Άρθρο 13 Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167) προστίθεται άρθρο 28Α ως εξής:
«Άρθρο 28Α
Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
1. Για τους ασκούντες ατομική επιχείρηση της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251) το ετήσιο ελάχιστο κέρδος από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τεκμαίρεται ότι δεν υπολείπεται του ποσού που προσδιορίζεται σύμφωνα με το παρόν.
2. Ως ελάχιστο ετήσιο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας τεκμαίρεται ποσό μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000 €) που προκύπτει από το άθροισμα των παρακάτω:
α) ποσού μέχρι τις τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000 €) που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο εκ των εξής:
αα) του ετήσιου ποσού του μικτού κατώτατου μισθού των άρθρων 134 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α΄ 222) και 103 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει κατά την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, προσαυξανόμενου κατά δέκα τοις εκατό (10 %) για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τρίτης τριετίας για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας και επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τέταρτης τριετίας για τα επόμενα έτη ή
αβ) του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο της παρ. 1, αναγόμενες σε ετήσια αμοιβή για πλήρη απασχόληση, πλέον
β) ποσού, έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €), που ισούται με το δέκα τοις εκατό (10%) του ετήσιου κόστους που καταβάλλει ο υπόχρεος της παρ. 1 για τη μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολεί, πλέον
γ) ποσοστού του ποσού της περ. α), το οποίο ανέρχεται σε:
γα) τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) της περ. ιστ) της παρ. 1 του άρθρου 16 και της παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 4919/2022 (Α΄ 71), στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γβ) εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γγ) εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.
Η προσαύξηση της περ. γ) δεν υπολογίζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ή
β) όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τους τριάντα (30).
Για την εφαρμογή της περ. γ) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ σε δεύτερο βαθμό του προηγούμενου φορολογικού έτους, που αφορά στους υπόχρεους της παρ. 1, όπως αυτός αναρτάται στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε. εντός διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του άρθρου 67 εκάστου έτους. Για τον προσδιορισμού του μέσου όρου του προηγούμενου εδαφίου δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών.
3. Το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, που προσδιορίζεται βάσει της παρ. 2, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από τα πραγματικά δηλωθέντα κέρδη αυτού, εφόσον αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:
α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
β) είναι φυλακισμένοι,
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
ε) έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
στ) τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
ζ) τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
η) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Για την εφαρμογή της παρούσας, ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Δεν συνιστούν και δεν αποδεικνύουν τέτοιους λόγους μόνες οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, αρχεία και στοιχεία του φορολογουμένου. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, στο οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
4. Το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος που προσδιορίζεται με το παρόν και τα άρθρα 28Β έως 28Δ εξομοιώνεται με το πραγματικό δηλούμενο εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 3.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 17:28 | Γ.Τ.

    Καμία μέριμνα για τους φιλοξενούμενους! Μόνο να μας εξαιρείτε από τα πάσης φύσεως επιδόματα ξέρετε! Όλο το παιχνίδι είναι στημένο για να μας διώξετε από τα επαγγέλματα μας και να βρίσκουν είλωτες οι εταιρίες που δεν φοροδιαφεύγουν και πάντα είναι στο απυρόβλητο. Όλα σωστά τα κάνουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. Αξιοκρατία. Η ΑΑΔΕ γιατί δεν ελέγχει τους τίμιους πολιτικούς μας; Εντάξει το ξέρουμε ότι είναι έντιμοι, αλλά πρέπει να το αποδείξουν κιόλας. Αλλιώς να θεσπίσουν αμάχητο τεκμήριο τιμιότητας για τον εαυτό τους.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 17:17 | Σ.Γ.

    ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Είναι αυτονόητο αλλά πρέπει να διευκρινισθεί: Ως χρόνος έναρξης της ατομικής επιχείρησης θα πρέπει να θεωρηθεί η τελευταία έναρξη του επιτηδευματία και όχι να υπολογίζεται μία προγενέστερη έναρξη την οποία έκανε διακοπή πριν χρόνια. Ακόμα δε περισσότερο όταν ο ΚΑΔ της τελευταίας έναρξης δεν έχει καμμιά σχέση με το ΚΑΔ της παλιάς έναρξης την οποία έχει κάνει διακοπή. Ανήκω σε αυτή την περίπτωση και ξεκίνησα νέα δραστηριότητα με ένα μικρό εργαστήριο παραγωγής χειροποίητων προϊόντων, έχοντας αγοράσει πάγια και μη έχοντας ακόμα αναπτύξει δίκτυο πωλήσεων και αντίστοιχα κέρδη τον 1ο χρόνο λειτουργίας. Είναι δυνατόν να μου επιβληθεί τεκμαρτό εισόδημα ως συνέχεια της προηγούμενης δραστηριότητας για 2 ενοικιαζόμενα δωμάτια που διατηρούσα στο παρελθόν και ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΗ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΧΕΤΟ ΚΑΔ?!!! Με ποια λογική μπορεί να θεωρηθεί συνέχεια επιχειρηματικής δραστηριότητας? ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΣΑΣ!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 17:27 | Μητσοτάκης Κ.

    Κοιτάω τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες στα μάτια και σας υπόσχομαι ότι αν κάτω από το παρόν άρθρο συγκεντρωθούν άνω των 30.000 αρνητικών σχολίων (με προσωπικές ιστορίες για τις συνέπειες εφαρμογής του και με επιχειρήματα νομικής ή οικονομικής φύσης), τότε το επίμαχο άρθρο θα αποσυρθεί.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 17:31 | Λευτέρης

    Διαβούλευση 2009:

    «Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σειρά μέτρων για τη καλύτερη οργάνωση των φορολογικών ελέγχων που δεν απαιτούν νομοθετικές αλλαγές. Τα μέτρα αυτά βασίζονται κυρίως στους στοχευμένους ελέγχους βάσει κριτηρίων αυξημένου κινδύνου απόκρυψης εισοδημάτων ή μη απόδοσης του ΦΠΑ, στη διασταύρωση στοιχείων με την αξιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων, στην αναδιοργάνωση και εντατικοποίηση των ελέγχων της ΥΠΕΕ, στους ελέγχους πόθεν έσχες για τους εφοριακούς, σε συστήματα περιορισμού του λαθρεμπορίου κ.α.»

    Διαβούλευση 2023:

    «Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας…»

    ΕΙΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ!
    Παραιτηθείτε πριν σας απολύσουμε!

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 17:09 | ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΜΠΟΤΗ

    Ανήκω στον ΚΑΔ 56.29.20.04 (σχολικά κυλικεία, καντίνες) και θεωρώ πως για τους παρακάτω λόγους δεν πρέπει να φορολογηθούμε με αυτόν τον τρόπο. Δουλεύουμε εποχιακά, το μέγιστο 150 μέρες τον χρόνο, όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά, χωρίς να υπολογίζουμε τις μέρες που τα παιδιά πάνε εκδρομές ή άλλης φύσεως εξωσχολικής δραστηριότητας και καταλήψεις. Επίσης, δεν εργαζόμαστε οχτάωρο. Είμαστε στην επιχείρηση 4,5 ώρες αλλά ο χρόνος που μπορούμε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας είναι μόνο στα διαλείμματα , περίπου 45 λεπτών. Ακόμη, απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένο αριθμό πελατών, ο οποίος κάθε χρόνο μειώνεται. Τέλος, η λίστα των επιτρεπόμενων προς διάθεση προϊόντων είναι ελεγχόμενη και περιορισμένη καθώς και οι τιμές τους. Καταλαβαίνετε πως αν δεν αλλάξει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κλείσουν όλα τα σχολικά κυλικεία πράγμα που δεν να ωφελεί καθόλου την οικονομία της χώρας μας!

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 16:49 | Ελένη Ράπτη

    Έχω κυλικείο σε σχολική μονάδα (Γυμνάσιο)στην πόλη του Βόλου .Με το μικρό αυτό εισόδημα συνεισφέρω στον οικογενειακό προϋπολογισμό και καταφέρνω να έχω ιατροφαρμακευτική κάλυψη και μελλοντική συνταξιοδότηση.Το γεγονός ότι μας έχετε βάλει στην ίδια φορολογική κλίμακα με όλους τους επαγγελματίες εινα άδικο και δείχνει μη αντίληψη και γνώση της πραγματικότητας.
    Οι ημέρες που είναι ανοιχτό ένα σχολικό κυλικείο είναι το πολύ 120 με 130 ετησίως.Κλειστα σχολεία τους καλοκαιρινούς μήνες,τα Χριστούγεννα και το Πάσχα είναι τα πλέον γνωστα.Αυτο που δεν γνωρίζετε είναι ότι το υπόλοιπο διάστημα υπάρχουν σχολικές εκδρομές , εκπαιδευτικές εκδρομές, καταλήψεις, αποχές μαθητών για τον οποιοδήποτε σημαντικό ή ασήμαντο λόγο, έξαρση επιδημιών, απουσία καθηγητών άρα κενό άρα ο μαθητής θα φύγει ή δεν θα έρθει καθόλου στο σχολείο,καιρικες συνθήκες…Η λίστα είναι πολύ μεγάλη και αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι :α)ότι κάνω στην ουσία ένα επάγγελμα εποχιακό και καλούμε να είμαι συνεπής στις οικονομικές ή ασφαλιστικές μου υποχρεώσεις σαν να δουλεύω όλο το χρόνο.
    β)το σχολικό κυλικείο απευθύνεται σε συγκεκριμένο αριθμό μαθητων-πελατων και από αυτούς ψωνίζει το 30 με 40%.
    γ)σε ένα σχολικό κυλικείο υπάρχουν προιόντα με διατιμηση και πολύ λίγα προιόντα επιτρέπονται, σύμφωνα με τη λίστα του υπουργείου.
    Έπειτα από όλα τα παραπάνω (είναι ένα μικρό δείγμα λόγων)
    καλουμαι να φορολογηθω με ελάχιστο εισόδημα 110000€και επιπλέον θεωρούμαι απατεώνας και ότι κάνω και φοροδιαφυγή.
    Σας παρακαλώ να λάβετε υπόψη όλες τις παραμέτρους και να μην λειτουργείται ισοπεδωτικα.Ειμαι Έλληνας πολίτης , φορολογούμενος, συνεπής (μέχρι τώρα )στις υποχρεώσεις μου
    και αισθάνομαι ότι το κράτος μου αντί να λειτουργεί ανταποδοτικά,δρα εναντίον μου.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 16:09 | B.

    Με ποιο δικαίωμα με φορολογείτε με βάση τον τζίρο του
    «Γειτονα»? Θα μας βρείτε μπροστά σας αυτή τη φορά με όπλο μας αυτό που ακριβώς υποτιματε. Την γνώση μας. Ετοιμαστείτε για πρόσφυγες και μηνύσεις
    .

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 15:13 | Μk

    Η επικεφαλίδα των προεκλογικών ανακοινώσεων της κυβέρνησης έγκειτο στην ενίσχυση των κινήτρων για νέα επιχειρηματικότητα καθώς και για την επιστροφή των απόδημων.
    Πώς θα επιστρέψει ένας απόδημος ή αντίστοιχα ένας νέος όπως εγώ θα τολμήσουμε την έναρξη μίας νέας επιχείρησης όταν θα φορολογούμαστε βάσει μέσου όρου ΚΑΔ;
    Είναι δυνατόν στα νέα του ξεκινήματα ένας νέος επαγγελματίας με όσα χρήματα κατάφερε να εξασφαλίσει ως κεφάλαιο να φορολογηθεί βάσει του μέσου όρου στην διαμόρφωση του οποίου συνέβαλαν μεγάλες εταιρείες με τεράστιο όγκο τον οποίον κατά πλειοψηφία απέκτησαν βάσει μιζών ; (ένα κοινό μυστικό το οποίο είναι ντροπή σε όποιον πει δε γνωρίζει. ) Μεγάλες δικηγορικές εταιρείες που δίνουν μίζα σε κάθε λογής εταιρείες (βραχυχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων, ή ακόμη και τραπεζικών ιδρυμάτων) για να λάβουν την δικηγορική τους ύλη, θα αφήσουν στους νέους που τόσο υπερασπίζεται η κυβέρνηση , περιθώρια επίτευξης κέρδους, συλλογής πελατολογίου και επίδειξης ικανοτήτων;

    Πληθώρα κυβερνητικών στελεχών εμφανίζονται δημοσίως τονίζοντας άλλοτε την έλλειψη εργατικών χεριών, άλλοτε την μεγάλη φοροδιαφυγή των Δικηγόρων (σημ. ότι στοχευμένα στην τηλεόραση κάνουν λόγο μόνο για Δικηγόρους, δίχως να τονίζουν ότι το νέο νομοσχέδιο αφορά ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ, καθώς γνωρίζουν ότι θα υπάρξει τεράστια εξέγερση), και άλλοτε απειλώντας μας έμμεσα χαρακτηρίζοντας μας ανίκανους εάν δεν καταφέρουμε στην 5ετία να έχουμε περισσότερα κέρδη από τον βασικό μισθό, συνεπώς και να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας όπως έγινε με τις πινακίδες αυτοκινήτων.

    Είναι αντισυνταγματικό ένα νέο παιδί που θα ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα στο ελεύθερο επάγγελμα, στήνοντας την επιχείρησή του και συνάμα αποκτώντας εμπειρία να κληθεί να φορολογηθεί βάσει τεκμηρίου που θα διαμορφώσουν τα μεγαθήρια.

    Υπάρχουν τόσες λύσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Εγώ Δικηγόρος 2 ετών καλούμαι λόγω του ότι εργάζομαι κυρίως με τράπεζες να δηλώνω τα πάντα και να φορολογούμαι στο έπακρο σε σχέση με άλλους που κρύβουν εισοδήματα, ακριβώς γιατί πρέπει όλα να τα δηλώνω, δίχως να μπορώ να εμφανίσω έξοδα γιατί δε μου αναγνωρίζει τίποτα το κράτος. Για ποια αξιοκρατία μιλάμε και για ποιο κίνητρο στους νέους. Είναι μία ταφόπλακα.
    Η λύση είναι απλά το εξωτερικό, συνεπώς σταματήστε τα κροκοδείλια δάκρυα περί επιστροφής των απόδημων, γιατί εκεί μας οδηγήσατε όλοι εσείς.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 14:02 | ΜΑΡΙΑ

    ΕΜΕΙΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΣΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ?
    ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΑΥΡΑ? ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ? ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ?
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ,ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ , ΑΛΛΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ , ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΛΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ? ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ?
    ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΠΩΣ ΠΧ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ,ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΟΣΑ ΑΠΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ, ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΟΙ, ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ?
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ , ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΑΥΡΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ?

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΑΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ?
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΗΘΙΚΟΛΟΓΟΙ?
    ΤΙ ΦΑΡΙΣΑΙΣΜΟΣ….ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ….
    ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ
    Η ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΑΙΚΙΟΥ Η ΘΕΜΑ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ Η ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 14:42 | Λιάνα Σαφιγιαννη

    Να αποσυρθεί άμεσα. Αντισυνταγματική η βάση στην οποία στηρίζεται.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 14:05 | Τσόπελας Ηλίας – Λογιστής

    Στο Δελτίο Τύπου του Υπουργού στις 14/11/2023 αναφέρεται ρητά ότι εν μέσω άλλων δήλωσε «δικαιότερος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να μην αισθάνονται θύματα της φορολογικής πολιτικής.»

    Θα ήθελα το υπουργείο να λάβει υπ’όψιν ότι εφόσον ορθά θέλει να πατάξει την φοροδιαφυγή και συγχρόνως να επιφέρει δικαιοσύνη θα πρέπει ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως ισχύει για τους μισθωτούς (πολύ σωστό μέτρο ) και να ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ το ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ το οποίο πληρώνουν οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες ακόμη και όσοι βγάζουν πραγματικά ακόμη και 9.000€ το χρόνο .

    ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ .
    Τα 8.633€ είναι ίδια είτε είσαι μισθωτός είτε ελεύθερος επαγγελματίας .
    Πως δικαιολογείται η εξαίρεση του ελεύθερου επαγγελματία από το μέτρο ??

    ΕΠΙΣΗΣ
    Ο Ελεύθερος Επαγγελματίας που έβγαζε τόσα χρόνια 10.000€ κέρδος πλήρωνε 900€ συν το Τέλος Επιτηδεύματος 650€ . σύνολο 1550€ ενώ ο μισθωτός πλήρωνε 123€ . Είναι δίκαιο αυτό ?

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΥΡΙΟΙ και Ελεύθεροι Επαγγελματίες που πραγματικά δεν φοροδιαφεύγουν και ζουν με 8.000€ ή με 10.000€ . Γιατί αυτοί να πληρώνουν τόσα ?

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 13:26 | κΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Αγαπητέ υπουργέ,
    Αναφορικά με το εν θέματι νομοσχέδιο :
    Θα μιλήσω ως δικηγόρος, γυναίκα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι άνδρες συνάδελφοι δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, διότι τα αυτά προβλήματα αντιμετωπίζουμε, απλώς και μόνο παρουσιάζω τα δικό μου προφίλ), η οποία άνοιξε και στήριξε μόνη της το γραφείο της (δηλ. δεν υπήρχε καμία προηγούμενη διαμορφωμένη κατάσταση), έκανε ένα παιδί , το άφησε 8 ημερών σε γυναίκες να το προσέχουν για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα έξοδα του γραφείου(το θέμα με τους βρεφικούς να μην το ανοίξω εδώ), λόγος για δεύτερο ούτε καν (!), το ταμείο μου ακόμη δεν μου έχει καταβάλει επίδομα τοκετού (10 χρόνια μετά παρά τις συνεχείς οχλήσεις μου) , σε περίοδο που αντιμετωπίσαμε θέματα υγείας κανείς δεν μας ρώτησε (προφανώς) πως ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες μας και σας θέτω τα εξής ζητήματα-ερωτήματα :
    1.Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό, αυτό που θα επιτύχετε είναι να εξαφανιστούν οι μέσοι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι διότι πασιφανώς δεν μπορούν να επιβιώσουν.
    2. Το ζήτημα της υπογεννητικότητας προφανώς δεν σας αφορά, διότι θα στείλετε στο σπίτι τους όλους αυτούς για να κάνουν παρέα με την κατάθλιψη τους και προφανώς όχι να ονειρεύονται και χτίζουν το μέλλον τους.
    3. Θα πείτε στους γονείς τους, κακώς δαπανήσατε μια περιουσία να σπουδάσουν νομική, απαγορεύεται να ασκήσουν το επάγγελμα για το οποίο μόχθησαν.
    4.Με τους μαθηματικούς υπολογισμούς σας, θα φορολογούμαστε επί του τεκμαρτού δηλαδή αυτού που δεν εισπράξαμε και αυτό θεωρείται δίκαιο φορολογικό σύστημα.
    5. Αναζητάτε φόρους και έχετε το αφορολόγητο στο ποσό των 800.000 € για κάθε γονέα σε γονική παροχή και δη προφανώς σε αξίες αντικειμενικών! Ένας ελάχιστος φόρος σε αυτό δεν θα ήταν δίκαιος;
    6.Τα ταμεία μας, μας οφείλουν δαπάνες και μας ενημερώνουν ότι υπάρχει και περίπτωση παραγραφής διότι απλώς δεν προλάβαιναν να τα διεκπεραιώσουν! Εμείς όμως πληρώναμε τις ασφαλιστικές εισφορές! Αυτό σας φαίνεται δίκαιο; Συμψηφισμός λοιπόν!
    7. Κάπου διάβασα και για αναδρομική ισχύ του νόμου, ήτοι για το έτος 2023. Σε ένα ευνομούμενο κράτος, αυτό επιδέχεται κάποιου σχολίου;
    8. Καταργήσατε την παράσταση δικηγόρου από τα συμβόλαια, καιρός να την επαναφέρετε.
    9. Γίνονται ποινικές δίκες χωρίς παράσταση δικηγόρου! Καιρός να το ξαναδείτε.
    10.Οι τράπεζες τους εξωτερικούς δικηγόρους τους έχουν εξοντώσει με αμοιβές πείνας και έχετε επιτρέψει την σώρευση των υποθέσεων σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείας που απολαμβάνουν ένα σωρό προνόμια.
    11. Μας έχετε επιβάλει ΦΠΑ από το πρώτο ευρώ, POS, δηλαδή μας έχετε κατατάξει κανονικά στην κατηγορία των εμπόρων αλλά παραμένει το ασυμβίβαστο, για ποιο λόγο;
    12 .Κατάργηση του ΦΠΑ και φορολογία στο 10% χωρίς αστερίσκους και οποιαδήποτε άλλη συσχέτιση με ασφαλιστικά ταμεία κτλ προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Διότι η φοροδιαφυγή προέρχεται από την υψηλή φορολόγηση.
    Και κλείνοντας αναφορικά με το τεκμαρτό: θεωρείτε ότι όλοι φοροδιαφεύγουν και τα πραγματικά ποσά είναι αυτά που προκύπτουν από τους μαθηματικούς τύπους σας (εντελώς έωλα προφανώς). Με την αυτή λογική προτείνω το εξής : επειδή πολλά ακούγονται για βουλευτές και υπουργούς, τεκμαίρεται (μαχητό το τεκμήριο) ότι όλοι έχουν υποπέσει ή θα υποπέσουν σε οικονομικές ατασθαλίες κτλ. Συνεπώς στο τέλος του οικονομικού έτους να γίνεται μια κλήρωση και σ’έναν αριθμό να επιβάλλεται παύση καθηκόντων, επιστροφή των μισθών & εξόδων αναδρομικά, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ενδεικτική φυλάκιση (να μπει σε διαβούλευση αναφορικά με το εύρος των συνεπειών)! Επαναλαμβάνω μαχητό το τεκμήριο αλλά οριζόντιο το μέτρο. Πως σας φαίνεται, δίκαιο;

    Η κυβέρνηση της ΝΔ ψηφίστηκε από ελευθέρους επαγγελματίες, γιατί πίστεψε σ’εσάς. Ωστόσο θεωρώ ότι δυστυχώς (ευτυχώς για εσάς) ζείτε σε άλλες συνθήκες και δεν ξέρετε τι σημαίνει μαχόμενος μέσος δικηγόρος. Ελπίζω να το αντιληφθείτε άμεσα.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 13:03 | Α.Ρ. ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο είναι καταφανώς άδικο και το μοναδικό που θα αποφέρει τελικά είναι τη μαζική ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ έξοδο μας από το επάγγελμα – λειτούργημά μας. Είναι εξωφρενικό και αντισυνταγματικό να μας εξισώνετε με μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι λαμβάνουν 14 μισθούς τη στιγμή που εμείς ξεκινάμε την κάθε ημέρα μας με 0 έσοδα και έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέλος επιτηδεύματος και ασφαλιστικές εισφορές που ξεκινούν ετησίως από 3.500 ευρώ. Και όλα αυτά τη στιγμή που το ίδιο το κράτος δεν δίνει 14 μισθούς στους δημόσιους υπαλλήλους ούτε 14 συντάξεις στους συνταξιούχους του, εμείς πως απαιτείτε να έχουμε ακαθάριστα έξοδα της τάξεως των 14.500 ευρώ για 12 και πλέον έτη εργασίας? Και οι ασφαλιστικές εισφορές και τα λοιπά έξοδα είναι δυνατόν να μην εκπίπτουν από αυτό το τεκμαρτό εισόδημα και να φορολογούνται κανονικά ως έσοδα? Δηλαδή ουσιαστικά ζητάτε από τον κάθε αυτοαπασχολούμενο – επιστήμονα ο οποίος εργάζεται από 12 έτη και πλέον να έχει ακαθάριστα έσοδα της τάξεως των 19.000 – 20.000 ευρώ ώστε αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών να καταλήγει να φορολογηθεί για 14.500 ευρώ. Δλδ να έχει ακαθάριστα έσοδα περίπου 1.800 ευρώ το μήνα και κάθε μήνα, ανεξάρτητα εάν είναι Δεκέμβριος (15 ημέρες δικαστικές διακοπές), Πάσχα (15 ημέρες δικαστικές διακοπές), Καλοκαίρι (15-6 έως 15-9 δικαστικές διακοπές) συν για το έτος 2023 3 φορές εκλογές (Μάιος, Ιούνιος και Οκτώβριος).Οπότε τι ακριβώς ζητάτε για φέτος? Να έχουμε βγάλει αυτό το εισόδημα ενώ έχουμε δουλέψει τον μισό χρόνο? Ελπίζω κάποιος να διαβάσει τα σχόλια αυτά και να αντιληφθεί την αδικία που δημιουργείται εις βάρος μας, που θα βρεθούμε ξαφνικά χωρίς εργασία μη δυνάμενοι να ανταποκριθούμε σε αυτούς τους φόρους.
    Και αυτά σας τα γράφει μια ένα δικηγόρος με 12 ετών, η οποία ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα κα έχει υποστεί Μνημόνια, Capital Controls, 6μηνη αποχή λογω του ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, Κορονοϊό (2 σχεδόν χρόνια κλειστά) και έχει αντέξει.Αυτό όμως είναι το τελειωτικό χτύπημα. Και προφανώς δεν είμαστε φοροφυγάδες γιατί στην περίπτωση αυτή δεν θα σπαταλούσαμε τον χρόνο μας για να σχολιάζουμε εδώ αλλά θα ήμασταν κάπου αλλού να τρώμε τα χρήματα που μας περισσεύουν από τη φοροδιαφυγή! Τέλος δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα σχόλια έχουν γίνει από συναδέλφους μου! Κάτι πρέπει να σας πει αυτό!

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 13:44 | Ζωη

    Ως δικηγόρος 15ετιας θα καλούμαι να καταβάλλω σε φόρους κάθε χρόνο κατ’ ελαχιστον, ποσό μεγαλύτερο από 3300€, σε τρέχουσες ασφ/κες εισφορές περισσότερα απο 3000€ (χωρίς να συνυπολογίσω ρυθμισμένες οφειλες περασμένων ετών), σε πάγια κι ανελαστικά έξοδα συντήρησης του επαγγελματικού μου χώρου περισσότερα απο 4.500€ (με συντηρητικό υπολογισμό) δλδ χρειάζομαι κατά μέσο όρο 1000€ το μήνα για τα επαγγελματικά μου έξοδα ώστε να μην συσσωρεύω χρέος. Ας μην αναφερθώ σε ελαχιστη ρευστότητα που απαιτείται για να ειμαι βιωσιμη και δεν αποτιμάται με αυστηρους ορους!
    Κατά την αποψη των ιθυνόντων που συνέλαβαν αυτό το τερατούργημα, πόσα πρεπει να βγαζω αν θέλω να είμαι εντάξει και με τα έξοδα του σπιτιού και του παιδιού? Με συνυπολογισμό όλων των παραπάνω πόσο φτάνει να ειναι το «τεκμαιρομενο» μηνιαίο μου εισόδημα? Φτάνω να ζω κατά τεκμήριο στην Ελβετία? Ελβετή αυστηρά όσον αφορά τα εισοδήματα μου φυσικά κατα τα λοιπά …Σε κάθε περίπτωση το βασικό ελληνικό μισθό τον έχω ξεπεράσει προ πολλού! Ακόμη και με υπολογισμό 14μισθων ετησίως όπως πολύ εύστοχα και δίκαια έλαβαν υπόψιν αυτοι που σχεδίασαν το εν λόγω νομοσχέδιο!!!
    Ας κλείσουμε λοιπόν μαζικα τα γραφεία μας κλπ γιατί προφανώς θα είναι προς όφελος της κοινωνίας όπως το βλέπουν οι εμπνευστές αυτού του φορολογικού αφού κάνουν τη μαζική έξοδο από ελεύθερα επαγγέλματα μονόδρομο!

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 13:00 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ Σ.

    Το παρόν εξαφανίζει εμάς τους δικηγόρους που έχουμε δουλέψει έντιμα για 30 και πλέον χρόνια είμαστε φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι και για λόγους οικογενειακούς έχουμε περιορίσει τη δραστηριότητά μας προκειμένου να αναθρέψουμε τα ανήλικα τέκνα μας ούτως περιορίσαμε ή αδυνατούμε να έχουμε ικανοποιητική δικηγορική πελατεία.
    Συγκεκριμένα αγνοεί τις γυναίκες μητέρες, όπως εμένα και πολλές άλλες συναδέλφους, που σήμερα σε ηλικία άνω των πενήντα ετών
    έχουμε ανήλικο ή ανήλικα τέκνα. Μένουμε λοιπόν κοντά στα παιδιά μας και παράλληλα προσπαθούμε από το σπίτι μας να ασκούμε περιορισμένα το επαγγελμά μας γιατί έχουμε προσπαθήσει, έχουμε δουλέψει χρόνια και δεν θέλουμε να το εγκαταλείψουμε. Το Σύνταγμα ορίζει την υποχρέωση του Κράτους στην προστασία της οικογένειας και της παιδείας. Ζητώ λοιπόν να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο και να τεθούν δίκαια κριτήρια για την αναζήτηση των πραγματικών εισοδημάτων και όχι να οδηγηθούμε στον αφανισμό εμείς και οι οικογενειές μας, άλλως εξαίρεση μητέρων ανηλίκου ή ανηλίκων τέκνων εν γένει, ή μητέρων ανηλίκου/ων άνω των πενήντα ετών. (αρθρο 13)

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 13:14 | ΙΩΑΝΝΑ Θ.

    Ο εγκέφαλος που σκέφτηκε να φορολογήσει με τεκμαρτό εισόδημα (καθαρό, αυξανόμενο ανα τριετία) με δεύτερο τεκμήριο το μέσο όρο τζίρου του ΚΑΔ, πρέπει να προταθεί για Νόμπελ οικονομίας (ειρωνικόζ είναι, διευκρινίζω για σιγουριά!). Υποθετικά, δικηγόρος με 12.400 ευρώ, θα καταβάλει: 2.400 ευρώ ΦΠΑ, 3700 ασφαλιστικές εισφορές και 3458 φόρο. Ήτοι συνολικά 9500€!!! Με τα υπόλοιπα σχεδόν 3000 πρέπει να πληρώσει το σύλλογο, τα έξοδα γραφείου και να ζήσει! Όποιος φωστήρας το σκέφτηκε, να το δοκιμάσει πρώτος!

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 13:26 | ΑΔ

    Δε νομίζω ότι μπορούν να χωρέσουν οι σκέψεις μου σε λίγες σειρές αλλά ας προσπαθήσουμε.
    Πρώτον με ποιό δικαίωμα θα μου επιβάλλετε εσείς το πόσο θέλω να δουλέψω? Αν έχω παράλληλα εισοδήματα από ακίνητα και θέλω απ το ελεύθερο επάγγελμά μου να βγάζω μόνο 5.000 ευρώ ακόμα, θα με φορολογήσετε για το 3πλάσιο????
    Δεύτερον θα διώξετε όλους τους επιστήμονες που τυχόν έχουν μείνει στην ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ και μετά θα κλαίτε στα κανάλια για το brain drain.
    Τρίτον συγχαρητήρια, θα αυξήσετε κι άλλο την ανεργία καθώς οι περισσότεροι για να ανταπεξέλθουν θα απολύσουν υπαλλήλους και δε θα θελήσουν στο μέλλον να προσλάβουν άλλους.
    Τέταρτον ομολογείτε την απίστευτη ανικανότητά σας, εκτός των άλλων, να αντιμετωπίσετε τη φοροδιαφυγή και αποφασίζετε οριζόντια αύξηση της φορολογίας μέσω τεκμαρτών εισοδημάτων?? ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ δε θα την αναφέρω καν, εξάλλου τα διοικητικά δικαστήρια σας ανήκουν και θα τα κρίνουν ΟΛΑ συνταγματικά και αυτά σας τα λέει ένας δικηγόρος. ΒΡΩΜΑ ΚΑΙ ΔΥΣΩΔΙΑ.
    Μείναμε σε αυτή τη χώρα, εκ του αποτελέσματος λανθασμένα, και δε φύγαμε στο εξωτερικό. Ματώνουμε κάθε χρόνο και καταβάλλουμε φόρους, εισφορές, τέλη, και ότι άλλο κατεβάσει το διεφθαρμένο και εγκληματικό κεφάλι σας και επειδή είστε ΑΧΡΗΣΤΟΙ μας τιμωρείτε κι από πάνω με τεκμαρτά εισοδήματα, είτε είμαστε κάτω από το τζίρο του ΚΑΔ είτε είμαστε πάνω από αυτόν ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ!!
    ΕΙΣΤΕ Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ! Τουλάχιστον βάλτε συμβούλους μάχιμους επαγγελματίες και όχι ανεπάγγελτους καρεκλοκένταυρους υπουργούς που δεν έχουν ιδέα τι χρειάζεται για να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, μήπως και πάρετε μία ιδέα και νομοθετήσετε προς τη σωστή κατεύθυνση.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 13:49 | Ευαγγελία Καρλατήρα

    To νέο φορολογικό νομοσχέδιο παραουσιάζει όλως αυθαίρετα και ισοπεδωτικά όσους ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα ως απατεώνες. Το ίδιο το ελεύθερο επάγγελμα βάσει φύσης του αλλά και Νόμου, διέπεται από διαρκή οικονομική αστάθεια. Υπάρχουν χρονιές που μια επιχείρηση μπορεί να τα πήγε κάκιστα και να εισέπραξε ελάχιστα. Η οικονομική κρίση, ο κορωνοιός έπληξαν βαθύτατα τους ελεύθερους επαγγελματίες, με πολλούς κλάδους όπως για παράδειγμα ημών των δικηγόρων, ουσιαστικά επί τρία χρονια κορωνοιού να μη λειτουργούν καν (δηλωτικό αυτού είναι τα εκδοθέντα γραμμάτια των δικαστηρίων που στα χρόνια του κορωνοιού καταποντίστηκαν). Δε λαμβάνεται επίσης υπόψη ότι σε πολλούς κλάδους με τα χρόνια εμφανίστηκε μεγάλος πληθωρισμός με αποτέλεσμα να «μεγαλώσει η πίτα»και έτσι πολλοί επαγγελματίες να χάσουν πελάτες που θα απευθυνθούν αλλού. Από που κι ως που θεωρείται ότι με τα χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης η πελατεία της και τα έσοδά της βαίνουν αυτόματα όλως αυξούμενα και με συγκεκριμένο τρόπο κιόλας (!!!). Η χρήση δε του μέσου όρου του τζίρου κάθε ΚΑΔ είναι ένας παράγοντας όλως αυθαίρετος και ανίκανος να προσδιορίσει τα πραγματικά έσοδα των μελών ενός κλάδου, φορολογώντας υπέρμετρα και όσους, κατά το νομοσχέδιο, είναι οι συνεπείς. Η σύγκριση δε των ελευθέρων επαγγελματιών με τους μισθωτούς ως προς τον κατώτατο μισθό (αλήθεια, πως θεωρείται δεδομένο ότι τα ΚΑΘΑΡΑ μας δεν μπορεί να υπολείπονται μηνιαίως του ΜΕΙΚΤΟΥ μισθού των μισθωτών, μήπως μας πληρώνει κάποιο αφεντικό με το μήνα; Υπάρχουν μήνες που μπορεί να μια επιχείρηση να έχει από μηδέν έως ελάχιστα έσοδα, κοινώς να μην εμφανιστεί πελάτης) και μάλιστα με βάση υπολογισμού 14 (!!) μισθούς συνιστά προφανή αλλά και πρωτοφανή παραβίαση της ισότητας και η φορολόγηση βάσει τεκμαιρόμενων ποσών παραβιάζει άμεσα την υποχρέωση πληρωμής φόρου βάσει της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας. Όσο για το ότι όποιος δεν τα βγάζει πέρα πρέπει να αλλάξει επάγγελμα, τούτο συνιστά πρόδηλη παραβίαση της οικονομικής ελευθερίας, ενώ παραγνωρίζει φυσικά ότι δεν μπορεί απλά κάποιος από τη μια μέρα στην άλλη να κλείσει βιβλία και να ξεκινήσει από το μηδέν. Πάρα πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες πείνασαν όλα αυτά τα χρόνια αλλά συνέχισαν να στηρίζουν κράτος και κοινωνία και η απάντηση σε αυτό είναι να θεωρούνται συλλήβδην και οριζόντια απατεώνες..

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 12:55 | Κωστής Δικηγόρος

    Από πού προκύπτει το ελάχιστο τεκμαιρομενο κέρδος και ποιος το καθορίζει και πως φορολογείται κάποιος όχι για το πραγματικό του εισόδημα αλλά το τεκμαρτό;;;;Εδώ μιλάμε για καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων καθώς για άλλη μια φορά η φορολόγηση είναι οριζόντια χωρίς να ελέγχονται εισοδηματικά κριτήρια στο όνομα της φοροδιαφυγής η οποία δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 12:20 | Πετρος Κ.

    Αγαπητοί ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι, αυτοαπασχολούμενοι. Είμαι οικονομολόγος και λογιστής Α τάξης. Απευθύνομαι σε όλους σας!

    Νομίζω ότι όλοι άθελα σας έχετε επικεντρωθεί στο δέντρο και έχετε χάσει το δασός του συγκεκριμένου νομοσχεδίου το όποιο είναι το Άρθρο 7!

    Το πρόβλημα σας δεν θα έπρεπε να είναι σε τέτοιο βαθμό η τεκμαρτή φορολόγηση (που σαφώς είναι μείζον θέμα) αλλά τα εξοντωτικά πρόστιμα που θα επιβληθούν για τα mydata σε περίπτωση ετεροχρονισμένης διαβίβασης εσόδων και εξόδων. Πρόστιμα για ένα τερατούργημα που ουδέποτε δούλεψε ούτε και δουλεύει σωστά. Είναι κάκιστο στην λειτουργιά του και σχεδόν τίποτα δεν μπορεί αντιστοιχιστεί ή να σταλθεί σωστά με ευθύνη της διοίκησης της ΑΑΔΕ, 1-2 εταιριών λογισμικών που έχουν κατασπαράξει και εξαφανίσει όλους τους άλλους και τις φαντασιώσεις τους!

    Σε όλο αυτό το χάος και τα πρόστιμα που θα επιβάλουν στις επιχειρήσεις, 250€ την ημέρα και έως 100.000€ ανά έτος (για ακούσιο λάθος βλέπε, αδυναμία συστήματος, έπεσε το ίντερνετ, δεν αντιστοιχίζονται σωστά και πολλά πολλά ακόμα ή ετεροχρονισμένη διαβίβαση) όχι μόνο θα σας κλείσουν με την τεκμαρτή φορολόγηση αλλά θα χρωστάτε και από καμιά 50αρια χιλιάρικα ο καθένας σε πρόστιμα.

    Επειδή προσπαθούν με κάθε τρόπο να φορτώσουν τα λάθη τους σε εμάς και να μας βάλουν να τσακωθούμε με τους επιχειρηματίες ή να χάσουμε την δουλειά μας , αναφέρω ότι οι λογιστές δεν φέρουν ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ για αυτό το τερατούργημα ή για οποιοδήποτε πρόστιμο επιβληθεί διότι η πλατφόρμα των mydata απλά ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ παρά τις φιλότιμες μας προσπάθειες εδώ και 4 χρόνια να κάνουμε τους beta testes αμισθί σε μια παρωδία, που σχεδόν τίποτα δεν έχει διορθωθεί!

    Διαβάστε και κατανοήστε το Άρθρο 7! Δεν θα μείνει τίποτα και κανείς όρθιο αν αυτά ισχύσουν. Η τεκμαρτή φορολόγηση θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που σας απασχολεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο!

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 12:27 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΟΡΗΔΑΣ

    Bασικές αδικίες για άμισθους δικηγόρους:
    -Το καθαρό φορολογητέο κέρδος είναι τεκμαρτό με βάση τα έτη δικηγορίας με ποσά δυσανάλογα της πραγματικότητας για τους περισσότερους.
    -Αν δηλώσεις πανω απο τον μεσο εισόδημα ανά ΚΑΔ «τιμωρείσαι» με προσαυξήσεις αντί να «επικροτείσαι» που δηλώνεις μεγάλο τζίρο.
    – «Τιμωρία» και σε περίπτωση απασχόλησης ασκουμένου ή άλλου δικηγόρου αντί να «επιδοτεί» την μειωση της άνεργιας.
    – Η τεκμαρτή φοροόγηση εισοδημάτων είναι εξόχως αντισυνταγματική και πολιτικά ομολογία αποτυχίας πάταξης της φοροδιαφυγής…

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 12:41 | Γιάννης Γιαγλάρας

    Τα έσοδα ενός δικηγόρου προέρχονται απο ολες τις κατηγορίες πολιτών. Οταν επιτίθεσαι φορολογικά στους μικροεισοδηματίες δικηγόρους οπου για να ζήσουν εμφανίζουν αυτά τα χρήματα που συνήθως ειναι απο ΜΑΥΡΑ των πελατών δε χτυπάς τη φοροδιαφυγή. Εξοντώνεις τα χαμηλα εισοδήματα.
    Επίσης ποιος σας ειπε οτι ενας δικηγόρος με βάση τα χρόνια στο ΚΑΔ έχει εισοδήματα που αυξάνονται καθ ετος οπως οι υπαλληλοι ; Εχετε καποια μελέτη για αυτο; Για αυτο εγκαταλείπουν τα επιστμονικά επαγγέλματα και εχουμε μεινει στο επαγγελμα μετά απο 25 χρόνια δικηγορίας περιπου το 20% των δικηγόρων ;
    Ο νομος ενισχύει τη φοροδιαφυγή και θα οδηγήσει στη μειωση του ΚΑΔ αλλα και των επαγγελματιών που εισφέρουν στις ασφαλιστικές εισφορές.
    Παρτε το πίσψ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΧΘΕΣ

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 11:37 | Γιώργος Μπ.

    Με το νέο φορολογικό:
    – Επαγγελματίας 40άρης με 2 παιδιά που δήλωνε μηδέν και τώρα τον πιάνει ο Θεοχάρης, θα φορολογηθεί πλέον για το 2023, για 14.196 καθαρά κέρδη και θα πληρώσει 1.823,12 φόρο κλίμακας + προκαταβολή 1002,72 + μειωμένο Τέλος Επιτηδεύματος 487,50 = 3.313,34 Ευρώ.
    Ο αντίστοιχος μισθωτός με τα ίδια δηλωθεντα εισοδήματα (14.196) θα πληρώσει φόρο μέχρι πρότινος 967,04 Ευρώ, και για το 2023 ποσό 703,12 Ευρώ (λόγω υψηλότερου αφορολογήτου παιδιών).
    Για ποιον ακριβώς λόγο, δύο πρόσωπα με το ίδιο ακριβώς εισόδημα και την ίδια φοροδοτική ικανότητα/οικογενειακή κατάσταση, φορολογούνται ο ένας με 703,12 Ευρώ και ο άλλος με 3.313,34 Ευρώ, δηλαδή 1/4,71 ;
    Θέλαμε να τον πιάσουμε δήθεν «για να δηλώσει τουλάχιστον όσα ο μισθωτός» όπως λέεει το ΥπΟικ ή να τον ξεσκίσουμε στους φόρους;
    Τι πρόβλημα έχετε με τους επαγγελματίες;
    – Πως ειναι δυνατόν να βάζετε στους επαγγελματίες τεκμαρτό υπέρογκο κέρδος και ταυτόχρονα να μην τους αναγνωρίζετε αφορολόγητο;
    – Πως ειναι δυνατόν να μην τους αναγνωρίζετε ούτε και τώρα αφορολόγητο παιδιών, ενώ το αναγνωρίζετε σε όλες τις άλλες κατηγορίες;
    Δεν θέλετε να κάνουν παιδιά οι βιοπαλαιστές επαγγελματίες, και κατά τα άλλα ασχολείστε με το δημογραφικό πρόβλημα;
    Για όποιον αμφισβητεί τα στοιχεία ο υπολογισμός του φόρου προκύπτει από εδώ
    https://www.forin.gr/tools/foros-eisodhmatos

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 11:06 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    Εκτός από γενικά τη κατάφωρη αδικία σε πολλούς κλάδους επαγγελματιών, σε εξαίρεση θα έπρεπε να ήταν ήδη οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές. Το μόνο επάγγελμα στην αγορά που και να θέλαμε δε μπορούμε να φοροδιαφύγουμε. Παίρνουμε από τις ασφαλιστικές εταιρίες, βεβαιώσεις προμηθειών που έχουμε εισπράξει και τις καταθέτουμε στη δήλωση, αυτό, και έρχεστε συμπεριλαμβάνοντάς μας στο νομοσχέδιο να μας αποκαλείτε φοροφυγάδες. Εάν δεν το αποσύρετε και συνεχίσετε να το παίζεται, δε κάνω πίσω και τέτοια, πρέπει να γίνει κτλ, το πολιτικό κόστος, μαζί με την ακρίβεια, που θα πληρώσετε μου φαίνεται δε το έχετε πάρει χαμπάρι. Χειρότερο κι απ’του Σαμαρά. Καλή τύχη!

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 11:56 | Σαββας

    Το νομοσχέδιο είναι μια χαρά, αν έχεις προσωπική εργασία ως ελεύθερος επαγγελματίας και βγάζεις κάτω από 800ε το μήνα τότε κάτι κάνεις λάθος! Από την άλλη πρέπει άμεσα να αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές άνω των 30000 ευρώ, δεν λέω να γίνουν 10% αλλά το 37% και το 44% είναι υφαρπαγή δουλειάς, αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. άμεσα πρέπει να ισχύσει ενιαίος συνετελεστής 30% για πάνω από 30000 ευρώ εισοδήματα.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 11:31 | ΔΚ

    Είμαι συνταξιούχος στο 70% της σύνταξης, ενώ συνεχίζω να εργάζομαι με έδρα το σπίτι μου, ως δικηγόρος. Πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές περίπου 4.000€ το χρόνο και τους φόρους μου. Ο τζίρος μου από τη δικηγορία είναι κάτω από τα 10.000€ και έχω απαλλαγή ΦΠΑ. Οι αμοιβές μου είναι στο 95% από συνεργασία με ΑΕ στην οποία εκδίδω τιμολόγιο και εισπράττω μόνο τα ποσά των τιμολογίων μου (δηλαδή δεν εισπράττω επιπλέον χρήματα των όσων δηλώνω).
    Με τα τεκμήρια που θα επιβάλλεται θα με πάτε σε τεκμαρτά εισοδήματα τριπλάσια των όσων δηλώνω, επομένως θα με αναγκάσετε να σταματήσω τη δικηγορία, που στην ουσία την είχα ως κάποια απασχόληση, δεν θα πληρώνω ΕΦΚΑ, φόρους κλπ και θα λαμβάνω το 100% της σύνταξης. Θα χάσετε εσείς και θα χάσω και εγώ ένα μικρό ετήσιο ποσό, από αυτήν μου την απασχόληση.
    Όμως αυτό επιδιώκετε, να εξαφανίσετε τους μικρούς και μεσαίους, από το κάθε επάγγελμα.
    Κρίμα!

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 10:45 | ΜΣ

    Νοσηροί, ανεπάγγελτοι και ανεκπαίδευτοι εγκέφαλοι παράγουν εκτρώματα σαν αυτό το νομοσχέδιο. Σας στηρίξαμε αλλά εσείς μας κοροϊδέψατε και πλέον στοχεύετε στην εξόντωση την δική μας και των οικογενειών μας. Δεν θα ξανακάνουμε αυτό το λάθος και το μέλλον σας προβλέπεται σκοτεινό. Αποσύρετε το έκτρωμα και αλλάξτε λογική και στόχευση όσο προλαβαίνετε.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 10:30 | ΣΠΥΡΟΣ

    Είστε πραγματικά άξιοι συγχαρητηρίων. Με το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο παραβιάζετε το Σύνταγμα, εξωθείτε τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους στην οικονομική καταστροφή και εν πολλοίς επιβάλλετε (συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών) ένα ετήσιο τέλος 7.000 -10.000 Ευρώ κατά περίπτωση για να μπορούμε να ασκούμε το επάγγελμα που επιλέξαμε και για το οποίο σπουδάσαμε, κονιορτοποιώντας κάθε έννοια δικαιοσύνης αλλά και οικονομικής ελευθερίας.
    Όταν και εάν κατορθώσουμε να βγάλουμε τα παραπάνω χρήματα, θα μπορούμε στη συνέχεια να ταϊσουμε τις οικογένειές μας, να πληρώσουμε λογαριασμούς, να παρέχουμε αξιοπρεπή υγεία και παιδεία στα παιδιά μας (κάτι που αρνείστε πεισματικά να κάνετε εσείς καίτοι έχετε συνταγματική υποχρέωση) και γενικώς να ζήσουμε.
    Σας ευχαριστούμε θερμά για την επικείμενη καταστροφή μας και σας υποσχόμαστε ότι θα αντισταθούμε, όσο και όπως μπορεί ο καθένας, στην νέα προσπάθειά σας να μας κάνετε υπαλλήλους των οικονομικά ισχυρών φίλων σας και να μας φτωχοποιήσετε, η οποία έρχεται σε συνέχεια των μέχρι σήμερα προσπαθειών σας όπως η διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος, η άρνηση στήριξής μας στα χρόνια της πανδημίας κλπ.
    Στοχευμένες προτάσεις και διαβούλευση σε αυτό το έκτρωμα δεν χωρούν. Κατανοούμε απολύτως τους σκοπούς σας και τις εμμονές σας, δεν χρειάζονται προπετάσματα καπνού και γελοία επιχειρήματα σύγκρισής μας με μισθωτούς, των οποίων την ένδεια κατανοεί εύκολα ο έχων στοιχειώδη εγκεφαλική λειτουργία.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 10:47 | Βασιλική

    Η οικονομική κατάσταση των περισσότερων ελεύθερων επαγγελματιών είναι ήδη βεβαρημένη. Οι ήδη υπάρχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις είναι δυσανάλογα υψηλές με τα εισοδήματα μας. Η φορολόγηση με τεκμαρτό εισόδημα εκλαμβάνεται ως τιμωρία απέναντι σε όσους επιθυμούν να είναι αυτοαπασχολουμενοι. Αντί για υψηλή φορολογία μειώσετε αυτή, δώστε κίνητρα να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, στηρίξτε τη μακροβιότητα μας και οχι να επιβάλλεται μέτρα που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των ελεύθερων επαγγελματιών. Τέτοιου είδους μέτρα είναι αναχρονιστικά και κατά της επιχειρηματικότητας.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 02:49 | Μαρία Σούρμπη

    Ο σκοπός σας προφανώς είναι να κλείσετε τους μικρομεσαίους. Θα το πετύχετε. Θα τα πούμε στις κάλπες

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 02:45 | Α.Μ.Ε.Α

    Παρακαλώ πολύ να εξαιρεθούν τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% γιατί τα άτομα με αναπηρία δεν εργάζονται σε full time αλλά εργάζονται οπότε τους το επιτρέπει η υγεία τους, συνεπώς τα έσοδα τους είναι πολύ μικρά και σε επίπεδο βοηθητικών εργασιών…

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 01:18 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΤΜΑΤΖΙΔΟΥ

    Είναι προφανές ότι στόχος του επαίσχυντου νομοσχεδίου δεν είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά η είσπραξη χρημάτων ακρίτως και αδιακρίτως, ενισχύοντας την υπάρχουσα φοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία, εντείνοντας την κοινωνική αδικία και αδειάζοντας τα δημόσια ταμεία, αφού ο στόχος δεν θα επιτευχθεί. Μόνο στον κλάδο μας συζητιούνται χιλιάδες «κλεισίματα» βιβλίων. Το ανεπίτρεπτο της αναδρομικής φορολόγησης και μάλιστα με τους εξαγγελθέντες εξοντωτικούς όρους είναι περιττό να σχολιαστεί. Πώς θα πληρώσετε όσα υποσχεθήκατε στις άλλες κοινωνικές ομάδες για να τις στρέψετε εναντίον μας; Πώς θα αντιμετωπίσετε το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει; Μετά τη χρήση εργαλείου υπολογισμού φορολογίας που επιμελήθηκε εξαίρετος συνάδελφος, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και έχουμε αποστείλει προς ενημέρωση σε βουλευτές, πολιτευτές, μμε και άλλα μέσα προς ενημέρωση της κοινής γνώμης, η οποία δεν έχει αντιληφθεί ακόμη το μέγεθος της επερχόμενης καταστροφής, προκύπτουν τα αληθή ποσά, που βρίσκονται τραγικά εκτός πραγματικότητας και δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από την πλειοψηφία των θιγομένων. Μιλάμε για φόρο ύψους περί τις 7.500 ευρώ για δικηγόρο 25ετίας με τζίρο περί τα 26.000 ευρω. Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι στόχος σας ήταν η εξόντωση του μικρομεσαίου αυτοαπασχολούμενου, επιστημονα, ελ.επαγγελματία κλπ. Τα ποσά που προκύπτουν από τους υπολογισμούς σε συνδυασμό με τον αιφνιδιασμό μας ως προς την αναδρομική φορολόγηση, αφενός, και τον χρόνο ανακοίνωσης των λεπτομερειών του νομοσχεδίου (Νοέμβριος 2023, ελάχιστα πριν το τέλος του φορολογικού έτους), αφετέρου, αποκαλύπτουν πολύ πιο δόλιους σκοπούς. Αφαίρεση του θεμελιώδους δικαιώματος στην εργασία, αποστέρηση του ατόμου από την ατομική του περιουσία, αφού δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ΜΗ οφειλόμενα, προσβολή της αξίας του ανθρώπου, θα μπορούσα να απαριθμώ μέχρι το πρωί. Δεν μιλάμε απλώς για την παραμονή μας στο επάγγελμα, μιλάμε για εντελώς άλλη συνθήκη. Θα βρεθούμε να χρωστάμε από 15.000 ο καθένας άνω της 12ετίας με την έκδοση των εκκαθαριστικών την άνοιξη αν δεν σπεύσουμε να κλείσουμε βιβλία σε ένα μήνα. Αλήθεια πώς τολμάτε να υπολογίζετε στην τριετία απασχόλησής μας το έτος covid 2020, που δεν μας επιτρέψατε να εργαστούμε;;; Ποιον τζίρο εκείνης την χρονιάς μας καταλογίζετε;;;;Μιλάμε για χρήματα που δεν οφείλονται και άλλωστε δεν υπάρχουν για να δοθούν. Πώς θα αντιμετωπίσετε το ότι μας μετατρέπετε σε οφειλέτες του δημοσίου με το έτσι θέλω; Τι θα γίνει με τις οικογένειές μας; Ναι, είναι δυνατόν εξ ορισμού ο έμπορος να πτωχεύσει. Ναι, είναι δυνατόν εξ ορισμού η ατομική επιχείρηση να έχει ζημία. Ναι, μπορούν να συντηρούνται βάσει του οικογενειακού εισοδήματος, γιατί δεν το λαμβάνετε υπ όψιν; Δεν γνωρίζετε πόσοι συνάδελφοι μου κάνουν ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων χρεών; Δεν γνωρίζετε πόσες μητέρες δικηγόροι και άλλες αυτοαπασχολούμενες απέχουν γιατί ανατρέφουν τα παιδιά τους, αφού δεν υπάρχει γι αυτές καμία πρόνοια, αλλά παραμένουν ενεργοί ΚΑΔ και πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος και ασφαλιστικές, γεμίζοντας τα ταμεία σας; Γιατί δεν νομοθετείτε το προφανές και απλούστατο, να εκπίπτουν οι δαπάνες, προκειμένου να καταπολεμήσετε τη φοροδιαφυγή; Ξέρετε ότι γίνεται, ξέρουμε ότι δεν θέλετε να το κάνετε. Πώς θα μας αιτιολογήσετε, ως οφείλετε, τα καθιερούμενα δήθεν μαχητά αλλά στην πραγματικότητα αμάχητα τεκμήρια; Γνωρίζετε ότι κατά γενική αρχή του δικαίου όλα τα φορολογικά τεκμήρια είναι μαχητά;; Γνωρίζετε ότι δεν μας αφήνετε άλλη επιλογή από την προσφυγή μας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου; Δεσμευόμαστε ότι θα το κάνουμε

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 00:58 | Παρασκευη

    Έχετε καταλάβει πόσο καιρό θέλει ένας δικηγόρος για να φτιάξει το πελατολόγιο του? Τουλάχιστον 5-7 χρόνια που συνήθως τον χρηματοδοτουν οι γονείς του. Έπειτα αλλά τόσα για να αρχίζει να βγάζει κέρδος. Όχι το κέρδος που φαντάζονται οι φωστήρες του Υπουργείου. Αν τώρα από αυτά αφαιρέσουμε τα έξοδα (μισθώματα γραφείου, ασφαλιστικές εισφορές κτλ) μένει ένα πόσο που καλείται να το διοχετεύσει στην καθημερινότητα του (όχι σε χλιδες). Εσείς πλέον όχι μόνο θέλετε τεκμαρτο αλλά κι επί 14 μήνες!!!! Πάτε καθόλου καλά??? Το μισό Δεκέμβριο, το μισό Πάσχα κι όλο τον Αύγουστο τα δικαστήρια είναι κλειστά κι εσείς νομίζετε ότι βγάζουμε τα λεφτά με το τσουβάλι???
    Είμαι μητέρα 2 παιδιών με το μικρότερο να είναι 16 μηνών. Δεν δικαιούμαι ΕΣΠΑλογω εισοδήματος του συζύγου,δεν μου το παίρνουν σε δημοτικο σταθμό για τον ίδιο λόγο κι αναγκαστικά δουλεύω μόνο 4 ώρες την ημέρα προσπαθώντας να ανταπεξέλθω μόνο στα έξοδα μέχρι να ξεκινήσει η υποχρεωτική εκπαίδευση και θα με φορολογησετε ενώ δεν μπορώ να δουλέψω???? Συγχαρητήρια αγαπητοί… τα έχετε σκεφτεί όλα, εύγε! Κ

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 23:50 | Α.Τ.

    Γίνεται αμέσως αντιληπτό από την απλή ανάγνωση του προτεινόμενου σχεδίου του συγκεκριμένου άρθρου ότι η νέα ρύθμιση περί θέσπισης τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος όχι μόνο δεν θα περιστείλει την φοροδιαφυγή (στον βαθμό που πράγματι υπάρχει αυτή) αλλά αντιθέτως θα την διευρύνει. Ποιος αλήθεια θα έχει κίνητρο να δηλώσει/εμφανίσει τον πραγματικό του τζίρο την στιγμή που (θα) προβλέπεται ότι η (κλιμακωτή) υπέρβαση του μ.ο. του τζίρου της οικείας δραστηριότητας θα έχει ως συνέπεια την αντίστοιχη-αναλογική αύξηση του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος. Το αποτέλεσμα θα είναι να δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα στο ύψος του τεκμαρτού ακόμη και αυτοί που (θα) δήλωναν παραπάνω (δηλαδή τον πραγματικό τους τζίρο και το πραγματικό τους εισόδημα). Το μόνο που θα επιτευχθεί λοιπόν με την νέα ρύθμιση είναι να δοθεί μια τάξη μεγέθους ως προς το ποιό είναι το «επιτρεπόμενο» / «ανεκτό» ύψος της φοροδιαφυγής.
    Πέραν τούτου, είναι προφανές ότι η «ιδέα» στην οποία εδράζεται η εισαγωγή τεκμηρίου φορολογητέου εισοδήματος («δεν είναι δυνατόν ο ελεύθερος επαγγελματίας να κερδίζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό») είναι τελείως αυθαίρετη και δεν στηρίζεται ούτε στην λογική ούτε στα πραγματικά δεδομένα. Πέραν του ότι δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι δυνατόν (και πράγματι συμβαίνει) να δουλεύουν παρουσιάζοντας πολύ χαμηλά κέρδη ή ακόμη και ζημιές σε συγκεκριμένες οικονομικές χρήσεις (όπως και πάρα πολλές (μεγάλες) εταιρείες, οι οποίες όμως φαίνεται ότι απολαμβάνουν ασυλίας σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες), πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο (υπό μορφή έκπτωσης φόρου) που ισχύει για τους μισθωτούς. Επίσης, η άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος εξασφαλίζει στον άνθρωπο μια μορφή ελευθερίας (γι’ αυτό άλλωστε και λέγεται «ελευθέριο») την οποία ο μισθωτός δεν απολαμβάνει. Αυτό και μόνο μπορεί να αποτελεί ικανό κίνητρο για πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες να εξακολουθούν να ασκούν το ελευθέριο επάγγελμά τους, έστω και με «αντίτιμο» ένα χαμηλό κέρδος. Αυτή η απλή αλήθεια παραγνωρίζεται μέσω του νέου σχεδίου νόμου.
    Επί πλέον αξίζει να τονιστεί ότι και μόνο (α) το ότι «απαγορεύεται» να δηλώσει κάποιος ζημιά έστω και σε μια μεμονωμένη χρήση (πράγμα που πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία) και (β) το ότι το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα (θα) προσδιορίζεται (και) επί τη βάσει του δηλούμενου τζίρου και όχι του πραγματικού κέρδους, αρκεί για να καταδείξει την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης. Άλλωστε είναι γενικά αποδεκτό και γνωστό (ασχέτως αν διαχρονικά οι κυβερνήσεις αγνοούν τα διδάγματα της θεωρίας του Συνταγματικού δικαίου και τα νομολογιακά δεδομένα) ότι τα τεκμήρια εισοδήματος είναι αντισυνταγματικά, γιατί κάποιους (συνήθως τους περισσότερους) τους αδικούν και κάποιους άλλους τους ευνοούν, με αποτέλεσμα τελικώς ουδείς να φορολογείται βάσει των πραγματικών φοροδοτικών δυνατοτήτων του.
    Περαιτέρω, η επαύξηση του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος επί τη βάσει των αποδοχών του απασχολούμενου προσωπικού θα οδηγήσει πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες να μειώσουν (ή και να καταργήσουν εντελώς) το απασχολούμενο προσωπικό τους. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο αντιστρατεύεται τον στόχο περί μειώσεως της ανεργίας.
    Τέλος, η εισαγωγή του εξόχως αντισυνταγματικού τεκμηρίου φορολογητέου εισοδήματος αποτελεί (προκαταβολική) ομολογία αποτυχίας των λοιπών (εξαγγελθέντων με τυμπανοκρουσίες) μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, όπως η εφαρμογή MyData/ηλεκτρονικά βιβλία/ηλεκτρονική τιμολόγηση, επιβολή της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για όλες τις συναλλαγές άνω των 500 Ευρώ, υποχρεωτική απόκτηση POS από όλους τους επαγγελματίες, διασύνδεση POS με ταμειακές κτλ

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 23:41 | Αλέξανδρος Τάγαρης

    1) Στόχος του νομοσχεδίου είναι να μην υπάρχουν επιχειρήσεις με κέρδη κάτω από 50.000 ευρώ. Η εξέλιξη του μέσου όρου του ΚΑΔ σε βάθος χρόνου αυτό το αποτέλεσμα θα έχει.
    Προφανώς αποτελεί απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο περιορισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
    2) Χάριν της διαβούλευσης, όμως, και για να μην καταστραφούν ανθρώπινες ζωές, θα πρέπει το υπουργείο να προβλέψει ξεχωριστή φορολογική κατηγορία αποκλειστικά για τους αυτοαπασχολούμενους, τους οποίους να φορολογεί όπως τους υπαλλήλους. Στις χώρες που ισχύει η τεκμαρτή φορολόγηση για τους αυτοαπασχολούμενους (freelancers) αποτελεί επιλογή του φορολογούμενου και μάλιστα με απλά ποσοστά.
    3) Πρέπει, επίσης, να σταματήσει η εκστρατεία διασυρμού και κατασυκοφάντησης των επιστημόνων και όλων των ελευθέρων επαγγελματιών και μάλιστα με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 22:21 | Thanos

    Απορώ ποιο φωτεινό μυαλό το σκέφτηκε? Θα οδηγήσει σε μεγάλες στρεβλώσεις, θα προτιμούν να δουλέυουν μαύρα ή θα ανοίξουν εταιρείες με αχυρανθρώπους με ποσοστό 1/1000(για να μην είναι μονοπρόσωπες) και δεν θα εισπραχθεί τίποτα.

    Αν θέλετε να χτυπήσετε την φοροδιαφυγή ξεκινήστε από τους ίδιους τους εφοριακούς που για μια επιστροφή ΦΠΑ θέλουν ταρίφα 10% καθώς και από τις ενδοομιλικές συναλλαγές των πολυεθνικών που πληρώνουν λιγότερο φόρο και από το περίπτερο της γειτονιάς.

    Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2023 να έρχονται τέτοια νομοσχέδια σκουπίδια.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 22:05 | A.K. Δικηγόρος

    1. Το νέο νομοσχέδιο πλήττει τον πυρήνα του Συντάγματος που είναι οι αρχές της ισότητας και της προσωπικής ελευθερίας – ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη «ανάλογα με τις δυνάμεις τους» τελεία. Δεν συμμετέχουν ανάλογα με το «μέσο όρο» που δεν είναι παρά μία κατασκευή, ομολογία αποτυχίας εξεύρεσης ενός δίκαιου και ορθολογικού φορολογικού συστήματος.
    2. Επιχειρήματα – πυροτεχνήματα του τύπου ¨μα πώς είναι δυνατόν να μη βγάζει ούτε τον κατώτατο μισθό…και αν δεν
    βγάζει να το σκεφτεί…’ πέραν του ότι προσκρούουν στο αρ. 5 του Συντάγματος περί ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, στοιχείο της οποία είναι και η επιλογή εργασίας, είναι και εντελώς αλυσιτελή, τη στιγμή που η οικονομία και η παραγωγική δομή της χώρας δεν προσφέρει εναλλακτικές στους εργαζόμενους αυτοαπασχολούμενους, που σημειωτέον δεν επιβαρύνουν καθόλου τον προυπολογισμό. Και αν σε μας προτείνει αυτό το πράγμα, σε όσους είναι άνεργοι, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ή λαμβάνουν τα πάσης φύσεως εισοδήματα, σε αυτούς τι έχει να πει το Υπουργείο;
    3. Αν αυτό που ενδιαφέρει πραγματικά το Νομοθέτη είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, όπου φοροδιαφυγή η απόκλιση των αληθών και των δηλούμενων εισοδημάτων, τότε άμεση αύξηση των ποσών των γραμματίων προείσπραξης των αμοιβών των δικηγόρων ώστε να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν τις πραγματικές, για να παίρνει και το Κράτος προκαταβολικά το φόρο 15% σε όλο αυτό το ποσό και περαιτέρω κίνητρα στους πολίτες να ζητούν και να λαμβάνουν αποδείξεις. Το μεγαλύτερο αντικίνητρο ο ΦΠΑ 24%.
    4. Εκτός από τους νέους δικηγόρους, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα δικηγόρων, οι οποίοι ζουν και βιοπορίζονται αποκλειστικά και είναι ασφαλισμένοι από το ελεύθερο επάγγελμα, το οποίο ασκούν 25 και 30 και 35 χρόνια αλλά ακόμη δεν είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης. Όλοι αυτοί τι θα πρέπει να κάνουν αν δεν βγάζουν το «τεκμαιρόμενο εισόδημα»; Δεν έχουν ούτε τις σωματικές ούτε τις ψυχικές αντοχές να γίνουν υπάλληλοι ούτε και υπάρχει προσφορά εργασίας γι αυτούς. Έχουν προσαρμόσει τις ανάγκες τους και ζουν με αυτά, με όσα κερδίζουν, γιατί τους φτάνουν και γιατί έτσι θέλουν και μπορούν! Πληρώνουν εισφορές, πληρώνουν φόρους και ΦΠΑ (προσωπικά για λόγους αρχής δεν ζήτησα ποτέ μέχρι τώρα απαλλαγή από το ΦΠΑ παρότι είχα τις προϋποθέσεις). Βλάπτουν κάποιον αυτοί οι επαγγελματίες και ποιόν;
    Αν υπό το βάρος των φορολογικών υποχρεώσεων αναγκαστούν να διακόψουν δραστηριότητα το Κράτος θα ευνοηθεί ή θα ζημιώσει; Αν νομίζει κάποιος ότι μετά από την οικονομική κρίση και την πανδημία αυτοί οι άνθρωποι έχουν χρήματα για να πληρώσουν φόρους επί μη πραγματικών εισοδημάτων,τότε αυτός «πρέπει να το ξανασκεφτεί…»
    5. ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ. Αν έχει τεκμαιρόμενο εισόδημα αυτός που ασκεί μόνο ελεύθερη δικηγορία και επομένως αυτή είναι γι αυτόν η μοναδική πηγή εισοδήματος αλλά και ασφαλιστικής κάλυψης, με ποια λογική εξαιρείται αυτός που έχει και εισοδήματα από μισθωτή εργασία ή από συντάξεις και επομένως έχει και ασφαλιστική κάλυψη αλλά παρόλα αυτά επιλέγει να διατηρεί και γραφείο. από το οποίο προφανώς κερδίζει αρκετά ώστε να δουλεύει είτε «υπερωρίες» ο μισθωτός είτε ακόμη και μετά από 40 χρόνια δουλειάς ο συνταξιούχος;
    6. Δηλαδή, τελικά, όσοι δικηγόροι εκτός από ελεύθεροι επαγγελματίες είναι παράλληλα είτε και συνταξιούχοι είτε και μισθωτοί, αυτοί ακριβώς περιέρχονται σε καλύτερη θέση ακόμη και φορολογικά, σε σχέση με όσους έχουν μία και μόνη απασχόληση και πηγή εισοδήματος, και θα μπορούν αυτοί οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δικηγόροι να φορολογηθουν για όσα εισοδήματα δηλώσουν απ΄πο τα γραφεία τους! Δηλαδή κατ’ αποτέλεσμα αυτοί θεωρούνται ειλικρινείς ενώ εμείς εκ προοιμίου ως ψεύτες και φοροφυγαδες! Ενδιαφέρον μεν από ψυχολογικής απόψεως από νομικής και ηθικής όμως άδικο και απαράδεκτο! Όχι;
    7. Εφόσον πρόκειται περί τεκμαιρόμενου εισοδήματος δεν νοείται να μην συνυπολογίζεται σε αυτό καταρχάς το πραγματικό και φορολογούμενο εισόδημα από ενοίκια καθώς και το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιόχρηση επαγγελματικής στέγης, λόγος που άλλωστε συντελεί στη διατήρηση και της επαγγελματικής έδρας εκτός οικίας αλλά και στη διατήρηση αυτής καθαυτής της επαγγελματικής δραστηριότητας. Και βεβαίως οι δύο αυτοί παράγοντες, εισόδημα από ενοίκια και ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη, απαντούν σε μεγάλο βαθμό και στο (μέγα) «ερώτημα» του «πώς τα βγάζει πέρα αυτός ο ελεύθερος επαγγελματίας…που κανείς δεν του έχει πει τι άλλο θα μπορούσε να κάνει για να επιβιώσει στα 55 και στα 60 του χρόνια!

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 22:00 | Απόστολος

    Ειλικρινά τώρα. Θέλετε να καταστρέψετε τον ελεύθερο επαγγελματία; Προεκλογικά άλλες ήταν οι εξαγγελίες σας και τώρα βλέπουμε ένα καταστροφικό άρθρο σε ένα νομοθέτημα που εκτός από ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ είναι και ΑΝΗΘΙΚΟ!!! Στην ουσία αποδεικνύετε πως ΔΕΝ σας ενδιαφέρει να πατάξετε την φοροδιαφυγή, ούτε καν το κάνετε πρωτίστως για εισπρακτικούς λόγους. Με το άρθρο αυτό επιθυμείτε να μειωθεί ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών στη χώρα και όλη η «δουλειά» να πάει στα χέρια λίγων.. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 22:17 | Νικόλ Δ.

    Είμαι 6 έτος εν ενεργεία δικηγόρος αυτή τη στιγμή ο τζίρος μου στο mydata είναι 8.800€ και τα έξοδα μου 7.100€ και καλούμε να πληρώσω φόρο 2.196,22€!!!!!!!!!! Με 8.800€ καλούμε να πληρώσω 320€ το μηνιαίο ενοίκιο, 55€ περίπου ρεύμα νερό για το γραφείο, 145€ το μήνα η ασφαλιστική μου εισφορά, δεν θα αναφερθώ καν ασφάλεια αυτοκινήτου, σέρβις, βενζίνη κλπ. Είμαι 33 ετών και δεν περνάει από το μυαλό μου το ενδεχόμενο να δημιουργήσω δική μου οικογένεια….με μαθηματική ακρίβεια το γραφείο μου οδηγείται στο κλείσιμο…….τόσα χρόνια τόσες σπουδές τόσες στερήσεις για ένα καλύτερο μέλλον και η κυβέρνηση μου το κράτος μου θέλει να με αφανίσει από το χάρτη και να με εξοντώσει οικονομικά πριν καν ορθοποδήσω. Σας ευχαριστώ που προδιαγράψατε το μέλλον μου και με κάνετε κάθε μέρα να μετανιώνω που δεν επέλεξα να φύγω στο εξωτερικό!!!!!

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 22:54 | Μάρκος Δισακιάς

    Έχοντας εργαστεί για αρκετά χρόνια ως μισθωτός σε υψηλόβαθμες θέσεις σαν στέλεχος επιχειρήσεων και τα τελευταία χρόνια κατέχοντας ατομική επιχείρηση θα ήθελα πραγματικά κάποιος από τους νομοθετούντες να έχει έστω και για 1 χρόνο ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε να γνωρίζει τι πραγματικά αντιμετωπίζει οποίος έχει μια μικρή ατομική επιχείρηση με 0-5 υπαλλήλους όπως είναι η πλειοψηφία και ουσιαστικά η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
    Ειλικρινά ,το άγχος, το ρίσκο, η μη ύπαρξη ωραρίου, η ελληνική γραφειοκρατία, οι οικονομικές , λογιστικές, μηχανολογικές, και κάθε είδους γνώσεις που πρέπει να έχει ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν συγκρίνονται με τίποτα με την πιο απαιτητική εργασία ενός μισθωτού.
    Ο συγκεκριμένος νόμος δείχνει ότι οι συντάκτες του δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα και σίγουρα ο νόμος αυτός δεν θα πατάξει την φοροδιαφυγή, το μόνο που θα πετύχει είναι μία αρπαχτή για τα εισοδήματα του 2023 από αυτούς που ήδη δηλώνουν και πληρώνουν.
    Ο νόμος αυτός
    1) Δρα τιμωρητικά σε όσους έχουν νόμιμα εργαζομένους ωθώντας τους να σκεφτούν απολύσεις ή μαύρη εργασία.
    2) Δρα τιμωρητικά σε όλους όσους έχουν μεγάλους τζίρους και είναι νόμιμοι εκδίδοντας το σύνολο των παραστατικών ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους συνάδελφους τους με τον ιδιο ΚΑΔ που δεν εκδίδουν παραστατικά.
    Πλέον κανείς δεν θα θέλει να εκδίδει παραστατικά για να μην ξεπεράσει τον μέσο όρο του ΚΑΔ με αποτέλεσμα την αύξηση της φοροδιαφυγής.
    3) Δεν προβλέπει περιπτώσεις διακοπής δραστηριότητας μέσα στην κρίση 2010-2016 και πιθανή επαναδραστηριοποίηση μετά το 2021-22 , αυτός θα φορολογηθεί με τεκμαρτό γιατί είχε τριετίες από παλιά.
    4) Έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να μην γνωρίζει ο φορολογούμενος την στιγμή που υποβάλει την δήλωση τι φόρο θα πληρώσει (γιατί ο μέσος όρος των ΚΑΔ θα βγαίνει αφού έχουν υποβάλει όλοι τις δηλώσεις τους). Εδώ υπάρχει και το ερώτημα αν στον μέσο όρο των ΚΑΔ θα προσμετρώνται και οι εταιρείες κάθε είδους (ΑΕ, ΕΕ, ΟΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ).
    Επίσης αν ο μέσος όρος των ΚΑΔ βγαίνει από την προηγουμένη χρονιά είναι ακόμα χειρότερο γιατί δεν θα είναι σωστός με αποτέλεσμα προσφυγές ενστάσεις κτλ. (παράδειγμα η πανδημία που κάποιοι ΚΑΔ από την μια χρονιά στην άλλη είτε απογειωθήκαν είτε έπεσαν 90%)
    5) Έχει την πρωτοτυπία να ψηφίζετε Δεκέμβριο και να αφορά τα εισοδήματα από τον προηγούμενο Ιανουάριο δηλαδή 11 μήνες αναδρομική ισχύ.
    6) Δεν προβλέπει περιπτώσεις συμμετέχοντα με ποσοστό σε εταιρία που δεν έχει καμία άλλη πηγή εισοδημάτων πως θα τον φορολογεί. (Αν αυτός είναι εκτός τεκμαρτού τότε όλες οι ατομικές επιχειρήσεις θα γίνουν εταιρίες)

    Ο νόμος αυτός θα αναγκάσει όλες τις ατομικές επιχειρήσεις είτε να κλείσουν είτε ν γίνουν εταιρείες συνεπώς από την επόμενη χρονιά τα έσοδα του κράτους θα είναι πολύ λιγότερα.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 22:20 | Αντώνιος Μιχελόγγονας – Δικηγόρος

    Ο υπό γ) παράγοντας υπολογισμού του τεκμηρίου είναι σε τελείως λάθος κατεύθυνση και αν διατηρηθεί ως έχει θα ματαιώσει κάθε σκοπιμότητα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Και αυτό γιατί πρακτικά δημιουργεί αντικίνητρο για όσους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ήδη συνεπείς, να συνεχίσουν να είναι συνεπείς. Με τη λογική του νομοσχεδίου ότι ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας διαπράττει φοροδιαφυγή, δεν έχει καμία λογική εκείνος ο ελεύθερος επαγγελματίας που δήλωσε έσοδα μεγαλύτερα του μέσου όρου του ΚΑΔ του (δηλαδή εκδήλωσε συμπεριφορά αντίθετη με αυτή που το νομοσχέδιο φέρεται να προσπαθεί να καταπολεμήσει) να επιβαρύνεται τελικά περισσότερο από τους υπόλοιπους.

    Ενδεικτικά, στο παράδειγμα δύο δικηγόρων με ίσες επαγγελματικές δαπάνες και ίδια έσοδα (πχ 20.000 έσοδα, 8.000 δαπάνες, 12.000 κέρδος), με το σύστημα ως έχει παρουσιαστεί στο νομοσχέδιο εκείνος εκ των δύο που δε θα δηλώσει όλα του τα έσοδα παρά μόνο εκείνα που αντιστοιχούν στο μέσο όρο του ΚΑΔ δικηγόρων θα επιβαρυνθεί αισθητά λιγότερο από εκείνον που θα είναι ειλικρινής και θα δηλώσει το σύνολο των εσόδων του.

    Δηλαδή με απλά λόγια, ένα νομοσχέδιο που σκοπεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής εισάγει με μια διάταξή του ένα σχέδιο που ευνοεί (ξανά) τον ασυνεπή φορολογούμενο σε σχέση με το συνεπή. Η διασύνδεση του τεκμαρτού εισοδήματος του ειλικρινούς φορολογουμένου με τις δηλώσεις των συναδέλφων του (που κατά τη λογική του νομοσχεδίου δηλώνουν λιγότερα από τα πραγματικά) τελικά καταλήγει είτε να τιμωρεί τον ίδιο το συνεπή, είτε να τον αναγκάσει να γίνει και αυτός ασυνεπής και να δηλώνει λιγότερα έσοδα, για να μην «τιμωρείται» από την ασυνέπεια των υπολοίπων.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 22:37 | crispe

    Εσείς που νομοθετείτε είστε όλοι μισθωτοί! Ένας αυταπασχολούμενος δικηγόρος με ενοίκιο σε 25 τμ γραφείο,με (3) τρία εντοις πράγμασιν τεκμήρια και με ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, ξεκινάει με οφειλές 10.000,00 ευρώ για να έχει την δικηγορική ιδιότητα? Ειναι εξωφρενικό, δεν τπάρχουν αυτά τα εισοδήματα στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα,δεν είμαστε στην Γερμανία με τους εκεί μισθούς και εισοδήματα!

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 21:06 | Ροδοπη

    Έκτρωμα. Ισοπεδωτικη εν γένει ρύθμιση, σκοπευουσα και στοχευουσα τον αφανισμο των ελεύθερων επαγγελματιων, πλην των μεγαλοεπιχειρηματιών, και όχι στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Αν μη τι άλλο πρόσκρουση στις συνταγματικές αρχες της αναλογικότητας και της ισότητας. Και σε κάθε περίπτωση απόδειξη ισχνής θέλησης και παραδοχή ανικανότητας της κυβέρνησης προς πραγματικη πάταξη της φοροδιαφυγής, μετακυλιουσας ανεπίτρεπτα το βάρος στο σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 20:02 | Γιώργος

    Να αποσυρθεί άμεσα το φορολογικό έκτρωμα που οδηγεί στον αφανισμό των ελ.επαγγελματιών και των οικογενειών μας.Ειλικρινά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζει σε άλλο πλανήτη και δεν έχει την παραμικρή αντίληψη της καθημερινότητας του ελ.επαγγελματία.Καλώ τον κύριο Πρωθυπουργό,τον κύριο Χατζηδάκη,τον κύριο Θεοχάρη να ζήσουν μόνο μία μέρα της σκληρής καθημερινότητάς μου ως ελ.επαγγελματία.Σχεδόν 30 χρόνια έχω λιώσει τα παπούτσια μου καθημερινά στους δρόμους για να εξασφαλίσω το μεροκάματο το δικό μου και της οικογένειάς μου. Αυτό το αίσχος φορολογικού υπολογισμού των εισοδημάτων μας ποιος το επινόησε ήθελα να ήξερα.Έχει ζήσει την καθημερινότητα,έστω μια μέρα,ενός ελ.επαγγελματία;;;Να δει με τι ιδρώτα,με τι αγωνία,με τι άγχος ,με τι συνθήκες προσπαθεί να τα βγάλει πέρα;;;Βάλαμε πλάτη σε μνημόνια,στον κορονωϊό,σε όλα και η ‘ανταμοιβή’ της κυβέρνησης είναι να μας αφανίσει;;;Αυτή είναι η προστασία του μικρομεσαίου,της μεσαίας τάξης που μας έταζε ο Πρωθυπουργός;;Εδώ και τώρα να το αποσύρετε!!!

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 20:43 | Ρετζίνα Φαλαντζι

    Είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης η εξαφάνιση των μεμονωμένων δικηγόρων με μικρά γραφεια. Θέλουν μόνο μεγάλες δικηγορικες εταιριες. Δεν θα επιχειρήματολογησω για το άδικο του νομοσχεδίου, είναι πασιφανες από τα σχόλια συναδέλφων και βασει λογικής σκέψης. Το παρον απευθυνεται στους λοιπους συμπολίτες μου. Η επικράτηση μεγάλων δικηγορικών εταιριών είναι εις βάρος του συμφέροντος του μέσου πολιτη που θα χρειαστεί κάποια στιγμή δικηγόρο. Τα κόστη θα εκτοξευτουν ενώ και οι υπηρεσίες σε πολλες περιπτωσεις θα είναι κατωτερης ποιοτητας. Η επαφή του δικηγόρου με τον πελατη είναι ουσιαστικής σημασίας για την σωστή εκπροσώπηση του με ενδιαφέρον και συνέπεια.Η δική μας επιβίωση συνεπάγεται και την προασπιση της δυνατότητας ενός οικονομικά αδυνατου να έχει τον συνηγορο της επιλογής του.
    Πέραν αυτών.. Αν θέλει η κυβέρνηση να παταξει την φοροδιαφυγή μπορεί πολυ απλά να φέρει νόμο που θα υπολογίζονται όλα τα έξοδα τα πραγματικα που κανουμε όλοι μας και να αφαιρούνται από το εισόδημα. Έστω αυτά που γίνονται αναγκαστικα. Επισκευή υδραυλικών κοστος χίλια ευρώ να αφαιρειται.. Απλά πραγματα.. Αλλά τότε θα φανεί ότι τα πραγματικα έξοδα όλων μας ειναι πολλαπλασια και η αγοραστική μας δυναμη έχει μειωθεί δραματικα. Η συζήτηση είναι για την επιβιωση μας και όχι την αποταμίευση.ποια αποταμίευση δηλαδή.. Είμαστε πιο κοντά στον κοινωνικό αποκλεισμό και τον εκ μηδενισμό επιλογών.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 20:32 | ΑΡΗΣ

    Προσωπικά θεωρώ ότι το νομοσχέδιο αυτό συνιστά ομολογία ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ!!!
    Αποτυχία διότι δεν βρίσκουν τρόπο (εν έτη 2023) να βρούν τους πραγματικούς φοροφυγάδες και επιστρατεύουν πρακτικές δεκαετίας 1980 (επειδή ακριβώς είναι ΑΧΡΗΣΤΟΙ) τσουβαλιάζοντας όλους τους μικρούς ελ επαγγελματίες με εισοδήματα μέχρι 30.000 (οι υπόλοιποι έχουν φτιάξει ήδη εταιρεία).
    Η λογική τους: κλείστε τους μικρούς και ανεξάρτητους ελ επαγγελματίες και βλαλτε τους σε μαντρί
    Να τους χαίρεστε του κηφίνες που το σκέφτηκαν!!!
    ΥΓ οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και με τέτοια σφαλιάρα που θα πέσει η 4ετία θα είναι όνειρο θερινής νυκτός!!!

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 20:35 | Νίκος Κ.

    Γελοίες και εξόφθαλμα καταστροφικές ενέργειες από ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ούτε 1 μέρα στην ζωή τους.

    Το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ:

    1. Κλείσιμο ατομικών επιχειρήσεων και ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (ηλεκτρολόγοι,υδραυλικοί, κομμωτήρια, κλπ).

    2. Κλεισιμο ατομικων επιχειρήσεων και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ (φθηνό ειδικευμένο εργατικό δυναμικό για τη Γερμανία: γιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, κλπ.).

    3. Κλείσιμο ατομικων επιχειρήσεων και ΥΠΑΛΛΗΛΟΠΟΙΗΣΗ ενός μέρους των ελευθ. επαγγελματιών.

    4. Κλείσιμο και εγγραφή σε ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

    5. Στέρηση του κράτους από τέλος επιτηδεύματος, εισφορές, ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ μέσω της αυτοκτονίας του.

    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.
    ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ,
    ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ,
    ΒΛΑΠΤΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
    ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.

    ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 20:06 | Αγγελική Μαργαριτη

    Τώρα αφού έχω υπερβεί τον μέσο όρο του ΚΑΔ δεν μπορώ να καταθέσω ούτε αίτηση ασφαλιστικών που έχω αναλάβει και θα πρέπει να περιμένω το νέο έτος για να ξαναδουλεψω, ενώ έχω ρυθμίσεις με ααδε και οικογένεια που συντηρώ αποκλειστικά με δικές μου δαπάνες. Ξεπέρασα δε τον ΚΑΔ διότι δηλώνω τα πάντα αφού είμαι συνεργάτης ΑΕ, αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί τιμωρούνται???

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 20:48 | Γιώργος

    Να αποσύρετε άμεσα το φορολογικό έκτρωμα που αφανίζει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις οικογένειες μας!!!Δυστυχώς όλοι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζουν σε άλλο πλανήτη και δεν έχουν αντίληψη της καθημερινότητας και της πραγματικότητας του ελ.επαγγελματία για να εφευρίσκουν όλα αυτά τα φορολογικά αίσχη.Καλώ τον κύριο Πρωθυπουργό,τον κύριο Χατζηδάκη,τον κύριο Θεοχάρη να ζήσουν έστω μια μέρα της καθημερινότητάς μου ως αυτοαπασχολούμενο,σχεδόν 30 χρόνια λίωνω τα παπούτσια μου στους δρόμους της Αθήνας για την εξασφάλιση του μεροκάματου.Βάλαμε πλάτη όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε μνημόνια,κορωνοϊό και τόσα άλλα και τώρα η «ανταμοιβή» αυτής της κυβέρνησης είναι ο αφανισμός μας!Έλεος πια!!!

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 20:39 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΥΛΙΚΕΙΑΡΧΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Ως Σωματείο Σχολικών Κυλικείων του Νομού Θεσσαλονίκης, δυστυχώς σήμερα είμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε την δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε με τα δεδομένα των τελευταίων ετών στον κλάδο μας.
    Τα Σχολικά κυλικεία με ΚΑΔ «56.29.20.04 Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία)» είναι πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις που δουλεύουν 130 έως 160 μέρες το πολύ όλο το έτος συνολικά.
    Τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι και τις σχολικές αργίες τα σχολεία είναι κλειστά και κατ’ επέκταση και τα σχολικά κυλικεία. Σε αυτές όμως προστίθενται και οι κλειστές ημέρες εργασίας λόγω των καιρικών συνθηκών όπως χιόνια, πλημμύρες, σεισμοί που μοιραία αναγκάζουν τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να φορολογείται για όλο το χρόνο μία τέτοια επιχείρηση.
    Ζητούμε ειδικό καθεστώς φορολόγησης ανάλογα με τις ημέρες εργασίας αλλά και τις ειδικές αυτές συνθήκες που επικρατούν στο επάγγελμα μας. Είναι άμεσα επιτακτική η ανάγκη να δίνεται η δυνατότητα μερικής παύσης των μη εργάσιμων ημερών ψηφιακά μέσω πληροφοριακού συστήματος του GOV. Gr της ΑΑΔΕ τις περιόδους που είναι κλειστά τα σχολεία. Θα πρέπει να υπολογίζονται οι ημέρες που πραγματικά το κυλικείο έχει λειτουργήσει και να φορολογείται για τις πραγματικές ημέρες και όχι για 360 όπως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.
    Επίσης σύμφωνα με το ΦΕΚ Β’ 4692/07-09-2022 ορίζονται οι ανώτατες τιμές ειδών για κυλικεία εντός δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων δηλαδή είναι από τους λίγους κλάδους που υπάρχει πλαφόν στις τιμές πώλησης με αποτέλεσμα αυτό να περιορίζει το κέρδος της επιχείρησης ακόμη περισσότερο.
    Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η υπ’ αριθμ. πρωτ. Υ1γ/Γ.Π./οίκ.81025/2013 Υγειονομική Διάταξη (ΦΕΚ 2135/τ.Β΄/29−08−2013 και ΦΕΚ 2800 / 2013) με την οποία ορίζεται η λίστα τροφίμων που διατίθεται από το σχολικό κυλικείο. Τα προϊόντα που επιτρέπονται είναι κατά πολύ περιορισμένα με αποτέλεσμα πολλές φορές τα παιδιά να έρχονται με προϊόντα που δεν ελέγχονται και είναι από τα γειτονικά μαγαζιά και τα σούπερ μάρκετ τις περιοχής.
    Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός πως η πλειοψηφία των μισθωτών κυλικείων είναι γυναίκες λόγω της φύσης της δουλειάς. Γυναίκες που παλεύουν να βοηθήσουν το οικογενειακό εισόδημα λόγω της τεράστιας ανεργίας και της μη εύρεσης άλλης οποιασδήποτε εργασίας. Μάλιστα πολλοί μισθωτές είναι μονογονεϊκές οικογένειες που αυτό καθιστά ακόμη δυσκολότερη την διαβίωση τους.
    Υπάρχουν βέβαια και πάρα πολλοί συνάδελφοι που βρίσκονται προς το τέλος της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και προσπαθούν να συμπληρώσουν τα έτη για συνταξιοδότηση.
    Τέλος υπάρχουν σχολικά γεύματα και διάφορες ενέργειες των δήμων για τα παιδιά. Όπως και τα σχολικά γεύματα όπου δίδεται διατροφή από catering που έχουν αναλάβει το πρόγραμμα για τη διατροφή των παιδιών τα οποία έχουν άμεση ανάγκη. Αποτέλεσμα αυτών των καταστάσεων είναι οι συνάδελφοι που εργάζονται σε σχολεία που δίνεται διατροφή να έχουν ελάχιστη δουλειά και με το ζόρι προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι.
    Τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας τα Σχολικά κυλικεία ήταν τα πρώτα που κλείσανε και τα τελευταία που άνοιξαν. Σαν επιχείρηση δουλέψαμε 50 μέρες και τις δύο χρονιές με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλά χρέη σε ασφαλιστικές εισφορές, τράπεζες και τα λοιπά. Επίσης κάθε χρόνο είναι λιγότερα τα παιδιά που έρχονται στα ελληνικά σχολεία προπαντός στην περιφέρεια έτσι πολύ λιγότερα είναι και τα έσοδα για ένα σχολικό κυλικείο με τα έξοδα να παραμένουν όμως τα ίδια. Καταλαβαίνετε πως βάζοντας αυτή τη φορολογία στον δικό μας κλάδο θα καταρρεύσει!
    Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω λοιπόν ζητούμε από την Κυβέρνηση να μας εξαιρέσει από το νέο φορολογικό και να φορολογηθούμε αντικειμενικά με τις μέρες που δουλεύουμε και με το κέρδος που έχουμε πραγματικά δίκαια και ισόνομα.