Άρθρο 24 – Ένσταση κατά της πράξης επιβολής προστίμου

Ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος του οχήματος έχει δικαίωμα ένστασης, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης εντός προθεσμίας πέντε (5) εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου. Η ένσταση εξετάζεται από την αρχή που επιβάλλει το αντίστοιχο πρόστιμο της παρ. 1 του άρθρου 23, η οποία αποφαίνεται εντός προθεσμίας τριάντα (30) εργάσιμων ημερών, καταχωρώντας τη σχετική απόφαση στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του πρώτου εδαφίου. Σε περίπτωση αποδοχής της ένστασης, το οικείο πρόστιμο ή τα τέλη κυκλοφορίας διαγράφονται.

  • 21 Μαΐου 2024, 13:36 | ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΤΕΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Πρέπει να διευκρινιστούν οι αρχές επιβολής προστίμου για τις περιπτώσεις τον ανασφάλιστων οχημάτων αλλά και τον οχημάτων χωρίς τεχνικό έλεγχο.

  • 16 Μαΐου 2024, 09:05 | Στέλλα Στόικου

    Οι 5 ημέρες που έχει προθεσμία ο πολίτης να υποβάλλει ένσταση είναι πολύ λίγες, δεδομένου ότι μπορεί να μην αντιληφθεί την κοινοποίηση της πραξης επιβολής προστίμου, καθώς και ότι πιθανόν να ζητήσει τη συνδρομή κάποιου νομικού για τη σύνταξη της ένστασης. Σύμφωνα και με τα περισσότερα διοικητικά πρόστιμα, η προθεσμία για την ένσταση θα έπρεπε να είναι 30 ή 60 ημέρες από την κοινοποίηση του προστίμου