ΜΕΡΟΣ Ε΄ – ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ – Άρθρο 51 – Επένδυση κεφαλαίων Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής και δημοσίευση έκθεσης πεπραγμένων και ισολογισμού – Αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 10 και παρ. 3 άρθρου 12 ν. 3867/2010

1. Η παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 3867/2010 (Α΄ 128), περί απόδοσης εισφορών υπέρ του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Ένα (1) μήνα μετά το τέλος κάθε ημερολογιακού διμήνου, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις αποδίδουν στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής τις εισφορές που αναλογούν στα ασφαλιστήρια συμβόλαια που συνήψαν ή ανανέωσαν κατά το χρονικό αυτό διάστημα, ανεξάρτητα από το αν οι εισφορές αυτές έχουν εισπραχθεί ή όχι. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, η εισφορά προσαυξάνεται κατά το επιτόκιο υπερημερίας που ισχύει. Με ευθύνη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής οι εισφορές του προηγούμενου εδαφίου επενδύονται, εξαιρουμένων των χρηματικών ποσών που απαιτούνται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής. Με απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής δύναται να ανατίθεται με σύμβαση η διαχείριση των ανωτέρω διαθεσίμων, εν όλω ή εν μέρει, σε διαχειριστή για την τοποθέτησή τους, με κριτήρια την ενίσχυση της ασφάλειας των διαθεσίμων, τη δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης και την επαρκή διασπορά των τοποθετήσεων.
Η επενδυτική πολιτική του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής ασκείται ως εξής:
α) Τα διαθέσιμα του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής επενδύονται κατά τρόπο που εξασφαλίζει χαμηλό κίνδυνο και επαρκή διαφοροποίηση,
β) τα διαθέσιμα του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής τηρούνται με απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής σε ταμειακά διαθέσιμα και καταθέσεις ή επενδύονται σε στοιχεία ενεργητικού χαμηλού κινδύνου.».
2. Στην παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 3867/2010, η φράση «στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος ΤΑΕ και ΕΠΕ)» αντικαθίσταται από τη φράση «στην ιστοσελίδα του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Η Διαχειριστική Επιτροπή δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής την ετήσια έκθεση Πεπραγμένων και τον ετήσιο Ισολογισμό του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής.».