Άρθρο 53 – Δικαίωμα υποβολής αίτησης εξαγοράς – Αντικατάσταση παρ. 1 και 2 άρθρου 4 ν. 5024/2023

Oι παρ. 1 και 2 του άρθρου 4 του ν. 5024/2023 (Α΄ 41), περί δικαιώματος υποβολής αίτησης εξαγοράς, αντικαθίστανται ως εξής:
«1. Δικαιούται να υποβάλει αίτηση εξαγοράς όποιος κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος ασκεί επί δημοσίου ακινήτου, ο ίδιος ή οι δικαιοπάροχοί του, αδιαλείπτως κατοχή:
α) επί τριάντα (30) τουλάχιστον έτη με τίτλο ή
β) επί σαράντα (40) τουλάχιστον έτη χωρίς τίτλο, εφόσον ο αιτών χρησιμοποιεί το ακίνητο ως την κύρια κατοικία του ή ως βοηθητικό χώρο αυτής ή για να ασκεί τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική ή εμπορική δραστηριότητα.
2. Προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος της παρ. 1 είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο «Ε9» για τα πέντε (5) τουλάχιστον έτη που προηγούνται της αίτησης. Η άσκηση του δικαιώματος της παρ. 1 δεν αποκλείεται σε όσους έχουν μισθώσει ή σε όσους έχει παραχωρηθεί το ακίνητο από το Δημόσιο ή την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. για χρονικό διάστημα μέχρι τρία (3) έτη πριν από την υποβολή της αίτησης. Στην περίπτωση αυτή, το ακίνητο πρέπει να έχει δηλωθεί στο έντυπο «Ε9» για τα πέντε (5) τουλάχιστον έτη που προηγούνται της αίτησης, κατά τα οποία δεν υπήρχε σύμβαση μίσθωσης ή παραχώρησης.».

  • 23 Μαΐου 2024, 19:32 | Ιωάννης Κυμιωνής

    Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής,
    Δικηγόρος ΔΣΑ-ΔΥΠΑ, LL.M., LL.M., ΥΔ Παντείου Πανεπιστημίου, Νομικός Παραστάτης Διαμεσολαβήσεων, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής Υπουργείου Δικαιοσύνης

    Οι παρ. 1 και 2 αντιφάσκουν μεταξύ τους αδιάλειπτη κατοχή διανοία κυρίου [άρ. 52 εδ. στ’ ΣχΝ) δεν νοείται στις περιπτώσεις μίσθωσης ή παραχώρησης.
    Στην παρ. 2 πρέπει να προβλεφθεί διαδικασία αζήμιας λύσης των συμβάσεων μισθώσεως και παραχώρησης.

  • 18 Μαΐου 2024, 10:29 | ΔΡΙΒΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Όσον αφορά το Άρθρο 53 και συγκεκριμένα την παράγραφο 2 , αναφορικά για τη δυνατότητα εξαγοράς για το χρονικό διάστημα παραχώρησης- μίσθωσης του ακινήτου μέχρι 3 έτη πρίν από την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, υπάρχουν περιπτώσεις μισθώσεων στην ΕΤ.Α.Δ Α.Ε οι οποίες υφίστανται πέραν αυτού του χρονικού διαστήματος (5 έως 8 έτη) , οι οποίες κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο Νόμο.

  • 10 Μαΐου 2024, 23:29 | Παναγιώτης Αναστασόπουλος

    Στην περίπτωση β της παραγράφου 1, η λέξη κύρια κατοικία να συμπληρωθεί με την περίπτωση να είναι η μοναδική αλλά όχι κύρια κατοικία του αιτούντα την εξαγορά, καθώς μπορεί να μην έμενε εκεί επειδή ήταν παράνομο το κτίσμα και είτε να μίσθωνε άλλη οικία, είτε να φιλοξενούνταν. Ομως, αν είναι το μοναδικό του ακίνητο (όπως θα αποδεικνύεται από το έντυπο Ε9), να έχει το δικαίωμα να κάνει αίτηση εξαγοράς.