7) Προτείνεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Προτείνεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

  • Από ποια αξία και άνω θα πρέπει να αρχίζει η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας; Κρίνετε ότι το μέτρο θα πρέπει να μην εξαιρεί καμία κατηγορία ακινήτων ή ιδιοκτητών; Σε αντίθετη περίπτωση ποιες εξαιρέσεις θα πρέπει να προβλέπονται; Πως πρέπει να διαμορφωθεί η κλίμακα φορολόγησης;
  • Πως θα πρέπει να φορολογείται η ακίνητη περιουσία που εκμεταλλεύονται οι ιεροί ναοί, οι μονές, τα κοινωφελή ιδρύματα κλπ;
  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:22 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΠΡΙΝΙΩΤΗΣ

    Ως προς την Εκκλησία :
    1. Να καθορισθούν με ακρίβεια τα ακίνητα που ανήκουν σε αυτή και οι χρήσεις τους.Και αυτό γιατί πολλά ακίνητα παραμένουν αναξιοποίητα ευθύνη της εκκλησίας ή αξιοποιούνται με απαράδεκτο τρόπο, όπως εξευτελιστικά μισθώματα.
    2. Να συσταθεί μικτή επιτροπή με ίση συμμετοχή υπαλλλήλων του κράτους και της εκκλησίας η οποία θα καταγράψει και θα αναλάβει τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Την πλειοψηφία να έχουν οι κρατικοί υπάλληλοι.
    3. Τα αμφισβητούμενα ακίνητα να παραχωρηθούν στους ασκούντες νομή διανοία κυρίου επί μία 30ετία αδιαταράκτως. Η παραχώρηση να γίνει με συμβολικά ποσά και όχι βάσει της σημερινής αξίας και να διατίθενατι όπως κατωτέρ υπ’αριθ. 6
    4. Να ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνἐδριο οι ετήσιοι απολογισμοί και ισολογισμοί των Ιερών Μητροπόλεων, των Μονών και των ενοριών.Επίσης να γίνονατι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.
    5. Να αναγνωρισθεί ως αφορολόγητο ποσό τα χρήματα που αποδεδειγμένα κατευθύνονται σε ιδρύματα εκκλησιαστικά ή μη, ελεγχόμενα επίσης από τα κράτος.
    6. Ο φόρος όμοιος με των άλλων ΝΠΔΔ, επί όλων των εισοδημάτων της εκκλησίας, να κατευθύνεται σε ειδικούς λογαριασμούς και να διοχετεύεται σε πολιτικές παιδείας, υγείας και κοινωνικής πολιτικής.
    7. Πόθεν έσχες για όλους τους κληρικούς, ιδίως όσους ασχολούνται με οικονομικά, περιλαμβανομένων κυρίως των μητροπολιτών.
    8. Υποχρεωτικώς συμμετοχή ενός κρατικού υπάλληλου στα Εκκλησιαστικά συμβούλιa.
    Κεντρικοί άξονες της οικονομικἠς πολιτικής απέναντι στην εκκλησία:
    Να παταχθεί η φοροδιαφυγή Μητροπόλεων, ενοριών και μονών όπου υπάρχει
    Να εξακριβωθούν επακριβώς τα εισοδήματα από εκμετάλευση ακινήτων, μετοχών, χρηματικών προσφορών στα παγκάρια, εξ ιεροπραξιών κ.λπ.
    Να εντοπισθούν και να εκμεταλλευτούν τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, αποκομίζοντας το μέγιστο που μπορούν να αποδώσουν.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:06 | demos

    Ο ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ?

    Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ?

    ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΑΞΙΑ ΕΝΟΣ ΣΤΟ Α΄ ΝΕΚΡ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 400.000 ΕΥΡΩ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 17:20 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΕΒΑΡΗΣ

    O ΦΜΑΠ ειναι δικαιοτερος αρκει να υπολογιζεται με περισοοτερα κλιμακια και προοδευτικη φορολογια.Να υπαρχει σωστη εκτιμηση της εννοιας μεγαλη ακινητη περιουσια και προστασια των μικροιδιοκτητων. Η πρωτη κατοικια θα πρεπει να εξαιρειται.
    Διαφορετικη αντιμετωπιση των νομικων προσωπων τα οποια θα πρεπει να
    υπαγονται σε μεγαλυτερη επιβαρυνση

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 14:29 | ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ Η ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.
    Η ΦΟΡΟΚΑΤΕΓΙΔΑ ΟΠΩΣ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΡΡΕΥΣΕΙ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
    1) ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ
    2) ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
    3) ΑΝΕΡΓΙΑ
    4) ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ-ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ.
    5) ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ
    6) ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ
    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
    ΕΦΗΜΕΡΑ ΩΦΕΛΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΜΑΡΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΑΚΤΗ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΤΥΧΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΗΣΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 14:17 | Αλέξανδρος Α.

    Είναι δίκαιο να φορολογείται όλη η ιδιωτική ακίνητη περιουσία, ανάλογα με την αξία της, γιατί το κράτος έχει έξοδα σχετικά με την ιδιωτική ακίνητη περιουσία:
    * Απαλλοτριώσεις για δημόσια έργα.
    * Πολεοδομία
    * Καταπολέμηση αυθαιρεσιών
    * Επιπτώσεις αυθαιρεσιών (έλλειψη δημόσιου χώρου, καταπάτηση πεζοδρομίων, έλλειψη πάρκινγκ).
    * Πυροπροστασία
    * Δικαστικά έξοδα για διευθέτηση περιουσιακών διαφορών (συχνά μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου)
    * Ίσως μάλιστα και η προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας (αμυντικοί εξοπλισμοί) να είναι σχετικό και όχι μικρό έξοδο.

    Αυτά τα έξοδα αρχίζουν απ’ το πρώτο τετραγωνικό μέτρο περιουσίας.

    Καμιά ιδιωτική περιουσία δεν είναι 100% ιδιωτική διότι επηρεάζει την αισθητική και την πρόσβαση στο γύρω περιβάλλον. Θα πρέπει π.χ. να υπάρχει ένα αντικίνητρο για τα ημιτελή κτίσματα (γιαπιά) που μένουν έτσι για χρόνια και ασχημίζουν τις πόλεις μας.

    Απ’ την άλλη μεριά είναι λογικό να προστατεύουμε ιδιοκτήτες με με χαμηλά εισοδήματα (και κυρίως συνταξιούχους) απ’ το να χάνουν το σπίτι τους αν δεν έχουν να πληρώσουν το φόρο. Θα μπορούσαν λοιπόν όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα (και μόνο αυτοί) να διευκολύνονται, με φοροαπαλλαγή ή με αναβολή του φόρου μέχρι να μεταβιβαστεί η περιουσία.

    Το να φορολογείται η «μεγάλη» περιουσία και όχι η μικρή δημιουργεί τεχνητές πιέσεις για ανακατανομή της περιουσίας σε περισσότερα πρόσωπα (π.χ. στα μέλη μιας οικογενείας) με στόχο τη μείωση του φόρου με αποφυγή της «μεγάλης» περιουσίας. Δεν πρέπει να παίρνουν τα παιδιά την περιουσία των γονιών τους με πρόσχημα τη μείωση του φόρου.

    Επίσης γιατί να φορολογείται ένα σχολείο με μεγαλύτερο συντελεστή για τη «μεγάλη» περιουσία του όταν αυτή η περιουσία χρησιμοποιείται από εκατοντάδες μαθητές (και συνεπώς η περιουσία ανά χρήστη είναι μικρή);

    Ένας ενιαίος συντελεστής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας θα απλοποιούσε αυτή την πλευρά της φορολογίας. Ας περιοριστεί η πολυπλοκότητα στη φορολογία εισοδήματος.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 14:52 | Γιάννης Νερούτσος

    ΑΔΥΝΑΤΩ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΩ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ(ΑΚΙΝΗΤΟ), ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΜΕ ΗΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΗ -ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ- ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ(ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΛΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ, ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ)ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΕΑΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ, Η ΓΡΑΦΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ.ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ.ΠΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΑΦΟΥ Ο ΕΚΠΕΦΡΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;Η ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, Η ΚΑΜΜΙΑ.ΑΛΛΑ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΚΑΤΟΧΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗΣ:ΕΙΝΑΙ ¨ΑΚΙΝΗΤΟ¨ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΥΑΛΛΩΤΟ(ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ) ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΟΜΩΣ.ΙΔΙΩΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΤΑ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΜΟΜΙΜΟΤΑΤΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΞΟΔΕΨΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 12:00 | βασόλης

    Δεν πρέπει να φορολογούνται τα ακίνητα τα οποία δεν αποδίδουν εισοδήματα στους κατόχους τους.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 11:03 | Πεφάνης Ν

    Είμαι εκπαιδευτικός και κατ επέκταση δημόσιος υπάλληλος. Ένα προνόμιο κατά πολλούς, που το κέρδισα με τις σπουδές μου και όχι στο πολιτικό γραφείο κάποιου. Αισθάνομαι ένοχος γιατί καθημερινά ακούω οτι για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι. Φτάνει πια, τέλος στις αλληλοκατηγορίες. Το πρόβλημα δεν είναι οι απλοί εργαζόμενοι του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα. Ξέρετε ποιοί δεν πληρώνουν.
    Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα ακίνητα. Είναι έγκλημα η κατοχή τους; Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στα φυσικά πρόσωπα που τα κατέχουν αλλά στα «αφύσικα». Τολμήστε και τσακίστε τους. Αλλιώς και οι νόμιμοι θα αρχίσουν να ψάχνουν τρόπους να ξεφύγουν αφού με τον ντόρο που γίνεται στα κανάλια καταλάβαμε πως γίνεται. Αισθανόμαστε ηλίθιοι πλέον που δεν φοροδιαφεύγουμε και που έχουμε δουλειά.
    Κύριοι ξέρετε πολύ καλά τι πρέπει να κάνετε. Εμπρός.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 10:59 | ΝΙΚΟΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Γειά σας.

    Διάβασα αρκετές απόψεις ατόμων που εκφράστηκαν μέσω του internet κάτι το οποίο μας προσφέρει η κυβέρνηση,παρα ταύτα οι ερωτήσεις που μας γράφει παραπάνω απαντήθηκαν από τους περισσότερους μαζί με ένα σορό άλλα σχόλια για όλο το φορολογικό σύστημα,έτσι δυσκολεύονται και οι υπεύθυνοι του site να διαβάσουν όλες τις γνώμες και να σχηματίσουν την γενική άποψη της κοινωνίας για τα φορολογικά μέτρα. Λοιπόν εγώ θα απαντήσω ακριβώς στις 2 ερωτήσεις που μας απευθύνουν.

    Απάντηση στο 1ο ερώτημα.
    Το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να αρχίζει από τα 800000 ευρώ. Εφόσον το ΦΜΑΠ λέγεται φόρος ΜΕΓΑΛΗΣ ακίνητης περιουσίας τότε θα πρέπει να φορολογηθεί μόνο η μεγάλη ακίνητη περιουσία και τέτοια ακίνητα για να θεωρούνται ως μεγάλα ακίνητα πρέπει να ξεπερνάνε τα 800000-1000000 ευρώ άντε και τα 700000 αλλά όχι παρακάτω. ΕΦΟΣΟΝ εφαρμοσθεί το παραπάνω αφορολόγητο όριο τότε να ισχύει για όλους τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας ακόμα και για 1η κατοικία. Η κλίμακα φορολόγησης πιστεύω πρέπει να είναι ενιαία και να μην υπάρχουν σύνθετα πράγματα και πολυνομία

    Απάντηση στο 2ο ερώτημα.
    Φυσικά και να φορολογηθούν οι ιεροί ναοί τα μοναστήρια και τα κοινωφελή ιδρύματα. Σε τέτοιες καταστάσεις που περνάει η ελληνική οικονομία δεν είναι δυνατό να μην συνεισφέρει σε τίποτα η εκκλησία και οι μονές.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 10:01 | Βερβενιώτης Ι.Παναγιώτης

    Απόλυτα συμφωνώ με την κατάργηση του ΕΤΑΚ.Ήταν άδικο.Όμως πρέπει να υπάρξει μεγάλη μελέτη για τον ΦΜΑΠ.Ίσως να υπάρχουν πολλά κλιμάκια.Είναι πέρα από κάθε λογική να συμπεριληφθούν αγροτεμάχια που στίς περισσότερες περιπτώσεις είναι χέρσα και δεν αποδίδουν κανένα εισόδημα,ειδικά σε πολίτες που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.Ακόμα και τεμάχια με ελιές, που λόγω και των κλιματικών αλλαγών φθίνουν και δεν έχουν την παλαιότερη παραγωγή.Ήδη έχουμε αναγκαστεί να συμπεριλάβουμε στο Ε-9,ως οικόπεδα, αγροτεμάχια που βρίσκονται εντός σχεδίου οικισμού ενός χωριού με μηδαμινή οικονομική αξία και παραγωγή.Ψάχνουμε για έσοδα σε λάθος δρόμο.Η φοροδιαφυγή είναι η λύση.-

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 00:54 | violetis

    Το ΕΤΑΚ δεν έχει κοινωνική αποδοχή αφού φοορολογεί μέχρι και την πρώτη κατοικία καθώς προβλέπει αφορολόγητα ποσά 100000 και 200000 ευρώ, για άγαμους και εγγαμους αντίστοιχα. Φαντάζομαι τι έχει να γίνει άν αυξηθούν και οι αντικειμενικές αξίες χωρίς ανάλογη αύξηση του αφορολόγητου.
    Τον ΦΜΑΠ τον γνωρίζουν όσοι εκμισθώνουν ακίνητα και όσοι έχουν κάποια ακίνητα(όχι πολλά) με μεγάλη αντικειμενική αξία.
    Δεν μπορώ να καταλάβω την λογική ενός φόρου που τιμωρεί την κατοχή ακινήτων αφού όταν πουληθούν μελλοντικά θα πληρώσουν φόρο υπεραξίας. Εκτός εάν το κράτος προσπαθεί να οδηγήσει τους ιδιοκτήτες σε πώληση των ακινήτων τους ώστε να εισπράτει συχνότερα φόρους μεταβίβασης, ίσως και υπεραξίας άν και η παρούσα οικονομική συγκυρία δεν παράγει υπεραξίες.
    Ή θεωρεί το κράτος πως όσοι κατέχουν κάποια ακίνητα που ξεπερνούν ένα όριο αξίας έχουν και τεράστια φοροδοτική ικανότητα; Επίσης, τα ακίνητα που εκμισθώνονται και αποδίδουν περισσότερους από κάθε άλλο εισόδημα φόρους(συμπληρωματικός φόρος,χαρτόσημο/ΟΓΑ), γιατί να ξαναφορολογούνται;
    Αφού, ωστόσο , επιλέγει το κράτος την φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, νομίζω πως θα έπρεπε να συνδεθεί η απόδοση ΦΜΑΠ με τον φόρο εισοδήματος που θα είναι όμως βασισμένος σε πραγματικά εισοδήματα και όχι σε απόκρυψη εισοδημάτων και φοροδιαφυγή.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:10 | ΚΗΠΟΥΡΟΣ Κ

    1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΒΓΑΛΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ «ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ». ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΟΣΤΟΥΣ 300.000 ΕΥΡΩ, ΚΑΙ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 80.000 ΕΥΡΩ! ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!

    2. Η ΕΚ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΝ ΛΟΓΙΚΗΣ, ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΕΧΕΙΣ ΗΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ, ΟΠΟΤΕ …. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!

    3. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΤΑΚ/ΦΜΑΠ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. ΑΦΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΒΑΡΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΩΣΤΕ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Ο ΦΟΡΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΟΣ.

    ΓΙΑΤΙ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ….

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:44 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΙΔΗΣ

    ΦΘΑΝΕΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ , ΤΑ ΕΧΕΤΑ ΞΕΖΟΥΜΙΞΕΙ .

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:54 | Γιώργος Γιαννόπουλος

    Είναι σαφέστατα άδικο, όσο δεν φορολογούνται αντίστοιχα και άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως καταθέσεις, μετοχές κλπ ειδικά αν εξαιρούνται ακίνητα εταιρειών, τραπεζών ή της εκκλησίας.
    Πόσο μάλλον που πολλά από τα ακίνητα που πρόκειται να φορολογηθούν έχουν αγοραστεί με δάνεια και με χρόνους αποπληρωμής έως και 30 χρόνια.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:59 | Χαράλαμπος Μ.

    Γιατί θα πρέπει να πληρώνω φόρο κάθε χρόνο για ακίνητα που νόμιμα απέκτησα;

    Τουλάχιστον η κύρια κατοικία θα έπρεπε να εξαιρείται από το όλο μέτρο και η αξία της να μην υπολογίζεται στο αφορολόγητο.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:38 | Revenge

    Βάλτε οτι φόρο θέλετε στα ακίνητα,η αγορά ακινήτων έχει εξαφανιστεί πλέον,όταν θα δείτε τους εργάτες και τους οικοδόμους που τους πέταξαν οι επιχειρήσεις τους τότε θα καταλάβετε το έγκλημα που διαπράτει το κράτος στους πολίτες με τους φόρους επι τις ακίνητης περιουσίας,ούτε φόρους ούτε τίποτα δεν θα έχει να πληρώσει ο κόσμος,όλοι στα δικαστήρια για να πάρουν πίσω τα χρήματα που τους έκλεψε το κράτος από τους φόρους κληρονομιών ΦΜΑΠ κτλπ. Αμα θέλετε να προκόψει η ελληνική οικονομία να περικόψετε μισθούς στους δημόσιους υπαλλήλους.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 17:37 | Χάρης Θεοδωρίδης

    Καλή χρονιά και καλή δύναμη. Ευελπιστώ το 2010 να αποτελέσει ένα κομβικό έτος όπου η εφαρμοσμένη οικονομική πολιτική να ταχθεί επιτέλους υπέρ του μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας, δηλαδή των μεσαίων, των μικρομεσαίων και των απόρων.Άναμφίβολως, η πλουτοκρατία πρέπει να φορολογηθεί και ο ΦΜΑΠ είναι ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθηνση. Πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί ποιά είναι η πλουτοκρατια. Ένα φυσικό πρόσωπο που φέρει υπό την κατοχή του κύρια κατοικία πραγματικής αξίας 200.000Ε και εξοχικό 100.000Ε ή 150.000Ε δεν εκπροσωπεί επ ουδενεί την άρχουσα κεφαλαιοκρατική τάξη. Ούτε από την άλλη πλευρά η διατήρηση του ΕΤΑΚ συνιστά δίκαιο φορολογικό μέτρο καθώς η φορολόγηση της πλουτοκρατίας υστερεί της δέουσας, ενώ αντιθέτως η φορολόγιση του φτοχού κρίνεται υτπέρμετρη. Προτείνω λοιπόν ο ΦΜΑΠ να επανέλθει, αλλά το όριο καταβολής του να είναι τέτοιο ώστε να πλήτει σαφώς και μόνο τους έχοντες.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 16:56 | Θοδωρής

    Συμφωνώ και εγώ για την αντικατάσταση του ΕΤΑΚ με τον ΦΜΑΠ. Εγώ πάλι πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχει και σε 2 κλιμάκια, Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και Φόρος Μέσης Ακίνητης Περιουσίας. Περιουσία άνω των 500.000 να ανήκει στην μεγάλη και 250.000 με 500.000 στην Μέση με αντίστοιχη βέβαια φορολογία και ανάλογη… ΟΜΩΣ πρέπει να σκεφτείτε την 1η κατοικία αλλιώς!!! Η ΝΔ πήγε να κάνει κάτι καλό που θα έπρεπε να σκεφτείτε ίσως και εσείς. Πήγε να μεγαλώσει το ποσοστό επιστροφής φόρου από τους τόκους των στεγαστικών δανείων για στεγαστικά 1ης κατοικίας στο 40% νομίζω, πράγμα που θα ωφελούσε πολλούς μισθωτούς που έχουν μόνο ένα ταπεινό σπιτάκι 80τμ και φυσικά με δάνειο στην τράπεζα και όχι μόνο να συζητάτε για κάτι τρελά, για μένα, ποσά 500.000 ευρώ!!! Προτείνω λοιπόν να το σκεφτείτε και αυτό…
    Όσο για την Εκκλησιαστική περιουσία, όπως καταργείτε τα προνόμια όλων (αθλητών, προπονητών) δεν βλέπω το λόγο γιατί να σταματήσετε στην Εκκλησία. Αλλά μπορείτε να κάνετε και κάτι άλλο αν πιστεύεται ότι θα θήξετε την Εκκλησία (κάτι που για μένα είναι αυτονόητο). Υποχρεώστε την Εκκλησία αντί φορολογίας να αναδιανείμει κάποιο ποσοστό κάθε 2ετία σε δανειολήπτες ακτήμονες (έτσι με χαρακτηρίζω γιατί και έχω δάνειο στεγαστικό αλλά και το σπίτι ΔΕΝ μου ανήκει γιατί είναι υποθηκευμένο και μπορώ να το χάσω ανα πάσα στιγμή αν χάσω την δουλειά μου πράγμα πολύ πιθανό), μονογονικές οικογένειες κλπ… Έτσι καί η εκκλησία κάνει το έργο της (που έχει ξεχάσει για πολύ καιρό τώρα) και εσείς κοινωνική πολιτική και γίνεται πράξη η εξαγγελία σας για αναδιανομή του πλούτου αλλά και οι μή έχοντες θα έχουν ένα κομπόδεμα για να δώσουν σε περίπτωση αδιεξόδου. Δεν μιλάω για εκτάσεις στρεμμάτων για να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας αλλά μικρά τεμάχια των 100-200τμ εκτός πόλεως, γη όχι να χτίσει κανείς αλλά για να κοιμάται ήσυχος ότι έχει ένα κομπόδεμα στην άκρη για ώρα ανάγκης και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ!!!
    Και κάτι τελευταίο… έχετε κάνει σημαία σας την αποκατάσταση αξιοπιστίας της Ελλάδας στις Διεθνείς αγορές αλλά μην ξεχάσετε ΠΡΩΤΑ να αποκαταστήσετε την αξιοπιστία σας με τους Έλληνες πολίτες. Είμαι από τους λίγους φορολογικά ευσυνείδητους αλλά είμαι στο αμήν και με το πρώτο σκάνδαλο που θα ακούσω θα πάψω να είμαι!!! Γίνετε αξιόπιστοι και θα κερδίσετε πολλά και από εμάς και όχι μόνο από τις ξένες αγορές.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 16:20 | ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Η φορολογία ακινήτων πρέπει να συνδεθεί με την απόδοσή τους. Είναι παράλογο να πληρώνει φόρο ένα ακίνητο που δεν αποδίδει. το αφορολόγητο των 400.000 είναι ελάχιστο, η δε πρόταση να συμπεριληφθούν τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου θα αναγκάσει πολλούς να εκποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με το ελάχιστο αντίτιμο, ειδικά στη δυσμενή σημερινή κατάσταση. Η φορολόγηση των ακινήτων οφείλει να εξεταστεί εκ νέου και να υπάρξει ένας μοναδικός και δίκαιος φόρος που να μπορεί ο κάτοχος να τον αντέξει.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 15:11 | Μαρια Φ

    Το ΕΤΑΚ είναι απαράδεκτο,ιδίως ο φορομπηχτικός τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε,λέγοντας δηλ στην αρχή οτι εξαιρείται η πρώτη κατοικία και μετά εφευρίσκοντας το τέχνασμα των αποθηκών και των κλειστών γκαράζ που δήθεν ήταν χωριστές ιδιοκτησίες.Η των παραπάνω του ενός ιδιοκτητών που δεν ξέρω με ποιά λογική επρεπε να φορολογηθούν!
    Ο ΦΜΑΠ μου φαίνεται δικαιότερος και δεδομένου οτι μιλάμε για αντικειμενικές αξίες που βρίσκονται στο μισό περίπου των πραγματικών νομίζω οτι 300000 είναι ενα λογικό όριο για αντικειμενικές.Περίπου δηλ 500000 εμπορική αξία νομίζω οτι είναι λογικό όριο.Τους κλαυθμούς ορισμένων καναλιών για τη χήρα και το ορφανό που κληρονομούν ακίνητα 500000 ευρώ αντικειμενικής αξίας(δηλ 1000000 περίπου εμπορική)που πρέπει να τους λυπηθούμε και να μη τους φορολογήσουμε τους βρίσκω απλώς γελοίους.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 13:46 | ΔΡΕΠΑΝΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

    Ποιός ο λόγος για την αντικατάσταση του ΕΤΑΚ με τον ΦΜΑΠ?
    Μήπως για να τηρήσετε την άθλια παράδοση της αλλαγής όποιου μέτρου της προηγούμενης κυβέρνησης που υποτίθεται ότι διέφερε από εσάς ιδεολογικά? Και απλά να αλλάξει ένα τέλος με έναν δήθεν νέο φόρο?
    Με το ΕΤΑΚ δημιουργήθηκε, παρά τα όποια προβλήματα, μια αξιόλογη υποδομή στοιχείων, δεδομένων και διαδικασιών. Αντίθετα, ο ΦΜΑΠ ελάχιστα απέδωσε στο παρελθόν.
    Θα μπορούσε κάλλιστα να βελτιωθεί η εφαρμογή του ΕΤΑΚ, με άνοδο του αφορολογήτου στα 600.000 ευρώ, και κλιμακωτή εφρμογή πιο μικρών συντελεστών,ακόμα και στο 1/3.
    Σε συνδυασμό με άνοδο των αντικειμενικών αξιών θα είχε σαφως πιο εξυγιαντικά αποτελέσματα.
    Αν και ο φόρος κατοχής ουσιαστικά ισοδυναμεί με ληστεία, εφόσον κατά την απόκτηση έχει καταβληθεί φόρος μεταβίβασης ή άλλος φόρος, ουδείς θα αρνείτο μια τέτοια «δίκαιη» φορολόγηση.
    Αν και η κατοχή και μόνο ενός ακινήτου γιατί να φορολογηθεί, αφού φορολογείται το εισόδημ που αποκτάται? Μιλάμε βέβαια για αντιλήψεις που ούτε στα κράτη του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν υπάρχουν πια….
    Η αθλια και διαστρεβλωτική τόσα χρόνια φορολογία των ακινήτων γιατί δεν αντιμετωπίζεται? Επιβάλλεται ΦΜΑ 9% η 11% ατα παλαιά ακίνητα, ενώ θα μπορουσε να γίνει 4 και 5 % με διπλάσιες αντικειμενικές αξίες.
    Το ελαχιστο κόστος γιατί παρέμενε τόσο χαμηλά?
    Γιατί δεν το κάνατε τόσα χρόνια? Τώρα ψάχνετε σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και άλλους περί την οικοδομή για φορολόγηση…είναι αργά….γιατί απλούστατα είστε άσχετοι και άβουλοι κυρίως λόγω πολιτικού ή άλλου κόστους…Είχατε μια κότα με χρυσά αυγά αλλά τώρα αυτή ψόφησε…δυστυχώς για εσάς – και εμάς – ζούμε πλέον σε μια ανοικτή οικονομία…
    Οσο βλέπετε τα πράγματα μόνο υπό το πρίσμα των ταμειακών αναγκών και ελλειμάτω,νοοτροπιών κρατικισμού , και όχι μέσα από κανόνες σύγχρονου management και σύγχρονων αντιλήψεων οικονομικής ανάλυσης, τόσο θα αποτυγχάνετε…..Καλή χρονιά…

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 13:53 | Νίκος Α.

    Η κατάργηση του ΕΤΑΚ είναι μέγα σφάλμα. Το ΕΤΑΚ είναι δίκαιο, αποτελεσματικό και κυρίως ανώδυνο (ένα τοις χιλίοις στην αντικειμενική: ο τέλειος φόρος!). Επιπλέον οδήγησε στην πλήρη καταγραφή των ακινήτων της χώρας.
    Η μέση ελληνική οικογένεια (εξαιρώντας τους ηλικιωμένους και μοιράζοντας την περιουσία τους μεταξύ των παιδιών) έχει πάνω από μισό εκατομμύριο σε ακίνητα. Σε τι θα διαφέρει λοιπόν ο ΦΜΑΠ από το ΕΤΑΚ για τη μέση οικογένεια; Αντί να φορολογούνται οι πάντες με 0.1% (όπως ίσχυε με τον ΕΤΑΚ) θα φορολογούνται οι μισοί με 0.2% (και πάνω) ενώ θα απαλλάσσονται τελείως οι άλλοι μισοί. Τα δε συνολικά έσοδα θα είναι πολύ λιγότερα.
    Το ακίνητο είναι η τελευταία άμυνα του έλληνα πολίτη ενάντια στην πολυπολιτισμική κοινωνία του αύριο. Ποιος θα κρατήσει τη χώρα όρθια αν δεν υπάρχουν δυνατές ελληνικές οικογένειες; Η προοδευτική φορολόγηση θα καταστήσει αδύνατη την διατήρηση αξιόλογων ακινήτων για αρκετούς έλληνες κληρονόμους που τα εισοδήματα τους δεν είναι ανάλογα της επιτυχίας του πατέρα ή του παππού τους. Μα σε κάθε τζάκι υπάρχει και ο αδύναμος κρίκος. Αν για να το χτίσεις θέλεις τρεις γενιές και για να το χαλάσεις φτάνει μία, σύντομα δεν θα έχουμε αρκετές μεσαίες προς ισχυρές ελληνικές οικογένειες. Αυτός είναι ο στόχος σας; Η αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης και κατά συνέπεια του ίδιου του ελληνικού έθνους;

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 22:52 | Νίκος

    Η ακίνητη περιουσία, αποτελεί πηγή πλούτου και θα πρ΄΄επει να φορολογείται. Να φορολογείται σοβαρά, και όχι ανώδυνα όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
    Το όριο των 400.000 ευρώ είναι πολύ υψηλό. Ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ αντιστοιχεί σε ακίνητη περιουσία πραγματικής αξίας 1.000.000!! Δεν μπορεί κάτοχοι τόσο μεγάλης ακίνητης περιουσίας να μένουν στο απυρόβλητο!
    Το δίκαιοείναι να είναι αφορολόγητη η ακίνητη περιουσία αξίας έως και 200.000 ευρώ το πολύ. Δηλαδή όποιος έχει ένα ακίνητο για να διαμένει, δεν πρέπει να φορολογείται. Όποιος έχει δεύτερο ή τρίτο, να φορολογείται και μάλιστα αυστηρότατα. Μόνο έτσι θα χτυπηθεί η πλουτοκρατία, θα γίνει αναδιανομή και θα επιτευχθεί κοινωνική ειρήνη.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:38 | Παναγιωτης

    Αυτο με τις αντικειμενεικες αξιες ειναι το μεγαλυτερο ανεκδοτο σε ολη μου τη ζωη καθε χρονο ανεβαινουν, ελεος εχεις ενα σπιτακι και απο την αγορα του οικοπεδου μεχρι να το γραψεις στι παιδι σου το εχεις πληρωσει για χρυσο μηπως νομιζετε οτι θα ζουμε για να πληρωνουμε τους δικους σας παχηλους μισθους η αλλιως Βουλευτικες αποζημιωσεις και οι μεγαλοι καρχαριες να δηλωνουν εισοδηματα 5000€ πιαστε πρωτα αυτους και μετα μιλαμα αντικοιμενικα κυριε ΥΠΟΥΡΓΕ!!!!!!!!!!!!!!χα χα χα

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:56 | AZ

    Θεωρώ κοινωνικά άδικη την φορολόγηση μιας ακίνητης περιουσίας, η οποία είναι οικογενειακή και έχουν πληρωθεί:
    1. φόροι μεταβίβασης ή απόκτησης
    2. άδεια ανέγερσης σε οικήματα και όλους τους φόρους που συμπαρασύρει μια ανέγερση
    3. ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΟ ΚΕΡΔΟΣ.
    4. Αποτελεί μεν αντιπαραγωγική επένδυση (αφού δεν αποδίδει κέρδος), αλλά είναι δύσκολο από υπάλληλος και γιος υπαλλήλων, να γίνω επιχειρηματίας, οπότε ΜΟΝΟ επιβαρύνομαι με κόστη συντήρησης και λοιπές φορολογήσεις.

    Προτείνω όπως:
    α) να εξεταστεί η πέραν της υπεραξίας, απόδοση των ακινήτων στο ετήσιο εισόδημα (πράγμα μάλλον δύσκολο)
    β) τουλάχιστον να υπάρξει λογική αύξηση αντικειμενικών και κυρίως επιβολή ΦΜΑΠ από το ποσό των 750 χιλ. ευρώ και άνω τουλάχιστον (οικογενειακό),με ετήσια τιμαριθμική ή και με συνδυασμό την μεταβολή του ΑΕΠ αναπροσαρμογή νομοθετικά κατοχυρωμένη
    γ) δυνατότητα συμβολικής επιβάρυνσης στις περιπτώσεις γονικών και μόνο παροχών.

    Καλή χρονιά, καλή επιτυχία, με κοινωνική ευαισθησία και διακαιοσύνη, πράγματα που θα φέρουν και την απόδοση σε έσοδα που όλοι μας θεωρούμε απαραίτητα για την επιβίωση της χώρας.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 16:58 | Αστέριος Π

    Ο φόρος κατοχής είναι παράλογος γιατί οδηγεί σε μίωση περιουσίας.

    Η λογιστική αξία των ακίνητων είναι μόνο ένα νούμερο γραμμένο σε χαρτί. Και εσείς θέλετε να επιβάλετε πραγματικό φόρο σε χρήμα σε κάτι που έχει αξία μόνο στα χαρτιά. Και το ερώτημα είναι που θα τα βρεί τα πραγματικά μετρητά ο ιδιοκτήτης που η έχει μεγάλη περιουσία μόνο στα χαρτιά.

    Τι σημασία έχει αν ένα ακίνητο έχει τεράστια αντικειμενική αξία και κάποιο άλλο πολύ μικρή. Μόνο τη στιγμή της πώλησης του ακινήτου η ανικειμενική – λογιστική θα γίνει πραγματική. Τότε δηλαδή ο κάτοχος θα πάρει μετρητά και τότε θα πρέπει να πληρώσει τον πραγματικό φόρο με τα πραγματικά χρήματα που έχει στα χέρια του.

    Άσε που πολλές περιοχές υποβαθμίζονται και άλλες αναβαθμίζονται οπότε η αντικειμενική αξία τόσον χρόνων μπορεί στο τέλος να μην έχει κανένα νόημα τη στιγμή που θα πωληθεί. Π.χ. περιοχές όπου γίνονται γκέτο μεταναστών. Η επίσης αν υπάρχει οικονομική κρίση.

    Η φορολογία κατοχής βάση της εκάστοτε αντικειμενικής μπορεί να παρομοιαστεί με το να φορολογεί κάποιος την κατοχή μετοχών βάση της εκάστοτε τιμής τους και όχι την στιγμή που πωλούνται.

    Οπότε π.χ. κάποιος έχει τις ίδιες μετοχές τα
    έτη Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου Αξιών
    2005 με τιμή ΓΔ 2750
    2006 4000
    2007 4500
    2008 5200
    2009 1400
    και πουλάει λόγο ανάγκης το 2009 με τιμή Γενικού Δείκτη 1400.

    Ενώ δηλαδή έχει προιόν σε μεγάλη ονομαστική αξία, η αξία αυτή δε έχει κανένα πραγματικό νόημα παρά μόνο στα χαρτιά, αφού η πραγματική αξία καθορίζεται τη στιγμή της πώλησης. Και επίσης μόνο τότε ο ιδιοκτήτης παίρνει στα χέρια του τα χρήματα ώστε να μπορεί να πληρώσει

    Ο φόρος έχει νόημα μόνο στα έσοδα από τα ακίνητα. Αυξήστε τους συντελεστές φόρου στα έσοδα (π.χ. από ενοίκια).

    Επίσης αυξήστε το φόρο στην αγορά και πώληση (όχι στη γονική παροχή), ώστω εκ τον προτέρων να πληρώνεται ο φόρος και να μην βρίσκεται κάποιος αντιμέτωπος με φόρους εκ τον υστέρων όταν κατέχει το ακίνητο ώστε να αναγκαστεί να το πουλήσει ή να δουλεύει σαν σκλάβος για να πληρώνει τους φόρους.

    Αν και είμαι αντίθετος σε κάθε επιβολή φόρου κατοχής. Αν τελικά επιβληθεί φόρος σε κάθε περίπτωση να αφορά μόνο χτίσματα και μάλιστα με πολύ χαμηλούς συντελεστές π.χ. 0,01%.
    Δηλαδη για 1.000.000 να πληρώνει 100 Ευρώ. Και όταν το πουλήσει και πάρει χρήματα στα χέρια του θα πληρώσει τότε φόρο.

    Πρέπει μάλλον να ξεσηκωθούμε επιτέλους, γιατί καλούμαστε να πληρώνουμε για τα κλεμμένα και για το ποσό μαμούθ των 70 Δισ. Ευρώ που τρώει το Δημόσιο κάθε έτος.

    Η λύση
    – Μιώστε τους μισθούς στο δημόσιο. (νόμος προσφοράς ζήτησης όπως στον ιδιωτικό τομέα).
    – Αυξήστε της ώρες εργασίας τους στις κανονικές 8 ώρες. Και όχι έξτρα αργίες και ημιαργιες.
    – Όχι 1 χρόνο άδεια τοκετού με αποδοχές, ενώ στον ιδιωτικό τομέα 4 μήνες.
    – Μιώστε κατά πολύ τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.
    – Θέστε σε 10 ετή αναστολή την λειτουργεία δευτερευόντων υπουργείων και όλων των συσχετιζόμενων υπηρεσιών π.χ. πολιτισμού και αθλητισμού και πολλά άλλα. Κράτος που κυνδυνέυει να χρεοκοπήσει δεν χρειάζετε να διοργανώνει φιέστες εκατομμυρίων.

    Ευχαριστώ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 15:48 | Σγουρόγλου Γεώργιος Σχολείου 9 Αγία Παρασκευή

    Αποτελεί κοινό τόπο ότι η φορολογηση της ακίνητης περιουσίας είναι η πλέον άδικη. Τούτο δε, μεταξύ άλλων διότι, είναι το μόνο είδος περιουσίας που φορολογείται αποκλειστικά και μόνο λόγω της υπάρξεως και κατοχής, ενώ τα άλλα είδη περιουσίας δεν φορολογούντασι λόγω της υπάρξεως και κατοχής του μόνο. ΄Ολα τα λοιπά είδη περιουσίας φορολογούνται για το εισόδημα που αποφέρουν, όταν κι εάν αποφέρουν. Εφόσον όμως και η νυν Κυβέρνηση βρίσκει , για δικούς της πολιτικούς λόγους, την ανάγκη φορολογησης της ακίνητης περιουσίας, το άρθρο 4 του Συντάγματος που επιβ΄λαλλει την αναλόγως των δυνάμεων εκάστου συμμετοχή στα δημόσια βάρη, θα πρέπει, κατ’ αρχήν, να υπαχθεί στην σχετική φορολογία η ακίνητη περιουσία είτε αυτή είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη είτε μικρή. Καλό θα ήταν να φορολογείται μόνον η ακίνητη περιουσία που αποφέρει εισόδημα ή εξοικονομεί εισόδημα κι όχι εκείνη που δεν αποφέρει και στην ουσία αποτελεί παθητικό π.χ. κλειστά διαμερίσματα, άνοικα μαγαζιά, παλαιά πατρικά σπίτια αχρησιμοποίητα τα οποία αποτελούν ζημιά για τον κατέχοντα.
    Το αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ αποτελεί καθαρό εμπαιγμό για τους μικρομεσαίους. Τούτο δε γιατί ένα διαμέρισμα των 100 τ.μ. κι ένα εχικό 55 τ.μ. ύπερκαλύπτουν το ποσό αυτό. Θα πρέπι το αφορολόγητο να προσδιορισθεί τουλάχιστον σε 600.000 και να προσαυξάνεται κατά 100.000 για κάθε ανήλικο παιδί και κατά 50.000 για κάθε ενήλικο που λόγω ανεργίας μένει μαζί με τους γονείς. ΄Οταν μέχρι πριν απο λίγα χρόνια απαλλασσόταν από το φόρο εισοδήματος με νόμο του προηγούμενου ΠΑΣΟΚ ιδιοκατοίκηση μέχρι 250 τ.μ., που βέβαια δεν διέθεταν οι μεσαίοι φορολογούμενοι αλλά μόνο οι πολύ ισχυροί πλούσιοι, θα είναι εμπαγμός η φορολόγηση ακίνητης περιουσίας άνω των 400.000 ευρώ. Από την άλλη μεριά είναι ακατανόητη η απαλλαφή της μεγάλης ακ΄λινητης αγροτικής περιουσίας. ΄Οταν πλέον οι αγρότες είναι κανονικοί επαγγελματίες με τις ενισχύσεις από την Ε.Ε. και τους συνήθεις χειμωνιάτικους αποκοεισμούς οδών για να πάρουν ενισχύσεις είναι ακατανόητη η απαλλαγή τους. Εκείνο που θα πρέπει να προσεχθεί είναι να μην φορολογούνται γενικώς τα ακίνητα είτε αστικά είτε αγροτικά που δεν αποφέρεουν εισόδημα. Προς τούτο μπορεί να χρησιμεύσει η φορολογική δήλωση που γράφονται κατά κατηγορία τα εισοδήματα. Τέλος επειδή πρόκειται για φόρο «κατοχής» οι συντελεστές θα πρέπει να είναι πάρα πολυ μικροί για να μην οδηγούν σε σεξαφάνιση του κεφαλαίου σε λίγα χρόνια. Συνεπώς, συμμετοχή όλων σε φορολογίς είτε έχουν τσαντίρη είτε βίλλα, με αφορολόγητο οικογενειακό 600.000 τουλάχιστον απαλλαγή των απροσόδων που είναι παθητικά και επαύξηση λόγω τέκνων συμπεριλαμβανομένων και των άνω των 18 που συγκατοικούν.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:20 | George Apostolopoulos

    Δεν υπάρχει αντίρρηση για την αντικατάσταση του ΕΤΑΚ με το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Εκτός από το ύψος του αφορολογήτου ορίου που ο καθένας θα το κόψει στα μέτρα του, εξ αντικειμένου σωστό θα ήταν να εξαιρεθούν ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα, όπως τα οικόπεδα, όπου και αν βρίσκονται.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:25 | Λάμπης

    Η φορολόγηση να αφορά την κατασκευή και την εκμετάλλευση, όχι την κατοχή. Δηλαδή, να αυξηθεί το «Ελάχιστο Κόστος Οικοδομής», που σήμερα είναι υπερβολικά χαμηλό, ώστε να γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων τι κόστος έχει να αντιμετωπίσει. Όχι να έρχεται το κράτος, λόγω κινδύνου χρεοκοπίας από την δική του κακή διαχείριση, να απειλεί με φόρους τους κατέχοντες ακίνητα, οι οποίοι μπορεί και να μην έχουν να πληρώσουν. Έτσι εμπαιδώνεται μακροχρόνια «τίμια» σχέση κράτους-πολίτη και όχι του κράτους που σαν λύκος ορμάει στα κόπια των πολιτών όποτε η σπατάλες του δημιουργούν ελείμματα. Επί πλέον, θα εισπραχθεί περισσότερος ΦΠΑ, καθώς και Φ.Ε. από τους επιτηδευματίες της οικοδομής.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:04 | nikiforos

    Θέλω ειλικρινά να σας πω, παρόλο που είμαι ένας απλός εργαζόμενος άνθρωπος, οτι έχετε ένα πολύ δύσκολο έργο να φέρετε σε πέρας.
    Ο Ελληνικός λαός κατά πλειοψηφία σας επέλεξε γιατί πίστεψε και συνεχίζει να πιστεύει οτι θα τα καταφέρετε.
    Η αλήθεια είναι οτι δεν εχω και μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους συζητήσεις, αλλά από αυτά που ακούω καταλαβαίνω οτι η ανοιχτή διαβούλευση αρέσει σε πολλούς και πιστεύω οτι έχει επιτυχία.
    Εύχομαι καλή δύναμη στον αγώνα σας

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 00:38 | Κ.Μ

    ΕΤΑΚ-ΦΜΑΠ
    ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ
    1/ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ ΟΦΕΛΟΣ
    2/ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΤΗΣΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ
    3/ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ[ΟΙΚΟΠΕΔΑ,ΕΝΤΟΣ
    ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ,ΔΑΣΙΚΑ,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ,ΑΓΡΟΤΙΚΑ,ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑ,ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΙΚΗΜΑΤΑ ,ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ,Κ.Α
    4/ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΕΕ [ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 2]
    5/ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΓΙΑ
    ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΘΑ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ
    ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ,ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ???
    6/ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΝΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ [ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΘΗΝΑ ΥΠΑΧΕΙ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑ]
    //ΠΡΟΤΑΣΗ// ΕΦ ΟΣΟΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ ΦΜΑΠ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ
    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΩΣ 1.000.000.-ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΤΕ ΤΟΥΣ
    ΜΕΓΑΛΟΥΣ

    ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ
    Κ.Μ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:37 | Βασιλική

    Η Ελλάδα υπήρξε γεωργική χώρα με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν κληρονομήσει αρκετά στρέμματα αγροτεμάχια από τους γονείς τους.

    Τα αγροτεμάχια αυτά είτε δεν αποφέρουν κανένα έσοδο, είτε ενοικιάζονται ως αγροτικές εκτάσεις με ετήσιο έσοδο 15 Ευρώ ανά στρέμμα. Δηλαδή αν κάποιος έχει 50 στρέμματα κερδίζει 750 Ευρώ ανά έτος τα οποία φορολογούνται με την κλίμακα που προκύπτει με την πρόσθεση του εσόδου στο συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου (π.χ. με 25%).

    Αν φορολογηθεί με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (και ιδίως αν κάποια τεμάχια έχουν πρόσοψη σε δημοτικό δρόμο – υψηλή αντικειμενική αξία) τότε θα κληθεί να πληρώνει ετησίως κάποιες χιλιάδες ευρώ.

    Δηλαδή θα κερδίζει 750 – 25% φόρο = 562 Ευρώ
    και θα πληρώνει π.χ. 4000 Ευρώ.

    Δηλαδή ο φόρος ακινήτων συντελεί στην μείωση της περιουσίας του ιδιοκτήτη και όχι στην φορολογία των εσόδων που την αυξάνουν.

    Και επειδή τα χωράφια δεν μεταφράζονται σε μετρητά παρά μόνο τη στιγμή που θα πωληθούν θεωρώ τουλάχιστον ληστρικό να φορολογηθεί κάποιος πάνω σε ονομαστική αξία. Αν πωληθούν τότε μόνο να πληρωθεί ο φόρος που αναλογεί.

    Δεν πρέπει ο φόρος ακινήτων να οδηγεί του ιδιοκτήτες σε απόγνωση και να αναγκάζονται να ξεπουλούν τις περιουσίες τους για τις οποίες χύθηκε ιδρώτας.

    Αντίθετα στις μεγάλες περιουσίες σε καταθέσεις δεν φορολογείται το κεφάλαιο αλλά μόνο οι τόκοι και μάλιστα με ποσοστό μόνο 10%.

    Μήπως δηλαδή ο φόρος στα ακίνητα έχει σκοπό να οδηγήσει τον Έλληνα στην εξαθλίωση και να τον κάνει εξαρτώμενο σκλάβο του συστήματος. Ενώ αντίθετα η κυβέρνηση προστατεύει το κεφάλαιο των κατόχων καταθέσεων πολλών εκατομμυρίων Ευρώ φορολογώντας μόνο τα έσοδα από τους τόκους.

    Κύριοι της εκάστοτε κυβέρνησης, το πρόβλημα του δημόσιου χρέους οφείλετε στον σπάταλο δημόσιο τομέα με τους υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους που έχετε διορίσει για να σας ψηφίζουν.

    Ένα φτωχό κράτος σαν το δικό μας με μικρές εξαγωγές, και τεράστιες εισαγωγές δεν χρειάζεται πάνω από 150.000 δημόσιους υπαλλήλους. Το δημόσιο παράγει μόνο γραφειοκρατεία, χαρτομάνι και σφραγίδες, ενώ ο ιδιωτικός τομές και ο κάθε πολίτης που αποτελεί την παραγωγική δύναμη της χώρας φορολογείται για να ταϊζει το δημόσιο.

    Γι’ αυτό μην προσπαθείτε να ληστέψετε τους ιδιώτες μέσω των φόρων για τα ακίνητα
    απλώς ιδιωτικοποιήστε τις ελλειματικές ΔΕΚΟ, καταργήστε ή μειώστε δημόσιες υπηρεσίες και προωθήστε την απορρόφηση των εργαζομένων μέσω κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα.

    Ας μην πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε.

    Ευχαριστώ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:51 | Παναγιώτης Αδαμάκης

    Εϊχα την εντύπωση ότι έως και σήμερα η φορολογία είχε να κάνει με το εισόδειμα. Δηλαδή, έχω κάποιο εισόδημα και επί αυτού του εισοδήματος πληρώνω φόρο στο κράτος προκειμένου με τη σειρά του να παρέχει διάφορες υπηρεσίες σε μένα δηλαδή τους πολίτες. Δεν μπορώ να κατανοήσω τι είδους ειδόδημα μπορεί να παρέχει ένα ακίνητο όπως π.χ. ένα οικόπεδο όσο μεγάλη αξία και εάν έχει αυτό. Εάν εγώ εκμεταλεύομαι κάποιο ακίνητο π.χ. ένα κατάστημα νοικιάζοντας το, τότε πληρώνω κανονικά φόρο από την εκμετάλευση του εν λόγω ακινήτου διότι μου παρέχει εισόδημα. Και φυσικά φορολογούμαι σύμφωνα με το εισόδημα που μου παρέχει. Εαν λοιπόν καταλαβαίνω καλά τώρα πλέον δεν συζητάμε για φόρο άλλα για κάποιο τέλος ακινήτων. Ουσιαστικά λοιπόν μιλάμε για τέλος κατοχής ιδιοκτησίας. Δηλαδή με λίγα λόγια πρέπει όποιος έχει ακίνητα στην ιδιοκτησία του να πληρώνει, ενοίκιο να το πω και γω δεν ξέρω πως, στο δημόσιο για να μπορεί απλώς να κατέχει το ακίνητο. Εξηγήστε μου με ποια λογική λοιπόν έρχεται το κράτος και ζητά από τον πολίτη χρήματα για το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Διότι δεν πρόκειται για φόρο αφού ότι εισόδημα πιθανόν να αποφέρει το εκάστοτε ακίνητο έτσι και αλλιώς φορολογείται. Έχω λοιπόν την εντύπωση ότι αφού θα πρέπει να πληρώνει κάποιος κάθε χρόνο για το δικαίωμα της ιδιοκτησίας τότε θα πρέπει να πληρώνει για κάθε είδους ιδιοκτησίας. Και αυτό διότι στη Δημοκρατία όπως ξέρουμε δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις. Έτσι θα πρέπει λοιπόν αυτό το τέλος ιδιοκτησίας να επεκταθεί και σε κάθε άλλου είδους ιδιοκτησία η οποία δεν αποφέρει εισόδημα, όπως τα ρούχα που έχουμε στην ντουλάπα μας, τα έπιπλα του σπιτιού μας, τα είδη οικιακής χρήσης, οι μοτοσυκλέττα μας, κ.τ.λ. Επίσης ίσως θα πρέπει να πληρώνουμε και κάποιο αντίστοιχο τέλος για τον αέρα που αναπνέουμε καθώς επίσης και αυτός βρίσκεται εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Ίσως βέβαια η φορολόγηση του αέρα είναι πιο δίκαιη διότι εμμέσως συμμετέχει στο εισόδημα του πολίτη καθώς αφού αναπνέει μπορεί και εργάζεται και παράγει εισόδημα. Υπάρχει μεγαλυτερη λογική λοιπόν στην φορολόγηση του αέρα από τη φορόγηση κατοχής ακινήτων. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα τέλη των αυτοκινήτων. Γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε τέλη για να κυκλοφορούμε στους δρόμους; Με ποια λογική; Μήπως τότε θα πρέπει να πληρώνουμε τέλη για να περπατάμε στα πεζοδρόμια; Σας δίνω ιδέες μου φαίνεται… Συμπερασματικά θα σας πω σοβαρά τα παρακάτω. Με την φορολόγηση των ακινήτων δεν θα βγάλετε άκρη για τους παρακάτω πολύ απλούς λόγους α) πιθανόν να είναι αντισυνταγματική και μετά θα τρέχετε και δεν θα φθάνετε, άσε που θα γίνεται ρεζίλι. β) γενικότερα η φορολόγηση δεν θα πετύχει ουσιαστικά οφέλη στα ταμεία σας διότι είναι σε όλους γνωστό (εκτός από εσάς ίσως) ότι όταν αυξάνεις τους φόρους είναι πιθανόν να μειωθεί η κατανάλωση αφού μειώνεται το εισόδημα, και όταν μειώνεται το εισόδημα μειώνονται και τα απόλυτα ποσά από την φορολογία που εισπράτετε. Τα ίδια φυσικά ισχύουν και για το σύστημα με τις αποδείξεις που θέλετε να ναξεκινήσετε. Σκεφτείτε λίγο ότι για να ζητήσει ο πολίτης απόδειξη πρέπει να πληρούνται κατά τη γνώμη μου δύο προϋποθέσεις. α) πρέπει να έχει οικονομικό όφελος γι’ αυτό ή β) πρέπει να έχει σωστή νοοτροπία που εάν υπάρχει ακόμη και εάν τον ζημειώνει οικονοιμκά η λήψη απόδειξης για λόγους εθνικούς συμφέροντος (φιλοπατρία κ.τ.λ.) να πράξει παρα ταύτα και να ζητήσει απόδειξη. Όμως σε ότι αφορά στην πρώτη περίπτωση όπως καταλαβαίνετε δεν έχει κίνητρο να το πράξεί αλλά μάλιστα έχει συμφέρον οικονομικό να μην το πράξει, δηλαδή να μην ζητήσει απόδειξη. Και αυτό διότι πολύ απλά εάν σε οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα σήμερα αλλά και εδώ και πολλά χρόνια αγοράσεις κάτι χωρίς απόδειξη τότε σου κάνουν έκπτωση το ΦΠΑ. Δηλαδή το αγοράζεις κατά 19-20% φθηνότερα. Άντε τώρα εσείς να ανταγωνιστείτε το όφελος που θα έχει στο τέεεεελλοοος του χρόνου ο φορολογούμενος με το καθημερινό όφελος που θα έχει αγοράζοντας χωρίς αποδείξεις. Σε ότι αφορά δε την περίπτωση της φιλοπατρίας, όπως καταλαβαινέτε στους Έλληνες σήμερα δεν υπάρχει σε ότι αφορά τον τομέα της φοροδιαφυγής και αυτό συμβαίνει γιατί για να δημιουργηθεί τέτοια νοοτροπία στον Ελληνικό Λαό χρειάζεται «ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ», και το κράτος αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή καθώς ο πολίτης αισθάνεται απογοητευμένους από όλους τους πολιτικούς κ.τ.λ. που τα ξέρετα καλά. Τώρα Ας υποθέσουμε ότι παρ’ όλα αυτά γίνεται καποιο θάυμα και όλοι αρχίζουμε να ζητάμε αποδείξεις, τότε όπως καταλαβαίνετε η αξία των αγαθών θα αυξηθεί έτσι θα μειωθεί πάλι η κατανάλωση, το εισόδημα καθώς και ο φόρος στο τέλος του χρόνου για το κράτος. Φαύλος κύκλος. Ο πίο εύκολος τρόπος για να εισπράξετε και που τον ξέρετε αλλά δεν θέλετε και εν μέρει δεν μπορείτε να τον εφαρμόσετε, είναι να προσπαθήσετε να ειπσράξετε από εκεί που μπορείτε. μέσω των φοροεισπρακτικών μηχανισμών Σ.Δ.Ο.Ε. κ.τ.λ. ΄΄οπως π.χ. νυχτερινά κέντρα διασκέδασης κ.τ.λ. ( όμως δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό γιατί όλοι τα παίρνουν όπως ξέρετε και αυτό γιατί πρώτοι τα παίρνουν οι πολιτικοί κ.τ.λ.) είτε ενεργοποιόντας ΠΑΝΤΟΥ το «Πόθεν έσχες» Δεν μπορείς να πιάσεις επ’ αυτοφόρω τον γιατρό να φοροδιαφεύγει; Έλεγξε τον με το πόθεν έσχες να σου ποω μετά πως θα τον πιάσεις. Άλλα πότε στην Ελλάδα εφαρμόσθηκε σωστά και παντού; Ποτέ και το λόγο τον ξέρετε. Άσε που όταν ο πολίτης δει κοινωνική δικαιοσύνη τότε πιθανός να παραδειγματισθεί από το κράτος και να φιλοτιμηθεί. Συμπερασματικά σας επαναλαμβάνω ότι η φορολογία δεν είναι λύση σε μία αγορά που αργοπεθαίνει καθώς ουκ αν λάβεις παρα του μη έχοντος αλλά μπορείς να λάβεις από τον έχων. Η λύση είναι η ανάπτυξη για την οποία δεν συζητάτε διότι είναι αποδίδει μακροπρόθεσμα και εσείς τα λεφτά τα θέλετε τώρα. Δυστυχώς όμως δεν πιστεύω ότι θα πετύχετε. Τελικά έχω αρχίζει να πιστέυω ότι όλα αυτά τα ξέρετε φυσικά και ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μασκαράτα. Δεν υπάρχει πραγματική κρίση ούτε πραγματικός κίνδυνος, αλλά ευκαίρια (που δημιουργήθηκε από τα δικά σας ΜΜΕ) για να διευρυνθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, δηλαδή για αναδιανομή του ιδιωτικού πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια. Πραγματικά ελπίζω να κάνω λάθος και να βρείτε τρόπο να ξεπεράσετε τα προβλήματα που πιθανόν να υπάρχουν ή πιθανόν σας σας λένε οι άλλοι ότι υπάρχουν. Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία και ζητώ συγνώμη που σας κούρασα με την πολυλογία μου. Δεν έγραψα τόσα πολλά επί παντός επισθητού τόσο επειδή πιστεύω ότι θα τα λάβετε υπ’ όψιν σας (αν και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία) όσο για να εκτονοθώ. Τουλάχιστόν εγώ σήμερα εκτονώθηκα με αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει να σκεφτείτε ότι πιθανόν πολλοί άλλοι πολίτες να μην εκτονωθούν με αυτόν αλλά με άλλους … Σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ που μου δόθηκε η δυνατότητα να σας γράψω αυτά τα λόγια.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 22:02 | ΜΑΡΙΝΟΣ

    Συμφωνώ με την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την επαναφορά του ΦΜΑΠ.
    Ο ΦΜΑΠ πρέπει κατά τη γνώμη μου να στηρίζεται στην αρχή, ότι δεν πρέπει να φορολογείται μια πρώτη κύρια κατοικία περίπου 150 m2, σε περιοχή μέσης Αντικειμενικής (εμπορικής) Αξίας, και μιά εξοχική κατοικία περίπου 80 m2,επίσης σε περιοχή μέσης Αντικειμενικής Αξίας.
    Ετσι εκτιμώ ότι ο ΦΜΑΠ πρέπει να ξεκινά από το ποσόν των 550-600 χιλ.
    με κλιμακωτή φορολογία ανάλογα με το ύψος της.
    Επίσης συμφωνώ με την φορολόγηση της αξιοποιούμενης από την Εκκλησία ακίνητης περιουσίας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 22:48 | Ελευθερία Μπουμπουχεροπούλου

    Ως ποσόν μεγάλης ακίνητης περιουσίας θεωρώ το 1000000,00 Ευρο
    Στις εξαιρέσεις θα πρέπει να είναι τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα των οποίων το εισόδημα δηλώνεται στην ΔΟΥ και φορολογειται πολύ βαριά.
    Επίσης πρέπει να εξαιρεθούν της φορολογίας τα οικόπεδα και τα ακίνητα που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.
    Περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να σταματήσει την τιμωρία και την αδικία σε βάρος αυτών που δεν σπατάλησαν τις οικονομίες τους αλλά τις επένδυσαν ώστε να ζήσουν με αξιοπρέπεια στα γεράματα, με δεδομένες τις χαμηλές συντάξεις, και να εξασφαλήσουν το παιδί τους κατα τα Ελληνικά πρότυπα και με δεδομένη την ανεργία που μαστίζει τους νέους.
    Πόσους ακόμα φόρους θα αντέξουν τα ακίνητα?????

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:24 | Βασίλης Καψής

    Ο προσδιορισμός της ακίνητης περιουσίας να είναι καθαρός: δηλαδή από την αντικειμενική αξία των ακινήτων να αφαιρείται το ποσόν που οφείλεται σε στεγαστικά δάνεια (είναι αδιανόητο να συμπεριληφθεί χρεωμένο σπίτι στην μεγάλη ακίνητη περιουσία).
    Το ύψος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας να είναι από 600.000 € πάνω από το οποίο θα αρχίζει η φορολογία (αφού αφαιρεθεί το οφειλόμενο συνολικό ποσόν σε δάνεια).
    Επίσης υπάρχουν ακίνητα που έχουν ελαττώματα: δεσμεύσεις για κοινόχρηστα πράσινα, ρυμοτομίες, κλπ. για επεκτάσεις πολεοδομικών σχεδίων – που μόνον κατ’ όνομα έχουν μεγάλη αντικειμενική αξία αλλά όχι και εμπορική. Με αυτά τα ακίνητα κάτι πρέπει να γίνει – να υπάρξει μία πρόβλεψη – γιατί εκτός του ότι ο ιδιοκτήτης τους στερείται την απόλαυσή τους (λόγω των δεσμεύσεων) πληρώνει και από πάνω ουσιαστικά εξαιτίας της αδράνειας της ίδιας της Πολιτείας να επισπεύσει την απαλλοτρίωσή τους. Στην περίπτωση των διατηρητέων, δεν έχει το δικαίωμα οικοδομικών παρεμβάσεων, και γι αυτό πολλοί κάτοχοι ζουν με την ελπίδα κάποτε να πέσουν από σεισμό ή από άλλο φυσικό λόγο….

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:25 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ !! ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΤΑΚ ΗΣΥΧΟ.ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΛΕΟΣ!!!
    ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΛΗΘΕΙΑ … ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ? ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕ ? Ο ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΑΡΓΑΡΑ ,Ο ΛΑΛΙΩΤΗΣ???

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:14 | Γιώργος Κοντογιώργης

    Υπο το πρηγουμενο καθεστως του ΦΜΑΠ αυτοι που υπεβαλαν δηλωση ήσαν ελαχιστοι σε σχέση με τους υποχρέους. Η επισημη εκδοχή των κυβερνησεων ηταν οτι δεν υπήσχε τροπος να ελεγχθούν. Ακομη και αν υποθεσουμε οτι αυτό ήταν ορθό, είναι δεδομένο ότι παρασχέθηκε στους φοροδιαφεύγοντες η δυνατότητα να το πράττουν αδαπάνως αφου με υπευθυνη δηλωση βεβαίωναν πως δεν κατείχαν περιουσία ανώτερη….ώστε να υπάγονται στον ΦΜΑΠ.
    Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αφού έχει διαμορφωθεί με το Ε9 περιουσιολόγιο και ανά πάσα στιγμή (δηλαδή αυτόματα, με βάση το ηλεκτρονικό σύστημα) μπορούν να ελεγχθούν όσοι είχαν υποχρέωση από το 1997 να υποβάλουν δήλωση ΦΜΑΠ και δεν το έπραξαν. Πρώτον, να επισημανθεί η ευθύνη της ψευδούς δηλώσεως ώστε να σιγάσουν οι αντιρρήσεις. Δεύτερον, η λύση είναι απλή: όσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις του ΦΜΑΠ -με γνώμονα τις πρόνοιες του τότε νόμου- με βάση το τωρινό Ε9, να κληθούν να εξηγήσουν (με αποδεικτικά στοιχεία) ποιά ήταν η κατάσταση της ακίνητης περιουσίας τους από το 1997 έως την μεταβολή του νόμου. Γίνεται αντιληπτο ότι έτσι θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη -η ισότητα που προβλέπει το Σύνταγμα- και στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσει χρήμα πολύ, διότι αυτοί που διέφυγαν αντιπροσωπεύουν ποσοστό πολλαπλάσιο εκείνων που ως κορόϊδα υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ. Πολιτικά ένα τετοιο μέτρο είναι προφανές ότι θα αποδώσει ώφελος στην κυβέρνηση. Και δυο επισημάνσεις για τον νέο ΦΜΑΠ: θα πρέπει να μην συμπεριλάβει τα εκτός σχεδίου/οικισμών ακίνητα (κτήματα κλπ) εκτός από τις κατασκευές (ιδίως σπίτια)που προφανώς είναι ενδεδειγμένο να φορολογηθούν. Για πολλούς λόγους. Η δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει με μια παρανόηση. Δεν πρέπει να νομισθεί ότι η μικρή ακίνητη περιουσία είναι εξ ορισμού περιουσία των φτωχών. Με τη ρύθμιση που προτείνεται, εκτός των Ελλήνων, θα διαφεύγουν διαφεύγουν του φόρου και χιλιάδες ξένοι που διατηρούν ακίνητη περιουσία (εξωχικά ή αστική κατοικία κλπ) στην Ελλάδα, που στο μέλλον θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος ο αριθμός τους. Προτείνω η μικρή ιδιοκτησία – η κάτω ορισμένης αξίας- να εξαιρείται του φόρου μόνον σε συνάρτηση με το συνολικό εισόδημα των ιδιοκτητών τους (άρα εαν οι ιδιοκτήτες τους δηλώνουν εισόδημα κάτω ενός ορισμένου ποσού).
    Καλή χρονιά
    Γ.Κοντογιώργης

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:28 | ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    1. Πραγματικές αξίες κάθε χρόνο , κάθε ΟΚΤΩΒΡΗ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΎΟΝΤΑΙ.
    2. Να καταγραφούν όλες οι ακίνητες περιουσίες μέσω των Ε9 – Α.ΤΑ.Κ ΆΜΕΣΑ ,μέσω των λογιστών .
    3. Απλοποίηση των πραγματικών αξιών , όχι να τρέχει ο κόσμος στους συμβολαιογράφους. των εκτός σχεδίων και των αγροτικών , τα πιο πολλλά έχουν μεγαλύτερη αξία απο της Αστικής περιοχές.
    4. Φορολόγηση της μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με συνδιασμό εσόδων ακινήτου και αξίας. Π.χ έχει μεγαλύτερη αξία ένα αγροτεμάχιο σε 1000 μέτρα από την παραλία , παρά ένα τριάρι σε κέντρο επαρχιακής πόλης, αγροτεμάχια σε ορεινές περιοχές δεν έχουν καμμιά αξία , απλως τα γράψανε για λόγους ιστορικούς.
    5.Κλίμακα φορολογίας να αρχίζει από 300.000 ατομικά αρχίζοντας απο 0,01%. 0,02% από 300.001-500.000,. ,0,03% από 500.001-700.000 κ.λπ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:20 | Ευσταθίου Διονύσης

    Η φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας κατα τη γνώμη μου πρέπει να κλιμακώνεται ως εξής περίπου
    αφορολόγητη μέχρι 500.000 ευρω.
    500.000- 600.000 φόρος 0,020% δηλαδή 100 ευρω
    600.000- 700.000 φόρος 0,030% δηλαδή 180 »
    700.000- 800.000 » 0,040 » 280 »
    800.000- 900.000 » 0.050 » 400 »
    900.000-1000.000 » 0.060 » 540 »
    1.000.000-1.100.000 » 0.070 » 700 »
    1.100.000-1.200.000 » 0.071 » 711
    ……………………………………..
    ………………………………………
    2.000.000-2.100.000 » 0.080 » 1600 »
    2.100.000-2.200.000 » 0.081 » 1622 »
    κ.λ.π.
    Αλλά να γίνεται σωστή φανερή διαχείρηση και οχι ρεμούλες όπως παγια γίνεται.Οταν οι κλέφτες που όλοι τους γνωρίζουμε τελικά δεν μπαίνουν στη φυλακή ο λαός θα εξοργίζεται …..και μετά μιλάτε για τρομοκρατία!!
    Διονύσης Ευσταθίου

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:27 | Αναστασιος Φέγγος

    Πρέπει να φορολογούνται τα έσοδα από ακίνητη περιουσία όχι μόνο των ναών και της εκλησίας αλλά και των τραπεζών. Επιπλέον πρέπει να γίνει και αντιπαραβολή των τετραγωνικών των κατοικιών που μένουν οι πολίτες δεν μπορεί κάποιος να μένει σε 500τμ και να δηλώνει εισόδημα κάτω των 20000. Δεν μπορούν οι εταιρείες να δίνούν στα διευθεντικά των στελέχη σπίτια και αυτοκίνητα πολυτελεία και να τα περνάνε στα έξοδα, ενώ τα στελέχη των να μην δηλώνουν τίποτε στα έσοδα των. Προτείνω να τεθεί ποσό που θα υπολογίζεταιν για αντίστοιχες παροχές και να επιβαρύνει τα στελέχη ή τις επιχειρήσεις.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:24 | Μάριος Πελεκάνος

    Δεν πρέπει να πληρώνουν φόρο ακίνητης περιουσίας τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, τα ημιτελή, τα κλειστά χωρίς εισόδημα. Ότι δεν αποδίδει δεν μπορεί να φορολογείται.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:24 | Μάριος Πελεκάνος

    Αν αναζητάτε επιπλέον έσοδα τότε να φορολογήσετε τις καταθέσεις και τις μετοχές. Αν υπερφορολογήσετε τα ακίνητα, αυτό θα σημάνει το τέλος της οικοδομικής δραστηριότητας,την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και την απώλεια για το κράτος εκατομμυρίων ευρώ από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:23 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Η φορολογία της Ακίνητης περιουσίας των φυσικών προσώπων θα πρέπει να αρχίζει να φορολογείται απο 500.000 ευρώ για τα εντός σχεδίου ακίνητα με κλίμακα που θα αρχίζει από 0,001 και θα αυξάνει σε 0,002 μεχρι 800.000 σε 0,003 μέχρι 1.000.000 και μετά κατά 2 χιλιοστά καθε 500.000 μέχρι τα 3.000.000, κατά 3 χιλιοστά καθε 500.000 μέχρι τα 6.000.000 κατά 4 χιλιοστά καθε 500.000 μέχρι τα 9.000.000 κ.ο.κ.

    Τα εκτός σχεδίου ακίνητα των φυσικών προσώπων θα πρέπει να φορολογούνται ξεχωριστά και να αρχίζει η φορολογία απο αντικειμενική αξία 1.000.000 ευρώ με κλίμακα που θα αρχίζει από 0,001 και θα αυξάνει κατά 1 χιλιοστό καθε 500.000 ευρώ

    Για τα ακίνητα των Ν.Π. να εξαιρούνται τα ακίνητα που ειναι απαραίτητα και χρησιμοποιούνται για τις λειτουργικές τους ανάγκες και τα υπόλοιπα να φορολογούνταιόπως των Φ.Π.

    Η ακίνητη περιουσία που εκμεταλλεύονται οι ιεροί ναοί και οι μονές θα πρέπει να αρχίζει να φορολογείται απο 200.000 ευρώ με κλίμακα που θα αρχίζει από 0,001 και θα αυξάνει κατά 1 χιλιοστό καθε 200.000 ευρώ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:28 | ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Η ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΛΟΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ. ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ-ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΨΩΜΙΟΥ ΚΑΙ ΕΛΙΑΣ ΞΕΝΙΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΟΥΛΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΑΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΟΧΙ ΦΟΡΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΦΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:41 | ΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Να φορολογηθεί η περιουσία της εκκλησίας, των μοναστηριών, των ναών κλπ. χωρίς γενική διάκριση και με μοναδικές εξαιρέσεις (α) τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται ως τόποι λατρείας ή για αποδεδειγμένα κοινωφελείς σκοπούς και (β) τα δάση και τις δασικές εκτάσεις που ανήκουν στην περιουσία της εκκλησίας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:53 | Πέγκυ

    Βασικό και πρωταρχικό σημείο εκκίνησης της όποιας δημόσιας διαβούλευσης για την φορολογία της ακίνητης περιουσίας, είναι η σοβαρή, υπεύθυνη, έντιμη και δίκαια επανεξέταση των αντικειμενικών αξιών. Οι αντικειμενικές αξίες είναι αστρονομικά υψηλότερες των πραγματικών αξιών. Είναι απαράδεκτο τα αντικειμενικά κριτήρια να μην ακολουθούν την πραγματικότητα της τρέχουσας κατάστασης στην «αγορά» των ακινήτων. Πληθώρα ιδιοκτητών ακινήτων θα ενθουσιαζόταν στην ιδέα να πωλήσει, ή να ενοικιάσει στο Κράτος το-τα ακίνητο-α στην αντικειμενική αξία που το Κράτος ορίζει. Ακούμε δε, από την Κυβέρνηση ότι θα αυξηθούν οι «αντικειμενικές» αξίες των ακινήτων. Ας γίνουν πρώτα αντικειμενικές και ας αυξομοιόνονται με δίκαια αντικειμενικά κριτήρια. Ας οριστούν ολιγομελείς και ευέλικτες επιτροπές, ανά ζώνη, αποτελούμενες από ιδιοκτήτες, κτηματομεσίτες και κρατικούς εκπροσώπους. Εννοείται, ότι σ’ αυτήν την περίπτωση, βαρύνουσα θα είναι η εκτίμηση των ιδιοκτητών και κτηματομεσιτών και όχι του διορισμένου κρατικού εκπροσώπου.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:12 | Γιώργος Χ.

    Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

    Η ακίνητη περιουσία οπωσδήποτε πρέπει να φορολογείται. Οι εξαιρέσεις ίσως πρέπει να αφορούν την κύρια κατοικία και άλλα θέματα ζωτικής σημασίας. Σημαντικότερη θεωρώ όμως την αυστήρή και υψηλή φορολόγηση της κάθε μορφής μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας. Και πάλι όμως με εξαιρέσεις που αφορούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

    Κάθε ακίνητη περιουσία όποιος και άν είναι ο ιδιοκτήτης και την εκμεταλλεύεται πρέπει να φορολογείτε το ίδιο. Το κράτος μπορεί να ενισχύσει όποιον θεσμό θέλει στο πλαίσιο άλλων πολιτικών.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:13 | Γιώργος Μπουρνάκης

    Πιστεύω ότι το αφορολόγητο όριο πρέπει να είναι σωρευτικά πάνω από
    1 000 000 ευρώ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:39 | Παναγιωτης Τσεκης

    Με το νομο 3763/2009 στο αρθρο 6 προβλεπεται σε περιπτωση μη υποβολης, ενα τριμηνο μετα την ημερομηνια ληξης, της δηλωσης ΕΤΑΚ, περα απο τους προσθετους φορους(προσαυξησεις) και προστιμο 5000 ευρω, θεωρειται υπερβολικο, σε ετος ελλειψης ρευστοτητας(στην οποια τις περισσοτερες φορες οφειλεται η μη υποβολη της δηλωσης ΕΤΑΚ).Προτεινεται το προστιμο μη υποβολης να ειναι ιδιο με την μη υποβολη λοιπων δηλωσεων ΦΠΑ και εισοδειματος.