ΜΕΡΟΣ ΣΤ΄ – ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν. 5024/2023 – Άρθρο 52 – Ορισμοί – Προσθήκη περ. ιδ΄ στο άρθρο 3 ν. 5024/2023

Στην παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 5024/2023 (Α΄ 41), περί ορισμών: α) αφαιρείται η αρίθμησή της, β) προστίθεται περ. ιδ), και το άρθρο 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 3
Ορισμοί
Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) «Δημόσιο ακίνητο»: κάθε καταγεγραμμένο ακίνητο που ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το οποίο κείται εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού.
β) «Ακίνητο ΤΕΘΑ»: κάθε ακίνητο που ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ).
γ) «Αιτών»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση εξαγοράς σύμφωνα με τον παρόντα.
δ) «Αίτηση εξαγοράς»: η αίτηση για την εξαγορά δημοσίου ακινήτου που υποβάλλεται, σύμφωνα με το άρθρο 9.
ε) «Απόφαση εξαγοράς»: η διοικητική πράξη που εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σύμφωνα με το άρθρο 11.
στ) «Κατοχή»: η φυσική εξουσίαση δημοσίου ακινήτου με διάνοια κυρίου.
ζ) «Δικαιοπάροχος»: το πρόσωπο το οποίο ο αιτών διαδέχεται στην κατοχή δημοσίου ακινήτου με παράγωγο τρόπο ή έπειτα από κληρονομική διαδοχή.
η) «Φορέας υποδοχής»: η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
θ) «Οικόπεδο»: η συνεχόμενη έκταση γης, που αποτελεί αυτοτελές και ενιαίο ακίνητο, ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και βρίσκεται μέσα σε εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή μέσα στα όρια οικισμού χωρίς σχέδιο, εφαρμοζόμενης κατά τα λοιπά της περ. 50 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α’ 79).
ι) «Γήπεδο»: η συνεχόμενη έκταση γης, που αποτελεί αυτοτελές και ενιαίο ακίνητο και ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, σε περιοχή εκτός εγκεκριμένου σχεδίου, εφαρμοζόμενης κατά τα λοιπά της περ. 12 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012.
ια) «Ακίνητο»: εδαφική έκταση με τα συστατικά μέρη της σύμφωνα με το άρθρο 948 του Αστικού Κώδικα.
ιβ) «Επιτροπή»: το συλλογικό διοικητικό όργανο που προβλέπεται στο άρθρο 10 και ασκεί τις αρμοδιότητες που ορίζονται στο ίδιο άρθρο.
ιγ) «Πιστοποιητικό αποδοχής»: το πιστοποιητικό που εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 11.
ιδ) «Τίτλος»: νόμιμος ή νομιζόμενος τίτλος κατά τα άρθρα 1041 και 1043 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164).».

  • 23 Μαΐου 2024, 19:14 | Ιωάννης Κυμιωνής

    Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής,
    Δικηγόρος ΔΣΑ-ΔΥΠΑ, LL.M., LL.,M., ΥΔ Παντείου Πανεπιστημίου,
    Νομικός Παραστάτης Διαμεσολαβήσεων, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής Υπουργείου Δικαιοσύνης

    Στο εδ. (α) και στην έννοια «Δημόσιο ακίνητο» πρέπει να υπαχθούν: 1. τα ακίνητα ιδιωτικής περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Γεωργίας)
    2. τα ακίνητα τα τελούντα σε καθεστώς αδέσποτων ακινήτων, εχθρικών περιουσιών, μεσεγγύησης και διακατοχής του Ελληνικού Δημοσίου ανεξαρτήτως του σε ποίο Υπουργείο υπάγονται από πλευράς εποπτείας.
    Στα εδάφια δ’ και ε’ πρέπει να διευκρινισθεί ότι ως εξαγορά νοείται η πώληση και όχι κάτι άλλο.