Άρθρο 19 – Οχήματα σε κατάσταση προσωρινής αδράνειας

1. Κατόπιν διενέργειας της διασταύρωσης του άρθρου 18, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.) καταρτίζει λίστες εγγραφών των:
α) οχημάτων με στοιχεία προς διόρθωση στα μητρώα οχημάτων,
β) οχημάτων που δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν και
γ) αδρανών οχημάτων,
τις οποίες διαβιβάζει μέσω διαλειτουργικότητας ή με αποστολή ηλεκτρονικών αρχείων μέσω ασφαλούς διαδικασίας στα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), οπότε και τα διαλαμβανόμενα σε αυτές οχήματα τίθενται αυτομάτως σε κατάσταση προσωρινής αδράνειας στα σχετικά ηλεκτρονικά Μητρώα, με την αποστολή σχετικής ενημέρωσης από τη Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. και με ευθύνη του αρμόδιου φορέα για έκαστο ηλεκτρονικό μητρώο, καθώς και σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr–ΕΨΠ).
2. Τα οχήματα που περιέρχονται σε κατάσταση προσωρινής αδράνειας δεσμεύονται σε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα των συναρμόδιων Υπηρεσιών και δεν επιτρέπεται καμία ενέργεια, η οποία μεταβάλλει την κατάσταση του οχήματος, πλην αυτών που αναφέρονται στις περ. α), β) και γ) της παρούσας. Οι ιδιοκτήτες, συνιδιοκτήτες ή κάτοχοι των εν λόγω οχημάτων, σύμφωνα με τα τηρούμενα στα ηλεκτρονικά μητρώα στοιχεία, ειδοποιούνται από τη Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. με ηλεκτρονικό τρόπο ή με αποστολή ενημερωτικού εγγράφου, με αξιοποίηση των δηλωμένων στοιχείων επικοινωνίας στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας ή στα Στοιχεία Μητρώου και Επικοινωνίας της Α.Α.Δ.Ε., για τη θέση του οχήματός τους σε προσωρινή αδράνεια, ώστε να προβούν εντός είκοσι (20) ημερών στις κάτωθι, κατά περίπτωση, ενέργειες:
α) αν το όχημα δεν υφίσταται ή δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, να επικαιροποιήσουν την κατάσταση του οχήματός τους στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης του άρθρου 22 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184) με:
αα) τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης, με την οποία ζητείται η αλλαγή κατάστασης του οχήματος σε οριστική αδράνεια ή
αβ) τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης, με την οποία ζητείται η διαγραφή του οχήματος ή η θέση αυτού σε αναγκαστική ακινησία, και την επιπλέον ηλεκτρονική ανάρτηση των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων,
β) αν το όχημα βρίσκεται στην Ελλάδα:
βα) να προβούν στις δέουσες ενέργειες, κατά περίπτωση, προς την Α.Α.Δ.Ε. ή την αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας ή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να το θέσουν σε ακινησία σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 2367/1953 (Α΄ 82) ή
ββ) να υποβάλουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση για την κυκλοφορία του οχήματος στη χώρα, και επιπλέον να αναρτήσουν ηλεκτρονικά τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία,
γ) σε οποιαδήποτε περίπτωση αμφισβήτησης του περιεχομένου της ειδοποίησης ως προς τα στοιχεία του οχήματος ή της ιδιοκτησίας αυτού, να υποβάλουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Με την ειδοποίηση της παρούσας ο ιδιοκτήτης, οι συνιδιοκτήτες ή ο κάτοχος του οχήματος ενημερώνονται ταυτόχρονα για την ενδεχόμενη επιβολή των κυρώσεων της παρ. 7 του άρθρου 20, σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή υποβολής ψευδών ή ανακριβών δικαιολογητικών, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για την αλλαγή κατάστασης του οχήματος. Αν πρόκειται για συνιδιοκτησία, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της παρούσας, αρκεί η κατά περίπτωση ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων των περ. α), β) ή γ), από έναν από τους συνιδιοκτήτες και η ηλεκτρονική αποδοχή της δήλωσης από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες.
Τα στοιχεία των δηλώσεων των περ. α), β) και γ) διατίθενται στους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς για έλεγχο, ενημέρωση των τηρούμενων δεδομένων στα συστήματα αυτών και εκτέλεση των προβλεπόμενων κατά περίπτωση ενεργειών.
3. Με την παρέλευση της προθεσμίας της παρ. 2 ο ιδιοκτήτης, οι συνιδιοκτήτες ή ο κάτοχος ενημερώνονται από τη Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. με ηλεκτρονικό τρόπο ή την αποστολή ενημερωτικού εγγράφου για την αλλαγή κατάστασης του οχήματός τους. Κάθε διαδοχική διασταύρωση περιλαμβάνει ζεύξη στοιχείων των αρχείων της παρ. 2 και στοιχείων από το αρχείο οχημάτων σε προσωρινή αδράνεια, πλην αυτών που αφορούν σε οχήματα για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2.
4. Η θέση οχημάτων σε κατάσταση προσωρινής αδράνειας σύμφωνα με το παρόν δεν συνεπάγεται την απαλλαγή από την καταβολή τελών κυκλοφορίας, τον έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, την ασφάλιση ή λοιπές υποχρεώσεις, οι οποίες βαρύνουν το όχημα.

  • 11 Μαΐου 2024, 22:15 | Evangel

    Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκίνητων να δηλώνουν σε ακινησία οχήματα χωρίς να αφαιρούν τις πινακίδες και τα σταθμεύουν παρανόμως σε δημόσιο χώρο κατά παράβαση των νόμων ν. 2992/2002 & ν. 242/04.12.2020. Αποτελούν δε, εστία μόλυνσης.

    Οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν εάν ένα όχημα είναι σε ακινησία στον σύνδεσμο (www.aade.gr/myCar)

    Ο νόμος 2992/2002 (Α ́ 54) άρθρο 45 παρ. 6 αναφέρει:»… υποχρεούται είτε να φυλάξει αυτό σε ιδιωτικό κλειστό χώρο είτε να το παραδώσει για πολτοποίηση, εκποίηση ή απόσυρση στον Ο.Δ.Δ.Υ»
    Επίσης σύμφωνα με τον ΝΟΜΟ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4758,Τεύχος A’ 242/04.12.2020,Άρθρο 66 παρ.1Α: «…Αμέσως μετά τη δήλωση, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει υποχρέωση να αφαιρέσει από το όχημα τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του και να φυλάσσει το όχημα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 45 του ν. 2992/2002 (Α ́ 54)».

    Θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί μια εφαρμογή ώστε να μπορούν οι πολίτες εύκολα να ενημερώνουν για τις περιπτώσεις αυτές.