Άρθρο 37 – Εμπράγματα δικαιώματα

1. Η καταχώριση του άρθρου 34 στο μητρώο κεντρικού αποθετηρίου τίτλων ή στο μητρώο υποδομής αγοράς τ.κ.κ. περιλαμβάνει και την καταχώριση κάθε επιβάρυνσης επί των χρηματοπιστωτικών μέσων τ.κ.κ. λόγω επικαρπίας, ενεχύρου ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος.
2. Για την καταχώριση των συμβάσεων της παρ. 1 επί των χρηματοπιστωτικών μέσων τ.κ.κ. απαιτείται επίδοση της σχετικής σύμβασης στο κεντρικό αποθετήριο τίτλων ή στον διαμεσολαβητή ή στο σ.δ. τ.κ.κ. ή στο σ.δ.δ. τ.κ.κ., αντίστοιχα, σύμφωνα με τα άρθρα 122 έως 143 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/85, Α’182). Σε περίπτωση που η σύμβαση συνάπτεται μέσω αλυσίδας συστοιχιών ή με άλλης μορφής τ.κ.κ. ή με έξυπνα συμβόλαια των άρθρων 49 και 50 του ν. 4961/2022 (Α΄ 146), η αποστολή προκύπτει από τη σχετική καταχώριση στο μητρώο κεντρικού αποθετηρίου τίτλων ή στο μητρώο υποδομής αγοράς τ.κ.κ..
3. Επίδοση δεν απαιτείται στην περίπτωση της ασφάλειας της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3301/2004 (Α΄ 263), ή όπου υφίσταται ειδικότερη πρόβλεψη.
4. Με τον κανονισμό του κεντρικού αποθετηρίου τίτλων ή του σ.δ. τ.κ.κ. ή του σ.δ.δ. τ.κ.κ., που εγκρίνεται μετά από απόφαση της αρμόδιας αρχής, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταχώρισης των δικαιούχων χρηματοπιστωτικών μέσων τ.κ.κ. και των δικαιωμάτων τους, παρακολούθησης των τυχόν μεταβολών επί των καταχωρίσεων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.