Άρθρο 15 – Κέντρο πληροφοριών – Τροποποίηση παρ. 4, 6 και 8 και προσθήκη παρ. 10 στο άρθρο 27β π.δ. 237/1986 (παρ. 13, περ. α) και β) παρ. 17 και παρ. 19 άρθρου 1 Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118)

1. Στην παρ. 4 του άρθρου 27β του π.δ. 237/1986 (Α’ 110), περί κέντρου πληροφοριών, προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Οι πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στοιχ. α) του παρόντος, τηρούνται επί χρονικό διάστημα επτά ετών από την ημερομηνία διαγραφής του οχήματος από το μητρώο του Κέντρου πληροφοριών ή από την λήξη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Τα κέντρα πληροφοριών των κρατών μελών της Ε.Ε. συνεργάζονται μεταξύ τους για ανταλλαγή στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές της συμφωνίας συνεργασίας που έχουν συνάψει.
Το κέντρο πληροφοριών, σε περίπτωση οχήματος που αποστέλλεται από ένα κράτος μέλος σε άλλο, εφόσον το όχημα είναι ταξινομημένο στην Ελλάδα ή η Ελλάδα είναι το κράτος μέλος προορισμού ή είναι το κράτος μέλος στο οποίο συνέβη το ατύχημα ή στο οποίο διαμένει ο ζημιωθείς, συνεργάζεται με τα αντίστοιχα κέντρα πληροφοριών των άλλων κρατών μελών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι είναι διαθέσιμες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το αποστελλόμενο όχημα».
2. Στην παρ. 6 του άρθρου 27β του π.δ. 237/1986: α) προστίθεται αλφαβητική αρίθμηση στις περιπτώσεις, β) προβλέπεται στην περ. β) η υποχρέωση ενημέρωσης του κέντρου πληροφοριών σε περίπτωση που το ασφαλιστήριο καθίσταται άκυρο ή δεν καλύπτει πλέον ταξινομημένο όχημα, γ) το τελευταίο εδάφιο διαγράφεται, και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα την Ελλάδα, οι αλληλοασφαλιστικοί συνεταιρισμοί, τα εγκατεστημένα στην Ελλάδα υποκαταστήματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων με έδρα στην Ε.Ε. και ΕΟΧ και τρίτες χώρες και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται με Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών (Ε.Π.Υ.) στην Ελλάδα στον κλάδο 10 «αστική ευθύνη από ατυχήματα από χερσαία οχήματα», οφείλουν να ενημερώνουν το Κέντρο πληροφοριών με τα ακόλουθα στοιχεία:
α) Τον αριθμό κυκλοφορίας των οχημάτων για τα οποία καλύπτουν την αστική ευθύνη,
β) τον αριθμό του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και την χρονική περίοδο ισχύος αυτού, καθώς και τις περιπτώσεις που το ασφαλιστήριο καθίσταται άκυρο ή δεν καλύπτει πλέον ταξινομημένο όχημα,
γ) τον αριθμό της πράσινης κάρτας.
Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης οφείλει να ενημερώνει το Κέντρο πληροφοριών με τους αριθμούς των συναπτόμενων συνοριακών ασφαλίσεων όπως προβλέπονται από το άρθρο 4 στοιχ. β΄ της οδηγίας 72/166/ΕΟΚ.
Ο τρόπος υποβολής των ανωτέρω στοιχείων και πληροφοριών καθώς και οι σχετικές προθεσμίες, καθορίζονται με Υπουργική απόφαση.
3. Στην παρ. 8 του άρθρου 27β του π.δ. 237/1986: α) η φράση «στα θύματα» αντικαθίσταται από τη φράση «στους ζημιωθέντες», β) το δεύτερο εδάφιο διαγράφεται και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:
«8. Στο Κέντρο Πληροφοριών λειτουργεί “κεντρική μονάδα αποθήκευσης”, η οποία θα διαθέτει εγκαίρως στους ζημιωθέντες τροχαίων ατυχημάτων, στους ασφαλιστές ή στους νόμιμους εκπροσώπους τους τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται για τη διευθέτηση των αξιώσεων».
4. Στο άρθρο 27β του π.δ. 237/1986 προστίθεται παρ. 10 ως εξής:
«10. Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από το κέντρο πληροφοριών πραγματοποιείται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 (Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – L 119) και τον ν. 4624/2019 (Α’ 137).».