Άρθρο 42 – Γενικές διατάξεις περί ομολογιών – Τροποποίηση παρ. 3 και 5 άρθρου 59 ν. 4548/2018

1. Στην παρ. 3 του άρθρου 59 του ν. 4548/2018 (Α΄ 104), περί γενικών διατάξεων επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, β) μετά τη φράση «περ. 23 του άρθρου 4 του ν. 4514/2018 (Α΄14)» προστίθεται η φράση «ή υποδομή αγοράς τ.κ.κ.» και η παρ. 3 του άρθρου 59 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι ομολογίες μπορούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενες αγορές, σε πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης (π.μ.δ.) ή σε μηχανισμούς οργανωμένης διαπραγμάτευσης (μ.ο.δ.), κατά την έννοια της περ. 23 του άρθρου 4 του ν. 4514/2018 (Α΄14), ή υποδομή αγοράς τ.κ.κ..».
2. Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 59 του ν. 4548/2018 προστίθενται δύο εδάφια, και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Οι ομολογίες μπορούν να είναι ενσώματες ή άυλες, ονομαστικές ή ανώνυμες. Κατ’ εξαίρεση είναι υποχρεωτικά ονομαστικές οι ομολογίες που είναι μετατρέψιμες σε μετοχές, καθώς και οι ομολογίες που είναι ανταλλάξιμες με ομολογίες ή άλλους τίτλους, που είναι εκ του νόμου ονομαστικοί. Στην περίπτωση ενσώματων ομολογιών δεν απαιτείται να αναγράφονται όλοι οι όροι των ομολογιών στους τίτλους, αλλά αρκεί να αναφέρονται η επωνυμία της εκδότριας, το ύψος του ομολογιακού δανείου, η ονομαστική αξία της ομολογίας, το επιτόκιο, η λήξη του ομολογιακού δανείου, οι τυχόν εξασφαλίσεις, η ημερομηνία του προγράμματος και, αν εκδίδονται περισσότερες σειρές ομολογιών με το ίδιο πρόγραμμα, η σειρά στην οποία ανήκουν οι ομολογίες που ενσωματώνονται στον τίτλο. Επί ονομαστικών ομολογιών μη εισηγμένων σε ρυθμιζόμενη αγορά, οι όροι του ομολογιακού δανείου δύνανται να προβλέπουν ότι δεν εκδίδονται ομολογιακοί τίτλοι. Στην περίπτωση αυτή οι όροι του ομολογιακού δανείου ορίζουν τον τρόπο απόδειξης της ιδιότητας του ομολογιούχου, προκειμένου να ασκηθούν τα δικαιώματα εκ των ομολογιών, όπως η τήρηση βιβλίου ομολογιούχων από την εταιρεία ή τον εκπρόσωπο. Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 40 εφαρμόζεται αναλογικά. Σε περίπτωση άυλων ομολογιών ως ομολογιούχος έναντι της εταιρείας και του εκπροσώπου θεωρείται ο εγγεγραμμένος στο μητρώο κ.α.τ. ή στο μητρώο υποδομής αγοράς τ.κ.κ. ή ο ταυτοποιούμενος ως ομολογιούχος μέσω διαμεσολαβητών. Τα ανωτέρω δύνανται να εφαρμόζονται για το σύνολο ή μέρος των ομολογιών ενός ομολογιακού δανείου.».