αλληλοτρωγώμαστε) γιατί δεν μπορούμε να κρυφτούμε (ή δεν θέλουμε) ενώ οι έξυπνοι με τις καλοστημένες τριγωνικές επιχειρήσεις που αποφεύγουν τη φορολογία και τους χρηματοδοτεί ο κρατικός κορβανάς με δημόσια έργα κρύβονται; Αδιαφορώ για τα πόσα θα πληρώσω και για τους φορολογικούς συντελεστές. Πιάστε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και «ζουν» με 500 ευρώ το μήνα ενω ξοδεύουν χιλιάδες.Η Ελλάδα πρέπει να παράγει χρήμα ειδάλλως όσες έκτακτες εισφορές και να βάλετε το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Δεν νομίζω οτι πρέπει να έχεις τελειώσει το Harvard για να το καταλάβεις. Α και για τις έκτακτες εισφορές εαν είναι δυνατόν μη βάζετε τα όρια τους με το εισόδημα συν τους φόρους (πχ εισόδημα 60000 ευρώ – φόρος ας πούμε 20000 ευρώ τα υπόλοιπα 40000 ευρω να λαμβάνετε ως εισόδημα για την έκτακτη εισφορά).
    Ειλικρινά σας ευχαριστώ που μας δίνετε την ευκαιρία της συμμετοχής αλλά μάλλον είναι τζάμπα κόπος. Καλές γιορτές.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:33 | ΠΟΛΙΤΗΣ

    Μετά το πρώτο μου σχόλιο,σχετικά με τη φορολόγηση του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος,το οποίο διαπιστώνω από μεγάλο πλήθος συμπολιτών μας που κατέθεσαν ανάλογη με εμένα άποψη,θεωρώντας και αυτοί την κατάφωρη αδικία που υφίσταται η μονόμισθη οικογένεια,επανέρχομαι με ένα ακόμα σχόλιο σχετικό με την λεγόμενη συμπαθή τάξη των ιδιοκτητών ταξί.Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί για τις άδειες ταξί που δωρεάν κάποιοι, ομολογουμένως πολύ τυχεροί παρέλαβαν από διάφορες πολιτικές καταστάσεις κατά το παρελθόν,φθάσαμε σήμερα στο σημείο να ανταλλάσονται έναντι αστρονομικών ποσών τα οποία καθορίζονται από ορισμένους επιτηδείους και πάρα πολύ αμφιβάλλω αν γι αυτές τις πράξεις καταβάλλονται οι αναλογούντες φόροι.Ακόμα η <> αυτή τάξη επαγγελματιών-επιχειρηματιών που λίγο πολύ όλοι μας γνωρίζουμε τον τρόπο συμπεριφοράς τους και εννοώ αγένεια,διπλομισθώσεις και βάλε μιας και βρίσκεσαι στην περιουσία τους και ότι θέλουν κάνουν αγνοώντας νόμους και κανόνες,έχουν καταφέρει να κερδίσουν τεράστιες αυξήσεις από όλες τις κυβερνήσεις και παρ΄όλα αυτά οι περισσότεροι απ΄αυτούς εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σκαιότατα.Μου φαίνεται ακόμα απαράδεκτο πως ενώ με μέσους υπολογισμούς σε μια βάρδια βγάζουν καθαρό μεροκάματο περί τα 100 euro -αν το νοικιάζουν δε για τη δεύτερη βάρδια προσθέστε ακόμα 50-60 euro την ημέρα-ενώ οι περισσότεροι έχουν ανανεώσει τα αυτοκίνητά τους με ολοκαίνουργιες MERCEDES,τελικά δεν φορολογούνται λόγω ειδικών συμφωνιών που έχουν κάνει με όλους τους υπουργούς οικονομικών όλα τα προηγούμενα χρόνια.Τοποθετήθηκαν ταμειακές μηχανές στα αυτοκίνητα αλλά είναι βέβαιο πως ελάχιστοι κόβουν αποδείξεις.Επειδή είναι αναπόσπαστο τμήμα της οικονομικής ζωής του τόπου στο οποίο διακινείται ετησίως τεράστιο ποσό χρημάτων,επειδή η προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί από όλους,ελπίζω να πάρετε τις σωστές αποφάσεις και γι΄αυτή τη τάξη συμπολιτών μας, αποδίδοντας δίκαιο.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:29 | Γεωργιος Γεωργιάδης

    Οσο πιο απλο ειναι ενα φορολογικο συστημα τοσο λιγοτερες εξαιρεσεις απαιτουνται και τοσο πιο ευκολα εφαρμοζεται. Η φορολογιση του εισοδηματος με οτι μετρο και να σκαριφιστει κανεις ειναι δυσκολο να συλλαβει ολα τα εισοδηματα και ως εκ τουτου ειναι κονωνικα αδικη ! Θα επρεπε εαν μας ενδιαφερει πραγματικα η ουσια να φορολογουνται τα περιουσιακα δεδομενα οπως σπιτι, αυτοκινητο , σκαφη, καταναλωση ρευματος κτλ. (με συντελεστες που δεν ξεπερνουν το ψυχολογικο όριο των 25%). Να αυξηθει ο ΦΠΑ στο 25% και να δικαιουνται επιστροφές με βασει τις αποδειξεις ατομα που βρισκονται σε ανεργια, με χρονια νοσηματα ή καποιες κατηγοριες συνταξιουχων.
    Εισοδηματα που επιστρεφουν στο κρατος ως δωρεες κτλ να μην φορολογονυται.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:18 | VASILAKOPOULOS ATHANASIOS

    Θεωρώ ότι δεν πρέπει να φορολογούνται περισσότερο τα φυσικά πρόσωπα, βρείτε ένα τρόπο να δηλώνουν τα εισοδήματά τους.
    Θεσπίστε αντικειμενικά κριτήρια για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν υπάρχει ούτε ένας τεχνίτης που να κόβει απόδειξη. Καταργήστε το αφορολόγητο όριό τους, εφαρμόστε πόθεν έσχες, κάντε ότι νομίζετε αναγκαίο.

    Στους μισθωτούς και συνταξιούχους, δεν νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει κάτι, ούτως ή άλλως δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, ότι δηλώνουν πέρνουν. Τώρα αν ένας που έχει ετήσια εισοδήματα 30.000-35.000 πρέπει να θεωρείτε πλούσιος και να αυξηθεί η φορολόγησή του, νομίζω είναι αστείο.

    Ίσα ίσα που αν αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές και διευρυνθούν τα κλιμάκια, υπάρχει ένα ακόμη αντικίνητρο για να μην δηλώνουν τα εισοδήματά τους αυτοί που πραγματικά φοροδιαφεύγουν. Οι μισθωτοί θα την πληρώσουν πάλι??

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:20 | Ηλιάδης Γ. Ηλίας

    Τις καλλίτερες ευχές μου σε όλους, και ιδιαίτερα σε όσους έχουν την ονομαστική τους εορτή.

    Εγώ θα προτείνω να κάνουμε μία πραγματική τομή στο φορολογικό κανόνα, που αν δεν κάνω λάθος δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και σε κανένα κράτος.

    Λοιπόν, η σκέψη έχει ως εξής: ΔΕΝ φορολογείται οποιοδήποτε εισόδημα καταναλώνεται στην ημεδαπή αγορά. Χωρίς να μας αφορά, που καταναλώνεται αυτό. Φορολογείται μόνο το ποσό που καταλήγει σε αποταμίευση ή σε κεφαλαιουχικά αγαθά. Δηλαδή φορολογείται μόνο το ποσό που περισσεύει. Ο συντελεστής φορολόγησης είναι για όλους ο ίδιος είτε το πλεονασματικό εισόδημα είναι 1.000.000 είτε 1.000 ευρώ. Τον συντελεστή μπορούμε να τον καθορίσουμε μόνο μετά από την ετήσια εκκαθάριση, και έτσι θα παραμείνει. Ένας ετήσια μεταβλητός συντελεστής φορολόγησης ώστε να μην έχει κανένα νόημα να αποκρύψεις εισοδήματα για να τα μεταφέρεις σε άλλο έτος γιατί αυτός θα μεταβάλλεται σύμφωνα με το ύψος της κατ’ έτους αποταμίευσης και αναγκών σε φόρους του κράτους.

    Π.Χ. Δεν μας ενδιαφέρει εάν ένας μεγαλογιατρός καταναλώνει όλο του το εισόδημα στα μπουζούκια, αρκεί να προσκομίζει αποδείξεις για αυτό. Εμείς θα τα πάρουμε από τον Λουλουδά και τον Ιδιοκτήτη του καταστήματος, ή από τους υπαλλήλους και τους συντελεστές.

    Όλα τα ΑΦΜ προσωπικά ή εταιρικά αντιστοιχούν σε μία κάρτα (χρεωστική ή μη). Αυτόματα γίνεται η αντιστοίχηση μετά από κάθε συναλλαγή. Εάν κάποιος επιλέξει να κάνει μια μαύρη συναλλαγή, πάλι δεν μας προβληματίζει. Αφενός θα χάσουμε από τον πωλητή, αφετέρου θα τα πάρουμε από τον αγοραστή που δεν θα εμφανίσει την κατανάλωση του συγκεκριμένου ποσού, οπότε θα το φορολογηθεί ως πλεονάζων εισόδημα. :lol:

    Όποιος δεν είναι μισθωτός θα πρέπει να αγοράσει ένα μηχάνημα τύπου visa προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει σε συναλλαγές. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να παρακολουθηθούν αυτές οι συναλλαγές, ούτε τόσο δαπανηρό. Αρκεί να σκεφτείς ότι ήδη το κάνουν οι τράπεζες και μάλιστα για μικρό σχετικά κόστος.

    Μειονεκτήματα του μέτρου:
    – Φαντάζει άδικο για τους αδύναμους, αλλά δεν είναι μιας και σε αυτούς δεν περισσεύει εισόδημα προς αποταμίευση, σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό.
    – Μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό πληθωρισμό επειδή ως μέτρο αυξάνει την προσφορά και κυκλοφορία του χρήματος.
    – Μείωση της κατανάλωση όλων των λαμογιών δημοσίων υπαλλήλων-λειτουργών που νέμονται των ιδρώτα μας (π.χ. εφορία, πολεοδομία κ.λπ.) επειδή το συνολικό εισόδημα πολλών εξ αυτών θα μειωθεί σε λιγότερο από το μισό ;) .

    Πλεονεκτήματα του μέτρου:
    – Για πρώτη φορά θα μπορέσουμε να μετρήσουμε το ΑΕΠ της χώρας μας, προσεγγίζοντας πραγματικές τιμές.
    – Θα συρρικνωθούν παράνομες δραστηριότητες Ναρκωτικά, Εκβιασμοί, Μίζες κ.λπ. (μιας και θα πρέπει εκτός από την πρέζα, δόση, μίζα ,να πληρώσεις και υψηλό φόρο για αυτή, ως μη καταναλωθέν εισόδημα :lol: .
    – Θα τονωθεί η εγχώρια κατανάλωση, ολοένα και περισσότερο εφόσον φορολογείται μόνο το πλεονάζων εισόδημα (κάτι ανάλογο με τις δωρεές προς τρίτους σήμερα)
    – Θα καταργηθεί η μαύρη εργασία (βλέπε αλβανό εργάτη, ρωσίδα καθαρίστρια, φιλιππινέζα οικονόμο-υπηρέτρια κ.λπ.)
    – Όσο θα ψηφιοποιείται το σύστημα θα χαθεί κάθε εισόδημα από παράνομη δραστηριότητα και ή μαύρη εργασία, οπότε αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε σε δραστική μείωση της εγκληματικότητας.
    – Το φορολογικό σύστημα θα είναι δικαιότερο για αυτούς που έχουν περισσότερα εξαρτώμενα μέλη από αυτά που αναγνωρίζει ο νομοθέτης σήμερα. (βλέπε αδελφούς, αδελφές, θείους, γονείς και κάθε λογής αδύνατο που συμβαίνει να στηρίζουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας μιας και έτσι επιτάσσει η συνείδηση και η κοινωνία μας).

    Συνακόλουθα, θα πρέπει να καταργηθούν όλοι οι φόροι από αγορές ή μεταβιβάσεις κεφαλαιουχικών αγαθών (ακινήτων κ.λπ.), και κάθε λογής άλλο τέλος ή φόρος (πχ φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου :mrgreen: και μετά ψάχνουμε γιατί δεν γίνονται επενδύσεις).

    Χωρίς άμεσο ανταποδοτικό όφελος μην περιμένουμε κάτι να αλλάξει στον τόπο μας.

    Φιλικά,
    Ηλιάδης Γ. Ηλίας

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:39 | Θέμης Δημητρίου

    Δεν θα υπάρξει ποτέ δίκαιο φορολογικό αν συνεχίσετε να προκαλείτε το κοινό νου. Αλήθεια είδατε τους μισθούς των ανθρώπων στην ΕΡΤ; Συγνώμη αλλά πως περιμένετε των κόσμο να σας ακολουθήσει και να αποκτήσει λογική Δανίας όταν του λέτε ότι είναι προσωπικό δεδομένο ο μισθός αυτού που των πληρώνει; Δεν θα μπορέσετε ποτέ να βρείτε ένα δίκαιο φορολογικό σε ένα άδικο σύστημα.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:55 | Κυριάκος Σ….

    Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να αναφερθώ σχετικά με το φορολογικό συστημα που διχάζει τους πολίτες σε δύο κατηγορίες(στο αν δουλεύει ο ένας η και οι δύο)Γιατί δεν δεν φτιάχνεται το φορολογικό σύστημα ανα οικογένεια ώστε να να είναι πιο δίκαιο σε σχέση με τα λεφτά που μπαίνουν πραγματικά σε κάθε σπίτι.Αν δουλεύει ένας στην οικογένεια κύριε υπουργέ και φέρνει στο σπίτι 20000 ευρώ είναι περισσότερα απο αυτόν που δουλεύουν και οι δύο (η και τα παιδιά τους)και φέρνουν το ίδιο ποσό?Ο πρώτος δηλαδή είναι προνομιούχος και φορλολογείτε ενώ ο δεύτερος όχι?Οι ανάγκες δεν είναι ίδιες για την κάθε οικογένεια?Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να φορολογείτε το ποσό που καταχωρείται στην οικογένεια.Όταν ένα χρόνο φορολογέιτε κάποιος και πρέπει να δώσει στην εφορία 2000π.χ.γιατι δεν εκπίπτει τον επόμενο χρόνο το ποσό αυτό απο το εισόδημα αφού μπορεί μεν να το εισέπραξε αλλά το έδωσε στην εφορία,οπότε δεν είναι πραγματικό ποσό διαβίωσης.
    Σας ευχαριστώ και καλές γιοτρές…χρόνια πολλά…

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:03 | Δεσύλλας Μαρίνος

    Απίστευτο …… σε λίγο θα μας βάλουν να φαγωθούμε εργαζόμενοι στο δημόσιο εναντίον ιδιωτικών , συνταξιούχοι εναντίων ελευθέρων επαγγελματιών.
    Μα καλά στα υπουργεία έχω την εντύπωση πως υπάρχουν άνθρωποι μορφωμένοι , κάποιοι τουλάχιστον , που είναι ικανοί να βρουν τον κατάλληλο τρόπο φορολόγησης γιατί το θέμα δεν είναι απλό είναι πραγματικά πολύπλοκο και ιδιαίτερο για κάθε περίπτωση. Η γνώμη του κάθε ένα μετράει τόσο όσο να το ακούσει ο ίδιος και τίποτα παραπέρα οι από πάνω μας θα μας “γδύσουν” για άλλη μια φορά…
    Το θέμα είναι πιο βαθύ από τις δικές μας γνώμες φορολόγησης που στην τελική ανάλυση είναι υποκειμενικές.
    Γιατί κλέβουμε??? Μήπως γιατί μας κλέβουν??
    Μήπως πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να δείξει το τίμιο πρόσωπο της , αν έχει , και μετά θα δω αν θα πρέπει να την πιστέψω?? Αν θα πρέπει να πληρώσω?? Αφού αν δώσουμε φόρους μάλλον δεν θα πάνε στα νοσοκομεία που δεν έχουμε στους δρόμους που δεν έχουμε στο χάλι που έχουμε??!! Θα πάνε μάλλον στις ατιμώρητες τσεπάρες τους και στους πολλούς νυσταγμένους δημόσιους υπαλλήλους που προσέλαβε για να εξυπηρετήσει τους ψήφους του και θα πρέπει να ταΐζουμε για να μας ταλαιπωρούν με την ασφάλεια της μονιμότητας .
    ΓΙΑΤΙ θα πρέπει να δείξω εμπιστοσύνη τώρα. Τα λεφτά εγώ τα έφαγα μήπως? το χάλι της χώρας εγώ το προκάλεσα? Κανείς δεν μιλάει τώρα για τα πραγματικά πολλά λεφτά που έφαγαν όλοι αλλά μου ζητάνε την γνώμη μου για το πώς θα με εξοντώσουν πάλι .
    Ο βιαστής ρωτάει το θύμα του για τον τρόπο που θα το βιάσει ……
    Θα μπορούσα να γράφω για ώρες , ο κάθε ένας έχει τις εμπειρίες του για το χάλι που ζούμε , που μας φέρανε… Λέω ΟΧΙ σε αυτήν την διαδικασία που μας βάζουν .Το πρόβλημα και την νοοτροπία μας την προκάλεσαν αυτοί ας το λύσουν αυτοί ΟΧΙ εμείς . Τα λεφτά τα τρώνε αυτοί ΟΧΙ εμείς . Τ
    Εμείς προσπαθούμε να διασώσουμε τα λίγα που έχουμε για να πληρώσουμε τις δικές τους ελλείψεις , τον γιατρό , την ψυχαγωγία και εκπαίδευση του παιδιού μας , της συσκευές που μας έκαψε η ….ΔΕΗ .
    Ας κάνουν το πρώτο βήμα έμπρακτα αυτοί ΟΧΙ εμείς .
    Εμείς ότι κάναμε το κάναμε , ότι δώσαμε το δώσαμε . Τα υπόλοιπα τα κρατάω για τα παιδιά μου μαζί με την συμβουλή να μην δεχτούν άλλη εκμετάλλευση σε αυτήν την χώρα ……..καλύτερα μετανάστες.
    Ευχαριστώ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:48 | ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Η ενιαία κλίμακα φορολόγησης είναι σωστό μέτρο, μετην προϋπόθεση ότι δεν θα την πληρώσουν και πάλι αυτοί που δεν μπορούν έτσι κι΄αλλιώς να φοροδιαφύγουν.
    Δηλαδή, πρέπει απαραίτητα να λυθεί το θέμα της φοροδιαφυγής με αυστηρότερους ελέγχους και νομοθετικό πλαίσιο ανάλογο των ΗΠΑ.
    Εκεί η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα. Καλύτερα να σκοτώσεις παρά να φοροδιαφύγεις!!!
    Μόνο έτσι καταλαβαίνουμε εμείς οι Έλληνες.
    Ευχαριστώ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:38 | ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    H TIΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΝΙΑΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΚΤΟΥΝ.
    ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΕΞΑΙΡΕΣΗ. ΤΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:52 | Κώστας Σίδερης

    Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με την ένταξη όλων των εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα. Έχω όμως δύο παρατηρήσεις:

    1) Τα εισοδήματα από μερίσματα μάλλον θα πρέπει να εξαιρεθούν. Το σκεπτικό είναι ότι θέλουμε να κρατήσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον όσο γίνεται ελκυστικότερο για επενδύσεις, κάτι που είναι ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητά μας. Μ’ αυτή τη λογική εγώ θα έβλεπα να εξαντλείται η φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων (τουλάχιστον των ΑΕ και ΕΠΕ) στην πηγή και η όποια διανομή να είναι αφορολόγητη. Ο δε συντελεστής φόρου για το νομικό πρόσωπο να είναι όσο γίνεται χαμηλότερος (γύρω στο 10-15%) κι ας φωνάζει το ΚΚΕ για υποστήριξη του μεγάλου κεφαλαίου.

    2) Αν όντως ενταχθούν τόσα πολλά εισοδήματα στην κλίμακα, τότε η φορολογητέα ύλη θα αυξηθεί σημαντικά. Προτείνω λοιπόν να γίνει η κλίμακα αρκετά πιο ευνοϊκή (ευρύτερα κλιμάκια και μικρότεροι συντελεστές), αλλιώς η επιβάρυνση για πολλούς θα είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει, δηλαδή, να κάνετε τους υπολογισμούς σας έτσι ώστε τα συνολικά έσοδα από φόρους να είναι μεγαλύτερα από ό,τι σήμερα, χωρίς όμως να οδηγηθούμε σε ακρότητες, αλλά αντίθετα να έχουμε εξορθολογισμό της επιβάρυνσης σε ατομικό επίπεδο. Μ’ αυτή τη λογική, κάποιος που έχει εισόδημα μόνο από μισθούς, θα έχει ελάφρυνση, ενώ παράλληλα οι συνολικές εισπράξεις του κράτους θα είναι μεγαλύτερες.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:25 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΓΟΥΔΙΑΝΑΚΗΣ

    Πολύ σωστά, με μετρημένες και πράγματι δικαιολογημένες αποκλίσεις

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:30 | μιχαλης

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
    Δεν μπορειτε να φαντασθειτε τι γινεται,σε ενα εστιατοριο το καλοκαιρι
    εφερνε λογαριασμους σε δελτιο παραγγελιας η κορη του ιδιοκτητη 12 χρονων και 100 τραπεζια που ηταν σε κιοσκι δεν εκοψε ουτε μια ,παρα
    μονον στην καφετερια που λειτουργουσε παραλληλα .Σε οποιο μερος ζητησεις αποδειξη μπορει να σε πλακωσουν στο ξυλο.επομενως μονον
    αυστηροι ελεγχοι. Για να γινει ομως αυτο, χρειαζεται να ειστε και σεις
    ΔΙΚΑΙΟΙ, γιατι αυτη τη στιγμη η φορολογικη κλιμακα ειναι αδικη.
    Π.Χ ΓΙΑΤΡΟΙ 40%. ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ Ο% ΣΥΝ ΤΟ 4%. ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΙΔΕΣ 40%
    ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ 10% ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ 10 % ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.ΣΤΙΣ
    ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΕ ΜΟΝΟΝ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΘΗΚΑΝ
    ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 10:27 | Λευτέρης

    Φορολογία .! Το αρμόδιο Υπουργείο , είμαι βέβαιος , ότι γνωρίζει όχι μόνον ποιοί δεν πληρώνουν το φόρο που τους αναλογεί , αλλά και γιατί δεν πληρώνουν.Άρα δεν έχει παρά να ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΟΠΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ , ΟΠΩς ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ , ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΛΗΦΘΕΝΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ , τη σχετική νομοθεσία και μάλιστα ΧΩΡΙΣ εξαιρέσεις και απαλλαγές .Δεν κρύβω τη μεγάλη μου απορία , ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ?? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ?? Πχ. Ένα αυστηρό μέτρο είναι η ΔΗΜΕΥΣΗ της περιουσίας που προέρχεται από τη φοροαποφυγή κ.λ.π. κ.λ.π. Άρα κατά τη γνώμη μου προέχει ο εντοπισμός και ο κολασμός της φοροδιαφυγής , που θα οδηγήσει σε μια δίκαιη φορολογική κλίμακα όποια και αν είναι αυτή.Τέλος ενα αφορολόγητο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ εισόδημα στο ύψος του σημερινού θεωρώ ότι είναι το ελάχιστο ποσό που δεν μειώνει το επίπεδο διαβίωσης των χαμηλών εισοδημάτων . Αλλως ο συνταξιούχος των 500 Ευρώ και ο μισθωτός των 700 Ευρώ χρειάζεται αύξηση των αποδοχών και όχι μείωση μέσω της φορολογίας, οδηγώντας τον σε περαιτέρω φτωχική διαβίωση και όπως γνωρίζετε οι παραπάνω αριθμούν μερικά εκατομμύρια Έλληνες και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να τους οδηγήσετε στην εξαθλίωση και την πείνα .

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 10:34 | Δραγωνης κων/νος

    θΑ ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ
    Θεμα. Φορολογηση ελευθερων επαγγελματων.
    Παλιοτερα μετρα ειναι ξαναζεσταμενω φαγητο.
    Τι πρεπει να κανει το υπουργειο οικονομικων.
    ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΠΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
    Οργανωνετε ενα χωρο με 100-200 ατομα (θα το βρειτε)περνατε της αποδειξης στο καθε ΑΦΜ και βλεπετε τη κερδιζη ο καθε ΑΦΜακιας
    Αυτοματα ο Ελληνας αποκτα φορολογIκη συνειδιση, θα τον αρεσει. καντε και galop.
    Κοβουμε ολοι αποδειξης δεν μπορουμε να κανουμε διαφορετικα.
    Τα χρηματα πως θα τα επιστρεψει το υπουργειο θα σας το πω οταν θα ερθει εκεινη η ωρα.
    Απορια. Εγω σαν ελευθερος επαγγελματιας γιατι να πληρωνω φορο οταν αυτα τα χρηματα τα τρωνε καποιοι (να μην τους χαρακτιρισω).
    Κανεις ΜΟΝΙΜΟΣ Δημοσιος υπαληλος.
    απλοποιηστε της διαδικασιες υπεραριθμοι υπαληλοι.
    Εχω πολλα να πω και για διαφορα θεματα.

    Ενας ελευθερος δουλοαφεντης επαγγελματιας
    Κωστας

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 10:22 | Ευριπίδης Μπίλλης

    Κατά τη γνώμη μου δικαιότερο και επωφελές για την ελληνική οικονομία θα ήταν ένα σύστημα με ένα και ενιαίο φορολογικό συντελεστή πχ. 20% για όλα τα εισοδήματα.

    Τότε όλοι θα θα εισέφεραν ανάλογα με το εισόδημα τους. Τα άλλα πλεονεκτήματα είναι προφανή από άλλες χώρες όπου ισχύει αυτό.

    Το υπάρχον σύστημα με τους κλιμακωτούς συντελεστές απλά χαρατσώνει όσους δεν μπορούν να φοροδιαφεύγουν και έχουν κάπως υψηλά εισοδήματα ας πούμε 60.000 ή 70.000. Έτσι ενώ δήθεν το σύστημα επιδιώκει να φορολογήσει του έχοντες υψηλά εισοδήμαστα περισσότερο ουσιαστικά φορολογεί ληστρικά μόνον όσους δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα.
    Αποτελεί επίσης <> για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα να τα αποκρύψουν και να φοροδιαφύγουν για να αποφύγουν το χαράτσι του συντελεστή του 40% ή 45% . Όσον έχουμε κλιμακωτή κλίμακα η φοροδιαφυγή θα συνεχίζεται.

    Απαιτείται ένας μόνον συντελεστής και αυστηροτατες ποινές για όσους συλληφθούν να φοροδιαφεύγουν. Τότε το κέρδος της φοροδιαφυγής θα πρέπει υπολογίσιμα να είνα λίγο σε σχέση με την ποινή.
    Τα άλλα κέρδη του ενιαίου συντελεστή είναι προφανή για την ελληνική οικονομία.
    Επιτέλους κάσποιος πρέπει να τολμήσει.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 10:25 | Δημήτρης Γιαννόπουλος

    Παρά το ότι έχω μια τριακονταετή εμπειρία σαν εφοριακός υπάλληλος σε όλα τα πόστα των Δ.Ο.Υ., θεωρώ τις γνώσεις μου ερασιτεχνικές μπροστά στις εισηγήσεις που κάνει η πρόκειται να κάνει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών , ο σημερινός Γενικός Διευθυντής Φορολογίας, ο πασίγνωστος για την εμπειρία του και τις γνώσεις του που θεωρούνται σεβαστές από όλο τον λογιστικοοικονομικό κόσμο της χώρας, πανεπιστημιακός δάσκαλος Δημήτρης Σταματόπουλος και οι εκλεκτοί συνεργάτες του που βρίσκονται από χρόνια δίπλα του .
    Το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει ποιότητα έμψυχου δυναμικού που μπορεί να εισηγηθεί μέτρα που θα αντιμετωπισθεί το οξύ πρόβλημα της φοροδιαφυγής , αρκεί:
    – Να νομοθετήσουμε νόμους ξεκάθαρους που να αντιμετωπίζουν το κακό στη ρίζα του , να μην επιδέχονται αντικρουόμενες ερμηνίες , να μην χρειάζονται για την εφαρμογή τους την έκδοση εγκυκλίων διαταγών, τα αποτελέσματά τους να μην ανατρέπονται στα Δικαστήρια , νόμους που να είναι πάνω από όλα ΔΙΚΑΙΟΙ γιατί η βασική ιδιότητα του δικαίου ( κατά Κ. Φουρκιώτη) είναι να είναι δίκαιο .
    – Να επανδρωθούν οι φορολογικές υπηρεσίες με έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό ( σήμερα στενάζουν από έλλειψη προσωπικού), να κλείσουν Δ.Ο.Υ. σε μικρά μέρη που δεν προσφέρουν ελεγκτικό έργο αλλά έχουν αποκλειστικά και μόνο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα , να φύγουν από τις Δ.Ο.Υ. μη φορολογικά αντικείμενα ( πάσης Φύσεως Πληρωμές πλην επιστροφών φόρων , διαχειρίσεις Τ.Π.κ΄Δ Κ.Τ.λ.), οι τοποθετήσεις των υπαλλήλων να γίνονται με αξιοκρατικά και όχι κομματικά κριτήρια .
    – Να παταχθούν τα φαινόμενα χρηματισμού όπου παρουσιάζονται, χωρίς να σύρουμε στην ανυποληψία του κοινού, το σύνολο των εφοριακών , διότι με ανυπόληπτους εφοριακούς στη συνείδηση του κοινού, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν οι φορολογικές διατάξεις .
    – Να κατανοήσουμε ότι η μηχανοργάνωση μας δίνει μεν πολύτιμες πληροφορίες , είναι πολύτιμο εργαλείο, αλλά χωρίς έμπειρο προσωπικό που θα αξιοποιήσει αυτές τις πληροφορίες δεν είναι δυνατό να επιβληθούν στους παρανομούντες οι διοικητικές εκείνες κυρώσεις και θα έχουν σαν στόχο την μείωση η την εξάλειψη της φοροδιαφυγής .

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 10:41 | Μιχάλης Π

    Θεωρω σωστή την κλίμακα που προτείνει ο Πέτρος Π είναι απλή δίκαιη με σωστή προοδευτικότητα των κλιμακίων, προτείνοντας μόνο μια επιπλεον κλίμακα για τα πολύ υψηλά εισοδήματα δηλ:
    Έως 14.000 ευρώ – συντελεστής φόρου 0%
    Από 14.000,01 έως 20.000 ευρώ – συντελεστής φόρου 20%
    Από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ – συντελεστής φόρου 25%
    Από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ – συντελεστής φόρου 30%
    Από 40.000,01 έως 50.000 ευρώ – συντελεστής φόρου 35%
    Από 50.000,01 εως 100.000 ευρώ – συντελεστής φόρου 40%
    Από 100.000,01 ευρώ και άνω – συντελεστής φόρου 45%.
    Η κλίμακα θα πρέπει να είναι ενιαία για μισθωτούς, ελ. επαγγελματίες και να αλλάζει μόνο το αφορολόγητο που θα έχουν χωρίς αποδείξεις δηλ:
    Μισθωτοί 0- 7.000 χωρίς αποδείξεις 7.000-14.000 με αποδείξεις
    Συνταξιούχοι 0-10.000 χωρίς αποδείξεις 10.000-14.000 με αποδείξεις
    Ολοι οι υπόλοιποι0- 4.000 χωρίς αποδείξεις 4.000-14.000 με αποδείξεις
    Η τιμαριθμοποίηση της κλίμακας να αφορά μόνο το κλιμάκιο των 14.000 έως 20.000 και να παραμείνουν σταθεροί οι συντελεστές για μεγάλο χρονικό διάστημα ενισχύοντας έτσι το αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης και σταθερότητας.
    Η μόνη ενσταση μου είναι πως θα γίνεται ο έλεγχος των αποδείξεων για τον υπολογισμό του αφορολόγητου, οι εφοριακοί είναι λίγο δύσκολο να αθροίζουν αποδείξεις αξίας 10.000 € ελέγχοντας ημερομηνίες κατάστημα ποσό κτλ , υπάρχουν οι δηλώσεις μέσω Internet και επιπλεόν υπάρχει η πρόταση για κατάργηση της έντυπης δήλωσης η οποία δεν μπορεί να στηρίζεται σε αφορολογητο που θα διαλέγει ο φορολογούμενος χωρίς διασταύρωση.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 10:19 | Ευριπίδης Μπίλλης

    Έστω οι εξής περειπτώσεις οικογειών δύο συζύγων. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ετήσιων εισοδημάτων των δύο. Πχ
    1. 60.000 ο σύζυγος και 10.000 η σύζυγος.
    2. 40.000 ο σύζυγος και 30.000 η σύζυγος
    3. 35.000 ο σύζυγος και 35.000 η σύζυγος
    4. 65.000 ο σύζυγος και 5.000 η σύζυγος
    Με το ισχύον σύστημα η οικονομική κατάσταση των ανωτέρω οικογενειών είναι άδικα και άκρως διαφορετική ενώ το συνολικό οικογενεικό εισόδημα είναι το ίδιο.
    Προτείνω δύο λύσεις:

    Α. Με τους υπάρχοντες φορολογικούς συντελεστές με κλίμακες:
    Να αθροίζονται τα δύο εισοδήματα, να διαιρούνται δία δύο και η φορολόγηση να γίνεται για κάθε ένα στο προκύτον αποτέλεσμα.
    Στο ανωτέρω παράδειγμα θα είχαμε φορολόγηση κάθε συζύγου με το ποσό των 70.000 διά δύο δηλαδή για 35.000 ευρώ (35.000 για το σύζυγο και 35.000 για τη σύζυγο)

    Β. Να υπάρξει ενιαίος ένας συντελεστής για όλα τα εισοδήματα. Πχ 20%
    Τότε να αθροίζονται τα δύο εισοδήματα των δύο συζύγων και η φορολόγηση να γίνεται επί του αθροίσματος με τον ενιαίο συντελεστή.
    Πχ στο παράδειγμα μας θα είχαμε φορολόγηση με τον ενιαίο συντελεστή του 20% του αθροίσματος των εισοδημάτων των δύο συζύγων δηλαδή των 70.000.
    Σήμερα υπάρχει άδικη μεταχείρηση οικογενειών με δύο συζύγους με το ίδιο ύψος οικογενειακού εισοδήματος. Άλλοι στενάζουν από τη φορολογία και άλλοι έχουν άνεση.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 10:28 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

    Στις ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ η φορολόγηση να γίνει ΑΠΛΗ. Το σημερινό σύστημα με προυπολογιμό και απολογισμό κόστους και επιμερισμό ΦΠΑ ανά ιδιοκτησία κλπ κλπ κλπ είναι πολύπλοκο και έχει κόστος στο να στηθεί για κάθε κτήριο αλλά και στο να ελεγχθεί (λογιστές, ειδικά λογισμικά, ελεγκτές). Οπωσδήποτε να γίνει η φορολόγηση με ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ αλλά με το παρακάτω σύστημα.
    Προτείνω η αγορά κτίσματος από ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ να γίνεται υποχρεωτικά με κατάθεση προκαταβολής 10% σε λογαριασμό της επιχείρησης με το ποσό ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ. Όταν παραδίδεται το κτίσμα (κατοικία, επαγ. χώρος κλπ) προς χρήση, να κατατίθεται από τον αγοραστή και το υπόλοιπο 90% και να αποδεσμεύεται όλο το ποσό.
    Στα υπό κατασκευή έργα θα φαίνεται όλο το ποσό της αξίας της ιδιοκτησίας αφού κανείς δεν θα δίνει μαύρα χρήματα για να παραλάβει την ιδιοκτησία σε 1-1,5 χρόνο. Στα αποπερατωμένα θα υπάρχει το μέτρο σύγκρισης με τα υπό κατασκευή και θα είναι πλέον αναπόφευκτο να δηλώνεται η πραγματική αξία συναλλαγής.
    ΄Ετσι:

    1.Οι ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ για να εμφανίσουν τα πραγματικά έξοδα, θα ζητάνε τιμολόγια δαπανών με πραγματική αξία από τους προμηθευτές υλικών, τιμολόγια από τα συνεργεία υπεργολάβων που εμφανίζονται τώρα ως απασχολούμενοι εργάτες με ΙΚΑ, αποδείξεις από δικηγόρους για τα έξοδα παραστάσεως σε συμβόλαια κλπ. Άρα φορολογείται όλο το κύκλωμα δραστηριοτήτων γύρω από την οικοδομή.

    2.Πλέον μόνο υγιείς επιχειρήσεις θα δραστηριοποιούνται αφού πρακτικά θα πρέπει να αποπερατώνουν το έργο και μετά να εισπράτουν.
    Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα κάνουν πωλήσεις με στόχο τις δεσμευμένες προκαταβολές που θα τους εξασφαλίζουν τραπεζικό δανεισμό για την εκτέλεση του έργου. Έτσι η ζήτηση θα καθορίζει την προσφορά και έτσι θα μειωθούν φαινόμενα υπεπροσφοράς από περιστασιακούς επιχειρηματίες που δημιούργησαν τεράστιο απόθεμα το οποίο τώρα δημιουργεί πρόβλημα σε υγιείς επιχειρήσεις. Η σωστή λειτουργία της αγοράς έχει ΚΑΙ φορολογικά οφέλη.

    Ευχαριστώ για το βήμα
    ιδιοκτήτης ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 09:28 | dnik

    Χρόνια Πολλά σε όλους.
    Σίγουρα οι προτάσεις και οι σκέψεις για πιο δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση είναι πολλές. Προσωπικά θα ήθελα λακωνικά να αναφέρω ότι θα ήταν χρήσιμο να αυξηθεί το αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες στο ποσό τουλάχιστον 18.000€. Με αυτό το πρώτο βήμα, όλοι αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, θα αναγκαστούν να κόψουν ΕΠΙΤΕΛΟΎΣ τιμολόγια και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει άμεση αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ. Έπειτα η κλίμακα από τις 18.000€ έως τις 30.000€ θα πρέπει να είναι της τάξης του 10%. Έτσι θα είναι ελκυστικό να δηλώσει τα εισοδήματα του ο κάθε επαγγελματίας.

    Ευχαριστώ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 09:14 | Μουταφίδης Λάζαρος

    Η πρόταση της κυβέρνησης για ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα δείχνει να κινείται προς την σωστή και δίκαιη φορολόγηση των εισοδημάτων.
    Θα ήθελα σύντομα να προσθέσω μερικές απόψεις.
    1. Θα πρότεινα όλα τα πιο πάνω να ισχύουν και για όλα τα οικογενειακά εισοδήματα.
    2. Σε ότι αφορά τους συντελεστές, πιστεύω ότι ισχύοντες συντελεστές είναι αρκετά δίκαιοι. Θα μπορούσε να γίνει μια τροποποίηση για τα χαμηλά εισοδήματα.
    3. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται σε αυτούς που πληρώνουν αλλά σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και βεβαίως που διατίθενται όλα αυτά τα έσοδα του κράτους.
    4. Είμαι υπάλληλος και πατέρας τεσσάρων παιδιών και πληρώνω αρκετό φόρο. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα πληρώσω περισσότερο φόρο, αλλά πως θα γίνει να μην πληρώνω π.χ. σε φροντιστήρια και σε γιατρούς γιατί οι παροχές του κράτους δεν είναι αυτές που αρμόζουν σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 09:01 | Δημαρακης Θανάσης

    Ναι ειναι συνταγματικό σωστό και κοινωνικά δίκαιο να υπάρχει ενιαία φορολογικη κλίμακα στο σύνολο των εισοδημάτων του κάθε πολίτη αυτής της χώρας.Απορώ γιατι το βάζετε σε διαβούλευση.Απορώ.:)

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 09:49 | ΠΕΤΡΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑΚΟΣ

    Η έννοια της φορολόγησης είναι από μόνη της επαχθής, αναχρονιστική και παραπέμπει σε εποχές τουρκοκρατίας.
    Θεωρητικά επιβάλλεται από το κράτος και έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα για τους παρακάτω λόγους:
    1. Δωρεάν παιδεία => δεν ισχύει (φροντιστήρια, ιδιωτικά, Ξένες γλώσσες, κλπ)ειμαι στο Συλλογο Γονεων και βλεπω τι γινεται στα Σχολεια! ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.
    2. Υγεία => γνωστό το πρόβλημα, φακελάκια, οικτρές καταστάσεις στα νοσοκομεία, άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους σε τροχαία γιατί το ΕΚΑβ φτάνει την άλλη μέρα, κλπ)
    3. Ασφάλεια=> Συνεχιζόμενη αύξηση εγκληματικότητες, πλέον δε νοιώθουμε το ίδιο ασφαλής όπως πριν από 20 χρόνια που παιδιά κυκλοφορούσαμε ξημερώματα χωρίς άγχος!, Παράνομοι Μετανάστες, κλπ.
    4. Προστασία => Πυρκαγιές, Φυσικές Καταστροφές κλπ! Να μη λέμε τα ίδια.
    5. Εξωτερική ασφάλεια , Εθνική Υπερηφάνεια, Άμυνα => οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο, Η Κύπρος η μισή σκλαβωμένη, Σκόπια {εκεί που δεν μας έκανε το Σλαβομακεδονία (ότι καλυτέρα θα ήταν για εμάς) τώρα χαιρόμαστε με το Βόρεια, Άνω, Νέα (όπως λέμε Βόρεια Κορέα δηλ! ΕΛΕΟΣ ΤΟΣΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ???). Οι ξένοι μας εμπαίζουν για την εκαστοτε κυβερνητική αλητεία παραποίησης στοιχείων!!!
    6. Κοινωνική Πρόνοια => Επίδομα ανέργων 450 ευρώ! Ανύπαντρες μητέρες ???
    7. Οδική Ασφάλεια, Κυκλοφοριακό => Δράμα!
    8. Προστασία Περιβάλλοντος, Διατροφής κλπ. => τι να λέμε τώρα!
    9. Εργασιακή ασφάλεια? => κατέληξε Συνδικαλιστές να βγάζουν > 100. 000 Ευρώ το χρόνο!
    10. Αναδιανεμητικός χαρακτήρας => Απλά δεν υπάρχει… γιατί οι κρατούντες πάντα θα πληρώνουν λιγότερο φόρους (με διάφορα λογιστικά κόλπα και φοροδιαφεύγοντας) αλλά και βρίσκοντας τρόπους για εύκολη αύξηση των εισοδημάτων τους. Άρα τελικά πάλι οι μικρομεσαίοι ειλικρινείς θα την πληρώνουν!

    ΑΛΛΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΥΡΙΟΙ & ΑΛΛΟ ΤΕΚΜΑΡΤΗ / ΥΠΑΡΚΤΗ ΔΑΠΑΝΗ!

    Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα είναι ΟΤΙ ΠΙΟ ΑΔΙΚΟ ΕΧΕΙ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ (ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΑΝ) και εξηγώ
    1. Δίνει και καταδεικνύει στον ελεύθερο επαγγελματία (αλλά και στον ελέγχοντα εφοριακό υπάλληλο) από πιο επίπεδο εισοδήματος θεωρείται ειλικρινής ο φορολογούμενος (sic!!!)
    2. Δεν λαμβάνει υπόψη του : την οικογενειακή κατάσταση του δηλώνοντος, (το ίδιο οικογένεια με 2 μέλη το ίδιο με 4?
    3. Δεν λαμβάνει υπόψη του : Την περιοχή διαβίωσης του, Επαρχία – Αθήνα, Βόρεια Προάστια – Δυτικά, κλπ!
    4. Δεν λαμβάνει υπόψη του : το Εναλλακτικό εισόδημα από άλλες πηγές!
    5. Δεν λαμβάνει υπόψη του : το Συνολικό οικογενειακό εισόδημα, εργασία συζύγου κλπ.
    6. Τιμωρεί τους επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν επαγγελματικό πρόβλημα!
    7. Παραπέμπει & προκαλεί τη συναλλαγή μεταξύ φορολογούμενου και ελεγκτικών αρχών!
    8. Προκαλεί κατάφωρη αδικία γιατί δυο φορολογούμενοι με τα ίδια κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να έχουν τεράστια διαφορά στο κόστος χρήσης που σχετίζεται αυτή καθεαυτή με τον τρόπο και συχνότητα χρήσης αλλά και με την τυχόν προσωπική εργασία συντήρησης. Αν έχω το κήπο της Εδεμ στο σπίτι μου και τον συντηρώ μόνος μου είναι το ίδιο με το να έχω εργολάβο /εταιρεία ή ένα απλό κηπουρό? Το ίδιο να έχω Hummer που κάνει 5.000 χλμ το χρόνο το ίδιο να κάνει 15.000 χλμ το χρόνο? (Μην μπερδεύουμε το πόθεν εσχες απόκτησης) Το ίδιο κόστος ένα αυτοκίνητο που έχει service ανά 10.000 χλμ και ένα ανά 20.000 χλμ???
    9. Το ίδιο να είμαι νέος επαγγελματίας που μένω στους γονείς μου το ίδιο μόνος μου σε μονοκατοικία στην Εκαλη, επώνυμος και TV star?
    10. Eιναι το ίδιο να έχω πελάτες ιδιώτες με το να έχω μόνο εταιρείες οι άλλους επαγγελματίες (όπου κόβονται αποδείξεις 100%!!!)
    Θυμίζω τα τεκμαρτά ένσημα και τιμολόγια στις οικοδομές, τώρα όλοι «φτιάχνουν» οικοδομές με το ελάχιστο δηλούμενο δυνατό κόστος (για λόγους εφορίας και ΙΚΑ) και οδηγείτε έτσι και τους ειλικρινείς φορολογούμενους στην άπατη για λόγους ανταγωνισμού ώστε να κρατήσουν το κόστος και τη τιμή ανάλογη με των λαμογιών!!!

    Τα πράγματα είναι πιο απλά:

    1. Σύλληψη πρώτη χωρίς έκδοση απόδειξης : 10πλασιος προσδιορισμός ετήσιου τζίρου της προηγούμενης χρονιάς για την τρέχουσα! (συν τα υπάρχοντα πρόστιμα, χωρίς δυνατότητα συμβιβασμού!)
    2. Σύλληψη 2η : Ανάκληση αδείας άσκησης επαγγέλματος!
    3. Σύλληψη 3η: (Σε νέο άλλο επάγγελμα η εταιρεία) Απαγόρευση άσκησης οποιαδήποτε ελευθέρου επαγγέλματος η συμμετοχής σε εταιρεία, άρα μόνο υπάλληλος!
    4. Φορολογούμενοι που καταγγέλλουν τη μη έκδοση απόδειξης η άλλες παραβάσεις, λαμβάνουν το 10% από το φόρο & τα πρόστιμα που προσδιορίζονται και 5% ανά περίπτωση μείωση του ετήσιου φόρου που καταβάλουν με μεγίστη έκπτωση 25% !
    5. Καλλιέργεια Φορολογικής Συνείδησης στα Σχολεία, στα ΜΜΕ, κλπ. Ξέρετε τι είναι να πέφτετε στα μάτια των παιδιών σας ως φοροφυγάς???
    6. Συμμάζεμα του κράτους με ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ / ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ – ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ – ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ – ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ στις ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, OFFSHORE ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ, ΑΜΟΙΒΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΘΕΤΟΝΤΕΣ ΚΛΠ. ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΕ ΥΠΟΥΡΓΕ! ΑΝ ΟΧΙ… ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΕ… ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟ ΣΙΧΑΘΗΚΑ! ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΣΑΣ!
    7. Κατάργηση επιδόματος Κινήτρου παραγωγικότητας (ακόμα και Ο ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ, και που δίνεται αδιακρίτως σε όλους, ξέρετε σε κάποιον να κόπηκε? 1 χρόνο πάλευα να το κόψω και σε ένα κοπανατζή υπάλληλο και έπεσαν να με φανε)
    8. Θέσπιση PRODUCTIVITY GAIN SHARING στα Γερμανικά πρότυπα!
    9. Συνεργαστείτε με το Αγγλικό – Γαλλικό – Γερμανικό & Αμερικανικό Δημόσιο , (με πληρωμή) μην προσπαθείτε να ανακαλύψετε το τροχό, έτσι και καλύτερο Δημόσιο θα φτιάξουμε και θα πάψουν να μας κατηγορούν αφού θα έχουμε υιοθετήσει κάποιο από τα συστήματα τους! Πιθανόν μάλιστα να ενισχύσει το αίσθημα της Συμμαχίας! (οι Τούρκοι δεν είναι ηλίθιοι, που ολη την οργάνωση του Δημόσιου τομέα τους την ανέθεσαν στους Αμερικανούς & Ισραηλινούς!)
    10. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΕΡΕΥΝΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: 3 ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΚΕΡΔΗ, ΕΠΟΜΕΝΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ 10% ΕΠΟΜΕΝΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ 15% ΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ 20%.
    11. ΘΕΣΠΙΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ/ΟΑΕΕ/ΤΣΑΥ κλπ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ & ΕΡΓΟΔΟΤΗ (ΠΡΟΤΥΠΑ ΗΠΑ) ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑΑ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗ! ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΕΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΕΤΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ να ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ!
    12. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!! ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!! ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ (ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ – ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΡΟΥΧΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΒΑΜΒΑΚΙ, ΚΛΠ)
    13. Ενίσχυση του θεσμού της Ελληνικής προστιθεμένης άξιας ακόμη και στα αυτοκίνητα, με κατάργηση τελών σε όλα τα είδη που έχουν {ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ} ΕΠΑ πάνω από 25%!
    14. ΕΛΕΓΧΟΣ, των κεφαλαίων των μεταναστών που βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό, απομειωνοντας έτσι τη κυκλοφορία του χρήματος στην Ελλάδα, θεσπίστε ειδικό φορολογικό τέλος εξαγωγής κεφαλαίων!
    15. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ.. ΕΤΣΙ ΚΑΝΕΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ! ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΧΑΣΩ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΩ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΕΥΣΩ???
    ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΤΕ ΤΗ ΠΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ => ΑΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ΜΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ & ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ… ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΚΙΖΟΜΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ, ΑΡΑΖΩ ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΗ, ΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΩ!…

    Φαντάζομαι να αντιληφτήκατε ο η ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ μόνο στρεβλώσεις προκαλεί για αυτό και τα προβλήματα είναι ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ! ΤΟΛΜΗΣΤΕ!

    & ΤΕΛΟΣ

    ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ & ΛΟΙΠΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ που παραβαίνουν τους όρκους τους και μένουν στο απυρόβλητο!!!

    ΤΙΜΩΡΙΑ ΜΕ ΦΥΛΑΚΗ – ΛΑΙΚΗ ΑΠΟΜΠΗ & ΔΙΑΠΟΜΠΗ!

  • Καθώς «τη νύφη» την πληρώνουμε ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ οι μισθωτοί, καλό θα είναι τα αφορολόγητα όρια να παραμείνουν ως έχουν ή ακόμη και να αυξηθούν κατά 10% καθώς, οι μισθοί μας είναι πλέον, από Σημίτη και μετά, μισθοί πείνας. Δάνεια δεν μας δίνουν οι τράπεζες γιατί είμαστε ήδη δανεισμένοι. Αλλά και να μας δώσουν, απλά ανανεώνουμε το χρόνο οικονομικής μας κατάρρευσης. Μόνη λύση η αύξηση, έστω κι ελάχιστα, του πενιχρού μας εισοδήματος. ΚΑΤΙ επίσης σημαντικό: Εμείς οι μισθωτοί, που στα 45 μας, με στερήσεις και δάνεια, αποκτήσαμε ένα ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 2.000 αξίας κάτω των 24.000 ευρώ, γιατί καλούμαστε να πληρώσουμε αυτά τα ΤΡΑΓΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση; Γιατί δεν φορολογειτε με βάση την αξία αγοράς; Ξέρετε ότι υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα 1400-1800 κυβικών που είναι ακριβότερα των 2.000 κυβικών; ΑΛΛΑ, οι έχοντες, ακόμη κι εδώ, ευνοούνται. ΑΝ είχα κι εγώ τώρα 25.000 ευρώ κύριε Υπουργέ, σίγουρα θα αγόραζα το VW GOLF 1.4 TSI ώστε να πληρώσω τέλη 184 κι όχι 578 που πλήωσα για ένα αυτοκίνητο που η παρούσα αξία του είναι 12.000. ΝΤΡΟΠΗ!!!!!!! Αντί για δώρα στα παιδιά μου, έδωσα ΟΛΟ το δώρο για τα τέλη και την ασφάλεια. ΕΥΤΥΧΩΣ, santa is coming to town! Ας ελπίσουμε να ρίξει ένα δωράκι και στα δικά μου παιδιά. Αλήθεια, υπάρχει ο Αη Βασίλης;

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 09:07 | ΜΠΑΡΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Θα ήθελα να αναφερθώ στο σχόλιο του κυρίου Ευριππίδη Παπαγεωργίου. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!!! Εδώ και χρόνια σύμβαίνει αυτό το λάθος. Δύο οικογένειες με ίδιο εισόδημα που η μία φορολογείται και η άλλη όχι. Δε μπόρεσα ποτέ να καταλάβω ποιο είναι το νόημα της κοινής δήλωσης ενός ζευγαριού. Ας γίνει το αφορολόγητο 24.000€ αθροιστικά και να φορολογείται το ζευγάρι επί του συνόλου των αποδοχών του. π.χ. ένα ζευγάρι που ο ένας βγάζει 30.000€ και ο άλλος 0 (ίσως γιατί μεγαλώνει τα παιδιά), να φορολογηθεί για τις 6.000€ και όχι για τις 18.000€ που ισχύει τώρα.
    Με την ισχύουσα φορολόγηση ο φόρος που αναλογεί στην παραπάνω περίπτωση είναι 18.000€ Χ 25% = 4.500€ ενώ μια οικογένεια με τα ίδια εισοδήματα αλλά να βγάζουν από 15.000€ ο καθένας, φορολογείται για 3.000€ Χ 25% = 750€ Χ 2 = 1.500€.
    Η διαφορά είναι 3.000€…..γιατί?
    Ευχαριστώ και χρόνια πολλά.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 08:44 | Χρήστος Μπ

    Κύριοι,
    Είμαι μισθωτός στον Ιδιωτικό τομέα με 25ετή και πλέον υπηρεσία με προσόντα, σπουδές κλπ σε ανώτερη διευθυντική θέση με συνεχές άγχος κατάκτησης στόχων και πολλές ώρες εργασίας ημερησίως και περιορισμένο χρόνο για την οικογενειά μου.
    Ο μισθός μου ανέρχεται σε 7000Ε μικτά ή 4500 καθαρά μηνιαίως. Το κράτος παίρνει τους φόρους του πριν βάλω τον μηνιαίο μισθό μου στην τσέπη μου.
    Πρόσφατα λόγω οτι ο ετήσιος μισθός μου υπερέβη τις 80000 κλήθηκα να πληρώσω την έκτακτη εισφορά 2000Ε.
    Είπα εντάξει να βοηθήσουμε όλοι( τι ουτοπία θεέ μου!) να ξεπεραστεί η κρίση. Το πρόβλημα κύριοι δεν είναι οι μισθωτοί, βάλτε το καλά στο μυαλό σας και ξεκινήστε απο τις κατηγορίες των εξυπνάκηδων φορολογουμένων που έφεραν τα πράγματα στην σημερινή οικτρή κατάσταση.

    Μάλλον για εσάς θεωρούμαι golden Boy ( σας ενδιαφέρει οτι είμαι 50 και ζω με την αβεβαιόητα τι μου ξημερώνει αύριο, εφόσον λόγω ηλικίας και επερχόμενης κούρασης δεν θα είμαι σε θέση να πιάνω τους στόχους των πωλήσεων που έπιανα οταν ήμουν νεότερος και ο εργοδότης μου πιθανόν κάποια στιγμή να με αντικαταστήσει με νεότερο και πιο ορεξάτο στέλεχος? ).
    Αντίστοιχος συνάδελφος μου 50άρης στον Δημόσιο τομέα, έχει το άγχος της απόλυσης που έχω εγώ εαν δεν ανταποκριθώ στις προκλήσεις και τους στόχους που μου θέτει καθε χρόνο ο εργοδότης μου?
    Εαν χάσω τη δουλειά μου στα 50, ποιός θα με προσλάβει και θα μου εξασφαλίσει τον τωρινό μου μισθό?
    Ερωτώ λοιπόν γιατί πρέπει το κράτος να με τιμωρήσει επειδή έφτασα στα 50 δούλεψα τίμια και σκληρά και παίρνω ενα φανερό καλό μισθό που έχει το τιμημά του?
    Γιατί να αυξηθεί το ποσοστό που πληρώνω φόρο στο 45 % για μένα που δεν αποκρύπτω το εισοδημά μου και να μην κυνηγήσετε τον ελεύθερο επαγγελματία, τον βιομήχανο που δηλώνει εισόδημα μικρότερο απο την ετήσια σύνταξη της 80χρονης μητέρας μου?
    Πολύ θα ήθελα να είχα απαντήσεις και ενα καινοτομικό φορολογικό νομοσχέδιο που θα είναι δίκαιο και σεβαστό από όλους μας.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 08:32 | Σιμωνεττου Α

    αύξηση των φορολογικών συντελεστών κατά 2 μονάδες για όλα τα εισοδήματα πάνω από 30000 (μισθωτών και συνταξιούχων) καμία μείωση ή πολύ μικρή μείωση (για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους) για τα κάτω από 20000-30000 (οικογενειακό και όχι ατομικό). Για τους επιτυδευματίες πλήρης έλεγχος 200 τυχαίων από κάθε ειδικότητα ( υδραυλικούς -ηλεκτρολόγους) και υποχρέωση καταβολής φόρου ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας (π.χ. 0-2 έτη αφορολόγητο, 2-4 έτη 1000ευρώ, 4-8 έτη 1500 ευρώ) πρέπει κάτι να κερδίζεις για να κάνεις μια δουλειά για περισσότερα από 2 χρόνια!!!!
    Αν η οικονομία επανέλθει 5-6 χρόνια τουλάχιστον, τότε όντως μπορούμε να πάμε σε περαιτέρω μείωση συντελεστών όχι όμως τώρα

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 02:27 | ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

    ΚΥΡΙΟΙ ΑΠΟ ΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΩ Η ΑΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
    Α)ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
    Β)ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
    Γ)ΕΠΑΝΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΝΑ:
    Α)ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ;
    Β)ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,ΥΓΕΙΑ Κ.Λ.Π
    Γ)ΜΗΝ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΡΥΠΕΣ Η ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΤΙΔΕΙΟΥΣ;

    ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ:

    1)ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΔΥΟ(2) ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ 12.500 ΕΚΑΣΤΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 0 ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕ 25000 ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 4000 ΦΟΡΟ ΓΙΑΤΙ;
    2)ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΔΗΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΩ 20000 ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΔΑΝΕΙΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 250000 ΜΕ ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΟΣΗ 1300 ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ .ΚΑΤΙ ΠΑΙΖΕΙ.
    3)ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΠΙΤΙΑ Κ.Λ.Π.ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ; ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ 40000 ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΟΙΚΙΑΣ 400000;ΕΛΑ ΝΤΕ;ΓΙΤΙ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.Η ΜΟΥΦΑ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΤΙΑ ΑΣΥΣΤΟΛΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.
    3)ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ Φ.Ε ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΓΕΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΧΩΡΙΣ 30% ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.
    4)ΔΩΣΤΕ (6) ΜΗΝΕΣ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΤΕ ΩΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ,ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΒΙΛΛΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΝ.ΑΥΤΟ Θα ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΛΗΡΗ ΗΣΥΧΙΑ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΘΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ.Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙ………….
    5)ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ.ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ .ΑΣ ΕΡΘΕΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΒΓΑΛΕ 10000 ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΩΦΕΛΗΘΕΙ.Π.Χ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΚΩΛΟΝΑΚΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 50000 ΦΟΡΟ ,ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗ 50000 ΦΟΡΟ.ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.ΕΣΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΟΥΝ.ΔΕΝ ΝΟΝΙΖΩ.ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΟΤΙ ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΝΑ ΕΥΗΜΕΡΕΥΣΗ,ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ Κ.Λ.Π

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 00:21 | kupa

    Δεν θα αναφερθώ στα στραβα του συστηματος ολοι τα γνωριζουν
    ( Οι κυβερνησεις) αλλα παντα καταφευγουν στα συνηθη υποζυγια.
    Ειμαι συνταξιουχος του ΙΚΑ εργασθηκα 40 χρονια,καθε φορα που επεβαλαν
    εκτακτη εισφορα πληρωνα,(2009 αυξηση 0,2010 το ιδιο)Υψηλομισθος γαρ.
    Η συζηγος δεν εργαζεται, Εχω δυο αυτοκινητα αγορασμενα με την αποσυρση 1991 1992 (Τελη κυκλοφοριας 704 Ευρω)Δεν μπορω να τα αντικαταστησω,
    Φιλοι και γνωστοι Ελευθεροι επαγγελματιες Δηλωνουν 7000-8000 Ευρω
    και αλλαζουν τα αυτοκινητα σαν τα πουκαμισα.
    Για να μην πολυλογω
    1)Καταργηση ολων των συναλαγων με μετρητα, Μονον καρτες οι οποιες
    θα καταγραφονται,για ολες τις πληρωμες,αγορες,μισθοι,υπηρεσιες.
    2)Σχετικα με τους συντελεστες,(προτεινω να φορολογουνται μονον οσα
    εσοδα δεν παιρνούν στην καταναλωση ή σε επενδυσεις μετα απο καποιο
    χρονο)με συντελεστες κλιμακουμενους αναλογα με την
    αποθυσαυρηση και τις αναγκες,
    3)Ποθεν εσχες για ολους ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ.
    4)Μοιωμενους συντελεστες ΦΠΑ για προιοντα που παραγονται στην ΕΕ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 00:43 | ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟ .
    ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΧΡΙ 12.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ( ΔΕΗ ,Σ/ΜΑΡΚΕΤ ,ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ , ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΑΡΕΤΗΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ) , ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΤΩΝ 12.000 ΕΥΡΩ ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ .
    ΑΝ ΔΕΝ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ , ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΕΞΟΔΑ ( ΡΟΥΧΑ ,ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ – ΔΙΑΚΟΠΩΝ )ΚΑΙ ΑΡΑ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ .
    ΑΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΣΜΕΤΡΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ( ΔΕΗ , Σ/ΜΑΡΚΕΤ , ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ,ΒΕΝΖΙΝΗ ,ΤΗΛΕΦΩΝΟ )
    ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12.000 . ΜΕΤΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ .
    ΑΝ ΔΕΝ ΜΕΡΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΛΑ ,ΟΣΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ
    ΑΝΕΤΑ ΘΑ ΤΙΣ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ .
    ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΑΝ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΡΕΤΗΤΕΣ ΑΠΟΔΗΞΕΙΣ (ΔΕΗ Κ.Τ.Λ ) ΟΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ ΠΑΝΩ ΤΩΝ 12,000 ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΡΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑΤΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΗΓΗ . ΑΝ ΔΕΝ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΡΕΤΗΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ . ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΣΟ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟ
    ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΜΗ ΑΠΑΡΕΤΗΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ.
    ΑΡΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ( ΑΣΧΕΤΑ ΣΕ ΠΙΟ ΥΨΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΘΕΙ )ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
    ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΑΓΗ (ΓΙΑΤΡΟΙ , ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ,ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ , ΤΟΚΟΙ Κ.Τ.Λ. ) ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ .

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 00:42 | Αθανασίου Θανάσης

    Νομίζω ότι είναι δίκαιο να υπάρχει κοινός τρόπος φορολόγισης και ασφάλισης (που είναι η κύρια πληγή και κατάρα της οικονομίας) γιά όλους του πολίτες χωρίς να υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, ελευθέρων επαγγελματών και αυτοαπασχολούμενων.
    Υπάρχει μεγάλη ασάφεια και σύγχιση στο ασφαλιστικό που αποτελεί την μεγάλη τροχοπέδη της ανάπτυξης και της εξέλιξης της οικονομίας. Η ασφάλιση είναι πλέον μιά έμμεση φορολόγιση χωρίς ανταποδοτικότητα και διαφάνεια γιά τις εισφορές που καταβάλλονται. Από το «αθλιο» από κάθε άποψη ΙΚΑ, μέχρι το πιό νοικοκυρεμένο και δίκαιο ΟΑΕΕ, και τα ταμεία ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ.
    Αν ρωτήσετε στην πιάτσα, και βγείτε από τα γραφεία σας, θα μάθετε πολλά.
    Είναι δίκαιο οι τραπεζουπάλληλοι και οι εργαζομενοι στον ΟΤΕ η στο δημόδιο να παίρνουν εφάπαξ και σύνταξη με εθελουσία έξοδο στα 50 χρονια τους και άλλοι με περισσότερα χρόνια εργασίας να μην το δικαιούνται.

    Ο τρόπος ασφάλισης ωθεί τα αφεντικά να προτιμούν την μαύρη εργασία η την ημιαπασχόληση (γιά να πληρώνουν λιγότερες εισφορές) και τους εργαζόμενους να το προτιμούν γιατί δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη εικόνα γιά το πως και πότε θα συνταξιοδοτηθούν συνεπως υπάρχει απώλεια φορολογητέου εισοδήματος.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 00:39 | ΚΟΚΚΑΛΕΝΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΤΟΜΙΚΟ. ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΖΥΓΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ 12000 ΕΥΡΩ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΟΡΟ. ΑΛΛΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΙΣΘΟ 24000 ΕΥΡΩ ΕΝΩ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΕΧΕΙ ΦΟΡΟ 3000 ΕΥΡΩ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ??? ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΦΟΡΟΥ ΜΕ ΑΝΩΤΕΡΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΟ 55 % ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200.000 ΕΥΡΩ.