19) Επισημαίνεται ότι το προαναφερθέν μέτρο για την επέκταση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών προσώπων ποσών βάσει αποδείξεων αγορών, έχει επίσης ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:11 | ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

    Σχετικα με τις αποδειξεις πρωτο ειναι ανεφικτη η εφαρμογη του μετρου γιατι θα δημιουργηθη ενας τεραστιος ογκος εργασιων σε λογιστικα γραφεια και ΔΟΥ που θα ασχολουμαστε ολοι για τα λιγα και θα φοροδια φευγουν τα πολλα.πρακτικα θα πρεπει να γνωριζεται οτι το μετρο με τις προηγουμενες αποδειξεις δεν ειχε και μεγαλη αποδοση φορολογικα και επι πλεον η αυξηση του συντελεστη του ΦΠΑ εφερε αρνητικα αποτελεσματα στα εσοδα.
    η ΜΟΝΗ λυση ειναι να εφαρμοσετε το νομο οπως εχει απλα να ενισχυθει το σωμα της ΥΠΕΕ με τους μισους υπαλληλους των ΔΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΜΙΚΡΕς ΔΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ και να εντατηκοποιηθουν οι ελεγχοι σε καθημερινη βαση αλλα με κλιμακια απο διαφορετικους γειτονικους νομους και επι πλεον για τους ΓΙΑΤΡΟΥς-ΔΙΚΗΓΟΡΟΥς-ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥς και αλλα επαγγελματα παροχης υπηρεσιων να υπαρχει υποχρεωτικα βιβλειο πελατων και ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ .
    εφαρμωστε αυτο το μετρο για ενα τριμηνο και να δειτε τα αποτελεσματα διαφορετικα ο Ελληνας θα βρισκει τροπους να φοροδιαφευγεικαι στο τελος για την εφαρμογη αυτου του μετρου δεν θα σας κατηγορησει κανεις και πιο δικαιο ειναι και απο τα αντικειμενικα μετρα διοτι ετσι θα πληρωνει ο καθενας για οτι πραγματικα εισπρατει και οχι με το ποσα τ.μ μαγαζι εχει.ΚΑΙ σαν πρωτο βημα για να εχει και τη θετικη ανταποκτηση των επαγγελματιων ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ-ΟΧΙ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ- κλασικο παραδειγμα πολλοι χρησιμοποιουν κρατικα αυτοκινητα για προσωπικες κοινωνικες εκδηλωσεις
    και πολλες αλλες αλογιστες δαπανες-ανοιξτε μια τηλεφωνικη γραμμη καταγγελιων για τετοιτες δαπανες και να δειτε τι γινεται-

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 14:50 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΟΥΛΟΣ

    Αν θέλει το κράτος να κάνει ένα πράγματι δίκαιο φορολογικό σύστημα τότε θα πρέπει κατ’αρχήν σε αυτό να συμπεριλάβει τους πάντες. Δεν είναι δυνατόν να αποκλείονται κατηγορίες επαγελματιών π.χ. αγρότες, ούτε είναι λογικό απαγορεύοντας τη δεύτερη εργασία σε δημοσίους υπαλλήλους να αφήνει να φοροδιαφεύγουν τεράστια ποσά π.χ. στους εκπαιδευτικούς που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα. Επιπλέον αν θέλει να ελέγξει όσους δεν κόβουν αποδείξεις, σωστότερος τρόπος είναι τα αντικειμενικά κριτήρια και το πόθεν έσχες παρά η συλλογή αποδείξεων με τις γνωστές αδυναμίες της..

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 13:31 | Μπατσικας Ιωαννης

    Η προταση μου ειναι μια και πιστευω αποτελεσματικη. οποιος πλεον πιανεται να φοροδιαφευγει να του αφαιρειται η αδεια λειτουργιας για 06 μηνες και αν υποτροπιασει οριστικη αφαιρεση.μονο ετσι θα κυνηγανε τον πελατη να του δωσουν αποδειξη και οχι να τους κυνηγαει ο πελατης παρακαλωντας τους.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 12:47 | ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΦΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΘΑ ΣΤΗΘΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΟΠΟΥ ΚΑΘΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΘΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΦΕΝΟΣ ΘΑ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΤΕΤΡΑΠΛΞΣ ΕΚΠΤΩΣΕΩΣ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΣΕΙ ΘΑ ΧΡΕΩΝΕΤΕ ΤΕΤΡΑΚΙΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΩΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΑΚΡΗ.ΕΙΝΑΙ ΔΕ 100%ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ.
    ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ? ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ.
    ΑΝ ΘΕΣΠΙΣΕΤΕ ΣΩΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΜΕ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΤΗ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΡΟΣΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑ ΟΠΟΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΓΙΑ ΕΞΟΔΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΤΟΤΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.ΑΣ ΠΑΕΙ ΕΡΓΑΤΗΣ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!!!
    ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ ΘΑ ΧΑΝΕΤΕ ΦΠΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΣΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Η ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΠΑ.ΕΤΣΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΦΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΘΑ ΤΟΥ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΒΕΙ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.
    ΝΟΜΙΖΩ ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 12:05 | Α.ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Κύριοι,
    Χρόνια πολλά
    Θεωρώ ότι πως με τη γραφειοκρατική καταγραφή όλων των αποδείξεων μόνο πολύ κακό για το τίποτα θα έχουμε .Ποιός θα ελέγξει τα δισεκατομμύρια των αποδείξεων , που έστω ότι θα έχουν καταγραφεί σωστά ; ΚΑΝΕΝΑΣ !
    Πιστεύω ότι η λύση του προβλήματος φοροδιαφυγή-ΦΠΑ επιχειρήσεων-επαγγελματιών βρίσκεται στην ηλεκτρονική διασταύρωση και παρακολούθηση κάθε προϊόντος από τη πρώτη στιγμή κυκλοφορίας του ,μέσω ενός μοναδικού τύπου barcode αριθμού , μέχρι το τελικό αποδέκτη . Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τι προϊόντα διακίνησε κάθε επιχείρηση , ώστε να ελέγχουμε ΚΑΙ το ΦΠΑ και με τι κέρδος .
    Η ηλεκτρονική διασταύρωση έχει το ΜΕΓΑΛΟ προσόν ότι αν η αλυσίδα σπάσει σε ένα σημείο μπορείς να βρεις εύκολα που οφείλεται . Σε φοροαποφυγή ή σε κάτι άλλο, π.χ. καταστροφή .
    Οι αποδείξεις εδώ παίζουν καθοριστικό ρόλο , διότι επιτρέπουν τον έλεγχο για τυχόν <>.
    Για τους γνωστούς ..φτωχούς γιατρούς ,δικηγόρους κ.λ.π. φοβάμαι ότι η λύση είναι μόνο η παραδοσιακή με τους ράμπο της εφορίας έξω από τα ιατρεία , γραφεία κ.λ.π. και με το ΣΟΒΑΡΟ ηλεκτρονικό έλεγχο του πόθεν έσχες μέσω και του κτηματολόγιου .
    Α. Καλαντζόπουλος

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 12:40 | Παπαδόπουλος Γιώργος

    Αγαπητοί κύριοι. Δύσκολο το φορολογικό και ακόμη δυσκολότερες οι αποφάσεις επειδή πρέπει να σκεφέίτε και το μέλλον της πολιτικής σας καριέρας. Ουσιαστικά μέχρι τώρα εσείς με την πολιτική σας(οι πολιτικοί και τα κόματα που κυβέρνησαν)΄, δώσατε το διακίωμα στους μεγάλους φοροκλέφτες και αχόρταγους επιχειρηματίες να αλωνίζουν ανενόχλητοι και ατιμώρητοι, Προτείνω να θεσπιστεί ένας φόρος στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ειδικά για την παιδεία ή τον ¨κουμπαρά¨του ασφαλιστικού που επαγγέλεστε. Αυτό το φόρο δεν θα πρέπει να τον πληρώνουν οι χρήστες του τηλεφώνου αλλα οι εταιρείες που μαζεύουν δίς κάθε χρόνο και τα κρύβουν με νομότυπους τρόπους από τους προϋπολογισμούς εμφανίζοντάς τα ως έξοδα ή ό,τι άλλο. Μιά δεύτερη πρόταση είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ σε ορισμένους ελέυθερους επαγγελματίες(υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, τχνίτες τοποθέτησης πλακιδίων, κουζινών κά) ώστε να μή βάζουν το δίλημμα δύο τιμών στον πελάτη, (με ΦΠΑ ή όχι).

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 10:02 | kostas vassileiou

    ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΥΡΥΘΜΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
    ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
    ΚΑΙ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
    ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ

    1. Το νέο φορολογικό σύστημα δεν πρέπει να αφανίζει τον Έλληνα φορολογούμενο (μισθωτό, συνταξιούχο, υπάλληλο, επιχειρηματία, κλπ) με υψηλά ποσοστά φορολογίας για να υπάρχουν κίνητρα για την καλή λειτουργία της αγοράς, την οικονομική ανάπτυξη και την άνθιση της μικρής, μεσαίας και μεγάλης επιχείρησης.

    2. Να χτυπηθούν με αυστηρότατη νομοθεσία οι πηγές της διαφθοράς που είναι : (α) το πνεύμα της παράνομης συναλλαγής του ελληνικού εφοριακού υπαλλήλου (β) η φοροδιαφυγή και (γ) η μη έκδοση αποδείξεων πωλήσεως αγαθών και παροχή υπηρεσιών.

    (α) Η αντιμετώπιση της διαφθοράς των ελεγκτικών εφοριακών υπαλλήλων θα πραγματοποιηθεί με την θέσπιση χαμηλών και όχι υψηλών bonuses σε περίπτωση ανακάλυψης φοροδιαφυγής, για να εξαλειφθεί το πνεύμα του εκβιασμού του πολίτη και της παράνομης, εκβιαστικής συναλλαγής.

    (β) Το αδίκημα της διαφθοράς και της συναλλαγής των δημοσίων υπαλλήλων να θεωρηθεί σαν ιδιώνυμο αδίκημα και να προβλέπει την άμεση αποπομπή από την υπηρεσία όσων ενέχονται σε αδικήματα χρηματισμού και διαφθοράς, με παράλληλη δήμευση όχι μόνο της προσωπικής τους περιουσίας αλλά και της περιουσίας ανιόντων και κατιόντων συγγενών πρώτου βαθμού, σε περίπτωση που η σχετική έρευνα του ¨πόθεν έσχες¨ αποδείξει παράνομες συναλλαγές.

    Η φοροδιαφυγή θα αντιμετωπιστεί άμεσα και δυναμικά
    (α) με την τοποθέτηση και ευρεία χρήση γεφυροπλαστιγγών σε λιμάνια, τελωνεία και δρόμους εθνικής σημασίας για τον έλεγχο της ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ των διακινουμένων φορτίων που εισέρχονται για κατανάλωση στην αγορά, έλεγχο και φωτοτύπηση των συνοδευτικών παραστατικών και άμεση αποστολή τους σε ελεγκτικό κέντρο που θα παρακολουθεί με διασταύρωση στοιχείων τη νόμιμη διάθεσή τους στην κατανάλωση.
    Με τον τρόπο του ελέγχου φορτίων με γεφυροπλάστιγγες ελέγχεται παράλληλα με ευκολότατο τρόπο η αξιοπιστία και η εντιμότητα των υπαλλήλων που έχουν διενεργήσει προηγούμενο έλεγχο στα ίδια φορτία, και συλλαμβάνεται εύκολα η παράνομη συναλλαγή.

    (β) Με υποχρεωτική χρήση αριθμομηχανών σε ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ και το καρφίτσωμα των εκδιδόμενων αποδείξεων με συνδετικό μηχάνημα σε εμφανές σημείο των σακουλών μέσα στα οποία θα τοποθετούνται τα πωλούμενα προϊόντα. Έτσι θα διευκολύνεται ο έλεγχος της συναλλαγής για την οποία θα είναι αμοιβαία συνυπεύθυνος ΟΧΙ ΜΟΝΟ Ο ΠΩΛΗΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ.

    (γ) ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΡΗΤΩΝ ΤΡΙΠΛΟΤΥΠΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ από γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, κλπ, από τις οποίες ένα αντίγραφο θα χορηγείται στον πελάτη, το δεύτερο θα κατατίθεται στην τοπική εφορία σε μηνιαία βάση για την διασταύρωση και μελέτη των φορολογικών στοιχείων, την εύκολη σύλληψη της φοροδιαφυγής και το τρίτο θα παραμένει στο αρχείο του επαγγελματία για μελλοντικό τακτικό, εφοριακό έλεγχο.

    (δ) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΕΥΓΕΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, όπως π.χ. νομικών, συμβολαιογράφων, μηχανικών, κλπ.

    (ε) ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ σε όλη της την έκταση και διανομή γαιών σε ακτήμονες χωρικούς.

    (στ) ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ “OFF – SHORE” ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ που υπάρχουν σε ολόκληρη την επικράτεια.

    (ζ) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ κατά τις νυχτερινές ώρες. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί στη διακίνηση των φορτηγών που εφοδιάζουν BARS και νυχτερινά κέντρα κατά τις νυχτερινές ώρες με ποτά και νερά, χωρίς την έκδοση των σχετικών παραστατικών.

    (η) ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ και άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σαν προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης γήρατος σε ενιαία, ανταποδοτική βάση με παράλληλη λειτουργία κλαδικών επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων.

    (θ) ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ (περιορισμός σε κρατικά αυτοκίνητα, τηλεφωνικά τέλη, κλπ).

    Η γνώμη μου είναι δει η λήψη των παραπάνω μέτρων, που ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, είναι ΑΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ και θα ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΣΕΠΙΛΥΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 09:51 | Νικόλας Βασιλάκης

    ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ – ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
    1. Οι αποδείξεις για το αφορολόγητο από κάποιους επαγγελματικούς κλάδους που κατά κόρον φοροδιαφεύγουν και είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν ή να ελεγχθούν για διάφορους λόγους( ιατροί, οικοδομικά επαγγέλματα, τεχνήτες, δικοιγόροι, κλπ ), θα πρέπει να μετρούν πολαπλάσια στο αφορολόγητο, από ότι οι αποδείξεις από άλλες εύκολα ελεγχόμενες δραστηριότητες ή επιχειρήσεις, ( souper market,
    καταστήματα, φαρμακεία κλπ )π.χ. επί 150% ή 200% κλπ

    2. Όποιος δεν παίρνει ή συμβιβάζεται και δεν ζητάει απόδειξη να είναι και αυτός συνυπεύθυνος και να του καταλογίζεται η ευθύνη με μείωση του αφορολόγητου που δικαιούται, π.χ. ως εξής:
    α. Για απόδειξη αξίας από 10΄ έως 10 Ε, μείωση κατά 50 Ε
    β. Για απόδειξη αξίας από 10 Ε έως 50 Ε, μείωση κατά 250 Ε
    γ. Για απόδειξη αξίας από 50 Ε έως 100 Ε, μείωση κατά 500 Ε
    δ. Για απόδειξη αξίας από 100 Ε έως 500 Ε, μείωση κατά 2500 Ε
    ε. Για απόδειξη αξίας από 500 Ε έως 1000 ΕΥΡΩ, μείωση κατά 5.000 κοκ.

    3. Τα διάφορα επαγγέλματα που εύκολα φοροδιαφεύγουν, να ομαδοποιηθούν σε κλάδους π.χ. κλάδος υγείας ( ιατροί, φυσιοθε/πευτές κλπ), κλάδος επιστημόνων ( δικοιγόροι, λογιστές, μηχανικοί κλπ), κλάδος στεγασμένων τεχνικών επαγγελμάτων, κλάδος ανοικτών τεχνικών επαγγελμάτων κλπ και η πληρωμή καθώς και η χορήγηση της απόδειξης να γίνεται μέσω ειδικών γραφείων του κλάδου, με την συνυπευθυνότητα του συνδικαλιστικού και ασφαλιστικού τους φορέα, όπου ποσοστό των εισπράξεων θα πηγαίνει και σε αυτούς. Οι πληρωμές αυτές μπορεί να γίνονται μέσω συμβεβλημένων τραπεζών ή και από το διαδύκτιο.
    Πιστεύω ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς πρέπει να είναι πρωτοπόροι και συνυπεύθυνοι για την πορεία, αξιοπιστία και προστασία του κλάδου τους σε όλους τους τομείς και να μην είναι μόνον οι …βαρετοί και μονότονοι διεκδικητές των λεγόμενων κεκτημένων δικαιωμάτων, χωρίς υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και τους πολίτες. Έτσι μπορούν να ξανακερδίσουν και την χαμένη αξιοπιστία τους.

    4. Εάν δεν το δέχονται αυτό να τους δηλωθεί ότι θα ενθαρυνθεί και θα νομοθετηθεί η δυνατότητα σύστασης επιχειρήσεων ή εταιρειών παροχής υπηρεσιών ιδιαίτερα στους κλάδους ανοικτών τεχνικών και οικοδομικών επαγγελμάτων, όπως γίνεται σε πολές ευρωπαϊκές χώρες, αφού αυτές θα είναι πιο οργανωμένες, ευκολότερα ελεγχόμενες θα υπάρχει μεγαλλίτερος ανταγωνισμός και θα χορηγούντε αποδείξεις. Εδώ ότι θέλει ζητάει και κάνει ο καθένας και δεν τολμούμε να τους ζητήσουμε απόδειξη, για το γνωστό λόγο, «πλήρωσε μου το ΦΠΑ» για να σου κόψω.

    5. Τα οικονομικά πρόστιμα στους κλάδους των ελεύθερων επιστημονικών επαγγελμάτων ( δικηγόρους, ιατρούς, μηχανικούς κλπ.) που συλλαμβάνονται για την μη χορήγηση απόδειξης παροχής υπηρεσιών, να πιστόνονται υπέρ του ταμείου κοινωνικής αλληλεγκύης. Αυτό θα ενθαρύνει τους πολίτες να καταγγέλουν ευκολότερα αυτές τις μεθοδεύσεις των κατεχόντων, αφού τα χρήματα θα πηγαίνουν στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.

  • η λυση της μη εκδοσης αποδειξεων που ειναι και το μεγαλο ζητουμενο εχει μια πολυ απλη λυση.
    Αν η επιχειρηση δεν κοψει αποδειξη και πιαστει, να της επιβαλετε προστιμο 5000 ευρω. Αν υποπεσει στην ιδια παραβαση να επιβαλετε αναστολη των εργασιων για 6 μηνες. Αν ξαναπεσει σε αυτη την παραβαση να αναστελετε δια παντος η λειτουργεια της.
    Ενα μετρο χωρις κοστος και μονο οφελος για ταταμεια του κρατους.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 02:17 | GEOEGE SOTIRIOU S.D.

    DEAR MR. PRIME MINISTER (HAPPY NEW YEAR & PROSPERITY FOR EVERYONE)

    A ONE SUGGESTION MORE JUST FROM 1980 AND SO ON ALLES DESCRIBAVLE ANY AND BY CORPORATABLE AMONG PUBLIC SERVICES FROM 1/1/10 UNTIL 16 /1 /10 JUST SEND A4 TO GATHERING AND (RECEIPTS FROM EVERYONE AND KEEPING DATA SINCE 1980 )AND I MUST THINK THE NEXT STEP THANKS I BE IN TOUCH IN MONDAY 4/1/10 SORRY BUT 3 % TO LOW FROM GREECK RELIGION LEADERSHIP GET ANOTHER SOME MORE 2% SINCERELY MY REGARDS
    I JUST NEED 32Minin private or and public conference to tell & suggest my personal …
    6970216834 2321057224 6981998144 698970

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 01:36 | chrisanidis char.

    για ολα τα φυσικα προσωπα και τις επιχειρησεις παντος ειδους, ολα τα εσοδα-εξοδα απο καθε πηγη, να υπολογιζονται για το τελικο καθαρο εισοδημα.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 00:01 | Έλια

    Αγαπητοί κύριοι,

    να σημειώσω καταρχάς κάτι που κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει και να λαμβάνει υπόψιν του: δεν μπορούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να φοροδιαφύγουν. Υπάρχουν ελ. επαγγελ. που οι πελάτες τους είναι αποκλειστικά εταιρείες και όχι ιδιώτες. Ένας μεταφραστής, λόγου χάρη, με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών υποχρεούται πάντοτε να κόψει απόδειξη, διότι ο εκδοτικός οίκος ή το μεταφραστικό γραφείο δεν πρόκειται να τον πληρώσει σε διαφορετική περίπτωση. Αν τώρα αυτός ο μεταφραστής δηλώνει εισόδημα 10.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο πραγματικό του εισόδημα, και αναγκαστεί να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 10.500 ευρώ (όσο ήταν έως τώρα το αφορολόγητο όριο) για να έχει φοροαπαλλαγή, πού θα τις βρει για να τις προσκομίσει; Θα έχει δηλώσει δηλαδή το πραγματικό του εισόδημα (830 ευρώ μηνιαίως) και θα κληθεί να πληρώσει και φόρο. Αυτό ήταν ένα μόνο παράδειγμα για ελεύθερο επαγγελματία που αδυνατεί εκ των πραγμάτων να φοροδιαφύγει. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι, κατ’ ουσίαν, υπάλληλοι, οι οποίοι αναγκάζονται από τον εργοδότη τους να εργάζονται με μπλοκάκι. Ούτε αυτοί είναι σε θέση να φοροδιαφύγουν. Το μέτρο με τις αποδείξεις, κύριοι, θα οδηγήσει απλώς στην κατάργηση του αφορολόγητου. Υπήρξαν παραπάνω πολύ αξιόλογες παρατηρήσεις και από άλλους συνσχολιαστές και θα πρέπει να τις λάβετε σοβαρά υπόψιν. Εξάλλου η τεράστια φοροδιαφυγή δεν συντελείται από τους μικροεπαγγελματίες (αν και δεν είναι αμελητέα) αλλά από άλλους γνωστούς αγνώστους.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 00:58 | Σπύρος Σπυράτος

    Θεωρώ ότι το μέτρο της συλλογής αποδείξεων θα συμβάλει καθοριστικά στην μείωση της φοροδιαφυγής. Όσο για το γραφειοκρατικό κομμάτι, μπορεί να λυθεί εύκολα εφόσον οι φορολογικές δηλώσεις κατατεθούν ηλεκτρονικά. Επιπλέον πιστεύω ότι οι καταναλωτές θα προτιμήσουν επιχειρήσεις που εκδίδουν αποδείξεις και θα συνειδητοποιήσουν οι επιχειρηματίες ότι η έκδοση αποδείξεων τους ωφελεί , καθώς γνωρίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς. Για το αφορολόγητο πιστεύω ότι θα είναι ορθό να αυξηθεί στα 15.000 ευρώ και για την εξασφάλιση του να απαιτηθούν αποδείξεις της τάξης των 10.000 ευρώ, τότε τα έσοδα του δημοσίου από της επιχειρήσεις θα είναι αυξημένα παρά την αύξηση του αφορολόγητου. Τέλος εκτιμώ ότι το μέτρο θα συμβάλει στην μείωση της ανασφάλιστης εργασίας καθώς οι επιχειρήσεις θα αναζητούν τρόπους για να δηλώσουν έξοδα.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 23:21 | Γιάννης Στεφάνου

    Αιχμή, καινοτόμες και πρωτότυπες αναπτυξιακές προτάσεις
    Παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και συμβουλών διαχείρισης

    Η φοροδιαφυγή και γενικότερα το εν γένει έγκλημα που δρα κατά της εθνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς κατά περίπτωση, χρησιμοποιείται και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως «μαξιλαράκι» σε κρίσιμες οικονομικές συγκυρίες.
    Σημειώνουμε ότι παλαιότερα είχαμε υποβάλει στο ΥΠΟΙΚ 2 προτάσεις, η πρώτη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που γίνεται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων οικονομικών συναλλαγών και η δεύτερη για την αντιμετώπιση της λαθραίας διακίνηση καυσίμων θέρμανσης κλπ, για τις οποίες, πέραν του ότι δεν ελήφθησαν καν υπόψη, δεν λάβαμε καμιά απάντηση.
    Όμως η φοροδιαφυγή έφτασε με τον πλέον σημειολογικό και κατηγορηματικό τρόπο να καταστεί ως ένας από τους κύριους λόγους για την προκήρυξη των πρόσφατων πρόωρων εθνικών εκλογών.

    Τα όσα, λοιπόν, έχει εξαγγείλει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση, όμως με τον τρόπο που θέλει να τα εφαρμόσει δείχνει ότι δεν τα πολυπιστεύει. Τα μέτρα αυτά πέραν του ότι θα λειτουργήσουν κατασταλτικά και για υγειή τμήματα της οικονομίας, σε βάθος χρόνου θα πάψουν να λειτουργούν και να είναι αποδεκτά, η παραοικονομία θα θεριέψει, θα γίνει τρόπος ζωής και θα λειτουργεί σαν αυτό που λέμε για το τι θα συμβεί αν κλείσουμε μια γυναίκα σε μπουκάλι. «Θα το κάνει με τον –εκάστοτε– φελλό».
    Σε γενικές γραμμές για να επιτύχουν τα ζητούμενα της κυβέρνησης θα πρέπει να συγκατανεύσει και ο απλός πολίτης, ο οποίος επιθυμεί μεν ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και επιπλέον χειροπιαστά οφέλη και αποτελέσματα, αλλά, με απλά ελληνικά, τι να τις κάνει τις αποδείξεις όταν, κατά περίπτωση, το άμεσο, στο χέρι, όφελός του είναι τουλάχιστον 19%, όσο και ο ΦΠΑ;

    Οι απόψεις μας, μεταξύ άλλων, όπως έχουμε αναφέρει και στις παραπάνω αναφερόμενες προτάσεις προς το ΥΠΟΙΚ είναι:
    1ο ο έλεγχος και στην συνέχεια η εξάλειψη των πλαστών, εικονικών, παράλληλων και διπλότριπλων τιμολογίων και ΔΑ,
    2ο η αποκάλυψη των διπλών ταμειακών μηχανών,
    3ο ο έλεγχος των εισαγωγών χωρίς παραστατικά,
    4ο σοβαρά κίνητρα για την συλλογή αποδείξεων κλπ
    5ο η σταδιακή ένταξη της παραοικονομίας στην κανονική οικονομία με έξυπνη μεθοδολογία.
    6ο η δημιουργία συνεταιρισμών ανέργων με την παροχή κινήτρων δημιουργίας πρότυπων παραγωγικών επιχειρήσεων,
    7ο ο έλεγχος αποθεματικών πλεονασμάτων παραοικονομικού χαρακτήρα, δηλαδή της δυνατότητας μιας επιχείρησης να εκδίδει απεριόριστα νόμιμα φορολογικά παραστατικά, και
    8ον η παροχή δικαιώματος προς τους πολίτες να δημιουργούν και να συμμετάσχουν σε καινοτόμες δράσεις κατά της παραοικονομίας.

    Τέλος, με χρήματα από την περιστολή της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, προτείνουμε την δημιουργία ενός Εθνικού Κεφαλαίου, ενός ταμείου με την μορφή ειδικής* ανώδυνης εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο, στην οποία θα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ μέτοχος και κάθε κάτοικος της Ελλάδας.

    Εμείς, με μηδενικό πολιτικό και κοινωνικό κόστος, μπορούμε να κάνουμε «το φοροφυγείν αδύνατον» με το Οδηγό Πρόγραμμα Ελέγχου Ροής Εμπορικών και Οικονομικών Συναλλαγών (ΟΠΕΡΕκΟΣ Σφυράκμων), μια σειρά έξυπνων επινοήσεων, πρωτοτύπων και καινοτόμων αυτόνομων δράσεων, ενεργειών, προτάσεων και ιδεών, για την αντιμετώπιση, την καταπολέμηση και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής, του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου, της εισφοροδιαφυγής κλπ.
    Παράλληλα μπορούμε, να συμβάλουμε στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου με την ανακάλυψη νέων πηγών εσόδων, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κλπ.

    Βέβαια, σε αυτόν τον περιορισμένο χώρο δεν χωρούν όλες οι προτάσεις μας και η ανάλυσή τους. Όμως η κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνά ότι απλές ιδέες, ακόμα και φαινομενικά απλοϊκές, που μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω υπάρχουν. Και αν θέλει τις αναζητά.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 23:53 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΚΑΝΗΣ

    Εύχομαι Καλή Χρονιά καί Χρόνια Πολλά
    Πιστεύω ότι ή σύνδεση τού αφορολόγητου μέ τίς αποδείξεις αγοράς αγαθών καί υπηρεσιών περιέχει πολλούς κινδύνους αδικιών ειδικά στήν κατηγορία τών συνταξιούχων,πού έχουν περιορισμένη καταναλωτική δραστηριότητα.
    Άραγε ποιό είναι τό δίκαιο όριο μεταξύ υψηλοσυνταξιούχων καί χαμηλοσυνταξιούχων?Πραδείγματος χάριν, ή μητέρα μου,χήρα 83 ετών, μέ σύνταξη 1800 ευρώ,σέ ποιά κατηγορία ανηκει?Είναι αδύνατο νά προσκομίσει αποδείξεις 6000 ευρώ γιά νά επιτύχει τό αφορολόγητο τών 12000 ευρώ,πού μέχρι σήμερα έχει.Στήν περίπτωση αυτή,θά κληθεί νά πληρώσει,αδίκως,μεγαλυτερο φόρο,αφού τό αφορολόγητό της θά μειωθεί.
    Στήν ίδια κατηγορία ανήκουν χιλιάδες συνταξιούχοι,οί οποίοι θά υποστούν μείωση τών εισοδήματος τους,τήν στιγμή πού ανήκουν στήν μικρομεσαία τάξη καί τά εισοδήματα τους είναι διαφανή καί φορολογούμενα αναλόγως.
    Πρακαλώ νά εξετάσετε μέ μεγάλη προσοχή τόν συσχετισμό αποδείξεων μέ τό αφορολόγητο,προκειμένου ν’αποφύγετε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
    Γνώμη μου είναι ότι οι συνταξιουχοι πρέπει ν’αποτελέσουν ξεχωριστή κατηγορία,κατά τήν εφαρμογή τού συγκεκριμένου μέτρου

    Μέ εκτίμηση
    Παναγιώτης Καλκάνης

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:57 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ,

    ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΟΥ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ,ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ Η ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ,ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΛΠ…ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΗΜΩΝ.ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΡΓΙΑ.ΤΟΤΕ Ο ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΛΑΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΑΓΚΕΣ ΑΠΟ ΜΑΣ? ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ.ΔΕΝ ΕΧΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΟΡΟ ΑΡΚΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ.ΚΑΛΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΚΡΙΣΙΜΗ-ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ!

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:27 | Μαρία

    Το θέμα με τις αποδείξεις έχει νομίζω αποφασιστεί λίγο στο πόδι. Σε καμία περίπτωση οπωσδήποτε δεν πρέπει δε να συνδεθεί με το αφορολόγητο. Τι να το κάνω να μαζεύω τις αποδείξεις αφού για να έχω μείωση φόρου με το εισόδημά μου πρέπει να μαζέψω αποδείξεις για 15.000 ευρώ? Πώς να μαζευτούν τόσες αποδείξεις σε ένα χρόνο από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών από τη στιγμή που τα περισσότερα χρήματα που ξοδεύουμε δεν υπολογίζονται?
    Τι να το κάνω εγώ να μετράνε οι αποδείξεις από ψυκτικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, πλακάδες, σοβατζήδες και μπετατζήδες αφού μένω στο νοίκι και ποτέ δεν θα τους χρειαστώ, άρα δεν θα έχω ποτέ μείωση φόρου από τις υπηρεσίες τους?
    Και από την άλλη μας κόβετε τις αποδείξεις από τα νοσήλεια, τα ασφάλιστρα, τα δίδακτρα κλπ.? Κάποιος δηλαδή που έχει ιατρικό πρόβλημα και χρειάζεται να επισκέπτεται γιατρούς και να κάνει εξετάσεις σε τακτά διαστήματα με τα αντίστοιχα υπέρογκα κόστη της αγοράς (γιατί ας μη μιλήσουμε καλύτερα για τη δημόσια υγεία και την περίθαλψη) γιατί να του στερούν τη δυνατότητα να έχει φοροαπαλλαγή από αυτά τα έξοδα? Κατάφωρη αδικία!
    Και τι είναι αυτό που άκουσα σήμερα ότι πρέπει να κρατάμε τεφτέρι με τα στοιχεία της κάθε απόδειξης και να τα προσκομίζουμε στην εφορία ώστε να τύχουμε της φοροαπαλλαγής; Με μπακαλόχαρτα πάμε να νικήσουμε τη φοροδιαφυγή; Αυτά είναι γελοία πράγματα στ’ αλήθεια.
    Ας κοιτάξετε κύριοι της κυβέρνησης να πατάξετε τη φοροδιαφυγή εκεί που πολύ καλά γνωρίζετε ότι συμβαίνει και αφήστε τους μισθωτούς που αγωνίζονται να ζήσουν στοιχειωδώς, να ζήσουν.
    Και κάτι άλλο. Μισθωτός με 45.000 ευρώ ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα θεωρείται πλούσιος; Γιατί αυτό ακούγεται τελευταία, ότι αυτές οι κατηγορίες είναι που θα την πληρώσουν. Αν νομίζετε ότι με 2.000 ευρώ το μήνα μπορεί κάποιος να ζήσει έστω αξιοπρεπώς σήμερα, δοκιμάστε να ζήσετε εσείς για ένα μήνα μόνο έτσι. Και μάλιστα να συντηρείτε πάνω από ένα σπίτι όπως εγώ που επωμίζομαι και τα έξοδα διαβίωσης και περίθαλψης της άρρωστης και μόνης μητέρας μου. Και πόσοι άλλοι στην ίδια με εμένα θέση άραγε. Μπορείτε;
    Μη χτυπάτε άλλο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα από τα εισοδήματά τους, πάρτε τα από τους γνωστούς άγνωστους «μεγαλοκλέφτες» της κοινωνίας μας που μας κατάντησαν εκεί που φτάσαμε.
    Χωρίς να ελπίζω ότι θα ληφθούν υπόψη όσα έγραψα, θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω τους προβληματισμούς μου και τους φόβους μου απέναντι στο αβέβαιο μέλλον που μας υπόσχεστε.
    Καλή χρονιά με υγεία για όλους

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:15 | ΡΑΛΛΗΣ

    Μια λύση για την αποφυγή της φοροδιαφυγής από τους τεχνίτες (πλακατζήδες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι) στις οικοδομές θα είναι να σχετιστούν τα υποχρεωτικά ένσημα που πρέπει να αποπληρώσει ο εργολάβος με αντίστοιχες αποδείξεις για το έργο που έχουν κάνει οι τεχνίτες.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:47 | MAYΡΟΜΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ

    Σας ευχαριστω για τη δυνατοτητα που δινεται στους πολιτες να επικοινωνησουν με το υπουργειο σας.Λογω επαγγελματος θα ηθελα να σας μεταφερω τον προβληματισμο μου για το θεμα των αποδειξεων και τη συνδεση τους με το αφορολογητο.Θεωρω λοιπον οτι οι αποδειξεις που θα καταθετουν ή θα φυλασουν οι φορολογουμενοι στις δηλωσεις τους θα δημιουργησουν ξανα το γνωστο παλιο αλισβερισι μεταξυ των φορολογουμενων,επισης θα αυξησουν το κοστος συνταξης μιας φορολογικης δηλωσης απο τα λογιστικα γραφεια.
    Ειναι προτιμοτερο να διατηρηθει το ισχυον καθεστωςτου αφορολογητου και να εντατικοποιηθουν οι ελεγχοι.Χωρις κοστος μονο να κυκλοφορουν ελεγκτες απο τις Δ.Ο.Υ ή την ΥΠΕΑ,σε καθημερινη βαση στις αγορες των πολεων(δεν χρειαζεται καν να μπαινουν στις επιχ/σεις)οι ταμειακες μηχανες θα «παρουν φωτια».Για καποια επαγγελματα οπως οικοδομοι,υδραυλικοι ξυλουργοι κ.λ.π να ελεγχονται στα εργα που αναλαμβανουν καθως και στη διακινηση των υλικων τους.
    Το ιδιο να ισχυσει και στους γιατρους τις αποδειξεις των οποιων μπορειται να τις συνδεσετε με το αφορογητο.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 16:29 | Δημήτρης Καλιάνος

    Γενικά.
    H συλλογή αποδείξεων σαν μέτρο κατά της φοροδιαφυγής, μάλλον δεν θα αποδώσει αυτά που προσδοκάτε.

    Στην εποχή της τεχνολογίας θα πρέπει να σκεφτείτε ποιο συγχρόνους τρόπους περιορισμού της φοροδιαφυγής.

    Επί πλέον μετά τα πλαστά τιμολόγια θα δημιουργήσουμε τις πλαστές αποδείξεις.και μύριες άλλες ελληνικές κουτοπονηριές.

    Ειδικά .
    Οι πολίτες που συναλλάσσονται με αποδείξεις χωρίζονται σε τρις βασικές κατηγορίες

    Πρώτη κατηγορία.
    Είναι οι συναλλασσόμενοι που έχουν όφελος από την μη έκδοση απόδειξης.

    Παράδειγμα . πας στον γιατρό επισκεψη , περνάς από την γραμματέα και σου λέει 300 ευρώ με απόδειξη 200 χωρίς απόδειξη , πληρώνεις 200 και φεύγεις.

    Τώρα αν περιλάβετε την απόδειξη στη φοροαπαλλαγή για να πιάσετε τον γιατρό αμέσως η αγορά θα βρει την νέα συμφέρουσες σχέση τιμής
    για πληρωμή με η χωρίς απόδειξη και η ιστορία πάει λέγοντας.

    Δεύτερη κατηγορία.
    Πολίτες που δεν έχουν άμεσο όφελος από την μη έκδοση απόδειξης και οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται την ζημιά που κάνουν στα φορολογικά έσοδα με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώνουν πρόσθετα φορολογικά μετρά , Για αυτούς πρέπει να κάνετε καμπάνιες ενημερωτικές μπας και καταλάβουν.

    Τρίτη κατηγορία
    Είναι τα μικρομάγαζα σε μικρές κοινωνίες που οι πελάτες ντρέπονται να ζητήσουν απόδειξη από τον γνωστό μαγαζάτορα. Εδώ ενεργοποιήστε την συνυπευθυνότητα μαγαζάτορα και πελάτη, με τον πελάτη να πληρώνει πολλαπλάσιο πρόστιμο από τον μαγαζάτορα.

    Καλό κουράγιο

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 10:47 | nikos pandas

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΠΟΥ ΠΑΜΕ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ…ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΜΑΣΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ,ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ…

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 10:33 | Γεώργιος

    Η πρόταση μου είναι συγκεκριμένη και αφορά τον φορολογικό χειρισμό των κερδών των τυχερών παιγνίων του οπαπ και ιδιαιτέρως του παιχνιδιου «Παμε Στοιχημα» του οποίου η φύση επιτρέπει και ευνοεί την καθημερινή ενασχόληση εν είδει εργασιας.
    Η προταση μου λοιπον ειναι να διατηρηθει η αυτοτελης φορολογηση που ισχυει σημερα με ενα 10% για κερδη ανω ενος ποσου (300 ευρω ή 500 ευρω) αλλα επισης οποιος φορολογουμενος (προαιρετικα) εγγραψει το ετησιο ποσο που εχει κερδισει σε εναν κωδικο του πινακα 4 της φορολογικης δηλωσης Ε1 προκειμενου να επικαλεστει τα χρηματα αυτα για καλυψη του «ποθεν εσχες» ωστε να προβει στην αποκτηση περιουσιακων στοιχειων ή στην αυξηση των τραπεζικων καταθεσεων να γνωριζει οτι αυτο το ποσο θα εντασσεται αυτοματως στην ενιαια προοδευτικη κλιμακα και θα φορολογειται κανονικα ως καθε αλλο εισοδημα του.
    Παραλληλα ο φορολογουμενος που θα εγγραψει(επαναλαμβανω προαιρετικα και εφοσον θεωρει οτι εξυπηρετειται, για να μην θιγει ετσι και η κερδοφορια του οπαπ) στην δηλωση το εισοδημα αυτο να υποχρεουται στην διακρατηση των αποδειξεων πληρωμης αλλα και των αρχικων κουπονιων πονταρισματος (για τον υπολογισμο της διαφορας τους)για 3-4 ετη σε περιπτωση που κληθει για ελεγχο.
    Με τον χειρισμο αυτο επιτυγχανονται τρεις , θεωρω σημαντικοι, στοχοι.
    1ος για το κρατος καθως αυξανει θεαματικα την φορολογικη βαση.
    2ος επισης για το κρατος καθως αποτρεπει την χρηση της ελαστικης και χαμηλης αυτοτελους φορολογησης των κερδων τυχερων παιγνιων ως «πλυντηριο» για το μαυρο χρημα.
    3ος για τον φορολογουμενο που το επιθυμει να αποτελεσει αυτη η επιπλεον, ή και αποκλειστικη πηγη εισοδηματος «ασπιδα» τοσο στο «ποθεν» οσο και στα τεκμηρια διαβιωσης.

    Γ.Τ. Λογιστης – Οικονομολογος

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 02:28 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ

    Αγαπητοί φωστήρες οικονομολόγοι γιατί δεν πιάνετε την ουσία από την αρχή και απλά.

    Όταν ο μέσος επαγγελματίας πληρώνει στα 500 – 700 ευρό το τρίμηνο , λόγω της φόρο-άμυνας* σας προτείνω – μείωση του φπα στο 10%, ώστε να κόβονται η πλειοψηφία των αποδείξεων, για να έχει επιτέλους ο επαγγελματίας ( αυτός που ζει 3.000.000 κόσμο οικογένεια υπαλλήλους κ.λ.π.) με μεγάλη φορολογική δήλωση να μπαίνει στα επιδοτούμενα προγράμματα , που τώρα πετάγεται έξω , να μπορεί να δανείζετε εύκολα για σπίτι αμαξι κ.λ.π. αμέσως και πιο πολλή φπα σίγουρα 100% θα καταβάλει γιατί είναι ανταποδοτικό και θα κινηθεί η οικονομία.

    Και θα σταματήσει να έχει τον βραχνά του παρανόμου.

    Το νόμιμο είναι και πιο υγιεινό.

    Τη θα γίνει αν κόβονται όλες οι αποδείξεις με φπα 19/20/21 % ?

    Πρώτο μετακυλύετε το κόστος στον λεγόμενο πελάτη δηλαδή εμάς, μετά θα μπει η συναλλαγή π.χ. το προϊόν κάνη τώρα 15 εύρο , μετά 17-18 η« απόδειξη για 7 να είμαστε όλοι καλυμμένοι και 16 η τιμή που θα καταβάλουμε.
    Θα το δείτε στην πράξη αν εθελοτυφλίσετε.
    Την φοροδιαφυγή την κάνατε φόρο άμυνα, ρίχτε δοκιμαστικά το φπα και θα πάθετε σοκ με την μεγάλη αύξηση τζίρου και δημοσίων εσόδων. Κάντε το τουλάχιστο σε οικονομικό μοντέλο και μελετήστε το , και πάρτε το μέσο όρο της κάθε εταιρίας και αν δεν γίνει έτσι υποχρεώστε την να καταβάλει την διαφορά λόγω δοκιμής για να μην πελαγώσετε – χάσετε για τον χρόνο δοκιμής.

    Η πλειονότητα των μικρό επαγγελματιών φόρο αμύνονται γιατί δεν επιβιώνουν αλλιώς \ αυτή είναι η πικρή αλλά αληθινή πραγματικότητα!!

    * επεξήγηση
    Και το βασικότερο κάντε παραγωγικό τον εαυτό σας – δημόσιο με αξιοκρατία , όπως με «απολύει» εμένα ο πελάτης αν είμαι απαράδεκτος αρχίστε να δείχνετε την έξοδο στην μετριότητα – αρκετά με τα ταμπού της δημοκρατίας \ ασυδοσίας των ασυνείδητων, αν το δημόσιο εργαζόταν με το 55% των δυνατοτήτων δεν θα κάναμε την φοροδιαφυγή φόρο άμυνα.
    Θα μπορούσα να σας περιέγραφα πολλά αλλά κρατήστε την ουσία τα ξέρετε… ΌΛΑ.!

    takis355@in.gr

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:09 | Θρασύβουλος Μίαρης Φοροτεχνικός Σύμβουλος

    Ολη η κατασταση με τις αποδειξεις ειναι να αποδειξουμε οτι δεν μπορουμε να πεισουμε τον πολιτη οτι θα κερδισει
    ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
    Αγαπητοι Κυριοι
    Δωστε κινητρα στην αγορα και το φιλοτιμο δεν λειπει
    Καταργηστε τους φοροληστρικους νομους της τιμωριας και της παρανοιας
    πενταπλασια και τριπλασια προστιμα και υπερεξουσιες των υπαληλων
    Δωστε κινητρα στον πολιτη μη τον κοροιδευετε , κινητρο ειναι η εκπτωση το δωρεαν λογισμικο το laptop σε καθε σπιτι δωρεαν
    Η καταγραφη των αποδειξεων μονο ηλεκτρονικα και σε καθε συναλλαγη
    Ξεκινηστε απο τις τραπεζες , τις ΔΕΚΟ ,τα υπουργεια
    Υποχρεωστε κατ΄αρχην ολους τους υπαλληλους εφαρμοστες της Δημοσιας Αρχης να εφαρμοσουν το μετρο
    Δωστε κινητρο , δεν χρειαζεστε μαλλον οικονομολογους ,μαρκετιστες χρειαζεστε και ψυχολογους σαν αυτους που χρησιμοποιουνται απο την ασφαλεια για αυτους που απειλουν κατα ζωης
    Το μετρο των αποδειξεων μονο ετσι θα εχει αποτελεσμα
    Κυριε υπουργε
    Κυριε Προθυπουργε
    Συνδεστε την καρτα του ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ δωστε ανοικτο λογισμικο στον επαγγελατια φοροτεχνικο δωσε ανοικτη προσβαση προς στον πολιτη και ολη η λειτουργια θα γινει με e-mails και για οσους δεν εχουν με sms ή εσχατως με τηλεφωνική κληση λειτουργηστε το σαν μια πολυ απλη συναλαγη σε ΑΤΜ δωστε αμεσα το bonus της λειτουργιας με δωρεαν συναλαγες
    Ευχομαι η νεα χρονια να μας κανει πιο σοφους

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 20:10 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ
    Καταθέτω κάποιες σκέψεις-προτάσεις με την πεποίθηση ότι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση κάποιων υπαρκτών και σοβαρών προβλημάτων που βρίσκονται μπροστά σας.

    Α.- Φοροδιαφυγή ιδιωτών γιατρών.
    Θα την περιόριζε σημαντικά, αν οι γιατροί αναγκάζονταν να θεωρούν τα συνταγολόγιά τους στις εφορίες, όπως κάνουν οι υπόλοιποι επαγγελματίες με τα διάτρητα τιμολόγιά τους. Αυτό σε συνδιασμό με κάποια διάταξη που θα υποχρέωνε τα φαρμακεία να πωλούν ΟΛΑ τα φάρμακα μόνο με ιατρική συνταγή, θα βοηθούσε σε αρκετά μεγάλο βαθμό στον προσδιορισμό του εισοδήματός τους.
    Β.- Κατευθυνόμενη (αμειβόμενη) συνταγογράφηση.
    Δεν είναι υπερβολή δυστυχώς να λεχθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της συνταγογραφίας των γιατρών, είναι προιόν συναλλαγής τους με τις φαρμακευτικές εταιρείες, με συνέπεια την υψηλή κοστολόγηση των φαρμάκων και την πολυφαρμακία. (στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες). Προτείνω κάποια μέτρα που θα βοηθούσαν στον περιορισμό της.
    α) Ποινικοποίηση των «συμφωνιών» όπως οι παραπάνω αναφερόμενες, με υψηλές ποινές τιμωρίας και κυρίως συνυπευθυνότητα των ιατρικών επισκεπτών και των προισταμένων τους, που συμμετέχουν σ’αυτές.
    β) Υποχρεωτική μείωση των τιμών των φαρμάκων, ανάλογη με το ύψος των ΕΞΟΔΩΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ μετά από έλεγχο των τιμολογίων των φαρμ/κών εταιρειών που αναφέρονται στα παραπάνω έξοδα.
    γ) Απαγόρευση των δήθεν πολυκεντρικών μελετών που οργανώνονται από τις φαρμ/κές εταιρείες και οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν άνετα ΑΙΣΧΡΕΣ και ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΕΣ συμφωνίες κατευθυνόμενης συνταγογράφησης.
    δ) Ελεγχος και έγκριση από τον ΕΟΦ των ταξιδιών συμμετοχής των γιατρών σε «επιστημονικά συνέδρια» εντός ή εκτός Ελλάδας, με έξοδά τους πληρωμένα από τις φαρμ/κές εταιρείες.
    Αυτά και πολλά άλλα…

    Με εκτίμηση και εμπιστοσύνη στις προσπάθειές σας

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 20:48 | γιαννης ιωαννιδης

    ΟΧΙ ανωτατο οριο-ποσο απο Αποδειξεις…καταναλωνε σχετικα,…ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ!(ενισχυση Ρευστοτητας).Αφου ουσιαστικα μπαινει το Κρατος «συνεταιρος»στις καταθεσεις(μεσω φορου),θα ηταν Δικαιο,να καταργηθει η φορολογηση των Τοκων!!!…

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 19:05 | Νικηφόρος

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΘΕ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΣΕ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ + ΦΠΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ:
    1. ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ
    2. ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΙΤΕ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΦΠΑ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ,ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΙΔΗ, ΚΛΠ)
    Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΓΙΝΕΤΑΙ;
    3. ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΛΟΓΩ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΕ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΦΠΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΜΕΛΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΦΠΑ.
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΘΕ ΠΡΟΪΟΝ Η΄ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ
    ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 17:18 | ΠΑΣΣΑΣ ΝΙΚΟΣ

    ΑΡΧΙΚΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2010, ΜΕ ΥΓΕΙΑ Σ’ ΟΛΟΥΣ.
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ , Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ :
    ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΚΤΥΠΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟ Α.Φ.Μ. ΚΑΙ Η
    Δ.Ο.Υ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΕΛΑΤΗ. ΕΤΣΙ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΚΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΑΝ ΔΕΝ ΖΗΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ .
    ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ , ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΑΘΕ
    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ Α.Φ.Μ. ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ.
    ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ON LINE ME THN ΕΦΟΡΙΑ ,Η ΕΣΤΩ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΜΗΝΑ.
    ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ , ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ
    ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
    ΑΠΟ ΤΟ 19 % ΤΟΥ Φ.Π.Α. , ΤΟ 9% ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ,ΚΑΙ ΤΟ 10% ΝΑ ΕΠΙΣΤΕΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ , ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΡΟΠΟ.
    ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ π.χ ,ΘΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ,ΚΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟ Κ.Λ.Π.

    ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΛΕΓΟΥ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΤΟΣ ΑΝ ΤΟ ( Μέτρο ) ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ , ΑΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ – ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ – ή ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ
    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ.

    ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ , ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 15:21 | MARIA

    ΕΓΩ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΠΟΥ ΤΟ 90% ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΜΕ ΔΕΝ ΚΟΒΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. ΚΟΒΑΝΕ ΜΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΠΑΝΩ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ «ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΕΣ?». ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟ ΜΕΤΡΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ, ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΑΤΥΠΑ ΣΕ ΕΝΑ SITE ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 14:01 | γιαννης ιωαννιδης

    OXI οι αποδειξεις των S/M.Ειναι δυνατον;φοροδιαφευγουν τα S/M; Tζαμπα κοστος η διαχειρηση της χαρτουρας αυτης. Ποιοι φοροδιαφευγουν; 10-15 επαγγ.κατηγοριες;(Βαλτε & μεσιτες,ταξιδια,λογιστες).Αποδειξεις(ΑΠ)απ’αυτους…να εκπιπτει ΟΛΟ το ποσο(& ο ΦΠΑ μεσα…εχει νοημα…).Σε ορισμενα επαγγελματα δε,ισως 1,5`η 2 φορες το ποσο! Αν δεν τις στελνουμε στην Εφορια,τοτε φιλοι,συγγενεις,θα τις διπλοεγγραφουν.το ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΑΥΤΟ;Μπορειτε να το διαπιστωσετε αυτο;για να βαλετε σχετικη ποινη… Ειναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ αποφαση ποιος θα πληρωσει το κοστος διαχειρησης αυτης της χαρτουρας. Αν το Κρατος αναλαβει,(θα ειναι πιο οικονομικο Μακροοικονομικα) να μπορουμε ΟΛΟ ΤΟ ΕΤΟΣ,να πηγαινουμε τις ΑΠ στην Εφορια(που θα υπαρχει σχετικος προσωπικος φακελλος) κι ετσι θα αποφευχθει κι η διπλοεγγραφη. Απο το αφορολογητο ως τις 30000`η 25000 15%φορος. Βενζινιπωλες-ταξιτζηδες οπωσδηποτε ΑΠ. Αλλιως μια τρυπα στο νερο! ΟΛΟΙ οι υποχρεοι καταβολης ΦΠΑ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ & το «μηχανακι»για τις Πιστωτικες.(αμεση αποδοση ΦΠΑ στο Κρατος)(ενν.& για τους Τεχνιτες) Ως εκ τουτου & η προμηθεια των Τραπεζων στο 1%. ΕΠΙΚΥΡΗΞΗ του ΦΑΚΕΛΛΑΚΙΟΥ!Βοηθεια τεχνικη για την αποκαλυψη!…. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 14:05 | Ελευθερία

    Φοροδιαφυγή και αποδείξεις Αγοράς
    Φοροδιαφυγή – Ενα μεγάλο άλυτο θέμα που σε παραπέμπει στη Λερναία υδρα. Μόλις κόψεις ένα κεφάλι γεννιούνται δυο.
    Ενα θέμα βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση του Ελληνα πολίτη και πολιτικού. Πολιτικές συνειδήσεις που έτσι κι αλλιώς δημιουργούν αρπακτικά και ‘ομάδες φοροδιαφυγούντων’ σε κάθε χώρο. Ολα είναι εφικτά αρκεί να έχεις ένα καλό λογιστή. Ετσι είσαι πάντα νόμιμος (Βουλγαράκης) γιατί οι νόμοι του κράτους είναι νομοθετημένοι έτσι ώστε να οδηγούν σε φοροδιαφυγή, να προστατεύουν αυτούς που μπορούν και θέλουν.
    Πως το αλλάζεις ; Με αποδείξεις ; Ποιός θα τις ελέγξει ; Ποιός θα τις καταχωρήσει; Ποιός θα εγγυηθεί ότι το μελάνι στις ταμειακές δεν θα έχει φθαρεί; Κάτι τέτοιο συνέβαινε και το καιρό που τις ξαναμαζεύαμε. Πετούσες αποδείξεις γιατί ούτε ποσόν διέκρινες, ούτε ΑΦΜ. Από ποιους θα παίρνεις αποδείξεις ;
    Από την οικιακή βοηθό που σου καθαρίζει το σπίτι ; Από τη γυναίκα που καθαρίζει την πολυκατοικία ;
    Από το Χ που φώναξες για μερεμέτια ;
    Από το μπογιατζή, τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο, αυτόν που μου επιδιόρθωσε τη ταπετσαρία του σαλονιού, που μου συντήρησε τα έπιπλα ;
    Από το υπαίθριο parking της περιοχής σου, που παρακαλάς να βρεις μια θέση αφού οι δρόμοι φιλοξενούν ακίνητα αυτοκίνητα, που έχουν να πληρώσουν τέλη κάτι χρόνια, που καλείς τη τροχαία, το δήμο και περιμένεις ένα χρόνο για να πάρουν από τα δέκα τα δυο- τρία ;
    Από το καθηγητή που σου κάνει ιδιαίτερα στο παιδί σου Ελληνικά ;
    Από τη γυναίκα που παίρνει τα παιδιά σου Από το σχολείο και τα ‘προσέχει’ μέχρι να γυρίσεις από τη δουλειά;
    Από τη κοπέλα που έχεις και κάνει αγγλικά, γαλλικά στα παιδιά στο σπίτι σου;
    Από τον …. που αγόρασες λάδι από το χωριό σου, το χωριό του φίλου σου ;
    Από τον …. που αγόρασες μέλι από το χωριό σου, το χωριό του φίλου σου ;
    Από τον …. που αγόρασες γλυκά του κουταλιού από το χωριό σου, το χωριό του φίλου σου ;
    Από τον …. που αγόρασες κάπαρη, ζαρζαβατικά από το χωριό σου, το χωριό του φίλου σου ;
    Από τον …. που αγόρασες αυγά, τυρί, κρέας, αρνάκια, κοτόπουλα, λουκάνικα, λούνζες από το χωριό σου, το χωριό του φίλου σου ;
    Από τον …. που αγόρασες κρασί, τσίπουρο από το χωριό σου, το χωριό του φίλου σου ;
    Από τον …. που αγόρασες υφαντά, κεντήματα, κιλίμια, καλαθάκια, κοφίνια από το χωριό σου, το χωριό του φίλου σου ;
    Από τον …. που αγόρασες κρόκο, ζουμπούλια, από το χωριό σου, το χωριό του φίλου σου ;
    Από τον …. που αγόρασες καρύδια, αμύγδαλα, Από το χωριό σου, το χωριό του φίλου σου ;
    Από τον …. που αγόρασες καλλυντικά/ φυτικά που πουλάνε στα σπίτια ;
    Από το ταβερνάκι στα χωριά, στα νησιά που παίρνουν τη παραγγελία σε μπακαλόχαρτο ; Από την υπαίθρια καντίνα ;
    Από το μπαρ τη καφετέρια που παίρνεις απόδειξη τη παραγγελία (χωρίς ΑΦΜ) χωρίς στοιχεία και πολλές φορές γράφει Μη νόμιμη ή παράνομη απόδειξη ;
    Από ενοικιαζόμενα δωμάτια (που τα έχουν χτίσει και με επιδότηση) ; Το κηπουρό ; το καθαριστή πισίνας ; Αυτόν που μαζεύει τις ελιές σου, ασχολείται ,καθαρίζει, αρμέγει, ταίζει τα ζώα σου, σου καθαρίζει από τα αγριόχορτα το οικόπεδό σου, σου κλαδεύει τα δέντρα σου ;
    Από το δικηγόρο ή το μεγαλογιατρό που έβαλες ΄μέσον΄για να σε δεχτεί ;
    Από πού ;;;;; Πόσους έχουμε αφήσει έξω έτσι γρήγορα και χωρίς πολύ σκέψη ; Πόσοι από αυτούς τους δυστυχείς έχουν ωφεληθεί έτσι ΑΨΑΧΤΑ μέχρι και επίδομα αλληλεγγύης ;
    Γιατί λοιπόν μιλάμε ; Πως θα μπορούσες να πάρεις αποδείξεις από όλους αυτούς που δε δηλώνουν εμπορία ή παροχή υπηρεσιών ; Και το ξέρετε, ξέρετε ότι πληρώνετε επιδότηση σε ελαιοπαραγωγούς που δεν δηλώνουν ούτε ένα ευρώ από εισόδημα π.χ ελαιόλαδου. Θεωρούνται αγρότες με την ευλογία της τοπικής αρχής χωρίς να είναι, στο μέλλον θα λαμβάνουν τη σύνταξη ΟΓΑ και τώρα επωφελούνται επιδοτήσεων γιατί εύκολα δηλώνουν ότι ‘νοικιάζουν’ στρέμματα από το συχωριανό τους που ζει στην Αθήνα. Αναρωτιέμαι μόνο εγώ τα γνωρίζω αυτά ;
    Γνωρίζετε πολύ καλά το κόστος ανέγερσης μιας οικοδομής ποιο τελικά είναι. Γιατί να δίνετε νόμιμα η δυνατότητα αυτό το κόστος να είναι 1/5 μικρότερο της πραγματικής αξίας. Τι θα πει ελάχιστο κόστος οικοδομής ; Τι θα πει ελάχιστο ελάχιστο κόστος εισφορών ; Γιατί Από χέρι και νόμιμα υπάρχει ανομία; Γιατί ο οικοδόμος με την ευρεία έννοια του όρου εργάζεται νόμιμα το 1/3 σχεδόν του χρόνου και το υπόλοιπο προσφέρει μαύρη εργασία παίρνοντας σε χρήμα την εισφορά του ΙΚΑ. Γιατί εγώ να κινδυνεύω και από πιθανή καταγγελία αν θεωρήσω ότι έχω θέμα με την ποιότητα της δουλειάς του ;
    Είναι γνωστή η τεράστια διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας ενός ακινήτου. Γιατί Από χέρι πρέπει να πληρώσω την αντικειμενική νόμιμα με επιταγή και την εμπορική με ρευστό μαύρο χρήμα; Γιατί αφού είναι γνωστοί οι πωλητές ακινήτων ποτέ κανείς μαζί τους δεν έχει ασχοληθεί με τα μαύρα λεφτά. Γιατί δυο τιμές στα ακίνητα ;
    Γιατί να βαρύνονται με φόρους τα ακίνητα που δεν επιφέρουν εισόδημα στους κατόχους (δεν θα χρειαζόταν αν χωρίς τις Ελληνικές πατέντες όλοι οι φόροι πληρωνόντουσαν τη χρονική στιγμή που έπρεπε) γιατί να βαρύνονται με επί πλέον φόρους οι μεταβιβάσεις ή οι κληρονομιές ;
    Γιατί τα μισθώματα να έχουν τέτοιες διαφορές ανάλογα με τον ιδιοκτήτη και τον ένοικο ; Γιατί να μην υπάρχουν κλίμακες ανάλογα με περιοχές, παλαιότητα, αξία του ακινήτου κλπ ;
    Είναι γνωστός ο ρόλος των εφοριακών που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι άτυπα συνέταιροι με το κράτος με μεγαλύτερα μάλιστα ποσοστά. Πως θα λήξει αυτό το τόσο σοβαρό θέμα ; Απλά Από φόβο για κάποιο διάστημα θα είναι κάπως προσεκτικοί, -έτσι κι αλλιώς έχουν εκπαιδευτεί να ανάλογα με το επιχειρηματία-. Αυτές οι συνδιαλλαγές πάντα γίνονται με την ευλογία των λογιστών μας. Που είναι το κράτος εκεί, που είναι οι ελεγκτικοί
    Τι θα γίνει με τις offshore εταιρείες ; Με τις εταιρείες φάντασμα, ποιός είναι ο τρόπος που θα εντοπισθούν ; Τι φόρους θα καλεστούν να πληρώσουν για όλα αυτά τα χρόνια που μας κλέβουν ;
    Τι θα γίνει με τις εταιρείες που ιδρύθηκαν μόνο και μόνο για να καλύψουν οι πιο έξυπνοι τα ακίνητά τους με στόχο την φοροδιαφυγή ;
    Τι θα γίνει με τις εταιρείες που ιδρύθηκαν για να φιλοξενούν σκάφη αναψυχής των ιδιοκτητών τους με στόχο την φοροδιαφυγή;
    Τι θα γίνει με την εξαγωγή των καταθέσεων σε άλλες χώρες από τους μετανάστες ; Γιατί οι εξαγωγές καταθέσων δεν ελέγχονται ; Τι θα γίνει με το μεταναστευτικό που είναι η κύρια πηγή της παρά-οικονομίας ; Και μαύρα λεφτά σε βάρος του νομοταγή Ελληνα και τα χρήματα στη πατρίδα τους. Μήπως αυτό δεν είναι γνωστό ; Δεν έχουμε γνωστούς μετανάστες που πολύ καλά ξέρουμε και πως δουλεύουν και πως χρησιμοποιούν τα μαύρα χρήματά τους.
    Τι θα γίνει με το παραεμπόριο και την φοροδιαφυγή των καυσίμων ; Τι θα γίνει με τη φοροδιαφυγή στα παραφάρμακα;
    Τι θα γίνει με τους ανα- παραγωγικούς και υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους, που πάνε στη δουλειά τους για να βγουν από τη ρουτίνα τους , όταν βαριούνται και για δημόσιες σχέσεις ; Είναι οι προνομιακοί πολίτες αυτού του κράτους, γνωστοί, φίλοι συγγενείς της εκάστοτε αρχής, οι έχοντες μπάρμπα στη Κορώνη.
    Γνωρίζετε πόσους από αυτούς τους συναντάς σε άλλα επαγγέλματα … δηλωμένα στο όνομα συζύγου ή στη μαύρη εργασία; Εχω βαρεθεί να τους βλέπω στα σπίτια τους ή να τους συναντώ σε ώρα εργασίας στα διάφορα Mall. Και όταν κατά τύχει τους βρεις στο πόστο τους το μόνο που εισπράττεις την μη διάθεση για εξυπηρέτηση. Δεν έχουν μάθει ότι ο νομοταγής Ελληνας τους συντηρεί, είναι αδιανόητο να το καταλάβεις. Ας μη πούμε και για το νόμιμο ωράριό τους. Ποιος από το νόμο δουλεύει 8ωρο ; Ας μη πούμε για τις επί πλέον παροχές τους ανάλογα με το κλάδο εργασίας, (γονικές, ρεύμα, τα ακατονόμαστα επιδόματά τους, για τη μη φορολόγηση των επιδομάτων ενώ ο ιδιωτικός υπάλληλος φορολογείτε στα μπόνους που τυχαία δεν τα έχει πάρει.) Ας μη μιλήσουμε για τις ατελείωτες ώρες που εργάζονται κάποιοι ιδιωτικοί υπάλληλοι και κάποιο ελεύθεροι επαγγελματίες. Εχω περάσει και από τα δυο στάδια, ο μέσος όρος δουλειάς μου ήταν 18-20 ώρες 7 ημέρες την εβδομάδα. Και όμως αν βγω σε σύνταξη θα έχω τις ίδιες απολαβές με τον τεμπέλη… και ίσως κατηγορηθώ γιατί υπάρχουν και πέντε φράγκα στη μπάντα, γιατί έτσι κι αλλιώς χρόνος για να τα χαλάσω εν μου μένει. Δεν έχω πάει ποτέ εξωτερικό, δεν κάνω διακοπές στη Μύκονο, δεν έχω κάνει ρεβεγιόν στα ακριβά ή μη μαγαζιά, δεν συχνάζω στα μπουζούκια ή σε καζίνα, δεν έχω την τρέλα με την ένδυση και δεν με αφορά η ασθένεια του υπέρ καταναλωτισμού.

    Τι θα γίνει με το παρά-εμπόριο που θα δημιουργήσουν οι αποδείξεις ;
    Τι θα γίνει με ένα ποσοστό ‘αναπήρων’ που μόνο ανάπηροι δεν είναι ; Τι θα γίνει με συνταξιούχους που εργάζονται σε μαύρη εργασία ;
    Τι θα γίνει με ηγεσία που έχει κατακλέψει τον Ελληνα φορολογούμενο; Με την εκκλησία ; Με όλους αυτούς τους τάχα μου τάχα μου ηγέτες/ αρχοντες που κατά καιρό μπαίνουν στο βαρέλι με το ξένο μέλι και δεν λένε να βγούνε;. Πότε θα επιστρέψουν αυτά που έφαγαν, που έκλεψαν ; Πότε θα βλέπει ο Ελληνας που πάνε τα λεφτά του ; Πότε θα ξανά νοιώσουμε πατριώτες ;
    Καταλήγω με την βεβαιότητα ότι οι αποδείξεις θα φέρουν ελάχιστα έσοδα στο κράτος και δεν θα πατάξει στο ελάχιστο τη φοροδιαφυγή, αφού η προστατευόμενη παραοικονομία είναι στην μεγαλύτερη της έξαρση. Πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι, πρέπει ο πολίτης πλέον να τυνχάνει της μεταχείρισης που του αρμόζει από το κράτος.
    Ας γίνει λοιπόν η φοροδιαφυγή αδίκημα… μήπως έτσι βάλουμε μυαλό και καθαρίσει το απόστημα. Ας αρχίσουμε να ‘καρφώνουμε’ ο ένας τον άλλον…… (άραγε ποιος θα ασχοληθεί με τη πληθώρα καταγγελιών) ; Ημίμετρα και μάλιστα ξαναδοκιμασμένα δεν λένε…Ας μπουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, σκληροί με σωστούς και αλάδωτους (που θα τους βρει κανείς) ελεγκτές. Όχι πάλι να βγαίνουν από τη μια τσέπη και να μπαίνουν σε άλλη. Ας ενημερωθεί ο Ελληνας τι σημαίνει φοροδιαφυγή, φοροκλοπή, ας γνωστοποιηθεί στον αλλοδαπό τι επιπτώσεις έχει ….Ας ασχοληθούμε με την πηγή των κακών αρχικά, ας γίνουμε Ελληνες επιτέλους για την Ελλάδα, για μας και τα παιδιά μας.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 14:43 | Γιώργος

    ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΔΟΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ €1400 ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ €3000 ΠΩς ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΓΚΕΤΡΩΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ €12000

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:46 | George Apostolopoulos

    Δεν χωρεί αμφιβολία ότι αξίζει να εισαχθεί το μέτρο για το σύνολο των εξόδων -ενδεχομένως πλην ΔΕΚΟ- σε συνδυασμό με κάποια ελάφρυνση. Ηλεκτρονική υποβολή καταστάσεων.

    Η κατάσταση που παρατηρείται στην ελληνική αγορά δείχνει πλήρη εξαχρείωση! Ελάχιστοι δίνουν αποπδείξεις.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:33 | Διονύσιος Κουντουρέας

    Ως προς το πρόβλημα μη έγκαιρης απόδοσης, αλλά ακόμα και καταβολής ΦΠΑ, θεωρώ ότι μπορεί να επιλυθεί τούτο με την κατάργηση του ισχύοντος σήμερα καθεστώτος, σύμφωνα με το οποίο το κράτος εμπιστεύεται τον πωλητή προιόντων και υπηρεσιών να τον εισπράξει από τον πελάτη επ΄ ονόματι του κράτους. Φυσικό είναι – με τα υπάρχοντα σήμερα ήθη – να επιδιώκει ο πωλητής να οικειοποιηθεί τον εσπραχθέντα φόρο, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
    Προτείνω την καθιέρωση ταυτόχρονης-αυτόματης, με την έκδοση απόδειξης, αποστολής του εκάσοτε ποσού που αντιστοιχει στον ΦΠΑ σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ του κράτους, μέσω λογισμικού συστήματος και καθιέρωσης ενιαίου τύπου ταμειακής (ηλεκτρονικού υπολογιστή)μηχανής με τέτοια δυνατότητα. Έτσι, ο πωλητής θα εσπράτει μόνο το τίμημα που του ανήκει και δεν θα μπαίνει στον πειρασμό να κακοδιαχειρίζεται ή και να οικειοποιείται ξένα χρήματα.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:13 | ΚΑΡΤΣΙΔΗΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    1. Πως είναι δυνατόν να στέλνουν στα ιδιωτικά σχολεία τα παιδιά τους, άνθρωποι που δηλώνουν εισοδήματα 10.000 ευρώ. Πότε θα υπολογιστούν επιτέλους ως τεκμήρια διαβίωσης τα έξοδα για ιδιωτική εκπαίδευση;
    2. Πότε θα μπούν ταμειακές μηχανές στα βενζινάδικα;
    3. Πότε θα εφαρμοσθεί το πόθεν έσχες;
    4. Πότε η Δικαιοσύνη θα αρχίσει να αποδίδεται σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να εκδικασθεί η χορήγηση των 176 ευρώ στους εκπαιδευτικούς. Γιατί με Νόμο εξαιρούνται οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και οι Εκπαιδευτικοί από την αρμοδιότητα του Συνήγορου του Πολίτη. Μόνο στους Εκπαιδευτικούς δημιουργούνται σκόπιμα προβλήματα, εδώ και 3 χρόνια, για τη μη χορήγηση 3μηνων και 9μηνων αδειών ανατροφής τέκνου. Πότε η ηγεσία του Υπουργείου θα συμμορφωθεί με τις συστάσεις του Συνήγορου του Πολίτη.
    5. Εκπαιδευτικός με σύζυγο χαμηλόμισθη ιδιωτική υπάλληλο, και τρία παιδιά, βρισκόμαστε στην κατηγορία 30.000 με 50.000 ευρώ (Ελευθεροτυπία 30-12-09), στο 10 τις εκατό των πιό πλούσιων Ελλήνων. Πότε θα ξαναεπιστρέψει η ΝΤΡΟΠΗ σε αυτή τη χώρα.
    6. Πότε θα αναρτηθούν ΔΗΜΟΣΙΑ στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ τα ονόματα και τα ποσά όλων των δημοσίων υπαλλήλων που πήραν χρήματα από ύποπτα Συμβούλια. Ποιοί φοβούνται και τι;
    7. Πότε θα αναρτηθεί ΔΗΜΟΣΙΑ στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ποιός δημόσιος υπάλληλος εργάζεται και πού (συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΚΟ); Ποιοί φοβούνται και τι;
    8. Οι υπάλληλοι του ΤΡΑΜ ξεπέρασαν τους 600. Πότε επιτέλους θα αποδωθούν ευθύνες; Μήπως είναι παραπλανημένοι όσοι τους διόρισαν;

    Θα παρακαλούσα στις Δημόσιες Διαβουλεύσεις οι συμμετέχοντες να δηλώνουν ονοματεπώνυμο και τόπο κατοικίας και εργασίας και αριθμό ταυτότητας για πολύ ευνόητους λόγους.

    Υπάρχουν κράτη στα οποία περιουσία κατέχουν και Άξιοι. Εδώ περιουσία κατέχουν οι Ύποπτοι.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:01 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Είναι απαραίτητη η θέσπιση αυστηρότερων ποινών για όσους φοροδιαφεύγουν είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις ή λοιπά φυσικά πρόσωπα.
    Επειδή στην Ελλάδα δεν θεωρείται παράξενο ή παράνομο να φοροδιαφεύγει κανείς αλλά η φοροκλοπή θεωρείται φυσιολογική, πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε να γίνει κατανοητό ότι όχι μόνο φυσιολογική δεν είναι, αλλά αντιθέτως είναι αντικοινωνική και εγκληματική συμπεριφορά.
    Αν επιβληθούν εξοντωτικές ποινές τότε θα γίνει σταδιακά κατανοητό στην ελληνική κοινωνία ότι η φοροδιαφυγή είναι επικίνδυνη. Μερικά μέτρα είναι τα ακόλουθα:
    -Να μην περιορίζονται οι αρχές σε διοικητικά πρόστιμα, αλλά να γίνονται υποχρεωτικά ποινικές διώξεις.
    -Να δημεύονται περιουσιακά στοιχεία των παρανομούντων μέχρι του ύψους της δεκαπλάσιας οφειλής τους.
    -Να αναστέλλεται η επαγγελματική απασχόληση των κατά συρροήν παρανομούντων
    -Να διαπομπεύονται μέσω των ΜΜΕ όσοι συλλαμβάνονται να αποκρύπτουν εισοδήματα.
    -Να αναμιχθεί και η αστυνομία στους ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων κυρίως στην αγορά και στα κέντρα διασκεδάσεως και εστίασης.
    -Να τιμωρούνται ως συνυπεύθυνοι και όσοι καταναλωτές δεν έχουν απόδειξη.
    -Να απαγορευθεί γενικά΄με την επιβολή επίσης εξοντωτικών ποινών η αδήλωτη επαγγελματική δραστηριότητα:
    α) ‘Οσων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας (στο διάστημα που το λαμβάνουν)
    β)Να επιτραπεί στους Δημοσίους Υπαλλήλους και στους συνταξιούχους να εργάζονται εκτός του ωραρίου τους σε εργασίες που δεν έρχονται σε σύγκρουση συμφερόντων με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα με την προϋπόθεση να δηλώνουν κανονικά τη δραστηριότητά τους, να εκδίδουν αποδείξεις, να φορολογούνται και να εισφέρουν στα ταμεία κανονικά.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:52 | Νίκος Καμπανόπουλος

    Καλημέρα

    Λέγομαι Νίκος Καμπανόπουλος και είμαι ο Γενικός Διευθυντής της Visa Europe στην Ελλάδα. Η Visa Europe είναι οργανισμός μελών που ανήκει και ελέγχεται από τις 4.600 ευρωπαϊκές τράπεζες–μέλη της (24 εξ’αυτών στην Ελλάδα) και εκχωρεί το δικαίωμα χρήσης των σημάτων Visa για έκδοση και αποδοχή χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων και εταιρικών καρτών. Ως ένας αποκλειστικά Ευρωπαϊκός οργανισμός η Visa είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των Ευρωπαϊκών τραπεζών και των πελατών τους – εμπόρων και κατόχων καρτών – ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στην υλοποίηση του στόχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργήσει μία πραγματικά ενιαία αγορά πληρωμών. (Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.visaeurope.com ή http://www.visa.gr).
    Με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα να μεταφέρω τις απόψεις μου σχετικά με την παραοικονομία και κατ’ επέκταση της φοροδιαφυγής:
    • Υπολογίζεται ότι η παραοικονομία αντιστοιχεί περίπου στο 26% του ΑΕΠ (δηλαδή μεταξύ €50 – €70 δις). Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η παραοικονομία υπολογίζεται σε περίπου €2 τρις, ενώ σε κάποιες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό της παραοικονομίας ανέρχεται ακόμα και στο 40% του ΑΕΠ.
    • Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ATKEARNEY, διεθνούς εταιρείας συμβούλων με ειδίκευση σε συστήματα πληρωμών και του καθηγητή οικονομικών Friedrich Schneider, Ph.D, του πανεπιστημίου Johannes Kepler University of Linz της Αυστρίας, σχετικά με την διάρθρωση και το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι τα 2/3 αφορούν σε αδήλωτη εργασία από επιχειρήσεις και εργαζόμενους προς αποφυγή φορολόγησης και το 1/3 σε μειωμένη δήλωση εργασιών κυρίως από επιχειρήσεις με μεγάλη διείσδυση μετρητών, όπως μικρά εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, συνεργεία, περίπτερα, ταξί, κλπ.
    • Η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία αντιμετώπισης της παραοικονομίας και κατά συνέπεια της φοροδιαφυγής και ενίσχυσης της υγιούς ανάπτυξης της οικονομίας, είναι η υιοθέτηση ενός εκτεταμένου συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, με στόχο τη μείωση της χρήσης μετρητών. Σύμφωνα άλλωστε με την μελέτη, όσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών στις συναλλαγές, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό της παραοικονομίας.
    • Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι η χρήση των μετρητών δεν είναι δωρεάν. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ετήσιο κόστος διαχείρισης όλων των πληρωμών, δηλαδή μετρητών, επιταγών και καρτών, ισούται με 2%-3% του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει τα 2/3 του παραπάνω κόστους στα μετρητά, δηλαδή περίπου 2% του ΑΕΠ. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος αυτό αρκεί να αναφερθεί ότι ολόκληρος ο αγροτικός τομέας στην Ευρώπη ανέρχεται στο 2,1% του ΑΕΠ – που σημαίνει ότι ξοδεύουμε περισσότερα για την διαχείριση των πληρωμών απ’ ότι για την παραγωγή τροφής!
    • Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η παροχή κινήτρων προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ώστε να επιλέγουν για τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικές πληρωμές και κάρτες πληρωμών έναντι των μετρητών, λειτουργεί προς όφελος του κράτους και της εθνικής οικονομίας.
    • Μάλιστα εκτιμώ ότι η προσπάθεια αυτή θα μπορούσε να καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματική αν το ίδιο το κράτος λειτουργήσει ως παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση, εντάσσοντας τη χρήση ηλεκτρονικών και καρτών πληρωμών στο σύνολο των πληρωμών και συναλλαγών που πραγματοποιούνται από το δημόσιο τομέα (έξοδα μετακινήσεων, προμήθεια υλικών, καταβολή επιδομάτων, κλπ.) για καλύτερη διαχείρηση και έλεγχο των δαπανών.
    • Είναι άλλωστε σαφή τα παραδείγματα χωρών οι οποίες έλαβαν σημαντικά μέτρα προώθησης της χρήσης καρτών πληρωμών ως βασικό μέσο για την καταπολέμηση της παραοικονομίας. Στην Ιταλία αποφασίσθηκε το 2006 η σταδιακή μείωση στη χρήση μετρητών στις εμπορικές συναλλαγές και από φέτος ενδέχεται να απαγορευθεί η χρήση μετρητών για ποσά άνω των € 100. Ως αποτέλεσμα τα έσοδα του Ιταλικού κράτους αυξήθηκαν το 2007 κατά €7,8 δις. Στη Φινλανδία μόνο 32% των αγορών σε καταστήματα γίνεται με μετρητά και κυρίως για ποσά μικρότερα των €50. Στην Ολλανδία, τα σχετικά μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση για την πάταξη της παραοικονομίας είχαν ως αποτέλεσμα οι ηλεκτρονικές πληρωμές να αποτελούν πλέον το 50% των συνολικών πληρωμών σε αξία και αριθμό συναλλαγών. Στην Αργεντινή, την Ν. Κορέα, την Κολομβία, το Μεξικό αλλά και στην Ιταλία απολαμβάνουν μειωμένο ΦΠΑ ή παρέχονται άλλα κίνητρα για τη χρήση καρτών πληρωμών. Τέλος στην Αγγλία, στη Ρωσία και στην Ιταλία, κοινωνικά οφέλη δίνονται με ηλεκτρονικά μέσα ή κάρτες πληρωμών.

    Συμπερασματικά, όπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία, η δυναμική αξιοποίηση των καρτών πληρωμών μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην πάταξη της παραοικονομίας και να συνεισφέρει στην υγιή ανάπτυξη και ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

    Ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας και είμαι στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε τα παραπάνω αναλυτικότερα και σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:39 | yiannis hiver

    κε υπουργε
    εκμεταλλευομε τουριστικες επιπλωμενες κατοικιες,τηρω βιβλια εσοδων εξοδων,οι περισσοτεροι επαγγελματιες ειναι ενταγμενοι στο συστημα φορολογησης ανα κλινη.αυτο ειναι λαθος,διοτι αυτο το μετρο ενισχυη τη
    φοροδιαφυγη αλλα και τον αθεμητο ανταγωνισμο.
    ολοι οι επαγγελματιες του κλαδου πρεπει να τηρουν βιβλια,αλλα το σπουδαιοτερο για να συλλαβετε τους φοροφυγαδες ειναι το βιβλιο πορτας
    πρεπει υποχρεωτικα να το προσκομιζουν στην εφορια για να εχουν αδεια
    λειτουργιας,ετσι χωρισ κοπο ο εφορος θα παρεμβαλλη το βιβλιο πορτας με τις αντοιστιχες αποδειξεις-τιμολογια.τωρα οι προτασεις για ταμειακες
    γι αυτο το κλαδο ειναι παντελως αχρηστο μετρο διοτι δεν θα σας δωση κανενα αποτελεσμα.
    το κλειδι εινε το βιβλιο πορτας ..με μονο ενα ελεγχο τους εχετε πιαση ολους.οσο για την ποινη μονο μια κλεισιμο της επιχειρησης για την επομενη σεζον.μονο ετσι θα καταλαβουν.ολα τα υπολοιπα εινε θεωριες.
    πιστεψτε με τρελλενομε καθε καλοκαιρι που βλεπω ολα αυτα που συμβαινουν
    στον κλαδο μας.
    σκεφτητε το κε θα δειτε την διαφορα εσοδων την επομενη σεζον.
    με φιλικους χερετισμους
    yiannis hiver

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:05 | Ιωάννης Παπαδάκης

    Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
    Αλλά να τους δοθεί κατεύθυνση να κυνηγούν την πργαματική φοροδιαφυγή, όχι την καταγραφή κάποιων παραβάσεων για τη συμπλήρωση ελάχιστου αριθμού παραβάσεων.
    Κάποτε ελεγκτές πήγαν σε γραφείο ελεύθερου επαγγελματία (που ήταν γνωστό ότι ήταν φτωχός) και του ζήτησαν να τους υποδείξει 3 παραβάσεις του να τις καταγράψουν και να φύγουν.
    Οι ίδιοι δεν πήγαν καν στους 20-30 ελεύθερους μεγαλοεπαγγελματίες του ίδιου κλάδου….

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:35 | ΔΗΜ.ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    οι δημοσιες υπηρεσιες οσο και αν προσπαθουν δεν μπορουν να ελεξουν την φοδιαφυγη οσο ο ιδιος ο πολιτης
    πιστευω οτι η αυξηση του φπα κατα 5 τις εκατο σε ολες τις αποδηξεις οι οποιες θα επιστρεφωνται με την συνγκεντρωση τους στο τελος του ετους μαζι με την επιστροφη των 5 τα εκατο στον πολιτη θα ειναι ο καλυτερος και ο πιο ανεξοδος φοροεισπρακτικος μηχνισμος….
    χαρακτιρηστηκο παραδειγμα τα τιμολογια των αγροτων……

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:07 | Λεανδρος Αρβανιτακης

    Νομίζω ότι πρέπει να καταργηθούν οι απλές (μη-θεωρημένες) αποδείξεις καθώς με αυτές δεν είναι δυνατή η διασταύρωση των εσόδων των ελεύθερων επαγγελματιών από την εφορία. Αν επιβληθεί ηέκδοση θεωρημένων/διάτρητων αποδείξεων, τότε θα είναι αδύνατο να αποκρύπτουν τα εισοδήματα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά θα έχει νόημα ο πολίτης να ζητά απόδειξη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Το σημερινό σύστημα των αθεώρητων αποδείξεων επιτρέπει στον ελεύθερο επιχειρηματία να εκδίδει «χαρτάκια» χωρίς φορολογικό αντίκρυσμα, καθώς μπορεί να έχει όσα μπλοκάκια θέλει και φυσικά να μην τα βλέπει η εφορία.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:27 | Παναγιωτίδου Άννα-Μαρία

    Κύριε Υπουργέ και στελέχη που εμπλέκεστε με τα εν λόγω θέματα, σας καλημερίζω και σας εύχομαι καλό κουράγιο.
    Είμαι μητέρα 6-χρονου αγοριού και εδώ και 5,5 χρόνια το μεγαλώνω με αποκλειστική μέριμνα και όλες τις ευθύνες. Είμαι καθηγήτρια Πληροφορικής και ζω στη παραμεθόριο Βόρεια Ελλάδα. Έχω να σημειώσω τις εξής λεπτομέρειες σχετικά με τη φοροδιαφυγή:

    α) Δικηγόροι : Μπορείτε ανέξοδα και χρησιμοποιώντας το υπάρχον δυναμικό διοικητικών υπαλλήλων να τους φορολογήσετε βάσει των αριθμών παραστάσεών τους σε δικαστήρια. Δηλαδή ένας εκ των υπαλλήλων δικαστηρίων μπορεί να συντάσει τακτική κατάσταση με τα στοιχεία δικηγήρων που παραστάθηκαν στο δικαστήριό τος. Φυσικά και δε θα καλήψετε το 100% των εισόδων τους αλλά αυτό μπορεί να είναι ένα παράλληλο μέτρο. Επίσης να σημειώσω ότι όταν μας βάζετε εμάς στη διαδικασία να απαιτήσουμε εμείς απόδειξη από τον/την δικηγόρο που μας εκπροσωπεί, καταλαβαίνετε πως πολύ εύκολα ρισκάρουμε να εκτελέσει τα καθήκοντά του με κάκιστο τρόπο στην υπόθεσή μας….

    β) Συμβολαιογράφοι: Κάθε συμβόλαιο που κατατίθεται στις εφορίες από τους εμπλεκόμενους, να μην παραλαμβάνεται αν δεν συνοδεύεται από απόδειξε παροχής υπηρεσιών του συμβολαιογράφου.

    γ) Ιατροί: Αποφασίστε ένα ελάχιστο % φορολογίας σε αυτήν την περίπτωση. Πώς μπορεί ο κάθε μισθωτός και υπάλληλος να αντέχει να φορολογείται και δεν θα μπορέσουν αυτοί! Αν δεν «τα βγάζουν πέρα» ας αλλάξουν επάγγελμα.

    Τέλος θα ήθελα να σας δώσω κουράγιο. Μερικές φορές έχω σκεφτεί πως θα λειτουργούσα εγώ στη θέση ενός από εσάς! Πώς θα μπορούσα να ελέγξω τα δρώμενα στο απομακρυσμένο ΧΧΧΧΧ; Ποιόν θα μπορούσα να εμπιστευτώ πως δε θα διαβρωθεί; Πως θα έβαζα μια «τάξη» στα πράγματα αλλά χωρίς επιπλέον έξοδα ; Καλή δύναμη λοιπόν.

    Σας ευχαριστώ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 09:33 | argyris s

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΤΡΟΠΟ. Η ΔΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΝΑ ΕΚΔΩΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΣΤΟ ΤΣΙΠ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΜ. ΟΤΑΝ ΚΑΝΗΣ ΑΓΟΡΑ ΟΠΟΙΟΥ ΑΓΑΘΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΗΣ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΗΣ ΔΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗ ΠΕΡΑΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΗΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΔΟΥ – ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΑ ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΦΜ ΣΟΥ ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ Η ΔΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΛΗΚΤΡΟ ΤΗΑ ΓΝΩΡΙΖΗ ΤΟ ΚΑΘΕ ΑΦΜ ΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΧΕΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 09:08 | ΣΑΡΟΓΛΟΥ

    Διαφημιστική καμπάνια οπως , ΘΕΛΩ ΑΠΟΔΕΙΞΗ για να έχω καλύτερη σύνταξη, ΘΕΛΩ ΑΠΟΔΕΙΞΗ για να εχω καλύτερα σχολεία, – κλπ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 09:14 | ΣΑΡΟΓΛΟΥ

    να υπάρχει τηλέφωνο που θα μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν και να ενημερώνουν για επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις.

  • Άκουσα τον υπουργό ν’αναφέρει ότι θα εισάγουμε σε μια σελίδα (ελπίζω να εννοεί ηλεκτρονική!) ΑΦΜ εμπόρου, ποσό και ημερομηνία.

    Προφανώς αυτό δεν αρκεί για διασταύρωση, λογικά χρειάζεται να εισάγεται και ένας μοναδικός (έστω μοναδικός για την εν λόγω ημέρα αν υπάρχει θέμα πλήθους ψηφίων του κωδικού και τακτικής ανακύκλωσης αυτού) αριθμός απόδειξης (οι ταμειακές πρέπει να εκδίδουν τέτοιο φυσικά αν δεν μπορείς να πειράξεις την ημερομηνία/ώρα τους).

    Ένα θέμα είναι τα απαράδεκτα θερμικά χαρτιά που χρησιμοποιούν (πιθανώς και επίτηδες;) κάποιοι επαγγελματίες, τα οποία μετά από λίγο καιρό μαυρίζουν καταστρέφοντας την απόδειξη (γίνεται μη αναγνώσιμη).

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 01:58 | Θεοδοσιάδης Ν.

    Σχετικά με τη συλλογή αποδείξεων και το αφορολόγητο

    1. Οι φορολογούμενοι συλλέγουν όλες ανεξαίρετα τις αποδείξεις δαπανών κατά τη διάρκεια του έτους
    2. Το μεγαλύτερο μέρος του αφορολογήτου παραμένει σταθερό.
    3. Τις πρώτες μέρες του επόμενου έτους το υπουργείο ανακοινώνει ποιες από τις αποδείξεις θα καταθέσουν τελικά οι φορολογούμενοι με τις φορολογικές τους δηλώσεις για να
    α. συμπληρώσουν το αφορολόγητο ποσό ή
    β. να το αυξήσουν ακόμα περισσότερο
    Για τη συμπλήρωση του αφορολογήτου το υπουργείο δύναται να μην απαιτήσει την κατάθεση αποδείξεων.
    4. Οι αποδείξεις που θα κληθούν να καταθέσουν οι φορολογούμενοι μπορεί να είναι διαφορετικές ανά ΔΟΥ ή έτος ανάλογα με τα στατιστικά στοιχεία και τη στόχευση του υπουργείου.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 01:11 | Αγγελου Κων/νος

    Κυριοι ειναι προφανες οτι για τα χαλια της Ελληνικης οικονομιας δεν
    ευθυνεται ο ιδιωτικος τομεας αλλα ο δημοσιος που ξοδευοντας χρηματα
    που δεν εχει μας εχει οδηγησει στη καταστροφη.
    Ο ιδιωτικος τομεας δεν ευθυνεται ουτε για ενα ευρω του δημοσιου χρεους.
    Αν λοιπον θελουμε να βγουμε απο την κριση και οχι να κοροιδευουμε
    οπως πολυ σωστα λεει ο κυριος Αλμουνια πρεπει να αντιμετωπισθει τοσο
    η φοροδιαφυγη και εισφοροδιαφυγη του ιδιωτικου τομεα οσο και η
    κατασπαταληση και καταληστευση του δημοσιου χρηματος απο τον δημοσιο.
    Για την καταπολεμηση της φοροδιαφυγης και εισφοροδιαφυγη πρεπει να
    δημιουργηθει αυτοφωρη διαδικασια με πρακτικη εξοντωση των παραβατων
    με πολυμηνη αρχικα και πολυχρονη σε περιπτωση υποτροπης αφαιρεση
    της αδειας λειτουργιας η της αδειας ασκησεως επαγγελματος.
    Τα αντικειμενικα κριτιρια ειναι αδικα γιατι μετατρεπουν μη κερδοφορες
    επιχειρησεις σε κερδοφορες και το μετρο με τις αποδειξεις πρακτικα
    ανεφαρμοστο γιατι δεν μπορειτε να μετατρεψετε απλους ανθρωπους σε
    λογιστες και να τους υποβαλετε σε τοσο κοπο.
    Οσο για τον δημοσιο τομεα που ειναι η καρδια του προβληματος πρεπει
    1.Να καταργηθει ολη η νομοθεσια περι ευθυνης υπουργων οσον αφορα
    ποινικα αδικηματα.
    2.Να καταργηθει η παραγραφη αυτων των αδικηματων για τα πολιτικα προσωπα.
    3.Το υπουργειο δικαιοσυνης να εποπτευεται απο ομαδα πολιτων που θα
    επιλεγεται με ΚΛΗΡΩΣΗ.
    4.Να σταματησει το καθεστος αρνησιδικιας που πρακτικα υπαρχει στη
    χωρα καθως για την εκδοση τελεσιδικης αποφασης απαιτουνται 8 και πλεον
    χρονια.
    5.Να μην επιβαλεται κανενα προστιμο σε πολιτη χωρις δικαστικη αποφαση
    Η λογικη οτι εγω ο ελεγκτης μπορω να σου επιβαλλω οποιοδηποτε
    προστιμο χωρις να εχω ευθυνη χωρις καν να σε ενημερωσω το οποιο ειναι πληρωτεο εντος 30 ημερων ,και αν θελεις μπορεις να προσφυγεις δικαστικα και αν σε 10 χρονια δικαιωθεις να το παρεις πισω
    ειναι υπευθυνη για πολλα απο τα σημερινα δεινα τηςχωρας.
    6.Οι δημοσιοι λειτουργοι που καταδικαζονται για διαφθορα πρεπει να
    φυλακιζονται καινα τους κατασχεται η περιουσια.
    7.Τομεις οπως οι προσληψεις στο δημοσιο οικρατικες προμηθειες,τα
    δημοσια εργα πρεπει να εποπτευονται απο επιτροπες πολιτων που
    επιλεγονται με ΚΛΗΡΩΣΗ..
    8.Να μην συνταξιοδοτειται κανεις,ουτε οι βουλευτες,πριν το 65 ετος
    της ηλικιας τους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:12 | Παύλος Γεωργιλάς

    Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Ελλάδας είναι η έλλειψη κοινωνικής εμπιστοσύνης (εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος). Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικούς λόγους της φοροδιαφυγής. Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση για περιορισμό της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να κάνει και κάποιες κινήσεις που να αποσκοπούν στην αύξηση αυτής της εμπιστοσύνης.

    Το μέτρο των αποδείξεων είναι μια θαυμάσια ευκαιρία.

    Αν για παράδειγμα οι μόνες αποδείξεις που εκπίπτουν είναι από κατηγορίες επαγγελμάτων που φοροδιαφεύγουν (γιαροί, δικηγόροι, κομμωτές, κ.ά.) τότε εγώ ως πολίτης αισθάνομαι ότι αυτό γίνεται μόνο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες και όχι πραγματικά γιατί το κράτος ενδιαφέρεται να βρει μια πιο δίκαιη λύση για τη φορολογία του εισοδήματός μου. Έτσι, η εμπιστοσύνη μου προς το κράτος δεν ενισχύεται Το αντίθετο μαλλον καθότι όπως έχει γίνει στο παρελθόν, κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να «πουλήσουν» παρόμοια μέτρα ως δίκαια και κοινωνικά αλλά στην πραγματικότητα είναι μόνο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Αν όμως συμπεριληφθούν ΟΛΕΣ οι αποδείξεις τότε πραγματικά αισθάνομαι ότι αυτό γίνεται και για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να εισάγει ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολογίας. Στην περίπτωση αυτή η εμπιστοσύνη μου απέναντι στο κράτος αυξάνεται.

    Θα χρειαστούν γενιές βέβαια για να φτάσει ο δείκτης κοινωνικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα κοντά στο μέσο Κοινοτικό (και μάλλον ποτέ στα επίπεδα των βορειοευρωπαικών κρατών) αλλά κάθε κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση όσο μικρή και να είναι βοηθάει.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:58 | Emanuel

    Athens, December 30/2009 TO THE HONOURABLE MINISTER OF FINANCE, Mr. G.PAPACONSTANTINOU

    Dear Sir:
    My name is Emanuel, I am a Greek citizen and I reside in Athens..
    With regards to the collection, record-keeping and submission of the
    consumer’s shopping receipt records, may I propose a faster, more efficient, cost-effective and less burdensome method? THE USE OF AN ELECTRONIC ID TRANSACTON CARD. Every consumer shall have a personalized card and shall hand it on to the cashier when paying for a purchase or a service. Every electronic transaction carried out in this manner shall automatically verify: 1)THE INDIVIDUAL CONSUMER’S ΑΦΜ, 2)THE AMOUNT HE/SHE WILL BE PAYING FOR A GOOD OR A SERVICE, and 3)THE STORE OR THE SERVICE PROVIDER THAT WILL CHARGE HIM A FEE FOR THAT SERVICE(STORE or SERVICE’S ΑΦΜ)…
    Every financial transaction conducted in this manner shall, instantly and automatically, register at the Central Revenue Department, where, a file for an individual card holder shall reveal his/her total year-to-date shopping transactions..
    That means that all cashiers or services in the country have to be equipped with an ID card reader slot of this sort that shall be connected to a Ministry of Revenue terminal..
    This shall eliminate a lot of paperwork for the individual consumer as well as for the Tax Department and its employees. The use of this card shall resemble very much to that of a routine credit card and may be made to carry the photo of the individual, his/her AMKA etc.. May I point out, Mr. Minister, that writing on a piece of paper yearly financial transactions is a tiresome task and not a practical one for that matter..
    Thank you for your time to read my proposal..
    I remain,
    E.M