1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167), περί φορολόγησης των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, τροποποιείται, προκειμένου η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των τόκων ομολογιακών δανείων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα να επεκταθεί σε όλα τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που είναι υποκείμενα φόρου εισοδήματος, και διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 37 και της παραγράφου 6 του άρθρου 42 εφαρμόζονται και στα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες του άρθρου 45. Οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 37 εφαρμόζονται και στα νομικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής και δεν διατηρούν στην Ελλάδα μόνιμη εγκατάσταση.».
2. Η παρ. 9 του άρθρου 64 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, περί συντελεστών παρακράτησης φόρου, τροποποιείται, προκειμένου να προσαρμοσθεί στην παρ. 5 του άρθρου 47, όπως αυτή διαμορφώνεται με τον παρόντα, και να απαλειφθεί η αναφορά σε παρακράτηση εισοδήματος από τόκους κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, και διαμορφώνεται ως εξής:
«9. Ειδικά το εισόδημα από τόκους εταιρικών ομολογιών της παραγράφου 5 του άρθρου 37 που αποκτούν νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που είναι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής και δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και φυσικά πρόσωπα φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, δεν υπόκειται σε παρακράτηση φόρου σύμφωνα με την παράγραφο 1.».
3. Η έκδοση και η διάθεση ομολογιακών δανείων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και κάθε σχετική ή παρεπόμενη σύμβαση ή πράξη, οι προσωρινοί και οριστικοί τίτλοι ομολόγων ή εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, η κυκλοφορία αυτών, η εξόφληση του κεφαλαίου και τόκων από ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και εν γένει η άσκηση δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτά, η μεταβίβαση ομολόγων ή εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου εντός ή εκτός οργανωμένης αγοράς η χρηματιστηρίου ή άλλου τόπου διαπραγμάτευσης απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, ανταποδοτικό ή μη, τέλος χαρτοσήμου ή οποιοδήποτε άλλο τέλος υπέρ του Δημοσίου, εισφορά, περιλαμβανομένης και της εισφοράς του ν. 128/1975 (Α΄ 178), προμήθεια, δικαίωμα ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, με την επιφύλαξη των διατάξεων που αφορούν Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, εφαρμοζομένων του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν. 2859/2000, Α΄ 248) και του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167).
1. Η παρ. 9 του άρθρου 64 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, περί συντελεστών παρακράτησης φόρου, τροποποιείται, προκειμένου να προσαρμοσθεί στην παρ. 5 του άρθρου 47, όπως αυτή διαμορφώνεται με τον παρόντα, και να απαλειφθεί η αναφορά σε παρακράτηση εισοδήματος από τόκους κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, και διαμορφώνεται ως εξής: «9. Ειδικά το εισόδημα από τόκους εταιρικών ομολογιών της παραγράφου 5 του άρθρου 37 που αποκτούν νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που είναι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής και δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και φυσικά πρόσωπα φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, δεν υπόκειται σε παρακράτηση φόρου σύμφωνα με την παράγραφο 1.».
Τέλος, το εισόδημα από ενοίκια τυφλών με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω εφόσον αποτελούν μοναδική πηγή εισοδήματος, είναι αφορολόγητα.
Με αυτό το άρθρο δίνετε άλλο ένα δώρο στις τράπεζες που ως επί των πλείστων κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των κρατικών ομολόγων και των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.
Αναμένουμε την απαλλαγή των τόκων των εταιρικών ομολόγων που κατέχουν οι Έλληνες μικρό-επενδυτές από το φορολόγηση 15%, όπως κατά το παρελθόν έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση.
Η κυβερνηση εχει δεσμευτει κατα το προσφατο παρελθον για την απαλλαγη απο την φορολογηση ΚΑΙ των εταιρικων ομολογων.