1. Γραφεία Νομικού Συμβουλίου του Κράτους λειτουργούν στη Βουλή των Ελλήνων, στην Προεδρία της Κυβέρνησης, σε κάθε Υπουργείο, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στην Ακαδημία Αθηνών, στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και στον Πειραιά.
2. Γραφεία Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, λειτουργούν επίσης, σε όσες Γενικές και Ειδικές Γραμματείες Υπουργείων, Τομείς ή κάθε άλλη υφιστάμενη διάρθρωση αυτών, Δημόσιες Υπηρεσίες, Ανεξάρτητες Αρχές και ν.π.δ.δ. προβλέπεται από ειδική διάταξη νόμου.
3. Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λειτουργούν, ως υπηρεσιακές μονάδες του ΝΣΚ, Ειδικό Νομικό Γραφείο Δημοσίων Εσόδων και Ειδικό Γραφείο Ενωσιακού (πρώην Κοινοτικού) Δικαίου, αντίστοιχα, τα οποία υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία τους.
4. Στο Γραφείο Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή στο Ειδικό Γραφείο ΝΣΚ, ανήκουν ιδίως: α) Η εισήγηση ενώπιον των Τμημάτων ή της Ολομέλειας του ΝΣΚ για τα ερωτήματα, τα οποία απευθύνονται προς αυτό και η κατάρτιση των σχετικών γνωμοδοτήσεων, β) η καθοδήγηση των υπηρεσιών, με ατομικές γνωμοδοτήσεις του Αντιπροέδρου του ΝΣΚ ή του Νομικού Συμβούλου του Κράτους που υπηρετεί στο Γραφείο και συμβουλές και η νομοτεχνική υποστήριξη της Διοίκησης, κατά την κατάρτιση σχεδίων νόμων και κανονιστικών πράξεων, γ) η ενώπιον όλων των Δικαστηρίων και Αρχών παράσταση και υπεράσπιση κάθε κατηγορίας και φύσης υποθέσεων της αρμοδιότητάς του και η εισήγηση ενώπιον του αρμόδιου συλλογικού οργάνου του ΝΣΚ για τις δικαστικές και εξώδικες υποθέσεις που του ανατίθενται, δ) η εκτέλεση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, των εντολών που παρέχονται σ΄ αυτό.
5. Στο Γραφείο Νομικού Συμβουλίου ή στο Ειδικό Γραφείο ΝΣΚ, προΐσταται Αντιπρόεδρος ή Νομικός Σύμβουλος του Κράτους. Σε περίπτωση κωλύματος, απουσίας ή κένωσης της θέσης του Προϊσταμένου, αυτός αναπληρώνεται από τον αρχαιότερο λειτουργό, Νομικό Σύμβουλο ή Πάρεδρο, που υπηρετεί στο Γραφείο, εκτός αν με πράξη του Προέδρου οριστεί διαφορετικά. Αντιπρόεδρος ή Νομικός Σύμβουλος του Κράτους μπορεί να προΐσταται δύο ή περισσοτέρων Γραφείων.
6. Ο Προϊστάμενος του Γραφείου προΐσταται των λειτουργών του ΝΣΚ και του διοικητικού προσωπικού του Γραφείου, κατανέμει τις εργασίες μεταξύ του προσωπικού, καθοδηγεί αυτό ως προς τον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων του, παρακολουθεί τις εργασίες του και είναι υπεύθυνος για την επιμελή διεξαγωγή των υποθέσεων, την ισομερή και δίκαιη κατανομή των υποθέσεων και την εύρυθμη λειτουργία του Γραφείου.
7. Η ανάθεση από τον Πρόεδρο οποιασδήποτε υπόθεσης ή ομάδας υποθέσεων σε Γραφείο Νομικού Συμβουλίου ή Ειδικό Γραφείο ή προσωπικά σε λειτουργό του ΝΣΚ, συνεπάγεται την υποχρέωσή τους για εκτέλεση της εντολής, χωρίς δυνατότητα επιστροφής ή περαιτέρω ανάθεσης από αυτό της υπόθεσης ή των υποθέσεων σε άλλο Γραφείο ή σε άλλον λειτουργό του ΝΣΚ ή σε δικηγόρο του Δημοσίου.
Η προβλεπόμενη από την παρ. 7 ανάθεση υποθέσεων χωρίς δυνατότητα επιστροφής τους δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις περιπτώσεις μετάθεσης, προαγωγής ή απόσπασης λειτουργού και συνεπώς προτείνει την θέσπιση της δυνατότητας επιστροφής των υποθέσεων στις περιπτώσεις αυτές.
Προτείνουμε η διάταξη να αναδιατυπωθεί ως εξής:
20 παρ. 7
« 7. Η ανάθεση από τον Πρόεδρο οποιασδήποτε υπόθεσης ή ομάδας υποθέσεων σε Γραφείο Νομικού Συμβουλίου ή Ειδικό Γραφείο ή προσωπικά σε λειτουργό του ΝΣΚ, συνεπάγεται την υποχρέωσή τους για εκτέλεση της εντολής. Η υπόθεση μεταχρεώνεται σε άλλο λειτουργό του ΝΣΚ σε περίπτωση μετάθεσης, προαγωγής ή απόσπασης του λειτουργού».