Άρθρο 44 – Καθήκοντα εκπροσώπου – Τροποποίηση παρ. 2 και 5 άρθρου 65 του ν. 4548/2018

1. Στην παρ. 2 του άρθρου 65 του ν. 4548/2018 (Α΄104), περί καθηκόντων εκπροσώπου επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) η φράση «Επί ομολογιών που τηρούνται σε λογιστική μορφή» αντικαθίσταται από τη φράση «Επί άυλων ομολογιών», β) η φράση «ή τους εγγεγραμμένους διαμεσολαβητές» αντικαθίσταται από τη φράση «ή με τον διαχειριστή του συστήματος διακανονισμού τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού ή του συστήματος διαπραγμάτευσης και διακανονισμού τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού ή με τους διαμεσολαβητές», γ) η φράση «στους λογαριασμούς των δικαιούχων τους» αντικαθίσταται από τη φράση «στους λογαριασμούς των δικαιούχων ή στο μητρώο κεντρικού αποθετηρίου τίτλων ή στο μητρώο υποδομής αγοράς τ.κ.κ. κατά περίπτωση» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Επί άυλων ομολογιών, ο εκπρόσωπος συνεργάζεται με το κεντρικό αποθετήριο ή με τον διαχειριστή του συστήματος διακανονισμού τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού ή του συστήματος διαπραγμάτευσης και διακανονισμού τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού ή με τους διαμεσολαβητές, κατά περίπτωση, για την καταχώριση των ομολογιών στους λογαριασμούς των δικαιούχων ή στο μητρώο κεντρικού αποθετηρίου τίτλων ή στο μητρώο υποδομής αγοράς τ.κ.κ. κατά περίπτωση και την παρακολούθηση των μεταβολών στα πρόσωπα αυτών.».
2. Στην παρ. 5 του άρθρου 65 του ν. 4548/2018 επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο: αα) μετά τη φράση «έκδοσης βεβαίωσης» προστίθεται η φράση «ή άλλης μορφής πιστοποίησης», αβ) η φράση «από το κεντρικό αποθετήριο τίτλων ή τον εγγεγραμμένο διαμεσολαβητή επί ομολογιών που τηρούνται σε λογιστική μορφή» αντικαθίσταται από τη φράση «από το μητρώο του κ.α.τ. ή της υποδομής αγοράς τ.κ.κ. ή του διαμεσολαβητή κατά περίπτωση επί άυλων ομολογιών», β) στο δεύτερο εδάφιο: βα) η φράση «έκδοση των τίτλων σε λογιστική μορφή» αντικαθίσταται από τη φράση «έκδοση των άυλων ομολογιών», ββ) μετά τη φράση «οι σχετικές βεβαιώσεις» προστίθεται η φράση «ή άλλης μορφής πιστοποιήσεις» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Ο εκπρόσωπος εκδίδει τις πάσης φύσεως βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, που αφορούν δικαιώματα και υποχρεώσεις από την έκδοση των τίτλων ομολογιών, με την επιφύλαξη της δυνατότητας έκδοσης βεβαίωσης ή άλλης μορφής πιστοποίησης της ιδιότητας του ομολογιούχου από το μητρώο του κ.α.τ. ή της υποδομής αγοράς τ.κ.κ. ή του διαμεσολαβητή κατά περίπτωση επί άυλων ομολογιών. Σε περίπτωση καταγγελίας του ομολογιακού δανείου ή αν οπωσδήποτε προκύψουν ληξιπρόθεσμες και απαιτητές υποχρεώσεις της εκδότριας από την έκδοση των άυλων ομολογιών, οι σχετικές βεβαιώσεις ή άλλης μορφής πιστοποιήσεις παρέχουν πλήρη απόδειξη κατά της εκδότριας και μπορούν να προσκομισθούν σε κάθε αρμόδιο δικαστήριο ή αρχή κατά την παροχή δικαστικής προστασίας υπέρ των ομολογιούχων.».