1. Η παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4690/2020 (Α΄104), τροποποιείται ως προς τον χρόνο ισχύος του μειωμένου ή υπερμειωμένου, κατά περίπτωση, συντελεστή Φ.Π.Α. στα μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους καθώς και στην εστίαση και διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Οι διατάξεις του Παραρτήματος ΙΙΙ «Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 21» του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, όπως τροποποιούνται από την παρ. 1, εφαρμόζονται από την 1.6.2020 έως και τις 31.12.2022.».
2. Η παρ. 5 του άρθρου 49 του ν. 4772/2021 (Α’ 17), τροποποιείται ως προς τον χρόνο ισχύος του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. για τα εισιτήρια για ζωολογικούς κήπους και διαμορφώνεται ως εξής:5. Το άρθρο 36 ισχύει από τη δημοσίευση του παρόντος και εφαρμόζεται μέχρι και τις 31.12.2022.».
3. Οι παρ. 9 και 10 του Κεφαλαίου Β, «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. τροποποιούνται ως προς τον χρόνο ισχύος του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και σχολές εκμάθησης χορού και διαμορφώνονται ως εξής:
«9. Η παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια από την 1.10.2021 έως και τις 31.12.2022.
10. Η παροχή υπηρεσιών από σχολές εκμάθησης χορού από την 1.10.2021 έως και τις 31.12.2022 και εφόσον δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22.».
Καλό θα είναι η κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών να επανεξετάσει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τη δωδεκάνησο όπου υπήρχε με νόμο η μείωση του ΦΠΑ.
Οι ακρίτες όπως είμαστε τα Δωδεκάνησα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια Και τα μεταφορικά μέσα όπου ανεβάζουν το κόστος. Επίσης είμαστε και οι φρουροί των ακριτικών νησιών που πρέπει να δοθούν κίνητρα να μην εξαφανιστούν και αυτοί οι λιγοστοί πολίτες απο τα νησιά μας . Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα ,
η Θεσσαλονίκη Ελλάδα είναι και τα υπόλοιπα μέρη όπου έχουν να αντιμετωπίσουν τις μη παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρουν τα μεγάλα αστικά κέντρα. Βασικό αγαθό και αναγκαίο να μειωθεί ο ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες στα ακριτικά νησιά.. στις Κυκλάδες και στη δωδεκάνησο κυρίως στη Δωδεκανήσου όπου υπήρχε το καθεστώς μειωμένο ΦΠΑ επί Ιταλίας. Και να μην χρησιμοποιούμε τη συνθήκη της λωζάννης και το διεθνές δίκαιο όπου μας συμφέρει .να το χρησιμοποιούμε και στο μειωμένο ΦΠΑ που είχε η Δωδεκάνησος επί Ιταλίας.
Είναι λάθος, πιθανά εκ παραδρομής, που στην μείωση δεν συμπεριλαμβάνονται τα ιδιωτικά μουσεία. Εφόσον το πνεύμα του νόμου και της μείωσης στον ΦΠΑ είναι να βοηθηθεί ο τομέας του πολιτισμού, που έχει πληγεί σημαντικά με τον COVId-19, έστω και αργά αυτή την φορά πρέπει να συμπεριληφθούν και τα μουσεία μαζί με τα θέατρα, κινηματογράφους και άλλες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό.
θα πρέπει για να ενισχυθεί η οικονομία να υπάρξουν μειώσεις στον ΦΠΑ και ειδικότερα:
1) μείωση στον ΦΠΑ καυσίμων στο 6% -> το καλύτερο θα ήταν να προβλεφθεί μηδενικός ΦΠΑ ή 3% όπως στα βιβλία
2) μείωση σε αμοιβές επαγγελματιών (λ.χ. δικηγόρων κλπ.) στο 13%
3) μείωση σε πολιτιστικά προϊόντα στο 13% .
Ο Φ.Π.Α. στα εισιτήρια των κινηματογράφων θα πρέπει να πάει μόνιμα στο 6%, εκεί που βρίσκονται δηλαδή και τα υπόλοιπα πολιτιστικά προϊόντα όπως το θέατρο, το βιβλίο κτλ. και όχι να είναι προσωρινά στο 13% από το 4πλάσιο 24% που κανονικά ισχύει. Το δημοσιονομικό κόστος για μια τέτοια κίνηση είναι αστείο βάσει των εισιτηρίων που κόβονταν προ πανδημίας ετησίως, πόσο μάλλον τώρα. Έχουμε ακόμα και τώρα που είναι προσωρινά μειωμένο, τον μεγαλύτερο ΦΠΑ σε εισιτήρια κινηματογράφου στην Ευρώπη.
Καντε μονιμη την μειωση.