- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 58 – Κυριότητα επί ακινήτων εντός σχεδίου πόλεως – Τροποποίηση περ. β) παρ. 1 άρθρου 16 ν. 5024/2023

Στην παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 5024/2023 (Α΄ 41), περί αποχής του Δημοσίου από την άσκηση αγωγών: α) στην περ. β): αα) η φράση «από τις δασικές υπηρεσίες» αντικαθίσταται από τη φράση « από υπηρεσία», αβ) η φράση «λόγω του πρώην δασικού του χαρακτήρα» διαγράφεται, β) το τελευταίο εδάφιο καταργείται και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Το Δημόσιο απέχει από την άσκηση αγωγών της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2664/1998 (Α΄ 275) ως προς ακίνητα τα οποία κείνται σε εκτάσεις εντός σχεδίων πόλεως ή οικισμού, για τα οποία δεν εφαρμόζεται ο ν. 998/1979 (Α΄ 289) και τα οποία διαχειρίζεται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δυνάμει της περ. ζ) της παρ. 6 του άρθρου 3 του ίδιου νόμου, καθώς και σε ανταλλάξιμα ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, εφόσον σωρευτικά πληρούνται οι κάτωθι προϋποθέσεις:
α) ο ιδιώτης έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές,
β) δεν έχει εκδοθεί και κοινοποιηθεί σε αυτόν ή τους δικαιοπαρόχους από υπηρεσία του Δημοσίου Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής (Π.Δ.Α.) ή Πρωτόκολλο Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης (Π.ΚΑ.Α.Χ.) για το ακίνητο αυτό, και
γ) δεν προβάλλονται δικαιώματα του Δημοσίου εξ άλλης αιτίας.».